Planprogram för Tavsta hage Dåvö

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Planprogram för Tavsta hage Dåvö"

Transkript

1 PL353 Planprogram för Tavsta hage Dåvö Köpings kommun Stadsarkitektkontoret n:\planfs\353\program.doc kp400 v Senast ändrat:

2 2 (11) INLEDNING...3 BAKGRUND...3 SYFTE...3 FÖRUTSÄTTNINGAR...4 ÖVERSIKTLIGA PLANER...4 DETALJPLANER...4 BEBYGGELSE...4 NATUR / FRIYTOR...5 MÄLAREN...5 STRANDSKYDD...6 VATTEN OCH AVLOPP...6 VÄGAR OCH TRAFIK...7 SAMHÄLLSSERVICE...7 KOMMERSIELL SERVICE...7 FÖRÄNDRINGAR...7 HYDROLOGISK UTREDNING...8 AVLOPP...9 VA-UTREDNING GEMENSAMHETSANLÄGGNING DETALJPLANENS INNEHÅLL FORTSATT ARBETE... 11

3 3 (11) INLEDNING Bakgrund Tavsta hage fritidshusområde omfattar 21 avstyckade fastigheter och är beläget på en udde i Mälaren ca 15 km sydost om Köpings tätort. Området är planlagt för fritidsboende och omfattar totalt ca 8,4 ha mark varav ca 3,5 ha är kvartersmark för bebyggelse och ca 4,9 ha mark är avsatt till vägar och grönområden. Med ökad fritid har användningen av fritidshusen ökat. Med ökad användning har följt krav på högre standard och större utrymmen. Representanter för Tavsta hages ekonomiska förening har kontaktat stadsarkitektkontoret för att diskutera förutsättningarna för att ändra gällande detaljplan så att den medger större byggrätter för att tillgodose önskemål om tillbyggnader av husen. Med tillbyggnader och ökat nyttjande av husen följer som regel krav på ökad sanitär standard vilket medför en ökad vattenförbrukning och hårdare belastning på de reningsanläggningar som finns. I dialog mellan stadsarkitektkontoret, miljökontoret och representanter för Tavsta hages ekonomiska förening har det tydliggjorts att en ändring av byggrätten i gällande plan måste åtföljas av en högre standard på områdets dricksvattenförsörjning och rening av avloppsvatten. Gällande detaljplan är utformad för fritidsboende och innehåller bestämmelser som utgör hinder för en utveckling och försvårar både för hanteringen hos byggnadsnämnden och miljönämnden. Om områdets fastighetsägare önskar en utveckling av standarden i området är detta i överensstämmelse med kommunens ambitioner att kunna erbjuda ett Mälarnära boende och planen kan om det bedöms lämpligt ändras så att den inte utgör ett hinder för utvecklingen. Den utveckling som har skett och sker i området gör att planen ändå kan behöva ses över. Den gällande detaljplanen är upprättad med förutsättning att området ska bebyggas med fritidshus av enkel standard. En fullständig prövning av lämpligheten för ett mera omfattande boende som även kan omfatta permanentboende har därför inte gjorts. Förståelse för de krav och den problematik som uppstår när fritidshusområden utvecklas samt de föreliggande värdena i naturmiljö och vatten bör med kommunens deltagande processas med områdets alla fastighetsägare. Föreningens representanter har vid ett flertal tillfällen haft kontakt med kommunen och det har resulterat i att kommunen upprättat detta program som beskriver problematiken och de värden som finns i området samt pekar ut frågor som måste lösas för att området ska utvecklas. Syfte Planprogrammet syftar till att öppna en dialog med fastighetsägarna rörande områdets utveckling samt klargöra förutsättningarna för att ändra gällande detaljplan så att en större byggrätt och en höjd standard beträffande vatten och avlopp medges som grund för en utveckling mot ett utökat boende för den som så önskar.

4 4 (11) FÖRUTSÄTTNINGAR Översiktliga planer I den kommunomfattande översiktsplanen från 1990 omnämns kommunens områden med fritidsbebyggelse utan enskilda ställningstaganden till respektive område. En allmän skrivning finns med följande lydelse: När områdena en gång byggdes var de planerade som rena fritidshusområden och så har de fungerat under lång tid. Under senare tid har dock märkts en ökad omvandling av fritidshusen till permanenthus på så sätt att man bosatt sig året om i fritidshuset även om man har begränsad boyta. Den ökade permanentningen ställer samtidigt krav på samhället i form av skolskjutsar, brevbärning, ökat vägunderhåll, sociala insatser och så vidare. Samtidigt har det visat sig att problem uppstår med vattenförsörjning, avlopp etc. Det är därför av stor betydelse att fritidshusområdenas framtida användning tas upp till en fördjupad diskussion. Detaljplaner Området omfattas av en detaljplan som är fastställd Tomterna får inte ges en mindre areal än 1500 kvm. En huvudbyggnad och ett uthus per tomtplats får uppföras. Huvudbyggnaden får inte uppta större areal än 60 m² och uthuset inte större areal än 10 m². Bostadshus skall uppföras fristående och inte till större höjd än 3,5 meter. Uthus får inte uppföras till större höjd än 2,5 meter. I en planbestämmelse anges att byggnad inte får uppföras vars användande påkallar anläggande av avloppsledning I planbeskrivningen uppges att området är tänkt endast för fritidshus och att avloppsledningar av sanitära skäl inte får komma till utförande. Bygglov har i vissa fall lämnats genom dispens eller som mindre avvikelse från bestämmelsen under förutsättning att avloppsanläggningen kunnat godkännas av miljökontoret. Bebyggelse I planområdet finns 21 fastigheter avstyckade för bostadsändamål. (Karta 2) Tomtstorleken varierar mellan ca 1500 m² och ca 2000 m². Samtliga tomter är bebyggda. Storleken på husen har begränsats av den tillåtna byggrätten på 60 m². Standarden är i vissa fall enkel men många hus har byggts till och kompletterats till en högre standard.

5 5 (11) Natur / Friytor Bebyggelsen i Tavsta hage är huvudsakligen placerad på en vegetationsklädd mindre berg- och moränrygg som sträcker sig i nord-sydlig riktning genom landskapet. Inslaget av ädellövträd är betydande. Vegetationen fortsätter nordost om bebyggelsegruppen. Väster om bebyggelsen och även ner mot Mälaren i öster finns öppen åkermark. Området mellan bebyggelsen och Mälaren ägs av föreningen. Den består närmast Mälaren av försumpad mark och i övrigt av låglänt åkermark. I strandzonen har föreningen muddrat och anlagt en liten småbåtshamn. Mellan Tavsta hage och Berghagens fritidshusområde redovisas i naturvårdsplan, upprättad av länsstyrelsen i Västmanland, ett område med högt naturvärde bestående av ädellövskog med rik flora. Mälaren Mälaren med öar och strandområden är av riksintresse med hänsyn till de natur- och kulturvärden som finns i området. Det rörliga friluftslivet och yrkesfisket är av riksintresse och Mälaren är även av regionalt intresse för fritidsfisket. Vid en prövning av markanvändning ska dessa intressen särskilt beaktas. En och en halv miljon människor får sitt dricksvatten från Mälaren. Mälaren är ovärderlig för fritid och rekreation. Mälarens värde och attraktivitet, inte minst för många fritidshusområden, är beroende av att vattnets kvalitet inte försämras. Mälarens vatten är redan i dag alltför näringsrikt vilket visar sig i återkommande algblomningar och tillväxt av vass längs stränderna. Orsaken är bl a utsläpp av näringsämnen från enskilda avlopp längs Mälarstranden som i dag beräknas släppa ut lika mycket näring till Mälaren som alla kommunala reningsverk i hela Mälarens tillrinningsområde. (Mälarstrandsnytt nr , Eskilstuna kommun). Vattnet i den inre delen av Galten-Köpingsviken är mycket näringsrikt avseende både fosfor och kväve. Vattenkvaliteten påverkas här starkt av vattentillförseln från Arbogaån, Hedströmmen och Köpingsån. Längre ut mot Galten minskar närsalthalten något. För att leva upp till intentionerna i miljöbalkens 4 kap om särskilda bestämmelser för hushållning med mark och vatten i vissa områden bör det inte utifrån dagens situation medges verksamheter och åtgärder som ökar tillförseln av näringsämnen till Mälaren.

6 6 (11) Strandskydd Ett generellt strandskydd på 100 meter råder i enlighet med miljöbalkens 7 kapitel vid havet och vid sjöar och vattendrag. Syftet med strandskyddet är att trygga förutsättningarna för allmänhetens friluftsliv och att bevara goda livsvillkor på land och i vatten för djur och växtlivet. I Köpings kommun är strandskyddet vid Mälaren utökat till 300 meter från strandlinjen vid normalt medelvattenstånd. Inom strandskyddsområde får inte nya byggnader uppföras byggnader ändras så att de kan tillgodose ett väsentligen annat ändamål än de tidigare har använts till grävningsarbeten eller andra förberedelsearbeten utföras för bebyggelse som avses i 1 och 2 andra anläggningar eller anordningar utföras som hindrar eller avhåller allmänheten från att beträda ett område där den annars skulle ha fått färdas fritt eller som väsentligen försämrar livsvillkoren för djur- eller växtarter andra åtgärder vidtas som väsentligen försämrar livsvillkoren för djur- eller växtarter. Under vissa förhållanden kan om särskilda skäl åberopas, dispens från strandskyddet meddelas. Tavsta hage fritidshusområde omfattas av en detaljplan antagen före 1975 vilket innebär att strandskyddet inom planområdet automatiskt är upphävt. Vatten och avlopp VA-situationen i området har dokumenterats i en särskild utredning, VA-utredning, Tavsta hage Förenklad version inför planprogram Utredningen har tagits fram på uppdrag av Tavsta hages ekonomiska förening och utförts av Markus Fredholm och Håkan Rådman med datering Av utredningen framgår att områdets samtliga fastigheter har tillgång till gemensamt sommarvatten från två grävda brunnar. Den södra av dessa levererar sommarvatten till hela området medan den andra är vilande men används av en fastighetsägare under vintertid. Kapaciteten har inte dokumenterats i någon av brunnarna. Området har även fyra enskilda brunnar som har anlagts på föreningens samfällda mark. Tre av dessa är djupborrade och en är grävd. En av de djupborrade brunnarna försörjer fem fastigheter och levererar enligt mätning utförd år liter per timme. Brunnen är utrustad med reningsverk för reducering av manganhalten. Övriga borrade brunnar ger ca 100 liter per timme. För den grävda brunnen finns ingen uppgift om kapaciteten. Utredningen anger att de enskilda brunnarna har vatten av god kvalitet.

7 7 (11) Standarden på områdets avloppsanläggningar är varierande men väl dokumenterade genom en enkätundersökning genomförd av föreningen i maj Resultatet sammanfattas i nämnd VA-utredning där olika typer av system för toalettavloppet anges: 11 fastigheter har WC med anslutning till sluten tank 4 fastigheter har latriner 3 fastigheter har mulltoalett en ensam fastighetsägare har annan odokumenterad lösning. För rening av BDT-vatten (Bad,Disk och Tvätt) anges att: 11 stycken har stenkista 7 stycken har tvåkammarbrunn 3 stycken har trekammarbrunn. Vägar och trafik Områdets vägar är smala, grusade och bitvis av låg standard. Vid ett utökat boende kan för vissa delar uppkomma önskemål om förbättringar. Det finns inga planmässiga hinder för en standardförbättring. Vägarna fram till området är av mindre god standard för att de sista två kilometrarna övergå till grusväg av låg standard. Området saknar försörjning med kollektivtrafik. Samhällsservice Förskola och grundskola finns i Munktorps samhälle ca 10 km norr om Berghagen. Övrig samhällsservice finns i Köpings tätort ca 15 km nordväst om Berghagen. Kommersiell service Livsmedelsbutik och ett fåtal övriga butiker finns i Munktorps samhälle. Övrigt serviceutbud får sökas i Köpings tätort. FÖRÄNDRINGAR Utvecklingen mot ett ökat nyttjande av fritidshusen medför krav från fastighetsägare på ökade bostadsytor och bättre sanitär standard. Om utvecklingen ska kunna fortgå och bygglov beviljas där byggnaderna innehåller anordningar som ska anslutas till avloppsledning måste den gällande detaljplanen ändras.

8 8 (11) Om en ändring av planen medför att området kommer att utvecklas mot ett ökat nyttjande och i vissa fall permanentboende måste området ur olika samhälleliga aspekter bedömas lämpligt för en sådan utveckling. Enligt Plan- och bygglagen samt miljöbalken ska mark- och vattenområden användas för det eller de ändamål för vilket området är mest lämpade med hänsyn till beskaffenhet och läge samt föreliggande behov. Företräde ska ges sådan användning som medför en från allmän synpunkt god hushållning. Bebyggelse ska lokaliseras till mark som är lämpad för ändamålet med hänsyn bl a till vattenförsörjning och avlopp samt möjligheten att förebygga vattenföroreningar. Denna lämplighetsbedömning sker genom planläggning. Huvudfrågan för planprogrammet är därför att klara ut hur området ska kunna förses med dricksvatten av god kvalitet samt ett gemensamt avloppssystem som kan godkännas enligt miljöbalkens prövningsgrunder samt att processa frågorna om områdets utveckling och framtid med berörda fastighetsägare. Inom ramen för ett planprogram ges utrymme för att diskutera förutsättningarna för att ändra detaljplanen med områdets alla fastighetsägare. Om en ny plan upprättas ska den i så fall stödja en utveckling av området så att bostäderna kan förses med en bra sanitär standard och fastigheterna ges byggrätter som möjliggör ett bekvämt boende för åretruntbruk. Hydrologisk utredning Företaget WSP Environmental har genomfört en enkel utredning som grund för att översiktligt kunna bedöma möjligheterna till en tryggad dricksvattenförsörjning för i första hand området Berghagen men med utblickar även mot Tavsta hage. Vatten behovet för Tavsta hage har av WSP beräknats till 0,25 l/s som medeluttag. De alternativ som anges för att försörja området med vatten är: anslutning till kommunalt vatten, grundvatten från enskilda brunnar på egen mark, grundvatten från gemensam vattentäkt på mark utanför egna markområdet. Alternativet med kommunal anslutning har översiktligt bedömts vara alltför kostsamt. En av de befintliga brunnarna inom Tavsta hage har enligt uppgifter från brunnsarkivet på Sveriges Geologiska Undersökning (SGU) en sådan kapacitet att den skulle kunna försörja hela området med dricksvatten. Detta alternativ får därför tillsvidare gälla som huvudalternativ. Om befintliga brunnar av någon anledning inte kan utnyttjas måste ny brunn anläggas. WSP har i sin utredning redovisat lägen där förutsättningarna bedöms goda att hitta vattenförande lager med ett tillräckligt stora vattenmagasin. Förutsättningarna för en samverkan mellan områdena Berghagen och Tavsta hage skulle i ett sådant alternativ studeras. (Karta 3)

9 9 (11) Avlopp Avloppsvatten ska enligt Miljöbalken kap 9:7 avledas och renas eller tas om hand på något annat sätt så att olägenhet för människors hälsa eller miljön inte uppkommer. För detta ändamål ska lämpliga avloppsanordningar eller andra inrättningar utföras. Med miljöbalkens tillkomst och en ökad medvetenhet om den påverkan som enskilda avloppsanordningar har på grundvatten och vattendrag ställs allt större krav på anläggningarnas reningsförmåga. Flertalet kommuner arbetar aktivt med att få förbättringar genomförda på enskilda anläggningar som betjänar permanentboende på landsbygden. När det gäller täta fritidshusområden som är belägna i närheten av större tätorter pågår i många kommuner ansträngningar för att ansluta dessa områden till kommunala VA-ledningar. I en så pass tät bebyggelsegrupp som Tavsta hage kan en ökad belastning på de befintliga enskilda avloppsanläggningarna skapa problem med utsläpp som påverkar enskilda dricksvattenbrunnar och bidrar till ytterligare övergödning av Mälaren. Mark tillgänglig för reningsanläggning För att detaljplanen ska kunna ändras till att medge större byggrätter och den bestämmelse som hindrar att byggnad uppförs som påkallar anslutning till avloppsledning ska kunna tas bort måste en för området gemensam avloppsreningsanläggning uppföras. De principlösningar som finns är anslutning till kommunalt reningsverk eller en lokal anläggning i området. Med hänsyn till det förhållandevis långa avståndet in till Köpings reningsverk har kostnaderna för en kommunal anslutning översiktligt bedömts bli alltför stora för att ett sådant alternativ ska vara realistiskt. När det gäller val av lokala lösningar måste man utgå från områdets naturgivna förutsättningar, bebyggelseutveckling och framtida behov. Grundläggande krav är att avloppsanläggningar inte får utformas så att grundvattnet förorenas och så att dricksvattenfrågan riskeras. Anläggningen ska ha god rening av näringsämnen och bakterier m m. Otillräckligt renat avloppsvatten får inte släppas ut i Mälarens strandzon så att det direkta nyttjandet för t ex bad äventyras. Avloppsanläggningar måste placeras så att luktproblem inte uppstår och lösningar där näringsämnen kan tas till vara i ett kretslopp ska så långt möjligt komma till stånd. Att beakta för Tavsta hage är att antalet berörda fastigheter är angivet och inte kommer att utökas. Antalet personer på varje fastighet kan komma att öka och även tiden för nyttjande av fastigheten. Marken består av berg och morän där husen är placerade och övrig mark av lera vilket innebär att marken är mindre lämplig för infiltration.

10 10 (11) Föreningen har tillgång till egen mark mellan bebyggelsen och Mälaren som kan utnyttjas för lokalisering av reningsanläggning. Vägar och annan gemensam mark finns tillgänglig på sådant sätt att ledningsdragning till samtliga fastigheter är möjlig. Mälaren finns som recipient men är känslig för ytterligare näringstillförsel. VA-utredning En särskild VA-utredning VA-utredning, Tavsta hage Förenklad version för planprogram har på uppdrag av Tavsta hage ekonomiska förening upprättats av Marcus Fredholm och Håkan Rådman med datering Utredningen bifogas detta planprogram som bilaga. I utredningen redovisas en nulägesbeskrivning och en beskrivning av alternativa lösningar för vatten och avlopp. Slutligen redovisas hur föreningen skulle vilja se att vatten- och avloppsfrågan löses inom området. Det måste här framhållas att materialet redovisar utredarnas synsätt och att kommunen inte har tagit ställning till vilken lösning beträffande rening av avloppsvatten som är den bästa för området. Gemensamhetsanläggning För att gemensamma lösningar för vatten och avlopp ska kunna genomföras bör en juridisk person i form av samfällighetsförening bildas. Föreningens syfte är att anlägga och förvalta en gemensam anläggning för vatten och avlopp. Gemensamhetsanläggning är benämningen på en anläggning som är gemensam för flera fastigheter och som består av nyttigheter som är nödvändiga för att fastigheterna ska kunna fungera långsiktigt. En gemensamhetsanläggning för vatten och avlopp bildas vid en lantmäteriförrättning. Det är fastigheterna som är anslutna till gemensamhetsanläggningen och vid en fastighetsöverlåtelse är de nya ägarna bundna av de rättigheter och skyldigheter som följer av förrättningen. Förvaltning av anläggningen sker enligt reglerna om samfälligheter. Vanligen bildas en samfällighetsförening som antar stadgar och utser en styrelse. Föreningen har möjlighet att finansiera investeringar och underhåll av anläggningar genom att ta ut avgifter från delägarna och har även möjlighet att uppta lån. Detaljplanens innehåll En ny detaljplan ska omfatta samma område som den gällande planen. Antalet tomter avses inte att utökas. (Karta 4) Tomterna är tillräckligt stora för byggrätter ska kunna utökas till att motsvara de byggrätter som medges i detaljplaner i tätorterna

11 11 (11) Mark måste avsättas för en gemensamhetsanläggning där en avloppsreningsanläggning kan anordnas, eventuellt även för en gemensam dricksvattenförsörjning. Planen kommer att förses med en bestämmelse som innebär att bygglov inte medges innan berörd fastighet kan anslutas till gemensam reningsanläggning för avlopp och dricksvattenförsörjningen är tryggad. För genomförandet erfordras en lösning för hur fastigheterna vid olika tidpunkter kan anslutas till gemensamhetsanläggning för avlopp och eventuellt dricksvatten om samtliga inte är beredda att gå med samtidigt. Fortsatt arbete Planprogrammet och de synpunkter det föranleder kommer att ligga till grund för beslut om en eventuell ny detaljplan. Eftersom det finns tydliga kommunala intressen i en förbättring av VA-förhållanden och i möjligheten att erbjuda ett Mälarnära boende kommer Köpings kommun att svara för upprättande och hantering av en ny detaljplan. För att täcka plankostnaderna kommer det att skrivas in i planen att planavgift ska erläggas vid bygglov. Om en ny detaljplan ska upprättas förutsätter det på olika sätt en medverkan från områdets fastighetsägare. Vatten- och avloppsförhållanden måste lösas inom ramen för en gemensamhetsanläggning på ett sätt som sammantaget blir bra för området i framtiden. För att kunna avgöra vilka lösningar som passar bäst i området är det nödvändigt med ytterligare dialog mellan kommunen och föreningen framför allt beträffande utvärdering av vilka avloppssystem som kan vara aktuella för området. När kommunen och områdets fastighetsägare är överens om vad som erfordras för att utveckla områdets standard för vatten och avlopp kan kommunen anta en ny detaljplan. Utredningar som kan komma att erfordras och genomförandet av nya anläggningar måste helt bekostas av områdets fastighetsägare. STADSARKITEKTKONTORET Dag Björnemo Stadsarkitekt Per-Inge Nilsson Planchef

12

13

14

15 S:\PDOC\A-OPLKOM\DWG\Sjönära_boende\GK Tavsta dwg, :34:24 Karta 4

Planprogram för Berghagen

Planprogram för Berghagen PL354 Planprogram för Berghagen Dåvö Köpings kommun Stadsarkitektkontoret 2004-11-01 n:\planfs\354\program.doc kp400 v 1.0 031222 Senast ändrat: 2004-11-09 2 (14) INLEDNING... 3 BAKGRUND... 3 SYFTE...

Läs mer

Ändring genom tillägg av detaljplan (byggnadsplan) för. Tillägg till planbeskrivningar och planbestämmelser

Ändring genom tillägg av detaljplan (byggnadsplan) för. Tillägg till planbeskrivningar och planbestämmelser 1 (7) Datum Dnr 2017-01-02 2013-306 Samrådshandling Ändring genom tillägg av detaljplan (byggnadsplan) för Moningssand å fastigheten Böle 3:2 m. fl. (1965-10-30) Ändring och utvidgning av byggnadsplan

Läs mer

Tillägg till planbeskrivning vid ändring av detaljplan PL 161 för Dåvö Berghagen, Köpings kommun

Tillägg till planbeskrivning vid ändring av detaljplan PL 161 för Dåvö Berghagen, Köpings kommun Tillägg till planbeskrivning vid ändring av detaljplan PL 161 för Dåvö Berghagen, Köpings kommun Upprättad den 5 februari 2019 1 (6) 1 INLEDNING OCH BAKGRUND 1.1 PLANÄNDRINGENS SYFTE OCH HUVUDDRAG Syftet

Läs mer

Tillägg till planbeskrivning vid ändring av detaljplan PL 165 för Hovgården Tavsta Hage, Köpings kommun

Tillägg till planbeskrivning vid ändring av detaljplan PL 165 för Hovgården Tavsta Hage, Köpings kommun Tillägg till planbeskrivning vid ändring av detaljplan PL 165 för Hovgården Tavsta Hage, Köpings kommun Upprättad den 5 februari 2019 1 (6) 1 INLEDNING OCH BAKGRUND 1.1 PLANÄNDRINGENS SYFTE OCH HUVUDDRAG

Läs mer

Strandskydd - ett områdesskydd

Strandskydd - ett områdesskydd Strandskydd - ett områdesskydd Det generella strandskyddet 7 kap. 14 Strandskyddets syfte, 7 kap 13 Strandskyddet syftar till att långsiktigt: trygga förutsättningarna för allemansrättslig tillgång till

Läs mer

Kap. 5 FRILUFTSLIV - REKREATION

Kap. 5 FRILUFTSLIV - REKREATION Kap. 5 FRILUFTSLIV - REKREATION I kapitlet behandlas följande aspekter: -Riksintresse för friluftsliv -Riksintresse med geografiska bestämmelser / Det rörliga friluftslivet - Kullaberg och Hallandsåsen

Läs mer

Ansökan om dispens från strandskydd enligt 7 kap. 18 miljöbalken

Ansökan om dispens från strandskydd enligt 7 kap. 18 miljöbalken 1(6) Myndighetsnämnden för miljö och byggnad Myndighetsenheten - Miljö Ansökan om dispens från strandskydd enligt 7 kap. 18 miljöbalken INFORMATION Strandskyddet kom till på 1950-talet för att förhindra

Läs mer

Ödenäs 1:39 Strandskyddsdispens ( )

Ödenäs 1:39 Strandskyddsdispens ( ) Datum: 2019-05-28 Samhällsbyggnadsnämnden Handläggare: Josephine Bruhn Direktnr: Diarienr: 2019.273 SBN Ödenäs 1:39 Strandskyddsdispens (2018-0294) Ärendebeskrivning Ansökan avser strandskyddsdispens för

Läs mer

VAXHOLMS STAD Samhällsbyggnadsavdelningen Stadsbyggnadsenheten , rev

VAXHOLMS STAD Samhällsbyggnadsavdelningen Stadsbyggnadsenheten , rev LAGA KRAFT 2002-10-02 1 VAXHOLMS STAD Samhällsbyggnadsavdelningen Stadsbyggnadsenheten 2002-05-08, rev 2002-08-15 Detaljplan för Edholma 1:135 Vaxholms stad, Stockholms län Dp 371 HANDLINGAR Handlingarna

Läs mer

Strandskyddsdispens och bygglov för nybyggnad av småbåtshamn

Strandskyddsdispens och bygglov för nybyggnad av småbåtshamn 1 (5) Jan Eric Vilén Primusgatan 94 112 67 Stockholm Strandskyddsdispens och bygglov för nybyggnad av småbåtshamn Fastighet RÄVSNÄS S:6 Beslut Bygg- och miljönämnden beslutar: att med stöd av 7 kap 18

Läs mer

Strandskyddet i Uppsala kommun

Strandskyddet i Uppsala kommun Strandskyddet i Uppsala kommun Strandpromenad vid Vårdsätra, Uppsala kommuns hemsida Tack vare strandskyddet har vi möjlighet att promenera längs stränderna, bada, fiska, åka skridskor och göra strandhugg

Läs mer

KEBAL 1:33. Samrådshandling PLANBESKRIVNING. Detaljplan för. Kebal, Strömstads kommun 2008-10-16

KEBAL 1:33. Samrådshandling PLANBESKRIVNING. Detaljplan för. Kebal, Strömstads kommun 2008-10-16 Detaljplan för KEBAL 1:33 Kebal, Strömstads kommun Samrådshandling 2008-10-16 PLANBESKRIVNING Till detaljplanen hör följande handlingar: Planbeskrivning Genomförandebeskrivning Plankarta med bestämmelser,

Läs mer

PL AN BES K R I VN I N G

PL AN BES K R I VN I N G 1 Nordanstigs kommun, Gävleborgs län Laga kraft PL AN BES K R I VN I N G Planförfarande Prövning av detaljplanen sker genom enkelt planförfarande enligt plan- och bygglagen. Förfarandet tillämpas eftersom

Läs mer

Detaljplan för Högstrand 1:11-1:54

Detaljplan för Högstrand 1:11-1:54 Detaljplan för Högstrand 1:11-1:54 Malung-Sälens kommun Dalarnas län Upprättad i juni 2013 av Bygg-Teknik i Malung AB Instans Datum Beslut om samråd BN 2013-08-28 Beslut om granskning Antagen Vunnit laga

Läs mer

Ändring genom tillägg till detaljplan (byggnadsplan) för. Tillägg till planbeskrivningar och planbestämmelser

Ändring genom tillägg till detaljplan (byggnadsplan) för. Tillägg till planbeskrivningar och planbestämmelser 1 (7) Datum Dnr 2018-07-02 2013-306 Antagandehandling Ändring genom tillägg till detaljplan (byggnadsplan) för Moningssand å fastigheten Böle 3:2 m. fl. (1965-10-30) Ändring och utvidgning av byggnadsplan

Läs mer

Detaljplan för Tostarp 1:13 Perstorps kommun, Skåne län UTSTÄLLNING PLANBESKRIVNING

Detaljplan för Tostarp 1:13 Perstorps kommun, Skåne län UTSTÄLLNING PLANBESKRIVNING Sida 1(8) Detaljplan för Tostarp 1:13 Perstorps kommun, Skåne län UTSTÄLLNING PLANBESKRIVNING HANDLINGAR Plankarta skala 1:1000 med bestämmelser Planbeskrivning Genomförandebeskrivning Detaljplanen har

Läs mer

Ansökan om dispens från bestämmelserna i 7 kap 15 miljöbalken om strandskydd

Ansökan om dispens från bestämmelserna i 7 kap 15 miljöbalken om strandskydd LULEÅ KOMMUN Miljö- och byggnadsnämnden Ansökan om dispens från bestämmelserna i 7 kap 15 miljöbalken om strandskydd Uppgifter om fastighet och sökande Fastighetsbeteckning: Organisationsnummer/personnummer:

Läs mer

Hedesunda Prästbord 4:17, Gamleområdet

Hedesunda Prästbord 4:17, Gamleområdet P L AN- OCH GENOMFÖR AN DEBE S KRIVNII NG 2010-11-09 Antagen: 2011-01-26 Revideringsdatum: 2011-01-03 Laga kraft: 2011-02-24 Dnr: 10BMN341 Handläggare: Emma Svedberg Hedesunda Prästbord 4:17, Gamleområdet

Läs mer

Strandskyddsreglerna på en kvart Eveline Savik och Johanna Ersborg Jurister på Strandskyddsdelegationens kansli. Arenakonferens den 12 juni 2014

Strandskyddsreglerna på en kvart Eveline Savik och Johanna Ersborg Jurister på Strandskyddsdelegationens kansli. Arenakonferens den 12 juni 2014 Strandskyddsreglerna på en kvart Eveline Savik och Johanna Ersborg Jurister på Strandskyddsdelegationens kansli Arenakonferens den 12 juni 2014 Strandskyddsreglerna i korthet 7 kap. miljöbalken Historik

Läs mer

Länsstyrelsens remiss om utökat strandskydd KS-2014/625

Länsstyrelsens remiss om utökat strandskydd KS-2014/625 Handläggare Tjänsteskrivelse Diarienummer Sara Frykberg Datum KS-2014/625 2014-05-19 Kommunstyrelsen Länsstyrelsens remiss om utökat strandskydd KS-2014/625 Förslag till beslut Kommunstyrelsen beslutar

Läs mer

Strandskydd och boende vid stranden. Foto: Jana Andersson

Strandskydd och boende vid stranden. Foto: Jana Andersson Strandskydd och boende vid stranden Foto: Jana Andersson Vad är strandskydd? Sveriges stränder är en naturtillgång av mycket stort värde. Stränderna längs sjöar och vattendrag, liksom stränderna längs

Läs mer

Tyresö 1:99, Bofinksvägen 19

Tyresö 1:99, Bofinksvägen 19 TJÄNSTESKRIVELSE Tyresö kommun 2015-06-08 Samhällsbyggnadsförvaltningen 1 (5) Dnr: 2014BNS0625/227 Byggnadsnämnden Tyresö 1:99, Bofinksvägen 19 Dispens från strandskydd Förslag till beslut 1. Dispens från

Läs mer

Ansökan om strandskyddsdispens enligt 7 kap 18 miljöbalken

Ansökan om strandskyddsdispens enligt 7 kap 18 miljöbalken Sida 1 av 4 Ansökan om strandskyddsdispens enligt 7 kap 18 miljöbalken Ansökan insändes till: Öckerö kommun Plan-, bygg- och miljöenheten 475 80 ÖCKERÖ Sökande Namn Adress Telefonnummer E-postadress Personnummer

Läs mer

Detaljplan för Övrarp 2:14 m.fl. i Tranås kommun Upprättad i juni 2010 av Plan- och byggavdelningen, Samhällsbyggnadsförvaltningen Dnr 151/2007

Detaljplan för Övrarp 2:14 m.fl. i Tranås kommun Upprättad i juni 2010 av Plan- och byggavdelningen, Samhällsbyggnadsförvaltningen Dnr 151/2007 Detaljplan för Övrarp 2:14 m.fl. i Tranås kommun Upprättad i juni 2010 av Plan- och byggavdelningen, Samhällsbyggnadsförvaltningen Dnr 151/2007 Sommen Planområde Krämarp Övrarp Skoboviken Romanäs Antagen

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Lag om ändring i miljöbalken; SFS 2009:532 Utkom från trycket den 2 juni 2009 utfärdad den 20 maj 2009. Enligt riksdagens beslut 1 föreskrivs i fråga om miljöbalken 2 dels att

Läs mer

B E S K R I V N I N G

B E S K R I V N I N G NACKA KOMMUN OB 21 (handling 2) Planenheten Dnr ONB 44/2001 213 B E S K R I V N I N G Områdesbestämmelser för södra Boo, del av Backeböl i Nacka kommun. Område N, Boo strandväg m.fl. och område P Dalvägen

Läs mer

ENKELT PLANFÖRFARANDE enligt PBL 5:7 Tillägg till byggnadsplan för del av fastigheten Björnö 1:20 Dnr: 13-1876.214 Ks 13-1532.214

ENKELT PLANFÖRFARANDE enligt PBL 5:7 Tillägg till byggnadsplan för del av fastigheten Björnö 1:20 Dnr: 13-1876.214 Ks 13-1532.214 SAMRÅDSFÖRSLAG 2013-11-07, rev. 2015-03-25 och 2015-07-03 ENKELT PLANFÖRFARANDE enligt PBL 5:7 Tillägg till byggnadsplan för del av fastigheten Björnö 1:20 Dnr: 13-1876.214 Ks 13-1532.214 TILLÄGG TILL

Läs mer

Ansökan om strandskyddsdipsens för parkering på fastighet SKAFTÖ-FISKEBÄCK 1:5 vid Gullmarn i Lysekil kommun

Ansökan om strandskyddsdipsens för parkering på fastighet SKAFTÖ-FISKEBÄCK 1:5 vid Gullmarn i Lysekil kommun Miljönämnden i mellersta Bohuslän Tjänsteskrivelse 2015-02-03 Sida 1 av 8 Miljönämnden i mellersta Bohuslän Ansökan om strandskyddsdipsens för parkering på fastighet SKAFTÖ-FISKEBÄCK 1:5 vid Gullmarn i

Läs mer

(6) LAGA KRAFT. Tillägg till detaljplan för Gereby 1:2 M.M. Karlsborgs kommun, Västra Götalands län Dnr B

(6) LAGA KRAFT. Tillägg till detaljplan för Gereby 1:2 M.M. Karlsborgs kommun, Västra Götalands län Dnr B 2015-05-25 1(6) LAGA KRAFT Tillägg till detaljplan för Gereby 1:2 M.M. Karlsborgs kommun, Västra Götalands län Dnr B 2014-0212 2015-05-25 2(6) HANDLINGAR Detaljplan fastställd 1976-08-11 - bestämmelser

Läs mer

Munktorp. Antagandehandling 2012-09-24 71 Översiktsplan för Köpings kommun

Munktorp. Antagandehandling 2012-09-24 71 Översiktsplan för Köpings kommun Ställningstaganden Munktorps tätort Bostäder ska erbjudas i anslutning till Sorbykyrkan enligt gällande detaljplan. Ny detaljplan för bostadsändamål kan vid behov upprättas öster om Sorbykyrkan. Kommunen

Läs mer

Uppdragsgivare Uppdragsgivare är densamma som sökande:

Uppdragsgivare Uppdragsgivare är densamma som sökande: ANSÖKAN OM STRANDSKYDDSDISPENS Enligt 7 kap 18 miljöbalken Bygg & Miljö Sökande Namn: Skickas till: Hörby kommun Miljönämnden 242 80 HÖRBY Organisationsnummer/Personnummer: Adress, postnummer och ort:

Läs mer

BEHOVSBEDÖMNING

BEHOVSBEDÖMNING B PL 401 Detaljplan för Tavsta Hage Dåvö, Köpings kommun BEHOVSBEDÖMNING 2017-06-07 PL 401 BEHOVSBEDÖMNING 2017-06-07 1 (12) B Planens syfte Syftet med en ny detaljplan för Tavsta hage är att ge stöd för

Läs mer

Planbeskrivning Detaljplan för Gottsunda 16:2 Enkelt planförfarande

Planbeskrivning Detaljplan för Gottsunda 16:2 Enkelt planförfarande PLAN- OCH BYGGNADSNÄMNDEN Handläggare Diarienummer Marie-Louise Elfström PLA 2012-020254 018-727 45 56 Planbeskrivning Detaljplan för Gottsunda 16:2 Enkelt planförfarande LAGA KRAFT 2015-09-25 Postadress:

Läs mer

Detaljplan för OMRÅDE PÅ PARKUDDEN ( del av Vad 5:26 m fl ) i Smedjebackens kommun, Dalarnas län.

Detaljplan för OMRÅDE PÅ PARKUDDEN ( del av Vad 5:26 m fl ) i Smedjebackens kommun, Dalarnas län. Detaljplan för OMRÅDE PÅ PARKUDDEN ( del av Vad 5:26 m fl ) i Smedjebackens kommun, Dalarnas län. PLANBESKRIVNING HANDLINGAR Plankarta med bestämmelser i skala 1:1000 Planbeskrivning Genomförandebeskrivning

Läs mer

13. Omvandlingsområden

13. Omvandlingsområden 13:1 13. Omvandlingsområden 13.1 Långsiktigt hållbar utveckling Använda mark och vatten så att en ekologiskt god hushållning främjas Säkerställa dricksvattenförsörjning för omvandlingsområden som helhet

Läs mer

Detaljplan för Häggvik 2:4, 6:9, 7:8 m fl

Detaljplan för Häggvik 2:4, 6:9, 7:8 m fl Detaljplan för Häggvik 2:4, 6:9, 7:8 m fl Fritidshus på Ringkallen Nordingrå, Kramfors kommun Upprättad av Palle Sjölander AB 2014-01-16 Ringkalleberget sett från Mädan (nordväst om planområdet) PLANBESKRIVNING

Läs mer

(5) SAMRÅDSHANDLING. Tillägg till detaljplan för Gereby 1:2 M.M. Karlsborgs kommun Västra Götalands län

(5) SAMRÅDSHANDLING. Tillägg till detaljplan för Gereby 1:2 M.M. Karlsborgs kommun Västra Götalands län 2015-03-05 1(5) SAMRÅDSHANDLING Tillägg till detaljplan för Gereby 1:2 M.M. Karlsborgs kommun Västra Götalands län 2015-03-05 2(5) HANDLINGAR Detaljplan fastställd 1976-08-11 - bestämmelser och beskrivning

Läs mer

Upphävande av avstyckningsplan 307 samt del av detaljplan 1368 inom fastigheten Båtbyggartorp S:1

Upphävande av avstyckningsplan 307 samt del av detaljplan 1368 inom fastigheten Båtbyggartorp S:1 Granskningshandling november 2013 normalt planförfarande PBL 2010:900 tillämpas Upphävande av avstyckningsplan 307 samt del av detaljplan 1368 inom fastigheten Båtbyggartorp S:1 PLANBESKRIVNING Handlingar

Läs mer

Upphävande av del av byggnadsplan för Stora Halsjön (F19), Östanfors 20:1 m.fl.

Upphävande av del av byggnadsplan för Stora Halsjön (F19), Östanfors 20:1 m.fl. SAMRÅDSHANDLING ENKELT PLANFÖRFARANDE Upphävande av del av byggnadsplan för Stora Halsjön (F19), Östanfors 20:1 m.fl. Folkärna S N Avesta kommun Dalarnas län Upprättad av Västmanland-Dalarna miljö- och

Läs mer

PLANBESKRIVNING DETALJPLAN FÖR FASTIGHETEN AXET 1

PLANBESKRIVNING DETALJPLAN FÖR FASTIGHETEN AXET 1 PLANBESKRIVNING DETALJPLAN FÖR FASTIGHETEN AXET 1 VALDEMARSVIKS KOMMUN Östergötlands län 2015-05-27 PLANBESKRIVNING HANDLINGAR Till planförslaget har följande handlingar upprättats: Planbeskrivning Plankarta

Läs mer

Bestämmelser som i och med föreliggande ändring föreslås gälla för byggnadsplan

Bestämmelser som i och med föreliggande ändring föreslås gälla för byggnadsplan Bestämmelser som i och med föreliggande ändring föreslås gälla för byggnadsplan 25 2 BYGGNADSPLANEOMRÅDETS ANVÄNDNING Mom.1. Mom.3. Med B betecknat område får användas endast för bostadsändamål (fritidsbebyggelse).

Läs mer

PLANBESKRIVNING. del av LÖSHOLMEN (del av fastigheten Långalma 12:1)

PLANBESKRIVNING. del av LÖSHOLMEN (del av fastigheten Långalma 12:1) Dnr 2011 SBN 0570 1 (9) Byggnadsnämndskontoret Christian Blomberg PLANBESKRIVNING del av LÖSHOLMEN (del av fastigheten Långalma 12:1) i Östhammars kommun, Uppsala län Upprättad den 18 januari 2012 Antagen

Läs mer

Förslag till ändring av detaljplan för del av Getterö Lilla 2:2, Gryt, Valdemarsviks kommun, Östergötlands län

Förslag till ändring av detaljplan för del av Getterö Lilla 2:2, Gryt, Valdemarsviks kommun, Östergötlands län 1 VALDEMARSVIKS KOMMUN Förslag till ändring av detaljplan för del av Getterö Lilla 2:2, Gryt, Valdemarsviks kommun, Östergötlands län GRANSKNINGSHANDLING 2014-09-10 P L A N B E S K R I N N I N G HANDLINGAR

Läs mer

Detaljplan för del av Skummeslöv 19:1 Skottorp Laholms kommun

Detaljplan för del av Skummeslöv 19:1 Skottorp Laholms kommun Växthus Skummeslöv M LL L LL Lo Skummeslövs kyrka Detaljplan för del av Skummeslöv 19:1 Skottorp Laholms kommun INNEHÅLLSFÖRTECKNING HANDLINGAR 3 PLANENS SFTE OCH HUVUDDRAG 3 PLANDATA 3 Lägesbestämning

Läs mer

ENKELT PLANFÖRFARANDE enligt PBL 5:7

ENKELT PLANFÖRFARANDE enligt PBL 5:7 ANTAGANDEHANDLING 160302 ENKELT PLANFÖRFARANDE enligt PBL 5:7 Ändring av byggnadsplan för Köpmanholmsområdet å Norra delen av Yxlan, avseende fastigheten Yxlö 2:174 Dnr 14-2290.214 Ks 14-2073.214 ÄNDRING

Läs mer

Riktlinjer för enskilda avloppsanläggningar

Riktlinjer för enskilda avloppsanläggningar Beslutade av Miljöskyddsnämnden 2006-12-12, 88 Reviderade 2007-05-29, 44 Reviderade 2009-03-31, 20 Riktlinjer för enskilda avloppsanläggningar Lagstiftning Miljöbalken Avloppsvatten är ett samlingsbegrepp

Läs mer

Tillsyn enskilda avlopp i Tyresö kommun

Tillsyn enskilda avlopp i Tyresö kommun Tillsyn enskilda avlopp i Tyresö kommun Resultat av tillsyn 2017 2018-05-28 Maria Högqvist 1 Inledning 1:1 Bakgrund Alla kommuner har ett ansvar att genomföra åtgärder för att klara de miljökvalitetsnormer

Läs mer

Fritidshusområde i förändring

Fritidshusområde i förändring Del 1 Planering Fritidshusområde i förändring Från fritidshus till åretruntbostad I Värmdö kommun finns möjligheter till ett attraktivt boende med närhet till storstad, natur och hav. Kommunen har många

Läs mer

Mälarbaden, Norr. Behovsbedömning/Avgränsning av MKB. Ändring av detaljplan för. Torshälla Eskilstuna kommun

Mälarbaden, Norr. Behovsbedömning/Avgränsning av MKB. Ändring av detaljplan för. Torshälla Eskilstuna kommun Stadsbyggnadsnämnden Datum Diarienummer Aktnummer 1 (6) Stadsbyggnadsförvaltningen 2018-02-28 SBN/2017:377 1.25 Planavdelningen Inga Krekola, 016-710 11 19 Samrådshandling Ändring av detaljplan för Mälarbaden,

Läs mer

DETALJPLANEPROGRAM FÖR KILE 1:125 m.fl. VID HATTEVIK STRÖMSTAD KOMMUN VÄSTRA GÖTALANDS LÄN

DETALJPLANEPROGRAM FÖR KILE 1:125 m.fl. VID HATTEVIK STRÖMSTAD KOMMUN VÄSTRA GÖTALANDS LÄN SIDAN 1 (5) DETALJPLANEPROGRAM FÖR KILE 1:125 m.fl. VID HATTEVIK STRÖMSTAD KOMMUN VÄSTRA GÖTALANDS LÄN På uppdrag av fastighetsägarna inom Kile 1:125 har Lars Fernqvist, arkitekt SAR/MSA, upprättat detta

Läs mer

PLANBESKRIVNING 1445 B Detaljplan för del av kvarteren Kranspelet och Brytplatsen (Österby-området) inom Hölö/Mörkö kommundel i Södertälje

PLANBESKRIVNING 1445 B Detaljplan för del av kvarteren Kranspelet och Brytplatsen (Österby-området) inom Hölö/Mörkö kommundel i Södertälje 1(4) PLANBESKRIVNING 1445 B Detaljplan för del av kvarteren Kranspelet och Brytplatsen (Österby-området) inom Hölö/Mörkö kommundel i Södertälje Upprättad 2005-10-10 Rev. 2006-04-10 Handlingar Detaljplanen

Läs mer

Utdrag ur ekonomiska kartan SAMRÅDSFÖRSLAG 2008-11-15 UTSTÄLLNINGSFÖRSLAG 2009-10-27 ANTAGANDEHANDLING

Utdrag ur ekonomiska kartan SAMRÅDSFÖRSLAG 2008-11-15 UTSTÄLLNINGSFÖRSLAG 2009-10-27 ANTAGANDEHANDLING Utdrag ur ekonomiska kartan SAMRÅDSFÖRSLAG 2008-11-15 UTSTÄLLNINGSFÖRSLAG 2009-10-27 ANTAGANDEHANDLING Detaljplan för del av fastigheten VÄNGSJÖBERG 9:1 och del av 7:15 och 7:21 i Gottröra församling Dnr

Läs mer

Detaljplan för del av kv. Aktören m. fl.

Detaljplan för del av kv. Aktören m. fl. Detaljplan för del av kv. Aktören m. fl. Antagen SBN 2011-05-24, 94 Laga kraft 2011-06-24 SAMHÄLLSBYGGNAD Plan-Bygg Detaljplan för del av Kv. Aktören m. fl., Lidköpings kommun Detaljplan för del av kv.

Läs mer

Detaljplan för fastigheten TAVELSJÖ 6:29 inom Tavelsjö i Umeå kommun, Västerbottens län

Detaljplan för fastigheten TAVELSJÖ 6:29 inom Tavelsjö i Umeå kommun, Västerbottens län Handläggare: 1 (6) Johan Sjöström Detaljplan för fastigheten TAVELSJÖ 6:29 inom Tavelsjö i Umeå kommun, Västerbottens län HANDLINGAR - Plankarta med bestämmelser och illustration - PLANENS SYFTE Syftet

Läs mer

Mälarbaden, Norr. Planbeskrivning. Planprocessen Standardförfarande. Ändring av detaljplan för. Torshälla Eskilstuna kommun

Mälarbaden, Norr. Planbeskrivning. Planprocessen Standardförfarande. Ändring av detaljplan för. Torshälla Eskilstuna kommun Stadsbyggnadsnämnden Datum Diarienummer Aktnummer 1 (6) Stadsbyggnadsförvaltningen 2018-08-01 SBN/2017:377 1.21 Planavdelningen Inga Krekola, 016-710 11 19 Granskningshandling Ändring av detaljplan för

Läs mer

OLOF MARKUSGÅRDEN. Detaljplan för. Del av fastigheten Mark Näktergalen 1. Kinna, Marks kommun, Västra Götalands län. Diarienummer BN 2005/

OLOF MARKUSGÅRDEN. Detaljplan för. Del av fastigheten Mark Näktergalen 1. Kinna, Marks kommun, Västra Götalands län. Diarienummer BN 2005/ Diarienummer BN 2005/0279 214 Detaljplan för OLOF MARKUSGÅRDEN Del av fastigheten Mark Näktergalen 1 Kinna, Marks kommun, Västra Götalands län Upprättad 2005-06-03 LAGA KRAFT 2005-10-21 1 (8) ANTAGNA PLANHANDLINGAR

Läs mer

Upphävande av Bp 12 för Vålan

Upphävande av Bp 12 för Vålan Samrådshandling Dnr: MK BN 2017/00958 Färnäs, Mora kommun, Dalarnas län PLANBESKRIVNING September 2018 Handlingar Planbeskrivning Gällande detaljplan Bp 12 Övriga handlingar Fastighetsförteckning med registerkarta

Läs mer

Detaljplan för fastigheten Kaggebo 2:121 Valdemarsviks kommun

Detaljplan för fastigheten Kaggebo 2:121 Valdemarsviks kommun Vy visar del av fastigheten med befintligt bostadshus. Tillägg till gällande detaljplan "Förslag till byggnadsplan för fritidsbebyggelse för Kaggebo 2:1, Tjust Eds kommun". Detaljplan för fastigheten Kaggebo

Läs mer

Riktlinjer för enskilda avlopp

Riktlinjer för enskilda avlopp Riktlinjer för enskilda avlopp 2015-01-01 Dokumenttyp Dokumentnamn Fastställd/upprättad Beslutsinstans Giltighetstid Riktlinjer Riktlinjer enskilda avlopp MBN 8/15-01-29 Miljö- och byggnämnden Tills vidare

Läs mer

DETALJPLAN FÖR DEL AV KV LJUNGEN SAMT DEL AV PAJALA 9:3 Bostadsändamål

DETALJPLAN FÖR DEL AV KV LJUNGEN SAMT DEL AV PAJALA 9:3 Bostadsändamål DETALJPLAN FÖR DEL AV KV LJUNGEN SAMT DEL AV PAJALA 9:3 Bostadsändamål Pajala kommun Norrbottens län PLANBESKRIVNING HANDLINGAR I ANTAGANDEHANDLING Planbeskrivning med genomförandebeskrivning Plankarta

Läs mer

Detaljplan Hamnholmen, som berör Ytterbyn 86:1 m.fl. Plankartan med bestämmelser blir juridiskt bindande efter antagande.

Detaljplan Hamnholmen, som berör Ytterbyn 86:1 m.fl. Plankartan med bestämmelser blir juridiskt bindande efter antagande. SAMRÅDSHANDLING Detaljplan Hamnholmen, som berör Ytterbyn 86:1 m.fl. Kalix kommun, Norrbottens län PLANBESKRIVNING HANDLINGAR Följande handlingar utgör förslaget: Plankarta i skala 1:1000 med planbestämmelser

Läs mer

Ändring av stadsplan 2480K-P O A1/4, genom tillägg till planbestämmelser för fastigheten Kolmilan 5 inom Obbola i Umeå kommun, Västerbottens län

Ändring av stadsplan 2480K-P O A1/4, genom tillägg till planbestämmelser för fastigheten Kolmilan 5 inom Obbola i Umeå kommun, Västerbottens län Tillägg till planbeskrivning samrådshandling Sida 1 av 7 Diarienummer: BN-2014/00386 Datum: 2015-11-25 Handläggare: Sandra Thomée Ändring av stadsplan 2480K-P O A1/4, genom tillägg till planbestämmelser

Läs mer

SÖDERBÄRKE STATION (del av Vad 4:18)

SÖDERBÄRKE STATION (del av Vad 4:18) SMEDJEBACKENS KOMMUN Miljö- och byggkontoret Detaljplan för SÖDERBÄRKE STATION (del av Vad 4:18) Smedjebackens kommun, Dalarnas län PLAN- OCH GENOMFÖRANDEBESKRIVNING Enkelt planförfarande Upprättad: 2010-11-29

Läs mer

Detaljplan för Kaxås 4:30, Kaxås, Krokoms kommun

Detaljplan för Kaxås 4:30, Kaxås, Krokoms kommun Datum 2014-01-28 1 (5) Detaljplan för Kaxås 4:30, Kaxås, Krokoms kommun SAMRÅDSREDOGÖRELSE Detaljplanen har varit utsänd för samråd 23 december 2013 27 januari 2014. Följande synpunkter har kommit in:

Läs mer

Praxis?

Praxis? Praxis? http://www.markochmiljooverdomstolen.se/avgoranden-fran-mark--ochmiljooverdomstolen/ http://www.strandskyddsdomar.se/ Fastighetsbildning De särskilda skäl som enligt 7 kap 18c miljöbalken får

Läs mer

Ändring av och tillägg till detaljplan för Inre Sållaren Karlstads kommun, Värmlands län

Ändring av och tillägg till detaljplan för Inre Sållaren Karlstads kommun, Värmlands län Ändring av och tillägg till detaljplan för Inre Sållaren Karlstads kommun, Värmlands län Antagandehandling 212-12-17 Stadsbyggnadsförvaltningen Dnr SBN 211-83 2 Detaljplan för Inre Sållaren INNEHÅLLSFÖRTECKNING

Läs mer

Planbeskrivning. Risbäcks by SAMRÅDSHANDLING. Dorotea kommun, Västerbottens län. Upphävande av detalj- och byggnadsplaner inom

Planbeskrivning. Risbäcks by SAMRÅDSHANDLING. Dorotea kommun, Västerbottens län. Upphävande av detalj- och byggnadsplaner inom SAMRÅDSHANDLING Upphävande av detalj- och byggnadsplaner inom Risbäcks by Dorotea kommun, Västerbottens län Planbeskrivning Dorotea den 6 december 2011 Dnr: Inledning Syfte med upphävandet På 50-talet

Läs mer

ÄD158. Skilsåker 4:3 m. fl. fastigheter. Ändring av detaljplan för. Planområde. Timrå kommun i Västernorrlands län

ÄD158. Skilsåker 4:3 m. fl. fastigheter. Ändring av detaljplan för. Planområde. Timrå kommun i Västernorrlands län ÄD158 Planområde Ändring av detaljplan för Skilsåker 4:3 m. fl. fastigheter Timrå kommun i Västernorrlands län Upprättad 2005-03-04, reviderad 2005-06-13 Antagen av byggnadsnämnden 2005-06-13 63 Laga kraftvunnen

Läs mer

Strandskyddet på Gotland

Strandskyddet på Gotland Strandskyddet på Gotland Vad är strandskydd och vad är naturreservatet Gotlandskusten? Dnr: 521-1893-12 Utgiven 2012 i digitalt format (PDF) av: Länsstyrelsen Gotlands län Visborgsallén 4 621 85 Visby

Läs mer

Gällivare kommun Norrbottens län

Gällivare kommun Norrbottens län SAMRÅDSHANDLING Ändring av byggnadsplan för fritidsbebyggelse över del av Gällivare 25:1, 64:1 m fl Vid Vassaraträsket Gällivare kommun Norrbottens län Akt 25-P75/2, fastställd den 20 december 1974 13218

Läs mer

ENKELT PLANFÖRFARANDE enligt ÄPBL 5:28 TILLÄGG till detaljplan för fastigheten Oxhalsö 2:534 med flera i Blidö församling Dnr 10-2077.

ENKELT PLANFÖRFARANDE enligt ÄPBL 5:28 TILLÄGG till detaljplan för fastigheten Oxhalsö 2:534 med flera i Blidö församling Dnr 10-2077. SAMRÅDSFÖRSLAG 2011-09-01, rev. 2011-12-12 ANTAGANDEHANDLING ENKELT PLANFÖRFARANDE enligt ÄPBL 5:28 TILLÄGG till detaljplan för fastigheten Oxhalsö 2:534 med flera i Blidö församling Dnr 10-2077.214 Ks

Läs mer

Dispens från strandskydd för uppsättning av luftledning, nedläggning av markkabel och uppsättning av kabelskåp

Dispens från strandskydd för uppsättning av luftledning, nedläggning av markkabel och uppsättning av kabelskåp TJÄNSTESKRIVELSE Tyresö kommun 2012-09-11 Samhällsbyggnadsförvaltningen 1 (5) Dnr: 2012BNS0290 Byggnadsnämnden Strand 1:2 & Strand 1:1 Dispens från strandskydd för uppsättning av luftledning, nedläggning

Läs mer

Ändring av detaljplan för del av ÄDP 35 Kärsby 1:7, Motala kommun

Ändring av detaljplan för del av ÄDP 35 Kärsby 1:7, Motala kommun ANTAGANDEHANDLING Ändring av detaljplan för del av ÄDP 35 Kärsby 1:7, Motala kommun Denna handling har utarbetats av kommunledningsförvaltningens stadsbyggnadsenhet genom: Gustav Hellund, planeringsarkitekt

Läs mer

Tillägg till. Planbeskrivning. Upprättad i januari 2016 av Plan- och byggavdelningen, reviderad mars 2016 Dnr Planområde

Tillägg till. Planbeskrivning. Upprättad i januari 2016 av Plan- och byggavdelningen, reviderad mars 2016 Dnr Planområde Tillägg till Förslag till byggnadsplan för del av fastigheten Finnanäs 6:6 m.fl. (Ådala) i Tranås kommun (06-LIN-395) Antagen av kommunfullmäktige 1975-02-17, fastställd av länsstyrelsen 1975-11-07 Detaljplan

Läs mer

Strandskydd. Två syften: - Att långsiktigt trygga allmänhetens tillgång till strandområden - Att bevara goda livsvillkor för djur- och växtlivet

Strandskydd. Två syften: - Att långsiktigt trygga allmänhetens tillgång till strandområden - Att bevara goda livsvillkor för djur- och växtlivet Strandskydd Två syften: - Att långsiktigt trygga allmänhetens tillgång till strandområden - Att bevara goda livsvillkor för djur- och växtlivet Strandskydd Gäller - Samtliga stränder vid havet, insjöar

Läs mer

Planbeskrivning. Detaljplan för Gråsiskan 9, Bollnäs kommun, Gävleborgs län

Planbeskrivning. Detaljplan för Gråsiskan 9, Bollnäs kommun, Gävleborgs län SAMHÄLLSBYGGNADSKONTORET Bashir Hajo Stadsarkitekt Tel: 0278-251 18 E-post: samh.bygg@bollnas.se Planbeskrivning, Bollnäs kommun, Gävleborgs län Gråsiskan 9 Dnr: 13-6489 Samråd: 24/3 16/4 2015 Granskning:

Läs mer

PROGRAM till detaljplan för Hjälmaröd 4:20 och 4:203 m fl i Kivik Simrishamns kommun, Skåne län

PROGRAM till detaljplan för Hjälmaröd 4:20 och 4:203 m fl i Kivik Simrishamns kommun, Skåne län PROGRAM till detaljplan för Hjälmaröd 4:20 och 4:203 m fl i Kivik Simrishamns kommun, Skåne län Programmet har upprättats 2006-11-14 Handlingar 1(4) Planprogram, 2006-11-14 Fastighetsförteckning, 2006-11-14,

Läs mer

BEHOVSBEDÖMNING

BEHOVSBEDÖMNING B PL 402 Detaljplan för Berghagen Dåvö, Köpings kommun BEHOVSBEDÖMNING 2017-06-07 PL 402 BEHOVSBEDÖMNING 2017-06-07 1 (11) B Planens syfte Syftet med en ny detaljplan för Berghagen är att ge stöd för att

Läs mer

Ansökan om strandskyddsdispens inom skyddade områden enligt 7 kap miljöbalken

Ansökan om strandskyddsdispens inom skyddade områden enligt 7 kap miljöbalken Ansökan om strandskyddsdispens inom skyddade områden enligt 7 kap miljöbalken Ansökan avser Fastighet(er) på platsen för åtgärd Fastighetsbeteckning Kommun Sökande Namn Organisations- eller personnummer

Läs mer

Detaljplan för del av Stärbsnäs 1:28 i Björkö-Arholma församling Dnr 12-418.214 Ks 12-412

Detaljplan för del av Stärbsnäs 1:28 i Björkö-Arholma församling Dnr 12-418.214 Ks 12-412 SAMRÅDSFÖRSLAG 2013-03-25 ANTAGANDEHANDLING ENKELT PLANFÖRFARANDE enligt PBL 5:7 Detaljplan för del av Stärbsnäs 1:28 i Björkö-Arholma församling Dnr 12-418.214 Ks 12-412 PLANBESKRIVNING HANDLINGAR Till

Läs mer

Detaljplan för Fullerö 2:1 m fl, Fullerö brygga, Västerås

Detaljplan för Fullerö 2:1 m fl, Fullerö brygga, Västerås Anders Brunzell Tel 021-39 10 54 DP 1730 2010-02-16 Dnr 2009/285-BN 213 Detaljplan för Fullerö 2:1 m fl, Fullerö brygga, Västerås PLANBESKRIVNING INLEDNING Handlingar Detaljplanen består av plankarta med

Läs mer

Ändring av. Detaljplan för Rostorp 2:1 m.fl. (Tisnarebaden), Katrineholms kommun

Ändring av. Detaljplan för Rostorp 2:1 m.fl. (Tisnarebaden), Katrineholms kommun SAMRÅDS - OCH UNDERRÄTTELSEHANDLING 2009-10-02 1(9) Ändring av Detaljplan för Rostorp 2:1 m.fl. (Tisnarebaden), Katrineholms kommun Planområde SAMRÅDS OCH UNDERRÄTTELSEHANDLING SAMRÅDS - OCH UNDERRÄTTELSEHANDLING

Läs mer

Åsen 1:69. Detaljplan för fastigheten. i Sköllersta, Hallsbergs kommun, Örebro län

Åsen 1:69. Detaljplan för fastigheten. i Sköllersta, Hallsbergs kommun, Örebro län Dnr KS 140/2007 Detaljplan för fastigheten Åsen 1:69 i Sköllersta, Hallsbergs kommun, Örebro län HALLSBERGS KOMMUN Upprättad 2007-11-19 Kommunkansliet Antagen 2008-03-11 Laga kraft 2008-04-14 2 (8) Dnr

Läs mer

SAMRÅDSFÖRSLAG , rev ANTAGANDEHANDLING. ENKELT PLANFÖRFARANDE enligt PBL 5:7

SAMRÅDSFÖRSLAG , rev ANTAGANDEHANDLING. ENKELT PLANFÖRFARANDE enligt PBL 5:7 SAMRÅDSFÖRSLAG 2012-03-08, rev. 2012-07-04 ANTAGANDEHANDLING ENKELT PLANFÖRFARANDE enligt PBL 5:7 Upphävande av detaljplan för del av Stärbsnäs 1:28 och del av Stärbsnäs 1:21 i Björkö-Arholma församling,

Läs mer

PLANBESKRIVNING DP 00/01 BESLUT OM DETALJPLANEN. Antagen av Miljö- och byggnadsnämnden Betygar: Ingvar Jälén

PLANBESKRIVNING DP 00/01 BESLUT OM DETALJPLANEN. Antagen av Miljö- och byggnadsnämnden Betygar: Ingvar Jälén 1262-DP 00/01 BESLUT OM DETALJPLANEN Antagen av Miljö- och byggnadsnämnden 2000-05-23 81 Betygar: Ingvar Jälén Laga kraft 2000-06-21 Detaljplan för PLANBESKRIVNING 2000-05-23 Detaljplan för PLANBESKRIVNING

Läs mer

Planbeskrivning. Bönan 2:16 m fl, Holmudden (del av) Detaljplan för bostäder Gävle kommun, Gävleborgs län. Granskningstid: 13 November 11 December

Planbeskrivning. Bönan 2:16 m fl, Holmudden (del av) Detaljplan för bostäder Gävle kommun, Gävleborgs län. Granskningstid: 13 November 11 December SAMHÄLLSBYGGNAD GÄVLE GRANSKNINGSHANDLING 2013-11-08 HANDLÄGGARE: LOUISE GRANÉR Planbeskrivning Bönan 2:16 m fl, Holmudden (del av) Detaljplan för bostäder Gävle kommun, Gävleborgs län Granskningstid:

Läs mer

ANTAGANDEHANDLING ANTAGEN /LAGA KRAFT

ANTAGANDEHANDLING ANTAGEN /LAGA KRAFT DETALJPLAN FÖR DEL AV SÄTTER 3:1 GETINGBERGET NORRA DELEN HAMMARÖ KOMMUN, VÄRMLANDS LÄN WSP Samhällsbyggnad 2010-12-06 ANTAGANDEHANDLING 2010-12-06 ANTAGEN 2011-02-07/LAGA KRAFT 2011-04-14 DETALJPLAN FÖR

Läs mer

ANTAGANDEHANDLING enkelt planförfarande Planbeskrivning Genomförandebeskrivning Miljökonsekvensbeskrivning Plankarta med bestämmelser

ANTAGANDEHANDLING enkelt planförfarande Planbeskrivning Genomförandebeskrivning Miljökonsekvensbeskrivning Plankarta med bestämmelser Miljö- och samhällsbyggnadsförvaltningen Planavdelningen ANTAGANDEHANDLING enkelt planförfarande Planbeskrivning Genomförandebeskrivning Miljökonsekvensbeskrivning Plankarta med bestämmelser Detaljplan

Läs mer

PLANBESKRIVNING SAMRÅDSHANDLING. 1 Dnr:KS-SA.2013.66. Detaljplan för fastigheten köpmannen 3 och del av Valdemarsvik 3:1

PLANBESKRIVNING SAMRÅDSHANDLING. 1 Dnr:KS-SA.2013.66. Detaljplan för fastigheten köpmannen 3 och del av Valdemarsvik 3:1 1 Detaljplan för fastigheten köpmannen 3 och del av Valdemarsvik 3:1 Valdemarsviks kommun, Östergötlands län. PLANBESKRIVNING 2 Innehållsförteckning 1 HANDLINGAR 3 2 PLANPROCESSEN- EN ÖVERSIKT AV NORMALT

Läs mer

Upphävande av fastighetsindelningsbestämmelser för Lingonet 1 m.fl.

Upphävande av fastighetsindelningsbestämmelser för Lingonet 1 m.fl. Samrådshandling Dnr:284/2019 2019-06-19 Upphävande av fastighetsindelningsbestämmelser för Lingonet 1 m.fl. i Köpings tätort, Köpings kommun Planbeskrivning Dnr 284/2019 1 Innehåll Inledning 3 Syfte och

Läs mer

P L A N B E S K R I V N I N G. Detaljplan för LÄPPE 1:67 m fl i Läppe, Vingåkers kommun SAMRÅDSHANDLING. Upprättad

P L A N B E S K R I V N I N G. Detaljplan för LÄPPE 1:67 m fl i Läppe, Vingåkers kommun SAMRÅDSHANDLING. Upprättad SAMRÅDSHANDLING P L A N B E S K R I V N I N G Detaljplan för LÄPPE 1:67 m fl i Läppe, Vingåkers kommun Upprättad 2008-04-15 Ulf Zettersten arkitekt SAR/MSA P L A N B E S K R I V N I N G tillhörande detaljplan

Läs mer

ANSÖKAN om strandskyddsdispens

ANSÖKAN om strandskyddsdispens 1 (5) ANSÖKAN om strandskyddsdispens Sökande* Namn Organisationsnr/Personnr Adress Telefon bostad Postnummer och ort Telefon arbete/mobiltelefon Fastighet Fastighetsbeteckning Fastighetsadress Fastighetsägare

Läs mer

SAMRÅDSFÖRSLAG , rev ANTAGANDEHANDLING

SAMRÅDSFÖRSLAG , rev ANTAGANDEHANDLING SAMRÅDSFÖRSLAG 2011-09-05, rev 2011-12-12 ANTAGANDEHANDLING ENKELT PLANFÖRFARANDE enligt ÄPBL 5:28 TILLÄGG till detaljplan för del av fastigheten Oxhalsö 2:112 i Blidö församling Dnr 11-30.214 Ks 11-69

Läs mer

D 76 PLANBESKRIVNING. del av VARGSKÄR (fastigheterna Börstils-Söderby och 13:35) Östhammars kommun, Uppsala län. Upprättad den 29 november 2010

D 76 PLANBESKRIVNING. del av VARGSKÄR (fastigheterna Börstils-Söderby och 13:35) Östhammars kommun, Uppsala län. Upprättad den 29 november 2010 Dnr 2011SBN0045 Byggnadsnämndskontoret Christian Blomberg 1 (6) D 76 PLANBESKRIVNING del av VARGSKÄR (fastigheterna Börstils-Söderby 13.33 och 13:35) Östhammars kommun, Uppsala län Upprättad den 29 november

Läs mer

Knivsta där framtiden bor

Knivsta där framtiden bor Knivsta ingen kustkommun men mycket vatten x x VA-plan Inledning Nuläge Plan för allmänt VA Faktorer som styr Plan VA-planeringen för utbyggnad av allmänt VA Planer Plan i väntan på allmänt VA Genomförande,

Läs mer

PLANBESKRIVNING (Antagandehandling)

PLANBESKRIVNING (Antagandehandling) Detaljplan för fastighet ROSSÖ 1:71 Orust kommun, Västra Götalands län Upprättad 2016-02-22 Dnr. KS/ 2014:1688 PLANBESKRIVNING (Antagandehandling) PLANHANDLINGAR Övriga handlingar Denna planbeskrivning

Läs mer

Redovisning av regeringsuppdraget uppföljning av strandskyddsbeslut 2013

Redovisning av regeringsuppdraget uppföljning av strandskyddsbeslut 2013 Redovisning av regeringsuppdraget uppföljning av strandskyddsbeslut 2013 NATURVÅRDSVERKET 2 Förord Naturvårdsverket beslutade om denna redovisning i mars 2014. NATURVÅRDSVERKET 3 Innehåll INLEDNING 4 Uppdraget

Läs mer

TILLÄGG TILL PLANBESKRIVNING OCH GENOMFÖRANDEBESKRIVNING

TILLÄGG TILL PLANBESKRIVNING OCH GENOMFÖRANDEBESKRIVNING Ändring av detaljplan för Sydöstra delen av Gertrudsviks Sjöstad (C309) Västerviks kommun Kalmar län KOMMUNSTYRELSENS FÖRVALTNING Enheten för samhällsbyggnad 2014-04-17 Antagen: 2014-04-28 Laga Kraft:

Läs mer

Detaljplan för Kalix veterinärstation (Kalix 9:47 m.fl.)

Detaljplan för Kalix veterinärstation (Kalix 9:47 m.fl.) SAMRÅDSHANDLING Detaljplan för Kalix veterinärstation (Kalix 9:47 m.fl.) Kalix kommun, Norrbottens län PLANBESKRIVNING HANDLINGAR Planförslaget redovisas på följande handlingar: Plankarta med bestämmelser

Läs mer

Detaljplan för Fiskalen 3 inom Östermalm i Borlänge kommun, Dalarnas län. Planbeskrivning. Upprättad i juli /

Detaljplan för Fiskalen 3 inom Östermalm i Borlänge kommun, Dalarnas län. Planbeskrivning. Upprättad i juli / Diarienr Plan nr 2014/1503 571 Antagande BN 2016-11-21 Laga Kraft 2016-12-19 Detaljplan för Fiskalen 3 inom Östermalm i Borlänge kommun, Dalarnas län Upprättad i juli 2016 HANDLINGAR Planhandlingarna består

Läs mer