Välkommen till Kristinebergs förskola. Certifierad enligt Qualis kvalitetssäkringssystem

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Välkommen till Kristinebergs förskola. Certifierad enligt Qualis kvalitetssäkringssystem"

Transkript

1 Välkommen till Kristinebergs förskola Certifierad enligt Qualis kvalitetssäkringssystem 2012/2013

2 Kvalitetscertifierad förskola Kristinebergs förskola är certifierad enligt Qualis kvalitetssäkringssystem. Förskolan genomförde en extern kvalitetsgranskning i maj 2012 och klarade med marginal att uppfylla villkoren för certifiering. På förskolans hemsida finns en länk till Qualis granskningsrapport som beskriver förskolans kvalitet inom elva områden. En sammanfattning av rapporten finns att läsa nedan. Sammanfattning av rapporten Kristinebergs förskola är en trivsam förskola i norra utkanten av Hudiksvalls stad med 57 barn fördelade på tre avdelningar. Förskolan leds av en förskolechef med ansvar för ytterligare tre förskolor i på gångavstånd i närområdet. I sin första Qualis-granskning når förskolan 75 poäng och är därmed certifierad enligt Qualis kvalitetssystem. Förskolan har ett väl utvecklat värdegrundsarbete som omfattas av samtliga pedagoger och som genomsyrar hela verksamheten. Miljön är trivsam och barnen är trygga och tillitsfulla. Barnens delaktighet är föremål för ett utvecklingsarbete men är redan idag av god kvalitet. Pedagogernas dokumentation i ord och bild i barnens portfoliopärmar och i den rikhaltiga och informativa väggdokumentationen ger barnen goda förutsättningar för en ökad delaktighet och insyn i sitt lärande. Lyhörda pedagoger har skapat en rik inlärningsmiljö och de är goda samtalsledare med alla former av kommunikation i fokus. Barnens nyfikenhet och lust tas tillvara och utmanas av de observanta pedagogerna, som klarar att medvetet stimulera varje enskilt barn. Föräldrainflytandet har förbättringsmöjligheter och kräver större uppmärksamhet från såväl pedagoger som ledning. Förskolans organisation är genomgående tydlig och ändamålsenlig och tillgodoser barnens, föräldrarnas och pedagogernas behov och önskemål. Förskolechefen utövar ett tydligt, strategiskt och framåtsyftande ledarskap som inger respekt hos pedagoger och föräldrar. Formerna för kommunikation är välutvecklade och förskolan använder sig av modern teknik. Pedagogerna har hög formell och personlig kompetens, resurserna hanteras ansvarsfullt på alla nivåer och ekonomin är sedan tre år i balans. Förskolans image är på uppåtgående men kräver ytterligare och medvetna insatser för att även fortsättningsvis trygga tillgången på nya barn och föräldrar.

3 Om vår förskola Kristinebergs förskola tillhör lärområde Nord i Lärande och Kulturförvaltningen i Hudiksvalls kommun. Förvaltningschef är Ingela Rauhala och verksamhetschef för förskolan är Annika Gabrielsson. Ansvarig för verksamheten är förskolechef Lotta Andersson Damberg. Kristinebergs förskola öppnades 15 augusti Förskolan har tre avdelningar, Kotten och Kantarellen för de yngre barnen och Eken för de äldre barnen. Förskolan har ett eget kök där den näringsriktiga maten lagas av vår kokerska. På Kristinebergs förskola har vi under åren utvecklat ett samarbete och en gemenskap mellan arbetslagen. På förskolan finns en vi-känsla, vi roterar personal mellan avdelningarna varje år Vi har utvecklat ett professionellt och medvetet arbetssätt. Vi ser barnen som individer och använder oss av leken som en viktig del i förskolans verksamhet. Under året arbetar vi med åldersindelade grupper för olika aktiviteter, bl a Knatteorkester, Igelkottsskoj och Björnkul Vi arbetar medvetet med språkutveckling och matematik. Vi använder oss av tecken och bilder som stöd för att tydliggöra kommunikation med barnen. Vi har en bra övergång mellan avdelningar för små och stora barn och inför förskoleklass. Våra strävansmål Förskolan har en egen läroplan (Lpfö98) som styr vår verksamhet. Förskolan ska lägga grunden för ett livslångt lärande och vara en god pedagogisk verksamhet där omsorg, fostran, utveckling och lärande bildar en helhet. Förskolan skall sträva efter att varje barn bl a Utvecklar sin förmåga att lyssna, reflektera och ge uttryck för egna uppfattningar och försöker förstå andras perspektiv. Utvecklar nyanserat talspråk, ordförråd och begrepp samt sin förmåga att leka med ord, berätta, uttrycka tankar, ställa frågor, argumentera och kommunicera med andra. Utvecklar intresse för skriftspråk samt förståelse för symboler och deras kommunikativa funktioner. Utvecklar sin förståelse för rum, form, läge och riktning och grundläggande egenskaper hos mängder, antal, ordning och talbegrepp samt för mätning, tid och förändring.

4 Så här arbetar vi med barns språkutveckling Under samlingen och i övrigt under dagen, uppmuntras barnen att kommunicera och uttrycka sig genom sitt talspråk. Genom det sociala samspelet utvecklas språket. Barnen lär sig att vänta på sin tur och att lyssna på andra. Var och en får den tid som behövs för att kunna uttrycka sig. Även uttrycksformer som musik, rytmik, rim, ramsor och lekar, bidrar till läs- och skrivutvecklingen. Mat och fruktstunden stimulerar barnen till samtal med varandra, men även i övrigt under dagen som vid t.ex. aktiviteter, utevistelse, blöjbyten, på- och avklädning, stimuleras språket genom att pedagogerna använder sig av ett rikt ordförråd, förklarar nya ord och benämner allt som sker med ord och begrepp. Barnen lär sig begrepp som bakom, framför, under över mm. De lär sig även att känna igen namn, ord och bilder, genom sagoböcker, handdockor, flanellografsagor och olika lekar. Vi läser böcker och dramatiserar sagor. Vi uppmuntrar barnen att samtala och beskriva vad de har gjort och berätta om detta för andra. Barnens språkutveckling stimuleras även genom att pedagogerna deltar i leken. Vi använder oss av materialet Före Bornholm för att stimulera barns språkutveckling. Så här arbetar vi med barns matematikutveckling Vi arbetar med matematik både planerat och i vardagen. Vi påvisar en förändring i tiden genom att rita, fotografera, berätta och reflektera tillsammans över vad som skett och vad som kommer sedan. Vi räknar vilka barn som har kommit och vilka som saknas. Hur många är det här idag? Vid påklädningen räknar vi fingrar, läser ramsor, finner att vanten som kommit bort och hittats, passar ihop med den andra och är ett par. Vi benämner färger och sorterar saker. Vi stimulerar till bygglek där teknik, jämförelser och begrepp som längd, höjd, storlek kommer in. Så här arbetar vi med barns inflytande Vår ambition är att försöka se vardagen utifrån barnens perspektiv. Vi lyssnar och respekterar vad barnen säger och vill göra. Vi uppmuntrar barnen att samarbeta, respektera varandra och mötas under demokratiska former. Vi strävar efter att barnen får komma till tals och uttrycka sina åsikter. Genom att dela in dem i mindre grupper kan detta lättare tillgodoses. Barnen blir upplysta om sina rättigheter och att de har rätt att utöva inflytande över sin situation. De får veta att de kan berätta om det är något som de vill ändra på och att vi försöker tillmötesgå detta om det är möjligt. Vi har en dialog med barnen vid förändringar t.ex. av miljön för att de ska uppleva sig vara delaktiga i det som sker och komma med idéer. Vi försöker medvetet bemöta flickor och pojkar likvärdigt. Barnen är delaktiga i dokumentation och har inflytande över den.

5 TRAS betyder tidig registrering av språkutveckling, och innebär en kartläggning av barns språkutveckling genom observationer. Vi använder oss av TRAS i förskolan, för att tidigt upptäcka barn med försenad eller avvikande språkutveckling. Med hjälp av TRAS är det lättare att veta vilket stöd barnen behöver för att utveckla språket. Personalen har gått en utbildning i att använda TRAS. Den dagliga verksamheten och rutiner 06:30 Förskolan öppnar gemensamt i lekhallen 08:00 Frukost 09:00 Utevistelse/grupper/aktiviteter Fruktstund under förmiddagen 11:30 Lunch och vila 14:30 Mellanmål 15:30 Avdelningarna slår ihop verksamheten i lekhall och/eller ute (avdelningsplaneringar) 17:30 Förskolan stänger gemensamt i lekhall eller ute. Barn med 15tim/vecka är välkomna till förskolan 3 timmar varje dag. Inskolning Vid första besöket får barn, personal och föräldrar bekanta sig med varandra och miljön på förskolan och få en inblick i förskolans vardag. De första dagarna under inskolningsperioden är barn och föräldrar tillsammans på förskolan. Tid för inskolning kommer föräldrar och personal överens om tillsammans. Det är olika hur lång tid en inskolning tar, men beräknas ta en till två veckor. När barnet är tillräckligt tryggt kan föräldrarna lämna barnet på förskolan. Om föräldrarna önskar har vi efter en tid inskolningssamtal, för att prata om hur det fungerar för barnet i förskolan. Lämning och hämtning En personal tar emot barnet och säger gemensamt hej då till föräldrarna. Undvik att lämna och hämta barnen mitt i måltiderna, eftersom det blir ett störande moment. Traditioner Födelsedagar Vi firar barnens födelsedagar på varje avdelning, där dagen uppmärksammas på olika sätt. Eftersom hälsa är ett prioriterat område på förskolan, undviker vi onyttigt födelsedagsfika.

6 Fotografering Varje höst fotograferas barnen både enskilt och i grupp. Lucia Vi firar lucia på ett traditionellt sätt med luciatåg och fika, tillsammans med föräldrarna Jul Julen firas med jullunch. Tjugonde dag jul dansar vi ut julen och vi får besök av tomten. Påsk Vi firar påsk på ett traditionellt sätt med påskkärringen Iris, utklädda barn och påsklunch. Grillkväll En kväll på våren träffas barn, föräldrar och personal för att grilla/ha picknick, äta och ha trevligt tillsammans, som en liten avslutning på terminen. Midsommar Dagen firas traditionellt med dans kring midsommarstången. Vi sjunger, dansar och fikar tillsammans. Utvecklingssamtal En naturlig del av förskoleverksamheten är utvecklingssamtalet som är ett bra sätt för pedagoger och vårdnadshavare att mötas för att tala om barnet och förskoleverksamheten. Läroplanen för förskolan, Lpfö98, ligger till grund för samtalet. Efter inskolningen har vi ett inskolningssamtal då vi pratar om barnets första tid på förskolan. Under året erbjuder förskolan två utvecklingssamtal. Utrustningslista Märkta kläder så att vi vet vilka de tillhör. Godkänd hjälm. Ha alltid flera ombyten liggande på hyllan, barnen blir ofta blöta. Det är bra om regnkläder och stövlar alltid finns på förskolan. Blöjor för de mindre barnen.

7 Vid sjukdom På förälders begäran ska förskolan utfärda intyg om barnet varit frånvarande från verksamheten. Försäkringskassan införde skyldigheten för förskolan 1 juli När barnen är i förskolan ska de vara så friska och pigga att de kan delta i alla aktiviteter både ute och inne. Vi har inga möjligheter att ta hand om sjuka barn. Barn har ofta svårt att ta det lugnt tillsammans med andra barn. Smittosamma sjukdomar förekommer ofta som förkylningar och magsjuka. Ring och meddela oss redan på morgonen, om barnen är sjuka. Barnen skall stanna hemma tills kräkningar/diarré har upphört och när de äter som vanligt igen, vilket är efter ca 48 timmar. Om barnen haft feber bör de vara hemma feberfria en dag. Varje avdelning på förskolan har ett häfte med rekommendationer från socialstyrelsen, där vi kan läsa om vad som gäller vid sjukdom. Smitta i förskolan Smittsamma sjukdomar är den vanligaste orsaken till att barn inte kan vara i förskolan. Hur smitta kan begränsas och förebyggas följs i förskolan av Socialstyrelsens rekommendationer. Den beskriver vad en infektion innebär både för det enskilda barnet i grupp och för hela gruppen. Sekretess och anmälningsplikt Sekretess gäller förskoleverksamheten för uppgift om enskilds personliga förhållande om det inte står klart att uppgiften kan röjas utan att den som uppgiften rör eller någon honom/henne närstående lider men. I fråga om uppgift i allmän handling gäller sekretess i högst sjuttio år. (Sekretesslagen kap 7, 38 ) Anmälningsplikt till socialnämnden gäller enligt Socialtjänstlagen (SoL) kap 14, 1. Där står följande: var och en som får kännedom om att en minderårig misshandlas i hemmet eller annars behandlas där på ett sådant sätt att det är fara för hans/hennes hälsa eller utveckling. Denna skyldighet gäller alla anställda inom förskolan. Det är sedan socialtjänstens uppgift att utreda eventuella behov och att åtgärda.

8 Samarbetspartners Förskoleteamet är kommunövergripande och arbetar för samtliga förskolebarn i åldern 1-5 år. Uppdraget är i huvudsak att ge personalen stöd, specialpedagogisk handledning och konsultation. Vårdnadshavares medgivande krävs då handledning gäller enskilt barn Specialpedagoger inom tal och språk, syn och hörsel samt neuropsykiatriska funktionshinder, NPF Psykologgruppen SoF Social och fritid PRC Pedagogiskt Resurs Centrum BVC Barnavårdscentralen Personal vid Kristinebergs förskola Adress: Kristinebergs förskola Blockvägen Hudiksvall Kotten: Ingela Jansson, barnskötare. Nina Fors Östlund, förskollärare. Kathrine Nordmark, förskollärare. Kantarellen: Madelene Vikström, förskollärare Ingela Persson, förskollärare Helena Norberg, förskollärare. Eken: Veronica Björke, förskollärare. Jenny Frick, förskollärare. Lotta Eriksson, barnskötare. Jenny Ganse, förskollärare/resurs Köket: Inga-Lisa Bäckström, kokerska. Lokalvårdare: Monica Stigås Förskolechef: , Lotta Andersson Damberg

Välkommen till Kristinebergs förskola

Välkommen till Kristinebergs förskola Välkommen till Kristinebergs förskola 2011/2012 Om vår förskola Kristinebergs förskola tillhör lärområde Nord i Lärande och Kulturförvaltningen i Hudiksvalls kommun. Förvaltningschef är Ingela Rauhala

Läs mer

Välkommen till Killingens förskola

Välkommen till Killingens förskola Välkommen till Killingens förskola 2012/2013 Förskolan har en egen läroplan (Lpfö98) som styr vår verksamhet. Förskolan ska lägga grunden för ett livslångt lärande och vara en god pedagogisk verksamhet

Läs mer

Välkommen till föräldrakooperativet Klockargården

Välkommen till föräldrakooperativet Klockargården Välkommen till föräldrakooperativet Klockargården 2011 2 Om vår förskola Förskolan som startade 1 april 1991 är ett föräldrakooperativ. Den drivs som en ekonomisk förening och är politiskt och religiöst

Läs mer

Välkommen till Varvets förskola

Välkommen till Varvets förskola Välkommen till Varvets förskola 2010/2011 Förskolan har en egen läroplan (Lpfö98) som styr vår verksamhet. Förskolan ska lägga grunden för ett livslångt lärande och vara en god pedagogisk verksamhet där

Läs mer

Välkommen till Killingens förskola

Välkommen till Killingens förskola Välkommen till Killingens förskola 2013/2014 Förskolan har en egen läroplan (Lpfö98) som styr vår verksamhet. Förskolan ska lägga grunden för ett livslångt lärande och vara en god pedagogisk verksamhet

Läs mer

Välkommen till Nyponrosens förskola. Certifierad enligt Qualis kvalitetssäkringssystem

Välkommen till Nyponrosens förskola. Certifierad enligt Qualis kvalitetssäkringssystem Välkommen till Nyponrosens förskola Certifierad enligt Qualis kvalitetssäkringssystem 2012/2013 Kvalitetscertifierad förskola Nyponrosens förskola är certifierad enligt Qualis kvalitetssäkringssystem.

Läs mer

Välkommen till Vesslans förskola

Välkommen till Vesslans förskola Välkommen till Vesslans förskola 2015 Förskolan har en egen läroplan (Lpfö98) som styr vår verksamhet. Förskolan ska lägga grunden för ett livslångt lärande och vara en god pedagogisk verksamhet där omsorg,

Läs mer

Välkommen till Norrgårdens förskola

Välkommen till Norrgårdens förskola Välkommen till Norrgårdens förskola 2012/2013 Förskolan har en egen läroplan (Lpfö98) som styr vår verksamhet. Förskolan ska lägga grunden för ett livslångt lärande. Verksamheten ska vara rolig, trygg

Läs mer

Välkommen till Sandvalla förskola

Välkommen till Sandvalla förskola Välkommen till Sandvalla förskola 2011/2012 Om vår förskola Sandvalla förskola tillhör lärområde Nord i Lärande- och Kulturförvaltningen i Hudiksvalls kommun. Förvaltningschef är Ingela Rauhala och verksamhetschef

Läs mer

Välkommen till Åviks förskola

Välkommen till Åviks förskola Välkommen till Åviks förskola 2011/2012 Förskolan har en egen läroplan (Lpfö98) som styr vår verksamhet. Förskolan ska lägga grunden för ett livslångt lärande och vara en god pedagogisk verksamhet där

Läs mer

Välkommen till Bullerbyns förskola

Välkommen till Bullerbyns förskola Välkommen till Bullerbyns förskola 2011/2012 Förskolan har en egen läroplan (Lpfö98) som styr vår verksamhet. Förskolan ska lägga grunden för ett livslångt lärande och vara en god pedagogisk verksamhet

Läs mer

Välkommen till Smedjans förskola

Välkommen till Smedjans förskola Välkommen till Smedjans förskola 2012-2013 Om vår förskola Smedjans förskola Smedjegatan 3 820 60 Delsbo Förskolans telefonnummer: Kontor: 0650-199 66 Fax: 0650-199 67 Myrstacken: 0650-199 68 Nyckelpigan:

Läs mer

Välkommen till Hasselbackens förskola

Välkommen till Hasselbackens förskola Välkommen till Hasselbackens förskola 2011/2012 Förskolan har en egen läroplan (Lpfö98) som styr vår verksamhet. Förskolan ska lägga grunden för ett livslångt lärande och vara en god pedagogisk verksamhet

Läs mer

Välkommen till Dellens förskola

Välkommen till Dellens förskola Välkommen till Dellens förskola 2014-2015 Förskolan har en egen läroplan (Lpfö98) som styr vår verksamhet. Förskolan ska lägga grunden för ett livslångt lärande och vara en god pedagogisk verksamhet där

Läs mer

Välkommen till Norrgårdens förskola

Välkommen till Norrgårdens förskola Välkommen till Norrgårdens förskola 2011/2012 Förskolan har en egen läroplan (Lpfö98) som styr vår verksamhet. Förskolan ska lägga grunden för ett livslångt lärande. Verksamheten ska vara rolig, trygg

Läs mer

Välkommen till Fridhems förskola

Välkommen till Fridhems förskola Välkommen till Fridhems förskola 2013-2014 Förskolan har en egen läroplan (Lpfö98) som styr vår verksamhet. Förskolan ska lägga grunden för ett livslångt lärande och vara en god pedagogisk verksamhet där

Läs mer

Välkommen till Åviks förskola

Välkommen till Åviks förskola Välkommen till Åviks förskola 2013-2014 Förskolan har en egen läroplan (Lpfö98) som styr vår verksamhet. Förskolan ska lägga grunden för ett livslångt lärande och vara en god pedagogisk verksamhet där

Läs mer

Välkommen till Håstahöjdens förskola

Välkommen till Håstahöjdens förskola Välkommen till Håstahöjdens förskola 2012/2013 Förskolan har en egen läroplan (Lpfö 98, reviderad 2010) som styr vår verksamhet. Förskolan ska lägga grunden för ett livslångt lärande och vara en god pedagogisk

Läs mer

Välkommen till Malsta förskola

Välkommen till Malsta förskola Välkommen till Malsta förskola 2010/2011 Förskolan har en egen läroplan (Lpfö98) som styr vår verksamhet. Förskolan ska lägga grunden för ett livslångt lärande och vara en god pedagogisk verksamhet där

Läs mer

2016/2017. Verksamhetsbeskrivning Kristinebergs förskola

2016/2017. Verksamhetsbeskrivning Kristinebergs förskola 2016/2017 Verksamhetsbeskrivning Kristinebergs förskola Förskolans uppdrag Förskolan ska lägga grunden för ett livslångt lärande. Förskolan har en egen läroplan (Lpfö98) som styr verksamheten. Verksamheten

Läs mer

Välkommen till. Malsta förskola

Välkommen till. Malsta förskola Välkommen till Malsta förskola 2013/2014 Förskolan har en egen läroplan (Lpfö98/10) som styr vår verksamhet. Förskolan ska lägga grunden för ett livslångt lärande och vara en god pedagogisk verksamhet

Läs mer

Verksamhetsbeskrivning Sandvalla förskola. Kvalitetscertifierad enligt Qualis kvalitetssäkringssystem

Verksamhetsbeskrivning Sandvalla förskola. Kvalitetscertifierad enligt Qualis kvalitetssäkringssystem Verksamhetsbeskrivning Sandvalla förskola Kvalitetscertifierad enligt Qualis kvalitetssäkringssystem 2015/2016 Kvalitetscertifierad förskola Sandvalla förskola är certifierad enligt Qualis kvalitetssäkringssystem.

Läs mer

Välkommen till Bullerbyns förskola

Välkommen till Bullerbyns förskola Välkommen till Bullerbyns förskola 2012-2013 Förskolan har en egen läroplan (Lpfö98) som styr vår verksamhet. Förskolan ska lägga grunden för ett livslångt lärande och vara en god pedagogisk verksamhet

Läs mer

Välkommen till Hällans förskola

Välkommen till Hällans förskola Välkommen till Hällans förskola 2012/2013 Förskolan har en egen läroplan (Lpfö-98/-10) som styr vår verksamhet. Förskolan ska lägga grunden för ett livslångt lärande och vara en god pedagogisk verksamhet

Läs mer

Välkommen till Fridhems förskola

Välkommen till Fridhems förskola Välkommen till Fridhems förskola 2012/2013 Förskolan har en egen läroplan (Lpfö98, reviderad 2010) som styr vår verksamhet. Förskolan ska lägga grunden för ett livslångt lärande och vara en god pedagogisk

Läs mer

Välkommen till Håstaby förskola

Välkommen till Håstaby förskola Välkommen till Håstaby förskola 2012-2013 Förskolan har en egen läroplan (Lpfö98) som styr vår verksamhet. Förskolan ska lägga grunden för ett livslångt lärande och vara en god pedagogisk verksamhet där

Läs mer

Välkommen till 2012/2013

Välkommen till 2012/2013 Välkommen till 2012/2013 Stömne förskola tillhör västra rektorsområdet i Hudiksvalls kommun. Den ligger i direkt anslutning till Ede skola med närhet till badhus, bibliotek, skog, skidspår och skridskobana.

Läs mer

Välkommen till Solbågens förskola

Välkommen till Solbågens förskola Välkommen till Solbågens förskola 2013/2014 Om vår förskola Solbågens förskola tillhör lärområde nord i lärande och kulturförvaltningen i Hudiksvalls kommun. Förvaltningschef är Ingela Rauhala och verksamhetschef

Läs mer

Välkommen till Vesslans förskola

Välkommen till Vesslans förskola Välkommen till Vesslans förskola 2011/2012 Förskolan har en egen läroplan (Lpfö98) som styr vår verksamhet. Förskolan ska lägga grunden för ett livslångt lärande och vara en god pedagogisk verksamhet där

Läs mer

2016/2017. Verksamhetsbeskrivning Sandvalla förskola

2016/2017. Verksamhetsbeskrivning Sandvalla förskola 2016/2017 Verksamhetsbeskrivning Sandvalla förskola Förskolans uppdrag Förskolan ska lägga grunden för ett livslångt lärande. Förskolan har en egen läroplan (Lpfö98) som styr verksamheten. Verksamheten

Läs mer

Verksamhetsbeskrivning Killingens förskola

Verksamhetsbeskrivning Killingens förskola Verksamhetsbeskrivning Killingens förskola 2014/2015 Förskolans uppdrag Förskolan har en egen läroplan (Lpfö98) som styr vår verksamhet. Förskolan ska lägga grunden för ett livslångt lärande. Verksamheten

Läs mer

Välkommen till Brunnsnäs förskola

Välkommen till Brunnsnäs förskola Välkommen till Brunnsnäs förskola 2012/2013 Förskolan har en egen läroplan (Lpfö98) som styr vår verksamhet. Förskolan ska lägga grunden för ett livslångt lärande. Verksamheten ska vara rolig, trygg och

Läs mer

Välkommen till Solbågens förskola

Välkommen till Solbågens förskola Välkommen till Solbågens förskola 2011/2012 Om vår förskola Solbågens förskola tillhör lärområde nord i lärande och kulturförvaltningen i Hudiksvalls kommun. Förvaltningschef är Ingela Rauhala och verksamhetschef

Läs mer

2018/2019. Verksamhetsbeskrivning Sandvalla förskola

2018/2019. Verksamhetsbeskrivning Sandvalla förskola 2018/2019 Verksamhetsbeskrivning Sandvalla förskola Förskolans uppdrag Förskolan ska lägga grunden för ett livslångt lärande. Förskolan har en egen läroplan (Lpfö98, rev 2016) som styr verksamheten. Verksamheten

Läs mer

Välkommen till Bullerbyns förskola

Välkommen till Bullerbyns förskola Välkommen till Bullerbyns förskola 2013-2014 Förskolan har en egen läroplan (Lpfö98) som styr vår verksamhet. Förskolan ska lägga grunden för ett livslångt lärande och vara en god pedagogisk verksamhet

Läs mer

Välkommen Kålhagens förskola Natt och Dag

Välkommen Kålhagens förskola Natt och Dag Välkommen Kålhagens förskola Natt och Dag 2013-2014 Förskolan arbetar efter den ny reviderade läroplanen 2010, den styr vår verksamhet. Förskolan ska lägga grunden för ett livslångt lärande och vara en

Läs mer

Välkommen till I Ur och Skur Åkrestigens förskola

Välkommen till I Ur och Skur Åkrestigens förskola Välkommen till I Ur och Skur Åkrestigens förskola 2011-2012 Förskolan har en egen läroplan (Lpfö98) som styr vår verksamhet. Förskolan ska lägga grunden för ett livslångt lärande och vara en god pedagogisk

Läs mer

2019/2020. Verksamhetsbeskrivning Kristinebergs förskola

2019/2020. Verksamhetsbeskrivning Kristinebergs förskola 2019/2020 Verksamhetsbeskrivning Kristinebergs förskola Förskolans uppdrag Förskolan ska lägga grunden för ett livslångt lärande. Förskolan har en egen läroplan (Lpfö18) som styr verksamheten. Verksamheten

Läs mer

Välkommen till Solbågens förskola

Välkommen till Solbågens förskola Välkommen till Solbågens förskola 2012/2013 Om vår förskola Solbågens förskola tillhör lärområde nord i lärande och kulturförvaltningen i Hudiksvalls kommun. Förvaltningschef är Ingela Rauhala och verksamhetschef

Läs mer

Verksamhetsbeskrivning Bullerbyns förskola

Verksamhetsbeskrivning Bullerbyns förskola Verksamhetsbeskrivning Bullerbyns förskola 2018/2019 Förskolan har en egen läroplan (Lpfö98) som styr vår verksamhet. Förskolan ska lägga grunden för ett livslångt lärande och vara en god pedagogisk verksamhet

Läs mer

2016/2017. Verksamhetsbeskrivning Nyponrosens förskola

2016/2017. Verksamhetsbeskrivning Nyponrosens förskola 2016/2017 Verksamhetsbeskrivning Nyponrosens förskola Förskolans uppdrag Förskolan ska lägga grunden för ett livslångt lärande. Förskolan har en egen läroplan (Lpfö98) som styr verksamheten. Verksamheten

Läs mer

Verksamhetsbeskrivning Fridhems förskola

Verksamhetsbeskrivning Fridhems förskola Verksamhetsbeskrivning Fridhems förskola 2014/2015 Förskolans uppdrag Förskolan har en egen läroplan (Lpfö98) som styr vår verksamhet. Förskolan ska lägga grunden för ett livslångt lärande. Verksamheten

Läs mer

Verksamhetsbeskrivning Bullerbyns förskola

Verksamhetsbeskrivning Bullerbyns förskola Verksamhetsbeskrivning Bullerbyns förskola 2015-2016 Förskolan har en egen läroplan (Lpfö98) som styr vår verksamhet. Förskolan ska lägga grunden för ett livslångt lärande och vara en god pedagogisk verksamhet

Läs mer

Välkommen till Björkbergs Förskola

Välkommen till Björkbergs Förskola Välkommen till Björkbergs Förskola 2013-2014 Förskolan Förskolan som bildar det första steget i samhällets utbildningssystem fick 1998 sin första läroplan Lpfö 98 reviderad 2010. Förskolan ska lägga grunden

Läs mer

Välkommen till Njutångers förskola 2013/2014

Välkommen till Njutångers förskola 2013/2014 Välkommen till Njutångers förskola 2013/2014 Förskolan har en egen läroplan (Lpfö98) rev. 2011 som styr vår verksamhet. Förskolan ska lägga grunden för ett livslångt lärande och vara en god pedagogisk

Läs mer

Välkommen till Linfröets förskola

Välkommen till Linfröets förskola Välkommen till Linfröets förskola 2011-2012 Förskolan har en egen läroplan (Lpfö98) som styr vår verksamhet. Förskolan ska lägga grunden för ett livslångt lärande och vara en god pedagogisk verksamhet

Läs mer

Välkommen till Linfröets förskola

Välkommen till Linfröets förskola Välkommen till Linfröets förskola 2013-2014 Förskolan har en egen läroplan (Lpfö98) som styr vår verksamhet. Förskolan ska lägga grunden för ett livslångt lärande och vara en god pedagogisk verksamhet

Läs mer

2011-2012. Välkommen till Edsta förskola

2011-2012. Välkommen till Edsta förskola 2011-2012 Välkommen till Edsta förskola Förskolan har en egen läroplan (Lpfö98), sommaren 2011 kommer vi att få en ny läroplan. Vi kommer att under vårterminen-11 arbeta in den nya läroplanens innehåll.

Läs mer

2015/2016. Verksamhetsbeskrivning Håstahöjdens förskola

2015/2016. Verksamhetsbeskrivning Håstahöjdens förskola 2015/2016 Verksamhetsbeskrivning Håstahöjdens förskola Förskolans uppdrag Förskolan har en egen läroplan (Lpfö98), reviderad 2010, som styr vår verksamhet. Förskolan ska lägga grunden för ett livslångt

Läs mer

1 (5) Verksamhetsbeskrivning Stömne förskola

1 (5) Verksamhetsbeskrivning Stömne förskola 1 (5) Verksamhetsbeskrivning Stömne förskola 2014/2015 2 (5) Förskolans uppdrag Förskolan har en egen läroplan (Lpfö98) som styr vår verksamhet. Förskolan ska lägga grunden för ett livslångt lärande. Verksamheten

Läs mer

Välkommen till Vindpustens förskola

Välkommen till Vindpustens förskola Välkommen till Vindpustens förskola 2012/2013 Om vår förskola Vindpustens förskola tillhör lärområde syd i Lärande och Kulturförvaltningen i Hudiksvalls kommun. Förvaltningschef är Ingela Rauhala och verksamhetschef

Läs mer

Verksamhetsbeskrivning Norrgårdens förskola

Verksamhetsbeskrivning Norrgårdens förskola Verksamhetsbeskrivning Norrgårdens förskola 2014/2015 Förskolans uppdrag Förskolan har en egen läroplan (Lpfö98) som styr vår verksamhet. Förskolan ska lägga grunden för ett livslångt lärande. Verksamheten

Läs mer

2015/2016. Verksamhetsbeskrivning Brunnsnäs förskola

2015/2016. Verksamhetsbeskrivning Brunnsnäs förskola 2015/2016 Verksamhetsbeskrivning Brunnsnäs förskola Förskolans uppdrag Förskolan har en egen läroplan (Lpfö98), reviderad 2010, som styr vår verksamhet. Förskolan ska lägga grunden för ett livslångt lärande.

Läs mer

Verksamhetsbeskrivning Hasselbackens förskola

Verksamhetsbeskrivning Hasselbackens förskola Verksamhetsbeskrivning Hasselbackens förskola 2014/2015 Förskolans uppdrag Förskolan har en egen läroplan (Lpfö98) som styr vår verksamhet. Förskolan ska lägga grunden för ett livslångt lärande. Verksamheten

Läs mer

1 (7) Verksamhetsbeskrivning Åviks förskola

1 (7) Verksamhetsbeskrivning Åviks förskola 1 (7) Verksamhetsbeskrivning Åviks förskola 2015/2016 2 (7) Förskolans uppdrag Förskolan har en egen läroplan (Lpfö98) som styr vår verksamhet. Förskolan ska lägga grunden för ett livslångt lärande. Verksamheten

Läs mer

Välkommen till Björkhyddans förskola

Välkommen till Björkhyddans förskola Välkommen till Björkhyddans förskola Björkhyddans förskola Björkhyddans förskola består av fyra avdelningar: Biet, Humlan, Sländan och Myran. Björkhyddan har ett eget kök och en stor härlig lekhall i mitten.

Läs mer

Verksamhetsbeskrivning Bullerbyns förskola

Verksamhetsbeskrivning Bullerbyns förskola Verksamhetsbeskrivning Bullerbyns förskola 2016/2017 Förskolan har en egen läroplan (Lpfö98) som styr vår verksamhet. Förskolan ska lägga grunden för ett livslångt lärande och vara en god pedagogisk verksamhet

Läs mer

1 (8) Verksamhetsbeskrivning Smedjans förskola

1 (8) Verksamhetsbeskrivning Smedjans förskola 1 (8) Verksamhetsbeskrivning Smedjans förskola 2015/2016 2 (8) Förskolans uppdrag Förskolan har en egen läroplan (Lpfö98) som styr vår verksamhet. Förskolan ska lägga grunden för ett livslångt lärande.

Läs mer

2015/2016. Verksamhetsbeskrivning Norrgårdens förskola

2015/2016. Verksamhetsbeskrivning Norrgårdens förskola 2015/2016 Verksamhetsbeskrivning Norrgårdens förskola Förskolans uppdrag Förskolan har en egen läroplan (Lpfö98), reviderad 2010, som styr vår verksamhet. Förskolan ska lägga grunden för ett livslångt

Läs mer

Verksamhetsbeskrivning Kålhagens förskola Nattis

Verksamhetsbeskrivning Kålhagens förskola Nattis Verksamhetsbeskrivning Kålhagens förskola Nattis 2014/2015 Förskolans uppdrag Förskolan har en egen läroplan (Lpfö98) som styr vår verksamhet. Förskolan ska lägga grunden för ett livslångt lärande. Verksamheten

Läs mer

2015/2016. Verksamhetsbeskrivning Hasselbackens förskola

2015/2016. Verksamhetsbeskrivning Hasselbackens förskola 2015/2016 Verksamhetsbeskrivning Hasselbackens förskola Förskolans uppdrag Förskolan har en egen läroplan (Lpfö98), reviderad 2010, som styr vår verksamhet. Förskolan ska lägga grunden för ett livslångt

Läs mer

Arbetsplan 2013 Lillbergets/Kilsmyrans förskolor Sydöstra området

Arbetsplan 2013 Lillbergets/Kilsmyrans förskolor Sydöstra området Arbetsplan 2013 Lillbergets/Kilsmyrans förskolor Sydöstra området NORMER OCH VÄRDEN Varje enhet har ett väl fungerande och förebyggande likabehandlingsarbete och en väl dokumenterad likabehandlingsplan

Läs mer

Verksamhetsbeskrivning Solbågens förskola. Certifierad enligt Qualis kvalitetssäkringssystem

Verksamhetsbeskrivning Solbågens förskola. Certifierad enligt Qualis kvalitetssäkringssystem Verksamhetsbeskrivning Solbågens förskola Certifierad enligt Qualis kvalitetssäkringssystem 2015/2016 Kvalitetscertifierad förskola Solbågens förskola är certifierad enligt Qualis kvalitetssäkringssystem.

Läs mer

Verksamhetsbeskrivning Smedjans förskola

Verksamhetsbeskrivning Smedjans förskola Verksamhetsbeskrivning Smedjans förskola 2014/2015 2 (9) Förskolans uppdrag Förskolan har en egen läroplan (Lpfö98) som styr vår verksamhet. Förskolan ska lägga grunden för ett livslångt lärande. Verksamheten

Läs mer

Välkommen till Malsta förskola

Välkommen till Malsta förskola Välkommen till Malsta förskola 2015/2016 Förskolans uppdrag Förskolan har en egen läroplan (Lpfö98) som styr vår verksamhet. Förskolan ska lägga grunden för ett livslångt lärande. Verksamheten ska vara

Läs mer

Välkommen till Björkbergs förskola. Certifierad enligt Qualis kvalitetssäkringssystem

Välkommen till Björkbergs förskola. Certifierad enligt Qualis kvalitetssäkringssystem Välkommen till Björkbergs förskola Certifierad enligt Qualis kvalitetssäkringssystem 2014/2015 Förskolans uppdrag Förskolan har en egen läroplan Lpfö98 som styr vår verksamhet. Förskolan ska lägga grunden

Läs mer

Välkommen till Vindpustens förskola

Välkommen till Vindpustens förskola Välkommen till Vindpustens förskola 2013/2014 H:\För publicering\välkommen till Vindpusten 2013-2013.docx Om vår förskola Vindpustens förskola tillhör lärområde syd i Lärande och Kulturförvaltningen i

Läs mer

Välkommen till Hällans förskola

Välkommen till Hällans förskola Välkommen till Hällans förskola 2013/2014 Förskolan har en egen läroplan (Lpfö-98_10) som styr vår verksamhet. Förskolan ska lägga grunden för ett livslångt lärande och vara en god pedagogisk verksamhet

Läs mer

2015/2016. Verksamhetsbeskrivning Asplundens förskola

2015/2016. Verksamhetsbeskrivning Asplundens förskola 2015/2016 Verksamhetsbeskrivning Asplundens förskola Förskolans uppdrag Förskolan har en egen läroplan (Lpfö98), reviderad 2010, som styr vår verksamhet. Förskolan ska lägga grunden för ett livslångt lärande.

Läs mer

2015/2016. Verksamhetsbeskrivning Edsta förskola

2015/2016. Verksamhetsbeskrivning Edsta förskola 2015/2016 Verksamhetsbeskrivning Edsta förskola Förskolans uppdrag Förskolan har en egen läroplan (Lpfö98), reviderad 2010, som styr vår verksamhet. Förskolan ska lägga grunden för ett livslångt lärande.

Läs mer

Förskoleavdelningen. Lokal Arbetsplan för Kotten

Förskoleavdelningen. Lokal Arbetsplan för Kotten Förskoleavdelningen Lokal Arbetsplan för Kotten 2016-2017 Innehållsförteckning: 1. Förskolans värdegrund 3 2. Mål och riktlinjer 4 2.1 Normer och värden 4 2.2 Utveckling och lärande 5-6 2.3 Barns inflytande

Läs mer

LOKAL ARBETSPLAN FÖR ÅNÄSETS FÖRSKOLA 2009/2010

LOKAL ARBETSPLAN FÖR ÅNÄSETS FÖRSKOLA 2009/2010 LOKAL ARBETSPLAN FÖR ÅNÄSETS FÖRSKOLA 2009/2010 VÄLKOMMEN TILL ÅNÄSETS FÖRSKOLA Ånäsets förskola ligger i en underbar miljö där vi är omgiven av skog och sjö. Vi har nära till badplats, härliga skidspår,

Läs mer

Gruppens sammansättning 19 barn 4 barn födda barn födda barn födda 2015

Gruppens sammansättning 19 barn 4 barn födda barn födda barn födda 2015 Arbetsplan för Snöflingan 2016/2017 På Snöflingan arbetar vi alltid utifrån läroplanen, den finns med som en röd tråd i allt vi gör och planerar. Eftersom vi har en ny grupp med ny personal och många nya

Läs mer

Verksamhetsbeskrivning I Ur och Skur förskola

Verksamhetsbeskrivning I Ur och Skur förskola Verksamhetsbeskrivning I Ur och Skur förskola 2015/2016 Förskolans uppdrag Förskolan har en egen läroplan (Lpfö98) som styr vår verksamhet. Förskolan ska lägga grunden för ett livslångt lärande. Verksamheten

Läs mer

Lokal arbetsplan År 2009 Uppdatering år 2010

Lokal arbetsplan År 2009 Uppdatering år 2010 Lokal arbetsplan År 2009 Uppdatering år 2010 Solvägens förskola består av 2 avdelningar Junibacken 1år-2,5år 15 barn Saltkråkan 2,5år-5år 22 barn På Junibacken arbetar: Maria 100%, barnskötare Kicki 100

Läs mer

Verksamhetsbeskrivning Brunnsnäs förskola

Verksamhetsbeskrivning Brunnsnäs förskola Verksamhetsbeskrivning Brunnsnäs förskola 2014/2015 Förskolans uppdrag Förskolan har en egen läroplan (Lpfö98) som styr vår verksamhet. Förskolan ska lägga grunden för ett livslångt lärande. Verksamheten

Läs mer

ARBETSPLAN FÖRSKOLAN EKBACKEN

ARBETSPLAN FÖRSKOLAN EKBACKEN ARBETSPLAN FÖRSKOLAN EKBACKEN Inledning Förskolan regleras i skollagen och har Skolverket som tillsynsmyndighet. Sedan 1 augusti, 1998, finns en läroplan för förskolan, Lpfö 98. Läroplanen är utformad

Läs mer

Adress: Skogsbovägen 2, Avesta Hemsidan: Välkommen. till förskolan Hattstugan

Adress: Skogsbovägen 2, Avesta Hemsidan:  Välkommen. till förskolan Hattstugan Adress: Skogsbovägen 2, 774 60 Avesta Hemsidan: www.avesta.se Välkommen till förskolan Hattstugan.. Förskolan Hattstugan Det finns fyra avdelningar: Stubben, 1-3 år Tfn: 64 53 68 Tuvan, 1-3 år Tfn: 64

Läs mer

Verksamhetsbeskrivning Fridhems förskola

Verksamhetsbeskrivning Fridhems förskola 2018-2019 Verksamhetsbeskrivning Fridhems förskola Förskolans uppdrag Förskolan har en egen läroplan (Lpfö98), reviderad 2016, som styr vår verksamhet. Förskolan ska lägga grunden för ett livslångt lärande.

Läs mer

Verksamhetsplan för Malmens förskolor

Verksamhetsplan för Malmens förskolor Verksamhetsplan för Malmens förskolor 2015-2016 Enheter Smultron 1-3 år Hallon 1-3 år Jordgubben 3-5 år Lingon 3-5 år Nyponrosen 1-5 år Kullerbyttan 1-5 år Verksamheter Förskola för barn 1-5 år Förutsättningar

Läs mer

Handlingsplan för Ulvsätersgårdens förskola, läsåret: 2016/2017.

Handlingsplan för Ulvsätersgårdens förskola, läsåret: 2016/2017. Handlingsplan för Ulvsätersgårdens förskola, läsåret: 2016/2017. 2.1 NORMER OCH VÄRDEN Mål för likabehandlingsarbetet utvecklar: öppenhet, respekt, solidaritet och ansvar, förmåga att ta hänsyn till och

Läs mer

VITSIPPANS LOKALA ARBETSPLAN

VITSIPPANS LOKALA ARBETSPLAN VITSIPPANS LOKALA ARBETSPLAN 2016-2017 Innehåll 2016-05-11 Presentation Förskolans värdegrund och uppdrag Normer och värden Utveckling och lärande Barns inflytande Förskola och hem Samverkan med förskoleklass,

Läs mer

Avdelning Blå. Handlingsplan för Markhedens Förskola 2015/ Sid 1 (17) V A L B O F Ö R S K O L E E N H E T. Tfn (vx),

Avdelning Blå. Handlingsplan för Markhedens Förskola 2015/ Sid 1 (17) V A L B O F Ö R S K O L E E N H E T. Tfn (vx), 2011-10-17 Sid 1 (17) Handlingsplan för Markhedens Förskola Avdelning Blå 2015/2016 V A L B O F Ö R S K O L E E N H E T Tfn 026-178000 (vx), 026-17 (dir) www.gavle.se Sid 2 (17) 2.1 NORMER OCH VÄRDEN Mål

Läs mer

Verksamhetsbeskrivning Njutångers förskola

Verksamhetsbeskrivning Njutångers förskola Verksamhetsbeskrivning Njutångers förskola 2014/2015 Förskolans uppdrag Förskolan har en egen läroplan (Lpfö98) som styr vår verksamhet. Förskolan ska lägga grunden för ett livslångt lärande. Verksamheten

Läs mer

Avdelningen Gula. Handlingsplan för Markhedens Förskola 2013/ Sid 1 (14) V A L B O F Ö R S K O L E E N H E T

Avdelningen Gula. Handlingsplan för Markhedens Förskola 2013/ Sid 1 (14) V A L B O F Ö R S K O L E E N H E T 2011-10-17 Sid 1 (14) Handlingsplan för Markhedens Förskola Avdelningen Gula 2013/2014 V A L B O F Ö R S K O L E E N H E T Tfn 026-178000 (vx), 026-17 (dir) www.gavle.se Sid 2 (14) 2.1 NORMER OCH VÄRDEN

Läs mer

Förskoleavdelningen. Lokal Arbetsplan för Blåsippan 2014-2015

Förskoleavdelningen. Lokal Arbetsplan för Blåsippan 2014-2015 Förskoleavdelningen Lokal Arbetsplan för Blåsippan 2014-2015 Innehållsförteckning: 1. Förskolans värdegrund sida 3 2. Mål och riktlinjer sida 4 2.1 Normer och värden sida 4 2.2 Utveckling och lärande sida

Läs mer

Förskolan Sätraängs Arbetsplan Vår Vision

Förskolan Sätraängs Arbetsplan Vår Vision Förskolan Sätraängs Arbetsplan Vår Vision Förskolan skall lägga grunden för ett livslångt lärande. Verksamheten skall vara trygg, rolig och lärorik. Alla barn skall känna en tillhörighet, gemenskap och

Läs mer

VÄLKOMMEN TILL SÖDERBRINKENS FÖRSKOLA

VÄLKOMMEN TILL SÖDERBRINKENS FÖRSKOLA VÄLKOMMEN TILL SÖDERBRINKENS FÖRSKOLA Söderbrinkens förskola består av 2 avdelningar. Solen för barn 1-3 år samt Månen för barn 3-5 år. Här finns plats för ca 35 barn. Vår adress: Söderbrinkens förskola

Läs mer

LOKAL ARBETSPLAN FÖRSKOLAN SNIGELN. Hösten- 2013

LOKAL ARBETSPLAN FÖRSKOLAN SNIGELN. Hösten- 2013 LOKAL ARBETSPLAN FÖRSKOLAN SNIGELN Hösten- 2013 Förskolan regleras i skollagen och har Skolverket som tillsynsmyndighet. Sedan 1 augusti 1998 finns en läroplan för förskolan, Lpfö 98/10. Läroplanen är

Läs mer

Mål för förskolans arbete

Mål för förskolans arbete 1 Förskolans uppdrag Förskolan ska lägga grunden för ett livslångt lärande. Verksamheten ska vara rolig, trygg och lärorik för alla barn som deltar. Förskolan ska erbjuda barnen en god pedagogisk verksamhet,

Läs mer

2017/2018 Verksamhetsbeskrivning Asplundens förskola

2017/2018 Verksamhetsbeskrivning Asplundens förskola 1 (7) 2017/2018 Verksamhetsbeskrivning Asplundens förskola 2 (7) Förskolans uppdrag Förskolan har en egen läroplan (Lpfö98), reviderad 2016 som styr vår verksamhet. Förskolan ska lägga grunden för ett

Läs mer

2018/19. Verksamhetsbeskrivning Håstahöjdens förskola

2018/19. Verksamhetsbeskrivning Håstahöjdens förskola 2018/19 Verksamhetsbeskrivning Håstahöjdens förskola Förskolans uppdrag Förskolan har en egen läroplan, Lpfö 98, reviderad 2010 som styr vår verksamhet. Förskolan ska lägga grunden för ett livslångt lärande.

Läs mer

Verksamhetsbeskrivning Västanvindens förskola

Verksamhetsbeskrivning Västanvindens förskola Verksamhetsbeskrivning Västanvindens förskola 2014/2015 2 (7) Förskolans uppdrag Förskolan har en egen läroplan (Lpfö98) som styr vår verksamhet. Förskolan ska lägga grunden för ett livslångt lärande.

Läs mer

Förskolans uppdrag. Mål för förskolans arbete

Förskolans uppdrag. Mål för förskolans arbete Höjdens förskola Förskolans uppdrag Förskolan ska lägga grunden för ett livslångt lärande. Verksamheten ska vara rolig, trygg och lärorik för alla barn som deltar. Förskolan ska erbjuda barnen en god pedagogisk

Läs mer

Björnbärets Pedagogisk planering Läsåret 13-14

Björnbärets Pedagogisk planering Läsåret 13-14 Björnbärets Pedagogisk planering Läsåret 13-14 Skriven av Elisabeth Fors, Ulrika Söderström Normer och värden - Förskolan ska sträva efter att varje barn utveckla öppenhet, respekt, solidaritet och ansvar.

Läs mer

Förskolans uppdrag. Mål för förskolans arbete

Förskolans uppdrag. Mål för förskolans arbete 1 Förskolans uppdrag Förskolan ska lägga grunden för ett livslångt lärande. Verksamheten ska vara rolig, trygg och lärorik för alla barn som deltar. Förskolan ska erbjuda barnen en god pedagogisk verksamhet,

Läs mer

Sida 1(7) Lokal arbetsplan. Lövåsens förskola

Sida 1(7) Lokal arbetsplan. Lövåsens förskola 1(7) Lokal arbetsplan Lövåsens förskola 2010/2011 2 Innehållsförteckning Inledning 3 2.1 Normer och värden 3 Mål 3 3 2.2 Utveckling och lärande 3 Mål 3 4 2.3 Barns inflytande 4 Mål 4 4 2.4 Förskola och

Läs mer

Pedagogisk planering. Älvbackens förskola

Pedagogisk planering. Älvbackens förskola Pedagogisk planering Älvbackens förskola 2016-2017 Organisation BARN- OCH UTBILDNINGSCHEF Lena Hannu Tel. 0927-72050 FÖRSKOLECHEF Birgitta Nilsson Tel. 0927-72051 ÄLVBACKENS FÖRSKOLA Ekmansväg 12 G 957

Läs mer

Arbetsplan för Förskolan Vitsippan 2018/2019. Avdelning Månskenet

Arbetsplan för Förskolan Vitsippan 2018/2019. Avdelning Månskenet Arbetsplan för Förskolan Vitsippan 2018/2019 Avdelning Månskenet Välkommen till Månskenet Förskolan ska sträva efter att främja alla barns utveckling och lärande samt en livslång lust att lära. Verksamheten

Läs mer

Arbetsplan för Pedagogisk Omsorg och Familjedaghem

Arbetsplan för Pedagogisk Omsorg och Familjedaghem Arbetsplan för Pedagogisk Omsorg och Familjedaghem Gruppens sammansättning Vi har 8 barn. 7 flickor och 1 pojke 3 barn födda 12 1 barn födda 11 3 barn födda 10 1 barn födda 09 Personal Liselott Karlsson

Läs mer