Ungefär ja. Kalle Holmberg var där då. Jag tror inte alls han var så glad för att jag kom.

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Ungefär ja. Kalle Holmberg var där då. Jag tror inte alls han var så glad för att jag kom."

Transkript

1 CHRIS DANE/HELGE GULDBØG intervjuad på Visarkivet av Jan Bruér och Martin Westin Utskrivet av M. Westin, jan-febr 1991 Jag är född idag för 65 år sedan. JB, MW: Idag!??!! Vi ber att få gratulera!! Den 25 september 1920 alltså i Köpenhamn. Jag försökte att lära mig spela piano hos Börge Raa och Enriksen??? om det är bekant. Men det var så svårt. Så då tänkte jag att jag skulle börja försöka sjunga istället. Hemma sjöng och spelade man inte. Men man hade naturligtvis grammofon och grammofonskivor. Mamma och pappa lyssnade mest på danska melodier, revymelodier, operettmelodier och sånt. När jag började lära mig spela piano blev jag intresserad av jazz- och dansmusik, då var jag väl 18 år. Det var Basie och Ellington på skiva. Jag gick på konserter, Edgar Heyes orkester hörde jag bl a och Louis Armstrong, det tyckte jag var kul. Men jag har ju aldrig varit jazzsångare och jag har aldrig påstått det heller. Hade jag varit jazzsångare hade jag inte suttit här idag, då hade man svultit ihjäl. MW: Men du har vistats i jazzklimat hela tiden? Ja, de tyckte närmast jag var ett nödvändigt ont. Om jag sjöng en långsam låt så kunde de spela vad dom hade lust till efteråt, tyckte dom. JB: Sångliga förebilder? Bing Crosby, och så blev det Billy Eckstine och... Jag började... mitt första jobb det var med Ronnie Hartley en violinist som spelar nere i Göteborg nu. Och det var 1942 i Köpenhamn och Odense, relativt stor stad. Och efter det kom jag med i en orkester som hette Harlem Kiddies. Så kom jag med Peder Rasmusens orkester och så kom vi till Sverige i augusti 1945 på Liseberg, två veckor. Och så hoppade jag av här och började då med Lulle Ellboj på Vinterpalatset i september. MW: Han hade haft Freddy Albeck som sångare ett tag. Ja men Freddy hade slutat. Jag tittade i tidningar och tänkte om det inte finns ett jobb här. Och så såg jag det där Vinterpalatset och så gick jag ner och tittade på bilder som hängde utanför och tänkte: "Jag försöker där". Jag var i Stockholm då, Peter Rasmusen fortsatte opp till Norge på en turné, men jag stannade kvar som sagt. Och så fick jag provsjunga och fick jobbet av Lulle Ellboj. MW: Gick du bara in och knackade på och frågade... Ungefär ja. Kalle Holmberg var där då. Jag tror inte alls han var så glad för att jag kom. MW: Du petade alltså iväg honom?

2 Det var inte så bra. Jag blev där en hel säsong fram till våren -46, då stack jag till Paris. MW: Hur var det på VP? Ja det var ju underbart, trevliga pojkar och bra orkester, jättebra orkester. Och roligt var det. Det är nog ett av de trevligaste jobb jag har haft, tror jag. JB: Var det största stora orkestern du sjungit med? Ja det var det egentligen. MW: Var det svårt att ställa sig framför arton man? Nej, det var en stor hjälp tycker jag. Och den var så bra den orkestern. Det märkliga är att folk talar bara om Thore Ehrling när dom talar om den tidens orkestrar. Fast jag tycker att Lulle Ellbojs orkester var mycket bättre, friskare på något vis, det tycker jag absolut. MW: Roffe Larsson har berättat att ni hade ganska dåligt betalt och att du brukade gå ända ut till Lidingö där du bodde för att spara spårvagnspengar. Är det sant? Det var så att Freddy Albeck han sjöng på Salle de Paris. Och så åt vi på något som hette Regnbågen varje dag, nere på Stureplan. Och så sa han: "Jag har hittat en villa på Lidingö, där vi kan hyra den översta våningen. Men det blir för dyrt och stort för mej ensam. Ska vi dela på den"? Och jag sa OK det är fint. Så skickade jag efter min fru, jag var gift då. Så hon kom opp hit också. Så vi bodde här ute på Lidingö med Freddy. Och ibland gick jag ut dit på nätterna. Jag tror vi hade något på 130:- i veckan. Så det var lite hårt, men roligt var det. JB: Från när räknar du att du blev professionell sångare. Så fort man får betalt för det, det var alltså -42 med Ronnie Hartley, mitt första riktiga jobb jag hade egentligen. JB: Hade du varit amatörsångare innan? Nej egentligen inte. Jo jag försökte komma med och vinna någon sån där tävling, men det var ju alltid flickor som vann, det gick inte alls. JB: Din första skivinspelning den gjorde du 1943 med Grete Hemmeshöj, Body and Soul. Var inte det en ganska avancerad låt att göra som sin debut? Jo, det lät säkert inte så bra heller. Jag har inte lyssnat på den senare, jag törs inte, nej tack. Sen gjorde jag något med Bent Fabricius-Bjerre men de skulle pressas i Tyskland så matriserna skickades dit. Jag tror det blev bombat, det var en firma som hette Imperial, så jag undrar om de någonsin kom ut.

3 JB: Skilde sig Danmark och Sverige... Det var mycket mer avancerat här, längre kommet liksom musikaliskt, stor skillnad. Danmark är ju ett litet land, där finns ju inte den bredd på det som det fanns här i Stockholm. Och ni hade ju nästan fått arbeta ostört under kriget också. Vi var lite handikappade i alla fall med tyskarna. Jag sjöng på engelska i radion men det fick man ju inte. Och så kom det en liten, liten kista för det jag sjöng på engelska, så jag fick sluta med det. JB: Vem skickade den? Ja det vet man ju inte. Och med ett litet svart kors på. Jag sjöng på engelska med Niels Foss orkester, det var en basist, på något som hette... jag undrar om det inte var Mayfair. Men det bombade tyskarna just för det att vi spelade amerikansk musik. Men det var inga människor där. De bombade det på natten. Och så tror jag att vi låg ganska lågt alltså, resten av kriget. JB: Sjöng du något på danska? Nej det var ju mest engelska melodier och amerikanska melodier. Det var inte alltid det fanns översättningar. Och så var man ju så hip den gången, allting skulle vara så amerikanskt. JB: Hur var nöjeslivet i Danmark under kriget? Kunde ni spela den musiken i alla fall även om du inte fick sjunga på engelska? Inte riktigt. Det fanns en viss censur speciellt på radion. Även ute på dansställen var vi tvungna att spela mycket dansk musik. Som jag sa just så bombade de där för att vi spelade för amerikansk musik. Det gillade dom inte. JB: Märktes det nån skillnad på publiken i Sverige och Danmark 1945? Nej inte mycket tycker jag, inte mycket, det tycker jag inte. JB: Du sjöng på Vinterpalatset. Kan du berätta lite om Lulle, hur han var... Ja han var rolig, snäll framför allt. Väldigt snäll var han tycker jag. MW: Han gjorde väl inte så mycket väsen av sig musikaliskt... Nej. Oh jag har... vi skulle träffas en dag där. "Nej jag har inte tid för det, jag måste öva på de stämmor jag ska spela på kvällen" sa han. MW: Han spelade lite då i alla fall... Ja. Men det var en bra orkesterledare. MW: Han var väl organisatoriskt duktig.

4 Ja han var det. MW: Hade dom stämpelur på Vinterpalatset när du jobbade där? Ja. Men det var ett roligt jobb. Och jag trivdes så bra i den orkestern också. Det var så snälla grabbar och duktiga var dom. Övade mycket och så där. MW: Hur repeterade du med orkestern, hur gick det till? Vi träffades på förmiddagen och gick igenom det. MW: Övade ni med hela gänget bakom? Ja. JB: Vem var det som ledde repetitionerna? När Gösta Theselius skrev arrangemangen så ledde han det naturligtvis. Och så var det Gunnar Lundén-Welden också. JB: Du sjöng väl in en del av Tersmedens låtar också. Berätta om honom. Han kommer jag nästan inte ihåg. Han fick ett litet papper av honom och så gjorde Gösta resten. Och han hade hjälp med texterna. Jag såg honom aldrig på Vinterpalatset. Jag träffade honom... Gösta och jag var hemma hos honom flera gånger. Han bekostade inspelningarna själv och betalade väldigt bra. Såtillvida var det ett trevligt jobb. MW: Hur många låtar sjöng du på en kväll? Satt du på estraden hela tiden eller... Tio kanske. Jag tror vi gick ut och kom in igen. JB: De kvinnliga vokalisterna skulle sitta där framme på estraden och vara lite scen... Det ville Thore Ehrling ju också. Jag var med honom på Bal Palais i tre månader. Det var när jag kom hem från Amerika -52. Jag trivdes inte med det. JB: Att sitta så där? Ja i det hela taget. Jag trivdes inte med orkestern heller. Det var repertoaren. Den skulle vara så jättepopulär. Thore ville att jag skulle bli en ny Staffan Broms och jag skulle sjunga på svenska men det gick ju inte alls. Jag försökte men det var gräsligt. Jag sjöng in med Britt-Inger Dreilick Be My Lifes Companion, lite på svenska också. Den spelade dom förresten på radion för några månader sedan. Och så gjorde jag några skivor också med Miff Görling på svenska. En som hette Vilse bl a. Det var en amerikansk låt som hade fått svensk text. Och så gjorde jag en som hette Mången Gång som Felix Stale??? hade skrivit tror jag.

5 JB: Jaha, det var på 50-talet då? Ja just. Och det var också på svenska som inte var svensk alltså. Jag vet Arthur Österwall skrev i Aftonbladet: "Synd på så rara ärter" skrev han. JB: Vad säger du om Thore Ehrling respektive Lulle Ellbojs sätt att leda orkestrarna? Jag trivdes ju bäst med Lulle, naturligtvis. Jag tycker orkestern var bättre, friskare på något vis. Lite mera entusiasm och... det var så... JB: Var det några musiker du fick särskilt bra kontakt med? Ja det var väl Gösta, Roffe Larsson, Gunnar Lundén-Welden, Lasse Schöning. Roffe Ericson naturligtvis också. MW: Ni var till Köpenhamn på turné va. Hur var det att komma till hemmaplan med svensk orkester Jo det var bra och roligt. Jag var riktigt stolt över den orkestern. Vi var på KB-hallen. Det var roligt. Vi gjorde några skivinspelningar också i Köpenhamn, på Tono. Där sjöng jag Nancy with the laughin' face och There I've said it again. MW: Efter säsongen på Vinterpalatset återvände du till Danmark då? Nej, då stack jag till Paris. MW: Men du måste ha passerat... den 17 juni med Kai Evans (uppgift i diskografin, MW). Ja för jag kommer ihåg jag fyllde år när jag var på resa. Alltså måste jag ha varit där i september -46. MW: Hur kom det sig att du gav dig iväg till Paris? Ja det var dumt egentligen. Jag tänkte att jag måste ut. Min hustru stannade hemma i Köpenhamn. Det var precis samma sak nästan som här. Jag var på Champs Ellysés en kväll. Och vid Lido, nattklubben stod det en hel samling människor med samma kavajer på och rosetter. Jag tänkte det måste vara musiker. Så jag gick fram till dom och frågade om de hade lust att lyssna på mej. Så jag träffade dom nästa dag och så fick jag jobb samma kväll. Jag hade två kostymer med, den ena fick jag sälja så att jag klarade mig de 4-5 dagar innan jag hade acklimatiserat mig lite och tittat runt i Paris. Jag kunde ingen franska. Jag sjöng på engelska på Lido och så var jag tvungen att lära mig lite franska också. Men det blev ungefär som min svenska. Det är ett svårt språk.

6 Jag var där ett år nästan på Lido och på Sporting Club i Monte Carlo också och sjöng. Men där spelade jag bort alla mina pengar på casinot och kunde inte betala hotellräkningen. Så kom polisen och sa att jag fick ge mig iväg. Så jag liftade till Marseille från Monte Carlo och köpte en perrongbiljett och hoppade på tåget till Paris och gömde mig på toaletten. Men det värsta var att när tåget stannade tänkte jag att det måste vara Paris det här. Men det var det inte, det var söder om Paris. Så jag åkte dit och polisen kom naturligtvis och hämtade mig i Paris. Men då ville jag hem igen till Danmark, jag tyckte att jag hade fått nog av det där. Så jag satt där hos polisen i tre dygn. Och jag tänkte att jag ska inte säga något om Lido för jag vill inte tillbaka till Lido och jobba, jag vill hem. Och så kom dom med en stor hink med soppa i när jag satt där hos polisen. Och det kostade nånting på 40 eller 50 öre så fick man en skål soppa. Men jag hade ju inga pengar. Så dom tog sin jäkla soppa och hinken igen och gick. Så där satt jag tre dygn utan mat och tänkte det går inte det här jag måste få hjälp. Så jag sa att dom kunde ringa till Lido. Så kom dom och försökte lösa ut mig. Då fick dom betala tågbiljetten, alltså dubbla, det får man göra i Frankrike. Och så för skam skull var jag tvungen att börja på Lido igen. Så jag jobbade väl ett halvårs tid där. Och så reste jag hem till Danmark. Och så kom jag med Peter Rasmussen i Scala-salongen hette det. National Scala. JB: Hade du dessförinnan spelat in en skiva i Paris också? Ja just det. Men nån som hette Barkley eller något sånt. Han existerar än för jag såg en bild av honom i Hänt i Veckan, som hade ett grammofonbolag. Och då spelade jag in bland annat Gypsy på det skivmärke som hette Blue Star. Det var med orkestern från Lido, den stora franska orkestern. Ledaren hette Tony Proto?? han spelade altsax. JB: När började du att kalla dig Chris Dane? Jo det var så i Paris... Jag heter Helge Guldbøg. Men h-et t ex i Helge det är stumt på franska och det sista e-et också är stumt, "elg". Så det gick ju inte alls. Mannen som hade... sa vi måste ha ett artistnamn. "Vad heter kungen av Danmark"? "Han heter Christian". "OK vi kallar dig Christian, nej Chris, Chris. Och du är dansk. Chris Dane". OK så blev det. MW: Heter du Chris Dane nu, har du legaliserat namnet? Nej. Jag kunde inte göra det i Danmark för det var en familj som hette Dane och dom ville inte tillåta det. MW: Så i ditt pass står det Helge Guldbøg? Ja, fast artistnamn: Chris Dane. Så när jag kom tillbaka till Sverige, jag tror det var -48, med Simon (Brehm, MW:s anm) på Salle de Paris så var det som Chris Dane. Men dom fick stänga Salle de Paris. De spelade så mycket jazzmusik så det kom mindre och mindre folk. Och Simon... antingen skulle det vara Lillbabs eller också skulle det vara jazzmusik. Det fanns inte något in between liksom.

7 JB: Vad sjöng du för låtar då med det bandet? Ja det är stadigt standardlåtar. JB: Spelade dom jazzsolon på dom låtarna också? Ja helst. JB: Märkte du själv det att publiken liksom tappade intresset... Ja, det gjorde vi allihopa. MW: Var du med på scenen hela tiden... Jag tror jag gick ut emellan. JB: Hur var Simon då som kapellmästare, hade du bra kontakt med honom? Ja åhja, mycket bra. JB: La han sig i vad du skulle sjunga? Nej, jag föreslog låtar och han föreslog låtar. Det var lätt att jobba med Simon egentligen, det tycker jag. Fina gamla låtar som Mamselle, Time after time och såna, det tyckte han var bra. JB: I'm in the mood for love sjöng du in och Speak low, Begin the beguine... Ja just det, Speak low, det är ju en fin låt. Så den har jag sjungit in. MW: Har du inga plattor alls med dig själv? Nej jag har aldrig haft någon grammofon så där för en tjugofem år sedan. Som sagt jag tycker inte om att höra mig själv, jag tycker det är hemskt. JB: Vilka lyssnar du på nu då när du har skaffat grammofon? Jag har inte skaffat några skivor än. JB: Vad gillar du Sinatra t ex? Jo han är duktig, mycket duktig. Men han har god hjälp också, det måste man säga, arrangörer, orkestrar, det finns ju resurser. Men visst är han duktig, det kan inte hjälpas. JB: Finns det inte nån av de här inspelningarna som du är med på som du är relativt nöjd med? Nej.

8 MW: Hur länge var du i Sverige den här perioden när du kom -48 eller när det var... Jo efter Simon, när vi fick stängt Salle de Paris, så började jag med Carl-Henrik (Norin, MW:s anm.) på Nalen. Och där var jag till januari eller februari, så åkte jag till Amerika. Det måste ha varit Jag kom hem -52 och jag var där i två år nästan. MW: Bestämde du dig för Amerika lika plötsligt som för Paris? Nej jag var där som emmigrant så jag fick jobba om jag kunde få något jobb. Jag var inte där som turist. Men då var det tufft alltså. Först åkte jag till New York och så därifrån ut till Los Angeles och försökte. Men det var väldigt svårt där, oj vad svårt det var. Jag hade en massa jobb innan jag i det hela taget... Så vann jag en amatörtävling på TV. Och det satte igång det lite grann men då hade jag gått ett halvår och hade det väldigt svårt. Jag minns jag gjorde en provfilm på Fox och jag hittade föresten det brev här i veckan att de ville ha flera upplysningar. Bland annat ville de ha bevis för att jag var bosatt i Amerika och hade emigrantvisum. Så de hade skickat ett formulär som jag skulle skriva under och returnera till Fox. Då sjöng jag på franska märkligt nog. I en Danny Kaye film som hette På Rivieran. Där sjunger jag, men jag är inte med på bild, men jag sjunger på franska. Och så gjorde jag en testfilm där på Fox. Men det var heller inte så bra, jag är ju inte nån vidare stor personality, det kan man inte säga. Det är väldigt svårt att få göra en testfilm därute, det är väldigt få som får göra det. Så såg vi den där filmen och det lät väldigt bra måste jag säga, det jag sjöng. Men intervjun och så, det var inte så speciellt bra. Så han sa det den där talangscouten från Fox: "You sing a hell of a song Chris, but you are not rigth for pictures". Det var ett betyg så gott som något. JB: Du berättade innan att du gjorde lite film i Sverige också? Ja det var väl också någon bakgrundsmusik. Vi syntes inte i bild. Jag kommer inte ihåg vilken film det var men Kai Gullmar skrev melodi och Charlie Norman. Och melodin hette något med Little Girl eller något sånt, det var skrivet på engelska. Den enda jag kommer ihåg som var med i filmen är Margarete Wiby. Men henne såg jag aldrig för vi spelade in det för sig, som en grammofonplatta. Det skulle läggas in i filmen efteråt. Det var när jag var här första gången. Jag kommer ihåg att Freddy Albeck var jättesur på mig för det var meningen att han skulle ha gjort det. Men så ville Charlie Norman hellre ha mej med. Så fick jag en ovän till där. Först Carl Holmberg och så Freddy Albeck. JB: Samarbetade du med Charlie Norman... Nej men vi var väldigt goda vänner. Men jag sjöng inte med honom. Men då han spelade på Berns var jag inne där ibland som gästsolist. Det var den gången Roffe Berg var med på gitarr. Och en göteborgskille på trummor, det var jättebra att sjunga med dom. Det var ganska nyligen. Det var Putte Wickman som skaffade mig det jobbet. MW: Du är fortfarande aktiv...

9 Ja just det. Jag sjunger fortfarande med Sven Sjöholm. Det var meningen att vi skulle vara där ett par gånger. Men det är nionde säsongen vi har börjat nu på Hotell Scandinavia lördagar. vi har haft tisdagarna också men vi fick för lite folk till slut på tisdagarna så nu är det bara lördagarna. Det är åtta man. JB: Hur gick det sen i USA? Du vann en amatörtävling... Ja så kom jag att jobba med den orkestern som var på den TV-showen, Freddy Martin. Så kom jag att jobba med honom. Och så kom jag med Frankie Carles orkester. Och så träffade jag en riktig lisella???, italienare naturligtvis, som ville ta hand om mej och tog mej till Pensylvania. Och så försökte han få in mej i New York och hade tentaklerna ute överallt. Det var han som hittade Theresa Brewer om ni någonsin har hört henne. Han hade varit bodyguard för Sinatra när Sinatra bröt sig ut från Dorsey. Då ville han ha Ritsi?? med italienare som han var som bodyguard. Och Ritsi?? luskade naturligtvis runt i det där och tänkte att det ska jag göra själv det här, hitta någon. Så började han med att hitta Theresa Brewer. Och så försökte han med mej att lansera mej också. Jag gjorde nån TV-show i New York och i Philadelphia var jag en vecka, varje lördag var jag nere i Philadelphia och gjorde TV-show med bland andra Rosemary Clooney och hennes syster Betty Clooney. Då var jag gift för andra gången med en svenska. Så blev hon dålig och sjuk och hon ville åka hem och så ville hon att jag skulle komma hem också. Då hade det börjat rulla litegrann faktiskt riktigt bra. Men så tänkte jag att jag måste resa hem också. Så då kom jag hem här -52 med Ehrling. MW: Sen dess har du bott i Sverige eller... Ja det kan man säga. Jag älskar Sverige. MW: Är det Göteborg du bor i egentligen? Nej jag är mantalsskriven på Brantingsgatan, jag bor här i Stockholm. Men jag kommer inte hem varje vecka men var fjortonde dag är jag hemma för räkningar. Det är alltid något tjusigt som ligger och väntar på en. JB: Gjorde du några inspelningar i USA? Jag gjorde med Freddy Martins orkester på... var det Decca?? Det var vid en inspelning och jag sjöng en låt. Det var inte speciellt bra, det var bra orkester men... JB: Var det någon annan inspelningsteknik i USA... Ja på Fox var det ju det där med hörlurar. Vilken orkester. Det var två bröder Lionel och Alfred Newman som hade alla inspelningar för Fox och det var en jätteorkester. 60 man eller något sånt, sex basar. Och så rullade filmen och då skulle man börja sjunga. Då fick jag hörlurar på. Han slog in mej, jag stod som i ett bås, men jag kunde se dom med hörlurar på. Det var första gången jag hade hörlurar på, jag tycker inte om det. På filmremsan var det ett omklädningsrum

10 med Carmen Miranda och Danny Kaye han skulle göra något roligt där. Och så skulle jag sjunga på franska där som bakgrundsmusik. JB: Den här skivinspelningen du gjorde i Hollywood... Den var direkt alltså - stod direkt och sjöng i miken med orkestern bakom. Inga pålägg. Jag vet inte om det spelades in på band eller vax. Det måste varit gjort på band. De svenska inspelningarna gjordes på vax, som skulle vara varma oh... Det hände ofta att vax gick sönder. (slut på bandet sid 1) 1952 återvände jag till Sverige och då var det några radiosändningar med Simon. Då började jag på hösten med Thore Ehrling. MW: Jag såg dej i början av 50-talet i Norrtälje på någon Barnens Dag eller idrottsmässa... Jag kommer bara ihåg dej och den taffliga presentationen som bestods dej. Han kunde inte uttala Chris Dane. Nej just det! Det kommer jag ihåg... Jag tror det var en brottarfest eller något sådant. Det var helt fantastiskt. MW: Det kom fram en liten man och sa: "Och nu sjunger Kris Daane". Publiken reagerade och skrek: "Vem sjunger?" "Kris Daane, vet jag". Det var otroligt, det glömmer jag aldrig. MW: Jag kommer inte ihåg vilka du sjöng med. Jag var nog där ensam med en pianist. Jag tror att det var, vad heter han, Fager... JB: Claes-Göran Fagerstedt? Det var ju en renodlad jazzpianist. Ja det var det. Han var med. Jag sjöng lite schlagers på engelska. MW: Så du var ute som ensamartist då och turnerade. Jaa. Och så sa Lulle: "Du ska ha en trio med dig. allra bäst var det om du hade en orkester". Och så började jag jobba lite med Hans-Roland Orgenius. Och så gjorde vi en orkester, fem man. Turnerade då i Folkparkerna och på vintern i Folkets Hus. MW: Sa Lulle det sa du? Träffade du honom då också på den tiden alltså? Ja han sa: "Du ska ha en orkester, det är mycket lättare att jobba för dig med en orkester bakom", sa han. MW: Umgicks du med honom privat eller...

11 Nej, nej, vi bara talade ihop. MW: Vad gjorde Lulle på den tiden, han hade inget eget band då va? Nej. Jag tror han hade någon firma, något slags instrument, jag vet inte vad det var. MW: Ja han sålde nånting till sjukhus eller något sånt där. Och sen åkte han ut och spelade i folkparkerna i helgerna. Ja. Jag kom aldrig underfund med vad det var han sålde eller höll på med. MW: Nej det är ingen som riktigt vet. JB: Du började sjunga med Thore ja. Och här står att du spelade in skivor med Simons stora orkester -52. Ja just det. Det var hopplock. JB: Var det ungefär i den vevan du sjöng med Thore. Du började på hösten med Thore sa du. Ja jag tror vi hade gjort det då. B: Men du gjorde inspelningar med Thore också vet jag. Ja just det. På svenska. JB: Jag har för mig att på den tiden då spelade Thore på skivmärket Cupol. Och ofta gjorde dom inspelningar både på engelska och svenska. Samma låtar alltså, gavs ut i två versioner. Kommer du ihåg det. Jag har nåt papper därinne som jag kan hämta, vilka låtar det är. Jag kan hämta det. MW: Ångar du att du åkte från Amerika eller tyckte du att det var lika skönt att komma hem? Det var ganska skönt att komma hem. Det var rätt jobbigt och hetsigt. MW: Du verkar så försynt så man har svårt att förstå att du bara kunde braka iväg först till Paris och sen slå dig fram på det där viset i Amerika. Du måste ha varit ganska tuff egentligen. Jamen, när man är hungrig. Då kan man nästan hitta på vad som helst. JB: Om vi ska gå tillbaks till Thore Ehrling så sjöng du in Some enchanted evening och En förtrollad afton. Ja just det, det kommer jag ihåg nu.

12 JB: Och så sjöng du in Singing in the rain och med Britt-Inger sjöng du Följ mej på vägen genom livet. Ja just det, Be my lifes companion. JB: Jaja och Never more. Det blev en del. Och det var -52, -53, den perioden. Och -53 då finns dom här inspelningarna Body and Soul med Hans-Roland Orgenius. Det var din debutlåt egentligen. Jaa, man kanske skulle ha slutat där. JB: Har du några favoritlåtar som du gärna sjunger fortfarande. Det finns många fina låtar. Men det är svårt i det här sammanhanget som nu t ex med Sven Sjöholms orkester. Det är äldre människor som kommer och dansar, 50-årsåldern. Och det går inte att köra riktigt fina låtar. Det ska helst vara Hello Dolly och Cabaret. JB: Föredrar du att sjunga långsamma ballader? Nej inte numera. Nu får det gärna vara lite up-tempo. JB: Du har ofta sjungit med rena jazzmusiker. Skiljer det sig att sjunga med sådana och med mera straight-musiker. Jag tycker att det viktigaste är balansen alltså mellan sång och band. Man känner... jag tycker om att sjunga med jazzmusiker. De är oftast mycket kunniga, jag tycker om när det svänger lite, det tycker jag är skönt. JB: Är det nån musiker som du kan nämna där samarbetet har fungerat väldigt bra, förutom Lulle som du nämnde. Dompan t ex. Putte Wickman. Vi var ju på Tyrol en månads tid för några år sedan. Det var en fem-sex man. Det är 20 år sedan. Jag tror han hade upplöst sitt storband då. Han hade en polsk pianist med sig som var duktig bl a. MW: Du har sjungit hela tiden. Har du kunnat livnära dig på din sång? Ja som sagt. Men hade jag varit jazzsångare hade jag aldrig kunnat göra det. Men allt det skit jag sjunger det finns det en marknad för. MW: Du har inte prövat några andra professioner. Och från och med idag är du ju folkpensionär! Jag träffade Helge Jacobsen, en dansk gitarrist som spelar med Börje..??? Jag träffade honom i Danmark för ett år sedan. Det första han sa till mej var: "Du färgar håret va? "Neej jag gör inte det". Det ville han inte alls tro. Alla människor säger det.

13 JB: Vad var Hans-Roland Orgenius för kille egentligen. Hur kom du i kontakt med honom? Jag tror det var genom Hasse Bjerkeling på Programbolaget som jag turnerade genom på vintern. Det är en bra pianist. Känner du till honom? JB: Nä faktiskt inte mycket. Jag känner igen namnet. Ja en blind pianist. Han spelade ganska bra. Snäll pojke. Vi samarbetade 3-4 år. JB: Du kom med Harry Arnolds radioband också. Det var underbart. Harry var ju underbar. Det var en fin orkester, ojojoj när den var som bästa alltså. Det var i slutet av 50-talet. Monica var med också. MW: Gjorde ni inspelningar också? En massa. Det var Olle Helander som... vi gjorde på musikaliska akademin. JB: Men den mesta gick väl som radioprogram? Ja just det. Men vi gjorde en skiva till Amerika som vi aldrig tog hem till Sverige för det var ingen idé. Med stråkar. Nej det var inte med Harry, det var Gunnar Lundén-Welden som skrev de arrangemangen. Men kanske det var någon skiva med Harry. Jag har så dålig reda på det där i och med det att jag inte samlar själv. JB: Turnerade du något med Harry Arnold? Ja vi var i Köpenhamn och jag tror vi var i Luleå hos Lasse Lystedt. Då var Quincy med också, Quincy Jones. Ja det var en underbar orkester, oh. JB: Vem skrev arrangemangen för dina låtar var det Harry själv. Nej jag tror... ja Harry skrev en hel del, det gjorde han faktiskt. Och Gösta skrev väl också. Det var en upplevelse att jobba med dom. JB: Ni gjorde radiokonserter inför publik. Var det extra stimulerande eller föredrog du... Nej jag kunde gott vara utan dom men... Jag tycker man koncentrerar sig bättre när man inte har några människor framför sig. Men det är många artister som vill ha publik. JB: Spelade du med Dompans band nånting? Ja vi var på Berns en månad eller två. Det var Egil och Bosse Broberg och Georg Riedel, Bengt Hallberg, nej Janne Johansson var det. Det är väl också en 20 år sedan. Det var roligt. Och så var det en flicka som hette Gerd Söderberg tror jag som sjöng. Det var dansmusik. Och Lill Lindfors hade show då.

14 JB: Hur är det att sjunga framför en dansande publik jämfört med en sittande publik? Det tycker jag är underbart. Det blir lite mer avspänd stämning då för min del i alla fall. JB: Har du några skräckupplevelser från någon svensk folkpark? Nej egentligen inte. Lite tomma chokladkartonger har dom väl slängt i huvudet på mej, men annars har det inte varit så farligt. Mikrofonanläggningarna var ju inte så roliga. Men det är så länge sedan. Det har blivit mycket bättre idag. Nu satsar dom ju på sin egen anläggning. Jag lånade en sån där fyrkantig låda av Simon. När man delade på den så var det två högtalare så satte man upp dom på väggen så var det bra. Det är inte som nu när det är utrustning för flera... det är ju inte klokt. De har någon svensktoppsorkester nere på Scandinavia ibland på tisdagarna, små orkestrar. Men de har en hel busslast, någonting fruktansvärt. Och ljus som... helt otroligt. JB: När du sjöng med Lulle var hade ni för anläggning då? Kommer du ihåg det? Nej, men där fungerade det. JB: Du dränktes inte av orkestern? Jo det kanske var lika bra det. MW: Var det med ljuseffekter och sånt där också? Nej men det var kille som skötte spotlighten och så strålkastarna. Det var snyggt och fint. MW: Vad har hänt under senare år? Vi är framme vid 60-talet nu... Jag har haft lite jobb på båtarna till Fredrikshavn. Jag har bott mycket i Göteborg. JB: Har du sjungit med Malte Johnson? Jag har sjungit med honom -52 eller -53 på hans jubileumsfest, jag vet inte när det var på Liseberg, men jag har aldrig varit engagerad av honom. Sen lite ströjobb då tills vi började med det här för 8-9 år sedan, med Sven Sjöholm. JB: Kommer ni att göra någon skivinspelning? Nej. Gnestakalle var nere och vi skulle göra några grammofonskivor. Men jag vill inte vara med på dom i så fall om det blir något av. Men nu blev det nog inget av för den tekniker som vi skulle spela in det hos, uppe på västkusten nånstans, han dog. Så Gnestakalle köpte all hans apparatur och flyttade till Gnesta tror jag. Det blev i alla fall aldrig av de där inspelningarna. MW: Men du ville inte vara med?

15 Nej. MW: Du är så självkritisk... Nej det är jag inte alls. Men nu har jag inte gjort skivor på tjugo år. Sven Sjöholm ska väl inte höra det här? JB, MW: Nej, nej. Ja jag vill inte sluta med en halvdan orkester i alla fall. Det vill jag inte. Det är inte bra. Så det vill jag absolut inte vara med på. MW: Nej det ska vara en riktig orkester då kan du... Ja just det. JB: Här i vår sammanställning av dina skivor finns bara dom som har jazzanknytning. Sen gjorde du väl med stråkar och sånt där som... Väldigt lite jazzanknytning kan jag säga. MW: Ja men här är du omgiven av jazzmusiker nästan överallt. JB: Ja det är väl därför dom finns listade i såna här diskografier. Simon Brehms stora orkester med Lars Gullin, det räknas nästan som jazzskivor även om... Även om jag är med. JB: Du gjorde en inspelning med Sten Carlbergs kvartett, för Musica -52. Thore Swanerud var med då också ser jag. Var det en tillfällig inspelning eller jobbade du med honom? Nej men jag tror att han var med på någon inspelning. Jag träffade Thore Swanerud för ett par tre år sedan. Underbar, en riktig musiker, speleman. JB: Har vi täckt in din verksamhet nu? Jag måste ha varit väldigt produktiv. MW: Ja du har ju sjungit i 40 år drygt och håller fortfarande på. Men jag har inte glasögon på när jag sjunger. Jag vill inte att folk ska tro att jag är gammal. MW: Jag ser den här bilden från Paris där du har Helan och Halvan med. Har du någon episod kring dom. Var det lite av en flop sa du? Förstod inte publiken...

16 Jätteflop. Ändå var där mycket amerikanare efter kriget. Ändå blev det en flop. Amerikanarna dom ville se flickor med bara bröst som hoppade och dansade. De skiter i Helan och Halvan. MW: Hur länge var dom där då? Två månader. JB: När du sjöng på Lido fick du lära dig fler och fler låtar på franska då? Jag var tvungen att göra det. Fast där hände något väldigt konstigt att Coca Cola hade en stor show varje onsdag som spelades in i Paris men gick ut över Radio Luxemburg. Och det var den orkestern plus en massa stråkar, nästan en hel symfoniorkester. Och vi spelade in där och jag sjöng In the prison of love, Prison of love och så skulle jag sjunga en låt på franska. Och det gick bra de två första veckorna. Men till slut hade de fått så mycket brev om att jag sjöng för dålig franska så jag fick lägga av. MW: Dom tyckte inte att det var pikant då med... Nej inte riktigt. JB: Inte som Delta Rhythm Boys då... Nej just det. Det var samma sak som hände här. Folke Erbo han ville inte spela min grammofonskiva som jag sjöng på svenska. Så Olle Helander han var jättesur över det. Så han var in till Folke Erbo och sa: "varför spelar du inte..." "Nejnej, den brytningen där". "Jamen herregud" sa Olle, "Delta Rhythm Boys dom har ju också brytning": "Jamen det är en komisk brytning". Skitprat alltså, kvalificerat. Då sa Olle: "OK han har gjort några danska tango med Fabricius Bjerre orkester på Metronome som ligger oppe hos er. Då kan du väl spela de danska tango med honom för där har han ingen brytning". Jag gjorde en hel del inspelningar det kommer jag ihåg, i Danmark, danska tango och gamla evergreens i Danmark alltså. Det var på 60-talet, EP-skivor. JB: Du har alltså gästspelat i Danmark. Inte numera. Det var på 50- och 60-talet. Men det var mest grammofoninspelningar, radioinspelningar. MW: Har du några kontakter med Danmark nu? Min mamma dog för en 4-5 år sedan och jag är enda barnet. Och pappa är borta också. Så jag har ingen kontakt med någon. Ni kan ju behålla det här om ni vill och så kan ni skicka det till mej (bilder och urklipp). Jag har ju ohyggligt mycket mer men jag visste inte vad jag skulle plocka ut. Men det täcker väl en hel del. Javisst det var en skiva vi gjorde här. Om du tar den från Nalen där och läs.

17 JB (läser): Grammiskvart med skivor från Metronome. Idel Nalenkanslingar? står det det? Börjas med Chris Dane som häromåret. Sjöng fyra och en halv med Carl-Henrik. Innan USA-färden. Där han inte nådde världsrykte. Det kom det också! Men först sen. Han kom tillbaka till old Sweden. Vi lirar Love you didn' t do right by me. Irving Berlin som komponerat melodin har nämnt denna inspelning av Chris som bäst av alla fyra i USA-handeln. Räcker alltså. Sådana ess som Peggy Lee, Rosemary Clooney. Topsys annons. Jag sjöng fyra månader där med Carl-Henrik. Det är en bild där från konserthuset tror jag det var. Nu går min parkeringstid ut. MW: Irving Berlin han nämnde din... hade han gjort det? Det märkliga var han hade ett jubileum när han ville ha mej över till sitt jubileum. Men Programbolaget ville inte släppa mej. De bråkade med Metronome alltså. Metronome ville naturligtvis ha mej över där. Men de ville inte släppa mej, de skulle ha så mycket pengar för det så de släppte mej inte. Annars hade jag varit däröver just för den där, det var förargligt. De hade någon annan spelning inbokad med mej. Det var för jäkligt alltså. Det hade varit roligt. Just för det att man hade en returbiljett också. Jag träffade Roffe däröver en kväll i New York. "Om jag kunde" sa han "om jag kunde skulle jag ta mig fan simma hem". Det var -50, -51. JB: Då ska vi tänka på din parkering så då stänger jag av här. Tack så mycket Chris. (slut på bandet).

Jag har aldrig haft nån plan B

Jag har aldrig haft nån plan B Jag har aldrig haft nån plan B En intervju med Nicke Andersson Som (grundande) medlem av flera välkända band spelar låtskrivaren, sångaren, gitarristen och trummisen Nicke Andersson sedan flera decennier

Läs mer

NORDEN I BIO 2008/09 Film: Goðir gestir (Island 2006) Svensk text

NORDEN I BIO 2008/09 Film: Goðir gestir (Island 2006) Svensk text 1 Har du köpt tillräckligt med saker? 2 Tja... Jag vet inte. Vad tycker du? Borde jag handla mer saker? 3 Är det nån på ön som du inte har köpt nåt åt? 4 -Ja, en. -En? 5 -Dig. -Men jag bor inte på ön...

Läs mer

SJÖODJURET. Mamma, vad heter fyren? sa Jack. Jag vet faktiskt inte, Jack, sa Claire, men det bor en i fyren.

SJÖODJURET. Mamma, vad heter fyren? sa Jack. Jag vet faktiskt inte, Jack, sa Claire, men det bor en i fyren. SJÖODJURET Klockan var 10 på förmiddagen en solig dag. Det var en pojke som letade efter stenar på stranden medan mamma solade. Stranden var tom. Vinden kom mot ansiktet. Det var skönt. Pojken hette Jack.

Läs mer

Kurt qvo vadis? 2007-01-11. Av Ellenor Lindgren

Kurt qvo vadis? 2007-01-11. Av Ellenor Lindgren qvo vadis? 2007-01-11 Av Ellenor Lindgren SCEN 1 HEMMA Publikinsläpp. tar emot publiken och förklarar att slagit huvudet. har bandage runt huvudet och ligger och ojar sig på scenen. leker och gör skuggspel.

Läs mer

Tillsammans med Birger, Maria, Helena och Annika fick jag en god kopp kaffe.

Tillsammans med Birger, Maria, Helena och Annika fick jag en god kopp kaffe. Måndag den 9 november 2009 Hej kära dagbok. Jag började min resa tidigt den här dagen. Redan klockan 5.30 blev jag hämtad av Birger och damerna. Birger körde oss så lugnt och säkert till Arlanda. På Arlanda

Läs mer

Du är den jag vill ha

Du är den jag vill ha Text (Rosa): Måns Gahrton l Text (Ville): Johan Unenge Du är den jag vill ha Baserat på en berättelse av Måns Gahrton och Johan Unenge Illustrationer: Johan Unenge www.livetenligtrosa.se du är den jag

Läs mer

Huset på gränsen. Roller. Linda Hanna Petra. Dinkanish. Pan Näcken Skogsrå Troll Älva Häxa Vätte Hydra

Huset på gränsen. Roller. Linda Hanna Petra. Dinkanish. Pan Näcken Skogsrå Troll Älva Häxa Vätte Hydra Huset på gränsen Roller Linda Hanna Petra Dinkanish Pan Näcken Skogsrå Troll Älva Häxa Vätte Hydra Scen 1 Linda, Hanna och Petra kommer in och plockar svamp som dom lägger i sina korgar - Kolla! Minst

Läs mer

Göteborg för att hämta sin familj ifrån flygplatsen. Det var så kul att kolla på flygplan från nära håll tyckte Mahdi. Nu var det inte långt kvar

Göteborg för att hämta sin familj ifrån flygplatsen. Det var så kul att kolla på flygplan från nära håll tyckte Mahdi. Nu var det inte långt kvar Mötet med det okända I en av de små byarna i Ghazni som ligger i östra Afghanistan bodde det fattiga familjer. Byn kallades för ''Nawdeh''. De flesta män i byn var jordbrukare, affärsmän, bönder och vissa

Läs mer

hennes kompisar, dom var bakfulla. Det första hon säger när jag kommer hem är: -Vart har du varit? - På sjukhuset Jag blev så ledsen så jag började

hennes kompisar, dom var bakfulla. Det första hon säger när jag kommer hem är: -Vart har du varit? - På sjukhuset Jag blev så ledsen så jag började Blodfrost Värsta samtalet jag någonsin fått. Det hände den 19 december. Jag kunde inte göra någonting, allt stannade, allt hände så snabbt. Dom berättade att han var död, och allt började så här: Det var

Läs mer

Gisledagarna 2009. 29-31 maj

Gisledagarna 2009. 29-31 maj 29-31 maj Caroline af Ugglas Jessica Andersson Johan Becker från star pilots Mats Ronander Micke Rickfors Simon Norrsveden Zillah & Totte Molly Sandén - Full fart i Gislaved - Alla är hemma Snart är det

Läs mer

Intervjusvar Bilaga 2

Intervjusvar Bilaga 2 49 Intervjusvar Bilaga 2 Fråga nummer 1: Vad säger ordet motivation dig? Motiverade elever Omotiverade elever (gäller även de följande frågorna) (gäller även de följande frågorna) Att man ska vilja saker,

Läs mer

2.Brevet! Idag har något konstigt hänt i skolan. Det var ett brev som stack ut i en liten springa i dörren, på. det såhär

2.Brevet! Idag har något konstigt hänt i skolan. Det var ett brev som stack ut i en liten springa i dörren, på. det såhär 1.Hej! Hej jag heter Jakob. Jag är 9 år och går på Havsundaskolan. Jag gillar att spela fotboll och hockey. Jag älskar min t-shirt och mina jeanshorts. Vår lärare heter Kerstin, hon är så snäll. Min allra

Läs mer

Prov svensk grammatik

Prov svensk grammatik Prov svensk grammatik Markera det alternativ som du anser vara rätt i meningarna nedan. Det är bara ett av alternativen som är rätt i varje mening. 1. När farfar hade ätit åt har ätit, sov han middag.

Läs mer

Swedish 2014 PUBLIC EXAMINATION. Continuers Level. Transcript. Section 1: Listening and Responding

Swedish 2014 PUBLIC EXAMINATION. Continuers Level. Transcript. Section 1: Listening and Responding 2014 PUBLIC EXAMINATION Swedish Continuers Level Section 1: Listening and Responding Transcript 2014 Board of Studies, Teaching and Educational Standards NSW Section 1, Part A Text 1 Angelica, om vi vill

Läs mer

TÖI ROLLSPEL F 003 Sidan 1 av 5 Försäkringstolkning

TÖI ROLLSPEL F 003 Sidan 1 av 5 Försäkringstolkning ÖI ROLLSPEL F 003 Sidan 1 av 5 Försäkringstolkning Ordlista stålskena fraktur brott i handleden akuten amputering konvention avtal efterskott omprövning överklaga SJUVÅRD VID ILLFÄLLIG VISELSE UOMLANDS

Läs mer

1. 17 Juli 2000. - Ja du HP, eller förlåt, Hasse menar jag, sa fängelsedirektören.

1. 17 Juli 2000. - Ja du HP, eller förlåt, Hasse menar jag, sa fängelsedirektören. 1. 17 Juli 2000 - Ja du HP, eller förlåt, Hasse menar jag, sa fängelsedirektören. HP var det namn han haft de senaste åtta åren som han tillbringat på den slutna avdelningen på Kumla. HP hette egentligen

Läs mer

Gitarrist sökes! Förutsättningar

Gitarrist sökes! Förutsättningar Gitarrist sökes! Förutsättningar 1. Ni är ett band som precis släppt er första cd och ni ska åka på turné. 2. Ni behöver en kompgitarrist och ni ska välja en ny bland fem sökande. 3. Det är i dag den 5

Läs mer

Svenska 1-2-3-4 GRAMMATIK ÖVNINGAR OCH SVAR

Svenska 1-2-3-4 GRAMMATIK ÖVNINGAR OCH SVAR Svenska 1-2-3-4 GRAMMATIK ÖVNINGAR OCH SVAR This is a document containing all the grammar exercises and answers from the website www.svenska.digital ADJEKTIV ÖVNINGAR: Alla mina (fin) saker Jag har många

Läs mer

Ja jag la bort den sa mamma. Den ligger i mitt rum sa mamma. Kan du vara kvar i luren? En liten stund sa mamma. Men pappa är ju borta i en månad och

Ja jag la bort den sa mamma. Den ligger i mitt rum sa mamma. Kan du vara kvar i luren? En liten stund sa mamma. Men pappa är ju borta i en månad och Jag och min morbror. Jag var hemma själv och satt i soffan. Jag har inget och göra. Vart är tv kontrollen någonstans? Har mamma tagit bort kontrollen? Jag får väl leta sa jag med en suck. Ring ring, är

Läs mer

Sagan om Kalle Kanin en Metafor för entreprenörer

Sagan om Kalle Kanin en Metafor för entreprenörer 2009-04-16 Sid: 1 (7) Sagan om Kalle Kanin en Metafor för entreprenörer Det var en gång en kanin som hette Kalle. Han bodde på en grön äng vid en skog, tillsammans med en massa andra kaniner. Kalle hade

Läs mer

NIO FÖRSÖK ATT ÄNDRA PÅ HÄNDELSEFÖRLOPPET. Jesper Norda

NIO FÖRSÖK ATT ÄNDRA PÅ HÄNDELSEFÖRLOPPET. Jesper Norda 2001 NIO FÖRSÖK ATT ÄNDRA PÅ HÄNDELSEFÖRLOPPET Jesper Norda Hyr filmen Breakdown (Kurt Russel, Kathleen Quinlan m fl, regi: Jonathan Mostow, 1997). I det tysta och stilla partiet, när Amy har lämnat Jeff

Läs mer

Sigtuna projektet Ekilaskolan

Sigtuna projektet Ekilaskolan Sigtuna projektet Ekilaskolan Tre stenar och några träd. En kör längst bak i rummet. Några människor söker efter föda. För länge sedan Innan vi hade internet Och människan trodde Att solen var gud. Då

Läs mer

barnhemmet i muang mai torsdag 22 januari - söndag 12 april, 2015

barnhemmet i muang mai torsdag 22 januari - söndag 12 april, 2015 barnhemmet i muang mai torsdag 22 januari - söndag 12 april, 2015 Det är skollov och väldigt tyst här på barnhemmet. Några av våra barn är hemma och hälsar på i sina hembyar och sju av våra pojkar har

Läs mer

"Fucking Åmål" fyller 15 år!

Fucking Åmål fyller 15 år! "Fucking Åmål" fyller 15 år! Av Alexander Dunerfors Lukas Moodysson delar med sig av 15 saker du kanske inte visste om Sveriges bästa ungdomsfilm. Den 23 oktober 1998 hölls premiär för tonårsdramat som

Läs mer

Min lillasyster Prim är världens bästa syster, det är hon jag oftast är med. Vi har till och med en massa hemligheter som vi inte har berättat för

Min lillasyster Prim är världens bästa syster, det är hon jag oftast är med. Vi har till och med en massa hemligheter som vi inte har berättat för Av: Sonja Det här är jag, Tris 16 September Kära dagbok, jag önskar att livet var mer som en film. Mer actionfyllt, kärlek. Istället så är livet bara tråkigt, stressat och en massa läxor hela tiden, dåligt

Läs mer

Hur det är att vara arbetslös i fina Sverige.

Hur det är att vara arbetslös i fina Sverige. Hur det är att vara arbetslös i fina Sverige. Är det inte meningen att samhället ska hjälpa de som har det mindre bra? Är det inte meningen att man ska få stöd till ett bättre mående och leverne? Är det

Läs mer

Ålder och hur långt har du till vår anläggning (från hem/jobb)? 2. 52 år. 10 min med bil. Från jobbet är det väl fem min med bil.

Ålder och hur långt har du till vår anläggning (från hem/jobb)? 2. 52 år. 10 min med bil. Från jobbet är det väl fem min med bil. Intervjuer Ålder och hur långt har du till vår anläggning (från hem/jobb)? 1. 20 år. Ca 10 min med bil. 2. 52 år. 10 min med bil. Från jobbet är det väl fem min med bil. 3. 21 år. 5 min med bil. 4. 51

Läs mer

www.bonniercarlsen.se

www.bonniercarlsen.se Riktiga kompisar enligt Rosa Text Måns Gahrton och Johan Unenge 2007 Bild Johan Unenge 2007 Text (serier): Måns Gahrton Bild (serier): Johan Unenge En originalproduktion från Bonnier Carlsen Bokförlag,

Läs mer

1.1. Numeriskt ordnade listor Numerically ordered lists 1.1.1. Enheter med F3= 10 efter fallande F Units with 10 by descending F

1.1. Numeriskt ordnade listor Numerically ordered lists 1.1.1. Enheter med F3= 10 efter fallande F Units with 10 by descending F 1.1. Numeriskt ordnade listor Numerically ordered lists 1.1.1. Enheter med F3= 10 efter fallande F Units with 10 by descending F 1 DET ÄR 2652 282 71 HAR EN 350 140 141 KAN INTE 228 59 2 FÖR ATT 2276 369

Läs mer

1. Låt mej bli riktigt bra

1. Låt mej bli riktigt bra 1. Låt mej bli riktigt bra Rosa, hur ser en vanlig dag i ditt liv ut? Det är många som är nyfikna på hur en världsstjärna har det i vardagen. Det börjar med att min betjänt kommer in med frukost på sängen.

Läs mer

Texter om mitt liv 1/8

Texter om mitt liv 1/8 Texter om mitt liv 1/8 Texter om mitt liv 2/8 Innehållsförteckning 1. Mitt namn... 3 2. Det här är jag... 4 3. Jag och min familj... 4 4. Jag som litet barn... 5 5. Den dagen glömmer jag aldrig... 6 6.

Läs mer

1 av 2 2009-08-04 12:27

1 av 2 2009-08-04 12:27 Musikern som harpan valde - Kultur - www.st.nu http://st.nu/kultur/1.1229012?m=print 1 av 2 2009-08-04 12:27 Publicerad 29 juli 2009 Textstorlek Park Stickney är turnerande världsartist på harpa, främst

Läs mer

Denna bok är tillägnad till mina bröder Sindre och Filip

Denna bok är tillägnad till mina bröder Sindre och Filip Kapitel: 1 hej! Sid: 5 Kapitel: 2 brevet Sid: 6 Denna bok är tillägnad till mina bröder Sindre och Filip Kapitel: 3 nycklarna Sid: 7 Kapitel: 4 en annan värld Sid: 9 Kapitel: 5 en annorlunda vän Sid: 10

Läs mer

Innehåll 8 noveller om otrohet

Innehåll 8 noveller om otrohet Innehåll 8 noveller om otrohet Frågan? 11 Herre, skydda mitt barn 15 Ärlig. Jävligt konstigt ord 51 Platt mage 63 Love 69 Nu talar jag 75 Tre (hon) 80 Klara 123 7 Frågan? När jag tittar ut från fjortonde

Läs mer

ELFTE K A P I T L E T OM VAD SOM H A N D E UTE I S K O G E N MEDAN B R U M M E L M A N SATT I N S T A N G D I VISTHUSBODEN

ELFTE K A P I T L E T OM VAD SOM H A N D E UTE I S K O G E N MEDAN B R U M M E L M A N SATT I N S T A N G D I VISTHUSBODEN ELFTE K A P I T L E T OM VAD SOM H A N D E UTE I S K O G E N MEDAN B R U M M E L M A N SATT I N S T A N G D I VISTHUSBODEN olycklig: - Oj oj oj, var bar min egen lilla snalla bjornpojke tagit vagen, sa

Läs mer

Tom var på väg till klassrummet, i korridoren såg han en affisch det stod så här:

Tom var på väg till klassrummet, i korridoren såg han en affisch det stod så här: -Hörde du ljudet? -Var inte dum nu Tom sa Tobias! Klockan ringde. Rasten var slut, dom hade sv efter. När de kom in sa sura Margareta idag ska vi skriva en bok med åtta kapitel och du Tom får hemläxa.

Läs mer

Rockmusik. Sångsätt: Man sjunger ofta på starka och höga toner.

Rockmusik. Sångsätt: Man sjunger ofta på starka och höga toner. Rockmusik Vanliga instrument: Elgitarr, elbas, trumset, synt. Vanligt i musiken: Musiken har ofta både verser och refränger. Det är vanligt med elgitarrsolon i musiken. Musiken låter: Hård, tuff. Den uttrycker

Läs mer

Bussarna kommer gå (allting rullar på). Dagen då mitt hjärta slutar slå. Bussarna kommer gå (allting rullar på). Dagen då mitt hjärta slutar slå.

Bussarna kommer gå (allting rullar på). Dagen då mitt hjärta slutar slå. Bussarna kommer gå (allting rullar på). Dagen då mitt hjärta slutar slå. ALBUM: NÄR JAG DÖR TEXT & MUSIK: ERICA SKOGEN 1. NÄR JAG DÖR Erica Skogen När jag dör minns mig som bra. Glöm bort gången då jag somna på en fotbollsplan. När jag dör minns mig som glad inte sommaren då

Läs mer

Hubert såg en gammal gammal gubbe som satt vid ett av tälten gubben såg halv död ut. - Hallå du, viskar Hubert

Hubert såg en gammal gammal gubbe som satt vid ett av tälten gubben såg halv död ut. - Hallå du, viskar Hubert Ökpojken Mitt i natten så vaknar Hubert han är kall och fryser. Han märker att ingen av familjen är där. Han blir rädd och går upp och kollar ifall någon av dom är utanför. Men ingen är där. - Hallå är

Läs mer

KEA FIRAR LIVET D et var en spänd stämning i skolan den där dagen när resgruppen skulle utses. De hade jobbat så länge med projektet, och nu skulle till slut resan bli av. Fyra elever i fyran och två lärare,

Läs mer

. 13. Publicerat med tillstånd Om jag bara inte råkat byta ut tant Doris hund Text Ingelin Angerborn Tiden 2003

. 13. Publicerat med tillstånd Om jag bara inte råkat byta ut tant Doris hund Text Ingelin Angerborn Tiden 2003 2 Tant Doris hund heter Loppan. Hon är en långhårig chihuahua, och inte större än en kanin. Mycket mindre än en del av mina gosehundar. Men hon är riktig! Vit och ljusbrun och alldeles levande. Jag går

Läs mer

BARNHEMMET I MUANG MAI

BARNHEMMET I MUANG MAI BARNHEMMET I MUANG MAI torsdag 17 mars - lördag 26 mars De här tio dagarna har bestått av mycket besök av folk som vill hjälpa till på ett eller annat sätt. De har även bestått av besvikelser på svenska

Läs mer

Vilka tycker du är de bästa valen?

Vilka tycker du är de bästa valen? Vilka tycker du är de bästa valen? På vår webbplats www.respect4me.org kan du titta på berättelserna om våra liv och de situationer vi råkar ut för. Varje berättelse börjar på samma sätt med en kort film,

Läs mer

Utvärdering 2014 deltagare Voice Camp

Utvärdering 2014 deltagare Voice Camp 214 Voice Camp Utvärdering 214 deltagare Voice Camp 55 deltagare Har det varit roligt på lägret? (%) 1 8 6 4 2 Ja Nej Varför eller varför inte? För att jag har fått uppleva min dröm Lägret har varit roligt,

Läs mer

Hon går till sitt jobb. Hon går till sitt jobb hon hatar sitt jobb hon känner sig ensam och svag Vad kan väl jag göra då

Hon går till sitt jobb. Hon går till sitt jobb hon hatar sitt jobb hon känner sig ensam och svag Vad kan väl jag göra då Hon går till sitt jobb Hon går till sitt jobb hon hatar sitt jobb hon känner sig ensam och svag Vad kan väl jag göra då mer än att älska henne så, som jag gör Hon går på café och sätter sig ner men ingenting

Läs mer

Utvärdering 2012 - deltagare

Utvärdering 2012 - deltagare Utvärdering 12 - deltagare 145 deltagare Tycker du att det har varit kul att vara på kollo? (%) 1 8 4 1 Ja Nej Varför eller varför inte? - Det har varit kul för det är fina lokaler och bra utrustning.

Läs mer

Texter från filmen Prata Pengar

Texter från filmen Prata Pengar Texter från filmen Prata Pengar 1.1 Boendeformer - Inledning - Vad gör du för något? - Jag letar efter en lägenhet. - Jaha, har du hittat någon? - Ja, den här, titta. Den lägenheten vill jag ha. Den ligger

Läs mer

barnhemmet i muang mai tisdag 30 september - söndag 23 november, 2014

barnhemmet i muang mai tisdag 30 september - söndag 23 november, 2014 barnhemmet i muang mai tisdag 30 september - söndag 23 november, 2014 Oktober och nästan hela november har gått sedan sist och oj vad vi har hunnit med mycket! Barnen har fått sina mitterminsbetyg de har

Läs mer

Att alla är så snälla och att man får vara med mycket i föreställningarna.

Att alla är så snälla och att man får vara med mycket i föreställningarna. Våga Visa kultur- och musikskolor Sida 1 (8) Värmdö Scenskola Vad är bäst? Alla andra elever. Allt. Allt, jag tycker jätte mycket om teater. Allting. Att alla bryr sig om mig. Att alla är med på en stor

Läs mer

Nell 5A Ht-15. Kapitel 1 Drakägget

Nell 5A Ht-15. Kapitel 1 Drakägget 1 Kapitel 1 Drakägget Jag vaknade på morgonen. Fåglarna kvittrade och solen lyste. Jag gick ut ur den trasiga fula dörren. Idag var det en vacker dag på gården. Jag satte mig på gräset vid min syster.

Läs mer

Intervju: Björns pappa har alkoholproblem

Intervju: Björns pappa har alkoholproblem Intervju: Björns pappa har alkoholproblem Björns föräldrar separerade när han var ett år. Efter det bodde han mest med sin mamma, men varannan helg hos sin pappa, med pappans fru och sin låtsassyster.

Läs mer

Den 9:e upplagan av Clandestino Festivalen äger rum gången mellan 10 12 juni. Den här gången intar festivalen som ligger i hjärtat av Göteborg. Festivalen har bytt plats mellan olika ställarna i Göteborg.

Läs mer

Killen i baren - okodad

Killen i baren - okodad Killen i baren - okodad 1. R: (Säger sitt namn och hälsar välkommen.) K: Tack. Ja, e hmm jag tänkte väl bara säga så här att det känns djävligt konstigt å vara här. Jag brukar gå till doktorn när jag...

Läs mer

2010 PUBLIC EXAMINATION. Swedish. Continuers Level. Section 1: Listening and Responding. Transcript

2010 PUBLIC EXAMINATION. Swedish. Continuers Level. Section 1: Listening and Responding. Transcript 2010 PUBLIC EXAMINATION Swedish Continuers Level Section 1: Listening and Responding Transcript Board of Studies NSW 2010 Section 1, Part A Text 1 Och nu har jag nöjet att ha Magnus Nordin här i studion.

Läs mer

Gjord av Kapitel 1 - Hej! Sid: 4-5

Gjord av Kapitel 1 - Hej! Sid: 4-5 Gjord av Kapitel 1 - Hej! Sid: 4-5 Kapitel 2 - Brevet 6-7 Kapitel 3 - Nycklarna 8-9 Kapitel 4 - En annan värld 10-11 Albin Kapitel 5 - En annorlunda vän 12-13 Kapitel 6 - Mitt uppdrag 14-15 Kapitel 7 -

Läs mer

En kort historia om en Norgeresa som blev Bingo!

En kort historia om en Norgeresa som blev Bingo! En kort historia om en Norgeresa som blev Bingo! Det började för många år sedan när jag och min fd fru, mina föräldrar och min farmor åkte till Oppdal i Norge. Vi skulle besöka farmors syster mm. Farmor

Läs mer

Vilken termin ska man åka?

Vilken termin ska man åka? Under höstterminen 2012 åkte jag till Kina som utbytestudent till ett universitet som heter Shanghai Jiao Tong University (SJTU). Jag valde Jiao Tong för att det ligger i min favoritstad Shanghai och är

Läs mer

Se-på-påse: Förskolan kan själv! Ikaros fall

Se-på-påse: Förskolan kan själv! Ikaros fall Se-på-påse: Förskolan kan själv! Ikaros fall Nationalmuseums samlingar kan användas på många olika sätt i undervisningen i bland annat svenska, historia, samhällskunskap och bild. Möt konsten i en visning

Läs mer

Fråga 1 6 Barnens kommentarer

Fråga 1 6 Barnens kommentarer Fråga 1 6 Barnens kommentarer Detta är en sammanställning av barnens kommentarer som lämnats i enkäten. Kommentarerna har grupperats efter fråga. För bättre läsbarhet har stavfel korrigerats. Ett stort

Läs mer

Emil i Lönneberga. När Emil hissade upp lilla Ida i flaggstången. Publicerat med tillstånd. Emil i Lönneberga

Emil i Lönneberga. När Emil hissade upp lilla Ida i flaggstången. Publicerat med tillstånd. Emil i Lönneberga Det hade hon inte. Och nu blev det ett liv i Katthult. Kalaset fick vänta. Alla måste ut och leta efter Emil. Han måste vara i snickarboden, kan du väl förstå, sa Emils mamma, och alla rusade dit för att

Läs mer

Sju små sagor. i urval av Annika Lundeberg

Sju små sagor. i urval av Annika Lundeberg Lilla Sju små sagor i urval av Annika Lundeberg Bockarna Bruse Med bilder av Christina Alvner Det var en gång tre bockar, som skulle gå till sätern och äta sig feta och alla tre hette de Bruse. Vägen till

Läs mer

Berättarstunden. Termin 3: Båtäventyret. - levande berättelser från Bibeln. Söndagsskolmaterial

Berättarstunden. Termin 3: Båtäventyret. - levande berättelser från Bibeln. Söndagsskolmaterial Berättarstunden - levande berättelser från Bibeln Termin 3: Båtäventyret Söndagsskolmaterial Innehåll Termin 3 Båtäventyret Förord Beskrivning Lektion 1 Lektion 2 Lektion 3 Lektion 4 Lektion 5 Lektion

Läs mer

Med balett från Björkö till Tallinn

Med balett från Björkö till Tallinn Med balett från Björkö till Tallinn Samspel. Bröderna Davidsson från en orgel- och danskonsert i Örgryte nya kyrka. Musik och dans har varit självklara ingredienser i livet för Jonathan och Gabriel Davidsson

Läs mer

4. Vad tyckte du om kvaliten på ridningen?: mycket bra Kommentar om ridningen: -man fick rida hur mycket som helst, olika slags turer.

4. Vad tyckte du om kvaliten på ridningen?: mycket bra Kommentar om ridningen: -man fick rida hur mycket som helst, olika slags turer. Namn: Andrea Renström Resa: Arizona Datum: 9/3 2014 Kommentar mottagande: - Kommentar boende: -underbar stuga, sängarna är jättesköna. Städning varje dag om man vill. Kommentar maten: Maten är grymt god.

Läs mer

MANUS: HUSAN ANNAS HISTORIA

MANUS: HUSAN ANNAS HISTORIA MANUS: HUSAN ANNAS HISTORIA Bild 1: Annas bakgrund Anna växte upp i en fattig familj. Många syskon, trångt och lite mat. Föräldrarna arbetade båda två, och även Annas äldre syskon. Anna fick börja arbeta

Läs mer

Vecka 11/ Tema/ Sverige. Läsförståelse: ALFRED NOBEL

Vecka 11/ Tema/ Sverige. Läsförståelse: ALFRED NOBEL Vecka 11/ Tema/ Sverige Läsförståelse: ALFRED NOBEL Den 10 december varje år talar alla om Nobel. Då delar Sveriges kung ut Nobelpriset i fysik, kemi, medicin, litteratur och ekonomi. På kvällen äter 1200

Läs mer

Rödluvan. Med bilder av Mati Lepp

Rödluvan. Med bilder av Mati Lepp Rödluvan Med bilder av Mati Lepp Det var en gång en liten flicka som var så söt och rar att alla människor tyckte om henne. Den som älskade henne allra mest var hennes gamla mormor. Alltid när hon kom

Läs mer

Douglas Foley. Habib: Tre gånger guld

Douglas Foley. Habib: Tre gånger guld Douglas Foley Habib: Tre gånger guld Tidigare utgivet av Douglas Foley: Ingen återvändo 2001 Shoo bre 2003 Habib: Meningen med livet 2005 Habib: Friheten minus fyra 2005 Habib: Paris tur och retur 2006

Läs mer

Varför slutade du i Kulturskolans musikundervisning?

Varför slutade du i Kulturskolans musikundervisning? Varför slutade du i Kulturskolans musikundervisning? En bilaga med intervjuer Karin Markensten Forskningsenheten K U L T U R - Kulturförvaltningen F Ö R V A L T N I N G E N Foto: Anna Berglund Varför slutade

Läs mer

INSTRUKTIONER TILL ANTAGNINGSPROV MUSIKALINRIKTNINGEN 2015

INSTRUKTIONER TILL ANTAGNINGSPROV MUSIKALINRIKTNINGEN 2015 INSTRUKTIONER TILL ANTAGNINGSPROV MUSIKALINRIKTNINGEN 2015 Antagningsprovet till musikalinriktningen består av följande delar: 1. Rörelse, röst och rytmikövningar (i grupp) 2. Fysiskt rörelseprov med sjukgymnast/danslärare

Läs mer

Lever du ditt liv fullt ut eller väntar du på att livet ska börja?

Lever du ditt liv fullt ut eller väntar du på att livet ska börja? Lever du ditt liv fullt ut eller väntar du på att livet ska börja? Vi lever i en värld där mycket handlar om ägande och prestationer. Definitionen på att ha lyckats i sitt liv är att haft och gjort mycket,

Läs mer

Till Z. Röster om Monica Zetterlund. Redaktör Tom Alandh. monica zetterlund sällskapet ersatz

Till Z. Röster om Monica Zetterlund. Redaktör Tom Alandh. monica zetterlund sällskapet ersatz 1 % Till Z Till Z Röster om Monica Zetterlund Redaktör Tom Alandh monica zetterlund sällskapet ersatz 2 3 Resp. skribent, Monica Zetterlund Sällskapet samt Ersatz 2007 Privata fotografier Eva-Lena Jerneld

Läs mer

Mitt Jobb svenska som andraspråk

Mitt Jobb svenska som andraspråk AV-nummer 41511tv 3 Mitt Jobb svenska som andraspråk Programvinjett Sanna designer/konstnär /Sanna slipar en möbel, köper blommor, visar upp sina konstverk, målar i en studio./ SANNA designer & konstnär.

Läs mer

Jag vill vara som du. Baserat på en berättelse av Måns Gahrton och Johan Unenge Illustrationer: Johan Unenge

Jag vill vara som du. Baserat på en berättelse av Måns Gahrton och Johan Unenge Illustrationer: Johan Unenge Text (Rosa): Måns Gahrton l Text (Ville): Johan Unenge Jag vill vara som du Baserat på en berättelse av Måns Gahrton och Johan Unenge Illustrationer: Johan Unenge www.livet enligtrosa.se JAG VILL VARA

Läs mer

Man blir ju trött av att jobba!

Man blir ju trött av att jobba! Förord Ni undrar säkert varför jag skriver en bok, och framför allt varför ni ska ödsla er tid och läsa den? Jag är ju som vilken mamma som helst. Jag arbetar, hämtar, lämnar, hjälper till med läxor, lagar

Läs mer

TÖI ROLLSPEL F 006 Sidan 1 av 6 Försäkringstolkning

TÖI ROLLSPEL F 006 Sidan 1 av 6 Försäkringstolkning ÖI ROLLSPEL F 006 Sidan 1 av 6 Försäkringstolkning Ordlista försäkringsbesked förmåner rättigheter gravid graviditet föräldrapenning förlossning havandeskapspenning värk yrsel omplacera omplacering sysselsättning

Läs mer

TÖI ROLLSPEL F 001 1 (6) Försäkringstolkning. Ordlista

TÖI ROLLSPEL F 001 1 (6) Försäkringstolkning. Ordlista ÖI ROLLSPEL F 001 1 (6) Försäkringstolkning Ordlista arbetsskada operationsbord såg (subst.) ta sig samman arbetsledning anmäla skadan överhängande nerv sena sönderskuren samordningstiden olyckshändelse

Läs mer

Emigration betyder att man flyttar från sitt land. Vi säger, att man emigrerar från sitt land. Man kan också säga, att man utvandrar från sitt land.

Emigration betyder att man flyttar från sitt land. Vi säger, att man emigrerar från sitt land. Man kan också säga, att man utvandrar från sitt land. Människor har flyttat i alla tider För två miljoner år sedan uppkom de första människorna i Afrika. Allt sedan dess har människor spritt sig över hela jorden. I alla tider har människor också flyttat från

Läs mer

Svenska 2 ANSWER KEY MÅL 1. 1 -Fraser. 1. förr 2. gör 3. Trevligt 4. länge. 2 - Preteritum. 1. tyckte 2. bodde 3. arbetade 4. var 5. började 6.

Svenska 2 ANSWER KEY MÅL 1. 1 -Fraser. 1. förr 2. gör 3. Trevligt 4. länge. 2 - Preteritum. 1. tyckte 2. bodde 3. arbetade 4. var 5. började 6. Svenska 2 ANSWER KEY In some cases several alternatives are possible. The answers are arranged beginning with the best alternative, then the second best etc. MÅL 1 1 -Fraser 1. förr 2. gör 3. Trevligt

Läs mer

Kommunikation. Tror du att det finns något universellt kroppsspråk? Vilket kroppsspråk brukar du använda?

Kommunikation. Tror du att det finns något universellt kroppsspråk? Vilket kroppsspråk brukar du använda? Kommunikation Vi människor kommunicerar på många olika sätt. Vi ringer, mejlar och pratar med varandra. Men vi använder också kroppen väldigt mycket. När personer kommunicerar är all kommunikation inte

Läs mer

Dagbok. Namn. Av: Agnes

Dagbok. Namn. Av: Agnes Dagbok Namn Av: Agnes Alex Lou Crazy Tristan Gänget Chloe Ken Rektorn Det här är några som kommer att vara med i dena bok. 1 2 Augusti. Tisdag Kära dagbok eller något jag vet inte riktigt. Jag har aldrig

Läs mer

Jag är nog mer mig själv bakom flygeln framför en publik än i andra situationer, jag förmedlar vad jag

Jag är nog mer mig själv bakom flygeln framför en publik än i andra situationer, jag förmedlar vad jag vid flygeln på Grand Hotel och i Las Vegas Margareta Svensson Hon arbetar lika gärna vid pianot på de exklusivaste hotellen som med att sätta upp scenshower Läs om livet som artist och om skillnaderna

Läs mer

Vad har du gjort på semestern?

Vad har du gjort på semestern? Vad har du gjort på semestern? Joanna, vad har du gjort på din semester? Min semester har varit lite ovanlig för vi hade inte så mycket tid att planera den. Vi visste inte riktigt hur det skulle bli med

Läs mer

Du har bara en kropp - ta hand om den! av Elin Häggström

Du har bara en kropp - ta hand om den! av Elin Häggström Du har bara en kropp - ta hand om den! av Elin Häggström Du är värdefull! Det är viktigt att få höra att man är värdefull och att man är duktig på något. Så kom ihåg, beröm dina kompisar och personer i

Läs mer

Kapitel 1. Publicerat med tillstånd Bortdribblad Text Magnus Ljunggren Bild Mats Vänehem Bonnier Carlsen 2013

Kapitel 1. Publicerat med tillstånd Bortdribblad Text Magnus Ljunggren Bild Mats Vänehem Bonnier Carlsen 2013 Kapitel 1 Det är tisdag kväll och som vanligt har ABK:s lag träning. I små grupper dribblar man runt koner, tränar inkast, skjuter på mål eller övar väggpass. Bra! skriker Hanna när Yalam lyckas dribbla

Läs mer

Hennes kärlek till ABBA startade en världskarriär

Hennes kärlek till ABBA startade en världskarriär Gylleneskor intervjuar: Arrival Hennes kärlek till ABBA startade en världskarriär Gruppen ARRIVAL är ett väldigt speciellt fenomen i musikvärlden. Kanske inte så kända i Sverige, i alla fall inte ännu.

Läs mer

Barnens månadsbrev 3

Barnens månadsbrev 3 Barnens månadsbrev 3 Den här gången har vi valt att presentera skolans personal i månadsbrevet. Barnen i fyran har intervjuat. Här är deras presentationer av personalen. December 2008. Intervju med Lasse

Läs mer

46 Volkswagen Magasin

46 Volkswagen Magasin 46 Volkswagen Magasin Folk nog med jante! Duktiga flickan linnea Henriksson har vuxit upp. nu gör hon som hon vill och trivs med att ta plats. Med personliga texter och färgstark stil har hon slagit alla

Läs mer

VAD SKULLE DU GÖRA OM DU SKULLE DÖ? Projektbeskrivning 2003-10-07

VAD SKULLE DU GÖRA OM DU SKULLE DÖ? Projektbeskrivning 2003-10-07 VAD SKULLE DU GÖRA OM DU SKULLE DÖ? Projektbeskrivning 2003-10-07 Mattias Sandström Öregrundsgatan 11/004 11559 Stockholm mattias@beauty.se 073-9344500 Vad skulle du göra om du skulle dö? Det är frågan

Läs mer

med många hästkrafter under huven av Johanna Uddén

med många hästkrafter under huven av Johanna Uddén med många hästkrafter under huven av Johanna Uddén 14 Jag har tänkt på det mycket. Varför är jag så arg? Det är svårt att ändra på, men jag har faktiskt mjuknat med åren. Ja, inte är den särskilt cool,

Läs mer

Ja, det slutade med att den där chefsfånen helskraj gav upp, och vi betalade det som vi hade bestämt!

Ja, det slutade med att den där chefsfånen helskraj gav upp, och vi betalade det som vi hade bestämt! Rollen ANTONIA ur VI BETALAR INTE av Dario Fo Motläsaren rollen MARGHARITA befinner sig utanför scenen ANTONIA Jo, jag gick in i snabbköpet, och där var en massa folk som förde ett himla oväsen för att

Läs mer

PAPPA ÄR UNDERSKÖTERSKA DANIEL LEHTO EN JULIASAGA

PAPPA ÄR UNDERSKÖTERSKA DANIEL LEHTO EN JULIASAGA PAPPA ÄR UNDERSKÖTERSKA DANIEL LEHTO EN JULIASAGA Daniel Lehto 2011 daniellehto@yahoo.se Till Julia PAPPA ÄR UNDERSKÖTERSKA DANIEL LEHTO Pappa jobbar på ett boende för gamla människor. Det är ett roligt

Läs mer

BEN Säg inte inte. Jag tycker inte om när man säger inte. Hör här då. Hej Elin

BEN Säg inte inte. Jag tycker inte om när man säger inte. Hör här då. Hej Elin Utdrag ur Väderflickans milda makt Scen 5 Sid 27-31 I sommarhuset. Ute på verandan sitter Ben. Därinne har brodern Erik första träffen med jämnåriga Gudrun, som inte vet att Ben sitter på verandan. Alla

Läs mer

Tilla ggsrapport fo r barn och unga

Tilla ggsrapport fo r barn och unga Tilla ggsrapport fo r barn och unga 25 mars 2014 Vad berättar barn för Bris om hur de mår? Hur har barn det i Sverige? Jag har skilda föräldrar och vill så gärna bo hos min pappa. Mamma har ensam vårdnad

Läs mer

Idag ska jag till djurparken! Wow vad kul det ska bli. Det var 2 år sedan jag var där sisst? Hur gammal var Rut då?

Idag ska jag till djurparken! Wow vad kul det ska bli. Det var 2 år sedan jag var där sisst? Hur gammal var Rut då? MATTE PÅ ZOO HEJSAN! Jag heter Mattias och jag är 8 år. Jag kallas Matte, det har jag gjort sedan jag var väldigt liten. Jag har tre syskon. Elin, Matilda och Rut. Elin är två år mindre än mig. Matilda

Läs mer

Stall Flitige Lise. Resan. Boende

Stall Flitige Lise. Resan. Boende Stall Flitige Lise Jag hade min praktik med Klara Winkler, vi åkte ner till Holland, till stall Flitige Lise. Stall Flitige Lise är ett försäljnings och tillridningsstall. De flesta av hästarna ägs av

Läs mer

hade. Många har nationella konflikter med andra länder vilket drabbar invånarna och det sitter kvar även om de har kommit till ett annat land.

hade. Många har nationella konflikter med andra länder vilket drabbar invånarna och det sitter kvar även om de har kommit till ett annat land. Jag träffade Elmir för att prata om hans flykt från Bosnien till Sverige när kriget bröt ut och belägringen av Sarajevo inträffade i början på 1990-talet. Han berättade hur det var precis innan det bröt

Läs mer

Den magiska dörren. Albin Vesterlund

Den magiska dörren. Albin Vesterlund Den magiska dörren Albin Vesterlund 1 Hej Hej jag heter Isabella jag är 10 år. Jag älskar att ha kjol och klänning och jag har lockigt blont hår och jag älskar sandal. Och jag går på Kyrkmons skola. Min

Läs mer

Ställ er i en stor ring och håll varandra i händerna under hela dansleken.

Ställ er i en stor ring och håll varandra i händerna under hela dansleken. Flickorna de små 1. Flickorna de små uti ringen de gå, de tänka just som så, en vän jag kunde få, 2. och om du vill bli allra kärastes min så bjuder jag dig att i dansen 3. träda in. 4. För bomfaderalla,

Läs mer

Frågor och svar. Satans torn

Frågor och svar. Satans torn och svar Läraren side 1 En mesig person 1. Jon har haft en dålig dag i skolan. Varför? Idag hade Linus fått hela klassen att skratta åt Jon. 2. Vad är en dålig dag i skolan för dig? 3. Varför spelar Jon

Läs mer