Tre dikter av Saint-John Perse. Regn (Pluies, 1943) Dikt till en Främling (Poème à l Étrangère, 1943) Snöfall (Neiges, 1944)

Save this PDF as:
 WORD  PNG  TXT  JPG

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Tre dikter av Saint-John Perse. Regn (Pluies, 1943) Dikt till en Främling (Poème à l Étrangère, 1943) Snöfall (Neiges, 1944)"

Transkript

1 Persehemsida Tre dikter av Saint-John Perse Regn (Pluies, 1943) Dikt till en Främling (Poème à l Étrangère, 1943) Snöfall (Neiges, 1944) Översättning, G. Fäldt

2 Regn (till Katherine och Francis Biddle) Fikonträdet i regnet öppnar rättegången mot Staden, en sötvattenspolyp stiger hastigt upp till sitt korallbröllop överallt i det rörliga mjölkvita vattnet, och Idén, lika naken som en gladiator, kammar som glädjeflickan sitt hårsvall i folkparkerna. Sjung, o dikt, om det som temat sakligt beskriver till ljudet av vattenmassorna, Sjung, o dikt, om det bortflyende temat i vattenvirvlarna: Sväva i frihet vid de profetiska Jungfrurnas sida, Gyllene bubblor av rom som tränger fram i en rödbrun natt av blöt förruttnelse Och min bädd är ordnad, o bedrägeri! i gränslandet till en sådan dröm, Där diktens oroväckande ros vågar röra sig och växer. I Mitt skratts skrämmande herre, se jorden som ryker och smakar vilt, Den förtorkade leran under det obefruktade vattnet, marken tvättad av de sömnlösa männens steg, Och visst är det väl sant att den lockar fram förlusten av minnet ur en doft som när man för sitt vin till näsan? Mitt skratts skrämmande herre! Se drömmens baksida på jorden Som svaret på havens himmelssträvande höga våningsdyningar, se, se Den jord som nöts ut, en ny tid i sin linda, och mitt hjärta, besökt av en främmande vokal.

3 II Ni mycket tvivelaktiga barnsköterskor, Ni som följer efter med förstfödslorättsbeslöjade ögon, o Regn som ger Den avvikande hans kasttillhörighet, Vad säger vi i kväll till den som tar tid på vår vaka? På vilken ny bädd, vid vilket bortvänt huvud lika mycket värt som en flämtande glöd? Ni stumma Andar på mitt tak, jag har så starkt inom mig ett beslut och det är till dig, o Regn! Jag ska anföra min sak inför dig, ja, på dina spjutspetsar avgörs mitt timliga väl! Med skum på diktens läppar som mjölk av korall! Och den som dansar som en ormtjusare vid ingången till mina rader, Denna Idé, naknare än svärdet som blänker i sin rörelse, Lär mig riten och takten för att motstå diktens otålighet. Mitt skratts skrämmande herre, bevara mig från att veta hur Dikten erkänns och tas emot. Mitt skratts skrämmande herre, hur stötande är den inte på störtregnets läppar! Så många fullbordade bedrägerier har vi sett i den tid då så många lämnade sina hemländer. I middagstidens klara natt lägger vi fram något mer än ett förslag Nytt, om varats väsen o rökslingor som nu syns på stenen i eldstaden! Och det ljumma regnet på våra tak släckte också lamporna i våra händer.

4 III Ni systrar till krigarna från Assur blev de väldiga regn som marscherade över jorden: På huvudet iklädda fjädrar och med upplyfta kjolar och sporrar av silver och kristall, Som Dido rörde vid elfenbenet vid Kartagos portar, Som Cortez hustru berusad av lera och målad mellan sina ståtliga höga sällsamt oregelbundna växter På natten putsade de upp det azurblå på våra gevärskolvar, De skall fylla denna april med folk där våra sovrums speglar utgör bakgrunden! Och jag aktar mig att inte glömma att trampa med fötterna på tröskeln till tvagningsrummen: Krigerskor, o krigerskor så långt bortifrån har ni slungat era spjut med de slipade spetsarna ända till oss! Danserskor, o danserskor, ni som blir allt fler och fler på golvet, lockade av dansen, Här är famnen full av vapen och här vagnslaster med glädjeflickor, utdelning av örnar till legionerna, Ett uppror med spydigheter i förorterna för jordens yngsta folk - brutna knippen av tygellösa jungfrur, O obundna kärvar! en frisk och riklig skörd i armarna på män som lagts omkull! Och den stora staden är av glas på en sockel av ebenholts, vetenskapen i fontänernas munnar, Och främlingen läser på våra murar om öppnandet av den stora sädeskornsmarknaden, Och den friska luften sitter i våra väggar där Moder Indien i kväll skall bli inkvarterad privat.

5 IV Protokoll inlämnat till polismästaren; bekännelser till våra institutioner döda mig, du lycka! Alla parter erbjuds ett nytt språk! En frisk andedräkt genom världen Som själva andens blåst, som det direkta tillkännagivandet av själva ärendet om varat, dess väsen; direkt till källan, dess tillkomst: Ha! Allt detta hälsogudens baddande på våra ansikten och som en vindpust som skingras längs med det blånande gräset som hinner före de avlägsnaste sekteristerna! Ni mycket tvivelaktiga barnsköterskor, o Såningskvinnor, era sporer, er sådd av tunnare sorter, från vilka fallna höjder förråder ni vägarna för oss, Som de skönaste varelserna, stenade på era vingars kors i ovädrens nedre fransar? Vad var det ni alltid sökte efter så långt borta? Än i dag tvingas vi drömma oss tillbaka och förlora allt som dagen behöver. Och om vilken annan omständighet talar ni med oss så tyst, att man kan förlora minnet av det? För att handla med heliga ting bland oss, överger ni nu era barnsängar, o alla ni Simon Magus? I den friska handeln vid vågornas stänk där himlen får sin smak av munkhätta och firn att mogna umgicks ni med den vällustiga blixten och i de stora sönderslitna vita långskjortornas vitved, och på det rena pergamentet med spår av en gudomlig ingress, säger ni oss, o Regn! på vilket nytt språk kan ni begära den stora uncialen i grön eld.

6 V Att ni nalkades med högt anseende visste vi som människor från staden på våra tynande skräphögar, Men vi hade drömt om än mer lovande förtroenden när skyfallet först blåste in, Och ni återför oss o Regn! till vår mänskliga rättsinstans med denna smak av lera under våra masker. Ska vi i minnet söka än förnämligare omgivningar? eller om vi skulle sjunga om biblar med guldsnitt som glömdes vid den första lövsprickningen?... Vår feber målad med drömmens tulpanträd, fläcken i dammens öga och stenen som rullats över brunnens öppning, är inte det något vackert att berätta om igen, som gamla rosor i krigsinvalidens händer? bikupan är åter i fruktträdgården, barndomen i det gamla trädets grenklykor och det kärlekslängtande änkeståndets förbjudna stege Agavens milda doft och aloens människans färglösa årstid utan misstag! Sådan är den jord som anden svett och tröttat ut. De kraftiga regnen målar sig i bankirernas skyltfönster. I gråterskornas ljumma linneförråd suddas tempelprästinnornas anleten bort. Och nya idéer kommer på räkning till dem som bygger kejsardömen på deras bord. Ett helt folk stiger stumt upp i mina meningar, i diktens breda marginaler. Drapera, klä Habsburgs katafalker, längst ute på hörnen, krigarens likbränningsbål, bedrägeriets och rikets bigårdar, Rensa ut, rensa längst ute på hörnen, det förra krigets stora benhus, den vite mannens stora benhus där barndomen var hemma, Och må man på hans stol, på hans järnstol vädra ut mannen som var offer för visioner som upprörde folken.

7 Vi kommer alltid att se röken från dåden som förkolnar historien den rök som slingrar sig över havets vidder, Dock lyfter en doft av ettermyror och vita hallon i ödegårdarna och leprasjukhusen på sina flätverk de sängliggande furstarna: Jag hade denna lust att leva hos människorna och se nu hur jorden utandas sin främlingssjäl VI En människa når en sådan höjd att han i helgedomarna går och lägger ned sin mask och befälsstav! Själv bar jag svampen och gallan till såren på ett gammalt träd tyngt av jordens kedjor. Jag hade den där lusten att leva långt från människorna, men när nu Regnen Ni avhoppare utan budskap, o ni stumma Mimer utan ansikten som till fjärran gränser förde en så vacker sådd! För vilka osammanhängande berättelsers skull, för vilka klart brinnande betesmarkers skull styr ni en kväll era steg i annan riktning till de brinnande rosorna i sovrummen, i de rum där könens mörka blomma lever? Brann ni för våra kvinnor och döttrar bakom deras drömmars galler? (Äldre systrar utförde sina sysslor och längst in i sovrummens mest privata vrår renhetens tjänster, sådana att man drömde om det vid beröringen av insekternas känselspröt ) Har ni intet bättre att göra hos våra söner än att lukta er fram till den starka, bittra doften från läderpersedlarna? (som ett folk av sfinxer betungade av siffror och mysterier diskuterar med makthavarna vid de valdas institutioner ) O Regn som invaderar den stora staden med vildvete och som får kaktusarna på de stenlagda gatorna att resa borst, under tusen nya steg finns tusen nya stenar nyss beträdda räkna ihop era pengar ni diamantslipare i era varustånd avdammade med plym!

8 och den hårdaste av män kommer på sig själv mitt i folkhopen med att drömma om strandrågen i sanden Jag hade den där lusten att leva utan tröst, men när nu regnen (Livet tilltar i styrka på den vinge som vägrar.) Gå förbi, mestiskvinnor, och låt oss sitta här på vår utkik den vattnar sig i det gudomliga vars mask är av lera. Varje sten som tvättas av vägunderhållningens symboler, varje löv tvättat av gudsdyrkans symboler, du jord, till slut skall vi läsa och tyda dig efter din tvagning i handskrivarnas bläck Gå förbi och låt oss hållas med våra äldsta seder. Må mitt ord än en gång gå framför mig! Och vi skall än en gång sjunga en människornas sång som klingar bort, en sång om det öppna havet. Över det vakar: VII Oräkneliga är våra vägar och obestämda våra boningar. Den vattnar sig i det gudomliga vars läpp är av lera. Ni de dödas tvätterskor med morgonens modersvatten och än har vi jorden med krigets taggighet - tvätta också de levandes anleten; tvätta o ni Regn! de våldsammas anleten, de våldsammas milda anleten ty deras vägar är smala och deras boningar obestämda. Tvätta o ni Regn! en plats av sten för de starka. De skall sätta sig vid de stora borden under sin styrkas vindskydd, de som människornas vin inte berusat, de som inte orenat smaken av drömmars tårar, de som struntat i sina namn på trumpeterna av ben de skall sätta sig vid de stora borden, under sin styrkas vindskydd, på platsen för de starka. Tvätta tvivlet och försiktigheten i takt med skeendet, tvätta tvivlet och anständigheten i synfältet. Tvätta o ni Regn! smolket i den gode mannens öga, i den rättänkandes öga; tvätta fläcken i hans öga som har den goda smaken, i hans öga som har känsla för det goda uppförandet; i den förtjänstfulles, i hans öga som har talanger; tvätta flagan i mästarens öga och mecenatens, i den rättvises och den väl anseddes i ögat på människor med förmåga till klokhet och anständighet. Tvätta, tvätta välviljan i de stora förebedjarnas hjärta, de stora utbildarnas konvenans och det smutsiga språket på de offentliga talarnas

9 läppar. Tvätta o, ni Regn, domarens och tillsyningsmannens händer, barnmorskans och liksveperskans händer, de lyttas och blindas slickade händer, och tjuvhanden som ännu drömmer om tyglarna och piskan mitt i folkhopen med samtycke från de viktiga förebedjarna och de viktiga utbildarna. Tvätta, tvätta folkens historia upptecknad i minnets tjocka liggare; de stora offentliga arkiven, prästerskapets stora krönikor och akademiernas årsskrifter. Tvätta bullorna och de kungliga avtalen, det tredje ståndets skriftserier; fördragen, försvarspakterna och de federationsannalerna; tvätta, tvätta o ni regn! alla skinn och pergament av samma färg som ålderdomshemmen och leprasjukhusen, i samma färg som elfenbensfossil och gamla åsnetänder tvätta, tvätta o Regn! minnets tjocka liggare. O Regn! tvätta i människans hjärta människans vackraste sånger: de vackraste meningarna, de vackraste avsnitten; de bäst sammansatta meningarna, de lyckligast uppkomna sidorna. Tvätta, tvätta i människornas hjärtan deras smak för visor, för elegier; deras smak för folkdans och rondeau; de mest lyckade uttrycken; tvätta den attiska grammatikens salt och eufemismens honung, tvätta drömmens bäddhalm och vetandets ströbädd; i den människans hjärta som inte vägrar, i den människans hjärta som inte känner avsmak, tvätta, tvätta o ni Regn! människans vackraste gåvor de mest lämpade för förnuftets storverk. VIII Fikonträdet i regnet förlorar rättegången mot Staden. Irrblosset under himlens blåst Och att det till och med kom iväg för att leva hos oss!... och ni nekar inte så plötsligt att av intet kom intet. Den som vill veta vad som händer med regnen under deras färd över jorden, får komma och bo på mitt tak bland symboler och förebud. Löften som inte hålls! Sådd som outtröttligt sås! Och se där rökslingorna på människornas gator! Må blixten slå ned, ha! som går ifrån oss! Och vi kör

10 tillbaka till stadsportarna De kraftiga regnen på marsch i april, de kraftiga regnen på marsch under piskan som en orden av flagellanter. Där den svarta jungfrujorden vaknar är vi plötsligt än naknare och utlämnade åt doften av mull och kåda. Det är den friskare jorden under ormbunksbestånden där de stora fossilerna snuddar vid den drypande blöta kalkleran, Och rosorna i kroppens tunga lusta efter ovädret, jorden, jorden som ännu har smak av kvinnan som blivit kvinna. Det är den upplivade staden i skenet av tusen svärd, kröningarnas flykt över marmorn, himlen kvar i fontänernas baljor, Och guldsuggan uppe på stenstoden på de öde torgen. Det är den kvardröjande glansen på de cinnoberröda inkörsportarna; det svarta silverdjuret monterat på järn vid trädgårdarnas lägsta port; Det är de unga änkornas kroppsliga längtan och de unga krigsänkornas, som stora beseglade urnor. det är denna spänstighet som klättrar upp på det talade språkets krön, skummet som är kvar på diktens läppar, Och människan som hela tiden ansätts av nya idéer från alla håll och ger efter för tyngden av andens djupa dyningar: det höga kvädet, det höga kvädet i vattnen som slösas bort! och min dikt, o Regn! som aldrig blev skriven! IX Vad väger vattnet från himlen när natten brutit in och grindarna stängts där borta där ungskogen härskar ensam? På spjutens skarpaste spets av min egendom! och

11 alla likvärdiga ting i det andliga gisslet, I kväll bär du skammen allra högst upp, mitt skratts förskräckande Herre. * ty sådana är dina njutningar, Herre, på diktens förtorkade tröskel, där mitt skratt förskräcker härlighetens gröna påfåglar. *

12 Dikt till en Främling Anmälningslagen för främlingar I Varken sand eller halm skall sjunga om kommande århundradens gång där gatan blev utlagd för Dig i stenar utan minnen o mer obönhörliga och grönare sten än det gröna kastilianska blodet vid Din tinning o Främling! En evighet av värme vilar tungt på tystnadens persienner och huset som rör sig i sina ankare djupt där nere ser en frukt mogna i lampornas sken mitt på dagen snart halvvarma nya lidanden som kläcks Men de nedslitna spårvagnarna som en kväll svängde bort på hörnet, som åkte bort på spår bland Atlantens öar, över gator och över övergång på övergång och rondellerna vid observatorierna överväxta av långarmade alger genom kvarteren med rinnande vatten och djurparker med horder av cirkusfolk, genom negrernas kvarter och de barnrika inflyttade asiaternas, och förbi de vackra solstånden i grönt på de atollrunda torgen (där en kväll federationens kavalleri slagit läger, o tusen sjöhästhuvuden!). Sjung om gårdagen, sjung om ett avlägset fjärran, sångerna om längtan bort dit där vaggan stått och på Kattfågelns två toner, de unga huvudstäderna insvepta i syrsor i sommarens trädkronor och här vid din dörr dessa två spårvagnsspår komna någonstans ifrån och som inte sagt sitt sista ord, de är för dig, främling. * Den svunna kärlekens gata... Den svunna kärlekens gata... nynnar den anmälningsskyldiga i skenet av sina lampor och här har hennes främlingsspråk missat något.

13 II... Inte tårar hade Du trott det? men denna längtan att få återse något som långsamt kommer till oss genom svärdet som bränt sig fast i all denna världs glödande kol, ( o, Strogoffs sabel så nära som våra ögonfransar!) kanske också det allra spädaste törnets tagg i hjärtat under kvinnors skinn av min ras och änkan som njuter för mycket, jo, så är det ändå, av de alltför långa cigarrerna ända till gryningen, hos folket i mitt lampsken, till ljudet av väldiga vatten som den Nya Världen låter oss höra om natten.... du sjunger det är din sång - du som sjunger om alla avvisningar i världen, kan du inte sjunga en nattens sång för mig lika stark som min längtan? En nådens sång för väntans tid och för gryningen som är svartast i althoeornas hjärtblad? Vi har fått vårt stora mått av våld på jorden... o ni människor från Frankrike, kan ni inte göra mer under den tid på året som är för människor bland lärkors och alla klosterklockors skrianden, för att jag skall höra tvätterskornas skratt i stengränderna stiga uppåt i gyllene halmstrån och i era kungars toalettpuder?.... säg inte att en fågel sjunger och att den sitter på mitt tak iklädd rött som en kyrkofurste. Säg inte att ekorren sitter på verandan du såg den. Och barnet med tidningarna och nunnorna med sin insamling och mjölkutbäraren. Säg inte att ett örnpar mot himlens bakgrund sedan i går har förtrollat staden med sina majestätiska rörelser. ty allt det där är det verkligen sant, det som varken har historia eller mening, varken vapenvila eller återhållsamhet?... ja, allt det där som är oklart och inte betyder något för mig och vilar lättare än en nyckel till Europa färgad i blod på mina nakna kvinnohänder Ah, är allt det där verkligen sant?... (och vad är nu också denna kopparärgade fågel på min tröskel som inte ser riktigt riktig ut, och som de kallar Stare?). Den svunna kärlekens gata... Den svunna kärlekens gata... nynnar exilens klockor och här har deras främlingsspråk missat något.

14 III Gudar så nära, gudar som blöder, målade och slutna ansikten! I lampornas apelsinlund mognar den djupaste avgrunden. Och ändå stiger vågor av ljus upp mot dina stängda persienner, sommaren går redan mot sitt slut och drar sina ankarkättingar, drar mot den rosafärgade dagjämningen som glasmålningarna i absiderna. Jag går min väg o minne! med den fria människans steg, utan hord eller stam, där timglaset sjunger. Och med pannan fri med en krans av självlysande bin under en viddernas stålhimmel som framför ett hav. Jag visslar på mitt misstrogna folk, ännu i drömmen klappar jag min hund från Europa som var vit och mer poet än jag bland så många osynliga. * Den svunna kärlekens gata... Den svunna kärlekens gata... nynnar ängeln till Tobi och här har hennes främlingsspråk missat något. *

15 Snöfall I Och så kom snön, den första snön efter sin långa frånvaro och lade sig i vådor vävda av dröm och verklighet; och då man inte längre mindes någon oro mer, lade sig en svalka som av linne över våra heta tinningar. Och så var det en morgon i saltgrå gryning strax före sjätte timmen liksom en nödhamn, eller en efterskänkt plats för den tacksamme och så i denna tystnad svärmade flera stora oden i frihet. Och i denna natt vet vi intet om skrivandets arbete men bär inom oss historiens spår som burit människor; och dessa städer på höjderna i vulkanisk sten, ett hårdnat skum, fullt av självlysande insekter i stenens hålgångar, platser som hela tiden växt, blomstrat, och glömt vad de betytt. Och bara de som fick veta något om det hade minnen som svek dem och berättelser som aldrig slutade. Och vad anden fattat av dessa svårtydda ting är vi okunniga om. Ingen har märkt och ingen känt i denna timma den silkesmjuka beröringen högst upp på stenens utsida, ingen nuddat vid detta sköra och obetydliga ting, som vid ett sakta vidrörande med ögonfransar. Eller på det yttre skiktet av brons och de utskjutande balkarna i kromglänsande stål, på natursten av stumnat porslin och de tjocka takpannorna av glas och utanverket i vitmetall, och som ingen har kunnat beträda och vars glänsande ingen har mattat. som när ångan just stiger ur den varma munnen, som när dödsångestens nakna klinga dras ut för första gången snöade det. Och om dessa under kan vi nu berätta. Med gryningens förstummade fjäderpenna i handen, och med en

16 stor och legendomsusad uggla, ett offer i en kropp vit som dahliorna, beredd för andens rörelser. Och runt om oss de många undren och dukade bord. Och må räddningen möta på terrassernas framsida där Arkitekten för några somrar sedan visade oss nattskärrans ägg. II Jag vet att fartyg i nöd i hela denna bleka massa av yngel riktar sitt bölande som döv boskap mot människors och gudars blindhet. Ja, och världens hela elände kallar på lotsen i det öppna havet utanför flodmynningarna. Jag vet att vid de stora vattenfallen knyts märkliga band mellan himmel och vatten: nattfjärilars ofullbordade bröllop och sländors ofullbordade fester. Och över de stora järnvägsstationerna, inrökta av gryning, frambringar den mjölkvita natten en mistelfest. Här hörs också fabrikens siren strax före sjätte timmen och där borta de mycket stora sjöarna som tar över morgonskiftet och byggplatserna som är upplysta hela natten med ett högt stjärngaller på himlens trappa. Det är de tusen lamporna som smeks av snöns råsilke mycket pärlemor som bildas, mycket oskadd pärlemor begrundar den sitt svar i vattnets djup? o alla ting som skall återfödas, o ni som är hela svaret! Och så är visionen till slut ograverad och hel! Det snöar på gudarna i tackjärn och på stålverken som smider tidebönerna; på stenkolsslaggen och soporna och betesgräset på jordvallarna: det snöar på den febrige och männens arbetsredskap en finare snö än korianderns frö i öknen, en kallare snö än ungdjurens första mjölk i april det snöar där borta i väst på sädesmagasinen och på rancherna och på de stora slätterna utan historia, som sträcker ut sig mellan ledningsstolpar som ritningar till städer som skall byggas och på den döda askan efter de övergivna lägren. På bergstrakterna som ännu inte satts för plogen försurade av nedfallande syra, och på stråken av granar insnärjda av taggiga örnar, som segertecken vad har du sagt du trapper, med dina sysslolösa två händer? Och på nybyggarens hacka - vilken oroande ljuvlighet har denna natt lagt sig till vila? det snöar, bortom kristenheten, på de spädaste busksnåren och på

17 ungboskapen. Min närvaro är förmäld med världen! och någonstans i världen där tystnaden lyser upp drömmars lärkträd, lyfter sorgsenheten sin mask buren av en tjänstekvinna. III Det var inte nog att så många hav, det var inte nog att så många kontinenter hade skingrat våra års förlopp. På den nya flodstranden där vi halar in våra vägnät med sin växande last krävdes också denna snös koralsång för att med ett ryck föra oss till oss spåren av våra steg övertäcker du på den mest vidsträckta världsdelens vägar våra års mening och färder, du frånvarons slösande snö, grymma snö i kvinnors hjärta där längtan rinner ut? Och Den jag tänker på av alla kvinnor av min ras lyfter mot sin Gud sitt milda ansikte ur djupet av sin mognads tid. Och det är en ren ras som bevarar sin nåd i mig. Må vi överlämnas båda två åt detta språk utan ord som du använde, o du så helt närvarande, o du så helt tålmodig! Och som ett stort nådens Var hälsad i våra fotspår sjunger stilla vår ras oförvanskade sång. Och sedan så länge har denna ångestens sötma vakat över mig. Du så högvördiga Fru har varit förstummad i skuggan av dina kors; men kroppsligen fattig på ditt livs krön har du i ditt hjärta varit levande kvinna i alla hemsökta kvinnor som man ödmjukt bönfallit mitt i det sköna landskapets inhägnad där vi bränner barrstickorna ser vi de tidlösa kvinnornas ömkanden som varit utan männens armar. Och vem ska då föra dig i denna långa tid som änka till dina underjordiska kyrkor där lampljuset flämtar och bina är - gudomliga?. Och all denna tystnadens tid på främmande jord, i de bleka knopparna i björnbärsbuskarna har jag sett dina ögon tröttas och blekna. Och bara du bar upp denna stumhet i människans hjärta som en svart sten ty våra år är betesmarker som ingen arrenderar men som en mäktig Bebådelse i våra spår följer oss på håll sången, släktskapets rena sång. Och så länge har ångestens sötma vakat över oss

18 snöade det denna natt i denna del av världen där du knäpper händerna? här hörs det tunga ljudet av kedjor på gatorna där människorna springer i skuggan av sig själva. Och vi visste inte att en så stor mängd kedjor fanns i världen för att utrusta hjulen som flyr mot dagen. Och också detta skrapande med spadar vid våra portar, o helgdagsaftnar! Negrerna i vägförvaltningen vandrar på jordens munsår som indrivare av saltskatt. En lampa överlever nattens cancer. Och en askrosa fågel som stekts hela sommaren lyser plötsligt upp vinterns kryptor som Fasens fågel i timmarnas bok från år Tusen maka till världen min närvaro, maka till världen min väntan! Må lögnens friska andedräkt förhäxa oss! och människors sorg finns hos människorna, men också denna kraft utan namn också den, och denna nåd från ögonblick till ögonblick som de säkert kunnat le åt. IV Ensam om att göra en sammanfattning här uppe i detta hörnsovrum som omges av en Ocean av snö. skall jag en ögonblickets otrygga gäst - en människa utan bevis eller vittne, lossa min smala bädd som en pirog som skjuts ut ur sin ensliga vik?... De som slår läger varje dag allt längre bort från platsen där de föddes, de som varje dag drar sin farkost över andra stränder förstår för varje dag dessa oläsliga tings förlopp bättre; och när de färdas uppför floderna till källan mellan glänsande väggar av grönt, hejdas de plötsligt av dessa uppfordrande rop av tungor som alla förlorar sitt stingande. När så månens ändlösa balansgång plötsligt hejdas, fullföljer den halvnakne mannen på snöns Ocean en sällsam avsikt med ord som släpper taget. Förmäld med världen är min närvaro, förmäld med världen min försiktighet!.. och åt det hållet där de första källsprången finns, vänder jag mig om med dagen, som en resenär vars uppträdande under nymånen vacklar och vars mått och steg leder vilse, här kommer jag, som avser att förirra mig in i det talade språkets äldsta avlagringar, in ibland de översta fonetiska avsnitten: ända till mycket avlägsna språk, ända till fullt utvecklade och mycket sparsamma språk,

19 som dessa dravidiska språk som varken hade tydliga ord för i går eller i morgon. Kom och följ oss som har ord att uttala: vi lyfter upp detta högsta nöje utan tecken där den uråldriga mänskliga meningen löper. Vi rör oss bland verkliga ljudbortfall och återstoden av uråldriga förstavelser som förlorat initialerna och som förebådar aktningsvärda, språkvetenskapliga verk, vi banar oss våra nya vägar ända till dessa ohörda uttryck där andningen hålls tillbaka bakom vokalerna och andhämtningen märks tack vare sådana halvt ljudande läpprörelser på jakt efter rena slutvokaler. Och det var på morgonen under det renaste ordet ett vackert landskap utan vare sig hat eller oginhet, en nådens och tacksamhetens plats där andens trygga föraningar steg upp; och som en mäktig Bebådelse i vår väg den stora av all snö vita ringformade rosenträdgården färska blomflockar, blomkvastar, färskt kötthölje under bönorna, ha! Så mycket osyrat bröd som finns kvar på den kringirrandes läppar! vilken ny flora avlöser oss blomman och frukten på ett friare ställe? Vilken knytnål av ben i händerna på äldre kvinnor, vilken elfenbensmandel i händerna på de yngre kvinnorna skall väva ett mer väldoftande linne åt oss för att bränna de levande? förmäld med världen vårt tålamod, förmäld med världen vår längtan! Ah! hela drömmens hylle i höjd med ansiktet! Och du o värld hänför oss igen med din friska, lögnaktiga andedräkt! där man än kan vada över floderna där man än kan vada över snön, kommer vi att gå förbi en människa som vi denna kväll inte kan vada över.. Och bortom detta finns drömmens stora sömnader, och allt detta brukbara, goda, där den varandes förmåga används Från och med nu skrivs intet mer in på denna sida. *

20 Efterskrift Av de tre dikterna i denna lilla antologi är Snöfall ovanlig i den meningen att den ger vissa biografiska upplysningar om diktaren själv. Alla tre är skrivna i exil i USA. Den är dedicerad till modern Françoise Saint-Léger Léger, som också skymtar fram i sång III tillsammans med barndomsminnen av kvinnor från barndomens Guadeloupe. Hela dikten är nostalgisk och skriven i nedstämt tonläge, förklarat av den diplomatiska karriärens avbrott den nazistiska ockupationsmakten i Frankrike och Vichyregeringen är förmodligen skyldiga till att Perse fick lämna Quai d Orsay som kabinettssekreterare 1942 och till landsflykten till USA och livet där. Som arbetslös diplomat skulle Perse helt ägna sig åt sin diktning som gav honom Nobelpriset i litteratur 1960, mycket tack vare Dag Hammarskjöld, som invalts i Svenska Akademin. Mellan dessa två uppstod en i många avseenden fruktbärande vänskap. Perse medverkade till valet av Hammarskjöld som FN:s generalsekreterare och Hammarskjöld översatte Perses Chronique, Krönika, till svenska. Snöfall, Neiges, handlar om ett diktverks första trevande livstecken och födelse i amerikansk miljö, slutorden är Från och med nu skrivs intet mer på denna sida. Verket handlar egentligen om ett diktverks tillblivelse och avslutande. New York är diktens utgångspunkt, men Perse söker sig tillbaka till den karibiska värld han växt upp i, till sina resor i världen och till människor han mött i sin tjänst. Den amerikanska materialismen antyds i skyskrapornas konstruktioner med det urbaniserade djurlivet exemplifierat av nattskärran som byggt bo på skyskrapans tak. Naturen tas i dikten mer och mer över av industrialismens krafter.

21 Det vilar en känsla av smärtsam ensamhet över dikten som mynnar ut i ett sökande efter språkets uråldriga former. Det har också sagts många gånger om Perse, som varken hörde hemma i Frankrike eller i USA, att hans enda hemland var det franska språket. I detta språk når Perse ett mästerskap av visionärt djup och universell giltighet. Hans diktning vill vara opersonlig och nästan prästerligt liturgisk i en väldig hymn till världen. Saint-John Perse ( ) var medlem av en vit familj i en social överklass i den karibiska världen som varit den tragiska slavhandelns stora transitcentrum i århundraden. Familjen bodde på Guadeloupe där fadern hade en affärsrörelse. Som alla familjer som stod över slavklasserna var det av största betydelse att ha en historia som gick långt tillbaka i tiden, det enda sociala adelsmärke som kunde uppnås. Bara diktarens val av namn avspeglar behovet att vara för sig, per se, och samtidigt eftersträva en slags upphöjelse, det persiska, en referens till en försvunnen era i en en gång mäktig kultur. Diktarens namn är en ren konstruktion. Denna dragning till både det avskilda utanförskapet och hemhörighet i en kosmopolitisk värld gjorde honom till en person som uppfattades högdragen och svårtillgänglig. Han uppdiktar ett ursprung åt sig själv som kunde exemplifieras av fågeln från Phasisfloden som omnämns i sång III. Phasis är det gamla namnet på floden Rioni som från Kaukasus rinner ut i Svarta havet. Av Phasis har fasanen fått sitt namn. Det är med sådana medel Marie-René Alexis Saint-Léger-Léger, som var hans riktiga namn, vill söka sin identitet. En sällsam fågel som alltid tycks överleva och som beundras för sin skönhet. Detsamma kunde kanske sägas om Perses diktning: snårig och svårtillgänglig men fascinerande originell och storslagen på sitt sätt. Akademins motivering hade 1960 följande lydelse: Saint- John Perse tilldelas Nobels pris i litteratur för den höga flykten och den bildskapande fantasin i hans diktning som visionärt avspeglar tidsläget. Dikten Snöfall har i den svenska översättningen publicerats i tidskriften Lyrikvännen 1/2010 årgång 57. Göran Fäldt

Jordens hjärta Tänk om Liv

Jordens hjärta Tänk om Liv Jordens hjärta Tänk om Allt du ser, allt du ger Tänk om, tänk om, tänk om Allt du rör, allt du gör Tänk om, tänk om, tänk om Tänk om just nu är underverkens tid Den natt då tårar blir till skratt När morgonen

Läs mer

MIDDAGSBÖN GAMLA HJELMSERYDS KYRKA

MIDDAGSBÖN GAMLA HJELMSERYDS KYRKA MIDDAGSBÖN GAMLA HJELMSERYDS KYRKA Den bön som vi nu ska be har sina rötter flera tusen år tillbaka i tiden. Det finns exempel i bibeln på att Jesus bad sina böner på ett sätt som liknar den ordning som

Läs mer

A. När någon har avlidit

A. När någon har avlidit A. När någon har avlidit När någon har avlidit kan andakt hållas på begäran av de anhöriga. Den kan hållas vid den avlidnes bädd, i sjukhusets kapell, i hemmet vid kyrkan. På ett bord som är täckt med

Läs mer

En körmässa om att hitta hem

En körmässa om att hitta hem En körmässa om att hitta hem Text och musik av Johan & Hanna Sundström Välkommen Klockringning Andas (Introitus) Andas, andas frihet andas nåd. Morgondagen randas. Sjung Guds ära, Han är här. Glädjens

Läs mer

E. Vid en grav. Inledningsord Moment 2. Psaltarpsalm Moment 3.

E. Vid en grav. Inledningsord Moment 2. Psaltarpsalm Moment 3. E. Vid en grav När man t.ex. vid ett släktmöte samlas vid en grav kan man hålla en fri andakt använda detta material i tillämpliga delar. Andakten leds av en präst, en församlingsanställd en församlingsmedlem.

Läs mer

Jes 9:1 Men det skall inte vara nattsvart mörker där ångest nu råder. I gången tid lät han Sebulons och Naftalis land vara föraktat, men i kommande

Jes 9:1 Men det skall inte vara nattsvart mörker där ångest nu råder. I gången tid lät han Sebulons och Naftalis land vara föraktat, men i kommande Jes 9:1 Men det skall inte vara nattsvart mörker där ångest nu råder. I gången tid lät han Sebulons och Naftalis land vara föraktat, men i kommande dagar skall han ge ära åt trakten utmed havsvägen, landet

Läs mer

1 Livets slut kan ingen hindra Men vackra minnen kan sorgen lindra

1 Livets slut kan ingen hindra Men vackra minnen kan sorgen lindra 1 Livets slut kan ingen hindra Men vackra minnen kan sorgen lindra 5 Det finns en port som öppnas tyst och stänges utan dån Alla vägar leder dit men ingen därifrån Alla frågor vart, varthän? men ingen

Läs mer

Sångtexter till låtarna. När ormen ömsar skinn

Sångtexter till låtarna. När ormen ömsar skinn Sångtexter till låtarna När ormen ömsar skinn 1. Du trodde, du var säker Du trodde, du var trygg Nu ligger du och sprattlar som en skalbagge på rygg Livets autostrada där du drog fram i all din glans har

Läs mer

Hubert såg en gammal gammal gubbe som satt vid ett av tälten gubben såg halv död ut. - Hallå du, viskar Hubert

Hubert såg en gammal gammal gubbe som satt vid ett av tälten gubben såg halv död ut. - Hallå du, viskar Hubert Ökpojken Mitt i natten så vaknar Hubert han är kall och fryser. Han märker att ingen av familjen är där. Han blir rädd och går upp och kollar ifall någon av dom är utanför. Men ingen är där. - Hallå är

Läs mer

Frälsarkransandakt. av Martin Lönnebo

Frälsarkransandakt. av Martin Lönnebo Frälsarkransandakt av Martin Lönnebo 1 L = Ledaren A = Alla *Kort paus **Längre paus L I Faderns + och Sonens och den helige Andes namn. A Kristus, gå med oss. L Helige Ande, upplys vår väg. Vår Fader,

Läs mer

Då märkte prinsen, att han hade blivit lurad än en gång och red tillbaka med den andra systern.

Då märkte prinsen, att han hade blivit lurad än en gång och red tillbaka med den andra systern. ASKUNGEN Det var en gång en rik man, som en lång tid levde nöjd tillsammans med sin hustru, och de hade en enda dotter. Men så blev hustrun sjuk och när hon kände att slutet närmade sig, ropade hon till

Läs mer

l á s z l ó v i l l á n y i ö v e r s ä t t n i n g o c h e f t e r o r d a v d a n i e l g u s t a f s s o n p e c h

l á s z l ó v i l l á n y i ö v e r s ä t t n i n g o c h e f t e r o r d a v d a n i e l g u s t a f s s o n p e c h under tiden l á s z l ó v i l l á n y i ö v e r s ä t t n i n g o c h e f t e r o r d a v d a n i e l g u s t a f s s o n p e c h h:ström Text & Kultur Skolgatan 41 903 27 Umeå forlag.hstrom.se forlag@hstrom.nu

Läs mer

D. På födelsedagen. På födelsedagen kan man hålla andakt enligt detta formulär eller använda det i tillämpliga

D. På födelsedagen. På födelsedagen kan man hålla andakt enligt detta formulär eller använda det i tillämpliga D. På födelsedagen På födelsedagen kan man hålla andakt enligt detta formulär använda det i tillämpliga delar. Andakten leds av en präst, en församlingsanställd en församlingsmedlem. Psalmer Följande psalmer

Läs mer

A. När en närstående har dött

A. När en närstående har dött A. När en närstående har dött Andakt när en närstående har dött hålls på begäran av den avlidnas anhöriga. Den kan hållas i sjukhusets kapell, i patientrummet i hemmet. På ett bord, som täckts av en vit

Läs mer

JAG ANDAS ALLTSÅ BER JAG

JAG ANDAS ALLTSÅ BER JAG JAG ANDAS ALLTSÅ BER JAG Text o foto: Tomas Wettermark, Pilgrimscentrum Vadstena. Du, Gud, ger mig liv och jag kan bara ta emot det. Hjärtat slår och jag andas, ibland tungt, ibland fort och ibland långsamt.

Läs mer

År 2010. Allt vad han gör lyckas väl (psalm 1:3)

År 2010. Allt vad han gör lyckas väl (psalm 1:3) År 2010 Allt vad han gör lyckas väl (psalm 1:3) Temat för 2010 års kalender är hämtat från Psalm 1. Det är speciellt en mening som jag vill lyfta fram: Allt vad han gör lyckas väl (Ps 1:3). Att lyckas

Läs mer

Make, far. 050 Det hövs en man att viska ett lugnt farväl åt det som var. Bo Bergman

Make, far. 050 Det hövs en man att viska ett lugnt farväl åt det som var. Bo Bergman 050 Det hövs en man att viska ett lugnt farväl åt det som var. Bo Bergman 051 Arbetsfyllt och strävsamt har Ditt liv varit Lugn och stilla blev Din död. 052 053 Du bäddas i hembygdens Det suckar av vemod

Läs mer

VESPER GAMLA HJELMSERYDS KYRKA

VESPER GAMLA HJELMSERYDS KYRKA ! VESPER GAMLA HJELMSERYDS KYRKA Den bön som vi nu ska be har sina rötter flera tusen år tillbaka i tiden. Det finns exempel i bibeln på att Jesus bad sina böner på ett sätt som liknar den ordning som

Läs mer

Helande. En lärjungens identitet. Av: Johannes Djerf

Helande. En lärjungens identitet. Av: Johannes Djerf Helande En lärjungens identitet Av: Johannes Djerf På en temasamling under årets tonårsläger så får ett 100-tal människor, under väldigt enkla omständigheter och under väldigt enkla och tydliga böner riktade

Läs mer

En liten hjälp till BAS grupperna i Lidköpings församling

En liten hjälp till BAS grupperna i Lidköpings församling En liten hjälp till BAS grupperna i Lidköpings församling Sida2 BAS ABC Några grunder för BAS grupper i Lidköpings församling En BAS grupp är en grupp i församlingen. Där man på ett nära sätt kan träffas

Läs mer

Avtryck Avbild. 1:a Mosebok 1. Liksom varje snöflinga, varje blad, är unikt. Är ditt fingeravtryck bara ditt. Skapades du till människa

Avtryck Avbild. 1:a Mosebok 1. Liksom varje snöflinga, varje blad, är unikt. Är ditt fingeravtryck bara ditt. Skapades du till människa Avtryck Avbild Här är du Du är den du är Du är unik 1:a Mosebok 1 Gud sade: Vi skall göra människor som är vår avbild, lika oss Liksom varje snöflinga, varje blad, är unikt Är ditt fingeravtryck bara ditt

Läs mer

Byggt på Löften Av: Johannes Djerf

Byggt på Löften Av: Johannes Djerf Byggt på Löften Av: Johannes Djerf Om jag skulle beskriva mig själv och mina intressen så skulle inte ordet politik finnas med. Inte för att jag tror att det är oviktigt på något sätt. Men jag har ett

Läs mer

Donny Bergsten. Skifte. vintern anlände i natt den har andats över rosor och spindelnät en tunn hinna av vit rost

Donny Bergsten. Skifte. vintern anlände i natt den har andats över rosor och spindelnät en tunn hinna av vit rost Donny Bergsten Skifte vintern anlände i natt den har andats över rosor och spindelnät en tunn hinna av vit rost bäcken syr sitt täcke igelkotten luktar på vinden ute på havet seglar ett skepp mot horisonten

Läs mer

1. Psalm. T.ex. psalm 131, 180, 243, 244, 360 eller 399. Inledande välsignelse och växelhälsning

1. Psalm. T.ex. psalm 131, 180, 243, 244, 360 eller 399. Inledande välsignelse och växelhälsning D. I sorgehuset Andakten leds av en präst, en församlingsanställd eller en församlingsmedlem. På ett bord som är täckt med en vit duk kan man placera en bibel, ett kors eller ett krucifix och ett tänt

Läs mer

Death is not an event in life. Magdalena Dziurlikowska

Death is not an event in life. Magdalena Dziurlikowska Death is not an event in life Magdalena Dziurlikowska Death is not an event in life Döden är ingen livshändelse menade Ludvig Wittgenstein och Shakespeare lät Hamlet säga: Döden, det oupptäckta landet

Läs mer

Nu bor du på en annan plats.

Nu bor du på en annan plats. 1. Nu bor du på en annan plats. Ibland tycker jag det känns lite svårt borta är det som en gång varit vårt Aldrig mer får jag hålla din hand Mor, döden fört dig till ett annat land refr: Så du tappade

Läs mer

Jesus älskar alla barn! En berättelse om Guds stora kärlek till alla barn

Jesus älskar alla barn! En berättelse om Guds stora kärlek till alla barn Jesus älskar alla barn! En berättelse om Guds stora kärlek till alla barn Maria bodde i en liten stad som hette Nasaret. Den låg i Israel. En ängel kom till Maria och sa: Maria, du ska få ett barn. Barnet

Läs mer

Dikter: Robab Moheb. Översättning från persiska: Sohrab Rahimi

Dikter: Robab Moheb. Översättning från persiska: Sohrab Rahimi Dikter: Robab Moheb Översättning från persiska: Sohrab Rahimi 1 Skorpion på månen i dimma skorpion i taket i dimma skorpion på husets tak i dimma i skorpionens dimma förbryllad garnnystan faller mellan

Läs mer

Barn och vuxna stora och små, upp och stå på tå Även då, även då vi ej kan himlen nå.

Barn och vuxna stora och små, upp och stå på tå Även då, även då vi ej kan himlen nå. Solen har gått ner Solen har gått ner, mörkret faller till, inget kan gå fel, men ser vi efter får vi se För det är nu de visar sig fram. Deras sanna jag, som ej får blomma om dan, lyser upp som en brand.

Läs mer

FOTOGRAFERING EJ TILLÅTEN TÄNK PÅ ATT STÄNGA AV MOBILTELEFONEN

FOTOGRAFERING EJ TILLÅTEN TÄNK PÅ ATT STÄNGA AV MOBILTELEFONEN 1 2 Översättning: Göran Gademan FOTOGRAFERING EJ TILLÅTEN TÄNK PÅ ATT STÄNGA AV MOBILTELEFONEN 3 ERWARTUNG 4 black 5 In här? Man ser inte vägen 10 15 Så silvrigt stammarna skimrar som björkar! Åh, vår

Läs mer

Om någon förblir i mig bär han rik frukt! Av: Johannes Djerf

Om någon förblir i mig bär han rik frukt! Av: Johannes Djerf Om någon förblir i mig bär han rik frukt! Av: Johannes Djerf Vi har under de senaste två söndagarna talat om längtan efter liv i den kristna tron. Längtan efter Guds Helige Ande och att fortsätta bygga

Läs mer

Veronica s. Dikt bok 2

Veronica s. Dikt bok 2 Veronica s Dikt bok 2 Det är bra att ha en syster Min syster betyder så mycket för mig. Jag vet att hon betyder likadant för mig. Om jag vill henne något så vet jag att hon finns där för mig. Jag är glad

Läs mer

Huset på gränsen. Roller. Linda Hanna Petra. Dinkanish. Pan Näcken Skogsrå Troll Älva Häxa Vätte Hydra

Huset på gränsen. Roller. Linda Hanna Petra. Dinkanish. Pan Näcken Skogsrå Troll Älva Häxa Vätte Hydra Huset på gränsen Roller Linda Hanna Petra Dinkanish Pan Näcken Skogsrå Troll Älva Häxa Vätte Hydra Scen 1 Linda, Hanna och Petra kommer in och plockar svamp som dom lägger i sina korgar - Kolla! Minst

Läs mer

Gud är en eld inuti huvudet.

Gud är en eld inuti huvudet. Gud är en eld inuti huvudet. Siri Frances Stockholm 2013 Gerlesborgsskolan Du skulle gått till skolan och på ett möte och på lokal med en vän idag. Det skulle varit en dag av saker att uträtta, en dag

Läs mer

6 Kom du Helige. 1 Välkommen till denna plats

6 Kom du Helige. 1 Välkommen till denna plats 1 1 Välkommen till denna plats Välkommen till denna plats Välkommen in i mitt öppna hjärta Du har sagt i ditt ord att du tronar på vår lovsång Så vi ärar dig, och vi prisar dig Och vi offrar denna kärlekssång

Läs mer

BÖN- OCH LOVSÅNGSGUDSTJÄNST INTERNATIONELLA BÖNEDAGEN FÖR VÄRLDENS BARN

BÖN- OCH LOVSÅNGSGUDSTJÄNST INTERNATIONELLA BÖNEDAGEN FÖR VÄRLDENS BARN BÖN- OCH LOVSÅNGSGUDSTJÄNST INTERNATIONELLA BÖNEDAGEN FÖR VÄRLDENS BARN Samtliga sångförslag är hämtade från lovsångsboken LOVSJUNG TILLSAMMANS 150 sånger för alla generationer. http://www.davidmedia.se/produkter/davnot17-lovsjung-tillsammans_19095

Läs mer

A. Förbön för sjuka. Inledningsord Moment 2. Psaltarpsalm Moment 3.

A. Förbön för sjuka. Inledningsord Moment 2. Psaltarpsalm Moment 3. A. Förbön för sjuka Andakten leds av en präst, en församlingsanställd en församlingsmedlem. Materialet kan användas i tillämpliga delar. Det fullständiga formuläret för förbön för sjuka finns i Kyrkliga

Läs mer

istället, och reser än hit och än dit i tankarna. På en halv sekund kan han flyga iväg som en korp, bort från

istället, och reser än hit och än dit i tankarna. På en halv sekund kan han flyga iväg som en korp, bort från Reslust Tulugaq tycker att det är tråkigt att öva bokstäverna på tavlan. De gör det så ofta. Varje dag faktiskt! Så han ser ut genom fönstret istället, och reser än hit och än dit i tankarna. På en halv

Läs mer

C. När någon har avlidit

C. När någon har avlidit C. När någon har avlidit Andakt enligt detta formulär hålls på begäran av de anhöriga. Den kan hållas vid den avlidnes bädd, i sjukhusets kapell, i hemmet vid kyrkan. På ett bord som är täckt med en vit

Läs mer

Helena Casas Wenden SÅ SOM EN VÅG. Dikter AKFEO FÖRLAG

Helena Casas Wenden SÅ SOM EN VÅG. Dikter AKFEO FÖRLAG Så som en våg 2 Helena Casas Wenden SÅ SOM EN VÅG Dikter AKFEO FÖRLAG 3 4 ISBN 978-91-980588-6-4 Helena Casas Wenden 2015 Akfeo Förlag, Linköping Strandfoton på omslaget: Eva Wenden Tryckt i Szczecin,

Läs mer

Ett smakprov ur Näsdukar Argument Förlag och Catharina Segerbank. Du hittar fl er smakprov på www.argument.se

Ett smakprov ur Näsdukar Argument Förlag och Catharina Segerbank. Du hittar fl er smakprov på www.argument.se 10 Den första näsduken 11 Det är den 31 oktober 1988. Jag och en väninna sitter i soffan, hemma i mitt vardagsrum. Vi skrattar och har roligt. Plötsligt går vattnet! Jag ska föda mitt första barn. Det

Läs mer

Nu gör jag något nytt

Nu gör jag något nytt Nu gör jag något nytt Linda Alexandersson fredag 15 maj Det började med att två tjejer i min församling i Arvika, åkte ner hit till Göteborgsområdet för att träffa en präst. De hade bekymmer på ett område

Läs mer

4 söndagen 'under året' - år A

4 söndagen 'under året' - år A 847 4 söndagen 'under året' - år A Ingångsantifon (jfr Ps 106:47) Fräls oss, Herre, vår Gud, och församla oss från folken, så att vi får prisa ditt heliga namn och berömma oss av ditt lov. Inledning Saliga

Läs mer

Ordning för minnesgudstjänst i samband med olycka eller katastrof

Ordning för minnesgudstjänst i samband med olycka eller katastrof Ordning för minnesgudstjänst i samband med olycka eller katastrof När en minnesgudstjänst ordnas i samband med en olycka eller katastrof, har oftast en viss tid, timmar eller dygn, gått efter händelsen.

Läs mer

oskar skog oskar skog POJKEN POJKEN SOM FANN SOM FANN EN NY EN NY FÄRG FÄRG

oskar skog oskar skog POJKEN POJKEN SOM FANN SOM FANN EN NY EN NY FÄRG FÄRG oskar skog oskar skog POJKEN POJKEN SOM FANN SOM FANN FÄRG EN NY FÄRG EN NY Bokförlaget Forum, Box 3159, 103 63 Stockholm www.forum.se Copyright Oskar Skog 2013 Omslag Wickholm Formavd. Tryckt hos ScandBook

Läs mer

Fjärde söndagen i advent år A Ingångsantifon Inledning Kollektbön

Fjärde söndagen i advent år A Ingångsantifon Inledning Kollektbön 75 Fjärde söndagen i advent år A Ingångsantifon Jfr Jes 45:8 Dryp, ni himlar därovan, och må skyarna låta rättfärdigheten strömma ner. Må jorden öppna sig och dess frukt bli Frälsaren. Inledning Adventstiden

Läs mer

Tunadalskyrkan 14 02 09. Bilder av livet. Dan 3, PS 126, Ps 35

Tunadalskyrkan 14 02 09. Bilder av livet. Dan 3, PS 126, Ps 35 1 Tunadalskyrkan 14 02 09 Bilder av livet Dan 3, PS 126, Ps 35 Ibland kan vi behöva bilder eller berättelser för att få hjälp att förstå livet och tillvaron, för de kan spegla vår situation, utan att vara

Läs mer

Första söndagen i advent år A Ingångsantifon - Ps 25:1-3 Till dig, Herre, upplyfter jag min själ; min Gud, på dig förtröstar jag. Låt mig inte komma

Första söndagen i advent år A Ingångsantifon - Ps 25:1-3 Till dig, Herre, upplyfter jag min själ; min Gud, på dig förtröstar jag. Låt mig inte komma 15 Första söndagen i advent år A Ingångsantifon - Ps 25:1-3 Till dig, Herre, upplyfter jag min själ; min Gud, på dig förtröstar jag. Låt mig inte komma på skam, låt inte mina fiender fröjda sig över mig.

Läs mer

SALOMOS ODEN Ett utdrag ur översättarnas förord:

SALOMOS ODEN Ett utdrag ur översättarnas förord: SALOMOS ODEN Den äldsta kristna sångboken Margareta Melin Salomos oden är dikt och sång från den unga kyrkans dagar. Dessa oden har ända in i vår tid varit så gott som okända. På svenska utgavs de 1980

Läs mer

När hon trodde att allt var för sent Predikotext: Apg 9:1-19

När hon trodde att allt var för sent Predikotext: Apg 9:1-19 Predikan, Korskyrkan Borås den 15 oktober 2006, av Micael Nilsson När hon trodde att allt var för sent Predikotext: Apg 9:1-19 SARA Den är veckan har jag stämt möte med Sara. Det har inte varit så enkelt

Läs mer

INDISKA BERÄTTELSER DEL 1 GUD I ALLT Av Tove Jonstoij. Uppläsning av Cecilia Frode. Indiska Berättelser del 1

INDISKA BERÄTTELSER DEL 1 GUD I ALLT Av Tove Jonstoij. Uppläsning av Cecilia Frode. Indiska Berättelser del 1 INDISKA BERÄTTELSER DEL 1 GUD I ALLT Av Tove Jonstoij Uppläsning av Cecilia Frode Indiska Berättelser del 1 (prata) I den här serien ska vi presentera några av hinduismens mest kända berättelser i form

Läs mer

MORGONBÖN GAMLA HJELMSERYDS KYRKA

MORGONBÖN GAMLA HJELMSERYDS KYRKA MORGONBÖN GAMLA HJELMSERYDS KYRKA Den bön som vi nu ska be har sina rötter flera tusen år tillbaka i tiden. Det finns exempel i bibeln på att Jesus bad sina böner på ett sätt som liknar den ordning som

Läs mer

Ulla Sirén GIRAFFENS DRÖM. eller. en pensionärs konfunderingar AKFEO FÖRLAG

Ulla Sirén GIRAFFENS DRÖM. eller. en pensionärs konfunderingar AKFEO FÖRLAG Ulla Sirén GIRAFFENS DRÖM eller en pensionärs konfunderingar AKFEO FÖRLAG 1 Ord Ord är kärlek, ord är makt. Klarast lyser det som blev sagt. Ord bygger luftslott men också broar. Jag leker med ord för

Läs mer

Friheten i Kristus 12 e trefaldighet 090830 Värnamo

Friheten i Kristus 12 e trefaldighet 090830 Värnamo Friheten i Kristus 12 e trefaldighet 090830 Värnamo 1 Inledning Låt oss börja med att förflytta oss 3 mil i avstånd till Rydaholm och 320 år i tiden till 1689. Vi ska möta en ung man som heter Per Svensson.

Läs mer

Hur man blir kristen i 10 steg. Christian Mölk

Hur man blir kristen i 10 steg. Christian Mölk Hur man blir kristen i 10 steg Christian Mölk www.christianmolk.se 1. Guds avbild 1 I begynnelsen skapade Gud himmel och jord. 2 Jorden var öde och tom, och mörker var över djupet. Och Guds Ande svävade

Läs mer

INDISKA BERÄTTELSER DEL 9 RAMA OCH SITA av Tove Jonstoij efter Ramayana berättelse. Berättare: Magnus Krepper. Indiska Berättelser del 9

INDISKA BERÄTTELSER DEL 9 RAMA OCH SITA av Tove Jonstoij efter Ramayana berättelse. Berättare: Magnus Krepper. Indiska Berättelser del 9 INDISKA BERÄTTELSER DEL 9 RAMA OCH SITA av Tove Jonstoij efter Ramayana berättelse Berättare: Magnus Krepper Indiska Berättelser del 9 Har du någon gång tänkt på hur den värsta av alla demoner skulle kunna

Läs mer

D. Vid minnesstund. Inledningsord Moment 2. Psaltarpsalm Moment 3.

D. Vid minnesstund. Inledningsord Moment 2. Psaltarpsalm Moment 3. D. Vid minnesstund Detta formulär kan i tillämpliga delar användas vid minnesstund över en avliden t.ex. på årsdagen av ett dödsfall vid släktmöten där man minns bortgångna medlemmar. Andakten leds av

Läs mer

Jörgen Jalmo OÄNDLIGHETSBLÅ. Dikter AKFEO FÖRLAG

Jörgen Jalmo OÄNDLIGHETSBLÅ. Dikter AKFEO FÖRLAG Jörgen Jalmo OÄNDLIGHETSBLÅ Dikter AKFEO FÖRLAG DU gav mig mig det rödaste av band ur din luva jag skrev kärleken med fjäder i längtans sand flyg i hoppets vind min duva om natten färdas du med vingen

Läs mer

Ska Jesus verkligen komma tillbaka?

Ska Jesus verkligen komma tillbaka? Ska Jesus verkligen komma tillbaka? Jesus sa det, Matt 24:29-31 Strax efter de dagarnas nöd ska solen förmörkas och månen inte längre ge sitt sken. Stjärnorna ska falla från himlen, och himlens makter

Läs mer

Juldagen år B. Ingångsantifon Jes 9:6

Juldagen år B. Ingångsantifon Jes 9:6 127 Juldagen år B Ingångsantifon Jes 9:6 Ett barn är oss fött, en son är oss given, och på hans skuldror skall herradömet vila. Och hans namn skall vara Underbar i råd, Väldig Gud, Evig fader, Fridsfurste.

Läs mer

B. När en kyrka byggs

B. När en kyrka byggs B. När en kyrka byggs Innan arbetet med en ny kyrka påbörjas eller när grundstenen muras kan man fira andakt på byggplatsen. Detta material kan också användas vid andakter när andra församlingslokaler

Läs mer

Emma K. Jalamo som upptäckte Sandvargen på Mallorca 1988

Emma K. Jalamo som upptäckte Sandvargen på Mallorca 1988 Emma K. Jalamo som upptäckte Sandvargen på Mallorca 1988 Zackarina bodde i ett hus vid havet tillsammans med sin mamma och sin pappa. Huset var litet men havet var stort, och i havet kan man bada i alla

Läs mer

VÄLSIGNELSE AV ETT HEM

VÄLSIGNELSE AV ETT HEM VÄLSIGNELSE AV ETT HEM Fetstil läser liturg, normal av alla, kursiv är instruktioner SAMLING Samlingen sker i hallen eller annan lämplig plats. Rökelse kan tändas och välsignat vatten bäras tillsammans

Läs mer

Mässa i påsknatten (B)

Mässa i påsknatten (B) Mässa i påsknatten (B) De som har tjänaruppdrag i gudstjänsten anländer i procession till den mörka kyrkan. Ett tänt böneljus bärs i processionen. Orgeln kan tas i bruk vid moment 4 (Påsklovprisning) eller

Läs mer

Dunk dunk hjärtat. (Det blev så tomt) en kortpjäs av Hannele Mikaela Taivassalo

Dunk dunk hjärtat. (Det blev så tomt) en kortpjäs av Hannele Mikaela Taivassalo 1 Dunk dunk hjärtat (Det blev så tomt) en kortpjäs av Hannele Mikaela Taivassalo 2 Dunk dunk hjärtat Personer: (kring 70) (under 70) (dock över 30) (dock över 30) PROLOG Det blev så tomt, plötsligt. Så

Läs mer

Danielle hängde av sig kläderna och satte på lite musik, gick in i badrummet och började fylla upp vatten i

Danielle hängde av sig kläderna och satte på lite musik, gick in i badrummet och började fylla upp vatten i Ensamhet Danielle hade precis slutat jobbet och var på väg hemåt för en lugn och stilla fredagskväll för sig själv. Hon hade förberett med lite vin och räkor, hade inhandlat doftljus och köpt några bra

Läs mer

Göm Enya! Kärleken är starkare än alla gränser i världen.

Göm Enya! Kärleken är starkare än alla gränser i världen. Göm Enya! Text: Anette Skåhlberg Bild: Katarina Dahlquist Anette Skåhlberg och Katarina Dahlquist 2011 Sagolikt Bokförlag 2011 Formgivning: Katarina Dahlquist www.sagoliktbokforlag.se sagolikt@sagoliktbokforlag.se

Läs mer

371 Herren är min herde, mig skall intet fattas, han låter mig vila på gröna ängar, han för mig till vatten där jag finner ro. (Psalt.

371 Herren är min herde, mig skall intet fattas, han låter mig vila på gröna ängar, han för mig till vatten där jag finner ro. (Psalt. 370 Jag vet att min förlossare lever. (Job 19:25) 372 1 Inte ens i den mörkaste dal fruktar jag något ont, ty du är med mig. Psalt. 23:4 373 Jag överlämnar mig i dina händer. Du befriar mig, Herre, du

Läs mer

C. En kyrkas invigningsdag

C. En kyrkas invigningsdag C. En kyrkas invigningsdag I anslutning till den dag av året när en kyrka har invigts kan man hålla andakt enligt detta formulär eller infoga delar av detta andaktsmaterial i högmässan. Andakten kan ledas

Läs mer

Samling - Musikstycke/solosång/gemensam sång till inledning/övergång

Samling - Musikstycke/solosång/gemensam sång till inledning/övergång Ordning vid dop av barn Denna ordning kan infogas som en del i en större gudstjänst eller vara fristående. Anvisningar, bibeltexter och böner är förslag som kan väljas och formuleras efter situationens

Läs mer

Nåd vare med er och frid från Gud vår Fader och Herren Jesus Kristus. Amen

Nåd vare med er och frid från Gud vår Fader och Herren Jesus Kristus. Amen 1/5 17 sön e Trefaldighet Guds kärlek till oss Psalmer: 18, Ps 111, 242, 28, 157, L211 Texter: Pred 12:1-7, 1 Joh 4:13-21, Matt 6:19-24 Nåd vare med er och frid från Gud vår Fader och Herren Jesus Kristus.

Läs mer

JEHOVAH RAPHA HERREN MIN LÄKARE Jesus, slagen 39 gånger 39 Bibelord om helande genom hans sår

JEHOVAH RAPHA HERREN MIN LÄKARE Jesus, slagen 39 gånger 39 Bibelord om helande genom hans sår JEHOVAH RAPHA HERREN MIN LÄKARE Jesus, slagen 39 gånger 39 Bibelord om helande genom hans sår (Alla Bibelord ifrån Svenska Folkbibeln) Om du hör Herrens, din Guds, röst och noga lyssnar till hans bud och

Läs mer

Ensam och fri. Bakgrund. Om boken. Arbetsmaterial LÄSAREN. Författare: Kirsten Ahlburg. www.viljaforlag.se

Ensam och fri. Bakgrund. Om boken. Arbetsmaterial LÄSAREN. Författare: Kirsten Ahlburg. www.viljaforlag.se Arbetsmaterial LÄSAREN Ensam och fri Författare: Kirsten Ahlburg Bakgrund Ensam och fri är en berättelse om hur livet plötsligt förändras på grund av en skilsmässa. Vi får följa Lena och hennes tankar

Läs mer

Bikt och bot Anvisningar

Bikt och bot Anvisningar Bikt och bot Anvisningar Som kyrka, församling och kristna har vi fått Guds uppdrag att leva i, och leva ut Guds vilja till frälsning för hela världen. Vår Skapare, Befriare och Livgivare återupprättar.

Läs mer

Predikan 5 sön i Påsktiden, 3 årg. Joh 17:9-17, Att växa i tro. Centrumkyrkan Psalm: 298, 67, Kyrkokör.

Predikan 5 sön i Påsktiden, 3 årg. Joh 17:9-17, Att växa i tro. Centrumkyrkan Psalm: 298, 67, Kyrkokör. Predikan 5 sön i Påsktiden, 3 årg. Joh 17:9-17, Att växa i tro. Centrumkyrkan 2017. Psalm: 298, 67, 259 + Kyrkokör. Inledningsord till Evangeliet: Vi rör oss alltmer ifrån Påsken mot Kr him och Pingst.

Läs mer

Agenda. Guds andedräkt. Liam Lawton. Mässa i irländsk folkton. Liturgisk utformning Leif Nahnfeldt

Agenda. Guds andedräkt. Liam Lawton. Mässa i irländsk folkton. Liturgisk utformning Leif Nahnfeldt Agenda Liam Lawton Guds andedräkt Mässa i irländsk folkton Liturgisk utformning Leif Nahnfeldt Liturgiska texter av Leif Nahnfeldt efter motiv och sångtexter ur Song of my People och The Clouds Veil av

Läs mer

Hjälparen, Anden kommer - men hur? Skrivet av Rune Andréasson - Senast uppdaterad Lördag 14 juni :36

Hjälparen, Anden kommer - men hur? Skrivet av Rune Andréasson - Senast uppdaterad Lördag 14 juni :36 Det är en härlig tid vi är mitt inne i just nu. Allt lever och utvecklas och nu om någonsin kan vi se hur Guds ande ger liv i skapelsen. Samme Ande som skapar liv i naturen föder också de andligt döda

Läs mer

F. Välsignelse av industrianläggning, eller annan arbetsplats

F. Välsignelse av industrianläggning, eller annan arbetsplats F. Välsignelse av industrianläggning, kontorslokal eller annan arbetsplats En präst kan på begäran förrätta välsignelse av en industrianläggning, en kontorslokal eller en annan arbetsplats. Psalmer Följande

Läs mer

Underjorden. Då ses vi i underjorden Där ingen kan hitta oss I underjorden Som irrande, sprakande bloss I underjorden Där kan vi gömma oss

Underjorden. Då ses vi i underjorden Där ingen kan hitta oss I underjorden Som irrande, sprakande bloss I underjorden Där kan vi gömma oss Underjorden Det kunde vara förbjudet Och det kanske det är Ett brott mot 6:e budet Ändå går vi här Det kunde vara farligt Det kunde vara fel Det kunde vara oförsvarligt Men det gör mig hel Så mycket det

Läs mer

Ett andligt liv i frihet.

Ett andligt liv i frihet. Ett andligt liv i frihet. Romarbrevet kapitel 8. År 2013 Ett andligt liv i frihet. Romarbrevet kapitel 8. Foto: Tobias Lindberg Eva Söderström Konstnär, Religionsvetare Kulturvetare Mobil +46 (0)70-686

Läs mer

Skol ID: Klass ID: Elev ID: Kontrollnr: OBS! Vik och riv försiktigt! Skola: PIRLS 2011. Häfte. Skolverket 106 20 STOCKHOLM IEA, 2011

Skol ID: Klass ID: Elev ID: Kontrollnr: OBS! Vik och riv försiktigt! Skola: PIRLS 2011. Häfte. Skolverket 106 20 STOCKHOLM IEA, 2011 j Skol ID: Klass ID: Elev ID: Kontrollnr: m PIRLS 2011 Häfte OBS! Vik och riv försiktigt! Skola: Elev: 10Klass: Skolverket 106 20 STOCKHOLM IEA, 2011 l k Anvisningar I det här häftet ska du läsa berättelser

Läs mer

En prinsessa möter sin Skyddsängel

En prinsessa möter sin Skyddsängel En prinsessa möter sin Skyddsängel rinsessan Ileana föddes 1909 i Bukarest i Rumänien och var den yngsta dottern till Kung Ferdinand och drottning Marie. När hon var liten hade hon ett möte med änglar

Läs mer

indelade efter kyrkoårets olika teman

indelade efter kyrkoårets olika teman indelade efter kyrkoårets olika teman Första söndagen i advent Ett nådens år Fast du som kommer Hosianna Hosianna (kanon) Här är det fest I advent På en vanlig åsna Stenarna Tänd ett ljus Vi är så glada

Läs mer

Utan dig GUDSTJÄNSTORDNING

Utan dig GUDSTJÄNSTORDNING Utan dig Sång och musik av och med Mikael Wiehe Predikan av kyrkoherde emeritus Ingemar Simonsson Mölndals kammarkör under ledning av Jan-Ivar Blixt Iréne Sjöberg-Lundin - piano Owe Almgren - bas Ljud:

Läs mer

L&A: Ära vare Fadern, Sonen och den helige Ande, nu och alltid och i evigheters evighet. Amen. Halleluja!

L&A: Ära vare Fadern, Sonen och den helige Ande, nu och alltid och i evigheters evighet. Amen. Halleluja! LAUDES Intro: L: Vi kommer inför dig Gud, som är kärlek. A: Med allt vad vi är, tillber vi dig. L&A: Ära vare Fadern, Sonen och den helige Ande, nu och alltid och i evigheters evighet. Amen. Halleluja!

Läs mer

Mamma Mia! Är jag där igen? Nej, nej, kan jag inte vända? Mamma Mia! Du är här igen

Mamma Mia! Är jag där igen? Nej, nej, kan jag inte vända? Mamma Mia! Du är här igen Som du lurade mig och du vet när det var Så jag sa till mig själv; du är inget att ha Lära sig gå Det var svårt för jag snubblade på Alla tankar som nuddar dig Dom som tänder en eld i mig När jag ser dig

Läs mer

Fjärde Påsksöndagen - år A

Fjärde Påsksöndagen - år A 609 Fjärde Påsksöndagen - år A Ingångsantifon (jfr Ps 33:5-6) Jorden är full av Herrens nåd, himmelen är skapad genom hans ord, halleluja. Inledning Söndagens eukaristi är den stund, då Kristus själv står

Läs mer

Det var en kylig vårmorgon år 1916. Tre barn från den

Det var en kylig vårmorgon år 1916. Tre barn från den Det var en kylig vårmorgon år 1916. Tre barn från den lilla bergsbyn Aljustrel nära Fatima i Portugal märkte ingenting ovanligt. Som vanligt hade de gått upp före gryningen, ätit frukost och vallat föräldrarnas

Läs mer

INDENTITET, GUDS RIKE, HELANDE OCH GUDS VILJA

INDENTITET, GUDS RIKE, HELANDE OCH GUDS VILJA INDENTITET, GUDS RIKE, HELANDE OCH GUDS VILJA Gud sade: "Låt oss göra människor till vår avbild, till att vara lika oss. De skall råda över fiskarna i havet och över fåglarna under himlen, över boskapsdjuren

Läs mer

Dopgudstjänst SAMLING

Dopgudstjänst SAMLING Dopgudstjänst Psalm SAMLING Inledningsord och tackbön I Faderns och Sonens och den helige Andes namn. Gud vill att vi skall leva i gemenskap med honom. Därför har han sänt sin Son, Jesus Kristus, för att

Läs mer

INDISKA BERÄTTELSER DEL 8 MANGOTRÄDET av Lena Gramstrup Olofgörs intervju och berättelse. Medverkande: Arvind Chander Pallavi Chander

INDISKA BERÄTTELSER DEL 8 MANGOTRÄDET av Lena Gramstrup Olofgörs intervju och berättelse. Medverkande: Arvind Chander Pallavi Chander INDISKA BERÄTTELSER DEL 8 MANGOTRÄDET av Lena Gramstrup Olofgörs intervju och berättelse Medverkande: Arvind Chander Pallavi Chander Uppläsning av Cecilia Frode Indiska Berättelser del 8 Hej Jag heter

Läs mer

ENVISOR & ÅDERLÅTAR Sångbok urval Frans Mossberg

ENVISOR & ÅDERLÅTAR Sångbok urval Frans Mossberg ENVISOR & ÅDERLÅTAR Sångbok urval Frans Mossberg 2002 Bäste spelare! Dessa sånger ligger nu i dina händer. Med lite känsla och enträgenhet bör du kunna gjuta liv i dem om Du känner för det. Sångerna har

Läs mer

Korsvägsandakt. Jesus ber Psaltaren. Martin Pender

Korsvägsandakt. Jesus ber Psaltaren. Martin Pender Korsvägsandakt Jesus ber Psaltaren Martin Pender »Jesus ber Psaltaren«2008 Martin Pender. I Jesus blir dömd av Pilatus Jordens kungar reser sig och furstarna gaddar sig samman mot Herren och hans smorde.

Läs mer

Seendets Gud vill att vi ska mer än bara överleva, Installationsgtj Nora, 8e maj 2016

Seendets Gud vill att vi ska mer än bara överleva, Installationsgtj Nora, 8e maj 2016 Seendets Gud vill att vi ska mer än bara överleva, Installationsgtj Nora, 8e maj 2016 Bön - Vi lever i en tid i Sverige där det på de flesta platser inte bildas några stora köer av människor som vill omvända

Läs mer

påskkalender Text: Henny Johansson Illustrationer: Hanna Gustavsson

påskkalender Text: Henny Johansson Illustrationer: Hanna Gustavsson drsppens påskkalender Text: Henny Johansson Illustrationer: Hanna Gustavsson Skärtorsdagen Den som äter mitt kött och dricker mitt blod förblir i mig och jag i honom. Joh.6:56 Ta emot syndernas förlåtelse!

Läs mer

2 söndagen 'under året' - år A. Alla länder skall tillbe och lovsjunga dig, de skall lovsjunga ditt namn, du den Högste.

2 söndagen 'under året' - år A. Alla länder skall tillbe och lovsjunga dig, de skall lovsjunga ditt namn, du den Högste. 805 2 söndagen 'under året' - år A Ingångsantifon (jfr Ps 66:4) Alla länder skall tillbe och lovsjunga dig, de skall lovsjunga ditt namn, du den Högste. Inledning Redan sedan en vecka tillbaka har 'Tiden

Läs mer

1. Grinden in. Hur ser din personliga livsgrind ut och vart leder den dig? Jordband & själsvingar Susanne Bergman

1. Grinden in. Hur ser din personliga livsgrind ut och vart leder den dig? Jordband & själsvingar Susanne Bergman 1. Grinden in Grinden stod välkomnande på glänt. Handtaget var rostigt trots att grinden var ganska nymålad. Dofter av blommor och gräs hälsade mig och fick mig att tänka på min barnsdoms trädgård, klätterträdets

Läs mer

Max, var är du? LÄSFÖRSTÅELSE MARIA FRENSBORG ARBETSMATERIAL FÖR LÄSAREN

Max, var är du? LÄSFÖRSTÅELSE MARIA FRENSBORG ARBETSMATERIAL FÖR LÄSAREN ARBETSMATERIAL FÖR LÄSAREN MARIA FRENSBORG LÄSFÖRSTÅELSE kapitel 1 scouterna(sid 3, rad 8), grupp för ungdomar som tycker om naturen försvunnen (sid 3, rad10), borta parkeringen (sid 4, rad 1), där man

Läs mer

Sjätte Påsksöndagen - år A

Sjätte Påsksöndagen - år A 645 Sjätte Påsksöndagen - år A Ingångsantifon (jfr Jes 48:20) Förkunna det med jubelrop, låt det bli känt till jordens yttersta gräns: Herren har befriat sitt folk. Halleluja. Inledning 'Jag skall inte

Läs mer

En helande Gud! Av: Johannes Djerf

En helande Gud! Av: Johannes Djerf En helande Gud! Av: Johannes Djerf Jag tänkte att vi idag skulle läsa ifrån Mark.7:31 32. Vi läser Det här är en fantastisk berättelse tycker jag om en man, vars öron fick nytt liv. Vi vet inte riktigt,

Läs mer