Esbo stad Protokoll 16. Nämnden Svenska rum Sida 1 / 1

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Esbo stad Protokoll 16. Nämnden Svenska rum Sida 1 / 1"

Transkript

1 Nämnden Svenska rum Sida 1 / 1 249/ Förhandsbesked om 2015 års bokslut för nämnden Svenska rum/uppföljning II per Beredning och upplysningar: Kirsti Askolin, tel Katja Hagman, tel Annika Latva-Äijö, tel Ida Stolt-Haglund, tel fornamn.efternamn@esbo.fi Beslutsförslag Direktör för svenska bildningstjänster Barbro Högström Nämnden Svenska rum antecknar för kännedom uppföljningen av det ekonomiska läget per Behandling Beslut Ändringen som föredraganden gjorde i redogörelsen under mötet har beaktats i protokollet. Nämnden Svenska rum Förslaget godkändes enhälligt. Bilagor Tilläggsmaterial Redogörelse 1 Uppföljningsrapport för nämnden Svenska rum Budgetuppföljning Resultatkort för nämnden Svenska rum Sivistystoimen tuloskortti (Bildningssektorns resultatkort ) - Valtuuston pöytäkirjamerkinnät (Fullmäktiges protokollsanteckningar ) Målen i Esbo-strategin och ekonomin för år 2015 uppföljs och rapporteras till nämnden fyra gånger under året, 30.4., 31.7., och Uppföljningen rapporteras vidare till stadsstyrelsen och fullmäktige. Den ekonomiska uppföljningen inbegriper en uppskattning av den totala användningen av anslagen under hela året. Utfallet av Esbostrategin och produktivitetsprogrammet Utfallet av resultatmålen och målen för bildningssektorn

2 Nämnden Svenska rum Sida 2 / 2 Resurser och ledning Resultatmålet för bildningssektorns verksamhetsbidrag nås inte. Den viktigaste orsaken till att målet inte nås är att finska utbildningens interna kostnader, i synnerhet för hyra och IT, överskred budgeten. Målet som är en förbättring på 1,8 procent nås endast delvis. De slutliga uppgifterna kommer ur bokslutet. Resultatmålet om färdigställande av programmet för produktivitet och balansering av ekonomin har nåtts. Målet om lägre lokalkostnader nås inte. Hyreskostnaderna inom sektorn per invånare har ökat med 5,7 procent från föregående år. Ökningen beror på nya eller på nytt i bruk tagna lokaler. Staden har beslutat överge beställar-utförarmodellen. Merparten av serviceenheterna har inte trots det avtalade målet velat träffa avtal med bildningssektorn. Målet att träffa nya avtal nås inte. Flera åtgärder har gjorts för att minska den hälsorelaterade sjukfrånvaron, och detta mål nås. Andelen anställda med invandrarbakgrund i bildningssektorn har inte närmat sig andelen invånare med invandrarbakgrund. Målet nås inte. Antalet anställda i bildningssektorn ökar en aning Målet nås inte. Invånare och tjänster Alla som går ut grundskolan erbjuds en utbildningsplats, påbyggnadsundervisning, annan utbildning eller en verkstadsplats. Resultatmålet nås. Resultatmålet för utbildningssamkommunen Omnia är att öka dess verkan. Kundnöjdheten vid vuxenutbildningsinstitutet ökade. Däremot minskade kundnöjdheten vid arbetarinstitutets och vuxengymnasiet en aning från föregående år. Resultatmålet nås inte. Alla patienter vid elev- och studerandehälsovården i svenska bildningstjänster togs emot inom tidsfristen. I finsk utbildning togs 98,7 procent emot i tid hos psykologer och kuratorer. (39 klienter var tvungna att vänta på sin tur alltför länge). I regel berodde överskridningen av tidsfristerna på att det förekom rusning hos kuratorerna och psykologerna och på att akuta fall prioriterades. Målet för fullmäktigeperioden att utveckla tjänster för barn, unga och äldre och stärka välbefinnandet har nåtts genom att möjligheterna till hobbyverksamhet med låg tröskel ökats. Inom finsk utbildning ordnas klubbverksamhet, över 500 klubbar. Finsk småbarnspedagogik har ökat antalet klubbplatser. Idrotts- och ungdomstjänsterna har anordnat gratis klubbverksamhet för skolelever. Idrotts- och ungdomstjänsterna har ordnat gratis klubbverksamhet för skolelever. Resultatenheten för kultur har ordnat evenemang inom Kulturrådgivningens verksamhet samt KULPS!- besök. Målet nås.

3 Nämnden Svenska rum Sida 3 / 3 Målen i välfärdsplanen för barn och ungdomar nås. Svenska bildningstjänsters berättelse är klar och verksamhetsmodellen tas i bruk. Målet nås. Målet att skapa ett uppföljningssystem för företagsbyn och inleda utvecklingsverksamhet nås. Livskraft, konkurrenskraft och hållbar utveckling I de nationella proven i matematik var resultaten bättre än genomsnittet både i finska och svenska skolor. Bifallsrösterna i studentexamen var också bättre än genomsnittet. Målet för inlärningsresultatet nås. Målet att stärka konstens och kulturens roll nås. Fullmäktige har godkänt kulturprogrammet KulturEsbo 2030 och dess riktlinjer. En internationell utställning om gladiatorer pågår i stadsmuseet. Bildningssektorns planer för tjänstehelheterna i Esboviken och Mattby har gjorts och målet uppnås. Byggandet av servicetorget i Iso Omena har avancerat enligt tidtabell och projektplanen för Esbovikens bibliotek har varit på utlåtande i kulturnämnden. Planeringen av Esbo teaters, Hagalunds biblioteks och Esbo kulturcentrums lokaler fortsätter. Projekt och åtgärder inom programmet för produktivitet och balansering av ekonomin i bildningssektorn Beträffande målet om effektivering av lokalanvändningen har invånaranvändningen undersökts och lokalcentralens (nuv. Esbo lokaler) lokalmätare har tagits i bruk. Definieringen av oändamålsenliga lokaler pågår och fortsätter Omläggningen av den finska vuxenutbildningen ägde rum , då arbetarinstitutets finska verksamhet och vuxengymnasiet flyttade till utbildningssamkommunen Omnia. Den svenska verksamheten vid arbetarinstitutet flyttade till svenska bildningstjänster. Grunderna för eftermiddagsverksamheten har förnyats. Eftermiddagsverksamheten koncentreras till skolhusen. Kulturtjänsterna samt idrotts- och ungdomstjänsterna har utökat klubbverksamheten med låg tröskel. Införandet av en modell med befolkningsansvar har sparat kostnader i den grundläggande utbildningen när kostnaderna för skolskjuts har minskat. Elevantagningsprocessen och den skolvisa budgeteringen har förbättrats. Idrottstjänster och kulturtjänster har justerat taxor och avgifter och förnyat principerna för bidrag. Utveckling av informationstekniken pågår. Digitaliseringen av studentskrivningarna och IT-projektet Sitoinfra fortsätter. En person har flyttats inom sektorn att vara underställd sektordirektören för att ta hand om utvecklingen av användningen av digitala medel.

4 Nämnden Svenska rum Sida 4 / 4 Antalet anställda följs upp. Upphandlingen av vuxenutbildningen har utförts. Ändringen av datum för anställning av nya lärare ger inbesparingar. Ökningen av antalet elever och dagvårdsbarn har överskridit prognosen. Från hösten har elevantalet ökat med ca elever (inkl. närmare 200 asylsökande) och antalet barn inom dagvården på våren med över 700 över budgeten; ökningen har skötts utan tilläggsanslag, vilket utgör en stor del av produktiviteten. Pilotprojektet i finsk utbildning inom projektet för utveckling av ledningen i Esbo slutfördes hösten En årsklocka för ledningen blev klar på hösten som en del av ett ledningsavtal och nya verksamhetsföreskrifter godkändes i december. Småbarnspedagogiken har effektiverat klubbverksamheten, semesterplaneringen och barnvalet. Idrottstjänster har utvecklat en modell för samarbete med skolorna. Resultatet har publicerats. Ekonomin Bildningssektorns verksamhetsinkomster uppgick till 49,4 milj. euro i slutet av december. Av de budgeterade inkomsterna erhölls 97,4 procent. Utan de nettobudgeterade enheterna uppgick inkomsterna till 47,6 milj. euro och användningsprocenten var 95,5. Verksamhetsinkomsterna (utan de nettobudgeterade enheterna) underskred den justerade budgeten med 2,2 milj. euro vid årets slut. Underskridningen beror på det för högt uppsatta inkomstmålet. Av bildningssektorns budgeterade verksamhetsutgifter har 100,8 procent använts i slutet av december, det vill säga 694,4 milj. euro. Utan de nettobudgeterade enheterna är användningsprocenten 100,7 och innebär att 677,7 milj. euro har använts per Av arbetskraftskostnaderna, vilka inkluderar personalutgifterna och anslagen reserverade för hyrd arbetskraft, har 323,2 milj. euro använts, det vill säga 99,4 procent av det budgeterade. Momentet för löner underskrider det budgeterade och momentet för hyrd arbetskraft överskrider motsvarande det budgeterade. Bildningssektorns verksamhetsutgifter, utan de nettobudgeterade enheterna, överskrider det budgeterade med totalt 4,4 milj. euro. Överskridningen hänför sig till de interna utgifterna, såsom lokalhyror, skolskjutsar och informations- och kommunikationsteknologi (IKT). Den finska utbildningens verksamhetsinkomster underskrider det budgeterade med 0,5 milj. euro på grund av överflyttningar av understöd till år Verksamhetsutgifterna överskrider den justerade budgeten med 5,8 milj. euro på grund av att de interna utgifterna, såsom lokalhyrorna, IKT-budgeten och skolskjutsarna, överskrider det budgeterade.

5 Nämnden Svenska rum Sida 5 / 5 Den finska dagvårdens verksamhetsinkomster överskrider den justerade budgeten med 0,1 milj. euro. Verksamhetsutgifterna underskrider det budgeterade med 0,6 milj. euro vid årets slut på grund av inbesparingar i arbetskraftskostnaderna då vikarieanvändningen och semesterplaneringen effektiverats. Svenska bildningstjänsternas verksamhetsinkomster motsvarar det budgeterade vid årets slut. Verksamhetsutgifterna underskrider den justerade budgeten med 0,3 milj. euro. Överskottet beror främst på att elevökningen i den grundläggande utbildningen varit lägre än förväntat, två köpavtalsdaghem blev kommunala från början av hösten och på att arbetarinstitutets utgifter varit lägre än det budgeterade. Kulturnämndens (brutto) verksamhetsinkomster överskrider det budgeterade med 0,8 milj. euro och verksamhetsutgifterna överskrider den justerade budgeten med 0,7 milj. euro på grund av bokföringstekniska konteringar vid tillverkning för egen användning på servicetorget Iso Omena. Nettobudgeterade kulturens verksamhetsinkomster visar ett överskott på 0,9 milj. euro och verksamhetsutgifterna på 0,8 milj. euro. Verksamhetsbidraget underskrider den ursprungliga budgeten med euro. Idrotts- och ungdomsenhetens inkomster överskrider vid årets slut det budgeterade med 0,3 milj. euro på grund av erhållna understöd från Sitra och undervisnings- och kulturministeriet för projektet Tajua mut! - ett myndighetssamarbete för att stöda barn och ungdomar. Verksamhetsutgifterna överskrider den justerade budgeten med 0,1 milj. euro beroende på bl a semesterperiodiseringarna och på bokföringstekniska konteringar i samband med asfaltarbete (tillverkning för egen användning). Inkomsterna för övriga bildningssektorns del underskrider det budgeterade med 2,9 milj. euro vid årets slut. Verksamhetsutgifterna underskrider den justerade budgeten med 1,5 milj. euro på grund av inbesparingar inom personalutgifterna, köp av tjänster, understöden och de interna köptjänsterna. Investeringarna De immateriella anskaffningarna överskrider det budgeterade med 0,8 milj. euro på grund av byggnadsarbeten vid servicetorget Iso Omena. Utgifterna för idrottsanläggningarnas grundförbättringar har förverkligats i enlighet med budgeten. Maskiner och inventarier Den finska utbildningens och dagvårdens anslag reserverat för första inredning underskrider det budgeterade med 1,3 milj. euro vid årets slut.

6 Nämnden Svenska rum Sida 6 / 6 Lokalprojekt har fördröjts och vissa utgifter har av bokföringstekniska skäl betalats från driftsbudgeten. Dröjsmålet med ibruktagandet av Mattlidens skolas paviljong medför att investeringsbudgeten för Svenska bildningstjänster överskrider det budgeterade med euro vid årets slut. Motsvarande anslag inbesparades år Esbovikens tillfälliga biblioteksprojekt förverkligades inte under 2015 och medförde en inbesparing på 1,3 milj. euro för kulturen. Därtill inbesparades från övriga biblioteksprojekt 0,2 milj. euro. Idrotts- och ungdomsnämndens investeringsinkomster visar ett överskott då regionförvaltningsverket i Södra Finlands beviljat specialunderstöd för olika projekt, bl a till Luuk lägercentrum. Aktier och andelar Inkomsterna överskrider den justerade budgeten med 8,2 milj. euro på grund av upplösning av EVTEK-kommunsamfundet.

7 Nämnden Svenska rum Sida 7 / 7

Esbo stad Protokoll 86. Nämnden Svenska rum 19.11.2015 Sida 1 / 1

Esbo stad Protokoll 86. Nämnden Svenska rum 19.11.2015 Sida 1 / 1 Nämnden Svenska rum 19.11.2015 Sida 1 / 1 249/2015 02.02.02 86 Uppföljningsrapport för nämnden Svenska rum 31.10.2015 Beredning och upplysningar: Kirsti Askolin, tel. 09 816 52161 Katja Hagman, tel. 09

Läs mer

Nämnden Svenska rum 21.05.2015 Sida 1 / 20

Nämnden Svenska rum 21.05.2015 Sida 1 / 20 Esbo stad Protokoll Nämnden Svenska rum 21.05.2015 Sida 1 / 20 Sammanträde Tid torsdag 21.05.2015 kl. 17:31-18:19 Plats Esbo stads bildningssektor, Kamrersvägen 3 B Närvarande ledamöter Kurt Torsell, ordförande

Läs mer

Esbo stad Protokoll 32. Fullmäktige 23.02.2015 Sida 1 / 1

Esbo stad Protokoll 32. Fullmäktige 23.02.2015 Sida 1 / 1 Fullmäktige 23.02.2015 Sida 1 / 1 1577/02.02.02/2014 Stadsstyrelsen 63 9.2.2015 32 Förhandsbesked om 2014 års bokslut Beredning och upplysningar: Maria Jyrkkä, tfn 046 877 3025 Vesa Kananen, tfn 046 877

Läs mer

Den elektroniska studentexamen utvidgas under året att gälla flera ämnen.

Den elektroniska studentexamen utvidgas under året att gälla flera ämnen. VERKSAMHETSPLAN FÖR ÅR 2017, NÄMNDEN SVENSKA RUM SVENSKA BILDNINGSTJÄNSTER Resultatenheten Svenska bildningstjänster (Svebi) erbjuder Esboborna en fungerande vardag på svenska. Genom att förena småbarnspedagogik,

Läs mer

Esbo stad Protokoll 74. Nämnden Svenska rum 15.06.2016 Sida 1 / 1

Esbo stad Protokoll 74. Nämnden Svenska rum 15.06.2016 Sida 1 / 1 Nämnden Svenska rum 15.06.2016 Sida 1 / 1 2795/2015 00.03.00.00 74 Utredning över revisionsnämndens utvärderingsberättelse 2015 och avgivande av utlåtande Beredning och upplysningar: Annika Latva-Äijö,

Läs mer

Esbo stad Protokoll 38. Fullmäktige 25.02.2013 Sida 1 / 1

Esbo stad Protokoll 38. Fullmäktige 25.02.2013 Sida 1 / 1 Fullmäktige 25.02.2013 Sida 1 / 1 1525/02.02.02/2012 Stadsstyrelsen 58 11.2.2013 38 Förhandsbesked om 2012 års bokslut Beredning och upplysningar: Jyrkkä Maria, tfn 09 8168 3136 E-post enligt modellen

Läs mer

SITO: Resurser och ledning

SITO: Resurser och ledning SITO: Resurser och ledning Strategiskt mål Stadskoncernens ekonomi är i balans. En kompetent personal som kan förnya sig utvecklar tjänsternas kvalitet och produktiviteten. Fullmäktigeperiodens mål (Berättelsen

Läs mer

Esbo stad Protokoll 71. Nämnden Svenska rum Sida 1 / 1

Esbo stad Protokoll 71. Nämnden Svenska rum Sida 1 / 1 Nämnden Svenska rum 24.09.2015 Sida 1 / 1 1989/02.02.00/2015 71 Riktlinjer och mål i Esbostrategin 2016, budgetförslaget för 2016 och ekonomiplanen 2016-2018, nämnden Svenska rum Beredning och upplysningar:

Läs mer

Nämnden Svenska rum Sida 1 / 46

Nämnden Svenska rum Sida 1 / 46 Esbo stad Protokoll Nämnden Svenska rum 26.02.2015 Sida 1 / 46 Sammanträde Tid torsdag 26.2.2015 kl. 17:34-19:24 Paus kl. 18:17 18:20. Plats Boställsskolan, Mäkkylägränden 3 A Närvarande ledamöter Kurt

Läs mer

VERKSAMHETSPLAN FÖR ÅR 2015, NÄMNDEN SVENSKA RUM SVENSKA BILDNINGSTJÄNSTER

VERKSAMHETSPLAN FÖR ÅR 2015, NÄMNDEN SVENSKA RUM SVENSKA BILDNINGSTJÄNSTER VERKSAMHETSPLAN FÖR ÅR 2015, NÄMNDEN SVENSKA RUM SVENSKA BILDNINGSTJÄNSTER Den nya resultatenheten Svenska bildningstjänster inbegriper Esbo arbetarinstitut från och med 1.1.2015. Det betyder att organisationen

Läs mer

BUDGETFÖRSLAG FÖR ÅR 2015 OCH EKONOMIPLAN FÖR ÅREN FÖR NÄMNDEN SVENSKA RUM

BUDGETFÖRSLAG FÖR ÅR 2015 OCH EKONOMIPLAN FÖR ÅREN FÖR NÄMNDEN SVENSKA RUM BUDGETFÖRSLAG FÖR ÅR 2015 OCH EKONOMIPLAN FÖR ÅREN 2015-2017 FÖR NÄMNDEN SVENSKA RUM 32 Nämnden Svenska rum Tjänster Resultatenheten Svenska bildningstjänster är en helhet som självständigt och i samarbete

Läs mer

BUDGETFÖRSLAG FÖR ÅR 2014 OCH EKONOMIPLAN FÖR ÅREN FÖR NÄMNDEN SVENSKA RUM

BUDGETFÖRSLAG FÖR ÅR 2014 OCH EKONOMIPLAN FÖR ÅREN FÖR NÄMNDEN SVENSKA RUM BUDGETFÖRSLAG FÖR ÅR 2014 OCH EKONOMIPLAN FÖR ÅREN 2014-2016 FÖR NÄMNDEN SVENSKA RUM 32 Enheten Svenska rum Invånare och tjänster Enheten Svenska rum inleder sin verksamhet i januari 2014. Inom enheten

Läs mer

Esbo stad Protokoll 32. Fullmäktige Sida 1 / 1

Esbo stad Protokoll 32. Fullmäktige Sida 1 / 1 Fullmäktige 14.03.2016 Sida 1 / 1 249/2015 02.02.02 Stadsstyrelsen 44 8.2.2016 32 Förhandsbesked om 2015 års bokslut Beredning och upplysningar: Maria Jyrkkä, tfn 046 877 3025 E-post enligt modellen fornamn.efternamn@esbo.fi

Läs mer

VERKSAMHETSPLAN FÖR ÅR 2013, SVENSK DAGVÅRD OCH UTBILDNING

VERKSAMHETSPLAN FÖR ÅR 2013, SVENSK DAGVÅRD OCH UTBILDNING VERKSAMHETSPLAN FÖR ÅR 2013, SVENSK DAGVÅRD OCH UTBILDNING RESULTATENHETEN FÖR SVENSK DAGVÅRD OCH UTBILDNING Att förbereda strategin Berättelsen om Esbo (Espoon tarina) inför nästa fullmäktigeperiod har

Läs mer

BUDGETFÖRSLAG FÖR ÅR 2016 OCH EKONOMIPLAN FÖR ÅREN FÖR NÄMNDEN SVENSKA RUM

BUDGETFÖRSLAG FÖR ÅR 2016 OCH EKONOMIPLAN FÖR ÅREN FÖR NÄMNDEN SVENSKA RUM BUDGETFÖRSLAG FÖR ÅR 2016 OCH EKONOMIPLAN FÖR ÅREN 2016-2018 FÖR NÄMNDEN SVENSKA RUM 32 Nämnden Svenska rum Tjänster Resultatenheten Svenska bildningstjänster erbjuder Esboborna en fungerande vardag på

Läs mer

Esbo stad Protokoll 176. Fullmäktige 09.12.2013 Sida 1 / 1

Esbo stad Protokoll 176. Fullmäktige 09.12.2013 Sida 1 / 1 Fullmäktige 09.12.2013 Sida 1 / 1 1031/02.02.02/2013 Stadsstyrelsen 345 25.11.2013 176 Månadsrapport för oktober 2013 jämte åtgärder Beredning och upplysningar: Maria Jyrkkä, tfn 046 877 3025 Pekka Heikkinen,

Läs mer

Esbo stad Protokoll 43. Fullmäktige 23.04.2012 Sida 1 / 1

Esbo stad Protokoll 43. Fullmäktige 23.04.2012 Sida 1 / 1 Fullmäktige 23.04.2012 Sida 1 / 1 [Förhandsbesked] 1525/02.02.02/2012 Stadsstyrelsen 78 26.3.2012 43 Ändring av 2012 års budget Beredning och upplysning:: Heikkinen Pekka, tfn 09 816 22354 Jyrkkä Maria,

Läs mer

Esbo stad Protokoll 95. Nämnden Svenska rum Sida 1 / 1

Esbo stad Protokoll 95. Nämnden Svenska rum Sida 1 / 1 Nämnden Svenska rum 10.12.2015 Sida 1 / 1 4640/2015 03.00.00 95 Ändring av förordningen om barndagvård gällande daghemmens personaldimensionering Beredning och upplysningar: Jaana Suihkonen, tel. 09 816

Läs mer

Esbo stad Protokoll 5. Nämnden Svenska rum Sida 1 / 1

Esbo stad Protokoll 5. Nämnden Svenska rum Sida 1 / 1 Nämnden Svenska rum 26.01.2017 Sida 1 / 1 290/2017 02.05.00 5 Avgifter för småbarnspedagogik enligt lagen om klientavgifter inom småbarnspedagogiken från 1.3.2017 Beredning och upplysningar: Jaana Suihkonen,

Läs mer

Esbo stad Protokoll 39. Nämnden Svenska rum 23.04.2015 Sida 1 / 1

Esbo stad Protokoll 39. Nämnden Svenska rum 23.04.2015 Sida 1 / 1 Nämnden Svenska rum 23.04.2015 Sida 1 / 1 1911/08.01.01/2014 39 Förklaring till högsta förvaltningsdomstolen i ett ärende som gäller avgiftsfri skolskjuts Beredning och upplysningar: Maria Rauman, tel.

Läs mer

Esbo stad Protokoll 91. Nämnden Svenska rum Sida 1 / 1

Esbo stad Protokoll 91. Nämnden Svenska rum Sida 1 / 1 Nämnden Svenska rum 29.09.2016 Sida 1 / 1 3326/2016 02.02.00 91 Nämnden Svenska rums utlåtande om affärsverket Esbo lokalers investeringsplan för 2017-2026 Beredning och upplysningar: Vera Schulman, tel.

Läs mer

Bildningssektorn 2016 Resurser och ledning

Bildningssektorn 2016 Resurser och ledning Bildningssektorn 2016 Resurser och ledning Strategiskt mål: Stadskoncernens ekonomi är i balans. Ett strategiskt mål är att en kompetent personal som kan förnya sig utvecklar tjänsternas kvalitet och produktiviteten.

Läs mer

Alternativ 2 Ändringarna i lagen om småbarnspedagogik. bruk

Alternativ 2 Ändringarna i lagen om småbarnspedagogik. bruk Ändringar i rätten till småbarnspedagogik BEDÖMNING AV VERKNINGARNA PÅ MÄNNISKOR OCH BARN Ärende: Ändringarna i 11 a och 11 b i lagen om småbarnspedagogik 1.8.2016 Beslutsfattare och slutligt beslutsfattare:

Läs mer

Ungdomsnämnden 9 28.01.2015. Ungdomstjänsternas dispositionsplan för år 2015. Ungdomsnämnden 9

Ungdomsnämnden 9 28.01.2015. Ungdomstjänsternas dispositionsplan för år 2015. Ungdomsnämnden 9 Ungdomsnämnden 9 28.01.2015 Ungdomstjänsternas dispositionsplan för år 2015 Ungdomsnämnden 9 Kommunfullmäktige godkände 29.11.2014 budgeten för år 2015 och ekonomiplanen för åren 2016-2017. Enligt 65 i

Läs mer

Esbo stad Protokoll 69. Fullmäktige Sida 1 / 1

Esbo stad Protokoll 69. Fullmäktige Sida 1 / 1 Fullmäktige 23.05.2016 Sida 1 / 1 333/2016 02.02.01.00 Stadsstyrelsen 99 21.3.2016 69 Bokslutet för 2015 och behandling av resultatet Beredning och upplysningar: Maria Jyrkkä, tfn 046 877 3025 Katariina

Läs mer

Direktionen för vattenförsörjningsverket 4 19.01.2011. Direktionen för vattenförsörjningsverkets dispositionsplan för år 2011

Direktionen för vattenförsörjningsverket 4 19.01.2011. Direktionen för vattenförsörjningsverkets dispositionsplan för år 2011 Direktionen för vattenförsörjningsverket 4 19.01.2011 Direktionen för vattenförsörjningsverkets dispositionsplan för år 2011 VATD 4 Enligt kommunallagen utgör den av kommunfullmäktige godkända budgeten

Läs mer

Esbo stad Protokoll 90. Fullmäktige Sida 1 / 1

Esbo stad Protokoll 90. Fullmäktige Sida 1 / 1 Fullmäktige 13.06.2016 Sida 1 / 1 1979/2016 06.00.00 Stadsstyrelsen 172 30.5.2016 90 Fråga om flyttning av hälsovårdstjänsterna i Mattby till Hagalund och flyttning av Bolagskogs hälsostation till servicetorget

Läs mer

Esbo stad Protokoll 44. Fullmäktige Sida 1 / 1

Esbo stad Protokoll 44. Fullmäktige Sida 1 / 1 Fullmäktige 14.04.2014 Sida 1 / 1 1215/12.02.01/2014 Stadsstyrelsen 78 17.3.2014 44 Godkännande av Esbo stads program för kulturell mångfald 2014 2017 Beredning och upplysningar: Teemu Haapalehto, tfn

Läs mer

Enkät till skolornas personal om skolnätet

Enkät till skolornas personal om skolnätet Enkät till skolornas personal om skolnätet En av de utredningar i anslutning till ärendet Förändringar i Svenska bildningstjänsters servicenät som nämnden Svenska rum fattade beslut om på sitt möte den

Läs mer

Ledarskap nödvändigt för att synliggöra läroplanen i vardagen. Barbro Högström Svenska bildningstjänster, Esbo stad

Ledarskap nödvändigt för att synliggöra läroplanen i vardagen. Barbro Högström Svenska bildningstjänster, Esbo stad Ledarskap nödvändigt för att synliggöra läroplanen i vardagen Barbro Högström Svenska bildningstjänster, Esbo stad Bildningssektorn Suko Suva Kultur Idrotts- och ungdomstjänster Svebi 9.9.2016 2 Enhetlig

Läs mer

Gemensamma kyrkorådet 94 27.3.2014

Gemensamma kyrkorådet 94 27.3.2014 Gemensamma kyrkorådet 94 27.3.2014 239/2014 34 Helsingfors kyrkliga samfällighets verksamhetsberättelse, bokslut och revisionsberättelse för år 2013 samt beviljande av ansvarsfrihet Beslutsförslag Gemensamma

Läs mer

Esbo stad Protokoll 70. Fullmäktige Sida 1 / 1

Esbo stad Protokoll 70. Fullmäktige Sida 1 / 1 Fullmäktige 18.05.2015 Sida 1 / 1 1402/02.02.02/2015 Stadsstyrelsen 112 30.3.2015 70 Behandling av 2014 års bokslut Beredning och upplysningar: Maria Jyrkkä, tfn 046 877 3025 Vesa Kananen, tfn 046 877

Läs mer

Esbo stad Protokoll 3. Nämnden Svenska rum 30.01.2014 Sida 1 / 1

Esbo stad Protokoll 3. Nämnden Svenska rum 30.01.2014 Sida 1 / 1 Nämnden Svenska rum 30.01.2014 Sida 1 / 1 5226/05.10.00/2013 3 Utredning om principer för eftermiddagsverksamheten och framställan om ändringsbehov Beredning och upplysningar: Miia Loisa-Turunen, tel.

Läs mer

En bildningskommun för alla. Rektorsdagar i Åbo Direktör Terhi Päivärinta

En bildningskommun för alla. Rektorsdagar i Åbo Direktör Terhi Päivärinta En bildningskommun för alla Rektorsdagar i Åbo 25 26.10.2018 Direktör Terhi Päivärinta Twitter: @TerhiPaivarinta terhi.paivarinta@kuntaliitto.fi Vad ska kommunen göra i framtiden? Främjar kompetens och

Läs mer

Enligt halvårsrapporten är nettobeloppen för under- resp. överskott per ansvarsområde följande:

Enligt halvårsrapporten är nettobeloppen för under- resp. överskott per ansvarsområde följande: Social- och hälsovårdsnämnden 85 22.09.2016 Stadsstyrelsen 235 31.10.2016 Budgetändring, budgeten för social- och hälsovårdsavdelningen 2016 2391/02.02.00/2015 Social- och hälsovårdsnämnden 22.09.2016

Läs mer

55 18.08.2014 60 02.09.2014

55 18.08.2014 60 02.09.2014 Svenska nämnden för undervisning och småbarnsfostran Svenska nämnden för undervisning och småbarnsfostran 55 18.08.2014 60 02.09.2014 Andra budgetbehandlingen B2015 570/02.02.00/2014 SUS 18.08.2014 55

Läs mer

Esbo stad Protokoll 144. Fullmäktige Sida 1 / 1

Esbo stad Protokoll 144. Fullmäktige Sida 1 / 1 Fullmäktige 17.11.2014 Sida 1 / 1 4477/02.03.01/2014 Stadsstyrelsen Stadsstyrelsen 299 320 3.11.2014 17.11.2014 144 Kommunal- och fastighetsskattesatserna för år 2015 Beredning och upplysningar: Pekka

Läs mer

KYRKSLÄTTS KOMMUNS EKONOMISKA UTVECKLING

KYRKSLÄTTS KOMMUNS EKONOMISKA UTVECKLING Kommunstyrelsen 253 05.06.2014 Ungdomsnämnden 45 18.06.2014 Ram för upprättande av budgeten för år 2015 och ekonomiplanen för åren 2016-2017 Kommunstyrelsen 05.06.2014 253 Enligt kommunallagen ska kommunfullmäktige

Läs mer

Esbo stad Protokoll 50. Nämnden Svenska rum Sida 1 / 8

Esbo stad Protokoll 50. Nämnden Svenska rum Sida 1 / 8 Nämnden Svenska rum 26.05.2016 Sida 1 / 8 759/2016 12.01.00.00 50 Utlåtande om fullmäktigemotionen om ett regionalt språkförsök i Esbo Beredning och upplysningar: Outi Saloranta-Eriksson, tel. 09 816 52345

Läs mer

Esbo stad Protokoll 74. Fullmäktige 09.06.2014 Sida 1 / 1

Esbo stad Protokoll 74. Fullmäktige 09.06.2014 Sida 1 / 1 Fullmäktige 09.06.2014 Sida 1 / 1 2420/00.01.01/2014 Stadsstyrelsen 167 2.6.2014 74 Ändring av instruktionerna för bildningssektorn samt för nämnder och direktioner i bildningssektorn Beredning och upplysningar:

Läs mer

Bildningssektorns basservice tryggas. Bildningsdirektör Aulis Pitkälä Stadsdirektörens förslag

Bildningssektorns basservice tryggas. Bildningsdirektör Aulis Pitkälä Stadsdirektörens förslag Bildningssektorns basservice tryggas Bildningsdirektör Aulis Pitkälä Stadsdirektörens förslag 27.10.2011 Bildningssektorn 2012 Ekonomi: Bildningssektorn håller sig till budgetramarna Personal: Vi tryggar

Läs mer

Bildningsnämndens svenska sektion nr 3/2011 13.9.2011 INNEHÅLLSFÖRTECKNING

Bildningsnämndens svenska sektion nr 3/2011 13.9.2011 INNEHÅLLSFÖRTECKNING nr 3/2011 INNEHÅLLSFÖRTECKNING BILDNSVES 19 Mötets konstituering BILDNSVES 20 Tjänsteinnehavarbeslut för kännedom BILDNSVES 21 Arbetsplan för läsåret 2011 2012, svenska skola BILDNSVES 22 Den svenska förskolans

Läs mer

Esbo stad Protokoll 21. Fullmäktige 28.01.2013 Sida 1 / 1. 21 Beviljande av stadens proprieborgen för Kiinteistö Oy Opinmäen Kampus lån

Esbo stad Protokoll 21. Fullmäktige 28.01.2013 Sida 1 / 1. 21 Beviljande av stadens proprieborgen för Kiinteistö Oy Opinmäen Kampus lån Fullmäktige 28.01.2013 Sida 1 / 1 5381/02.05.06/2012 Stadsstyrelsen 19 7.1.2013 21 Beviljande av stadens proprieborgen för Kiinteistö Oy Opinmäen Kampus lån Beredning och upplysningar: Hindsberg-Karkola

Läs mer

Esbo stad Protokoll 15. Nämnden Svenska rum 26.02.2015 Sida 1 / 1

Esbo stad Protokoll 15. Nämnden Svenska rum 26.02.2015 Sida 1 / 1 Nämnden Svenska rum 26.02.2015 Sida 1 / 1 76/02.05.00/2015 15 Nya riktlinjer för beviljande av skolskjuts och reseförmån från 1.8.2015 Beredning och upplysningar: Ilkka Tahvanainen, tel. 050 591 3421 Jaana

Läs mer

Allmänna principer för invånaranvändning av bildningssektorns lokaler

Allmänna principer för invånaranvändning av bildningssektorns lokaler BILAGA 1 Allmänna principer för invånaranvändning av bildningssektorns lokaler Skollokaler, men inte idrottslokaler Träder i kraft 1.8.2019 1. Bakgrundsinformation om invånaranvändning 1.1. Grund i strategin

Läs mer

Förslag till behandling av resultatet

Förslag till behandling av resultatet Kommunstyrelsen 123 30.03.2015 Kommunfullmäktige 56 15.06.2015 Godkännande av bokslut 2014 Kommunstyrelsen 30.03.2015 123 Kommunstyrelsen skall enligt kommunallagen upprätta ett bokslut för räkenskapsperioden

Läs mer

Esbo stad Protokoll Ärende 4 13.01.2009 ÄNNU EJ OFFENTLIG 4 6063 / 241 / 2008. Ärendet behandlades efter ärende 2.

Esbo stad Protokoll Ärende 4 13.01.2009 ÄNNU EJ OFFENTLIG 4 6063 / 241 / 2008. Ärendet behandlades efter ärende 2. Sida 1 Svenska dagvårds- och utbildningsnämnden 13.01.2009 ÄNNU EJ OFFENTLIG 4 6063 / 241 / 2008 PRINCIPER VID KONKURRENSUTSÄTTNING AV SKOLSKJUTS Ärendet behandlades efter ärende 2. Föredragande: Bildningsdirektör

Läs mer

Uppföljning av ekonomin och verksamheten 2014 SYMI 20.02.2014 1

Uppföljning av ekonomin och verksamheten 2014 SYMI 20.02.2014 1 Sydspetsens miljöhälsonämnd 1 20.02.2014 Sydspetsens miljöhälsonämnd 13 15.05.2014 Sydspetsens miljöhälsonämnd 20 04.09.2014 Sydspetsens miljöhälsonämnd 31 26.11.2014 Uppföljning av ekonomin och verksamheten

Läs mer

Esbo stad Protokoll 64. Fullmäktige Sida 1 / 1

Esbo stad Protokoll 64. Fullmäktige Sida 1 / 1 Fullmäktige 19.05.2014 Sida 1 / 1 5048/10.02.03/2013 Stadsstyrelsen 126 28.4.2014 64 Motion för att främja projektet Aalto Village Beredning och upplysningar: Antti Mäkinen, tfn 050 593 1339 E-post enligt

Läs mer

I dispositionsplanen för år 2015 ingår bl.a.

I dispositionsplanen för år 2015 ingår bl.a. Vård- och omsorgsnämnden 11 29.01.2015 Vård- och omsorgsväsendets dispositionsplan för år 2015 Vård- och omsorgsnämnden 11 Kommunfullmäktige godkände 29.11.2014 128 budgeten för år 2015 och ekonomiplanen

Läs mer

Esbo stad Protokoll 140. Fullmäktige Sida 1 / 1

Esbo stad Protokoll 140. Fullmäktige Sida 1 / 1 Fullmäktige 21.10.2013 Sida 1 / 1 2220/01.01.01/2013 Stadsstyrelsen 254 16.9.2013 140 Fråga om etnisk diskriminering vid rekrytering Beredning och upplysningar: Kimmo Sarekoski, tfn 09 816 22525 E-post

Läs mer

Esbo stad Protokoll 151. Fullmäktige 17.11.2014 Sida 1 / 1

Esbo stad Protokoll 151. Fullmäktige 17.11.2014 Sida 1 / 1 Fullmäktige 17.11.2014 Sida 1 / 1 2893/08.00.00/2014 Stadsstyrelsen 314 3.11.2014 151 Motion om att främja bilism med låga utsläpp i Esbo Beredning och upplysningar: Petri Suominen, tfn 046 877 1840 Esa

Läs mer

Esbo stad Protokoll 122. Fullmäktige Sida 1 / 1

Esbo stad Protokoll 122. Fullmäktige Sida 1 / 1 Fullmäktige 12.09.2016 Sida 1 / 1 2502/2016 10.04.00 Stadsstyrelsen 211 20.6.2016 122 Fråga om möjligheten att bygga containerhus som ett sätt att lösa bostadsbristen (Bordlagt 22.8.2016) Beredning och

Läs mer

ANVISNINGAR FÖR UPPRÄTTANDE AV FÖRSLAG TILL BUDGET OCH EKONOMIPLAN 2016 2018 SAMT BUDGETRAM FÖR 2016

ANVISNINGAR FÖR UPPRÄTTANDE AV FÖRSLAG TILL BUDGET OCH EKONOMIPLAN 2016 2018 SAMT BUDGETRAM FÖR 2016 Stadsstyrelsen 198 16.06.2015 Stadsfullmäktige 35 24.06.2015 ANVISNINGAR FÖR UPPRÄTTANDE AV FÖRSLAG TILL BUDGET OCH EKONOMIPLAN 2016 2018 SAMT BUDGETRAM FÖR 2016 STST 16.06.2015 198 Beredning och tilläggsuppgifter:

Läs mer

ORDFÖRANDENS ÖVERSIKT

ORDFÖRANDENS ÖVERSIKT ORDFÖRANDENS ÖVERSIKT Enligt nationella bedömningar kommer den ekonomiska utvecklingen fortsättningsvis att vara långsam, vilket syns också i Esbo. Enligt fullmäktigeavtalet är målnivån för årsbidraget

Läs mer

Statsrådets förordning

Statsrådets förordning Statsrådets förordning om främjande av idrott I enlighet med statsrådets beslut föreskrivs med stöd av idrottslagen (390/2015): 1 kap. Statens idrottsråd 1 Tillsättande av statens idrottsråd och dess sektioner,

Läs mer

Kommunalekonomins utveckling till år 2019. Källa: Programmet för kommunernas ekonomi 2.4.2015 samt Kommunförbundets beräkningar

Kommunalekonomins utveckling till år 2019. Källa: Programmet för kommunernas ekonomi 2.4.2015 samt Kommunförbundets beräkningar Kommunalekonomins utveckling till år 2019 Källa: Programmet för kommunernas ekonomi 2.4.2015 samt Kommunförbundets beräkningar Den totalekonomiska utvecklingen, prognoser och antaganden Källa: Åren 2013-2014

Läs mer

Statsbudgeten Statsandelar och statsunderstöd för driftskostnader för allmänbildande utbildning (förslagsanslag)

Statsbudgeten Statsandelar och statsunderstöd för driftskostnader för allmänbildande utbildning (förslagsanslag) 30. Statsandelar och statsunderstöd för driftskostnader för allmänbildande utbildning (förslagsanslag) Under momentet beviljas 720 558 000 euro. Anslaget får användas till 1) betalning av statsandelar

Läs mer

Välfärdsplan för barn och unga Bild: Compic

Välfärdsplan för barn och unga Bild: Compic Välfärdsplan för barn och unga 2017 2021 Bild: Compic Mål Välfärdsplanen för barn och unga: mål, innehåll och uppföljning Välfärdsplanen för barn och unga (12 i barnskyddslagen) görs upp för att främja

Läs mer

Esbo stad Protokoll 100. Nämnden Svenska rum 20.11.2014 Sida 1 / 1

Esbo stad Protokoll 100. Nämnden Svenska rum 20.11.2014 Sida 1 / 1 Nämnden Svenska rum 20.11.2014 Sida 1 / 1 4590/07.01.01/2014 100 Registeransvariga och ansvarspersoner för register inom undervisning och dagvård Beredning och upplysningar: Maria Rauman, tel. 09 816 83861

Läs mer

RIKTLINJER FÖR BEVILJANDE AV SKOLSKJUTS OCH RESEUNDERSTÖD

RIKTLINJER FÖR BEVILJANDE AV SKOLSKJUTS OCH RESEUNDERSTÖD Nämnden Svenska rum 26.2.2015 Träder i kraft 1.8.2015 RIKTLINJER FÖR BEVILJANDE AV SKOLSKJUTS OCH RESEUNDERSTÖD ALLMÄNNA PRINCIPER - Med en skolresa avses en resa mellan hemmet och skolan inom Esbo som

Läs mer

Samkommunen 20 19.11.2013 HRT:S VERKSAMHETS- OCH EKONOMIPLAN 2014-2016 1508/02/021/211/2010. Samkommunen 20. Styrelsen 141

Samkommunen 20 19.11.2013 HRT:S VERKSAMHETS- OCH EKONOMIPLAN 2014-2016 1508/02/021/211/2010. Samkommunen 20. Styrelsen 141 Samkommunen 20 19.11.2013 HRT:S VERKSAMHETS- OCH EKONOMIPLAN 2014-2016 1508/02/021/211/2010 Samkommunen 20 Styrelsen 141 Föredragande Verkställande direktör Suvi Rihtniemi Beredare Stf. ekonomidirektör

Läs mer

Esbo stad Protokoll 100. Fullmäktige 08.06.2015 Sida 1 / 1

Esbo stad Protokoll 100. Fullmäktige 08.06.2015 Sida 1 / 1 Fullmäktige 08.06.2015 Sida 1 / 1 4906/11.00.01/2014 Stadsstyrelsen 178 11.5.2015 100 Motion om genomförande av programmet för främjande av bilar med små utsläpp i huvudstadsregionen Beredning och upplysningar:

Läs mer

UTVÄRDERINGSBERÄTTELSE FÖR ÅR 2017

UTVÄRDERINGSBERÄTTELSE FÖR ÅR 2017 Revisionsnämnden UTVÄRDERINGSBERÄTTELSE FÖR ÅR 2017 Revisionsnämnden har enligt kommunallagen 121 till uppgift att årligen avge en utvärderingsberättelse om huruvida de mål för verksamheten och ekonomin

Läs mer

Esbo stad Protokoll 25. Fullmäktige 27.02.2012 Sida 1 / 1. 25 Sammankallande av fullmäktige för att behandla saneringen av stadshuset

Esbo stad Protokoll 25. Fullmäktige 27.02.2012 Sida 1 / 1. 25 Sammankallande av fullmäktige för att behandla saneringen av stadshuset Fullmäktige 7.0.0 Sida / 65/00.0.00/0 Stadsstyrelsen 48 3..0 5 Sammankallande av fullmäktige för att behandla saneringen av stadshuset Beredning och upplysningar: Olli Isotalo, tfn 09 86 66 Torsti Hokkanen,

Läs mer

Kommunernas och samkommunernas bokslutsprognoser för 2014 samt budgetar och ekonomiplaner för 2015-2017

Kommunernas och samkommunernas bokslutsprognoser för 2014 samt budgetar och ekonomiplaner för 2015-2017 Kommunernas och samkommunernas bokslutsprognoser för 2014 samt budgetar och ekonomiplaner för 2015-2017 Presskonferens 11.2.2015 Verkställande direktör Kari-Pekka Mäki-Lohiluoma 8,0 7,0 6,0 Kommunernas

Läs mer

Esbo stad Protokoll 115. Fullmäktige 29.09.2014 Sida 1 / 1

Esbo stad Protokoll 115. Fullmäktige 29.09.2014 Sida 1 / 1 Fullmäktige 29.09.2014 Sida 1 / 1 3706/10.03.01/2014 Stadsstyrelsen 247 15.9.2014 115 Anvisande av arbeten för byggande av metron mellan Mattby och Stensvik till Länsimetro Oy eller ett bolag som grundas

Läs mer

Regionalt evenemang för föräldrarna

Regionalt evenemang för föräldrarna Regionalt evenemang för föräldrarna - Mångprofessionellt kallas aktörer som erbjuder tjänster för barnfamiljer i området (inom social- och hälsovårdssektorn, bildningssektorn och tredje sektorn) till att

Läs mer

Esbo stad Protokoll 60. Fullmäktige 29.04.2013 Sida 1 / 1

Esbo stad Protokoll 60. Fullmäktige 29.04.2013 Sida 1 / 1 Fullmäktige 29.04.2013 Sida 1 / 1 1288/02.05.06/2013 Stadsstyrelsen 99 25.3.2013 60 Beviljande av Esbo stads proprieborgen till Beredning och upplysningar: Viktoria Hindsberg-Karkola, tfn 09 816 84330

Läs mer

Esbo stad Protokoll 11. Valtuusto 30.01.2012 Sida 1 / 1

Esbo stad Protokoll 11. Valtuusto 30.01.2012 Sida 1 / 1 Valtuusto 30.01.2012 Sida 1 / 1 [Förhandsbesked] 6128/05.03.00/2011 Social- och hälsovårdsnämnden 133 15.12.2011 Stadsstyrelsen 11 9.1.2012 11 Fråga om fattigdom bland barnfamiljer Beredning och upplysningar:

Läs mer

Huvudtitel 28 FINANSMINISTERIETS FÖRVALTNINGSOMRÅDE

Huvudtitel 28 FINANSMINISTERIETS FÖRVALTNINGSOMRÅDE Huvudtitel 28 FINANSMINISTERIETS FÖRVALTNINGSOMRÅDE 01. Förvaltning 01. Finansministeriets omkostnader (reservationsanslag 2 år) Under momentet beviljas ett tillägg på 95 000 euro. F ö r k l a r i n g

Läs mer

Huvudtitel 29 UNDERVISNINGSMINISTERIETS FÖRVALTNINGSOMRÅDE

Huvudtitel 29 UNDERVISNINGSMINISTERIETS FÖRVALTNINGSOMRÅDE Huvudtitel 29 UNDERVISNINGSMINISTERIETS FÖRVALTNINGSOMRÅDE F ö r k l a r i n g : I den kompletterande budgetpropositionen har statsandelarna inom undervisningsministeriets förvaltningsområde dimensionerats

Läs mer

Räkenskapsperiodens resultat

Räkenskapsperiodens resultat Stadsstyrelsen 109 30.03.2015 GODKÄNNANDE AV BOKSLUTET FÖR ÅR 2014 STST 30.03.2015 109 Beredning och tilläggsuppgifter: finansdirektör Raija Vaniala, tfn 520 2260, raija.vaniala@porvoo.fi Enligt 68 i kommunallagen

Läs mer

Helsingfors stad Föredragningslista 5/2014 Direktionen för svenska arbetarinstitutet 02.10.2014 DIREKTIONEN FÖR SVENSKA ARBETARINSTITUTET

Helsingfors stad Föredragningslista 5/2014 Direktionen för svenska arbetarinstitutet 02.10.2014 DIREKTIONEN FÖR SVENSKA ARBETARINSTITUTET Helsingfors stad Föredragningslista 5/2014 DIREKTIONEN FÖR SVENSKA ARBETARINSTITUTET FÖREDRAGNINGSLISTA 5-2014 KALLELSE TILL SAMMANTRÄDE Tid klo 17:00 Plats Helsingfors arbis, Dagmarsgatan 3 Ärenden Enligt

Läs mer

Esbo stad Protokoll 14. Fullmäktige 26.01.2015 Sida 1 / 1

Esbo stad Protokoll 14. Fullmäktige 26.01.2015 Sida 1 / 1 Fullmäktige 26.01.2015 Sida 1 / 1 4947/02.05.05/2014 Stadsstyrelsen 349 15.12.2014 14 Beviljande av anslag för köp av aktierna i Tapiolan Keilahalli Oy och Tapiolan Urheilutalo Oy Beredning och upplysningar:

Läs mer

Svar på fullmäktigemotion / Köpta tjänster

Svar på fullmäktigemotion / Köpta tjänster Stadsfullmäktige 84 27.10.2014 Svar på fullmäktigemotion / Köpta tjänster FGE 84 Stadsstyrelsen 6.10.2014 476 Beredning: ekonomidirektör Jari Saarinen, tfn 044 780 9426 och ekonomicheferna Stadsfullmäktige

Läs mer

Den nya verksamhetsmodellen i Tammerfors stad Tuula Martikainen 7.9.2007

Den nya verksamhetsmodellen i Tammerfors stad Tuula Martikainen 7.9.2007 Den nya verksamhetsmodellen i Tammerfors stad Tuula Martikainen 7.9.2007 1 Framtidens utmaningar befolkningen åldras behov av välfärdstjänster växer hela tiden ekonomiska och andra resursser räcker inte

Läs mer

BLANKETT 1. DE EKONOMISKA FÖRUTSÄTTNINGARNA FÖR ATT ANORDNA GRUNDLÄGGANDE YRKESUTBILDNING OCH YRKESINRIKTAD TILLÄGGSUTBILDNING

BLANKETT 1. DE EKONOMISKA FÖRUTSÄTTNINGARNA FÖR ATT ANORDNA GRUNDLÄGGANDE YRKESUTBILDNING OCH YRKESINRIKTAD TILLÄGGSUTBILDNING BLANKETT 1. DE EKONOMISKA FÖRUTSÄTTNINGARNA FÖR ATT ANORDNA GRUNDLÄGGANDE YRKESUTBILDNING OCH YRKESINRIKTAD TILLÄGGSUTBILDNING Tabell 4. Grunduppgifter för ekonomin och utbildningsverksamheten inkl. en

Läs mer

Esbo stad Protokoll 22. Nämnden Svenska rum Sida 1 / 1

Esbo stad Protokoll 22. Nämnden Svenska rum Sida 1 / 1 Nämnden Svenska rum 18.02.2016 Sida 1 / 1 522/2016 02.05.00 22 Ändringar av lagstiftningen om stöd för privat vård av barn samt ändringarnas påverkan på arrangemangen för stöd för privat vård av barn och

Läs mer

BILDNINGENS ROLL I FRAMTIDENS KOMMUN

BILDNINGENS ROLL I FRAMTIDENS KOMMUN BILDNINGENS ROLL I FRAMTIDENS KOMMUN Direktör Terhi Päivärinta, Finlands Kommunförbund Stockholm 25.4.2017 Terhi Päivärinta Bildningsdirektörer 2017 Födda barn 2016 2 kommuner utan födda barn 28 kommuner

Läs mer

YHTEINEN KIRKKOVALTUUSTO GEMENSAMMA KYRKOFULLMÄKTIGE

YHTEINEN KIRKKOVALTUUSTO GEMENSAMMA KYRKOFULLMÄKTIGE VAASAN SEURAKUNTAYHTYMÄ Kokous 13.12.2018 klo 18:00 Sivu 1 / 9 Innehåll Ekonomiöversikt... 2 Budgeten 2019 samt verksamhets- och ekonomiplanen 2019-2021... 3 Fullmäktigeinitiativ som inte är färdigbehandlade...

Läs mer

Vård- och landskapsreformens ekonomiska verkningar på kommunerna

Vård- och landskapsreformens ekonomiska verkningar på kommunerna Vård- och landskapsreformens ekonomiska verkningar på kommunerna Kommunmarknaden, 14.9.2016 Kommunernas hus, Helsingfors Sakkunnig Benjamin Strandberg, Finlands Kommunförbund Fastslagna riktlinjer gällande

Läs mer

JHS 199 Kommuners och samkommuners budget och ekonomiska planering

JHS 199 Kommuners och samkommuners budget och ekonomiska planering JHS 199 Kommuners och samkommuners budget och ekonomiska planering Version: 1.0 Publicerad: 26.10.2016 Giltighetstid: tills vidare Innehåll 1 Inledning...1 2 Tillämpningsområde...2 3 Referenser...2 4 Termer

Läs mer

Inlösning av gatuområden och betalning av ersättningar, ändring i budgeten 2015 (fge)

Inlösning av gatuområden och betalning av ersättningar, ändring i budgeten 2015 (fge) Kommunstyrelsen 31 26.01.2015 Inlösning av gatuområden och betalning av ersättningar, ändring i budgeten 2015 (fge) Kommunstyrelsen 31 Kommunen får gatuområdena som ska byggas i sin ägo genom en inlösningsförrättning

Läs mer

39 DRIFTSEKONOMIDELEN

39 DRIFTSEKONOMIDELEN 39 DRIFTSEKONOMIDELEN 40 41 VERKSTÄLLANDET AV BUDGETEN 2012 Den av stadsfullmäktige godkända budgeten är en verksamhetsanvisning som är bindande för stadens övriga verksamhetsorgan. De uppgifter som stadsfullmäktige

Läs mer

Oma valtuustokauden tavoite Mittari / arviointikriteeri Tulostavoite / tavoite 31.12. Toimenpiteet / vastuuhenkilö 30.4. Seuranta I 31.10.

Oma valtuustokauden tavoite Mittari / arviointikriteeri Tulostavoite / tavoite 31.12. Toimenpiteet / vastuuhenkilö 30.4. Seuranta I 31.10. Ekonomi 1. Stadskoncernens ekonomiska balans är hållbar. Oma valtuustokauden tavoite Mittari / arviointikriteeri Tulostavoite / tavoite 31.12. Toimenpiteet / vastuuhenkilö 30.4. Seuranta I 31.10. 1.1 Stadens

Läs mer

FINLANDS FÖRFATTNINGSSAMLING

FINLANDS FÖRFATTNINGSSAMLING FINLANDS FÖRFATTNINGSSAMLING Utgiven i Helsingfors den 21 maj 2012 235/2012 Tilläggsbudgeten för 2012 Riksdagen har godkänt följande tilläggsbudget för 2012: INKOMSTPOSTER Avdelning 11 11. SKATTER OCH

Läs mer

Allmänna principer för beviljande av understöd och stipendier

Allmänna principer för beviljande av understöd och stipendier beviljande av understöd och stipendier Träder i kraft 1.1.2018 Godkänt av Stadsstyrelsen 11.12.2017 VD/10147/02.03.01.03/2017 2/8 INNEHÅLL ALLMÄNNA PRINCIPER FÖR BEVILJANDE AV STADENS UNDERSTÖD... 3 Tillämpningsområde

Läs mer

43 DRIFTSEKONOMIDELEN

43 DRIFTSEKONOMIDELEN 43 DRIFTSEKONOMIDELEN 44 45 VERKSTÄLLANDET AV BUDGETEN 2011 Den av stadsfullmäktige godkända budgeten är en verksamhetsanvisning som är bindande för stadens övriga verksamhetsorgan. De uppgifter som stadsfullmäktige

Läs mer

Helsingfors stad Protokoll 4/2016 Utbildningsnämndens svenska sektion 12.05.2016

Helsingfors stad Protokoll 4/2016 Utbildningsnämndens svenska sektion 12.05.2016 Helsingfors stad Protokoll 4/2016 Tid 17:00-18:40 Plats Ekogatan 2 C Närvarande Ledamöter Hertzberg, Veronica Nordman, Bernt Grimm, Karl-Mikael Helander, Elisabeth Holmén, Thomas ordförande vice ordförande

Läs mer

FULLMÄKTIG HELINÄ SIPINEN M.FL: MOTION OM BEFRÄMJANDE AV VÄLFÄRD OCH HÄLSA. Stfm

FULLMÄKTIG HELINÄ SIPINEN M.FL: MOTION OM BEFRÄMJANDE AV VÄLFÄRD OCH HÄLSA. Stfm FULLMÄKTIG HELINÄ SIPINEN M.FL: MOTION OM BEFRÄMJANDE AV VÄLFÄRD OCH HÄLSA Stfm 16.4.2007 33 Motionen: Bilaga 33 Stadsfullmäktige: Stadsfullmäktige beslutade i enlighet med sin arbetsordning att remittera

Läs mer

RESULTATRÄKNING Överskott/underskott - 2 000

RESULTATRÄKNING Överskott/underskott - 2 000 1 (9) 1 Bokföring av RAY-understöd Penningautomatunderstöden redovisas i bokslutet utifrån användningsändamålet enligt följande: 1. De understöd som beviljats för verksamheten i allmänhet (Ay) redovisas

Läs mer

KALLELSE 24.11.2011. Denna möteskallelse har utfärdats samt anslagits på anslagstavlan för offentliga kungörelser i Godby den 18 november 2011.

KALLELSE 24.11.2011. Denna möteskallelse har utfärdats samt anslagits på anslagstavlan för offentliga kungörelser i Godby den 18 november 2011. FINSTRÖMS KOMMUN SKOLNÄMNDEN KALLELSE 24.11.2011 Nr 7 Tid Torsdagen den 24.11.2011 kl.16.00 Plats Kommungården i Finström Ärenden: 72 MÖTETS LAGLIGHET OCH BESLUTFÖRHET 73 PROTOKOLLJUSTERARE 74 FÖREDRAGNINGSLISTAN

Läs mer

Pargas stad Bokslut 2014 Social- och hälsovård HÄLSOVÅRD

Pargas stad Bokslut 2014 Social- och hälsovård HÄLSOVÅRD HÄLSOVÅRD snämnden savdelningen Paula Sundqvist, social- och hälsovårdsdirektör Katariina Korhonen, överläkare Verksamhet Primärvård och sjukvård till alla kommuninvånare samt brådskande vård till alla

Läs mer

Finansministeriets föreskrift

Finansministeriets föreskrift FINANSMINISTERIET Helsingfors 19.1.2016 TM 1603 VM/23/00.00.00/2016 Finansministeriets föreskrift om scheman för bokföringsenheternas bokslut och de uppgifter som ska ingå i bilagorna till bokslutet Finansministeriet

Läs mer

Helsingfors stad Protokoll 4/2012 1 (8) Utbildningsnämndens svenska sektion RPKL/4 10.05.2012

Helsingfors stad Protokoll 4/2012 1 (8) Utbildningsnämndens svenska sektion RPKL/4 10.05.2012 Helsingfors stad Protokoll 4/2012 1 (8) 25 Utbildningsväsendets förslag till budget för år 2013 och ekonomiplan för åren 2013-2015 HEL 2012-006788 T 02 02 00 Beslut Med stöd av 5, punkt 12 i instruktionen

Läs mer

Helsingfors stad Protokoll 8/ (5) Stadsfullmäktige Kj/

Helsingfors stad Protokoll 8/ (5) Stadsfullmäktige Kj/ Helsingfors stad Protokoll 8/2013 1 (5) 124 Ändringar i 2013 års budget föranledda av en omorganisering av social- och hälsovårdsväsendet HEL 2013-004561 T 02 02 00 Beslut beslutade i enlighet med stadsstyrelsens

Läs mer

Förenklad månadsrapport för landstingsstyrelsens förvaltning maj 2014

Förenklad månadsrapport för landstingsstyrelsens förvaltning maj 2014 Stockholms läns landsting i (i) Landstingsstyrelsens förvaltning TJÄNSTEUTLÅTANDE SLL Ekonomi och Finans 2014-06-24 LS 1406-0745 Ankom Stockholms läns landsting Landstingsstyrelsens arbetsutskott 2014-08-15

Läs mer

Reglemente för ekonomisk förvaltning och intern kontroll avseende Norrköpings kommuns nämnder och förvaltningar

Reglemente för ekonomisk förvaltning och intern kontroll avseende Norrköpings kommuns nämnder och förvaltningar Riktlinje 2011-05-30 Reglemente för ekonomisk förvaltning och intern kontroll avseende Norrköpings kommuns nämnder och förvaltningar KS-584/2010 Detta reglemente gäller från och med den 1 januari 2005.

Läs mer

Levande tvåspråkighet i Grankulla, eller. Bildningsdirektör Heidi Backman, Grankulla stad Bildningsdirektörsdagarna

Levande tvåspråkighet i Grankulla, eller. Bildningsdirektör Heidi Backman, Grankulla stad Bildningsdirektörsdagarna Levande tvåspråkighet i Grankulla, eller Bildningsdirektör Heidi Backman, Grankulla stad Bildningsdirektörsdagarna 6.3.2015 Sikin, sokin på svenska och finska i Grani Bildningsdirektör Heidi Backman, Grankulla

Läs mer