Agneta Baumann. en makalös kvinna! Familjen poserar i höstsolen. (Nikita vet att hon inte får gå längre in på kyrkogården än så här)

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Agneta Baumann. en makalös kvinna! Familjen poserar i höstsolen. (Nikita vet att hon inte får gå längre in på kyrkogården än så här)"

Transkript

1 Agneta Baumann en makalös kvinna! Familjen poserar i höstsolen (Nikita vet att hon inte får gå längre in på kyrkogården än så här)

2 Det var så här det började Fredagen den 24 september 2010 klockan två ringer jag på dörren hemma hos Agneta på Drottninggatan. Den öppnas med automatik och Nikita, en pitbullterrier kommer mig glatt till mötes. Inom 30 sekunder ligger min ena sko i tryggt förvar i fåtöljen tillsammans med en påse hundgodis som hon snabbt och effektivt har hittat i min handväska. Tänk att hundar direkt vet när de träffar en annan hundägare... Agneta sitter vid sitt arbetsbord och ler varmt och välkomnande mot mig. Det är en fantastisk utsikt över ingången till Adolf Fredriks kyrka. Vi har inte setts sedan försommaren och börjar prata direkt. Agneta Baumann (65 år) är rikskänd jazzsångerska och orkesterledare, recitatör, mamma till Edward (30 år), matte till Nikita (7 år), Adolf Fredriksbo och kyrkvärd. Hon har levt ett rikt och dramatiskt liv, kantat med flera svåra perioder och det fortsätter så Agneta säger att hon har blivit väldigt prövad från första början i sitt liv. Hon föddes i Kalmar med båda höfterna ur led och hade inte möjlighet att lära sig gå. På Vanföreanstalten i Helsingborg fick hon hjälp och operationerna av höfter och ben startades, för att komma att repeteras under livets gång. Agneta visste tidigt att hon skulle ägna sig åt sång och skådespeleri. Redan som 11-åring var hon skolans sångerska och läste dikter. Agneta utbildade sig till postexpeditör och lärde sig poststationerna i hela Sverige genom att sjunga dem. På kvällarna tog Agneta teaterlektioner. Nu var livet spännande, mycket hände hon bodde drygt tre år i Köpenhamn, arbetade för Simon Spies och var med i gruppen Golden Girls. Agneta Baumann orkester som bestod av Agneta och sex män etablerades 1968 (Agneta var Sveriges första kvinnliga kapellmästare). De spelade mest andras succéer och melodier i egna arrangemang. Hon till och med dansade i TV med sin orkester. Man sjunger ju inte med benen, har Agneta alltid sagt, om sina ben som aldrig riktigt har fungerat. Men under uppträdandet i TV skötte de sig bra. I början av sjuttiotalet träffar Agneta den ungerske greven Saby. De väntar

3 barn. Vid förlossningen händer det ofattbara Agneta mister sin första son p g a läkarslarv. En stor och svår sorg. Det var då som Agnetas tro på Gud startade med dagliga böner är Agneta Baumann orkester med om en trafikolycka med orkesterbussen. En polisbil körde rakt in i den i en korsning i Vasastan. De hade precis spelat på Maxim på Drottninggatan och var på väg hem när det hände. Det var ett trauma för alla inblandade och det tog lång tid att återhämta sig efter den händelsen. Agneta blev skadad i ansiktet och det ena knät krossades. Hon fick sitta och sjunga i nästan ett år var ett bra år för då föddes Edward, så efterlängtad och helt underbart att få vara mor! Saby och Agneta gifte sig. Karriären tog samtidigt fart och familjen flyttade till villa. Agnetas berömmelse spred sig, orkestern upplöstes och nu var det dags att satsa på egen karriär och exporteras till USA för att göra succé. Agneta skulle framföra sin show I am an illusion på Hamburger Börs i Stockholm först. Året var Det uppträdandet förändrade livet! Istället för att bli stjärna över en natt, blev hon refuserad i media. Det berodde på att under den tiden var både Svensk Television och Sveriges Radio influerade av vänstern som var anti Amerika. Dessutom var showen sponsrad av SAS, vilket var ett okänt ord i Sverige. Enligt medierna var Agneta köpt av dåtidens impopulära USA och utan eget inflytande. Man kan väl säga att Agneta som vågade, vilja vinna istället blev ett pilotfall i ämnet sponsring. Numera sponsras ju allt här i landet, t o m SVT. Detta showframträdande resulterade i att Agneta blev fattig, utan arbete och ensam. Agneta flyttade med Edward, då två år gammal, till en lägenhet på Kungstensgatan. Hon fick det förbluffande rådet att omskola sig till något med data. Agneta fortsatte självklart att sjunga, bl a med en fransk orkester på casinot i Monte Carlo i Monaco. Precis innan ett framträdande på Strömsborg i maj 1986 får hon beskedet att Saby tagit sitt liv. Mycket tragiskt, då han var en underbar far till Edward. Då är Agneta 42 år. Efter Sabys död träffade Agneta en man som hon hade hoppats att Edward och hon själv skulle få stöd och trygghet ifrån. Det visade sig vara en trasig människa som var svår att leva med. Istället fick Agneta försörja honom i elva år. Skilsmässan blev klar Sen dess har hon levt med sig själv och sin familj.

4 -Det har varit tuffa år hela vägen och allra mest efter Sabys död. Men livet har också berikat mig med stark lycka. På senare år har det varit lugnare och jag har lagt energin på min fantastiska familj Edward och Nikita, sången samt goda vänner och artistkollegor. Om sjukdomen ALS Agneta vill berätta för mig om sin svåra sjukdom ALS som hon drabbades av för närmare ett och ett halvt år sedan och som nu har gjort henne rejält handikappad. Människor ska få veta vad ALS är, skriver hon i sitt block! Agneta förmedlar sina kunskaper om den grymma obotliga sjukdomen och jag läser även en faktatext som journalisten Irina Rönnholm skrev 2004 (en del är delvis återgett här). ALS (Amyotrofisk lateralskleros) är en neurologisk sjukdom som successivt försvagar olika muskler i kroppen. Den är sällsynt, men finns i hela världen. I Sverige insjuknar ungefär 200 personer per år. Varför man får ALS är fortfarande okänt, sjukdomen smittar inte och är sällan ärftlig. ALS innebär att de motoriska nervcellerna i hjärnan, hjärnstammen och ryggmärgens yttre del dör och ersätts av bindvävnad. Muskler som därmed inte får impulser från nervsystemet blir svaga och förtvinar. De tidiga ALS-symtomen kan uppträda vagt, som t ex att man snubblar, tappar saker, får ett otydligare uttal, muskelkramper, ryckningar och känner fysisk svaghet. För Agneta bröt sjukdomen ut på påskaftonen De skulle precis äta påskmat hemma vid sjutiden på kvällen och Agneta kunde plötsligt inte svälja. Vid påsknattsmässan senare på kvällen hade hon uppdraget att läsa evangeliet. När hon ringde sjukvårdsupplysningen skickade de direkt en ambulans. Och redan på akuten befarade man att hon drabbats av ALS. Det följde månader av utredningar och den 7 oktober var diagnosen ett faktum. Agneta har den variant av ALS som heter progressiv bulbär pares och som är extra aggressiv (drabbar ca 20 personer per år). I första hand ger den talsvårigheter, tugg- och sväljningssvårigheter samt förtvining av tungmuskulaturen och det är lätt att få gråtanfall när man berörs känslomässigt. Dessa är svåra att styra eller stoppa då strupen agerar självt. Det är så hemskt när just rösten är så viktig för en sångerska och recitatör, berättar Agneta.

5 Idag kan Agneta vare sig tala, gå, äta eller dricka. Hon är lika skärpt som vanligt samt hör och ser bra. Agneta är övertygad om att det finns en bakomliggande orsak till hennes diagnos. Mellan åren var hon med i en forskningsgrupp för kvinnors hjärtproblem. Mediciner vräktes över dem. Agneta tror att kolesterolsänkande läkemedel har varit boven i dramat och hon vill varna människor för sådana preparat som innehåller statiner. Resultat av forskning och läkarlarm duggar numera tätt i facklitteratur och dagspress kring dessa mediciners biverkningar och egentliga nytta. De flesta insjuknar i ALS i åldrarna mellan år. Det finns ingen bot. ALS har olika snabbt förlopp för olika människor. Allt från något år till över 10 års överlevnad. -Min uppgift på jorden har varit lidandet, så känner jag det. Och med uppdrag från högsta ort GUD. Han har också preparerat mig och gett mig kraft för att jag ska klara detta. Det blev ännu tydligare efter att jag fick diagnosen ALS. Jag vet mitt öde, som den ALS-mäktige Guden har gett mig Det sägs att människor runt en lidande person lär sig att uppskatta sin hälsa och sitt liv. De tänker aldrig på hur viktigt det är att kunna gå, tala, äta och dricka. När man ser hur det kan försvinna, så tänker folk på ett annat sätt. Yeess!!! Jag kan göra detta. Nu måste jag bli tacksam och inte ta allt för givet. Edward stöttar mig nu i allt det svåra med sjukdomen ALS. Han arbetar som anhörighjälp och det är skönt att slippa behöva ta hjälp av nya människor varje dag. På nätterna försörjs min kropp, via en port, med en apparat som tillför vätska och näring. Det är bara en liter med kalorier så jag rasar i vikt, tappar hår och har vätskebrist. Om jag skulle få mer vätska och näring via porten tillstöter tyvärr andra problem, så det går inte. Det värsta för mig som mamma är att Edward blir lämnad kvar här utan far, mor och syskon. Men detta är väl Guds mening. Han lämnar oss aldrig, menar Agneta. Det är skönt att Edward har Nikita och jag hoppas att han hittar en tjej som han vill bilda familj med framöver.

6 -Jag är tacksam och glad för den uppgift som kyrkvärd jag fick i Adolf Fredriks församling. Jag har älskat mina uppdrag! Att läsa bibeltexter och att få assistera vid nattvarden. När jag blev sjuk var detta min största sorg att inte kunna göra. Nu har jag min talmaskin och ska läsa upp en bön under högmässan. Agnetas bön: Herre, visa mig den väg jag ska gå och gör mig villig att vandra den. Nu har nästan två timmar förflutit och jag är så fascinerad över denna positiva, stiliga och tappra kvinna som sitter mitt emot mig och kämpar för varje dag hon lever. Agneta är inte alls trött, utan vill att vi går till kyrkan och provar så att talmaskinen och mikrofonen samarbetar fint. Edward kommer precis hem, så vi ger oss av tillsammans alla fyra. Monika Backlund Borgcrantz

7 Allt detta gör Agneta för att ALS ska bli mer känt: m I somras gjorde hon ett program på Sveriges radio, P1 om hur det är att inte kunna äta mat. m Edward och Agneta är med i en bok om hur anhöriga mår och känner när en närstående (mamma) ska dö snart. m Hemmets Journal skriver om Agnetas fortsatta olycksdrabbade liv. m Agneta ska bli försökskanin i ALS genom en forskare i Uppsala. m Agneta skriver själv om hur det känns att leva med bulbär ALS. m Berättar för mig, Monika, som är informatör i Adolf Fredrik för att jag ska sprida Agnetas livshistoria i församlingsinformationen.

8 Min begravning ska bli en konsert med massor av artistkollegor som ska sjunga och spela. Inga blommor. Pengarna ska gå till ALS-forskning, hälsar Agneta! Ulla-Carin Lindquists stiftelse för ALS-forskning pg

För tio år sedan var Nellyan 15 år och skulle snart börja gymnasiet men planerna ändrades plötsligt då hon blev påkörd och allvarligt skadad.

För tio år sedan var Nellyan 15 år och skulle snart börja gymnasiet men planerna ändrades plötsligt då hon blev påkörd och allvarligt skadad. Börja om på nytt Nellyan Leiva Thiers 25 år För tio år sedan var Nellyan 15 år och skulle snart börja gymnasiet men planerna ändrades plötsligt då hon blev påkörd och allvarligt skadad. Den dagen då hennes

Läs mer

Dubbelt utsatt. Berättelser om våld mot kvinnor med funktionsnedsättning

Dubbelt utsatt. Berättelser om våld mot kvinnor med funktionsnedsättning Dubbelt utsatt Berättelser om våld mot kvinnor med funktionsnedsättning Kvinnor berättar om sina liv Det här är en lättläst version av boken Dubbelt Utsatt. Den handlar om kvinnor med funktionsnedsättning

Läs mer

SPIN 3 Hur har du det med din safe zone? Hur kan du utvecklas, möta nya utmaningar?

SPIN 3 Hur har du det med din safe zone? Hur kan du utvecklas, möta nya utmaningar? Vi har alla en safe zone, ett säkert område, en struktur vi har byggt upp som omger oss och det är så att ibland vågar vi inte gå utanför eller fortsätta om vi påbörjar en utveckling i något nytt. Det

Läs mer

Bibelsamlingar på. Barnläger

Bibelsamlingar på. Barnläger Bibelsamlingar på Barnläger Tema: Gud vill använda oss och vi behöver varandra! Av Sofia Svensson och Ingela Forslund EFS och Salt Västerbotten, 2008 Rev: 2015 för Salt riks Det här bibelstudiematerialet

Läs mer

Nu gör jag något nytt

Nu gör jag något nytt Nu gör jag något nytt Linda Alexandersson fredag 15 maj Det började med att två tjejer i min församling i Arvika, åkte ner hit till Göteborgsområdet för att träffa en präst. De hade bekymmer på ett område

Läs mer

Rosies nya liv efter 50. Intervju med Rose-Marie Klang

Rosies nya liv efter 50. Intervju med Rose-Marie Klang Rosies nya liv efter 50 Intervju med Rose-Marie Klang Rosies nya liv efter 50 Cecilia Bergh i Intervju med Rose-Marie Klang Rosie: - Jag heter Rosie, jag är 52 år och utbildad dietist. Cecilia: - Vad har

Läs mer

Är du anhörig till någon med funktionshinder?

Är du anhörig till någon med funktionshinder? Är du anhörig till någon med funktionshinder? Kris- och samtalsmottagningen STOCKHOLMS LÄNS LANDSTING Kris- och samtalsmottagningen kan hjälpa dig När man är med om något riktigt svårt kan det hända att

Läs mer

Om psykiska sjukdomar

Om psykiska sjukdomar Om psykiska sjukdomar Psykiska sjukdomar gör så att sättet att tänka och känna förändras och man upplever saker annorlunda än när man mår bra. Den som blir sjuk förändras i sitt sätt att vara. Man kan

Läs mer

Anders Danielsson svarar på barns frågor

Anders Danielsson svarar på barns frågor 1 2014-03-12 Anders Danielsson svarar på barns frågor I slutet av februari 2014 träffade Migrationsverkets generaldirektör Anders Danielsson BRIS generalsekreterare Kattis Ahlström för att prata om hur

Läs mer

Hjälp! Mina föräldrar ska skiljas!

Hjälp! Mina föräldrar ska skiljas! Hjälp! Mina föräldrar ska skiljas! Vad händer när föräldrarna ska skiljas? Vad kan jag som barn göra? Är det bara jag som tycker det är jobbigt? Varför lyssnar ingen på mig? Många barn och unga skriver

Läs mer

VÅRA ERFARENHETER AV UTVECKLINGSSTÖRNING OCH OMSORG. Rapport från en konferens i Stockholm, 21 september 1992

VÅRA ERFARENHETER AV UTVECKLINGSSTÖRNING OCH OMSORG. Rapport från en konferens i Stockholm, 21 september 1992 VÅRA ERFARENHETER AV UTVECKLINGSSTÖRNING OCH OMSORG Rapport från en konferens i Stockholm, 21 september 1992 Mikael Ahlbin, Conny Bergqvist, Elisabeth Broberg, Anders Harnfeldt, Åke Johansson, Anna Strand

Läs mer

reportage FÅNGAD AV EN SEKT

reportage FÅNGAD AV EN SEKT reportage FÅNGAD AV EN SEKT VI KÄNNER INTE IGEN VÅR DOTTER LÄNGRE För tre år sedan blev deras dotter Sofi inlurad i mormonkyrkan. Varje dag sedan dess har varit en kamp för att få tillbaka henne, berättar

Läs mer

Det goda åldrandet frisk också efter 85

Det goda åldrandet frisk också efter 85 Det goda åldrandet frisk också efter 85 Berit Lundman Universitetslektor, docent i omvårdnad Efter att vi hört en hel del om olika sjukdomstillstånd som är vanliga bland äldre och hur man kan förebygga

Läs mer

Sex & Självförtroende

Sex & Självförtroende Sex & Självförtroende Läs om sexologen som varnar för att funktionshindrade ungdomar inte får träna sig i nära relationer, om Anette som flirtar med blicken istället för med ändan, Rikard som klarar sig

Läs mer

Jag talar med havet. elever från Språkintroduktionens Startskola berättar om resor och vägskäl

Jag talar med havet. elever från Språkintroduktionens Startskola berättar om resor och vägskäl Jag talar med havet elever från Språkintroduktionens Startskola berättar om resor och vägskäl Förord När jag mår dåligt talar jag med havet. Havet lyssnar, suckar och bevarar mina hemligheter. Havet tycker

Läs mer

Rissa von Hult. Tina Persson Hälsoinspiratören www.friskoteket.eu

Rissa von Hult. Tina Persson Hälsoinspiratören www.friskoteket.eu Rissa von Hult Det var en dag i april år 2000 jag var ute på min postrunda och stannade som vanligt till på fårfarmen i Hult för att lämna post. Den här dagen kom vi in på att jag gärna skulle vilja ha

Läs mer

Stefan Blomgren. utan barn

Stefan Blomgren. utan barn Pappa utan barn Pappa Stefan Blomgren utan barn Bokförlaget Efron & Dotter AB Duvnäsvägen 1 131 43 Nacka www.efron.se bokforlaget@efron.se Stefan Blomgren 2007 Bokförlaget Efron & Dotter AB 2007 Omslagsfoto

Läs mer

Att leva med. ALS amyotrofisk lateralskleros

Att leva med. ALS amyotrofisk lateralskleros Att leva med ALS amyotrofisk lateralskleros Att leva med als Jag tar en dag i taget och gör det bästa av den Det började med en högerfot som inte ville få tillbaka sin kraft efter en operation. Wiveca

Läs mer

till våra medarbetare. Detta har skapat en arbetsmiljö där det finns plats och tid att reflektera, diskutera och trivas.

till våra medarbetare. Detta har skapat en arbetsmiljö där det finns plats och tid att reflektera, diskutera och trivas. Grunden Media är en fristående del av föreningen Grunden i Göteborg. Vi är en daglig verksamhet enligt LSS, Lagen om särskilt stöd för personer med intellektuella funktionsnedsättningar. Vi anpassar arbetstakten

Läs mer

Och jag önskade att jag hade fått möjlighet att lära känna den här människan, innan det var försent.

Och jag önskade att jag hade fått möjlighet att lära känna den här människan, innan det var försent. JESUS För drygt ett år sedan var jag på begravning. En församlingsmedlem, en äldre man, hade gått hem till Gud och den eviga vilan. Han hade varit pastor i många år, och hans familj och hem hade fungerat

Läs mer

Menar du att dom kan dö? Johanna Axby

Menar du att dom kan dö? Johanna Axby 1 Menar du att dom kan dö? Johanna Axby Mitt emot mig sitter tre läkare. Antal och Björn är barnleverläkare och räknas till de bästa i landet. Den tredje är en ung AT- läkare. Allvarliga miner. Bredvid

Läs mer

tiskt tillsammans kan förändra en hel det fram till 2020. Men då måste vi acceptera att våra kunskaper verkligen kommer fram. Vi måste också från

tiskt tillsammans kan förändra en hel det fram till 2020. Men då måste vi acceptera att våra kunskaper verkligen kommer fram. Vi måste också från Referat av föredrag från konferens 110412 i Lund arrangerad av Schizofreniföreningen i Skåne i samarbete med Vuxenskolan i Skåne. Jimmie Trevett, andre vice ordförande RSMH. Det har varit många goda ord

Läs mer

PÅ VÄG MOT ÅTERHÄMTNING

PÅ VÄG MOT ÅTERHÄMTNING PÅ VÄG MOT ÅTERHÄMTNING Ett studiematerial om att hantera svåra psykiska besvär Tommy Engman Studiematerialet är framtaget av Återhämtningsprojektet, som är ett samarbete mellan Riksförbundet för Social

Läs mer

Handledning för lärare Losern & Skönheten Man måste bli nån. Tänk vad hemskt att dö och aldrig varit på TV. Ingen som googlat en

Handledning för lärare Losern & Skönheten Man måste bli nån. Tänk vad hemskt att dö och aldrig varit på TV. Ingen som googlat en Handledning för lärare Losern & Skönheten Man måste bli nån. Tänk vad hemskt att dö och aldrig varit på TV. Ingen som googlat en www.uppsalastadsteater.se, 018-14 62 00 Sagan om Losern & Skönheten Iett

Läs mer

En jävlig tid men det kan bli bättre

En jävlig tid men det kan bli bättre FOTO: KALLE ASSBRING En jävlig tid men det kan bli bättre Adrian Nordéns mamma gick bort för två år sedan i en cancersjukdom. Kanske kan det vara till hjälp för någon annan om jag berättar att det var

Läs mer

En kopp kaffe och ett samtal

En kopp kaffe och ett samtal En kopp kaffe och ett samtal Om att ha hemtjänst tankar och synpunkter Mymmel Blomberg ISBN 10: 91 631 9942 4 ISBN 13: 978 91 631 9942 4 Halmstad 2007 Text, foto och layout: Mymmel Blomberg Region Halland

Läs mer

Beroende av Gud. Nehemja kap.5-6. Av: Johannes Djerf

Beroende av Gud. Nehemja kap.5-6. Av: Johannes Djerf Beroende av Gud Nehemja kap.5-6 Av: Johannes Djerf I onsdags så började min dag med en olidlig huvudverk. Jag brukar ha det då och då av någon anledning. Jag kanske snarkar för hårt jag vet inte, Det är

Läs mer

maligna gliom en liten bok för dig som drabbats av hjärntumör

maligna gliom en liten bok för dig som drabbats av hjärntumör maligna gliom en liten bok för dig som drabbats av hjärntumör Att drabbas av hjärntumör innebär en chock, både för patienter och anhöriga. Frågorna är många och oron stor. Vår förhoppning är att denna

Läs mer

Hörmanus till elevboken (sfi D)

Hörmanus till elevboken (sfi D) 1 Nyheter Lyssna på nyheterna. Vilka påståenden stämmer med nyheterna. Det blir fyra bokstäver över. 1 Elever som byter gymnasieskola eller program får räkna med att de ibland måste studera fyra till fem

Läs mer

[Något på riktigt] Av: Johannes Djerf

[Något på riktigt] Av: Johannes Djerf [Något på riktigt] Av: Johannes Djerf I söndags så träffades vi ledare på lägret för att förbereda allt och be för varje tonåring och deras väg tillsammans med Jesus. På kvällen firade vi nattvard tillsammans,

Läs mer