THE FRINGE FESTIVAL OF EDINBURGH. GRUPP C Erlend Jegstad, Elisabet Wilhede, Leo Ruckman, Eyrun Thorhallsdottir, Helena Emms, Anna hasselblad

Save this PDF as:
 WORD  PNG  TXT  JPG

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "THE FRINGE FESTIVAL OF EDINBURGH. GRUPP C Erlend Jegstad, Elisabet Wilhede, Leo Ruckman, Eyrun Thorhallsdottir, Helena Emms, Anna hasselblad"

Transkript

1 THE FRINGE FESTIVAL OF EDINBURGH GRUPP C Erlend Jegstad, Elisabet Wilhede, Leo Ruckman, Eyrun Thorhallsdottir, Helena Emms, Anna hasselblad

2 Inledning: Den 28 november 2003 åkte vi till Edinburgh för att studera Edinburgh Festival Fringe. Fringe utspelas varje år under tre veckor i augusti. Vår huvudfrågeställning var -Kan kultur öka förståelse och bygga broar mellan länder? Som vanligt blev det hela inte så enkelt. Frågorna och intressena blev flera. -Hur fungerar det här med sponsring på Fringe? -Hur ser deras organisation ut? -Vad är festivalens förhållande till staden Edinburgh? -Vad tycker de som bor där? -Varför skulle man vilja uppträda på Fringe? För att få svar på dessa frågor intervjuade vi personal på Fringeadministrationen, kulturarbetare, artister och invånare i Edinburgh. Här kommer vår rapport om Fringe, dess förhållande till staden Edinburgh och Edinburghs invånare. Men vi måste börja från början. Vad är FRINGE? Fringe historia: 1947 startar Edinburgh International Festival som ett efterkrigsinitiativ för att förena Europa. Oinbjudna dyker då åtta teatergrupper upp för att ta del av publik, press och uppmärksamhet. De är inte en del av det officiella programmet och hittar alternativa platser att spela på myntas uttrycket Fringe, ( står för något som sticker ut, något oväntat och udda, en underground händelse), av journalisten Robert Kemp på Evening News. Round the fringe of the official Festival drama there seems to be a more private enterprise than before...i am afraid some of us are not going to be often at home during the evenings. Från åtta grupper år 1947 till drygt 600 grupper år Fringe har växt enormt mycket och erbjuder idag allt inom kultur. Teater, dans, stand-up, opera, gatuartister m.m. Fringe ses än idag som ett alternativ till den traditionella Edinburgh International Festival, även om kritiken mot festivalen har växt under de sista 20 åren. Frågor som har tagits upp om festivalen är att den är för dyr, den är inte tillräckligt alternativ, sponsring har tagit för stor plats, den har blivit för kommersiell och invånarna i Edinburgh känner sig uteslutna från Fringe. Fringe idag: Vem som helst får uppträda på Fringe. Det finns ingen som väljer ut eller bestämmer vem som får vara med. Fringe betalar inte någon för att uppträda och Fringe producerar inga egna föreställningar. Det du måste göra är att anmäla dig och betala en avgift på ca: 330 pund/grupp för att vara med i programmet. Låter lätt eller hur? Sen kommer det svåra. Du måste fixa en spelplats. Där är priserna varierande, men på en mellanstor spelplats betalar du ca: 100 pund/100 platser/dag. Om du vill sälja dina biljetter genom Fringe box office så tar de en kommission på 6 % plus moms. Sedan är det resekostnader, marknadsföring, tekniker, boende osv. osv.

3 Promenad med Thelma Good: Thelma Good kommer ifrån Edinburgh och arbetar på edinburghguide.coms teatersidor. Där informerar hon om allt som händer i Edinburghs teaterliv. Hon skriver även recensioner och har tidigare deltagit i Fringe med olika teaterföreställningar. Thelma tar oss med på en promenad i Edinburgh för att försöka ge oss en bild av hur staden ser ut under dessa hektiska veckor i augusti. Hon berättar också om varför så många artister väljer att uppträda på Fringe. Det som hon först beskriver är hur otroligt mycket folk det är i stan under denna period. Det är inte bara Fringe festivalen det är också Edinburgh International Festival, bokfestivalen och en filmfestival samtidigt. Allt blir dyrare under dessa veckor, hotell, mat, dryck osv.osv. Bara Fringe säljer otroliga 1,2 miljoner biljetter till en summa av 9,4 miljoner pund. Festivalen är ett evigt promenerande ifrån den ena spelplatsen till den andra och överallt på gatorna ser du gatuartister. På vissa platser har man även satt upp scener direkt på gatan. Spelplatserna är väldigt varierande. Många används bara under festivalen och stängs eller används till något annat under resten av året. Vissa platser har bättre rykte och är dyrare än andra och de väljer ofta vilka föreställningar som skall spelas där. Som artist är du där av flera olika anledningar. Som ny oetablerad artist eller grupp kommer du antagligen varken att bli rik eller berömd men möjligheten finns och det är den som alla hoppas på. Det stora genombrottet. Konkurrensen är knivskarp och det viktigaste är att få en recension. Recensenter springer omkring som galningar för att försöka se så mycket som möjligt. Att överhuvudtaget vara med på Fringe är en merit. På festivalen kommer också flera agenter och promotors från hela världen och kanske får just din föreställning en möjlighet att turnera eller spela någon annanstans. Du kommer också att träffa kolleger från hela världen, skaffa kontakter och framförallt ha väldigt roligt. Staden är proppfull av människor. Barer och klubbar stänger inte förrän på morgonkvisten och du har en oändlig möjlighet att se all slags kultur. Alltifrån strålande föreställningar, skandalomsusade föreställningar till det märkligaste och sämsta du någonsin har skådat. Fringe är världens största kulturarrangemang och något borde ju falla dig i smaken.

4 Intervju med Paul Gudgin, Director, Fringe. När vi talade med Paul Gudgin hade vi vår frågeställning i huvudet om festivalen kan bygga broar och skapa förståelse mellan olika länder. Vi var intresserade av att få veta vad de hade för mål och om de någon gång hade haft samma tanke som Edinburgh Internationell Festival, att förena Europa efter kriget. Något sådant uttalat mål har de på Fringe enligt Paul aldrig haft. Deras huvudmål är snarare att erbjuda en festival där vem som helst får uppträda, utan inbjudan, och utan att det ska avgöras hur bra eller dålig du är. Vad som förmodligen gör festivalen så populär bland dem som uppträder och som gör att de faktiskt är beredda att betala för sitt deltagande är möjligheten att bli upptäckt. Det är också en möjlighet för artister att träffa likasinnade och byta erfarenheter. Detta bekräftar även en artist, John McCusker, som vi talade med på vår tågresa från Glasgow till Edinburgh. Han brukar uppträda varje år på festivalen och tycker definitivt att det är värt pengarna. Organisationen Fringe: Fringe kontor ligger centralt i Edinburgh och ser utifrån mest ut som en turistshop med posters och t-shirts. Här är ca: 10 personer anställda året runt, men från april och fram till festivalens slut så växer organisationen till ca.110 anställda. Fringe organisationen har förutom dessa anställda en styrelse på 12 personer som sammanträder 4 gånger om året. Deras uppgift är att fastställa riktlinjer för Fringe och se till att personalen gör ett bra jobb. Annars är det den anställda truppen på 9-10 personer som sköter det dagliga jobbet och tar de flesta besluten. Paul själv är chef för organisationen och har det övergripande ansvaret. Fringe kontorets uppgift är att se till att allt under festivalen flyter. De sköter bokningar och kontakter med dem som vill uppträda. Den mest tidskrävande uppgiften är innan festivalen, nämligen att sammanställa alla som ska uppträda i en programtidning. Denna tidning kommer ut redan i april så att besökarna långt i förväg ska kunna köpa biljetter till favoritföreställningarna.

5 Festivalen blir större och större för varje år. Vi frågar Paul hur de gör för att få dit fler artister, om de vill ha dit fler artister. Om de medvetet försöker få dit artister från andra länder och om det kan bli ett problem att festivalen blir alldeles för stor. Han säger att de inte ägnar sig åt någon marknadsföring. De har inga resurser till det. Den bästa reklamen kommer från folk som varit där och som berättar för sina vänner och bekanta. 24 % av föreställningarna är utländska. De flesta kommer från Australien och Kanada. Fler och fler börjar komma från Östeuropa, ofta är det dansföreställningar. Skandinavien är ganska dåligt representerat förmodligen pga. språket. Vad de från Fringe sida försöker göra är att åka till stora liknande evenemang i Europa och berätta om festivalen för att få med nytt folk. En del artister är återkommande under en period, men varje år kommer det ett stort antal nya. Fringe vill inte på något sätt hindra festivalen från att bli större. Paul tycker det skulle vara att förstöra hela tanken med Fringe -Det kan i framtiden bli svårt att hitta spelplats till alla. I dagsläget är det redan problematiskt för artisterna att hitta någonstans att bo. Festivalen har vuxit och blir större för varje år. Hittills har alla kunnat anpassa sig till situationen. Om vi börjar kontrollera antalet artister går vi emot hela konceptet säger Paul. Fringe vill vara en alternativ festival. Vem som helst får komma och uppträda och ämnena som tas upp får vara hur provocerande som helst. Det har blivit synonymt med festivalen att det sker ett antal skandaler varje år och det har de inget emot, snarare tvärt om. Det lockar publik. Det är vanligt att festivalen färgas av stora världshändelser. Paul nämner bland annat året som Prinsessan Diana dog, då märktes en tydlig röd tråd, samma skedde år 2002 då mycket handlade om 11 september Människor från olika länder samlas på samma plats och byter tankar och åsikter och har roligt tillsammans. -Vi tror nog att även om det inte är ett uttalat mål från Fringes sida så kan festivalen öka förståelsen och bygga broar mellan olika länder, säger Paul och ler.

6 Intervju med Charlotte di Corp. - Sponsorship manager Vi träffade Charlotte di Corpo, i nedervåningen av Fringe festivalens kontor, för att ställa några frågor om sponsring kring festivalen. Charlotte berättade att sponsorer är en ganska ny företeelse för Fringe, trots att festivalen är 54 år gammal. Sponsorstödet var minimalt bara för sex år sedan. När Charlotte började arbeta med festivalen ansåg hon att det fanns fantastiska möjligheter för reklamfirmor och kommersiella företag att deltaga. Det sattes ihop reklampaket som man som sponsor kunde köpa in sig i. Det är dock en balansgång för festivalen vill inte bli sedd som för kommersiell. Samtidigt är kommersiella företags ekonomiska stöd livsviktigt eftersom regeringen inte ger något ekonomiskt stöd alls. Och Stadsfullmäktige bidrar med väldigt lite pengar. Det som sponsorpengarna går till är; biljettkontor, huvudprogramtidningen och några av de största utomhus föreställningarna. Spelplatserna (venues) sköter själva sin egen ekonomi. Om Charlotte blir kontaktad av en sponsor som hon inte tycker att hon har något matchande uppträdande till, så förmedlar hon vidare kontakten till något venue. Fringe festivalen har sponsorer bland dem finns: finansföretag, advokatfirmor, mobilföretag och öltillverkare. Det som binder dem samman är att de ofta har en ung publik (profil). Charlotte försöker få in 400 tusen pund i sponsorpengar, och det gäller att skräddarsy reklampaketen. Bank of Scottland vill ha en seriös framtoning med mycket namn exponering och Orange vill istället synas i ett mer galet och kreativt sammanhang. Kriterierna för en sponsor är att deras bidrag skall till 60% bestå av kontanter, sen kan resterande delen vara varor eller tjänster. Inga politiskt inkorrekta sponsorer är välkomna och man är försiktig med alkohol sponsorer. (till detta skall väl sägas att hela programmets baksida bestod av en ölreklam)

7 Vad är då Fringe huvudmål enligt Charlotte? Att festivalen skall vara öppen för alla, inget program skall planeras i förväg. Det skall vara en fri plattform där vem som helst får uttrycka sig. Det blir dock svårare och svårare att upprätthålla detta eftersom spelplatserna behöver pengar och det får de lättast från kommersiella företag. Dessa företag är ofta intresserade av en viss typ av uppträdande vilket innebär att de lätt kan bli styrande. Något som är också är viktigt är att fortsätta vara nyskapande och spännande. Festivalens relation med stadsfullmäktige beskriver Charlotte som ett love and hate relationship. Hon säger att de är involverade för att festivalen är beroende av många av de byggnader, platser, och gator som staden äger. Dessa hyrs i de flesta fall ut av kommunen. Det är svårt att förstå hur staden kan bidra med så lite eftersom de ändå drar in ca 42 miljoner pund under festivalveckorna. Går Fringe med vinst? Om de får pengar över efter festivalen går de till att förbättra kontoret sattes ett nytt datoriserat biljettsystem in som gör att biljetter kan säljas över nätet. Detta har ökat biljettförsäljningen kraftigt. Målet är att ständigt förbättra dessa system, så att intresserade kan köpa biljetter t.ex. via sin mobiltelefon. Fringe vill så småningom bli det första kulturevenemanget som har ett biljettfritt system. Festivalen gör själva ingen reklam utanför Storbritannien men har tur eftersom media och resereportage ofta nämner festivalen när de skriver om Edinburgh eller Skottland. De utländska artisterna sprider festivalens rykte i sina hemländer. Festivalen Fringe og dens samarbeidspartnere og barriärer De fleste festivaler styres på sin spesielle måte, men som regel trenger de sammarbeidspartnere som er mer sakkunnige på visse områder, nnehaver konkrete ting som ikke festivalen selv har eller som de er i behov av. Når det gjelder Fringe, kan disse partnerne deles in i grovt tre ulike ommråder: - The City Council (byggninger, komunikasjon, rengjöring, penger etc.) - Sponsorer (penger) - Venues (private scener av ulike former og sammensettninger) The City Council og Fringe administrasjonen er i behov av et närt sammarbeide dersom man skal klare av de hundretusener av besökende som skal se ulike show på over tusen ulike scener i löpet av denne tre ukers perioden. The City Council innehaver en mengde ulike byggninger i byen som blir lånt ut til Fringe under festivalen. Alt fra gamle uutnyttede byggninger til offentlige plasser brukes og/eller bygges om til

8 scener for artistene, Transporten er det også trafikketaten til The City Council som tar seg av og utgjör en viktig del av festivalen. Byggninene er spredt utover et stort område, og besökende utenifra bor gjerne et stykke utenfor byen da losji er vanskelig å få tak i rundt cenrum. I intervjuet med Charlotte Di Corpo (sponsorship manager) i Fringeledelsen viser det seg derimot at samarbeidet mellom dem og The City Council ikke er så lett som det burde väre etter over 50 år med festival. The City Council er ikke interessert i å sponse festivalen med penger selv om den årligen innbringer millionervis av pund til byen og ifölge Fringe er heller ikke kommunikasjonen mellom de ulike City Council etatene noe särlig godt da de ofte föler at dette er Fringe sitt ansvar, og Fringe må finne seg i å möte mange statsansatte som er helt uten oversikt eller informasjon om hvem som gjör hva (dette er selvfölgelig Fringe sin versjon). Fringe föler at de til tider må fotfölge de ulike etatene slik at ting blir gjort, noe som krever et ekstra arbeid som de helst ville klart seg uten. Sponsorer er til hjelp som regel kun for en ting, penger, og de er for festivalen Fringe blitt en viktig intektskilde de siste seks årene. Fringe er först og fremst interessert i sponsorer som er villige til å gi penger men kompenserer gjerne en viss del i ulike konkrete middler også. Exempelvis er Fringe Guide sponset av Becks öl ved at de står for hele produksjonen av den.. Som en egen del av rapporten vil komme inn på,så har både parter konkrete önsker å krav under en sponsor avtale, og dette kan noen ganger påvirke festivalen endel. Når det gjelder de ulike venues som drives av private personer eller bedrifter, så har de et bra og unikt samarbeid med Fringe. De får utdelt håndböker om hvordan best promotere sitt sted, en Fringe safy book og de kan bli tilbudt ulike sponsorer som fringe föler passer deres konsept. Deres artister under festivalen (som alle andre artister) blir også tilbudt hjelp til sin markedsföring av seg selv ( Fringe - how to do a show, en bok med hjelp og forklaringer til artiser om hvordan best planlegge sin forestilling för og under festivalen). Fringe er en festival som gror og vil derfor for hvert år väre viktig å vite hvordan man skal markedsföre seg selv i mylderet av artister ( Fringe - how to sell a show, en bok om hvordan best konkurere med andre Fringe-forestillinger i jakten på publikum, presse og bransjefolk). Og de er alle meget avhengig av utrymmet de skal utfolde seg på ( Fringe Spaces, en bok om festivalens venues med detaljerte beskrivelser for artisten i hvordan finne det rette stedet for akkurat sin forestilling) Men til tross for alle hjelpemiddler, så har Fringe under årene mött på ulike utfordringer som har truet deres situasjon, og i fölge T. Good, er det nettopp utrymmet som for tiden den störste faren for deres utvikling, og det er The City Council som forstörrer den. Et stort anntall av de statlige venues som blir brukt under festivalen, står tomme resten av året og er for The City Counsil et tap av ökonomiske innkomster. De siste årene har de ifölge T. Good begynnt å selge endel av disse gammle byggningene til byggefirmaer som river dem og bygger leiligheter. Fortsetter denne utviklingen, vil utviklingen av fringe reverseres på grunn av mangel av utrymme og dette kan skade fringe sitt motto om at alle artister som vil skal ha en mulighet til å opptre.

9 Folket: Vi var också ute på stan och på pubar och frågade folk vad de hade för åsikt om festivalen. Vi bad dem nämna 3 ord som de först kom att tänka på när de tänkte på Fringe. Förvånansvärt många sa att de inte kände till festivalen och att de inte brukade delta. Men de flesta svarade: kaotiskt, fantastiskt, mycket folk, mycket pengar i omlopp och uppträdanden med kultur och konst. Det kändes som om många inte visste skillnaden på de olika festivalerna som utspelas i Edinburgh. Under en rundtur i Skottland passade vi på att fråga folk på vägen om de kände till Festivalen. De turister som var med visste ingenting om Fringe. Vi pratade med några personer på en lokal pub ca: en timmes väg från Edinburgh och de kände till ganska mycket. De brukade åka dit med sina vänner och sa att där fanns någonting för alla. Själva var de mest intresserade av komedi och streetperformances. Vår guide tyckte att festivalen är alldeles lysande. Det lockar väldigt många turister till Skottland. De passar samtidigt på att ta en rundtur och se mer av landet. När festivalen pågår har han sin mest hektiska tid på hela året. Bra business alltså. Det var även vad olika bartenders svarade. Festivalen är väldigt bra för affärerna. Folk äter och dricker för fullt Man måste anställa en massa extrapersonal. Många av dem är i stan för att se på olika uppträdanden. Därför är man ganska flexibel med att pussla ihop arbetsscheman så att personalen ska kunna se vad de vill. Enligt en bartender är man till och med snällare mot extrapersonalen än den ordinarie. Under hela resan filmade vi intervjuer, promenader och folk på gatan, detta har sammanställts till en film som vi visar på redovisningen.

10 Sammanfattning: Under vår resa blev målet för Fringe mer och mer tydligt för oss. Att aldrig neka någon att delta. Att bevara det arv som grundlades av de åtta grupper som dök upp 1947 i Edinburgh. Att försöka vara ett alternativ till de andra festivalerna. Fringe stöter naturligtvis på problem på vägen: Lokaler i innerstaden som byggs om till bostadshus, beroendet av sponsorer, kommersialisering och svårigheter att intressera lokalbefolkningen och den lokala myndigheten. Men som Paul Gudgin sa: - Vi kommer aldrig att begränsa Fringe. Problemet är dock inte Fringe som organisation. Hotet för kulturen är att bli för beroende av sponsorer och reklam på olika sätt. Och även om Fringe inte nekar någon att delta så väljer ett företag vad de vill stödja. Om utvecklingen fortsätter i samma takt kan det bli en urvalsprocess och en censurering av föreställningar. Men massorna av artister fortsätter att flockas till Edinburgh under tre veckor i augusti varje år. För att kanske bli upptäckta. För att kanske bli rika. Det enda som kan stoppa dem är stadens storlek, snart finns det kanske inte plats för alla.

11 Kontaktlista. Thelma Good: Är journalist och har en hemsida om teaterlivet i Edinburgh. edinburghguide.com +44(0) Paul Gudgin: Director, Fringe Charlotte di Corpo: Sponsorship Manager, Fringe Adress till Paul och Charlotter: Edinburgh Festival Fringe 180 High Street, Edinburgh, EH1 1QS, Skottland +44(0) Aktör: John McCusker. Personer på stan, pubar och landsbygdsrundturen.

FIRST LEGO League. Härnösand 2010

FIRST LEGO League. Härnösand 2010 FIRST LEGO League Härnösand 2010 Presentasjon av laget Team Söråker Vi kommer fra Söråkers skola Snittalderen på våre deltakere er 11 år Laget består av 1 jente og 6 gutter. Vi representerer Söråkers skola

Läs mer

FIRST LEGO League. Borlänge 2012

FIRST LEGO League. Borlänge 2012 FIRST LEGO League Borlänge 2012 Presentasjon av laget Blåsta blåbär Vi kommer fra Säter Snittalderen på våre deltakere er 14 år Laget består av 10 jenter og 4 gutter. Vi representerer Klockarskolan Type

Läs mer

Lära och utvecklas tillsammans

Lära och utvecklas tillsammans Rapport från utvecklingsarbetet inom projektet Lära och utvecklas tillsammans vid Lärarhögskolan i Stockholm Alfabetiseringsundervisning - med bild och studiebesök Lillemor Hedström Lillemor Hedström 2006-01-18

Läs mer

FIRST LEGO League. Västerås 2012

FIRST LEGO League. Västerås 2012 FIRST LEGO League Västerås 2012 Presentasjon av laget Problemlösarna Vi kommer fra Hallstahammar Snittalderen på våre deltakere er 12 år Laget består av 10 jenter og 12 gutter. Vi representerer Lindboskolan

Läs mer

FIRST LEGO League. Göteborg 2012

FIRST LEGO League. Göteborg 2012 FIRST LEGO League Göteborg 2012 Presentasjon av laget Another brick in the wall Vi kommer fra Växjö Snittalderen på våre deltakere er 14 år Laget består av 4 jenter og 7 gutter. Vi representerer Karl-Oskarskolan

Läs mer

FIRST LEGO League. Härnösand 2010

FIRST LEGO League. Härnösand 2010 FIRST LEGO League Härnösand 2010 Presentasjon av laget Bredgårdsskolan Vi kommer fra Strömsund Snittalderen på våre deltakere er 11 år Laget består av 6 jenter og 6 gutter. Vi representerer Strömsunds

Läs mer

FIRST LEGO League. Stockholm 7-9 2012

FIRST LEGO League. Stockholm 7-9 2012 FIRST LEGO League Stockholm 7-9 2012 Presentasjon av laget Szhwampzch Vi kommer fra Enköping Snittalderen på våre deltakere er 14 år Laget består av 1 jente og 14 gutter. Vi representerer Korsängsskolan

Läs mer

"Content is king" - Vacker Webbdesign & Effektiv Sökmotorsoptimering för företag

Content is king - Vacker Webbdesign & Effektiv Sökmotorsoptimering för företag "Content is king" Skapad den jul 20, Publicerad av Anders Sällstedt Kategori Webbutveckling Jag funderade ett tag på vad jag skulle kalla detta blogginlägg. Problemet som sådant är att många undrar varför

Läs mer

Kommentar omhändertagande: -ETTERSOM DET VAR MIN TUR N.R.3 SOM EN GOD VENN,MED SAMME ROM OG MINE FAVEORITTHESTER SOM VAR RESEVERT KUN MEG.

Kommentar omhändertagande: -ETTERSOM DET VAR MIN TUR N.R.3 SOM EN GOD VENN,MED SAMME ROM OG MINE FAVEORITTHESTER SOM VAR RESEVERT KUN MEG. Namn: JENS SKJERDAL Resa: MEXIKO Datum: 1601 TIL 2701 2013 Kommentar mottagande: - Kommentar boende: - Kommentar maten: - Kommentar om ridningen: - Kommentar om hästarna: - Kommentar omhändertagande: -ETTERSOM

Läs mer

FIRST LEGO League. Härnösand 2012

FIRST LEGO League. Härnösand 2012 FIRST LEGO League Härnösand 2012 Presentasjon av laget Team Spam Vi kommer fra Härnösand Snittalderen på våre deltakere er 14 år Laget består av 7 jenter og 4 gutter. Vi representerer Kastellskolan Type

Läs mer

Eyrun Thorhallsdottir KV03 04-05-10. 101 Reykjavik. - en rapport om marknadsföring. (101 är postnumret för centrala Reykjavik)

Eyrun Thorhallsdottir KV03 04-05-10. 101 Reykjavik. - en rapport om marknadsföring. (101 är postnumret för centrala Reykjavik) Eyrun Thorhallsdottir KV03 04-05-10 101 Reykjavik - en rapport om marknadsföring (101 är postnumret för centrala Reykjavik) 1. Inledning sid. 3 2. Metod sid. 3 3. Bakgrund sid. 3 4. Syfte sid. 3 5. Dans

Läs mer

Bilaga 2 Vedlegg 2. Stadga för Svensk-norska renbetesnämnden och. Vedtekter. for Norsk-svenske reinbeitenemnden. Norsk-svenske overprøvingsnemnden

Bilaga 2 Vedlegg 2. Stadga för Svensk-norska renbetesnämnden och. Vedtekter. for Norsk-svenske reinbeitenemnden. Norsk-svenske overprøvingsnemnden 1 Bilaga 2 Vedlegg 2 Stadga för Svensk-norska renbetesnämnden och Svensk-norska överprövningsnämnden Inledande bestämmelser 1 Denna stadga innehåller närmare bestämmelser för Svensk-norska renbetesnämnden

Läs mer

FIRST LEGO League. Härnösand 2010

FIRST LEGO League. Härnösand 2010 FIRST LEGO League Härnösand 2010 Presentasjon av laget HTexperience Vi kommer fra Härnösand Snittalderen på våre deltakere er 14 år Laget består av 1 jente og 9 gutter. Vi representerer Kastellskolan Type

Läs mer

Vad lär ni eleverna? 2

Vad lär ni eleverna? 2 Vad lär ni eleverna? 2 I Nämnaren nr 14/2 redovisar Ankar Jylltorp ett exempel på hur elever i åk 7 behandlar ett matrecept, dels under en lektion i hemkunskap, dels på lektioner i matematik. Eleverna

Läs mer

FIRST LEGO League. Härnösand 2011

FIRST LEGO League. Härnösand 2011 FIRST LEGO League Härnösand 2011 Presentasjon av laget A-Team Vi kommer fra Härnösand Snittalderen på våre deltakere er 11 år Laget består av 7 jenter og 6 gutter. Vi representerer Häggdångers byskola

Läs mer

Examensutställning av Erik Betshammar Konstnärligt masterprogram Högskolan för fotografi, Göteborgs universitet

Examensutställning av Erik Betshammar Konstnärligt masterprogram Högskolan för fotografi, Göteborgs universitet Som om de här försöken att hårt pressa ditt huvud mot mitt bröst att tejpa samman våra händer att be dig balansera mina dagböcker på din rygg skulle förändra bevara något. Examensutställning av Erik Betshammar

Läs mer

Tobago 2009-12-16 2010-01-05

Tobago 2009-12-16 2010-01-05 Tobago 2009-12-16 2010-01-05 Den 16 December glider vi sakta in i paradiset! Givetvis enligt skolboken, i gryningen med solen i ryggen om det oväntat skulle dyka upp ett rev! (Man o war bay är otroligt

Läs mer

Rapport Kompetenta familjer Feriepraktik sommaren 2013

Rapport Kompetenta familjer Feriepraktik sommaren 2013 Rapport Kompetenta familjer Feriepraktik sommaren 2013 Alamir Samir Elvira Fernandez Elin Lindberg Bakgrund Att forska är att skaffa sig djupare kunskaper om ett ämne, kan vara vad som helst. Föräldrastöd

Läs mer

Avtale mellom Norsk Kennel Klubb og Svensk Kennel klubb som regulerer medlemsklubbenes jakttrening i Sverige

Avtale mellom Norsk Kennel Klubb og Svensk Kennel klubb som regulerer medlemsklubbenes jakttrening i Sverige Avtale mellom Norsk Kennel Klubb og Svensk Kennel klubb som regulerer medlemsklubbenes jakttrening i Sverige Bakgrunn Mange norske fuglehundklubber tilsluttet Norsk Kennel Klubb (NKK) benytter seg av det

Läs mer

Unik Mat- & Dryckmässa

Unik Mat- & Dryckmässa Unik Mat- & Dryckmässa I september 2015 kommer Svenska Smaker till Gasklockorna i Gävle för första gången någonsin. Du vill inte missa detta! Svenska Smaker är en mässa som sätter den lokala producenten

Läs mer

Framtiden tillhör de kreativa LEGO Education Förnybar energi ENERGI PROBLEMLÖSNING KREATIVITET SAMARBETE

Framtiden tillhör de kreativa LEGO Education Förnybar energi ENERGI PROBLEMLÖSNING KREATIVITET SAMARBETE Framtiden tillhör de kreativa LEGO Education Förnybar energi ENERGI PROBLEMLÖSNING KREATIVITET SAMARBETE Energi i framtiden Energi är ett av de viktigaste ämnena i det moderna samhället. Att fokusera på

Läs mer

TOGETHER WE CAN MAKE A DIFFERENCE!

TOGETHER WE CAN MAKE A DIFFERENCE! VÄRLDENS STÖRSTA KONST PROJEKT FÖR VÄLGÖRENHET LANSERADES I KAPSTADEN Press release 14-April-2012 Peace Love & Photography TOGETHER WE CAN MAKE A DIFFERENCE! ABCharity projektet lanserades framgångsrikt

Läs mer

Berlinmuren Frågeställning: Vad är Berlinmuren? Orsaker? (Varför byggde man Berlinmuren?) Konsekvenser? Berlinmurens avskaffande.

Berlinmuren Frågeställning: Vad är Berlinmuren? Orsaker? (Varför byggde man Berlinmuren?) Konsekvenser? Berlinmurens avskaffande. Frågeställning: Vad är Berlinmuren? Orsaker? (Varför byggde man Berlinmuren?) Konsekvenser? Berlinmurens avskaffande. Ämne: Historia Arbetssätt: Läsa in mig på ämnet, både genom böcker(om det går) och

Läs mer

Varför arbetar vi med det här?

Varför arbetar vi med det här? Reklam Varför arbetar vi med det här? För att lära sig att analysera historiska och samtida bilders uttryck, innehåll och funktioner. För att lära sig att kommunicera med bilder för att uttrycka budskap.

Läs mer

Inbjudan 25-27 mars 2011

Inbjudan 25-27 mars 2011 En tredagars publikmässa i Karlstad Inbjudan 25-27 mars 2011 Hej och välkommen! Varmt välkommen till Karlstad 25-27 mars 2011. Under tre dagar fyller vi för 7:e gången över 3 000 kvm med massor av shoppingsugna

Läs mer

VERKTYGSLÅDA - PAPPAS BIL us/ö 2017 HEJ LÄRARE!

VERKTYGSLÅDA - PAPPAS BIL us/ö 2017 HEJ LÄRARE! VERKTYGSLÅDA - PAPPAS BIL us/ö 2017 HEJ LÄRARE! Vi på ung scen/öst är mycket glada över att ni kommer och ser föreställningen Pappas bil hos oss. Föreställningen utspelar sig i början på 1990-talet och

Läs mer

Søknadsfrist for å delta i benchlearningsamarbeidet er fredag 2. juni. Påmeldingsskjema

Søknadsfrist for å delta i benchlearningsamarbeidet er fredag 2. juni. Påmeldingsskjema Del dine erfaringer med rektorer i Norge og Sverige Utdanningsdirektoratet og Skolverket i Sverige har invitert seksti skoleledere som har gjennomført rektorutdanning til et Benchlearningsamarbeid. Målet

Läs mer

FIRST LEGO League. Härnösand 2011

FIRST LEGO League. Härnösand 2011 FIRST LEGO League Härnösand 2011 Presentasjon av laget Norrlands Trä Vi kommer fra Härnösand Snittalderen på våre deltakere er 12 år Laget består av 0 jenter og 25 gutter. Vi representerer Murbergsskolan

Läs mer

FIRST LEGO League. Härnösand 2010

FIRST LEGO League. Härnösand 2010 FIRST LEGO League Härnösand 2010 Presentasjon av laget The Arrows Vi kommer fra Liden Snittalderen på våre deltakere er 11 år Laget består av 3 jenter og 7 gutter. Vi representerer Anundgårds skola Type

Läs mer

FUTURE CITY JOBS 1 STÖD TILL UNGDOMSARBETSPLATSER MED HJÄLP AV KULTUR- OCH UNDERHÅLLNINGSINDUSTRIN FALLSTUDIE 3

FUTURE CITY JOBS 1 STÖD TILL UNGDOMSARBETSPLATSER MED HJÄLP AV KULTUR- OCH UNDERHÅLLNINGSINDUSTRIN FALLSTUDIE 3 FUTURE CITY JOBS 1 STÖD TILL UNGDOMSARBETSPLATSER MED HJÄLP AV KULTUR- OCH UNDERHÅLLNINGSINDUSTRIN FALLSTUDIE 3 Det är den tredje delen av fallstudierna i projektet Future City Jobs inriktat på framgångsrika

Läs mer

sara danielsson röster från backa Röster från Backa

sara danielsson röster från backa Röster från Backa Röster från Backa Mellanplatsprojektet bidrog till och följde uppstarten och utvecklingen av odlingsprojektet Gåsagången Gror! i ett bostadsområde i Backa. Odlingen låg på Familjebostäders mark och var

Läs mer

Navn:Kuzonga s Cheriff Rase: Rhodesian Ridgeback Født: 26/6-05

Navn:Kuzonga s Cheriff Rase: Rhodesian Ridgeback Født: 26/6-05 Navn:Kuzonga s Cheriff Rase: Rhodesian Ridgeback Født: 26/6-05 Mentalbeskrivning (MH) Svenske Schäferhundklubben, Uddevalla Mentalbeskriver: Anna Carin Andersson 31.mars 2007 1a. Hälsning 1b. Samarbete

Läs mer

Text: KATARINA HÄLLGREN. Foto: PER-JOSEF IDIVUOMA. Översättning: MILIANA BAER

Text: KATARINA HÄLLGREN. Foto: PER-JOSEF IDIVUOMA. Översättning: MILIANA BAER Vid järnvägens slut, eller nästan i alla fall, har kreativiteten flödat i höst. I den lilla byn Vassijaure har samiska och svenska artister mötts för att göra ljuv musik tillsammans. Resultatet kommer

Läs mer

- INBJUDAN - POST SM KUBB

- INBJUDAN - POST SM KUBB - INBJUDAN - POST SM KUBB 08 23 08 norrköping Mitt under strålande varma festliga augustifest-dagar i Norrköping är vi nu beredda att ta emot Er, kära kollegor till ännu ett underbart arrangemang, kanske

Läs mer

Årgang 10. Nr. 4/07. Canis vi förändrar hundvärlden! www.canis.se

Årgang 10. Nr. 4/07. Canis vi förändrar hundvärlden! www.canis.se E n k u n s k a p s t i d n i n g f ö r a k t i v a h u n d ä g a r e Nr. 4/07 Årgang 10 Canis vi förändrar hundvärlden! www.canis.se SVINAKTIGA VÄRSTINGAR VS. EXEMPLARISKA TUFFINGAR Text: Morten Egtvedt

Läs mer

ARHOLMA. 4x 1x MONTERINGSANVISNING. SE Enkeldörr med sidoparti i glas. NO Enkel dør med sideparti i glass 200945_1

ARHOLMA. 4x 1x MONTERINGSANVISNING. SE Enkeldörr med sidoparti i glas. NO Enkel dør med sideparti i glass 200945_1 ARHOLMA Enkeldörr med sidoparti i glas Enkel dør med sideparti i glass MONTERINGSANVISNING 200945_1 2x 6x 5x 3x 4x Dahl Sverige AB Box 67, 177 22 Järfälla Teknisk support: 020-583 000 Läs och gå igenom

Läs mer

BÖCKER INSPIRATION. www.universeimagine.com

BÖCKER INSPIRATION. www.universeimagine.com BÖCKER INSPIRATION Vår vision är att inspirera minst en miljon människor till att förverkliga sina drömmar och må bra under tiden. Är du en av dem? Personligt entreprenörskap handlar om kraften och förmågan

Läs mer

Årsberättelse 2013-2014

Årsberättelse 2013-2014 Årsberättelse 2013-2014 Optima Paul Hallvar gata madebyloveuf@hotmail.com Affärsidé/ Verksamhetsidé Vårt företag virkar mattor och korgar. Vi har gjort en produktionsplan där vi har delat upp uppgifterna

Läs mer

2012 VILL DU VARA MED?

2012 VILL DU VARA MED? 2012 VILL DU VARA MED? Vad är Väsby Melodifestival? Väsby Melodifestival är Sveriges första melodifestival för personer med funktionsnedsättning inom LSS. Festivalen arrangeras av Upplands Väsby kommun,

Läs mer

Feriepraktik 2014. - Karlskoga Degerfors folkhälsoförvaltningen. Barnkonventionen/mänskliga rättigheter

Feriepraktik 2014. - Karlskoga Degerfors folkhälsoförvaltningen. Barnkonventionen/mänskliga rättigheter Feriepraktik 2014 - Karlskoga Degerfors folkhälsoförvaltningen Barnkonventionen/mänskliga rättigheter Innehåll Inledning... 2 Syfte... 2 Dagbok... 3 Intervju frågor och svar... 5 Slutsats... 9 Inledning

Läs mer

RESAN. År 6. År 7. Målet i år 7 är att klara av nedanstående resa:

RESAN. År 6. År 7. Målet i år 7 är att klara av nedanstående resa: RESAN År 6 I år 6 är målet att du ska kunna kommunicera på mycket enkel franska. För att nå målet lär du dig ord och uttryck inom många olika områden, t.ex. familjen, djur, frukter, klockan, sporter och

Läs mer

FREETRAILER FÅR AFFÄRERNA ATT RULLA

FREETRAILER FÅR AFFÄRERNA ATT RULLA En av våra servicebilar FREETRAILER FÅR AFFÄRERNA ATT RULLA HISTORIA Freetrailer grundades i Danmark 2003 och kom till Sverige 2008. Bakom den rullande succén står ett par danska herrar med grundtanken

Läs mer

SÖ 2003: 36. Avtale mellom Kongeriket Sverige og Kongeriket Norge om forenklet behandling

SÖ 2003: 36. Avtale mellom Kongeriket Sverige og Kongeriket Norge om forenklet behandling Nr 36 Avtal med Norge om enklare förfarande och kortare frister vid tillämpningen av rådets förordning (EG) nr 343/2003 av den 18 februari 2003 om kriterier och mekanismer för att avgöra vilken medlemsstat

Läs mer

företagsmässa 5.000 kr Älvdalen WOW! älvdalens HUVUDSPONSORER ARRANGÖRER ÄLVDALENS ISHALL 13-14 MAJ

företagsmässa 5.000 kr Älvdalen WOW! älvdalens HUVUDSPONSORER ARRANGÖRER ÄLVDALENS ISHALL 13-14 MAJ Boka monter och vinn 5.000 kr presentkort på s Sportcenter WOW! Har ni tänkt på hur bra vi är? En fantastiskt företagsam kommun, både historiskt och nu. Framtiden ser med andra ord ljus ut, för visst ska

Läs mer

FIRST LEGO League. Härnösand 2012

FIRST LEGO League. Härnösand 2012 FIRST LEGO League Härnösand 2012 Presentasjon av laget Söråker Vi kommer fra Härnösand Snittalderen på våre deltakere er 11 år Laget består av 0 jenter og 9 gutter. Vi representerer Söråkers skola Type

Läs mer

Fyra gånger Nolia. Mässor Konferens Event Uthyrning

Fyra gånger Nolia. Mässor Konferens Event Uthyrning Fyra gånger Nolia. Mässor Konferens Event Uthyrning Kreativitet Personlighet Mässor Konferens Event Uthyrning Lust Nyskapande När människor och idéer möts. Det är då det händer. Tankar utbyts, erfarenheter

Läs mer

UPPLEVELSEN ÄR DIN. Om att se dans tillsammans med barn och unga

UPPLEVELSEN ÄR DIN. Om att se dans tillsammans med barn och unga UPPLEVELSEN ÄR DIN Om att se dans tillsammans med barn och unga Den här foldern vänder sig till dig som vill uppleva dansföreställningar tillsammans med barn och unga. Du kanske är lärare, leder en studiecirkel

Läs mer

Utvärdering 2013 deltagare Filmkollo 2.0

Utvärdering 2013 deltagare Filmkollo 2.0 Utvärdering 13 deltagare Filmkollo 2. 66 deltagare Tycker du att det har varit kul att vara på kollo? (%) 1 8 6 4 98 2 Ja Nja Nej Varför eller varför inte? - För att kollot är så galet roligt! :D - För

Läs mer

Min individuella uppgift om hamnens Webbsida

Min individuella uppgift om hamnens Webbsida Min individuella uppgift om hamnens Webbsida Tävlingar på FB Arrangera tävlingar över FB och dela ut fina priser till de som faktiskt vinner. Detta fungerar väldigt effektivt i nuläget. ETT bra pris/gilla

Läs mer

MONTER AGERANDE NÄSTAN ALLT DU BEHÖVER VETA FÖR ETT BÄTTRE - EN LITEN HANDBOK FRÅN FAIRLINK.SE -

MONTER AGERANDE NÄSTAN ALLT DU BEHÖVER VETA FÖR ETT BÄTTRE - EN LITEN HANDBOK FRÅN FAIRLINK.SE - MONTER NÄSTAN ALLT DU BEHÖVER VETA FÖR ETT BÄTTRE AGERANDE - EN LITEN HANDBOK FRÅN FAIRLINK.SE - Monter, monterpersonal och besökare är tre pusselbitar som tillsammans ska skapa det perfekta mötet på mässan.

Läs mer

Framtiden tillhör de kreativa LEGO Education Vetenskap & Teknologi MEKANIK PROBLEMLÖSNING KREATIVITET SAMARBETE

Framtiden tillhör de kreativa LEGO Education Vetenskap & Teknologi MEKANIK PROBLEMLÖSNING KREATIVITET SAMARBETE Framtiden tillhör de kreativa LEGO Education Vetenskap & Teknologi MEKANIK PROBLEMLÖSNING KREATIVITET SAMARBETE Kreativ naturvetenskap! Med Vetenskap & Teknologi från LEGO Education blir undervisningen

Läs mer

Lever du ditt liv fullt ut eller väntar du på att livet ska börja?

Lever du ditt liv fullt ut eller väntar du på att livet ska börja? Lever du ditt liv fullt ut eller väntar du på att livet ska börja? Vi lever i en värld där mycket handlar om ägande och prestationer. Definitionen på att ha lyckats i sitt liv är att haft och gjort mycket,

Läs mer

SALTSJÖBADENS IF INNEBANDY

SALTSJÖBADENS IF INNEBANDY SALTSJÖBADENS IF INNEBANDY 2015/2016 TILLSAMMANS VÅGAR VI VÄXA Foto: Johan Eriksson T orsdagen den 18 december 2014, på kvällen, hände det något magiskt i Fisksätra Sporthall. Det var fullt på läktarna

Läs mer

AKTIVITETSUTVÄRDERING

AKTIVITETSUTVÄRDERING AKTIVITETSUTVÄRDERING Heldag i en kommun Årjäng 12-02-01 FÖR DET FÖRETAGSAMMA VÄRMLAND AV ATTITYD I KARLSTAD AB 2012 GENOMFÖRANDE Aktivitet: Heldag i en kommun Årjäng Datum då aktiviteten genomfördes:

Läs mer

En bra kompis. - sagan om den goda förpackningen

En bra kompis. - sagan om den goda förpackningen En bra kompis - sagan om den goda förpackningen FRUKT 1 Det här är William och Ellen. Idag är de med sin farmor och farfar i affären. I affären är det fullt av människor och många hyllor med varor. Det

Läs mer

Barcelona Maj 2015 Ficktjuvad

Barcelona Maj 2015 Ficktjuvad Barcelona Maj 2015 Tillbaka till Barcelona. Denna gång tillsammans med ett älskat barnbarn på 7 år. Andra krav och önskemål ställs än när vi reser som ensamma vuxna. Tempot sänks, att saker får ta tid.

Läs mer

Gratis konstutställning i staden Motion av Viviann Gunnarsson m.fl. (mp) (2000:46)

Gratis konstutställning i staden Motion av Viviann Gunnarsson m.fl. (mp) (2000:46) Utlåtande 2007: RVIII (Dnr 441-994/2000) Gratis konstutställning i staden Motion av Viviann Gunnarsson m.fl. (mp) (2000:46) Kommunstyrelsen föreslår kommunfullmäktige besluta följande 1. Kulturnämnden

Läs mer

Berlinmuren Frågeställning: Vad är Berlinmuren? Orsaker? (Varför byggde man Berlinmuren?) Konsekvenser? Berlinmurens avskaffande.

Berlinmuren Frågeställning: Vad är Berlinmuren? Orsaker? (Varför byggde man Berlinmuren?) Konsekvenser? Berlinmurens avskaffande. Frågeställning: Vad är Berlinmuren? Orsaker? (Varför byggde man Berlinmuren?) Konsekvenser? Berlinmurens avskaffande. Ämne: Historia Arbetssätt: Läsa in mig på ämnet, både genom böcker(om det går) och

Läs mer

Antalet deltagare Vill man ha ett högt tempo så är 5 spelare idealiskt. Det är bättre att öka på antalet än att minska det.

Antalet deltagare Vill man ha ett högt tempo så är 5 spelare idealiskt. Det är bättre att öka på antalet än att minska det. Första gången ni spelar Idéspelet Här är en kortfattad vägledning för dig som ansvarar för den allra första spelomgången med idéspelet i er organisation. Börja med att läsa Quickstarten och därefter denna.

Läs mer

S A V E T H E C O M M U N I C A T I O N

S A V E T H E C O M M U N I C A T I O N S A V E T H E C O M M U N I C A T I O N Innehållsstrategi för Rädda Barnen Instagram Instagram är ett medium där vi förväntar oss att konsumtionen av innehållet ska gå snabbt. Vi föreslår att ni försöker

Läs mer

Samtale mellom Miriam Bäckström og utstillingsens kurator, Maria Havstam i Punkt Ø

Samtale mellom Miriam Bäckström og utstillingsens kurator, Maria Havstam i Punkt Ø MIRIAM BÄCKSTRÖM NEW POSSIBILITIES, SAME DISAPPOINTMENTS Punkt Ø - Galleri F 15 8. Oktober 2011 8. Januar 2012 Samtale mellom Miriam Bäckström og utstillingsens kurator, Maria Havstam i Punkt Ø MOTSATSEN

Läs mer

Diskussionsmaterialet i workshoppen består av tre delar: a. Utgångsläget b. Vår nya inriktning c. Så blir vi Socialdemokraterna framtidspartiet

Diskussionsmaterialet i workshoppen består av tre delar: a. Utgångsläget b. Vår nya inriktning c. Så blir vi Socialdemokraterna framtidspartiet Syftet med workshopen är att deltagarna ska få göra hela resan som ligger bakom inriktningen Socialdemokraterna framtidspartiet. De ska också få möjlighet att reflektera kring vad den innebär för dem själva

Läs mer

Bruksanvisning. Växthus. Drivhus. Item. No. 62301040

Bruksanvisning. Växthus. Drivhus. Item. No. 62301040 ruksanvisning Växthus Drivhus SE NO Item. No. 62301040 SE Tack för att du valt att köpa en produkt från Rusta! Läs igenom hela bruksanvisningen innan montering och användning! Växthus Läs bruksanvisningen

Läs mer

BESTÄLLARSKOLAN #4: VAD KOSTAR DET ATT GÖRA FILM?

BESTÄLLARSKOLAN #4: VAD KOSTAR DET ATT GÖRA FILM? Sida 1/7 BESTÄLLARSKOLAN #4: VAD KOSTAR DET ATT GÖRA FILM? I detta avsnitt kommer du upptäcka bland annat: Hur du sparar halva reklamfilmskostnaden Vad det är som kostar i en film Vad du måste berätta

Läs mer

Gud är en eld inuti huvudet.

Gud är en eld inuti huvudet. Gud är en eld inuti huvudet. Siri Frances Stockholm 2013 Gerlesborgsskolan Du skulle gått till skolan och på ett möte och på lokal med en vän idag. Det skulle varit en dag av saker att uträtta, en dag

Läs mer

Vilka tycker du är de bästa valen?

Vilka tycker du är de bästa valen? Vilka tycker du är de bästa valen? På vår webbplats www.respect4me.org kan du titta på berättelserna om våra liv och de situationer vi råkar ut för. Varje berättelse börjar på samma sätt med en kort film,

Läs mer

Resultatet av Flest röster på 20 minuter

Resultatet av Flest röster på 20 minuter i Avesta den 26 november 2011 Resultatet av Flest röster på 20 minuter Det här är sammanställning av svaren som kom in under deltagarnas insamling av åsikter från personer 14-26 år som tillfrågades på

Läs mer

Han var på våg till sin flicka, och klockan kvart i sju skulle hon stå utanfor biografen Saga.

Han var på våg till sin flicka, och klockan kvart i sju skulle hon stå utanfor biografen Saga. Slå folje Stig Claesson Han var på våg till sin flicka, och klockan kvart i sju skulle hon stå utanfor biografen Saga. Hon hette Karin det mindes han tydligt. Han skulle hinna precis. Klockan var bara

Läs mer

Presentation av språkcafét

Presentation av språkcafét Presentation av språkcafét Vad är ett språkkafé? Ett språkkafé är ett kommunikativt och trevligt sätt att träna språk utan att delta i formellt organiserade lektioner. Hur och var ordnas ett språkkafé?

Läs mer

bab.la Fraser: Personligt Lyckönskningar Svenska-Danska

bab.la Fraser: Personligt Lyckönskningar Svenska-Danska Lyckönskningar : Giftermål Gratulerar. Jag/Vi önskar er båda all lycka i världen. Tillykke. Vi ønsker jer begge to alt mulig glæde i verdenen. Vi vill gratulera och framföra hjärtliga lyckönskningar till

Läs mer

FIRST LEGO League. Härnösand 2010. The Family of Nyheden. Lagdeltakere:

FIRST LEGO League. Härnösand 2010. The Family of Nyheden. Lagdeltakere: FIRST LEGO League Härnösand 2010 Presentasjon av laget The Family of Nyheden Vi kommer fra Krokom Snittalderen på våre deltakere er 1 år Laget består av 0 jenter og 0 gutter. Vi representerer Nyhedens

Läs mer

Elevernas uppfattningar om alltmer digitaliserad undervisning

Elevernas uppfattningar om alltmer digitaliserad undervisning Resultat Elevernas uppfattningar om alltmer digitaliserad undervisning Fråga 1 Mycket inspirerande (6) till mycket tråkigt (1) att arbeta med etologisidan Uppfattas som mycket inspirerande eller inspirerande

Läs mer

Nollningsschema för dig som läser Sjuksköterska HT-13

Nollningsschema för dig som läser Sjuksköterska HT-13 Nollningsschema för dig som läser Sjuksköterska HT-13 19/8 Måndag Introduktionsdag Tid: 14.00 Samling sker på parkeringen vid spårvagnshållplatsen Medicinaregatan. Hållplats: Medicinaregatan Spårvagn:

Läs mer

!!!!!!!!!!!!!!!! GULDPALTEN

!!!!!!!!!!!!!!!! GULDPALTEN GULDPALTEN En stund då vi hyllar Piteås kreatörer och kulturarbetare. En kväll när vi visar upp det bästa vi har och känner stolthet. En årligt återkommande högtid att längta efter. GULDPALTEN Sökande

Läs mer

Utvärdering av Navets Brandtema för år 5 och 6

Utvärdering av Navets Brandtema för år 5 och 6 Utvärdering av Navets Brandtema för år 5 och 6 Slutsatser utifrån elevenkäterna 82 elever som gjort Brandtemat och 82 elever som inte gjort Brandtemat, samt 58 elever som gjort Brandtemat för ett år sedan,

Läs mer

Monteringsanvisning Sikkerhetsnett PRO Säkerhetsnett PRO. 4,3m. Art. 626 105 3,6m. Art. 626 115

Monteringsanvisning Sikkerhetsnett PRO Säkerhetsnett PRO. 4,3m. Art. 626 105 3,6m. Art. 626 115 Monteringsanvisning Sikkerhetsnett PRO Säkerhetsnett PRO 4,3m. Art. 626 105 3,6m. Art. 626 115 MONTERINGSDELER MONTERINGSDELAR Del nr. Beskrivelse Antall Antall til 4,3m. til 3,6m. A Stolpe, øvre del 6

Läs mer

Idrottsstjärnors syn på ekonomi och ekonomisk rådgivning. Public Relations Enkät Juli 2008

Idrottsstjärnors syn på ekonomi och ekonomisk rådgivning. Public Relations Enkät Juli 2008 Idrottsstjärnors syn på ekonomi och ekonomisk rådgivning Public Relations Enkät Juli 2008 Bakgrund Capture och Impera kommunikation har genomfört och sammanställt följande enkät riktat till svenska toppidrottare

Läs mer

Källkritisk metod stora lathunden

Källkritisk metod stora lathunden Källkritisk metod stora lathunden Tryckt material, t ex böcker och tidningar, granskas noga innan det publiceras. På internet kan däremot alla enkelt publicera vad de önskar. Därför är det extra viktigt

Läs mer

6. SVENSKA OCH BILD ÅK 5

6. SVENSKA OCH BILD ÅK 5 6. SVENSKA OCH BILD ÅK 5 6.1. Elevenkät, Svenska i skolan Vad tycker du? Sätt kryss i de rutor som stämmer med vad du tycker. Hur viktigt är det att (mycket viktigt, ganska viktigt, inte särskilt viktigt,

Läs mer

FIRST LEGO League. Borlänge 2012

FIRST LEGO League. Borlänge 2012 FIRST LEGO League Borlänge 2012 Presentasjon av laget PeO:s pensionärer Vi kommer fra Säter Snittalderen på våre deltakere er 14 år Laget består av 4 jenter og 8 gutter. Vi representerer Klockarskolan

Läs mer

Beslutsfattande. Berndt Brehmer Avdelningen för ledningsvetenskap Militärvetenskapliga institutionen Försvarshögskolan berndt.brehmer@fhs.

Beslutsfattande. Berndt Brehmer Avdelningen för ledningsvetenskap Militärvetenskapliga institutionen Försvarshögskolan berndt.brehmer@fhs. Beslutsfattande Berndt Brehmer Avdelningen för ledningsvetenskap Militärvetenskapliga institutionen Försvarshögskolan berndt.brehmer@fhs.se Det er et pussig fenomen detta med att ta bestemmelser. I det

Läs mer

Mattias svensexa 2011! Version 1.0. Mattias Erikssons svensexa 2011

Mattias svensexa 2011! Version 1.0. Mattias Erikssons svensexa 2011 Mattias Erikssons svensexa 2011 Förberedelser Köpa en Stormtrooperdräkt Finns på www.partykungen.se Pris 749:- +frakt Boka Segway på Megazone Pris ca 600:- Boka Paintball Pris ca 350:-/pers Boka bastuflotten

Läs mer

4. Vad tyckte du om kvaliten på ridningen?: mycket bra Kommentar om ridningen: -man fick rida hur mycket som helst, olika slags turer.

4. Vad tyckte du om kvaliten på ridningen?: mycket bra Kommentar om ridningen: -man fick rida hur mycket som helst, olika slags turer. Namn: Andrea Renström Resa: Arizona Datum: 9/3 2014 Kommentar mottagande: - Kommentar boende: -underbar stuga, sängarna är jättesköna. Städning varje dag om man vill. Kommentar maten: Maten är grymt god.

Läs mer

USAbilForum Importera bil från USA! 2013/2014

USAbilForum Importera bil från USA! 2013/2014 20 MINUTERS-GUIDE! USAbilForum Importera bil från USA! 2013/2014 Hej och välkommen, vad roligt att du har hittat till vårt forum, men framförallt spännande att du går i tankar om att köpa hem en bil från

Läs mer

I do for money sattes upp i regi av Åsa Olsson på Dramalabbet under Teater Scenario 2008.

I do for money sattes upp i regi av Åsa Olsson på Dramalabbet under Teater Scenario 2008. I do for money sattes upp i regi av Åsa Olsson på Dramalabbet under Teater Scenario 2008. (journalist) och (sexsäljare) befinner sig i en bar i Pattaya, Thailand. En intervjusituation. och det va som om

Läs mer

Tillsammans med Birger, Maria, Helena och Annika fick jag en god kopp kaffe.

Tillsammans med Birger, Maria, Helena och Annika fick jag en god kopp kaffe. Måndag den 9 november 2009 Hej kära dagbok. Jag började min resa tidigt den här dagen. Redan klockan 5.30 blev jag hämtad av Birger och damerna. Birger körde oss så lugnt och säkert till Arlanda. På Arlanda

Läs mer

Unga ledare i Världens bästa idrottsregion

Unga ledare i Världens bästa idrottsregion Unga ledare i Världens bästa idrottsregion Vad är Världens bästa idrottsregion? Det är en region där alla invånare önskar och vill delta lite mer i idrottsaktiviteter. Idrottens behov av ledare är tillgodosett,

Läs mer

Att alla är så snälla och att man får vara med mycket i föreställningarna.

Att alla är så snälla och att man får vara med mycket i föreställningarna. Våga Visa kultur- och musikskolor Sida 1 (8) Värmdö Scenskola Vad är bäst? Alla andra elever. Allt. Allt, jag tycker jätte mycket om teater. Allting. Att alla bryr sig om mig. Att alla är med på en stor

Läs mer

innehåll Inledning 3 Projektplan 3 Tidsplan 4 Min tidsplan 5 Budget 6 Min budget 7 Marknadsföring 8 Redovisning 8

innehåll Inledning 3 Projektplan 3 Tidsplan 4 Min tidsplan 5 Budget 6 Min budget 7 Marknadsföring 8 Redovisning 8 Drömdeg innehåll Inledning 3 Projektplan 3 Tidsplan 4 Min tidsplan 5 Budget 6 Min budget 7 Marknadsföring 8 Redovisning 8 inledning Det ska vara roligt att genomföra ett projekt! Att göra förarbete med

Läs mer

Stora städer Ett äventyr Vi skräddarsyr Er resa

Stora städer Ett äventyr Vi skräddarsyr Er resa Stora städer Ett äventyr Vi skräddarsyr Er resa I denna folder hittar du några utvalda städer och hotell. Hotellubudet är enormt och vi presenterar här endast några få utvalda. På www.hotelreservation.se

Läs mer

Vikingen nr 3 2006 -------------------------------------------------------------------------------------------------

Vikingen nr 3 2006 ------------------------------------------------------------------------------------------------- Vikingen nr 3 2006 Tidningen Vikingen utkommer med 4-6 nummer per år. Alla kårens medlemmar kan skicka in bidrag till kårtidningen. Du som har varit med om någonting skoj som du vill berätta om, kom in

Läs mer

Barn och vuxna stora och små, upp och stå på tå Även då, även då vi ej kan himlen nå.

Barn och vuxna stora och små, upp och stå på tå Även då, även då vi ej kan himlen nå. Solen har gått ner Solen har gått ner, mörkret faller till, inget kan gå fel, men ser vi efter får vi se För det är nu de visar sig fram. Deras sanna jag, som ej får blomma om dan, lyser upp som en brand.

Läs mer

Livet online är på riktigt KÄNN DITT MEDIA!

Livet online är på riktigt KÄNN DITT MEDIA! Livet online är på riktigt KÄNN DITT MEDIA! DU HAR RÄTTIGHETER! Du får ut mer av Internet när du håller på dina rättigheter och uppför dig ansvarsfullt. Praktiskt taget alla har tillgång till Internet

Läs mer

Tunadalskyrkan e tref Dom 6:1-16, Jag är med dig

Tunadalskyrkan e tref Dom 6:1-16, Jag är med dig 1 Tunadalskyrkan 150614 2 e tref Dom 6:1-16, Jag är med dig Tänk att en text som är 3500 år gammal ändå kan kännas så aktuell. Man skulle kunna byta ut några av namnen mot nutida namn och få exakt samma

Läs mer

Förslag på intervjufrågor:

Förslag på intervjufrågor: Förslag på intervjufrågor: FRÅGOR OM PERSONENS BAKGRUND 1. Var är du uppväxt? 2. Om du jämför din uppväxt med andras, hur skulle du ranka din egen uppväxt? 3. Har du några syskon? 4. Vad gör de? 5. Vilka

Läs mer

Sammanställning av workshop för Idéverkstaden 21 februari 2017, kl

Sammanställning av workshop för Idéverkstaden 21 februari 2017, kl Sammanställning av workshop för Idéverkstaden 21 februari 2017, kl 16-18 Deltagare: 16 personer, varav 9 killar, 7 tjejer Ålder: 15-19 år Workshopledare: Karin Andersson & Johanna Bratel, Disorder Deltagare

Läs mer

Instagram Stories en guide

Instagram Stories en guide Instagram Stories en guide Här är din gudie som gör det enkelt att komma igång med Instagram Stories och dessutom får du 10 stycken anledningar till varför du skall använda Instagram Stories i din marknadsföringsstrategi..

Läs mer

God Jul och Gott Nytt År

God Jul och Gott Nytt År Nyhetsbrev från Stockholms NyföretagarCentrum December 2008 Vecka 52 Januari 2009 Vecka 3 2008 var återigen ett rekordår! Kostnadsfria seminarier Kurser Minikurser Solskenshistoria Starten av företaget

Läs mer

Någonting står i vägen

Någonting står i vägen Det här vänder sig till dig som driver ett företag, eller precis är på gång att starta upp Någonting står i vägen Om allting hade gått precis så som du tänkt dig och så som det utlovades på säljsidorna

Läs mer

organisationer är större än nagonsin Andreas Drufva Björn Stenvad

organisationer är större än nagonsin Andreas Drufva Björn Stenvad Sponsring- Klicka möjligheterna här för att ideella ändra format organisationer är större än nagonsin Andreas Drufva Björn Stenvad 1 Klicka här för att ändra format 2 Procentuell utveckling: Klicka här

Läs mer