THE FRINGE FESTIVAL OF EDINBURGH. GRUPP C Erlend Jegstad, Elisabet Wilhede, Leo Ruckman, Eyrun Thorhallsdottir, Helena Emms, Anna hasselblad

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "THE FRINGE FESTIVAL OF EDINBURGH. GRUPP C Erlend Jegstad, Elisabet Wilhede, Leo Ruckman, Eyrun Thorhallsdottir, Helena Emms, Anna hasselblad"

Transkript

1 THE FRINGE FESTIVAL OF EDINBURGH GRUPP C Erlend Jegstad, Elisabet Wilhede, Leo Ruckman, Eyrun Thorhallsdottir, Helena Emms, Anna hasselblad

2 Inledning: Den 28 november 2003 åkte vi till Edinburgh för att studera Edinburgh Festival Fringe. Fringe utspelas varje år under tre veckor i augusti. Vår huvudfrågeställning var -Kan kultur öka förståelse och bygga broar mellan länder? Som vanligt blev det hela inte så enkelt. Frågorna och intressena blev flera. -Hur fungerar det här med sponsring på Fringe? -Hur ser deras organisation ut? -Vad är festivalens förhållande till staden Edinburgh? -Vad tycker de som bor där? -Varför skulle man vilja uppträda på Fringe? För att få svar på dessa frågor intervjuade vi personal på Fringeadministrationen, kulturarbetare, artister och invånare i Edinburgh. Här kommer vår rapport om Fringe, dess förhållande till staden Edinburgh och Edinburghs invånare. Men vi måste börja från början. Vad är FRINGE? Fringe historia: 1947 startar Edinburgh International Festival som ett efterkrigsinitiativ för att förena Europa. Oinbjudna dyker då åtta teatergrupper upp för att ta del av publik, press och uppmärksamhet. De är inte en del av det officiella programmet och hittar alternativa platser att spela på myntas uttrycket Fringe, ( står för något som sticker ut, något oväntat och udda, en underground händelse), av journalisten Robert Kemp på Evening News. Round the fringe of the official Festival drama there seems to be a more private enterprise than before...i am afraid some of us are not going to be often at home during the evenings. Från åtta grupper år 1947 till drygt 600 grupper år Fringe har växt enormt mycket och erbjuder idag allt inom kultur. Teater, dans, stand-up, opera, gatuartister m.m. Fringe ses än idag som ett alternativ till den traditionella Edinburgh International Festival, även om kritiken mot festivalen har växt under de sista 20 åren. Frågor som har tagits upp om festivalen är att den är för dyr, den är inte tillräckligt alternativ, sponsring har tagit för stor plats, den har blivit för kommersiell och invånarna i Edinburgh känner sig uteslutna från Fringe. Fringe idag: Vem som helst får uppträda på Fringe. Det finns ingen som väljer ut eller bestämmer vem som får vara med. Fringe betalar inte någon för att uppträda och Fringe producerar inga egna föreställningar. Det du måste göra är att anmäla dig och betala en avgift på ca: 330 pund/grupp för att vara med i programmet. Låter lätt eller hur? Sen kommer det svåra. Du måste fixa en spelplats. Där är priserna varierande, men på en mellanstor spelplats betalar du ca: 100 pund/100 platser/dag. Om du vill sälja dina biljetter genom Fringe box office så tar de en kommission på 6 % plus moms. Sedan är det resekostnader, marknadsföring, tekniker, boende osv. osv.

3 Promenad med Thelma Good: Thelma Good kommer ifrån Edinburgh och arbetar på edinburghguide.coms teatersidor. Där informerar hon om allt som händer i Edinburghs teaterliv. Hon skriver även recensioner och har tidigare deltagit i Fringe med olika teaterföreställningar. Thelma tar oss med på en promenad i Edinburgh för att försöka ge oss en bild av hur staden ser ut under dessa hektiska veckor i augusti. Hon berättar också om varför så många artister väljer att uppträda på Fringe. Det som hon först beskriver är hur otroligt mycket folk det är i stan under denna period. Det är inte bara Fringe festivalen det är också Edinburgh International Festival, bokfestivalen och en filmfestival samtidigt. Allt blir dyrare under dessa veckor, hotell, mat, dryck osv.osv. Bara Fringe säljer otroliga 1,2 miljoner biljetter till en summa av 9,4 miljoner pund. Festivalen är ett evigt promenerande ifrån den ena spelplatsen till den andra och överallt på gatorna ser du gatuartister. På vissa platser har man även satt upp scener direkt på gatan. Spelplatserna är väldigt varierande. Många används bara under festivalen och stängs eller används till något annat under resten av året. Vissa platser har bättre rykte och är dyrare än andra och de väljer ofta vilka föreställningar som skall spelas där. Som artist är du där av flera olika anledningar. Som ny oetablerad artist eller grupp kommer du antagligen varken att bli rik eller berömd men möjligheten finns och det är den som alla hoppas på. Det stora genombrottet. Konkurrensen är knivskarp och det viktigaste är att få en recension. Recensenter springer omkring som galningar för att försöka se så mycket som möjligt. Att överhuvudtaget vara med på Fringe är en merit. På festivalen kommer också flera agenter och promotors från hela världen och kanske får just din föreställning en möjlighet att turnera eller spela någon annanstans. Du kommer också att träffa kolleger från hela världen, skaffa kontakter och framförallt ha väldigt roligt. Staden är proppfull av människor. Barer och klubbar stänger inte förrän på morgonkvisten och du har en oändlig möjlighet att se all slags kultur. Alltifrån strålande föreställningar, skandalomsusade föreställningar till det märkligaste och sämsta du någonsin har skådat. Fringe är världens största kulturarrangemang och något borde ju falla dig i smaken.

4 Intervju med Paul Gudgin, Director, Fringe. När vi talade med Paul Gudgin hade vi vår frågeställning i huvudet om festivalen kan bygga broar och skapa förståelse mellan olika länder. Vi var intresserade av att få veta vad de hade för mål och om de någon gång hade haft samma tanke som Edinburgh Internationell Festival, att förena Europa efter kriget. Något sådant uttalat mål har de på Fringe enligt Paul aldrig haft. Deras huvudmål är snarare att erbjuda en festival där vem som helst får uppträda, utan inbjudan, och utan att det ska avgöras hur bra eller dålig du är. Vad som förmodligen gör festivalen så populär bland dem som uppträder och som gör att de faktiskt är beredda att betala för sitt deltagande är möjligheten att bli upptäckt. Det är också en möjlighet för artister att träffa likasinnade och byta erfarenheter. Detta bekräftar även en artist, John McCusker, som vi talade med på vår tågresa från Glasgow till Edinburgh. Han brukar uppträda varje år på festivalen och tycker definitivt att det är värt pengarna. Organisationen Fringe: Fringe kontor ligger centralt i Edinburgh och ser utifrån mest ut som en turistshop med posters och t-shirts. Här är ca: 10 personer anställda året runt, men från april och fram till festivalens slut så växer organisationen till ca.110 anställda. Fringe organisationen har förutom dessa anställda en styrelse på 12 personer som sammanträder 4 gånger om året. Deras uppgift är att fastställa riktlinjer för Fringe och se till att personalen gör ett bra jobb. Annars är det den anställda truppen på 9-10 personer som sköter det dagliga jobbet och tar de flesta besluten. Paul själv är chef för organisationen och har det övergripande ansvaret. Fringe kontorets uppgift är att se till att allt under festivalen flyter. De sköter bokningar och kontakter med dem som vill uppträda. Den mest tidskrävande uppgiften är innan festivalen, nämligen att sammanställa alla som ska uppträda i en programtidning. Denna tidning kommer ut redan i april så att besökarna långt i förväg ska kunna köpa biljetter till favoritföreställningarna.

5 Festivalen blir större och större för varje år. Vi frågar Paul hur de gör för att få dit fler artister, om de vill ha dit fler artister. Om de medvetet försöker få dit artister från andra länder och om det kan bli ett problem att festivalen blir alldeles för stor. Han säger att de inte ägnar sig åt någon marknadsföring. De har inga resurser till det. Den bästa reklamen kommer från folk som varit där och som berättar för sina vänner och bekanta. 24 % av föreställningarna är utländska. De flesta kommer från Australien och Kanada. Fler och fler börjar komma från Östeuropa, ofta är det dansföreställningar. Skandinavien är ganska dåligt representerat förmodligen pga. språket. Vad de från Fringe sida försöker göra är att åka till stora liknande evenemang i Europa och berätta om festivalen för att få med nytt folk. En del artister är återkommande under en period, men varje år kommer det ett stort antal nya. Fringe vill inte på något sätt hindra festivalen från att bli större. Paul tycker det skulle vara att förstöra hela tanken med Fringe -Det kan i framtiden bli svårt att hitta spelplats till alla. I dagsläget är det redan problematiskt för artisterna att hitta någonstans att bo. Festivalen har vuxit och blir större för varje år. Hittills har alla kunnat anpassa sig till situationen. Om vi börjar kontrollera antalet artister går vi emot hela konceptet säger Paul. Fringe vill vara en alternativ festival. Vem som helst får komma och uppträda och ämnena som tas upp får vara hur provocerande som helst. Det har blivit synonymt med festivalen att det sker ett antal skandaler varje år och det har de inget emot, snarare tvärt om. Det lockar publik. Det är vanligt att festivalen färgas av stora världshändelser. Paul nämner bland annat året som Prinsessan Diana dog, då märktes en tydlig röd tråd, samma skedde år 2002 då mycket handlade om 11 september Människor från olika länder samlas på samma plats och byter tankar och åsikter och har roligt tillsammans. -Vi tror nog att även om det inte är ett uttalat mål från Fringes sida så kan festivalen öka förståelsen och bygga broar mellan olika länder, säger Paul och ler.

6 Intervju med Charlotte di Corp. - Sponsorship manager Vi träffade Charlotte di Corpo, i nedervåningen av Fringe festivalens kontor, för att ställa några frågor om sponsring kring festivalen. Charlotte berättade att sponsorer är en ganska ny företeelse för Fringe, trots att festivalen är 54 år gammal. Sponsorstödet var minimalt bara för sex år sedan. När Charlotte började arbeta med festivalen ansåg hon att det fanns fantastiska möjligheter för reklamfirmor och kommersiella företag att deltaga. Det sattes ihop reklampaket som man som sponsor kunde köpa in sig i. Det är dock en balansgång för festivalen vill inte bli sedd som för kommersiell. Samtidigt är kommersiella företags ekonomiska stöd livsviktigt eftersom regeringen inte ger något ekonomiskt stöd alls. Och Stadsfullmäktige bidrar med väldigt lite pengar. Det som sponsorpengarna går till är; biljettkontor, huvudprogramtidningen och några av de största utomhus föreställningarna. Spelplatserna (venues) sköter själva sin egen ekonomi. Om Charlotte blir kontaktad av en sponsor som hon inte tycker att hon har något matchande uppträdande till, så förmedlar hon vidare kontakten till något venue. Fringe festivalen har sponsorer bland dem finns: finansföretag, advokatfirmor, mobilföretag och öltillverkare. Det som binder dem samman är att de ofta har en ung publik (profil). Charlotte försöker få in 400 tusen pund i sponsorpengar, och det gäller att skräddarsy reklampaketen. Bank of Scottland vill ha en seriös framtoning med mycket namn exponering och Orange vill istället synas i ett mer galet och kreativt sammanhang. Kriterierna för en sponsor är att deras bidrag skall till 60% bestå av kontanter, sen kan resterande delen vara varor eller tjänster. Inga politiskt inkorrekta sponsorer är välkomna och man är försiktig med alkohol sponsorer. (till detta skall väl sägas att hela programmets baksida bestod av en ölreklam)

7 Vad är då Fringe huvudmål enligt Charlotte? Att festivalen skall vara öppen för alla, inget program skall planeras i förväg. Det skall vara en fri plattform där vem som helst får uttrycka sig. Det blir dock svårare och svårare att upprätthålla detta eftersom spelplatserna behöver pengar och det får de lättast från kommersiella företag. Dessa företag är ofta intresserade av en viss typ av uppträdande vilket innebär att de lätt kan bli styrande. Något som är också är viktigt är att fortsätta vara nyskapande och spännande. Festivalens relation med stadsfullmäktige beskriver Charlotte som ett love and hate relationship. Hon säger att de är involverade för att festivalen är beroende av många av de byggnader, platser, och gator som staden äger. Dessa hyrs i de flesta fall ut av kommunen. Det är svårt att förstå hur staden kan bidra med så lite eftersom de ändå drar in ca 42 miljoner pund under festivalveckorna. Går Fringe med vinst? Om de får pengar över efter festivalen går de till att förbättra kontoret sattes ett nytt datoriserat biljettsystem in som gör att biljetter kan säljas över nätet. Detta har ökat biljettförsäljningen kraftigt. Målet är att ständigt förbättra dessa system, så att intresserade kan köpa biljetter t.ex. via sin mobiltelefon. Fringe vill så småningom bli det första kulturevenemanget som har ett biljettfritt system. Festivalen gör själva ingen reklam utanför Storbritannien men har tur eftersom media och resereportage ofta nämner festivalen när de skriver om Edinburgh eller Skottland. De utländska artisterna sprider festivalens rykte i sina hemländer. Festivalen Fringe og dens samarbeidspartnere og barriärer De fleste festivaler styres på sin spesielle måte, men som regel trenger de sammarbeidspartnere som er mer sakkunnige på visse områder, nnehaver konkrete ting som ikke festivalen selv har eller som de er i behov av. Når det gjelder Fringe, kan disse partnerne deles in i grovt tre ulike ommråder: - The City Council (byggninger, komunikasjon, rengjöring, penger etc.) - Sponsorer (penger) - Venues (private scener av ulike former og sammensettninger) The City Council og Fringe administrasjonen er i behov av et närt sammarbeide dersom man skal klare av de hundretusener av besökende som skal se ulike show på over tusen ulike scener i löpet av denne tre ukers perioden. The City Council innehaver en mengde ulike byggninger i byen som blir lånt ut til Fringe under festivalen. Alt fra gamle uutnyttede byggninger til offentlige plasser brukes og/eller bygges om til

8 scener for artistene, Transporten er det også trafikketaten til The City Council som tar seg av og utgjör en viktig del av festivalen. Byggninene er spredt utover et stort område, og besökende utenifra bor gjerne et stykke utenfor byen da losji er vanskelig å få tak i rundt cenrum. I intervjuet med Charlotte Di Corpo (sponsorship manager) i Fringeledelsen viser det seg derimot at samarbeidet mellom dem og The City Council ikke er så lett som det burde väre etter over 50 år med festival. The City Council er ikke interessert i å sponse festivalen med penger selv om den årligen innbringer millionervis av pund til byen og ifölge Fringe er heller ikke kommunikasjonen mellom de ulike City Council etatene noe särlig godt da de ofte föler at dette er Fringe sitt ansvar, og Fringe må finne seg i å möte mange statsansatte som er helt uten oversikt eller informasjon om hvem som gjör hva (dette er selvfölgelig Fringe sin versjon). Fringe föler at de til tider må fotfölge de ulike etatene slik at ting blir gjort, noe som krever et ekstra arbeid som de helst ville klart seg uten. Sponsorer er til hjelp som regel kun for en ting, penger, og de er for festivalen Fringe blitt en viktig intektskilde de siste seks årene. Fringe er först og fremst interessert i sponsorer som er villige til å gi penger men kompenserer gjerne en viss del i ulike konkrete middler også. Exempelvis er Fringe Guide sponset av Becks öl ved at de står for hele produksjonen av den.. Som en egen del av rapporten vil komme inn på,så har både parter konkrete önsker å krav under en sponsor avtale, og dette kan noen ganger påvirke festivalen endel. Når det gjelder de ulike venues som drives av private personer eller bedrifter, så har de et bra og unikt samarbeid med Fringe. De får utdelt håndböker om hvordan best promotere sitt sted, en Fringe safy book og de kan bli tilbudt ulike sponsorer som fringe föler passer deres konsept. Deres artister under festivalen (som alle andre artister) blir også tilbudt hjelp til sin markedsföring av seg selv ( Fringe - how to do a show, en bok med hjelp og forklaringer til artiser om hvordan best planlegge sin forestilling för og under festivalen). Fringe er en festival som gror og vil derfor for hvert år väre viktig å vite hvordan man skal markedsföre seg selv i mylderet av artister ( Fringe - how to sell a show, en bok om hvordan best konkurere med andre Fringe-forestillinger i jakten på publikum, presse og bransjefolk). Og de er alle meget avhengig av utrymmet de skal utfolde seg på ( Fringe Spaces, en bok om festivalens venues med detaljerte beskrivelser for artisten i hvordan finne det rette stedet for akkurat sin forestilling) Men til tross for alle hjelpemiddler, så har Fringe under årene mött på ulike utfordringer som har truet deres situasjon, og i fölge T. Good, er det nettopp utrymmet som for tiden den störste faren for deres utvikling, og det er The City Council som forstörrer den. Et stort anntall av de statlige venues som blir brukt under festivalen, står tomme resten av året og er for The City Counsil et tap av ökonomiske innkomster. De siste årene har de ifölge T. Good begynnt å selge endel av disse gammle byggningene til byggefirmaer som river dem og bygger leiligheter. Fortsetter denne utviklingen, vil utviklingen av fringe reverseres på grunn av mangel av utrymme og dette kan skade fringe sitt motto om at alle artister som vil skal ha en mulighet til å opptre.

9 Folket: Vi var också ute på stan och på pubar och frågade folk vad de hade för åsikt om festivalen. Vi bad dem nämna 3 ord som de först kom att tänka på när de tänkte på Fringe. Förvånansvärt många sa att de inte kände till festivalen och att de inte brukade delta. Men de flesta svarade: kaotiskt, fantastiskt, mycket folk, mycket pengar i omlopp och uppträdanden med kultur och konst. Det kändes som om många inte visste skillnaden på de olika festivalerna som utspelas i Edinburgh. Under en rundtur i Skottland passade vi på att fråga folk på vägen om de kände till Festivalen. De turister som var med visste ingenting om Fringe. Vi pratade med några personer på en lokal pub ca: en timmes väg från Edinburgh och de kände till ganska mycket. De brukade åka dit med sina vänner och sa att där fanns någonting för alla. Själva var de mest intresserade av komedi och streetperformances. Vår guide tyckte att festivalen är alldeles lysande. Det lockar väldigt många turister till Skottland. De passar samtidigt på att ta en rundtur och se mer av landet. När festivalen pågår har han sin mest hektiska tid på hela året. Bra business alltså. Det var även vad olika bartenders svarade. Festivalen är väldigt bra för affärerna. Folk äter och dricker för fullt Man måste anställa en massa extrapersonal. Många av dem är i stan för att se på olika uppträdanden. Därför är man ganska flexibel med att pussla ihop arbetsscheman så att personalen ska kunna se vad de vill. Enligt en bartender är man till och med snällare mot extrapersonalen än den ordinarie. Under hela resan filmade vi intervjuer, promenader och folk på gatan, detta har sammanställts till en film som vi visar på redovisningen.

10 Sammanfattning: Under vår resa blev målet för Fringe mer och mer tydligt för oss. Att aldrig neka någon att delta. Att bevara det arv som grundlades av de åtta grupper som dök upp 1947 i Edinburgh. Att försöka vara ett alternativ till de andra festivalerna. Fringe stöter naturligtvis på problem på vägen: Lokaler i innerstaden som byggs om till bostadshus, beroendet av sponsorer, kommersialisering och svårigheter att intressera lokalbefolkningen och den lokala myndigheten. Men som Paul Gudgin sa: - Vi kommer aldrig att begränsa Fringe. Problemet är dock inte Fringe som organisation. Hotet för kulturen är att bli för beroende av sponsorer och reklam på olika sätt. Och även om Fringe inte nekar någon att delta så väljer ett företag vad de vill stödja. Om utvecklingen fortsätter i samma takt kan det bli en urvalsprocess och en censurering av föreställningar. Men massorna av artister fortsätter att flockas till Edinburgh under tre veckor i augusti varje år. För att kanske bli upptäckta. För att kanske bli rika. Det enda som kan stoppa dem är stadens storlek, snart finns det kanske inte plats för alla.

11 Kontaktlista. Thelma Good: Är journalist och har en hemsida om teaterlivet i Edinburgh. edinburghguide.com +44(0) Paul Gudgin: Director, Fringe Charlotte di Corpo: Sponsorship Manager, Fringe Adress till Paul och Charlotter: Edinburgh Festival Fringe 180 High Street, Edinburgh, EH1 1QS, Skottland +44(0) Aktör: John McCusker. Personer på stan, pubar och landsbygdsrundturen.

FIRST LEGO League. Härnösand 2010

FIRST LEGO League. Härnösand 2010 FIRST LEGO League Härnösand 2010 Presentasjon av laget Team Söråker Vi kommer fra Söråkers skola Snittalderen på våre deltakere er 11 år Laget består av 1 jente og 6 gutter. Vi representerer Söråkers skola

Läs mer

FIRST LEGO League. Härnösand 2012

FIRST LEGO League. Härnösand 2012 FIRST LEGO League Härnösand 2012 Presentasjon av laget Team Spam Vi kommer fra Härnösand Snittalderen på våre deltakere er 14 år Laget består av 7 jenter og 4 gutter. Vi representerer Kastellskolan Type

Läs mer

FIRST LEGO League. Härnösand 2010

FIRST LEGO League. Härnösand 2010 FIRST LEGO League Härnösand 2010 Presentasjon av laget The Arrows Vi kommer fra Liden Snittalderen på våre deltakere er 11 år Laget består av 3 jenter og 7 gutter. Vi representerer Anundgårds skola Type

Läs mer

Avtale mellom Norsk Kennel Klubb og Svensk Kennel klubb som regulerer medlemsklubbenes jakttrening i Sverige

Avtale mellom Norsk Kennel Klubb og Svensk Kennel klubb som regulerer medlemsklubbenes jakttrening i Sverige Avtale mellom Norsk Kennel Klubb og Svensk Kennel klubb som regulerer medlemsklubbenes jakttrening i Sverige Bakgrunn Mange norske fuglehundklubber tilsluttet Norsk Kennel Klubb (NKK) benytter seg av det

Läs mer

Fredag: den Stora. välkomstfesten. Dag för dag i Dubai

Fredag: den Stora. välkomstfesten. Dag för dag i Dubai Tlf.: 04-3370062, Mob.: 050 5575447 (norsk prest) 050-5506821 (svensk prest), e-post: norsea@eim.ae, www.sjomannskirken.no/dubai eller www.svenskakyrkan.se/dubai Fredag: den Stora Dag för dag i Dubai Söndag

Läs mer

!!!!!!!!!!!!!!!! GULDPALTEN

!!!!!!!!!!!!!!!! GULDPALTEN GULDPALTEN En stund då vi hyllar Piteås kreatörer och kulturarbetare. En kväll när vi visar upp det bästa vi har och känner stolthet. En årligt återkommande högtid att längta efter. GULDPALTEN Sökande

Läs mer

Erfaringer med: Könsperspektiv på innovationsprocesser

Erfaringer med: Könsperspektiv på innovationsprocesser Erfaringer med: Könsperspektiv på innovationsprocesser Agneta Hansson fil.dr., HiH og Nina Amble, forsker Afi Gardermoen 10.05.2006 VS 2010 amni 1 Opplegg Presentasjon oss, opplegg og overordnet situasjon

Läs mer

CHECKLISTA TIPS. Saker som kan vara bra att tänka på inför arrangemanget:

CHECKLISTA TIPS. Saker som kan vara bra att tänka på inför arrangemanget: CHECKLISTA TIPS Saker som kan vara bra att tänka på inför arrangemanget: Finns det en ansvarig för varje sak? Hur ser vår organisation ut? Är alla med? Känns det bra? Vet alla vad de ska göra? Överhuvudtaget

Läs mer

Lever du ditt liv fullt ut eller väntar du på att livet ska börja?

Lever du ditt liv fullt ut eller väntar du på att livet ska börja? Lever du ditt liv fullt ut eller väntar du på att livet ska börja? Vi lever i en värld där mycket handlar om ägande och prestationer. Definitionen på att ha lyckats i sitt liv är att haft och gjort mycket,

Läs mer

organisationer är större än nagonsin Andreas Drufva Björn Stenvad

organisationer är större än nagonsin Andreas Drufva Björn Stenvad Sponsring- Klicka möjligheterna här för att ideella ändra format organisationer är större än nagonsin Andreas Drufva Björn Stenvad 1 Klicka här för att ändra format 2 Procentuell utveckling: Klicka här

Läs mer

Tobago 2009-12-16 2010-01-05

Tobago 2009-12-16 2010-01-05 Tobago 2009-12-16 2010-01-05 Den 16 December glider vi sakta in i paradiset! Givetvis enligt skolboken, i gryningen med solen i ryggen om det oväntat skulle dyka upp ett rev! (Man o war bay är otroligt

Läs mer

TÖCKSMARKS BÖN 1:239 M.FL, Årjängs kommun

TÖCKSMARKS BÖN 1:239 M.FL, Årjängs kommun 1(5) Samhällsbyggnad Angelika Lunnari, 0573-140 80 Angelika.lunnari@arjang.se SAMRÅDSREDOGÖRELSE Detaljplan för TÖCKSMARKS BÖN 1:239 M.FL, Årjängs kommun Syftet med planen är att delar av gällande detaljplaner

Läs mer

SelmaKonsten. Värt att veta om att ställa ut som konstnär i Selmahuset

SelmaKonsten. Värt att veta om att ställa ut som konstnär i Selmahuset SelmaKonsten Värt att veta om att ställa ut som konstnär i Selmahuset PR Utställningsperioden varar 2-3 månader, hur länge beror på konstnären själv, dock minst en hel månad. Tidsperioden bestäms i förväg

Läs mer

Uppstartsläger, Halden SK. Lignano Sabbiadoro, Italia, 3-10 august

Uppstartsläger, Halden SK. Lignano Sabbiadoro, Italia, 3-10 august Uppstartsläger, Halden SK { Lignano Sabbiadoro, Italia, 3-10 august Här kommer en liten presentation om vårt mål som uppstartsläger i Lignano, Italia. Det finns väldigt mycket att göra inom detta området,

Läs mer

FIRST LEGO League. Härnösand 2011

FIRST LEGO League. Härnösand 2011 FIRST LEGO League Härnösand 2011 Presentasjon av laget Söråkers LEGO Team Vi kommer fra Söråker Snittalderen på våre deltakere er 11 år Laget består av 2 jenter og 7 gutter. Vi representerer Söråkers skola

Läs mer

Beslutsfattande. Berndt Brehmer Avdelningen för ledningsvetenskap Militärvetenskapliga institutionen Försvarshögskolan berndt.brehmer@fhs.

Beslutsfattande. Berndt Brehmer Avdelningen för ledningsvetenskap Militärvetenskapliga institutionen Försvarshögskolan berndt.brehmer@fhs. Beslutsfattande Berndt Brehmer Avdelningen för ledningsvetenskap Militärvetenskapliga institutionen Försvarshögskolan berndt.brehmer@fhs.se Det er et pussig fenomen detta med att ta bestemmelser. I det

Läs mer

FIRST LEGO League. Östersund 2012

FIRST LEGO League. Östersund 2012 FIRST LEGO League Östersund 2012 Presentasjon av laget Nyheden 8a Vi kommer fra Östersund Snittalderen på våre deltakere er 14 år Laget består av 9 jenter og 10 gutter. Vi representerer Nyhedens skola

Läs mer

"Content is king" - Vacker Webbdesign & Effektiv Sökmotorsoptimering för företag

Content is king - Vacker Webbdesign & Effektiv Sökmotorsoptimering för företag "Content is king" Skapad den jul 20, Publicerad av Anders Sällstedt Kategori Webbutveckling Jag funderade ett tag på vad jag skulle kalla detta blogginlägg. Problemet som sådant är att många undrar varför

Läs mer

Business Meetpoint 3-5 november 2009

Business Meetpoint 3-5 november 2009 GEMENSAM EVALUERING BUSINESS MEETPOINT 2009 Årets konferanse hadde totalt 125 deltakere. Dette var en god del færre deltakere enn vi hadde håpet på, og vi tror at dette i hovedsak skyldes lavkonjunktur

Läs mer

2012 VILL DU VARA MED?

2012 VILL DU VARA MED? 2012 VILL DU VARA MED? Vad är Väsby Melodifestival? Väsby Melodifestival är Sveriges första melodifestival för personer med funktionsnedsättning inom LSS. Festivalen arrangeras av Upplands Väsby kommun,

Läs mer

Presentation av språkcafét

Presentation av språkcafét Presentation av språkcafét Vad är ett språkkafé? Ett språkkafé är ett kommunikativt och trevligt sätt att träna språk utan att delta i formellt organiserade lektioner. Hur och var ordnas ett språkkafé?

Läs mer

Stora städer Ett äventyr Vi skräddarsyr Er resa

Stora städer Ett äventyr Vi skräddarsyr Er resa Stora städer Ett äventyr Vi skräddarsyr Er resa I denna folder hittar du några utvalda städer och hotell. Hotellubudet är enormt och vi presenterar här endast några få utvalda. På www.hotelreservation.se

Läs mer

Bli sponsor till Uppsalas gladaste, varmaste och energirikaste evenemang!

Bli sponsor till Uppsalas gladaste, varmaste och energirikaste evenemang! Bli sponsor till Uppsalas gladaste, varmaste och energirikaste evenemang! 24 25 MAJ 2014 Uppsalatidningen sponsrar Kulturernas Karneval för att det är ett lokalt arrangemang med en positiv atmosfär runt

Läs mer

Chokladsalongen Chokladfest i hela Askersund. Inbjudan!

Chokladsalongen Chokladfest i hela Askersund. Inbjudan! Chokladsalongen Chokladfest i hela Askersund Inbjudan! till utställare och värdar 2008 Chokladfesten växer! En gång om året fylls Askersunds gator och torg med doften av choklad! Den 12 14 september 2008

Läs mer

Unik Mat- & Dryckmässa

Unik Mat- & Dryckmässa Unik Mat- & Dryckmässa I september 2015 kommer Svenska Smaker till Gasklockorna i Gävle för första gången någonsin. Du vill inte missa detta! Svenska Smaker är en mässa som sätter den lokala producenten

Läs mer

Datum 2015-04-08. TÖCKSMARKS BÖN 1:337 M.FL, Årjängs kommun

Datum 2015-04-08. TÖCKSMARKS BÖN 1:337 M.FL, Årjängs kommun 1(6) Samhällsbyggnad Angelika Lunnari, 0573-140 80 Angelika.lunnari@arjang.se SAMRÅDSREDOGÖRELSE Detaljplan för TÖCKSMARKS BÖN 1:337 M.FL, Årjängs kommun Syftet med planen avser till att göra det möjligt

Läs mer

PARTNERPAKET FESTIVALVECKAN 8-13 FEBRUARI 2010

PARTNERPAKET FESTIVALVECKAN 8-13 FEBRUARI 2010 PARTNERPAKET FESTIVALVECKAN 8-13 FEBRUARI 2010 150 journalister bevakar och 3 miljoner tv-tittare ser delfinalen i. Vi ska skapa en feststämning i stan så att glittrar och glimmar när Sverige kommer på

Läs mer

Sammanställning av uppfödarenkät.

Sammanställning av uppfödarenkät. Sammanställning av uppfödarenkät. 1 = Stämmer 5 = Stämmer inte Antal svar: 47 1. Lagottohanar har bra könsdrift 1 26 55 % 2 13 28 % 3 4 9 % 4 3 6 % 5 1 2 % 2. Lagottohanar har lätt för att para tikar 1

Läs mer

8. Vad tyckte du om informationsmaterialet från Häst & Sport Resor?: bra Finns det något vi borde förbättra i informationsmaterialet?

8. Vad tyckte du om informationsmaterialet från Häst & Sport Resor?: bra Finns det något vi borde förbättra i informationsmaterialet? Namn: Kirsti Paajanen Resa: Rom-Tuscia Datum: 140419-26 1. Hur blev du mottagen vid ankomsten?: mycket bra Kommentar mottagande: Urgammal, superartig man som hade bemödat sig lära namnen på oss alla. Fint!

Läs mer

PM i Ängelholm är i första hand en ordermottagning. Självklart ställer vi ändock upp och hjälper dig om

PM i Ängelholm är i första hand en ordermottagning. Självklart ställer vi ändock upp och hjälper dig om Bästa service vårt mål! Vi strävar efter att upprätthålla en mycket hög servicenivå. Av denna anledning är det extra viktigt för oss att poängtera några saker som vi ber dig att speciellt beakta. Se även

Läs mer

- INBJUDAN - POST SM KUBB

- INBJUDAN - POST SM KUBB - INBJUDAN - POST SM KUBB 08 23 08 norrköping Mitt under strålande varma festliga augustifest-dagar i Norrköping är vi nu beredda att ta emot Er, kära kollegor till ännu ett underbart arrangemang, kanske

Läs mer

Att alla är så snälla och att man får vara med mycket i föreställningarna.

Att alla är så snälla och att man får vara med mycket i föreställningarna. Våga Visa kultur- och musikskolor Sida 1 (8) Värmdö Scenskola Vad är bäst? Alla andra elever. Allt. Allt, jag tycker jätte mycket om teater. Allting. Att alla bryr sig om mig. Att alla är med på en stor

Läs mer

Världens Bästa helg! Unge Ledere. 23-25 april, Mastemyr. EUROPEISKA UNIONEN Europeiska regionala utvecklingsfonden

Världens Bästa helg! Unge Ledere. 23-25 april, Mastemyr. EUROPEISKA UNIONEN Europeiska regionala utvecklingsfonden Världens Bästa helg! Unge Ledere 23-25 april, Mastemyr EUROPEISKA UNIONEN Europeiska regionala utvecklingsfonden Helgen började med gåvor... T-shirts, vattenflaskor och deltagarbrickor var en del av det

Läs mer

TOGETHER WE CAN MAKE A DIFFERENCE!

TOGETHER WE CAN MAKE A DIFFERENCE! VÄRLDENS STÖRSTA KONST PROJEKT FÖR VÄLGÖRENHET LANSERADES I KAPSTADEN Press release 14-April-2012 Peace Love & Photography TOGETHER WE CAN MAKE A DIFFERENCE! ABCharity projektet lanserades framgångsrikt

Läs mer

Jag är nog mer mig själv bakom flygeln framför en publik än i andra situationer, jag förmedlar vad jag

Jag är nog mer mig själv bakom flygeln framför en publik än i andra situationer, jag förmedlar vad jag vid flygeln på Grand Hotel och i Las Vegas Margareta Svensson Hon arbetar lika gärna vid pianot på de exklusivaste hotellen som med att sätta upp scenshower Läs om livet som artist och om skillnaderna

Läs mer

Reserapport efter utbytesstudier.

Reserapport efter utbytesstudier. Reserapport efter utbytesstudier. Shanghai Kina. Karl SSK hösten 2012 1) Vilket program läser du på? Jag läser till sjuksköterska på campus Norrköping och är nu inne på min femte termin. 2) Vilket universitet,

Läs mer

Varför arbetar vi med det här?

Varför arbetar vi med det här? Reklam Varför arbetar vi med det här? För att lära sig att analysera historiska och samtida bilders uttryck, innehåll och funktioner. För att lära sig att kommunicera med bilder för att uttrycka budskap.

Läs mer

3 bäddsrum 400: /person och natt. Bo två nätter utan städning: 350: /person och natt

3 bäddsrum 400: /person och natt. Bo två nätter utan städning: 350: /person och natt Vi vill härmed bjuda in dig och dina vänner till årets Post-sm i kubb! Denna gång vid Väsmans strand i Ludvika, med utsikt över vidderna, där Dan Andersson en gång i tiden vandrade! Ta tillfället i akt,

Läs mer

Guiden har sammanställts inom utvecklingsprojektet Företagsam i Förening MARKNADSFÖRING

Guiden har sammanställts inom utvecklingsprojektet Företagsam i Förening MARKNADSFÖRING Guiden har sammanställts inom utvecklingsprojektet Företagsam i Förening 2014 MARKNADSFÖRING INNEHÅLL 1 MEDIA... 3 2 ANNONSER... 4 3 SOCIALA MEDIER OCH WEBBEN... 5 4 TRYCKSAKER... 7 5 KOM IHÅG-LISTOR...

Läs mer

Del 2 Underhållning och kultur

Del 2 Underhållning och kultur Del 2 Underhållning och kultur 7. UNDERHÅLLNING Musik, film, radio, tv, böcker. Det är lätt att gå vilse bland alla medierelaterade sajter på Internet. Det här avsnittet guidar dig till några av skatterna.

Läs mer

hur allt började att använda skyscanner på språng våra utmärkelser skyscanners hemsida skyscanner i siffror

hur allt började att använda skyscanner på språng våra utmärkelser skyscanners hemsida skyscanner i siffror presskit Dec 2013 03 05 06 07 08 10 12 13 hur allt började skyscanners hemsida skyscanner i siffror att använda skyscanner på språng ledningsgruppen medieresurser hur kan vi hjälpa till? våra utmärkelser

Läs mer

Ansökan om bidrag för att arrangera salafestivalen 2015

Ansökan om bidrag för att arrangera salafestivalen 2015 bilaga KS 2015/9/1 SALA ~OMMUN Ink. 2015-01- l 4 l 1 (1) 2015-01-13 NtKlAS HELLSTRAND Kommunstyrelsen Ansökan om bidrag för att arrangera salafestivalen 2015 Bakgrund Sala Festivalen Ekonomisk Förening

Läs mer

Soft Step. NO: Øvelser

Soft Step. NO: Øvelser Soft Step NO: Øvelser Her får du en komplett trening av styrke, stabilitet, utholdenhet, bevegelighet, koordinasjon, kroppskontroll og en flott kroppsholdning! 1 Magemuskulatur, stabilitet i bekken og

Läs mer

RIKSMÄSTERSKAPET I GOLF 2012 GENOMFÖRS DEN 7-8 SEPTEMBER PÅ MALMÖ & RÖNNBÄCKS GC! ANMÄLAN SENAST DEN 25 JUNI! ARRANGÖR: MASIF, MALMÖ

RIKSMÄSTERSKAPET I GOLF 2012 GENOMFÖRS DEN 7-8 SEPTEMBER PÅ MALMÖ & RÖNNBÄCKS GC! ANMÄLAN SENAST DEN 25 JUNI! ARRANGÖR: MASIF, MALMÖ - 1 - (6) ÅRGÅNG 28 NR 1/2012 VAD SKER INOM FÖRBUNDET? FÖRBUNDSNYHETER ges ut av SSIF:s VU vid 3-4 tillfällen under året och syftet är att spegla den verksamhet som finns inom förbundet! Medlemsföreningarna

Läs mer

Styr och ställ - en kundundersökning

Styr och ställ - en kundundersökning Styr och ställ - en kundundersökning 1525983 Teresia Schullström November 2012 Styr och ställ kundundersökning om undersökningen Undersökningen genomfördes under 5-18 november 2012 genom ett utskick till

Läs mer

ABSOLUT PASSION FÖR DEM SAMMAN

ABSOLUT PASSION FÖR DEM SAMMAN Stockholm, 3 juli 2013 ABSOLUT PASSION FÖR DEM SAMMAN Hängivna fans från hela världen träffades i Stockholm för att hylla ett uppskattat varumärke. Skulle du vara beredd att resa över 1 300 mil fem gånger

Läs mer

UNGKULTURDIALOG. Ungdomsrådet, Vänersborg 4 april 2007. Arbetsgruppen för Regionalt handlingsprogram för Barn och ungas kultur och fritid

UNGKULTURDIALOG. Ungdomsrådet, Vänersborg 4 april 2007. Arbetsgruppen för Regionalt handlingsprogram för Barn och ungas kultur och fritid Arbetsgruppen för Regionalt handlingsprogram för Barn och ungas kultur och fritid UNGKULTURDIALOG Ungdomsrådet, Vänersborg 4 april 2007 Under 2 timmar samtalade vi med representanter för elevrådet i Vänersborg.

Läs mer

STADSLEDNINGSKONTORET

STADSLEDNINGSKONTORET Sommarkollo 2012-Granbo scen Barnens ö SIDAN 1 Det fanns alltid någon ledare till hands som du kunde prata med om du behövde A. Aldrig 0 0 B. Sällan 0 0 C. Ibland 1 2 D. Oftast 14 27,5 E. Alltid 36 70,6

Läs mer

Motiverande samtal. Mål

Motiverande samtal. Mål Varför behöver vi en samtalsmetod i tandvården? Det kommer fortfarande in patienter på våra kliniker med destruerade tänder och stödjevävnader, trots att orsakerna till tandsjukdomarna karies, parodontit

Läs mer

Vilka tycker du är de bästa valen?

Vilka tycker du är de bästa valen? Vilka tycker du är de bästa valen? På vår webbplats www.respect4me.org kan du titta på berättelserna om våra liv och de situationer vi råkar ut för. Varje berättelse börjar på samma sätt med en kort film,

Läs mer

4. Vad tyckte du om kvaliten på ridningen?: mycket bra Kommentar om ridningen: -man fick rida hur mycket som helst, olika slags turer.

4. Vad tyckte du om kvaliten på ridningen?: mycket bra Kommentar om ridningen: -man fick rida hur mycket som helst, olika slags turer. Namn: Andrea Renström Resa: Arizona Datum: 9/3 2014 Kommentar mottagande: - Kommentar boende: -underbar stuga, sängarna är jättesköna. Städning varje dag om man vill. Kommentar maten: Maten är grymt god.

Läs mer

Rapport Kompetenta familjer Feriepraktik sommaren 2013

Rapport Kompetenta familjer Feriepraktik sommaren 2013 Rapport Kompetenta familjer Feriepraktik sommaren 2013 Alamir Samir Elvira Fernandez Elin Lindberg Bakgrund Att forska är att skaffa sig djupare kunskaper om ett ämne, kan vara vad som helst. Föräldrastöd

Läs mer

Gör din resa lite enklare. Boka hotell, evenemang, hyrbil och taxi

Gör din resa lite enklare. Boka hotell, evenemang, hyrbil och taxi Gör din resa lite enklare Boka hotell, evenemang, hyrbil och taxi Passa på att boka allt på en och samma gång Gör din resa lite enklare och roligare. Boka hotell, evenemang, hyrbil och taxi i samband med

Läs mer

Er närvaro är den självklara förutsättningen! Vi skapar mötesplatsen och Ni den uppenbara kvalitén med Era produkter i fokus.

Er närvaro är den självklara förutsättningen! Vi skapar mötesplatsen och Ni den uppenbara kvalitén med Era produkter i fokus. ÅRETS STÖRSTA HÄNDELSE MED LANDETS ENDA RENODLADE COCKTAILEVENT DRAR IGÅNG FÖR NIONDE ÅRET I RAD; ALLT KOPPLAT TILL SVERIGES ÄLDSTA DRINKTÄVLING FÖR YRKESVERKSAMMA BARTENDERS SOM STARTADE REDAN 1949! DRINKTÄVLINGEN

Läs mer

Torsdag 23/6, Zumba i Norrstrandslogen

Torsdag 23/6, Zumba i Norrstrandslogen Balkongprojektet, sommaren 2011 Balkongprojektet är en ungdomssatsning från Kultur och Fritid där ungdomar ordnar event för andra ungdomar som inte har något att göra. Det kan innefatta volleybollturneringar,

Läs mer

Mutor och bestickning

Mutor och bestickning 1 (8) Mutor och bestickning 1. Inledning Som tjänsteman vid Försäkringskassan har du ett ansvar för att uppträda på ett sådant sätt att du bidrar till att allmänheten har ett stort förtroende för myndigheten.

Läs mer

Mässprojektet 2011. Programbok och samlingsdvd. Vilka platser kommer ni/du att medverka på? Hejsan!

Mässprojektet 2011. Programbok och samlingsdvd. Vilka platser kommer ni/du att medverka på? Hejsan! Mässprojektet 2011 Hejsan! Vi är mycket glada över att ni har valt att ansluta er till Mässprojektet 2011! Nästa steg för er är att nu läsa igenom följande information kring projektet. Vi har försökt att

Läs mer

KRAFT TRÄNING RESULTAT INTRA/ENTREPRENÖRER & EGEN FÖRETAGARE! START DATUM 2015 FÖR MER BUSINESS TYDLIGARE LEDARSKAP HÖGRE VÄLMÅENDE.

KRAFT TRÄNING RESULTAT INTRA/ENTREPRENÖRER & EGEN FÖRETAGARE! START DATUM 2015 FÖR MER BUSINESS TYDLIGARE LEDARSKAP HÖGRE VÄLMÅENDE. KRAFT & RESULTAT TRÄNING START DATUM 2015 1 Juni 16 Sept MER BUSINESS TYDLIGARE LEDARSKAP HÖGRE VÄLMÅENDE FÖR INTRA/ENTREPRENÖRER & EGEN FÖRETAGARE! FÖR INTRA/ENTREPRENÖRER & EGEN FÖRETAGARE! Mer BUSINESS,

Läs mer

Telefon: 063-10 61 16 Mobiltelefon: 073-835 34 54

Telefon: 063-10 61 16 Mobiltelefon: 073-835 34 54 Ansökan Sixten 1. Namn på projektet: Dom har ju allt - Storsjöbygden 2. Kontaktperson för projektet (projektledare): Namn: Matilda Amundsen Bergström Ålder: 22 Adress: Landgången 4 Postadress: 831 61 Östersund

Läs mer

Konsten att bedöma bilder & ge konstruktiv kritik

Konsten att bedöma bilder & ge konstruktiv kritik Konsten att bedöma bilder & ge konstruktiv kritik Varför ska vi bedöma bilder och hur kan vi som fotografer utvecklas av det? Sammanställt av Eds Fotoklubb www.edsfotoklubb.se Frågan varför och hur vi

Läs mer

Sponsringskoncept E. O N I B U W O R L D C U P B I A T H L O N Ö S T E R S U N D 2 0 1 2

Sponsringskoncept E. O N I B U W O R L D C U P B I A T H L O N Ö S T E R S U N D 2 0 1 2 Sponsringskoncept E. O N I B U W O R L D C U P B I A T H L O N Ö S T E R S U N D 2 0 1 2 Vision 2014 Världsledande i skidskytte! - vara bland de tre bästa landslagen och de tre bästa världscuparrangörerna

Läs mer

10 Styrelsens ansvarsfrihet Årsmötet beviljade styrelsens ansvarsfrihet för räkenskapsåret 2012.

10 Styrelsens ansvarsfrihet Årsmötet beviljade styrelsens ansvarsfrihet för räkenskapsåret 2012. PROTOKOLL FRÅN ÅRSMÖTE MED Kvernåa hytteområdes intresseforening (KHI) Plats: Ljøratunet Datum: Fredag 29-03-2013 Tid: kl. 17.00 Dagsordning: 1 Årsmötets öppnande Hans Holmèn öppnade mötet och hälsade

Läs mer

Illustration & From: ROLFCARLWERNER 2011

Illustration & From: ROLFCARLWERNER 2011 UTVÄRDERING o c h R ed o vi s ning Illustration & From: ROLFCARLWERNER 2011 Drivs av Musik GävleborG i samarbete med Destination Gävle kultur & FritiD Gävle kommun länsmuseet GävleborG idka-kulturkiosken

Läs mer

Inbjudan till. Träningsläger. Österrike Wipptal. 8-16 augusti 2015

Inbjudan till. Träningsläger. Österrike Wipptal. 8-16 augusti 2015 Inbjudan till Träningsläger Österrike Wipptal 8-16 augusti 2015 Info: Den andra veckan i augusti är det dags för årets stora klubb-händelse. Då drar nämligen OK Hammaren till Wipptal i Österrikiska alperna

Läs mer

BILAGA JÄMFÖRELSE MELLAN OPERAHUSEN - GRUNDUPPGIFTER & NYCKELTAL 2009

BILAGA JÄMFÖRELSE MELLAN OPERAHUSEN - GRUNDUPPGIFTER & NYCKELTAL 2009 Bilaga 1 BILAGA JÄMFÖRELSE MELLAN OPERAHUSEN - GRUNDUPPGIFTER & NYCKELTAL 2009 FÖRUTSÄTTNINGAR VID JÄMFÖRELSER MELLAN OPERAHUS På grund av skillnader i redovisningarna av verksamheterna är en jämförelse

Läs mer

Erasmus-utbyte jan juli 2010

Erasmus-utbyte jan juli 2010 Erasmus-utbyte jan juli 2010 Hogeschool van Amsterdam, Nederländerna Varför valde du att studera utomlands? Jag ville uppleva annan, ny kultur, träffa människor från olika platser i världen och byta ut

Läs mer

NORDISK SAMARBETSAVTAL För sjuksköterskor som arbetar med barn och ungdom och deras familjer.

NORDISK SAMARBETSAVTAL För sjuksköterskor som arbetar med barn och ungdom och deras familjer. 1 NORDISK SAMARBETSAVTAL För sjuksköterskor som arbetar med barn och ungdom och deras familjer. Samarbetsavtalet är godkänt av representanter från de nordiska länderna som deltog på samarbetsmötet 25-26.

Läs mer

barnhemmet i muang mai måndag 12 september - söndag 16 oktober 2011

barnhemmet i muang mai måndag 12 september - söndag 16 oktober 2011 barnhemmet i muang mai måndag 12 september - söndag 16 oktober 2011 Nu har det gått fem veckor sen sist, man kan fråga sig hur tiden kan gå så fort och vart veckorna tar vägen. Ni kanske undrar vad vi

Läs mer

Handbok för. En snabb slant. Tips för dig som vill söka eller redan har fått stipendiet

Handbok för. En snabb slant. Tips för dig som vill söka eller redan har fått stipendiet Handbok för En snabb slant Tips för dig som vill söka eller redan har fått stipendiet Innehållsförteckning Om en snabb slant 3 Vem kan söka en snabb slant? 3 Vad kan du söka för? 3 Hur du söker e-tjänsten

Läs mer

Underskattas effekterna av investeringar i kollektivtrafik i storstäderna? v/ Ingunn Opheim Ellis Urbanet Analys

Underskattas effekterna av investeringar i kollektivtrafik i storstäderna? v/ Ingunn Opheim Ellis Urbanet Analys Underskattas effekterna av investeringar i kollektivtrafik i storstäderna? v/ Ingunn Opheim Ellis Urbanet Analys Agenda 1. Tidsvärdestudier vad och varför 2. Stora skillnader mellan dels i. olika områden/

Läs mer

Kommunbladet september 2014

Kommunbladet september 2014 Kommunbladet september 2014 Valet 2014 Söndag den 14 september är det val till riksdag, kommun och landsting. När du röstar ska du ta med röstkort och ID-handling, till exempel körkort eller pass. Om du

Läs mer

Abstinensbesvär Det man känner när man saknar effekten av något man brukar använda eller göra.

Abstinensbesvär Det man känner när man saknar effekten av något man brukar använda eller göra. Alkoholberoende Ordförklaring Abstinensbesvär Det man känner när man saknar effekten av något man brukar använda eller göra. Alkoholberoende innebär att man inte längre kan styra över sitt drickande. Alkoholberoende

Läs mer

Världens bästa helg. Unge Ledere 8-10 april 2011. EUROPEISKA UNIONEN Europeiska regionala utvecklingsfonden

Världens bästa helg. Unge Ledere 8-10 april 2011. EUROPEISKA UNIONEN Europeiska regionala utvecklingsfonden Världens bästa helg Unge Ledere 8-10 april 2011 EUROPEISKA UNIONEN Europeiska regionala utvecklingsfonden Helgen begynte med gaver og teambuilding Vi lyssnade till och dansade med Karin Fevaag Larsen

Läs mer

Idrottsstjärnors syn på ekonomi och ekonomisk rådgivning. Public Relations Enkät Juli 2008

Idrottsstjärnors syn på ekonomi och ekonomisk rådgivning. Public Relations Enkät Juli 2008 Idrottsstjärnors syn på ekonomi och ekonomisk rådgivning Public Relations Enkät Juli 2008 Bakgrund Capture och Impera kommunikation har genomfört och sammanställt följande enkät riktat till svenska toppidrottare

Läs mer

Nätverka med hjärtat. och gör bättre affärer. Helene Engström. Smakprov fra n boken Nätverka med hjärtat, utgiven pa www.egetforlag.

Nätverka med hjärtat. och gör bättre affärer. Helene Engström. Smakprov fra n boken Nätverka med hjärtat, utgiven pa www.egetforlag. Nätverka med hjärtat och gör bättre affärer Helene Engström Innehåll Om nätverk...7 Nätverka med vem?...10 Nätverka lagom...12 Var hittar jag nätverk?... 15 Professionella affärsnätverk...16 Nätverka internationellt...22

Läs mer

KONFERENS, FÖRESTÄLLNINGAR & WORKSHOPS 24 25 SEPTEMBER PÅ SKÅNES DANSTEATER

KONFERENS, FÖRESTÄLLNINGAR & WORKSHOPS 24 25 SEPTEMBER PÅ SKÅNES DANSTEATER DANSFUNK 2.0 dansfunk [dansfunk ] s. -en -er förk. av dans & funktionsnedsättningar KONFERENS, FÖRESTÄLLNINGAR & WORKSHOPS 24 25 SEPTEMBER PÅ SKÅNES DANSTEATER DANSFUNK 2.0 Skånes Dansteater har sedan

Läs mer

Inbjudan Säkerhetsdagarna 2011 Grand Hôtel 10 11 november

Inbjudan Säkerhetsdagarna 2011 Grand Hôtel 10 11 november Inbjudan Säkerhetsdagarna 2011 Grand Hôtel 10 11 november Den Mänskliga faktorn För 25:e året i rad bjuder vi nu in till Säkerhetsdagarna säkerhetsbranschens exklusiva kunskapsseminarium och mötesplats.

Läs mer

Vokalprogrammet Sara Wiberg Hanna Hägerland

Vokalprogrammet Sara Wiberg Hanna Hägerland Vokalprogrammet Sara Wiberg Hanna Hägerland Filmer och diktamen Till detta häfte finns en internetsida. Där hittar du filmer om vokalerna. Du kan också träna diktamen. vokalprogrammet.weebly.com Titta

Läs mer

LINKÖPINGS GOLFKLUBB Vi älskar golf

LINKÖPINGS GOLFKLUBB Vi älskar golf LINKÖPINGS GOLFKLUBB Vi älskar golf Vi älskar golf! Välkommen att dela vår passion för världens roligaste spel. Elitspelare, nybörjare, barnfamilj, pensionär kom precis som du är. För oss är det viktigt

Läs mer

Loket och Vagnarna. Tips. Rekrytering Marknadsföring Sponsring

Loket och Vagnarna. Tips. Rekrytering Marknadsföring Sponsring Loket och Vagnarna Tips Rekrytering Marknadsföring Sponsring Undertecknad var under våren och hösten 2006 ute och besökte sammanlagt 28 föreningar runt om i Sverige. Jag hade med mig representanter från

Läs mer

Konferens Innovation Journalism Oak Lounge, Tresidder Union at Stanford University

Konferens Innovation Journalism Oak Lounge, Tresidder Union at Stanford University Konferens Journalism Oak Lounge, Tresidder Union at Stanford University Om Journalism Inbjudan till konferensen skedde via Vinnova och Jan Sandred som jobbar som Program Manager. Vinnova skickar varje

Läs mer

Det suger En lärarhandledning om droger & missbruk

Det suger En lärarhandledning om droger & missbruk Det suger En lärarhandledning om droger & missbruk! Ung utan Pung har sina rötter i Stockholms förorten Rågsved. Det hela började på en ungdomsgård 1982 där den första pjäsen handlade om fattiga ungdomar

Läs mer

FIRST LEGO League. Härnösand 2012. KomTek Glada Hudik. Lagdeltakere:

FIRST LEGO League. Härnösand 2012. KomTek Glada Hudik. Lagdeltakere: FIRST LEGO League Härnösand 2012 Presentasjon av laget KomTek Glada Hudik Vi kommer fra Hudiksvall Snittalderen på våre deltakere er 1 år Laget består av 0 jenter og 0 gutter. Vi representerer KomTek Hudiksvall

Läs mer

Musikalen FETT. en projektredovisning från

Musikalen FETT. en projektredovisning från Musikalen FETT en projektredovisning från 2 VAD GJORDE VI? Under ca två års tid har vi, tillsammans med kompositören och författaren Bertil Goldberg, arbetat på att skapa en musikal med målsättningen att

Läs mer

Sida 1 av 10. Alla priser är exkl. moms Ev reklamskatt tillkommer Version 4. Uppdaterat: 2015-01-13

Sida 1 av 10. Alla priser är exkl. moms Ev reklamskatt tillkommer Version 4. Uppdaterat: 2015-01-13 Sida 1 av 10 Innehållsförteckning Prislista: Resemässa i Göteborg...4 Prislista: Scandinavian International Travel Meet...7 Prislista: Business Travel & Meetings Forum...8 Prislista: Sponsormöjligheter

Läs mer

Whiskyresa till Skottland 21 29 augusti 2010

Whiskyresa till Skottland 21 29 augusti 2010 Whiskyresa till Skottland 21 29 augusti 2010 Mitt namn är Jocum Wigerup, Dooleys Whiskysällskap & Lugnets Whiskyklubb. Tillsammans med Robert van Hal, Whisky Society Skåne, organiserar jag en resa på temat

Läs mer

Stöd till interkulturella projekt

Stöd till interkulturella projekt Handbok för Stöd till interkulturella projekt En praktisk guide för dig som vill söka eller redan har fått stödet Innehållsförteckning sida Vad är stödet till interkulturella projekt? 3 Vem kan söka stödet

Läs mer

PLANERA DIN KUNDAKTIVITET I. Jönköping

PLANERA DIN KUNDAKTIVITET I. Jönköping PLANERA DIN KUNDAKTIVITET I Jönköping restauranger i Jönköping Tegel Matbar Galleri Sjön Köket levererar rustika, europeiska smaker i modern tappning under benämningen easy eating. Med ca 50 meter från

Läs mer

EVENTPARTNERS SÖKES!

EVENTPARTNERS SÖKES! EVENTPARTNERS SÖKES! Den 14 september har vi bokat delar av gamla bruksområdet i Forsåker (fd Papyrus/Klippan) för att genomföra en Familjedag med aktiviteter för såväl gammal som ung och under kvällen

Läs mer

Internationell Körfestival i Göteborg

Internationell Körfestival i Göteborg Internationell Körfestival i Göteborg Marknadsföra Göteborg som kultur- och turiststad En folkrörelse många sångare och lyssnare i hela världen Ett spännande evenemang för alla göteborgare Varför Göteborg

Läs mer

Ansökan om delfinansiering av evenemanget Kulturfestival 2014

Ansökan om delfinansiering av evenemanget Kulturfestival 2014 TJÄNSTESKRIVELSE Handläggare Datum Ärendebeteckning Annette Andersson 2014-03-19 KS 2014/0177 Kommunstyrelsen Ansökan om delfinansiering av evenemanget Kulturfestival 2014 Förslag till beslut Kommunstyrelsen

Läs mer

Uråldriga riter möter ny teknik!

Uråldriga riter möter ny teknik! Man must dance urfolk dansar tillsammans på nätet i realtid Ola Stinnerbom i mask 2011 Foto: Birgitta Stålnert 1 Uråldriga riter möter ny teknik! Vårt projekt MAN MUST DANCE bygger på samtida samisk dans

Läs mer

Studiecirklar på din fritid våren 2009

Studiecirklar på din fritid våren 2009 Studiecirklar på din fritid våren 2009 Studiecirklar och kultur för personer med intellektuell funktionsnedsättning SV Stockholm Sektionen för personer med funktionsnedsättningar SV Stockholm har studiecirklar

Läs mer

Cinderellas evenemangsdäck. Tänk i nya banor och upptäck en mötesplats utöver det vanliga

Cinderellas evenemangsdäck. Tänk i nya banor och upptäck en mötesplats utöver det vanliga Cinderellas evenemangsdäck Tänk i nya banor och upptäck en mötesplats utöver det vanliga www.vikingline.se Se möjligheterna! I en tid när efterfrågan på rymliga mötesplatser ökar kan vi presentera ett

Läs mer

Program för Fältjägarresa till Wien,Bratislava och Salzburg 27 april - 4 maj 2015

Program för Fältjägarresa till Wien,Bratislava och Salzburg 27 april - 4 maj 2015 Program för Fältjägarresa till Wien,Bratislava och Salzburg 27 april - 4 maj 2015 Välkomna med på en resa till Österrike och Slovakien. Vi börjar i Salzburg de första två dagarna. Staden där så många berömdheter

Läs mer

Redovisning av internationellt kulturytbyte Kajsa Bohlin, cirkusartist Push Me, Pull You! Circus Space LAB, London Spoffin Festival, Amersfoort

Redovisning av internationellt kulturytbyte Kajsa Bohlin, cirkusartist Push Me, Pull You! Circus Space LAB, London Spoffin Festival, Amersfoort Redovisning av internationellt kulturytbyte Kajsa Bohlin, cirkusartist Push Me, Pull You! Circus Space LAB, London Spoffin Festival, Amersfoort (Holland) 5-10 Juni & 1-26 Augusti 2012 Inledning Det har

Läs mer

SPONSORPAKET KALMARSUND PRIDE 2015

SPONSORPAKET KALMARSUND PRIDE 2015 KALMARSUND PRIDE 2015 Bakgrund och Syfte Kalmarsund Pride är en ideell förening som bildades i mars 2015 och som arbetar för att stärka homosexuellas, bisexuellas, trans -och queerpersoners rättigheter

Läs mer

VI OCH DOM 2010/01/22

VI OCH DOM 2010/01/22 VI OCH DOM 2010/01/22 Integration och invandring En bild av olika människor I Norbotten, Till.exempel.I Boden lever många människor med olika bakgrund. Vissa är födda i Sverige och andra i utlandet. Integration

Läs mer

företagsmässa 5.000 kr Älvdalen WOW! älvdalens HUVUDSPONSORER ARRANGÖRER ÄLVDALENS ISHALL 13-14 MAJ

företagsmässa 5.000 kr Älvdalen WOW! älvdalens HUVUDSPONSORER ARRANGÖRER ÄLVDALENS ISHALL 13-14 MAJ Boka monter och vinn 5.000 kr presentkort på s Sportcenter WOW! Har ni tänkt på hur bra vi är? En fantastiskt företagsam kommun, både historiskt och nu. Framtiden ser med andra ord ljus ut, för visst ska

Läs mer