Anvisningar för övervakare övningsprov

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Anvisningar för övervakare övningsprov 2.10.2015"

Transkript

1 Anvisningar för övervakare övningsprov Dessa anvisningar gäller övervakning av provsituationen. Provlokalen och studerandes sittplatser har förberetts före provsituationen enligt instruktioner som skickats till rektorerna. När studerande kommer in i provlokalen kan de ansluta sig till nätet och koppla strömsladden. Till varje sittplats har dessutom delats ut anteckningspapper och en studerandes sticka för uppstart av datorn. I salen finns reservsittplatser, reservhörlurar och reservdatorer som har startats via USB-minne och ljudtestet har gjorts. (Utförligare anvisningar finns i anvisningen om anordnande av elektroniskt studentprov.) För provet behövs 1. Nät- och elkablar 2. Provlokalens server 3. En serversticka och minst en reservsticka 4. Reservdatorer och reservhörlurar 5. Protokollblankett för övningsprovet från SEN 6. Studerandens stickor för provdeltagarna, reservdatorerna och i reserv 7. Anteckningspapper för de studerande 8. Rektorn har: USB-minnet med provuppgifterna 9. Rektorn har: ett förslutet kuvert med dekrypteringskoden och nyckeltalslistorna (5 st.) 10. Om studerandena ska identifieras utan identitetsbevis, ska övervakarna ha ett papper med studerandenas namn och personbeteckningar

2 I Före provet 1. Starta provlokalens server Provlokalens server och eventuella övervakarnas datorer startas från serverstickor. Lösenorden för övervakarnas datorskärmar finns på provlokalens server. 2. Starta studerandenas datorer Övervakaren uppmanar studerandena att starta sina datorer från USB-minnet. Studerandena ska själva kunna starta sina datorer från USB-minnet. Vid behov startar en övervakare en av skolans reservdatorer för studeranden. En övervakare eller rektorn kan hjälpa studerande att starta datorerna. 3. Utföra ljudtestet Studerandena ska utföra ljudtestet som startar automatiskt när datorn har startats från USB-stickan. Om de hörlurar som kopplats till datorn inte hittas i ljudtestet, ska studeranden få andra hörlurar, helst sådana med USB-koppling. En övervakare eller rektorn kan hjälpa studerande att ställa in ljudanläggningarna. 4. Överföra provuppgifterna till provlokalens server Rektorn sätter USB-minnet med provuppgifterna i provlokalens server. De krypterade provuppgifterna laddas ner från USB-minnet till provlokalens server. 5. Öppning av kuvertet Rektorn, övervakaren och en studerande konstaterar att kuvertet som innehåller dekrypteringskoden och nyckeltalslistan är oöppnat. Rektorn öppnar kuvertet och överlämnar dekrypteringskoden för provuppgifterna samt nyckeltalslistorna till övervakaren. 6. Mata in dekrypteringskoden Övervakaren matar in dekrypteringskoden som denne fått av rektorn i provlokalens server.

3 I Före provet 7. Identifiera studerandena Studerandenas identitet ska kontrolleras för säkerställande av att varje studerande skriver sitt eget prov. Övervakarna får av rektorn en nyckeltalslista på papper. Nyckeltalslistan innehåller nyckeltalen och bekräftelsekoderna som motsvarar symbolerna som visas på studerandens skärm. Skolans alla nyckeltalslistor är identiska sinsemellan och konfidentiella. Övervakaren får inte visa bekräftelsekoderna för studerande. Studerandena har lagt identitetsbevisen på sina bord. Alternativt kan rektorn till övervakarna lämna en förteckning över provdeltagarnas namn och personbeteckningar. En övervakare hinner kontrollera identiteten för cirka 25 studerande på 15 minuter. Övervakarna ska komma överens om i vilken riktning de går igenom provlokalen. Studerandena matar in namn och personbeteckning i provsystemet. Övervakaren kontrollerar att studeranden, det inmatade namnet och personbeteckningen stämmer överens med identitetsbeviset eller deltagarlistan som rektorn gett. Därefter begär systemet att studeranden för inloggningen ska mata in det nyckeltal och den bekräftelsekod som finns på övervakarens nyckeltalslista. Övervakaren matar in nyckeltalet och bekräftelsekoden på studerandens dator. Studeranden får se nyckeltalet och bekräftelsekoden som matas in i den egna datorn. Efter identitetskontroll och identifiering av studerandena ska studerandena vänta på tillstånd att börja provet. 8. Tillstånd att börja provet Övervakaren ger studerandena tillstånd att börja provet.

4 II Under provet Övervakarens uppgift är att säkerställa att provet genomförs i enlighet med SEN:s anvisningar. Provsystemet mäter inte provtiden, utan det är fortfarande övervakarnas uppgift. Studerandens skärm ska hela tiden vara synlig för en eller flera övervakare. Övervakaren ska se till att inga förbjudna hjälpmedel, förbjudet material eller förbjudna program (t.ex. Windows, Wikipedia) visas på skärmen. Övervakaren ska se till att studerandena inte samarbetar eller stör provsituationen. Övervakarna får inte under provet hjälpa studeranden med datorn eller provsystemet. Övervakaren får röra sig i provlokalen, så länge det inte stör provsituationen. Övervakarna kan hålla studerandenas skärmar under uppsikt samt följa med provets framskridande på provlokalens server eller på skärmen i övervakarens dator. Eventuella problem visas på övervakarens skärm. Övervakaren antecknar eventuella problem och hur de löstes i övningsprovets observationsprotokollet. Detta är viktigt för att vi ska kunna dra nytta av lärdomarna från övningsprovet när vi ordnar de riktiga studentproven! När studeranden har avslutat provet, ska denne stänga datorn, koppla loss USB-minnet och lämna minnesstickan och anteckningsmaterialet till övervakaren. Övervakaren kontrollerar att studeranden har skrivit sitt namn på konceptpappren. Beroende på gymnasiets egna anvisningar ska studerandena antingen lämna kvar datorerna eller ta dem med sig.

5 Anvisningar för problemsituationer Studerandena kallar på övervakaren genom att räcka upp handen om det har uppstått problem. Övervakaren bör gärna ta med sig anteckningsmaterial och nyckeltalslistan för att problemsituationen ska kunna avhjälpas smidigt. Studeranden ska identifieras vid varje ny inloggning och eventuellt ska studeranden kompenseras för den tid som gick åt till att åtgärda problemen. Syftet med övningsprovet är att alla uppdagade problem och lösningarna på dem samlas in för att utveckla systemet. Därför ska övervakarna anteckna alla avvikelser i övningsprovets observationsprotokoll. Ljudtestet hörs inte Om ljudet inte hörs, kan ljudtestet stängas och öppnas på nytt. Eventuellt kan det vara nödvändigt att starta om datorn. Hörlurarna kan även bytas ut mot andra, och vid behov kan skolans reservdator och reservhörlurar användas. Studeranden lämnar sin plats för en stund När en studerande lämnar sin plats, till exempel för att gå på toaletten, ska denne aktivera skärmsläckaren genom att klicka på lås-ikonen högst upp i provsystemet. När skärmsläckaren aktiveras behöver studeranden inte identifieras på nytt. Övervakarnas uppgift är att se till att andra studerande inte rör vid studerandens dator under tiden. Justera ljudvolymen under provet Ljudvolymen kan justeras under provet via reglaget upptill i provsystemet. Vid behov kan hörlurarna bytas ut mot andra och/datorn startas på nytt. Studeranden anvisas vid behov en reservsittplats. Studeranden fortsätter en påbörjad provprestation Om en studerandes dator har krävt omstart och/eller en studerande fortsätter provprestationen med en reservdator, ska studeranden logga in i provsystemet på nytt. Även vid denna inloggning ska övervakaren identifiera studeranden med hjälp av nyckeltalslistan. Provsystemet identifierar studeranden utifrån personbeteckningen och studeranden kan fortsätta från den punkt där svarandet avbröts. Studeranden kompenseras för den tid som gick åt till att utreda problemet. Studeranden flyttar till en reservdator Om en studerande inte kan fortsätta provet med sin egen dator, får denne använda en reservdator med utrustning som skolan tillhandahåller. Övervakaren startar reservdatorn från studerandens sticka. Det kan också bli aktuellt att flytta studeranden till en reservsittplats. Om det inte är fråga om en störning i datakommunikationen och byte av datorn inte orsakar någon störning, kan studeranden fortsätta att arbeta på reservdatorn på sin egen plats. Studeranden kompenseras för den tid som gick åt till byte av dator.

6 Anvisningar för problemsituationer Studerandens uppkoppling mot provlokalens server avbryts Provsystemet meddelar studeranden och övervakaren om kontakten med provlokalens server bryts. Studerandens redan inskrivna svar har sparats och studeranden kan inte fortsätta innan kontakten återkommer. Kontrollera först att nätkabeln är ordentligt instucken i studerandens dator och i switchen. Om kontakten inte återkommer efter åtgärderna eller forsätter att avbrytas, får studeranden flytta med sin dator och sitt USB-minne till en reservsittplats i provlokalen. Strömmen bryts för en del av studerande Om det är fråga om en studerande, kontrollera först att strömsladden är ordentligt inkopplad. Om strömmen bryts för en grupp studerande kan det vara fråga om att en jordfelsbrytare har löst ut eller en säkring har gått. Då ska du koppla loss alla gruppens datorer från elnätet. Återställ eltillförseln från säkringen eller jordfelsbrytaren. Koppla tillbaka studerandenas datorer en för en. Studeranden kompenseras för den tid som gick åt till att utreda elavbrottet. Strömmen bryts i hela byggnaden Om strömmen bryts i hela byggnaden är det möjligt att fortsätta provet med hjälp av batteriström. När elavbrottet har pågått i fem minuter ber övervakaren studerandena att stänga av sina datorer. När studerandenas datorer är avstängda stängs också servrarna. Studerandena kompenseras för den tid som gick åt till att utreda elavbrottet. Studerandena kan inte fortsätta provet Om studerandena inte kan fortsätta provet, ska gymnasiet kontakta SEN omgående för instruktioner, tfn (vardagar kl. 9 15). Studerandens dator gör en omstart under provet Om en studerandes dator startar på nytt under provet kan det vara fråga om fuskförsök eller ett tekniskt fel. Övervakaren överväger om studeranden kan fortsätta provet med sin egen dator eller med en reservdator.

7 III Efter provet Övervakaren meddelar att provtiden är slut. Studerandena avslutar provet enligt anvisningarna ovan. Övervakaren laddar upp provprestationerna från provlokalens server till samma USB-minne från vilket uppgifterna laddades ner till servern. Övervakaren överlämnar USB-minnet med provprestationerna till rektorn. Därefter stängs provlokalens servrar av (via menyn som finns i det högra övre hörnet). Övervakaren ska försäkra sig om att samtliga USB-minnen samlas in. Studerandens stickor kan användas på nytt strax efter provet, medan serverstickan och USB-minnet på vilket provprestationerna överförs ska lämnas till rektor. Utomstående har inte tillträde till provlokalen förrän tekniken har nedmonterats. Rektorn laddar upp provprestationerna från USB-minnet till SEN:s webbtjänst och ger behörigheter för användning av tjänsten till de lärare som deltar i bedömningen. Lärarna kan sedan bedöma prestationerna på Fungerade anvisningarna? Skicka dina förbättrings- eller kompletteringsförslag till digabi@ylioppilastutkinto.fi

Anvisningar för övervakare

Anvisningar för övervakare Anvisningar för övervakare Dessa anvisningar gäller övervakning av provsituationen. Provlokalen och examinandernas sittplatser har förberetts före provsituationen enligt instruktioner som skickats till

Läs mer

Anvisningar för övervakare

Anvisningar för övervakare Anvisningar för övervakare Dessa anvisningar gäller övervakning av provsituationen. Provlokalen och examinandernas sittplatser har förberetts före provsituationen enligt instruktioner som skickats till

Läs mer

Övervakarens anvisningar

Övervakarens anvisningar Övervakarens anvisningar I denna handledning beskrivs det hur det digitala studentprovet organiseras och hur man ska agera vid eventuella tekniska problem som uppkommer vid provtillfället. Om man upptäcker

Läs mer

Övervakarens anvisningar

Övervakarens anvisningar Övervakarens anvisningar I denna handledning beskrivs det hur det digitala studentprovet organiseras och hur man ska agera vid eventuella tekniska problem som uppkommer vid provtillfället. Om man upptäcker

Läs mer

Övervakarens anvisningar

Övervakarens anvisningar Övervakarens anvisningar I denna handledning beskrivs det hur det digitala studentprovet organiseras och hur man ska agera vid eventuella tekniska problem som uppkommer vid provtillfället. Om man upptäcker

Läs mer

Anvisning om övningsprovet till det elektroniska studentprovet

Anvisning om övningsprovet till det elektroniska studentprovet Anvisning 18.3.2016 Anvisning om övningsprovet till det elektroniska studentprovet Övningsprovet till det elektroniska studentprovet ordnas den 6 april 2016. Provet är avsett för alla gymnasier. Anvisningen

Läs mer

Den nyaste godkända versionen av anvisningen finns på studentexamensnämndens webbplats.

Den nyaste godkända versionen av anvisningen finns på studentexamensnämndens webbplats. Anvisning om anordnande av elektroniskt studentprov 27.11.2015 Anvisning om anordnande av elektroniskt studentprov Detta dokument av teknisk karaktär beskriver de särskilda dragen hos anordnandet av det

Läs mer

Den nyaste godkända versionen av anvisningen finns på studentexamensnämndens webbplats.

Den nyaste godkända versionen av anvisningen finns på studentexamensnämndens webbplats. Anvisning om anordnande av elektroniskt studentprov 31.3.2015 Anvisning om anordnande av elektroniskt studentprov Detta dokument av teknisk karaktär beskriver de särskilda dragen hos anordnandet av det

Läs mer

FINLANDS DIGITALA STUDENTEXAMEN. ylioppilastutkinto.fi

FINLANDS DIGITALA STUDENTEXAMEN. ylioppilastutkinto.fi FINLANDS DIGITALA STUDENTEXAMEN ylioppilastutkinto.fi digabi.fi Finlands digitala studentexamen Studentexamen i Finland Bakgrund till digitaliseringen av studentexamen Hur genomförs digitaliseringen? Det

Läs mer

Väsentliga saker som man för närvarande känner till i fråga om genomförandet av det elektroniska provet är i huvuddrag följande:

Väsentliga saker som man för närvarande känner till i fråga om genomförandet av det elektroniska provet är i huvuddrag följande: SFUN 10.9.2015, Bilaga INVESTERINGSFÖRSLAG, ELEKTRONISKA STUDENTSKRIVNINGAR Budget 2015 Ekonomiplan 2015-2017 BAKGRUND Elektroniska studentskrivningar Studentskrivningarna digitaliseras enligt statsrådets

Läs mer

Xerox WorkCentre 3655 Flerfunktionsskrivare Kontrollpanel

Xerox WorkCentre 3655 Flerfunktionsskrivare Kontrollpanel Kontrollpanel De tillgängliga tjänsterna kan variera beroende på skrivarinstallationen. Mer information om tjänster och inställningar finns i Användarhandbok. 3 4 5 Pekskärm Menyer 6 6 Alfanumerisk knappsats

Läs mer

BDS-UNDERHÅLLET. Användarens instruktion Kommunerna

BDS-UNDERHÅLLET. Användarens instruktion Kommunerna BDS-UNDERHÅLLET Användarens instruktion Kommunerna 2 (8) Innehållsförteckning 1 Allmänt om användning av tjänsten för BDS-underhåll...3 1.1 Beskrivningar och instruktioner...3 1.2 Administrationstjänster...3

Läs mer

Instruktion till provvakt

Instruktion till provvakt Stödjande dokument 1 (7) Upprättad av Toni Reuterstrand, Marcus Oswaldson, Pär Wilund Sjö- och luftfartsavdelningen Bemannings- och behörighetsenheten Sektionen för flygutbildning Stödjande dokument 2

Läs mer

Om du kommer att arbeta på en produktionsanläggning som har en egen säkerhetsintroduktion som nätkurs måste du också avlägga den.

Om du kommer att arbeta på en produktionsanläggning som har en egen säkerhetsintroduktion som nätkurs måste du också avlägga den. 1(5) dd.mm.åååå 1. Vad är det fråga om? UPM sätter säkerheten först i all sin verksamhet. Därför är det viktigt att alla som arbetar på UPM:s produktionsanläggningar känner till de grundläggande frågorna

Läs mer

IT policy för elever vid

IT policy för elever vid IT policy för elever vid 2008/2009 Anvisningar för att få använda datorerna på skolan 1. Det är tillåtet att surfa på Internet när jag besöker sidor som har anknytning till skolarbetet. Förklaring: Att

Läs mer

Instruktion till provvakt

Instruktion till provvakt Stödjande dokument 1 (7) Upprättad av Toni Reuterstrand, Marcus Oswaldson Sjö- och luftfartsavdelningen Bemannings- och behörighetsenheten Sektionen för flygutbildning Stödjande dokument 2 (7) shistorik

Läs mer

Xerox ColorQube 9301 / 9302 / 9303 Kontrollpanel

Xerox ColorQube 9301 / 9302 / 9303 Kontrollpanel Xerox ColorQube 90 / 90 / 90 Kontrollpanel De tillgängliga tjänsterna kan variera beroende på skrivarinstallationen. Mer information om tjänster och inställningar finns i Användarhandbok.? Menyer GHI PRS

Läs mer

Fr om version ser inloggningen med HogiaID lite annorlunda ut i Hogias Ekonomisystem

Fr om version ser inloggningen med HogiaID lite annorlunda ut i Hogias Ekonomisystem Fr om version 2018.2 ser inloggningen med HogiaID lite annorlunda ut i Hogias Ekonomisystem Vad är ett HogiaID? Ett Hogia Identity (HogiaID) är en unik identitet för en användare av ett eller flera Hogia-system.

Läs mer

BDS-underhåll. Användarens instruktion. Endast för kommunens interna användning

BDS-underhåll. Användarens instruktion. Endast för kommunens interna användning Användarens instruktion Endast för kommunens interna användning 2 (8) Innehållsförteckning 1 Användarvillkor för BDS-underhållet... 3 2 Allmänt om användning av tjänsten för BDS-underhåll.... 4 2.1 Personliga

Läs mer

Provverktyg för elever instruktioner [SE]

Provverktyg för elever instruktioner [SE] Provverktyg för elever instruktioner [SE] Innehållsförteckning 1 Inledning 3 2 Göra proven 3 2.1 Logga in 3 2.2 Kontrollera ljudet för hörförståelseprovet 5 2.3 Göra ett prov 5 3 Uppgifterna 7 3.1 Uppgifter

Läs mer

SP-1101W/SP-2101W Quick Installation Guide

SP-1101W/SP-2101W Quick Installation Guide SP-1101W/SP-2101W Quick Installation Guide 05-2014 / v1.0 1 I. Produktinformation I-1. Paketets innehåll I-2. Omkopplare smart kontakt Frontpanel Snabbinstallationsguide CD med snabbinstallationsgui den

Läs mer

GYMNASIESK OLAN 1:1 ÖPPEN DATOR

GYMNASIESK OLAN 1:1 ÖPPEN DATOR GYMNASIESKOLAN 1:11 ÖPPEN DAT TOR Uppstart Felsökning Ansvarig utgivare: Leif Sköldberg Innehållsförteckning Uppstart dator... 3 Trådlöst nätverk... 3 Internet... 4 Skolterm/Terminalservermiljön skrivare,

Läs mer

Problem med ljudet i Adobe Connect

Problem med ljudet i Adobe Connect Problem med ljudet i Adobe Connect Förberedelser Jag hör inte de andra deltagarna De andra deltagarna hör inte mig De andra deltagarna säger att min röst hackar Jag hör inte en av de andra deltagarna Ljudet

Läs mer

Manual för fjärrinloggning

Manual för fjärrinloggning Manual för fjärrinloggning Innehållsförteckning Installation av programmet för fjärrinloggning... 2 Installation på dator på jobbet... 2 Installation på privat dator... 2 Aktivera fjärrinloggning första

Läs mer

Instruktion: Trådlöst nätverk för privata enheter

Instruktion: Trådlöst nätverk för privata enheter Instruktion: Trådlöst nätverk för privata enheter orebro-byod Sida 2 av 21 Innehållsförteckning 1 Inledning... 3 2 Så ansluter du till nätverket orebro-byod... 4 2.1 Allmän information:... 4 2.2 Enkel

Läs mer

Instruktion: Trådlöst utbildningsnät orebro-utbildning

Instruktion: Trådlöst utbildningsnät orebro-utbildning Instruktion: Trådlöst utbildningsnät orebro-utbildning Sida 2 av 19 Innehållsförteckning 1 Inledning... 3 2 Så ansluter du till nätverket orebro-utbildning... 4 2.1 Allmän information:... 4 2.2 Enkel anslutning

Läs mer

L thund ipa P d 2012-01-10

L thund ipa P d 2012-01-10 1 Lathund ipad 2012-01-10 1 Starta ipad 2 1 A1. Slå på strömmen om ipad varit helt avslagen Om ipad är helt avstängd. Tryck ner knappen på övre högra hörnet (1) i ca 3 sekunder. Då startas ipad datorn.

Läs mer

Aktivering av xfill Trimble CFX-750 RTK

Aktivering av xfill Trimble CFX-750 RTK Aktivering av xfill Trimble CFX-750 RTK Manual ID GPS-12 Rev dat. 2013-06-24 DataVäxt AB Tel: 0514-650200 www.datavaxt.se Hedåkers Säteri 3 Fax: 0514-650201 info@datavaxt.se 467 95 Grästorp Följande beskrivning

Läs mer

3.2 1H[W*HQHUDWLRQ6HFXULW\ Användarmanual

3.2 1H[W*HQHUDWLRQ6HFXULW\ Användarmanual 3.2 1H[W*HQHUDWLRQ6HFXULW\ Användarmanual ,QQHKnOOVI UWHFNQLQJ,QVWDOODWLRQDY931NOLHQW 'DWRUHUVRPLQJnULHQ)DVW7UDFNPLOM $QYlQGDUHPHGNRQWRL9+6RFKGDWRUPHG:LQGRZV;3 $QYlQGDUHPHGNRQWRLDQQDQGRPlQlQ9+6HOOHUGDWRUPHG:LQGRZV

Läs mer

Manual Medomotion-appen

Manual Medomotion-appen Steg 1: Skapa konto Ladda ner appen på din mobiltelefon antingen via Google Play eller AppStore beroende på om du har en Android eller Iphone. Appen fungerar för båda systemen. För att hitta appen sök

Läs mer

Snabbstartsguide. Mobil WiFi ZTE MF910

Snabbstartsguide. Mobil WiFi ZTE MF910 TA 82 145 03-13 Snabbstartsguide Mobil WiFi ZTE MF910 Innehållsförteckning Välkommen...2 Lär känna din mobila WiFi...3 Informationsikoner...4 Förberedelser... 5-6 Logga in på enhetens administrationssida...7

Läs mer

Köra programportalen med Windows 8

Köra programportalen med Windows 8 1 (8) Köra programportalen med Windows 8 Landstinget i Uppsala län 2 (8) Innehåll 1 Versioner...2 2 Bilagor...2 3 Syfte...3 4 Förutsättningar...3 5 Tillvägagångsätt...4 Bilaga...7 1 Versioner 0.1 Dokument

Läs mer

VÄLKOMMEN SOM WAHTI-ANVÄNDARE. Instruktioner för installation och användning av kamera.

VÄLKOMMEN SOM WAHTI-ANVÄNDARE. Instruktioner för installation och användning av kamera. På På plats plats i i ditt ditt ställe. VÄLKOMMEN SOM WAHTI-ANVÄNDARE. Instruktioner för installation och användning av kamera. 1 INNEHÅLLSFÖRTECKNING Förpackningens innehåll Instruktion för installation

Läs mer

Uppdatering till Windows 8.1 steg för steg-guide

Uppdatering till Windows 8.1 steg för steg-guide Uppdatering till Windows 8.1 steg för steg-guide Installera och uppdatera Windows 8.1 Uppdatera BIOS, program, drivrutiner och kör Windows Update Välj en av installationstyperna Installera Windows 8.1

Läs mer

STUDENTPROV SÅ HÄR GÖR VI. Hösten 2019

STUDENTPROV SÅ HÄR GÖR VI. Hösten 2019 STUDENTPROV SÅ HÄR GÖR VI Hösten 2019 Provdagar mån 16.9 främmande språk, kort lärokurs = engelska C, tyska C - skrivs i gymnasiet klassrum 5 - var på plats senast kl. 8.30 on 18.9 modersmålet provet i

Läs mer

Xerox WorkCentre 7220 / 7225 Kontrollpanel

Xerox WorkCentre 7220 / 7225 Kontrollpanel Xerox WorkCentre 70 / 7 Kontrollpanel De tillgängliga tjänsterna kan variera beroende på skrivarinstallationen. Mer information om tjänster och inställningar finns i Användarhandbok. ABC DEF Menyer GHI

Läs mer

Innehåll. UFörutsättningar för att använda tjänsten distansåtkomst U 1

Innehåll. UFörutsättningar för att använda tjänsten distansåtkomst U 1 ...... 0BDistansåtkomst via systemaccess Innehåll USyftet med tjänsten distansåtkomst via systemaccess U... 1 UFörutsättningar för att använda tjänsten distansåtkomst U 1 UFörsta uppkopplingenu... 1 USå

Läs mer

Lunchkort Webbtjänst Manual för användning av tjänsten 1.1.2012

Lunchkort Webbtjänst Manual för användning av tjänsten 1.1.2012 Lunchkort Webbtjänst Manual för användning av tjänsten 1.1.2012 1. Inloggning och val av företag... 2 2. Val av företag... 2 3. Val av språk... 3 4. Aktivering och hantering av lunchförmåns beställningar...

Läs mer

Handbok för installation av programvara

Handbok för installation av programvara Handbok för installation av programvara Denna handbok beskriver hur du installerar programvaran via en USB- eller nätverksanslutning. Nätverksanslutning är inte tillgängligt för modellerna SP 200/200S/203S/203SF/204SF

Läs mer

Distansåtkomst via systemaccess tjänst från egen dator

Distansåtkomst via systemaccess tjänst från egen dator Distansåtkomst via systemaccess tjänst från egen dator Innehållsförteckning Sid Syftet med tjänsten systemaccess för distansåtkomst... 2 Förutsättningar för att använda tjänsten distansåtkomst... 2 Så

Läs mer

HÖRSELSKADADE EXAMINANDER

HÖRSELSKADADE EXAMINANDER BILAGA G5 Föreskrift Datum 17.3.2006 HÖRSELSKADADE EXAMINANDER Studentexamensnämndens föreskrift till rektorer och lärare Föreskriften innehåller text ur lagen om anordnande av studentexamen och förordningen

Läs mer

Byta överföringsbälte

Byta överföringsbälte Skrivaren övervakar överföringsbältets livslängd. När överföringsbältets livslängd börjar nå sitt slut visar skrivaren meddelandet 80 Bältet slut. Då vet du att det är dags att byta ut överföringsbältet.

Läs mer

Uppdatering till Windows 8.1 steg för steg-guide

Uppdatering till Windows 8.1 steg för steg-guide Uppdatering till Windows 8.1 steg för steg-guide Installera och uppdatera Windows 8.1 Uppdatera BIOS, program, drivrutiner och kör Windows Update Välj en av installationstyperna Installera Windows 8.1

Läs mer

Problem med ljudet i Adobe Connect

Problem med ljudet i Adobe Connect Problem med ljudet i Adobe Connect Förberedelser Jag hör inte de andra deltagarna De andra deltagarna hör inte mig De andra deltagarna säger att min röst hackar Jag hör inte en av de andra deltagarna Ljudet

Läs mer

Introduktion till DigiExam-klienten/appen

Introduktion till DigiExam-klienten/appen Checklista som kan användas innan och under ett provtillfälle med allmänna rekommendationer för att lyckas med provtillfället Introduktion till DigiExam-klienten/appen Det är i DigiExam-klienten/appen

Läs mer

Datorn från grunden. En enkel introduktion. Innehåll: Inledning 1 Vad är en dator? 2 Datorns olika delar 3 Starta datorn 5 Stänga av datorn 7

Datorn från grunden. En enkel introduktion. Innehåll: Inledning 1 Vad är en dator? 2 Datorns olika delar 3 Starta datorn 5 Stänga av datorn 7 Datorn från grunden En enkel introduktion Innehåll: Inledning 1 Vad är en dator? 2 Datorns olika delar 3 Starta datorn 5 Stänga av datorn 7 2 Inledning Välkommen till Söderköpings bibliotek! Vid detta

Läs mer

Bilaga 3. Säkerhet och sekretess Växjö universitet. Institutionen för pedagogik Peter Häggstrand Per Gerrevall

Bilaga 3. Säkerhet och sekretess Växjö universitet. Institutionen för pedagogik Peter Häggstrand Per Gerrevall Bilaga 3 Säkerhet och sekretess Växjö universitet Institutionen för pedagogik Peter Häggstrand Per Gerrevall Ett kunskaps- och kompetensprov inom teknikområdet Ett utvecklingsprojekt initierat av Högskoleverket.

Läs mer

Lathund. Skolverkets behörighetssystem för e-tjänster. Rollen rektor

Lathund. Skolverkets behörighetssystem för e-tjänster. Rollen rektor Information 2014-12-03 1 (14) Lathund Skolverkets behörighetssystem för e-tjänster Rollen rektor Postadress: 106 20 Stockholm Besöksadress: Fleminggatan 14 Telefon: 08-527 332 00 vx Fax: 08-24 44 20 skolverket@skolverket.se

Läs mer

snabbmanual för installation av trådlöst bredband och telefoni

snabbmanual för installation av trådlöst bredband och telefoni snabbmanual för installation av trådlöst bredband och telefoni STARTBOXEN INNEHÅLLER FÖLJANDE UTRUSTNING Modem Två nätverkskablar Strömadapter Splitter Testplugg Bredbandsbolaget Kundservice: 0770-777

Läs mer

INNEHÅLLS FÖRTECKNING

INNEHÅLLS FÖRTECKNING ANVÄNDARMANUAL INNEHÅLLS FÖRTECKNING Logga in på ditt konto... 2 Ladda upp filer... 3 Ladda ner klienten till din dator eller enhet... 4 Synk Mappen... 5 Dela filer... 6 Extern delning i webgränssnittet

Läs mer

Introduktion till DigiExam-klienten/appen

Introduktion till DigiExam-klienten/appen Checklista som kan användas innan och under ett provtillfälle med allmänna rekommendationer för att lyckas med provtillfället Introduktion till DigiExam-klienten/appen Det är i DigiExam-klienten/appen

Läs mer

Tack för att du har köpt Mobile WiFi. Med Mobile WiFi-enheten får du en snabb trådlös nätverksanslutning.

Tack för att du har köpt Mobile WiFi. Med Mobile WiFi-enheten får du en snabb trådlös nätverksanslutning. Tack för att du har köpt Mobile WiFi. Med Mobile WiFi-enheten får du en snabb trådlös nätverksanslutning. I det här dokumentet får du information om Mobile WiFi så att du kan börja använda enheten direkt.

Läs mer

Manual Jourläkarschema Alingsås - Version 1.0

Manual Jourläkarschema Alingsås - Version 1.0 Manual Jourläkarschema Alingsås - Version 1.0 Denna manual innehåller olika avsnitt och beroende på vilken roll man har är de olika avsnitten aktuella. OBS! För att kunna planera jourpass måste man som

Läs mer

Installationsanvisning - Kopplingen mellan GK96 och golf.se -

Installationsanvisning - Kopplingen mellan GK96 och golf.se - Installationsanvisning - Kopplingen mellan GK96 och golf.se - (Läs hela anvisningen innan du installerar)!denna installationsanvisning innehåller förändringar från tidigare versioner! 1. Programmets syfte...

Läs mer

REGION SKÅNE VDI KLIENTINSTALLATION

REGION SKÅNE VDI KLIENTINSTALLATION REGION SKÅNE VDI KLIENTINSTALLATION 2014-05-21 Installation av Viewklient för VDI Dokumentation för installation och anslutning till Region Skånes VDI miljö INSTRUKTION VMWARE VIEW... 2 Inledning... 2

Läs mer

Användarmanual Styrning via Webbsida

Användarmanual Styrning via Webbsida Användarmanual Styrning via Webbsida Webbserver BilNod 230V - NAT BilNod Internet BilNod Webbsida Innehåll INSTÄLLNINGAR FRÅN WEBBSIDA... 2 1. INLOGGNING OCH WEBBSIDAN... 2 2. FÖRBRUKNING... 4 3. STATUS...

Läs mer

Handläggningsordning för skriftlig salstentamen och tentamen on line vid Högskolan Dalarna

Handläggningsordning för skriftlig salstentamen och tentamen on line vid Högskolan Dalarna Handläggningsordning för skriftlig salstentamen och tentamen on line vid Högskolan Dalarna Beslut: Rektor 2014-06-16 Reviderad: - Dnr: DUC 2014/1040/10 Ersätter: Handläggningsordning för skriftlig salstentamen,

Läs mer

Viktig produktsäkerhetsinformation

Viktig produktsäkerhetsinformation 2011-10-13 Viktig produktsäkerhetsinformation UniCel DxI system för immunanalys* Alla versioner av programvaran * Inklusive de fristående UniCel DxI 600 och 800-systemen, och de integrerade UniCel DxC

Läs mer

Förberedelser inför webbkursen!

Förberedelser inför webbkursen! Förberedelser inför webbkursen! För att du ska få en så bra kurs som möjligt är det viktigt att du läser igenom nedanstående instruktioner och förberedelser noga INNAN kursen. Vi kommer inte ha möjlighet

Läs mer

WiFi-router N150 (N150R)

WiFi-router N150 (N150R) Easy, Reliable & Secure Installationshandbok WiFi-router N150 (N150R) Varumärken Varumärkes- och produktnamn är varumärken eller registrerade varumärken som tillhör respektive ägare. Informationen kan

Läs mer

Användarmanual LOCKBEE - Business. En produktion av Avtre AB

Användarmanual LOCKBEE - Business. En produktion av Avtre AB Användarmanual LOCKBEE - Business En produktion av Avtre AB Användarmanual för Lockbee - Business Användarmanualen är avsedd att ge en närmare introduktion av Lockbees funktioner och nyttjande. Vi rekommenderar

Läs mer

Introduktionsguide. for. Lösenord. Återställ lösenord. Hjälp (Help) Automatisk inloggning

Introduktionsguide. for. Lösenord. Återställ lösenord. Hjälp (Help) Automatisk inloggning for Introduktionsguide Läs den här guiden noggrant innan du använder produkten och förvara den nära till hands för att kunna återgå till den senare. HELA INNEHÅLLET ÄR TILLÅTET ENLIGT GÄLLANDE LAGSTIFTNING:

Läs mer

Uppstartsguide för Deltagaren

Uppstartsguide för Deltagaren Uppstartsguide för Deltagaren Senast uppdaterad: 18 juli 2018 Innehållsförteckning Deltagare, så kommer du igång... 3 Uppsättning av din profil... 3 Flowöversikt... 5 Flowtyper... 5 Flowens status... 6

Läs mer

Handbok för installation av programvara

Handbok för installation av programvara Handbok för installation av programvara Denna handbok beskriver hur du installerar programvaran via en USB- eller nätverksanslutning. Nätverksanslutning är inte tillgängligt för modellerna SP 200/200S/203S/203SF/204SF

Läs mer

Bilder Innehåll: Inledning Minneskort Ansluta kamera eller minneskort Föra över bilder, ett sätt Föra över bilder, ett a nnat sätt

Bilder Innehåll: Inledning Minneskort Ansluta kamera eller minneskort Föra över bilder, ett sätt Föra över bilder, ett a nnat sätt Bilder Innehåll: Inledning 1 Minneskort 1 Ansluta kamera eller minneskort 1 Föra över bilder, ett sätt 2 Föra över bilder, ett annat sätt 4 Var finns bilderna på datorn 6 Avslutning 6 Inledning 2 Välkommen

Läs mer

Skydd av personuppgifter för användare som registrerats av EU-kommissionens identitetshanteringstjänst (Identity Management Service)

Skydd av personuppgifter för användare som registrerats av EU-kommissionens identitetshanteringstjänst (Identity Management Service) Skydd av personuppgifter Skydd av personuppgifter för användare som registrerats av EU-kommissionens identitetshanteringstjänst (Identity Management Service) 1. Vad är identitetshanteringstjänsten? EU-kommissionens

Läs mer

Innehållsförteckning. L3044_MobilWiFi_Manual_110x90.indd 1 2013-03-27 14

Innehållsförteckning. L3044_MobilWiFi_Manual_110x90.indd 1 2013-03-27 14 Innehållsförteckning Välkommen... 2 Lär känna din mobila WiFi... 3 Informationsikoner... 4 Förberedelser... 5-6 Logga in på enhetens administrationssida...7 Anslut till internet via mobilt nätverk - 4G

Läs mer

Användarmanual för Pagero Kryptering

Användarmanual för Pagero Kryptering för Pagero Kryptering Version 1.1-1 - Allmänt... 3 Kryptering av filer... 3 Dekryptering av filer... 3 Installation... 4 Inställningar... 5 Skapa nycklar... 6 Lägg till kataloger för övervakning... 6 Lägg

Läs mer

WiFi-router N300 (N300R)

WiFi-router N300 (N300R) Easy, Reliable & Secure Installationshandbok WiFi-router N300 (N300R) Varumärken Varumärkes- och produktnamn är varumärken eller registrerade varumärken som tillhör respektive ägare. Informationen kan

Läs mer

Memeo Instant Backup Snabbguide. Steg 1: Skapa ett gratis Memeo-konto. Steg 2: Anslut din lagringsenhet till datorn

Memeo Instant Backup Snabbguide. Steg 1: Skapa ett gratis Memeo-konto. Steg 2: Anslut din lagringsenhet till datorn Inledning Memeo Instant Backup är en enkel lösning för säkerhetskopiering i en komplicerad digital värld. Dina värdefulla filer på din C-enhet säkerhetskopieras automatiskt och kontinuerligt av Memeo Instant

Läs mer

DF-C Kvalitetsledningsystem

DF-C Kvalitetsledningsystem 1 DF-C Kvalitetsledningsystem Dokumentnamn Instruktioner vid testtillfälle Giltig fr o m 2008-03-23 Version 0.1 Framtaget av/godkänd av Helena Hellström Gefwert/Marie-Louise Gefwert (Examinatorn/testvakt)

Läs mer

Att jobba med delade projekt i Quadri DCM

Att jobba med delade projekt i Quadri DCM Att jobba med delade projekt i Quadri DCM Den absolut största nyheten inom ramen för hela NovapointDCM systemet är möjligheten att arbeta mot servern Quadri DCM och på så sätt kunna dela all data till

Läs mer

Instruktion till provvakt

Instruktion till provvakt Stödjande dokument 1 (7) Upprättad av Toni Reuterstrand, Pär Wilund Sjö- och luftfartsavdelningen Bemannings- och behörighetsenheten Sektionen för flygutbildning Stödjande dokument 2 (7) shistorik Beskrivning

Läs mer

Installationsanvisning för LUQSUS version 2.0

Installationsanvisning för LUQSUS version 2.0 Avd. för arbets-och miljömedicin & Inst. för psykologi, Lunds universitet Installationsanvisning för LUQSUS version 2.0 Systemkrav Innan du börjar installationen bör du kontrollera att operativsystem och

Läs mer

Observera att du måste ha internetuppkoppling första gången du loggar in med HogiaID.

Observera att du måste ha internetuppkoppling första gången du loggar in med HogiaID. Fr om version 2016.3 använder vi HogiaID en ny inloggning för dig som använder Hogia Ekonomi. Du som använder Hogia einvoice, Hogia Approval Compact Edition eller Hogia Approval Manager har sedan tidigare

Läs mer

Fr om version använder vi HogiaID en ny inloggning för dig som använder Hogia einvoice eller Hogia Approval Compact Edition

Fr om version använder vi HogiaID en ny inloggning för dig som använder Hogia einvoice eller Hogia Approval Compact Edition Fr om version 2015.3 använder vi HogiaID en ny inloggning för dig som använder Hogia einvoice eller Hogia Approval Compact Edition Vad är ett HogiaID? Ett Hogia Identity (HogiaID) är en unik identitet

Läs mer

via webbgränssnittet. Du har även tystnadsplikt gällande dina identifikationsuppgifter.

via webbgränssnittet. Du har även tystnadsplikt gällande dina identifikationsuppgifter. Anvia Säkerhetskopiering 1(6) Anvia Säkerhetskopiering 2.3 Saker som bör beaktas före installationen! Eftersom tjänsten även omfattar en sharing-egenskap, ansvarar du som kund själv för hurdana filer som

Läs mer

DDS-CAD. Installation av student-/demolicens

DDS-CAD. Installation av student-/demolicens S DDS-CAD Installation av student-/demolicens Användande av DDS-CAD är skyddat via licensbehov.detta sker via en fysisk USB-nyckel som innehåller krypterad licensinformation. Programvaran är därmed skyddad

Läs mer

Registrera lösenord, e-postadress och en kontakt

Registrera lösenord, e-postadress och en kontakt Introduktionsguide Läs den här guiden noggrant innan du använder produkten och förvara den nära till hands för att kunna återgå till den senare. HELA INNEHÅLLET ÄR TILLÅTET ENLIGT GÄLLANDE LAGSTIFTNING:

Läs mer

Uppdatering av programvaror Användarhandbok

Uppdatering av programvaror Användarhandbok Uppdatering av programvaror Användarhandbok Copyright 2008 Hewlett-Packard Development Company, L.P. Windows är ett USA-registrerat varumärke som tillhör Microsoft Corporation. Informationen i detta dokument

Läs mer

Offentligt. Finlands Banks och Finansinspektionens skyddade e-post: anvisning för utomstående användare

Offentligt. Finlands Banks och Finansinspektionens skyddade e-post: anvisning för utomstående användare Promemoria 1 (8) Finlands Banks och Finansinspektionens skyddade e-post: anvisning för utomstående användare Innehåll 1 Inledning... 1 2 Ta emot ett skyddat meddelande... 1 3 Läsa ett skyddat meddelande...

Läs mer

snabbmanual för installation av bredband och telefoni

snabbmanual för installation av bredband och telefoni snabbmanual för installation av bredband och telefoni Startboxen innehåller följande utrustning Nätverkskablar Modem Strömadapter Testplugg Splitter Antenner Väggfäste Bredbandsbolaget Kundservice: 0770-777

Läs mer

1. Säkerhetskopiera den eller de byråer du har arbetat med via i Visma Klient.

1. Säkerhetskopiera den eller de byråer du har arbetat med via i Visma Klient. Visma Byråstöd Installationsanvisning Innehåll Viktigt att tänka på innan du påbörjar installationen... 1 Nya versioner... 1 Uppdatering från Visma Klient i samband med datorbyte... 1 Gör så här när du

Läs mer

VPN tjänst för Stockholm Stad

VPN tjänst för Stockholm Stad VPN tjänst för Stockholm Stad Guide för slutanvändare Company: Volvo Information Technology Issuer: System Connect Services Date: 2011-08-02 Issue: 1.3 INNEHÅLL 1. OM STOCKHOLM STADS VPN-TJÄNST... 3 1.1.

Läs mer

bredband Bredbandsbolaget Kundservice: 0770-777 000

bredband Bredbandsbolaget Kundservice: 0770-777 000 Snabbmanual för installation av bredband och telefoni Den här guiden visar dig hur du installerarr bredband och telefoni med modemet Zyxel 2812. Startboxen innehåller följande utrustning Bredbandsbolaget

Läs mer

Lathund för BankID säkerhetsprogram

Lathund för BankID säkerhetsprogram Lathund för BankID säkerhetsprogram BankID säkerhetsprogram för Windows, version 4.10 Datum: 2009-11-23 Introduktion När du ska hämta ut och använda e-legitimationen BankID behöver du ha ett installerat

Läs mer

Föräldramöte information om studentexamen

Föräldramöte information om studentexamen Föräldramöte 2.11.2016 - information om studentexamen Studentexamen arrangeras två gånger om året, på våren och på hösten får spridas ut över högst tre på varandra följande examenstillfällen (t.ex. vår-höst-vår)

Läs mer

Access till Centrum För Affärssystems Virtuella Affärssystemspark.

Access till Centrum För Affärssystems Virtuella Affärssystemspark. Access till Centrum För Affärssystems Virtuella Affärssystemspark. Logga in på fjärrskrivbordet 1. Hitta din fjärrskrivbordsklient Windows 7: Start Menyn Alla program Tillbehör Anslutning till fjärrskrivbord

Läs mer

Lathund. Skolverkets behörighetssystem för e-tjänster. Rollen rektor

Lathund. Skolverkets behörighetssystem för e-tjänster. Rollen rektor Information 2013-09-27 1 (7) Lathund Skolverkets behörighetssystem för e-tjänster Rollen rektor Postadress: 106 20 Stockholm Besöksadress: Alströmergatan 12 Telefon: 08-527 332 00 vx Fax: 08-24 44 20 skolverket@skolverket.se

Läs mer

Komma igång med Grid Player

Komma igång med Grid Player Komma igång med Grid Player Grid Player for ios version 1.3 Sensory Software International Ltd 2011 1 Om Grid Player Grid Player är en Alternativ kommunikations App (AKK) för personer som inte kan tala

Läs mer

Lunchkort Webbtjänst. 6. Beställa Lunchkort... 6 7. Skapa och ta bort betalningsgrupper... 7 8. Uppgifter om företaget... 8 9. Logga ut...

Lunchkort Webbtjänst. 6. Beställa Lunchkort... 6 7. Skapa och ta bort betalningsgrupper... 7 8. Uppgifter om företaget... 8 9. Logga ut... Lunchkort Webbtjänst Införande av tjänsten och definitioner 1.1.2012 1. Logga in och välja företag... 2 2. Skapa och ta bort företagskonton och underkonton... 3 3. Lägga till företagsanvändare i Lunchkort

Läs mer

Foto: Björn Abelin, Plainpicture, Folio bildbyrå Illustrationer: Gandini Forma Tryck: Danagårds Grafiska, 2009

Foto: Björn Abelin, Plainpicture, Folio bildbyrå Illustrationer: Gandini Forma Tryck: Danagårds Grafiska, 2009 Om trådlösa nät 2 Foto: Björn Abelin, Plainpicture, Folio bildbyrå Illustrationer: Gandini Forma Tryck: Danagårds Grafiska, 2009 Om trådlösa nät Trådlösa nät för uppkoppling mot Internet är vanliga både

Läs mer

Distansåtkomst via totalaccess

Distansåtkomst via totalaccess Distansåtkomst via totalaccess Innehåll Syftet med tjänsten distansåtkomst via totalaccess... 1 Förutsättningar för att använda tjänsten distansåtkomst via totalaccess... 1 Anslutning av IT-arbetsplats

Läs mer

Uppdatering av läsplatta och mötesapp

Uppdatering av läsplatta och mötesapp 1 (18) Datum 2014-03-18 Systemförvaltning W3D3 och meetings Instruktion Uppdatering av läsplatta och mötesapp Den här instruktionen visar hur du gör för att uppdatera din läsplatta. Uppdateringen är viktig

Läs mer

Installera nedladdningsterminal

Installera nedladdningsterminal Installera nedladdningsterminal Kontrollera leveransen. 1. Nedladdningsterminal 2. CD med drivrutiner och mjukvara för konfiguration av terminalen 3. Nätverkskabel 4. Nätadapter 5. Anslutningskabel till

Läs mer

E-tjänster. Innehåll LATHUND FÖR DIG SOM ÄR REKTOR ELLER PROVADMINISTRATÖR

E-tjänster. Innehåll LATHUND FÖR DIG SOM ÄR REKTOR ELLER PROVADMINISTRATÖR LATHUND FÖR DIG SOM ÄR REKTOR ELLER PROVADMINISTRATÖR E-tjänster Innehåll Behörighetssystemet till bedömningsportalen Om behörighetssystemet 1 Logga in i behörighetssystemet 2 Registrera provadministratörer

Läs mer

TENTAMENSSTADGA FÖR HÖGSKOLAN FÖR TEKNIKVETENSKAPER

TENTAMENSSTADGA FÖR HÖGSKOLAN FÖR TEKNIKVETENSKAPER Studerandeservicen 1 (5) TENTAMENSSTADGA FÖR HÖGSKOLAN FÖR TEKNIKVETENSKAPER n gäller i tillämpliga delar alla tentamenstillfällen som ordnas vid högskolan, ifall den ansvariga övervakaren inte av välgrundad

Läs mer

Wilmaguide för vårdnadshavarna

Wilmaguide för vårdnadshavarna HELSINGFORS STAD 1(9) Wilmaguide för vårdnadshavarna Vad är Wilma? Wilma är en Internetanslutning för lärare och elever samt deras vårdnadshavare. Det är inget dataprogram som fungerar på användarens dator,

Läs mer

Android-app. www.bildtelefoni.net. Användarmanual 1.0. Copyright 2013 bildtelefoni.net

Android-app. www.bildtelefoni.net. Användarmanual 1.0. Copyright 2013 bildtelefoni.net Android-app Användarmanual 1.0 www.bildtelefoni.net Copyright 2013 bildtelefoni.net Fokus på tillgänglighet Med Android-appen kan alla som använder en smarttelefon eller surfplatta med Android få enkel

Läs mer