Fråga biblioteket. Internet och datorrelaterade frågor till bibliotekspersonalen i Östergötland. Christer Marking

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Fråga biblioteket. Internet och datorrelaterade frågor till bibliotekspersonalen i Östergötland. Christer Marking"

Transkript

1 Fråga biblioteket Internet och datorrelaterade frågor till bibliotekspersonalen i Östergötland. Christer Marking

2 2 Förord Folkbibliotekens personal möter dagligen människor som frågar dem om Internet och datorer. Frågorna handlar om det mesta - från det som rör biblioteket självt till det som rör den enskildes privata angelägenheter. Mycket handlar om teknik men en hel del om alla de tillämpningar, t.ex. offentliga tjänster, som flertalet möter men som inte alla förstår att hantera. Det finns en utbredd känsla av att biblioteken gör insatser som går långt utöver de som biblioteken är tänkta att göra. Biblioteken är den naturliga platsen att gå till när man har svårt att orientera sig i samtiden - där finns information att hämta och hjälp att få fram den. Det ligger också i bibliotekens uppdrag att hjälpa till med detta. Biblioteken spelar också en mycket viktig roll i kampanjen Digidel 2013 och var starkt bidragande till att kampanjen kom till stånd. Den syftar till att fler i Sverige ska både kunna och vilja använda Internet i sin vardag ( Biblioteken är bra på att använda datortekniken och Internet i sitt jobb. Många bibliotekarier är skickliga användare som gärna hjälper besökare när de har svårigheter med tekniken - det bidrar till att biblioteken kan erbjuda sina tjänster till många genom att besökarna gör mycket av jobbet själva, nu med ny teknik. Samhällets olika organ lägger sina tjänster på Internet, ofta som ett förstahandsval. Det reser frågor om hur samhället hjälper invånarna till rätta när verksamheterna rationaliserar med ny teknik. Vart ska folk vända sig? Strängt taget erbjuder inte samhället något stöd av ett mer generellt slag. I kontakt med dem som levererar e-tjänster får man hjälp med den aktuella tjänsten men det förutsätts att man kan själva tekniken. Det är långt ifrån självklart att det är biblitoteken som ska hjälpa till med besökarnas alla angelägenheter bara för att dessa har hamnat på Internet. Detta är bakgrunden till att biblioteken framfört ett önskemål om att närmare få veta vilka frågor som bibliotekspersonalen får. En undersökning har planerats inom kampanjen Digidel av Kira Berg, Östsam, Karl Isaksson, Kungliga Biblioteket och undertecknad. I ett första steg och genom Kira Bergs försorg har det genomförts en provundersökning i Östergötland, under några veckor vid månadsskiftet april-maj. Resultatet presenteras i föreliggande rapport. Undersökningen hade inte varit möjlig att genomföra utan det engagerade arbete som personalen på biblioteken i Östergötland gjort genom att registrera de frågor som biblioteksbesökarna ställt. Stort tack alla! För Digidel 2013 Christer Marking Strömsborg 15 juni 2012.

3 3 Sammanfattning Biblioteken i Östergötland har skrivit ned vad deras besökare frågat om under några veckor våren 2012 när frågorna på något sätt haft med användningena av datorer och Internet att göra. Undersökningen är tänkt att utvidgas till alla bibliotek i landet. Förstudien i Östergötland omfattar drygt 300 personer. Biblioteken fyller en mycket viktig roll inom kampanjen Digidel 2013 genom att bidra till invånarnas kunskaper om hur man använder datorer och Internet. Biblioteken samarbetar ofta med studieförbunden som kan ge en djupare kunskap till dem som så önskar. Många som kommer till biblioteken söker hjälp för att klara sin situation i Internetsamhället. Som figur 10 nedan visar rör ca sjuttio procent av de frågor som biblioteken får något annat än det som är bibliotekets uppgift. Internetsamhällets utveckling berör i stort sett alla människor i samhället. Många har svårt att hantera datorer och Internet och behöver någon att fråga. Biblioteken är en öppen plats där många känner sig välkomna och i stort sett den enda plats där samhället kan ge dem hjälp. För biblioteken är det delvis en påfrestning. Att svara på allmänna teknikfrågor är inte bibliotekens primära uppgift, de saknar för det mesta resurser för det rådgivande arbetet som kan bli en pålaga på personalens arbetsbörda i övrigt. Biblioteken gör ett utmärkt jobb och står själva inför en omfattande teknisk förändring. Om biblioteken ska vara samhällets organ för att stötta människors anpassning till ett digitalt tjänstesamhälle behöver de resurser för det och ett uppdrag. Figur 10. Frågor ställda till biblioteken, fördelade på biblioteksfrågor och andra frågor.

4 4 Inledning Undersökningen av vilka frågor som besökare vid biblioteken i Östergötland ställer om informationsteknik och dess användning gjordes veckorna 16, 17, 18 och 19. Varje fråga som en biblioteksbesökare ställt har registrerats av bibliotekspersonalen om frågan haft beröring med informationsteknik. Det har gjorts i biblioteken i elva orter i Östergötland. 1 För varje frågande har kön och ålder 2 registrerats. Redovisningen har gjorts för hand, i huvudsak samtidigt med det aktuella besöket. Det förekommer att redovisningen gjorts i efterhand, som en sammanställning. Ett fåtal redovisningar av ålder saknas. De manuellt ifyllda formulären har sammanställts i en databas för att kunna bearbetas. Bearbetninen ger grund för att utforma ett webbaserat formulär för en enklare redovisning av liknande frågor i biblioteken i hela landet. Ålderssammansättning Det är i stort sett lika många kvinnor som män bland frågeställarna. Sammansättning i kön och ålder bland frågeställarna framgår av figur 1 nedan. Figur 1. Frågeställarnas ålders- och könssammansättning, antal. 1 Boxholm, Linköping, Mjölby, Motala, Norrköping, Söderköping, Vadstena, Valdermarsvik, Ydre, Åtvidaberg och Ödeshög 2 Åldern anges i tre grupper, yngre än 30 år, mellan år och äldre än 30 år.

5 5 Samma uppgifter men i procent av samtliga besökare framgår av figur 2. Figur 2. Frågeställarnas ålders- och könssammansättning, procent. Vad har folk frågat om? Folks frågor har haft ganska olika karaktär. De har sammanfattats under följande rubriker som utgör grund för redovisningen. En mer utförlig redovisning av frågorna ges också i rapporten 3. Biblioteksfrågor, råd om sökning i kataloger, datorbokning, lån m.fl frågor som har med bibliotekens kärnverksamhet att göra där informationsteknik används. Biblioteksfrågor, råd om användning av den informationsteknik som biblioteken använder. Båda dessa frågeområden rör bibliotekens egen verksamhet och är en konsekvens av bibliotekens datorisering. Verksamheten har utvecklats och besökarna för hjälp att hantera den nya miljön. Datorfrågor, hjälp med olika dator- och programvarurelaterade problem, upplysning i hanteringsfrågor som utskrift, skanning mm. Internetfrågor, upplysning om Internet och hjälp med sökning mm. Myndighetsfrågor, hjälp med e-tjänster, t.ex. blanketter, deklaration mm. Vardagsfrågor, hjälp med e-tjänster, t.ex. biljetter, telefonnummer, resestips mm. Pengafrågor, hjälp med hantering av betalningar över Internet, bankkontakt mm. Arbetsmarknad, hjälp med e-jobbsök mm. Skola, hjälp med att få fram specifikt skolmaterial över webben mm. 3 Se figur 8 och 9.

6 6 Dessa senare områden rör inte bibliotekets verksamhet men personalen bistår ändå med råd och hjälp när IT är inblandad. För att ge ett exempel. Det är troligen få bibliotek som skulle hjälpa någon att deklarera. Men det förekommer att bibliotekspersonal visar en besökare hur man gör för att deklarera på nätet eller för att t.ex. få fram och fylla i en K4 blankett. Frågor som är av mer allmän teknisk karaktär har skiljts från de frågor som särskilt rör den teknik som biblioteken använder. Detta är inte invändningsfritt men motiveras av att rådgivningen i det ena fallet riktas mot den egna verksamhetens behov, i det andra fallet till den enskilde besökarens behov, vilka i allmänhet inte haft med biblioteket att göra alls. Av figur 3 nedan framgår vilka frågeområden som personer ur de olika åldersgrupperna har varit intresserade av. Uppdelningen är gjord per åldersgrupp. Figur 3. Vad har folk frågat om? Antal. De medelålders utmärker sig genom ett starkt intresse för både vad biblioteket kan erbjuda inom sitt eget område men också för det stöd som biblioteket kan ge i teknikfrågor och då mer om datortekniken än om webben. Den yngre gruppen har andelsmässigt det starkste intresset för bibliotekets teknikhjälp. I den yngre åldersgruppen kan man möjligen säga att kvinnorna har mest glädje av bibliotekets teknikstöd. Se figur 4.

7 7 Figur 4. Frågor från personer under 30 år, könsuppdelat. I gruppen är bilden i huvudsak den samma, även om en viss omkastning skett i de första områdena - underlaget är dock för litet för att man ska fästa så stort avseende vid det. Möjligen kan kvinnornas större intresse för biblioteksfrågor och männens för Internet noteras. Se figur 5. Figur 5. Frågor från personer mellan 30 och 65, könsuppdelat. I gruppen plus 65 ser vi en markant ökning av intresset för vardagsfrågor hos kvinnorna. Männen verkar behöva ställa frågor om datortekniken och tillsammans med kvinnorna om Internet. Obs dock att skalorna förvillar, figur 3 ger en mer sansad bild av helheten. Figur 6.

8 8 Figur 6. Frågor från personer plus 65, könsuppdelat. Figur 7 nedan visar samma uppgifter som i figur 3 men i procent. Observera att det två teknikfrågorna har slagits samman - de teknikfrågor som hör till biblioteket och de mer allmänna teknikfrågorna, detta för att illustrera hur betydelsefull rådgivningen inom teknikområdet är. Figur 7. Vad har folk frågat om? Procentuellt inom varje grupp och för helheten.

9 9 Hela bredden - vad frågar de om egentligen? Av följande två figurer, 8 och 9 framgår i större detalj vilka frågor som har ställts. Figur 8 beskriver biblioteksfrågorna. Den nedre delen, upp till omlån handlar om biblotekets verksamhetsfrågor medan den övre delen handlar om bibliotekets teknikfrågor. Figur 8. Detaljering av frågorna och deras frekvens. Den nedre delen av bilden (upp till om med omlån) avser biblioteksfrågor och den över delen bibliotekens teknik.

10 10 Det framgår att bokning av en av biblioteketes datorer är den vanligaste frågan, tillsammans med katalogsök, e-böcker och sökning i Götakatalogen. Om katalogsökning och sökning i Götakatalogen slås samman är blir resultatet den största frågan. I teknikavsnittet är utskrift, skanning, uppkoppling på det trådlösa nätet med mera stora frågor. Spännvidden är omfattande och ökar med ny teknik. T.ex. har läsplattor blivit något som flera vill ha hjälp med. Av figur 9 framgår de frågor som inte har med bibilioteket att göra. De är många och spridda. En hel del vill ha hjälp med att lära sig Internet, andra vill ha hjälp med myndighetskontakter, inte sällan med att skriva ut blanketter (flera av myndighetsfrågorna handlar om det) och få veta hur de ska hanteras. Den kategorisering som nämndes inledningsvis förefaller fungera hyfsat väl men med fler frågeställare i en större studie kan mycket väl frågor som inte fångas i upp av de aktuella kategorierna dyka upp.

11 Figur 9. Icke biblioteksorienterade frågor. 11

12 12 Bibliotekens uppdrag Här är inte platsen att diskutera folkbibliotekens uppdrag eller bibliotekslagen. Mot bakgrund av den aktuella undersökningen och den sammanfattning som görs i figur 10 kan man ändå fundera över vilken roll biblioteken spelar i ett samhälle som ganska snabbt förändras genom tillämpningen av ny teknik. Många människor kommer i beråd när det som är känt och vanligt förändras. Myndigheternas, företagens och bankernas e-tjänster är viktiga för att de genom sin e-förvaltning ska kunna rationalisera sin verksamhet. För många innebär det också bättre service, mer obundet i tid och plats. Men för dem som inte kan eller har tillgång till Internet blir det inte lika lätt. De traditionella kanalerna blir allt smalare när de digitala växer. Då blir det både dyrare och mer opraktiskt att inte vara uppkopplad. Om man inte kan och inte har anhöriga att fråga, vad gör man då? Man går till biblioteket. Men kommer biblioteket ha tid och ork att hjälpa den över en miljon människor som inte använder Internet eller som gör det så sällan att de inte kan hantera annat än de enklaste? Nu rör enligt figur 10 sjuttio procent av frågorna på biblioteken annat än bibliotekens verksamhet, dvs. de frågor där datorer och Internet är inblandat. Behovet är betydande, efterfrågan på bibliotekens råd är stor. Är det långsiktigt hållbart utan uppdrag och resurser? Figur 10. Frågor ställda till biblioteken, fördelade på biblioteksfrågor och andra frågor.

Nr Ändamål Län Kommun Ärendenummer Inkomdatum Total kostnad 1 SOLEL Östergötlands län Linköping 10580632 2013-04-29 1 020 000 2 SOLEL Östergötlands

Nr Ändamål Län Kommun Ärendenummer Inkomdatum Total kostnad 1 SOLEL Östergötlands län Linköping 10580632 2013-04-29 1 020 000 2 SOLEL Östergötlands Nr Ändamål Län Kommun Ärendenummer Inkomdatum Total kostnad 1 SOLEL Östergötlands län Linköping 10580632 2013-04-29 1 020 000 2 SOLEL Östergötlands län Linköping 10581967 2013-07-12 560 000 3 SOLEL Östergötlands

Läs mer

Tabell 3: Födelseregion och utbildningstyp i Boxholm kommun 2010-2014

Tabell 3: Födelseregion och utbildningstyp i Boxholm kommun 2010-2014 Tabell 1: Utbildningar i Boxholm kommun 2009-2014 Utbildningstyp Kategori 2009 2010 2011 2012 2013 2014 Total Yrkesvux Barn och fritid 0 0 Bygg och anläggning 0 0 Ekonomi, administration och handel 1 1

Läs mer

MÖTESPLATS INFÖR FRAMTIDEN. Borås den oktober Rolf Holm, Länsbibliotek Östergötland

MÖTESPLATS INFÖR FRAMTIDEN. Borås den oktober Rolf Holm, Länsbibliotek Östergötland MÖTESPLATS INFÖR FRAMTIDEN Borås den 13-14 oktober 24 Rolf Holm, Länsbibliotek Östergötland Ett pågående utvecklingsprojekt kring referensverksamhet och medieförsörjning på folkbiblioteken i Östergötland

Läs mer

Bibliotek och folkbildning samarbetar för att motverka digitala klyftan

Bibliotek och folkbildning samarbetar för att motverka digitala klyftan Bibliotek och folkbildning samarbetar för att motverka digitala klyftan Det är bra för hjärnan att lära sig internet, man kanske lever längre då. Gun 77 år Anne Hederén Länsbibliotek Östergötland Lasse

Läs mer

Projektplan med kommunikationsplan

Projektplan med kommunikationsplan Projektplan med kommunikationsplan Projekt E-serviceverkstad 2013-09-01 2014-08-31 Projektägare Regional samarbetspartner Genomförs i Projektbidrag Projektets syfte Regionförbundet i Kalmar län, Christer

Läs mer

digital delaktighet i Sverige Trollhättan 24 maj 2011 Ann Wiklund, samordnare läns- och regionbiblioteken i Digidel

digital delaktighet i Sverige Trollhättan 24 maj 2011 Ann Wiklund, samordnare läns- och regionbiblioteken i Digidel En kampanj A new era? för digital delaktighet i Sverige Trollhättan 24 maj 2011 Ann Wiklund, samordnare läns- och regionbiblioteken i Digidel Affischen Överenskommelse mellan Regionbibliotek Kalmar, LänsbibliotekSydost

Läs mer

Företagsamheten 2017 Östergötlands län

Företagsamheten 2017 Östergötlands län Företagsamheten 2017 Östergötlands län Om undersökningen Svenskt Näringsliv presenterar varje år ny statistik över företagsamheten i Sverige. Syftet är att visa om antalet personer som har ett juridiskt

Läs mer

Nytta och nöje på nätet Internetguidning

Nytta och nöje på nätet Internetguidning Projektmedel till Östergötland! Nytta och nöje på nätet Internetguidning på östgötabibliotek 500 000 från Stiftelsen för infrastruktur.se Projektperiod 1 okt 2009 30 sept 2010 Nytta och nöje på nätet:

Läs mer

Ökad digital delaktighet så kan biblioteken bidra

Ökad digital delaktighet så kan biblioteken bidra Ökad digital delaktighet så kan biblioteken bidra Föredragning för kommunstyrelsen i Mjölby 29 maj 2013 Birgitta Hellman Magnusson, bibliotekschef Riksomfattande kampanj Treårig kampanj 2011-2013 Målet

Läs mer

Göteborg 2 mars 2011. Sofia Larsson Länsbibliotek Östergötland

Göteborg 2 mars 2011. Sofia Larsson Länsbibliotek Östergötland Göteborg 2 mars 2011 Sofia Larsson Länsbibliotek Östergötland Bibliotek och digital delaktighet i Östergötland Några steg på vägen Hur kom vi hit? - IT-utveckling av bibliotek 2001-2004 - Equal Biblioteken

Läs mer

Kvinnor och män i Östergötland. Könsuppdelad statistik om politisk makt, arbetsmarknad och företagande.

Kvinnor och män i Östergötland. Könsuppdelad statistik om politisk makt, arbetsmarknad och företagande. Kvinnor och män i Östergötland Könsuppdelad statistik om politisk makt, arbetsmarknad och företagande. Vikten av fakta och statistik En könssegregerad arbetsmarknad vad får det för konsekvenser för den

Läs mer

Företagsamhetsmätning Östergötlands län. Johan Kreicbergs

Företagsamhetsmätning Östergötlands län. Johan Kreicbergs Företagsamhetsmätning Östergötlands län Johan Kreicbergs Våren 2010 Företagsamhetsmätning Östergötlands län Inledning Svenskt Näringslivs företagsamhetsmätning presenteras varje halvår. Syftet är att studera

Läs mer

Enkät: Arbete och insatser för digital kompetens på folkbiblioteken i Stockholms län, 2016

Enkät: Arbete och insatser för digital kompetens på folkbiblioteken i Stockholms län, 2016 Enkät: Arbete och insatser för digital kompetens på folkbiblioteken i Stockholms län, 2016 Insamlingsperiod: Enkäten låg öppen 11 mars-8 april 2016 Antal svaranden (personal/bibliotek): 51 svar Antal kommuner

Läs mer

Delprojekt Biblioteken som lärmiljöer

Delprojekt Biblioteken som lärmiljöer Delprojekt Biblioteken som lärmiljöer Kommun Idé/vision/mål Inriktning Förutsättningar Sökta Boxholm Utveckla. lärmiljö Flexibelt lärande Atterbomrummet, tre Stödja grundläggande stationära datorer, e-kom-

Läs mer

På väg mot en e-serviceverkstad i Mjölby. Birgitta Hellman Magnusson, bibliotekschef

På väg mot en e-serviceverkstad i Mjölby. Birgitta Hellman Magnusson, bibliotekschef På väg mot en e-serviceverkstad i Mjölby Birgitta Hellman Magnusson, bibliotekschef Mjölby kommun Drygt 26000 invånare Bibliotek och medborgarservice inrymt under samma tak Tre filialbibliotek i Skänninge,

Läs mer

Digital delaktighet - Vilken roll har biblioteket? Anne Hederén & Sofia Larsson Jönköping 2010-09-29

Digital delaktighet - Vilken roll har biblioteket? Anne Hederén & Sofia Larsson Jönköping 2010-09-29 Digital delaktighet - Vilken roll har biblioteket? Anne Hederén & Sofia Larsson Jönköping 2010-09-29 Bibliotek och digital delaktighet i Östergötland Några steg på vägen Hur kom vi hit? - IT-utveckling

Läs mer

Regelförenkling på kommunal nivå. Östergötland

Regelförenkling på kommunal nivå. Östergötland Regelförenkling på kommunal nivå En väg in Sverige Ja 88% Ja 89% Nej 12% Nej 12% En väg in för företag bör kunna: ge information om gällande regelverk samordna ansökningar förmedla information mellan olika

Läs mer

Företagsamhetsmätning - Östergötlands län. Johan Kreicbergs

Företagsamhetsmätning - Östergötlands län. Johan Kreicbergs Företagsamhetsmätning - Östergötlands län Johan Kreicbergs Östergötland Företagsamhetsmätning Svenskt Näringslivs företagsamhetsmätning presenteras två gånger per år. Syftet är att studera om antalet personer

Läs mer

Rapport från besöksenkät vid biblioteken under slutet av november och början av december månad 2008

Rapport från besöksenkät vid biblioteken under slutet av november och början av december månad 2008 1(6) KFN 2009/0029 Rapport från besöksenkät vid biblioteken under slutet av november och början av december månad 2008 1 Kvalitetssäkringsmetoden Boken Boken omfattar olika enkät- och intervjuundersökningar

Läs mer

Mer information om arbetsmarknadsläget i Östergötlands län i slutet av september månad 2012

Mer information om arbetsmarknadsläget i Östergötlands län i slutet av september månad 2012 2012-09-11 Mer information om arbetsmarknadsläget i Östergötlands län i slutet av september månad 2012 Arbetsmarknaden har tydligt mattats av och antalet personer varslade om uppsägning steg kraftigt under

Läs mer

Företagsamheten 2018 Östergötlands län

Företagsamheten 2018 Östergötlands län Företagsamheten 2018 Östergötlands län Om undersökningen Svenskt Näringsliv presenterar varje år ny statistik över företagsamheten i Sverige. Syftet är att visa om antalet personer som har ett juridiskt

Läs mer

Företagsamheten 2018 Östergötlands län

Företagsamheten 2018 Östergötlands län Företagsamheten 2018 Östergötlands län Om undersökningen Svenskt Näringsliv presenterar varje år ny statistik över företagsamheten i Sverige. Syftet är att visa om antalet personer som har ett juridiskt

Läs mer

Östgötens hälsa Kommunrapport - Allmänna frågor. Rapport 2007:5. Folkhälsovetenskapligt centrum

Östgötens hälsa Kommunrapport - Allmänna frågor. Rapport 2007:5. Folkhälsovetenskapligt centrum Östgötens hälsa 2006 Rapport 2007:5 Kommunrapport - Allmänna frågor Folkhälsovetenskapligt centrum www.lio.se/fhvc November 2007 Helen Axelsson Madeleine Borgstedt-Risberg Elin Eriksson Lars Walter Östgötens

Läs mer

Götabiblioteken ett regionalt samarbete. Thomas C Ericsson Bibliotekschef i Kinda kommun thomas.c.ericsson@kinda.se Tel: 0494-191 06

Götabiblioteken ett regionalt samarbete. Thomas C Ericsson Bibliotekschef i Kinda kommun thomas.c.ericsson@kinda.se Tel: 0494-191 06 Götabiblioteken ett regionalt samarbete Thomas C Ericsson Bibliotekschef i Kinda kommun thomas.c.ericsson@kinda.se Tel: 0494-191 06 Götabiblioteken i siffror (2014) 459 652 invånare (Linköping, Norrköping,

Läs mer

orange Postnummer Postort Kommun Antal RUT-avdrag Summa (kr) Befolkning över 20 år Andel i procent

orange Postnummer Postort Kommun Antal RUT-avdrag Summa (kr) Befolkning över 20 år Andel i procent Sveriges Radio har beställt uppgifter från SCB om så kallade RUT-avdrag i samtliga postnummerområden i Östergötlands län. Här ser du dem sorterat efter andel per invånare över 20 år där de med högst andel

Läs mer

Statistikinfo 2016:02

Statistikinfo 2016:02 Statistikinfo 216:2 Nästan 153 invånare i Linköping Folkmängden i Linköpings kommun ökade med 1 85 personer 215. Vid årsskiftet bodde 152 966 personer i kommunen. Antalet födda barn uppgick till 1 859,

Läs mer

Verksamhetsplan 2013 biblioteken i Mjölby kommun

Verksamhetsplan 2013 biblioteken i Mjölby kommun 1 Verksamhetsplan 2013 biblioteken i Mjölby kommun Bibliotekslagen: Alla medborgare ska ha tillgång till ett folkbibliotek till främjande av intresse för läsning och litteratur, information, upplysning

Läs mer

Statistikinfo 2019:01

Statistikinfo 2019:01 Statistikinfo 219:1 Linköping ökade med 2 514 invånare 218 Folkmängden i Linköpings kommun ökade med 2 514 personer 218. Det är den fjärde största ökningen någonsin i Linköping, även om ökningen var 189

Läs mer

Om mig 2017 Länsrapport grundskolor åk 8

Om mig 2017 Länsrapport grundskolor åk 8 Om mig 2017 Länsrapport grundskolor åk 8 Om mig är en webbenkät om ungdomars hälsa och livsstil som genomfördes för fjärde gången hösten 2017. Enkäten är ett samarbete mellan länets kommuner, Länsstyrelsen

Läs mer

Tandhälsan hos barn och ungdomar i Östergötlands kommuner 2014

Tandhälsan hos barn och ungdomar i Östergötlands kommuner 2014 Tandhälsan hos och ungdomar i Östergötlands kommuner 2014 Tandhälsorapport Enheten för hälsoanalys Linköping juli 2015 Kerstin Aronsson Lotta Fornander www.regionostergotland.se Innehållsförteckning INLEDNING...

Läs mer

Vilka är lokalpolitikerna i Östergötland och hur nöjda är medborgarna?

Vilka är lokalpolitikerna i Östergötland och hur nöjda är medborgarna? Vilka är lokalpolitikerna i Östergötland och hur nöjda är medborgarna? Sveriges Kommuner och Landsting har i den här rapporten, som är baserad på SCB-statistik, tittat på vad som är utmärkande för de lokala

Läs mer

Byalag och Bredband. En fråga om samverkan på många plan

Byalag och Bredband. En fråga om samverkan på många plan Byalag och Bredband En fråga om samverkan på många plan Bredband till alla Det övergripande syftet med den svenska bredbandspolitiken har varit att Sverige som första land ska bli ett informationssamhälle

Läs mer

E-kampanj 2009. Ett diskussionsunderlag

E-kampanj 2009. Ett diskussionsunderlag E-kampanj 2009 Ett diskussionsunderlag Bakgrund! Syfte med e-kampanjen 2008 Öka användningen av bibliotekens e-tjänster Marknadsföra östgötabibliotekens e- tjänster under gemensamt begrepp Biblioteket

Läs mer

Om mig. - En delaktig målgrupp ger ökad kunskap. Emma Hjälte Charlotta Lindell

Om mig. - En delaktig målgrupp ger ökad kunskap. Emma Hjälte Charlotta Lindell Om mig - En delaktig målgrupp ger ökad kunskap Emma Hjälte Charlotta Lindell Ett samarbete mellan länets kommuner, Länsstyrelsen Östergötland och Region Östergötland Mål med Om mig Ge en bra bild av hälsa

Läs mer

Statistik barn 0-12 år i Östergötland Bilaga till ABC bokstavslek - en förstudie Vanligaste språk förutom svenska Finspång

Statistik barn 0-12 år i Östergötland Bilaga till ABC bokstavslek - en förstudie Vanligaste språk förutom svenska Finspång Statistik barn 0-12 år i Östergötland Bilaga till ABC bokstavslek - en förstudie Vanligaste språk förutom svenska Finspång Polen 1 till 5 1 till 5 Storbritanien, Irland 1 till 5 1 till 5 Tyskland, Österrike

Läs mer

Åtkomst Du kommer till ditt system via en webblänk som erhålles från oss. Via denna länk ges tillgång till sökning i bibliotekets katalog.

Åtkomst Du kommer till ditt system via en webblänk som erhålles från oss. Via denna länk ges tillgång till sökning i bibliotekets katalog. Handledning för BIBBLAN bibliotekssystem BIBBLAN är ett svensktutvecklat biblioteksprogram helt webbaserat, som innebär att man endast behöver en uppkopplad dator mot nätet. Man slipper dessutom tänka

Läs mer

Områdesbeskrivning Linköping

Områdesbeskrivning Linköping Stina Öberg 1(6) Områdesbeskrivning Linköping BUP-verksamheten i Linköping Alla siffror avser åldersgruppen 0-17 år och relevanta enheter på Barn- och ungdomspsykiatriska kliniken i Linköping, det vill

Läs mer

Bibliotek och SeniorNet Södermalm i DN

Bibliotek och SeniorNet Södermalm i DN Bibliotek och SeniorNet Södermalm i DN 2017-10-10 I dag är det nästan nödvändigt att kunna betala räkningar, köpa biljetter eller hålla kontakt med vänner genom internet. Men många står utanför. Stadsbiblioteken

Läs mer

Regional biblioteksplan Kalmar län

Regional biblioteksplan Kalmar län Regional biblioteksplan Kalmar län 2017-2021 Inledning De regionala biblioteken har sitt ursprung i centralbiblioteken som bildades på 1930-talet för att stödja kommunernas folkbibliotek. Centralbiblioteken

Läs mer

Biblioteksplan för Töreboda kommunbibliotek Bakgrund TÖREBODA KOMMUN. Biblioteksplan Sida 1 av 5 Datum

Biblioteksplan för Töreboda kommunbibliotek Bakgrund TÖREBODA KOMMUN. Biblioteksplan Sida 1 av 5 Datum Sida 1 av 5 för Töreboda kommunbibliotek 2018 2020 Bakgrund Av Bibliotekslagen (2013:801) framgår att biblioteken i det allmänna biblioteksväsendet särskilt ska verka för det demokratiska samhällets utveckling

Läs mer

Biblioteksplan. för Laxå kommun Antagen av kommunfullmäktige , 84 Dnr KS

Biblioteksplan. för Laxå kommun Antagen av kommunfullmäktige , 84 Dnr KS Biblioteksplan för Laxå kommun 2017-2020 Antagen av kommunfullmäktige 2017-06-14, 84 Dnr KS 2017-103 Innehållsförteckning 1 Inledning 2 1.1 Styrdokument 2 1.2 Bibliotekets uppdrag. 2 2 Folkbibliotek 3

Läs mer

Mer information om arbetsmarknadsläget i Östergötlands län i slutet av november månad 2013

Mer information om arbetsmarknadsläget i Östergötlands län i slutet av november månad 2013 2013-12-18 Mer information om arbetsmarknadsläget i Östergötlands län i slutet av november månad 2013 Något färre lediga platser Under november 2013 anmäldes 2 080 lediga platser till Arbetsförmedlingen

Läs mer

Tandhälsorapport. Tandhälsan hos barn och ungdomar. i Östergötlands kommuner Folkhälsocentrum Linköping maj 2012

Tandhälsorapport. Tandhälsan hos barn och ungdomar. i Östergötlands kommuner Folkhälsocentrum Linköping maj 2012 Tandhälsorapport Tandhälsan hos och ungdomar i Östergötlands kommuner 2011 Folkhälsocentrum Linköping maj 2012 Kerstin Aronsson Elin Mako www.lio.se Innehållsförteckning INLEDNING... 1 SAMMANFATTNING

Läs mer

Utökad bibliotekssekretess

Utökad bibliotekssekretess Utökad bibliotekssekretess Bibliotekslagen (2013:801) 2 Biblioteken i det allmänna biblioteksväsendet ska verka för det demokratiska samhällets utveckling genom att bidra till kunskapsförmedling och fri

Läs mer

Befolkningsförändringar under 2014

Befolkningsförändringar under 2014 FS 215:1 215-2-19 FOKUS: STATISTIK Befolkningsförändringar under 214 Antalet invånare i Norrköping ökade under 214 med 1 534 personer till 135 283 invånare Antalet födda under året var 1 663 barn, 93 färre

Läs mer

Tandhälsorapport. Tandhälsan hos barn och ungdomar. i Östergötlands kommuner Enheten för hälsoanalys Linköping april 2014

Tandhälsorapport. Tandhälsan hos barn och ungdomar. i Östergötlands kommuner Enheten för hälsoanalys Linköping april 2014 Tandhälsorapport Tandhälsan hos och ungdomar i Östergötlands kommuner 2013 Enheten för hälsoanalys Linköping april 2014 Kerstin Aronsson Elin Mako www.lio.se Innehållsförteckning INLEDNING... 1 SAMMANFATTNING

Läs mer

Digidel 2013 - kampanj för ökad digital delaktighet

Digidel 2013 - kampanj för ökad digital delaktighet Digidel 2013 - kampanj för ökad digital delaktighet Hur kan biblioteken bidra? Presentation av mig Bibliotekschef i Mjölby kommun sedan mars 2011 Bakgrund som journalist och bibliotekskonsulent Har jobbat

Läs mer

1. Används dokumentet Riktlinjer för medieförsörjningen inom Götasamarbetet JA NEJ Kommentar Alla Boxholm Finspång Kinda Linköping Mjölby Motala

1. Används dokumentet Riktlinjer för medieförsörjningen inom Götasamarbetet JA NEJ Kommentar Alla Boxholm Finspång Kinda Linköping Mjölby Motala 1. Används dokumentet Riktlinjer för medieförsörjningen inom Götasamarbetet http://www.lansbibliotek.ostsam.se/tjanster/kategori/goetabiblioteken/riktlinjer-foer-mediefoersoerjning 9 4 bibliotek har inte

Läs mer

Högskolebiblioteket vid Mälardalens högskola

Högskolebiblioteket vid Mälardalens högskola Högskolebiblioteket vid Mälardalens högskola Biblioteksenkät 2011 1 Innehåll Inledning... 3 Metod... 3 Frågorna... 3 Redovisningen... 3 Svaren... 4 Antal svar... 4 Fördelning mellan orterna... 5 Kön...

Läs mer

Rapport april 2010. Nytta & nöje på nätet: Internetguidning på östgötabibliotek

Rapport april 2010. Nytta & nöje på nätet: Internetguidning på östgötabibliotek Rapport april 2010 Nytta & nöje på nätet: Internetguidning på östgötabibliotek 1. Viktiga händelser under den gångna månaden Arbetsmöte lärmiljöprojektet 27 april Temat för det gemensamma nätverksmötet

Läs mer

regional biblioteksplan förkortad version

regional biblioteksplan förkortad version regional biblioteksplan 2011 2014 förkortad version regional biblioteksplan 2011 2014 Vision Västra Götaland Det goda livet Det goda livet är den övergripande idé och vision som förenar kommuner, organisationer,

Läs mer

Digital hjälp på Motala bibliotek främst i samband med samhällsservice - Resultat av en enkätundersökning gentemot besökarna

Digital hjälp på Motala bibliotek främst i samband med samhällsservice - Resultat av en enkätundersökning gentemot besökarna Digital hjälp på Motala bibliotek främst i samband med samhällsservice - Resultat av en enkätundersökning gentemot besökarna Författare: Rebecca Elvström, Elin Wihlborg och Cecilia Nordqvist, forskare

Läs mer

Statistikinfo 2018:01

Statistikinfo 2018:01 Statistikinfo 218:1 Linköping ökade med 2 73 invånare Folkmängden i Linköpings kommun ökade med 2 73 personer. Det är den tredje största ökningen någonsin i Linköping, och 148 färre än förra året. Vid

Läs mer

Om mig 2017 Länsrapport gymnasieskolor åk 2

Om mig 2017 Länsrapport gymnasieskolor åk 2 Om mig 2017 Länsrapport gymnasieskolor åk 2 Om mig är en webbenkät om ungdomars hälsa och livsstil som genomfördes för fjärde gången hösten 2017. Enkäten är ett samarbete mellan länets kommuner, Länsstyrelsen

Läs mer

Mjölby Kommun PROTOKOLLSUTDRAG. 91 Dnr KS/2018:142. Finansiering av projekt Jobblabb - kompetensförsörjning i Östergötland

Mjölby Kommun PROTOKOLLSUTDRAG. 91 Dnr KS/2018:142. Finansiering av projekt Jobblabb - kompetensförsörjning i Östergötland Mjölby Kommun PROTOKOLLSUTDRAG Sammanträdesdatum Arbetsutskott 2018-05-14 1 (3) Sida 91 Dnr KS/2018:142 Finansiering av projekt Jobblabb - kompetensförsörjning i Östergötland Bakgrund Dagens utbildnings-

Läs mer

Protokollsutdrag från kulturnämndens sammanträde den 10 februari 2017

Protokollsutdrag från kulturnämndens sammanträde den 10 februari 2017 Landstingsdirektörens stab Kanslienheten Datum 2017-02-10 Sida 1 (1) Protokollsutdrag från kulturnämndens sammanträde den 10 februari 2017 15 Diarienummer KN160098 Regional biblioteksplan Beslut 1. Kulturnämnden

Läs mer

PiteåPanelen. Rapport nr 13. Europaförslag. November 2010. Kommunledningskontoret. Eva Andersson

PiteåPanelen. Rapport nr 13. Europaförslag. November 2010. Kommunledningskontoret. Eva Andersson PiteåPanelen Rapport nr 13 Europaförslag November 2010 Eva Andersson Kommunledningskontoret Europaförslag Europaparlamentet vill utöka möjligheten för Europas medborgare att påverka Europeiska unionen.

Läs mer

Statistikinfo 2017:01

Statistikinfo 2017:01 Statistikinfo 217:1 Rekordökning med 2 851 nya invånare i Linköping Folkmängden i Linköpings kommun ökade med 2 851 personer 216. Det är den största ökningen någonsin i Linköping, och 24 fler än det tidigare

Läs mer

Statistikinfo 2018:06

Statistikinfo 2018:06 Statistikinfo 218:6 1 5 fler förvärvsarbetande i Linköping 217 84 548 förvärvsarbetande hade sin arbetsplats i Linköping 217, en ökning med 1 535 personer jämfört med 216. Den näringsgren som ökade mest

Läs mer

Not: Postnummerområden med en mindre befolkning än 5 invånare har tagits bort ur listan.

Not: Postnummerområden med en mindre befolkning än 5 invånare har tagits bort ur listan. Sveriges Radio har beställt uppgifter från SCB om så kallade ROT-avdrag i samtliga postnummerområden i Östergötlands län. Här ser du dem sorterat efter andel per invånare över 20 år, där de med högst andel

Läs mer

Högskolebiblioteket vid Mälardalens högskola

Högskolebiblioteket vid Mälardalens högskola Högskolebiblioteket vid Mälardalens högskola Biblioteksenkät 2010 1 Innehåll Inledning... 3 Metod... 3 Frågorna... 3 Redovisningen... 3 Svaren... 4 Antal svar... 4 Fördelning mellan orterna... 5 Könstillhörighet...

Läs mer

E-kampanj på östgötabiblioteken oktober 2009

E-kampanj på östgötabiblioteken oktober 2009 E-kampanj på östgötabiblioteken oktober 2009 Bakgrund! Bibliotekens tjänster på nätet www.ostgotabibliotek.se Biblioteket hemifrån Sök i bibliotekens kataloger Låna om och beställ Ladda ner e-böcker Lyssna

Läs mer

Länsövergripande projekt Östergötland. Motala 2013-05-22. Pär Holgersson. Nationellt fackspråk Pär Holgersson

Länsövergripande projekt Östergötland. Motala 2013-05-22. Pär Holgersson. Nationellt fackspråk Pär Holgersson Motala 2013-05-22 Pär Holgersson Bakgrund Nationell ehälsa högt på agendan i Östergötland HSL Nätverk med länets medicinskt ansvariga initierade under 2010 samarbete kring gemensam struktur för dokumentation

Läs mer

Statistikinfo 2013:13

Statistikinfo 2013:13 Statistikinfo 213:13 Ökat antal förvärvsarbetande 212 75 732 förvärvsarbetande hade sin arbetsplats i Linköping 212, det är det högsta antalet förvärvsarbetande som någonsin redovisats för kommunen. Antalet

Läs mer

Statistikinfo 2014:11

Statistikinfo 2014:11 Statistikinfo 214:11 Ökat antal förvärvsarbetande 213 77 169 förvärvsarbetande hade sin arbetsplats i Linköping 213, en ökning med 1 437 personer jämfört med 212. För andra året i rad var transportmedelsindustrin

Läs mer

Östergötlands län Månad

Östergötlands län Månad Arkets namn R-E-län Län E-län Kommun Norrköping Månad 1 216 Alla gästnätter på hotell, vandrarhem, stugby, camping och SoL 45 4 35 3 25 2 15 1 5 År 21 År 211 År 212 År 213 År 214 År 215 År 216 Region +/-

Läs mer

Rapport november. Nytta & nöje på nätet : Internetguidning på östgötabibliotek

Rapport november. Nytta & nöje på nätet : Internetguidning på östgötabibliotek Rapport november Nytta & nöje på nätet : Internetguidning på östgötabibliotek Viktiga händelser under den gångna månaden Styrgruppen samlades för ett första möte den 23 november. Kerstin Olsson, Anne Hederén,

Läs mer

Dike längs Snipvägen i Berg

Dike längs Snipvägen i Berg Rapport 2008:76 Arkeologisk förundersökning Dike längs Snipvägen i Berg Intill RAÄ 43, 96 m fl Snipvägen Vreta Kloster socken Linköpings kommun Östergötlands län Marie Ohlsén Ö S T E R G Ö T L A N D S

Läs mer

MER INFORMATION OM ARBETSMARKNADSLÄGET

MER INFORMATION OM ARBETSMARKNADSLÄGET MER INFORMATION OM ARBETSMARKNADSLÄGET Jens Sandahl, Arbetsförmedlingen Analysavdelningen Totalt inskrivna arbetslösa i Östergötlands län juli 2016: 17 860 (8,4%) 9 907 män (8,9%) 7 953 kvinnor (7,9%)

Läs mer

Plan. Biblioteksplan för Herrljunga kommun KF, Bildningsnämnden, för Herrljunga kommuns verksamhet på biblioteksområdet

Plan. Biblioteksplan för Herrljunga kommun KF, Bildningsnämnden, för Herrljunga kommuns verksamhet på biblioteksområdet DIARIENUMMER: UN-10/2016 FASTSTÄLLD: 2016-02-01 VERSION: 1 SENAS T REVIDERAD: GILTIG TILL: 2018-12-31 DOKUMENTANSVAR: Bibliotekschef Plan Biblioteksplan för Herrljunga kommun 2016-2019 KF, Bildningsnämnden,

Läs mer

Kultur Skåne Bibliotek, bildning och media

Kultur Skåne Bibliotek, bildning och media Kultur Skåne Bibliotek, bildning och media Biblioteksundersökning Höör Användare Sammanställning 110106 Jema Kulturundersökningar Bakgrund Jema Kulturundersökningar har på uppdrag av Kultur Skåne under

Läs mer

SÅ ARBETAR ÖSTERGÖTLANDS KOMMUNER MED CYKELFRÅGOR

SÅ ARBETAR ÖSTERGÖTLANDS KOMMUNER MED CYKELFRÅGOR SÅ ARBETAR ÖSTERGÖTLANDS KOMMUNER MED CYKELFRÅGOR Nyckeltal från kartläggningen av cykelvägnäten CYKELVÄGNÄTETS OMFATTNING Invånare Andel av regionens befolkning Km cykelväg Andel av regionens cykelvägnät

Läs mer

Regional biblioteksplan

Regional biblioteksplan TJÄNSTESKRIVELSE Sida 1 (1) Bildnings- och kulturförvaltningen Datum 2017-01-30 Diarienummer KN160098 Kulturnämnden Regional biblioteksplan 2017-2021 Förslag till beslut 1. Kulturnämnden beslutar att godkänna

Läs mer

Biblioteksplan. inklusive handlingsplan för skolbiblioteket. Övertorneå Kommun Barn- och utbildningsnämnden

Biblioteksplan. inklusive handlingsplan för skolbiblioteket. Övertorneå Kommun Barn- och utbildningsnämnden Biblioteksplan inklusive handlingsplan för skolbiblioteket Övertorneå Kommun 2019-2021 Barn- och utbildningsnämnden Antagen av Kommunfullmäktige 2019- 1 Innehåll 1. Bakgrund och syfte 2 2. Övertorneå kommuns

Läs mer

Enkät om arbetet med digital kompetens våren 2016

Enkät om arbetet med digital kompetens våren 2016 Enkät om arbetet med digital kompetens våren 2016 Våren 2016 skickade Regionbiblioteket ut en enkät till folkbiblioteken i länet, med frågor om arbetet med digital kompetens. Främsta syftet med enkäten

Läs mer

Kartläggning av kommunal översiktsplanering (GIS)

Kartläggning av kommunal översiktsplanering (GIS) Kartläggning av kommunal översiktsplanering (GIS) Kunskapsunderlag för Regional utveckling och regional och kommunal planering WSP Sverige på uppdrag av Region Östergötland, december 2018 Uppdaterad bild

Läs mer

Linköping c-kärna exkl A-läge Bostad. Linköping A-läge butiker Bostad. Linköping B-läge butiker Bostad. Linköping C-läge butiker Bostad

Linköping c-kärna exkl A-läge Bostad. Linköping A-läge butiker Bostad. Linköping B-läge butiker Bostad. Linköping C-läge butiker Bostad Sida: 1 ( 7 ) 0501 0580007 Linköping c-kärna exkl A-läge 0580200 Linköping A-läge butiker 0580201 Linköping B-läge butiker 0580202 Linköping C-läge butiker 0581300 Norrköping A-läge city 0501 0580200 Linköping

Läs mer

ÖstgötaTrafikens undersökningar 2013

ÖstgötaTrafikens undersökningar 2013 ÖstgötaTrafikens undersökningar 2013 Kundundersökning Målgrupp: ca 36.000 Mina sidor medlemmar Svar: ca 7.600 (21%) Datainsamling: 4 maj 1 juni 2012 Marknadsundersökning Målgrupp: 4.000 medlemmar i CMA

Läs mer

Finansiering av projektet Jobblabbkompetensförsörjning

Finansiering av projektet Jobblabbkompetensförsörjning Tjänsteskrivelse 1 (7) Utbildningsförvaltningen Kathrin Hansson Elisabeth Stärner Karin Nyman 2018-06-07 Dnr BOU 2018-374 Dnr BIN 2018-217 Barn- och ungdomsnämnden Bildningsnämnden Finansiering av projektet

Läs mer

Mer information om arbetsmarknadsläget i Östergötlands län i slutet av april 2014

Mer information om arbetsmarknadsläget i Östergötlands län i slutet av april 2014 MER INFORMATION OM ARBETSMARKNADSLÄGET Östergötland 2014-05-09 Jens Lotterberg Analysavdelningen Totalt inskrivna arbetslösa i Östergötlands län April 2014 19 473 (9,2 %) 8 733 kvinnor (8,8 %) 10 740 män

Läs mer

Fullmäktige. så fungerar det.

Fullmäktige. så fungerar det. Fullmäktige så fungerar det. Lokalt kundägt Länsförsäkringar Östgöta är ett lokalt kundägt bolag. Våra drygt 200 000 kunder är våra enda ägare. Det betyder att våra kunders och våra ägares intressen är

Läs mer

Regional bostadsmarknadsanalys för Östergötland 2019

Regional bostadsmarknadsanalys för Östergötland 2019 Regional bostadsmarknadsanalys för Östergötland 2019 Bilaga med sammanställd data från Bostadsmarknadsenkäten 2019 (BME 2019) och Statistiska centralbyrån (SCB) Innehållsförteckning Bedömningar av kommunernas

Läs mer

Kartläggning och analys av arbetspendling på ortsnivå i Östergötland Kunskapsunderlag för Regional utveckling och regional och kommunal planering

Kartläggning och analys av arbetspendling på ortsnivå i Östergötland Kunskapsunderlag för Regional utveckling och regional och kommunal planering Kartläggning och analys av arbetspendling på ortsnivå i Östergötland Kunskapsunderlag för Regional utveckling och regional och kommunal planering www.regionostergotland.se Region Östergötland, juni 2019

Läs mer

Mer information om arbetsmarknadsläget i Östergötlands län i slutet av oktober månad 2012

Mer information om arbetsmarknadsläget i Östergötlands län i slutet av oktober månad 2012 2012-11-14 Mer information om arbetsmarknadsläget i Östergötlands län i slutet av oktober månad 2012 Arbetsmarknaden har tydligt mattats av och antalet personer varslade om uppsägning har ökat. Arbetslösheten

Läs mer

VID ETT GAMMALT FISKE- LÄGE PÅ HÄRADSSKÄR

VID ETT GAMMALT FISKE- LÄGE PÅ HÄRADSSKÄR RAPPORT 2015:50 ARKEOLOGISK FÖRUNDERSÖKNING VID ETT GAMMALT FISKE- LÄGE PÅ HÄRADSSKÄR RAÄ 204:1 HÄRADSSKÄR 1:1 GRYTS SOCKEN VALDEMARSVIKS KOMMUN ÖSTERGÖTLANDS LÄN ROGER LUNDGREN Vid ett gammalt fiskeläge

Läs mer

Bostadsmarknaden i Östergötland Sofia Bergvall Kultur- och samhällsbyggnadsenheten

Bostadsmarknaden i Östergötland Sofia Bergvall Kultur- och samhällsbyggnadsenheten Bostadsmarknaden i Östergötland 2011 Sofia Bergvall Kultur- och samhällsbyggnadsenheten Program 9.00 9.10 Välkomna! (Magnus Holgersson, lst) 9.10 9.40 Läget på bostadsmarknaden i länet (Sofia Bergvall,

Läs mer

Mer information om arbetsmarknadsläget i Östergötlands län i slutet av juli månad 2012

Mer information om arbetsmarknadsläget i Östergötlands län i slutet av juli månad 2012 2012-08-17 Mer information om arbetsmarknadsläget i Östergötlands län i slutet av juli månad 2012 Lägre aktivitet under juli Juli är semestermånad och det medför en sjunkande aktivitet på länets arbetsmarknad.

Läs mer

Statistikinfo 2014:03

Statistikinfo 2014:03 Statistikinfo 2014:03 Folkmängden ökade med 1681 personer i Linköping 2013 Folkmängden i Linköpings kommun ökade med 1 681 personer 2013, det är en betydligt större ökning än både 2011 och 2012. Vid årsskiftet

Läs mer

Fritidshusområden 2010

Fritidshusområden 2010 2012-02-10 FOKUS: STATISTIK Fritidshusområden 2010 17 fritidshusområden inom Norrköpings kommun år 2010 Norrköping på 15:e plats av 290 kommuner År 2010 fanns det sammanlagt 1 383 fritidshusområden i Sverige,

Läs mer

Välkommen till en dag kring sjukskrivning. Finns det en gräns för samverkan

Välkommen till en dag kring sjukskrivning. Finns det en gräns för samverkan Välkommen till en dag kring sjukskrivning Agenda för dagen 8:30-9:15 Inledning 9:15-9:35 Fika 9:35-10:35 Sjukskrivning ur ett samhällsperspektiv 10:40-12:00 Våra olika uppdrag och vad vi har att förhålla

Läs mer

Mjölby Kommun PROTOKOLLSUTDRAG. 91 Dnr KS/2018:142. Finansiering av projekt Jobblabb - kompetensförsörjning i Östergötland

Mjölby Kommun PROTOKOLLSUTDRAG. 91 Dnr KS/2018:142. Finansiering av projekt Jobblabb - kompetensförsörjning i Östergötland Mjölby Kommun PROTOKOLLSUTDRAG Sammanträdesdatum Arbetsutskott 2018-05-14 1 (3) Sida 91 Dnr KS/2018:142 Finansiering av projekt Jobblabb - kompetensförsörjning i Östergötland Bakgrund Dagens utbildnings-

Läs mer

Biblioteksplan. Biblioteksplan Datum för beslut: Barn- och utbildningsförvaltningen Reviderad:

Biblioteksplan. Biblioteksplan Datum för beslut: Barn- och utbildningsförvaltningen Reviderad: Biblioteksplan Biblioteksplan Datum för beslut: 2016-04-29 Barn- och utbildningsförvaltningen Reviderad: 2018-12-17 Beslutsinstans: BUN Giltig till: Barn- och utbildningsförvaltningen Biblioteket Innehållsförteckning

Läs mer

Mjölby Kommun PROTOKOLLSUTDRAG. 168 Dnr KS/2018:142. Finansiering av projekt Jobblabb - kompetensförsörjning i Östergötland

Mjölby Kommun PROTOKOLLSUTDRAG. 168 Dnr KS/2018:142. Finansiering av projekt Jobblabb - kompetensförsörjning i Östergötland Kommunstyrelsen 2018-08-15 1 (5) 168 Dnr KS/2018:142 Finansiering av projekt Jobblabb - kompetensförsörjning i Östergötland Bakgrund Dagens utbildnings- och jobbval påverkas ofta av fördomar, normer och

Läs mer

E-Hälsa RÖ. Så arbetar vi med e-hälsa för våra invånare i RÖ , Lotta Saleteg Falk e-hälsostrateg RÖ. Region Östergötland

E-Hälsa RÖ. Så arbetar vi med e-hälsa för våra invånare i RÖ , Lotta Saleteg Falk e-hälsostrateg RÖ. Region Östergötland E-Hälsa RÖ Så arbetar vi med e-hälsa för våra invånare i RÖ 2016-11-09, Lotta Saleteg Falk e-hälsostrateg RÖ Vision År 2025 ska Sverige vara bäst i världen på att använda digitaliseringens och e-hälsans

Läs mer

Försäkringskassan. Statistik Bakgrund Försäkringskassans uppdrag Vilken information behöver Försäkringskassan. Läkarutbildning 2018

Försäkringskassan. Statistik Bakgrund Försäkringskassans uppdrag Vilken information behöver Försäkringskassan. Läkarutbildning 2018 Försäkringskassan Statistik Bakgrund Försäkringskassans uppdrag Vilken information behöver Försäkringskassan Diagnosgruppernas fördelning av de sjukfall som september 2018 registrerats vid försäkringskassan

Läs mer

Statistikinfo 2017:06

Statistikinfo 2017:06 Statistikinfo 217:6 Inpendlingen till Linköping ökade för 2:e året i rad 83 13 förvärvsarbetande hade sin arbetsplats i Linköping, en ökning med 2 141 personer jämfört med 215, vilket är den största största

Läs mer

Inkomstprövning av rätten till äldreoch handikappomsorg

Inkomstprövning av rätten till äldreoch handikappomsorg RAPPORT 2003: 6 Inkomstprövning av rätten till äldreoch handikappomsorg Sociala enheten 2003-04-22 LÄNSSTYRELSEN ÖSTERGÖTLAND Sociala enheten sid 1 (4) 701-11273-2002 FÖRORD Enligt regeringens regleringsbrev

Läs mer

Fullmäktige - så fungerar det.

Fullmäktige - så fungerar det. Fullmäktige - så fungerar det. Lokalt kundägt Länsförsäkringar Östgöta är ett lokalt kundägt bolag. Våra drygt 200 000 kunder är våra enda ägare. Det betyder att våra kunders och våra ägares intressen

Läs mer

Deklaration om folkhälsa i Östergötland - Avsiktsförklaring mellan Östergötlands kommuner och Region Östergötland

Deklaration om folkhälsa i Östergötland - Avsiktsförklaring mellan Östergötlands kommuner och Region Östergötland BESLUTSUNDERLAG 1/1 Ledningsstaben Annika Larsson 2017-03-28 Dnr: RS 2017-206 Regionstyrelsen Deklaration om folkhälsa i Östergötland - Avsiktsförklaring mellan Östergötlands kommuner och Region Östergötland

Läs mer

Statistikinfo 2015:01

Statistikinfo 2015:01 Statistikinfo 215:1 Folkmängden ökade med 1679 personer i Linköping 214 Folkmängden i Linköpings kommun ökade med 1 679 personer 214, ungefär lika mycket som året före. Vid årsskiftet bodde 151 881 personer

Läs mer