Uppdragets syfte var att genomföra en detaljerad artinventering, dokumentera värdefulla träd och potentiella groddjursmiljöer inför en

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Uppdragets syfte var att genomföra en detaljerad artinventering, dokumentera värdefulla träd och potentiella groddjursmiljöer inför en"

Transkript

1

2

3

4

5 Uppdragets syfte var att genomföra en detaljerad artinventering, dokumentera värdefulla träd och potentiella groddjursmiljöer inför en detaljplanering. Detaljplanen rör en skola i Segeltorp, Huddinge kommun. Syftet med uppdraget även varit att ta fram förslag på konsekvensmildrande- samt kompensationsåtgärder för att gynna naturvärdena vid bebyggelse av planområdet. En naturvärdesinventering (NVI) genomfördes 2015 av Huddinge kommun, deras fynd nämns också i rapporten. Flera naturvårdsträd och lämpliga grodmiljöer förekommer i området. Lämpliga groddjursmiljöer gäller miljöer där groddjuren har potential att övervintra, födosöka eller leka och yngla av sig. En potentiell övervintringsmiljö förekommer i nära angränsning till planområdets södra del och tre potentiella lekområden förekommer inom planområdet. Ett konstaterat lekområde förekommer i norra delen, det utgörs av ett större dike. För att göra en säkrare bedömning om lämpliga lekmiljöer för groddjur, inklusive större vattensalamander, krävs en inventering på våren. Naturvårdsträden består enbart av lövträd. Eftersom miljön är har lundartad prägel förekommer flera naturvårdsekar. Dessa växer skuggigt och är något igenväxta. Om ekarna varit äldre, vuxit glesare och haft mer solbelysning hade de kunnat hysa en intressant lavflora. Bland naturvårdsarter förekommer myskmadra, blåsippa, ask och stare inom planområdet. Den rödlistade svampen, ekticka (nära hotad, NT) förekommer strax utanför planområdet och tas med i rapporten. Som konsekvensmildrande åtgärd bör så många av naturvårdsträden som möjligt sparas. Då många av groddjursmiljöerna påverkas av byggplanerna bör kompensationsåtgärder genomföras. De träd som kommer att avverkas bör lämnas kvar som död ved, vilket utgör en viktig övervintrings- och födosöksmiljö för groddjuren. Ytterligare förslag på kompensationsåtgärder är att skapa en groddjursdamm i områdets norra del samt ett grodhotell, där grodorna kan övervintra. Spridningssamband har endast översiktligt utretts (förhållande till regionala grönkilar). Inga rekreationsanalyser har genomförts, men kompensationsåtgärder kan sannolikt öka rekreationen i området som ligger i nära anslutning till Gömmarens naturreservat. Fynd och förslag på kompensationsåtgärder presenteras i rapporten med kartor och figurer.

6 Uppdragets syfte är att genomföra en detaljerad artinventering, dokumentera värdefulla träd och potentiella groddjursmiljöer inför detaljplanering. Syftet har även varit att ta fram förslag på kompensationsåtgärder för att gynna naturvärden vid bebyggelse av planområdet. Spridningssamband har endast översiktligt utretts (förhållande till regionala grönkilar). Uppdragets mål är att i kartor och rapport dokumentera förekomst av värdefulla träd, naturvårdsarter och värdefulla groddjursmiljöer samt föreslå åtgärder för bevarande av de viktigaste värden i samband med en exploatering av området. Inventering eller beskrivning av rekreationsvärden och vegetationskarta har ej ingått. Huddinge kommun genomförde en översiktlig naturvärdesinventering i maj 2015, dock ej enligt SIS-standard. Enligt kommunens inventering klassades området som visst värde, klass 4 (eller lokalt naturvärde). Bland artfynden fanns myskmadra, stare (rödlistad som sårbar, VU), blåsippa och obestämda grodor/paddor (fridlysta). Några äldre ekar med viss vidkronighet, hålträd av asp och björk noterades i naturvärdesinventeringen. Fältinventeringen genomfördes den 7:e september 2016 av Raul Vicente och Aina Pihlgren från Ekologigruppen. Värdefulla träd mättes, karterades och markerades med koordinater i ett GIS-skikt. För varje trädart mättes diameter i brösthöjd, hålstadium, mulmbildning och hur friskt trädet var (vitalitet) noterades även. För metodbeskrivning se bilaga 2. Vid fältbesöket eftersöktes även naturvårdsintressanta arter och artfynd markerades med koordinater i ett GIS-skikt. Befintlig kunskap om området biologiska värden har eftersökts i följande databaser och litteratur: Artportalen Fullständiga webbadresser eller litteraturhänvisning finns i rapportens källförteckning. En naturvärdesinventering (NVI) enligt SIS-standard har inte genomförts. Två avgränsningar har gjorts; Ett över hela planområdet, där samtliga naturvårdsträd samt lämpliga groddjursmiljöer karteras. Ett delområde inom planområdets norra hälft, där en noggrannare artinventering genomförts.

7 Det inventerade området avgränsas av planområdet för Långsjöskolan (visas som rött i figur 1). Inom avgränsningen karterades alla naturvårdsträd. En detaljerad inventering av naturvårdsarter har genomförts inom ett mindre delområde (visas som gult på kartan). Detta delområde avgränsades av det stora diket i norr och förskolan i söder.

8 Under höst är det svårt att inventera och säkerställa eventuella förekomster av olika groddjursarter. Ett stort dike i norr skulle eventuellt kunna hysa större vattensalamander, en art som tidigare varit rödlistad och som är upptagen i EU:s art- och habitatdirektiv, bilaga 2 och 4. En inventering på våren vore lämpligt för att konstatera om den och andra arter förekommer i området.

9 Planområdet Långsjöskolan ligger i Segeltorp och i nära anslutning till Gömmarens naturreservats nordöstra hörn. I den södra delen av planområdet finns två förskolor, Lövsångaren och Trädgårdssångaren. Området karakteriseras av lövträdsdominerad skog med tidvis lundartad prägel och med inslag av lövsumpskog. I området löper några gångstigar som används för rekreation. Hela området ligger i en topografisk sänka, vilket förklarar inslagen av lövsumpskog. I norr rinner ett öppet dike igenom, som avvattnar området. Planområdet Långsjöskolan ligger i östra delen av Bornsjökilen, en av Stockholms gröna kilar. Bornsjökilen sträcker sig i öst längs Mälarens strand mellan de regionala stadskärnorna Kungens-Kurva, Flemingsberg och Södertälje. Kilen ligger i Stockholms stad, Huddinge, Botkyrka, Salem, Södertälje och Nykvarns kommuner. Den karaktäriseras av ett sprickdalslandskap med branta förkastningsbranter vilket ger vida utblickar över Mälaren samt dalarnas många sjöar, vattendrag och öppna odlingslandskap. I de östra delarna är Bornsjökilen tydligt avgränsad av tätbebyggda stadsdelar för att övergå i ett relativt obebyggt jordbruks- och skogslandskap. Särskilt i öst finns viktiga spridningssamband för arter som lever i ädellövskog. Eftersom området öster om kilen utgörs av tät bebyggelse är spridningssambanden för arter som lever i ädellövskog därmed svaga. I hela kilen finns även värdefulla barrskogsområden med spridningssamband bl.a. in mot Hanvedenkilen. Området karakteriseras av rik förekomst av lövträd. Området har lundartad prägel med ek och hassel. I norr finns några grova aspar och hålträd av björk, samt några enstaka naturvårdsträd av lönn och sälg. Området har i norr ett stort öppet dike som avvattnar området. Sockelbildning på al och björk förekommer vid två områden där miljön är sumpigare. Förekomsten av död ved är låg i området. I syd angränsar området till en hällmarkstallskog. I området har flera naturvårdsarter påträffats. Med naturvårdsarter avses fridlysta arter, rödlistade arter, typiska arter, ansvarsarter, signalarter. Naturvårdsarter innefattar även de arter som i Artskyddsförordningen förtecknats med n, N eller B. Dessa arter är skyddsvärda ur antingen ett europiskt perspektiv (N), nationellt perspektiv eller till följd av internationella åtaganden (n) och därmed skyddade enligt svensk lag.

10 I området förekommer inga arter som är upptagna i Artskyddsförordningen förtecknade som n eller N. Inom området fann vi två fridlysta arter; blåsippa (Hepatica nobilis) och vanlig groda (Rana temporaria). Ytterligare groddjur förekommer sannolikt i området liksom reptiler. Bilder på obestämda groddjursyngel från diket i norr visas i Huddinge kommuns NVI, dessa ser ut att visa paddyngel.

11 Två rödlistade art påträffades vid inventeringen, men bara en art inom planområdet; Ask (Fraxinus excelsior) förekom med ett ungträd. Arten växer gärna i mullrik mark med rörligt ytvatten. Den är listad som starkt hotad (EN) och dess minskning beror på askskottsjukan som orsakas av en vindspridd svamp, askskottsjukan. Ekticka (Phellinus robustus) fann vi på en ek strax utanför området. Arten är nära hotad (NT). Arten tyder på att det har funnits en kontinuitet med ekmiljöer i området och arten kan möjligen växa på träd inom planområdet. Arten tas med i figur 2 för att visa dess nära anslutning till planområdet. Huddinge kommun har noterat häckande stare (Sturnus vulgaris) i området, en fågelart som är hotad och klassad som sårbar (VU). Fågeln minskar stadigt och är i sin naturliga miljö beroende av hålträd för att kunna häcka. Hålträd finns inom planområdet. Samtliga rödlistade arter listas i bilaga 1 och visas i figur 2. Två signalarter och indikatorarter är återfunna inom området. Den ena arten har mycket högt indikatorvärde och den andra arten har visst indikatorvärde. Arter med högt eller mycket högt indikatorvärde räknas enligt Ekologigruppens naturvärdesbedömningsmetodik som skyddsvärda. Myskmadra (Galium odoratum) har mycket högt indikatorvärde, medan blåsippa (Hepatica nobilis) bara har visst indikatorvärde. Myskmadra förekommer med ett litet bestånd i delområdets sydöstra del. Arten förekommer i lundartade miljöer. Samtliga indikatorarter listas i bilaga 1 och visas i figur 2.

12 Karteringen av naturvårdsträd genomfördes i hela planområdet. Samtliga naturvårdsträd var lövträd, med en dominans av ek, asp och vårtbjörk (se bilaga 3 och figur 3). Några naturvårdsträd av sälg och lönn förekommer i området. Ekar kan ofta hysa en rik lavflora samt insektsförekomster. För att ekar ska hysa en intressant lavflora och rika insektsförekomster krävs att träden inte är för igenskuggade. Samtliga träd inom planområdet växer för tätt, vilket påverkar lavfloran och insekterna i området. Inga naturvårdsarter bland lavar och insekter kunde noterats.

13 I området förekommer lämpliga lekhabitat för groddjur och i syd även ett lämpligt övervintringsområde (se figur 4). I det norra diket har groddjursyngel noterats (Huddinge kommun, 2015). Vanlig groda observerades i planområdets södra del. Förskolelärarna vid Lövsångarens förskola informerade om att de ofta observerar groddjur och reptiler i området.

14 I nära anslutning till planområdets södra del förekommer en potentiell övervintringsmiljö (figur 4 och 5). Övervintringsmiljöer karakteriseras av att hysa skrymslen och vrår, således miljöer rika på sten/block, död ved (stockar) och förna. Övervintringsmiljöer får dessutom gärna vara sydvända så att de snabbt värms upp på våren. Den potentiella övervintringsmiljön i södra änden av planområdet är rik på sten och förna, men är nordvänd och saknar död ved. Området bedöms ändå vara lämpligt för groddjuren att övervintra i. Förmultnande död ved är förutom att vara en lämplig övervintringsmiljö, även en miljö där salamandrar gärna födosöker. Tre potentiella lekområden bedöms finnas inom planområdet. Ett lekområde i sydväst är en alsumpskog, övriga två områden är lövskogar som svämmas över på våren med en dominans av sälg och viden. Norra diket har konstaterats hysa groddjursyngel (Huddinge kommun, 2015). För att säkerställa vilka arter groddjur som finns i området bör en inventering genomföras på våren.

15

16 Så många av naturvårdsträden som möjligt bör sparas, främst de grova ekarna, sälgarna och asparna i norra entrén. En ek med ekticka i nära anslutning till bygget bör beaktas. De träd som lämnas kvar bör friställas så de bättre kan belysas av sol, vilket i sin tur kan gynna lavfloran och insekterna i området. En buffertzon om 5 10 meter utanför kronans kant är bra att ha vid exempelvis schaktning för att inte skada trädet. Då både lekmiljöer och övervintringsmiljöer för groddjur kan påverkas av byggplanerna bör kompensationsåtgärder genomföras. Ett förslag på en lämplig kompensationsåtgärd vore att skapa en groddjursdamm med intilliggande grodhotell, där de kan övervintra. Ett lämpligt område för kompensationsåtgärderna förekommer i norra delen. Markutfyllnad i nära anslutning till diket i norr, genomförs lämpligast under höst och vinter, när groddjuren inte är i denna. En buffertzon kring diket, på 1 2 meter är bra att ha.

17 Då förekomsterna av död ved är mycket sparsamma eller saknas i området, bör mängden död ved ökas. För död ved lämpar sig trädslag som förmultnar relativt fort, till exempel asp, björk och sälg. Placering av död ved bör framförallt ske nära groddjurens lekplatser så att de inte behöver vandra längre än nödvändigt. I fall man skapar en groddamm bör veden således placeras nära denna, men även i andra delar av området. De yngre träden som kommer att avverkas i samband med byggandet kan tas till vara och lämnas kvar i skogen respektive vid en potentiell damm. Stockarna som placeras i området bör vara minst 30 centimeter i diameter och minst tre meter långa. Veden kan placeras ut både som mindre högar och lämnas som enstaka stockar på marken för att ge groddjuren god möjlighet till skydd och födosök. Den potentiella övervintringsplatsen för groddjur ligger söder om planområdet och bedöms inte påverkas av nuvarande plan. För att gynna groddjurspopulationen i området kan en ny övervintringsplats skapas, förslagsvis i anslutning till en eventuell damm. Övervintringsplatser, så kallade grodhotell (se figur 9), görs genom att en grop grävs ner till frostfritt djup (ca 1 1,5 m) på en bredd av ca 2 3 meter. Dessa bör placeras något högre i terrängen för att minimera risken för vattenansamlingar i gropen. Gropen fylls igen med en blandning av lövkompost, lövved (blandat grova och mindre dimensioner) och sten (15 25 cm i diameter) och tegelsten. Man fortsätter att fylla på med lövved, sten och tegelsten tills man har en kulle som är ca 1 1,5 meter hög. Alternativt fylls groparna med sten som skapar många små utrymmen i högen. Högen täcks med jord och gräs förutom precis ovan mark där stenarna är synliga. Detta för att groddjuren ska kunna krypa in i håligheterna mellan stenarna. Högens utbredning ovan mark bör vara ca en meter bredare i diameter än vad själva gropen är, detta för att skydda mot tjälbildning i gropen.

18 I planområdets norra del förekommer en försumpad fuktäng med ett igenvuxet, äldre dike. Området är topografiskt lämpligt att anlägga en damm på, då den är flack och lågt belägen, se figur 10. En groddjursdamm ska vara långgrund, fisk- och kräftfri, väl solexponerad med riklig vegetation och hög produktivitet av organismer som groddjuren kan äta, se exempel i figur 11. Dammen bör skötas regelbundet genom att rensa vegetation i delar av dammen vart 10:e år. Vattensamlingen ska vara permanent eller åtminstone hålla vatten under perioden mars-april till oktober - november. Det är bra om det finns en vegetationstäckt skyddszon runt en damm för att minimera tillförsel av näringsämnen och sediment. Halva stranden bör etableras med vegetation. Botten i dammen bör bestå av finkornigt material (lera), vilket även gynnar etableringen av vattenväxter. Rotade vattenväxter i dammen kan gärna planteras för att förhindra överetablering av trådalger, vilka lägger sig som ett tjockt lager på vattenytan. En tredjedel av vattenytan bör dock vara fri från vegetation. För vanligare groddjur, så som vanlig groda och mindre vattensalamander, är storleken på en damm av underordnad betydelse. Men för exempelvis större vattensalamander är det bra om dammen är så stor som möjligt. Ju större en damm är desto lättare är den att sköta. Minimistorleken på en damm styrs om dagvattnet kan fylla den anlagda våtmarken. Är dagvattnet av dålig kvalitet kan det behövas en fördamm som renar. En bra storlek på en groddamm är åtminstone 8-10 meter i diameter.

19

20 Planområdet hyser flera naturvärden. Framförallt är tillgången på naturvårdsträd viktig för en rik artförekomst. Anledningen till de låga förekomsterna av naturvårdsarter är på grund av att naturvårdsträden inte är tillräckligt gamla än och att flera av dessa är beskuggade av andra träd. Huddinge kommun klassade området till 4 (visst naturvärde) vid den översiktliga naturvärdesinventeringen. Ekologigruppens och Huddinge kommuns inventering visar på förekomst av flera naturvårdsträd och åtminstone sex naturvårdsarter förekommer i planområdet och dess nära anslutning (ekticka inkluderad), vilket indikerar att området snarare hyser ett påtagligt naturvärde (klass 3). Planområdets låga topografi gör att vatten ackumuleras och fuktiga, översvämmade partier i lövskogen bildas. Dessa fuktiga miljöer, liksom avrinningsdiket i norr gör området attraktivt för groddjur. Då groddjursmiljöerna kan påverkas av exploateringen bör kompensationsåtgärder inrättas. Förslag på dessa åtgärder är att: lämna kvar död ved/stockar vid avverkning av träd skapa en groddamm, förslagsvis i områdets norra del skapa ett grodhotell i nära anslutning till en groddamm För förskolan och barnen i området är närheten till naturen en viktig rekreationstillgång. En groddjursdamm skulle dessutom öka rekreationen i området samt göra det möjligt för de befintliga förskolebarnen och för eleverna i den nya skolan att närmare studera djurlivet i området.

21

22 Tabell 1. Fridlysta arter. Arter fridlysta enligt 6 Artskyddsförordningen får inte dödas, skadas, fångas eller samlas in. Man få heller inte ta bort eller skada ägg, rom, larver eller bon. Arter fridlysta enligt 8 Artskyddsförordningen får inte plockas, grävas upp eller på annat sätt tas bort eller skadas. Tabell 2. Rödlistade och indikatorarter med förekomst inom området. Rödlistkategorier: NT - Nära hotad, VU - Sårbar, EN - Starkt hotad, CR - Akut hotad. Tabell 3. Typiska arter, signal och indikatorarter. S = Signalart för skyddsvärd skog enligt skogsstyrelsen. Indikatorvärde enligt ekologigruppen 1= visst, 2= högt 3 = mycket högt.

23 Med särskilt skyddsvärda träd avses (Naturvårdsverket 2004): a) jätteträd; träd grövre än 1 meter i diameter på det smalaste stället under brösthöjd. b) mycket gamla träd; Gran, tall, ek och bok äldre än 200 år. Övriga trädslag äldre än 140 år. c) grova hålträd; träd grövre än 40 cm i diameter i brösthöjd med utvecklad hålighet i huvudstam. Särskilt skyddsvärda träd definieras här med utgångspunkt från egenskaper hos det enskilda trädet. Både levande och döda träd ingår i definitionen. Tabell 1. Definition av gamla träd (Naturvårdsverket 2004 och BI). Trädart Mycket gamla träd Gamla träd - ålder (år) BI Nästan gamla träd - ålder (år) BI Hela SV Södra Norra Södra Norra Triviallöv Gran Tall Ek Bok Övriga ädellöv Tabell 2. Definition av grova träd (Naturvårdsverket 2004 och BI, samt Ekologigruppen - kursiv stil). Trädart Grova träd Diameter (cm) BI Södra Grova träd BI Norra Mycket grovt (Ekologigruppen) Jätteträd Triviallöv Tall/Gran Sälg Oxel Rönn Alm/ask Ek Bok Lönn, parklind Ask Alm Hägg

24 Tabell 3. Samlad bedömning. Värdeklass Ålder Storlek Hålträd mm Hamling Skyddsvärda arter Klass 3. Värdefullt träd Klass 2. Skyddsvärda träd Klass 1. Särskilt skyddsvärda träd Nästan gammalt Gammalt Mycket gammalt Grovt Mycket grovt Rödlistade arter eller flera naturvårdsarter Jätteträd Ersättningsträd till särskilt värdefullt träd Hålträd cm/ blottlagd ved Grovt hålträd, >60 cm i diameter i brösthöjd med utvecklad hålighet i huvudstam. Hamlat träd Nästan grovt hamlat träd Grovt hamlat träd Förekomst av naturvårdsart Hotade arter eller flera rödlistade arter Källor: Naturvårdsverket Åtgärdsprogram för särskilt skyddsvärda träd rapport 5411 Naturvårdsverket Manual för basinventering av skog.

25 Naturvårdsträd har karterats efter metodiken i bilaga 2. Tabell 1. Träd id, motsvarar trädnummer på figur 3. Trädslag är noterat med svenskt namn. Trädets diameter noteras antingen i intervall eller noggranna mått (i cm). Hålträd noteras med kryss (= x). Vitalitet innebär hur friskt trädet är (ett friskt träd har över 50% av kronan är vital, medan ett träd med klart försämrad vitalitet har 20-50% av kronan vital och ett dött stående träd har en helt död krona). Under kommentar noteras eventuell förekomst av mulmbildning, vedsvamp, om trädet är flerstammigt, mm. Träd id. Trädart Klass Diameter (cm) Hålträd Vitalitet Kommentar # 1 Ek cm Frisk # 2 Lönn cm Frisk # 3 Ek cm Frisk # 4 Ek cm Frisk # 5 Ek cm Frisk Två stammar, bredbasig. # 6 Ek cm Frisk Hög och slank. # 7 Asp cm Frisk # 8 Asp cm Frisk # 9 Asp cm x Frisk # 10 Asp cm Frisk Blåsippa omkring. # 11 Ek cm Frisk Ekticka, med 4 fruktkroppar. Mulmträd. # 12 Vårtbjörk cm x Klart försämrad Hålträd. Spännande struktur. # 13 Vårtbjörk 3 60 cm Frisk # 14 Ek cm Dött stående träd # 15 Ek 3 85 cm Frisk På skolgård. # 16 Ek cm Frisk På skolgård. # 17 Vårtbjörk 3 50 cm Frisk # 18 Vårtbjörk cm x Frisk Hål av större hackspett. Trolig boplats. # 19 Asp 3 55 cm Frisk # 20 Asp 3 56 cm Frisk Vidkronig. # 21 Asp 3 53 cm Frisk Vidkronig. # 22 Sälg 2 77 cm Frisk # 23 Sälg cm x Frisk Flera stammar, grov. Enstaka småhål. # 24 Sälg 2 75 cm Frisk Svampangripen. Eld- och svavelticka.

ÖVERSIKTLIG NATURVÄRDESINVENTERING AV NATURMARK PÅ KRÅKVIK 2:2, SEGELTORP

ÖVERSIKTLIG NATURVÄRDESINVENTERING AV NATURMARK PÅ KRÅKVIK 2:2, SEGELTORP 25 maj 2015 ÖVERSIKTLIG NATURVÄRDESINVENTERING AV NATURMARK PÅ KRÅKVIK 2:2, SEGELTORP NATUR- OCH BYGGNADSFÖRVALTNINGEN NATURVÅRDSAVDELNINGEN Nicklas Johansson Inledning I samband med att området utreds

Läs mer

PM: Inventering av groddjursmiljöer inom planområdet Knutpunkten i Nacka kommun.

PM: Inventering av groddjursmiljöer inom planområdet Knutpunkten i Nacka kommun. PM: Inventering av groddjursmiljöer inom planområdet Knutpunkten i Nacka kommun. Beställare: Nacka kommun Framställt av: Ekologigruppen AB www.ekologigruppen.se Telefon: 08-525 201 00 Granskningsversion:

Läs mer

Som underlag för en detaljplan har Ekologigruppen genomfört en naturvärdesinventering samt inmätning av skyddsvärda träd i Engelbrektsområdet,

Som underlag för en detaljplan har Ekologigruppen genomfört en naturvärdesinventering samt inmätning av skyddsvärda träd i Engelbrektsområdet, Som underlag för en detaljplan har Ekologigruppen genomfört en naturvärdesinventering samt inmätning av skyddsvärda träd i Engelbrektsområdet, Järfälla. Naturvärdesinventeringen har gjorts enligt SIS-standard

Läs mer

Trädinventering av Allégatan i Mönsterås

Trädinventering av Allégatan i Mönsterås 2014-12-16 Trädinventering av Allégatan i Mönsterås Ecocom AB på uppdrag av Mönsterås kommun Inledning Ecocom AB har fått i uppdrag av Mönsterås kommun att genomföra en inventering av träden längs Allégatan

Läs mer

Allmän naturvärdesinventering vid Bollebygds Prästgård 1:2

Allmän naturvärdesinventering vid Bollebygds Prästgård 1:2 Allmän naturvärdesinventering vid Bollebygds Prästgård 1:2 Huskvarna Ekologi 2014-12-17 Bakgrund 2014-09-28 genomfördes en allmän naturvärdesinventering inom fastigheten Bollebygds Prästgård 1:2. Inventeringen

Läs mer

Granskningsversion. Naturvärdesinventering vid Kragstalund, Vallentuna kommun

Granskningsversion. Naturvärdesinventering vid Kragstalund, Vallentuna kommun Naturvärdesinventering vid, Vallentuna kommun 2 Beställning: Structor Miljöbyrån Stockholm AB Framställt av: Ekologigruppen AB www.ekologigruppen.se Telefon: 08-525 201 00 Slutversion: Uppdragsansvarig:

Läs mer

Naturvärdesinventering

Naturvärdesinventering Naturvärdesinventering Porsödalen Luleå kommun 2016-10-20 Uppdragsnr: 16139 Status: Granskningshandling Naturvärdesinventering Porsödalen Luleå kommun Beställare Luleå kommun Daniel Rova Konsult Vatten

Läs mer

Översiktlig naturvärdesbedömning med fokus på värden knutna till träd. Siggehorva, Mönsteråsbruk

Översiktlig naturvärdesbedömning med fokus på värden knutna till träd. Siggehorva, Mönsteråsbruk Översiktlig naturvärdesbedömning med fokus på värden knutna till träd. Siggehorva, Mönsteråsbruk 2013-12-09 Inledning I december 2013 utfördes en övergripande inventering av skogsområdena med syfte att

Läs mer

Bilaga. Beskrivningar av naturvärdesobjekt Björnekullarna

Bilaga. Beskrivningar av naturvärdesobjekt Björnekullarna Bilaga. Beskrivningar av naturvärdesobjekt Björnekullarna 2015-12-14 Objekt-ID Nvklass Biotop Beskrivning 1a 3 Ädellövskog Ädellövskog med stor trädslagsvariation. Bok dominerar i större delen av området.

Läs mer

Version 1. Naturvärdesinventering Svartviksstrand, Upplands Bro

Version 1. Naturvärdesinventering Svartviksstrand, Upplands Bro 2016-12-06 Version 1 Naturvärdesinventering, Upplands Bro 2 Beställning: Riksbyggen Framställt av: Ekologigruppen AB www.ekologigruppen.se Telefon: 08-525 201 00 Slutversion: xxxx-xx-xx Uppdragsansvarig:

Läs mer

2015-08-28 Slutversion. Naturinventering och översiktlig spridningsanalys. Solskensvägen Tullinge

2015-08-28 Slutversion. Naturinventering och översiktlig spridningsanalys. Solskensvägen Tullinge Naturinventering och översiktlig spridningsanalys Tullinge 2 Beställning: Wästbygg Framställt av: Ekologigruppen AB www.ekologigruppen.se Telefon: 08-525 201 00 : Uppdragsansvarig: Karn Terä Medverkande:

Läs mer

Kompletterande Naturvärdesinventering vid E18 Tullstation Hån, Årjängs kommun

Kompletterande Naturvärdesinventering vid E18 Tullstation Hån, Årjängs kommun Datum 2015-05-04 PM Kompletterande Naturvärdesinventering vid E18 Tullstation Hån, Årjängs kommun Trafikverket EnviroPlanning AB Lilla Bommen 5 C, 411 04 Göteborg Besöksadress Lilla Bommen 5 C Telefon

Läs mer

2015-02-03. Värdefulla träd vid Palsternackan i Solna

2015-02-03. Värdefulla träd vid Palsternackan i Solna Värdefulla träd vid i Solna Värdefulla Ersätt Ersätt med träd med sidhuvud Beställning: Bostadsstiftelsen Signalisten, kontaktperson: Lena Pålsson, ALMA Arkitekter AB. Framställt av: Ekologigruppen AB.

Läs mer

PM DETALJPLAN KVARNBÄCK, HÖÖR. BEDÖMNING AV NATURVÄRDEN

PM DETALJPLAN KVARNBÄCK, HÖÖR. BEDÖMNING AV NATURVÄRDEN PM DETALJPLAN KVARNBÄCK, HÖÖR. BEDÖMNING AV NATURVÄRDEN PM 2018-03-09 Andreas Malmqvist och Jens Morin Uppdragsgivare Höörs kommun Samhällsbyggnadssektor, Strategiska enheten Box 53 243 21 Höör Uppdragsgivarens

Läs mer

Naturvärdesinventering Vårgårda Hallaberget

Naturvärdesinventering Vårgårda Hallaberget NATURCENTRUM AB Naturvärdesinventering Vårgårda Hallaberget 2019-04-23 Naturcentrum nr 1893 Uppdragsgivare Ramböll Sverige AB Box 5343, Vädursgatan 6 402 27 Göteborg Uppdragsgivarens kontaktperson Henrik

Läs mer

PM Naturinventering Täby IP Upprättad av: Jenny Jonsson Granskad av: Anna Gustafsson

PM Naturinventering Täby IP Upprättad av: Jenny Jonsson Granskad av: Anna Gustafsson PM Naturinventering Täby IP 2015-09-30 Upprättad av: Jenny Jonsson Granskad av: Anna Gustafsson INLEDNING WSP har på uppdrag av Täby kommun utfört en naturinventering inom planerat detaljplanområde för

Läs mer

Inventering av naturvärden på Aroseniustomten, Älvängen, Ale kommun. PM inför detaljplan. På uppdrag av Ale kommun 2015-02-06

Inventering av naturvärden på Aroseniustomten, Älvängen, Ale kommun. PM inför detaljplan. På uppdrag av Ale kommun 2015-02-06 Inventering av naturvärden på Aroseniustomten, Älvängen, Ale kommun PM inför detaljplan På uppdrag av Ale kommun 2015-02-06 Uppdragstagare Naturcentrum AB Strandtorget 3, 444 30 Stenungsund johan.svedholm@naturcentrum.se

Läs mer

Version 1.00 Projekt 7426 Upprättad Reviderad. Naturvärdesinventering Hammar 1:62 m.fl., Hammarö Kommun

Version 1.00 Projekt 7426 Upprättad Reviderad. Naturvärdesinventering Hammar 1:62 m.fl., Hammarö Kommun Version 1.00 Projekt 7426 Upprättad 2017-04-28 Reviderad Naturvärdesinventering Hammar 1:62 m.fl., Hammarö Kommun Sammanfattning En inventering har skett i samband med detaljplanearbete i området Hammar

Läs mer

Naturvärdesinventering inför åtgärder Väg 26, Gullspång- Otterbäcken

Naturvärdesinventering inför åtgärder Väg 26, Gullspång- Otterbäcken Datum 2014-12-05 Rapport Naturvärdesinventering inför åtgärder Väg 26, Gullspång- Otterbäcken Trafikverket EnviroPlanning AB Lilla Bommen 5C, 411 04 Göteborg Besöksadress Lilla Bommen 5C Telefon 031-771

Läs mer

Naturvärdesinventering tillhörande området Sapphult

Naturvärdesinventering tillhörande området Sapphult Version 1.00 Projekt 7457 Upprättad 2018-05-22 Reviderad Naturvärdesinventering tillhörande området Sapphult 1 Sammanfattning En naturvärdesinventering har skett i samband med arbetet inför en detaljplan

Läs mer

1(4) Dnr. Vid inventeringen har områdenas naturvärden har bedömts utifrån en tregradig skala enligt nedan.

1(4) Dnr. Vid inventeringen har områdenas naturvärden har bedömts utifrån en tregradig skala enligt nedan. 1(4) 2011-08-19 Dnr Handläggare: Göran Fransson Kommunekolog tel 0303-33 07 37 goran.fransson@ale.se Översiktlig naturinventering av detaljplaneområdet Lahallsåsen Inventeringen har gjorts översiktligt

Läs mer

Ny vägsträckning vid Fiskeby

Ny vägsträckning vid Fiskeby Att: Gun-Marie Gunnarsson Vectura Ny vägsträckning vid Fiskeby Norrköpings kommun Allmän ekologisk inventering Sammanfattning Allmän ekologisk inventering Vid den allmänna ekologiska inventeringen har

Läs mer

INVENTERING AV NATURVÄRDES- TRÄD TALLÅSEN 2, ÖSTERSUND

INVENTERING AV NATURVÄRDES- TRÄD TALLÅSEN 2, ÖSTERSUND PM INVENTERING AV NATURVÄRDES- TRÄD TALLÅSEN 2, ÖSTERSUND Pro Natura April 2019 Inventering, text och foto: Pro Natura Långåkersvägen 3 837 96 Undersåker Telefon: 073 685 54 63 e-post: fredrik.larsson@pro-natura.net

Läs mer

ÖVERSIKTLIG NATURINVENTERING

ÖVERSIKTLIG NATURINVENTERING 14 UPPDRAGSNUMMER: 3840003 FÖR DETALJPLAN LÅNGREVET, VÄSTERVIK 2014-04-03 Sweco Architects AB Ulrika Kanstrup Sweco 14 1 Sammanfattning Naturen i bostadsområdet utgörs av mindre skogspartier med främst

Läs mer

Groddjursinventering för Dalvägen - Gustavsviksvägen, SÖ Boo, inför detaljplan. Nacka kommun

Groddjursinventering för Dalvägen - Gustavsviksvägen, SÖ Boo, inför detaljplan. Nacka kommun Groddjursinventering för Dalvägen - Gustavsviksvägen, SÖ Boo, inför detaljplan Nacka kommun Innehållsförteckning Uppdraget 3 Bakgrund 3 Planprocessen 3 Metodik 3 Översiktlig kartering av livsmiljöer för

Läs mer

2015-03-10. Fyrklövern, Upplands Väsby. Inventering av värden för biologisk mångfald

2015-03-10. Fyrklövern, Upplands Väsby. Inventering av värden för biologisk mångfald , Upplands Väsby Inventering av värden för biologisk mångfald 2(15) Ersätt Ersätt med med sidhuvud Beställning: Upplands Väsby kommun, Anna Åhr Evertson. Framställt av: Ekologigruppen AB www.ekologigruppen.se

Läs mer

1 Checklista för åtgärder i Naturvård / Skötsel bestånd (NS)

1 Checklista för åtgärder i Naturvård / Skötsel bestånd (NS) 1 Checklista för åtgärder i Naturvård / Skötsel bestånd (NS) (Listan ska även användas för generella naturvårdhuggningar) Man kan grovt dela upp NS bestånd i två kategorier. Dels en kategori som utgörs

Läs mer

Översiktlig naturinventering Saltkällans säteri 1:3

Översiktlig naturinventering Saltkällans säteri 1:3 Version 1.00 Projekt 7365 Upprättad 2014-06-24 Översiktlig naturinventering Saltkällans säteri 1:3 Sammanfattning I samband med att detaljplaneprogram för fastigheten Saltkällan 1:3 tas fram har en översiktlig

Läs mer

Version 1.20 Projekt 7460 Upprättad Reviderad Naturvärdesinventering tillhörande detaljplan för Ny skola Hammar, Hammarö 1:90

Version 1.20 Projekt 7460 Upprättad Reviderad Naturvärdesinventering tillhörande detaljplan för Ny skola Hammar, Hammarö 1:90 Version 1.20 Projekt 7460 Upprättad 2018-05-22 Reviderad 2018-08-13 Naturvärdesinventering tillhörande detaljplan för Ny skola Hammar, Hammarö 1:90 1 Sammanfattning En inventering har skett i samband med

Läs mer

Naturvärdesinventering av ett område norr om Annelund, Jönköping 2017

Naturvärdesinventering av ett område norr om Annelund, Jönköping 2017 Naturvärdesinventering av ett område norr om Annelund, Jönköping 2017 2 Innehållsförteckning Sammanfattning... 3 Allmän beskrivning av naturmiljön... 3 Metodik och avgränsning... 3 Begreppet rödlistad

Läs mer

Naturvärdesinventering område A söder om Kartåsen

Naturvärdesinventering område A söder om Kartåsen Datum 2016-04-29 PM Naturvärdesinventering område A söder om Kartåsen Lidköpings kommun EnviroPlanning AB Lilla Bommen 5 C, 411 04 Göteborg Besöksadress Lilla Bommen 5 C Telefon 031-771 87 40 Telefax 031-771

Läs mer

Naturvårdsinventering inför detaljplan för befintliga och nya bostäder inom fastigheterna Ödsby 4:1 m.fl.

Naturvårdsinventering inför detaljplan för befintliga och nya bostäder inom fastigheterna Ödsby 4:1 m.fl. Version 1.00 Projekt 7320 Upprättad 20111031 Naturvårdsinventering inför detaljplan för befintliga och nya bostäder inom fastigheterna Ödsby 4:1 m.fl. Naturvårdsinventering inför detaljplan för befintliga

Läs mer

Groddjursinventering, Torshälla förvaltningsområde

Groddjursinventering, Torshälla förvaltningsområde Groddjursinventering, Torshälla förvaltningsområde Naturföretaget 2018 Inventering och rapport: Sara Lundkvist och Johan Kjetselberg Foto: Kvalitetsgranskning: Niina Salmén Datum rapport: 2018-10-15 Version:

Läs mer

Översiktlig naturvärdesinventering, tillhörande detaljplaneprogram för Mörmon 5:33, Djupängen, Hammarö Kommun

Översiktlig naturvärdesinventering, tillhörande detaljplaneprogram för Mörmon 5:33, Djupängen, Hammarö Kommun Version 1.00 Projekt 7400 Upprättad 2016-05-30 Reviderad Översiktlig naturvärdesinventering, tillhörande detaljplaneprogram för Mörmon 5:33, Djupängen, Hammarö Kommun Sammanfattning En inventering har

Läs mer

Beskrivning av uppdrag, inklusive foton

Beskrivning av uppdrag, inklusive foton Beskrivning av uppdrag, inklusive foton Den vegetation som ska avverkas/röjas består av sly, buskar och yngre träd, samt några äldre och grövre träd. Allt ska transporteras bort till angiven upplags plats

Läs mer

Bedömning av påverkan på fågellivet av planerad bebyggelse söder om Stockevik, Lysekils kommun

Bedömning av påverkan på fågellivet av planerad bebyggelse söder om Stockevik, Lysekils kommun PM 2015-03-10 1(5) Bedömning av påverkan på fågellivet av planerad bebyggelse söder om Stockevik, Lysekils kommun Uppdraget Att bedöma hur fågellivet påverkas av en exploatering av ett ca 15 ha stort område

Läs mer

Skogar norr om Öjaby, kompletterande inventering 2017.

Skogar norr om Öjaby, kompletterande inventering 2017. Skogar norr om Öjaby, kompletterande inventering 2017. Av Tobias Ivarsson, saperda@spray.se Inledning Under hösten 2017 gjordes några besök i skogarna norr om Öjaby då det finns planer på bebyggelse och

Läs mer

Version 1.00 Projekt 7461 Upprättad Reviderad. Naturvärdesinventering tillhörande detaljplan för Götetorps skola och förskola

Version 1.00 Projekt 7461 Upprättad Reviderad. Naturvärdesinventering tillhörande detaljplan för Götetorps skola och förskola Version 1.00 Projekt 7461 Upprättad 2018-05-22 Reviderad Naturvärdesinventering tillhörande detaljplan för Götetorps skola och förskola Sammanfattning En naturvärdesinventering har utförts i samband med

Läs mer

PM Översiktlig naturvärdesbedömning, tillhörande planprogram för Hallersrud 1:67, Hammarö kommun

PM Översiktlig naturvärdesbedömning, tillhörande planprogram för Hallersrud 1:67, Hammarö kommun Version 1.00 Projekt 7390 Upprättad 2015-12-21 Reviderad PM Översiktlig naturvärdesbedömning, tillhörande planprogram för Hallersrud 1:67, Hammarö kommun Sammanfattning En inventering har skett i samband

Läs mer

Groddjursinventering - Kungsörs kommun 2017

Groddjursinventering - Kungsörs kommun 2017 Sida 1 (13) Datum December 2017 Vår handläggare Sofia Peräläinen Kommunekolog Groddjursinventering - Kungsörs kommun 2017 Statliga bidrag till lokala och kommunala naturvårdsprojekt är medfinansiär för

Läs mer

Slutversion. Inventering av häckande fåglar, Engelbrektsområdet

Slutversion. Inventering av häckande fåglar, Engelbrektsområdet Inventering av häckande fåglar, Engelbrektsområdet 2 Beställning: Järfälla Hus AB Framställt av: Ekologigruppen AB www.ekologigruppen.se Telefon: 08-525 201 00 : Uppdragsansvarig: Aina Pihlgren Medverkande:

Läs mer

Inventering av vattensalamander i det strandnära området vid Sjöhäll, Färingsö

Inventering av vattensalamander i det strandnära området vid Sjöhäll, Färingsö Inventering av vattensalamander i det strandnära området vid Sjöhäll, Färingsö Inventering av vattensalamander i det strandnära området vid Sjöhäll, Färingsö Författare: Mia Arvidsson 2012-06-20 Rapport

Läs mer

Utlåtande om Fladdermöss inom fastigheten Stockalid 1:4 i Åsa Kungsbacka 2019

Utlåtande om Fladdermöss inom fastigheten Stockalid 1:4 i Åsa Kungsbacka 2019 På uppdrag av: Arkitekterna Eksta Bostads AB Beställarens kontaktperson: Fredrik Bergqvist Version/datum: 2019-04-30 Utlåtande om Fladdermöss inom fastigheten Stockalid 1:4 i Åsa Kungsbacka 2019 Bakgrund

Läs mer

Version 1.00 Projekt 7466 Upprättad Reviderad. Naturvärdesinventering tillhörande detaljplan för förskolor på Lövnäs, Hammarö

Version 1.00 Projekt 7466 Upprättad Reviderad. Naturvärdesinventering tillhörande detaljplan för förskolor på Lövnäs, Hammarö Version 1.00 Projekt 7466 Upprättad 2018-09-28 Reviderad Naturvärdesinventering tillhörande detaljplan för förskolor på Lövnäs, Hammarö 1 Sammanfattning En naturvärdesinventering har skett i samband med

Läs mer

PM Inventering Floda Nova Örnborg Kyrkander Biologi & Miljö AB

PM Inventering Floda Nova Örnborg Kyrkander Biologi & Miljö AB PM Inventering Floda Nova Inventering Floda Nova, Lerum kommun Den 21 februari 2018 besökte Ann Bertilsson,, området Floda Nova på fastigheterna Floda 20:239 och Floda 3:17. Området består idag av en sporthall,

Läs mer

Naturvärdesinventering (NVI) Gamla lands - vägen i Spånga Underlag till detaljplan ARBETSMA - TERIAL

Naturvärdesinventering (NVI) Gamla lands - vägen i Spånga Underlag till detaljplan ARBETSMA - TERIAL 15-10-15 ARBETSMA - TERIAL Naturvärdesinventering (NVI) Gamla lands - vägen i Spånga Underlag till detaljplan 2015 Naturvärdesinventering Gamla landsvägen i Spånga: underlag till detaljplan Spånga Oktober

Läs mer

Nyckelbiotopsinventering på Västra Ekedal (Kil 9425)

Nyckelbiotopsinventering på Västra Ekedal (Kil 9425) Nyckelbiotopsinventering på Västra Ekedal (Kil 9425) Värmdö kommun Stefan Eklund 2013-05-24 Figur 1 Tallticka RAPPORT Västra Ekedal 2013 Postadress Besöksadress Telefon Organisationsnr E-post Huvudkontor

Läs mer

!!!! Naturvärdesinventering (NVI) i Skarpäng, Täby kommun !!!!!

!!!! Naturvärdesinventering (NVI) i Skarpäng, Täby kommun !!!!! Naturvärdesinventering (NVI) i Skarpäng, Täby kommun Bilaga 3 Naturvärdesobjekt 1 Beställare: Täby kommun, Plan- och bygglovavdelningen Kontaktperson: Sören Edfjäll, Miljöplanerare Projektledare Calluna:

Läs mer

Inventering av större vattensalamander i Gråbo grustäkt. Lerums kommun

Inventering av större vattensalamander i Gråbo grustäkt. Lerums kommun Inventering av större vattensalamander i Gråbo grustäkt Lerums kommun 2014-12-08 Innehållsförteckning 1. Inledning... 2 1.1 Bakgrund... 2 1.2 Beskrivning av området... 2 2. Metod... 3 3. Resultat... 4

Läs mer

Version 1.00 Projekt 7407 Upprättad Reviderad. PM vattenmiljö och botten, tillhörande detaljplaneprogram Södra Grimmstad, Kils kommun

Version 1.00 Projekt 7407 Upprättad Reviderad. PM vattenmiljö och botten, tillhörande detaljplaneprogram Södra Grimmstad, Kils kommun Version 1.00 Projekt 7407 Upprättad 2016-09-06 Reviderad PM vattenmiljö och botten, tillhörande detaljplaneprogram Södra Grimmstad, Kils kommun Sammanfattning En riktad inventering av har skett i samband

Läs mer

Naturvärdesbedömning i Ådö skog, Upplands Bro kommun November 2012

Naturvärdesbedömning i Ådö skog, Upplands Bro kommun November 2012 ADOXA Naturvård org.nr.590419-1037 F-skattsedel finns Skogshall 640 24 Sköldinge Telefon: 0708-804582, Pg 456 10 12-8 E-mail: janne.elmhag@adoxanatur.se Janne Elmhag Naturvärdesbedömning i Ådö skog, Upplands

Läs mer

Inventering av groddjur i och vid Skridskodammen i Ystad

Inventering av groddjur i och vid Skridskodammen i Ystad Inventering av groddjur i och vid Skridskodammen i Ystad - med rekommendationer inför exploatering av f.d. regementsområdet Marika Stenberg, Pia Hertonsson och Per Nyström, 2014 På uppdrag av Ystad kommun

Läs mer

Översiktlig naturvärdesbedömning, tillhörande detaljplaneområde vid Säterivägen, Säffle kommun.

Översiktlig naturvärdesbedömning, tillhörande detaljplaneområde vid Säterivägen, Säffle kommun. Version 1.10 Projekt 7442 Upprättad 2017-07-07 Reviderad 2017-08-08 Översiktlig naturvärdesbedömning, tillhörande detaljplaneområde vid Säterivägen, Säffle kommun. Sammanfattning En inventering av utpekat

Läs mer

Version 1.00 Projekt 7471 Upprättad Reviderad. Naturvärdesinventering tillhörande detaljplan för Hän, Töcksfors Årjängs kommun

Version 1.00 Projekt 7471 Upprättad Reviderad. Naturvärdesinventering tillhörande detaljplan för Hän, Töcksfors Årjängs kommun Version 1.00 Projekt 7471 Upprättad 2018-11-26 Reviderad Naturvärdesinventering tillhörande detaljplan för Hän, Töcksfors Årjängs kommun 1 Sammanfattning En naturvärdesinventering har skett i samband med

Läs mer

räd Värdefulla THestra Inventerare: Hanna Torén, Biolog

räd Värdefulla THestra Inventerare: Hanna Torén, Biolog Denna lind vid vägkanten i Kyrkobol är det största trädet i Gislaveds kommun. Linden har en omkrets på 646 cm i brösthöjd. Värdefulla räd THestra Inventerare: Hanna Torén, Biolog Värdefulla träd i Hestra

Läs mer

Naturvårdsutlåtande Hagaparken Svante Hultengren

Naturvårdsutlåtande Hagaparken Svante Hultengren 1 Bakgrund Naturcentrum AB har, på uppdrag av Peter Bergman, Contekton Arkitekter Fyrstad AB, under augusti 2016 genomfört en inventering/utlåtande av utpekat område i, Vänersborgs kommun kommun (se karta).

Läs mer

NATURVÄRDES- INVENTERING STRANDNÄRA DELAR AV MÖCKELN, ÄLMHULTS KOMMUN PÅ UPPDRAG AV 2014-10-07

NATURVÄRDES- INVENTERING STRANDNÄRA DELAR AV MÖCKELN, ÄLMHULTS KOMMUN PÅ UPPDRAG AV 2014-10-07 NATURVÄRDES- INVENTERING STRANDNÄRA DELAR AV MÖCKELN, ÄLMHULTS KOMMUN PÅ UPPDRAG AV ÄLMHULTS KOMMUN 2014-10-07 Inventering, text och foto Naturcentrum AB 2014 Strandtorget 3 444 30 Stenungsund Tel. 0303-726160

Läs mer

Inventering av större vattensalamander (Triturus cristatus), inför detaljplan Kalle Blanks väg, Länna

Inventering av större vattensalamander (Triturus cristatus), inför detaljplan Kalle Blanks väg, Länna Inventering av större vattensalamander (Triturus cristatus), inför detaljplan Kalle Blanks väg, Länna Naturföretaget 2016 Uppsala kommun, plan- och byggnadsnämnden. Dnr PBN 2013-000314, 2016-06-23 Inventering:

Läs mer

Naturvärdesbedömning vid Görla

Naturvärdesbedömning vid Görla Naturvärdesbedömning Görla Sida 1 av 15 2012-11-29 Naturvärdesbedömning vid Görla Sammanfattning En naturvärdesbedömning har gjorts för att verka som ett underlag inför arbetet med att ändra detaljplanen

Läs mer

Skötselplan Brunn 2:1

Skötselplan Brunn 2:1 Skötselplan Brunn 2:1 M:\Uppdrag\Brunn\Skötselplan Brunn.docx Skogsstyrelsen 2016-02-10 2(5) Skötselplan för Brunn 2:1, Värmdö kommun Denna skötselplan innehåller förslag på åtgärder inom de delar som

Läs mer

Naturvärden på Enö 2015

Naturvärden på Enö 2015 Naturvärden på Enö 2015 Text och foto: Tobias Ivarsson, Svanås Hagtorpet, 342 64 Ör, tel. 0472-76167. saperda@spray.se 1 Innehållsförteckning Metodik 2 Tidigare inventeringar 3 Intressanta arter 3 Enö

Läs mer

NATURVÄRDEN VID SÖDRA TÖRNSKOGEN, SOLLENTUNA KOMMUN

NATURVÄRDEN VID SÖDRA TÖRNSKOGEN, SOLLENTUNA KOMMUN NATURVÄRDEN VID SÖDRA TÖRNSKOGEN, SOLLENTUNA KOMMUN Inledning Inför en planerad exploatering vid södra Törnskogen i Sollentuna kommun har Ekologigruppen AB genomfört en bedömning av områdets naturvärden.

Läs mer

Bilaga 3 Naturvärdesobjekt Förbigångsspår Herrljunga Västra Befintlig väg

Bilaga 3 Naturvärdesobjekt Förbigångsspår Herrljunga Västra Befintlig väg Bilaga 3 Naturvärdesobjekt Förbigångsspår Herrljunga Västra Befintlig väg Herrljunga kommun, Västra Götalands län Järnvägsplan 2017-05-30 Projektnummer: 146181 I denna bilaga beskrivs ingående de naturvärdesobjekt

Läs mer

T räd. Värdefulla. Anderstorp

T räd. Värdefulla. Anderstorp Ekekullen i Anderstorp är ett bra exempel på hur värdefulla träd ger karaktär och upplevelsevärden åt ett område i tätortsmiljö. Värdefulla T räd Anderstorp Inventerare : Hanna Torén, Biolog Värdefulla

Läs mer

Naturvärdesinventering (NVI) Sörgårdsvä - gen i Spånga Underlag till detaljplan ARBETSMA - TERIAL

Naturvärdesinventering (NVI) Sörgårdsvä - gen i Spånga Underlag till detaljplan ARBETSMA - TERIAL 15-10-15 ARBETSMA - TERIAL Naturvärdesinventering (NVI) Sörgårdsvä - gen i Spånga Underlag till detaljplan 2015 Naturvärdesinventering Sörgårdsvägen i Spånga Oktober 2015 Publikationsnummer: Dnr:- ISBN:

Läs mer

Värdefull natur i och i anslutning till kvarteret Kabelverket

Värdefull natur i och i anslutning till kvarteret Kabelverket 1 (9) Värdefull natur i och i anslutning till kvarteret Kabelverket Bakgrund Det finns planer på att delvis omvandla industri/kontorsområdet Kabelverket i Älvsjö och ersätta en del av bebyggelsen i området

Läs mer

Översiktlig naturinventering Dingelsundet västra 2016

Översiktlig naturinventering Dingelsundet västra 2016 Översiktlig naturinventering Dingelsundet västra 2016 1 Inledning Denna naturinventering rör de västra delarna av Dingelsundet och har genomförts 2016 av Catharina Knutsson, Karlstads kommun, teknik- och

Läs mer

Naturvärdesinventering inom detaljplaneområde Sydöstra Hogstad, Västanå 2:7 och Hogstad 20:1, Mjölby kommun

Naturvärdesinventering inom detaljplaneområde Sydöstra Hogstad, Västanå 2:7 och Hogstad 20:1, Mjölby kommun 1(4) Handläggare Frida Nilsson Tfn 0142-853 86 frida.nilsson@mjolby.se Naturvärdesinventering inom detaljplaneområde Sydöstra Hogstad, Västanå 2:7 och Hogstad 20:1, Mjölby kommun Uppdrag Miljökontoret

Läs mer

Groddjursinventering för Detaljplaneområdet Kåbäcken bostäder.

Groddjursinventering för Detaljplaneområdet Kåbäcken bostäder. Groddjursinventering för Detaljplaneområdet Kåbäcken bostäder. 2013-10-15 Handläggare: Lotta Andersson Kommunekolog Översiktlig naturinventering av detaljplaneområdet Kåbäcken bostäder. Datum: 2013-05-24

Läs mer

Naturinventering och naturvärdesbedömning av planområdet Eriksbergs verksamhetsområde på Koön, Kungälvs kommun

Naturinventering och naturvärdesbedömning av planområdet Eriksbergs verksamhetsområde på Koön, Kungälvs kommun Naturinventering och naturvärdesbedömning av planområdet Eriksbergs verksamhetsområde på Koön, Kungälvs kommun Datum 12 juli 2012 Beställare Kungälvs kommun (Kontaktperson: Pauline Svensson) Konsult Melica

Läs mer

Inventering av åkergroda, hasselsnok och större vattensalamander. Tjuvkil 2:67, Kungälvs kommun

Inventering av åkergroda, hasselsnok och större vattensalamander. Tjuvkil 2:67, Kungälvs kommun Inventering av åkergroda, hasselsnok och större vattensalamander. Tjuvkil 2:67, Kungälvs kommun På uppdrag av EXARK Arkitekter April 2012 Uppdragstagare Strandtorget 3, 444 30 Stenungsund Niklas.Franc@naturcentrum.se

Läs mer

NATURCENTRUM AB Johan Ahlén Naturvårdsbiolog

NATURCENTRUM AB Johan Ahlén Naturvårdsbiolog Naturvårdsutlåtande: Detaljplan för Åker 1:10 m.fl. Beställare: Ingemar Lind, SWECO FFNS Arkitekter AB Inledning Naturcentrum AB har på uppdrag av SWECO FFNS, Ingemar Lind, utfört översiktlig inventering,

Läs mer

Vikten av småbiotoper i slättbygden. www.m.lst.se

Vikten av småbiotoper i slättbygden. www.m.lst.se Vikten av småbiotoper i slättbygden www.m.lst.se Titel: Utgiven av: Text och bild: Beställningsadress: Layout: Tryckt: Vikten av småbiotoper i slättbygden Länsstyrelsen i Skåne län Eco-e Miljökonsult (Malmö)

Läs mer

Naturvärdesinventering tillhörande detaljplaneprogram Finnshyttan och Tranbo, Filipstads kommun.

Naturvärdesinventering tillhörande detaljplaneprogram Finnshyttan och Tranbo, Filipstads kommun. Version 1.00 Projekt 7425 Upprättad 2017-06-21 Reviderad Naturvärdesinventering tillhörande detaljplaneprogram Finnshyttan och Tranbo, Filipstads kommun. Sammanfattning En inventering har skett i samband

Läs mer

Dispensansökan för biotopskyddade alleer vid Stockholmsvägen och Skolgatan, Märsta : EKOLOGI GRUPPEN

Dispensansökan för biotopskyddade alleer vid Stockholmsvägen och Skolgatan, Märsta : EKOLOGI GRUPPEN 2018-01-08 Slutversion Dispensansökan för biotopskyddade alleer vid Stockholmsvägen och Skolgatan, Märsta : EKOLOGI GRUPPEN * * Sigtuna kommun har reviderat avsnittet "Beskrivning av åtgärder som planeras"

Läs mer

Tomtägare som vill hålla brynet öppet bör kunna få rätt att röja zonen fram till stigen utifrån ovanstående beskrivna principer.

Tomtägare som vill hålla brynet öppet bör kunna få rätt att röja zonen fram till stigen utifrån ovanstående beskrivna principer. Målbild en bitvis gles skogsmiljö rik på död ved och blommande buskar. Den domineras av lövträd: främst ek, hassel, sälg, vildapel och fågelbär. Bland ekarna finns flera grova friställda individer med

Läs mer

Detaljplan för Skutbergets friluftsområde. Naturvärdesbedömningar

Detaljplan för Skutbergets friluftsområde. Naturvärdesbedömningar Detaljplan för Skutbergets friluftsområde Naturvärdesbedömningar TEKNIK- OCH FASTIGHETSFÖRVALTNINGEN Natur- och Parkenheten Karlstad 2009-06-17 Alexandra Varbäck, 054-29 53 06 alexandra.varback@karlstad.se

Läs mer

NATURVÅRDSUTLÅTANDE LAVFLORAN UTMED MÖLNDALSÅN I MÖLNLYCKE

NATURVÅRDSUTLÅTANDE LAVFLORAN UTMED MÖLNDALSÅN I MÖLNLYCKE NATURCENTRUM AB NATURVÅRDSUTLÅTANDE LAVFLORAN UTMED MÖLNDALSÅN I MÖLNLYCKE 2010-10-23 Lavinventering utmed Mölndalsån, Mölnlycke, Härryda kommun Naturcentrum AB har genomfört en översiktlig inventering

Läs mer

Översiktlig naturinventering Vansta 3:1

Översiktlig naturinventering Vansta 3:1 Översiktlig naturinventering Vansta 3:1 Inför detaljplaneläggning av området utfördes den 21 december 2017 ett platsbesök i området för att titta på de naturvärden som kan finnas. Vid besöket deltog Hanna

Läs mer

Naturvärdesinventering av våtmark i Älta, WRS

Naturvärdesinventering av våtmark i Älta, WRS Naturvärdesinventering av våtmark i Älta, WRS Naturföretaget 2017 Inventering: Arvid Löf och Beatrice Lindgren Rapport: Arvid Löf Foto: Arvid Löf Kvalitetsgranskning: Niina Sallmén Datum rapport: 2017-06-22

Läs mer

Bilaga till biotopskyddsdispens Tiarp

Bilaga till biotopskyddsdispens Tiarp Bilaga till biotopskyddsdispens Tiarp För översiktlig orientering av läget se figur 4. Figur 5 visar ett område där det finns mycket goda möjligheter att förstärka en befintlig, isolerad lokal med större

Läs mer

4.Östra Täby. 4. Östra Täby. Skala 1:18000

4.Östra Täby. 4. Östra Täby. Skala 1:18000 4. Östra Täby 1 2 3 4 9 5 6 10 11 8 12 7 13 Skala 1:18000 177 4. Östra Täby 1. Jaktvillans naturpark Arninge Kundvägen = Fornlämningsområde Skala 1:2000 = Fornminnesobjekt =Kulturlämning 178 1. Jaktvillans

Läs mer

Naturvärdesinventering vid Finngösa, Partille

Naturvärdesinventering vid Finngösa, Partille Naturvärdesinventering vid Finngösa, Partille Underlag för stabilitetsförstärkande åtgärder På uppdrag av Golder Associates AB 2015-11-11 Uppdragstagare Naturcentrum AB Strandtorget 3, 444 30 Stenungsund

Läs mer

Naturvärdesinventering tillhörande detaljplan Väppeby 7:18 m.fl., Håbo kommun

Naturvärdesinventering tillhörande detaljplan Väppeby 7:18 m.fl., Håbo kommun RAPPORT Handläggare Lars Bohlin Tel +46 (0)10-505 45 56 Mobil +46 (0)72-547 58 82 E-mail lars.b.bohlin@afconsult.com Datum 2015-10-15 Uppdragsnr 708847 Förprojektering VA och gator inom planområde Väppeby

Läs mer

Tätortsnära skogar i Skellefteå stad. Del 3.

Tätortsnära skogar i Skellefteå stad. Del 3. Tätortsnära skogar i Skellefteå stad. Del 3. Text och bild: Patrik Nygren för Naturskyddsföreningen i Västerbotten. Under 2012 har Naturskyddsföreningen inventerat flera tätortsnära skogar i Skellefteå

Läs mer

Översiktlig naturvärdesbedömning, Träslöv 10:19 (Helgesbjär)

Översiktlig naturvärdesbedömning, Träslöv 10:19 (Helgesbjär) PM 1 (6) 2018-06-18 Samhällsutvecklingskontoret Lars Rasmus Kaspersson, 0340-882 64 Kommunekolog Stadsbyggnadskontoret Camilla Svensson, 0340-882 47 Kommunekolog Översiktlig naturvärdesbedömning, Träslöv

Läs mer

Dammar och småvatten. Naturinformation. Rapport 2019:1

Dammar och småvatten. Naturinformation. Rapport 2019:1 Naturinformation Rapport 2019:1 . Park och naturförvaltningen, maj 2019. Rapport: Emil Nilsson Foton och illustrationer: Emil Nilsson Layout: Emil Nilsson Denna rapport bör citeras: i Göteborg 2019.. Rapport

Läs mer

Naturvärdesinventering (NVI) i Gammelhusområdet

Naturvärdesinventering (NVI) i Gammelhusområdet Naturvärdesinventering (NVI) i Gammelhusområdet Bilaga 3 Naturvärdesobjekt Beställare: Temagruppen, på uppdrag av Östhammars kommun Kontaktperson Temagruppen: Emily Lidman, 08-690 28 69 Projektledare Calluna:

Läs mer

Groddjursinventering och värdering av vatten i Västra Sömsta/- Johannisdalsskogen

Groddjursinventering och värdering av vatten i Västra Sömsta/- Johannisdalsskogen UPPDRAG Utredningar MKB Västra Sömsta UPPDRAGSNUMMER 1186619100 UPPDRAGSLEDARE Jennie Brundin UPPRÄTTAD AV Anders Selmer DATUM Groddjursinventering och värdering av vatten i Västra Sömsta/- Johannisdalsskogen

Läs mer

Beskrivning av skogen kring vägbygget på östra Ringsö Fältbesök

Beskrivning av skogen kring vägbygget på östra Ringsö Fältbesök Beskrivning av skogen kring vägbygget på östra Ringsö Fältbesök 2019-09-01 Fältbesök sammanfattning Naturskyddsföreningen Sörmland har noterat att markägaren beviljats dispens/ tillstånd att färdigställa

Läs mer

Detaljplan Eds allé Naturvärden

Detaljplan Eds allé Naturvärden Detaljplan Eds allé Naturvärden 2010-11-05 1 Bakgrund CONEC konsulterande ekologer har gjort en inventering av de ekologiska värdena på uppdrag av NCC inför detaljplanläggning av Eds allé i Upplands Väsby

Läs mer

Tilläggsuppdrag för naturvärdesinventering Nordrona

Tilläggsuppdrag för naturvärdesinventering Nordrona Tilläggsuppdrag för naturvärdesinventering Nordrona 1 (12) Om dokumentet Enetjärn Natur AB på uppdrag av Norrtälje kommun Tilläggsuppdrag naturvärdesinventering Nordrona Utredningen har genomförts i juni

Läs mer

Fältrapport från besök i det skogsområde som föreslås för tillfällig återvinningscentral vid Dalkarlskärret.

Fältrapport från besök i det skogsområde som föreslås för tillfällig återvinningscentral vid Dalkarlskärret. Fältrapport från besök i det skogsområde som föreslås för tillfällig återvinningscentral vid Dalkarlskärret. Ronny Fors från Naturskyddsföreningen i Nacka och Kerstin Lundén från Boo Miljö och Naturvänner

Läs mer

Slutversion. Kv New York. Inkom till Stockholms stadsbyggnadskontor , Dnr PM Natur, med fokus på eksamband

Slutversion. Kv New York. Inkom till Stockholms stadsbyggnadskontor , Dnr PM Natur, med fokus på eksamband Inkom till Stockholms stadsbyggnadskontor -, Dnr 2014-03804 Kv New York PM Natur, med fokus på eksamband Inkom till Stockholms stadsbyggnadskontor -, Dnr 2014-03804 2 Beställning: Brf Guldmyran, c/o Wallenstam

Läs mer

Översiktlig biotopkartering och naturvärdesbedömning, tillhörande detaljplaneprogram för Ertseröd 1:53 m.fl. Grebbestad, Tanums kommun

Översiktlig biotopkartering och naturvärdesbedömning, tillhörande detaljplaneprogram för Ertseröd 1:53 m.fl. Grebbestad, Tanums kommun Version 1.00 Projekt 7380 Upprättad 2015-06-09 Reviderad 2015-06-24 Översiktlig biotopkartering och naturvärdesbedömning, tillhörande detaljplaneprogram för Ertseröd 1:53 m.fl. Grebbestad, Tanums kommun

Läs mer

Preliminär naturvärdesinventering

Preliminär naturvärdesinventering Preliminär NVI, Kärra 2:1, Tanums kommun, 2017 Preliminär naturvärdesinventering Kärra 2:1, Grebbestad, Tanums kommun 2017-01-24 Inventeringsrapport Naturcentrum AB, projekt nr 1144 1 Uppdragsgivare Werner

Läs mer

Naturvärdesinventering till vägplan för ombyggnad av E45 Slakthusmotet, Göteborgs Stad

Naturvärdesinventering till vägplan för ombyggnad av E45 Slakthusmotet, Göteborgs Stad Datum 2015-10-30 Rev 2015-11-12 Naturvärdesinventering till vägplan för ombyggnad av E45 Slakthusmotet, Göteborgs Stad ÅF Infrastructure AB EnviroPlanning AB Lilla Bommen 5 C, 411 04 Göteborg Besöksadress

Läs mer

ÖVERSIKTLIG NATURVÄRDESINVENTERING Detaljplan för Rosenhill

ÖVERSIKTLIG NATURVÄRDESINVENTERING Detaljplan för Rosenhill ÖVERSIKTLIG NATURVÄRDESINVENTERING Detaljplan för Rosenhill 25 JUNI 2015 NATUR- OCH BYGGNADSFÖRVALTNINGEN NATURVÅRDSAVDELNINGEN NICKLAS JOHANSSON Innehåll Inledning... 3 Syfte och metod... 3 Inventeringsområdet...

Läs mer

räd Värdefulla TBurseryd Inventerare: Hanna Torén, Biolog

räd Värdefulla TBurseryd Inventerare: Hanna Torén, Biolog Denna alm i Götsbo är förmodligen den största almen i kommunen. Trädet har en omkrets på 586 cm. Värdefulla räd TBurseryd Inventerare: Hanna Torén, Biolog Värdefulla träd i Burseryd Under sommaren 2013

Läs mer

BESIKTNING AV OMRÅDE I ALESKOGEN VID HALMSTAD 2014

BESIKTNING AV OMRÅDE I ALESKOGEN VID HALMSTAD 2014 BESIKTNING AV OMRÅDE I ALESKOGEN VID HALMSTAD 2014 SAMMANFATTANDE NATURVÅRDSUTLÅTANDE 2014-10-20 Örjan Fritz & Jonas Stenström Uppdragsgivare Halmstads kommun Samhällsbyggnadskontoret c/o Lasse Sabell

Läs mer