praktikan Detta kapitel är indelat i fem delar: testamente, arv och bouppteckning, gåva, ytterligare information om testamenten samt Vita arkivet.

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "praktikan Detta kapitel är indelat i fem delar: testamente, arv och bouppteckning, gåva, ytterligare information om testamenten samt Vita arkivet."

Transkript

1 Detta kapitel är indelat i fem delar: testamente, arv och bouppteckning, gåva, ytterligare information om testamenten samt Vita arkivet.

2 TESTAMENTE För den som vill komma ihåg församlingen eller den gemensamma missionen i testamente ges här några råd och upplysningar. Upprätta testamente så snart du vet hur du vill ha det. Många invändningar har gjorts mot testamenten som upprättats under en sjukdomsperiod kort före dödsfallet. Ta gärna någon sakkunnig person till hjälp. Formulera testamentet så att det inte kan finnas någon tvekan om innebörden. Du kan gynna flera olika personer eller organisationer. Man kan också, åtminstone när det gäller organisationer, bestämma en bestämd verksamhet. Begränsningar av ändamålen bör inte vara så snäva att inte arvet kan nyttjas. Man bör inte heller utforma testamentet så att en stiftelse ska bildas. Stiftelsen är svår att upplösa eller förändra. Begäran om ändringar i en stiftelse görs hos Kammarkollegiet. Se bifogade länk De flesta stiftelser är idag inte heller skattebefriade såsom församlingen/samfundet oftast är. Testamente är den mest formbundna handlingen som finns i svensk rätt. Huvudmannen är ju avliden då testamentet skall göras gällande, varför hans vittnesbörd omöjligen kan erhållas. Även mindre formfel kan göra ett testamente ogiltigt, om det klandras. Följande formkrav vid upprättande av testamente är obligatoriska: Testamente skall vara skriftligt. Testamente skall vara bevittnat av två samtidigt närvarande vittnen. Testator skall i vittnenas samtidiga närvaro underteckna eller vidkännas sin underskrift på handlingen. Namnet kan alltså vara skrivet tidigare. Vittnena skall veta handlingens karaktär av testamente. De behöver inte känna till dess innehåll. Vittnena skall underteckna handlingen med sina namn. Vittnena bör anteckna sitt yrke och sin hemvist samt datum för bevittnandet, ävenså övriga omständigheter av betydelse. Oftast brukar man intyga testators fria vilja samt hans mentala hälsa. Varje punkt ovan är mycket betydelsefull. Varje brist i något formkrav är tillräcklig för att ett testamente kan komma att ogiltigförklaras. Testamentsvittnena är betydelsefulla personer och lagstiftaren har givit vissa föreskrifter angående deras kvalifikationer. Följande punkter måste vara uppfyllda: De skall samtidigt vara närvarande vid testamentets upprättande. De skall vara fyllda 15 år. De skall vara av sådan mental standard, att de förstår handlingens betydelse, samt betydelsen av sin egen bevittning. De skall ej vara i visst släktförhållande till testator, såsom make, syskon, barn, föräldrar svågerlag eller i rätt upp- eller nedstigande led. Med svågerlag menas förhållandet mellan

3 en make och den andre makens släktingar. Det kan vara styvföräldrar eller styvbarn eller svärföräldrar, svärsöner och svärdöttrar. Vidare krävs av testamentsvittnena, att testamentet inte avser förordnande till vittnet självt eller till närstående släktingar till vittnet som nyss nämnts. Skulle detta inträffa (testamentet kan ju vara oläst av vittnena), kommer testamentet i denna del att vara ogiltigt, men i övrigt giltigt. Normalt är det inte tillrådligt att personer i en förenings styrelse eller församlingens pastor är testamentsvittnen om kvarlåtenskap testamenteras till föreningen. Två exempel på testamentsformulering: TESTAMENTE Undertecknad, som saknar bröstarvingar, förordnar härmed som min yttersta vilja och testamente, att efter min död all kvarlåtenskap skall tillfalla X-stads kyrka. (Ort och Datum) (Namnteckning) Att (testamentsgivarens namn), vilken vi personligen väl känner, med sunt och fullt förstånd och av fri vilja förklarat ovanstående förordnande innefatta (hans/hennes) yttersta vilja och testamente samt därunder tecknat sitt namn, intygar undertecknade på en gång närvarande och särskilt anmodade vittnen. (Vittne 1) (Vittne 2) TESTAMENTE Härmed förordnar jag som min yttersta vilja och testamente att kvarlåtenskapen efter mig skall fördelas på följande sätt: 1) Min brorsdotter (eller namn) skall erhålla 2) NN-församlingen skall erhålla 3) Återstoden av min kvarlåtenskap skall tillfalla XX-kyrkan, Xstad. (Ort och Datum) (Namnteckning)

4 Att (testamentsgivarens namn), vilken vi personligen väl känner, med sunt och fullt förstånd och av fri vilja förklarat ovanstående förordnande innefatta (hans/hennes) yttersta vilja och testamente samt därunder tecknat sitt namn, intygar undertecknade på en gång närvarande och och särskilt anmodade vittnen. (Vittne 1) (Vittne 2) ARV OCH BOUPPTECKNING Efter dödsfallet öppnas testamentet. Testamentet ska godkännas av samtliga lagliga arvingar om sådana finns. Finns inga lagliga arvingar ska testamentet godkännas av Allmänna Arvsfonden. Så snart som möjligt efter inträffat dödsfall ska kallas till bouppteckning. Samtliga dödsbodelägare ska kallas. Finns inga lagliga arvingar ska Allmänna arvsfonden kallas till bouppteckningsförrättningen. Kallelsen bör göras i god tid före förrättningen och skickas till Kammarkollegiet, Arvsfondsenheten, Box 2218, STOCKHOLM. Till kallelsen ska fogas testamentet i original eller kopia. Om testamentet ges in i kopia vill kollegiet att två personer styrker att de har tagit del av originalet efter arvlåtarens död. Texten kan lyda: Denna kopia stämmer överens med originalet, vilket vi tagit del av efter arvlåtarens död. Namnteckningarna skall förses med förtydliganden av namnen samt uppgift om personernas adress och telefonnummer. Mer om hur detta går till står på Kammarkollegiets hemsida: Skulle testamentet ha något formfel kan det vara lämpligt att till en början ge in en obestyrkt kopia. På så sätt undviks att klandertiden börjar löpa, innan kollegiet tagit ställning till om det kan finnas skäl att godkänna testamentet, även om det har något formfel. Innan kollegiet tar ställning till om testamentet kan godkännas ska en styrkt kopia av den upprättade bouppteckningen ges in till kollegiet. Bouppteckningen behöver inte vara registrerad, men skall vara färdigställd och undertecknad. Eventuell klandertalan mot testamentet skall ske inom sex månader från delgivningsdagen. Hur en bouppteckning går till finns information på Skatteverkets hemsida En bouppteckning behöver inte upprättas om det inte finns någon fast egendom eller tomträtt i boet och tillgångarna inte räcker till annat än begravningskostnader och andra utgifter med anledning av dödsfallet. I så fall begär man att socialnämnden gör en dödsboanmälan. Finns inte tillgångar i boet som räcker till begravningskostnader, ansöker man hos kommunen om

5 begravningshjälp. Storleken på hjälpen är olika i olika kommuner och ofta finns också speciella personer som handhar dessa frågor. Mer information om detta finns på respektive kommuns hemsida. Arvskatten är numera avskaffad. Däremot kan det i dödsbon uppstå reavinstbeskattning vid försäljning av t.ex. värdepapper och bostadsrätter. I de fall en kyrka eller församling är testamentstagare bör man därför vid arvskiftet begära att man får värdepapper eller bostadsrätten och dessa sedan säljs i församlingens namn. I stadgarna för bostadsrättsföreningar är ibland stadgat att endast fysiska personer får bli medlemmar. Församlingen får inte äga bostadsrätten. I Bostadsrättsföreningslagen finns dock en paragraf som gör det möjligt för en juridisk person att under en övergångstid äga bostadsrätten utan att söka medlemskap. Det går till så att man meddelar bostadsrättsföreningen att man erhållit bostadsrätten genom arv och räknar med att snarast försälja den. Man ska inte söka medlemskap i föreningen, många föreningar tar betalt för medlemsskapsinträde. Styrelsen i församlingen eller någon frågor om arv och gåvor är delegerad till, måste alltid godkänna att man är villig att ta emot arvet. Man har alltid rätt att avstå från ett arv. För församlingen kan det vara en situation där församlingen anser att arvet medför större kostnader än fördelar. Det kan vara t. ex. om arvet är utformat som en stiftelse. Se vidare ovan bland råden om testamentets utformning. Arvet går då vidare enligt nästa person/organisation i testamentet. GÅVA Gåvoskatten är liksom arvsskatten avskaffad sedan 1 januari, För församlingar som uppfyller kraven på skattebefrielse har alltså ingenting hänt. En gåva som ges under livstid kallas livsrättshandling. För att gåvan ska vara fullbordad krävs att gåvan verkligen fysiskt har gått över till mottagaren. För fast egendom är kravet att mottagaren söker lagfart på egendomen. Muntliga löften om gåva, att fullbordas först efter givarens död, är ogiltiga. Det finns olika möjligheter att ge till sin församling och göra det på ett sätt som medför skattelindring. Har man värdepapper som, om man säljer dom själv, medför realisationsvinstbeskattning, bör man ge bort värdepapperen. Man kan också ge bort avkastningen på sina värdepapper. Då anmäler man till banken att man önskar att någon annan än en själv ska mottaga avkastningen. Denna anmälan måste göras innan bolagsstämman, d.v.s. då företaget bestämmer utdelningen. Blanketter finns på hemsidan:

6 YTTERLIGARE INFORMATION OM TESTAMENTEN Den som upprättar ett testamente kallas testator och den som i testamentet utpekas att erhålla egendom vid testators död kallas testamentstagare. Ett testamente är en ensidig handling, d.v.s. testator förordnar ensidigt vad som skall gälla i samband med sin död. Ett testamente är testators yttersta vilja, vilket innebär att testator alltid fritt kan ändra testamentet. Även om testator skulle ha skrivit ett testamente samt i detta utlovat att det inte skall återkallas och överlämnat det till en testamentstagare, blir ett nyskrivet testamente ändå till alla delar gällande under förutsättning att de formella kraven är uppfyllda. Det tidigare testamentet måste inte makuleras, utan det senast skrivna gäller automatiskt. För att inte missförstånd skall uppstå i samband med ändring eller omskrivning av testamente, bör tillägg göras i det senaste testamentet, att detta gäller med upphävande av tidigare. Ett testamente äger ingen gällande kraft innan testator är avliden. Genom testamente kan man alltså bestämma om sin kvarlåtenskap i dess helhet eller enbart till vissa delar. Man behöver alltså inte förordna om hela sin förmögenhetsmassa, utan det går att bestämma om vissa saker. Om inte testamentet inkluderar all egendom som testator förfogar över, kommer återstoden att fördelas enligt lagens vanliga arvsregler. Testamentstagare indelas i två grupper: 1. Universell testamentstagare, varmed menas person som testator insatt i arvinges ställning genom att förordna att kvarlåtenskapen i dess helhet, viss andel därav eller överskottet av kvarlåtenskapen sedan eventuella andra förordnanden i testamentet fullgjorts tillfaller denne. 2. Legatarie, varmed menas person som enligt testamente erhåller en given förmån, t ex viss sak eller visst penningbelopp eller nyttjanderätt till egendom eller också rätt att åtnjuta ränta eller avkomst. Detta kallas att man erhåller ett legat. Finns inte legatet kvar i dödsboet, t.ex. att värdepapper eller föremål sålts, förfaller arvsrätten och kan inte bytas till varor av motsvarande värde. Den universelle testamentstagaren har en rätt som är beroende av kvarlåtenskapens storlek efter den avlidne. Han skall kunna påverka utredningen av boet, då hans del enligt testamentet blir beroende av behållningens storlek. Därför ingår han bland dödsbodelägarna och ska kallas att närvara vid bouppteckningen och skall även godkänna ett arvskiftesförslag. Församlingar som är testamentstagare bör närvara vid bouppteckningen och där bevaka vissa rättsliga förhållanden som talas om nedan. Den som representerar församlingen bör förevisa fullmakt som utvisar att vederbörande har rätt att vara ombud. Fullmakten ska vara undertecknad av firmatecknare och vara bevittnad av två personer. Begränsningar kan komma in i samband med att testamente skall verkställas. Det gäller t ex om efterlevande makes giftorätt kränks, om testamentet inkräktar på barnens laglott. I de förra fallen kan testamentet komma att ogiltigförklaras efter klandertalan, i de senare fallen är testamentet giltigt, men innehållet jämkas. Finns efterlevande make, barn eller särkullbarn är det säkrast att konsultera kunnig juridisk hjälp. Testamente bör upprättas av den som vill tillgodose en juridisk person (en förening eller stiftelse).

7 VITA ARKIVET Begravningsföreskifter bör inte meddelas i ett testamente, då testamentet ofta inte läses förrän någon tid efter den avlidnes död. Vill man uttrycka bestämda önskemål angående begravningen är det lämpligare att skriva detta på ett särskilt papper, som förvaras lätt åtkomligt i hemmet. Detta papper brukar ofta kallas Vita arkivet. Begravningsbyrån kan tillhandahålla en speciell pärm för ändamålet och om den används är det lättare för efterlevande att hitta dokumentet.

Råd om upprättande av testamente

Råd om upprättande av testamente Råd om upprättande av testamente 1 Allmänt om arv Arv regleras i lag genom Ärvdabalken. Om du inte har skrivit något testamente tillfaller dina tillgångar dina närmast anhöriga. Dit räknas make, maka,

Läs mer

önskar att min kvarlåtenskap skall fördelas enligt följande då jag avlider: Egendom eller belopp ( b ) Ändamålsbestämmelse ( c )

önskar att min kvarlåtenskap skall fördelas enligt följande då jag avlider: Egendom eller belopp ( b ) Ändamålsbestämmelse ( c ) Testamente Jag 1 Fullständigt namn önskar att min kvarlåtenskap skall fördelas enligt följande då jag avlider: Testamentstagare 2 I II Testators signatur 3 Sida 1/4 III IIII V Testators signatur Sida 2/4

Läs mer

Mitt testamente till de äldre

Mitt testamente till de äldre Mitt testamente till de äldre Blomsterfondens testamentshjälp BLOMSTER FONDEN Blomsterfonden är min familj. Genom en gåva kan jag hjälpa andra människor att komma in i samma trygga gemenskap. Willem Schaper

Läs mer

Ett dokument för livet. Vad händer om inget testamente finns? Ske din vilja. Hur skriver man ett testamente? Hur ändrar man ett testamente?

Ett dokument för livet. Vad händer om inget testamente finns? Ske din vilja. Hur skriver man ett testamente? Hur ändrar man ett testamente? Ske Din vilja! t v å t r e f e m s e x s j u å t t a n i o e l v a Ett dokument för livet Vad händer om inget testamente finns? Ske din vilja Hur skriver man ett testamente? Hur ändrar man ett testamente?

Läs mer

Arvsrättsliga regler i Sverige

Arvsrättsliga regler i Sverige 1 Arvsrättsliga regler i Sverige Advokat Thorulf Arwidson September 2017 Denna text är avsedd att ge en överblick över de nuvarande svenska reglerna om arv. Den är skriven för den som tidigare inte har

Läs mer

Arv Kortfattat om lagstiftningen

Arv Kortfattat om lagstiftningen Arv Kortfattat om lagstiftningen Producerad av Justitiedepartementet Foto: Justitiedepartementet, tryck: Elanders, 2015 Bouppteckning När en person dör måste en förteckning över den avlidnes tillgångar

Läs mer

Arv. kortfattad information om ärvdabalken

Arv. kortfattad information om ärvdabalken Arv kortfattad information om ärvdabalken Ärvdabalken innehåller regler om bland annat bouppteckning, arv och testamente. Hela ärvdabalken hittar du i Svensk författningssamling SFS 1958:637. Den finns

Läs mer

Om arv och testamente, framtiden och djuren.

Om arv och testamente, framtiden och djuren. Om arv och testamente, framtiden och djuren. Vad händer om du inte har skrivit ett testamente? Finns det inget testamente vid din bortgång kommer dina tillgångar att fördelas enligt lagen och följa den

Läs mer

hjälp oss nå öppna hjärtan i slutna länder TESTAMENTERA EN GÅVA

hjälp oss nå öppna hjärtan i slutna länder TESTAMENTERA EN GÅVA hjälp oss nå öppna hjärtan i slutna länder TESTAMENTERA EN GÅVA VI DRÖMMER OM EN VÄRLD SOM FÖLJER JESUS! VÅR VISION Vi vill se förvandlade individer och samhällen genom att erbjuda budskapet om Jesus Kristus

Läs mer

Att ge vidare. Information om att skriva testamente

Att ge vidare. Information om att skriva testamente Att ge vidare Information om att skriva testamente FOTO: BÖRJE ALMQVIST Den sista viljan Rubriken är dubbeltydlig. Att tvingas utstå krig, flykt och svält är det sista många människor vill vara med om.

Läs mer

Vilken mall passar dig bäst? Här nedan kan du läsa förklaringar till de bifogade testamentsalternativen

Vilken mall passar dig bäst? Här nedan kan du läsa förklaringar till de bifogade testamentsalternativen Vilken mall passar dig bäst? Här nedan kan du läsa förklaringar till de bifogade testamentsalternativen Så här använder du de bifogade testamentsmallarna: Exempelmall A Exempelmall B Exempelmall C Exempelmall

Läs mer

Arvsrättsliga regler i Sverige

Arvsrättsliga regler i Sverige 1 Arvsrättsliga regler i Sverige Advokat Thorulf Arwidson (januari 2018) Denna text är endast avsedd att ge en överblick över de nuvarande svenska reglerna om arv. Den är skriven för den som tidigare inte

Läs mer

Din sista vilja kan ge andra möjlighet att uttrycka sin. Civil Rights Defenders om hur du skriver testamente

Din sista vilja kan ge andra möjlighet att uttrycka sin. Civil Rights Defenders om hur du skriver testamente Din sista vilja kan ge andra möjlighet att uttrycka sin Civil Rights Defenders om hur du skriver testamente På många håll i världen riskerar människor livet för att kunna uttrycka sin vilja I många länder

Läs mer

Foto: Sofia Denzler. Låt din sista vilja leva vidare Att testamentera till Erikshjälpen

Foto: Sofia Denzler. Låt din sista vilja leva vidare Att testamentera till Erikshjälpen Foto: Sofia Denzler Låt din sista vilja leva vidare Att testamentera till Erikshjälpen Foto: Åsa Dahlgren Ett barns dröm är dyrbar Ett barns dröm är vacker En längtan till något nytt, något mer Ett barns

Läs mer

Blomsterfondens testamentshjälp

Blomsterfondens testamentshjälp Blomsterfondens testamentshjälp Mitt testamente till hem och vår åt äldre Jag vill att min gåva ska komma till nytta för nästa generation boende på Blomsterfonden. Eivor Lundmark Eriksson gifte sig som

Läs mer

Din sista vilja kan ge andra möjlighet att uttrycka sin. Civil Rights Defenders om hur du skriver testamente

Din sista vilja kan ge andra möjlighet att uttrycka sin. Civil Rights Defenders om hur du skriver testamente Din sista vilja kan ge andra möjlighet att uttrycka sin Civil Rights Defenders om hur du skriver testamente På många håll i världen riskerar människor livet för att kunna uttrycka sin vilja I många länder

Läs mer

ATT TESTAMENTERA En gåva som gör skillnad

ATT TESTAMENTERA En gåva som gör skillnad ATT TESTAMENTERA En gåva som gör skillnad GÅVOR OCH TESTAMENTEN har stor betydelse för vårt långsiktiga arbete. När du lämnar en testamentsgåva till Autism- och Aspergerförbundet bidrar du till att skapa

Läs mer

Vill du vara helt säker på att ditt goda testamente blir garanterat juridiskt korrekt, ska du ta hjälp av en jurist.

Vill du vara helt säker på att ditt goda testamente blir garanterat juridiskt korrekt, ska du ta hjälp av en jurist. TESTAMENTSMALL INFORMATION HEJ. Den här mallen hjälper dig att gå från god tanke till god handling, själv. Ta hjälp av checklistorna nedan för att vara säker på att du inte glömmer något viktigt. Vill

Läs mer

Låt ditt livsverk fortsätta. En broschyr om att skriva

Låt ditt livsverk fortsätta. En broschyr om att skriva Låt ditt livsverk fortsätta En broschyr om att skriva T E STA M E N T E VARFÖR ska jag skriva testamente? Ett testamente är ett bra sätt att berätta vad du vill ska hända med dina pengar och dina ägodlar

Läs mer

Det finns ett sätt att ge, även efter livets slut.

Det finns ett sätt att ge, även efter livets slut. Det finns ett sätt att ge, även efter livets slut. Om att testamentera till Barncancerfonden. Tre av fyra barn överlever cancer. Nästan varje dag drabbas ett barn i Sverige av cancer. Forskning har gjort

Läs mer

LIVETS STIG BÄR FRAMÅT Broschyr om testamenten

LIVETS STIG BÄR FRAMÅT Broschyr om testamenten LIVETS STIG BÄR FRAMÅT Broschyr om testamenten Varför forskar man om diabetes? Typ 1 -diabetes (juvenil diabetes) är vanligare i Finland än i något annat land i världen. Varje år får omkring 600 barn i

Läs mer

TESTAMENTSHANDBOK. Testamente

TESTAMENTSHANDBOK. Testamente TESTAMENTSHANDBOK Testamente Vi på Kyrkans Utlandshjälp är glada att du överväger att göra en testamentsdonation till vårt arbete. Också just nu svälter hundratals miljoner människor och var sjätte människa

Läs mer

Varför ska man skriva ett testamente?

Varför ska man skriva ett testamente? Varför ska man skriva ett testamente? 1 Innehållsförteckning Förord..................................................5 Varför bör jag skriva ett testamente?..........................6 Vem kan jag testamentera

Läs mer

Ett testamente kan rädda liv

Ett testamente kan rädda liv Ett testamente kan rädda liv Visa omsorg din i ett testamente Genom att skriva ett testamente visar du hur du vill att din kvarlåtenskap ska fördelas. Ett testamente är en trygghet för dina anhöriga det

Läs mer

FOTO: AMANDA LINDSTRÖM. Testamente En gåva för livet

FOTO: AMANDA LINDSTRÖM. Testamente En gåva för livet FOTO: AMANDA LINDSTRÖM Testamente En gåva för livet 3 goda skäl......att testamentera till Erikshjälpen: Din gåva ger hjälp till barn som lever i utsatthet. Erikshjälpen kan på ett varsamt sätt ta hand

Läs mer

Testamentesguiden. En guide för dig om hur man kan skriva testamente.

Testamentesguiden. En guide för dig om hur man kan skriva testamente. Testamentesguiden En guide för dig om hur man kan skriva testamente. Vid upprättande av ett testamente kommer det ofta upp frågor, både mer allmänna, men också om hur man förordnar CancerRehabFonden som

Läs mer

Förord. oerhört stor betydelse i vårt långsiktiga arbete mot fattigdom för våra barn och barnbarn.

Förord. oerhört stor betydelse i vårt långsiktiga arbete mot fattigdom för våra barn och barnbarn. Förord För många känns kanske tanken på att skriva sitt testamente avlägsen. Vi har fullt upp med vardagen. Varför bekymra sig för vad som händer den dag man dör? Det kan vara en anledning till att majoriteten

Läs mer

Ditt testamente. - gör skillnad. från missbruk till nytt liv! www.lp-verksamheten.se

Ditt testamente. - gör skillnad. från missbruk till nytt liv! www.lp-verksamheten.se Ditt testamente - gör skillnad från missbruk till nytt liv! www.lp-verksamheten.se Det här är LP! LP-verksamhetens Ideella Riksförening tidigare LP-stiftelsen har sedan 1959, bedrivit ett arbete på de

Läs mer

En gåva för livet. Att testamentera till Erikshjälpen

En gåva för livet. Att testamentera till Erikshjälpen En gåva för livet Att testamentera till Erikshjälpen Tre goda skäl......att testamentera till Erikshjälpen - Gåvan kommer fram. Erikshjälpen är en sparsam, småländsk organisation med låga omkostnader.

Läs mer

Får mor göra vad hon vill med fars arv?

Får mor göra vad hon vill med fars arv? Arvsrätt - svara på tidningsfrågor. Fråga 1. I min frus och mitt ömsesidiga testamente stadgas att den efterlevande skall ärva den först bortgångna med äganderätt. Innebär detta att den efterlevande har

Läs mer

VARFÖR SKRIVA ETT TESTAMENTE?

VARFÖR SKRIVA ETT TESTAMENTE? VARFÖR SKRIVA ETT TESTAMENTE? Keren Kajemet Sverige (KKL) besvarar frågor om när och hur du bör skriva testamente samt hur du gör för att testamentera till Keren Kajemet Sverige. INNEHÅLLSFÖRTECKNING Vad

Läs mer

Information från överförmyndaren

Information från överförmyndaren FLENS KOMMUN Information från överförmyndaren om bouppteckning, arvsskifte och bodelning 2014-12-09 Innehåll Information om bouppteckning, arvsskifte och bodelning... 2 Bouppteckning... 2 Dödsbo... 2 Bodelning

Läs mer

Guide för delägare i dödsbon

Guide för delägare i dödsbon Guide för delägare i dödsbon Guide för delägare i dödsbon Då en närstående avlider måste de anhöriga utöver sorgen bära ansvar för många praktiska ärenden i anslutning till dödsfallet. Andelsbankerna har

Läs mer

Om att bevaka den enskildes rätt i dödsbo

Om att bevaka den enskildes rätt i dödsbo Om att bevaka den enskildes rätt i dödsbo 2 ATT BEVAKA RÄTT I DÖDSBO Uppgiften att bevaka rätt i dödsbo kan uppkomma om en person som har en god man eller förvaltare har del i ett dödsbo och det i den

Läs mer

Sälja fastighet & bostadsrätt Bevaka rätt i dödsbo och vid bodelning Handikappersättning Om pengarna inte räcker

Sälja fastighet & bostadsrätt Bevaka rätt i dödsbo och vid bodelning Handikappersättning Om pengarna inte räcker Sälja fastighet & bostadsrätt Bevaka rätt i dödsbo och vid bodelning Handikappersättning Om pengarna inte räcker Del 9 Uppläst och skapad av Rolf Larsson 1 Sälja fastighet, tomträtt eller bostadsrätt!

Läs mer

Om att bevaka underåriga barns rätt i dödsbo

Om att bevaka underåriga barns rätt i dödsbo Om att bevaka underåriga barns rätt i dödsbo 2 ÖVERFÖRMYNDARNÄMNDENS TILLSYN Överförmyndarnämnden har enligt lag till uppgift att utöva tillsyn över bland annat förmyndares och gode mäns verksamhet. När

Läs mer

FÖRORD. Ulf Holmberg ulf.holmberg@wwf.se Testamentsansvarig Världsnaturfonden WWF

FÖRORD. Ulf Holmberg ulf.holmberg@wwf.se Testamentsansvarig Världsnaturfonden WWF FÖRORD Ibland får vi frågor om hur man upprättar ett testamente. Frågorna gäller både testamenten rent allmänt och hur man utformar en lydelse med Världsnaturfonden WWF som förmånstagare. Det är oftast

Läs mer

Låt naturen gå i arv. - skriv testamente

Låt naturen gå i arv. - skriv testamente i Låt naturen gå i arv - skriv testamente Innehåll Förord 1 Varför är det viktigt att skriva sitt testamente 2 Så här skriver du ditt testamente 4 Dödsbon och arvskifte 5 Du kan bidra till en ren miljö

Läs mer

Foto: Preda Visan. Testamente en gåva för livet

Foto: Preda Visan. Testamente en gåva för livet Foto: Preda Visan Testamente en gåva för livet 3 goda skäl......att testamentera till Erikshjälpen - Din gåva ger hjälp till barn som lever i utsatthet. - Erikshjälpen kan på ett varsamt sätt ta hand om

Läs mer

Vill du vara helt säker på att ditt goda testamente blir garanterat juridiskt korrekt, ska du ta hjälp av en jurist.

Vill du vara helt säker på att ditt goda testamente blir garanterat juridiskt korrekt, ska du ta hjälp av en jurist. TESTAMENTSMALL INFORMATION HEJ. Den här mallen hjälper dig att gå från god tanke till god handling, själv. Ta hjälp av checklistorna nedan för att vara säker på att du inte glömmer något viktigt. Vill

Läs mer

Tankar om testamenten

Tankar om testamenten Tankar om testamenten den goda eftersmaken Det mesta vi människor gör och upplever i livet får en eftersmak. Perioden vi bodde eller arbetade på en speciell plats. Pratstunden med grannen. Många minnen

Läs mer

Låt naturen gå i arv. - skriv testamente

Låt naturen gå i arv. - skriv testamente i Låt naturen gå i arv - skriv testamente Innehåll Förord 1 Varför är det viktigt att skriva sitt testamente 2 Så här skriver du ditt testamente 4 Dödsbon och arvskifte 5 Du kan bidra till en ren miljö

Läs mer

En liten information till dig som funderar på att skriva testamente. Och som kanske vill ge en gåva till Läkarmissionen.

En liten information till dig som funderar på att skriva testamente. Och som kanske vill ge en gåva till Läkarmissionen. En liten information till dig som funderar på att skriva testamente. Och som kanske vill ge en gåva till Läkarmissionen. Läkarmissionen, Siktgatan 8, 162 88 Vällingby. Gåvopostgiro: 90 17 18-7 E-post:

Läs mer

Testamentera till Diabetesfonden -en gåva för framtiden

Testamentera till Diabetesfonden -en gåva för framtiden Testamentera till Diabetesfonden -en gåva för framtiden Varför skriva testamente? Du vill säkert själv bestämma hur dina tillgångar ska användas när du gått bort. Det gör du genom att skriva ditt testamente.

Läs mer

11 Dödsboanmälan. 11.1 Allmänt. Dödsboanmälan Avsnitt 11 151. Prop. 1958:B 23. 11.1.1 Inledning

11 Dödsboanmälan. 11.1 Allmänt. Dödsboanmälan Avsnitt 11 151. Prop. 1958:B 23. 11.1.1 Inledning 11 Dödsboanmälan Dödsboanmälan Avsnitt 11 151 Prop. 1958:B 23 11.1 Allmänt 11.1.1 Inledning Om den avlidnes tillgångar är begränsade kan man under vissa Förutsättningar förutsättningar låta en bouppteckning

Läs mer

Ditt arv förändrar liv. Testamentera en gåva till ActionAid

Ditt arv förändrar liv. Testamentera en gåva till ActionAid Ditt arv förändrar liv Testamentera en gåva till ActionAid Med stöd från ActionAid har en förskola upprättats i Terhathum, Nepal vilket underlättar för kvinnorna i byn att arbeta. Nu slipper de ha med

Läs mer

HÖGSTA DOMSTOLENS DOM

HÖGSTA DOMSTOLENS DOM Sida 1 (6) HÖGSTA DOMSTOLENS DOM Mål nr meddelad i Stockholm den 29 maj 2018 T 4168-17 PARTER Klagande BKW Ombud: Jur.kand. FL Motpart HK SAKEN Laglottskränkning ÖVERKLAGAT AVGÖRANDE Hovrätten över Skåne

Läs mer

ARVSRÄTT. Daniel Nordström

ARVSRÄTT. Daniel Nordström ARVSRÄTT Daniel Nordström PRESENTATIONENS INNEHÅLL Juridiska begrepp Ärvdabalken Arvsordningen Bodelning vid avliden make/maka Bodelning vid samboförhållande Testamente Bouppteckning Arvsskifte Länkar

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Lag om arv i internationella situationer; SFS 2015:417 Utkom från trycket den 7 juli 2015 utfärdad den 25 juni 2015. Enligt riksdagens beslut 1 föreskrivs följande. 1 kap. Lagens

Läs mer

Ditt arv kan rädda liv i generationer.

Ditt arv kan rädda liv i generationer. Länge leve livet. Ditt arv kan rädda liv i generationer. Foto: Anna Kern, Johnér En vacker givartradition. Varje år tar vi emot gåvor från människor som skrivit in Röda Korset i sina testamenten. Det är

Läs mer

HSB INFORMERAR. Vem äger bostadsrätten? OM LAGAR OCH FÖRORDNINGAR

HSB INFORMERAR. Vem äger bostadsrätten? OM LAGAR OCH FÖRORDNINGAR HSB INFORMERAR Vem äger bostadsrätten? OM LAGAR OCH FÖRORDNINGAR Makar och sammanboende Om Du och Din make eller sambo tillsammans förvärvar en bostadsrätt, äger Ni den gemensamt. Din andel i bostadsrätten

Läs mer

Arvskifte fördelning. Dödsbo. Ny adress för dödsboet* Obligatoriska behörighetshandlingar* 1. Konton. Avsluta konton

Arvskifte fördelning. Dödsbo. Ny adress för dödsboet* Obligatoriska behörighetshandlingar* 1. Konton. Avsluta konton Dödsbo Den avlidnes namn Personnummer Ny adress för dödsboet* Obligatoriska behörighetshandlingar* Behörighetshandlingar ska bifogas. 1. Konton Avsluta konton Samtliga OBS! Finns bankbok måste denna tas

Läs mer

Ställföreträdarens 1 dödsboförvaltning

Ställföreträdarens 1 dödsboförvaltning Ställföreträdarens 1 dödsboförvaltning A. Omyndiga barn föräldrar/förmyndare Om omyndigt barn har del i ett dödsbo ska förmyndarna (normalt sett föräldrarna) vårda barnets rätt i boet. Omyndigt barn kan

Läs mer

du kan förändra världen även I

du kan förändra världen även I du kan förändra världen även I framtiden det är Bättre Att tända ett ljus än Att förbanna mörkret. En gåva för En mänskligare framtid Rätten till liv och rent vatten är mänskliga rättigheter precis som

Läs mer

Rätt arv. Fördelning av kvarlätenskap IUSTUS FÖRLAG MARGARETA BRATTSTROM ANNA SINGER. Under medverkan av MAARIT JÄNTERÄ-JAREBORG

Rätt arv. Fördelning av kvarlätenskap IUSTUS FÖRLAG MARGARETA BRATTSTROM ANNA SINGER. Under medverkan av MAARIT JÄNTERÄ-JAREBORG Rätt arv Fördelning av kvarlätenskap MARGARETA BRATTSTROM ANNA SINGER Under medverkan av MAARIT JÄNTERÄ-JAREBORG IUSTUS FÖRLAG Innehäll Förord 5 Förkortningar 7 Vissa förkortningar i texten 7 Förkortningar

Läs mer

Dnr SN11/47. Riktlinjer för handläggning av dödsboärenden. Antagen den 28 april 2011

Dnr SN11/47. Riktlinjer för handläggning av dödsboärenden. Antagen den 28 april 2011 Dnr SN11/47 Riktlinjer för handläggning av dödsboärenden Antagen den 28 april 2011 Att gälla fr o m den 1 juni 2011 Dnr SN11/47 2/9 Innehållsförteckning Inledning... 3 Syfte... 3 Socialtjänstens ansvar...

Läs mer

Köp eller försäljning av fastighet, tomträtt eller bostadsrätt

Köp eller försäljning av fastighet, tomträtt eller bostadsrätt Köp eller försäljning av fastighet, tomträtt eller bostadsrätt 1. Ansökan Ansökan skall vara ställd till överförmyndaren och undertecknad av ställföreträdaren (god man/förvaltare/ förmyndare). I ansökan

Läs mer

arvsfrågor Vem ärver vad?

arvsfrågor Vem ärver vad? arvsfrågor Vem ärver vad? 2 Inledning Vi människor lever i en föränderlig värld där både små och stora saker hela tiden påverkar oss. Så länge vi själva lever kan vi fatta beslut och utföra handlingar,

Läs mer

Betaltjänst för dödsbo

Betaltjänst för dödsbo Betaltjänst för dödsbo Betaltjänst för dödsbo Vi hjälper dig att betala dödsboets löpande räkningar upp till åtta månader eller fram till dess att bouppteckningen är registrerad och stämplad hos Skatteverket.

Läs mer

arvsfrågor Vem ärver?

arvsfrågor Vem ärver? arvsfrågor Vem ärver? 2 Inledning Innehållsförteckning: Inledning...3 Boutredning...4 Bouppteckning...5 Vad är en bouppteckning?...5 Vad får göras före bouppteckningen?...6 Hur går bouppteckningen till?...6

Läs mer

En handledning om att skriva testamente Med tanke på framtiden

En handledning om att skriva testamente Med tanke på framtiden En handledning om att skriva testamente Med tanke på framtiden Förord Kära IOGT-NTO-vän Det här är en handledning om att skriva testamente. Vår förhoppning är att du finner information som du har nytta

Läs mer

DÖDSBON FÖR HUVUDMANNENS RÄKNING

DÖDSBON FÖR HUVUDMANNENS RÄKNING ARVSKIFTEN DÖDSBON FÖR HUVUDMANNENS RÄKNING BOUPPTECKNING Om huvudmannen blir dödsbodelägare ska god man bevaka hans eller hennes rätt under bouppteckningsförfarandet. Bodelning och skifte med anledning

Läs mer

Att skänka liv. En liten men viktig trycksak om testamenten

Att skänka liv. En liten men viktig trycksak om testamenten Att skänka liv En liten men viktig trycksak om testamenten Dina medmänniskor är framtiden Det arbete vi gör har som mål att hjälpa människor till ett menings fullt liv och en framtid. Varje dag möter vi

Läs mer

HÖGSTA DOMSTOLENS BESLUT

HÖGSTA DOMSTOLENS BESLUT Sida 1 (6) HÖGSTA DOMSTOLENS BESLUT Mål nr meddelat i Stockholm den 30 maj 2005 Ö 1799-03 KLAGANDE 1. BB 2. BN Ombud för 1 och 2: advokaten LEJ MOTPART Allmänna arvsfonden genom Kammarkollegiet, Box 2218,

Läs mer

Låt oss förverkliga drömmar

Låt oss förverkliga drömmar Låt oss förverkliga drömmar Om att testamentera eller lämna en gåva till Riksförbundet för Rörelsehindrade Barn och Ungdomar, RBU. Barn med rörelsehinder är i första hand barn. Att testamentera till RBU

Läs mer

ANVISNINGAR FÖR FÖRVALTNINGEN AV DÖDSBOETS ÄRENDEN

ANVISNINGAR FÖR FÖRVALTNINGEN AV DÖDSBOETS ÄRENDEN ANVISNINGAR FÖR FÖRVALTNINGEN AV DÖDSBOETS ÄRENDEN Förlusten av en nära anhörig förutsätter trots de anhörigas sorg många praktiska arrangemang. Med följande anvisningar vill vi underlätta förvaltandet

Läs mer

INSTRUKTIONER FÖR ARVINGARNA TILL AVLIDNA RÄTTSINNEHAVARE. 1. Giltighetstid för upphovsrättsskyddet

INSTRUKTIONER FÖR ARVINGARNA TILL AVLIDNA RÄTTSINNEHAVARE. 1. Giltighetstid för upphovsrättsskyddet INSTRUKTIONER FÖR ARVINGARNA TILL AVLIDNA RÄTTSINNEHAVARE 1. Giltighetstid för upphovsrättsskyddet Upphovsrätten och de så kallade närstående rättigheterna är giltiga under en begränsad tid. De olika rättigheterna

Läs mer

avlägsen släkting (t.ex. kusin)

avlägsen släkting (t.ex. kusin) Statskontoret Arvsärenden Närstående persons ansökan om överlåtelse av egendom som tillfallit staten i arv Arvlåtare Namn Dödstid Hemort Sökande Förnamnen och släktnamn Födelseår Adress Telefonnummer Egendomen

Läs mer

arvsfrågor Vem ärver?

arvsfrågor Vem ärver? arvsfrågor Vem ärver? Inledning Innehållsförteckning: InleDnIng...3 BouTreDnIng...4 BouppTecknIng...5 Vad är en bouppteckning?...5 Vad får göras före bouppteckningen?...6 Hur går en bouppteckning till?...6

Läs mer

Ansökan om god man eller förvaltare

Ansökan om god man eller förvaltare Ansökan om god man eller förvaltare Här följer instruktioner för hur en ansökan om anordnande av godmanskap enligt 11 kap 4 föräldrabalken, dvs. ett vanligt godmanskap, eller förvaltarskap enligt 11 kap

Läs mer

Instruktioner för förvaltningen av dödsboets ärenden

Instruktioner för förvaltningen av dödsboets ärenden Instruktioner för förvaltningen av dödsboets ärenden Förlusten av en nära anhörig är en krissituation. Trots sorgearbetet måste de efterlevande vanligen ombesörja mångahanda praktiska ärenden. Med följande

Läs mer

INSTRUKTIONER FÖR ARVINGARNA TILL AVLIDNA RÄTTSINNEHAVARE. 1. Giltighetstid för upphovsrättsskyddet

INSTRUKTIONER FÖR ARVINGARNA TILL AVLIDNA RÄTTSINNEHAVARE. 1. Giltighetstid för upphovsrättsskyddet INSTRUKTIONER FÖR ARVINGARNA TILL AVLIDNA RÄTTSINNEHAVARE 1. Giltighetstid för upphovsrättsskyddet Upphovsrätten och de så kallade närstående rättigheterna är giltiga under en begränsad tid. De olika rättigheterna

Läs mer

Framtidsfullmakt och anhörigbehörighet

Framtidsfullmakt och anhörigbehörighet Framtidsfullmakt och anhörigbehörighet Reviderad 2018-10-23 Framtidsfullmakt Från den 1 juli 2017 gäller lagen om framtidsfullmakter. Den innebär en lagstadgad rätt för privatpersoner att upprätta en fullmakt

Läs mer

8 Bouppteckningsförrättningen

8 Bouppteckningsförrättningen 69 8 Bouppteckningsförrättningen 8.1 Inledning Av bouppteckningen ska framgå följande uppgifter angående själva förrättningen (20 kap. 3 och 6 ÄB): 1. När bouppteckningsförrättningen har hållits. 2. Vilka

Läs mer

Behöver du ännu mer hjälp kan du kostnadsfritt mejla frågor till vår testaments- expert. Kontaktformulär finns även det på godatestamentet.se.

Behöver du ännu mer hjälp kan du kostnadsfritt mejla frågor till vår testaments- expert. Kontaktformulär finns även det på godatestamentet.se. Testamentsmall information HEJ. Här får du hjälp på vägen om du vill skriva ett testamente där en del av kvarlåtenskapen ska gå till ideella hjälpinsatser. Förutom kom-ihåg-punkterna nedan hittar du frågor

Läs mer

ANSÖKAN TILL TINGSRÄTTEN. Avseende behov av god man eller förvaltare enligt föräldrabalken 11 kap 4 respektive 7 (egen ansökan).

ANSÖKAN TILL TINGSRÄTTEN. Avseende behov av god man eller förvaltare enligt föräldrabalken 11 kap 4 respektive 7 (egen ansökan). ANSÖKAN TILL TINGSRÄTTEN Avseende behov av god man eller förvaltare enligt föräldrabalken 11 kap 4 respektive 7 (egen ansökan). Ansökan om förordnande av god man eller förvaltare enligt föräldrabalken

Läs mer

7 Arvingar och testamentstagare

7 Arvingar och testamentstagare 51 7 Arvingar och testamentstagare 7.1 Allmänt När någon har avlidit ska tillgångarna fördelas mellan dem som har rätt till arv efter den döde p.g.a. lag eller testamente. En arvinge är den som enligt

Läs mer

Äktenskapsrätt. Arvsfrågor. Arvs- och gåvoskatt. Skillnader i Svensk och Fransk arvsrätt. Vilka val kan man göra. EU förordningen

Äktenskapsrätt. Arvsfrågor. Arvs- och gåvoskatt. Skillnader i Svensk och Fransk arvsrätt. Vilka val kan man göra. EU förordningen 22 april 2016 Arvsfrågor EU förordningen Skillnader i Svensk och Fransk arvsrätt Vilka val kan man göra Äktenskapsrätt Vilket lands lag gäller Olika avtalsmöjligheter Arvs- och gåvoskatt Dubbelbeskattningsavtal

Läs mer

Vem äger bostadsrätten?

Vem äger bostadsrätten? Vem äger bostadsrätten? Makar och sammanboende Om du och din make eller sambo tillsammans förvärvar en bostadsrätt, äger ni den gemensamt. Din andel i bostadsrätten motsvarar den kvotdel av köpeskillingen

Läs mer

7 Arvingar och testamentstagare

7 Arvingar och testamentstagare Arvingar och testamentstagare Avsnitt 7 61 7 Arvingar och testamentstagare Legal arvinge Testamentstagare Prop. 1988/89:88, Prop. 1986/87:1, Prop. 1958:B 23 7.1 Allmänt När någon har avlidit ska tillgångarna

Läs mer

Frågor om bank och juridik

Frågor om bank och juridik Frågor om bank och juridik Jessica Gropgård Leksands Sparbank ENDA BANKEN I HELA VÄRLDEN MED HUVUDKONTORET VID SILJAN. VI TROR PÅ BYGDENS FRAMTID. VÅRA VINSTER ÅTERINVESTERAS I BYGDEN. VI ÄR NÄMLIGEN

Läs mer

För råd i specifika ärenden rekommenderar Villaägarna att kontakt tas med Villaägarnas jurister alternativt annan juridisk expertis.

För råd i specifika ärenden rekommenderar Villaägarna att kontakt tas med Villaägarnas jurister alternativt annan juridisk expertis. Arv och testamente Detta informationsmaterial är upphovsrättsligt skyddat enligt lagen (1960:729) om upphovsrätt till litterära och konstnärliga verk. Varje eftertryck och/eller kopiering utan tillåtelse

Läs mer

Tommy Jonsson kontorschef Umeå.

Tommy Jonsson kontorschef Umeå. Tommy Jonsson kontorschef Umeå www.familjensjurist.se Framtidsfullmakt Avtal Samäganderättsavtal Dödsboförvaltning Internationell privaträtt Adoption Dödsboanmälan Generationsskiftesplanering Bodelning

Läs mer

NÄRSTÅENDE PERSONS ANSÖKAN OM ÖVERLÅTELSE AV EGENDOM SOM TILLFALLIT STATEN I ARV

NÄRSTÅENDE PERSONS ANSÖKAN OM ÖVERLÅTELSE AV EGENDOM SOM TILLFALLIT STATEN I ARV STATSKONTORET ANSÖKAN NÄRSTÅENDE PERSONS ANSÖKAN OM ÖVERLÅTELSE AV EGENDOM SOM TILLFALLIT STATEN I ARV Arvlåtare Dödstid Hemort Sökande Födelseår Adress Telefonnummer Ansökan om egendom Skälig andel av

Läs mer

För dig som funderar på att. testamentera. till Svenska Missionskyrkan

För dig som funderar på att. testamentera. till Svenska Missionskyrkan För dig som funderar på att testamentera till Svenska Missionskyrkan Tack för din omsorg om Svenska Missionskyrkan! Svenska Missionskyrkan arbetar på en mängd olika sätt genom sina församlingar och i samarbete

Läs mer

DITT AVTRYCK I VÄRLDEN. Om att testamentera till Hoppets Stjärna

DITT AVTRYCK I VÄRLDEN. Om att testamentera till Hoppets Stjärna DITT AVTRYCK I VÄRLDEN Om att testamentera till Hoppets Stjärna Ditt avtryck i världen Det vi gör i våra liv lämnar ett avtryck. För de flesta av oss handlar det kanske inte om historiska saker som nobelpris

Läs mer

Testamente en gåva till kommande generationer

Testamente en gåva till kommande generationer Testamente en gåva till kommande generationer CANCERSTIFTELSENS MÅL ÄR ATT ÖVERVINNA CANCER TESTAMENTSDONATION FÖR DET ARBETE SOM UTFÖRS FÖR ATT BEKÄMPA CANCER Vi kan i mångt och mycket tacka Cancerstiftelsens

Läs mer

Vem äger bostadsrätten? om lagar och förordningar

Vem äger bostadsrätten? om lagar och förordningar Vem äger bostadsrätten? om lagar och förordningar Din bostadsrätt En bostadsrättslägenhet övergår till ny bostadsrättshavare på flera olika sätt. Det vanligaste är genom köp. Andra exempel är gåva, bodelning

Läs mer

8 Bouppteckningsförrättningen

8 Bouppteckningsförrättningen Bouppteckningsförrättningen Avsnitt 8 83 Prop. 1958:B 23, Rskr 1949:325 8.1 Inledning 8 Bouppteckningsförrättningen Förrättningsuppgifter Av bouppteckningen ska framgå följande uppgifter angående själva

Läs mer

Ett testamente. uttrycker din goda vilja

Ett testamente. uttrycker din goda vilja Ett testamente uttrycker din goda vilja Skyddsfond för Skärgårdshavet Innehåll Förord 3 Ge Skärgårdshavet en framtid 4 Vanligt förekommande termer i ett testamente 6 Om bestämmelserna i ärvdabalken 8 Bröstarvingar

Läs mer

SKV 461 utgåva 6. Bouppteckning

SKV 461 utgåva 6. Bouppteckning SKV 461 utgåva 6 Bouppteckning Den här broschyren vänder sig till dig som ska göra en bouppteckning efter en avliden person. Broschyren svarar på frågorna: Vad är en bouppteckning? Hur ska blanketterna

Läs mer

Ansökan om god man enligt Föräldrabalken 11:4 Den enskilde och dennes närmsta anhöriga är behöriga sökanden (se mer information sist i dokumentet)

Ansökan om god man enligt Föräldrabalken 11:4 Den enskilde och dennes närmsta anhöriga är behöriga sökanden (se mer information sist i dokumentet) Ansökan om god man enligt Föräldrabalken 11:4 Den enskilde och dennes närmsta anhöriga är behöriga sökanden (se mer information sist i dokumentet) 1. Person ansökan gäller (den enskilde) namn Vistelseadress

Läs mer

HÖGSTA FÖRVALTNINGSDOMSTOLENS BESLUT

HÖGSTA FÖRVALTNINGSDOMSTOLENS BESLUT HÖGSTA FÖRVALTNINGSDOMSTOLENS BESLUT 1 (5) meddelat i Stockholm den 19 juni 2017 SÖKANDE 1. AA Ombud: Advokat Thorulf Arwidson Box 24049 104 50 Stockholm 2. BB KLANDRAT AVGÖRANDE Regeringens (Socialdepartementet)

Läs mer

Ansökan till tingsrätten om god man eller förvaltare

Ansökan till tingsrätten om god man eller förvaltare Ansökan till tingsrätten om god man eller förvaltare För att någon ska kunna få god man eller förvaltare måste det finnas ett hjälpbehov som beror på sjukdom, psykisk störning, försvagat hälsotillstånd

Läs mer

SKV 461 utgåva 5. Bouppteckning

SKV 461 utgåva 5. Bouppteckning SKV 461 utgåva 5 Bouppteckning Den här broschyren vänder sig till dig som ska göra en bouppteckning efter en avliden person. Broschyren svarar på frågorna: Vad är en bouppteckning? Hur ska blanketterna

Läs mer

Bouppteckning. Jörgen Fransson Thunbergsgatan 20 121 37 Johanneshov 19820209-2915. Son. Jörgen Fransson 0735-210513

Bouppteckning. Jörgen Fransson Thunbergsgatan 20 121 37 Johanneshov 19820209-2915. Son. Jörgen Fransson 0735-210513 Denna blankett används bouppteckning med anledning av dödsfall som inträffar fr.o.m. 1 januari 2005. För bouppteckning efter person som avlidit e den 1 januari 2005 används den tidigare versionen (utgåva

Läs mer

ANSÖKAN TILL TINGSRÄTTEN. Avseende behov av god man eller förvaltare enligt föräldrabalken 11 kap 4 respektive 7 (ansökan från anhörig och släkting).

ANSÖKAN TILL TINGSRÄTTEN. Avseende behov av god man eller förvaltare enligt föräldrabalken 11 kap 4 respektive 7 (ansökan från anhörig och släkting). ANSÖKAN TILL TINGSRÄTTEN Avseende behov av god man eller förvaltare enligt föräldrabalken 11 kap 4 respektive 7 (ansökan från anhörig och släkting). Ansökan om förordnande av god man eller förvaltare enligt

Läs mer

HÖGSTA DOMSTOLENS BESLUT

HÖGSTA DOMSTOLENS BESLUT Sida 1 (7) HÖGSTA DOMSTOLENS BESLUT Mål nr meddelat i Stockholm den 19 maj 2009 T 2061-08 KLAGANDE 1. L.E. 2. A.L. 3. E.L. 4. T.L. 5. A.M. 6. C.S-S. 7. A.W. 8. M.W. 9. P.W. Dok.Id 36374 HÖGSTA DOMSTOLEN

Läs mer

Avveckling av huvudmannens bostad

Avveckling av huvudmannens bostad Avveckling av huvudmannens bostad Avveckling av huvudmannens bostad blir ofta aktuellt när huvudmannen av någon anledning inte längre kan bo kvar hemma och dessutom inte har råd att bo kvar i sitt gamla

Läs mer

Europeiskt arvsintyg. Till er, som efterfrågat en fransk version.

Europeiskt arvsintyg. Till er, som efterfrågat en fransk version. Sent from Leif AXELSSON, with best regards, For full information of addresses; www.axelsson.org laila,leifbaxelsson (Skype address) Temporarily in Portugal. Cell phone +351 918 559 811 New land line number

Läs mer