Tre dikter av Saint-John Perse. Regn (Pluies, 1943) Dikt till en Främling (Poème à l Étrangère, 1943) Snöfall (Neiges, 1944)

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Tre dikter av Saint-John Perse. Regn (Pluies, 1943) Dikt till en Främling (Poème à l Étrangère, 1943) Snöfall (Neiges, 1944)"

Transkript

1 Persehemsida Tre dikter av Saint-John Perse Regn (Pluies, 1943) Dikt till en Främling (Poème à l Étrangère, 1943) Snöfall (Neiges, 1944) Översättning, G. Fäldt

2 Regn (till Katherine och Francis Biddle) Fikonträdet i regnet öppnar rättegången mot Staden, en sötvattenspolyp stiger hastigt upp till sitt korallbröllop överallt i det rörliga mjölkvita vattnet, och Idén, lika naken som en gladiator, kammar som glädjeflickan sitt hårsvall i folkparkerna. Sjung, o dikt, om det som temat sakligt beskriver till ljudet av vattenmassorna, Sjung, o dikt, om det bortflyende temat i vattenvirvlarna: Sväva i frihet vid de profetiska Jungfrurnas sida, Gyllene bubblor av rom som tränger fram i en rödbrun natt av blöt förruttnelse Och min bädd är ordnad, o bedrägeri! i gränslandet till en sådan dröm, Där diktens oroväckande ros vågar röra sig och växer. I Mitt skratts skrämmande herre, se jorden som ryker och smakar vilt, Den förtorkade leran under det obefruktade vattnet, marken tvättad av de sömnlösa männens steg, Och visst är det väl sant att den lockar fram förlusten av minnet ur en doft som när man för sitt vin till näsan? Mitt skratts skrämmande herre! Se drömmens baksida på jorden Som svaret på havens himmelssträvande höga våningsdyningar, se, se Den jord som nöts ut, en ny tid i sin linda, och mitt hjärta, besökt av en främmande vokal.

3 II Ni mycket tvivelaktiga barnsköterskor, Ni som följer efter med förstfödslorättsbeslöjade ögon, o Regn som ger Den avvikande hans kasttillhörighet, Vad säger vi i kväll till den som tar tid på vår vaka? På vilken ny bädd, vid vilket bortvänt huvud lika mycket värt som en flämtande glöd? Ni stumma Andar på mitt tak, jag har så starkt inom mig ett beslut och det är till dig, o Regn! Jag ska anföra min sak inför dig, ja, på dina spjutspetsar avgörs mitt timliga väl! Med skum på diktens läppar som mjölk av korall! Och den som dansar som en ormtjusare vid ingången till mina rader, Denna Idé, naknare än svärdet som blänker i sin rörelse, Lär mig riten och takten för att motstå diktens otålighet. Mitt skratts skrämmande herre, bevara mig från att veta hur Dikten erkänns och tas emot. Mitt skratts skrämmande herre, hur stötande är den inte på störtregnets läppar! Så många fullbordade bedrägerier har vi sett i den tid då så många lämnade sina hemländer. I middagstidens klara natt lägger vi fram något mer än ett förslag Nytt, om varats väsen o rökslingor som nu syns på stenen i eldstaden! Och det ljumma regnet på våra tak släckte också lamporna i våra händer.

4 III Ni systrar till krigarna från Assur blev de väldiga regn som marscherade över jorden: På huvudet iklädda fjädrar och med upplyfta kjolar och sporrar av silver och kristall, Som Dido rörde vid elfenbenet vid Kartagos portar, Som Cortez hustru berusad av lera och målad mellan sina ståtliga höga sällsamt oregelbundna växter På natten putsade de upp det azurblå på våra gevärskolvar, De skall fylla denna april med folk där våra sovrums speglar utgör bakgrunden! Och jag aktar mig att inte glömma att trampa med fötterna på tröskeln till tvagningsrummen: Krigerskor, o krigerskor så långt bortifrån har ni slungat era spjut med de slipade spetsarna ända till oss! Danserskor, o danserskor, ni som blir allt fler och fler på golvet, lockade av dansen, Här är famnen full av vapen och här vagnslaster med glädjeflickor, utdelning av örnar till legionerna, Ett uppror med spydigheter i förorterna för jordens yngsta folk - brutna knippen av tygellösa jungfrur, O obundna kärvar! en frisk och riklig skörd i armarna på män som lagts omkull! Och den stora staden är av glas på en sockel av ebenholts, vetenskapen i fontänernas munnar, Och främlingen läser på våra murar om öppnandet av den stora sädeskornsmarknaden, Och den friska luften sitter i våra väggar där Moder Indien i kväll skall bli inkvarterad privat.

5 IV Protokoll inlämnat till polismästaren; bekännelser till våra institutioner döda mig, du lycka! Alla parter erbjuds ett nytt språk! En frisk andedräkt genom världen Som själva andens blåst, som det direkta tillkännagivandet av själva ärendet om varat, dess väsen; direkt till källan, dess tillkomst: Ha! Allt detta hälsogudens baddande på våra ansikten och som en vindpust som skingras längs med det blånande gräset som hinner före de avlägsnaste sekteristerna! Ni mycket tvivelaktiga barnsköterskor, o Såningskvinnor, era sporer, er sådd av tunnare sorter, från vilka fallna höjder förråder ni vägarna för oss, Som de skönaste varelserna, stenade på era vingars kors i ovädrens nedre fransar? Vad var det ni alltid sökte efter så långt borta? Än i dag tvingas vi drömma oss tillbaka och förlora allt som dagen behöver. Och om vilken annan omständighet talar ni med oss så tyst, att man kan förlora minnet av det? För att handla med heliga ting bland oss, överger ni nu era barnsängar, o alla ni Simon Magus? I den friska handeln vid vågornas stänk där himlen får sin smak av munkhätta och firn att mogna umgicks ni med den vällustiga blixten och i de stora sönderslitna vita långskjortornas vitved, och på det rena pergamentet med spår av en gudomlig ingress, säger ni oss, o Regn! på vilket nytt språk kan ni begära den stora uncialen i grön eld.

6 V Att ni nalkades med högt anseende visste vi som människor från staden på våra tynande skräphögar, Men vi hade drömt om än mer lovande förtroenden när skyfallet först blåste in, Och ni återför oss o Regn! till vår mänskliga rättsinstans med denna smak av lera under våra masker. Ska vi i minnet söka än förnämligare omgivningar? eller om vi skulle sjunga om biblar med guldsnitt som glömdes vid den första lövsprickningen?... Vår feber målad med drömmens tulpanträd, fläcken i dammens öga och stenen som rullats över brunnens öppning, är inte det något vackert att berätta om igen, som gamla rosor i krigsinvalidens händer? bikupan är åter i fruktträdgården, barndomen i det gamla trädets grenklykor och det kärlekslängtande änkeståndets förbjudna stege Agavens milda doft och aloens människans färglösa årstid utan misstag! Sådan är den jord som anden svett och tröttat ut. De kraftiga regnen målar sig i bankirernas skyltfönster. I gråterskornas ljumma linneförråd suddas tempelprästinnornas anleten bort. Och nya idéer kommer på räkning till dem som bygger kejsardömen på deras bord. Ett helt folk stiger stumt upp i mina meningar, i diktens breda marginaler. Drapera, klä Habsburgs katafalker, längst ute på hörnen, krigarens likbränningsbål, bedrägeriets och rikets bigårdar, Rensa ut, rensa längst ute på hörnen, det förra krigets stora benhus, den vite mannens stora benhus där barndomen var hemma, Och må man på hans stol, på hans järnstol vädra ut mannen som var offer för visioner som upprörde folken.

7 Vi kommer alltid att se röken från dåden som förkolnar historien den rök som slingrar sig över havets vidder, Dock lyfter en doft av ettermyror och vita hallon i ödegårdarna och leprasjukhusen på sina flätverk de sängliggande furstarna: Jag hade denna lust att leva hos människorna och se nu hur jorden utandas sin främlingssjäl VI En människa når en sådan höjd att han i helgedomarna går och lägger ned sin mask och befälsstav! Själv bar jag svampen och gallan till såren på ett gammalt träd tyngt av jordens kedjor. Jag hade den där lusten att leva långt från människorna, men när nu Regnen Ni avhoppare utan budskap, o ni stumma Mimer utan ansikten som till fjärran gränser förde en så vacker sådd! För vilka osammanhängande berättelsers skull, för vilka klart brinnande betesmarkers skull styr ni en kväll era steg i annan riktning till de brinnande rosorna i sovrummen, i de rum där könens mörka blomma lever? Brann ni för våra kvinnor och döttrar bakom deras drömmars galler? (Äldre systrar utförde sina sysslor och längst in i sovrummens mest privata vrår renhetens tjänster, sådana att man drömde om det vid beröringen av insekternas känselspröt ) Har ni intet bättre att göra hos våra söner än att lukta er fram till den starka, bittra doften från läderpersedlarna? (som ett folk av sfinxer betungade av siffror och mysterier diskuterar med makthavarna vid de valdas institutioner ) O Regn som invaderar den stora staden med vildvete och som får kaktusarna på de stenlagda gatorna att resa borst, under tusen nya steg finns tusen nya stenar nyss beträdda räkna ihop era pengar ni diamantslipare i era varustånd avdammade med plym!

8 och den hårdaste av män kommer på sig själv mitt i folkhopen med att drömma om strandrågen i sanden Jag hade den där lusten att leva utan tröst, men när nu regnen (Livet tilltar i styrka på den vinge som vägrar.) Gå förbi, mestiskvinnor, och låt oss sitta här på vår utkik den vattnar sig i det gudomliga vars mask är av lera. Varje sten som tvättas av vägunderhållningens symboler, varje löv tvättat av gudsdyrkans symboler, du jord, till slut skall vi läsa och tyda dig efter din tvagning i handskrivarnas bläck Gå förbi och låt oss hållas med våra äldsta seder. Må mitt ord än en gång gå framför mig! Och vi skall än en gång sjunga en människornas sång som klingar bort, en sång om det öppna havet. Över det vakar: VII Oräkneliga är våra vägar och obestämda våra boningar. Den vattnar sig i det gudomliga vars läpp är av lera. Ni de dödas tvätterskor med morgonens modersvatten och än har vi jorden med krigets taggighet - tvätta också de levandes anleten; tvätta o ni Regn! de våldsammas anleten, de våldsammas milda anleten ty deras vägar är smala och deras boningar obestämda. Tvätta o ni Regn! en plats av sten för de starka. De skall sätta sig vid de stora borden under sin styrkas vindskydd, de som människornas vin inte berusat, de som inte orenat smaken av drömmars tårar, de som struntat i sina namn på trumpeterna av ben de skall sätta sig vid de stora borden, under sin styrkas vindskydd, på platsen för de starka. Tvätta tvivlet och försiktigheten i takt med skeendet, tvätta tvivlet och anständigheten i synfältet. Tvätta o ni Regn! smolket i den gode mannens öga, i den rättänkandes öga; tvätta fläcken i hans öga som har den goda smaken, i hans öga som har känsla för det goda uppförandet; i den förtjänstfulles, i hans öga som har talanger; tvätta flagan i mästarens öga och mecenatens, i den rättvises och den väl anseddes i ögat på människor med förmåga till klokhet och anständighet. Tvätta, tvätta välviljan i de stora förebedjarnas hjärta, de stora utbildarnas konvenans och det smutsiga språket på de offentliga talarnas

9 läppar. Tvätta o, ni Regn, domarens och tillsyningsmannens händer, barnmorskans och liksveperskans händer, de lyttas och blindas slickade händer, och tjuvhanden som ännu drömmer om tyglarna och piskan mitt i folkhopen med samtycke från de viktiga förebedjarna och de viktiga utbildarna. Tvätta, tvätta folkens historia upptecknad i minnets tjocka liggare; de stora offentliga arkiven, prästerskapets stora krönikor och akademiernas årsskrifter. Tvätta bullorna och de kungliga avtalen, det tredje ståndets skriftserier; fördragen, försvarspakterna och de federationsannalerna; tvätta, tvätta o ni regn! alla skinn och pergament av samma färg som ålderdomshemmen och leprasjukhusen, i samma färg som elfenbensfossil och gamla åsnetänder tvätta, tvätta o Regn! minnets tjocka liggare. O Regn! tvätta i människans hjärta människans vackraste sånger: de vackraste meningarna, de vackraste avsnitten; de bäst sammansatta meningarna, de lyckligast uppkomna sidorna. Tvätta, tvätta i människornas hjärtan deras smak för visor, för elegier; deras smak för folkdans och rondeau; de mest lyckade uttrycken; tvätta den attiska grammatikens salt och eufemismens honung, tvätta drömmens bäddhalm och vetandets ströbädd; i den människans hjärta som inte vägrar, i den människans hjärta som inte känner avsmak, tvätta, tvätta o ni Regn! människans vackraste gåvor de mest lämpade för förnuftets storverk. VIII Fikonträdet i regnet förlorar rättegången mot Staden. Irrblosset under himlens blåst Och att det till och med kom iväg för att leva hos oss!... och ni nekar inte så plötsligt att av intet kom intet. Den som vill veta vad som händer med regnen under deras färd över jorden, får komma och bo på mitt tak bland symboler och förebud. Löften som inte hålls! Sådd som outtröttligt sås! Och se där rökslingorna på människornas gator! Må blixten slå ned, ha! som går ifrån oss! Och vi kör

10 tillbaka till stadsportarna De kraftiga regnen på marsch i april, de kraftiga regnen på marsch under piskan som en orden av flagellanter. Där den svarta jungfrujorden vaknar är vi plötsligt än naknare och utlämnade åt doften av mull och kåda. Det är den friskare jorden under ormbunksbestånden där de stora fossilerna snuddar vid den drypande blöta kalkleran, Och rosorna i kroppens tunga lusta efter ovädret, jorden, jorden som ännu har smak av kvinnan som blivit kvinna. Det är den upplivade staden i skenet av tusen svärd, kröningarnas flykt över marmorn, himlen kvar i fontänernas baljor, Och guldsuggan uppe på stenstoden på de öde torgen. Det är den kvardröjande glansen på de cinnoberröda inkörsportarna; det svarta silverdjuret monterat på järn vid trädgårdarnas lägsta port; Det är de unga änkornas kroppsliga längtan och de unga krigsänkornas, som stora beseglade urnor. det är denna spänstighet som klättrar upp på det talade språkets krön, skummet som är kvar på diktens läppar, Och människan som hela tiden ansätts av nya idéer från alla håll och ger efter för tyngden av andens djupa dyningar: det höga kvädet, det höga kvädet i vattnen som slösas bort! och min dikt, o Regn! som aldrig blev skriven! IX Vad väger vattnet från himlen när natten brutit in och grindarna stängts där borta där ungskogen härskar ensam? På spjutens skarpaste spets av min egendom! och

11 alla likvärdiga ting i det andliga gisslet, I kväll bär du skammen allra högst upp, mitt skratts förskräckande Herre. * ty sådana är dina njutningar, Herre, på diktens förtorkade tröskel, där mitt skratt förskräcker härlighetens gröna påfåglar. *

12 Dikt till en Främling Anmälningslagen för främlingar I Varken sand eller halm skall sjunga om kommande århundradens gång där gatan blev utlagd för Dig i stenar utan minnen o mer obönhörliga och grönare sten än det gröna kastilianska blodet vid Din tinning o Främling! En evighet av värme vilar tungt på tystnadens persienner och huset som rör sig i sina ankare djupt där nere ser en frukt mogna i lampornas sken mitt på dagen snart halvvarma nya lidanden som kläcks Men de nedslitna spårvagnarna som en kväll svängde bort på hörnet, som åkte bort på spår bland Atlantens öar, över gator och över övergång på övergång och rondellerna vid observatorierna överväxta av långarmade alger genom kvarteren med rinnande vatten och djurparker med horder av cirkusfolk, genom negrernas kvarter och de barnrika inflyttade asiaternas, och förbi de vackra solstånden i grönt på de atollrunda torgen (där en kväll federationens kavalleri slagit läger, o tusen sjöhästhuvuden!). Sjung om gårdagen, sjung om ett avlägset fjärran, sångerna om längtan bort dit där vaggan stått och på Kattfågelns två toner, de unga huvudstäderna insvepta i syrsor i sommarens trädkronor och här vid din dörr dessa två spårvagnsspår komna någonstans ifrån och som inte sagt sitt sista ord, de är för dig, främling. * Den svunna kärlekens gata... Den svunna kärlekens gata... nynnar den anmälningsskyldiga i skenet av sina lampor och här har hennes främlingsspråk missat något.

13 II... Inte tårar hade Du trott det? men denna längtan att få återse något som långsamt kommer till oss genom svärdet som bränt sig fast i all denna världs glödande kol, ( o, Strogoffs sabel så nära som våra ögonfransar!) kanske också det allra spädaste törnets tagg i hjärtat under kvinnors skinn av min ras och änkan som njuter för mycket, jo, så är det ändå, av de alltför långa cigarrerna ända till gryningen, hos folket i mitt lampsken, till ljudet av väldiga vatten som den Nya Världen låter oss höra om natten.... du sjunger det är din sång - du som sjunger om alla avvisningar i världen, kan du inte sjunga en nattens sång för mig lika stark som min längtan? En nådens sång för väntans tid och för gryningen som är svartast i althoeornas hjärtblad? Vi har fått vårt stora mått av våld på jorden... o ni människor från Frankrike, kan ni inte göra mer under den tid på året som är för människor bland lärkors och alla klosterklockors skrianden, för att jag skall höra tvätterskornas skratt i stengränderna stiga uppåt i gyllene halmstrån och i era kungars toalettpuder?.... säg inte att en fågel sjunger och att den sitter på mitt tak iklädd rött som en kyrkofurste. Säg inte att ekorren sitter på verandan du såg den. Och barnet med tidningarna och nunnorna med sin insamling och mjölkutbäraren. Säg inte att ett örnpar mot himlens bakgrund sedan i går har förtrollat staden med sina majestätiska rörelser. ty allt det där är det verkligen sant, det som varken har historia eller mening, varken vapenvila eller återhållsamhet?... ja, allt det där som är oklart och inte betyder något för mig och vilar lättare än en nyckel till Europa färgad i blod på mina nakna kvinnohänder Ah, är allt det där verkligen sant?... (och vad är nu också denna kopparärgade fågel på min tröskel som inte ser riktigt riktig ut, och som de kallar Stare?). Den svunna kärlekens gata... Den svunna kärlekens gata... nynnar exilens klockor och här har deras främlingsspråk missat något.

14 III Gudar så nära, gudar som blöder, målade och slutna ansikten! I lampornas apelsinlund mognar den djupaste avgrunden. Och ändå stiger vågor av ljus upp mot dina stängda persienner, sommaren går redan mot sitt slut och drar sina ankarkättingar, drar mot den rosafärgade dagjämningen som glasmålningarna i absiderna. Jag går min väg o minne! med den fria människans steg, utan hord eller stam, där timglaset sjunger. Och med pannan fri med en krans av självlysande bin under en viddernas stålhimmel som framför ett hav. Jag visslar på mitt misstrogna folk, ännu i drömmen klappar jag min hund från Europa som var vit och mer poet än jag bland så många osynliga. * Den svunna kärlekens gata... Den svunna kärlekens gata... nynnar ängeln till Tobi och här har hennes främlingsspråk missat något. *

15 Snöfall I Och så kom snön, den första snön efter sin långa frånvaro och lade sig i vådor vävda av dröm och verklighet; och då man inte längre mindes någon oro mer, lade sig en svalka som av linne över våra heta tinningar. Och så var det en morgon i saltgrå gryning strax före sjätte timmen liksom en nödhamn, eller en efterskänkt plats för den tacksamme och så i denna tystnad svärmade flera stora oden i frihet. Och i denna natt vet vi intet om skrivandets arbete men bär inom oss historiens spår som burit människor; och dessa städer på höjderna i vulkanisk sten, ett hårdnat skum, fullt av självlysande insekter i stenens hålgångar, platser som hela tiden växt, blomstrat, och glömt vad de betytt. Och bara de som fick veta något om det hade minnen som svek dem och berättelser som aldrig slutade. Och vad anden fattat av dessa svårtydda ting är vi okunniga om. Ingen har märkt och ingen känt i denna timma den silkesmjuka beröringen högst upp på stenens utsida, ingen nuddat vid detta sköra och obetydliga ting, som vid ett sakta vidrörande med ögonfransar. Eller på det yttre skiktet av brons och de utskjutande balkarna i kromglänsande stål, på natursten av stumnat porslin och de tjocka takpannorna av glas och utanverket i vitmetall, och som ingen har kunnat beträda och vars glänsande ingen har mattat. som när ångan just stiger ur den varma munnen, som när dödsångestens nakna klinga dras ut för första gången snöade det. Och om dessa under kan vi nu berätta. Med gryningens förstummade fjäderpenna i handen, och med en

16 stor och legendomsusad uggla, ett offer i en kropp vit som dahliorna, beredd för andens rörelser. Och runt om oss de många undren och dukade bord. Och må räddningen möta på terrassernas framsida där Arkitekten för några somrar sedan visade oss nattskärrans ägg. II Jag vet att fartyg i nöd i hela denna bleka massa av yngel riktar sitt bölande som döv boskap mot människors och gudars blindhet. Ja, och världens hela elände kallar på lotsen i det öppna havet utanför flodmynningarna. Jag vet att vid de stora vattenfallen knyts märkliga band mellan himmel och vatten: nattfjärilars ofullbordade bröllop och sländors ofullbordade fester. Och över de stora järnvägsstationerna, inrökta av gryning, frambringar den mjölkvita natten en mistelfest. Här hörs också fabrikens siren strax före sjätte timmen och där borta de mycket stora sjöarna som tar över morgonskiftet och byggplatserna som är upplysta hela natten med ett högt stjärngaller på himlens trappa. Det är de tusen lamporna som smeks av snöns råsilke mycket pärlemor som bildas, mycket oskadd pärlemor begrundar den sitt svar i vattnets djup? o alla ting som skall återfödas, o ni som är hela svaret! Och så är visionen till slut ograverad och hel! Det snöar på gudarna i tackjärn och på stålverken som smider tidebönerna; på stenkolsslaggen och soporna och betesgräset på jordvallarna: det snöar på den febrige och männens arbetsredskap en finare snö än korianderns frö i öknen, en kallare snö än ungdjurens första mjölk i april det snöar där borta i väst på sädesmagasinen och på rancherna och på de stora slätterna utan historia, som sträcker ut sig mellan ledningsstolpar som ritningar till städer som skall byggas och på den döda askan efter de övergivna lägren. På bergstrakterna som ännu inte satts för plogen försurade av nedfallande syra, och på stråken av granar insnärjda av taggiga örnar, som segertecken vad har du sagt du trapper, med dina sysslolösa två händer? Och på nybyggarens hacka - vilken oroande ljuvlighet har denna natt lagt sig till vila? det snöar, bortom kristenheten, på de spädaste busksnåren och på

17 ungboskapen. Min närvaro är förmäld med världen! och någonstans i världen där tystnaden lyser upp drömmars lärkträd, lyfter sorgsenheten sin mask buren av en tjänstekvinna. III Det var inte nog att så många hav, det var inte nog att så många kontinenter hade skingrat våra års förlopp. På den nya flodstranden där vi halar in våra vägnät med sin växande last krävdes också denna snös koralsång för att med ett ryck föra oss till oss spåren av våra steg övertäcker du på den mest vidsträckta världsdelens vägar våra års mening och färder, du frånvarons slösande snö, grymma snö i kvinnors hjärta där längtan rinner ut? Och Den jag tänker på av alla kvinnor av min ras lyfter mot sin Gud sitt milda ansikte ur djupet av sin mognads tid. Och det är en ren ras som bevarar sin nåd i mig. Må vi överlämnas båda två åt detta språk utan ord som du använde, o du så helt närvarande, o du så helt tålmodig! Och som ett stort nådens Var hälsad i våra fotspår sjunger stilla vår ras oförvanskade sång. Och sedan så länge har denna ångestens sötma vakat över mig. Du så högvördiga Fru har varit förstummad i skuggan av dina kors; men kroppsligen fattig på ditt livs krön har du i ditt hjärta varit levande kvinna i alla hemsökta kvinnor som man ödmjukt bönfallit mitt i det sköna landskapets inhägnad där vi bränner barrstickorna ser vi de tidlösa kvinnornas ömkanden som varit utan männens armar. Och vem ska då föra dig i denna långa tid som änka till dina underjordiska kyrkor där lampljuset flämtar och bina är - gudomliga?. Och all denna tystnadens tid på främmande jord, i de bleka knopparna i björnbärsbuskarna har jag sett dina ögon tröttas och blekna. Och bara du bar upp denna stumhet i människans hjärta som en svart sten ty våra år är betesmarker som ingen arrenderar men som en mäktig Bebådelse i våra spår följer oss på håll sången, släktskapets rena sång. Och så länge har ångestens sötma vakat över oss

18 snöade det denna natt i denna del av världen där du knäpper händerna? här hörs det tunga ljudet av kedjor på gatorna där människorna springer i skuggan av sig själva. Och vi visste inte att en så stor mängd kedjor fanns i världen för att utrusta hjulen som flyr mot dagen. Och också detta skrapande med spadar vid våra portar, o helgdagsaftnar! Negrerna i vägförvaltningen vandrar på jordens munsår som indrivare av saltskatt. En lampa överlever nattens cancer. Och en askrosa fågel som stekts hela sommaren lyser plötsligt upp vinterns kryptor som Fasens fågel i timmarnas bok från år Tusen maka till världen min närvaro, maka till världen min väntan! Må lögnens friska andedräkt förhäxa oss! och människors sorg finns hos människorna, men också denna kraft utan namn också den, och denna nåd från ögonblick till ögonblick som de säkert kunnat le åt. IV Ensam om att göra en sammanfattning här uppe i detta hörnsovrum som omges av en Ocean av snö. skall jag en ögonblickets otrygga gäst - en människa utan bevis eller vittne, lossa min smala bädd som en pirog som skjuts ut ur sin ensliga vik?... De som slår läger varje dag allt längre bort från platsen där de föddes, de som varje dag drar sin farkost över andra stränder förstår för varje dag dessa oläsliga tings förlopp bättre; och när de färdas uppför floderna till källan mellan glänsande väggar av grönt, hejdas de plötsligt av dessa uppfordrande rop av tungor som alla förlorar sitt stingande. När så månens ändlösa balansgång plötsligt hejdas, fullföljer den halvnakne mannen på snöns Ocean en sällsam avsikt med ord som släpper taget. Förmäld med världen är min närvaro, förmäld med världen min försiktighet!.. och åt det hållet där de första källsprången finns, vänder jag mig om med dagen, som en resenär vars uppträdande under nymånen vacklar och vars mått och steg leder vilse, här kommer jag, som avser att förirra mig in i det talade språkets äldsta avlagringar, in ibland de översta fonetiska avsnitten: ända till mycket avlägsna språk, ända till fullt utvecklade och mycket sparsamma språk,

19 som dessa dravidiska språk som varken hade tydliga ord för i går eller i morgon. Kom och följ oss som har ord att uttala: vi lyfter upp detta högsta nöje utan tecken där den uråldriga mänskliga meningen löper. Vi rör oss bland verkliga ljudbortfall och återstoden av uråldriga förstavelser som förlorat initialerna och som förebådar aktningsvärda, språkvetenskapliga verk, vi banar oss våra nya vägar ända till dessa ohörda uttryck där andningen hålls tillbaka bakom vokalerna och andhämtningen märks tack vare sådana halvt ljudande läpprörelser på jakt efter rena slutvokaler. Och det var på morgonen under det renaste ordet ett vackert landskap utan vare sig hat eller oginhet, en nådens och tacksamhetens plats där andens trygga föraningar steg upp; och som en mäktig Bebådelse i vår väg den stora av all snö vita ringformade rosenträdgården färska blomflockar, blomkvastar, färskt kötthölje under bönorna, ha! Så mycket osyrat bröd som finns kvar på den kringirrandes läppar! vilken ny flora avlöser oss blomman och frukten på ett friare ställe? Vilken knytnål av ben i händerna på äldre kvinnor, vilken elfenbensmandel i händerna på de yngre kvinnorna skall väva ett mer väldoftande linne åt oss för att bränna de levande? förmäld med världen vårt tålamod, förmäld med världen vår längtan! Ah! hela drömmens hylle i höjd med ansiktet! Och du o värld hänför oss igen med din friska, lögnaktiga andedräkt! där man än kan vada över floderna där man än kan vada över snön, kommer vi att gå förbi en människa som vi denna kväll inte kan vada över.. Och bortom detta finns drömmens stora sömnader, och allt detta brukbara, goda, där den varandes förmåga används Från och med nu skrivs intet mer in på denna sida. *

20 Efterskrift Av de tre dikterna i denna lilla antologi är Snöfall ovanlig i den meningen att den ger vissa biografiska upplysningar om diktaren själv. Alla tre är skrivna i exil i USA. Den är dedicerad till modern Françoise Saint-Léger Léger, som också skymtar fram i sång III tillsammans med barndomsminnen av kvinnor från barndomens Guadeloupe. Hela dikten är nostalgisk och skriven i nedstämt tonläge, förklarat av den diplomatiska karriärens avbrott den nazistiska ockupationsmakten i Frankrike och Vichyregeringen är förmodligen skyldiga till att Perse fick lämna Quai d Orsay som kabinettssekreterare 1942 och till landsflykten till USA och livet där. Som arbetslös diplomat skulle Perse helt ägna sig åt sin diktning som gav honom Nobelpriset i litteratur 1960, mycket tack vare Dag Hammarskjöld, som invalts i Svenska Akademin. Mellan dessa två uppstod en i många avseenden fruktbärande vänskap. Perse medverkade till valet av Hammarskjöld som FN:s generalsekreterare och Hammarskjöld översatte Perses Chronique, Krönika, till svenska. Snöfall, Neiges, handlar om ett diktverks första trevande livstecken och födelse i amerikansk miljö, slutorden är Från och med nu skrivs intet mer på denna sida. Verket handlar egentligen om ett diktverks tillblivelse och avslutande. New York är diktens utgångspunkt, men Perse söker sig tillbaka till den karibiska värld han växt upp i, till sina resor i världen och till människor han mött i sin tjänst. Den amerikanska materialismen antyds i skyskrapornas konstruktioner med det urbaniserade djurlivet exemplifierat av nattskärran som byggt bo på skyskrapans tak. Naturen tas i dikten mer och mer över av industrialismens krafter.

21 Det vilar en känsla av smärtsam ensamhet över dikten som mynnar ut i ett sökande efter språkets uråldriga former. Det har också sagts många gånger om Perse, som varken hörde hemma i Frankrike eller i USA, att hans enda hemland var det franska språket. I detta språk når Perse ett mästerskap av visionärt djup och universell giltighet. Hans diktning vill vara opersonlig och nästan prästerligt liturgisk i en väldig hymn till världen. Saint-John Perse ( ) var medlem av en vit familj i en social överklass i den karibiska världen som varit den tragiska slavhandelns stora transitcentrum i århundraden. Familjen bodde på Guadeloupe där fadern hade en affärsrörelse. Som alla familjer som stod över slavklasserna var det av största betydelse att ha en historia som gick långt tillbaka i tiden, det enda sociala adelsmärke som kunde uppnås. Bara diktarens val av namn avspeglar behovet att vara för sig, per se, och samtidigt eftersträva en slags upphöjelse, det persiska, en referens till en försvunnen era i en en gång mäktig kultur. Diktarens namn är en ren konstruktion. Denna dragning till både det avskilda utanförskapet och hemhörighet i en kosmopolitisk värld gjorde honom till en person som uppfattades högdragen och svårtillgänglig. Han uppdiktar ett ursprung åt sig själv som kunde exemplifieras av fågeln från Phasisfloden som omnämns i sång III. Phasis är det gamla namnet på floden Rioni som från Kaukasus rinner ut i Svarta havet. Av Phasis har fasanen fått sitt namn. Det är med sådana medel Marie-René Alexis Saint-Léger-Léger, som var hans riktiga namn, vill söka sin identitet. En sällsam fågel som alltid tycks överleva och som beundras för sin skönhet. Detsamma kunde kanske sägas om Perses diktning: snårig och svårtillgänglig men fascinerande originell och storslagen på sitt sätt. Akademins motivering hade 1960 följande lydelse: Saint- John Perse tilldelas Nobels pris i litteratur för den höga flykten och den bildskapande fantasin i hans diktning som visionärt avspeglar tidsläget. Dikten Snöfall har i den svenska översättningen publicerats i tidskriften Lyrikvännen 1/2010 årgång 57. Göran Fäldt

En körmässa om att hitta hem

En körmässa om att hitta hem En körmässa om att hitta hem Text och musik av Johan & Hanna Sundström Välkommen Klockringning Andas (Introitus) Andas, andas frihet andas nåd. Morgondagen randas. Sjung Guds ära, Han är här. Glädjens

Läs mer

l á s z l ó v i l l á n y i ö v e r s ä t t n i n g o c h e f t e r o r d a v d a n i e l g u s t a f s s o n p e c h

l á s z l ó v i l l á n y i ö v e r s ä t t n i n g o c h e f t e r o r d a v d a n i e l g u s t a f s s o n p e c h under tiden l á s z l ó v i l l á n y i ö v e r s ä t t n i n g o c h e f t e r o r d a v d a n i e l g u s t a f s s o n p e c h h:ström Text & Kultur Skolgatan 41 903 27 Umeå forlag.hstrom.se forlag@hstrom.nu

Läs mer

INDISKA BERÄTTELSER DEL 1 GUD I ALLT Av Tove Jonstoij. Uppläsning av Cecilia Frode. Indiska Berättelser del 1

INDISKA BERÄTTELSER DEL 1 GUD I ALLT Av Tove Jonstoij. Uppläsning av Cecilia Frode. Indiska Berättelser del 1 INDISKA BERÄTTELSER DEL 1 GUD I ALLT Av Tove Jonstoij Uppläsning av Cecilia Frode Indiska Berättelser del 1 (prata) I den här serien ska vi presentera några av hinduismens mest kända berättelser i form

Läs mer

Om någon förblir i mig bär han rik frukt! Av: Johannes Djerf

Om någon förblir i mig bär han rik frukt! Av: Johannes Djerf Om någon förblir i mig bär han rik frukt! Av: Johannes Djerf Vi har under de senaste två söndagarna talat om längtan efter liv i den kristna tron. Längtan efter Guds Helige Ande och att fortsätta bygga

Läs mer

Make, far. 050 Det hövs en man att viska ett lugnt farväl åt det som var. Bo Bergman

Make, far. 050 Det hövs en man att viska ett lugnt farväl åt det som var. Bo Bergman 050 Det hövs en man att viska ett lugnt farväl åt det som var. Bo Bergman 051 Arbetsfyllt och strävsamt har Ditt liv varit Lugn och stilla blev Din död. 052 053 Du bäddas i hembygdens Det suckar av vemod

Läs mer

Tunadalskyrkan 14 02 09. Bilder av livet. Dan 3, PS 126, Ps 35

Tunadalskyrkan 14 02 09. Bilder av livet. Dan 3, PS 126, Ps 35 1 Tunadalskyrkan 14 02 09 Bilder av livet Dan 3, PS 126, Ps 35 Ibland kan vi behöva bilder eller berättelser för att få hjälp att förstå livet och tillvaron, för de kan spegla vår situation, utan att vara

Läs mer

Samling - Musikstycke/solosång/gemensam sång till inledning/övergång

Samling - Musikstycke/solosång/gemensam sång till inledning/övergång Ordning vid dop av barn Denna ordning kan infogas som en del i en större gudstjänst eller vara fristående. Anvisningar, bibeltexter och böner är förslag som kan väljas och formuleras efter situationens

Läs mer

Huset på gränsen. Roller. Linda Hanna Petra. Dinkanish. Pan Näcken Skogsrå Troll Älva Häxa Vätte Hydra

Huset på gränsen. Roller. Linda Hanna Petra. Dinkanish. Pan Näcken Skogsrå Troll Älva Häxa Vätte Hydra Huset på gränsen Roller Linda Hanna Petra Dinkanish Pan Näcken Skogsrå Troll Älva Häxa Vätte Hydra Scen 1 Linda, Hanna och Petra kommer in och plockar svamp som dom lägger i sina korgar - Kolla! Minst

Läs mer

En liten hjälp till BAS grupperna i Lidköpings församling

En liten hjälp till BAS grupperna i Lidköpings församling En liten hjälp till BAS grupperna i Lidköpings församling Sida2 BAS ABC Några grunder för BAS grupper i Lidköpings församling En BAS grupp är en grupp i församlingen. Där man på ett nära sätt kan träffas

Läs mer

Rolf H Reimers. Skiss till de första 14 sidorna

Rolf H Reimers. Skiss till de första 14 sidorna SE Skiss till de första 14 sidorna Rolf H Reimers Texten skrevs ursprungligen i april 1990 efter två inte helt lyckade operationer när jag låg på sjukhuset på grund av näthinneavlossning. Den handlar inledningsvis

Läs mer

F. Välsignelse av industrianläggning, eller annan arbetsplats

F. Välsignelse av industrianläggning, eller annan arbetsplats F. Välsignelse av industrianläggning, kontorslokal eller annan arbetsplats En präst kan på begäran förrätta välsignelse av en industrianläggning, en kontorslokal eller en annan arbetsplats. Psalmer Följande

Läs mer

VÄLSIGNELSE AV ETT HEM

VÄLSIGNELSE AV ETT HEM VÄLSIGNELSE AV ETT HEM Fetstil läser liturg, normal av alla, kursiv är instruktioner SAMLING Samlingen sker i hallen eller annan lämplig plats. Rökelse kan tändas och välsignat vatten bäras tillsammans

Läs mer

En helande Gud! Av: Johannes Djerf

En helande Gud! Av: Johannes Djerf En helande Gud! Av: Johannes Djerf Jag tänkte att vi idag skulle läsa ifrån Mark.7:31 32. Vi läser Det här är en fantastisk berättelse tycker jag om en man, vars öron fick nytt liv. Vi vet inte riktigt,

Läs mer

istället, och reser än hit och än dit i tankarna. På en halv sekund kan han flyga iväg som en korp, bort från

istället, och reser än hit och än dit i tankarna. På en halv sekund kan han flyga iväg som en korp, bort från Reslust Tulugaq tycker att det är tråkigt att öva bokstäverna på tavlan. De gör det så ofta. Varje dag faktiskt! Så han ser ut genom fönstret istället, och reser än hit och än dit i tankarna. På en halv

Läs mer

Hubert såg en gammal gammal gubbe som satt vid ett av tälten gubben såg halv död ut. - Hallå du, viskar Hubert

Hubert såg en gammal gammal gubbe som satt vid ett av tälten gubben såg halv död ut. - Hallå du, viskar Hubert Ökpojken Mitt i natten så vaknar Hubert han är kall och fryser. Han märker att ingen av familjen är där. Han blir rädd och går upp och kollar ifall någon av dom är utanför. Men ingen är där. - Hallå är

Läs mer

texterna till "innan. under. efter" samtliga skrivna av sandra vilppala

texterna till innan. under. efter samtliga skrivna av sandra vilppala texterna till "innan. under. efter" samtliga skrivna av sandra vilppala himlen och golvet och det jag är fattig utan dig urholkat pank och dessvärre mindre än jag trodde när du fattas du är som en cirkus

Läs mer

Sätt locket på! Soleyman Ghasemiani

Sätt locket på! Soleyman Ghasemiani Sätt locket på! Soleyman Ghasemiani * Sätt locket på! * Poet: Soleyman Ghasemiani * Första upplagan, Oktober 1997 * ISBN. 91-973239 - 0 - x * Hanaförlaget Box 6040 424 06 Angered * Omslag: Simko Ahmad

Läs mer

En 34 veckors onlinereträtt i det dagliga livet. Vägledning vecka 2

En 34 veckors onlinereträtt i det dagliga livet. Vägledning vecka 2 i En 34 veckors onlinereträtt i det dagliga livet Vägledning vecka 2 Vägledning: Vi tittar närmare på våra berättelser Vår historia från djupet När vi granskade vårt livs historia i fotoalbumet förra veckan,

Läs mer

En resa på livets kanal

En resa på livets kanal En resa på livets kanal (Friluftsgudstjänst i hamnen) Av: Johannes Djerf Det här är ju en dag som för många handlar om vatten och båtar, vilket jag tycker är väldigt härligt. Men jag ska ändå börja med

Läs mer

B. När en kyrka byggs

B. När en kyrka byggs B. När en kyrka byggs Innan arbetet med en ny kyrka påbörjas eller när grundstenen muras kan man fira andakt på byggplatsen. Detta material kan också användas vid andakter när andra församlingslokaler

Läs mer

Lgr 11 - Centralt innehåll och förmågor som tränas:

Lgr 11 - Centralt innehåll och förmågor som tränas: SIDAN 1 Författare: Josefine Ottesen Boken handlar om: Boken är en grekisk saga, som handlar om den grekiske pojken Teseus. Han börjar bli tillräckligt gammal, för att lämna sin mamma och morfar. Han vill

Läs mer

Nu bor du på en annan plats.

Nu bor du på en annan plats. 1. Nu bor du på en annan plats. Ibland tycker jag det känns lite svårt borta är det som en gång varit vårt Aldrig mer får jag hålla din hand Mor, döden fört dig till ett annat land refr: Så du tappade

Läs mer

I (Guds:)Faderns och Sonens och den helige Andes namn.

I (Guds:)Faderns och Sonens och den helige Andes namn. VIGSELGUDSTJÄNST KLOCKRINGNING MUSIK SAMLINGSORD I (Guds:)Faderns och Sonens och den helige Andes namn. Inför Guds ansikte har vi samlats till vigsel mellan er, NN och NN. Vi är här för att be om Guds

Läs mer

Bo ner fo r fred. Herre, kom med vishet till dem som har att fatta avgörande beslut som rör hela skapelsens framtid.

Bo ner fo r fred. Herre, kom med vishet till dem som har att fatta avgörande beslut som rör hela skapelsens framtid. Bo ner fo r fred Herre, tag hand om vår fruktan och ängslan över vad som händer i vår värld, du som kom till oss vapenlös men starkare än all världens makt. Visa oss och världens makthavare på vägar att

Läs mer

Nu gör jag något nytt

Nu gör jag något nytt Nu gör jag något nytt Linda Alexandersson fredag 15 maj Det började med att två tjejer i min församling i Arvika, åkte ner hit till Göteborgsområdet för att träffa en präst. De hade bekymmer på ett område

Läs mer

Grodor. Malmö Naturskola. Små grodorna, små grodorna är lustiga att se Ej öron, ej öron, ej svansar hava de

Grodor. Malmö Naturskola. Små grodorna, små grodorna är lustiga att se Ej öron, ej öron, ej svansar hava de Grodor Små grodorna, små grodorna är lustiga att se Ej öron, ej öron, ej svansar hava de Fel. Grodor har både öron och svans. Öronen sticker inte ut på kroppen som på människor men de finns där. Örat syns

Läs mer

Barn och vuxna stora och små, upp och stå på tå Även då, även då vi ej kan himlen nå.

Barn och vuxna stora och små, upp och stå på tå Även då, även då vi ej kan himlen nå. Solen har gått ner Solen har gått ner, mörkret faller till, inget kan gå fel, men ser vi efter får vi se För det är nu de visar sig fram. Deras sanna jag, som ej får blomma om dan, lyser upp som en brand.

Läs mer

Gå vidare. Elsa Söderberg åk 6 Österbyskolan

Gå vidare. Elsa Söderberg åk 6 Österbyskolan Gå vidare Elsa Söderberg åk 6 Österbyskolan Förutom smärtan och sjukhuset så känns det rätt konstigt. Hela min familj sitter runt mig, tittar på mig och är bara tysta. Mitt namn är Lyra Locker och jag

Läs mer

LÄTTLÄST UTSTÄLLNINGSTEXT ARKITEKTUR I SVERIGE. funktion, konstruktion och estetik

LÄTTLÄST UTSTÄLLNINGSTEXT ARKITEKTUR I SVERIGE. funktion, konstruktion och estetik LÄTTLÄST UTSTÄLLNINGSTEXT ARKITEKTUR I SVERIGE funktion, konstruktion och estetik Bord 1 Skydd mot vind, fukt och kyla Vi som bor långt norrut på jordklotet har alltid behövt skydda oss mot kyla. För länge

Läs mer

3. Hmm Hmm Hmm osv. 2. Se, då krypa tomtar upp ur vrårna, upp ur vrårna Lyssna speja trippa fram på tårna, fram på tårna

3. Hmm Hmm Hmm osv. 2. Se, då krypa tomtar upp ur vrårna, upp ur vrårna Lyssna speja trippa fram på tårna, fram på tårna LUCIASÅNGEN Natten går tunga fjät runt gård och stuva Kring jord som soln förlät, skuggorna ruva Då i vårt mörka hus Stiger med tända ljus Då i vårt mörka hus, stiger med tända ljus Natten var stor och

Läs mer

Hon log, ett litet bittert leende. Så söt, så vacker hon var! Det var fest på slottet i går kväll, började hon. Bröllop. Alla var där och vi hade

Hon log, ett litet bittert leende. Så söt, så vacker hon var! Det var fest på slottet i går kväll, började hon. Bröllop. Alla var där och vi hade Hon log, ett litet bittert leende. Så söt, så vacker hon var! Det var fest på slottet i går kväll, började hon. Bröllop. Alla var där och vi hade många gäster från utlandet. En av dom tyska prinsarna uppvaktade

Läs mer

Bikt och bot Anvisningar

Bikt och bot Anvisningar Bikt och bot Anvisningar Som kyrka, församling och kristna har vi fått Guds uppdrag att leva i, och leva ut Guds vilja till frälsning för hela världen. Vår Skapare, Befriare och Livgivare återupprättar.

Läs mer

Ensam och fri. Bakgrund. Om boken. Arbetsmaterial LÄSAREN. Författare: Kirsten Ahlburg. www.viljaforlag.se

Ensam och fri. Bakgrund. Om boken. Arbetsmaterial LÄSAREN. Författare: Kirsten Ahlburg. www.viljaforlag.se Arbetsmaterial LÄSAREN Ensam och fri Författare: Kirsten Ahlburg Bakgrund Ensam och fri är en berättelse om hur livet plötsligt förändras på grund av en skilsmässa. Vi får följa Lena och hennes tankar

Läs mer

"Vem" Vem vet egentligen vad du heter, och vem du är På så mycket glädje och värme du bär Jag känner mig som en svan. fastfrusen i is Räven kommer,

Vem Vem vet egentligen vad du heter, och vem du är På så mycket glädje och värme du bär Jag känner mig som en svan. fastfrusen i is Räven kommer, Nr 2 Innehåll "Vem"... 3 DU OCH JAG"... 4 "En Sång"... 7 "Inbördeskrig"... 8 "Ser"... 9 "Livet går vidare"... 10 "Karlstad"... 11 "Råg och vete"... 12 "Tack"... 13 "Finns"... 14 "Kyssar"... 15 "Demonstrera

Läs mer

[Något på riktigt] Av: Johannes Djerf

[Något på riktigt] Av: Johannes Djerf [Något på riktigt] Av: Johannes Djerf I söndags så träffades vi ledare på lägret för att förbereda allt och be för varje tonåring och deras väg tillsammans med Jesus. På kvällen firade vi nattvard tillsammans,

Läs mer

Himmel och jord förkunnar Hans heliga namn Jesus är upphöjd min Konung är upphöjd över allt. 2 Välkommen till denna plats

Himmel och jord förkunnar Hans heliga namn Jesus är upphöjd min Konung är upphöjd över allt. 2 Välkommen till denna plats 2 Välkommen till denna plats Välkommen till denna plats Välkommen in i mitt öppna hjärta Du har sagt i ditt ord att du tronar på vår lovsång Så vi ärar dig, och vi prisar dig Och vi offrar denna kärlekssång

Läs mer

En prinsessa möter sin Skyddsängel

En prinsessa möter sin Skyddsängel En prinsessa möter sin Skyddsängel rinsessan Ileana föddes 1909 i Bukarest i Rumänien och var den yngsta dottern till Kung Ferdinand och drottning Marie. När hon var liten hade hon ett möte med änglar

Läs mer

När det våras skickar jag till dig. ... frånamsterdam

När det våras skickar jag till dig. ... frånamsterdam När det våras skickar jag till dig... frånamsterdam. Jag ska skicka varje dag till dig... frånamsterdam Vad tar ni för...där i fönstret? Med svansen i vädret så stolt. Vad tar ni för...där i fönstret?

Läs mer

Rita och Krokodil IGELKOTTEN

Rita och Krokodil IGELKOTTEN Rita och Krokodil IGELKOTTEN af SIRI MELCHIOR ANDERS SPARRING JANNE VIERTH Version 20 April 2011 Director Siri Melchior Kontakt Producer Lennart Ström Auto Images AB Monbijougatan 17E SE-21153 Malmö E-post.

Läs mer

Julvandring 1. Julvandring 1 ur Jul- och påskvandringar Lotta Sundberg och Argument Förlag, 2010

Julvandring 1. Julvandring 1 ur Jul- och påskvandringar Lotta Sundberg och Argument Förlag, 2010 Julvandring 1 8 Roller Guide... Station 1: Maria... Ängel... Station 2: Josef... INTRODUKTION Guiden kan introducera vandringen ungefär så här: Välkomna! Nu ska vi göra en speciell resa en tidsresa! Vi

Läs mer

Hur prins Siddharta blev Buddha

Hur prins Siddharta blev Buddha buddism Hur prins Siddharta blev Buddha En mycket konstig dröm En natt, i ett land som nu kallas Nepal, satte sig en kvinna plötsligt rakt upp i sin säng. Det var drottning Maya, kung Suddhodanas hustru,

Läs mer

Jag har legat vaken hela natten, sa hon, och bara tänkt på honom. Hon fnissade till. Hon vände sig mot mig och det lyste om henne.

Jag har legat vaken hela natten, sa hon, och bara tänkt på honom. Hon fnissade till. Hon vände sig mot mig och det lyste om henne. Del 1 Det är jag som är kvar. Det är jag som ska berätta. Jag kände dem båda två, kände till hur de levde och hur de dog. Det är inte länge sedan det hände. Jag är ung, som de. Som de? Kan det vara möjligt?

Läs mer

Rymdresan. Äventyret börjar.

Rymdresan. Äventyret börjar. 1 Rymdresan Äventyret börjar. Isac är en helt vanlig kille på 15 år och är trött på morgonen och han älskar äpplen. Han har en katt som heter Snawboll 2. Han har ett kompisgäng också. I kompisgänget så

Läs mer

Sånger och ramsor Öppna förskolan Sävsjö

Sånger och ramsor Öppna förskolan Sävsjö Sånger och ramsor Öppna förskolan Sävsjö 1. När man sjunger så blir man så glad När man sjunger så blir man så glad. När man sjunger så blir man så glad. Så det vill man göra varendaste dag, ja, det vill

Läs mer

Bilder och minnesfragment. Inga Viola Rahm född Lagerström 1923-1992

Bilder och minnesfragment. Inga Viola Rahm född Lagerström 1923-1992 Bilder och minnesfragment Inga Viola Rahm född Lagerström 1923-1992 Detta album består av mammas efterlämnade bilder, brev och andra sparade minnen som jag och syskonen tog hand om efter hennes död. Lelle,

Läs mer

In under mitt tak (3 e Trett, 1 årg, Högmässa och gtj)

In under mitt tak (3 e Trett, 1 årg, Högmässa och gtj) In under mitt tak (3 e Trett, 1 årg, Högmässa och gtj) 41Även om det är en främling, som inte tillhör ditt folk Israel utan kommer från fjärran land för att han hört om ditt namn 42ja, också där skall

Läs mer

Max, var är du? LÄSFÖRSTÅELSE MARIA FRENSBORG ARBETSMATERIAL FÖR LÄSAREN

Max, var är du? LÄSFÖRSTÅELSE MARIA FRENSBORG ARBETSMATERIAL FÖR LÄSAREN ARBETSMATERIAL FÖR LÄSAREN MARIA FRENSBORG LÄSFÖRSTÅELSE kapitel 1 scouterna(sid 3, rad 8), grupp för ungdomar som tycker om naturen försvunnen (sid 3, rad10), borta parkeringen (sid 4, rad 1), där man

Läs mer

Göm Enya! Kärleken är starkare än alla gränser i världen.

Göm Enya! Kärleken är starkare än alla gränser i världen. Göm Enya! Text: Anette Skåhlberg Bild: Katarina Dahlquist Anette Skåhlberg och Katarina Dahlquist 2011 Sagolikt Bokförlag 2011 Formgivning: Katarina Dahlquist www.sagoliktbokforlag.se sagolikt@sagoliktbokforlag.se

Läs mer

Kapitlet OM DÖDEN BOKEN OM DEN LEVANDE GUDEN. Bô Yin Râ

Kapitlet OM DÖDEN BOKEN OM DEN LEVANDE GUDEN. Bô Yin Râ Kapitlet OM DÖDEN i BOKEN OM DEN LEVANDE GUDEN av Bô Yin Râ Mer information om boken finns på: http://www.boyinra-stiftelsen.se Om döden Vi står här framför den dunkla port som människorna måste passera

Läs mer

Publicerat med tillstånd Hjälp! Jag gjorde illa Linn Text Jo Salmson Bild Veronica Isaksson Bonnier Carlsen 2012

Publicerat med tillstånd Hjälp! Jag gjorde illa Linn Text Jo Salmson Bild Veronica Isaksson Bonnier Carlsen 2012 Hjälp! Jag Linn gjorde illa hjälp! jag gjorde illa linn Text: Jo Salmson 2012 Bild: Veronica Isaksson 2012 Formgivare: Sandra Bergström Redaktör: Stina Zethraeus Repro: Allmedia Öresund AB, Malmö Typsnitt:

Läs mer

Originalets titel är Kemono no souja I Touda hen

Originalets titel är Kemono no souja I Touda hen Originalets titel är Kemono no souja I Touda hen Till svenska av Kami Anani Korrektur av Irene Elmerot, red.språkkonsult www.red.se Omslagsbild av Takahiro Asano Omslagsformgivning av Triturus HB Satt

Läs mer

planet och den asfalterade flygplatsen för att äntligen äntligen få känna på marken.

planet och den asfalterade flygplatsen för att äntligen äntligen få känna på marken. Mitt möte med Tibet För drygt ett och ett halvt år sedan blev jag lycklig fadder till två tibetanska barn, Chokyi och Sonam, åtta år gamla. Alltsedan dess har jag haft ett foto på dem ståendes på mitt

Läs mer

sid.1 RÖDLUVAN OCH VARGEN Av Daniel Wallentin och Janne Widmark Film i Dalarna Version 3 Kaserngården 13 2008-02-28 791 40 FALUN 023-262 82

sid.1 RÖDLUVAN OCH VARGEN Av Daniel Wallentin och Janne Widmark Film i Dalarna Version 3 Kaserngården 13 2008-02-28 791 40 FALUN 023-262 82 sid.1 OCH Av Daniel Wallentin och Janne Widmark Film i Dalarna Version 3 Kaserngården 13 2008-02-28 791 40 FALUN 023-262 82 sid.2 EXT. I SKOGEN/ÅN DAG SCEN 1 (10 år) - en söt liten flicka med en röd luva

Läs mer

Om författaren. Om boken. Namn Aron Ålder 9 år Intressen Fotboll och mat Klass 3b Tack till Love Dohns Josef Sahlin

Om författaren. Om boken. Namn Aron Ålder 9 år Intressen Fotboll och mat Klass 3b Tack till Love Dohns Josef Sahlin Om författaren Namn Aron Ålder 9 år Intressen Fotboll och mat Klass 3b Tack till Love Dohns Josef Sahlin Om boken Klara är elva år och har en kompis som heter Amanda. Det finns en dum kille som heter Tobias.

Läs mer

SJÖODJURET. Mamma, vad heter fyren? sa Jack. Jag vet faktiskt inte, Jack, sa Claire, men det bor en i fyren.

SJÖODJURET. Mamma, vad heter fyren? sa Jack. Jag vet faktiskt inte, Jack, sa Claire, men det bor en i fyren. SJÖODJURET Klockan var 10 på förmiddagen en solig dag. Det var en pojke som letade efter stenar på stranden medan mamma solade. Stranden var tom. Vinden kom mot ansiktet. Det var skönt. Pojken hette Jack.

Läs mer

Helande. En nyckel. Av: Johannes Djerf

Helande. En nyckel. Av: Johannes Djerf Helande En nyckel Av: Johannes Djerf Detta är min lilla nyckelknippa (visa), och här har jag bl.a. en nyckel till att öppna kyrkans dörrar med, en nyckel till expeditionen där jag jobbar, en nyckel till

Läs mer

indelade efter kyrkoårets olika teman

indelade efter kyrkoårets olika teman indelade efter kyrkoårets olika teman Första söndagen i advent Ett nådens år Du är den som kommer Ett nådens år Fast du som kommer Hosianna Hosianna (kanon) Här är det fest I advent På en vanlig åsna Stenarna

Läs mer

Det stora kaoset. Simon Petersson

Det stora kaoset. Simon Petersson Det stora kaoset Simon Petersson Marcus har kort blont hår, mycket muskler, är modig och är 32 år. Steve har brunt hår, blå ögon och är 31 år gammal. Cage har kort brunt hår, blåa ögon och är 24 år gamma

Läs mer

Se, jag gör allting nytt.

Se, jag gör allting nytt. Se, jag gör allting nytt. I bibelns sista bok, uppenbarelseboken, kan man i ett av de sista kapitlen läsa hur Gud säger Se jag gör allting nytt (Upp 21:5). Jag har burit med mig de orden under en tid.

Läs mer

Ny Gästfrihet 1. Ämnet här i dag är Ny gästfrihet

Ny Gästfrihet 1. Ämnet här i dag är Ny gästfrihet Ny Gästfrihet 1 En del tycker att det är bra när alla i församlingen känner alla. Vi har en så bra gemeskap. Alla känner alla. Men egentligen är ju det en brist. Församlingens uppdrag handlar ju om att

Läs mer

Buddhismen, lä xä till fredäg 6 feb

Buddhismen, lä xä till fredäg 6 feb Buddhismen, lä xä till fredäg 6 feb Buddhismen är den viktigaste religionen i Sydostasien, på Sri Lanka och i Tibet. Det finns också många buddhister i Kina och Japan. Hindusimen och buddhismen har mycket

Läs mer

Vad är det jag ser? Man står på tårna, håller tal. Höjer glaset och säger skål. Där i muren är det ett hål. Vad är det jag ser, vad är det som sker

Vad är det jag ser? Man står på tårna, håller tal. Höjer glaset och säger skål. Där i muren är det ett hål. Vad är det jag ser, vad är det som sker Vad är det jag ser? Man har idéer och ideal Man står på tårna, håller tal öjer glaset och säger skål är i muren är det ett hål är är en älv bredvid en skog Och på en väg en fårahjord n litet torp, ett

Läs mer

Använd av Gud. Av: Johannes Djerf

Använd av Gud. Av: Johannes Djerf Använd av Gud Av: Johannes Djerf Under den här adventstiden så har vi talat om en sak. Guds angelägenhet att få komma nära ditt liv. Vi har talat om Jesus som sann konung och Gud, som kommer ridandes in

Läs mer

Spot, röd, på pulserande hjärta. (violett sidoljus) Fade.

Spot, röd, på pulserande hjärta. (violett sidoljus) Fade. Publik på plats. Black. Följespot på två ansikten. (två teaterelever) Text: Tårene mine lager glade och triste blomster Jeg vanner med kirkeklokker Å drukne er som en spennende bok Jeg hörer stemmer fra

Läs mer

Välkomnande av nya medlemmar

Välkomnande av nya medlemmar Välkomnande av nya medlemmar Anvisningar Församlingen välkomnar som medlem var och en som bekänner Jesus Kristus som Frälsare och Herre samt är döpt. Församlingen kan ge möjlighet till medlemskap i väntan

Läs mer

Det var en gång en mycket mäktig kung som bara hade en enda son. Pojken skulle en

Det var en gång en mycket mäktig kung som bara hade en enda son. Pojken skulle en Den magiska sjön. (Saga från Chile) Det var en gång en mycket mäktig kung som bara hade en enda son. Pojken skulle en dag få ärva hela kungariket, men han var så sjuklig och svag att kungen undrade om

Läs mer

Själviskt att dö. Så verkade det slutligen som att han var ett gott skratt kort. och livet tog slut. Ovetandes om hur gammal eller ung, hur

Själviskt att dö. Så verkade det slutligen som att han var ett gott skratt kort. och livet tog slut. Ovetandes om hur gammal eller ung, hur Själviskt att dö Så verkade det slutligen som att han var ett gott skratt kort och livet tog slut. Ovetandes om hur gammal eller ung, hur vedertagen eller skonad från livets smädelser och kärlekar. Men

Läs mer

Ellie och Jonas lär sig om eld

Ellie och Jonas lär sig om eld Ellie och Jonas lär sig om eld Ellie och Jonas lär sig om eld Textbearbetning: Boel Werner Illustrationer: Per Hardestam 2005 Räddningsverket, Karlstad Enheten för samhällsinriktat säkerhetsarbete Beställningsnummer:

Läs mer

D. Vid läsårets början

D. Vid läsårets början D. Vid läsårets början Andakten kan förrättas av en präst, en församlingsanställd eller någon från skolan. Psalmer Man kan sjunga någon eller några av följande psalmer: 153, 289, 322, 471, 492 eller 496.

Läs mer

Sagan om kungafamiljen Silver

Sagan om kungafamiljen Silver Sagan om kungafamiljen Silver Det var en gång för länge sen en familj som hette kungafamiljen Silver. De bodde i ett stort slott. Runt slottet var det en bred vallgrav. Muren var gjord av silver med guldstjärnor

Läs mer

Tunadalskyrkan 130804. Nådens gåvor 1 Kor 12:4-11

Tunadalskyrkan 130804. Nådens gåvor 1 Kor 12:4-11 1 Tunadalskyrkan 130804 Nådens gåvor 1 Kor 12:4-11 Den helige Ande skickar överraskande budbärare Ja så löd rubriken på ett blogginlägg som jag råkade hitta på internet. En man med en sjukdom som ibland

Läs mer

Sju små sagor. i urval av Annika Lundeberg

Sju små sagor. i urval av Annika Lundeberg Lilla Sju små sagor i urval av Annika Lundeberg Bockarna Bruse Med bilder av Christina Alvner Det var en gång tre bockar, som skulle gå till sätern och äta sig feta och alla tre hette de Bruse. Vägen till

Läs mer

Babysång Öppna förskolan Sävsjö

Babysång Öppna förskolan Sävsjö Babysång Öppna förskolan Sävsjö 1. Hej, hej på dej Hej, hej på dej, hej, hej på dej, jag kan klappa händerna hela da n. Hej, hej på dej, hej, hej på dej, jag kan klappa händerna hela da n 2. Jag kan klappa

Läs mer

Ge sitt liv för sina vänner

Ge sitt liv för sina vänner Ge sitt liv för sina vänner Predikan av pastor Göran Appelgren (Läsningar: Joh 15:12-17; Himmel och helvete, nr 272, 278:2, 282. Se sista sidan!) Detta är mitt bud att ni skall älska varandra så som jag

Läs mer

Ett. j a g s i t t e r e n stund med pennan mot papperet innan det

Ett. j a g s i t t e r e n stund med pennan mot papperet innan det Ett Jag har älskat tre män. Tobias var den förste. Han gav mig Gud. Den andre, Christer, gav mig kärlek. Och ett barn han aldrig ville veta av. Den tredje mannen heter Bengt. Han kom med döden. j a g s

Läs mer

Vänner kallar jag er

Vänner kallar jag er Vänner kallar jag er Av: Johannes Djerf Många utav er vet jag känner till det sociala nätverket facebook, och går man in på Johannes Djerfs profil och läser om mig så ser man inte bara vad jag gjort den

Läs mer

Hon går till sitt jobb. Hon går till sitt jobb hon hatar sitt jobb hon känner sig ensam och svag Vad kan väl jag göra då

Hon går till sitt jobb. Hon går till sitt jobb hon hatar sitt jobb hon känner sig ensam och svag Vad kan väl jag göra då Hon går till sitt jobb Hon går till sitt jobb hon hatar sitt jobb hon känner sig ensam och svag Vad kan väl jag göra då mer än att älska henne så, som jag gör Hon går på café och sätter sig ner men ingenting

Läs mer

Doften av Kristus Av: Johannes Djerf

Doften av Kristus Av: Johannes Djerf Doften av Kristus Av: Johannes Djerf Inte bara för mig utan för de flesta människor så är det inte alltid enkelt att imorgon minnas allt vad som hände idag, söndagen för två veckor sedan eller söndagen

Läs mer

081901Brida.ORIG.indd 17 08-05-26 15.36.24

081901Brida.ORIG.indd 17 08-05-26 15.36.24 jag vill lära mig magi, sa flickan. Mästaren såg på henne. Urblekta jeans, T-shirt och det utmanande uttrycket som blyga människor gärna tar till helt i onödan. Jag måste vara dubbelt så gammal som hon,

Läs mer

En 34 veckors onlinereträtt i det dagliga livet. Vägledning vecka 7

En 34 veckors onlinereträtt i det dagliga livet. Vägledning vecka 7 Vägledning vecka 7 Syndens oordning Ett personligt mönster Vägledning: Vi avslöjar vår synds mysterium Förra veckan granskade vi vårt syndaregister i ljuset av Guds kärlek till oss. Den här veckan ger

Läs mer

Någon som redan hade växt, det var Björnkram. Men han hade växt under vintern. Han hade alltid varit större än Springer Med Vinden men nu var han

Någon som redan hade växt, det var Björnkram. Men han hade växt under vintern. Han hade alltid varit större än Springer Med Vinden men nu var han Någon som redan hade växt, det var Björnkram. Men han hade växt under vintern. Han hade alltid varit större än Springer Med Vinden men nu var han huvudet längre och nästan dubbelt så bred. Springer Med

Läs mer

Publicerat med tillstånd Stora boken om Sandvargen Text Åsa Lind Rabén & Sjögren 2006

Publicerat med tillstånd Stora boken om Sandvargen Text Åsa Lind Rabén & Sjögren 2006 I huset vid havet var det lördag, och i köket stod mamma och diskade. Zackarina höll henne sällskap, så att hon skulle ha det lite roligare. Hon rullade omkring på golvet, fram och tillbaka, och ylade.

Läs mer

Upptäck naturen! 3. Naturens konsert

Upptäck naturen! 3. Naturens konsert 3. Naturens konsert På våren och försommaren sjunger fågelhanarna. De lockar till sig honor och hävdar revir genom att sjunga. Honorna väljer kräset den som sjunger mest och bäst. Senare på sommaren tystnar

Läs mer

ELFTE K A P I T L E T OM VAD SOM H A N D E UTE I S K O G E N MEDAN B R U M M E L M A N SATT I N S T A N G D I VISTHUSBODEN

ELFTE K A P I T L E T OM VAD SOM H A N D E UTE I S K O G E N MEDAN B R U M M E L M A N SATT I N S T A N G D I VISTHUSBODEN ELFTE K A P I T L E T OM VAD SOM H A N D E UTE I S K O G E N MEDAN B R U M M E L M A N SATT I N S T A N G D I VISTHUSBODEN olycklig: - Oj oj oj, var bar min egen lilla snalla bjornpojke tagit vagen, sa

Läs mer

Bästa vänner Det är bra att ha en bästa vän tycker jag. Vår vänskap kommer att hålla för alltid. Jag är glad för att vi är bästa vänner.

Bästa vänner Det är bra att ha en bästa vän tycker jag. Vår vänskap kommer att hålla för alltid. Jag är glad för att vi är bästa vänner. Veronicas Diktbok Bästa vänner Det är bra att ha en bästa vän tycker jag. Vår vänskap kommer att hålla för alltid. Jag är glad för att vi är bästa vänner. Vi gör roliga saker tillsammans. Jag kommer alltid

Läs mer

POMPERIPOSSAS SÅNGHÄFTE HÄR KOMMER LITE AV VÅRA SÅNGER SOM VI SJUNGER PÅ SAMLINGEN OCH PÅ TEATERVERKSTADEN.

POMPERIPOSSAS SÅNGHÄFTE HÄR KOMMER LITE AV VÅRA SÅNGER SOM VI SJUNGER PÅ SAMLINGEN OCH PÅ TEATERVERKSTADEN. POMPERIPOSSAS SÅNGHÄFTE HÄR KOMMER LITE AV VÅRA SÅNGER SOM VI SJUNGER PÅ SAMLINGEN OCH PÅ TEATERVERKSTADEN. Nu spelar vi på trumman. Nu spelar.på trumman Han/hon spelar medan vi sjunger såhär God dag,

Läs mer

Agenda för gudstjänstens ledare

Agenda för gudstjänstens ledare genda för gudstjänstens ledare = Präst/ledare/liturg = lla Sång 15. Du som söker Du som söker efter fäste, du som famlar efter fred. Vet att räddningen är nära, den som älskar dig är här! Sök ditt inres

Läs mer

Vad Gud säger om Sig Själv

Vad Gud säger om Sig Själv Lektion 3 Vad Gud säger om Sig Själv Treenighetens mysterium uppenbaras endast i Bibeln Guds stora plan är att frälsa genom tron allena på vår Frälsare. Denna plan kan förstås och trodd av det minsta barn

Läs mer

Fröken spöke kommer tillbaka

Fröken spöke kommer tillbaka Lärarmaterial Kerstin Lundberg Hahn SIDAN 1 Vad handlar boken om? Boken handlar om Ebba och Ivar. De är tvillingar. En dag är deras lärare sjuk och klassen behöver en vikarie. Klassen vill att Fröken Sparre

Läs mer

2 Han berättar om rollen han vill ha och varför han måste gå ner i vikt för att få den.

2 Han berättar om rollen han vill ha och varför han måste gå ner i vikt för att få den. Flawless av Alexandra Loonin Tre kvinnor. Jag sitter på en bar med en kompis som har slutat äta. Han berättar om rollen han vill ha och varför han måste gå ner i vikt för att få den. Han säger att han

Läs mer

Ordspråk och talesätt

Ordspråk och talesätt Ordspråk och talesätt Namn: VT-06 Ordspråkets historia De äldsta ordspråken tros vara 4000-5000 år gamla och stammar från en forntid då språket ännu inte kunde uttryckas i skrift. Många av ordspråken var

Läs mer

Blixten och hans Vänner kapitel 5

Blixten och hans Vänner kapitel 5 Kapitel 5 I vilket Blixten möter Jaja och Nänä. Det blixtrade till i Idériks gröna huvud. "Jag fick en ny idé", ropade han. "Vi gör om hela museet till en djungel! "Ja", skrek Idérika, "med träd och blommor

Läs mer

Översättning: Lova Meister

Översättning: Lova Meister JAROSLAV RUDIš HIMMEL UNDER BERLIN Översättning: Lova Meister ASPEKT FÖRLAG 5 Det är ljuden vi minns. De hjälper oss att sortera, glömma bort och dra oss till minnes händelser. Världen är en ljudverkstad,

Läs mer

Trons livgivande kraft Av: Johannes Djerf

Trons livgivande kraft Av: Johannes Djerf Trons livgivande kraft Av: Johannes Djerf I tisdags så var det dags för mig att för första gången klippa gräset vid Håkanstorp där familjen bor sedan 2 veckor tillbaks. Vilket jag hade sett fram emot,

Läs mer

. 13. Publicerat med tillstånd Om jag bara inte råkat byta ut tant Doris hund Text Ingelin Angerborn Tiden 2003

. 13. Publicerat med tillstånd Om jag bara inte råkat byta ut tant Doris hund Text Ingelin Angerborn Tiden 2003 2 Tant Doris hund heter Loppan. Hon är en långhårig chihuahua, och inte större än en kanin. Mycket mindre än en del av mina gosehundar. Men hon är riktig! Vit och ljusbrun och alldeles levande. Jag går

Läs mer

Buslus. 1. Buslus flyttar inomhus

Buslus. 1. Buslus flyttar inomhus Buslus 1. Buslus flyttar inomhus Det var en gång en liten lus som hette Buslus. Hon bodde i ett träd med sin storebror och sin lillasyster. Deras mamma och pappa fanns inte längre, de hade hoppat upp på

Läs mer

a. Ramatajim-Sofim låg på en höjd cirka 4 mil norr om Jerusalem och kan vara Arimatea som Josef från Arimatea kom ifrån (Mark 15:43).

a. Ramatajim-Sofim låg på en höjd cirka 4 mil norr om Jerusalem och kan vara Arimatea som Josef från Arimatea kom ifrån (Mark 15:43). 1 Samuelsboken 1 (Vers 1-7) Elkanas familj 1 I Ramatajim-Sofim i Efraims bergsbygd bodde en man som hette Elkana. Han var son till Jeroham, son till Elihu, son till Tohu, son till Suf, en efraimit. 2 Elkana

Läs mer

Kapitel 3 ÖN. Ön jag bor på är ganska bergig. På vissa ställen är det slätter.

Kapitel 3 ÖN. Ön jag bor på är ganska bergig. På vissa ställen är det slätter. ÖN Kapitel 1 Jag heter sir Lincon och jag är en uppfinnare och en kapten. Jag är 42år gammal och jag föddes 1895 i Sverige. Jag har uppfunnit flygplanet, luftskeppet och robotfågeln. Mitt fartyg heter

Läs mer

Guds rike är nära! Av: Johannes Djerf

Guds rike är nära! Av: Johannes Djerf Guds rike är nära! Av: Johannes Djerf Förra söndagen så fick vi följa Jesus nedför olivbergets kant på en liten åsna. Fast beslutsam att gå in genom stadens portar och genomlida döden för din och min skull.

Läs mer

Bussarna kommer gå (allting rullar på). Dagen då mitt hjärta slutar slå. Bussarna kommer gå (allting rullar på). Dagen då mitt hjärta slutar slå.

Bussarna kommer gå (allting rullar på). Dagen då mitt hjärta slutar slå. Bussarna kommer gå (allting rullar på). Dagen då mitt hjärta slutar slå. ALBUM: NÄR JAG DÖR TEXT & MUSIK: ERICA SKOGEN 1. NÄR JAG DÖR Erica Skogen När jag dör minns mig som bra. Glöm bort gången då jag somna på en fotbollsplan. När jag dör minns mig som glad inte sommaren då

Läs mer