Starthäfte. för UF-företagare läsåret 2016/2017

Save this PDF as:
 WORD  PNG  TXT  JPG

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Starthäfte. för UF-företagare läsåret 2016/2017"

Transkript

1 Starthäfte för UF-företagare läsåret 2016/2017

2 Välkommen till Ung Företagsamhet Kronoberg läsåret ! Att driva ett UF-företag innebär att du under ett läsår startar, driver och avvecklar ett företag. För många är UF-året den roligaste och mest lärorika tiden under gymnasiet och för att lyckas krävs det en hel del arbete. Alla i företaget behöver ta ansvar, samarbeta, lösa problem och fatta beslut. Ju mer tid och engagemang ni lägger ner på ert företag desto fler erfarenheter och lärdomar kommer ni att få. Affärsidén är kärnan i företaget som UF-året kretsar kring, därför är det viktigt att välja en affärsidé som känns bra för just er. Utgå gärna ifrån vad ni tycker är kul, vad ni har för intressen, eller vad ni har för olika kunskaper i företaget och givetvis även efter hur mycket tid ni tänkt lägga ner på ert företag. Eller varför inte börja i den andra änden och utgå från något som irriterar er och gör någonting åt det? För att kunna starta er verksamhet måste ni vara registrerade hos Ung Företagsamhet. Ni registrerar företaget på (registreringen öppnar den 1 september). Betala in registreringsavgiften, 300 kr per företag till: Ung Företagsamhet Kronoberg Bankgiro: Swish: Glöm inte att ange ert företagsid! Först när Ung Företagsamhet mottagit komplett registrering samt fått er betalning får ni lov att presentera er som ett UF-företag och är försäkrade. Så registrera er så fort som möjligt för att kunna komma igång! Er registrering ger er även tillgång till vår webbplats, där ni bland annat hittar dokument och information om tävlingar, evenemang och annan viktig info. Så registrera er och håll koll på under hela ert UF-år! I vårt läromedel, Mitt UF-företag, finns information kring alla moment som ingår i att driva ett UF-företag. Där kan man också hitta information om de olika ansvarsområdena i företaget och annat som kan vara viktigt för företaget. Glöm inte heller att nyttja den hjälp och kunskap som finns omkring er! I detta starthäfte kan ni hitta viktig information om vad som kommer att hända under ert UF-år. Mer ingående information om de olika delarna i konceptet hittar ni i läroboken som er lärare beställer. Vi på Ung Företagsamhet Kronoberg hoppas att ni ska få ett givande och roligt år och har ni frågor är ni alltid välkomna att höra av er till oss! LYCKA TILL!

3 Läm na a vid lltid den kon takt na info rm med med ation ia! Vad är Ung Företagsamhet? Ung Företagsamhet ger barn och ungdomar möjlighet att träna och utveckla sin kreativitet, företagsamhet och sitt entreprenörskap. Ung Företagsamhet har tre läromedel för grundskolan Vårt samhälle, Se möjligheterna och Min framtid och ekonomi och processutbildningen UF-företagande på gymnasiet. Dessutom finns ett Alumni-nätverk bestående av före detta UF-företagare. Vi erbjuder lärare och skolledare fortbildning, bedömningsstöd, seminarier, möjligheter till stipendium, utbildningsmaterial, möjligheter till utbyte med andra länder, inspiration för lärare och elever. Vi finns över hela Sverige, från norr till söder, genom ett nationellt kansli och 24 regionala föreningar. Vi har mer än 100 engagerade medarbetare till hjälp för elever och lärare, och organisationen har en bred kompetens inom entreprenörskap. Organisationen stöds av offentliga medel, stiftelser och fonder samt det privata näringslivet. Inom organisationen har vi allt ifrån pedagoger, inspiratörer och entreprenörer till kvalitets- och organisationskunniga personer. Ung Företagsamhet vill ge unga en tro på sin egen företagsamhet genom våra två lika viktiga områden företagsamhet och företagande. Vi gör det genom att kombinera teori och praktik på ett inspirerande och roligt sätt och allt detta sker genom skolan. Organisationen ger unga en kontakt med näringslivet och företagande. Sedan starten 1980 har ca ungdomar drivit ett UF-företag! Lämna alltid denna informationen vid kontakt med media!

4 UF-året UF-året är uppdelat i totalt åtta moment - fem obligatoriska moment och tre tilläggsmoment. Tilläggsmomenten väljer ni själva i samråd med er lärare. Utöver detta erbjuder vi alla UF-företag att delta på olika evenemang t.ex. kick-off, mässa, tävlingar, nätverksträffar, marknader m.m. Genom att genomföra och bli godkänd på de obligatoriska momenten och tilläggsmomenten, kommer du få ett intyg från oss på Ung Företagsamhet. Ett UF-intyg är en riktig merit för framtiden när du ska söka jobb! Obligatoriska moment Registrering Affärsplan (1 dec 2016) Minst två säljtillfällen Rådgivare Årsredovisning (19 maj 2017) Fem obligatoriska moment + tre tilläggsmoment = Intyg Exempel på tilläggsmoment Delårsrapport (obligatoriskt om man vill tävla i Årets UF) Utveckla logotyp Skapa visitkort Muntligt framförande Genomfört ekonomutbildningen Smart Företagande Skapa en webbplats Gör en miljöplan Teambuildning för företaget Fler säljtillfällen Julmarknad, Öppet hus m.m. Deltagande i tävlingar Gör en reklamfilm Gör en utvidgad årsredovisning Skriv pressmeddelande från företaget Gör en marknadsföringskampanj Att räkna med moms Att räkna med lön...fler moment finns på ert företagskort Event & nätverkande Stöd av rådgivare Försäljning Produktion Marknadsföring Bolagsstämma Stöd av rådgivare Företaget registreras Inköp Stöd av rådgivare Års-redovisning Stöd av rådgivare Läsårets slutar Läsåret startar Affärsidé Affärsplan Stöd av rådgivare Företaget utvecklas

5 Att välja en affärsidé Många människor kommer på minst en riktigt bra affärsidé någon gång i livet, men det är långt ifrån alla som gör någonting av den. Året som UF-företagare handlar om att ta tag i sina idéer och tillsammans med sin grupp förverkliga den - hur galen den än må vara. UF-året går ut på att lära sig allt om företagande, från idé till avveckling. Det betyder att affärsidén är viktig men inte avgörande för att ett UF-år ska bli lyckat. Ett tips är att ta fram en affärsidé som känns lustfylld, intressant och viktig så att hela gruppen kan stå bakom den från start till mål! För ett UF-företag gäller det att komma igång med sin affärsidé så fort som möjligt, eftersom företaget ska drivas under en relativt kort period. Velar man för länge riskerar man därför att inte hinna med UF-årets alla moment. Tänk på UF-året är ingen innovationstävling eller uppfinnartävling - det betyder att en UF-företagsidé inte behöver vara ny eller att UF-året går ut på att uppfinna en ny produkt! Vägen fram Det finns flera vägar till en bra affärsidé och under åren har många UF-företagare presenterat både spännande och intressanta affärsidéer. Ett tips är därför att prata med tidigare UF-företagare om hur de tänkte i arbetet med sin affärsidé! Läs mer om idéer i Ung Företagsamhets läromedel - Mitt UF företag. Ung Företagsamhet förstår att det är omöjligt att kunna alla lagar, regler och tillstånd, det är därför våra olika myndigheter finns. Den enkla vägen är att fråga någon som man tror har koll men regler kring företagande, affärsidéer, patent, marknadsföring, garantier, reklam och varumärken förändras och därför bör man som UF-företagare vända sig till rätt myndighet direkt. Ung Företagsamhets uppmaning är att redan i idéfasen ta reda på vad man får och inte får göra. I Ung Företagsamhet läromedel, Mitt UF-företag, kan du läsa mer om vilka regler som gäller under UF-året. Ej godkända affärsidéer UF-företagets affärsidé, verksamhet och aktiviteter får inte vara skadliga eller negativa för Ung Företagsamhet eller strida mot svensk lagstiftning. Ansvaret för att detta följs ligger i första hand hos UF-företagets medlemmar. Läs mer om ej godkända affärsidéer i läromedlet - Mitt UF-företag. Affärsidéer som syftar till att UF-företaget agerar festarrangör kräver att företaget kan garantera att brand- och säkerhetsföreskrifter följs, att man skriver avtal och att man använder alkoholmätare.

6 Rådgivaren Ett av de obligatoriska momenten är att alla UF-företag ska ha minst en rådgivare kopplad till sitt UF-företag företag och dessutom ha personlig kontakt med den/dessa under året. Innan ni väljer vem som ska vara er rådgivare kan det vara bra att fundera över vad ni skulle behöva hjälp med under året. Kanske ekonomi, tillverkning, marknadsföring eller något helt annat. Tänk på att er rådgivare inte får vara förälder eller syskon till någon i UF-företaget. Vad kan rådgivaren tillföra? Se framförallt rådgivaren som just en rådgivare - ett bollplank, helt enkelt. Ibland behöver man nya infallsvinklar för att kunna lösa problem och se nya möjligheter. Många gånger kan det vara välbehövligt med åsikter från någon utomstående! Rådgivaren är någon som ni kan vända er till med specifika frågor men också om företagande i stort. Dessutom kan rådgivaren kanske koppla ihop ert UF-företag med bra personer från sitt nätverk! Hur håller man kontakten med sin rådgivare? För att rådgivaren ska få insikt i ert UF-företag så måste ni informera om vad som är på gång. Kanske genom att bjuda in rådgivaren till några av era möten/avstämningar eller skicka ut nyhetsbrev. Det är enkla sätt att hålla rådgivaren uppdaterad om vad som är aktuellt i företaget just nu. Kanske kan ni förlägga något av era möten på plats hos rådgivaren? Då kan ni också passa på att få lite mer information om dennes företag och hur de arbetar där. Eller bjud in till skolan och visa var ni håller till om dagarna. Ett annat bra tips som brukar uppskattas är att bjuda in sin rådgivare till att besöka de UF-evenemang som arrangeras lokalt, t.ex. julmarknaden, frukostmöten eller mässan. Rådgivaren kan, förutom sina kunskaper inom ett visst område eller inom företagande i allmänhet, också bidra med andra saker, som till exempel kontaktnät. Någon känner någon som känner någon som kan hjälpa er med en ny lösning. Som nya företagare är kanske inte det egna kontaktnätet så stort. Glöm inte bort att rådgivaren har ett jobb att sköta också! Rådgivaren kan kanske inte alltid ställa upp med hjälp precis i det ögonblick ni vill. Tålamod och planering är det som gäller här, precis som i andra relationer. Det finns flera sätt som ni kan jobba tillsammans med er rådgivare. Vilket som passar er och ert företag får ni prova er fram till och komma överens om med er rådgivare. Den 6 december anordnar vi ett glöggmingel för Kronobergs UF-företagare och deras rådgivare! Ett utmärkt tillfälle att knyta an till sin rådgivare ytterligare! Se separat inbjudan i bilagan.

7 Affärsplan En affärsplan är till för att förtydliga tankarna kring hur UF-företaget ska drivas. Precis som en ritning innan man börjar bygga! I affärsplanen ska ni berätta om den verksamhet ni tänker bygga upp. Ni ska tydligt beskriva företagets mål och hur ni tänker göra för att förverkliga dessa mål. Innehållet i en affärsplan ska vara konkret, tydligt och bygga på fakta. Affärsplanen är ett kreativt och levande dokument som förändras under årets gång när UF-företaget utvecklas. För mer hjälp i affärsplanskrivandet och tips och råd, se läromedlet Mitt UF-företag. Exempel på affärsplaner hittar ni i dokumentarkivet i inloggat läge på hemsidan. En affärsplan ska innehålla följande: Beskrivning av affärsidén Hur ni har tänkt att UF-företaget ska fungera UF-företagets mål och hur dessa ska uppnås Vad ni planerar att göra för att förverkliga affärsidén (aktiviteter, inköp, marknadsföring, försäljning m.m.) Gärna resultatet från marknadsundersökningen Resonemang kring ekonomin (med utgångspunkt i marknadsundersökningen, prissättning m.m.) Likviditetsbudget och resultatbudget UF-företagets samtliga medlemmars underskrifter TIPS! Låt gärna rådgivaren titta på affärsplanen för feedback!

8 UF-företag och skatt Skatteverket Skatteverket har tagit fram särskilda riktlinjer för UF-företag. I praktiken drivs UF-företag och riktiga företag på i princip samma sätt men i vissa fall ser det annorlunda ut. Om du vill driva vidare ditt företag efter UF-året, tänk på att det då är andra riktlinjer och regler som gäller. Den stora skillnaden är att rktiga företag har krav på ett vinstsyfte, vilket UF-företag inte har. Det egentliga syftet med UF-företagande är att lära sig hur ett företag fungerar. Eftersom UF-företag inte är riktiga företag får man inget organisationsnummer och har alltså inte ett så kallat beslut om godkännande för F-skatt. UF-företag är bara registrerade hos Ung Företagsamhet och får ett IDnummer därifrån, som alltså inte är detsamma som ett organisationsnummer. Viktigt att veta! Ett UF-företag är inget företag i juridisk mening utan är en form av hobbyverksamhet som bedrivs i vad som kallas för enkelt bolag. Ett UF-företag ska inte lägga på moms på det som säljs och har inte heller rätt att dra av moms på det som köps. Vinst redovisas och beskattas inte av företaget, utan av delägarna efter sin andel av vinsten. Delägaren i UF-företaget ska i normalfallet redovisa sitt överskott från verksamheten i inkomstdeklarationen. Som delägare behöver du inte lämna inkomstdeklaration om din del av överskottet tillsammans med dina eventuella löneinkomster är lägre än kronor år Ditt UF-företagande kan medföra att du ska betala skatt. Om du ska bedriva ett tjänsteföretag är det särskilda regler du ska ta hänsyn till. Ta kontakt med UFkontoret eller Skatteverket! Mer information finns på Bankkonto UF-företag i Kronoberg har genom Swedbank eller Sparbanken Eken möjlighet att öppna ett kostnadsfritt bankkonto. När ni märker att behov finns, till exempel när er första affärshändelse (försäljning, inköp m.m.) är på gång, tar ni själva kontakt med banken för att boka ett möte och få ert bankkonto. Detta måste ni ta med till bankmötet: Fullmakt från vårdnadshavare (om ni är under 18 år) Registreringsbeviset, måste vara utskrivet! Blanketter ang. firmateckning och företagsinformation Legitimation Bifogat längst bak hittar ni de blanketter ni behöver från oss - fullmakt, firmateckning och företagsinformation. Registreringsbeviset hittar ni i inloggat läge på hemsidan, under Mitt Företag. Observera att det är viktigt att ni själva avslutar banktjänsterna samt lämnar tillbaka ev. dosa senast den 31 maj 2017 för att inte debiteras för nästkommande år.

9 Försäkringar Först när UF-företaget betalat in registreringsavgiften (300 kr) och är fullt registrerade är UF-företaget försäkrat. UF-företagets försäkring innefattar skador mot företagets egendom och mot skador företaget eller dess varor/tjänster kan orsaka andra. Försäkringen innehåller också verksamhets- och produktansvar samt en olycksfallsförsäkring som omfattar företagets medlemmar. Observera att försäkringen endast gäller de elever som är registrerade i företaget. I vissa fall kan försäkringen behöva kompletteras, bland annat om företaget handskas med mopeder, bilar, maskiner eller annan dyrbar utrustning samt om företaget hyr eller lånar egendom i samband med mässor eller dylikt. Utställarförsäkring UF-företag som deltar på ett säljtillfälle/mässa/marknad har en utställarförsäkring. Försäkringen gäller för den egna egendomen men också för lånad eller hyrd egendom som UF-företaget använder i samband med utställningen. Försäkringen gäller naturligtvis under själva mässan, men också under transporten till och från mässan. Försäkringsbeloppet är max kr. Om UF-företaget har material i sin monter för mer än kr finns möjlighet att kontakta försäkringsbolaget och försäkra även detta. Om olyckan är framme är det viktigt att ni snabbt tar kontakt med försäkringsbolaget och följer deras instruktioner. Har ni fler frågor kring försäkringen? Paul Persson Gunnar Thörne Tfn: Tfn: Mobil: Mobil: E-post: E-post:

10 Säljtillfällen och marknadsföring Precis som för riktiga företag är det viktigt att marknadsföra sitt UF-företag och sin vara/tjänst för att få fler eventuella kunder intresserade. Som UF-företag har man ofta fördelen att många tycker det både är kul och intressant att träffa kreativa ungdomar. Se er omkring vad ni har för möjligheter till marknadsföring och försäljning och hur ni skulle kunna nyttja dessa. Via ungforetagsamhet.se har ni också tillgång till UF-Showroom som är en digital plattform där alla UF-företag syns i samband med att ni registrerar ert UF-företag - perfekt för den som t.ex. driver en webbshop! Exempel på försäljning/marknadsföring: Öppet hus i skolan Sociala medier Frukostmöten, t.ex. där er rådgivare arbetar. Släktträff? Mun-till-mun metoden! I butik Dörrknackning I skyltfönster Flyers/folder Webbsida Julmarknad UF-showroom Reportage i tidningar Tipsa kända bloggare Mässa ENTREPRENÖRSKAP PÅ RIKTIGT 2017 MÄSSA MED UNGA FÖRETAGARE ÖPPET MARS #EPRVXO17 Ett av de säljtillfällen som Ung Företagsamhet anordnar är Kronobergs regionala UF-mässa - här deltar UF-företag från hela länet! Under 2016 anordnades mässan i Affärshuset Tegnér i Växjö och besöktes av närmare personer, vilket innebär att det är ett riktigt bra säljtillfälle! Att delta på mässan kostar 150 kr per UF-företag.

11 Tävlingar Tävlingar är ett spännande inslag under UF-året! Tävlingarna går av stapeln under mässan Entreprenörskap på riktigt 2017 den 9 mars 2017 och de regionala vinnare kommer att koras på prisutdelningen den 28 mars Tävlingsbidragen till tävlingarna ska vara uppladdade senast den 6 februari 2017 klockan i inloggat läge på Börja därför i god tid läsa igenom tävlingskriterierna och fundera kring vilken/vilka tävlingar som passar ert företag. Mer information om tävlingarna finns på webben! Viktigt att tänka på! Att delta på Ung Företagsamhets evenemang är gratis (bortsett från mässan), däremot finns det en no-show-avgift på samtliga evenemang, 250 kr per person. Detta innebär att om du är anmäld till ett evenemang men inte dyker upp, kommer för sent eller går för tidigt debiteras du 250 kr. Anmäl dig därför bara till de evenemang du verkligen kommer gå på! På mässan är no-show-avgiften 500 kr per UF-företag. Ha alltid med UF i ert företagsnamn, logga m.m. Undvik missförstånd och skapa tydlighet för era kunder! En deadline är en deadline! Efter utsatt tid stängs våra anmälningsformulär, registrering, tävlingar m.m och det finns tyvärr ingenting att göra.

12 Årsredovisning I affärsplanen skrev ni vad ni ville göra och vilka mål ni hade och i årsredovisningen ska ni skriva om hur det blev. I årsredovisningen sammanfattar och utvärderar ni alltså ert UF-år. Ni följer upp det ni planerade och berättar hur det gick under UF-året och varför det blev som det blev. För mer hjälp kring årsredovisningen, se läromedlet Mitt UF-företag. Exempel på årsredovisningar finns i dokumentarkivet! Årsredovisningen ska innehålla följande: VD-ord Förvaltningsberättelse Resultat- och balansräkning Revisionsberättelse Underskrifter, ort och datum. Efter UF-året De allra flesta som drivit UF-företag rekommenderar andra att göra det. De öppnar fler dörrar för dig efter gymnasiet, som att studera vidare, hitta en anställning eller bli egen företagare. Det är en början på något - och valet är ditt! Det som du och alla andra UF-företagare har gemensamt är att du har fått nya erfarenheter som du kommer ta med dig under resten av ditt liv. Oavsett vad du gjort i ditt UF-företag har du fått med dig kunskaper, föreståelse och erfarenheter som du har nytta av vad du än väljer att göra i framöver. Du vet också att företagande innehåller många delar och att man inte måste kunna allt i detalj själv utan kan ta hjälp av andra. Vill du fortsätta som entreprenör? När du lämnar UF-året står en rad andra organisationer redo att ta emot dig för att du ska kunna få hjälp och stöttning i din fortsatta karriär som entreprenör! Ett tips är att surfa in på se för att lära dig mer om företagande efter UF-året och därefter kontakta någon av följande organisationer: Drivhuset Almi Nyföretagarcentrum Coompanion UF-alumni När du avvecklat ditt UF-företag kan du fortsätta bygga det professionella nätverk som du börjat med under UF-året. Ung Företagsamhet vill fortsätta inspirera dig till att vara företagsam och har skapat ett nätverk, UF-alumni, för att du ska kunna fortsätta utvecklas och möta likasinnade. Nätverket anordnar varje år olika inspirerande och spännande evenemang både regionalt och nationellt. Glöm inte att registrera om dig från UF-företagare till UF-alumn - det är nu det börjar!

13 el nätverka antal platser. at Begräns smingel nörskap Entrepre mber 10 nove renörer och trep en a dr enset! Träffa an på Resid 29 no, Växjö assagen Bländap tt boka plats för! ta Möjlighe ull julförsäljning sf stämning nad Julmavremkber Anmälan till event, uppladdning av tävlingsbidrag och övrig information finns på * 1 september Registreringen öppnar 1 december Sista inlämning Affärsplan (obligatoriskt moment) 1 december Deadline att ladda upp tävlingsbidrag i Årets Affärsplan 1 december Registreringen stänger 3 februari Sista anmälan till samtliga tävlingar 20 maj Inlämning av årsredovisning (obligatoriskt moment) ber 20 okto Fortnox nsming m 29 septe länets för Kickoff öretag! alla UF-f 016 V Å G A 2 ber la Affärsp Viktiga deadlines! mb 1 septe på: Öppnar amhet.se s gforetag ering R e g i s t r er s toret be h kör UF-kon gare i länet oc ta t! re ö re -f F-å UF igång U art! Uppst öker alla träffa d heten att Ta möjlig näringslivet lokala möte Frukost Växjö et Växjö 2 mars, UF rna: Årets a g in vl ä T re lja sä ts och Åre Kvaldag trä heten att Ta möjlig näringslivet lokala möte Frukost Älmhult ffa det smingel nörskap Entrepre prenörer e tr dra en t! Träffa an a på Residense erk och nätv sat antal platser. Begrän n 22 mars nala io ergs reg b o n ro K koras. tses och u re a n n vi & Finaldag g in ln prisutde 23 april lja slut het att sä t Ta möjlig er, fira att ni fixa r g la på ert och marknadsfö t re -å UF UF-gata Årets spännande UF-resa! S Apri m ska För dig so re på a d vi a vl tä e retagand M i UF-fö ckholm SM-trläff Maj, Sto SM i tagande UF-före

14 Kontakt Emil Andersson - Projektledare, UF-företagande Besöksadress: Ung Företagsamhet Kronoberg Kungsgatan 1B, plan Växjö E-post: Bg: Swish: Häng med! #UFKRONOBERG PS! Bifogat hittar du ett antal bilagor som är bra att riva ut och ta med till banken eller ge rådgivaren!

15 Viktiga bilagor!

16 t Riv u lr til e g h oc n! are v i g d å Till rådgivaren Vi vill börja med att tacka dig för den tid och det engagemang som du väljer att lägga som rådgivare åt ett nystartat UF-företag. I utbyte lovar vi ett roligt och utmanande år där dina kunskaper, erfarenheter och kontakter kommer att värderas högt av UF-företagarna och av oss som arbetar på Ung Företagsamhet. Under ett läsår, från nu och fram till maj, kommer du och UF-företagarna lära känna varandra och förhoppningen är att ni tillsammans ska uppnå era mål innan läsåret är slut! Att vara rådgivare är ett ärofyllt och eftertraktat uppdrag som också kan vara lite klurigt - vad innebär det egentligen? Därför har vi samlat ihop viktiga tankar, tips och råd i vår Rådgivarguide som du hittar på vår hemsida Dessutom bjuder vi in till glöggmingel för UF-företagen och deras rådgivare den 6 december! Frågor eller funderingar? Hör gärna av dig! Emil Andersson - Projektledare UF-företagande

17 Kostnadsfritt erbjudande för UF-företag i Växjö med omnejd. Swedbank tror på Ung Företagsamhet. Det är ni som UF-företagare som är en del av tryggheten för Sveriges framtid. För att ni ska få en bra start i er företagskarriär erbjuder Swedbank UF-företag i Växjö med omnejd ett antal tjänster kostnadsfritt. Läs noga igenom informationen nedan! Under UF-året erbjuder Swedbank ert UF-företag med följande kostnadsfria tjänster: Företagskonto för företagets in- och utbetalningar. Bankgiro för betalning från kunder. Insatta Gör så här: 1. Fyll i formuläret om företagsuppgifter som finns i detta häfte eller hämta i inloggat läge på hemsidan. 2. Skriv ut registreringsbeviset på Ung Företagsamhets hemsida i inloggat läge. * 3. Skicka ett mail till: med följande uppgifter: UF- företagets namn Namn till en kontaktperson Telefonnummer Mail 4. Banken kommer kontakta er för att boka in ett möte. Kom ihåg att ta med företagsinformationen, firmateckning, registreringsbeviset samt legitimation till banken. Efter bankbesöket kan ni börja fakturera era kunder med hjälp av bankgironumret. * Registreringsbeviset skrivs ut från din profil på ungforetagsamhet.se först när företaget är fullständigt registrerat. Observera att det är viktigt att ni kontaktar banken och avslutar dessa tjänster när ert UF-företag ska avvecklas. Avslutning av tjänsterna samt återlämning av ev bankdosa måste dock ske senast den 31 maj 2017 för att inte kostnaden skall debiteras för nästkommande år. Läs mer om Swedbank på

18 Riv ut, fyll i och ta med till banken! Företagsinformation - Att fylla i innan bankbesöket Fiktivt organisationsnummer: (Ifylles av banken) UF-företagets namn: Namn: (adress till VD i företaget) Postadress Postnummer / Postort Företagsmedlemmar Namn: Personnummer: - Roll i företaget: Namn: Personnummer: - Roll i företaget: Namn: Personnummer: - Roll i företaget: Namn: Personnummer: - Roll i företaget: Namn: Personnummer: - Roll i företaget: Namn: Personnummer: - Roll i företaget: Affärsidé/verksamhetsbeskrivning:

19 Riv ut, fyll i och ta med till banken! Firmateckning UF-företaget tecknas av företagsmedlemmarna gemensamt. Om annan firmateckningsrätt önskas notera nedan namn och personnummer. Finns det flera personer som skall ha firmateckningsrätt skall det framgå om det är var för sig eller gemensamt. Om antalet personer med firmateckningsrätt begränsas underlättas samtliga bankärenden. Var för sig / gemensamt (stryk icke tillämpligt alternativ) Namn: Personnummer: - Namn: Personnummer: - Underskrifter av samtliga företagsmedlemmar: Ort: Datum: Underskrift Namnförtydligande Underskrift Namnförtydligande Underskrift Namnförtydligande

20 Riv ut, fyll i och ta med till banken!

Starthäfte. för dig som UF-företagare läsåret 2015/2016

Starthäfte. för dig som UF-företagare läsåret 2015/2016 Starthäfte för dig som UF-företagare läsåret 2015/2016 Välkommen till Ung Företagsamhet läsåret 2015-2016 Att driva ett UF-företag innebär att under ett år starta, driva och avveckla ett företag. För många

Läs mer

Starthäfte. för UF-företagare läsåret 2016/2017

Starthäfte. för UF-företagare läsåret 2016/2017 Starthäfte för UF-företagare läsåret 2016/2017 Välkommen till Ung Företagsamhet Kronoberg läsåret 2016-2017! Att driva ett UF-företag innebär att du under ett läsår startar, driver och avvecklar ett företag.

Läs mer

Starthäfte - Tips och råd för dig som UF-företagare

Starthäfte - Tips och råd för dig som UF-företagare Starthäfte - Tips och råd för dig som UF-företagare Välkommen till Ung Företagsamhet läsåret 2013-2014 Att driva ett UF-företag innebär att under ett år starta, driva och avveckla ett företag. För många

Läs mer

Starthäfte. för dig som UF-företagare

Starthäfte. för dig som UF-företagare Starthäfte för dig som UF-företagare Välkommen till Ung Företagsamhet läsåret 2014-2015 Att driva ett UF-företag innebär att under ett år starta, driva och avveckla ett företag. För många är UF-året den

Läs mer

Starthäfte. för dig som UF-företagare

Starthäfte. för dig som UF-företagare Starthäfte för dig som UF-företagare Välkommen till Ung Företagsamhet läsåret 2014-2015 Att driva ett UF-företag innebär att under ett år starta, driva och avveckla ett företag. För många är UF-året den

Läs mer

Vad är Ung Företagsamhet?

Vad är Ung Företagsamhet? Ung Företagsamhet Kalmar Län Starthäfte- Elev - Tips och råd för dig som skall starta och driva ett UF-företag. Välkommen till Ung Företagsamhet läsåret 13/14 Att driva ett UF-företag innebär att under

Läs mer

Vad är Ung Företagsamhet?

Vad är Ung Företagsamhet? Ung Företagsamhet Kalmar Län Starthäfte- Elev - Tips och råd för dig som skall starta och driva ett UF-företag. Välkommen till Ung Företagsamhet läsåret 13/14 Att driva ett UF-företag innebär att under

Läs mer

STARTHÄFTE 2017/2018 TIPS OCH RÅD FÖR DIG SOM SKALL STARTA OCH DRIVA ETT UF-FÖRETAG

STARTHÄFTE 2017/2018 TIPS OCH RÅD FÖR DIG SOM SKALL STARTA OCH DRIVA ETT UF-FÖRETAG STARTHÄFTE 2017/2018 TIPS OCH RÅD FÖR DIG SOM SKALL STARTA OCH DRIVA ETT UF-FÖRETAG VÄLKOMMEN TILL UNG FÖRETAGSAMHET LÄSÅRET 2017-2018! Med en egen affärsidé, riktiga pengar och kontakter med näringslivet

Läs mer

RÅDGIVARGUIDE TACK FÖR ATT DU ENGAGERAR. Under året kommer dina elever att starta, driva och avveckla ett företag. DIG FÖR SVERIGES FRAMTID.

RÅDGIVARGUIDE TACK FÖR ATT DU ENGAGERAR. Under året kommer dina elever att starta, driva och avveckla ett företag. DIG FÖR SVERIGES FRAMTID. Ung Företagsamhet utbildar unga i entreprenörskap. På riktigt. ungforetagsamhet.se RÅDGIVARGUIDE ALLT DU BEHÖVER VETA SOM RÅDGIVARE INOM UNG FÖRETAGSAMHET Under året kommer dina elever att starta, driva

Läs mer

STARTHÄFTE UNG FÖRETAGSAMHET ÄLVSBORG

STARTHÄFTE UNG FÖRETAGSAMHET ÄLVSBORG STARTHÄFTE UNG FÖRETAGSAMHET ÄLVSBORG Tips och råd för dig som skall starta och driva ett UF-företag Välkommen till Ung Företagsamhet läsåret 2015-2016! Med en egen affärsidé, riktiga pengar och kontakter

Läs mer

Välkommen till Ung Företagsamhet läsåret 2013-2014

Välkommen till Ung Företagsamhet läsåret 2013-2014 Ung Företagsamhet Skåne Starthäfte - Tips och råd för dig som skall starta och driva ett UF-företag Välkommen till Ung Företagsamhet läsåret 2013-2014 Med en egen affärsidé, riktiga pengar och kontakter

Läs mer

Ung Företagsamhet i Östergötland besöker elever som ska driva UF-företag under septemberoktober

Ung Företagsamhet i Östergötland besöker elever som ska driva UF-företag under septemberoktober Aktivitetskalender för UF-elever läsår 2017/2018 Senast uppdaterad 31 maj 2017. Med reservation för ändringar. Anmälan till samtliga elevaktiviteter görs via vår hemsida www.ungforetagsamhet.se September

Läs mer

Välkommen till Ung Företagsamhet läsåret 2014-2015

Välkommen till Ung Företagsamhet läsåret 2014-2015 Ung Företagsamhet Skåne Starthäfte - Tips och råd för dig som skall starta och driva ett UF-företag Välkommen till Ung Företagsamhet läsåret 2014-2015 Med en egen affärsidé, riktiga pengar och kontakter

Läs mer

ALLT DU BEHÖVER VETA SOM RÅDGIVARE TILL ETT UF-FÖRETAG. TACK FÖR ATT DU ENGAGERAR DIG FÖR SVERIGES FRAMTID.

ALLT DU BEHÖVER VETA SOM RÅDGIVARE TILL ETT UF-FÖRETAG. TACK FÖR ATT DU ENGAGERAR DIG FÖR SVERIGES FRAMTID. Ung Företagsamhet utbildar unga i entreprenörskap. På riktigt. ALLT DU BEHÖVER VETA SOM RÅDGIVARE TILL ETT UF-FÖRETAG. TACK FÖR ATT DU ENGAGERAR DIG FÖR SVERIGES FRAMTID. Tack för ditt engagemang för

Läs mer

Välkommen till Ung Företagsamhet läsåret

Välkommen till Ung Företagsamhet läsåret Ung Företagsamhet Örebro Län Starthäfte - Tips och råd för dig som skall starta och driva ett UF-företag Välkommen till Ung Företagsamhet läsåret 2016-2017 Med en egen affärsidé, riktiga pengar och kontakter

Läs mer

Starthäfte för UF-företagare läsåret 2017/2018

Starthäfte för UF-företagare läsåret 2017/2018 Starthäfte för UF-företagare läsåret 2017/2018 1 Innehållsförteckning Innehåll Välkommen till Ung Företagsamhet 2017-2018... Vad är Ung Företagsamhet... UF-året... Att välja affärsidé... Rådgivaren...

Läs mer

Starthäfte- Elev. Välkommen till Ung Företagsamhet läsåret 14/15. Ung Företagsamhet Kalmar

Starthäfte- Elev. Välkommen till Ung Företagsamhet läsåret 14/15. Ung Företagsamhet Kalmar Ung Företagsamhet Kalmar Välkommen till Ung Företagsamhet läsåret 14/15 Starthäfte- Elev - Tips och råd för dig som skall starta och driva ett UF-företag UF-Föeretagande 14/15 Att driva ett UF-företag

Läs mer

Kalendarium aktiviteter för UF-lärare & skolledare läsår 2016/2017 Senast uppdaterad 1 juni Med reservation för ändringar.

Kalendarium aktiviteter för UF-lärare & skolledare läsår 2016/2017 Senast uppdaterad 1 juni Med reservation för ändringar. Kalendarium läsåret 2016/2017 Ung Företagsamhet i Östergötland Processutbildningen UF-företagande Anmälan kommer att krävas till flera av nedanstående aktiviteter och vissa har även platsbegränsning. Vi

Läs mer

Ung Företagsamhet Västerbotten. Starthäfte. - Tips och råd för er som ska starta och driva ett UF-företag

Ung Företagsamhet Västerbotten. Starthäfte. - Tips och råd för er som ska starta och driva ett UF-företag Ung Företagsamhet Västerbotten Starthäfte - Tips och råd för er som ska starta och driva ett UF-företag Välkommen till Ung Företagsamhet läsåret 2014/2015 Att driva ett UF-företag innebär att under ett

Läs mer

Lathund för UF-lärare

Lathund för UF-lärare Lathund för UF-lärare - En miniguide för dig som handleder UF-företag 2016/2017 Hej! Varje år genomgår ca 1000 gymnasieelever i Jönköpings län processutbildningen UF-företagande. Det innebär att de startar,

Läs mer

Starthäfte för elever

Starthäfte för elever Starthäfte för elever Vi tror på unga människor och vill att de ska tro på sin egen företagsamhet. För dig som är nyfiken på UF-företagande! Detta häfte riktar sig till dig som är nyfiken på hur det fungerar

Läs mer

Starthäfte. - Tips och råd för dig som UF-lärare

Starthäfte. - Tips och råd för dig som UF-lärare Starthäfte - Tips och råd för dig som UF-lärare Välkommen till Ung Företagsamhet läsåret 2014-2015 Detta häfte innehåller information till dig som UF-lärare som kan vara bra att ha samlad på ett och samma

Läs mer

Välkommen till Ung Företagsamhet läsåret

Välkommen till Ung Företagsamhet läsåret Ung Företagsamhet Skåne Starthäfte - Tips och råd för dig som skall starta och driva ett UF-företag Välkommen till Ung Företagsamhet läsåret 2016-2017 Med en egen affärsidé, riktiga pengar och kontakter

Läs mer

Välkommen till Ung Företagsamhet läsåret 2015-2016

Välkommen till Ung Företagsamhet läsåret 2015-2016 Ung Företagsamhet Skåne Starthäfte - Tips och råd för dig som skall starta och driva ett UF-företag Välkommen till Ung Företagsamhet läsåret 2015-2016 Med en egen affärsidé, riktiga pengar och kontakter

Läs mer

Ung Företagsamhet Västerbotten. Starthäfte. - Tips och råd för er som ska starta och driva ett UF-företag

Ung Företagsamhet Västerbotten. Starthäfte. - Tips och råd för er som ska starta och driva ett UF-företag Ung Företagsamhet Västerbotten Starthäfte - Tips och råd för er som ska starta och driva ett UF-företag Välkommen till Ung Företagsamhet läsåret 2013/2014 Att driva ett UF-företag innebär att under ett

Läs mer

Kalendarium läsåret 2015/2016 Ung Företagsamhet i Östergötland UF-företagande

Kalendarium läsåret 2015/2016 Ung Företagsamhet i Östergötland UF-företagande Kalendarium läsåret 2015/2016 Ung Företagsamhet i Östergötland UF-företagande Anmälan kommer att krävas till flera av nedanstående aktiviteter och vissa har även platsbegränsning. Vi skickar ut separata

Läs mer

Starthäfte - Tips och råd för dig som UF-lärare

Starthäfte - Tips och råd för dig som UF-lärare Starthäfte - Tips och råd för dig som UF-lärare Välkommen till Ung Företagsamhet läsåret 2013-2014 Detta häfte innehåller information till dig som UF-lärare som kan vara bra att ha samlad på ett och samma

Läs mer

Ung Företagsamhets Rådgivarguide

Ung Företagsamhets Rådgivarguide Ung Företagsamhets Rådgivarguide Året som Rådgivare Vi vill börja med att tacka dig för den tid och det engagemang som du väljer att lägga som rådgivare åt ett nystartat UF-företag. I utbyte lovar vi ett

Läs mer

Rådgivarguide 2013-2014

Rådgivarguide 2013-2014 Rådgivarguide 2013-2014 Jag får vässa mig själv när jag ger av mina erfarenhet samtidigt som jag får en insikt i hur unga människor tänker och resonerar. Året som Rådgivare Vi vill börja med att tacka

Läs mer

Kalendarium läsåret 2013/2014 Ung Företagsamhet i Östergötland För utbildningskonceptet UF-företagande

Kalendarium läsåret 2013/2014 Ung Företagsamhet i Östergötland För utbildningskonceptet UF-företagande Kalendarium läsåret 2013/2014 Ung Företagsamhet i Östergötland För utbildningskonceptet UF-företagande Anmälan kommer att krävas till flera av nedanstående aktiviteter och vissa har även platsbegränsning.

Läs mer

Avveckling steg för steg

Avveckling steg för steg Avveckling steg för steg Nu börjar det bli dags att avveckla UF-företaget. Använd checklistan nedan till er hjälp. 1. Sälj slut på varor Bestäm när sista säljtillfället för vara/tjänst ska genomföras.

Läs mer

UF PÅ GÅNG TÄVLINGAR ÖVRIGA DEADLINES

UF PÅ GÅNG TÄVLINGAR ÖVRIGA DEADLINES UF PÅ GÅNG Hösten har gått i ett rasande tempo och det är återigen fantastiskt kul att se UF-företagen börja växa fram. Innan ni precis som vi går på en skön och välbehövlig julledighet för att ladda batterierna,

Läs mer

UF-företags- och rådgivarresursen

UF-företags- och rådgivarresursen UF-företags- och rådgivarresursen INNEHÅLL Inledning Förberedelser Möte 1 - Starta Affärsplan och mål Möte 2 - Driva Profilering och varumärkesbyggnad Produktion och inköp Sälj Möte 3 - Driva Sälj Ekonomi

Läs mer

Starthäfte UF-företagande Uppsala län 2013/2014

Starthäfte UF-företagande Uppsala län 2013/2014 Starthäfte UF-företagande Uppsala län 2013/2014 Så sjuuuukt nice! Kan skolan bli roligare än så här? - fd UF-företagare Uppsala län Grattis! Du är en av dem som i år ska driva UF-företag med oss. I detta

Läs mer

Kalendarium läsåret 2014/2015 Ung Företagsamhet i Östergötland UF-företagande

Kalendarium läsåret 2014/2015 Ung Företagsamhet i Östergötland UF-företagande Kalendarium läsåret 2014/2015 Ung Företagsamhet i Östergötland UF-företagande Anmälan kommer att krävas till flera av nedanstående aktiviteter och vissa har även platsbegränsning. Vi skickar ut separata

Läs mer

Lärarseminarium. Steg 2: DRIVA. ett UF-företag. 19 november. Steg 3: AVVECKLA ett UF-företag 10 mars. Steg 1: STARTA. ett UF-företag.

Lärarseminarium. Steg 2: DRIVA. ett UF-företag. 19 november. Steg 3: AVVECKLA ett UF-företag 10 mars. Steg 1: STARTA. ett UF-företag. Lärarseminarium Steg 2: DRIVA ett UF-företag 19 november Steg 1: STARTA ett UF-företag 9 september Steg 3: AVVECKLA ett UF-företag 10 mars Hur väl förberedd känner du dig inför att handleda ett UF-företag?

Läs mer

Ung Företagsamhet för elever. Så här går det till!

Ung Företagsamhet för elever. Så här går det till! Ung Företagsamhet för elever Så här går det till! För dig som är nyfiken på Ung Företagsamhet Den här skriften är till dig som är nyfiken på hur det fungerar att driva ett företag genom Ung Företagsamhet.

Läs mer

Ung Företagsamhet Örebro län

Ung Företagsamhet Örebro län INFORMATION Nyhetsbrev 2 VIKTIGA DATUM LÄSÅR 2017/2018 Våren 2018 10 jan Anmälan till regional mässa öppnar 18 jan Steg 2-utbildning i UF företagande Läsårets siffror 2017/2018 Kalender Utbildningstillfällen

Läs mer

Tips och råd för Årsredovisning 2014/15

Tips och råd för Årsredovisning 2014/15 Tips och råd för Årsredovisning 2014/15 Vad är en årsredovisning? Årsredovisning ska berätta hur det har gått under hela UF-året, från starten fram till avvecklingen. Jämför gärna med affärsplanen och

Läs mer

Starthäfte för lärare

Starthäfte för lärare Starthäfte för lärare Vi tror på unga människor och vill att de ska tro på sin egen företagsamhet. För dig som är intresserad av UF-företagande! Den här häftet är till för dig som är lärare. Vi vill på

Läs mer

Tips och råd för Årsredovisning 2013/14

Tips och råd för Årsredovisning 2013/14 Tips och råd för Årsredovisning 2013/14 Vad är en årsredovisning? Årsredovisning ska berätta hur det har gått under hela UF-året, från starten fram till avvecklingen. Jämför gärna med affärsplanen och

Läs mer

Ung Företagsamhet utbildar unga i entreprenörskap. På riktigt. MÄSS- OCH TÄVLINGSHANDBOK. 9 mars 2017 Elite Stadshotellet Växjö

Ung Företagsamhet utbildar unga i entreprenörskap. På riktigt. MÄSS- OCH TÄVLINGSHANDBOK. 9 mars 2017 Elite Stadshotellet Växjö Ung Företagsamhet utbildar unga i entreprenörskap. På riktigt. MÄSS- OCH TÄVLINGSHANDBOK 9 mars 2017 Elite Stadshotellet Växjö Om mäss- och tävlingsdagen: Plats: Elite Stadshotellet, Växjö När: 9 mars,

Läs mer

Tips och råd för Årsredovisning 2016/17

Tips och råd för Årsredovisning 2016/17 Tips och råd för Årsredovisning 2016/17 Vad är en årsredovisning? Årsredovisning ska berätta hur det har gått under hela UF-året, från starten fram till avvecklingen. Jämför gärna med affärsplanen och

Läs mer

UF-HANDBOK. För dig som ska handleda ett UF-företag

UF-HANDBOK. För dig som ska handleda ett UF-företag UF-HANDBOK För dig som ska handleda ett UF-företag UNG FÖRETAGSAMHET SÖDERMANLAND 24 REGIONER Ung Företagsamhet är en politiskt obunden, ideell utbildningsorganisation som sedan 1980 har utbildat gymnasieelever

Läs mer

Ung Företagsamhet Skåne

Ung Företagsamhet Skåne Information December VIKTIGA DATUM LÄSÅR 2013/2014 Registreringen stängd Halvårsavstämning Roll-Up Varning! Ideon Mässan Anmälan öppen Tävlingsdag Seminarium för framtida UF-elever Fortbildningar till

Läs mer

Avveckla UF-företaget

Avveckla UF-företaget Avveckling Avveckling Avveckla UF-företaget Leverera beställningar Sälja slut på lager Betala leverantörer och andra skulder Få betalt från kunderna för de sista fakturorna Se till att bokföringen är i

Läs mer

HEMSIDAN OCH SHOWROOM

HEMSIDAN OCH SHOWROOM HEMSIDAN OCH SHOWROOM Detta är förstasidan ni möter när ni besöker www.ungforetagsamhet.se. Här kan ni välja viken region ni vill kika närmare på samt klicka er in på flikarna längst upp för att få veta

Läs mer

Affärsplan för 2013- - - 2014- -.

Affärsplan för 2013- - - 2014- -. Affärsplan för UF för perioden: 2013- - - 2014- -. Skola: Ort: UF-region: Dalarna Rådgivare: Företag: UF-lärare: Affärsidén (Formulera en affärsidé som svarar på vad ni ska göra, vem ni ska sälja till

Läs mer

ATT STARTA FÖRETAG Vad ska du bli när du blir stor?

ATT STARTA FÖRETAG Vad ska du bli när du blir stor? Vad ska du bli när du blir stor? Svaret blir förmodligen olika beroende på vem som frågar. Men säkert är att CSN- blanketternas och tentornas tid är den period i livet då du bestämmer hur resten skall

Läs mer

Affärsplan tips och råd till UF-företag och lärare 2013-14

Affärsplan tips och råd till UF-företag och lärare 2013-14 Affärsplan tips och råd till UF-företag och lärare 2013-14 Vad är en affärsplan? Affärsplanen är en beskrivning över vad ni ska göra i ert UF-företag under hela UF-året, dvs från starten fram till avvecklingen.

Läs mer

Erbjudande till UF-företag

Erbjudande till UF-företag Erbjudande till UF-företag Välkommen som UF-företagare. I samarbete med UF erbjuder Swedbank och Sparbankerna följande banktjänster. Rådgivning i företags- och privatekonomi Företagskonto för företagets

Läs mer

Välkommen till Ung Företagsamhet läsåret 14/15 Starthäfte- Lärare - Tips och råd för dig som skall handleda ett UF-företag.

Välkommen till Ung Företagsamhet läsåret 14/15 Starthäfte- Lärare - Tips och råd för dig som skall handleda ett UF-företag. Ung Företagsamhet Kalmar Välkommen till Ung Företagsamhet läsåret 14/15 Starthäfte- Lärare - Tips och råd för dig som skall handleda ett UF-företag. Ung Företagsamhet Kalmar Län Starthäfte- Lärare - Tips

Läs mer

Tävlingskriterier för Årets UF-företag i kommunen 2016/17

Tävlingskriterier för Årets UF-företag i kommunen 2016/17 Tävlingskriterier för Årets UF-företag i kommunen 2016/17 Alla UF-företag är välkomna att delta i tävlingen Årets UF-företag i kommunen. Det är skolans placering som avgör vilken kommun UF-företag tävlar

Läs mer

Tävlingskriterier Årets UF-företag 2013/2014

Tävlingskriterier Årets UF-företag 2013/2014 Tävlingskriterier Årets UF-företag 2013/2014 Introduktion Varför tävla? Varje år genomför Ung Företagsamhet ett antal tävlingar regionalt och nationellt där ni som UFföretag kan delta. Tävlingarna kan

Läs mer

Ung Företagsamhet. Rådgivarguide

Ung Företagsamhet. Rådgivarguide Ung Företagsamhet Rådgivarguide Vår idé är ett lock på drinken med hål för sugrör. Ursprunget är att en av våra kompisar blev drogad på krogen, vilket är ett problem idag. Själva idén med locket och designen

Läs mer

LÄRARNYTT NR 1 13/14. Senaste nytt inom UF-världen!

LÄRARNYTT NR 1 13/14. Senaste nytt inom UF-världen! LÄRARNYTT NR 1 13/14 Vi lanserar våra nya, fräscha webb! Kolla in årets kalendarium! Kickoff den 24 september i Kungsbacka och Halmstad Fortbildning: gruppdynamik och konflikthantering den 11 december

Läs mer

Årets Affärsplan 2014 - Bra information

Årets Affärsplan 2014 - Bra information Årets Affärsplan 2014 - Bra information DEADLINE 10 NOVEMBER VIKTIG INFORMATION Först och främst, att skriva en affärsplan är ett obligatoriskt moment i UF-kursen. Men det är helt och hållet frivilligt

Läs mer

ÅRSREDOVISNING. UF-företagande FÖRETAGSNAMN:

ÅRSREDOVISNING. UF-företagande FÖRETAGSNAMN: Verksamhetsår: UF-företagets registrerings nr: VD:ns namn: Adress: Ort & Län: ÅRSREDOVISNING UF-företagande FÖRETAGSNAMN: UF Årsredovisningen ska laddas upp på www.ungforetagsamhet.se under perioden 1

Läs mer

Ung Företagsamhet Skåne

Ung Företagsamhet Skåne INFORMATION DECEMBER Läsårets siffror Affärsplanen Lärarkonferensen UF då & Nu: The story UF på IM-programmet Skånes regionala mässa Viktiga datum Anmälan/utställarplatser Tävlingar/Tävlingskriterier Deadlines

Läs mer

Ung Företagsamhet Västernorrland Verksamhetsplan 2016

Ung Företagsamhet Västernorrland Verksamhetsplan 2016 Ung Företagsamhet Västernorrland Verksamhetsplan 2016 Morgondagens entreprenörer finns i dagens skolor. Därför har Ung Företagsamhet en tydlig vision: Vi ska vara bäst i Sverige på att ge unga människor

Läs mer

Funk%oner, ansvarsområden och registrering. s. 59-85

Funk%oner, ansvarsområden och registrering. s. 59-85 Funk%oner, ansvarsområden och registrering s. 59-85 Funk%oner i UF- företaget VD Ekonomi Kommunika%on och administra%on Marknadsföring Försäljning Personal Produk%on och inköp Vad är jag intresserad av?

Läs mer

UF-året elev. januari. februari. mars. april. maj. augusti. september. oktober. november. december. marknaden... Registrering. Kolla.

UF-året elev. januari. februari. mars. april. maj. augusti. september. oktober. november. december. marknaden... Registrering. Kolla. Idéer... Kolla marknaden... augusti. september. oktober. november. december Registrering Affärsplan UF-året elev januari. februari. mars. april. maj Regional Mässa SM i UF-företagande Årsredovisning Välkommen

Läs mer

Starthäfte - Tips och råd för dig som UF-lärare.

Starthäfte - Tips och råd för dig som UF-lärare. Ung Företagsamhet Västerbotten Starthäfte - Tips och råd för dig som UF-lärare. Välkommen till Ung Företagsamhet läsåret 2014/2015 Detta häfte innehåller information som kan vara bra att ha samlad på ett

Läs mer

STARTHÄFTE UNG FÖRETAGSAMHET I KALMAR LÄN UF-FÖRETAGANDE

STARTHÄFTE UNG FÖRETAGSAMHET I KALMAR LÄN UF-FÖRETAGANDE STARTHÄFTE UNG FÖRETAGSAMHET I KALMAR LÄN UF-FÖRETAGANDE 2017-2018 Med passion och prestigelöshet och en rejäl dos ödmjukhet är sannolikheten stor att lyckas. Camilla Ljunggren - Äger företaget Bumblebee

Läs mer

Årets UF-företag Blekinge/Bromölla

Årets UF-företag Blekinge/Bromölla Årets UF-företag Blekinge/Bromölla Deadline: 3 februari 14:00 Alla UF-företag har möjlighet att delta i tävlingen Årets UF-företag regionalt, för att därifrån kvalificera sig till SM i Ung Företagsamhet.

Läs mer

Årets UF-företag UF Göteborg Deadline 25 januari 2017 kl.12.00

Årets UF-företag UF Göteborg Deadline 25 januari 2017 kl.12.00 Årets UF-företag UF Göteborg Deadline 25 januari 2017 kl.12.00 Alla UF-företag som deltar på UF-mässan den 13 mars får tävla i Årets UF-företag. 1an och 2an kvalificerar sig till SM i Ung Företagsamhet.

Läs mer

Tävlingskriterier för Årets UF-företag i kommunen 2013/14

Tävlingskriterier för Årets UF-företag i kommunen 2013/14 Tävlingskriterier för Årets UF-företag i kommunen 2013/14 Alla UF-företag är välkomna att delta i tävlingen Årets UF-företag i kommunen. UF-företag kan bara tävla i en kommun, om företaget har medlemmar

Läs mer

Starthäfte- Lärare - Tips och råd för dig som UF-lärare.

Starthäfte- Lärare - Tips och råd för dig som UF-lärare. Ung Företagsamhet Kalmar Län Starthäfte- Lärare - Tips och råd för dig som UF-lärare. Välkommen till Ung Företagsamhet läsåret 2013/2014 Detta häfte innehåller information som kan vara bra att ha samlad

Läs mer

Årsberättelse 2014-01-01 2014-12-31. Ung Företagsamhet Fyrbodal

Årsberättelse 2014-01-01 2014-12-31. Ung Företagsamhet Fyrbodal Årsberättelse 2014-01-01 2014-12-31 Ung Företagsamhet Fyrbodal 1 TACK TILL VÅRA SAMARBETSPARTNERS Organisationen Ung Företagsamhet är beroende av att man tror på vår idé. Idén om att unga människor kan

Läs mer

Ta steget till eget. Vi hjälper dig att förverkliga din dröm!

Ta steget till eget. Vi hjälper dig att förverkliga din dröm! Ta steget till eget. Vi hjälper dig att förverkliga din dröm! Kan din idé bli till ett företag? Hos NyföretagarCentrum i Carlshamn får du kostnadsfri, konfidentiell och personlig rådgivning när du vill

Läs mer

Starthäfte - Tips och råd för dig som UF-lärare.

Starthäfte - Tips och råd för dig som UF-lärare. Ung Företagsamhet Västerbotten Starthäfte - Tips och råd för dig som UF-lärare. Välkommen till Ung Företagsamhet läsåret 2013/2014 Detta häfte innehåller information som kan vara bra att ha samlad på ett

Läs mer

Årets UF-företag i Dalarna 2016/17

Årets UF-företag i Dalarna 2016/17 Årets UF-företag i Dalarna 2016/17 Deadlines: 22 februari kl. 23.59.00 och 15 mars kl. 23.59.00 Har du en vara eller tjänst som du har du sålt, har du kollegor, har det gått lite upp och ner i företaget,

Läs mer

Borås Lokala Mässa i UF-företagande

Borås Lokala Mässa i UF-företagande Borås Lokala Mässa i UF-företagande Viktig information till utställande UF-företag Den 31 januari är det dags för Borås lokala mässa Mässan för alla UF-företag i Borås. Mässan kommer att hållas i Skokanonens

Läs mer

Ekonomi och UF-företagande Välkomna!

Ekonomi och UF-företagande Välkomna! Ekonomi och UF-företagande Välkomna! Hanna & Sara Dagens fokus: Från budget till bokslut - ett UFföretags ekonomiska delar Vilka ekonomiska delar ingår i UF-företagandet? 1. Starta Budgetering (ingår i

Läs mer

Tips och råd för årsredovisning 15/16

Tips och råd för årsredovisning 15/16 Tips och råd för årsredovisning 15/16 Vad är en årsredovisning? Årsredovisning ska berätta hur det har gått under hela UF-året, från starten fram till avvecklingen. Jämför gärna med affärsplanen och ev.

Läs mer

Tävlingen Årets UF-företag

Tävlingen Årets UF-företag Tävlingen Årets UF-företag Alla UF-företag har möjlighet att delta i tävlingen Årets UF-företag regionalt, för att därifrån kvalificera sig till SM i Ung Företagsamhet. Tävlingen Årets UF-företag är den

Läs mer

AFFÄRSPLAN UF-företagande

AFFÄRSPLAN UF-företagande Verksamhetsår: Skola: VD:ns namn: Adress: E-post: AFFÄRSPLAN UF-företagande FÖRETAGSNAMN: UF Innehåll 1. ORGANISATION OCH PERSONAL... 3 Förklara vad som ingår i de olika ansvarsområdena... 3 2. NÄTVERK...

Läs mer

Detta är en nationell tävling och kvalificerar förstapristagaren till SM

Detta är en nationell tävling och kvalificerar förstapristagaren till SM Årets UF-företag 2016/2017 Har du sålt en vara eller en tjänst? Har det gått lite upp och ner i företaget? Har du lärt dig något om företagande? Då har du ett UFföretag och då kan du tävla i Årets UF-företag!

Läs mer

Stockholms NyföretagarCentrum. Stockholms NyföretagarCentrum är stängt mellan 23/12 och 9/1 Kostnadsfria seminarier Kurser

Stockholms NyföretagarCentrum. Stockholms NyföretagarCentrum är stängt mellan 23/12 och 9/1 Kostnadsfria seminarier Kurser Nyhetsbrev från Stockholms NyföretagarCentrum Nyhetsbrev Vecka 51 December 2010 till V2 Januari 2011 Stockholms NyföretagarCentrum är stängt mellan 23/12 och 9/1 Kostnadsfria seminarier Kurser Kostnadsfria

Läs mer

Utkast till årsredovisning för

Utkast till årsredovisning för På årsredovisningens framsida ska UF-föreagets namn och registreringsnummer anges, vilket räkenskapsår årsredovisningen gäller för, ort och län samt VD:s eller ansvariges adress. Ta gärna med er logotyp

Läs mer

Tävlingen Årets UF-företag

Tävlingen Årets UF-företag Tävlingen Årets UF-företag Alla UF-företag har möjlighet att delta i tävlingen Årets UF-företag regionalt, för att därifrån kvalificera sig till SM i Ung Företagsamhet. Tävlingen Årets UF-företag är den

Läs mer

Detta dokument beskriver hur du ansöker om ett ID06 konto hos Areff.

Detta dokument beskriver hur du ansöker om ett ID06 konto hos Areff. Ansökan ID06 konto För att kunna logga in och beställa ID06-kort måste ni först ansöka om ett ID06 konto hos Areff. Om företaget uppfyller kraven för ID06 så tar Areff fram ett Delgivningsbeslut, som skickas

Läs mer

Ung Företagsamhet och effekter av utbildning i entreprenörskap raps-dagarna 25 oktober 2013

Ung Företagsamhet och effekter av utbildning i entreprenörskap raps-dagarna 25 oktober 2013 Ung Företagsamhet och effekter av utbildning i entreprenörskap raps-dagarna 25 oktober 2013 Historik Etableringen i Sverige Tre drivande personer och ett antal lyckliga sammanträffanden gjorde att Ung

Läs mer

Dalamästerskapen Lugnets sporthall Falun 16 mars

Dalamästerskapen Lugnets sporthall Falun 16 mars Dalamästerskapen 2016 Lugnets sporthall Falun 16 mars Varför med på DM? Avslutning på UF-året Försäljning Kontakter för framtiden Tävlingar (48.000 kr i prispengar) Kval till SM Ca 140 UF-företag deltar

Läs mer

Månad Vecka UF-moment Kurs Centralt innehåll sept 38 Affärsidé Vad-Hur-Vem-Med vilka resurser? Sponsor Prissättning

Månad Vecka UF-moment Kurs Centralt innehåll sept 38 Affärsidé Vad-Hur-Vem-Med vilka resurser? Sponsor Prissättning Årsplanering UF Månad Vecka UF-moment Kurs Centralt innehåll aug 34 Presentation av Projektarbete/UF Hur vill ni jobba och med vem enkät? 35 Gruppindelning Samarbetskontrakt Loggbok Rådgivare sept 36 Riskkapital

Läs mer

Dalamästerskapen Kupolen Borlänge 21 mars

Dalamästerskapen Kupolen Borlänge 21 mars Dalamästerskapen 2018 Kupolen Borlänge 21 mars Varför med på DM? Avslutning på UF-året (Driva-fasen) Försäljning Kontakter för framtiden Tävlingar (60.000 kr i prispengar) Kval till SM Ca 200 UF-företag

Läs mer

Årets UF-företag - Västerbotten Deadline: 10 februari 2017

Årets UF-företag - Västerbotten Deadline: 10 februari 2017 Årets UF-företag - Västerbotten Deadline: 10 februari 2017 Alla UF-företag som ställer ut på mässan Entreprenörskap på riktigt i Skellefteå den 23-24 mars har möjlighet att delta i tävlingen Årets UF-företag.

Läs mer

SÅ ÄR DU SKYDDAD UNDER TIDEN SOM UF-FÖRETAGARE.

SÅ ÄR DU SKYDDAD UNDER TIDEN SOM UF-FÖRETAGARE. Ung Företagsamhet utbildar unga i entreprenörskap. På riktigt. SÅ ÄR DU SKYDDAD UNDER TIDEN SOM UF-FÖRETAGARE. SKRÄDDARSYDD FÖRSÄKRING TILLSAMMANS MED NORDIC FÖRSÄKRING. UNG FÖRETAGSAMHET SVERIGE UF-försäkringen

Läs mer

Utvärdering Ung Företagsamhet i Halland 2010-2011

Utvärdering Ung Företagsamhet i Halland 2010-2011 Utvärdering Ung Företagsamhet i Halland 2010-2011 Bakgrund Hösten 2010 lämnade Ung Företagsamhet i Halland in en projektansökan till Region Halland och kommunerna i Halland. Den innefattade en projektansökan

Läs mer

E-postadress Telefonnummer dagtid Ev. depositionskontonr (tre siffror)

E-postadress Telefonnummer dagtid Ev. depositionskontonr (tre siffror) 851 81 Sundsvall 0771-670 670 www.bolagsverket.se Nyregistrering 905 Näringsdrivande ideell förening 1 (6) Fyll i blanketten på din dator eller texta tydligt. Underteckna blanketten och skicka in den i

Läs mer

Stockholms NyföretagarCentrum December 2008 Vecka 49

Stockholms NyföretagarCentrum December 2008 Vecka 49 Nyhetsbrev från Stockholms NyföretagarCentrum December 2008 Vecka 49 Kostnadsfria seminarier under månaden Minikurser Tullverket informerar Björn Lundén Information: Soloföretag Nutek: Inspiration - hur

Läs mer

För dig mellan 13-20!

För dig mellan 13-20! För dig mellan 13-20! Öppna ett e-sparkonto och få 100 kronor insatt på kontot. Ungdomserbjudande! Skaffa ett konto med bankkort Maestro eller Karlshamns-Kortet samt mobil- och internetbanken. Då ingår

Läs mer

Tävlingen Årets UF-företag

Tävlingen Årets UF-företag Tävlingen Årets UF-företag Alla UF-företag har möjlighet att delta i tävlingen Årets UF-företag regionalt, för att därifrån kvalificera sig till SM i UF-företagande. Tävlingen Årets UF-företag är den mest

Läs mer

UF-MÄSSAN2014. 24 mars l conventum arena

UF-MÄSSAN2014. 24 mars l conventum arena UF-MÄSSAN2014 24 mars l conventum arena viktig Information och inbjudan till UF-företag www.ungforetagsamhet.se/orebro VÄLKOMNA! INNEHÅLL VÄLKOMNA ANMÄLAN & AVGIFTER TIDER MONTERN REGLER TÄVLINGAR VILLKOR

Läs mer

Årets UF-företag Gävleborg 2017

Årets UF-företag Gävleborg 2017 Årets UF-företag Gävleborg 2017 Deadline: 31/1-2017 Har du en vara eller tjänst som du har du sålt, har du kollegor, har det gått lite upp och ner i företaget, har du lärt dig något med andra ord har du

Läs mer

4. Marknadsföring. 5. Monteragerande. 6. Avslutning

4. Marknadsföring. 5. Monteragerande. 6. Avslutning 1. Praktisk information Schema för mässdagen Karta över mässhallen Monterdetaljer Beställningar 2. Monterutformning Kriterier Årets Monter Juryn tipsar Att planera montern 3. Tävlingar Varför tävla? Hur

Läs mer

Kom igång med e-cm. Så gör du.

Kom igång med e-cm. Så gör du. Kom igång med e-cm. Så gör du. Välkommen till e-cm! Med e-cm får du en bra överblick över företagets samlade affärer, ekonomisk information i realtid och funktioner som underlättar både det dagliga arbetet

Läs mer

Tävlingen Årets UF-företag

Tävlingen Årets UF-företag Tävlingen Årets UF-företag Alla UF-företag har möjlighet att delta i tävlingen Årets UF-företag regionalt, för att därifrån kvalificera sig till SM i Ung Företagsamhet. Logga in på www.ungforetagsamhet.se

Läs mer

Affärsplan. För perioden 2012-08-27 2013-05-31 ~ 1 ~

Affärsplan. För perioden 2012-08-27 2013-05-31 ~ 1 ~ Affärsplan För perioden 2012-08-27 2013-05-31 Knäckedalen UF Registreringsnummer W016949 Älvdalens utbildningscentrum UF-region Dalarna, Älvdalen Rådgivare: Monica Solén, kunnig inom branschen Handledare:

Läs mer

Ung Företagsamhet Stockholmsregionen

Ung Företagsamhet Stockholmsregionen Ung Företagsamhet Stockholmsregionen Aylin Dagdelen aylin.dagdelen@ungforetagsamhet.se Sara Ewerth sara.ewerth@ungforetagsamhet.se FÖRVÄNTNINGAR PÅ UTBILDNINGEN Syfte med dagens utbildning Ge en introduktion

Läs mer