THE FRINGE FESTIVAL OF EDINBURGH. GRUPP C Erlend Jegstad, Elisabet Wilhede, Leo Ruckman, Eyrun Thorhallsdottir, Helena Emms, Anna hasselblad

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "THE FRINGE FESTIVAL OF EDINBURGH. GRUPP C Erlend Jegstad, Elisabet Wilhede, Leo Ruckman, Eyrun Thorhallsdottir, Helena Emms, Anna hasselblad"

Transkript

1 THE FRINGE FESTIVAL OF EDINBURGH GRUPP C Erlend Jegstad, Elisabet Wilhede, Leo Ruckman, Eyrun Thorhallsdottir, Helena Emms, Anna hasselblad

2 Inledning: Den 28 november 2003 åkte vi till Edinburgh för att studera Edinburgh Festival Fringe. Fringe utspelas varje år under tre veckor i augusti. Vår huvudfrågeställning var -Kan kultur öka förståelse och bygga broar mellan länder? Som vanligt blev det hela inte så enkelt. Frågorna och intressena blev flera. -Hur fungerar det här med sponsring på Fringe? -Hur ser deras organisation ut? -Vad är festivalens förhållande till staden Edinburgh? -Vad tycker de som bor där? -Varför skulle man vilja uppträda på Fringe? För att få svar på dessa frågor intervjuade vi personal på Fringeadministrationen, kulturarbetare, artister och invånare i Edinburgh. Här kommer vår rapport om Fringe, dess förhållande till staden Edinburgh och Edinburghs invånare. Men vi måste börja från början. Vad är FRINGE? Fringe historia: 1947 startar Edinburgh International Festival som ett efterkrigsinitiativ för att förena Europa. Oinbjudna dyker då åtta teatergrupper upp för att ta del av publik, press och uppmärksamhet. De är inte en del av det officiella programmet och hittar alternativa platser att spela på myntas uttrycket Fringe, ( står för något som sticker ut, något oväntat och udda, en underground händelse), av journalisten Robert Kemp på Evening News. Round the fringe of the official Festival drama there seems to be a more private enterprise than before...i am afraid some of us are not going to be often at home during the evenings. Från åtta grupper år 1947 till drygt 600 grupper år Fringe har växt enormt mycket och erbjuder idag allt inom kultur. Teater, dans, stand-up, opera, gatuartister m.m. Fringe ses än idag som ett alternativ till den traditionella Edinburgh International Festival, även om kritiken mot festivalen har växt under de sista 20 åren. Frågor som har tagits upp om festivalen är att den är för dyr, den är inte tillräckligt alternativ, sponsring har tagit för stor plats, den har blivit för kommersiell och invånarna i Edinburgh känner sig uteslutna från Fringe. Fringe idag: Vem som helst får uppträda på Fringe. Det finns ingen som väljer ut eller bestämmer vem som får vara med. Fringe betalar inte någon för att uppträda och Fringe producerar inga egna föreställningar. Det du måste göra är att anmäla dig och betala en avgift på ca: 330 pund/grupp för att vara med i programmet. Låter lätt eller hur? Sen kommer det svåra. Du måste fixa en spelplats. Där är priserna varierande, men på en mellanstor spelplats betalar du ca: 100 pund/100 platser/dag. Om du vill sälja dina biljetter genom Fringe box office så tar de en kommission på 6 % plus moms. Sedan är det resekostnader, marknadsföring, tekniker, boende osv. osv.

3 Promenad med Thelma Good: Thelma Good kommer ifrån Edinburgh och arbetar på edinburghguide.coms teatersidor. Där informerar hon om allt som händer i Edinburghs teaterliv. Hon skriver även recensioner och har tidigare deltagit i Fringe med olika teaterföreställningar. Thelma tar oss med på en promenad i Edinburgh för att försöka ge oss en bild av hur staden ser ut under dessa hektiska veckor i augusti. Hon berättar också om varför så många artister väljer att uppträda på Fringe. Det som hon först beskriver är hur otroligt mycket folk det är i stan under denna period. Det är inte bara Fringe festivalen det är också Edinburgh International Festival, bokfestivalen och en filmfestival samtidigt. Allt blir dyrare under dessa veckor, hotell, mat, dryck osv.osv. Bara Fringe säljer otroliga 1,2 miljoner biljetter till en summa av 9,4 miljoner pund. Festivalen är ett evigt promenerande ifrån den ena spelplatsen till den andra och överallt på gatorna ser du gatuartister. På vissa platser har man även satt upp scener direkt på gatan. Spelplatserna är väldigt varierande. Många används bara under festivalen och stängs eller används till något annat under resten av året. Vissa platser har bättre rykte och är dyrare än andra och de väljer ofta vilka föreställningar som skall spelas där. Som artist är du där av flera olika anledningar. Som ny oetablerad artist eller grupp kommer du antagligen varken att bli rik eller berömd men möjligheten finns och det är den som alla hoppas på. Det stora genombrottet. Konkurrensen är knivskarp och det viktigaste är att få en recension. Recensenter springer omkring som galningar för att försöka se så mycket som möjligt. Att överhuvudtaget vara med på Fringe är en merit. På festivalen kommer också flera agenter och promotors från hela världen och kanske får just din föreställning en möjlighet att turnera eller spela någon annanstans. Du kommer också att träffa kolleger från hela världen, skaffa kontakter och framförallt ha väldigt roligt. Staden är proppfull av människor. Barer och klubbar stänger inte förrän på morgonkvisten och du har en oändlig möjlighet att se all slags kultur. Alltifrån strålande föreställningar, skandalomsusade föreställningar till det märkligaste och sämsta du någonsin har skådat. Fringe är världens största kulturarrangemang och något borde ju falla dig i smaken.

4 Intervju med Paul Gudgin, Director, Fringe. När vi talade med Paul Gudgin hade vi vår frågeställning i huvudet om festivalen kan bygga broar och skapa förståelse mellan olika länder. Vi var intresserade av att få veta vad de hade för mål och om de någon gång hade haft samma tanke som Edinburgh Internationell Festival, att förena Europa efter kriget. Något sådant uttalat mål har de på Fringe enligt Paul aldrig haft. Deras huvudmål är snarare att erbjuda en festival där vem som helst får uppträda, utan inbjudan, och utan att det ska avgöras hur bra eller dålig du är. Vad som förmodligen gör festivalen så populär bland dem som uppträder och som gör att de faktiskt är beredda att betala för sitt deltagande är möjligheten att bli upptäckt. Det är också en möjlighet för artister att träffa likasinnade och byta erfarenheter. Detta bekräftar även en artist, John McCusker, som vi talade med på vår tågresa från Glasgow till Edinburgh. Han brukar uppträda varje år på festivalen och tycker definitivt att det är värt pengarna. Organisationen Fringe: Fringe kontor ligger centralt i Edinburgh och ser utifrån mest ut som en turistshop med posters och t-shirts. Här är ca: 10 personer anställda året runt, men från april och fram till festivalens slut så växer organisationen till ca.110 anställda. Fringe organisationen har förutom dessa anställda en styrelse på 12 personer som sammanträder 4 gånger om året. Deras uppgift är att fastställa riktlinjer för Fringe och se till att personalen gör ett bra jobb. Annars är det den anställda truppen på 9-10 personer som sköter det dagliga jobbet och tar de flesta besluten. Paul själv är chef för organisationen och har det övergripande ansvaret. Fringe kontorets uppgift är att se till att allt under festivalen flyter. De sköter bokningar och kontakter med dem som vill uppträda. Den mest tidskrävande uppgiften är innan festivalen, nämligen att sammanställa alla som ska uppträda i en programtidning. Denna tidning kommer ut redan i april så att besökarna långt i förväg ska kunna köpa biljetter till favoritföreställningarna.

5 Festivalen blir större och större för varje år. Vi frågar Paul hur de gör för att få dit fler artister, om de vill ha dit fler artister. Om de medvetet försöker få dit artister från andra länder och om det kan bli ett problem att festivalen blir alldeles för stor. Han säger att de inte ägnar sig åt någon marknadsföring. De har inga resurser till det. Den bästa reklamen kommer från folk som varit där och som berättar för sina vänner och bekanta. 24 % av föreställningarna är utländska. De flesta kommer från Australien och Kanada. Fler och fler börjar komma från Östeuropa, ofta är det dansföreställningar. Skandinavien är ganska dåligt representerat förmodligen pga. språket. Vad de från Fringe sida försöker göra är att åka till stora liknande evenemang i Europa och berätta om festivalen för att få med nytt folk. En del artister är återkommande under en period, men varje år kommer det ett stort antal nya. Fringe vill inte på något sätt hindra festivalen från att bli större. Paul tycker det skulle vara att förstöra hela tanken med Fringe -Det kan i framtiden bli svårt att hitta spelplats till alla. I dagsläget är det redan problematiskt för artisterna att hitta någonstans att bo. Festivalen har vuxit och blir större för varje år. Hittills har alla kunnat anpassa sig till situationen. Om vi börjar kontrollera antalet artister går vi emot hela konceptet säger Paul. Fringe vill vara en alternativ festival. Vem som helst får komma och uppträda och ämnena som tas upp får vara hur provocerande som helst. Det har blivit synonymt med festivalen att det sker ett antal skandaler varje år och det har de inget emot, snarare tvärt om. Det lockar publik. Det är vanligt att festivalen färgas av stora världshändelser. Paul nämner bland annat året som Prinsessan Diana dog, då märktes en tydlig röd tråd, samma skedde år 2002 då mycket handlade om 11 september Människor från olika länder samlas på samma plats och byter tankar och åsikter och har roligt tillsammans. -Vi tror nog att även om det inte är ett uttalat mål från Fringes sida så kan festivalen öka förståelsen och bygga broar mellan olika länder, säger Paul och ler.

6 Intervju med Charlotte di Corp. - Sponsorship manager Vi träffade Charlotte di Corpo, i nedervåningen av Fringe festivalens kontor, för att ställa några frågor om sponsring kring festivalen. Charlotte berättade att sponsorer är en ganska ny företeelse för Fringe, trots att festivalen är 54 år gammal. Sponsorstödet var minimalt bara för sex år sedan. När Charlotte började arbeta med festivalen ansåg hon att det fanns fantastiska möjligheter för reklamfirmor och kommersiella företag att deltaga. Det sattes ihop reklampaket som man som sponsor kunde köpa in sig i. Det är dock en balansgång för festivalen vill inte bli sedd som för kommersiell. Samtidigt är kommersiella företags ekonomiska stöd livsviktigt eftersom regeringen inte ger något ekonomiskt stöd alls. Och Stadsfullmäktige bidrar med väldigt lite pengar. Det som sponsorpengarna går till är; biljettkontor, huvudprogramtidningen och några av de största utomhus föreställningarna. Spelplatserna (venues) sköter själva sin egen ekonomi. Om Charlotte blir kontaktad av en sponsor som hon inte tycker att hon har något matchande uppträdande till, så förmedlar hon vidare kontakten till något venue. Fringe festivalen har sponsorer bland dem finns: finansföretag, advokatfirmor, mobilföretag och öltillverkare. Det som binder dem samman är att de ofta har en ung publik (profil). Charlotte försöker få in 400 tusen pund i sponsorpengar, och det gäller att skräddarsy reklampaketen. Bank of Scottland vill ha en seriös framtoning med mycket namn exponering och Orange vill istället synas i ett mer galet och kreativt sammanhang. Kriterierna för en sponsor är att deras bidrag skall till 60% bestå av kontanter, sen kan resterande delen vara varor eller tjänster. Inga politiskt inkorrekta sponsorer är välkomna och man är försiktig med alkohol sponsorer. (till detta skall väl sägas att hela programmets baksida bestod av en ölreklam)

7 Vad är då Fringe huvudmål enligt Charlotte? Att festivalen skall vara öppen för alla, inget program skall planeras i förväg. Det skall vara en fri plattform där vem som helst får uttrycka sig. Det blir dock svårare och svårare att upprätthålla detta eftersom spelplatserna behöver pengar och det får de lättast från kommersiella företag. Dessa företag är ofta intresserade av en viss typ av uppträdande vilket innebär att de lätt kan bli styrande. Något som är också är viktigt är att fortsätta vara nyskapande och spännande. Festivalens relation med stadsfullmäktige beskriver Charlotte som ett love and hate relationship. Hon säger att de är involverade för att festivalen är beroende av många av de byggnader, platser, och gator som staden äger. Dessa hyrs i de flesta fall ut av kommunen. Det är svårt att förstå hur staden kan bidra med så lite eftersom de ändå drar in ca 42 miljoner pund under festivalveckorna. Går Fringe med vinst? Om de får pengar över efter festivalen går de till att förbättra kontoret sattes ett nytt datoriserat biljettsystem in som gör att biljetter kan säljas över nätet. Detta har ökat biljettförsäljningen kraftigt. Målet är att ständigt förbättra dessa system, så att intresserade kan köpa biljetter t.ex. via sin mobiltelefon. Fringe vill så småningom bli det första kulturevenemanget som har ett biljettfritt system. Festivalen gör själva ingen reklam utanför Storbritannien men har tur eftersom media och resereportage ofta nämner festivalen när de skriver om Edinburgh eller Skottland. De utländska artisterna sprider festivalens rykte i sina hemländer. Festivalen Fringe og dens samarbeidspartnere og barriärer De fleste festivaler styres på sin spesielle måte, men som regel trenger de sammarbeidspartnere som er mer sakkunnige på visse områder, nnehaver konkrete ting som ikke festivalen selv har eller som de er i behov av. Når det gjelder Fringe, kan disse partnerne deles in i grovt tre ulike ommråder: - The City Council (byggninger, komunikasjon, rengjöring, penger etc.) - Sponsorer (penger) - Venues (private scener av ulike former og sammensettninger) The City Council og Fringe administrasjonen er i behov av et närt sammarbeide dersom man skal klare av de hundretusener av besökende som skal se ulike show på over tusen ulike scener i löpet av denne tre ukers perioden. The City Council innehaver en mengde ulike byggninger i byen som blir lånt ut til Fringe under festivalen. Alt fra gamle uutnyttede byggninger til offentlige plasser brukes og/eller bygges om til

8 scener for artistene, Transporten er det også trafikketaten til The City Council som tar seg av og utgjör en viktig del av festivalen. Byggninene er spredt utover et stort område, og besökende utenifra bor gjerne et stykke utenfor byen da losji er vanskelig å få tak i rundt cenrum. I intervjuet med Charlotte Di Corpo (sponsorship manager) i Fringeledelsen viser det seg derimot at samarbeidet mellom dem og The City Council ikke er så lett som det burde väre etter over 50 år med festival. The City Council er ikke interessert i å sponse festivalen med penger selv om den årligen innbringer millionervis av pund til byen og ifölge Fringe er heller ikke kommunikasjonen mellom de ulike City Council etatene noe särlig godt da de ofte föler at dette er Fringe sitt ansvar, og Fringe må finne seg i å möte mange statsansatte som er helt uten oversikt eller informasjon om hvem som gjör hva (dette er selvfölgelig Fringe sin versjon). Fringe föler at de til tider må fotfölge de ulike etatene slik at ting blir gjort, noe som krever et ekstra arbeid som de helst ville klart seg uten. Sponsorer er til hjelp som regel kun for en ting, penger, og de er for festivalen Fringe blitt en viktig intektskilde de siste seks årene. Fringe er först og fremst interessert i sponsorer som er villige til å gi penger men kompenserer gjerne en viss del i ulike konkrete middler også. Exempelvis er Fringe Guide sponset av Becks öl ved at de står for hele produksjonen av den.. Som en egen del av rapporten vil komme inn på,så har både parter konkrete önsker å krav under en sponsor avtale, og dette kan noen ganger påvirke festivalen endel. Når det gjelder de ulike venues som drives av private personer eller bedrifter, så har de et bra og unikt samarbeid med Fringe. De får utdelt håndböker om hvordan best promotere sitt sted, en Fringe safy book og de kan bli tilbudt ulike sponsorer som fringe föler passer deres konsept. Deres artister under festivalen (som alle andre artister) blir også tilbudt hjelp til sin markedsföring av seg selv ( Fringe - how to do a show, en bok med hjelp og forklaringer til artiser om hvordan best planlegge sin forestilling för og under festivalen). Fringe er en festival som gror og vil derfor for hvert år väre viktig å vite hvordan man skal markedsföre seg selv i mylderet av artister ( Fringe - how to sell a show, en bok om hvordan best konkurere med andre Fringe-forestillinger i jakten på publikum, presse og bransjefolk). Og de er alle meget avhengig av utrymmet de skal utfolde seg på ( Fringe Spaces, en bok om festivalens venues med detaljerte beskrivelser for artisten i hvordan finne det rette stedet for akkurat sin forestilling) Men til tross for alle hjelpemiddler, så har Fringe under årene mött på ulike utfordringer som har truet deres situasjon, og i fölge T. Good, er det nettopp utrymmet som for tiden den störste faren for deres utvikling, og det er The City Council som forstörrer den. Et stort anntall av de statlige venues som blir brukt under festivalen, står tomme resten av året og er for The City Counsil et tap av ökonomiske innkomster. De siste årene har de ifölge T. Good begynnt å selge endel av disse gammle byggningene til byggefirmaer som river dem og bygger leiligheter. Fortsetter denne utviklingen, vil utviklingen av fringe reverseres på grunn av mangel av utrymme og dette kan skade fringe sitt motto om at alle artister som vil skal ha en mulighet til å opptre.

9 Folket: Vi var också ute på stan och på pubar och frågade folk vad de hade för åsikt om festivalen. Vi bad dem nämna 3 ord som de först kom att tänka på när de tänkte på Fringe. Förvånansvärt många sa att de inte kände till festivalen och att de inte brukade delta. Men de flesta svarade: kaotiskt, fantastiskt, mycket folk, mycket pengar i omlopp och uppträdanden med kultur och konst. Det kändes som om många inte visste skillnaden på de olika festivalerna som utspelas i Edinburgh. Under en rundtur i Skottland passade vi på att fråga folk på vägen om de kände till Festivalen. De turister som var med visste ingenting om Fringe. Vi pratade med några personer på en lokal pub ca: en timmes väg från Edinburgh och de kände till ganska mycket. De brukade åka dit med sina vänner och sa att där fanns någonting för alla. Själva var de mest intresserade av komedi och streetperformances. Vår guide tyckte att festivalen är alldeles lysande. Det lockar väldigt många turister till Skottland. De passar samtidigt på att ta en rundtur och se mer av landet. När festivalen pågår har han sin mest hektiska tid på hela året. Bra business alltså. Det var även vad olika bartenders svarade. Festivalen är väldigt bra för affärerna. Folk äter och dricker för fullt Man måste anställa en massa extrapersonal. Många av dem är i stan för att se på olika uppträdanden. Därför är man ganska flexibel med att pussla ihop arbetsscheman så att personalen ska kunna se vad de vill. Enligt en bartender är man till och med snällare mot extrapersonalen än den ordinarie. Under hela resan filmade vi intervjuer, promenader och folk på gatan, detta har sammanställts till en film som vi visar på redovisningen.

10 Sammanfattning: Under vår resa blev målet för Fringe mer och mer tydligt för oss. Att aldrig neka någon att delta. Att bevara det arv som grundlades av de åtta grupper som dök upp 1947 i Edinburgh. Att försöka vara ett alternativ till de andra festivalerna. Fringe stöter naturligtvis på problem på vägen: Lokaler i innerstaden som byggs om till bostadshus, beroendet av sponsorer, kommersialisering och svårigheter att intressera lokalbefolkningen och den lokala myndigheten. Men som Paul Gudgin sa: - Vi kommer aldrig att begränsa Fringe. Problemet är dock inte Fringe som organisation. Hotet för kulturen är att bli för beroende av sponsorer och reklam på olika sätt. Och även om Fringe inte nekar någon att delta så väljer ett företag vad de vill stödja. Om utvecklingen fortsätter i samma takt kan det bli en urvalsprocess och en censurering av föreställningar. Men massorna av artister fortsätter att flockas till Edinburgh under tre veckor i augusti varje år. För att kanske bli upptäckta. För att kanske bli rika. Det enda som kan stoppa dem är stadens storlek, snart finns det kanske inte plats för alla.

11 Kontaktlista. Thelma Good: Är journalist och har en hemsida om teaterlivet i Edinburgh. edinburghguide.com +44(0) Paul Gudgin: Director, Fringe Charlotte di Corpo: Sponsorship Manager, Fringe Adress till Paul och Charlotter: Edinburgh Festival Fringe 180 High Street, Edinburgh, EH1 1QS, Skottland +44(0) Aktör: John McCusker. Personer på stan, pubar och landsbygdsrundturen.

Vill du vara med och DESIGNA DIN FRAMTID och ge andra samma möjlighet?

Vill du vara med och DESIGNA DIN FRAMTID och ge andra samma möjlighet? Vill du vara med och DESIGNA DIN FRAMTID och ge andra samma möjlighet? Den här handboken är ett PEPP-PAKET som inspirerar och guidar dig från början till slut! PEPP-PAKETET innehåller Introduktion... 3

Läs mer

Möjlighet att leva som andra

Möjlighet att leva som andra Möjlighet att leva som andra Lättläst sammanfattning Slutbetänkande av LSS-kommittén Stockholm 2008 SOU 2008:77 Det här är en lättläst sammanfattning av en utredning om LSS och personlig assistans som

Läs mer

Så här kan DU också starta företag

Så här kan DU också starta företag Så här kan DU också starta företag there is no passion to be found playing small, in settling for a life that is less than the one you are capable of living. Så här kan du också starta företag Marlena

Läs mer

MAN INNAS! En handbok för barn och unga som lever med skyddade personuppgifter.

MAN INNAS! En handbok för barn och unga som lever med skyddade personuppgifter. MAN VI U INNAS! En handbok för barn och unga som lever med skyddade personuppgifter. Länsstyrelsen Östergötland Handbok: Man vill ju finnas! En handbok för barn och unga som lever med skyddade personuppgifter.

Läs mer

Trafficking är det moderna slaveriet. Elever på Angeredgymnasiet om trafficking och prostitution VT 2012

Trafficking är det moderna slaveriet. Elever på Angeredgymnasiet om trafficking och prostitution VT 2012 Trafficking är det moderna slaveriet Elever på Angeredgymnasiet om trafficking och prostitution VT 2012 Den grekiska filosofen Aristoteles sade Slaven är ett stycke egendom med själ. Detta citat tycker

Läs mer

FÖRSVARSMAKTENS GUIDE för. par

FÖRSVARSMAKTENS GUIDE för. par FÖRSVARSMAKTENS GUIDE för par där någon av er ska göra utlandstjänst 1 2 INNEHÅLL Allmän information 3 När man är ifrån varandra... 4 Tiden före insatsen 6 Vad är det som gör att vissa vill åka på insats?

Läs mer

Elevkårens 1) verksamhet 2) organisation 3) aktiva 4) medlemmar

Elevkårens 1) verksamhet 2) organisation 3) aktiva 4) medlemmar Elevkårens 1) verksamhet 2) organisation 3) aktiva 4) medlemmar Inledning. I elevkåren finns evenemangen och aktiviteterna, förmånerna och erbjudandena, föreställningarna och uppträdandena, frågorna och

Läs mer

Att växa upp i storstadsskugga i Vimmerby, Hultsfred och Eksjö

Att växa upp i storstadsskugga i Vimmerby, Hultsfred och Eksjö Att växa upp i storstadsskugga i Vimmerby, Hultsfred och Eksjö Lotta Svensson En rapport från FoU Söderhamn Att växa upp i storstadsskugga - i Vimmerby, Hultsfred och Eksjö Lotta Svensson Omslagsbilden

Läs mer

Den nya vägen in. ett migrantperpektiv. Veronica Nordlund och Lisa Pelling

Den nya vägen in. ett migrantperpektiv. Veronica Nordlund och Lisa Pelling Den nya vägen in ett migrantperpektiv Veronica Nordlund och Lisa Pelling 1 Innehållsförteckning Inledning... 4 Bakgrund och metod... 5 Urval... 5 Fördelningen arbetskraftsinvandrare/skyddssökande... 5

Läs mer

Om sexuell exploatering och hur du kan hjälpa utsatta barn och unga

Om sexuell exploatering och hur du kan hjälpa utsatta barn och unga Om sexuell exploatering och hur du kan hjälpa utsatta barn och unga Men fråga mig bara är en vägledning som riktar sig till dig som jobbar med barn och unga. Här beskrivs vad sexuell exploatering är och

Läs mer

VAR REDO ATT KÄMPA! Asylsökande barn och föräldrar berättar om sin första tid i Sverige

VAR REDO ATT KÄMPA! Asylsökande barn och föräldrar berättar om sin första tid i Sverige VAR REDO ATT KÄMPA! Asylsökande barn och föräldrar berättar om sin första tid i Sverige RÄDDA BARNEN 2014 1 Rädda Barnen kämpar för barns rättigheter. Vi väcker opinion och stöder barn i utsatta situationer

Läs mer

SAY IT! - en handbok i kommunikation

SAY IT! - en handbok i kommunikation SAY IT! - en handbok i kommunikation SAY IT! - en handbok i kommunikation TEXT, ILLUSTRATIONER, LAYOUT och METODUTVECKLING: Jonas Nilsson / Organisationsutvecklare / jonas.nilsson@viunga.se MED FEEDBACK,

Läs mer

Sen är det ju mycket det här att man får vara ärlig också och det är man ju inte van vid...

Sen är det ju mycket det här att man får vara ärlig också och det är man ju inte van vid... W ORKING- PAPER SERIEN Sen är det ju mycket det här att man får vara ärlig också och det är man ju inte van vid... - Bostad först ur de boendes perspektiv ARNE KRISTIANSEN & ANNA ESPMARKER Nr 4 2012 ISSN

Läs mer

Så blir Norrköping bättre för ungdomar!

Så blir Norrköping bättre för ungdomar! 2014-08-12 Så blir Norrköping bättre för ungdomar! - Förslag från Unga kommunutvecklare 2014 KS 2013/0967 EKONOMI- OCH STYRNINGSKONTORET Innehållsförteckning Inledning... 3 Metod... 3 Vilka är vi?... 4

Läs mer

Juni 2014. Vi bygger Vision! nu tar vi nästa steg

Juni 2014. Vi bygger Vision! nu tar vi nästa steg Juni 2014 Vi bygger Vision! nu tar vi nästa steg 1 2 Inledning Förbundsmötet 2012 var Visions första förbundsmöte. Då gick vi från att vara en ny version av SKTF till att vara Vision Sveriges nyaste fackförbund

Läs mer

Tack vare det meröppna biblioteket fi nns det ett bibliotek även för mig

Tack vare det meröppna biblioteket fi nns det ett bibliotek även för mig KulturSkåne Tack vare det meröppna biblioteket fi nns det ett bibliotek även för mig En utvärdering av Veberöds meröppna bibliotek 2010-2011 EN UTVÄRDERING AV VEBERÖDS MERÖPPNA BIBLIOTEK 2010-2011 FÖRORD

Läs mer

14 år med samtalsgrupperna Ellen, allan och Coolt med koll. En sammanställning av deltagares tankar och upplevelser

14 år med samtalsgrupperna Ellen, allan och Coolt med koll. En sammanställning av deltagares tankar och upplevelser 14 år med samtalsgrupperna Ellen, allan och Coolt med koll En sammanställning av deltagares tankar och upplevelser Ett stort TACK till alla er som varit med och delat med er av era erfarenheter från Ellen,

Läs mer

Hur jämställda är kvinnor i Sverige? Om kvinnors rättigheter på lättläst svenska

Hur jämställda är kvinnor i Sverige? Om kvinnors rättigheter på lättläst svenska Hur jämställda är kvinnor i Sverige? Om kvinnors rättigheter på lättläst svenska Hur jämställda är kvinnor i Sverige? Om kvinnors rättigheter på lättläst svenska Läs detta först Den här boken beskriver

Läs mer

En by som alla andra. Spel: Del 1 Historiebruk och nationalism. Sammanfattning. Översikt. Tips till handledaren

En by som alla andra. Spel: Del 1 Historiebruk och nationalism. Sammanfattning. Översikt. Tips till handledaren Spel: Del 1 Historiebruk och nationalism En by som alla andra Sammanfattning En by som alla andra är ett spel som i första hand handlar om historiebruk och nationalism. Det använder en vanlig svensk by

Läs mer

HÅLLBAR UTVECKLING: STADEN LÄRARHANDLEDNING

HÅLLBAR UTVECKLING: STADEN LÄRARHANDLEDNING HÅLLBAR UTVECKLING: STADEN LÄRARHANDLEDNING INTRODUKTION: HÅLLBAR UTVECKLING Vad innebär hållbar utveckling? Begreppet hållbar utveckling blev känt i och med att FN startade den så kallade Brundtlandskommissionen

Läs mer

Kommunal en lärande organisation? Nya perspektiv på kommunikation och förändring

Kommunal en lärande organisation? Nya perspektiv på kommunikation och förändring Kommunal en lärande organisation? Nya perspektiv på kommunikation och förändring För att en process ska hållas vid liv, måste den ständigt fyllas med ny energi och få andrum för att ladda energi. Processen

Läs mer

OLIKA MEN LIKA ATT ARBETA MED BARNKONVENTIONEN I FÖRSKOLAN

OLIKA MEN LIKA ATT ARBETA MED BARNKONVENTIONEN I FÖRSKOLAN OLIKA MEN LIKA ATT ARBETA MED BARNKONVENTIONEN I FÖRSKOLAN Foto: Mostphotos Metodbok Rädda Barnen kämpar för barns rättigheter. Vi väcker opinion och stöder barn i utsatta situationer i Sverige och i världen.

Läs mer

Kvinnligt och manligt ledarskap i arbetslivet

Kvinnligt och manligt ledarskap i arbetslivet Kvinnligt och manligt ledarskap i arbetslivet Vad är ledarskap? De unga angriper det och de äldre längtar efter det. Föräldrarna har förlorat det och polisen söker det. Experter säger sig ha det och konstnärer

Läs mer

10-årsjubileum för Folkbildningsnätet - nu ser vi framåt

10-årsjubileum för Folkbildningsnätet - nu ser vi framåt Folkbildningsnätet, Folkbildningsvärldens gemensamma mötesplats på nätet, lanserades1996. Och nätet påminner mycket om andra 10-åringar, som med pigga ögon och nyfiket sinne undersöker omvärlden på sin

Läs mer

Konvention om rättigheter för personer med funktionsnedsättning. Lättläst version

Konvention om rättigheter för personer med funktionsnedsättning. Lättläst version Konvention om rättigheter för personer med funktionsnedsättning Lättläst version Konventionen om rättigheter för personer med funktionsnedsättning Här är konventionen omskriven till lättläst. Allt viktigt

Läs mer

distriktsmaterial DEMOKRATI & EKONOMI STÖD TILL KLUBBAR & KOMMUNER AKTIVA & FÖRTROENDEVALDA ARBETSGIVARSKAP

distriktsmaterial DEMOKRATI & EKONOMI STÖD TILL KLUBBAR & KOMMUNER AKTIVA & FÖRTROENDEVALDA ARBETSGIVARSKAP distriktsmaterial DEMOKRATI & EKONOMI STÖD TILL KLUBBAR & KOMMUNER AKTIVA & FÖRTROENDEVALDA ARBETSGIVARSKAP innehåll 4 Stöd till klubbar och kommuner DEL 1 5 Organisera ert stöd 7 Nyckelpersoner DEL 2

Läs mer

Upp till dans! En etnologisk iakttagelse. Inledning. Av Maria Ek

Upp till dans! En etnologisk iakttagelse. Inledning. Av Maria Ek Upp till dans! En etnologisk iakttagelse Av Maria Ek Ett konstprojekt i samarbete med Östhammars kommuns kultur-och fritidsförvaltning genom kulturrådets satsning Kultur för Äldre, samt Kultur i Länet,

Läs mer

5 hemligheter om chefen och att få honom att göra som du vill.

5 hemligheter om chefen och att få honom att göra som du vill. e-bok från Henrik Persson 5 hemligheter om chefen och att få honom att göra som du vill. web: henrikpersson.nu email: henrikpersson@mac.com msn: hen-per@hotmail.com tel: 0739 32 30 49 Är det här verkligen

Läs mer

Copyright 2011 Enköpings kommun

Copyright 2011 Enköpings kommun Utgivare: Enköpings kommun, Vård- och omsorgsförvaltningen Formgivare: Kristina Gyld och Angelica Runqvist, Enköpings kommun Illustration omslag: Charlotta Carlqvist, Charlotta Illustration Foto: se respektive

Läs mer