Miljöhandlingsplan

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Miljöhandlingsplan"

Transkript

1 Skarpnäcks stadsdelsförvaltning Sida 1 (13) Administrativa avdelningen Bakgrund Kommunfullmäktige har antagit ett miljöprogram för Stockholm för perioden Miljöprogrammet är ett kommunövergripande styrdokument, där målen är styrande för staden som helhet och vägledande för den enskilda nämnden. Flera av målen i programmet berör stadsdelsnämnderna. Utifrån miljöprogrammet ska samtliga nämnder och styrelser klarlägga sin egen miljöpåverkan och beskriva åtgärder för att minska densamma i en lokal miljöhandlingsplan. Skarpnäcks stadsdelsnämnds miljöhandlingsplan antogs 2012, och revideras nu för den resterande programperioden. Miljöprogrammets mål är integrerade i stadens system för ledning och uppföljning, ILS, och miljöhandlingsplanen innehåller i sin tur lokala aktiviteter utifrån målen. Sex övergripande mål sammanfattar stadens ambitioner inom miljöområdet: 1. Miljöeffektiva transporter 2. Giftfria varor och byggnader 3. Hållbar energianvändning 4. Hållbar användning av mark och vatten 5. Miljöeffektiv avfallshantering 6. Sund inomhusmiljö Skarpnäcks stadsdelsförvaltning Administrativa avdelningen Box Johanneshov Telefon skarpnack@stockholm.se stockholm.se Inledning Miljöhandlingsplanen för Skarpnäck är ett förvaltningsövergripande dokument, där miljöprogrammets mål implementeras i förvaltningens verksamheter. Handlingsplanen speglar förvaltningens arbete för att värna och utveckla en hållbar livsmiljö. Planen är en sammanfattning av förvaltningens miljörelaterade arbete, som formuleras i verksamhetsplanen och rapporteras i tertialrapporter och verksamhetsberättelse.

2 Sida 2 (13) Miljöpåverkan och rådighet Inom flera av förvaltningens enheter sker aktiviteter varje dag som har konsekvenser för miljön; transporter, energiförbrukning, upphandling av varor och tjänster, inköp, resursförbrukning och avfallshantering. Enheternas medvetna agerande när de genomför sina aktiviteter kan minska förvaltningens totala miljöpåverkan. I olika ärenden som förvaltningen handlägger sker även miljöpåverkan som är knuten till mer strategiska och långsiktiga ställningstaganden och beslut. Detta kan exempelvis vara aktuellt i remissvar, i dialog och samverkan med andra förvaltningar vid utbyggnads- och exploateringsprojekt i stadsdelsområdet samt i arbetet med investeringar, drift och underhåll av parker och naturområden. Miljötänkandet integreras i alla verksamheter. Genomförande och uppföljning Miljöhandlingsplanen ska vara det dokument som förvaltningen arbetar efter och som enheterna kan utgå ifrån när de formulerar miljöåtaganden och arbetssätt. Alla som arbetar inom förvaltningen ska känna till miljöhandlingsplanens innehåll och tillämpa den i sitt dagliga arbete. Förvaltningen följer upp planen i stadens integrerade system för ledning och styrning, ILS, samt rapporterar bränslestatistik till miljöförvaltningen. Övergripande miljöansvar Förvaltningsledning och nämnd Övergripande mål 1. Miljöeffektiva transporter Stadens mål är ett långsiktigt hållbart transportsystem, baserat på ny teknik, alternativa bränslen, bättre logistik och mer information. En övergång till mer kapacitetsstarka och mindre miljöbelastande transportmedel är nödvändigt. Samtidigt måste arbetet med att söka smarta trafiklösningar och resurssnålare kommunikationssätt som utnyttjar energin effektivare än idag fortsätta. En satsning på oskyddade trafikanter som gångtrafikanter och cyklister leder till mindre buller, en mer trafiksäker miljö och en stadsmiljö som är mer trivsam att visas i. Det ska vara lätt att välja kollektiva, trygga och miljövänliga transportlösningar. Staden är en stor arbetsgivare som kan påverka resandet hos de anställda. Staden kan som verksamhetsutövare vid upphandlingar välja miljöanpassade fordon och arbetsmaskiner.

3 Sida 3 (13) Delmål 1.1 Miljöbelastningen från stadens transporter och resor ska minska Delmålet innebär att nämndens verksamheter ska arbeta systematiskt för att minska miljöbelastningen från sina transporter och resor. Alla nämnder ska anta en resepolicy för miljövänliga resor i tjänsten. Förvaltningens resepolicy ingår som en del i denna miljöhandlingsplan (se nedan). Förvaltningens resepolicy för miljöeffektiva tjänsteresor följs vid resor i tjänsten. Lånecyklar med service finns tillgängliga för de medarbetare som reser i tjänsten. Alla medarbetare Avdelningschef/ enhetschefer Förvaltningens resepolicy för miljöeffektiva tjänsteresor Denna policy gäller alla resor som medarbetare vid Skarpnäcks stadsdelsnämnds verksamheter gör i tjänsten, även korta resor inom stadsdelen. Resor till och från arbetet omfattas inte, men medarbetarna bör uppmuntras att tillämpa samma synsätt vid sina arbetsresor som vid tjänsteresor. Skarpnäcks stadsdelsområde har god kollektivtrafikförsörjning. Resor inom stadsdelsområdet och till alla dess verksamheter är möjliga att göra under dagtid på ett miljöeffektivt sätt inom cirka 20 minuters tidsrymd (med t-bana, buss, cykel och/eller promenad beroende på avstånd). Resandet väljs alltid utifrån det mest miljöeffektiva transportsättet men arbetet och dess förutsättningar, till exempel tidsbesparing, avgör ändå val av färdsätt. Fundera på om resan är nödvändig. Överväg om en resa kan ersättas med ett telefonmöte, vilket även kan spara tid. 1. Välj bästa färdsätt: miljöanpassade transportmedel i första hand Lokala resor På kortare sträckor bör man överväga att promenera eller cykla. Vid längre resor väljs kollektivtrafik i första hand och personbil i andra hand. Vid taxiresor beställs miljöbil. Enheter som gör många lokala resor har egna tjänstecyklar (inklusive hjälmar). Cyklar som arbetsgivaren tillhandahåller ska uppfylla kraven enligt cykelfakta eller motsvarande. Även SL-biljetter/Access-kort ska finnas tillgängliga på varje enhet.

4 Sida 4 (13) Nationella resor Vid resor kortare än 50 mil väljs tåg före flyg. Tåg i kombination med hyrbil är ett bättre alternativ än att göra hela resan med bil. Flyg bör enbart väljas vid längre resor när alternativ saknas eller då något annat alternativ inte är möjligt, till exempel på grund av tidsbrist. 2. Om bilresor är nödvändiga Förvaltningens bilar i första hand. Alla bilar som köps eller leasas ska vara klassade som miljöbilar i enlighet med stadens definition. Bilar som drivs med etanol eller biogas tankas med dessa drivmedel. Lufttrycket i däcken kontrolleras regelbundet (vid var tredje tankning) och fylls med minst tio procent luft över rekommenderat tryck. Det ger ökad trafiksäkerhet och minskade utsläpp. Syntetisk olja används i motorn. När nya bilar köps eller leasas väljs vinterdäck utan dubbar samt utan HA-oljor. HA-oljor är restprodukter som uppstår när basoljor renas vid smörjmedeltillverkning. Oljorna innehåller cancerogena ämnen som sprids i luften när däcken slits. Dubbdäck orsakar högre partikelhalter i luften eftersom de sliter mer på vägbanan. Vinterdäck har minst 4 mm mönsterdjup och bilen har antisladdsystem. Samtliga bilar tvättas i tvätthall som har installerad oljeavskiljare i avloppet. Om möjligt väljs en miljömärkt biltvätt. Extern hyrbil i andra hand. Välj hyrbilar som är klassade som miljöbilar i enlighet med stadens definition. Bilar som drivs med etanol eller biogas tankas med detta. Egen bil i sista hand. Egen bil används enbart vid tjänsteresor när andra alternativ saknas. 3. Samåk och samordna resor Planera om möjligt att samåka. Försök också att genomföra flera ärenden under samma resa. Körsättet har stor påverkan på bränsleförbrukning och avgasutsläpp. Arbetsgivaren tillhandahåller utbildning i sparsam körning, till exempel EcoDriving, till personal som kör mycket i tjänsten. Uppföljning av policyn Varje enhet har beredskap för att tillhandahålla uppgifter som kan behövas för att uppföljning av policyn ska vara möjlig.

5 Sida 5 (13) Delmål 1.2 Stadens egna fordon ska vara miljöbilsklassade och köras på miljöbränsle, och av stadens upphandlade transporter ska miljöfordonsandelen öka Delmålet innebär att de motorfordon som förvaltningen äger eller leasar ska vara miljöbilar enligt den miljöbilsdefinition som kommunfullmäktige antagit. Nämndmål 2014 KF mål 2014 Andel miljöbilar i stadens bilflotta 100 % 100 % Andel elbilar 10 % 9 % Andel miljöbränslen i stadens etanol- och biogasfordon 85 % Tas fram av nämnd Förvaltningens bilar som går på miljöbränsle (E85-bilar och fordonsgasbilar) tankas med miljöbränsle. Inför nyanskaffning av bil görs en bedömning om elbil är ett lämpligt alternativ. /bilansvarig Delmål 1.3 Miljökvalitetsnormen för luft ska uppnås Nämndens mål är att samtliga bilar körs med odubbade vinterdäck. Nämndmål 2014 KF mål 2014 Andel dubbdäck 0 % Tas fram av nämnd Förvaltningen erbjuder information om EcoDriving till de som kör bil i tjänsten. / bilansvarig

6 Sida 6 (13) Delmål 1.4 Gång- och cykelresandet ska öka Delmålet syftar till att förutsättningar för att cykel- och gångtrafiken förbättras. För nämnden innebär detta att stå för en god vinterväghållning av cykelvägar och parkstråk. Prioriterade cykelstråk identifieras och snöröjs. Prioriterade cykel- och gångstråk på parkmark kontrolleras så att de är snöröjda och sandsopade enligt avtal. Övergripande mål 2. Giftfria varor och byggnader Spridningen av miljögifter måste minska och stadens verksamheter kan påverka detta genom att välja miljöanpassade varor och tjänster i sina upphandlingar och avrop. Delmål 2.1 Innehållet av miljö- och hälsofarliga ämnen i upphandlade varor ska minska. Delmålet avser för nämndens del varor med kort omloppstid och livslängd, till exempel städtjänster. Det gäller även entreprenadupphandlingar för investering, drift och underhåll av parkmark inom stadsdelsområdet. De fem högst prioriterade miljö- och hälsofarliga ämnena undviks. Ämnen uppförda på SIN-listan ( Substitute It Now ) och Kemikalieinspektionens PRIO-databas undviks. Miljöstyrningsrådets upphandlingskriterier är vägledande när sådana finns. I annat fall gäller att kriterier för Svanen, Bra Miljöval eller EU Ecolabel. Andel relevanta upphandlingar av varor och tjänster där krav ställts på att miljö- och hälsofarliga ämnen inte ingår Nämndmål KF mål % Tas fram av nämnd När tjänster och entreprenader upphandlas eller avropas ställs krav på att utföraren strävar efter att minska sin miljöpåverkan. När avrop görs av varor, väljs miljövänliga alternativ i första hand Upphandlare/ enhetschefer

7 Sida 7 (13) Delmål 2.3 Andelen ekologiska livsmedel som staden köper in ska uppgå till minst 25 procent En ökad andel inköp av ekologiska livsmedel bidrar till en hållbar utveckling. Med ekologiska livsmedel menas exempelvis produkter märkta med KRAV, Demeter, MSC samt EU:s märkning för ekologiskt jordbruk, som uppfyller kriterierna enligt EUförordningen 834/2007 om ekologisk produktion och märkning av ekologiska produkter. År 2013 var ungefär 27 procent av nämndens upphandlade livsmedel ekologiska. Nämndens mål för 2014 är 20 procent, och ambitionen är att målet höjs till 25 procent år När frukt, kaffe och fikabröd köps in till möten, konferenser och fikarum ska ekologiska alternativ väljas i första hand. Andel ekologiska livsmedel i stadens egna verksamheter Nämndmål KF mål Nämndmål % 20 % 25 % Andelen upphandlade ekologiska livsmedel, måltider och måltidsverksamhet ökar kontinuerligt. Ekologiska livsmedel särredovisas på konto Övergripande mål 3. Hållbar energianvändning Tillgång till energi är av central betydelse för vårt välstånd. Samtidigt är utvinning av energi och användning av densamma en av orsakerna till flera stora miljöproblem. Effektivare energianvändning och förnybara energikällor krävs för att minska växthuseffekten. Med energieffektiv teknik kan staden vara en aktör för miljödriven tillväxt och utveckling samt minska sina driftskostnader.

8 Sida 8 (13) Delmål 3.1 Staden ska genom energieffektiviseringar minska energianvändningen i den egna verksamheten med minst 10 procent Energianvändning i stadens byggnader och anläggningar ska minska. Målet innebär att förbrukningen ska minska varje år i de lokaler där förvaltningen har verksamheter. Nämndmål KF mål Elanvändning per kvadratmeter 68 kwh 33 kwh När vitvaror byts ut eller nyanskaffas ska energieffektiva alternativ väljas i första hand. Enheter vidtar energisparande åtgärder, exempelvis genom att stänga av energi i lokaler och rum som inte används, energieffektivisera t ex genom byte till ledbelysning samt installera närvarostyrning om det är möjligt. Kommentar: Ledbelysning är ett bättre alternativ än lågenergilampor, eftersom lågenergilampor innehåller kvicksilver som är skadligt för miljö och hälsa. Utreda möjligheten att installera solpaneler på de fyra nybyggda miljöhusen inom förskolan och lokalintendent / lokalintendent i samverkan med fastighetsägare Lokalintendent i samverkan med fastighetsägare Övergripande mål 4. Hållbar användning av mark och vatten Stockholm upplevs som en attraktiv stad att bo och verka i. En anledning är närheten till parker, natur och vatten. Stockholms grön- och vattenområden innehåller många viktiga ekologiska funktioner liksom stora kvaliteter för rekreation. Parker, vatten och natur ger tillgång till gröna oaser, rofylldhet, lek och promenader. Parker och grönområden bidrar till att dämpa buller och växligheten fungerar som ett filter för luftföroreningar.

9 Sida 9 (13) Delmål 4.2 Grön- och vattenområden som är särskilt attraktiva för rekreation ska stärkas och utvecklas Närheten till naturen är viktig för stadsdelsområdets attraktionskraft och för invånarnas möjligheter till lek och rekreation. Stadsdelsområdets grön- och vattenområden har också stor betydelse som gröna samband och i strävan att klimatanpassa staden. I stadsdelsområdet finns flera välbesökta rekreationsområden. Utveckla de rekreativa värdena inom stadsdelsområdets park- och naturområden.. Delmål 4.3 Intrång i övriga grön- och vattenområden bör minimeras och ersättas Vid ny exploatering där park- och naturmark tas i anspråk är det viktigt att bevara och utveckla gröna samband och strukturer. Markoch vattenområden utanför den särskilt betydelsefulla strukturen har i stora delar en stödjande funktion för stadens biologiska mångfald och därmed dess ekosystemtjänster. I samband med förslag till nya detaljplaner där intrång i värdefulla grönytor planeras ska grönkompensation i närområdet begäras. Utredare stadsmiljö Delmål 4.5 Skötseln av grön- och vattenområden ska stärka biologisk mångfald, ekosystemtjänster och rekreativa kvaliteter En väl fungerande skötsel av park- och naturområden är en förutsättning för att bevara och utveckla både ekologiska och rekreativa värden. Nämndens arbete är inriktat på ekologi och gynnande av naturligt förekommande arter i naturområden. Parker och naturområden sköts enligt beslutad parkplan för Skarpnäcks stadsdelsområde. Stockholmarnas nöjdhet med skötsel av park och grönområden Nämndmål KF mål % 62 %

10 Sida 10 (13) Följa framtagna skötselplaner för naturreservaten (Nackareservatet och Flaten). Samarbete med ideella föreningar och privatpersoner som har brukaravtal för markskötsel. Sly som röjs ska i möjligaste mån ligga kvar i naturmark. Anlägga en skogsträdgård i Bagarmossen tillsammans med ideellt engagerade invånare. / utredare stadsmiljö Del 4.6 Vattenkvaliteten i sjöar och vattendrag ska förbättras Stadsdelsområdets sjöar och vattendrag (Flaten, Drevviken, Ältasjön och Sickla sjö) har stor betydelse för rekreation, friluftsliv, djur och växter. Delmålet berör nämndens ansvar och skötseln av stadsdelsområdets strandbad Flatenbadet och Skrubba strandbad. Badvattenprover tas åtta till tio gånger per säsong. Kommentar: Provresultaten publiceras på Strandbaden städas regelbundet, framförallt under sommarsäsongen. Förvaltningen tillhandahåller toaletter vid Skrubba strandbad, samt toaletter och duschar vid Flatenbadet. Övergripande mål 5. Miljöeffektiv avfallssortering Avfall är i många fall en värdefull resurs om avfallshanteringen anpassas till avfallets egenskaper. Det mest miljöeffektiva är att i möjligaste mån förhindra att avfall uppstår. Effektiv och miljöanpassad avfallshantering är en viktig del av samhällets infrastruktur. Stadens mål är att minimera mängden avfall och öka andelen som nyttiggörs genom återanvändning och återvinning.

11 Sida 11 (13) Delmål 5.1 Avfallet från stadens verksamheter ska minska och det som ändå uppstår ska nyttiggöras Verksamheterna ska öka möjligheterna till sortering av olika avfallsfraktioner. Delmålet syftar till att minska resursförbrukning genom materialåtervinning och energiåtervinning av det avfall som idag deponeras obehandlat. Med biologisk behandling menas att matrester blir kompostjord eller rötas och omvandlas till biogas. En ökad biologisk behandling av matavfallet från stadens egna verksamheter syftar bland annat till att öka biogasproduktionen i Stockholm. Mängden matavfall som stadens verksamheter sorterar ut för biologisk behandling Nämndmål KF mål % Fastställs 2014 Förvaltningen ser över vilka pappersbesparande åtgärder som kan genomföras. Kommentar: Digitala utskick av nämndhandlingar kommer att införas när fungerande teknisk lösning finns. Om engångsprodukter behöver användas ska förnyelsebara alternativ (t ex pappersmuggar) väljas i första hand. Vattenförbrukningen minskar genom att snålspolande toaletter installeras vid om- och nybyggnation, där det är möjligt De enheter som inte sorterar ut matavfall påbörjar en utredning om förutsättningar för detta Avfall sorteras i större omfattning än idag för material- eller energiåtervinning Medarbetare uppmuntras att källsortera där det är möjligt Förvaltningen utreder möjligheten att installera matavfallskvarnar vid om- och nybyggnation av verksamhetslokaler. 90 procent av enheterna sorterar returpapper och wellpapp/kartong IT-strateg/ enhetschefer Lokalintendent i samverkan m lokalintendent i samverkan m lokalintendent i samverkan m lokalintendent

12 Sida 12 (13) Delmål 5.2 Andel felsorterat farligt avfall ska minska En viktig åtgärd för att delmålet ska kunna nås är att öka miljömedvetenheten redan vid inköp och konsumtion. På så sätt kan mängden farligt avfall som uppkommer i stadens verksamheter minska. Förvaltningen kan också ställa krav på kemikalieanvändningen vid upphandlingar av städtjänster och skötsel av grönområden. Riskavfall hanteras enligt föreskrifter. Farligt avfall sorteras ut och lämnas så att det blir miljöriktigt omhändertaget. Övergripande mål 6. Sund inomhusmiljö Vi tillbringar större delen av våra liv inomhus och en god inomhusmiljö har stor betydelse för människors hälsa och komfort. Hälsobesvär relaterade till inomhusmiljön är ett problem i många byggnader. Arbetet för att minska hälsorelaterade riskfaktorer berör bland annat buller, dålig luftkvalitet, inomhustemperatur och höga radonhalter i bostäder och allmänna lokaler. Åtgärder som vidtas för att förbättra inomhusmiljön bör även innebära lösningar som bidrar till lägre energianvändning. Delmål 6.1 Inomhusmiljön ska bli bättre Stadens alla nämnder och styrelser som äger, bygger, förvaltar och brukar lokaler har ansvar för en sund inomhusmiljö i de egna lokalerna. Delmålen enligt miljöprogrammet handlar både om att inomhusmiljön blir bättre, att radonhalterna och bullernivåerna inomhus minskar. För stadsdelsnämnden handlar målområdet om att verksamheter som förskolor, vård- och omsorgsboenden, gruppbostäder, korttidshem och dagliga verksamheter har god luftkvalitet och goda ljudnivåer för brukare och personal. Dessutom innebär det att alla lokaler är tillgängliga för personer med olika funktionsnedsättning inklusive allergier. Förvaltningen arbetar aktivt med att öka kunskapen om kemikaliers påverkan på inomhusmiljön inom förskolan. Barn är särskilt känsliga och inom förskolan finns många åtgärder som kan förbättra inomhusmiljön och minska barns exponering för kemikalier.

13 Sida 13 (13) Upprätta och implementera en miljöhandlingsplan för förskolorna med fokus på inomhusmiljö och kemikalier. Arbetsmiljöronder genomförs i alla lokaler i samarbete med lokalintendent. Delmål 6.3 Bullernivåerna inomhus ska minska Buller har en negativ påverkan på människan både direkt och indirekt. Direkta effekter kan vara bland annat nedsatt hörsel, medan indirekta effekter kan vara sömnstörningar, förändrat blodtryck, stress och koncentrationssvårigheter. Förvaltningen underlättar för verksamheter att finna bullerdämpande åtgärder som inte är i strid med övrigt miljöarbete. i samarbete med lokalintendent.

SÖDERMALMS STADSDELSFÖRVALTNING.

SÖDERMALMS STADSDELSFÖRVALTNING. FÖR Vilka är de? Miljöhandlingsplan SÖDERMALMS STADSDELSFÖRVALTNING malm SÖDERMALMS STADSDELSFÖRVALTNING DNR 1280-2012-1.1 SID 1 (8) Miljöhandlingsplan år Bakgrund I budgeten för 2012 beslutades att samtliga

Läs mer

Miljöhandlingsplan 2012 2015 för Farsta stadsdelsnämnd

Miljöhandlingsplan 2012 2015 för Farsta stadsdelsnämnd FARSTA STADSDELSFÖRVALTNING BILAGA MILJÖHANDLINGSPLAN SID 1 (8) Miljöhandlingsplan 2012 2015 för Farsta stadsdelsnämnd 1. Miljöeffektiva transporter Stadens mål är ett långsiktigt hållbart transportssystem,

Läs mer

Uppföljning av aktiviteter i miljöhandlingsplan

Uppföljning av aktiviteter i miljöhandlingsplan Skarpnäcks stadsdelsförvaltning Administrativa avdelningen Bilaga till miljöhandlingsplan Sida 1 (7) 2014-02-13 av aktiviteter i miljöhandlingsplan 2014-2015 I Skarpnäcks stadsdelsnämnds miljöhandlingsplan

Läs mer

Miljöhandlingsplan år 2013 för socialförvaltningen

Miljöhandlingsplan år 2013 för socialförvaltningen SOCIALFÖRVALTNINGEN BILAGA 5 MILJÖHANDLINGSPLAN SID 1 (10) Miljöhandlingsplan år 2013 för socialförvaltningen Bakgrund I Stockholms miljöprogram 2012 2015, som fastställdes av kommunfullmäktige den 30

Läs mer

Sida 1 (14) Dnr

Sida 1 (14) Dnr Sida 1 (14) Dnr 1114-2014-1.1. Miljöhandlingsplan år 2015... 2 Bakgrund... 2 Inledning... 2 Miljöpåverkan och rådighet... 3 Genomförande och uppföljning... 3... 3 Övergripande mål 1. Miljöeffektiva transporter...

Läs mer

Miljöhandlingsplan för Hässelby- Vällingby stadsdelsnämnd

Miljöhandlingsplan för Hässelby- Vällingby stadsdelsnämnd HÄSSELBY-VÄLLINGBY STADSDELSFÖRVALTNING Dnr 3-647-2012 BILAGA MILJÖHANDLINGSPLAN SID 1 (9) 19 NOVEMBER 2012 Miljöhandlingsplan 2012-2015 för Hässelby- Vällingby stadsdelsnämnd Inledning Stockholms miljöprogram

Läs mer

Miljöhandlingsplan 2016

Miljöhandlingsplan 2016 Miljöhandlingsplan 2016 Bilaga 1 Miljöhandlingsplan 2016 Bromma stadsdelsförvaltning 2016 Tjänsteutlåtande Dnr 499-15-1.1. BILAGA MILJÖPLAN 2015-11-11 SID 1 (8) Miljöhandlingsplan för år 2016 Kommunfullmäktige

Läs mer

Klimat och Miljöhandlingsplan 2016

Klimat och Miljöhandlingsplan 2016 Sida 1 (18) Miljöhandlingsplan 2016 Klimat och Miljöhandlingsplan 2016 Bakgrund Stockholms reviderade miljöprogram gäller för 2016 2019. Programmet är ett kommunövergripande styrdokument som bryter ned

Läs mer

Klimat- och miljöhandlingsplan

Klimat- och miljöhandlingsplan Bilaga 14 Sida 1 (17) Klimat- och miljöhandlingsplan 2017-2019 Bakgrund Stockholms reviderade miljöprogram gäller för 2016 2019. Programmet är ett kommunövergripande styrdokument som bryter ned kommunfullmäktiges

Läs mer

Utbildningsnämndens miljöhandlingsplan 2013-2015

Utbildningsnämndens miljöhandlingsplan 2013-2015 Sida 1 (5) 2013-08-29 Utbildningsnämndens miljöhandlingsplan 2013-2015 Utbildningsnämndens övergripande miljömål Utbildningsnämnden bidrar aktivt till en hållbar livsmiljö Förväntat resultat Samtliga nämndens

Läs mer

Handlingsplan Miljöstrategiska programmet

Handlingsplan Miljöstrategiska programmet OMVÅRDNAD GÄVLE DNR 18ON163 Handlingsplan Miljöstrategiska programmet Åtgärder för 2018 HANDLINGSPLAN FÖR 2018, MILJÖSTRATEGISKA PROGRAMMET 2 Förord Omvårdnad Gävle har under 2017 arbetat mycket med att

Läs mer

BILAGA 8 Målbilaga Miljöprogrammet delår 2018

BILAGA 8 Målbilaga Miljöprogrammet delår 2018 BILAGA 8 Målbilaga Miljöprogrammet delår 2018 Kommunfullmäktige Innehållsförteckning 1 Inledning... 3 2 Målredovisning Miljöprogrammet... 3 Kommunfullmäktige, Målbilaga Miljöprogrammet delår 2018 2(10)

Läs mer

Resepolicy för Malmö stad. Malmö stads policy för resor och möten gäller alla medarbetare i kommunen. Den avser alla resor i tjänsten.

Resepolicy för Malmö stad. Malmö stads policy för resor och möten gäller alla medarbetare i kommunen. Den avser alla resor i tjänsten. Lll löm, kmkåkpsenast sparat av bodnoräöbodnor Sidan 1-08-08öl, Resepolicy för Malmö stad med riktlinjer Resepolicy godkänd av kf 14/12 1995, 213, bih 152. Ändr av kf 20/12 2010, 274, bih 169. Riktlinjer

Läs mer

Strategi Program Plan Policy» Riktlinjer Regler

Strategi Program Plan Policy» Riktlinjer Regler Strategi Program Plan Policy» Riktlinjer Regler Borås Stads Riktlinjer för resor Riktlinjer för resor 1 Borås Stads styrdokument» Aktiverande strategi avgörande vägval för att nå målen för Borås program

Läs mer

Inriktningsdokument för miljöpolitiken i Norrköpings kommun

Inriktningsdokument för miljöpolitiken i Norrköpings kommun KS 2017/0149 Inriktningsdokument för miljöpolitiken i Norrköpings kommun norrkoping.se facebook.com/norrkopingskommun instagram.com/norrkopings_kommun Inledning Norrköping är en kommun i förvandling och

Läs mer

LIDINGÖS MILJÖMÅL 2011-2020

LIDINGÖS MILJÖMÅL 2011-2020 LIDINGÖS MILJÖMÅL 2011-2020 KLOKA VAL ENERGI STAD HÅLLBAR GRÖN KORTVERSION LIDINGÖS MILJÖPROGRAM 2011 2020 1 Lidingö tar ställning för miljön På Lidingö tar vi ställning för miljön och för en hållbar utveckling.

Läs mer

Stockholms miljöprogram

Stockholms miljöprogram Älvsjö stadsdelsförvaltning HR och extern service Tjänsteutlåtande Sida 1 (8) 2015-01-14 Handläggare Kajsa Pärke Telefon: 08-508 21 083 Till Älvsjö stadsdelsnämnd 2016-02-04 Stockholms miljöprogram 2016-2019

Läs mer

Miljö och miljövanor i Stockholm 2013

Miljö och miljövanor i Stockholm 2013 Miljöförvaltningen Miljöanalys Tjänsteutlåtande Sida 1 (5) 2014-05-20 Handläggare Helene Lindman Telefon: 076-1228856 Till Miljö- och hälsoskyddsnämnden 2014-06-07, p. 19 Miljö och miljövanor i Stockholm

Läs mer

Miljöpolicy. Miljöpolicy

Miljöpolicy. Miljöpolicy Miljöpolicy Innehållsförteckning Falköpings kommun som förebild 3 Internt miljöarbete 3 Fokusområden 4 Transporter 4 Lokaler 4 Mat 5 Dokumenttyp Policy Antagen av Kommunfullmäktige 2011-01-31 Dokumentansvarig

Läs mer

Delmål för att nå ett hållbart samhälle

Delmål för att nå ett hållbart samhälle : 2016:239 Bilaga till Miljöprogram antaget av kommunfullmäktige 180906, 70 Delmål för att nå ett hållbart samhälle 1. Ett tryggt och hållbart samhälle 2. Hållbart byggande 3. Hållbara transporter, resor

Läs mer

Mandat Mål och ledningssystem Roller resurser Uppföljning Visa och berätta Fira!

Mandat Mål och ledningssystem Roller resurser Uppföljning Visa och berätta Fira! 1 Mandat Mål och ledningssystem Roller resurser Uppföljning Visa och berätta Fira! 2 Kommunstyrelsen beslut att 1. Staden antar som långsiktigt mål att konventionella fordon i stadens fordonspark, så långt

Läs mer

Miljöhandlingsplan 2012

Miljöhandlingsplan 2012 Miljöhandlingsplan 2012 Institutionen för data- och systemvetenskap Fastställd av DSV:s styrelse 2012-02-14 2 Miljöhandlingsplan 2012 Bakgrund Rektor vid har den 5 mars 2009 beslutat att ska miljöcertifieras

Läs mer

ETT HÅLLBART VÄRMDÖ TIO DELMÅL INOM MILJÖOMRÅDET

ETT HÅLLBART VÄRMDÖ TIO DELMÅL INOM MILJÖOMRÅDET ETT HÅLLBART VÄRMDÖ TIO DELMÅL INOM MILJÖOMRÅDET värmdö kommun har sex övergripande mål samt delmål för olika verksamhetsområden. Ett av de övergripande målen är Ett hållbart Värmdö. Målet utgår från internationella

Läs mer

ESLÖVS KOMMUNS FÖRFATTNINGSSAMLING NR 14 RESEPOLICY FÖR ESLÖVS KOMMUN. Antagen av kommunfullmäktige 2003-03-31

ESLÖVS KOMMUNS FÖRFATTNINGSSAMLING NR 14 RESEPOLICY FÖR ESLÖVS KOMMUN. Antagen av kommunfullmäktige 2003-03-31 ESLÖVS KOMMUNS FÖRFATTNINGSSAMLING NR 14 RESEPOLICY FÖR ESLÖVS KOMMUN Antagen av kommunfullmäktige 2003-03-31 Denna policy gäller för medarbetare, inhyrd medarbetare, och förtroendevalda inom Eslöv kommun

Läs mer

Yttrande över projektrapport nr 11/2014, Systematiskt miljöarbete - Miljöeffektiva transporter

Yttrande över projektrapport nr 11/2014, Systematiskt miljöarbete - Miljöeffektiva transporter Sida 1 (7) 2015-02-02 Handläggare Karolina Ekman Telefon: 08 508 28996 Till Miljö- och hälsoskyddsnämnden 2015-02-17 p 14 Yttrande över projektrapport nr 11/2014, Systematiskt miljöarbete - Miljöeffektiva

Läs mer

Miljöredovisning uppföljning av miljöprogram för

Miljöredovisning uppföljning av miljöprogram för -- Miljöredovisning uppföljning av miljöprogram för Uppgifterna på följande sidor är huvudsakligen hämtade från stadens integrerade ledningssystem, ILS, utfallsrapport 2014, avsnittet 1.3 Stockholms livsmiljö

Läs mer

Miljöhandlingsplan Institutionen för data- och systemvetenskap

Miljöhandlingsplan Institutionen för data- och systemvetenskap Miljöhandlingsplan 2015 Institutionen för data- och systemvetenskap Fastställd av prefekten 2015 02 18 2 Miljöhandlingsplan 2015 Bakgrund Rektor vid har den 5 mars 2009 beslutat att ska miljöcertifieras

Läs mer

Rese- och transportpolicy för Åmåls kommun

Rese- och transportpolicy för Åmåls kommun Antaget av kommunfullmäktige 2008-05-28 KF 105 Rese- och transportpolicy för Åmåls kommun Policyns tillämpningsområde Alla resor som sker inom tjänsten och betalas av Åmåls kommun Upphandling av resor,

Läs mer

BILAGA 5. SAMMANSTÄLLNING AV NATIONELLA OCH

BILAGA 5. SAMMANSTÄLLNING AV NATIONELLA OCH BILAGA 5. SAMMANSTÄLLNING AV NATIONELLA OCH REGIONALA MILJÖMÅL SOM BERÖR AVFALL NATIONELLA MILJÖMÅL Det övergripande målet för miljöarbetet är att vi till nästa generation, det vill säga med sikte på år

Läs mer

Stockholms miljöprogram Yttrande. Förslag till beslut Förvaltningens tjänsteutlåtande åberopas som yttrande till kommunstyrelsen.

Stockholms miljöprogram Yttrande. Förslag till beslut Förvaltningens tjänsteutlåtande åberopas som yttrande till kommunstyrelsen. Ekonomi och Stadsmiljö Enskede - Årsta stadsdelsförvaltning Handläggare: Anita Parsby Tfn: 508 14 310 Tjänsteutlåtande Sid 1 (6) 2006-03-13 Enskede - Årsta stadsdelsnämnd Stockholms miljöprogram 2007-2010

Läs mer

Mål och handlingsplan för miljöarbete

Mål och handlingsplan för miljöarbete UFV 2018/1649 Mål och handlingsplan för miljöarbete 2019-2021 Fastställd av rektor 2019-02-26 Innehållsförteckning Utgångspunkt och syfte 3 Lokalt klimatarbete med långsiktiga utmaningar 3 Utmaningar inom

Läs mer

Miljöstrategiskt program. För invånare, företag och Gävle kommunkoncern

Miljöstrategiskt program. För invånare, företag och Gävle kommunkoncern Miljöstrategiskt program För invånare, företag och Gävle kommunkoncern Miljöstrategiskt program För invånare, företag och Gävle kommunkoncern Foto: Albin Bogren/BARINGO och Maria Lind Illustration: Johan

Läs mer

Miljöplan för Kalix kommun

Miljöplan för Kalix kommun Miljöplan för Kalix kommun 2017-2019 Dokumentnamn Dokumenttyp Fastställd/upprättad Beslutsinstans Miljöplan för Kalix kommun Allmänna bestämmelser 2017-02-06 27 Kommunfullmäktige Innehåll Förord 3 Hållbar

Läs mer

Vi ska värna om och utveckla småföretagarkulturen i Uddevalla kommun

Vi ska värna om och utveckla småföretagarkulturen i Uddevalla kommun 12 BILD! Mål 13 Här listas målsättningar och styrdokument som har påverkat framtagandet av innehållet i denna översiktsplan. Uddevalla kommuns vision Uddevalla hjärtat i Bohuslän där människor växer och

Läs mer

Konkretisering av Miljö- och klimatmål för nämnder och förvaltningar

Konkretisering av Miljö- och klimatmål för nämnder och förvaltningar 1(5) Datum Diarienummer 2018-10-31 KS/2018/0076/041-16 Upprättad av Julia Nordström Version 1.0 Konkretisering av Miljö- och klimatmål för nämnder och förvaltningar Den här bilagan syftar till att konkretisera

Läs mer

miljöprogram den gröna tråden i vårt miljöarbete

miljöprogram den gröna tråden i vårt miljöarbete Utskriftsversion Göteborgs Stads miljöprogram den gröna tråden i vårt miljöarbete Läs miljöprogrammet i sin helhet på: www.goteborg.se/miljoprogram Foto: Peter Svenson Miljömålen visar vägen Göteborg ska

Läs mer

Miljömål för Luleå tekniska universitet

Miljömål för Luleå tekniska universitet 1(7) Miljömål för Luleå tekniska universitet 2017-2020 Luleå tekniska universitet har ett miljöledningssystem för sin verksamhet i enlighet med Förordningen (2009:907) om miljöledning i statliga myndigheter.

Läs mer

Region Skånes Miljöbevis - checklista

Region Skånes Miljöbevis - checklista Region Skånes Miljöbevis - checklista Denna checklista består av kriterier som ni som mottagare av bidragsfinansiering från Region Skåne ska fylla i om ni får minst sex prisbasbelopp eller mer per tolvmånadersperiod.

Läs mer

Utlys klimatnödläge i Stockholms stad

Utlys klimatnödläge i Stockholms stad Sida 1 (4) 2019-09-06 Handläggare Åsa Örnevik Telefon: 0850815039 Till Skarpnäcks stadsdelsnämnd 2019-09-26 Utlys klimatnödläge i Stockholms stad Svar på medborgarförslag Förslag till beslut Stadsdelsnämnden

Läs mer

Yttrande över revisionsrapport Systematiskt miljöarbete- Hållbar användning av mark och vatten

Yttrande över revisionsrapport Systematiskt miljöarbete- Hållbar användning av mark och vatten Bromma stadsdelsförvaltning Förskola och teknik Tjänsteutlåtande Sida 1 (9) 2014-01-15 Handläggare Gunnar Hedman E-post: bromma@stockholm.se Till Bromma stadsdelsnämnd Yttrande över revisionsrapport Systematiskt

Läs mer

Kulturnämndens miljöhandlingsplan

Kulturnämndens miljöhandlingsplan KULTURFÖRVALTNINGEN KOMMUNIKATIONSSTABEN TJÄNSTEUTLÅTANDE SID 1 (5) 2012-11-28 Handläggare: Helene Mårtenson Telefon: 0850831980 Till Kulturnämnden KuN 2012-12-13 Nr 16 Kulturnämndens miljöhandlingsplan

Läs mer

Grön Resplan. Vi jobbar för ett klimatsmart Linköping. Linköpings kommun linkoping.se

Grön Resplan. Vi jobbar för ett klimatsmart Linköping. Linköpings kommun linkoping.se Grön Resplan Vi jobbar för ett klimatsmart Linköping Linköpings kommun linkoping.se 2 Grön resplan Linköpings kommun Kommunfullmäktige i Linköping har beslutat att Linköping ska vara en koldioxidneutral

Läs mer

FÖRFATTNINGSSAMLING 040.1

FÖRFATTNINGSSAMLING 040.1 1 (5) VÄSTERVIKS KOMMUN FÖRFATTNINGSSAMLING 040.1 RESEPOLICY FÖR VÄSTERVIKS KOMMUN ANTAGEN AV KOMMUNFULLMÄKTIGE 2004-11-25, 156 Denna policy gäller alla resor som sker inom tjänsten och betalas av Västerviks

Läs mer

Miljöhandlingsplan Institutionen för data- och systemvetenskap

Miljöhandlingsplan Institutionen för data- och systemvetenskap Miljöhandlingsplan 2013 Institutionen för data- och systemvetenskap Fastställd av DSV:s styrelse 2013 02 19 2 Miljöhandlingsplan 2013 Bakgrund Rektor vid har den 5 mars 2009 beslutat att ska miljöcertifieras

Läs mer

Revidering av styrdokument Riktlinjer för resor

Revidering av styrdokument Riktlinjer för resor Datum 2019-05-31 Dnr 2019-002210 Sida 1(2) Peter Krahl Rydberg, 033-35 30 11 peter.krahl.rydberg@boras.se Miljö- och konsumentnämnden Revidering av styrdokument Riktlinjer för resor Förslag till beslut:

Läs mer

Förskolans miljöprogram. Miljöbaggen

Förskolans miljöprogram. Miljöbaggen Förskolans miljöprogram samt checklista för Miljöbaggen Antagen BUN 2012 06 20 Reviderad av ledningsgruppen för förskolans miljöarbete 2014 06 16 Förskolornas miljöprogram Förskolornas miljöprogram är

Läs mer

STRATEGI. Antagandehandling. Miljöstrategi för ekologiskt hållbar utveckling i Håbo kommun

STRATEGI. Antagandehandling. Miljöstrategi för ekologiskt hållbar utveckling i Håbo kommun STRATEGI Antagandehandling Miljöstrategi för ekologiskt hållbar utveckling i Håbo kommun Antaget av kommunfullmäktige 2015-02-23, 6 STRATEGI 2 Miljöstrategi för Håbo 2030 Håbo kommun är en expansiv kommun

Läs mer

Grönare Stockholm- Förslag till nya riktlinjer för planering, genomförande och förvaltning av stadens parker och naturområden

Grönare Stockholm- Förslag till nya riktlinjer för planering, genomförande och förvaltning av stadens parker och naturområden Skärholmens stadsdelsförvaltning Stadsutveckling och medborgarservice Tjänsteutlåtande Sida 1 (5) Handläggare Love Örsan Telefon: 08-508 24 019 Till Skärholmens stadsdelsnämnd Grönare Stockholm- Förslag

Läs mer

Färdplan för ett fossilbränslefritt Stockholm 2050

Färdplan för ett fossilbränslefritt Stockholm 2050 SKÄRHOLMENS STADSDELSFÖRVALTNING STADSUTVECKLING Tjänsteutlåtande Sida 1 (7) 2013-05-06 Handläggare Anna Bolinder Till Skärholmens stadsdelsnämnd Svar på remiss från kommunstyrelsen Förvaltningens förslag

Läs mer

1.1. Dnr Sida 1 (5) Alla barn har en positiv upplevelse av kost, rörelse och hälsa

1.1. Dnr Sida 1 (5) Alla barn har en positiv upplevelse av kost, rörelse och hälsa Sida 1 (5) 1.1 Alla barn har en positiv upplevelse av kost, rörelse och hälsa Södermalms förskolor ska följa "Riktlinjer för mat och måltider". Södermalms förskolor ska ge barnen näringsriktig mat och

Läs mer

Lokala miljömål för Tibro kommun Antagna av kommunfullmäktige 2010-02-22

Lokala miljömål för Tibro kommun Antagna av kommunfullmäktige 2010-02-22 Datum Sida 2010-02-22 1(16) Lokala miljömål för Tibro kommun Antagna av kommunfullmäktige 2010-02-22 2(16) INNEHÅLLSFÖRTECKNING Innehållsförteckning... 2 Bakgrund... 3 Strategiskt miljöarbete... 4 Miljöpolitiskt

Läs mer

Miljöpolicy Miljöpolicy

Miljöpolicy Miljöpolicy För Stage & EventLight är det naturligt som ett modernt företag att arbeta nära verksamheten för ett långsiktigt hållbart samhälle. Genom vårt miljöengagemang tar vi vårt delade ansvar för att kommande

Läs mer

Exploateringsnämndens handlingsplan. Stadens energikrav vid markanvisningar

Exploateringsnämndens handlingsplan. Stadens energikrav vid markanvisningar Exploateringsnämndens handlingsplan Stadens energikrav vid markanvisningar Bakgrund Staden ska vara pådrivande i utvecklingen av en hållbar stadsutveckling genom sitt eget agerande och genom att samarbeta

Läs mer

Miljöhandlingsplan Institutionen för data- och systemvetenskap

Miljöhandlingsplan Institutionen för data- och systemvetenskap Miljöhandlingsplan 2016 Institutionen för data- och systemvetenskap MILJÖHANDLINGSPLAN 2016 Fastställd av DSV:s styrelse 2016 02 23 2 MILJÖHANDLINGSPLAN 2016 Miljöhandlingsplan 2016 Bakgrund Rektor vid

Läs mer

Miljöhandlingsplan för Institutionen för samhälls- och välfärdsstudier (ISV) för 2019

Miljöhandlingsplan för Institutionen för samhälls- och välfärdsstudier (ISV) för 2019 2019-03-05 DNR ISV-2019 00079 HANDLINGSPLAN 1(8) Miljöhandlingsplan för Institutionen för samhälls- och välfärdsstudier (ISV) för 2019 Rektor vid LiU har beslutat om miljömål för LiU som gäller under perioden

Läs mer

Miljöhandlingsplan 2014. Institutionen för data- och systemvetenskap

Miljöhandlingsplan 2014. Institutionen för data- och systemvetenskap Miljöhandlingsplan 2014 Institutionen för data- och systemvetenskap Fastställd av prefekten 2014 02 17 2 Miljöhandlingsplan 2014 Bakgrund Rektor vid har den 5 mars 2009 beslutat att ska miljöcertifieras

Läs mer

Stockholms stads nya MILJÖPROGRAM

Stockholms stads nya MILJÖPROGRAM Stockholms stads nya MILJÖPROGRAM Varsågod här kommer Stockholm stads nya miljöprogram i en förkortad version. Här kan du läsa om de miljömål som staden skall uppnå under de kommande fyra åren. Stockholm

Läs mer

Miljöpolicy. Krokoms kommun

Miljöpolicy. Krokoms kommun Miljöpolicy Krokoms kommun Fastställd av: Kommunfullmäktige Datum: 2013-06-11 Innehåll 1 Inledning... 7 2 Övergripande miljömål för Krokoms kommun... 8 2.1 SamhäIlsplanering och byggande... 8 2.2 Energi...

Läs mer

Byråns interna miljöarbete

Byråns interna miljöarbete Byråns interna hållbarhetsarbete Byråns interna miljöarbete För Mannheimer Swartling innebär en hållbar affärsmodell dels att föregå med gott exempel när det gäller att bidra till en bättre miljö genom

Läs mer

Vision och mål för landstingets miljöarbete, år 2013

Vision och mål för landstingets miljöarbete, år 2013 2012-10-15 1 (4) Vision och mål för landstingets miljöarbete, år 2013 Landstingets miljövision Landstinget ska medverka till en hållbar utveckling som innebär att östgöten, i nuvarande och kommande generationer,

Läs mer

Genomförandeplan - beslutade åtgärder 2014

Genomförandeplan - beslutade åtgärder 2014 Bilaga 1 Ekohandlingsprogram 2014-2018 Genomförandeplan - beslutade åtgärder 2014 Illustrationer av miljökvalitetsmålen:tobias Flygar HALMSTADS KOMMUN KS 2014 169 Samhällsbyggnadskontoret 2014-05-13 Samhällsbyggnadskontoret

Läs mer

Centerpartiets miljöpolicy

Centerpartiets miljöpolicy Centerpartiets miljöpolicy - för en hållbar utveckling juni 2008 www.centerpartiet.se Centerpartiets miljöpolicy För en hållbar, ekologisk och tillväxtfrämjande utveckling Centerpartiet ska vara ett föredöme

Läs mer

Miljö och miljövanor i Stockholm Medborgarenkät 2016

Miljö och miljövanor i Stockholm Medborgarenkät 2016 Miljöförvaltningen Miljöanalys Tjänsteutlåtande Sida 1 (6) 2017-05-29 Handläggare Magnus Sannebro Telefon: 08-508 28 184 Till Miljö- och hälsoskyddsnämnden 2017-06-13, p. 19 Miljö och miljövanor i Stockholm

Läs mer

Strategi för energieffektivisering. Anna-Karin Olsson, Kommunekolog Höör 2013-01-30 Johan Nyqvist, Energikontoret Skåne

Strategi för energieffektivisering. Anna-Karin Olsson, Kommunekolog Höör 2013-01-30 Johan Nyqvist, Energikontoret Skåne Strategi för energieffektivisering Anna-Karin Olsson, Kommunekolog Höör 2013-01-30 Johan Nyqvist, Energikontoret Skåne Interna miljöregler, 1996 kontorspapper ska vara Svanenmärkt glödlampor byts till

Läs mer

På väg mot en hållbar framtid

På väg mot en hållbar framtid På väg mot en hållbar framtid Foto: Christiaan Dirksen % 100 90 80 70 60 50 40 30 20 10 0 2008 2009 2010 2011 2012 2013 2014 2015 2016 2017 2018 2019 2020 Region Skåne blir fritt från fossila bränslen

Läs mer

MELLERUDS KOMMUN KOMMUNAL FÖRFATTNINGSSAMLING Flik R

MELLERUDS KOMMUN KOMMUNAL FÖRFATTNINGSSAMLING Flik R Ersätter Utbytt den Sign 1:5 Inledning Kommunens verksamhet medför att ett stort antal resor och transporter genomförs varje år. Det är viktigt att dessa resor och transporter sker kostnadseffektivt, trafiksäkert

Läs mer

Bo och arbeta i Norra Djurgårdsstaden

Bo och arbeta i Norra Djurgårdsstaden Stockholm växer Bo och arbeta i Norra Djurgårdsstaden stockholm.se/norradjurgardsstaden The Capital of Scandinavia ATT BO OCH ARBETA I NORRA DJURGÅRDSSTADEN Stadsutvecklingsprojektet Norra Djurgårdsstaden

Läs mer

Miljöledningssystem Nöjespoolen i Gävle AB. (Rev. 2018)

Miljöledningssystem Nöjespoolen i Gävle AB. (Rev. 2018) Miljöledningssystem Nöjespoolen i Gävle AB (Rev. 2018) Innehåll Varför ett miljöledningssystem? 2 Miljöpolicy 2 Miljömål 3 Miljöprogram 4 Ledningens ansvar 11 Varför ett miljöledningssystem? Vårt miljöledningssystem

Läs mer

Miljööverenskommelse

Miljööverenskommelse Miljööverenskommelse för ett hållbart Värmland Värmland står inför flera miljö- klimatutmaningar! Nu skrivs miljööverenskommelser i Värmland för att driva arbetet framåt synliggöra kommunernas Landstinget

Läs mer

Energi- och miljöplan

Energi- och miljöplan Energi- och miljöplan för Lessebo kommun 2014-2020 Energi- och miljöplan för Lessebo kommun 2014-2020 Lessebo kommuns energi- och miljöplan innefattar fem områden: Avfall Byggnation, underhåll och inneklimat

Läs mer

PowerPoint-presentation med manus för Tema 4 transporter TEMA 4 TRANSPORTER

PowerPoint-presentation med manus för Tema 4 transporter TEMA 4 TRANSPORTER PowerPoint-presentation med manus för Tema 4 transporter TEMA 4 TRANSPORTER Utsläpp av växthusgaser i Sverige per sektor Källa: Naturvårdsverkens rapport Konsumtionens klimatpåverkan, nov 2008 Transporter

Läs mer

Miljöprogram 2013-2016

Miljöprogram 2013-2016 Datum 2012-10-04 Version 12 Upprättare Susanna Andersson, miljöchef Miljöprogram 2013-2016 Miljöpolitiskt måldokument Miljöpolitiskt måldokument för Landstinget Gävleborg Förord Denna skrift utgör ett

Läs mer

2. Har myndigheten gjort en miljöutredning och identifierat vilka aktiviteter som kan påverka miljön (dvs miljöaspekter)? X Ja Nej

2. Har myndigheten gjort en miljöutredning och identifierat vilka aktiviteter som kan påverka miljön (dvs miljöaspekter)? X Ja Nej Riktlinjer för statliga myndigheters redovisning av miljöledningsarbete 2009 Del 1 Miljöledningssystemet 1. Är myndigheten miljöcertifierad? Ja ISO14001 Ja EMAS X Nej 2. Har myndigheten gjort en miljöutredning

Läs mer

Miljöprogram , Region Gävleborg

Miljöprogram , Region Gävleborg Information Diarienr: Ej tillämpligt 1(5) Dokument ID: 07-182749 Fastställandedatum: 2016-03-16 Upprättare: Marie Helene M Molander Giltigt t.o.m.: 2017-03-16 Fastställare: Susanna Andersson Miljöprogram

Läs mer

Bilaga 1 Konsekvensanalys av avfallsplanen

Bilaga 1 Konsekvensanalys av avfallsplanen Bilaga 1 Konsekvensanalys av avfallsplanen Innehåll Inledning... 3 1 Målområde 1 Förebygga avfall... 3 1.1 Syfte... 3 1.2 Konsekvenser... 3 2 Målområde 2 Säkra hanteringen av farligt avfall... 4 2.1 Syfte...

Läs mer

- Nybyggnation av bostäder och lokaler skall utformas så energieffektivt som möjligt. - Energianvändningen per invånare skall minska.

- Nybyggnation av bostäder och lokaler skall utformas så energieffektivt som möjligt. - Energianvändningen per invånare skall minska. 1 (5) Sektorn för samhällsbyggnad Karin Meyer 20101201 Kommunstyrelsen POLITISKA VERKSAMHETSMÅL FÖR MILJÖ Förklaring av politiska verksamhetsmål De politiska verksamhetsmålen skall stödja de politiska

Läs mer

Svanenmärkning av Hotell, Restauranger och Konferenser (HRK) Fördjupningsmaterial

Svanenmärkning av Hotell, Restauranger och Konferenser (HRK) Fördjupningsmaterial Svanenmärkning av Hotell, Restauranger och Konferenser (HRK) Fördjupningsmaterial PPT slide 5: fördjupad info HRK Varför Svanen? Fem enkla skäl: Svanen är ett kostnadseffektivt verktyg i miljöarbetet.

Läs mer

Policy för resor och transporter

Policy för resor och transporter POLICY DATUM 2013-03-18 Policy för resor och transporter Detta dokument ersätter KS beslut 2005-11-07, KS 98. Transporter svarar för en betydande del av kommunens kostnader och miljöpåverkan. Kommunen

Läs mer

Vi skall uppmuntra till att tänka dynamiskt för att minimera miljöpåverkan även utanför Malmö Saluhalls verksamhet.

Vi skall uppmuntra till att tänka dynamiskt för att minimera miljöpåverkan även utanför Malmö Saluhalls verksamhet. MILJÖPOLICY Vårt mål är att, tillsammans med våra hyresgäster, skapa en miljö som är trivsam, funktionell och miljöanpassad. För att lyckas med detta har vi påbörjat ett miljöarbete som involverar alla

Läs mer

Handlingsplan för miljöstrategin år

Handlingsplan för miljöstrategin år Handlingsplan för miljöstrategin år 2017-2020 Inriktning: Fossilbränslefri kommun Målsättning: Effektivisera och minska energiförbrukningen i fastigheter och transporter Åtgärdspaket 2017-2020 för minskad

Läs mer

Rese- och transportpolicy

Rese- och transportpolicy KOMMUNGEMENSAM VERKSAMHETSHANDBOK Fastställt av Dokumentansvarig Datum Kommunfullmäktige Avdelningschef Per-Gunnar Fransson 2007-02-26 1 (9) Rese- och transportpolicy Rese- och Transportpolicy 2 Beskrivning

Läs mer

Kronobergs Miljö. - Din framtid!

Kronobergs Miljö. - Din framtid! Kronobergs Miljö - Din framtid! Vi ska lösa de stora miljöproblemen! Vi skall lämna över en frisk miljö till nästa generation. Om vi hjälps åt kan vi minska klimathotet, läka ozonlagret och få renare luft

Läs mer

Miljöhandlingsplan Institutionen för data- och systemvetenskap

Miljöhandlingsplan Institutionen för data- och systemvetenskap Miljöhandlingsplan 2017 Institutionen för data- och systemvetenskap MILJÖHANDLINGSPLAN 2017 Fastställd av DSV:s styrelse 2017 03 16 2 MILJÖHANDLINGSPLAN 2017 Miljöhandlingsplan 2017 Bakgrund Rektor vid

Läs mer

Program för miljöövervakning av biologisk mångfald och relaterade ekosystemtjänster

Program för miljöövervakning av biologisk mångfald och relaterade ekosystemtjänster Skarpnäck stadsdelsförvaltning Administrativa avdelningen Tjänsteutlåtande Sida 1 (5) 2017-04-20 Handläggare Åsa Örnevik Telefon: 08-50815000 Inger Bogne Telefon: 08 50815450 Till Skarpnäck stadsdelsnämnd

Läs mer

miljöprogram 2020 Klippans kommun Samrådsförslag

miljöprogram 2020 Klippans kommun Samrådsförslag miljöprogram 2020 Klippans kommun Samrådsförslag 1 miljöprogram 2020 Det du just nu håller i din hand är kortversionen av miljöprogrammet för Klippans kommun. Miljöprogram för Klippans kommun 2020 är ett

Läs mer

KEMIKALIEPLAN

KEMIKALIEPLAN KS 2018.102 2.11.9 KEMIKALIEPLAN 2018- Fastställd av kommunfullmäktige 2018-12-10 181 Avdelning/enhet med ansvar för revidering: Kommunledningskontoret/staben Kemikalieplan Vallentuna kommun Innehåll Om

Läs mer

Ansökan ANSÖKAN OM KLIMATINVESTERINGSMEDEL 2018

Ansökan ANSÖKAN OM KLIMATINVESTERINGSMEDEL 2018 Sida 1 (42) ANSÖKAN OM KLIMATINVESTERINGSMEDEL 2018 Nämnderna ska i sin ansökan redovisa projektets utformning genom att redogöra för följande punkter. Namn på projektet/åtgärden: Installation av industriavfallskvarnar

Läs mer

Styrdokument för energieffektivisering

Styrdokument för energieffektivisering 1(6) Styrdokument för energieffektivisering 2012-2014 1. Syfte och mål Dokumentet fastställer mål och strategier för energieffektivisering av verksamheter i Danderyds kommun med avseende på byggnader och

Läs mer

01 Allmän lagstiftning

01 Allmän lagstiftning 01 Allmän lagstiftning ISO 14001 - Lagefterlevnad Fråga 1 - Introduktion Ett krav för att Stockholms universitet ska bli miljöcertifierat enligt ISO 14001 är att vi följer miljölagstiftningen. För att

Läs mer

POLICY. Miljöpolicy för Solna stad

POLICY. Miljöpolicy för Solna stad POLICY Miljöpolicy för Solna stad POLICY antas av kommunfullmäktige En policy uttrycker politikens värdegrund och förhållningssätt. Denna typ av dokument fastställs av kommunfullmäktige då de är av principiell

Läs mer

Resa i tjänsten. Här är snabbversionen av Eslövs kommuns riktlinjer för resor i tjänsten.

Resa i tjänsten. Här är snabbversionen av Eslövs kommuns riktlinjer för resor i tjänsten. Resa i tjänsten Här är snabbversionen av Eslövs kommuns riktlinjer för resor i tjänsten. Kräver ditt möte att du reser? Kan ni istället använda Skype? Skype finns installerat på alla datorer. Testa chattfunktionen

Läs mer

MÅL FÖR KEMIKALIEANVÄNDNING Övergripande mål: Minska användningen av hälso- och miljöfarliga kemikalier

MÅL FÖR KEMIKALIEANVÄNDNING Övergripande mål: Minska användningen av hälso- och miljöfarliga kemikalier Miljömål och handlingsplan för Önnestads folkhögskola Önnestads folkhögskolas miljömål syftar till att med människan i centrum bidra till en hållbar utveckling genom effektiv hushållning med resurser och

Läs mer

Miljö, klimat och investeringar i Stockholms stad

Miljö, klimat och investeringar i Stockholms stad Sida 1 (5) Stockholm är en av de ledande miljöstäderna i Europa och bedriver sedan länge ett ambitiöst och prisbelönt miljöarbete. Staden blev Europas första miljöhuvudstad 2010 och Sveriges klimatstad

Läs mer

ENERGI- OCH KLIMATPLAN GAGNEFS KOMMUN 2013 2020 mål och åtgärder

ENERGI- OCH KLIMATPLAN GAGNEFS KOMMUN 2013 2020 mål och åtgärder ENERGI- OCH KLIMATPLAN GAGNEFS KOMMUN 2013 2020 mål och åtgärder Innehåll 1. SAMMANFATTNING AV PLANENS MÅL OCH ÅTGÄRDER...3 2. LÅNGSIKTIGA OCH ÖVERGRIPANDE MÅL...3 3. DELMÅL OCH ÅTGÄRDER FÖR ENERGI TILL

Läs mer

STOCKHOLMS STADS MILJÖPROGRAM

STOCKHOLMS STADS MILJÖPROGRAM STOCKHOLMS STADS MILJÖPROGRAM 2012 2015 Beslutat i kommunfullmäktige den 30 januari 2012 VISION 2030 Kommunfullmäktige har genom stadens vision, Vision 2030, beslutat om våra långsiktiga ambitioner och

Läs mer

Redovisning av Fastighets AB Umluspens miljöarbete under 2008

Redovisning av Fastighets AB Umluspens miljöarbete under 2008 Redovisning av Fastighets AB Umluspens miljöarbete under 2008 Redovisningen av miljöarbetet och sammanställning av den miljöpåverkan som Umluspens verksamhet förorsakar. Redovisningen följer de punkter

Läs mer

Motion om (2012:12) barns rätt till en giftfri vardag inför miljödiplomering för giftfria skolor

Motion om (2012:12) barns rätt till en giftfri vardag inför miljödiplomering för giftfria skolor MILJÖFÖRVALTNINGEN HÄLSOSKYDD TJÄNSTEUTLÅTANDE DNR: 2012-6831 SID 1 (6) 2012-05-29 Handläggare: Pia Winbladh Högfors Telefon: 08-508 28 125 Till Miljö- och hälsoskyddsnämnden 2012-06-12 p. 10 Motion om

Läs mer

Redovisning av miljöledningsarbetet 2012 Sveriges meteorologiska och hydrologiska institut

Redovisning av miljöledningsarbetet 2012 Sveriges meteorologiska och hydrologiska institut Redovisning av miljöledningsarbetet 2012 Sveriges meteorologiska och hydrologiska institut Enligt förordning (2009:907) om miljöledning i statliga myndigheter Del 1 Miljöledningssystemet Miljöcertifiering

Läs mer

Beskrivning av ärendet

Beskrivning av ärendet Planen innehåller mål och åtgärder för områdena: 1. Energihushållning och energieffektivisering 2. Energitillförsel 3. Resor och transporter 4. Fysisk planering Planen innehåller totalt 25 åtgärder. Uppföljningen

Läs mer

Svar på remiss - Förslag till regler för arbetstagare och förtroendevaldas resor

Svar på remiss - Förslag till regler för arbetstagare och förtroendevaldas resor Tjänsteutlåtande 2012-06-13 Anders Nilfjord Sidan 1 av 1 Dnr 2012/0160 BUN-2 Barn- och ungdomsnämnden Svar på remiss - Förslag till regler för arbetstagare och förtroendevaldas resor Förslag till beslut

Läs mer