Synpunkter med anledning av förslaget till ramdirektiv för tjänster

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Synpunkter med anledning av förslaget till ramdirektiv för tjänster"

Transkript

1 YTTRANDE Enheten för inre marknaden Dnr För Kännedom Chefen, UD-EIM G Grén, UD-EIM J Jonasson, UD-EIM Utrikesdepartementet Enheten för exportfrämjande och inre marknaden STOCKHOLM Synpunkter med anledning av förslaget till ramdirektiv för tjänster Den allmänna uppbyggnaden av direktivförslaget är ändamålsenlig: betoningen av administrativt samarbete, ursprungslandsprincipen, åtskillnaden mellan regler som berör etablering och andra som rör tillfällig tjänsteutövning, samt den svarta listan och den grå listan över förbjudna respektive känsliga nationella krav. Vi välkomnar förslagets regler kring ursprungslandsprincipen, som innebär att principen för ömsesidigt erkännande förses med bindande krav på administrativt samarbete. Det kan finnas en risk att skyddsklausulen i artikel 19 i direktivförslaget i praktiken kan komma att utnyttjas som ett slags övergångsarrangemang i förhållande till företag från de blivande medlemsländerna. Denna risk tydliggör behovet av effektiv kunskapsöverföring till de blivande medlemsstaterna. För att ursprungslandsprincipen skall fungera i praktiken krävs snabb tillgång till information om vilka krav som hemlandet ställer på tjänsteutövaren och vilka som ställs i värdlandet. För detta ändamål föreslås en administrativ databas. Sveriges möjligheter att säkerställa en hög nivå på arbetsrätten påverkas inte till följd av artikel i direktivförslaget. I fråga om kostnadsersättning för sjukvård i annan medlemsstat innebär inte ramdirektivförslaget något nytt i förhållande till EG-domstolens praxis.

2 Yttrande Sida 2(8) 1.Inledning Kommerskollegium har ombetts att inkomma med de synpunkter vi finner relevanta från inremarknadssynpunkt på Europeiska kommissionens förslag till nytt ramdirektiv för tjänster. Vid sidan om dessa synpunkter avser vi att i ett särskilt PM även behandla vissa frågor som Utrikesdepartementet särskilt lämnat önskemål om. Generellt är det mycket bra att ett direktiv av detta slag nu föreslås. Den allmänna uppbyggnaden är ändamålsenlig: betoningen av administrativt samarbete, ursprungslandsprincipen, åtskillnaden mellan regler som berör etablering och andra som rör tillfällig tjänsteutövning, samt den svarta listan och den grå listan över förbjudna respektive känsliga nationella krav. 2. Ursprungslandsprincipen Den i artikel 16 föreslagna ursprungslandsprincipen får positiva konsekvenser i form av nära administrativt samarbete mellan medlemsstaterna i syfte att underlätta för fri rörlighet av tjänster. Ursprungslandsprincipen är central för att garantera en effektiv inre marknad för tjänster. Genom denna regel slipper ett svenskt företag som ägnar sig åt tillfällig tjänsteutövning anpassa sig till alltför betungande och differentierade nationella krav. Principen förstärker intrycket av att EU är en marknad och inte ett antal nationella marknader som valt att samarbeta inom vissa begränsade ramar. Ursprungslandsprincipen är, som det tydligt framgår av EG-rättens praxis, ett uttryck för principen om ömsesidigt erkännande. Det enda syftet med principen är att ge uttryck för huvudregeln om fri rörlighet på den inre marknaden enligt EG-fördraget. I denna del spelar kodifieringen av principen i sekundärrätten en betydelsefull pedagogisk roll. Vi anser att ursprungslandsprincipen i dess praktiska tillämpning i allt väsentligt innebär en kodifiering av EG-domstolens rättspraxis. Principen tar, enligt ordalydelsen i artikel 16, i första hand sikte på åtgärder från medlemsstater som får effekter för den fria rörligheten av tjänster. Detta innebär även, enligt EG-domstolens rättspraxis, att privaträttsligt agerande kan angripas då det går att påvisa att medlemsstaten inte gjort tillräckligt för att ingripa mot vissa privaträttsliga krav som får negativa effekter för den inre marknadens effektiva funktion. Principen är inte undantagslös. Som bekant är det möjligt att, då det gäller direkt diskriminerande åtgärder, åberopa de grunder för undantag som följer av EG-fördraget. Åtgärder som är formellt likabehandlande men som har handelshindrande effekter kan tillämpas om de är proportionella och nödvändiga och grundar sig på tvingande skyddshänsyn av allmänt intresse.

3 Yttrande Sida 3(8) I denna del skiljer sig inte ramdirektivet från det som sagts ovan. I artikel 19 finns det utrymme för medlemsstaterna att göra undantag från ursprungslandsprincipen från fall till fall. Denna artikel skulle också kunna byggas ut med ytterligare skyddshänsyn som är viktiga för Sverige. 2.1 Vikten av administrativt samarbete för att få ursprungslandsprincipen att fungera i praktiken Som kollegiet framfört i sin tjänsteutredning 1 krävs ett nära administrativt samarbete för att få den fria rörligheten att fungera i praktiken. Detta är särskilt viktigt om en princip som ursprungslandsprincipen skall fungera, eftersom den bygger på en rollfördelning mellan värdlandets tillsynsmyndigheter och myndigheterna i tjänsteutövarens hemland. Tjänsteutövaren behöver veta i förväg vilka nationella tilläggskrav som kan tänkas förekomma i värdlandet. Dessutom ska värdlandets tillsynsmyndigheter, när tjänsteutövaren är på plats, kunna söka motsvarande kunskap om vilka krav som gäller i tjänsteutövarens hemland. Detta är inte minst nödvändigt för att undvika uppkomsten av handelshinder i form av dubbla nationella krav som uppställs som en ren reflexåtgärd i värdlandet, eftersom värdlandets myndigheter vill försäkra sig om att alla väsentliga krav är uppfyllda. I ljuset av det ovan behandlade behoven vore det en god idé att inrätta en administrativ databas av det slag som vi föreslår i vår tjänsteutredning. 2.2 Generella och specifika undantag från ursprungslandsprincipen Artikel 17 i förslaget till ramdirektiv innehåller generella undantag från ursprungslandsprincipens tillämpningsområde. För närvarande har vi inga invändningar mot dessa undantag. Förslagets artikel 18 innehåller temporära undantag. Ett av dessa undantag är utländska spel och lotterier. Här anges dock i artikel 40 att kommissionen skall pröva möjligheterna till harmonisering på detta område senast 1 år efter direktivets antagande, alltså tidigast år Kollegiet beklagar de undantag som anges i artikel 18. Ursprungslandsprincipen bör gälla fullt ut redan från början. Samtidigt kan detta sätt att hantera frågorna vara en viktig politisk förutsättning för att inte hela la g- stiftningsinitiativet skall gå om intet. Här vill dock kollegiet påminna om EG-domstolens avgörande i Gambelli-domen, som kan komma att öppna upp den inre marknaden för fri rörlighet åtminstone när det gäller finan- 1 Dnr

4 Yttrande Sida 4(8) siella tjänster för överföring samt för vissa marknadsföringstjänster. Undantaget i artikel 18 när det gäller utländska spel och lotterier syftar dock inte till att lagstifta bort resultatet av Gambelli-domen Tillsyn enligt ursprungslandsprincipen i ljuset av utvidgningen Det finns som bekant inga möjligheter för de nuvarande medlemsländerna att anta övergångsregler gentemot de blivande medlemsländerna på området för fri rörlighet för tjänster. Den i förslaget angivna ursprungslandsprincipen kommer att gälla även i förhållande till företag från dessa länder. Detta leder till en känslig fråga kring den administrativa kapaciteten i dessa länder när det gäller att utöva tillsyn över sina företag som är verksamma i andra medlemsländer. Artikel 19 ger nämligen värdmedlemsstaten en möjlighet att ingripa med egna åtgärder i de fall då de där angivna allmänna tvingande skyddsintressena står på spel. Av artikel 19 (1) framgår att skyddsklausulen endast får användas in exceptional circumstances enligt den procedur som framgår av artikel 37 3 och bara om åtgärderna uppfyller kraven i artikel 19 (2). 4 Det finns en risk att artikel 19 i praktiken kan komma att utnyttjas som ett slags övergångsarrangemang i förhållande till företag från de blivande medlemsländerna. Detta är en farhåga som med säkerhet kan komma att framföras av de blivande medlemsstaterna. Samtidigt kan risken för ett överutnyttjande av skyddsklausulen sägas understryka betydelsen av snabb och effektiv kunskapsöverföring till de blivande medlemsstaterna. 3. Förslagets utstationeringsbestämmelser Inledningsvis är det viktigt att konstatera att artikel inte innebär några nya ställningstaganden när det gäller vilken nivå på arbetsrätten som skall gälla i medlemsstaterna. Artiklarna syftar i stället till att förtydliga dels vad det administrativa samarbetet omfattar dels rollfördelningen mellan medlemsstaterna när det gäller tillsyn. Därmed torde förutsätt- 2 Underhandsuppgifter från Europeiska kommissionen. 3 Detta innebär bl.a. att värdmedlemsstaten måste informera medlemsstaterna och kommissionen om åtgärderna. Åtgärden får inte vidtas förrän 15 dagar har förflutit från det att anmälan skedde. Kommissionen kan efter en granskning komma till slutsatsen att åtgärden strider mot EG-rätten. Därefter kan kommissionen ålägga värdmedlemsstaten att avstå eller upphöra med skyddsåtgärden. I brådskande fall får medlemsstaten vidta åtgärden redan innan anmälan skett till kommissionen och medlemsstaterna Att värdmedlemsstatens åtgärder inte täcker ett område som varit föremål för harmonisering från EU:s sida; 2. att åtgärden innebär en högre grad av skydd för mottagaren av tjänsten än vad som följer av rätten i ursprungslandet; 3. att medlemsstaten på förfrågan från värdmedlemsstaten inte vidtagit några eller otillräckliga skyddsåtgärder i enlighet med artikel 37(2) i förslaget; 4. att åtgärderna är proportionerliga.

5 Yttrande Sida 5(8) ningarna för Sverige att, såsom hittills, säkerställa en hög nivå på arbetsrätten inte påverkas. De fall som regleras av artiklarna innebär alltså ett avsteg från ursprungslandsprincipen. Enligt förslaget till ramdirektiv undantas rättsförhållanden som regleras av utstationeringsdirektivet särskilt från ramdirektivets tillämpningsområde. 5 Effektiv kontroll av att arbetsrätten följs garanteras genom ett mer långtgående krav på administrativt samarbete i förslaget till artiklarna än vad som hittills gällt enligt direktiv 96/71 om utstationering av arbetstagare. Enligt utstationeringsdirektivet, artikel 4, p.1-2, åläggs medlemsstaterna att upprätta förbindelsekontor eller s.k. behöriga nationella instanser för administrativt samarbete mellan medlemsstaterna. Syftet med samarbetet är att gemensamt övervaka att de minimiarbetsvillkor som anges i artikel 3 respekteras av tjänsteutövare i medlemsstaterna. Utstationeringsdirektivet anger ingen gräns för hur nära medlemsstaterna skall samarbeta med varandra. Utstationeringsdirektivet betonar dock att samarbetet särskilt handlar om informationsutbyte baserat på motiverade förfrågningar från medlemsstaterna. Det administrativa samarbetet och rollfördelningen i tillsynen mellan medlemsstaterna enligt förslaget till ramdirektiv för tjänster kommer till uttryck genom innehållet i artikel Till en effektivisering av tillsynen hör även att undanröja risken för administrativt dubbelarbete, som för tjänsteutövarens del kommer till uttryck i form av dubblerade administrativa krav i förhållande till vad denne måste i hemlandet. I denna del utgör förslaget en kodifiering av EGdomstolens praxis. Detta kommer till uttryck genom vad som framgår av artiklarna 24.1 och Förslagets regler som rör sjukvårdstjänster 4.1 Regler när det gäller sjukvård som tillhandahålls i annan me d- lemsstat När det gäller svenska regler för ersättning av vård som tillhandahålls i en annan medlemsstat tillämpas EG-förordningen nr 1408/71, som har direkt tillämplighet och direkt effekt i medlemsstaterna. Förordningen ger en rätt för anställda eller egenföretagare som uppfyller villkoren i bosättningsstatens lagstiftning för att få förmåner, att erhålla vårdförmåner eller kontantförmåner i andra medlemsstater. 5 Se särskilt undantaget i artikel 17. p. 5.

6 Yttrande Sida 6(8) Kostnadsersättning för vård utomlands kan bara komma ifråga om vården hade varit ersättningsgill om den i stället hade utförts i hemlandet. Enligt artikel 22 i förordningen får medlemsstaterna uppställa ett krav på förhandstillstånd oberoende av om det handlar om sjukhusvård eller inte. Enligt artikel 22.2, 2 stycket får tillstånd inte vägras om vården är en förmån som utges enligt lagstiftningen i den medlemsstat där patienten är bosatt och.. om han i den staten inte kan få vård inom den tid som, med beaktande av hans aktuella hälsotillstånd och sjukdomens sannolika förlopp, där är normal för sjukdomen ifråga. 4.2 Utvecklingen i EG-domstolen i ljuset av artikel 49 i EG-fördraget Samtidigt har EG-domstolen utvecklat en praxis grundad på artikel 49 i EG- fördraget som är mer ingripande mot medlemsstaterna i förhandstillståndsfrågan än vad som följer av innehållet i förordningen 1408/71. EG-domstolen 6 gör i fråga om rätten för medlemsstaterna att uppställa krav på förhandstillstånd en uppdelning beroende på om det handlar om sjukhusvård eller inte. 7 För sjukhusvård har medlemsländerna en rätt att uppställa ett krav på förhandstillstånd. När det gäller vård utanför sjukhus får sådana krav inte förekomma. 8 Kravet på förhandstillstånd måste grunda sig på objektiva, ickediskriminerande kriterier som är kända på förhand. Myndighetsförfarandet skall vara lättillgängligt för den sökande och behandlas inom en rimlig tidsfrist och på ett opartiskt sätt. Överklagandemöjligheter skall finnas. 9 Rätten att vägra tillstånd för vård har EG-domstolen inskränkt till fall då en identisk behandling eller en behandling som är lika effektiv för patien- 6 Se exempelvis EG-domstolens avgörande i Müller-Fauré-målet, C- 385/99. Se även de tidigare målen (Decker 120/95 och målet Kohll C-158/96). 7 Se Decker 120/95 och målet Kohll C-158/96, samt nyligen i Müller-Fauré-målet, C- 385/99, 108. Se även Regeringsrättens dom av den 30 januari 2004 i mål nr Stigell m.fl. mot Riksförsäkringsverket. 8 Se EG-domstolens dom i Müller-Fauré-fallet, C-385/99. I detta mål yttrade sig den svenska regeringen och föreslog i första hand att reglerna för fri rörlighet av tjänster inte skulle tillämpas på sådan verksamhet som avses i förordning 1408/71. I andra hand föreslog den svenska regeringen att EG-domstolen skulle besvara den hänskjutande nationella domstolens frågor så att om artikel 49 trots allt var tillämplig, förelåg tvingande skyddshänsyn av allmänt intresse (stabiliteten i socialförsäkringssystemet). Det nationella kravet på tillstånd var dessutom att anse som proportionerligt och nödvändigt. 9 Se Müller-Fauré -målet, C- 385/99, p. 85.

7 Yttrande Sida 7(8) ten kan erhållas i tid vid en inrättning som har slutit avtal med nämnda sjukkassa. 10 När det gäller vilken vård som är ersättningsgill upprepar EG-domstolen den princip som hittills gället enligt förordning 1408/71. Kostnadsersättning för vård utomlands kan bara komma ifråga om vården hade varit ersättningsgill om den i stället hade utförts i hemlandet. 4.3 Innebär direktivförslaget något nytt när det gäller förhandstillstånd eller vilken vård som är ersättningsgill? Ramdirektivförslaget för tjänster tillför inte något nytt i förhållande till vad som är gällande rätt enligt EG-domstolens praxis när det gäller vilken typ av vård som är ersättningsgill eller rätten att kräva förhandstillstånd. 11 I förhållande till förordning 1408/71 innebär direktivförslaget att medlemsstaternas möjligheter att hindra en patient att söka vård utomlands minskar. Möjligheterna för patienterna kan undvika långa köer inom vården underlättas troligen genom direktivförslaget och EG-domstolens praxis. 4.4 Ersättningsnivåer enligt 1408/71 och enligt EG-domstolens praxis i förhållande till förslaget till ramdirektiv för tjänster Artikel 22 i förordningen 1408/71 har inte till syfte att reglera vilken nivå på kostnadsersättning som en medlemsstat skall erbjuda sina medborgare som söker vård i en annan medlemsstat. I förslaget till ramdirektiv för tjänster, artikel 23.4, anges att medlemsstaterna skall se till att nivån på kostnadsersättningen för vård som söks i en annan medlemsstat inte skall vara lägre än om patienten hade sökt vård i den egna medlemsstaten. 10 Se Müller-Fauré -målet, C- 385/99, se även målet 157/99, Smits och Peerbooms. 11 Detta bekräftas också genom vad som sägs i artikel 17, p.19 i förslaget till ramdirektiv.

8 Yttrande Sida 8(8) Även detta är ett resultat av utvecklingen i EG-domstolens praxis, även om det inte kan utläsas ur artikel 22 i EG-förordning 1408/ EGdomstolens ställningstagande i denna fråga är logiskt eftersom det annars skulle vara mindre förmånligt för en patient bosatt i ett medlemsland att söka vård i ett annat medlemsland. Konsekvensen skulle bli att det skulle bli svårare för tjänsteutövare från andra medlemsländer att tillhandahålla sina tjänster. Håkan Jonsson Markos Montmar Stavroulakis 12 Se EG-domstolens dom i mål C-368/98, Vanbraekel m.fl. och Alliance nationale des mutualités chrétiennes.

Bilaga 1- Ändringar i tjänstedirektivförslaget vid olika alternativ

Bilaga 1- Ändringar i tjänstedirektivförslaget vid olika alternativ Bilaga 1- Ändringar i tjänstedirektivförslaget vid olika alternativ * I alla fall då hänvisning sker till kommissionens förslag, avses Ordförandeskapets skuggförslag. 1 Alternativ 1: Att ULP byts ut mot

Läs mer

TILLSYNEN PÅ ARBETSRÄTTENS OMRÅDE I HÄNDELSE AV ETT NYTT TJÄNSTEDIREKTIV*

TILLSYNEN PÅ ARBETSRÄTTENS OMRÅDE I HÄNDELSE AV ETT NYTT TJÄNSTEDIREKTIV* TILLSYNEN PÅ ARBETSRÄTTENS OMRÅDE I HÄNDELSE AV ETT NYTT TJÄNSTEDIREKTIV* Markos Montmar Stavroulakis** Möjligheterna till tillsyn och förhandling framhålls i debatten som centrala för att säkra den svenska

Läs mer

EU:s förslag till tjänstedirektiv betydelsen för nordisk arbetsmarknad

EU:s förslag till tjänstedirektiv betydelsen för nordisk arbetsmarknad EU:s förslag till tjänstedirektiv betydelsen för nordisk arbetsmarknad J Arbetslivsinstitutet ILO:s konstitution (1919) Whereas the failure of any nation to adopt humane conditions of labour is an obstacle

Läs mer

Förslag till revidering av direktiv 2005/36/EG om erkännande av yrkeskvalifikationer

Förslag till revidering av direktiv 2005/36/EG om erkännande av yrkeskvalifikationer Yttrande 2012-04-26 Dnr 3.4.1-2012/00531-1 För kännedom (via e-post) Christina Andersson Backman (UD-FIM) Sara Bratberg (SB-EU-kansliet) Ewa Wennberg (Representationen, Bryssel) Ann Lindh (Utbildningsdep)

Läs mer

Rätten till årskort för jakt m.m.

Rätten till årskort för jakt m.m. UTREDNING SOLVIT Dnr 313-0184-2007 Dnr 313-0214-2007 För kännedom Chefen, UD-EIM G Grén, UD-EIM B Örnstedt, Jo Finansdepartementet Statens Jordbruksverk DO E Gustavsson, Naturresurs- och rennäringsenheten,

Läs mer

EUROPAPARLAMENTET. Utskottet för ekonomi och valutafrågor ÄNDRINGSFÖRSLAG 33-53

EUROPAPARLAMENTET. Utskottet för ekonomi och valutafrågor ÄNDRINGSFÖRSLAG 33-53 EUROPAPARLAMENTET 2004 2009 Utskottet för ekonomi och valutafrågor 2008/0142(COD) 18.12.2008 ÄNDRINGSFÖRSLAG 33-53 Förslag till yttrande Harald Ettl (PE416.293v01-00) Förslag till Europaparlamentets och

Läs mer

Datum Vår referens Ersätter 2010-09-30 Elisabet Ohlsson

Datum Vår referens Ersätter 2010-09-30 Elisabet Ohlsson YTTRANDE Till Tjänstemännens Centralorganisation Ingemar Hamskär 114 94 Stockholm Datum Vår referens Ersätter 2010-09-30 Elisabet Ohlsson Ert meddelande 2010-07-16 0059 Ert nummer Utländsk näringsverksamhet

Läs mer

EU-DOMSTOLEN OCH HÄLSO- OCH SJUKVÅRDSTJÄNSTER

EU-DOMSTOLEN OCH HÄLSO- OCH SJUKVÅRDSTJÄNSTER CVRIA EUROPEISKA UNIONENS DOMSTOL EU-DOMSTOLEN OCH HÄLSO- OCH SJUKVÅRDSTJÄNSTER curia.europa.eu INLEDNING Sedan år 1952 kontrollerar Europeiska unionens domstol (EU-domstolen) att unionsrätten följs och

Läs mer

Utdrag ur protokoll vid sammanträde 2007-01-31. Ersättning för kostnader för vård i annat EES-land. samarbetsområdet (EES) med stöd av EG-fördraget

Utdrag ur protokoll vid sammanträde 2007-01-31. Ersättning för kostnader för vård i annat EES-land. samarbetsområdet (EES) med stöd av EG-fördraget 1 LAGRÅDET Utdrag ur protokoll vid sammanträde 2007-01-31 Närvarande: f.d. justitierådet Lars K Beckman, justitierådet Leif Thorsson och regeringsrådet Lars Wennerström. Ersättning för kostnader för vård

Läs mer

Remiss av Ds 2014:7 Minskat Svartarbete i byggbranschen

Remiss av Ds 2014:7 Minskat Svartarbete i byggbranschen YTTRANDE Enheten för EU:s inre marknad 2014-04-16 Dnr 4.1.1-2014/00464-2 Finansdepartementet Remiss av Ds 2014:7 Minskat Svartarbete i byggbranschen Kommerskollegium saknar en bedömning om huruvida tjänstedirektivet

Läs mer

Bryssel och begreppsförvirring Vad handlar EP-valet egentligen om? Samuel Engblom, Chefsjurist TCO

Bryssel och begreppsförvirring Vad handlar EP-valet egentligen om? Samuel Engblom, Chefsjurist TCO Bryssel och begreppsförvirring Vad handlar EP-valet egentligen om? Samuel Engblom, Chefsjurist TCO Den inre marknaden och arbetskraftens rörlighet Miljökrav och sociala krav (Artikel 18.2 OU) Artikel 18

Läs mer

EU-rätt III. Innehåll. Integrationsmetoder. 11 februari 2015 / 5 mars 2015 Maria Bergström

EU-rätt III. Innehåll. Integrationsmetoder. 11 februari 2015 / 5 mars 2015 Maria Bergström EU-rätt III 11 februari 2015 / 5 mars 2015 Maria Bergström Innehåll Integrationsmetoder Ekonomiskt aktiva Icke-ekonomiskt aktiva unionsmedborgare Sambandet mellan negativ och positiv integration Harmonisering

Läs mer

Regeringskansliet Faktapromemoria 2016/17:FPM69. Initiativ rörande reglering av yrken. Dokumentbeteckning. Sammanfattning. Utbildningsdepartementet

Regeringskansliet Faktapromemoria 2016/17:FPM69. Initiativ rörande reglering av yrken. Dokumentbeteckning. Sammanfattning. Utbildningsdepartementet Regeringskansliet Faktapromemoria Initiativ rörande reglering av yrken Utbildningsdepartementet 2017-02-14 Dokumentbeteckning KOM(2016) 822 Förslag till Europaparlamentets och rådets direktiv om proportionalitetsprövning

Läs mer

meddelad i Stockholm den 30 januari 2004 MOTPART Riksförsäkringsverket, 103 51 Stockholm

meddelad i Stockholm den 30 januari 2004 MOTPART Riksförsäkringsverket, 103 51 Stockholm REGERINGSRÄTTENS DOM Mål nr 6790-01 1 (9) meddelad i Stockholm den 30 januari 2004 KLAGANDE S MOTPART Riksförsäkringsverket, 103 51 Stockholm ÖVERKLAGAT AVGÖRANDE Kammarrättens i Stockholm dom den 24 oktober

Läs mer

Tillämpningsdirektivet till utstationeringsdirektivet (SOU 2015:13 Del 2)

Tillämpningsdirektivet till utstationeringsdirektivet (SOU 2015:13 Del 2) YTTRANDE 2015-05-25 Dnr 4.1.1-2015/00788-2 Arbetsmarknadsdepartementet Tillämpningsdirektivet till utstationeringsdirektivet (SOU 2015:13 Del 2) Er ref: A2015/1050/ARM Sammanfattning Kollegiet anser att

Läs mer

Småviltjakt i Norrbotten

Småviltjakt i Norrbotten ON YTTRANDE SOLVIT Dnr 313-995-2006 För kännedom GD, Statens Jordbruksverk G Grén, UD-EIM B Örnstedt, Jo E Gustavsson, Länsstyrelsen i Norrbottens län Jan Olov Westerberg, Länsstyrelsen i Norrbottens län

Läs mer

Remissvar. Remiss av promemorian Utstationering och vägtransporter (Ds 201 7:22) SVENSI(T NÄRINGSLIV

Remissvar. Remiss av promemorian Utstationering och vägtransporter (Ds 201 7:22) SVENSI(T NÄRINGSLIV SVENSI(T NÄRINGSLIV Arbetsmarknadsdepartementet Vår referens/dnr: Enheten för arbetsrätt och arbetsmiljö 173/2017 Hanna Schmidt och Linnéa Blommé Er referens/dnr: 10333 Stockholm A2017/01 158/ARM 2017-70-02

Läs mer

Sammanfattning. Kommerskollegiums uppdrag. YTTRANDE Enheten för handel och tekniska regler Dnr / Miljödepartementet

Sammanfattning. Kommerskollegiums uppdrag. YTTRANDE Enheten för handel och tekniska regler Dnr / Miljödepartementet YTTRANDE Enheten för handel och tekniska regler 2014-11-10 Dnr 4.1.1-2014/01724-2 Miljödepartementet Endast via e-post. Yttrande ang. remiss av Miljödepartementets förslag till ändringar i svensk rätt

Läs mer

Kommittédirektiv. Översyn av lagstiftningen om utländska filialer m.m. Dir. 2009:120. Beslut vid regeringssammanträde den 21 december 2009

Kommittédirektiv. Översyn av lagstiftningen om utländska filialer m.m. Dir. 2009:120. Beslut vid regeringssammanträde den 21 december 2009 Kommittédirektiv Översyn av lagstiftningen om utländska filialer m.m. Dir. 2009:120 Beslut vid regeringssammanträde den 21 december 2009 Sammanfattning av uppdraget En särskild utredare ges i uppdrag att

Läs mer

SV Förenade i mångfalden SV A8-0386/168. Ändringsförslag. Helga Stevens för ECR-gruppen

SV Förenade i mångfalden SV A8-0386/168. Ändringsförslag. Helga Stevens för ECR-gruppen 15.4.2019 A8-0386/168 168 Skäl 10 (10) Det finns ett behov av att säkerställa mer jämlik behandling av gränsarbetare och andra som arbetar i ett annat land genom att säkerställa att gränsarbetare får arbetslöshetsförmåner

Läs mer

MEDDELANDE TILL LEDAMÖTERNA

MEDDELANDE TILL LEDAMÖTERNA EUROPAPARLAMENTET 2009-2014 Utskottet för framställningar 28.11.2014 MEDDELANDE TILL LEDAMÖTERNA Ärende: Framställning 0824/2008, ingiven av Kroum Kroumov, bulgarisk medborgare, och undertecknad av ytterligare

Läs mer

Spel i en föränderlig värld slutbetänkande av Lotteriutredningen

Spel i en föränderlig värld slutbetänkande av Lotteriutredningen REMISS Enheten för inre marknaden och 2006-06-28 Dnr 159-758-06 tekniska regler För kännedom G Grén, UD-EIM Finansdepartementet Spel i en föränderlig värld slutbetänkande av Lotteriutredningen - Kommerskollegium

Läs mer

EUROPEISKA GEMENSKAPERNAS KOMMISSION. Förslag till RÅDETS BESLUT

EUROPEISKA GEMENSKAPERNAS KOMMISSION. Förslag till RÅDETS BESLUT EUROPEISKA GEMENSKAPERNAS KOMMISSION Bryssel den 14.10.2005 KOM(2005) 492 slutlig Förslag till RÅDETS BESLUT om gemenskapens ståndpunkt i associeringsrådet EG Turkiet beträffande genomförandet av artikel

Läs mer

Kommittédirektiv. Tilläggsdirektiv till Utredningen om nya utstationeringsregler (A 2014:04) Dir. 2014:150

Kommittédirektiv. Tilläggsdirektiv till Utredningen om nya utstationeringsregler (A 2014:04) Dir. 2014:150 Kommittédirektiv Tilläggsdirektiv till Utredningen om nya utstationeringsregler (A 2014:04) Dir. 2014:150 Beslut vid regeringssammanträde den 27 november 2014 Utvidgning av och förlängd tid för uppdraget

Läs mer

EUROPAPARLAMENTETS OCH RÅDETS DIREKTIV 2011/24/EU

EUROPAPARLAMENTETS OCH RÅDETS DIREKTIV 2011/24/EU 4.4.2011 Europeiska unionens officiella tidning L 88/45 DIREKTIV EUROPAPARLAMENTETS OCH RÅDETS DIREKTIV 2011/24/EU av den 9 mars 2011 om tillämpningen av patienträttigheter vid gränsöverskridande hälso-

Läs mer

Kommittédirektiv. Tilläggsdirektiv till Utstationeringskommittén (A 2012:03) Dir. 2014:82. Beslut vid regeringssammanträde den 5 juni 2014.

Kommittédirektiv. Tilläggsdirektiv till Utstationeringskommittén (A 2012:03) Dir. 2014:82. Beslut vid regeringssammanträde den 5 juni 2014. Kommittédirektiv Tilläggsdirektiv till Utstationeringskommittén (A 2012:03) Dir. 2014:82 Beslut vid regeringssammanträde den 5 juni 2014. Utvidgning av och förlängd tid för uppdraget Regeringen beslutade

Läs mer

TJÄNSTESKRIVELSE Datum: 2015-07-21 Kommunstyrelsen D.nr:15/226 020

TJÄNSTESKRIVELSE Datum: 2015-07-21 Kommunstyrelsen D.nr:15/226 020 TJÄNSTESKRIVELSE Datum: 2015-07-21 Kommunstyrelsen D.nr:15/226 020 Regeringskansliets diarienummer A2015/1903/A Remisssvar (förslag); Genomförande av EU:s direktiv om fri rörlighet för arbetstagare (Ds

Läs mer

Förslag till åtgärder med anledning av Lavaldomen (SOU 2008:123)

Förslag till åtgärder med anledning av Lavaldomen (SOU 2008:123) YTTRANDE Dnr 27/2009 Stockholm den 18 mars 2009 Arbetsmarknadsdepartementet 103 33 Stockholm Dnr A2008/3541/ARM Förslag till åtgärder med anledning av Lavaldomen (SOU 2008:123) Svenska institutet för europapolitiska

Läs mer

Kommittédirektiv. Genomförande av Europaparlamentets och rådets direktiv om arbetstagare som hyrs ut av bemanningsföretag. Dir.

Kommittédirektiv. Genomförande av Europaparlamentets och rådets direktiv om arbetstagare som hyrs ut av bemanningsföretag. Dir. Kommittédirektiv Genomförande av Europaparlamentets och rådets direktiv om arbetstagare som hyrs ut av bemanningsföretag Dir. 2009:85 Beslut vid regeringssammanträde den 24 september 2009 Sammanfattning

Läs mer

FÖRSLAG TILL BETÄNKANDE

FÖRSLAG TILL BETÄNKANDE EUROPAPARLAMENTET 2009-2014 Utskottet för den inre marknaden och konsumentskydd 24.9.2013 2013/2116(INI) FÖRSLAG TILL BETÄNKANDE om tillämpningen av direktiv 2005/29/EG om otillbörliga affärsmetoder (2013/2116(INI))

Läs mer

RP 150/2014 rd. övergå till fakturering på basis av faktiska kostnader. I förslaget föreslås det dessutom att Folkpensionsanstalten

RP 150/2014 rd. övergå till fakturering på basis av faktiska kostnader. I förslaget föreslås det dessutom att Folkpensionsanstalten Regeringens proposition till riksdagen med förslag till lag om ändring av lagen om gränsöverskridande hälsooch sjukvård PROPOSITIONENS HUVUDSAKLIGA INNEHÅLL I propositionen föreslås det att lagen om gränsöverskridande

Läs mer

Direktivet om tjänster på den inre marknaden 1 - vidare åtgärder Information från EPSU (i enlighet med diskussioner vid NCC-mötet den 18 april 2007)

Direktivet om tjänster på den inre marknaden 1 - vidare åtgärder Information från EPSU (i enlighet med diskussioner vid NCC-mötet den 18 april 2007) Direktivet om tjänster på den inre marknaden 1 - vidare åtgärder (i enlighet med diskussioner vid NCC-mötet den 18 april 2007) 1. Introduktion Den 15 november 2006 antog Europaparlamentet direktivet och

Läs mer

EUROPEISKA DATATILLSYNSMANNEN

EUROPEISKA DATATILLSYNSMANNEN 20.4.2010 Europeiska unionens officiella tidning C 101/1 I (Resolutioner, rekommendationer och yttranden) YTTRANDEN EUROPEISKA DATATILLSYNSMANNEN Yttrande från Europeiska datatillsynsmannen över förslaget

Läs mer

Mål C-298/00 P. Republiken Italien. Europeiska gemenskapernas kommission

Mål C-298/00 P. Republiken Italien. Europeiska gemenskapernas kommission Mål C-298/00 P Republiken Italien m o t Europeiska gemenskapernas kommission "Överklagande Statligt stöd Godstransporter på väg Inverkan på handeln mellan medlemsstaterna och snedvridning av konkurrensen

Läs mer

Förhållandet mellan direktiv 98/34/EG och förordningen om ömsesidigt erkännande

Förhållandet mellan direktiv 98/34/EG och förordningen om ömsesidigt erkännande EUROPEISKA KOMMISSIONEN GENERALDIREKTORATET FÖR NÄRINGSLIV Vägledning 1 Bryssel den 1 februari 2010 - Förhållandet mellan direktiv 98/34/EG och förordningen om ömsesidigt erkännande 1. INLEDNING Syftet

Läs mer

{Rättsakter vilkas publicering är obligatorisk} EUROPAPARLAMENTETS OCH RÅDETS DIREKTIV 96/71/EG. av den 16 december 1996

{Rättsakter vilkas publicering är obligatorisk} EUROPAPARLAMENTETS OCH RÅDETS DIREKTIV 96/71/EG. av den 16 december 1996 21.1.97 Europeiska gemenskapernas officiella tidning Nr L 18/1 I {Rättsakter vilkas publicering är obligatorisk} EUROPAPARLAMENTETS OCH RÅDETS DIREKTIV 96/71/EG av den 16 december 1996 om utstationering

Läs mer

Kommittédirektiv Dir. 2014:81 Sammanfattning

Kommittédirektiv Dir. 2014:81 Sammanfattning Kommittédirektiv Genomförande av tillämpningsdirektivet till utstationeringsdirektivet Dir. 2014:81 Beslut vid regeringssammanträde den 5 juni 2014. Sammanfattning En särskild utredare ska föreslå hur

Läs mer

REGERINGSRÄTTENS DOM

REGERINGSRÄTTENS DOM REGERINGSRÄTTENS DOM 1 (6) meddelad i Stockholm den 14 juni 2010 KLAGANDE AA MOTPART Försäkringskassan 103 51 Stockholm ÖVERKLAGAT AVGÖRANDE Kammarrätten i Jönköpings dom den 17 december 2008 i mål nr

Läs mer

10/01/2012 ESMA/2011/188

10/01/2012 ESMA/2011/188 Riktlinjer och rekommendationer Samarbete, inbegripet delegering, mellan Esma, behöriga myndigheter och behöriga sektorsmyndigheter enligt förordning (EU) nr 513/2011 om kreditvärderingsinstitut 10/01/2012

Läs mer

Genomförande av tjänstedirektivet

Genomförande av tjänstedirektivet NÄRINGSLIVSKONTORET 2008-11-21 Reviderad 2008-12-03 Ann-Charlotte Gjöthlén Näringslivschef 08-550 224 05 Ann-charlotte.gjothlen@sodertalje.se Kommunstyrelsen Genomförande av tjänstedirektivet KS 2008:75

Läs mer

MOTIVERAT YTTRANDE FRÅN ETT NATIONELLT PARLAMENT ÖVER SUBSIDIARITETSPRINCIPEN

MOTIVERAT YTTRANDE FRÅN ETT NATIONELLT PARLAMENT ÖVER SUBSIDIARITETSPRINCIPEN Europaparlamentet 2014-2019 Utskottet för rättsliga frågor 30.5.2016 MOTIVERAT YTTRANDE FRÅN ETT NATIONELLT PARLAMENT ÖVER SUBSIDIARITETSPRINCIPEN Ärende: Motiverat yttrande från den rumänska deputeradekammaren

Läs mer

Yttrande ang. Miljödepartementets remiss av förslag till förändring av förordning om producentansvar för däck

Yttrande ang. Miljödepartementets remiss av förslag till förändring av förordning om producentansvar för däck YTTRANDE Enheten för handel och tekniska regler 2014-10-30 Dnr 4.1.1-2014/01167-2 Miljödepartementet Endast via e-post. Yttrande ang. Miljödepartementets remiss av förslag till förändring av förordning

Läs mer

Betänkandet Svensk social trygghet i en globaliserad värld (SOU 2017:5)

Betänkandet Svensk social trygghet i en globaliserad värld (SOU 2017:5) YTTRANDE Vårt ärendenr: 2017-09-08 Avdelningen för juridik Pål Resare Socialdepartementet 10333 STOCKHOLM Betänkandet Svensk social trygghet i en globaliserad värld (SOU 2017:5) Sammanfattning Sveriges

Läs mer

EUROPAPARLAMENTET. Utskottet för framställningar MEDDELANDE TILL LEDAMÖTERNA

EUROPAPARLAMENTET. Utskottet för framställningar MEDDELANDE TILL LEDAMÖTERNA EUROPAPARLAMENTET 1999 Utskottet för framställningar 2004 13 september 2004 MEDDELANDE TILL LEDAMÖTERNA Framställning 163/99, ingiven av Michel Robert, fransk medborgare, om den ojämlikhet som råder i

Läs mer

EUROPEISKA GEMENSKAPERNAS KOMMISSION. Förslag till EUROPAPARLAMENTETS OCH RÅDETS DIREKTIV

EUROPEISKA GEMENSKAPERNAS KOMMISSION. Förslag till EUROPAPARLAMENTETS OCH RÅDETS DIREKTIV EUROPEISKA GEMENSKAPERNAS KOMMISSION Förslag till Bryssel den xxx KOM(2008) 414/3 2008/aaaa (COD) EUROPAPARLAMENTETS OCH RÅDETS DIREKTIV om tillämpningen av patienträttigheter vid gränsöverskridande hälso-

Läs mer

KOMMISSIONENS FÖRORDNING (EU)

KOMMISSIONENS FÖRORDNING (EU) L 176/16 SV Europeiska unionens officiella tidning 10.7.2010 KOMMISSIONENS FÖRORDNING (EU) nr 584/2010 av den 1 juli 2010 om genomförande av Europaparlamentets och rådets direktiv 2009/65/EG vad gäller

Läs mer

EUROPEISKA UNIONENS RÅD. Bryssel den 15 november 2004 (OR. en) 12062/3/04 REV 3 ADD 1. Interinstitutionellt ärende: 2003/0184 (COD) SOC 382 CODEC 968

EUROPEISKA UNIONENS RÅD. Bryssel den 15 november 2004 (OR. en) 12062/3/04 REV 3 ADD 1. Interinstitutionellt ärende: 2003/0184 (COD) SOC 382 CODEC 968 EUROPEISKA UNIONENS RÅD Bryssel den 15 november 2004 (OR. en) Interinstitutionellt ärende: 2003/0184 (COD) 12062/3/04 REV 3 ADD 1 SOC 382 CODEC 968 RÅDETS MOTIVERING Ärende: Gemensam ståndpunkt antagen

Läs mer

Kommittédirektiv. Konsekvenser och åtgärder med anledning av Laval-domen. Dir. 2008:38. Beslut vid regeringssammanträde den 10 april 2008

Kommittédirektiv. Konsekvenser och åtgärder med anledning av Laval-domen. Dir. 2008:38. Beslut vid regeringssammanträde den 10 april 2008 Kommittédirektiv Konsekvenser och åtgärder med anledning av Laval-domen Dir. 2008:38 Beslut vid regeringssammanträde den 10 april 2008 Sammanfattning av uppdraget Den särskilde utredaren ges i uppdrag

Läs mer

LO, TCO och Sacos gemensamma yttrande angående Promemoria förordning om ändring av förordningen (1992:308) om utländska filialer m.m.

LO, TCO och Sacos gemensamma yttrande angående Promemoria förordning om ändring av förordningen (1992:308) om utländska filialer m.m. LO, TCO och Sacos gemensamma yttrande angående Promemoria förordning om ändring av förordningen (1992:308) om utländska filialer m.m. Näringsdepartementets promemoria Inom Näringsdepartementet har upprättats

Läs mer

FÖRSLAG TILL YTTRANDE

FÖRSLAG TILL YTTRANDE EUROPAPARLAMENTET 2009-2014 Utskottet för medborgerliga fri- och rättigheter samt rättsliga och inrikes frågor 10.12.2013 2013/0309(COD) FÖRSLAG TILL YTTRANDE från utskottet för medborgerliga fri- och

Läs mer

Kommittédirektiv. Genomförande av ändringar i utstationeringsdirektivet. Dir. 2018:66. Beslut vid regeringssammanträde den 12 juli 2018

Kommittédirektiv. Genomförande av ändringar i utstationeringsdirektivet. Dir. 2018:66. Beslut vid regeringssammanträde den 12 juli 2018 Kommittédirektiv Genomförande av ändringar i utstationeringsdirektivet Dir. 2018:66 Beslut vid regeringssammanträde den 12 juli 2018 Sammanfattning En särskild utredare ska föreslå hur direktivet om ändring

Läs mer

MOTIVERAT YTTRANDE FRÅN ETT NATIONELLT PARLAMENT ÖVER SUBSIDIARITETSPRINCIPEN

MOTIVERAT YTTRANDE FRÅN ETT NATIONELLT PARLAMENT ÖVER SUBSIDIARITETSPRINCIPEN Europaparlamentet 2014-2019 Utskottet för rättsliga frågor 20.3.2017 MOTIVERAT YTTRANDE FRÅN ETT NATIONELLT PARLAMENT ÖVER SUBSIDIARITETSPRINCIPEN Ärende: Motiverat yttrande från den franska senaten över

Läs mer

Remissyttrande över departementspromemoria Genomförande av tjänstedirektivet (Ds 2008:75)

Remissyttrande över departementspromemoria Genomförande av tjänstedirektivet (Ds 2008:75) DATUM DIARIENUMMER 2009-01-19 20080566 ERT DATUM ER REFERENS 2008-10-15 UD2008/33742/FIM Utrikesdepartementet Gustav Adolfs torg 1 103 39 STOCKHOLM Remissyttrande över departementspromemoria Genomförande

Läs mer

Offentligt samråd om en möjlig revidering av förordning (EG) nr 764/2008 om ömsesidigt erkännande

Offentligt samråd om en möjlig revidering av förordning (EG) nr 764/2008 om ömsesidigt erkännande Offentligt samråd om en möjlig revidering av förordning (EG) nr 764/2008 om ömsesidigt erkännande Fält märkta med är obligatoriska. Namn E-post Inledning 1 Om ett företag lagligen säljer en produkt i en

Läs mer

Förslag till EUROPAPARLAMENTETS OCH RÅDETS FÖRORDNING. om ändring av förordning (EG) nr 726/2004 vad gäller säkerhetsövervakning av läkemedel

Förslag till EUROPAPARLAMENTETS OCH RÅDETS FÖRORDNING. om ändring av förordning (EG) nr 726/2004 vad gäller säkerhetsövervakning av läkemedel EUROPEISKA KOMMISSIONEN Bryssel den 10.2.2012 COM(2012) 51 final 2012/0023 (COD) Förslag till EUROPAPARLAMENTETS OCH RÅDETS FÖRORDNING om ändring av förordning (EG) nr 726/2004 vad gäller säkerhetsövervakning

Läs mer

Krav på djurskydd en kommentar från Konkurrensverket. 1 Inledning

Krav på djurskydd en kommentar från Konkurrensverket. 1 Inledning KKV2000, v1.1, 2009-04-05 PM 2010-01-15 Dnr 575/2009 1 (5) Avdelningen för offentlig upphandling Krav på djurskydd en kommentar från Konkurrensverket Frågor om att ta hänsyn till djurskydd och att framhäva

Läs mer

Remissyttrande. SOU 2011:5, Bemanningsdirektivets genomförande i Sverige, betänkande av Bemanningsutredningen

Remissyttrande. SOU 2011:5, Bemanningsdirektivets genomförande i Sverige, betänkande av Bemanningsutredningen Arbetsmarknadsdepartementet 103 33 Stockholm Vår referens: Niklas Beckman Er referens: A2011/533/ARM 2011-04-27 Remissyttrande SOU 2011:5, Bemanningsdirektivets genomförande i Sverige, betänkande av Bemanningsutredningen

Läs mer

Regeringskansliet Faktapromemoria 2007/08:FPM134. Patientrörlighetsdirektivet. Dokumentbeteckning. Sammanfattning. Socialdepartementet

Regeringskansliet Faktapromemoria 2007/08:FPM134. Patientrörlighetsdirektivet. Dokumentbeteckning. Sammanfattning. Socialdepartementet Regeringskansliet Faktapromemoria Patientrörlighetsdirektivet Socialdepartementet 2008-08-19 Dokumentbeteckning KOM (2008) 414 slutlig Förslag till Europaparlamentets och rådets direktiv om tillämpningen

Läs mer

Förordning om ändring i förordningen (1992:308) om utländska filialer m.m.

Förordning om ändring i förordningen (1992:308) om utländska filialer m.m. Promemoria upprättad i Näringsdepartementet Förordning om ändring i förordningen (1992:308) om utländska filialer m.m. Promemorians huvudsakliga innehåll Promemorian innehåller ett förslag till ändringar

Läs mer

EUROPEISKA GEMENSKAPERNAS KOMMISSION. Utkast till EUROPAPARLAMENTETS, RÅDETS OCH KOMMISSIONENS BESLUT

EUROPEISKA GEMENSKAPERNAS KOMMISSION. Utkast till EUROPAPARLAMENTETS, RÅDETS OCH KOMMISSIONENS BESLUT EUROPEISKA GEMENSKAPERNAS KOMMISSION Bryssel den 18.7.2001 KOM(2001) 411 slutlig Utkast till EUROPAPARLAMENTETS, RÅDETS OCH KOMMISSIONENS BESLUT om tjänsteföreskrifter och allmänna villkor för utövande

Läs mer

Avtal. Artikel 1. Danmark, Finland, Island, Norge och Sverige, nedan kallade de fördragsslutande staterna,

Avtal. Artikel 1. Danmark, Finland, Island, Norge och Sverige, nedan kallade de fördragsslutande staterna, Avtal mellan Danmark, Finland, Island, Norge och Sverige om ändring av överenskommelsen av den 14 juni 1993, med senare ändringar av den 11 november 1998, om gemensam nordisk arbetsmarknad för viss hälso-

Läs mer

MEDDELANDE TILL LEDAMÖTERNA

MEDDELANDE TILL LEDAMÖTERNA EUROPAPARLAMENTET 2014-2019 Utskottet för framställningar 30.1.2015 MEDDELANDE TILL LEDAMÖTERNA Ärende: Framställning 1128/2012, ingiven av L. A., armenisk/rysk medborgare, om påstådd diskriminering och

Läs mer

6269/17 adj/lym/cs 1 DG B 1C

6269/17 adj/lym/cs 1 DG B 1C Europeiska unionens råd Bryssel den 20 februari 2017 (OR. en) Interinstitutionellt ärende: 2016/0397 (COD) 6269/17 SOC 91 EMPL 61 CODEC 207 NOT från: till: Ordförandeskapet Ständiga representanternas kommitté

Läs mer

EUROPAPARLAMENTET. Utskottet för rättsliga frågor och den inre marknaden FÖRSLAG TILL YTTRANDE

EUROPAPARLAMENTET. Utskottet för rättsliga frågor och den inre marknaden FÖRSLAG TILL YTTRANDE EUROPAPARLAMENTET 1999 2004 Utskottet för rättsliga frågor och den inre marknaden DEFINITIVT FÖRSLAG 6 juni 2001 FÖRSLAG TILL YTTRANDE från utskottet för rättsliga frågor och den inre marknaden till utskottet

Läs mer

Remiss: Kommissionens förslag till direktiv om patientens rättigheter vid gränsöverskridande vård S2008/6067/HS

Remiss: Kommissionens förslag till direktiv om patientens rättigheter vid gränsöverskridande vård S2008/6067/HS 1 (6) Landstingsstyrelsens förvaltning Juridik och Upphandling Handläggare: Jan Vikenhem Landstingsstyrelsen Remiss: Kommissionens förslag till direktiv om patientens rättigheter vid gränsöverskridande

Läs mer

för klagomålsförfaranden vid påstådda överträdelser av betaltjänstdirektiv 2

för klagomålsförfaranden vid påstådda överträdelser av betaltjänstdirektiv 2 EBA/GL/2017/13 05/12/2017 Riktlinjer för klagomålsförfaranden vid påstådda överträdelser av betaltjänstdirektiv 2 1. Efterlevnads- och rapporteringsskyldigheter Riktlinjernas status 1. Detta dokument innehåller

Läs mer

Försäkringskassan sida 1 av 6

Försäkringskassan sida 1 av 6 1 Försäkringskassan sida 1 av 6 Generaldirektör Adriana Lender adriana.lender@forsakringskassan.se Stockholm Denna skrivelse skall i laga ordning diarieföras av registrator, dnr. emotses med vändande e-

Läs mer

FÖRSLAG TILL BETÄNKANDE

FÖRSLAG TILL BETÄNKANDE Europaparlamentet 2014-2019 Utskottet för rättsliga frågor 2015/2085(INL) 10.11.2016 FÖRSLAG TILL BETÄNKANDE med rekommendationer till kommissionen om skydd för utsatta vuxna (2015/2085(INL)) Utskottet

Läs mer

Kommittédirektiv. Utstationering på svensk arbetsmarknad. Dir. 2012:92. Beslut vid regeringssammanträde den 27 september 2012

Kommittédirektiv. Utstationering på svensk arbetsmarknad. Dir. 2012:92. Beslut vid regeringssammanträde den 27 september 2012 Kommittédirektiv Utstationering på svensk arbetsmarknad Dir. 2012:92 Beslut vid regeringssammanträde den 27 september 2012 Sammanfattning En parlamentarisk kommitté ska utvärdera de ändringar som gjordes

Läs mer

Inledning. 1. Stöd för överenskommelsen

Inledning. 1. Stöd för överenskommelsen Februar 2015 Överenskommelse mellan Tryggingastofnun och Styrelsen for Arbejdsmarked og Rekruttering om administrativa rutiner för arbetslivsinriktad rehabilitering i gränsöverskridande situationer Inledning

Läs mer

Kommittédirektiv. Genomförande av det moderniserade yrkeskvalifikationsdirektivet. Dir. 2013:59. Beslut vid regeringssammanträde den 23 maj 2013

Kommittédirektiv. Genomförande av det moderniserade yrkeskvalifikationsdirektivet. Dir. 2013:59. Beslut vid regeringssammanträde den 23 maj 2013 Kommittédirektiv Genomförande av det moderniserade yrkeskvalifikationsdirektivet Dir. 2013:59 Beslut vid regeringssammanträde den 23 maj 2013 Sammanfattning En särskild utredare ska lämna förslag till

Läs mer

Mål C-268/99. Aldona Malgorzata Jany m.fl. mot Staatssecretaris van Justitie

Mål C-268/99. Aldona Malgorzata Jany m.fl. mot Staatssecretaris van Justitie Mål C-268/99 Aldona Malgorzata Jany m.fl. mot Staatssecretaris van Justitie (begäran om förhandsavgörande från Arrondissementsrechtbank te 's-gravenhage) "Utrikesförbindelser Associeringsavtalet mellan

Läs mer

12. Klar och tydlig information och kommunikation samt klara och tydliga villkor för utövandet av den registrerades rättigheter

12. Klar och tydlig information och kommunikation samt klara och tydliga villkor för utövandet av den registrerades rättigheter 1 Avsnitt 1 Insyn och villkor 12. Klar och tydlig information och kommunikation samt klara och tydliga villkor för utövandet av den registrerades rättigheter 1. Den personuppgiftsansvarige ska vidta lämpliga

Läs mer

Uppgift 2. Redogör kort för följande begrepp:

Uppgift 2. Redogör kort för följande begrepp: Uppgift 2 Redogör kort för följande begrepp: 1) EU-rättens företräde 2) Direktivens spärrverkan 3) Estoppel effekt 4) Principen om direktivkonform tolkning 5) Direktivens horisontella direkta effekt Uppgift

Läs mer

MEDDELANDE TILL LEDAMÖTERNA

MEDDELANDE TILL LEDAMÖTERNA EUROPAPARLAMENTET 2014-2019 Utskottet för framställningar 16.12.2014 MEDDELANDE TILL LEDAMÖTERNA Ärende: Framställning nr 0895/2011, ingiven av Anthony Webb, brittisk medborgare, om nekat bidrag till arbetssökande

Läs mer

Gränsöverskridande vård inom EU - vad innebär det nya patientdirektivet? Vem vårdar vem, 10.10.2013

Gränsöverskridande vård inom EU - vad innebär det nya patientdirektivet? Vem vårdar vem, 10.10.2013 Gränsöverskridande vård inom EU - vad innebär det nya patientdirektivet? Vem vårdar vem, 10.10.2013 Hannele Häkkinen, sakkunnig EU:s direktiv om tillämpningen av patienträttigheter vid gränsöverskridande

Läs mer

Riktlinjer för försäkringsföretags hantering av klagomål

Riktlinjer för försäkringsföretags hantering av klagomål EIOPA-BoS-12/069 SV Riktlinjer för försäkringsföretags hantering av klagomål 1/7 1. Riktlinjer Inledning 1. Dessa riktlinjer utfärdas i enlighet med artikel 16 i förordningen om Eiopa 1 (Europeiska försäkrings-

Läs mer

SOCIALFÖRSÄKRINGSSKYDD

SOCIALFÖRSÄKRINGSSKYDD SOCIALFÖRSÄKRINGSSKYDD I ANDRA EU-MEDLEMSSTATER Socialförsäkringssystemen måste samordnas för att stödja den fria rörligheten för personer inom EU. Tidigare bestämdes det regelverk som gäller för anställda

Läs mer

Regeringskansliet Faktapromemoria 2015/16:FPM82. En global konvention om erkännade och verkställighet av domar på privaträttens område

Regeringskansliet Faktapromemoria 2015/16:FPM82. En global konvention om erkännade och verkställighet av domar på privaträttens område Regeringskansliet Faktapromemoria En global konvention om erkännade och verkställighet av domar på privaträttens område Justitiedepartementet 2016-05-18 Dokumentbeteckning KOM (2016) 216 Rekommendation

Läs mer

ANTAGNA TEXTER. Europaparlamentets resolution av den 1 juni 2017 med rekommendationer till kommissionen om skydd för utsatta vuxna (2015/2085(INL))

ANTAGNA TEXTER. Europaparlamentets resolution av den 1 juni 2017 med rekommendationer till kommissionen om skydd för utsatta vuxna (2015/2085(INL)) Europaparlamentet 2014-2019 ANTAGNA TEXTER P8_TA(2017)0235 Skydd för utsatta vuxna Europaparlamentets resolution av den 1 juni 2017 med rekommendationer till kommissionen om skydd för utsatta vuxna (2015/2085(INL))

Läs mer

1 EGT nr C 24, 31.1.1991, s. 3. 2 EGT nr C 240, 16.9.1991, s. 21. 3 EGT nr C 159, 17.6.1991, s. 32.

1 EGT nr C 24, 31.1.1991, s. 3. 2 EGT nr C 240, 16.9.1991, s. 21. 3 EGT nr C 159, 17.6.1991, s. 32. Rådets direktiv 91/533/EEG av den 14 oktober 1991 om arbetsgivares skyldighet att upplysa arbetstagarna om de regler som är tillämpliga på anställningsavtalet eller anställningsförhållandet Europeiska

Läs mer

Stockholm den 17 maj 2016 R-2016/0740. Till Finansdepartementet. Fi2016/01353/S3

Stockholm den 17 maj 2016 R-2016/0740. Till Finansdepartementet. Fi2016/01353/S3 R-2016/0740 Stockholm den 17 maj 2016 Till Finansdepartementet Fi2016/01353/S3 Sveriges advokatsamfund har genom remiss den 7 april 2016 beretts tillfälle att avge yttrande över promemorian Utbyte av upplysningar

Läs mer

Förslag till EUROPAPARLAMENTETS OCH RÅDETS FÖRORDNING

Förslag till EUROPAPARLAMENTETS OCH RÅDETS FÖRORDNING EUROPEISKA KOMMISSIONEN Bryssel den 19.12.2018 COM(2018) 891 final 2018/0435 (COD) Förslag till EUROPAPARLAMENTETS OCH RÅDETS FÖRORDNING om ändring av rådets förordning (EG) nr 428/2009 genom att bevilja

Läs mer

Europeiska unionens råd Bryssel den 24 november 2016 (OR. en)

Europeiska unionens råd Bryssel den 24 november 2016 (OR. en) Europeiska unionens råd Bryssel den 24 november 2016 (OR. en) Interinstitutionellt ärende: 2016/0209 (CNS) 13885/16 FISC 181 ECOFIN 984 RÄTTSAKTER OCH ANDRA INSTRUMENT Ärende: RÅDETS DIREKTIV om ändring

Läs mer

(Text av betydelse för EES) (2014/287/EU)

(Text av betydelse för EES) (2014/287/EU) 17.5.2014 L 147/79 KOMMISSIONENS GENOMFÖRANDEBESLUT av den 10 mars 2014 om fastställande av kriterier för etablering och utvärdering av europeiska referensnätverk och deras medlemmar samt för att underlätta

Läs mer

EU:s grundläggande regler för fri rörlighet. Jane Reichel 20 januari 2012

EU:s grundläggande regler för fri rörlighet. Jane Reichel 20 januari 2012 EU:s grundläggande regler för fri rörlighet Jane Reichel 20 januari 2012 Dagens föreläsning: Allmänt om EU:s inre marknaden Fri rörlighet av varor Den fria rörligheten och den svenska förvaltningen Del

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Förordning om marknadskontroll av varor och annan närliggande tillsyn; SFS 2014:1039 Utkom från trycket den 29 juli 2014 utfärdad den 17 juli 2014. Regeringen föreskriver följande.

Läs mer

YTTRANDE Dnr 19/0070 Stockholm den Arbetsmarknadsdepartementet Ärendenummer: A2019/01110/ARM

YTTRANDE Dnr 19/0070 Stockholm den Arbetsmarknadsdepartementet Ärendenummer: A2019/01110/ARM YTTRANDE Dnr 19/0070 Stockholm den 2019-09-16 Arbetsmarknadsdepartementet Ärendenummer: A2019/01110/ARM Remiss angående förslag till om hur Europaparlamentets och rådets direktiv 2018/957 om ändring av

Läs mer

Kommittédirektiv. Särskilt förfarande för tredjelandsmedborgares inresa och vistelse i forskningssyfte. Dir. 2006:4

Kommittédirektiv. Särskilt förfarande för tredjelandsmedborgares inresa och vistelse i forskningssyfte. Dir. 2006:4 Kommittédirektiv Särskilt förfarande för tredjelandsmedborgares inresa och vistelse i forskningssyfte Dir. 2006:4 Beslut vid regeringssammanträde den 19 januari 2006 Sammanfattning av uppdraget En särskild

Läs mer

Offentligt samråd om en möjlig revidering av förordning (EG) nr 764/2008 om ömsesidigt erkännande

Offentligt samråd om en möjlig revidering av förordning (EG) nr 764/2008 om ömsesidigt erkännande Offentligt samråd om en möjlig revidering av förordning (EG) nr 764/2008 om ömsesidigt erkännande Fält märkta med är obligatoriska. Namn E-post Inledning 1 Om ett företag lagligen säljer en produkt i en

Läs mer

Kommittédirektiv. Nya regler om åtgärder mot penningtvätt och finansiering av terrorism. Dir. 2014:140

Kommittédirektiv. Nya regler om åtgärder mot penningtvätt och finansiering av terrorism. Dir. 2014:140 Kommittédirektiv Nya regler om åtgärder mot penningtvätt och finansiering av terrorism Dir. 2014:140 Beslut vid regeringssammanträde den 30 oktober 2014 Sammanfattning En särskild utredare ska lämna förslag

Läs mer

Europeiska unionens officiella tidning BESLUT

Europeiska unionens officiella tidning BESLUT 6.4.2018 L 90/105 BESLUT EUROPEISKA CENTRALBANKENS BESLUT (EU) 2018/546 av den 15 mars 2018 om delegering av befogenheten att anta beslut om kapitalbasen (ECB/2018/10) ECB-RÅDET HAR ANTAGIT DETTA BESLUT

Läs mer

SVENSKT NÄRINGSLIV. Vår referens/dnr: 41/2015. utstationeringsdirektivet

SVENSKT NÄRINGSLIV. Vår referens/dnr: 41/2015. utstationeringsdirektivet SVENSKT NÄRINGSLIV Arbetsmarknadsdepartementet Vår referens/dnr: 41/2015 Er referens/dnr: 103 33 Stockholm A 2015/734/ARM 2015-05-29 Remissvar Tillämpningsdirektivet 2015:13) till utstationeringsdirektivet

Läs mer

(Text av betydelse för EES)

(Text av betydelse för EES) 30.6.2016 L 173/47 KOMMISSIONENS GENOMFÖRANDEFÖRORDNING (EU) 2016/1055 av den 29 juni 2016 om fastställande av tekniska standarder vad gäller de tekniska villkoren för lämpligt offentliggörande av insiderinformation

Läs mer

Förordning (2014:1039) om marknadskontroll av varor och annan närliggande tillsyn

Förordning (2014:1039) om marknadskontroll av varor och annan närliggande tillsyn Tullkodex m.m./övrigt 1 Förordning (2014:1039) om marknadskontroll av varor och annan närliggande tillsyn Inledande bestämmelser 1 [6011] Denna förordning kompletterar följande EU-förordningar: 1. Europaparlamentets

Läs mer

Internationell kollektivavtalsreglering särskilt om utstationering och allmängiltigförklaring. Høstseminar i Oslo den 26 oktober 2017 Erik Sinander

Internationell kollektivavtalsreglering särskilt om utstationering och allmängiltigförklaring. Høstseminar i Oslo den 26 oktober 2017 Erik Sinander Internationell kollektivavtalsreglering särskilt om utstationering och allmängiltigförklaring Høstseminar i Oslo den 26 oktober 2017 Erik Sinander Vad ska vi prata om? Hur påverkar den internationella

Läs mer

Regeringskansliet Faktapromemoria 2012/13:FPM107. Fri rörlighet för officiella handlingar. Dokumentbeteckning. Sammanfattning. Justitiedepartementet

Regeringskansliet Faktapromemoria 2012/13:FPM107. Fri rörlighet för officiella handlingar. Dokumentbeteckning. Sammanfattning. Justitiedepartementet Regeringskansliet Faktapromemoria Fri rörlighet för officiella handlingar Justitiedepartementet 2013-05-29 Dokumentbeteckning KOM (2013) 228 Kommissionens förslag till Europaparlamentets och rådets förordning

Läs mer

Remissvar avseende SOU 2011:74 I gränslandet Social trygghet vid gränsarbete i Norden

Remissvar avseende SOU 2011:74 I gränslandet Social trygghet vid gränsarbete i Norden 2012-04-23 1 (5) Rättsenheten Socialdepartementet 103 33 Stockholm Remissvar avseende SOU 2011:74 I gränslandet Social trygghet vid gränsarbete i Norden Sammanfattning IAF tillstyrker förslaget om höjd

Läs mer

MOTIVERAT YTTRANDE FRÅN ETT NATIONELLT PARLAMENT ÖVER SUBSIDIARITETSPRINCIPEN

MOTIVERAT YTTRANDE FRÅN ETT NATIONELLT PARLAMENT ÖVER SUBSIDIARITETSPRINCIPEN Europaparlamentet 2014-2019 Utskottet för rättsliga frågor 5.9.2016 MOTIVERAT YTTRANDE FRÅN ETT NATIONELLT PARLAMENT ÖVER SUBSIDIARITETSPRINCIPEN Ärende: Motiverat yttrande från Maltas parlamentet om förslaget

Läs mer

Dnr xxxxx-2014

Dnr xxxxx-2014 Överenskommelse mellan Försäkringskassan och Styrelsen for Arbejdsmarked og Rekruttering om administrativa rutiner för arbetslivsinriktad rehabilitering i gränsöverskridande situationer Inledning Denna

Läs mer