Verksamhetsförlagd lärarutbildning i Upplands Väsby

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Verksamhetsförlagd lärarutbildning i Upplands Väsby"

Transkript

1 Verksamhetsförlagd lärarutbildning i Upplands Väsby Definitioner Lärarexamen är en yrkesexamen som omfattar allmänna, utbildningsområden, inriktningar och specialiseringar. I examensbeviset anges vilka inriktningar och specialiseringar som ingår och för vilken verksamhet utbildningen är avsedd. I lärarutbildningen menas med skola: förskola, förskoleklass, fritidshem, grundskola, gymnasieskola och vuxenutbildning. Begreppet lärare används i alla skolformer. På varje enhet finns en eller flera kontaktpersoner. De har till uppgift att placera studenterna, vara en informationskanal samt sköta det administrativa kring VFU. Kontaktpersonerna träffar representanter från kommunens lednings- och utvecklingsgrupp, LUG, två gånger per termin. Varje student har en VFU handledare med ansvar för studentens VFU. Alla studenter är medlemmar i en basgrupp. Denna träffas tre gånger per termin för fördjupade diskussioner och reflektion kring yrkesrollen. Partnerområde och arbetslag Verksamhetsförlagd utbildning (VFU) ingår som en viktig del i allmänt utbildningsområde med minst 15 hp och i varje inriktning med minst 15 hp Ansvarig för VFU-uppgifterna är den som är kursansvarig för respektive kurs på universitetet. Den mottagande skolan i kommunen har ett uppdrag att ge kompletterade uppgifter för att studenten ska delta i alla de aktiviteter som ingår i lärarnas arbete. För att VFU skall kunna genomföras måste varje studerande ha nära kontakt med en skola och ett arbetslag. Därför har partnerområden till universitetet organiserats i kommunerna. Upplands Väsby kommun är ett partnerområde. Partnerområdet omfattar alla skolor i kommunen. Strävan är att studenten skall göra all VFU i samma skola och arbetslag. Avsikten med detta är att studenterna ska kunna följa hur arbetet i ett arbetslag förändras under åren. Studenterna ska uppmuntras att göra besök även i andra skolor och verksamheter. VFU - handledaren är den som närmast skall kunna ge råd om vart man kan vända sig med olika frågor om skolan. Kontaktpersonen hjälper till med kontakterna med andra skolor i kommunen.

2 VFU - handledaren, skolledningen och lärarna är ofta mycket intresserade av att välkomna studenten. De vill på olika sätt bidra till en så bra start som möjligt på den blivande yrkeskollegans lärarbana och kanske ser studenten som en kommande arbetskamrat. Det ligger emellertid ett stort ansvar på studenten själv att ta initiativ för att vara med arbetslaget. Han/hon bör utnyttja alla möjligheter till att delta i lärarnas olika arbetsuppgifter. Det är viktigt att studenterna deltar i arbetslagsmöten, föräldrakontakter och vid utvecklingssamtal. Detta förutsätter att studenten vistas på heltid ute på enheten. På friluftsdagar, under samlingar, måltider eller under elevernas raster kan studenten vara med och göra samma arbetsuppgifter som lärarna. När studenten är i en barngrupp eller i ett klassrum bör han/hon helst vara beredd på att naturligt kunna agera som lärare. Eleverna ser studenten som en lärare och måste därför vara beredd på att få förklara och ibland också försvara arbetslagets ställningstaganden. Eftersom studenterna valt olika ingångskurser i utbildningen måste studenten själv informera arbetslaget och sin handledare om de studieuppgifter som ingår i den aktuella kursen Det mesta av skolarbetet planeras terminsvis, månadsvis och veckovis. Lärarna i arbetslaget har rätt att få veta i god tid, minst två veckor i förväg när en student avser att delta i skolans arbete. Har en student lämnat tydlig information om sina studier och sin tidsplanering kan han/hon också vänta sig att arbetslaget ställer upp för att ge bra utvecklingsmöjligheter i skolarbetet. Det bästa är om man som student regelbundet kan hålla en kontakt även utanför VFU-perioderna. VFU - handledaren har också till uppgift att rapportera till univeritetet att studenterna fullgjort de verksamhetsförlagda delarna av utbildningen med godkänt resultat. Studenten måste själv informera lärarna i arbetslaget om kursens mål och innehåll före VFU-periodens början. VFU - handledaren deltar i trepartsamtalen med studenten och universitetet. Basgruppsseminarier är förlagda till kommunen. Vid dessa tillfällen möts studenter som tillhör partnerområdet i basgrupper som leds av lärare i kommunen. Till seminarierna inbjuds även vid vissa tillfällen representanter för arbetslagen. Basgruppsdagarna skall innehålla reflektion kring yrkesinnehållet. Innehåll och ansvar i VFU-arbetet Verksamhetsförlagd utbildning innehåller många olika verksamheter. Vissa delar ansvarar studenten och arbetslaget för och andra uppgifter ansvarar universitetet för. Det är bara arbete som genomförs i kommunen som kan räknas som VFU. När studenten deltar i skolans arbete skall hela dagar avsättas så att det finns möjlighet att lära känna lärarnas alla olika arbetsuppgifter.

3 Ansvaret för planering och genomförande av VFU delas mellan studenten, handledaren, arbetslaget, skolledning och universitetet. Studenten I lärarutbildningen förväntas studenten själv ta ett stort eget ansvar för sin utbildning. När det gäller den verksamhetsförlagda delen har han/hon huvudansvaret för att göra sin verksamhetsförlagda utbildning till en kvalitativt viktig del i utbildningen. Det innebär bland annat att: i god tid före starten av en termin meddela sin VFU - handledare vilken kurs han/hon skall läsa följande termin, hur många poäng den består av kursansvarig institution samt namnet på kursansvarig lärare vid kursens början ta reda på VFU:s syfte, innehåll, utformning, omfattning och examination samt omedelbart föra informationen vidare till sitt arbetslag diskutera med sin VFU - handledare vilka ytterligare dagar som inte är schemalagda, som kan disponeras för VFU för att öka kontakten med arbetslaget och eleverna och få stöd i sina studier delta i och skaffa sig kunskap om partnerområdet under basgruppsdagar i kommunen. planera sin VFU i samverkan med universitetet och VFU handledaren. delta i skolans arbete där planering, undervisning, skolbarnsomsorg, utvärdering, arbetslagsträffar, konferenser, kompetensutvecklingsdagar, föräldramöten, temadagar etc. ingår skaffa sig en god inblick i barns/ungdomars utveckling under lång tid fortlöpande dokumentera sitt VFU-arbete och reflektera över sin professionella utveckling i dialog med andra lämna en kopia på ett aktuellt utdrag från belastningsregistret. öppna en e-postadress på universitetet och regelbundet kontrollera sin e-post meddela alla ändringar av kontaktuppgifter till sin VFU-handledare Partnerområdet Till partnerområdets ansvar hör bland annat att: samverka kring utbildningen med högskolan, KSL och andra partnerområden planera och genomföra introduktion i partnerområdet ge studenten en placering som stämmer med studentens utbildningsmål och med den kurs han/hon går, utbilda utbilda VFU handledare personalen i partnerområdet bidrar med sin yrkeserfarenhet och kompetens till studentens utveckling mot den pedagogiska yrkeskompetensen Kontaktpersonen Till kontaktpersonens ansvar hör bland annat att: delta i kommunens möte för studentplacering för att placera studenter informera skolledning och hela organisationen om vilka studenter som kommer och vilka som är deras VFU handledare. samla skolans VFU handledare för att diskutera verksamheten och delge aktuell information sprida information om utbildningar som universiteten bedriver

4 vara en länk mellan den enskilda skolan och VFU-samordnaren/ LUG vara ett stöd för VFU handledaren. VFU handledaren/arbetslaget introducera studenten på skolan planera den verksamhetsförlagda utbildningen i samverkan med studenten och universitetet, visa grunderna i ett framgångsrikt lagarbete ge studenten vägledning och tips till kontakter med olika verksamheter i kommunen som anknyter till och belyser studentens studier vara en bas för studentens undersökningar, undervisningsövningar och ledarutveckling, erbjuda möjligheter till handledning och reflektion följa studentens utveckling som lärare över en längre tid och avge omdöme om denna till examinerande lärare på universitetet. vid slutet av varje VFU - period tillsammans med studenten ansvara för att en tidrapport lämnas till VFU - samordnaren delta i trepartssamtal om studentens progression med utvecklingsmatrisen som grund rapportera till VFU samordnaren om en student trots råd och vägledning har påtagliga svårigheter att klara sina uppgifter. Examensarbete I Upplands Väsby finns ett stort intresse för stuidenternas examensarbete. Förhoppningsvis väljer många att undersöka någon pedagogisk verksamhet i kommunen. Arbetet kan då komma att bli till nytta i skolornas lokala utvecklingsarbete. Alla med något ansvar i VFU- arbetet bör hjälpa studenterna till relevanta ämnesval och uppmuntra till lokal diskussion och presentation av arbetet. Rapporter VFU-rapport får studenten av läraren för aktuell kurs på universitetet. Rapporten fylls i av studenten och diskuteras med den eller de lärare i arbetslaget som givit studenten handledning. Tidrapport fylls i av studenten, signeras av handledare som lämnar/skickar den till VFU - samordnaren efter varje genomförd VFU-period. Partnerområdets organisation och ledning Den verksamhetsförlagda utbildningen leds och planeras i kommunen av en lednings- och utvecklingsgrupp, LUG. I Upplands Väsby består den av följande representanter från kommunala och enskilda utförare :

5 Bengt Greiff, Grimstaskolan, , ordförande och VFU - samordnare bengt.greiff@upplandsvasby.se Elisabeth Brandell, Magnetica Education AB, elisabeth.brandell@magnetica.se Pernilla Fransson, Lärarnas Riksförbund, LR Pernilla.fransson@edu.upplandsvasby.se Susanne Ingendoh, Lärarförbundet Susanne.ingendoh@upplandsvasby.se Annica Lindell, förskolan Ringblomman, annica.lindell@upplandsvasby.se Carina Tell, Måbra förskolor AB, carina.tell@mabraforskolor.se Anders Gabell , Väsby Nya Gymnasium anders.gabell@upplandsvasby.se Christina.Nylund-Karlsson Ett tu tre förskolor Christina.nylund-karlsson@1tu3.se Kommunala förskolor och skolor Bollstanäs Gullvi Granlund Borgen och Bryggan Bollstanäs skola så f-5 Bredden Annika Malmer Breddenskolan så f-5 Smedbyskolan så f-6, särskola Glöckner Veronica / Grimsta Bengt Greiff Grimstaskolan så 6-9 Hammarby Catharina Bengtsson Hopprepet och Spargrisen Hasselskolan så f-5

6 Runby Skogsdungen och Ringblomman Carola Nyholm 08/ Runby skola så f-5 Anna Kristiansson Runby skola så 6-9 Annelie Wilsson Väsbyskolan så 6-9 Christine Akalla Skolor och förskolor i enskild regi Föräldrakooperativet Bullerbyn Elin Arvinder Persson elin@bullerbynsforskola.info Ett,tu,tre förskolor AB Helena Katila Helena.katila@1tu3.se Föräldrakooperativet Fantasia Helena Mattsson Föräldrakooperativet Pelikanen Lisa Andersson Magnetica Education AB Frestaskolan så f-5 Elisabeth Brandell Odenslunda skola så f-5 Carola Adamsson Carola.adamsson@magnetica.se Vikskolan så f-5 Eva Böhm Karusellen, Skogstorp och Skutan Anneli Springe/Eva Larsson / Måbra förskolor AB Carina Tell Södervikskolan AB Åsa Mattsson asa.mattsson@sodervikskolan.se Vittraskolan Eva Pihlblad eva.pihlblad@vittra.se

Till dig som funderar på VFU. i Upplands Väsby

Till dig som funderar på VFU. i Upplands Väsby Till dig som funderar på VFU i Upplands Väsby Marie Asmar utbildar sig till lärare för grundskolans tidigare skolår: - På VFU* möter vi eleverna och får se hur flexibla vi måste vara som lärare. Ett kort

Läs mer

VFU. Verksamhetsförlagd utbildning i Lidingö partnerområde

VFU. Verksamhetsförlagd utbildning i Lidingö partnerområde VFU Verksamhetsförlagd utbildning i Lidingö partnerområde Telefonlista Lednings- och utvecklingsgruppen (LUG) Ordförande Åke Sköld ake.skold@lidingo.se 08-731 65 04 Central samordnare Karin Wigert karin.wigert@lidingo.se

Läs mer

Utformning av den verksamhetsförlagda utbildningen av lärarstudenter (VFU) i Upplands-Bro kommun

Utformning av den verksamhetsförlagda utbildningen av lärarstudenter (VFU) i Upplands-Bro kommun Bildningsförvaltningen 2008-06-24 Handlingsplan för: Utformning av den verksamhetsförlagda utbildningen av lärarstudenter (VFU) i Upplands-Bro kommun Detta dokument är en handlingsplan för genomförandet

Läs mer

Utvecklingen av VFU i Upplands Väsby

Utvecklingen av VFU i Upplands Väsby 1 2011-03-07 Utvecklingen av VFU i Upplands Väsby Partnerområdet Upplands Väsby Upplands Väsby har sedan höstterminen 2001 ingått som partnerområde till Stockholms universitet,gih, Konstfack, Musikhögskolan

Läs mer

VFU-ansvarig/Koordinator/Samordnare Kommunsamordnare

VFU-ansvarig/Koordinator/Samordnare Kommunsamordnare VFU-ansvarig/Koordinator/Samordnare Kommunsamordnare Malmö universitet Fakulteten för lärande och samhälle Juni 2018 Vid Malmö universitet utbildas lärare för verksamhet i alla skolformer, från förskola

Läs mer

VFU-handbok FÖR YRKESLÄRARPROGRAMMET, 90 HP. Institutionen för Individ och samhälle

VFU-handbok FÖR YRKESLÄRARPROGRAMMET, 90 HP. Institutionen för Individ och samhälle 2012 09 18 VFU-handbok FÖR YRKESLÄRARPROGRAMMET, 90 HP Institutionen för Individ och samhälle 1 Innehåll Inledning... 3 Syftet med VFU... 3 Principer för organiseringen av VFU... 5 VFU-organisationen...

Läs mer

Stödmaterial för lokala VFU-handledare

Stödmaterial för lokala VFU-handledare Lärarhögskolan Sid 1 (18) Stödmaterial för lokala VFU-handledare Våren 2014 Uppdaterad 131218 Lärarhögskolan Sid 2 (18) Innehåll Inledning... 3 Om VFU... 3 Ditt ansvar som lokal VFU-handledare... 4 Utbildning

Läs mer

VFU-pärmen - Handledare

VFU-pärmen - Handledare VFU-pärmen - Handledare November 2008 Barn- och utbildningsförvaltningen Telefon 0583-810 00 (vx) Box 61 Telefax 0583-810 61 696 22 ASKERSUND Bankgiro 5822-6515 CHECKLISTA FÖR HANDLEDARE STUDENTMAPPEN

Läs mer

Handlingsplan för utformning av den verksamhetsförlagda utbildningen, VFU, för lärarstudenter i Upplands-Bro kommun

Handlingsplan för utformning av den verksamhetsförlagda utbildningen, VFU, för lärarstudenter i Upplands-Bro kommun Handlingsplan för utformning av den verksamhetsförlagda utbildningen, VFU, för lärarstudenter i Upplands-Bro kommun Detta dokument är en handlingsplan för genomförandet av intentionerna med den verksamhetsförlagda

Läs mer

VFU-handboken Gäller från HT 2014

VFU-handboken Gäller från HT 2014 VFU-handboken Gäller från HT 2014 Vad förväntas av mig som VFU-lärare? Som VFU-lärare är du lärarutbildare i din verksamhet. Genom din yrkeserfarenhet har du kunskaper som är oumbärliga i lärarutbildningen.

Läs mer

HANDBOK FÖR VFU. Verksamhetsförlagd utbildning

HANDBOK FÖR VFU. Verksamhetsförlagd utbildning HANDBOK FÖR VFU Verksamhetsförlagd utbildning Innehåll Inledning...4 Syfte...4 VFU-placering på partnerskola...5 Särskilda skäl för placering VFU i utlandet Belastningsregistret Hälsodeklaration Närvaro

Läs mer

Policy. Verksamhetsförlagd utbildning VFU. Karlstads-Hammarö gymnasieförvaltning

Policy. Verksamhetsförlagd utbildning VFU. Karlstads-Hammarö gymnasieförvaltning sid 1 (5) Policy Verksamhetsförlagd utbildning VFU Karlstads-Hammarö gymnasieförvaltning Postadress: Karlstads-Hammarö gymnasieförvaltning, 651 84 Karlstad Besöksadress: Drottninggatan 45 www.karlstad.se

Läs mer

Andelar kommunal regi 2009-14

Andelar kommunal regi 2009-14 Andelar kommunal regi 2009-14 Andelar kommunal regi 2009 2014 Barnomsorg 25% 25% Grundskola 61% 56% Gymnasium 35% 24% Vuxenutbildning 70% 0% Hemtjänst 47% 0% Särskilt boende 53% 47% SoL-boende 0% 0% LSS-boende

Läs mer

Verksamhetsförlagd utbildning VFU vid Göteborgs universitet

Verksamhetsförlagd utbildning VFU vid Göteborgs universitet Verksamhetsförlagd utbildning VFU vid Göteborgs universitet VFU enheten 2001-09-03 1 Verksamhetsförlagd utbildning VFU vid Göteborgs universitet Bärande idéer, utgångspunkter Modellen för utformning och

Läs mer

Handlingsplan för verksamhetsförlagd undervisning (VFU) inom Ovanåkers kommun. Antaget av barn- och utbildningschef

Handlingsplan för verksamhetsförlagd undervisning (VFU) inom Ovanåkers kommun. Antaget av barn- och utbildningschef Handlingsplan för verksamhetsförlagd undervisning (VFU) inom Ovanåkers kommun Antaget av barn- och utbildningschef 2017-10-20 Den lokala handlingsplanen för den verksamhetsförlagda undervisningen (VFU)

Läs mer

Handlingsplan för verksamhetsförlagd undervisning (VFU) i Ovanåkers kommun

Handlingsplan för verksamhetsförlagd undervisning (VFU) i Ovanåkers kommun Handlingsplan för verksamhetsförlagd undervisning (VFU) i Ovanåkers kommun Antagen av barn- och utbildningschefen 2017-10-20 Reviderad 2019-01-09 Delgavs barn-och utbildningsförvaltningens samverkansgruppen

Läs mer

Riktlinjer för verksamhetsförlagd utbildning

Riktlinjer för verksamhetsförlagd utbildning UTBVET 2015/3 Riktlinjer för verksamhetsförlagd utbildning 2011 års lärarprogram Fakulteten för utbildningsvetenskaper Förord Den verksamhetsförlagda utbildningen intar en central roll i lärarutbildningen

Läs mer

Verksamhetsförlagd utbildning i lärarutbildningen vid Högskolan i Gävle VFU. guiden

Verksamhetsförlagd utbildning i lärarutbildningen vid Högskolan i Gävle VFU. guiden Verksamhetsförlagd utbildning i lärarutbildningen vid Högskolan i Gävle VFU guiden Innehåll Vad är VFU? 4 När är VFU placerad i utbildningen? 4 Hur är VFU organiserad? 4 VFU placering 5 Ansvarsområden

Läs mer

Riktlinjer för Verksamhetsförlagd utbildning inom. Förskollärarutbildningen. UVK4: Sociala relationer, konflikthantering och ledarskap.

Riktlinjer för Verksamhetsförlagd utbildning inom. Förskollärarutbildningen. UVK4: Sociala relationer, konflikthantering och ledarskap. Riktlinjer för VFU5 141014 Sektionen för lärarutbildning Camilla Kristén Riktlinjer för Verksamhetsförlagd utbildning inom Förskollärarutbildningen UVK4: Sociala relationer, konflikthantering och ledarskap

Läs mer

Riktlinjer för Verksamhetsförlagd utbildning inom. Förskollärarutbildningen. UVK5: Sociala relationer, konflikthantering och ledarskap.

Riktlinjer för Verksamhetsförlagd utbildning inom. Förskollärarutbildningen. UVK5: Sociala relationer, konflikthantering och ledarskap. Riktlinjer för VFU5 170125 Akademin för Lärande Humaniora och Samhälle Mia Paulsson Riktlinjer för Verksamhetsförlagd utbildning inom Förskollärarutbildningen UVK5: Sociala relationer, konflikthantering

Läs mer

VFF-guide för Speciallärar- och Specialpedagogprogrammen HT 2012

VFF-guide för Speciallärar- och Specialpedagogprogrammen HT 2012 VFF-guide för Speciallärar- och Specialpedagogprogrammen HT 2012 Information Detta informationsbrev vänder sig till dig som är vänlig och tar emot studenter från speciallärar- specialpedagogprogrammet

Läs mer

VERKSAMHETSFÖRLAGD UTBILDNING (VFU) I STOCKHOLMS STAD

VERKSAMHETSFÖRLAGD UTBILDNING (VFU) I STOCKHOLMS STAD VERKSAMHETSFÖRLAGD UTBILDNING (VFU) I STOCKHOLMS STAD Innehåll Vad är VFU?...3 Dina möjligheter som lärarstudent...4 Förväntningar på dig som lärarstudent...7 Basgruppsdagar...8 Byte och uppehåll...9 Organisation...10

Läs mer

AVTAL OM VERKSAMHETSFÖRLAGD UTBILDNING, VFU

AVTAL OM VERKSAMHETSFÖRLAGD UTBILDNING, VFU AVTAL OM VERKSAMHETSFÖRLAGD UTBILDNING, VFU Ver. 4 dec 2017 1 Avtalsparter Detta avtal är upprättat mellan Fakulteten för utbildningsvetenskaper vid Uppsala universitet och Norrtälje kommun. 1 2 Syfte

Läs mer

Plan för VFU i Älmhults kommun

Plan för VFU i Älmhults kommun Utbildningsförvaltningen 2015-05-25 Plan för VFU i Älmhults kommun Syfte och uppdrag för den verksamhetsförlagda utbildningen (VFU) I Linnéuniversitetets Handbok för Verksamhetsförlagd utbildning (VFU)

Läs mer

SPECIALPEDAGOGISKT PROGRAM 60 POÄNG Special Education Programme, 60 points

SPECIALPEDAGOGISKT PROGRAM 60 POÄNG Special Education Programme, 60 points PEDAGOGISKA INSTITUTIONEN UTBILDNINGSPLAN SPECIALPEDAGOGISKT PROGRAM 60 POÄNG Special Education Programme, 60 points Fastställande av utbildningsplan Utbildningsplanen är fastställd av sektionsnämnden

Läs mer

Riktlinjer för VFU- verksamhetsförlagdutbildning

Riktlinjer för VFU- verksamhetsförlagdutbildning Riktlinjer för VFU- verksamhetsförlagdutbildning Kurs: UVK 2 Förskolan och samhällsuppdraget Kurskod: UV4017 Vfu-period: vt-18 vecka 4 och 5, 10 dagar Vfu ansvarig: Lotte Sandström, tel : 0709-229568,

Läs mer

Riktlinjer för Verksamhetsförlagd utbildning, VFU6, inom förskollärarutbildningen. Ht 15

Riktlinjer för Verksamhetsförlagd utbildning, VFU6, inom förskollärarutbildningen. Ht 15 150831 Yvonne Hildingsson Riktlinjer för Verksamhetsförlagd utbildning, VFU6, inom förskollärarutbildningen Ht 15 Yvonne P Hildingsson VFU ansvarig Förskola 035 16 75 22 eller 0735 251836 yvhi@hh.se 1

Läs mer

Riktlinjer för Verksamhetsförlagd utbildning inom. Förskollärarutbildningen. UVK5: Sociala relationer, konflikthantering och ledarskap VT 2015

Riktlinjer för Verksamhetsförlagd utbildning inom. Förskollärarutbildningen. UVK5: Sociala relationer, konflikthantering och ledarskap VT 2015 Riktlinjer för VFU5 15 03 26 Riktlinjer för Verksamhetsförlagd utbildning inom Förskollärarutbildningen UVK5: Sociala relationer, konflikthantering och ledarskap VT 2015 Camilla Kristén Camilla.Kristen@hh.se

Läs mer

Bil 1 till utbildningsplan Lärarprogrammet 210-270/300 hp Lärarprogrammet 90 hp

Bil 1 till utbildningsplan Lärarprogrammet 210-270/300 hp Lärarprogrammet 90 hp Utdrag ur PM Den verksamhetsförlagda delen i lärarutbildningen vid Högskolan i Gävle Fastställd av Lärarutbildningsnämnden 2001-09-27 Reviderad 2002-09-12, 2003-11-07, 2004-05-13 Uppdaterad 2008-05-27

Läs mer

ÄKPP11 ÄMNESLÄRARPROFESSIONEN I SAMHÄLLE OCH SKOLA VERKSAMHETSFÖRLAGD UTBILDNING (7,5 HP)

ÄKPP11 ÄMNESLÄRARPROFESSIONEN I SAMHÄLLE OCH SKOLA VERKSAMHETSFÖRLAGD UTBILDNING (7,5 HP) ÄKPP11 ÄMNESLÄRARPROFESSIONEN I SAMHÄLLE OCH SKOLA VERKSAMHETSFÖRLAGD UTBILDNING (7,5 HP) VT-15 Till studenter och handledare Den praktiska delen av lärarutbildningen har alltid inneburit ett tillfälle

Läs mer

I övrigt hänvisar vi till respektive vfu-handbok, Växjö universitet, Högskolan i Halmstad och övriga Lärarutbildningar.

I övrigt hänvisar vi till respektive vfu-handbok, Växjö universitet, Högskolan i Halmstad och övriga Lärarutbildningar. Verksamhetsförlagd utbildning ; den verksamhetsförlagda delen av utbildningen skall i ökad utsträckning utgöra en grund för de teoretiska kunskaperna i lärarutbildningen. Samtidigt måste de ämnesteoretiska

Läs mer

Riktlinjer för Verksamhetsförlagd utbildning inom. Förskollärarutbildningen. Kurs: Barndomens villkor. vt 15

Riktlinjer för Verksamhetsförlagd utbildning inom. Förskollärarutbildningen. Kurs: Barndomens villkor. vt 15 Riktlinjer för VFU 141212 Yvonne P Hildingsson Riktlinjer för Verksamhetsförlagd utbildning inom Förskollärarutbildningen Kurs: Barndomens villkor vt 15 Yvonne P Hildingsson yvhi@hh.se 035 167522, 0735

Läs mer

Riktlinjer för Verksamhetsförlagd utbildning inom. Förskollärarutbildningen. UVK5: Sociala relationer, konflikthantering och ledarskap.

Riktlinjer för Verksamhetsförlagd utbildning inom. Förskollärarutbildningen. UVK5: Sociala relationer, konflikthantering och ledarskap. Riktlinjer för VFU5 151006 Riktlinjer för Verksamhetsförlagd utbildning inom Förskollärarutbildningen UVK5: Sociala relationer, konflikthantering och ledarskap Ht- 2015 Mia Paulsson maria.paulsson@hh.se

Läs mer

LÄRAREXAMEN BACHELOR OF ARTS IN EDUCATION (GRUNDNIVÅ-FIRST CYCLE) MASTER OF ARTS/SCIENCE IN EDUCATION (AVANCERAD NIVÅ-SECOND CYCLE) 1

LÄRAREXAMEN BACHELOR OF ARTS IN EDUCATION (GRUNDNIVÅ-FIRST CYCLE) MASTER OF ARTS/SCIENCE IN EDUCATION (AVANCERAD NIVÅ-SECOND CYCLE) 1 Lokal examensbeskrivning Dnr: 540-420-10 Sid 1 (8) LÄRAREXAMEN BACHELOR OF ARTS IN EDUCATION (GRUNDNIVÅ-FIRST CYCLE) MASTER OF ARTS/SCIENCE IN EDUCATION (AVANCERAD NIVÅ-SECOND CYCLE) 1 1. Fastställande

Läs mer

Verksamhetsförlagd utbildning i lärarutbildningen vid Högskolan i Gävle VFU. guiden

Verksamhetsförlagd utbildning i lärarutbildningen vid Högskolan i Gävle VFU. guiden Verksamhetsförlagd utbildning i lärarutbildningen vid Högskolan i Gävle VFU guiden Innehåll Vad är VFU? 4 När är VFU placerad i utbildningen? 4 Hur är VFU organiserad? 4 VFU placering 5 Ansvarsområden

Läs mer

VFU-guide för Speciallärar -och Specialpedagogprogrammen Ht 2011

VFU-guide för Speciallärar -och Specialpedagogprogrammen Ht 2011 VFU-guide för Speciallärar -och Specialpedagogprogrammen Ht 2011 Inledning Detta informationsbrev vänder sig till dig som är vänlig och tar emot studenter från speciallärar- specialpedagogprogrammet under

Läs mer

LÄRAREXAMEN DEGREE OF BACHELOR OF EDUCATION (120, 140 poäng) DEGREE OF MASTER OF EDUCATION (160, 180, 200, 220 poäng)

LÄRAREXAMEN DEGREE OF BACHELOR OF EDUCATION (120, 140 poäng) DEGREE OF MASTER OF EDUCATION (160, 180, 200, 220 poäng) Lokal examensbeskrivning Dnr: 541-1952-09 Sid 1 (5) LÄRAREXAMEN DEGREE OF BACHELOR OF EDUCATION (120, 140 poäng) DEGREE OF MASTER OF EDUCATION (160, 180, 200, 220 poäng) 1. Fastställande Examensbeskrivningen

Läs mer

SPECIALPEDAGOGISKT PROGRAM, 90 HÖGSKOLEPOÄNG

SPECIALPEDAGOGISKT PROGRAM, 90 HÖGSKOLEPOÄNG PEDAGOGISKA INSTITUTIONEN Utbildningsplan Dnr CF 52-482/2007 Sida 1 (6) SPECIALPEDAGOGISKT PROGRAM, 90 HÖGSKOLEPOÄNG Special Education Programme, 90 ECTS Utbildningsprogrammet är inrättat den 20 augusti

Läs mer

IT som pedagogisk resurs när förskola/skola möter högskoleutbildning

IT som pedagogisk resurs när förskola/skola möter högskoleutbildning IT som pedagogisk resurs när förskola/skola möter högskoleutbildning En studie om ett utvecklingsarbete med syfte att stärka IT i lärarutbildningen Susanne Gustavsson Elisabeth Insulander susanne.gustavsson@his.se

Läs mer

Verksamhetsförlagd utbildning i lärarutbildningen vid Högskolan i Gävle VFU. guiden

Verksamhetsförlagd utbildning i lärarutbildningen vid Högskolan i Gävle VFU. guiden Verksamhetsförlagd utbildning i lärarutbildningen vid Högskolan i Gävle VFU guiden Innehåll Vad är VFU? 3 När är VFU placerad i utbildningen? 3 Hur är VFU organiserad? 3 Ansvarsområden 5 Studenten 5 Skolhuvudman

Läs mer

VFU 2, ämnesstudier, Förskollärare, 7,5 hp

VFU 2, ämnesstudier, Förskollärare, 7,5 hp VFU 2, ämnesstudier, Förskollärare, 7,5 hp Studiehandledning HT 2016 Institutionen för pedagogik, didaktik och utbildningsstudier 1 Kursens syfte och mål Syftet med den verksamhetsförlagda utbildningen

Läs mer

Riktlinjer för Verksamhetsförlagd utbildning inom. Förskollärarutbildningen. Kurs: Barndomens villkor

Riktlinjer för Verksamhetsförlagd utbildning inom. Förskollärarutbildningen. Kurs: Barndomens villkor Rev. 2019-08-16 Riktlinjer för Verksamhetsförlagd utbildning inom Förskollärarutbildningen Kurs: Barndomens villkor VFU-ledare Förskola: Yvonne P-Hildingsson Yvonne.hildingsson@hh.se 035 167522 1 Verksamhetsförlagd

Läs mer

Underlag för bedömning av verksamhetsförlagd utbildning III: II (VFU III)

Underlag för bedömning av verksamhetsförlagd utbildning III: II (VFU III) av verksamhetsförlagd utbildning III: II (VFU III) gäller för: Kursnamn: Läraryrkets dimensioner i förskolan II 7,5hp (VFU III:II) Kurskod: 6PE105 Program och termin: Termin 7 i Förskollärarprogrammet

Läs mer

Vad är VFU? Lärandemål. VFU-placering

Vad är VFU? Lärandemål. VFU-placering Innehåll Vad är VFU?... 3 Lärandemål... 3 VFU-placering... 3 VFU-portalen... 3 Eventuell anknytning till VFU-platsen... 3 Vikariat och VFU... 4 Belastningsregistret... 4 Sekretess och tystnadsplikt...

Läs mer

VFU-handboken. Del 1: För studenter

VFU-handboken. Del 1: För studenter VFU-handboken Del 1: För studenter Studentens uppgifter Öppna och läs din studentmail regelbundet I god tid (två veckor före) VFU-perioden ta kontakt med din handledare och göra ett besök på din VFU-plats

Läs mer

LSU110, Specialpedagogik i förskola, skola och samhälle, 15 högskolepoäng

LSU110, Specialpedagogik i förskola, skola och samhälle, 15 högskolepoäng = Gäller fr.o.m. ht 08 LSU110, Specialpedagogik i förskola, skola och samhälle, 15 högskolepoäng Special Needs Education in Pre School, School and Society, 15 higher education credits Grundnivå/First Cycles

Läs mer

Ramavtal om verksamhetsförlagd utbildning i lärarutbildningen i Skåne och Blekinge (fr.o.m. 2019)

Ramavtal om verksamhetsförlagd utbildning i lärarutbildningen i Skåne och Blekinge (fr.o.m. 2019) Ramavtal om verksamhetsförlagd utbildning i lärarutbildningen i Skåne och Blekinge (fr.o.m. 2019) Ramavtalet avser samverkan mellan skolhuvudmän i Skåne samt Blekinge och Lunds universitet, Högskolan Kristianstad

Läs mer

!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! VFF-guide för Speciallärar- och Specialpedagogprogrammen HT 2015-VT 2016

!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! VFF-guide för Speciallärar- och Specialpedagogprogrammen HT 2015-VT 2016 VFF-guide för Speciallärar- och Specialpedagogprogrammen HT 2015-VT 2016 Information Detta informationsbrev vänder sig till dig som är vänlig och tar emot studenter från speciallärar- specialpedagogprogrammet

Läs mer

Fakultetsnämnd lärande. Utbildningsplan. Lärarprogrammet LXUND

Fakultetsnämnd lärande. Utbildningsplan. Lärarprogrammet LXUND Fakultetsnämnd lärande Utbildningsplan Lärarprogrammet Programkod: Programmets benämning: Högskolepoäng/ECTS: Beslut om inrättande: Undervisningsspråk: Utbildningsnivå: Examenskategori: LXUND Lärarprogrammet

Läs mer

VALLENTUNA KOMMUN Sammanträdesprotokoll 11 (45)

VALLENTUNA KOMMUN Sammanträdesprotokoll 11 (45) VALLENTUNA KOMMUN Sammanträdesprotokoll 11 (45) Barn- och ungdomsnämndens arbetsutskott 2015-06-02 154 Verksamhetsförlagd utbildning (VFU) (BUN 2015.272) Beslut Arbetsutskottet noterar informationen. Ärendebeskrivning

Läs mer

Vad är VFU? Lärandemål. VFU-placering

Vad är VFU? Lärandemål. VFU-placering Rev 190828 Innehåll Vad är VFU?... 3 Lärandemål... 3 VFU-placering... 3 VFU-portalen... 3 Eventuell anknytning till VFU-platsen... 4 Vikariat och VFU... 4 Belastningsregistret... 4 Sekretess och tystnadsplikt...

Läs mer

VFF-guide för Speciallärar- och Specialpedagogprogrammen HT 2016-VT 2017

VFF-guide för Speciallärar- och Specialpedagogprogrammen HT 2016-VT 2017 VFF-guide för Speciallärar- och Specialpedagogprogrammen HT 2016-VT 2017 Information Detta informationsbrev vänder sig till dig som är vänlig och tar emot studenter från speciallärar- specialpedagogprogrammet

Läs mer

Vad är VFU? Lärandemål. VFU-placering

Vad är VFU? Lärandemål. VFU-placering Rev 161220 Innehåll Vad är VFU?... 3 Lärandemål... 3 VFU-placering... 3 VFU-portalen... 3 Eventuell anknytning till VFU-platsen... 3 Vikariat och VFU... 4 Belastningsregistret... 4 Sekretess och tystnadsplikt...

Läs mer

Policy verksamhetsförlagd utbildning VFU i Partille

Policy verksamhetsförlagd utbildning VFU i Partille Policy verksamhetsförlagd utbildning VFU i Partille POLICY VFU I PARTILLE KORT OM LÄRARUTBILDNINGEN Lärarutbildningen är en högskoleförlagd yrkesutbildning, som innebär en gemensam examen för alla lärare.

Läs mer

Grundlärarprogrammet F-3 och 4-6 Riktlinjer för slut-vfu

Grundlärarprogrammet F-3 och 4-6 Riktlinjer för slut-vfu Grundlärarprogrammet F-3 och 4-6 Riktlinjer för slut-vfu 7,5 hp VFU inom UVK 6: Utvecklings- och utvärderingsarbete 15 hp Syftet med den verksamhetsförlagda utbildningen (VFU) är att förankra lärarutbildningen

Läs mer

Policy Verksamhetsförlagd utbildning VFU

Policy Verksamhetsförlagd utbildning VFU Policy Verksamhetsförlagd utbildning VFU Barn- och ungdomsförvaltningen Karlstad kommun Vfu Verksamhetsförlagd utbildning i Karlstad kommun Riksdagen tog beslut om en ny lärarutbildning den 25 oktober

Läs mer

Handbok för. Verksamhetsförlagd utbildning (VFU) inom lärarutbildningen

Handbok för. Verksamhetsförlagd utbildning (VFU) inom lärarutbildningen Handbok för Verksamhetsförlagd utbildning (VFU) inom lärarutbildningen Innehåll Välkommen till lärarutbildningen 3 Handbokens syfte 4 Lärarexamina vid Linnéuniversitetet 4 Verksamhetsförlagd utbildning

Läs mer

Övningsskoleprojektet, ett samverkansprojekt

Övningsskoleprojektet, ett samverkansprojekt Övningsskoleprojektet, ett samverkansprojekt inför utvidgningen Samverkansgruppen 14 oktober 2015 Cecilia Netje, projektledare Bakgrund 2010 Fältskoleprojektet, rektorssatsning 2012 Övningsskoleprojektet,

Läs mer

VFU i Järfälla. Till dig som är lärarstudent. Om VFU-Verksamhetsförlagd utbildning

VFU i Järfälla. Till dig som är lärarstudent. Om VFU-Verksamhetsförlagd utbildning VFU i Järfälla Till dig som är lärarstudent Om VFU-Verksamhetsförlagd utbildning 2 Fjällen för- och grundskola, Järfälla. Välkommen att göra din VFU i Järfälla Du är varmt välkommen att göra din verksamhetsförlagda

Läs mer

Guide för lärarutbildare. Råd till dig som handleder lärarstuderande inom verksamhetsförlagd utbildning (VFU) Uppdaterad

Guide för lärarutbildare. Råd till dig som handleder lärarstuderande inom verksamhetsförlagd utbildning (VFU) Uppdaterad Guide för lärarutbildare Råd till dig som handleder lärarstuderande inom verksamhetsförlagd utbildning (VFU) Uppdaterad 2019-03-05 VFU står för verksamhetsförlagd utbildning. Det innebär att pedagogisk

Läs mer

UTBILDNINGSPLAN. Socionomprogrammet, 210 högskolepoäng. Social Work Study Programme, 210 ECTS Credits

UTBILDNINGSPLAN. Socionomprogrammet, 210 högskolepoäng. Social Work Study Programme, 210 ECTS Credits Dnr: 156/2004-51 Grundutbildningsnämnden för humaniora och samhällsvetenskap UTBILDNINGSPLAN Socionomprogrammet, 210 högskolepoäng Social Work Study Programme, 210 ECTS Credits Ansvarig institution Institutionen

Läs mer

Riktlinjer för Verksamhetsförlagd utbildning inom. Förskollärarutbildningen. Kurs: Barndomens villkor. ht-15

Riktlinjer för Verksamhetsförlagd utbildning inom. Förskollärarutbildningen. Kurs: Barndomens villkor. ht-15 Riktlinjer för VFU 150921 Yvonne P-Hildingsson Riktlinjer för Verksamhetsförlagd utbildning inom Förskollärarutbildningen Kurs: Barndomens villkor ht-15 Yvonne P-Hildingsson yvhi@hh.se 035-167522, 0735-251836

Läs mer

Riktlinjer för Verksamhetsförlagd utbildning inom. Förskollärarutbildningen. Kurs: Barndomens villkor. Ht-18

Riktlinjer för Verksamhetsförlagd utbildning inom. Förskollärarutbildningen. Kurs: Barndomens villkor. Ht-18 180903 Riktlinjer för Verksamhetsförlagd utbildning inom Förskollärarutbildningen Kurs: Barndomens villkor Ht-18 VFU-ledare Förskola: Yvonne P-Hildingsson yvhi@hh.se 035-167522 1 Verksamhetsförlagd utbildning,

Läs mer

Roller och ansvar inom CPU Järfälla

Roller och ansvar inom CPU Järfälla Roller och ansvar inom CPU Järfälla Barn- och ungdomsförvaltningen och kompetensförvaltningen i Järfälla deltar i ett 5- årigt nationellt projekt med övningsskolor och övningsförskolor tillsammans med

Läs mer

HANDLEDARGUIDE HANDLEDD VERKSAMHETSFÖRLAGD UTBILDNING (H-VFU) 28 HP, KURSKOD: 2SC117

HANDLEDARGUIDE HANDLEDD VERKSAMHETSFÖRLAGD UTBILDNING (H-VFU) 28 HP, KURSKOD: 2SC117 CENTRUM FÖR SOCIALT ARBETE SOCIOLOGISKA INSTITUTIONEN HANDLEDARGUIDE HANDLEDD VERKSAMHETSFÖRLAGD UTBILDNING (H-VFU) 28 HP, KURSKOD: 2SC117 HT 2019 Kursansvarig: Clara Iversen, clara.iversen@soc.uu.se,

Läs mer

Försöksverksamhet med övningsförskolor i Göteborgs Stad per stadsdel

Försöksverksamhet med övningsförskolor i Göteborgs Stad per stadsdel Försöksverksamhet med övningsförskolor i Göteborgs Stad per stadsdel Askim Frölunda Högsbo Centrum Lundby Majorna Linné Norra Hisingen Västra Göteborg Västra Hisingen Örgryte Härlanda Östra Göteborg Askim

Läs mer

Riktlinjer (till kursledare) fo r VFUdokument

Riktlinjer (till kursledare) fo r VFUdokument Riktlinjer (till kursledare) fo r VFUdokument info r VFU-kurs. Fo rskolla rarprogrammet Introduktion I samband med införandet av ny lärarutbildning beslöt lärarutbildningsnämnden att utveckla generella

Läs mer

Till dig som är handledare för förskollärarstudenter under VFU termin 5 på Förskollärarprogrammet vid LiU

Till dig som är handledare för förskollärarstudenter under VFU termin 5 på Förskollärarprogrammet vid LiU Linköpings universitet HT 2017 ISV Maria Simonsson Maria.simonsson@liu.se 011-363062 Till dig som är handledare för förskollärarstudenter under VFU termin 5 på Förskollärarprogrammet vid LiU Tack för att

Läs mer

Ansökan om VFU i tjänsten

Ansökan om VFU i tjänsten Ansökan om VFU i tjänsten I yrkeslärarprogrammet kan en student göra verksamhetsförlagd utbildning (VFU) i egen tjänst under vissa förutsättningar. Följande villkor måste uppfyllas för VFU i egen tjänst:

Läs mer

Vad är VFU? Lärandemål. VFU-placering

Vad är VFU? Lärandemål. VFU-placering Rev 180831 Innehåll Vad är VFU?... 3 Lärandemål... 3 VFU-placering... 3 VFU-portalen... 3 Eventuell anknytning till VFU-platsen... 4 Vikariat och VFU... 4 Belastningsregistret... 4 Sekretess och tystnadsplikt...

Läs mer

Riktlinjer för Verksamhetsförlagd utbildning inom. Förskollärarutbildningen. UVK3: Specialpedagogik VT 15

Riktlinjer för Verksamhetsförlagd utbildning inom. Förskollärarutbildningen. UVK3: Specialpedagogik VT 15 Riktlinjer för VFU3 150113 Yvonne P Hildingsson, VFU ledare Förskola Riktlinjer för Verksamhetsförlagd utbildning inom Förskollärarutbildningen UVK3: Specialpedagogik VT 15 Yvonne P Hildingsson yvhi@hh.se

Läs mer

Vt-15 VFU-DOKUMENTATION FÖRSKOLLÄRARE

Vt-15 VFU-DOKUMENTATION FÖRSKOLLÄRARE Vt-15 Namn: Program: VFU-DOKUMENTATION FÖRSKOLLÄRARE Namn: Personnummer: Telefonnummer: E-mail (studentmail): Startår: ht vt Individuell studieplan: Tilldelat VFU-område: VFU-DOKUMENTATION: Denna handbok

Läs mer

LVS210, Skapande verksamhet för tidigare åldrar 2, 30 högskolepoäng

LVS210, Skapande verksamhet för tidigare åldrar 2, 30 högskolepoäng Gäller fr.o.m. V11 LVS210, Skapande verksamhet för tidigare åldrar 2, 30 högskolepoäng Creative Activity for Early Ages 2, 30 higher education credits Grundnivå/First Cycle 1. Fastställande Kursplanen

Läs mer

Avtal avseende genomförande av verksamhetsförlagd utbildning för lärare (VFU).

Avtal avseende genomförande av verksamhetsförlagd utbildning för lärare (VFU). Avtal avseende genomförande av verksamhetsförlagd utbildning för lärare (VFU). Diarie nr; 1 Avsiktsförklaring Detta avtal reglerar samarbetet kring den verksamhetsförlagda utbildningen inom lärarutbildningen

Läs mer

UTBILDNINGSPLAN. Lärarutbildning på heltid och distans för examen mot förskola och förskoleklass, 210 högskolepoäng

UTBILDNINGSPLAN. Lärarutbildning på heltid och distans för examen mot förskola och förskoleklass, 210 högskolepoäng Dnr: 254/2009-515 Lärarutbildningsnämnden UTBILDNINGSPLAN Lärarutbildning på heltid och distans för examen mot förskola och förskoleklass, 210 högskolepoäng Teacher Education intended for Preschool and

Läs mer

VFU Verksamhetsförlagd utbildning i Lidingö partnerområde

VFU Verksamhetsförlagd utbildning i Lidingö partnerområde 1(22) VFU Verksamhetsförlagd utbildning i Lidingö partnerområde 2(22) Telefonlista Lednings- och utvecklingsgruppen (LUG) Ordförande tv Yvonne Kronaas yvonne.kronaas@lidingo.se 731 38 25 Central samordnare

Läs mer

Handlingsplan för utformning av den verksamhetsförlagda utbildningen, VFU, för lärarstudenter i Upplands-Bro kommun

Handlingsplan för utformning av den verksamhetsförlagda utbildningen, VFU, för lärarstudenter i Upplands-Bro kommun Handlingsplan för utformning av den verksamhetsförlagda utbildningen, VFU, för lärarstudenter i Upplands-Bro kommun Detta dokument är en handlingsplan för genomförandet av intentionerna med den verksamhetsförlagda

Läs mer

VFU I JÄRFÄLLA. Till dig som är lärarstudent Verksamhetsförlagd utbildning

VFU I JÄRFÄLLA. Till dig som är lärarstudent Verksamhetsförlagd utbildning VFU I JÄRFÄLLA Till dig som är lärarstudent Verksamhetsförlagd utbildning Vi uppskattar att du vill göra din VFU hos oss i Järfälla - det berikar och utmanar oss. Välkommen på VFU i Järfälla kommun Du

Läs mer

Lärarhögskolan och skolhuvudmännen ska i april och oktober varje år samråda om antal VFUplaceringar

Lärarhögskolan och skolhuvudmännen ska i april och oktober varje år samråda om antal VFUplaceringar U-Avtal Sid 1 (5) 1 Parter 1. Umeå universitet Lärarhögskolan 901 87 Umeå Kontaktperson: Boa Drammeh, kanslichef 2. ZZ kommun YY 999 99 XXXX Kontaktperson: XXXXX 2 Definitioner Med verksamhetsförlagd utbildning

Läs mer

Kursbeskrivning UM89UU. Verksamhetsförlagd utbildning 15 hp ULV-studenter Vt 2014

Kursbeskrivning UM89UU. Verksamhetsförlagd utbildning 15 hp ULV-studenter Vt 2014 Kursbeskrivning UM89UU Verksamhetsförlagd utbildning 15 hp ULV-studenter Vt 2014 Kursansvarig och administrativ personal Kursansvarig: Veronica Jatko Kraft veronica.jatko@mnd.su.se 08 1207 6623 Kursadministratör:

Läs mer

Omfattning Högskoleingenjörsexamen uppnås efter att studenten fullgjort kursfordringar om 180 högskolepoäng.

Omfattning Högskoleingenjörsexamen uppnås efter att studenten fullgjort kursfordringar om 180 högskolepoäng. Examensordningar Högskoleingenjörsexamen Högskoleingenjörsexamen uppnås efter att studenten fullgjort kursfordringar om 180 högskolepoäng. För högskoleingenjörsexamen skall studenten visa sådan kunskap

Läs mer

GRY- Grundlärare med inriktning mot arbete i fritidshem, för er med yrkeserfarenhet. Lena Wendt Inger Brännberg

GRY- Grundlärare med inriktning mot arbete i fritidshem, för er med yrkeserfarenhet. Lena Wendt Inger Brännberg GRY- Grundlärare med inriktning mot arbete i fritidshem, för er med yrkeserfarenhet Lena Wendt Inger Brännberg Grundlärare med inriktning mot arbete i fritidshem, 180 hp Ger behörighet att ansvara för

Läs mer

LSU160, Hinder för lärande och pedagogiska konsekvenser, 15 högskolepoäng

LSU160, Hinder för lärande och pedagogiska konsekvenser, 15 högskolepoäng Gäller fr.o.m. vt 11 LSU160, Hinder för lärande och pedagogiska konsekvenser, 15 högskolepoäng Impediments for Learning and Pedagogical Consequences, 15 higher education credits Grundnivå/First Cycle 1.

Läs mer

Student Personnummer

Student Personnummer Student Namn Personnummer Kurs Kursnamn Ladokkod Kursansvarig VFU-lärare Namn Telefonnummer E-post VFU-placering Enhetens namn Telefonnummer Årskurs eller ålder på barngruppen Närvaro Studenten har fullgjort

Läs mer

HÖGSKOLAN I GÄVLE AVDELNINGEN FÖR KOMMUNIKATION OCH SAMVERKAN MAJ Anna Efverström Nina Shamirany

HÖGSKOLAN I GÄVLE AVDELNINGEN FÖR KOMMUNIKATION OCH SAMVERKAN MAJ Anna Efverström Nina Shamirany HÖGSKOLAN I GÄVLE AVDELNINGEN FÖR KOMMUNIKATION OCH SAMVERKAN MAJ 2008 Anna Efverström Nina Shamirany Vad är VFU? Utbildning som är förlagd till verksamheten ute i förskola och skola Utgörs av ett samarbete

Läs mer

HANDBOK FÖR VFU. Verksamhetsförlagd utbildning i lärarprogrammen

HANDBOK FÖR VFU. Verksamhetsförlagd utbildning i lärarprogrammen HANDBOK FÖR VFU Verksamhetsförlagd utbildning i lärarprogrammen Innehåll Inledning...4 Syfte...4 VFU-placering på partnerskola...5 Särskilda skäl för placering VFU i utlandet Belastningsregistret Hälsodeklaration

Läs mer

Guide för lärarutbildare

Guide för lärarutbildare Guide för lärarutbildare Råd till dig som handleder lärarstuderande inom verksamhetsförlagd utbildning (VFU) VFU står för verksamhetsförlagd utbildning. Det innebär att pedagogisk personal inom sektor

Läs mer

LAU985, Professionell förändring i läraryrket 30 högskolepoäng

LAU985, Professionell förändring i läraryrket 30 högskolepoäng Gäller fr.o.m. ht 10 LAU985, Professionell förändring i läraryrket 30 högskolepoäng Professional development in the teacher profession, 30 higher education credits Avancerad nivå/second Cycle 1. Fastställande

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Förordning om ändring i högskoleförordningen (1993:100); SFS 2007:129 Utkom från trycket den 3 april 2007 utfärdad den 22 mars 2007. Regeringen föreskriver att bilaga 2 till

Läs mer

VFU 1 (kurskod CHVFU1)

VFU 1 (kurskod CHVFU1) CeHum (Centrum för de humanistiska ämnenas didaktik) ÄMNESLÄRARPROGRAMMET MED INRIKTNING MOT HISTORIA STUDIEHANDLEDNING för kursen VFU 1 (kurskod CHVFU1) Ämneslärarprogrammet inriktning HISTORIA för gymnasiet,

Läs mer

Utbildningsvetenskap, 20 poäng (21-40 p) Education Sciences, Intermediate level, (30 ECTS- credits)

Utbildningsvetenskap, 20 poäng (21-40 p) Education Sciences, Intermediate level, (30 ECTS- credits) Högskolan i Halmstad Enheten för lärarutbildning Kursplan Dnr512-2005-1899 Utbildningsvetenskap, 20 poäng (21-40 p) Education Sciences, Intermediate level, (30 ECTS- credits) Kurskod: LNY Kursplanen är

Läs mer

Utbildningsplan för ämneslärarutbildningen vid Lunds universitet

Utbildningsplan för ämneslärarutbildningen vid Lunds universitet Utbildningsplan för ämneslärarutbildningen vid Lunds universitet 1. Identifikation och grundläggande uppgifter Antal högskolepoäng: 270/300/330 Nivå: Avancerad Programkoder: LAÄ7N, LAÄGN, LAMGY, LAM79

Läs mer

VARMT VÄLKOMNA! Informationsträff för lokala lärarutbildare

VARMT VÄLKOMNA! Informationsträff för lokala lärarutbildare VARMT VÄLKOMNA! Informationsträff för lokala lärarutbildare 2017-02-03 1 Presentationer Vilka är vi? Anita Ward, Programledare YRK, VFU-ansvarig korta lärarprogrammet: anita.ward@kau.se Susanne Mellerskog,

Läs mer

Grundlärarprogrammet F-3 och 4-6 Riktlinjer för slut-vfu

Grundlärarprogrammet F-3 och 4-6 Riktlinjer för slut-vfu Uppdaterat 20171226 Grundlärarprogrammet F-3 och 4-6 Riktlinjer för slut-vfu 7,5 hp VFU inom UVK 6: Utvecklings- och utvärderingsarbete 15 hp Syftet med den verksamhetsförlagda utbildningen (VFU) är att

Läs mer

LMS210, Människa, natur och samhälle för lärare 2, 30 högskolepoäng

LMS210, Människa, natur och samhälle för lärare 2, 30 högskolepoäng LMS210, Människa, natur och samhälle för lärare 2, 30 högskolepoäng Man, Nature and Society 2 for Teachers in Primary School, 30 higher education credits Grundnivå/First Cycle 1. Fastställande Kursplanen

Läs mer

Riktlinjer för Verksamhetsförlagd utbildning inom. Förskollärarutbildningen. Kurs 1: Barndomens villkor. ht 14

Riktlinjer för Verksamhetsförlagd utbildning inom. Förskollärarutbildningen. Kurs 1: Barndomens villkor. ht 14 Riktlinjer för VFU 140825 Sektionen för lärarutbildning (LUT) Yvonne P Hildingsson, VFU ledare Förskola Riktlinjer för Verksamhetsförlagd utbildning inom Förskollärarutbildningen Kurs 1: Barndomens villkor

Läs mer

Medicinska fakulteten

Medicinska fakulteten Umeå universitet Medicinska fakulteten Norrbottens läns landsting Dnr: UmU 243-662-13 Dnr: NLL 719-13 AVTAL mellan medicinska fakulteten, Umeå universitet, och Norrbottens läns landsting om verksamhetsförlagd

Läs mer

GRY- Grundlärare med inriktning mot arbete i fritidshem, för er med yrkeserfarenhet. Lena Wendt - Karin Lager Björn Haglund

GRY- Grundlärare med inriktning mot arbete i fritidshem, för er med yrkeserfarenhet. Lena Wendt - Karin Lager Björn Haglund GRY- Grundlärare med inriktning mot arbete i fritidshem, för er med yrkeserfarenhet Lena Wendt - Karin Lager Björn Haglund Grundlärare med inriktning mot arbete i fritidshem, 180 hp Ger behörighet att

Läs mer

Utbildningsvetenskap, 20 poäng (21-40 p) Science education, Intermediate level, 30 ECTS

Utbildningsvetenskap, 20 poäng (21-40 p) Science education, Intermediate level, 30 ECTS HÖGSKOLAN I HALMSTAD KURSPLAN Enheten för lärarutbildning Dnr 512-2003-4151 Utbildningsvetenskap, 20 poäng (21-40 p) Science education, Intermediate level, 30 ECTS Kurskod: LNY Kursplanen är godkänd och

Läs mer

VFU- PM. Studie- och yrkesvägledarprogrammet ht 2014/ vt 2015

VFU- PM. Studie- och yrkesvägledarprogrammet ht 2014/ vt 2015 /rev 14-08-18/ VFU- PM Studie- och yrkesvägledarprogrammet ht 2014/ vt 2015 Inom ramen för studie- och yrkesvägledarprogrammet skall studerande genomföra 17 veckors Verksamhetsförlagd utbildning (VFU).

Läs mer