Tekniska hjälpmedel. 19 september 2012

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Tekniska hjälpmedel. 19 september 2012"

Transkript

1 Föreläsande Tekniska hjälpmedel 19 september 2012

2 Det didaktiska kontraktet Enligt Brousseau är det didaktiska kontraktet en tyst överenskommelse som träder i kraft i varje didaktisk situation och som innebär att eleven/studenten inte handlar utifrån lärarens intentioner för lärandet, utan utifrån de specifika uppgifter som föreläggs och de specifika krav som ställs av läraren. Det kan vara mycket svårt att bryta det didaktiska kontraktet.

3 Det didaktiska kontraktet Några exempel på (oftast outtalade) överenskommelser som kan ingå i det didaktiska kontraktet mellan föreläsare och studenter: Föreläsaren går igenom allt som kommer att examineras; föreläsaren poängterar det som är särskilt viktigt genom att lägga mer tid eller större tryck på detta. Föreläsaren presenterar teorin så sammanhängande att anteckningarna kan ersätta kurslitteraturen. Ingen aktivitet (få frågor, tänka över något, ställa frågor) kan förväntas av studenterna under föreläsningen.

4 Det didaktiska kontraktet Frågor från studenterna ställs och besvaras utförligt ställs och besvaras kortfattat eller avfärdas ställs aldrig Deltagande alla studenter som deltar är närvarande i stort sett vid alla föreläsningar studenterna kommer och går (deltar i vissa föreläsningar, men uteblir från andra)

5 Föreläsande: Ramar och förutsättningar Det är många faktorer som påverkar hur man strukturerar en föreläsning: Kursens innehåll och nivå Antalet studenter Studenternas matematiska mognad och tidigare erfarenhet av föreläsningar Annan undervisning i kursen Föreläsningstid i förhållande till annan undervisningstid och hemtid Litteraturen

6 Olika typer av föreläsningar Det finns olika typer av föreläsningar, som har olika plats och funktion inom undervisningen: Mer eller mindre fullständig och sammanhängande genomgång av all teori, inklusive bevis eller bevisskisser, exempel och metoder Inspirerande och motiverande inledning till en kurs eller ett avsnitt Sammanfattning av en hel kurs eller ett avsnitt Utveckling av ett genomgående problem som bildar en röd tråd genom en hel kurs eller ett avsnitt Repetition med inriktning på examinationen Problemlösning (inte standarduppgifter utan äkta problem) Information om en kurs, dess plats i utbildningen, samband med andra kurser, studieteknik, administration mm

7 Planering av en föreläsningsserie Gör en grov strukturering av materialet och en fördelning på veckor/enstaka föreläsningar (utan att snegla på gamla planeringar). Ta hänsyn till jämn arbetsfördelning naturliga avsnitt - naturlig kalenderindelning tid för repetition inför examination repetitionstillfällen också under kursens gång veckorytm Jämför sedan med tidigare planeringar och erfarenheter (kursvärderingar!) och gör eventuellt justeringar.

8 Struktur hos några olika typer av föreläsningar 1 En del av en sammanhängande framställning där nästa föreläsning tar vid där den förra slutade 2 Urval av centrala/viktiga/intressanta bitar, som inte nödvändigtvis bildar en sammanhängande helhet. Andra delar av kursen lämnas till andra former av undervisning eller självstudier. 3 Inledning med repetition av föregående föreläsning och uppföljning av uppgifter mm, sedan en central del enligt 1 eller 2 och sist en avslutning med utdelning av uppgifter mm. 4 Introduktion av ett problem- eller tillämpningsområde följt av en behandling av området med olika metoder (eventuellt flera föreläsningar) Se även Mason s 40.

9 Planering av en enskild föreläsning Planeringen kan börja med en didaktisk transposition av innehållet: Arbeta igenom ämnesinnehållet grundligt för din egen förståelse. Detta är viktigt även på grundläggande nivå. Jämför minst två olika framställningar; läroboken och någon annan litteratur, studera mer avancerade framställningar och eventuellt historien bakom avsnittet. Välj en logisk gång genom stoffet som passar dig och studenterna. Fundera över om det finns anledning att avvika från kursbokens uppläggning. Planera vilka moment som ska ingå och vilka som inte ska göra det. Planera vad som ska lämnas till egna studier eller andra undervisningsformer.

10 Planering av en enskild föreläsning Skriv ett detaljerat föreläsningsschema. Gör eventuellt illustrationer och datorpresentationer. Tänk på att välja beteckningar som stämmer med litteratur och föreläsningen i övrigt. Skriv stolpar åt dig själv. Gör en tidsplanering och för in den i ditt manus.

11 En enskild föreläsnings struktur Några råd utifrån egna och andras erfarenheter: Inledning och avslutning ska vara tydliga. Visa och berätta om dispositionen i början av föreläsningen. Påminn gärna om den då och då och visa var du befinner dig. Förklara målet med föreläsningen. Berätta vad alla ska vara väl insatta i efter passet och vad som är mer av orienterande karaktär. Tidsplanera i pass om minuter. Tänk igenom vad som kan utgå om planeringen skulle spricka och tiden inte räcker. Börja på en ny tråd ibland och ge åhörarna en chans att komma in igen. Skifta mellan teori och exempel. Variera tempot.

12 Presentationen Kroppsspråk och kommunikation Stå stadigt och rör dig lugnt, det ger en lugn och trygg atmosfär. Rikta blicken mot en person i taget (växla då och då) och tänk dig att du talar till henne/honom. Tala inte med ryggen vänd mot auditoriet om du inte samtidigt behöver skriva på tavlan. Tala inte till tavlan. Om du måste skriva på tavlan och tala samtidigt, så avbryt ofta och vänd dig till auditoriet. Upprepa gärna vad du har sagt och försök kolla att dina åhörare hänger med. Tänk på röstbehandlingen. Använd olika platser på podiet för att markera olika typer av innehåll och budskap. Variera tempot. Det är vanligt att föreläsare talar för fort, men det är heller inte bra att ha ett för lågt tempo. Lägg in pauser. Var uppmärksam på åhörarna. Ser de ut att hänga med?

13 Presentationen Klarhet och fokus Ta själv ställning till vilka de viktigaste budskapen är, vad som är mest angeläget att studenterna ska få med sig från föreläsningen. Lyft fram vilken den centrala idén är i varje avsnitt. Nämn vad som är oväntat eller överraskande eller det väntade och bekräftande. Markera början och slut på avsnitten, exempelvis med tydlig markering på tavlan och en tydlig paus i framställningen. Var personlig. Berätta hur du själv tänker och vilka dina inre bilder är.

14 Presentationen Manuskriptet Läs igenom manuset innan föreläsningen en eller två gånger extra så att du känner dig väl påläst. Dels blir du säkrare på vad det är du säger och dels blir det lättare för dig att avvika från manuset. Markera, t ex med lätt synlig färg, var nya avsnitt börjar, viktiga formuleringar mm. Markera din tidsplanering i manuset, så att du lätt kan kolla var du befinner dig under föreläsningen. Håll helst inte i dina papper. Det ger ett osäkert intryck och gör det svårare att vara uppmärksam på auditoriet.

15 Presentationen Medier: krittavla Krittavlan eller whiteboarden behövs ofta och är bäst lämpad för att utveckla beräkningar utveckla en del resonemang göra principskisser Tavlan behöver disponeras och indelas med lodräta och vågräta linjer. Storleken på bokstäver och tecken bestäms av salens storlek. Kolla detta i förväg. Skaffa dig en teknik för att behålla kontakten med åhörarna medan du skriver på tavlan. Sammanfatta efter ett avsnitt genom att peka på tavlan och gå igenom helheten. Tavelframställning kan (och bör ofta) kompletteras med material via dator och projektor.

16 Presentationen Medier: datorprojektion Passar bäst översikter, dispositioner, sammanfattningar, viktiga punkter formuleringar av definitioner, satser och exempel figurer för presentationer med interaktiva datorprogram Låt inte presentationen gå för fort, även om åhörarna har fått föreläsningsanteckningar. Några fördelar: Går att modifiera, även under pågående föreläsning. Kan användas för att fånga upp förslag från auditoriet på exempel, lösningar osv samt små undersökningar. Lätt att göra föreläsningsanteckningar. Bra som arbetsverktyg när man förbereder föreläsningen.

17 Föreläsningsanteckningar Föreläsningsanteckningar kallas ibland handouts. Är auditoriet litet kan man ta med sig kopior, men annars är det bättre att låta åhörarna hämta anteckningar från nätet. Anteckningarna kan vara fullständiga föreläsningsmanus delar av manus som kan kompletteras med studenternas egna anteckningar De bör ha plats för studenternas egna anteckningar. Syftet med dem är att spara tid och därmed öka föreläsningarnas effektivitet ersätta kopieringstid med kvalitetstid förbättra kvaliteten på anteckningarna.

18 Att nå alla studenter Försök undersöka vad studenterna fått ut av föreläsningen: Intervjua några av dem under ett övningspass. (Fick du det här klart för dig? Förstod du det här? Vad var svårt att efterbehandla? Fick du bra anteckningar?) Be om några korta skriftliga kommentarer efter föreläsningen: något som var lätt att förstå något som var svårt att förstå något som var intressant Gör eventuellt förändringar med anledning av dina undersökningar. Planera för tre grupper: den starkaste tredjedelen, medelgruppen och den svagaste tredjedelen. Var och en av grupperna bör få något med sig från föreläsningen så att de kan komma vidare efteråt.

19 Aktivering under föreläsningen Bikupa: Be alla att diskutera en viss fråga med sin granne en stund. Fånga sedan uppmärksamheten och följ upp. Om bikupan kommer igång bra, så bör man vänta tills sorlet lagt sig innan man påkallar uppmärksamhet igen. Omröstning: Formulera ett problem med ja- och nej-svar (t ex om man kan hitta en funktion med en viss egenskap, ska man använda en viss fördelning i ett visst fall, är en viss metod lämplig) och ha omröstning om svaret. Följ upp: exempel, motexempel, bevis. Låt studenterna diskutera i par först, det är tryggare. Det är stimulerande att tala med någon som avbrott i lyssnandet.

20 Motsättningar och spänningar Enligt Mason finns flera inneboende motsättningar i föreläsandet: föreläsarens dagordning studenternas dagordning hinna med allt hålla rimligt tempo steg för steg att visa på målet, ge översikt, ge riktningsanvisning överdriven utmaning otillräcklig utmaning Mason menar att dessa spänningar kan ses som energigivande i stället för problematiska.

21 Ansvarsfördelning Skapa ett arbetsklimat med ömsesidigt ansvarstagande: Studenterna som tycker att föreläsningarna borde ge mer har ett ansvar för att ta kontakt med föreläsaren och diskutera förändringar. Föreläsaren kan å sin sida ta hänsyn till förslag som kommer från studenterna.

22 Att utveckla sig som föreläsare Utnyttja traditionella kursvärderingar i slutet av kursen till att ställa frågor om föreläsningarna. Låt studenterna göra miniutvärderingar och halvtidsutvärderingar. Prata med studenterna, ställ specifika frågor. Anteckna reflektioner direkt medan du kommer ihåg dem: vad som fungerade bra respektive mindre bra. Modifiera manus, presentationer, exempel mm varje gång du föreläser. Använd inte gammalt material rakt av. Spela in en hel föreläsning med video eller bandspelare. Föreläs nya kurser då och då.

23 Teknologi i matematikundervisningen I första hand tänker jag på olika datorprogram, men vissa aspekter gäller även miniräknare. Numera använder nästan alla matematiker matematisk programvara i sitt arbete. Det kan därför vara ett mål i sig att studenterna ska lära känna sådan programvara under sin utbildning. Men jag ser också de här verktygen som instrument för lärande. Det finns program som har ett didaktiskt syfte, som t ex interaktiva dynamiska geometriprogram.

24 Användningsområden Vinna insikt och intuition. Upptäcka mönster och relationer. Med grafer och illustrationer visa matematiska principer. Ersätta långrandiga beräkningar för hand med snabba automatiska. Testa och falsifiera hypoteser. Hitta ingångar till ett bevis. Bekräfta resultat funna genom analys. (Enligt Borwein (2005), se referenserna.)

25 Trohet hos instrumentet Man kan skilja mellan två sorters trohet hos ett instrument: Matematisk trohet: Instrumentet reflekterar matematiska egenskaper, konventioner och uppförande enligt vad matematiker anser vara riktigt. Kognitiv trohet: Instrumentet reflekterar den lärandes tankeprocess och strategiska val.

26 Verktyget blir ett instrument för lärande Genom användning av verktyget skapar användaren sig ett instrument för lärande som uppfyller användarens syfte. Denna process kallas instrumentalisering. Samtidigt skapas mentala matematiska strukturer utifrån användningen av verktyget. Denna process kallas instrumentering. Det är viktigt att tänka på att de här processerna tar tid, i synnerhet instrumentaliseringen.

27 Olika förhållningssätt En studie har visat på studenters olika förhållningssätt gentemot grafritande räknare: Teoretisk: litade på teoretiskt resultat och konfirmerade detta (medium kontroll) Rationell: räknade med papper och penna (god kontroll) Automatisk: klipper och klistrar från tidigare exempel, försök och misstag (svag kontroll) Räknarbaserad: undersöker olika tänkbara alternativ med räknaren (svag kontroll) Resursstark: använder alla olika källor för att undersöka; räknaren, papper och penna, teori (god kontroll) (Trouche (2005))

28 Att läsa Borwein, J. (2005). The experimental mathematician. The pleasure of discovery and the role of proof. International Journal of Computers for Mathematical Learning 10, Lingefjärd, T. (2009). GeoGebra - för de yngre. Nämnaren Nr Mason: Mathematics Teaching Practices Lecturing, s 39-69

29 Litteratur Artigue, M. (2002). Learning mathematics in a CAS environment: The genesis of reflections about instrumentations and the dialectics between techical and conceptual work. International Journal of Computers for Mathematical Learning 7, Borwein, J. (2005). The experimental mathematician. The pleasure of discovery and the role of proof. International Journal of Computers for Mathematical Learning 10, Dick, T. (2007). Keeping the faith. Fidelity in technological tools for mathematics education. In G.W. Blume & M.K. Heid (eds.) Research on technology and the teaching and learning of mathematics: Synteses, cases, and perspectives. Vol. 2 Greenwich, CT: Information Age. Trouche, L. (2005). Instrumental genesis, individual and social aspects. In D. Guin, K. Ruthven & L. Trouche (eds.) The Didactical Challenge of Symbolic Calculators. Turning a Computational Device into a Mathematical Instrument. Springer

Handledning Det didaktiska kontraktet. 19 september 2012

Handledning Det didaktiska kontraktet. 19 september 2012 Handledning Det didaktiska kontraktet 19 september 2012 Dagens teman Begreppsföreställning och begreppskunskap igen Handledning Det didaktiska kontraktet Begreppsföreställning och begreppsdefinition Begreppsföreställning

Läs mer

Matematiska undersökningar med kalkylprogram

Matematiska undersökningar med kalkylprogram Matematik Grundskola årskurs 7-9 Modul: Matematikundervisning med digitala verktyg Del 7: Matematiska undersökningar med kalkylprogram Matematiska undersökningar med kalkylprogram Håkan Sollervall, Malmö

Läs mer

Matematikundervisning med digitala verktyg* Översikt över modulstrukturen

Matematikundervisning med digitala verktyg* Översikt över modulstrukturen Matematikundervisning med digitala verktyg* En modul i Matematiklyftet Översikt över modulstrukturen Moment A individuell förberedelse Moment B kollegialt arbete Moment C aktivitet Moment D gemensam uppföljning

Läs mer

MYCKET BRA (14/48) BRA (30/48) GANSKA BRA (3/48) INTE BRA (1/48)

MYCKET BRA (14/48) BRA (30/48) GANSKA BRA (3/48) INTE BRA (1/48) Kursutvärdering moment 1, IH1200, ht -12 1. Vad tycker du om kursens upplägg? MYCKET BRA (14/48) BRA (30/48) GANSKA BRA (3/48) INTE BRA Enkelt att komma igång och bra tempo Intressant och lärorikt Bra

Läs mer

Enkätresultat. Kursenkät, Flervariabelanalys. Datum: 2010-03-29 08:47:04. Aktiverade deltagare (MMGF20, V10, Flervariabelanalys) Grupp:

Enkätresultat. Kursenkät, Flervariabelanalys. Datum: 2010-03-29 08:47:04. Aktiverade deltagare (MMGF20, V10, Flervariabelanalys) Grupp: Enkätresultat Enkät: Status: Kursenkät, Flervariabelanalys stängd Datum: 2010-03-29 08:47:04 Grupp: Besvarad av: 13(40) (32%) Aktiverade deltagare (MMGF20, V10, Flervariabelanalys) Helheten Mitt helhetsomdöme

Läs mer

Checklista utbildningar och andra möten. Best practice 2013, Mongara AB

Checklista utbildningar och andra möten. Best practice 2013, Mongara AB Checklista utbildningar och andra möten Best practice 2013, Mongara AB Vi vill med detta dokument ge dig som håller föreläsningar, informationsmöten och utbildningar några tips som ger dig möjlighet att

Läs mer

Flera digitala verktyg och räta linjens ekvation

Flera digitala verktyg och räta linjens ekvation Matematik Grundskola årskurs 7-9 Modul: Matematikundervisning med digitala verktyg I Del 8: Matematikundervisning och utveckling med digitala verktyg Flera digitala verktyg och räta linjens ekvation Håkan

Läs mer

Anteckningsstöd PEDAGOGISKT STÖD, LUNDS UNIVERSITET

Anteckningsstöd PEDAGOGISKT STÖD, LUNDS UNIVERSITET 1 Anteckningsstöd PEDAGOGISKT STÖD, LUNDS UNIVERSITET 2 Information till dig som ger anteckningsstöd ATT FÖRBEREDA FÖRELÄSNINGARNA Både som student och anteckningsstöd är det bra om du alltid förbereder

Läs mer

Presentationsteknik Tips och råd

Presentationsteknik Tips och råd Presentationsteknik Tips och råd Would you like to take a bite? Fruit For Management FFM 2015 1 Är du nervös? Alla är nervösa inför ett framträdande Det som skiljer bu eller bä är hur man hanterar anspänningen

Läs mer

Vältalaren PROVLEKTION: BLI EN BÄTTRE LYSSNARE

Vältalaren PROVLEKTION: BLI EN BÄTTRE LYSSNARE Vältalaren Vältalaren är en handbok i den retoriska arbetsprocessen: hur man finner övertygande stoff och argument, hur man ger struktur och språklig dräkt åt sitt budskap och hur man memorerar och framför

Läs mer

MO1002_HT17. Antal svar: 4

MO1002_HT17. Antal svar: 4 MO00_HT7 Antal :. Vad var bäst med kursen? Vad var bäst med kursen? Helheten dvs bredden i innehållet Intressant överblick över hur allt är uppbyggt och självklart smarta och trevliga kamrater De engagerade

Läs mer

1 of 6 15/02/2007 23:26 Enkätresultat Enkät: Enkät 479896 Status: öppen Datum: 2007-02-15 23:26:10 Grupp: Aktiverade deltagare (5C1108 Tillämpad fysik, mekanik) Besvarad av: 7(58) (12%) Sidan besökt av:

Läs mer

Anteckningsstöd. Pedagogiskt stöd, Lunds universitet

Anteckningsstöd. Pedagogiskt stöd, Lunds universitet Anteckningsstöd Pedagogiskt stöd, Lunds universitet 2 3 Information till dig som ger anteckningsstöd ATT FÖRBEREDA FÖRELÄSNINGARNA Både som student och anteckningsstöd är det bra om du alltid förbereder

Läs mer

1. Enkätsvar: Hur värdefullt fann du innehållet i kursen? 1=Värdelöst 2=Av litet värde 3=Värdefullt 4=Mycket värdefullt Besvarad av 11 personer

1. Enkätsvar: Hur värdefullt fann du innehållet i kursen? 1=Värdelöst 2=Av litet värde 3=Värdefullt 4=Mycket värdefullt Besvarad av 11 personer 1 of 12 2007-03-20 16:58 Enkätresultat Enkät: Enkät 479896 Status: öppen Datum: 2007-03-20 16:59:00 Grupp: Aktiverade deltagare (5C1108 Tillämpad fysik, mekanik) Besvarad av: 11(58) (18%) Sidan besökt

Läs mer

Så här kan ni arbeta med materialet om umgänge

Så här kan ni arbeta med materialet om umgänge Så här kan ni arbeta med materialet om umgänge I denna bilaga får ni stöd i hur ni kan arbeta med materialet om umgänge. Här finns förslag på övningar och olika modeller för reflektion samt förslag på

Läs mer

INTERAKTIVA WORKSHOPÖVNINGAR

INTERAKTIVA WORKSHOPÖVNINGAR INTERAKTIVA WORKSHOPÖVNINGAR INLEDNING INTERAKTION: SAMVERKAN, SAMSPEL ELLER ÖMSESIDIG PÅVERKAN? Vad betyder det att något är interaktivt? Det är lite av ett modeord och många vill använda det. Många gånger

Läs mer

Ger bilder stöd för förståelsen av och förmågan att minnas kunskapskraven?

Ger bilder stöd för förståelsen av och förmågan att minnas kunskapskraven? Ger bilder stöd för förståelsen av och förmågan att minnas kunskapskraven? Inledning Många elever har svårt att förstå och minnas kunskapskraven. I utvärderingar av min undervisning får ofta frågor kopplade

Läs mer

FK Numeriska metoder

FK Numeriska metoder FK06 - Numeriska metoder Antal respondenter: 6 Antal : 18 Svarsfrekvens: 9,1 % 5. Helhetsintrycket Överlag är jag nöjd med den här kursen Antal 1 Inte alls 10 (58,8%) 5 (9,%) (11,8%) 0 (0,0%) Vet ej 0

Läs mer

Sammanställning av Kursvärdering Material och Design (CBGB04) Hållfasthetslära Lärare: Nils Hallbäck

Sammanställning av Kursvärdering Material och Design (CBGB04) Hållfasthetslära Lärare: Nils Hallbäck Sammanställning av Kursvärdering Material och Design (CBGB04) Hållfasthetslära Lärare: Nils Hallbäck Antal som följde kursen: ca. 30 Antal svar: 17 Dåligt Måluppfyllelse och helhet 1 2 3 4 5 Överensstämde

Läs mer

Enkätresultat för SIK15 Omvärldsanalys och informationssökning 7,5 hp. 31SOI1 H15-1 Kursansvariga: Rolf Hasslöw, Ingrid Johansson

Enkätresultat för SIK15 Omvärldsanalys och informationssökning 7,5 hp. 31SOI1 H15-1 Kursansvariga: Rolf Hasslöw, Ingrid Johansson Enkätresultat för SIK15 Omvärldsanalys och informationssökning 7,5 hp. 31SOI1 H15-1 Kursansvariga: Rolf Hasslöw, Ingrid Johansson Enkäten är besvarad av 16 studenter (av 42 möjliga) vilket motsvarar 38%.

Läs mer

Medan Aktiv inlärning

Medan Aktiv inlärning Studieteknik Mål Överblick Före Förbered för studier Planera Delta i undervisningen Medan Aktiv inlärning Lyssna och anteckna Tänk aktivt Kunskap och förståelse Efteråt Behållning av studierna Aktivera

Läs mer

Formativ utvärdering 5C1106 Tillämpad fysik, mekanik

Formativ utvärdering 5C1106 Tillämpad fysik, mekanik 1 of 10 2006-02-19 23:57 Formativ utvärdering 5C1106 Tillämpad fysik, mekanik Syftet med denna utvärdering är att samla in era uppfattningar från hösten 2005 om kursen som helhet. Gå igenom de första 18

Läs mer

Sammanställning kursvärdering

Sammanställning kursvärdering Sammanställning kursvärdering Material och Design (CBGB04), Hållfasthetslära VT08 Lärare: Nils Hallbäck Examinator: Nils Hallbäck/Fredrik Thuvander Antal studenter som följt kursen: ca. 25 Antal svar:

Läs mer

Sociologisk analys III, VT 2016, Kvalitativ del (3 hp)

Sociologisk analys III, VT 2016, Kvalitativ del (3 hp) Sociologisk analys III, VT 2016, Kvalitativ del (3 hp) Detta kursmoment syftar till att ge en bredare förståelse av olika sätt att samla in och analysera kvalitativ empiri t ex livshistorier, fokusgrupper,

Läs mer

1HT1 (årkurs, termin, period) Föreläsningar, lektioner, laborationer, tentamen

1HT1 (årkurs, termin, period) Föreläsningar, lektioner, laborationer, tentamen TDDC75 Sändlista: Kurskod: Examinator: Kursen gavs: Kursmoment: Nämndens ordförande: Inger Klein Utbildningsledare: Jonas Detterfeldt Studievägledare: Siv Söderlund Examinator: Ulf Nilsson LinTeks utbildningsansvariga:

Läs mer

SKOLUTVECKLIGSPROJEKT MED GEOGEBRA. Jaana Zimmerl Suneson (Älvkullegymnasiet) jaana.zimmerl.suneson@alvkullegymnasiet.se

SKOLUTVECKLIGSPROJEKT MED GEOGEBRA. Jaana Zimmerl Suneson (Älvkullegymnasiet) jaana.zimmerl.suneson@alvkullegymnasiet.se ERFARENHETER FRÅN SKOLUTVECKLIGSPROJEKT MED GEOGEBRA Jaana Zimmerl Suneson (Älvkullegymnasiet Karlstad) jaana.zimmerl.suneson@alvkullegymnasiet.se mirela.vinerean@kau.se GeoGebra i matematikundervisningen

Läs mer

Flera digitala verktyg och exponentialfunktioner

Flera digitala verktyg och exponentialfunktioner Matematik Gymnasieskola Modul: Matematikundervisning med digitala verktyg I Del 8: Matematikundervisning och utveckling med digitala verktyg Flera digitala verktyg och exponentialfunktioner Håkan Sollervall,

Läs mer

FK Astrobiologi och molekyler i rymden - VT2018

FK Astrobiologi och molekyler i rymden - VT2018 FK0 - Astrobiologi och molekyler i rymden - VT08 Antal respondenter: 5 Antal : Svarsfrekvens: 60,00 % 5. Helhetsintrycket Överlag är jag nöjd med den här kursen Antal (,%) 6 (66,7%) Vet ej 0 (0,0%) 6.

Läs mer

Eventuella kommentarer: Under kursens gång har 4 studenter hoppat av utbildningen.

Eventuella kommentarer: Under kursens gång har 4 studenter hoppat av utbildningen. Kursrapport Bakgrundsinformation Kursens namn: Bild och lärande: Visuella kulturer och kommunikation Termin: 1 Ladokkod: BL202C Kursansvarig: Bjørn Wangen Antal registrerade studenter: 26 Antal studenter

Läs mer

KORT FÖR ATT LEDA DISKUSSIONEN

KORT FÖR ATT LEDA DISKUSSIONEN KORT FÖR ATT LEDA DISKUSSIONEN INNEHÅLL 1 Så här använder du diskussionskorten 2 Vad är dialog? 3 Förbättra din förmåga att lyssna 4 Förberedelser inför att föra en diskussion 5 Exempel ur manuset för

Läs mer

1. Sätt upp mål och ha något roligt som morot delmål

1. Sätt upp mål och ha något roligt som morot delmål Studieteknik Studieteknik innebär hur man studerar och ska underlätta studierna. Målet är att lära sig så mycket som möjligt under den planerade tiden. Man blir effektiv, får kontroll och slipper stress!

Läs mer

Fundera på, samtala Fundera på, samtala

Fundera på, samtala Fundera på, samtala 2 Min egen berättelse Att skriva min berättelse var som en upptäcktsresa i mig själv. Det var inte alltid lätt. Ibland var det jättetungt, om jag ska vara ärlig, men det kändes alltid meningsfullt. Jag

Läs mer

Guide Studieteknik. Tips för lättare studier!

Guide Studieteknik. Tips för lättare studier! Guide Studieteknik Tips för lättare studier! 1 Läs- och anteckningsteknik Att läsa och att anteckna Det finns goda skäl till att göra anteckningar när du läser en text, lyssnar på en föreläsning, förbereder

Läs mer

Det nya landet startar i skolan Instruktioner till lärare (halvdagsupplägg) p.1(8)

Det nya landet startar i skolan Instruktioner till lärare (halvdagsupplägg) p.1(8) Det nya landet startar i skolan Instruktioner till lärare (halvdagsupplägg) p.1(8) p.2(8) Hej! Du läser nu en instruktion för genomförandet av en halvdag på temat Det nya landet startar i skolan. Materialet

Läs mer

Behåll, utveckla, avveckla, övrigt

Behåll, utveckla, avveckla, övrigt Avsluta Oavsett om det är en kort aktivitet eller en verksamhet som pågår under en längre tid så är det viktigt att regelbundet stämma av vad deltagarna tycker och koppla tillbaka till de syftet, mål och

Läs mer

Presentationsteknik. Ökad försäljning Inspirerande ledarskap Starkare samarbeten

Presentationsteknik. Ökad försäljning Inspirerande ledarskap Starkare samarbeten Presentationsteknik Ökad försäljning Inspirerande ledarskap Starkare samarbeten Disposition för olika syften Målformulering Att planera en presentation utan att först sätta upp mål är som att kasta pil

Läs mer

Artiklar i avhandlingen

Artiklar i avhandlingen Algoritmiska, intuitiva och formella aspekter av matematiken i dynamiskt samspel En studie av hur studenter nyttjar sina begreppsuppfattningar inom matematisk analys www.math.chalmers.se/math/research/preprints

Läs mer

Sannolikheten att vinna ett spel med upprepade myntkast

Sannolikheten att vinna ett spel med upprepade myntkast Matematik Gymnasieskola Modul: Matematikundervisning med digitala verktyg Del 7: Matematiska undersökningar med kalkylprogram Sannolikheten att vinna ett spel med upprepade myntkast Håkan Sollervall, Malmö

Läs mer

STOCKHOLMS UNIVERSITET Sociologiska institutionen

STOCKHOLMS UNIVERSITET Sociologiska institutionen STOCKHOLMS UNIVERSITET Sociologiska institutionen Anvisningar till momentet Ekonomisk sociologi (6 p.), HT-15 Kursansvarig lärare Tiziana Sardiello Rum B944 Tel: 163164 E-mail: tiziana.sardiello@sociology.su.se

Läs mer

LMN120, Matematik för lärare, tidigare åldrar 30 högskolepoäng

LMN120, Matematik för lärare, tidigare åldrar 30 högskolepoäng Gäller fr.o.m. vt 10 LMN120, Matematik för lärare, tidigare åldrar 30 högskolepoäng Mathematics for teachers in Primary School, 30 higher education credits Grundnivå/First Cycle 1. Fastställande Kursplanen

Läs mer

Reflektion. Uppgift 7. Vår reflektion om två böcker som handlar om presentationsteknik. Tärna folkhögskola HT 2010. IT Pedagogutbildning

Reflektion. Uppgift 7. Vår reflektion om två böcker som handlar om presentationsteknik. Tärna folkhögskola HT 2010. IT Pedagogutbildning Reflektion Uppgift 7 Vår reflektion om två böcker som handlar om presentationsteknik. Tärna folkhögskola HT 2010 IT Pedagogutbildning Innehåll Inledning... 1 Reflektion... 1 1. Förbered dig i god tid...

Läs mer

Grundläggande programmering med matematikdidaktisk inriktning för lärare som undervisar i gy eller komvux gy nivå, 7,5 hp

Grundläggande programmering med matematikdidaktisk inriktning för lärare som undervisar i gy eller komvux gy nivå, 7,5 hp Grundläggande programmering med matematikdidaktisk inriktning för lärare som undervisar i gy eller komvux gy nivå, 7,5 hp Dag Wedelin, bitr professor, och K V S Prasad, docent Institutionen för data- och

Läs mer

Kursinformation. Statistik och geometri, 7 hp. inom kursen 973G10, 15 hp för Lärare i årskurs 4-6

Kursinformation. Statistik och geometri, 7 hp. inom kursen 973G10, 15 hp för Lärare i årskurs 4-6 Kursinformation Statistik och geometri, 7 hp inom kursen 973G10, 15 hp för Lärare i årskurs 4-6 Kursen startar vecka 15 den 7 april 2014 Kursperiod Vecka 15-20 (7 april 17 maj) 2014 Lärare (kursansvarig

Läs mer

Tre modeller för kollegial handledning och verksamhetsbesök

Tre modeller för kollegial handledning och verksamhetsbesök Tre modeller för kollegial handledning och verksamhetsbesök Modell 1: Öppen Co- coaching. Denna modell innebär att två kollegor, på samma villkor, gör besök hos varandra. Det är en s.k. öppenfrågamodell

Läs mer

Riktlinjer fo r VFU verksamhetsfo rlagd utbildning

Riktlinjer fo r VFU verksamhetsfo rlagd utbildning LHS Akademin för Lärande, Humaniora och Samhälle Riktlinjer fo r VFU verksamhetsfo rlagd utbildning Poäng: 4,5 hp VFU inom ramen för 30hp Kurs: Matematik för grundlärare åk F-3 Kursplan: MA3005 VFU-period:

Läs mer

Studieteknik. Använd hjälpmedel För att kunna lära dig på ett effektivt och roligare sätt måste du använda alla hjälpmedel som finns tillgängliga:

Studieteknik. Använd hjälpmedel För att kunna lära dig på ett effektivt och roligare sätt måste du använda alla hjälpmedel som finns tillgängliga: Studieteknik Sätt upp mål och ha något roligt som morot Sätt upp några få, större mål för terminen. Det kan till exempel vara att höja betyget i något eller några ämnen. För att målen inte ska verka avlägsna

Läs mer

Presentationsteknik. Om mig. Josef Hallberg Josef Hallberg Doktor i Medieteknik Forskningsintressen:

Presentationsteknik. Om mig. Josef Hallberg Josef Hallberg Doktor i Medieteknik Forskningsintressen: 2013-10-03 Presentationsteknik Josef Hallberg josef.hallberg@ltu.se Om mig Josef Hallberg Doktor i Medieteknik Forskningsintressen: Smarta hem Sociala nätverk Teknik för hälsovård Stor erfarenhet av att

Läs mer

Kursvärdering UM2204 V17

Kursvärdering UM2204 V17 Kursvärdering UM0 V respondenter: 7 : Svarsfrekvens:,9 %. Helhetsintrycket Överlag är jag nöjd med den här kursen 10 (8,8%) Helt Vet ej 0 (0,0%) 6. Studentens insats Jag är nöjd med min egen insats Jag

Läs mer

Matematikundervisning genom problemlösning

Matematikundervisning genom problemlösning Matematikundervisning genom problemlösning En studie om lärares möjligheter att förändra sin undervisning Varför problemlösning i undervisningen? Matematikinlärning har setts traditionell som en successiv

Läs mer

B. Vad skulle man göra för att vara bättre förberedd inför en lektion i det här ämnet?

B. Vad skulle man göra för att vara bättre förberedd inför en lektion i det här ämnet? Studieteknik STUDIEHANDLEDNING Syftet med dessa övningar är att eleverna själva ska fördjupa sig i olika aspekter som kan förbättra deras egen inlärning. arna görs med fördel i grupp eller parvis, och

Läs mer

1. Enkätsvar: Hur värdefullt fann du innehållet i kursen? 1=Mycket värdefullt 2=Värdefullt 3=Av litet värde 4=Värdelöst Besvarad av 14 personer

1. Enkätsvar: Hur värdefullt fann du innehållet i kursen? 1=Mycket värdefullt 2=Värdefullt 3=Av litet värde 4=Värdelöst Besvarad av 14 personer 1 of 12 2006-03-28 01:35 Enkätresultat Enkät: Enkät 479896 Status: öppen Datum: 2006-03-28 01:35:19 Grupp: Aktiva deltagare (5C1106 Kursenkät) Besvarad av: 14(45) (31%) Sidan besökt av: 14(45) 1. Enkätsvar:

Läs mer

ÖVNINGAR KRING KOMMUNIKATION OCH PARRELATION

ÖVNINGAR KRING KOMMUNIKATION OCH PARRELATION ÖVNINGAR KRING KOMMUNIKATION OCH PARRELATION I detta dokument finns olika exempel på övningar ni kan göra i gruppen. Det krävs tid och man kan behöva pröva flera gånger för att bli bekväm i en övning.

Läs mer

Torun Berlind Elin Önstorp Sandra Gustavsson. Håkan Örman. Peter Christensen Peter Schmidt. X Föreläsningar X Lektioner X Laborationer Projekt

Torun Berlind Elin Önstorp Sandra Gustavsson. Håkan Örman. Peter Christensen Peter Schmidt. X Föreläsningar X Lektioner X Laborationer Projekt 1 (6) TFYA76 Mekanik del 1 Sändlista Kurskod Håkan Örman Torun Berlind Elin Önstorp Sandra Gustavsson Håkan Örman Peter Christensen Peter Schmidt TFYA76 Examinator Peter Christensen Kursen gavs Årskurs

Läs mer

Lärarhandledning FÖRBEREDELSE & STRUKTUR

Lärarhandledning FÖRBEREDELSE & STRUKTUR Lärarhandledning FÖRBEREDELSE & STRUKTUR MÅL Eleven ska få en djupare förståelse för textdisposition, konstruktionen bakom både separata argument och argumentationskedjor samt vikten av att skapa argument

Läs mer

Thomas Padron-Mccarthy Mobila applikationer med Android, 7.5 hp (Distans) (DT107G ) Antal svarande = 13. Svarsfrekvens i procent = 27.

Thomas Padron-Mccarthy Mobila applikationer med Android, 7.5 hp (Distans) (DT107G ) Antal svarande = 13. Svarsfrekvens i procent = 27. Thomas Padron-Mccarthy Mobila applikationer med Android, 7. hp (Distans) (DT07G-806-07) Antal svarande = Svarsfrekvens i procent = 7. Utvärderingsresultat Teckenförklaring Relativa frekvenser av svar Std.

Läs mer

MYCKET BRA (19/51) BRA (29/51) GANSKA BRA (2/51) INTE BRA

MYCKET BRA (19/51) BRA (29/51) GANSKA BRA (2/51) INTE BRA Kursutvärdering moment 2, IH1200, ht -12 1. Vad tycker du om kursens upplägg? MYCKET BRA (19/51) BRA (29/51) GANSKA BRA (2/51) INTE BRA Jag är nöjd med de regelbundna föreläsningarna och seminarierna,

Läs mer

Kursvärdering UM2201 HT18

Kursvärdering UM2201 HT18 Kursvärdering UM2201 HT18 respondenter: 121 : 89 Svarsfrekvens: 7,55 % 5. Helhetsintrycket Överlag är jag nöjd med den här kursen 6 (6,7%) 0 (,9%) 1 (6,1%) Vet ej 1 (1,1%) 89 6. Studentens insats Jag är

Läs mer

SAMMANSTÄLLNING 1 (13) Datum för sammanställningen Period 3, 2007

SAMMANSTÄLLNING 1 (13) Datum för sammanställningen Period 3, 2007 SAMMANSTÄLLNING 1 (13) GRUNDKURS I C-PROGRAMMERING DEL AV (1TD442) ALGORITMER OCH DATASTRUKTURER (DV1) (1IT022) PROGRAMKONSTRUKTION II (IT) Period 3, 2007 Sammanfattning: Bra kurs, bra lärare och bra labbar.

Läs mer

OTW UTBILDNING SÅ BESTÄLLER DU EN BRA KURS

OTW UTBILDNING SÅ BESTÄLLER DU EN BRA KURS OTW UTBILDNING SÅ BESTÄLLER DU EN BRA KURS TIPS DIG SOM SKA KÖPA EN UTBILDNING 8 SAKER ATT HÅLLA KOLL PÅ 1 FORMULERA TYDLIGA MÅL Lägg energi på att beskriva vad du vill uppnå med kursen. På så sätt kan

Läs mer

1. Hur många timmar per vecka har du i genomsnitt lagt ner på kursen (inklusive schemalagd tid)?

1. Hur många timmar per vecka har du i genomsnitt lagt ner på kursen (inklusive schemalagd tid)? Vattenresursteknik MV0190, 30056.1314 5 Hp Studietakt = 35% Nivå och djup = Avancerad Kursledare = Abraham Joel Värderingsresultat Värderingsperiod: 2014-03-05-2014-04-04 Antal svar 8 Studentantal 52 Svarsfrekvens

Läs mer

Lokal pedagogisk planering HT- 11 V.7 Ämnesområde: Muntlig framställning

Lokal pedagogisk planering HT- 11 V.7 Ämnesområde: Muntlig framställning Lokal pedagogisk planering HT- 11 V.7 Ämnesområde: Muntlig framställning Ansvarig lärare: Thomas Dahl mail: thomas.hansson-dahl@edu.upplandvasby.se Centralt innehåll Tala, lyssna samtala: Muntliga presentationer

Läs mer

Förslag på instruktioner och arbete med bedömning av muntlig presentation, från MMT-utredning 2003

Förslag på instruktioner och arbete med bedömning av muntlig presentation, från MMT-utredning 2003 Förslag på instruktioner och arbete med bedömning av muntlig presentation, från MMT-utredning 2003 Instruktioner för muntlig redovisning: Uppgift Håll ett kort föredrag (15-20 minuter presentation + 10

Läs mer

1. Hur många timmar per vecka har du i genomsnitt lagt ner på kursen (inklusive schemalagd tid)?

1. Hur många timmar per vecka har du i genomsnitt lagt ner på kursen (inklusive schemalagd tid)? Teknologiska och biologiska grunder för odling TN0325, 30216.1415 15 Hp Studietakt = 100% Nivå och djup = Grund Kursledare = Siri Caspersen Värderingsresultat Värderingsperiod: 2015-03-26-2015-06-05 Antal

Läs mer

Rapport av genomförd lesson study av en lektion med temat bråk i gymnasiets A-kurs

Rapport av genomförd lesson study av en lektion med temat bråk i gymnasiets A-kurs Rapport av genomförd lesson study av en lektion med temat bråk i gymnasiets A-kurs Klippa gräset Jenny klipper gräsmattan hos Bo på 2 timmar. Måns gör det på 4 timmar. Förberedelser Utifrån en diskussion

Läs mer

Rapport av genomförd "Lesson study" av en lektion med temat ekvationer i gymnasiets B-kurs. Bultar, muttrar och brickor

Rapport av genomförd Lesson study av en lektion med temat ekvationer i gymnasiets B-kurs. Bultar, muttrar och brickor Rapport av genomförd "Lesson study" av en lektion med temat ekvationer i gymnasiets B-kurs Bultar, muttrar och brickor Vågad problemlösning Förberedelser Ekvationssystem i matematik B ger progression från

Läs mer

Allmänna frågor om kursen: Kursutvärderare: IT-kansliet/Christina Waller. 1. Vad är ditt allmänna omdöme om kursen? Antal svar: 30 Medelvärde: 3.

Allmänna frågor om kursen: Kursutvärderare: IT-kansliet/Christina Waller. 1. Vad är ditt allmänna omdöme om kursen? Antal svar: 30 Medelvärde: 3. 1(5) Kursvärdering - sammanställning Kurs: Grundkurs i C-programmering, 2p (1TD442), 1p (1IT022) Antal reg: 103 Program: ingår i 1TD442 Algoritmer och datastrukturer DV1 6p/ Antal svar: 31 DVP: 11 svar

Läs mer

Såhär vill jag ha det i skolan

Såhär vill jag ha det i skolan Av leg. logopeder Ida Rosqvist & Julia Andersson Widgitsymboler Widgit Software/Hargdata 2017. Planera, organisera, genomföra och avsluta skolarbete Det är bra om mina föräldrar får veta läxor och annan

Läs mer

KORT FÖR ATT LEDA DISKUSSIONEN

KORT FÖR ATT LEDA DISKUSSIONEN KORT FÖR ATT LEDA DISKUSSIONEN INNEHÅLL 1 Så här använder du diskussionskorten 2 Vad är dialog? 3 Förbättra din förmåga att lyssna 4 Förberedelser inför att föra en diskussion 5 Exempel ur manuset för

Läs mer

Sammanställning kursvärdering

Sammanställning kursvärdering Sammanställning kursvärdering Hållfasthetslära (MSGB22), HT08 Lärare: Nils Hallbäck (föreläsningar samt övningsgrupp) Christophe Barbier (övningsgrupp) Examinator: Nils Hallbäck Antal studenter som följt

Läs mer

Bestäm vilket av, eller vilken kombination av övertygande tillvägagångssätt (känsla, logik, förtroende) som du avser att använda i din presentation.

Bestäm vilket av, eller vilken kombination av övertygande tillvägagångssätt (känsla, logik, förtroende) som du avser att använda i din presentation. Mål Få en enkel överblick över vad du behöver tänka på före och under din presentation. Fungera som praktiska verktyg. Fungera som en tydlig sammanfattning av de absolut viktigaste punkterna. Före presentationen

Läs mer

Att arbeta med öppna uppgifter

Att arbeta med öppna uppgifter Modul: Samband och förändring Del 1: Öppna uppgifter Att arbeta med öppna uppgifter Ingemar Holgersson, Högskolan Kristianstad Kursplanen i matematik betonar att undervisningen ska leda till att eleverna

Läs mer

GRUNDKURS I C-PROGRAMMERING

GRUNDKURS I C-PROGRAMMERING SAMMANSTÄLLNING 1 (9) Inst för informationsteknologi GRUNDKURS I C-PROGRAMMERING del av 1TD442 ALGORITMER OCH DATASTRUKTURER DV1/ 1IT022 PROGRAMKONSTRUKTION II Period 3, 2006 DV/IT Sammanfattning: Vad

Läs mer

Kursens mål har enligt kursplanen uppfyllts. Kursens innehåll har motsvarat mina förväntningar

Kursens mål har enligt kursplanen uppfyllts. Kursens innehåll har motsvarat mina förväntningar Kursvärdering bastermin BBBX 03 vt11 Antal svar: 5 1. Betyg på kursen Mebetyg 3,8 5 4 3 2 1 Betyg på kursen som helhet 8 2. Kursplan och måluppfyllelse Kursens mål har enligt kursplanen uppfyllts 7 6 5

Läs mer

Bakgrundsinformation Kursens namn: Biomedicinsk laboratorievetenskap: Introduktion

Bakgrundsinformation Kursens namn: Biomedicinsk laboratorievetenskap: Introduktion Kursrapport Bakgrundsinformation Kursens namn: Biomedicinsk laboratorievetenskap: Introduktion Termin: HT-2014 Termin1 Ladokkod: BA111C Kursansvarig: Ravi Danielsson Antal registrerade studenter: 65 Antal

Läs mer

Kursinformation, TNIU19 Matematisk grundkurs fo r byggnadsingenjo rer, 6 hp

Kursinformation, TNIU19 Matematisk grundkurs fo r byggnadsingenjo rer, 6 hp Kursinformation, TNIU19 Matematisk grundkurs fo r byggnadsingenjo rer, 6 hp Grundläggande matematik för ingenjörsstudenter vid Byggnadsteknisk utbildning en förberedande matematikkurs inför kursen Envariabelanalys

Läs mer

1. Enkätsvar: Kursinformationen via webben och Bilda fungerade bra. 1=Instämmer inte 2=Knappast 3=Instämmer 4=Instämmer helt Besvarad av 18 personer

1. Enkätsvar: Kursinformationen via webben och Bilda fungerade bra. 1=Instämmer inte 2=Knappast 3=Instämmer 4=Instämmer helt Besvarad av 18 personer Enkätresultat Enkät: Enkät 479896 Status: öppen Datum: 2006-09-12 12:33:05 Grupp: Aktiva deltagare (5C1301 Mekanik, pk) Besvarad av: 19(103) (18%) Sidan besökt av: 19(103) 1. Enkätsvar: Kursinformationen

Läs mer

Kursvärdering UMK702 Del 3 NV-didaktik HT17

Kursvärdering UMK702 Del 3 NV-didaktik HT17 Kursvärdering UMK70 Del NV-didaktik HT17 Antal respondenter: 19 Antal : Svarsfrekvens:,1 % 5. Helhetsintrycket Överlag är jag nöjd med den här kursen Antal 7 (58,%) (5,0%) Vet ej 0 (0,0%). Studentens insats

Läs mer

NOKflex. Smartare matematikundervisning

NOKflex. Smartare matematikundervisning NOKflex Smartare matematikundervisning Med NOKflex får du tillgång till ett heltäckande interaktivt matematikläromedel som ger stöd både för elevens individuella lärande och för lärarledd undervisning.

Läs mer

En bra presentation. - Bra inledning/presentation - Bra genomgång och eget agerande - Bra ledning av diskussion

En bra presentation. - Bra inledning/presentation - Bra genomgång och eget agerande - Bra ledning av diskussion Dokumentation Vid projektträff januari 2004 En bra presentation - Bra inledning/presentation - Bra genomgång och eget agerande - Bra ledning av diskussion Per-Arne Spiik Kompetens och Pedagogik AB Bra

Läs mer

Kommunikation för dataloger (DA3013)

Kommunikation för dataloger (DA3013) Kommunikation för dataloger (DA3013) - Muntligt moment 1,5hp Stockholms universitet/kth Linda Söderlindh, KTH, ECE/Språk Hösten 2016 Universitetsadjunkt Teknikvetenskaplig kommunikation Momentets upplägg

Läs mer

FK Elektromagnetism och vågor

FK Elektromagnetism och vågor FK5019 - Elektromagnetism och vågor Antal respondenter: Antal : Svarsfrekvens: 7,92 % 5. Helhetsintrycket Överlag är jag nöjd med den här kursen Antal 1 (,%) 11 (7,%) 10 (,5%) Vet ej 0 (0,0%). Studentens

Läs mer

Tillfällen att utveckla fördjupad förståelse en bristvara?

Tillfällen att utveckla fördjupad förståelse en bristvara? Modul: Undervisa matematik utifrån förmågorna Del 5: Resonemangsförmåga Tillfällen att utveckla fördjupad förståelse en bristvara? Örjan Hansson, Högskolan Kristianstad Matematiklärande är en komplex process

Läs mer

Summary. Vad tyckte du om kursen? Hur mycket arbete har du lagt ner på kursen. 19 svar på kursutvärderingarna av ca 31 som tenterade kursen.

Summary. Vad tyckte du om kursen? Hur mycket arbete har du lagt ner på kursen. 19 svar på kursutvärderingarna av ca 31 som tenterade kursen. 19 svar på kursutvärderingarna av ca 31 som tenterade kursen. Kommentarer från kursansvarig: Jämfört med förra årets kursutvärdering har åsikterna om kursen och föreläsningarna tappat något från Mycket

Läs mer

KURSUTVÄRDERING MATEMATIK I: 5B1115

KURSUTVÄRDERING MATEMATIK I: 5B1115 Amina Henaien Farrokh Atai 840717-0508 851103-7932 henaien@kth.se farrokh@kth.se KURSUTVÄRDERING MATEMATIK I: 5B1115 Vi har försökt genom denna utvärdering att ge er en sammanfattning och en kortfattad

Läs mer

Kursutvärdering Matematisk analys IV H11

Kursutvärdering Matematisk analys IV H11 Matematisk analys IV, höstterminen 20. Responses: 9 Kursutvärdering Matematisk analys IV H. Du är Kvinna 33 3 Man 67 6 2. Varför har du läst denna kurs? Intresse för ämnet 33 3 Lättare att få jobb Förkunskapskrav

Läs mer

Kursutvärdering - Barnpsykiatri, 3 hp / ht 2015

Kursutvärdering - Barnpsykiatri, 3 hp / ht 2015 Kursutvärdering Sid 1 (5) Kursutvärdering - Barnpsykiatri, 3 hp / ht 2015 Svarsfrekvens: 78 % (18/23) 1. Hur bedömer du som helhet kursens kvalitet? (1-5) Medel: 4,1 2. Dina förväntningar innan kursen?

Läs mer

Reflektionsverktyg att utveckla modelleringsförmåga

Reflektionsverktyg att utveckla modelleringsförmåga Modul: Undervisa matematik utifrån förmågorna Del 4: Modelleringsförmåga Reflektionsverktyg att utveckla modelleringsförmåga Örjan Hansson, Högskolan Kristianstad Experter i matematisk modellering framhäver

Läs mer

Kursbeskrivning och studieplan för UM83UU

Kursbeskrivning och studieplan för UM83UU Kursbeskrivning och studieplan för UM83UU Matematikens didaktik för senare skolår och gymnasiet, kompletteringskurs 15 hp Ht 2013 130811 1 / 6 Innehållsförteckning Lärare, kursansvarig och administrativ

Läs mer

Anvisningar till rapporter i psykologi på B-nivå

Anvisningar till rapporter i psykologi på B-nivå Anvisningar till rapporter i psykologi på B-nivå En rapport i psykologi är det enklaste formatet för att rapportera en vetenskaplig undersökning inom psykologins forskningsfält. Något som kännetecknar

Läs mer

MA203A Matematik: Analys A

MA203A Matematik: Analys A MA203A Matematik: Analys A Antal svar: 40 (114) 1. Flervalsfråga Andel Allmänt Hur tycker du kursen har varit? 1. Dålig 0% 2. Ganska bra 32,5% 3. Bra 57,5% 4. Mycket bra 10% 2. Öppen fråga Nämn någonting

Läs mer

Innehållsförteckning. Inledning... 3. Introduktion... 4. Övrigt... 5. Presentationens innehåll... 6

Innehållsförteckning. Inledning... 3. Introduktion... 4. Övrigt... 5. Presentationens innehåll... 6 Anteckningsunderlag 2 Innehållsförteckning Inledning... 3 Introduktion... 4 Övrigt... 5 Presentationens innehåll... 6 Förutsättningar för en intressant presentation... 8 Presentationens tre delar... 9

Läs mer

LNM110, Matematik i barnens värld 30 högskolepoäng

LNM110, Matematik i barnens värld 30 högskolepoäng Gäller fr.o.m. vt 10 LNM110, Matematik i barnens värld 30 högskolepoäng Mathematics for Teachers in Preeschool and Primary school, 30 higher education credits Grundnivå/First Cycle 1. Fastställande Kursplanen

Läs mer

Att fånga bedömningar i flykten

Att fånga bedömningar i flykten Att fånga bedömningar i flykten ATT BJUDA IN ELEVER TILL MATEMATIK (ELLER INTE) LISA BJÖRKLUND BOISTRUP Föreläsningens struktur Tidigare forskning om kommunikation ur ett bedömningsperspektiv Kommunfinansierad

Läs mer

Inledning Väcker intresse och introducerar ämnet

Inledning Väcker intresse och introducerar ämnet En muntlig informerande presentation presenterar något eller illustrerar hur något fungerar. Huvudsyftet är alltid att informera, till skillnad från en argumenterande presentation där huvudsyftet är att

Läs mer

FEMSTEGSMODELLEN: ÖVNING & CHECKLISTA FÖR EN ÖPPEN OCH TILLGÄNGLIG VERKSAMHET

FEMSTEGSMODELLEN: ÖVNING & CHECKLISTA FÖR EN ÖPPEN OCH TILLGÄNGLIG VERKSAMHET FEMSTEGSMODELLEN: ÖVNING & CHECKLISTA FÖR EN ÖPPEN OCH TILLGÄNGLIG VERKSAMHET FEMSTEGSMODELLEN Att arbeta med tillgänglighet och inkludering är inte svårt. Genom att använda femstegsmodellen kan vi hitta

Läs mer

Utvärdering av ledarskapsdagen, SPIRA, 8:e oktober, 2018

Utvärdering av ledarskapsdagen, SPIRA, 8:e oktober, 2018 Utvärdering av ledarskapsdagen, SPIRA, 8:e oktober, 2018 Antal respondenter: 124 : 67 Svarsfrekvens: 54,03 % Kön Kön Kvinna 41 (61,2%) Man 26 (38,8%) Kön 1,4 0,5 35,4 % 1,0 1,0 1,0 2,0 2,0 Ålder Ålder

Läs mer

MYCKET BRA (7/44) BRA (34/44) GANSKA BRA (4/44) INTE BRA (1/44)

MYCKET BRA (7/44) BRA (34/44) GANSKA BRA (4/44) INTE BRA (1/44) Kursutvärdering moment 4, IH1200, ht -12 1. Vad tycker du om kursens upplägg? BRA (34/44) GANSKA BRA (4/44) Intressant Detta var det intressantaste kursmomentet Den sammanfattande föreläsningen i slutet

Läs mer

Riktlinjer för. VFU verksamhetsförlagd utbildning. LHS, Akademin för lärande, humaniora och samhälle

Riktlinjer för. VFU verksamhetsförlagd utbildning. LHS, Akademin för lärande, humaniora och samhälle LHS, Akademin för lärande, humaniora och samhälle Riktlinjer för VFU verksamhetsförlagd utbildning Poäng: 7,5 hp VFU inom ramen för 37,5 hp Kurs: Matematik för grundlärare åk 4-6 Kursplan: MA3006 VT2017

Läs mer

Att ge en muntlig presentation

Att ge en muntlig presentation Att ge en muntlig presentation För vem? Personer väl insatta i ämnesområdet, kollegor. Allmänheten. Journalist. Vilka hjälpmedel, vilken typ av AV-utrustning? Traditionell tavla/whiteboard. Powerpoint

Läs mer

Svåra Samtal DISPOSITION. Bakgrund & Intervjuteknik. Workshop Svåra Samtal Pennskaftets Årliga Konferens Världskulturmuséet 5 mars 2008

Svåra Samtal DISPOSITION. Bakgrund & Intervjuteknik. Workshop Svåra Samtal Pennskaftets Årliga Konferens Världskulturmuséet 5 mars 2008 Pennskaftskonferens 2008 Världskulturmuseet 5 mars Svåra Samtal Anneli Larsson Lecturer, The Swedish National Police Academy Affiliated Researcher, University of Cambridge E-mail: 1 DISPOSITION 13.00 13.45

Läs mer