Rävåkra. säng & frukost. Ett personligt B&B mitt på Österlen

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Rävåkra. säng & frukost. Ett personligt B&B mitt på Österlen"

Transkript

1 Rävåkra säng & frukost Ett personligt B&B mitt på Österlen

2 Solgläntan Himmelriket Kärnhuset Rosenrummet Hönshuset Svalboet Alla har de egna namn, rummen som gästerna återvänt till år efter år. Ett Bed & Breakfast var en av ägarparets dröm om det nya livet på Österlen, och vem har väl inte drömt om att driva ett eget sommarpensionat på landet? Att under våren planera och drömma om den stundande sommaren. Att ställa in en nyplockad bukett blomster i varje rum, lagom till gästernas ankomst. Att ta emot trötta och hungriga resenärer och kunna erbjuda dem en plats att vila, och kanske en smörgås på ett vackert fat. Att kunna berätta om trakten och tipsa om den perfekta utflykten. Sist men inte minst... att få ha sitt liv och sitt arbete förenat under samma tak! I alla fall under halva året - den andra halva tillbringar ägarna i huvudstaden. Ägarna berättar: Verksamheten är öppen mellan påsk och sista september och är uthyrning av rum med frukostbuffé. Under ett år har vi cirka övernattande gäster. Vi har de sista tre åren haft bed & dinner under ca 4-5 helger under april/ maj och 4-5 helger i augusti/september. Vi har dessa helger erbjudit paket med boende och trerättersmiddag.

3 Den u-formade gården bildar en skyddad plats mellan huslängorna. Gamla trädgårdsbord och vackra blomkrukor skapar ett gammaldags gemyt. I trädgården på baksidan växer äppelträden i raka led, och de bär frukt genom hela säsongen, från de allra tidigaste till de röda vinteräpplena ända fram i december. Vinbärsbuskar i mängd. Plommon. Körsbär. Buxbom i strikta rader. Lökväxter som tar över föreställningen när de kommer upp ur myllan på vårkanten. Här finns utrymme att växa, som människa och trädgårdsvän. Solnedgång bortom fälten... och sedan skymningsdunkel som varar länge, länge... det ska bli skönt att krypa ner mellan lakanen om ett litet tag... en ny dag imorgon...

4

5 Rävåkra säng & frukost. Tack vare tidigare ägares omsorg om byggnaderna har längorna med känslighet och med sunda, naturliga material kunnat bevaras. Men med en hel del nya, moderna inslag, för att gästerna skulle få bo med högsta möjliga bekvämlighet. Evas hus hette gården tidigare och i samband med övetagandet 2007 bytte gården namn till Rävåkra säng & frukost.

6 Hela åtta rum, ljusa och öppna. Med plats för alltifrån den ensamme resenären till hela familjer. Sällskapsrum finns också i längan, och frukost intas i det ombyggda stallet som också försetts av nuvarande ägare med bra värmesystem och också en skön kamin. Genom åren har lovorden strömmat från de nöjda gästerna, för allt från det vänliga mottagandet, känslan av att vara omhändertagen och de fräscha och ombonade rummen. Kan man få en finare bekräftelse på att det man gör är viktigt?

7 Studiebesök, teambuilding, jeepsafari, prova på olika hantverk, konst & kulturhappenings, yoga, ridning... Eller bara vila och umgås framför brasan i stallet efter en god middag. Det gamla stallet tjänar som vår restaurang. Här kan man även med fördel konferera om man är några fler. Det finns även en mindre lokal. För övernattande gäster ingår lokal i priset. Maten vi serverar är sådant vi själva gillar och skulle vilja äta. Vi bakar vårt eget bröd och kaffebröd. Hämtat från Konferens & möten. Vi erbjuder skräddarsydda mindre konferenser. Rävåkra har bekväma rum, god mat, en lugn och personlig atmosfär. Hos oss är du som gäst/din grupp och ert arbete i fokus. Vi har plats för åtta personer i enkel rum med egen dusch&wc samt två enkelrum med delad dusch/wc. Antalet deltagare kan utökas vid delat dubbelrum. (tot.18 p). Whiteboard, blädderblock, trådlöst nätverk och tillgång till dator, kopiering och utskrifter. Övriga önskemål på utrustning och service försöker vi tillgodose efter bästa förmåga. Vi samarbetar med aktivitetsföretag, andra anläggningar och lokala aktörer. Tillsammans kommer vi fram till eventuella arrangemang och aktiviteter som passar er.

8 Ägarna berättar vidare: Om köparen önskar så ingår i fastighetensförsäljningen ett nyckelfärdigt b&b. I fastighetsköpet i sådana fall ingår ett basutbud av möbler, köks/serveringsutrustning, bäddtextilier, handdukar för cirka 25 personer. I stallet ingår allt utom ev. en del porslin, några prydnadsföremål och lampor. I gästrummen ingår allt som finns i rummen.

9 Morgonljuset söker sig fram över slätten, de första solstrålarna kryper in genom gardinerna och leker sig in i pelargonernas bladverk. På bordet, dagens första kopp kaffe, en stilla stund i ensamhet innan de första gästerna vaknar. Vardagsrummets stora glasade fönster riktar blicken utåt över sädesfälten och oändlighetens lugn. Man kan dessutom få en stund för sig själv utomhus, på en privat liten uteplats, avskärmad från gårdens övriga liv. På nittio kvadratmeter har Du din privat bostad. Fyra rum varav två sovrum med ett litet privat kök. Är det för liten yta Dig och Din familj? Inga större problem. Det är bara att ta ytterligare ett gästrum eller två i anspråk om Du önskar större privat bostad. Eller kanske rentutav fortsätta utveckla gården och inreda ett utav de två vindarna? Möjligheterna är många.

10 Österlen är något annat. Ett landskap som länge lockat målare, författare och levnadskonstnärer att bosätta sig här. Såhär skriver Inge Löfström i sin bok Detta är Österlen : Landskapet har en säregen skönhet. I alla delar av världen finns det människor som sjunger sin hembygds lov, men man vågar ändå påstå att det är något särskilt med Österlen. Hitkomna främlingar bör i varje fall anses som vittnesgilla, när de talar om hur de förälskat sig i landskapet.

11 Lat: N 55º Long: E 14º Avstånd till: Simrishamn 12 km Ystad 28 km Hammenhög 2 km Skillinge 10 km Borrby strand, Örnahusen, Kyhl strand ca km Sthlm ca 650 km Göteborg 320 km Malmö 85 km (Buss nr 570 stannar ca 200 m från huset) Det är lätt att hitta hit. Från Hammenhög 2 km på väg nio mot Simrishamn. Höger sida.

12 Rävåkra - mitt på Österlen. Att få bo och verka mitt i detta kan låta som en saga. Men det är mer än så. Livet bortom de stora allfarvägarna är inte längre samma som att vara utanför eller isolerad. Läget här, mitt ute på slätten, beskrivs numera som ett händelsernas centrum. Vägen mellan Hammenhög och Simrishamn letar sig rätt igenom Österlens hjärttrakter, och passerar bara en liten bit från gården. Hammenhög erbjuder fin service (på cykelavstånd!) och det finns gårdsbutiker av allehanda slag i närheten, och det är aldrig långt till större orter som Ystad, Tomelilla och just Simrishamn. Golfälskaren har tre banor att välja på, alla på mindre än tjugo minuters avstånd. Glimmingehus tunga, mäktiga medeltidsborg är värd besök efter besök. Traktens antikhandlare, konsthantverkare och gallerister slår upp portarna redan före påsk, och vill man verkligen hitta nyckeln till Österlen (enligt mig i alla fall!) är havet och stränderna alltid nära.

13 Ägarparet har med säker hand styrt nya renoveringen i hamn. Siktet har varit ställt på god funktion och kvalitet i en harmonisk och tilltalande helhet. Ett åttonde gästrum har byggts. Numera finns ett separat verksamhetskök med närliggande förråd och personaltoalett. Köket är inte klassat som restaurangkök men det är förberett för den som vill utveckla ytterligare. Föreningen av det gammeldagsskånska och modern bekvämlighet är mer än lyckad! För kombinationen boende och verksamhet torde det vara svårt att finna bättre! Bokningslistorna börjar bli fulltecknade. Rummen är inredda där möblerna kan, för den som vill, medfölja i köpet. Så... Vad väntar Du på egentligen..?

14 Drömmar är olika för oss alla. Allt detta väntar den som drömt om en egen plats på den skånska slätten. Vill Du, går det att fortsätta gårdens verksamhet från första dagen. Vill Du förändra och utveckla, är det bara att spänna fantasins båge. Och skulle Du vilja ha gården helt för Dig själv, blir det många kvadratmetrar att leka med. Inga dörrar är stängda, och bara Du vet hur drömmen ser ut!

15 Ägarparet har under sin tid utvecklat konceptet B&B-verksamheten med inriktning på mat. Med deras bakgrund som krögare i Stockholms innerstad kändes utvecklingen naturlig. På hemsidan och på Facebook kan man läsa ägarnas egna ord: rum & frukost. Ett personligt b&b mitt på Österlen. Renoverad klassisk skåne lantlig miljö. Vi erbjuder åtta trivsamma rum, alla med egen dusch och toalett. Här bor du bekvämt med närhet till hav, by och stad. Vårt mål är: Oavsett vem du är, varifrån du kommer eller varthän du är på väg... så ska du bli väl bemött och få en härlig frukost. Inga konstigheter med andra ord! Hos oss har du nära till allt. Det är lika långt till alla Österlens sevärdheter, kultur, bad, byar och städer. Glimmingehus hittar du bara fyra kilometer från oss.vår närmaste by (2 km) är Hammenhög med restauranger, livsmedel, bensin, antik & loppis, hantverk m.m. bed & dinner. Under några utvalda helger erbjuder vi inte bara säng & frukost utan kompletterar även med säng & middag. Vi som driver rävåkra b &b har ett genuint intresse för mat och service och är övertygade om att just du kommer att uppskatta vår idé om upplevelsen av en god middag i vårt stall. Vi har tidigare under sju år drivit restaurang Kryp in i gamla stan/sthlm. Vår matfilosofi skiljer sig inte från vår allmänna b&b idé. Oavsett vem du är, v arifrån du kommer eller varthän du är på väg... så ska du bli väl bemött och få god mat och frukost. Du skall bli mätt, nöjd och glad. Inga konstigheter med andra ord!

16

17 Siffror & kalla fakta: Byggnadstyp: U-formad gård med bostad och B&B verksamhet. Byggnadsår/renoveringsår: Uppförd på talet, renoverad mellan åren Väl underhållet. Verksamhetskök med förråd/toalett från Storlek: Privat bostad ca 90 kvm (4 rum varav 2 sovrum). Gästboende ca 200 kvm (8 rum och 22 sängplatser), matsal/gamla stallet ca 100 kvm. Verksamhetskök, förråd m.m ca 50 kvm. Inredningsbar vind ca 200 kvm samt oinredd jordgolv ca 30 kvm. Källare ca 50 kvm och fristående förråd ca 25 kvm. V.v. se ritning - angivna ytor ovan avser användbar golvyta. Konstruktion: Skånsk grund, källargrund samt gjuten betongplatta. Grundmur troligen av betong, stomme av tegel, delvis av lecablock, tilläggsisolerad. Putsad fasad, bjälklag av trä. Tak av eternit, tvåglasfönster delvis dubbelkopplade. Stallfönster i original med lösa innerfönster i matsalen. Inredning & utrustning: Kök i bostaden med spis, ugn, kolfilterfläkt och kyl. Verksamhetskök med elektrisk storhushålsspis/ugn med ångfunktion. Kopparrör framdraget för gas. Kylbänk från år 2012, storkökskyl, hushållskyl/frys från början av 2000-talet. Frysbox från år Separat diskrum med Miele kafediskmaskin G7855 från st badrum med toa, handfat, handdukstork och dusch. Elektrisk golvvärme i 8 badrum och 2 med vattenburen golvvärme. Tvättstuga med 4 tvättmaskiner och 3 torktumlare. Centraldammsugare i gästboende och bostad. Golv: Trä, klinker och betong. Uppvärmning: Vattenburet system via radiatorer och golvvärmeslinga. Jordvärmepump 35 Kw av fabrikat IVT från år 2001 med m jordkabel. Anläggning anpassad för att värma hela gården + eventuell utbyggnad. Ackumulatortank och varmvattenberedare 300 L. Elvärme i golv i badrum gästbostad. Vattenburen värme via radiatorer i gästbostaden och bostadsköket samt i privatbostadens arbetsrum och sovrum. Vattenburen golvvärme i övriga bostaden. Fläktkonvektorer i stallet kopplade till jordvärmen. El från år 2002 med jordfelsbrytare, 63 A. Braskamin i stall/ matsal installerad och provtryckt år Vatten & avlopp: Kommunalt vatten och avlopp, egen brunn för trädgårdsbevattning. Övrigt: Internt brandlarm. Centraldammsugare. Internet via Adsl. Kök godkänt av Ystad-Österlens miljöförbund, gästrummen av polisen samt inspekterat och godkänt brandskyddet i verksamheten (tillstånden är personliga och måste sökas av nya ägare). Om köparen önskar kan större delen av inventarierna medfölja köpet. Pris: :- eller bästa bud. Fastighetsbeteckning: Simrishamn Vallby 38:50 Adress: Vallby 3850, Hammenhög Areal: kvm Taxeringsvärde: :- varav byggnad :- (år 2013) Taxeringskod: 321- hyresenhet, bostäder och lokaler Pantbrev: 3 st om totalt :- Försäkring: If Andel i Samf/GA: Vallby GA:4 (vägsamfällighet) Objektsbeskrivningen grundar sig på av säljaren lämnade uppgifter och iakttagelser gjorda på fastigheten. Uppvik & döttrar uppmanar dig som spekulant/köpare att noggrant undersöka fastigheten i enlighet med JB 4:19 Besök: Östra Vemmerlöv, Kyrkvägen Postgång: Eljaröd 155, Sankt Olof

18 Rävåkra säng & frukost Simrishamn Vallby 38:50 Vallby 3850, Hammenhög Text & layout: Lotta Nordstedt Text: Lasse Mangs, Inspirationstext Foto: Andreas Johansson Gabriella Dahlman TACK till säljarna för fina bilder

19 Faktablad för fastighetsmäklare - Budgivning Till innehållet Faktablad för fastighetsmäklare - Budgivning Bra för fastighetsmäklare att veta om Budgivning Mäklarens skyldigheter enligt fastighetsmäklarlagen Krav på tydlighet vid budgivningen En fastighetsmäklare är skyldig att upprätta en förteckning över budgivningen med uppgifter om En fastighetsmäklare är skyldig att upprätta en förteckning över budgivningen med uppgifter om Det är säljaren som bestämmer till vem objektet ska säljas spekulanters namn, kontaktuppgift (adress, e-postadress Det eller är telefonnummer) säljaren som bestämmer samt bud till med vem objektet ska säljas en mäklare kan därför inte lova en spekulant att denne ska få köpa. tidpunkt för när budet lämnades och uppgift om eventuella villkor en mäklare om t.ex. kan lån därför eller inte besiktning. lova en Om spekulant bud att denne ska få köpa. lämnas genom ombud är det tillräckligt att anteckna ombudets namn. Det är säljaren som bestämmer när objektet ska säljas Det är säljaren som bestämmer när objektet ska säljas en mäklare kan därför inte lova en spekulant ytterligare tid för att lägga nya bud. Mäklaren ska överlämna förteckningen till säljaren och köparen mäklare när uppdraget kan därför slutförts. inte lova Om en uppdraget spekulant ytterligare tid för att lägga nya bud. slutförts utan att någon försäljning skett (t.ex. vid uppsägning av uppdragsavtalet) ska mäklaren Det är säljaren som bestämmer till vilket pris objektet ska säljas Det är säljaren som bestämmer till vilket pris objektet ska överlämna förteckningen till uppdragsgivaren. säljas en mäklare får därför inte avbryta pågående marknadsföring utan säljarens samtycke. en mäklare får därför inte avbryta pågående marknadsföring utan säljarens samtycke. Mäklarens information om budgivningen Fejkade bud och vilseledande marknadsföring Fejkade bud och vilseledande marknadsföring Mäklaren ska ge alla spekulanter tydlig information om hur en eventuell budgivning kommer att gå till Mäklaren ska ta tydligt avstånd från att medverka till s.k. fejkade bud. Det förekommer att mäklare får Mäklaren ska ta tydligt avstånd från att medverka till s.k. fejkade och hur bud bör lämnas. Mäklaren ska också informera om eventuella krav eller önskemål från säljaren frågor om bud. förfaranden Det förekommer som riskerar att mäklare att vilseleda får spekulanter om budgivningen eller annat som gäller frågor om förfaranden som riskerar att vilseleda spekulanter för försäljningen. förmedlingen. om budgivningen Mäklaren eller bör annat då upplysa som gäller om vad som följer av kravet på god fastighetsmäklarsed. förmedlingen. Mäklaren bör då upplysa om vad som följer av kravet på god fastighetsmäklarsed. Mäklarens skyldighet att vidarebefordra bud och meddelanden Fastighetsmäklarinspektionens rekommendation Fastighetsmäklarinspektionens rekommendation En mäklare ska redovisa alla spekulanter som visat intresse för att köpa objektet till uppdragsgivaren. Inför kontraktskrivningen bör mäklaren vara tydlig i sin information om skriftlighetskravet vid köp av Inför kontraktskrivningen bör mäklaren vara tydlig i sin information Informationen ska omfatta alla bud och andra meddelanden från spekulanterna. Detta gäller även om fastighet om och skriftlighetskravet bostadsrätt. Mäklaren vid köp bör av framhålla att köpet är bindande först då både köpare och fastighet och bostadsrätt. Mäklaren bör framhålla att köpet buden inte lämnats på det sätt som bestämts. säljare är bindande undertecknat först då köpekontraktet. både köpare och I samband med att överenskommelse om tid för kontraktskrivning säljare undertecknat köpekontraktet. I samband med att överenskommelse träffas kan det finnas om anledning tid för kontraktskrivning att påminna om mäklarens skyldighet att vidarebefordra alla bud till Mäklarens skyldighet att vidarebefordra bud och meddelanden träffas gäller kan till det dess finnas att anledning ett köpekontrakt att påminna är om mäklarens säljaren. skyldighet att vidarebefordra alla bud till undertecknat av både säljaren och köparen. Det är enbart säljaren. som kan bedöma om ett bud är intressant eller inte. Mäklaren får dock ge säljaren sakliga råd i valet mellan olika spekulanter. Krav på tydlighet vid budgivningen En fastighetsmäklare är skyldig att upprätta en förteckning spekulanters över budgivningen namn, med kontaktuppgift uppgifter om(adress, e-postadress eller telefonnummer) samt bud med spekulanters namn, kontaktuppgift (adress, e-postadress tidpunkt eller telefonnummer) för när budet lämnades samt bud och med uppgift om eventuella villkor om t.ex. lån eller besiktning. Om bud tidpunkt för när budet lämnades och uppgift om eventuella lämnas villkor genom t.ex. ombud lån eller är det besiktning. tillräckligt Om att bud anteckna ombudets namn. lämnas genom ombud är det tillräckligt att anteckna ombudets namn. Mäklaren ska överlämna förteckningen till säljaren och köparen när uppdraget slutförts. Om uppdraget Mäklaren ska överlämna förteckningen till säljaren och köparen slutförts när utan uppdraget att någon slutförts. försäljning Om skett uppdraget (t.ex. vid uppsägning av uppdragsavtalet) ska mäklaren slutförts utan att någon försäljning skett (t.ex. vid uppsägning överlämna av uppdragsavtalet) förteckningen ska till uppdragsgivaren. mäklaren överlämna förteckningen till uppdragsgivaren. Mäklarens information om budgivningen Mäklarens information om budgivningen Mäklaren ska ge alla spekulanter tydlig information om hur en eventuell budgivning kommer att gå till Mäklaren ska ge alla spekulanter tydlig information om hur och en hur eventuell bud bör budgivning lämnas. Mäklaren kommer att ska gå också till informera om eventuella krav eller önskemål från säljaren och hur bud bör lämnas. Mäklaren ska också informera om för eventuella försäljningen. krav eller önskemål från säljaren för försäljningen. Mäklarens skyldighet att vidarebefordra bud och meddelanden Mäklarens skyldighet att vidarebefordra bud och meddelanden En mäklare ska redovisa alla spekulanter som visat intresse för att köpa objektet till uppdragsgivaren. En mäklare ska redovisa alla spekulanter som visat intresse Informationen för att köpa ska objektet omfatta till uppdragsgivaren. alla bud och andra meddelanden från spekulanterna. Detta gäller även om Informationen ska omfatta alla bud och andra meddelanden buden från inte spekulanterna. lämnats på det Detta sätt gäller som även bestämts. om buden inte lämnats på det sätt som bestämts. Mäklarens skyldighet att vidarebefordra bud och meddelanden gäller till dess att ett köpekontrakt är Mäklarens skyldighet att vidarebefordra bud och meddelanden undertecknat gäller till av dess både att säljaren ett köpekontrakt och köparen. är Det är enbart säljaren som kan bedöma om ett bud är undertecknat av både säljaren och köparen. Det är enbart intressant säljaren som eller kan inte. bedöma Mäklaren om får ett dock bud ge är säljaren sakliga råd i valet mellan olika spekulanter. intressant eller inte. Mäklaren får dock ge säljaren sakliga råd i valet mellan olika spekulanter. Krav på tydlighet vid budgivningen Det är säljaren som bestämmer till vem objektet ska säljas en mäklare kan därför inte lova en spekulant att denne ska få köpa. Fastighetsmäklarinspektionen är den statliga myndighet som registrerar fastighetsmäklare och har tillsyn över dessa Fastighetsmäklarinspektionen är den statliga myndighet som registrerar fastighetsmäklare och har samt tillsyn informerar över dessa om god fastighetsmäklarsed. Det är säljaren som bestämmer när objektet ska säljas samt informerar om god fastighetsmäklarsed. Myndigheten ger ut faktablad som du hittar under rubrikerna Fastighetsmäklare, Student, Konsument och Press. en mäklare kan därför inte lova en spekulant ytterligare tid Myndigheten för att lägga ger nya ut faktablad bud. som du hittar under rubrikerna Fastighetsmäklare, Student, Konsument och Press. Faktabladen kan beställas hos Fastighetsmäklarinspektionen eller hämtas på myndighetens webbplats. Det är säljaren som bestämmer till vilket pris objektet ska säljasfaktabladen kan beställas hos Fastighetsmäklarinspektionen eller hämtas på myndighetens webbplats. POSTADRESS Box 17174, Stockholm BESÖKSADRESS Sankt Paulsgatan 6 en mäklare får därför inte avbryta pågående marknadsföring utan säljarens POSTADRESS samtycke. Box 17174, Stockholm BESÖKSADRESS Sankt Paulsgatan TELEFON 6 VX TELEFAX TELEFON VX TELEFAX E-POST WEBBPLATS Fejkade bud och vilseledande marknadsföring E-POST WEBBPLATS Mäklaren ska ta tydligt avstånd från att medverka till s.k. fejkade bud. Det förekommer att mäklare får frågor om förfaranden som riskerar att vilseleda spekulanter om budgivningen eller annat som gäller förmedlingen. Mäklaren bör då upplysa om vad som följer av kravet på god fastighetsmäklarsed. Sida 1 av 1 Sida 1 av 1 KÖPARENS OCH SÄLJARENS ANSVAR FÖR FASTIGHETENS SKICK M.M. Utgångspunkt för ansvarsfördelningen Utgångspunkten enligt jordabalken är att fastigheten skall stämma överens med vad som avtalats mellan parterna och inte heller avvika från vad köparen med fog kunnat förutsätta vid köpet. Därutöver gäller att den köps i det skick den faktiskt befinner sig i på kontraktsdagen och att köparen, för att trygga sig, får göra en noggrann undersökning av fastigheten. För sådana fel eller skador, som köparen haft möjlighet att upptäcka eller haft anledning att räkna med p.g.a. fastighetens ålder och skick, kan säljaren inte göras ansvarig. Säljaren ansvarar dock för dolda fel, d v s sådana fel i fastigheten som köparen inte bort upptäcka och oavsett om säljaren själv känt till felen eller inte. Säljarens ansvar för dolda fel i fastigheten gäller i 10 år. Köparens undersökningsplikt Utgångspunkten att köparen måste undersöka fastigheten brukar kallas köparens undersökningsplikt. Kraven på köparens undersökning är långtgående. Fastigheten skall undersökas i alla dess delar och funktioner. Finns det möjligheter måste köparen även inspektera vindsutrymmen, krypgrunder och andra svårtillgängliga utrymmen.särskild uppmärksamhet bör ägnas åt fuktskador (speciellt i källare och på vinden), rötskador, skador på vatten- och avloppsanläggningar, sprickbildningar i fasad och grundmur samt skorstensstock. Upptäcker köparen vid sin undersökning fel eller symptom på fel i fastigheten eller är fastigheten över huvudtaget i sådant skick att fel kan misstänkas, skärps kraven på köparens undersökningsplikt. Även de uppgifter säljaren lämnar påverkar undersökningspliktens omfattning. Om säljaren exempelvis upplyser köparen om ett misstänkt fel kan det utgöra en varningssignal, som bör föranleda en mer ingående undersökning från köparens sida. Å andra sidan ska köparen inte behöva undersöka sådan delar av fastigheten som säljaren lämnat uttryckliga utfästelser eller garantier för, under förutsättning att dessa inte är för allmänt hållna. Köparen bör slutligen ha i åtanke att säljaren inte svarar för fel och brister, som köparen borde ha räknat med eller borde ha "förväntat sig" med hänsyn till fastighetens ålder, pris, skick och användning. Han bör därför anpassa sin undersökning till detta. Rör köpet ett begagnat hus måste köparen ta i beräkning att vissa delar och funktioner utsatts för slitage och på grund av ålder t.o.m. kan vara uttjänta och i behov av utbyte eller i vart fall renovering. Anlitande av besiktningsman Jordabalken utgår från att köparen själv i normalfallet skall kunna uppfylla sin grundläggande undersökningplikt och det är alltså inget krav att anlita någon sakkunnig för detta. Trots det väljer de flesta köpare att anlita s.k. besiktningsman eller annan sakkunnig och detta är att rekommendera om man inte själv har särskild byggnadsteknisk kunskap. Detsamma gäller om köparen inledningsvis själv undersökt fastigheten och då upptäckt symtom på fel som det kan vara svårt att bedöma betydelsen av. Som angivits ovan skall köparen undersöka fastigheten i alla dess delar och funktioner. Anlitar köparen en sakkunnig är därför viktigt att vara observant på vilken omfattning en beställd besiktning har. Normalt omfattar inte en sådan besiktning vissa delar av fastigheten såsom elinstallationer, vatten och avlopp, rökgångar mm varför köparen bör överväga att komplettera sin undersökning 2 (3) Jordabalken har som utgångspunkt att den undersökning köparen gör eller låter göra, ska ske före köpet, dvs. innan köpekontrakt undertecknas av parterna. Det är dock inget som hindrar att parterna i kontraktet avtalar om att köparen ska få möjlighet att undersöka fastighet senare och därefter på det sätt kontraktet då föreskriver, ska få åberopa upptäckta fel och begära avdrag på köpeskillingen eller begära att köpet i dess helhet ska återgå. Denna typ av avtalsvillkor brukar kallas besiktningsklausul och är numer vanligt förekommande. Tas ett sådant villkor in är det viktigt att båda parter sätter sig in i vad som krävs för att köparen ska kunna åberopa villkoret och också noga beaktar de tidsgränser som anges i villkoret. Det förekommer att säljaren inför försäljningen låter undersöka fastigheten med hjälp av en besiktningsman, ofta för att tjäna som underlag för en säljaransvarsförsäkring (se nedan). I dessa fall är det viktigt att köparen noga går igenom besiktningsprotokollet, gärna med den besiktningsman som utfört besiktningen, sk köpargenomgång. Det är också av stor vikt att köparen då tänker på att undersökningsplikten omfattar fastigheten i dess helhet och vid behov kompletterar med ytterligare undersökningar. Säljarens upplysningsskyldighet Någon generell upplysningsskyldighet motsvarande köparens undersökningsplikt finns i egentlig mening inte. Avgörande för bedömningen om ett faktiskt fel är relevant eller inte, är om felet är möjligt att upptäcka för köparen. Endast om felet inte är upptäckbart är det relevant. Trots detta kan man ändå säga att säljaren har en upplysningsskyldighet i så motto, att han kan bli skadeståndsskyldig om han faktiskt känt till eller borde ha känt till felet, men inte har upplyst köparen härom. Detta följer av köparens rätt till skadestånd på grund av säljarens försummelse. Om ett förtigande av ett fel dessutom innefattar svikligt eller annat ohederligt förfarande, kan säljaren även gå miste om rätten att åberopa att köparen inte uppfyllt sin undersökningsplikt. Det är således i säljarens eget intresse, att han upplyser köparen om de fel eller symptom på fel han känner till eller misstänker finns. Vad som redovisats av säljaren är dessutom inte dolt och kan i normalfallet inte åberopas av köparen. Säljarens utfästelser Säljaren kan bli bunden av en utfästelse beträffande fastighetens skick. Detta gäller i huvudsak då säljaren gjort en klar och specificerad utfästelse beträffande fastighetens skick. Allmänt lovprisande eller generella uttalanden betraktas inte som utfästelser. Avtalsfrihet, friskrivning Avtalsfrihet råder mellan parterna om ansvaret för fastighetens skick, varför parterna kan avtala om annan ansvarsfördelning än vad som angivits ovan. Ett exempel på detta är då säljaren friskriver sig från ansvaret för fastighetens skick, generellt eller beträffande viss funktion. Säljaransvarsförsäkring Genom säljaransvarsförsäkring finns möjlighet för säljaren att inom försäkringens ram begränsa sin ekonomiska risk för dolda fel i fastigheten samtidigt som köparen rätt till ersättning för sådana fel, säkerställs via försäkringen. Säljaransvarsförsäkringen erbjuder således en trygghet för både säljare och köpare.

20 Vår filosofi är ganska enkel. Vi säljer hus vi själva skulle vilja bo i. Det är ett privilegium. Vi älskar hus. Vi älskar människor. Vi älskar Skåne i både öst och väst. Varje dag strävar vi efter att utvecklas. Varje dag blandar vi passion för hus och människor med kunskap och erfarenhet av husaffärer. Vi tror på sambanden mellan lust och lönsamhet. Känsla och kunskap. Arbetsglädje och avkastning. Det man tycker är roligt och stimulerande gör man bra. Därför vill vi inte ha fler hus än att vi orkar arbeta engagerat och passionerat med dem alla. Det innebär inte att vi kategoriskt ratar en viss sorts hus. Hus av sten. Hus av korsvirke. Hus av tegel. Hus för liten peng och större. Det lilla renoveringsobjektet i skogsbrynet kan vara lika spännande som den kringbyggda gården på slätten eller längan i fiskeläget VI SÄLJER HUS VI SJÄLVA SKULLE VILJA BO I. VID HAVET. PÅ LANDET. PÅ ÖSTERLEN & VÄSTERLEN. Men, det ska erkännas - udda hus finner lättast vägen till våra hjärtan! Det handlar kanske ytterst om livskvalitet. Att uppleva livskvalitet är när vi lyckas vara närvarande i stunden. Att uppfyllas av ögonblicket. En försiktig förhoppning är att vi på något sätt ska kunna hjälpa Dig att förhöja Din livskvalitet. Och vill gärna se och höra hur din husdröm ser ut... Åtminstone vill vi gärna vara Dina rådgivare och stigfinnare. Dina vägvisare och budbärare. Oavsett om Du vill köpa. Eller sälja! Lasse Mangs Text, foto & layout VÄSTERLEN & ÖSTERLEN Ingrid Fredriksson Mäklarassistent & handgjorda ritningar VÄSTERLEN & ÖSTERLEN Elisabeth Wretsell VD/fastighetsmäklare Uppvik VÄSTERLEN Foto & layout Lotta Nordstedt VD/fastighetsmäklare Uppvik ÖSTERLEN Formgivare, foto & layout Andreas Johansson Kontorschef Uppvik ÖSTERLEN Foto & layout Gabrielle Malmberg Senior partner/ fastighetsmäklare Text, foto & layout Uppvik MEDELHAV

I fridfulla kvarter...

I fridfulla kvarter... Hammenhög Ett resligt, klassiskt gatuhus anno 1930. Fridfulla kvarter med liknande hus uppförda vid ungefär samma tid, men alla med egen karaktär. Putsade i gult, grått, vitt. Röda tegelhus, s n. Huskroppen

Läs mer

OXELGÅRDEN PÅ ÖRNAHUSEN

OXELGÅRDEN PÅ ÖRNAHUSEN OXELGÅRDEN PÅ ÖRNAHUSEN Längorna skimrar kritvita i morgonljuset. Den soldränkta gården är ettt vardagsrum vars hela golv är stensatt, suddar gränsen mellan inne och ute. Trädgårdsmöbeln under parasollen

Läs mer

SKÅNE TRANÅS. LesLavandes

SKÅNE TRANÅS. LesLavandes SKÅNE TRANÅS LesLavandes När man lämnat lilla kyrkbyn Skåne Tranås tar det nästan ingen stund alls innan man är framme vid den trelängade gården. Det faluröda planket mot den smala och ganska kurviga landsvägen

Läs mer

S i m r e m a r k e n. Ett modernt strandhus på sydkusten

S i m r e m a r k e n. Ett modernt strandhus på sydkusten S i m r e m a r k e n Ett modernt strandhus på sydkusten Ett hus vid havet. Vyer över obruten horisont, där hav och himmel möts. Solen gassar. Vågorna glittrar. Rufsiga moln seglar över himlen. En kort

Läs mer

T r i l l a b a k k a g å r d. nära Övedskloster

T r i l l a b a k k a g å r d. nära Övedskloster T r i l l a b a k k a g å r d nära Övedskloster Smältande sol, ljusblå himmel. Vida åkrar utsträckta över kuperat landskap. Axen fullmogen, nickar och vajar i knappt märkbar bris. Under de höga trädens

Läs mer

Skepparp nära Haväng & Ravlundafältet. Med storslagna vyer över vidsträckt hed

Skepparp nära Haväng & Ravlundafältet. Med storslagna vyer över vidsträckt hed Skepparp nära Haväng & Ravlundafältet Med storslagna vyer över vidsträckt hed Färden går på slingrande grusväg över bron vid Verkeån och genom vinodlingar innan jag lämnar bebyggelse och civilisation och

Läs mer

Bögerups Gård Stockamöllan

Bögerups Gård Stockamöllan Bögerups Gård Stockamöllan Bögerups gård i försommarskrud. Här gick Magnus Stenbocks svenska armé över ån på väg till det avgörande slaget mot danskarna i Helsingborg i februari 1710. Vid Stockamölla har

Läs mer

VILLA - CENTRALT Elovsgatan 14

VILLA - CENTRALT Elovsgatan 14 VILLA - CENTRALT Elovsgatan 14 KORTFAKTA Objektstyp: Friliggande villa Boarea: 109 m2 Antal rum: 4 rum och kök. Tomtarea: 792 m2 Byggår: 1975 Utgångspris: 1 500 000kr MÄKLARENS BESKRIVNING Välskött tegelvilla

Läs mer

KVERRESTAD. Lantligt & romantiskt

KVERRESTAD. Lantligt & romantiskt KVERRESTAD Lantligt & romantiskt f r i t t. Slingrande vägar genom öppet landskap. Rapsgula fält och gröna åkrar. Långt borta en skimrande horisontlinje. Gårdar och hus utspridda som slumpvis strödda över

Läs mer

s t o r a k ö p i n g e Tio minuter till Ystad.

s t o r a k ö p i n g e Tio minuter till Ystad. s t o r a k ö p i n g e Tio minuter till Ystad. Modernt boende. Lantlig stämning. Generösa ytor. Närhet till kommunikation. En modern planlösning på gjutna, gråmålade betonggolv där kök och matsal är ett.

Läs mer

BOSTADSRÄTT - FREDRIKSBERG Karlebygatan 4F

BOSTADSRÄTT - FREDRIKSBERG Karlebygatan 4F BOSTADSRÄTT - FREDRIKSBERG Karlebygatan 4F KORTFAKTA Objektstyp: Bostadsrättslägenhet Boarea: 70 m2 Antal rum: 3 rum och kök. Byggår: 1957-1960 Avgift: 3 388 kr/mån. Utgångspris: 250 000kr MÄKLARENS BESKRIVNING

Läs mer

Vila. Ro. Tystnad. Landskapet runt och omkring Gyllebosjön är lekfullt kullrigt och liksom bubbligt. Det verkar som om skaparen

Vila. Ro. Tystnad. Landskapet runt och omkring Gyllebosjön är lekfullt kullrigt och liksom bubbligt. Det verkar som om skaparen NÄRA GYLLEBOSJÖN Landskapet runt och omkring Gyllebosjön är lekfullt kullrigt och liksom bubbligt. Det verkar som om skaparen var på lite bushumör dagen då detta område kom till. Vill man på österlen ha

Läs mer

Ett gatuhus i ÖSTRA TOMMARP

Ett gatuhus i ÖSTRA TOMMARP Ett gatuhus i ÖSTRA TOMMARP Platsen har varit bebodd i nästan tusen år. I fjärran medeltid var Tumathorp en betydelsefull stad i danska Skåne. Ett ryktbart världsligt och andligt centrum vid Tommarpsån

Läs mer

EN MODERN KLASSIKER LUND

EN MODERN KLASSIKER LUND EN MODERN KLASSIKER LUND Historia och framtid. Tradition och innovation. Forskning och entreprenörsskap. Anno 1953 i kvarteret invid Stadsparken. Åkerlund & Rausing grundades 1929. Verksamheten bedrevs

Läs mer

ÖRNAHUSENS GAMLA SKOLA & LÄRARBOSTAD - 1 -

ÖRNAHUSENS GAMLA SKOLA & LÄRARBOSTAD - 1 - ÖRNAHUSENS GAMLA SKOLA & LÄRARBOSTAD - 1 - I byns gamla skola råder ett milt och mycket trivsamt kaos. De mäktiga byggnaderna hyser en stor familj med ett innehållsrikt liv. Maria, Janne, sönerna, hundarna

Läs mer

NYEHUSEN. Sandskog. Solgass. Havsbrus

NYEHUSEN. Sandskog. Solgass. Havsbrus NYEHUSEN Sandskog. Solgass. Havsbrus Inga måsten. De tar obönhörligen slut i höjd med landsvägen som svänger ner mot Yngsjös milslånga stränder. På sanddynerna, bland sandskogens mjuka tallar och på kullarna

Läs mer

Gömd för världen, men ändå så nära civilisationen...

Gömd för världen, men ändå så nära civilisationen... A ttusa Gömd för världen, men ändå så nära civilisationen... Allévägen mellan Fågeltofta och St Olof löper förbi Kronovalls slott, vindlar och svänger, upp och ned, förbi gårdar och längor, stengärdsgårdar

Läs mer

VITABY P ILOSVÄG - 1 -

VITABY P ILOSVÄG - 1 - VITABY P ILOSVÄG - 1 - FJÄRILARNAS HUS Trädgården full av fjärilar! Vitaby en levande och trivsam liten by på höjderna ovanför Kiviks fiskeläge. Lugna smågator längs prunkande trädgårdar av den nätta sorten.

Läs mer

KORTFAKTA MÄKLARENS BESKRIVNING ANSVARIG MÄKLARE. Objektstyp: Gård Boarea: 530m. Boarea, Bostad 2: 500m

KORTFAKTA MÄKLARENS BESKRIVNING ANSVARIG MÄKLARE. Objektstyp: Gård Boarea: 530m. Boarea, Bostad 2: 500m Eskilstuna KORTFAKTA Objektstyp: Gård Boarea: 530m 2 Boarea, Bostad 2: 500m 2 Areal Totalt: 203.80 ha. Areal Skogsmark: 47 ha. Areal Åkermark: 120 ha. Areal Betesmark: 9.10 ha. Utgångspris: 32 500 000

Läs mer

Sandby no. 2. nära Sandhammaren

Sandby no. 2. nära Sandhammaren Sandby no. 2 nära Sandhammaren Vidsträckta vyer, där årstidernas skiftningar ger livet rytm. I skrivande stund spirar redan höstsåddens gröna, och lovar en framtid av frodiga fält av raps och säd och betor.

Läs mer

MATROSSTRÄDDET SKILLINGE

MATROSSTRÄDDET SKILLINGE MATROSSTRÄDDET SKILLINGE Himmel och jord. Hav och land. Öppna fält. Solglitter över silvrigt hav. Vita segel. Hallasten och släta, badvänliga klippor. Grönskande strandängar där betesdjur håller markerna

Läs mer

Havsnära familjevilla! Kungsvägen 30

Havsnära familjevilla! Kungsvägen 30 Havsnära familjevilla! Kungsvägen 30 Husfakta PRIS 2 875 000 kr ADRESS Kungsvägen 30, 302 70 Halmstad FASTIGHETSBETECKNING Frösakull 1:46 BOSTADSTYP Friliggande villa BYGGNADSTYP 1 ½-plans villa BYGGÅR

Läs mer

BERGA SKOLVÄG 14 STORLEK: 5 rok, boarea 130 kvm, biarea 7 kvm TOMT: 3 030 kvm, äganderätt ACCEPTERAT PRIS: 3 995 000 kr PÅ LANDET, MEN NÄRA STADEN!

BERGA SKOLVÄG 14 STORLEK: 5 rok, boarea 130 kvm, biarea 7 kvm TOMT: 3 030 kvm, äganderätt ACCEPTERAT PRIS: 3 995 000 kr PÅ LANDET, MEN NÄRA STADEN! VILLA VÄSTERHANINGE BERGA SKOLVÄG 14 STORLEK: 5 rok, boarea 130 kvm, biarea 7 kvm TOMT: 3 030 kvm, äganderätt ACCEPTERAT PRIS: 3 995 000 kr PÅ LANDET, MEN NÄRA STADEN! 2 PÅ LANDET, MEN NÄRA STADEN! Lantligt

Läs mer

Välkommen till Gövägen och Blomstervägen, Korsanäs

Välkommen till Gövägen och Blomstervägen, Korsanäs Välkommen till Gövägen och Blomstervägen, Korsanäs Nyproduktion Radhus, i Korsanäs Ronneby. Nu har du möjligheten att skapa ett drömboende med närhet till havet i vackra Korsanäs. Totalt 8 radhus planeras

Läs mer

Emmas & Elliotts hus mitt i naturen vid Brösarps station

Emmas & Elliotts hus mitt i naturen vid Brösarps station Emmas & Elliotts hus mitt i naturen vid Brösarps station Emmas hus. Elliotts hus. Emma efter kvinnan som levde här under större delen av förra seklet. Elliott efter ägarparets Lagottohund som fått leka

Läs mer

Lättskött på lugna gatan... Spetsvägen 6

Lättskött på lugna gatan... Spetsvägen 6 Lättskött på lugna gatan... Spetsvägen 6 Husfakta PRIS 2 100 000 SEK som accepterat utgångspris BOSTADSTYP Småhus FASTIGHETSBETECKNING Halmstad Nestorn 3 FORM Villa TYPKOD 220 - Småhusenhet, helårsbostad

Läs mer

GAMLA SKOLAN I SILLARÖD

GAMLA SKOLAN I SILLARÖD GAMLA SKOLAN I SILLARÖD Lite hemligt, men bara ett stycke från lilla Sillaröds by, ligger den gamla skolbyggnaden. Fridfullt, men utan att kännas ensamt hus och torp kantar vägen med jämna mellanrum. Fram

Läs mer

Karl Johansgården. Trelängad skånegård i HÖRRÖD

Karl Johansgården. Trelängad skånegård i HÖRRÖD Karl Johansgården Trelängad skånegård i HÖRRÖD En kultiverad oas! Mängder av rosor som doftar, klättrar och klänger. Å ena sidan mjuka, gröna gräsmattor för bara fötter i daggvåt gryningstimme. Å andra,

Läs mer

Boende med möjligheter... Slingervägen 22, Haverdal

Boende med möjligheter... Slingervägen 22, Haverdal Boende med möjligheter... Slingervägen 22, Haverdal Husfakta PRIS 1 600 000 kr. Accepterat utgångspris ADRESS Slingervägen 22, 30570 Haverdal FASTIGHETSBETECKNING Halmstad Gullbrandstorp 2:4 BOSTADSTYP

Läs mer

En havsnära enplansvilla! Violvägen 5

En havsnära enplansvilla! Violvägen 5 En havsnära enplansvilla! Violvägen 5 Husfakta PRIS 3 300 000 kr som accepterat utgångspris ADRESS Violvägen 5, Halmstad FASTIGHETSBETECKNING Eketånga 6:35 BOSTAD Villa TYP 1-plansvilla BYGGÅR 1964 ANTAL

Läs mer