Ärenden Sida 16 (30) Kommunfullmäktige Sammanträdesdatum

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Ärenden Sida 16 (30) Kommunfullmäktige Sammanträdesdatum"

Transkript

1 STRÖMSTADS KOMMUN Ärenden Sida 16 (30) Kommunfullmäktige Sammanträdesdatum Au 60 KS/ KS 52 Revidering av inriktningsmål och krisledningsplan för mandatperioden Kommunstyrelsen beslutar föreslå Kommunfullmäktige beslutar Att godkänna de reviderade inriktningsmålen för krisberedskapsverksamheten och i krisledningsplanen för pågående mandatperiod Ärendet Med anledning av antagande av reglemente för krisledningsnämnden och revideringarna av reglementet för kommunstyrelsen uppkommer ett behov av att revidera organisationsbeskrivningen i inriktningsmålen för krisberedskapsverksamheten samt i krisledningsplanen. Dessutom föreslås revideringar av tjänstemannaorganisationen i krisledningsnämndens beredningsgrupp i syfte att stärka organisationen vid ordinarie tjänstemäns frånvaro, samt att skapa en större uthållighet vid en långvarig händelse. Förslaget är att kommunfullmäktige antar reviderade inriktningsmål för krisberedskapsverksamheten och krisledningsplan för pågående mandatperiod Tidigare beslut i ärendet: Kommunstyrelsen Kommunstyrelsen beslutar föreslå kommunfullmäktige besluta Enligt arbetsutskottets förslag Att godkänna reviderade inriktningsmålen för krisberedskapsverksamheten och i krisledningsplanen för pågående mandatperiod. Arbetsutskottet föreslår kommunstyrelsen besluta för egen del Att godkänna revideringar av tjänstemannaorganisationen i krisledningsnämndens beredningsgrupp Expedieras till. diariet Justerandes sign Strömstads Kommun Kommunstyrelsen STRÖMSTAD Telefon: Fax: E-postadress: ks@stromstad.se Kommunens hemsida:

2 Krisberedskap 1 (1) Tjänsteskrivelse Peter Birgersson Dafteryd tele Dnr:KS/ Peter.birgersson.dafteryd@stromstad.se Kommunstyrelsen Revidering av inriktningsmål och krisledningsplan för mandatperioden Med anledning av antagande av reglemente för Krisledningsnämnden och revideringarna av reglementet för Kommunstyrelsen uppkommer ett behov av att revidera organisationsbeskrivningen i inriktningsmålen för Krisberedskapsverksamheten samt i krisledningsplanen. Dessutom föreslås revideringar av tjänstemannaorganisationen i Krisledningsnämndens beredningsgrupp i syfte att stärka organisationen vid ordinarie tjänstemäns frånvaro, samt att skapa en större uthållighet vid en långvarig händelse. Jag föreslår Kommunstyrelsen att anta reviderade inriktningsmål för Krisberedskapsverksamheten samt Krisledningsplan för innevarande mandatperiod. Peter Birgersson Dafteryd Säkerhetssamordnare Strömstads kommun (växel) Miljö- och byggförvaltningen (fax) Org nr: Krisberedskap kommun@stromstad.se STRÖMSTAD Bankgiro:

3 Anteckningar Diarienummer Sida 1(7) Enheten för skydd och säkerhet Iréne Ytterberg Strömstads kommun Kommunchef Nils Bredberg Säkerhetssamordnare Peter Birgersson Dafteryd Anteckningar vid uppföljning av Strömstads kommuns åtgärder inför och vid extraordinära händelser, tisdagen den 5 februari 2013 Närvarande Kommunen: Ordförande kommunstyrelsen, Ronnie Brorsson Förste vice ordförande Miljö och Bygg, Siwert Hjalmarsson Kommunchef Niels Bredberg Förvaltningschef Miljö- och Byggförvaltningen, Michael Olsson Controller Miljö- och Byggförvaltningen, Josefin Törnkvist Webbutvecklare, Marita Lindhav Räddningschef Rolf Olausson Säkerhetssamordnare Peter Birgersson Dafteryd Länsstyrelsen: Säkerhetsdirektör Lisa Nordahl Säkerhetskonsulent Iréne Ytterberg Kommunens organisation Strömstads kommun är organiserad i kommunstyrelsen och fyra nämnder, miljö- och bygg-, tekniska-, omsorg- samt barn- och utbildningsnämnd. Förvaltningsorganisationen är organiserad i fem förvaltningar: Miljö och bygg, (med ansvar för räddningstjänst) barn och utbildning, omsorg, tekniska, samt kommunstyrelsens förvaltning. Därtill finns fem kommunala bolag, Strömstadsbyggen AB,Strömstadsgaragen AB, StrömstaNet AB, AB Strömstadslokaler och AB Strömstads badanstalt Miljö- och byggförvaltningen ansvarar för krisberedskapsfrågorna. Förvaltningen ansvarar för att genomföra de åtgärder som åläggs kommunen enligt kapitel 2 och 3 LEH (2006:544). Säkerhetssamordnaren är anställd på 75% och är tillika säkerhetschef och säkerhetsskyddschef. Dessutom ansvarar säkerhetssamordnaren för krisinformationen vid större händelser. I kommunen finns en etablerad riskhanteringsgrupp/processgrupp för Säker och Trygg kommun där säkerhetssamordnaren är sammankallande tillsam- Postadress: GÖTEBORG Besöksadress: Södra Hamngatan 3 Telefon: Webbadress: E-post: ess.vastragotaland@lansstyrelsen.se

4 Anteckningar Diarienummer Sida 2(7) mans med representanter från alla förvaltningar, kommunala bolag och försäkringssamordnaren. Det finns också en säkerhetspolicy som antagen av Kommunfullmäktige och reviderad Kommunfullmäktige Länsstyrelsens noteringar Kommunen har ett mycket väl utvecklat säkerhetsarbete. Kunskapen och delaktigheten är förankrad på alla nivåer i organisationen. Kommunen har genom sitt systematiska arbetssätt utvecklat en god säkerhetskultur inom organisationen. Risk- och sårbarhetsanalys Kommunen arbetar med risk- och sårbarhetsanalysen som en ständigt pågående process. Riskanalyser görs för varje verksamhet i kommunen. I analysen beskrivs de oönskade händelser som kan inträffa och som skall förebyggas. Riskanalysen innehåller riskidentifiering, förslag till åtgärder samt finansiering för att förebygga. Därefter görs en handlingsplan för vilka åtgärder som skall genomföras. En riskinventering för det geografiska området har gjort tillsammans med Krishanteringsrådet (externa aktörer) och riskhanteringsgruppen (interna aktörer). Kommunen upplever att risk- och sårbarhetsanalysarbetet fungerar bra men att det finns saker som kan utvecklas. Länsstyrelsens noteringar Kommunens inriktningsmål, att skapa ett säkert och tryggt samhälle genom förebyggande insatser är grundläggande för det väl strukturerade och förankrade risk- och säkerhetsarbete som pågår i kommunen. Detta kan också utläsas i årsrapporten för En fördjupad redogörelse för kommunens krishanteringsförmåga när det gäller VA-verksamheten har lämnats till Länsstyrelsen. Tidigare återkoppling från länsstyrelsen av inrapporterat material har skett enl. nedan: Genomarbetad analys som följer disposition enligt föreskriften. Analysen har en genomarbetad förmågebedömning av kommunens förmåga som kan utvecklas ytterligare. Utvecklingspunkter Övergripande beskrivning av identifierad samhällsviktig verksamhet inom kommunens geografiska område. Identifierade och värderade risker, sårbarheter samt kritiska beroenden inom kommunens geografiska område. Övergripande beskrivning av särskilt viktiga resurser som kommunen kan disponera för att hantera extraordinära händelser.

5 Anteckningar Diarienummer Sida 3(7) Bedömning av förmågan i samhällsviktig verksamhet inom kommunens geografiska område att motstå och hantera identifierade risker som kan leda till en extraordinär händelse. Plan för extraordinära händelser Plan för extraordinära händelser är antagen och är uppdelad på inriktningsmål, ledningsplan (med bilagor för stabsarbetet) och informationsplan. Planen behandlar både extraordinära händelser samt i ett anpassningsläge övergång till höjd beredskap. 22 händelser har framkommit när värdering har gjorts vilka händelser som kan leda till en extraordinär händelse. För dessa finns handlingsplaner framtagna. Alla förvaltningar har egna krisledningsplaner. Dessutom finns specialplaneroljeskydd, skogsbrand, vattenförsörjning, pandemi och svåra störningar i elförsörjningen. Länsstyrelsens noteringar Kommunens plan är aktuell och välskriven. Nedan några detaljerade synpunkter kring planen. Ledningsgruppens övergripande ansvar Kan kompletteras med Analys på lång sikt (Alternativ händelseutveckling) Kommunala bolag m.m Förtydliga hur detta är reglerat. T.ex. om planen gäller även för kommunala bolag eller om det ska anges i ägardirektiv. Fundera också på vilka bolag som kan bli berörda av en händelse. Kanske finns de som inte bedriver samhällsviktig verksamhet men som har resurser som stärker kommunens förmåga. Krisledningsnämnd Kommunens krisledningsnämnd består av fyra ledamöter och fyra ersättare. Krisledningsnämnden har valts separat i kommunfullmäktige. Ledamöterna har utsetts bland kommunstyrelsens ledamöter och ersättare. Det finns ett reviderat reglemente för kommunstyrelsen som inte är fastställt av kommunfullmäktige. Krisledningsnämnden utbildades hösten 2012 tillsammans med tjänstemannasidan i november Då var det genomgång av RSA, krisledningsplan samt omvärldsanalys. I övningsplanen framgår att krisledningsnämnden ska utbildas vartannat år. Länsstyrelsens noteringar Länsstyrelsen anser att krisledningsnämndens ansvar, mandat m.m bör regleras i ett eget reglemente för att skapa en tydlighet i uppdraget. Det bör finnas delegation och mandat för att på ett praktiskt sätt kunna fatta beslut om att: Begära stöd från en annan kommun vid en extraordinär händelse.

6 Anteckningar Diarienummer Sida 4(7) Lämna begränsat ekonomiskt stöd till enskild som drabbats av en extraordinär händelse. Lämna stöd till en annan kommun som drabbats av en extraordinär händelse, vid sådana tillfällen då Strömstads kommun inte är påverkad. Det finns en tydlig och bra övnings/utbildningsplan hur ofta nämnden ska utbildas och övas. Det framkom dock i diskussionen att nya ledamöter i krisledningsnämnen saknar en introduktion om lagstiftning och krisberedskapsarbetet i kommunen. Geografiskt områdesansvar Kommunen har utvecklade kontaktnät med samhällsviktiga aktörer inom det geografiska området. Kommunen har ett delregionalt krishanteringsråd med kommunerna i norra Bohuslän, Fortum, Vattenfall, Telia, VG-regionen, Polisen, SIG, Trafikverket, Västtrafik FM och Länsstyrelsen. Det finns också ett lokalt krishanteringsråd där viktiga aktörer inom kommunen ingår. Samverkan med grannkommunerna och kommunerna inom nätverket Fyrbodal fungerar bra och det finns ett utbyte i olika frågor. Länsstyrelsens noteringar Länsstyrelsen har tagit fram en vägledning för omvärldsbevakning i sociala medier och en mall för utvärdering av informationshanteringen vid en kris. Materialet finns på Länsstyrelsens webbplats: Utbildning och övning Kommunen har sedan flera år tillbaka lagt en bra grund för utbildnings- och övningsverksamhet i kommunen. Under 2013 kommer att genomföras en övning med krisledningsnämnd, beredningsgrupp och räddningstjänst. Scenariot är brand i köpcenter. Det kommer även under året genomföras en samverkansövning på temat översvämning. Planerade utbildningar och övningar under mandatperioden finns dokumenterat i inriktningsmålen. Vartannat år planeras och genomförs förvaltningsvisa övningar och vartannat år övning med krisledningsnämnd och beredningsgrupp. Säkerhetssamordnaren ansvarig för utvärderingen av övningarna. Det som framkommer som behöver utvecklas ansvarar kommunchef alt. resp. verksamhetschef för.

7 Anteckningar Diarienummer Sida 5(7) Länsstyrelsens noteringar Kommunen har en bra utbildnings- och övningsverksamhet som omfattar både förtroendevalda och tjänstemän. Vid introduktion av nya medarbetare som kan komma att beröras av en samhällsstörning eller extraordinär händelse så bör det finnas med i introduktionen ett avsnitt om kommunens ansvar som områdesansvarig myndighet och krisberedskapsarbetet. Rapportering till länsstyrelsen Kommunen använder inte WIS för rapportering till länsstyrelsen. Den mall som länsstyrelsen tidigare har tagit fram för rapportering finns som bilaga till ledningsplanen. För att nå kommunen utanför kontorstid så tas kontakt med räddningschef i beredskap. Där finns kontaktlistor för att komma i kontakt med kommunchef eller verksamhetschefer. Kommunen vet också hur man når TIB på länsstyrelsen. Länsstyrelsens noteringar När det gäller WIS rekommenderar Länsstyrelsen att kommunen har kompetens för att kunna: Omvärldsbevaka Skicka lägesrapporter Hämta kontaktuppgifter Statlig ersättning Länsstyrelsen gick igenom principerna för den statliga ersättningen och kommunens redovisning för Kommunen har redovisat enligt Länsstyrelsens och MSB:s anvisningar och tagit del av MSB:s rapporter angående den statliga ersättningen. Läs mer om den statliga ersättningen på MSB:s webbplats: dskap/kommuner/ Kommunens bedömning av hur man lever upp till målbilden i avtalet mellan staten och kommunerna Kommunens bedömning av hur målbilden i kommunöverenskommelsen är uppnådd anges nedan med en kommentar om Länsstyrelsens bedömning efter uppföljningsbesöket. Kommunen har god kunskap om risker och sårbarhet, som

8 Anteckningar Diarienummer Sida 6(7) kan påverka kommunens verksamhet. Konsekvenserna för den egna verksamheten har analyserats. Risk- och sårbarhetsanalys (RSA) har gjorts för de verksamheter som kommunen har bedömt alltid måste kunna upprätthållas. Alla ansvariga för verksamheter som alltid måste kunna upprätthållas har god kunskap om sårbarheten i den egna verksamheten och om konsekvenserna av en allvarlig störning. Kommunen har tagit beslut om hur det fortlöpande RSAarbetet skall bedrivas. Kommunen anger i årsuppföljning för 2012 att målbilden är helt uppnådd. Länsstyrelsen delar bedömningen. Kommunen har en planering för hur risker och sårbarhet skall undanröjas eller minskas. Kommunen har också en planering för hur den skall hantera konsekvenserna av en extraordinär händelse. Resultatet av risk- och sårbarhetsanalyserna (RSA) används i berörda nämnders, bolags och kommunalförbunds verksamhetsplanering i syfte att minska sårbarheten i verksamheten. Kommunfullmäktige har fastställt en övergripande plan för hantering av extraordinära händelser. Planen är aktuell. De verksamheter som alltid måste kunna upprätthållas har aktuella förvaltningsplaner för hantering av extraordinära händelser. Kommunen anger i årsuppföljning för 2012 att målbilden är delvis uppnådd. Länsstyrelsen delar bedömningen med anledning av att kommunens RSA inte används i alla kommunala bolag och kommunalförbunds verksamhetsplanering. Kommunen har god förmåga att hantera en extraordinär händelse, d.v.s. att vidta nödvändiga åtgärder för att säkerställa samhällsviktig verksamhet som måste upprätthållas och att ge invånare och media tillräcklig och korrekt information om händelsen. Kommunens krisledning (förtroendevalda och personal) samt förvaltningsledningen för de verksamheter som alltid måste kunna upprätthållas har utbildats och övats under den senaste tvåårsperioden. Kommunen har beredskap (organisation, personal, övriga resurser) för information till invånare och den egna personalen vid en extraordinär händelse. Kommunen har en plan för fortlöpande utbildning och övning av kommunledningen och berörda förvaltningar.

9 Anteckningar Diarienummer Sida 7(7) Kommunen har vidtagit åtgärder som säkerställer ledningsförmågan genom tekniska förstärkningsåtgärder av sin ledningsplats med reservkraft, avbrottsfri strömförsörjning, skalskydd och ökad kommunikationssäkerhet (tele, data). Kommunen anger i årsuppföljning för 2012 att målbilden är helt uppnådd. Länsstyrelsen delar bedömningen. Kommunen har en samlad bild av risker, sårbarhet och förberedelser för krishanteringen inom kommunens geografiska område. Kommunen verkar för samordning av all krishantering i det förberedande arbetet och i det akuta skedet, som berörda aktörer inom det geografiska området ansvarar för. Kommunen kan vid behov och om så bedöms lämpligt samordna kontakterna med t.ex. länsstyrelsen och centrala myndigheter och andra kommuner Krishanteringsråd eller motsvarande finns och möts regelbundet. Kommunen har rutiner för hur samordning med andra aktörer ska gå till vid extraordinär händelse. Kommunen kan lämna samlad information till länsstyrelsen om läget i kommunen i fråga om risker och sårbarhet och om de lokala krisaktörernas förberedelser för en extraordinär händelse. Kommunen anger i årsuppföljning för 2012 att målbilden är helt uppnådd. Länsstyrelsen delar bedömningen.

10 STRÖMSTADS KOMMUN KRISBEREDSKAP KRISLEDNINGSPLAN FÖR EXTRAORDINÄRA HÄNDELSER INRIKTNINGSMÅL Antagen av Kommunfullmäktige Reviderad av Kommunfullmäktige 2013-xx-xx

11 Strömstads kommun Inriktningsmål INNEHÅLLSFÖRTECKNING SIDA 1. Bakgrund 3 2. Mål 3 3. Organisation 4 4. Planering 4 5. Utbildning och övning 5 6. Sammanställning av kommunens planer 5 7. Författningar 6 2

12 Strömstads kommun Inriktningsmål INRIKTNINGSMÅL FÖR BEREDSKAP VID EXTRAORDINÄRA HÄNDELSER OCH HÖJD BEREDSKAP 1. Bakgrund Vi påminns ständigt om sårbarheten och riskerna i vårt moderna samhälle. Olyckshändelser i trafiken, långvariga avbrott i el- och vattendistributionen på grund av extrema väderförhållanden kan, för att ta några exempel, få mycket svåra konsekvenser för invånarna. Kommunen skall, enligt Lagen kommuner och landstings åtgärder inför och vid extraordinära händelser i fredstid och höjd beredskap (LXO 2006:544), inom sitt geografiska område ansvara för: att olika aktörer i kommunen samverkar, att de krishanteringsåtgärder som vidtas av olika aktörer samordnas, att informationen till allmänheten samordnas. Åtgärder kan behöva beslutas och genomföras med mycket kort varsel och under svåra förhållanden. Ofta rör besluten flera kommunala nämnders ansvarsområden. En extraordinär händelse kännetecknas av att den: avviker från det normala, innebär allvarliga störningar i viktiga samhällsfunktioner eller överhängande risk för sådana störningar, kräver skyndsamma insatser av kommunen. 2. Mål Strömstads kommuns beredskap för hantering av extraordinära händelser skall vara att ha en organisation som kan svara upp mot kraven på omedelbart agerande, uthållighet och samordning av kommunens åtgärder enligt ansvars-, likhets- och närhetsprinciperna. Krisledningsnämnden skall kunna träda i aktion inom 1 timma. Förmågan till anpassning skall vara styrande i planeringsarbetet. De arbetsformer som normalt gäller i kommunen skall ändras så lite som möjligt. Kommunens beredskapsplanering skall enligt givna direktiv präglas av enkelhet, flexibilitet, överskådlighet, enhetlighet, samordning och samverkan. Inriktningsmålet skall revideras och utvärderas under varje mandatperiod. 3

13 Strömstads kommun Inriktningsmål 3. Organisation Kommunens ledning vid extraordinär händelse och höjd beredskap Målsättningen skall vara att den kommunala verksamheten skall bedrivas i väsentligen samma omfattning och former som under normala förhållanden. En anpassning till läget skall ske fortlöpande. Vid extraordinär händelse eller höjd beredskap upprättas en krisledningsgrupp där kommunstyrelsens arbetsutskott utgör Krisledningsnämnden får fatta beslut om att överta hela eller delar av verksamhetsområden från övriga nämnder i kommunen i den utsträckning som är nödvändig med hänsyn till den extraordinära händelsens art och omfattning. Till krisledningsnämnden kopplas en stab under ledning av kommunchefen. Till ersättare för kommunchefen, vid dennes frånvaro i samband med extraordinära händelser, är säkerhetssamordnaren utsedd. I staben som utgör beredningsgrupp till nämnden ingår förutom kommunchefen och säkerhetssamordnaren/säkerhetsskyddschef, också administrativ chef, krisinformatör, personalchef och förvaltningschefer samt VD för kommunens bolag. Staben bereder och krisledningsnämnden beslutar endast i ärenden som är relaterade till den extraordinära händelsen. I staben bör man överväga att tillsätta funktioner som analys/omfallsansvarig, logistikansvarig, personalhandläggare samt ansvarig för omvärldsbevakning. Vi frånvaro på viktiga funktioner, eller i syfte att skapa uthållighet under en längre händelse, finns möjlighet att via TiB på länsstyrelsen begära understöd av någon/några ur stabsresurspoolen. TiB sökes via Beslutanderätten i kommunen tillkommer Kommunfullmäktige enligt regeringsformen och kommunallagen. Det ordinarie regelsystemet för beslutsfattande bör även under extraordinär händelse, beredskap och krig bevaras så långt som möjligt. Dock måste beslut fattas med kort varsel och under enklare former. Till ledningsgruppen knyts även förvaltningschefernas ersättare, administrativ personal för lägesuppföljning och dagboksförande. Dessutom kan ledningsgruppen knyta till sig den specialistkompetens som är nödvändig i varje enskilt fall. Ledningsgruppen tar ställning till vilka nämnder som kan beröras av händelsen och skall då delge berörd nämnd sitt ställningstagande. Under höjd beredskap ansvarar Kommunstyrelsen för ledningen av den del av det civila försvaret som kommunen skall bedriva. Kommunen skall kunna övergå i krigsorganisation inom ett dygn. 4

14 Strömstads kommun Inriktningsmål Kommunfullmäktige Fastställer ledningsplan och reglemente samt väljer ledamöter i Krisledningsnämnden Krisledningsnämnd övertar andra nämnders beslutanderätt i frågor som rör den extraordinära händelsen Informationsenhet Upplysningscentral Krisledningsgrupp/STAB Beredningsgrupp, tjänstemän POSOM-grupp Frivillig Resursgrupp 5

15 Strömstads kommun Inriktningsmål 4. Planering Kommunen skall upprätta de planer som krävs för att uppfylla ovanstående mål. 5. Utbildning och övning För att uppnå målet krävs en kontinuerlig och behovsanpassad utbildnings- och övningsverksamhet med målsättningen att årligen genomföra övningar/utbildningar. Vissa år för kommunledningen, vissa år för enskilda förvaltningar. För mandat perioden gäller följande: Utbildning av/information till Krisledningsnämnden våren 2011 Övning av IT/Webb våren 2011 Övning av Krisledningsnämnd och beredningsgrupp våren 2011 Övning av Omsorgsförvaltningen 2012 Övning av Barn- och utbildningsförvaltningen 2012 Övning av Krisledningsnämnd och beredningsgrupp 2013 Övning av Upplysningscentral 2013 Övning av Tekniskaförvaltningen och Miljöavdelningen Till detta kommer att räddningstjänsten övar kontinuerligt samt att Frivilliga resursgruppen genomför utbildningar/övningar årligen. 6. Sammanställning av kommunens planer Krisledningsplan inkl inriktningsmål, ledningsplan och informationsplan Krisplan för Omsorgsförvaltningen Krisplan för Barn- och ubildningsförvaltningen Handlingsplan POSOM (PsykoSocialtOmhändertagande) Handlingsplan Oljeskydd Handlingsplan Skogsbrand Handlingsplaner för Vattenförsörjning Handlingsplan Pandemi Handlingsplan Svåra störningar i elförsörjningen Handlingsprogram enligt Lagen om Skydd mot olyckor IT-Säkerhetspolicy Säkerhetspolicy Räddningstjänstens insatsplaner Underlag för Styrel vid en eventuell elransonering Säkerhetsskyddsanalys 6

16 Strömstads kommun Inriktningsmål 7. Författningar Kommunens ansvar för den ordinarie verksamheten regleras i kommunallagen och i speciallagarna samt i författningar. Under höjd beredskap avgör Strömstads kommun själv i vilken omfattning verksamheter skall upprätthållas. Lagen om skydd mot olyckor (2003:778). Förordning (2003:789) om skydd mot olyckor. Lagen om kommuners och landstings åtgärder inför och vid extraordinära händelser i fredstid och höjd beredskap (2006:544). Sevesolagen, som i stor utsträckning bygger på lag (1999:381) om åtgärder för att förebygga och begränsa följderna av allvarliga kemikalieolyckor, införlivar Seveso II-direktivet i den svenska lagstiftningen. Lag om transport av farligt gods (2006:263). Plan och bygglagen (2010:900) Plan- och bygglagen ger möjlighet för kommuner att vid ny bebyggelse planera för att minska riskerna och för att vidta åtgärder för att öka skyddet i närheten av befintliga riskobjekt. 7

17 STRÖMSTADS KOMMUN KRISBEREDSKAP KRISLEDNINGSPLAN FÖR EXTRAORDINÄR HÄNDELSE LEDNINGSPLAN Antagen av Kommunfullmäktige , reviderad av Kommunfullmäktige 2013-xx-xx.

18 Strömstads kommun Ledningsplan INNEHÅLLSFÖRTECKNING SIDA 1. Inledning 3 2. Organisation 2.1 Kommunens ledning vid extraordinära händelser och höjd beredskap Stabsnivåer Inkallelse av ledningsgrupp Ledningsgruppens arbetsuppgifter Kommunens växel Samband Information Återgång till normal verksamhet 6 3. Lokaler och utrustning 3.1 Ledningsplats Reservkraft 7 4. Bilagor Bilaga 1 Larmlistor Bilaga 2 Uppstartsmallar Bilaga 3 Befattningskort Bilaga 4 Stabsorientering Bilaga 5 Dagbok, instruktion och blankett Bilaga 6 Ärendeblankett IN/UT Bilaga 7 Organisationstablå, samband Bilaga 8 Verksamhetestablå Bilaga 9 Personaltablå, beredningsgrupp, krisledningsnämnd Bilaga 10 Instruktion Vakthavande Tjänsteman Bilaga 11 Personalbehov, lokalbehov Bilaga 12 Pressmeddelande 2

19 Strömstads kommun Ledningsplan LEDNINGSPLAN 1 Inledning Ledningsplanen är Krisledningsnämndens plan för hantering av extraordinära händelser samt även i ett anpassningsläge vid övergång till höjd beredskap. Enligt lagen om kommuners och landstings åtgärder inför och vid extraordinära händelser i fredstid och höjd beredskap åligger det kommunerna att minska sårbarheten i sin verksamhet och ha en god förmåga att hantera krissituationer i fred. En extraordinär händelse karaktäriseras som en händelse som avviker från det normala, innebär en allvarlig störning eller överhängande risk för en allvarlig störning i viktiga samhällsfunktioner och kräver skyndsamma insatser från kommunen. Kommunen skall göra en risk och sårbarhetsanalys för att värdera vilka risker som kan föranleda en extraordinärhändelse. I Strömstads kommuns fall har det framkommit 22 händelser som bedöms kunna leda till en extraordinär händelse. För flera av dessa finns handlingsplaner framtagna som stöd för att kunna hantera den aktuella händelsen. En plan för hur man hanterar en sådan händelse skall antas under varje mandatperiod. I kommunen skall det finnas en Krisledningsnämnd. Kommunen skall vid en extraordinär händelse inom sitt geografiska område ansvara för: att olika aktörer i kommunen samverkar, att de krishanteringsåtgärder som vidtas av olika aktörer samordnas, att informationen till allmänheten samordnas. En förutsättning för samordningen är det krishanteringsråd med samverkande myndigheter och organisationer som årligen sammanträder. Bistånd från/till annan kommun får lämnas enligt Lagen om extraordinära händelser. Kommunen åläggs också ett utbildnings och övningsansvar för förtroendevalda och personal. Denna genomförs enligt uppgjord plan som fastställs i inriktningsmålen. Höjd beredskap Kommunen skall vidta de beredskapsförberedelser som behövs för verksamheten under höjd beredskap. Kommunens beredskapsförberedelser skall först och främst säkerställa förmågan att trygga medborgarnas basbehov. Kommunens beredskapsorganisation skall i första hand bemannas med ordinarie personal, i andra hand med frivillig personal och i tredje hand med pliktpersonal. Planeringsförutsättning för höjd beredskap är minst 10 år vilket innebär att några åtgärder inte är aktuella under denna mandatperiod. 3

20 Strömstads kommun Ledningsplan 2 ORGANISATION 2.1 Kommunens ledning vid extraordinär händelse och höjd beredskap Målsättningen skall vara att den kommunala verksamheten skall bedrivas i väsentligen samma omfattning och former som under normala förhållanden. En anpassning till läget skall ske fortlöpande. Vid extraordinär händelse eller höjd beredskap upprättas en krisledningsgrupp där kommunstyrelsens arbetsutskott utgör Krisledningsnämnden får fatta beslut om att överta hela eller delar av verksamhetsområden från övriga nämnder i kommunen i den utsträckning som är nödvändig med hänsyn till den extraordinära händelsens art och omfattning. Till krisledningsnämnden kopplas en stab under ledning av kommunchefen. Till ersättare för kommunchefen, vid dennes frånvaro i samband med extraordinära händelser, är säkerhetssamordnaren utsedd. I staben som utgör beredningsgrupp till nämnden ingår förutom kommunchefen och säkerhetssamordnaren/säkerhetsskyddschef, också administrativ chef, krisinformatör, personalchef och förvaltningschefer samt VD för kommunens bolag. Staben bereder och krisledningsnämnden beslutar endast i ärenden som är relaterade till den extraordinära händelsen. I staben bör man överväga att tillsätta funktioner som analys/omfallsansvarig, logistikansvarig, personalhandläggare samt ansvarig för omvärldsbevakning. Vi frånvaro på viktiga funktioner, eller i syfte att skapa uthållighet under en längre händelse, finns möjlighet att via TiB på länsstyrelsen begära understöd av någon/några ur stabsresurspoolen. TiB sökes via Beslutanderätten i kommunen tillkommer Kommunfullmäktige enligt regeringsformen och kommunallagen. Det ordinarie regelsystemet för beslutsfattande bör även under extraordinär händelse, beredskap och krig bevaras så långt som möjligt. Dock måste beslut fattas med kort varsel och under enklare former. Till ledningsgruppen knyts även förvaltningschefernas ersättare, administrativ personal för lägesuppföljning och dagboksförande. Dessutom kan ledningsgruppen knyta till sig den specialistkompetens som är nödvändig i varje enskilt fall. Ledningsgruppen tar ställning till vilka nämnder som kan beröras av händelsen och skall då delge berörd nämnd sitt ställningstagande. Under höjd beredskap ansvarar Kommunstyrelsen för ledningen av den del av det civila försvaret som kommunen skall bedriva. Kommunen skall kunna övergå i krigsorganisation inom ett dygn. 4

21 Strömstads kommun Ledningsplan Kommunfullmäktige Fastställer ledningsplan och reglemente samt väljer ledamöter i Krisledningsnämnden Krisledningsnämnd övertar andra nämnders beslutanderätt i frågor som rör den extraordinära händelsen Informationsenhet Upplysningscentral Krisledningsgrupp/STAB Beredningsgrupp, tjänstemän POSOM-grupp Frivillig Resursgrupp 5

22 Strömstads kommun Ledningsplan 2.2 Stabsnivåer Vid förvarning om en begynnande händelse kan beredskapen höjas i olika steg i syfte att följa en händelse och om behov finns snabbare kunna gå steget vidare mot sammankallning av hela krisledningsorganisationen. GRÖN Stabsnivå = Säkerhetssamordnaren, kommunens räddningschef i beredskap samt ansvarig för den aktuella verksamheten, t ex förvaltningschef alternativt avdelningschef. GUL Stabsnivå = Säkerhetssamordnaren, kommunens räddningschef i beredskap, ansvarig för den aktuella verksamheten, t ex förvaltningschef alternativt avdelningschef samt kommunchef och webbansvarig. RÖD Stabsnivå = Krisledningsnämnden samt hela tjänstemannaberedningsgruppen inklusive administrativ personal. Vid samtliga stabsnivåer skall kommunchef och kommunalråd eller deras ersättare informeras om händelsen samt om vidtagna åtgärder. 2.3 Inkallelse av ledningsgrupp Ledningsgruppens inkallelse kan initieras av samtliga ledamöter eller ersättare i Krisledningsnämnden samt av kommunchef, säkerhetssamordnare, räddningschef eller deras ersättare. Beslut om att Krisledningsnämnden träder i aktion fattas kollektivt av nämnden på förslag av enskild ledamot. Krisledningsnämnden skall ha omedelbar förmåga att leda och samordna den kommunala verksamheten. Ledningsgruppen skall kunna organiseras inom en timma och tjänstgöra dygnet runt. 2.4 Ledningsgruppens arbetsuppgifter Ledningsgruppen skall leda den kommunala verksamheten vid extraordinära händelser och under höjd beredskap samt fortlöpande rapportera till länsstyrelsen om situationen i kommunen och om inträffade händelser. Målsättningen skall vara att de ordinarie arbetsformerna ändras så lite som möjligt. Erfarenheter från bland annat kommunala ledningsövningar, visar att det sällan är motiverat att hela ledningsgruppen är samlad samtidigt. Det är lämpligt att de i ledningsgruppen ingående förvaltningscheferna i så stor utsträckning som möjligt leder det dagliga arbetet vid den egna förvaltningen. I flertalet situationer kan det räcka att förvaltningscheferna utsett en ställföreträdare till ledningsgruppen, som har till uppgift att vara rapportör mellan ledningsgruppen och förvaltningschefen. Då situationen är så allvarlig att direkt samordning mellan olika kommunala insatser krävs, bör dock den ordinarie ledningsgruppen sammanträda i sin helhet. I ett sådant läge är det extra viktigt att beakta ledningsgruppens förmåga till uthållighet i sitt utövande samt att avsätta resurser att utreda ett eventuellt omfall. 6

23 Strömstads kommun Ledningsplan 2.5 Kommunens växel Personal skall finnas tillgänglig för tjänstgöring så länge ledningsgruppen är verksam. 2.6 Samband För att ledningen av kommunen skall kunna fungera är det av yttersta vikt att kommunen har möjlighet att kommunicera med omvärlden. Mobila tjänstetelefoner skall reserveras för kommunens ledningsfunktion. Kommunstyrelsens sessionssal är utrustad med radioutrustning för kontakt med räddningsstab, länsstyrelse m fl. 2.7 Information Informationsansvarig står från särskild informationsenhet i regelbunden kontakt med ledningsgruppen, för att kunna lämna aktuell och vederhäftig information både internt och externt. Se informationsplan. 2.8 Återgång till normal verksamhet Kommunen skall återgå till normala verksamhetsformer så snart den ordinarie organisationen har förutsättningar att leda verksamheten. 7

24 Strömstads kommun Ledningsplan 3 LOKALER OCH UTRUSTNING 3.1 Ledningsplats Ledningsgruppen upprättar ledningsplats i Kommunstyrelsens sessionssal i Stadshuset. I övrigt bedöms att andra våningen samt delar av första våningen i Stadshuset skall avsättas för eventuella adjungerade verksamheters behov. 3.2 Reservkraft Stadshuset är försett med reservkraft. Driftsansvarig skall kallas in i händelse av driftsstörningar. Kommunen skall ändå gardera sig mot elbortfall genom att upprätta manuella reservrutiner. 8

KRISLEDNINGSPLAN FÖR EXTRAORDINÄR HÄNDELSE 2011-2014

KRISLEDNINGSPLAN FÖR EXTRAORDINÄR HÄNDELSE 2011-2014 STRÖMSTADS KOMMUN KRISBEREDSKAP KRISLEDNINGSPLAN FÖR EXTRAORDINÄR HÄNDELSE 2011-2014 LEDNINGSPLAN Antagen av Kommunfullmäktige 2011-02-17, reviderad av Kommunfullmäktige 2013-04-25. INNEHÅLLSFÖRTECKNING

Läs mer

Övergripande krisledningsplaner mandatperioden

Övergripande krisledningsplaner mandatperioden STRÖMSTADS KOMMUN Kallelse/ärendelista Sida 7 (8) Kommunfullmäktige Sammanträdesdatum 2015-02-26 Kf 6 Ks 31 Au 14 Ks/2014-0479 Övergripande krisledningsplaner mandatperioden 2015-2018. Kommunstyrelsens

Läs mer

Plan för kommunal ledning och information vid kriser och extraordinära händelser

Plan för kommunal ledning och information vid kriser och extraordinära händelser Styrdokument KS 2012.0295 Ansvarig organisationsenhet: Fastställd av KF 2012-12-18 234 Ersätter KF 2007-06-18 127 Plan för kommunal ledning och information vid kriser och extraordinära händelser Styrdokument

Läs mer

Plan för hantering av extraordinära händelser i fredstid samt vid höjd beredskap

Plan för hantering av extraordinära händelser i fredstid samt vid höjd beredskap Plan för hantering av extraordinära händelser i fredstid samt vid höjd beredskap Antagen av kommunfullmäktige 2009-06-15 114 Diarienummer 09KS226 Sid 2 (8) Ersätter Plan för samordning av verksamheten

Läs mer

Plan för samhällsstörning och extraordinära händelser - ledningsplan. Lysekils Kommun

Plan för samhällsstörning och extraordinära händelser - ledningsplan. Lysekils Kommun Plan för samhällsstörning och extraordinära händelser - ledningsplan Lysekils Kommun Dokumentnamn: Plan för samhällsstörning och extraordinära händelser - ledningsplan Dnr: LKS 2013-184 Handläggare: Christer

Läs mer

Övergripande kommunal ledningsplan

Övergripande kommunal ledningsplan -------------------------------------------------------------------------------- Övergripande kommunal ledningsplan -------------------------------------------------------------------------------- Fastställd

Läs mer

Plan för kommunal ledning och kommunikation vid kriser och extraordinära händelser

Plan för kommunal ledning och kommunikation vid kriser och extraordinära händelser Plan för kommunal ledning och kommunikation vid kriser och extraordinära händelser Fastställd av: Kommunfullmäktige 2016-06-21 115 Revideras senast: 2019-12-31 Innehåll Inledning 3 Bakgrund 3 Syfte 4 Mål

Läs mer

Plan för extraordinära händelser 2011-2014. Mjölby kommun Dnr. 2012:186

Plan för extraordinära händelser 2011-2014. Mjölby kommun Dnr. 2012:186 Plan för extraordinära händelser 2011-2014 Mjölby kommun Dnr. 2012:186 Innehåll 1 INLEDNING 3 1.1 Bakgrund 3 1.2 Syfte och målsättning 3 2 KOMMUNENS ANSVAR 5 2.1 Risk- och sårbarhetsanalys 5 2.2 Geografiska

Läs mer

Krisledningsplan. för Hudiksvalls kommun

Krisledningsplan. för Hudiksvalls kommun Krisledningsplan för Hudiksvalls kommun mandatperioden 2015 2018 Innehåll 1 Inledning 5 2 Kommunens ansvar vid extraordinär händelse 6 2.1 Krisarbetets mål 6 3 Organisation och ansvar 7 3.1 Planering

Läs mer

Krisledningsplan för Hässleholms kommun

Krisledningsplan för Hässleholms kommun www.hassleholm.se S Krisledningsplan för Hässleholms kommun Program och handlingsplaner Diarienummer: 2015/376 170 Fastställt den: 2004-12-31 185 Fastställt av: Kommunfullmäktige För revidering ansvarar:

Läs mer

Lagstadgad plan. Plan för hantering av extraordinära händelser 2011-06-20. Diarienummer KS-345/2011. Beslutad av kommunfullmäktige den 20 juni 2011

Lagstadgad plan. Plan för hantering av extraordinära händelser 2011-06-20. Diarienummer KS-345/2011. Beslutad av kommunfullmäktige den 20 juni 2011 Lagstadgad plan 2011-06-20 Plan för hantering av extraordinära händelser Diarienummer KS-345/2011 Beslutad av kommunfullmäktige den 20 juni 2011 Ersätter Program för hantering av extraordinära händelser,

Läs mer

Krisledningsplan. för Hudiksvalls kommun

Krisledningsplan. för Hudiksvalls kommun Krisledningsplan för Hudiksvalls kommun mandatperioden 2011 2014 Innehåll 1 Inledning 5 2 Kommunens ansvar vid extraordinär händelse 6 2.1 Krisarbetets mål 6 3 Organisation och ansvar 7 3.1 Planering och

Läs mer

Styrdokument för krisberedskap i Överkalix kommun

Styrdokument för krisberedskap i Överkalix kommun Styrdokument för krisberedskap i Överkalix kommun Mandatperioden 2019-2022 Innehåll Inledning... 3 Syfte... 3 Civilt försvar... 3 Övergripande styrning av arbetet med krisberedskap... 3 Mål för verksamheten...

Läs mer

Strategi för krisberedskap För åren Strategi för krisberedskap

Strategi för krisberedskap För åren Strategi för krisberedskap För åren 2016-2019 Strategi för krisberedskap Innehåll Inledning 3 Risk- och sårbarhetsanalys 3 Beskrivning åtgärder 3 Utvecklingsområden 4 Planering 4 Utbildning och övning 5 Geografiskt områdesansvar

Läs mer

Plan för att förebygga och hantera extraordinära händelser. Beslutad av kommunfullmäktige 25 september 2017, 102/17, Dnr KS2017.

Plan för att förebygga och hantera extraordinära händelser. Beslutad av kommunfullmäktige 25 september 2017, 102/17, Dnr KS2017. Plan för att förebygga och hantera extraordinära händelser Beslutad av kommunfullmäktige 25 september 2017, 102/17, Dnr KS2017.0264 Innehåll Dokumenttyp: Plan Dokumentet gäller för: Kommunens nämnder och

Läs mer

Krisledningsplan för Perstorps kommun

Krisledningsplan för Perstorps kommun Datum 2012-09-06 Gäller fr.o.m. 2012-11-28 Antagen: kommunfullmäktige 2012-11-28 Ersätter: kommunfullmäktige 1999-11-15 Krisledningsplan för Perstorps kommun Krisledningsplanen är ett hjälpmedel för Krisledningsnämnden

Läs mer

KRIS VERKSAMHETSPLAN FÖR MILJÖ- OCH BYGGFÖRVALTNINGEN, STRÖMSTADS KOMMUN

KRIS VERKSAMHETSPLAN FÖR MILJÖ- OCH BYGGFÖRVALTNINGEN, STRÖMSTADS KOMMUN KRIS VERKSAMHETSPLAN FÖR MILJÖ- OCH BYGGFÖRVALTNINGEN, STRÖMSTADS KOMMUN 2015 VERKSAMHETSPLAN 2015 Planen är tänk att ge en kort beskrivning av KRISBEREDSKAP och den verksamhet som bedrivs inom enheten.

Läs mer

KRISHANTERINGSPLAN Ledningsplan för allvarliga och extraordinära händelser i Ronneby kommun

KRISHANTERINGSPLAN Ledningsplan för allvarliga och extraordinära händelser i Ronneby kommun Dnr: 2014 000094 KRISHANTERINGSPLAN Ledningsplan för allvarliga och extraordinära händelser i Ronneby kommun Antagen av Ronneby Kommunfullmäktige 2015 02 26, rev 2016 03 21 Dnr: 2014 000094 Innehåll 1.

Läs mer

Plan för extraordinära händelser Essunga kommun

Plan för extraordinära händelser Essunga kommun Plan för extraordinära händelser Essunga kommun Fastställd av kommunfullmäktige 40, 2010-05-31 Register INLEDNING OCH BAKGRUND 3 DEFINITION AV EXTRAORDINÄR HÄNDELSE ENLIGT 4 1 KAP 2006:544 3 RISK- OCH

Läs mer

Plan. för hantering av samhällsstörningar och extraordinära händelser Beslutat av: Kommunfullmäktige. Beslutandedatum:

Plan. för hantering av samhällsstörningar och extraordinära händelser Beslutat av: Kommunfullmäktige. Beslutandedatum: Plan för hantering av samhällsstörningar och extraordinära händelser 2015-2018............................ Beslutat av: Kommunfullmäktige Beslutandedatum: 2015-11-30 184 Ansvarig: Kommunchef Revideras:

Läs mer

Krisledningsplan för Örkelljunga kommun

Krisledningsplan för Örkelljunga kommun RAPPORT Datum 1(8) Kommunledningsförvaltningen Kenth Svensson, 0435-55007 kenth.svensson@orkelljunga.se Krisledningsplan för Örkelljunga kommun Fastställd av kommunfullmäktige 2015-08-24 c:\users\kommun\desktop\kris\krisledningsplan

Läs mer

Styrdokument för krisberedskap Sotenäs kommun , enligt överenskommelse med MSB och SKL

Styrdokument för krisberedskap Sotenäs kommun , enligt överenskommelse med MSB och SKL KA 2016/147 1/8 Styrdokument för krisberedskap Sotenäs kommun 2015-2018, enligt överenskommelse med MSB och SKL KA 2016/147 2/8 Styrdokument för kommunens krisberedskap 2015-2018 Överenskommelsen om kommunernas

Läs mer

Plan för hantering av extraordinära händelser och höjd beredskap

Plan för hantering av extraordinära händelser och höjd beredskap 1 (7) Plan för hantering av extraordinära händelser och höjd beredskap Med extraordinär händelse avses sådan händelse, som avviker från det normala, innebär en allvarlig störning eller överhängande risk

Läs mer

Policy fo r krisberedskap KOMMUNFULLMÄKTIGE

Policy fo r krisberedskap KOMMUNFULLMÄKTIGE Policy fo r krisberedskap KOMMUNFULLMÄKTIGE 2 (8) Policy för krisberedskap INNEHÅLL 1 INGÅNGSVÄRDEN OCH AVGRÄNSNINGAR... 4 2 ORGANISATION OCH ANSVAR... 4 3 ARBETE OCH ÅTGÄRDER FÖR ATT REDUCERA/ELIMINERA

Läs mer

Styrdokument för krisberedskap i Markaryds kommun

Styrdokument för krisberedskap i Markaryds kommun Antaget av kommunfullmäktige 2016-03-21, 31 Ersätter av kommunfullmäktige antagen Övergripande krisledningsplan 2007-10-25, 99 Ansvarig: Räddningschefen Revideras: vid behov Styrdokument för krisberedskap

Läs mer

Plan för extraordinära händelser i Värmdö kommun

Plan för extraordinära händelser i Värmdö kommun Plan för extraordinära händelser i Värmdö kommun 1 Krisledning vid extraordinära händelser Enligt lag (2006:544) om kommuners och landstings åtgärder inför och vid extraordinära händelser i fredstid och

Läs mer

Direkttelefon Referens Lag och annan statlig reglering

Direkttelefon Referens Lag och annan statlig reglering Direkttelefon Referens 0910-73 46 09 2011-08-15 Kommunledningskontoret Planeringsavdelningen Erik Nordlund händelser, 2011--14 1. BAKGRUND Kommunledningskontoret har utarbetat denna ram- och målplan för

Läs mer

Plan för hantering av extraordinära händelser

Plan för hantering av extraordinära händelser 1 (8) Typ: Plan Giltighetstid: Tills vidare Version: 2.0 Fastställd: KF 2013-11-13, 147 Uppdateras: 2015 Plan för hantering av extraordinära händelser Innehållsförteckning 1. Bakgrund 2. Syfte 3. Risk-

Läs mer

Styrdokument för krisberedskap i Timrå kommun. Inledning. FÖRFATTNINGSSAMLING Nr KS 11 1 (9) Fastställd av kommunstyrelsen 2015-10-06, 240

Styrdokument för krisberedskap i Timrå kommun. Inledning. FÖRFATTNINGSSAMLING Nr KS 11 1 (9) Fastställd av kommunstyrelsen 2015-10-06, 240 FÖRFATTNINGSSAMLING Nr KS 11 1 (9) Styrdokument för krisberedskap i Timrå kommun Fastställd av kommunstyrelsen 2015-10-06, 240 Inledning Lag (2006:544) om kommuners och landstings åtgärder inför och vid

Läs mer

K R I S B E R E D S K A P S P L A N F Ö R L U N D S K O M M U N

K R I S B E R E D S K A P S P L A N F Ö R L U N D S K O M M U N K R I S B E R E D S K A P S P L A N F Ö R L U N D S K O M M U N Antagen av kommunfullmäktige 2012-12-05 2 Innehållsförteckning Inledning... 4 Krisberedskap i Lunds kommun... 4 Grundprinciper i krishantering...

Läs mer

Styrdokument för kommunens krisberedskap

Styrdokument för kommunens krisberedskap Verksamhetsstöd - Kommunkansli Reinhold Sehlin, 0485-476 15 reinhold.sehlin@morbylanga.se POLICY Datum 2015-10-19 Beslutande Kommunfullmäktige 214 2015-12-21 Sida 1(7) Dnr 2015/000694-161 Nummer i författningssamlingen

Läs mer

Kungsörs kommuns författningssamling Nr D.07

Kungsörs kommuns författningssamling Nr D.07 Plan för kommunens krisberedskap mandatperioden 2015-2018 Antagen av kommunfullmäktige 2016-04-11, 47 1. Inledning Kommunen ska ha en planering för vilka åtgärder som ska genomföras under mandatperioden

Läs mer

Reglemente för krisledningsnämnd KS/2014:322

Reglemente för krisledningsnämnd KS/2014:322 TJÄNSTESKRIVELSE 2015-09-14 Kommunstyrelsen Thomas Jansson Kanslichef Telefon 08 555 010 09 thomas.jansson@nykvarn.se Reglemente för krisledningsnämnd KS/2014:322 Förvaltningens förslag till beslut Kommunstyrelsen

Läs mer

För frågor om enkäten eller om uppföljningen, kontakta Helen Kasström eller Linda Perminger på MSB Säkerhetschef

För frågor om enkäten eller om uppföljningen, kontakta Helen Kasström eller Linda Perminger på MSB Säkerhetschef Page 1 of 19 JJRU-3QW8-M1EJ Årlig uppföljning av kommunernas krisberedskap enligt lag (2006:544) om kommuner och landstings uppgifter inför och vid extraordinära händelser i fredstid och höjd beredskap

Läs mer

Styrande dokument. Styrdokument för krishantering Oskarshamns kommun. Fastställd av Kommunstyrelsen , 97

Styrande dokument. Styrdokument för krishantering Oskarshamns kommun. Fastställd av Kommunstyrelsen , 97 Styrande dokument Styrdokument för krishantering 2016-2018 Oskarshamns kommun Fastställd av Kommunstyrelsen 2016-04-19, 97 Gäller från och med 2016-04-29 1 (6) Styrdokument för Krishantering 2016-2018

Läs mer

Lednings- och informationsplan. vid kriser och extraordinära händelser. Salems kommun. (Antagen av kommunfullmäktige 2008-06-12)

Lednings- och informationsplan. vid kriser och extraordinära händelser. Salems kommun. (Antagen av kommunfullmäktige 2008-06-12) Lednings- och informationsplan vid kriser och extraordinära händelser (Antagen av kommunfullmäktige 2008-06-12) Salems kommun Kommunstyrelsens stab Antagna av KF 2008-06-12, 37 Lednings- och informationsplan

Läs mer

Ledningsplan för samhällsstörning och extraordinär händelse Mandatperioden 2015-2018

Ledningsplan för samhällsstörning och extraordinär händelse Mandatperioden 2015-2018 1(7) Ledningsplan för samhällsstörning och extraordinär händelse Mandatperioden 2015-2018 Antagen av kommunfullmäktige 20150921, 122 2(7) Innehåll Innehåll... 2 Mål för kommunens krisberedskap... 3 Riskbild...

Läs mer

Ledningsplan för extraordinära händelser, höjd beredskap och andra allvarliga händelser

Ledningsplan för extraordinära händelser, höjd beredskap och andra allvarliga händelser 1 (6) Ledningsplan för extraordinära händelser, höjd beredskap och andra allvarliga händelser Antagen av kommunfullmäktige 2 (6) Ledningsplan för extraordinära händelser, höjd beredskap och andra allvarliga

Läs mer

Ledningsplan vid större samhällsstörning, extraordinära händelser i fredstid samt vid höjd beredskap för Bengtsfors kommun

Ledningsplan vid större samhällsstörning, extraordinära händelser i fredstid samt vid höjd beredskap för Bengtsfors kommun Kommunledningskontoret, kanslienheten Per-Evert Granlund, 0531-52 61 60 Per-evert.granlund@bengtsfors.se POLICY Antagen av Kommunfullmäktige 1(11) KF 29/2011 rev KS 300/12 rev KF 28/16 Ledningsplan vid

Läs mer

Styrdokument för kommunens krisberedskap Arboga kommun

Styrdokument för kommunens krisberedskap Arboga kommun Styrdokument för kommunens krisberedskap Arboga kommun 2016-2018 Antagen av kommunfullmäktige den 25 februari 2016, 23 1. Inledning Kommunen ska ha en planering för vilka åtgärder som ska genomföras under

Läs mer

NYKVARNS KOMMUNS FÖRFATTNINGSSAMLING. Reglemente för Krisledningsnämnd. Antagen av kommunfullmäktige den [månad_år]

NYKVARNS KOMMUNS FÖRFATTNINGSSAMLING. Reglemente för Krisledningsnämnd. Antagen av kommunfullmäktige den [månad_år] Reglemente för Krisledningsnämnd Antagen av kommunfullmäktige den [månad_år] Ändringar införda till och med KF, [nr/år] Innehållsförteckning Reglemente för krisledningsnämnden...2 1 Krisledningsnämndens

Läs mer

Promemoria. Krisberedskapsmyndigheten skall därefter lämna ett förslag till överenskommelse till regeringen senast den 1 september 2003.

Promemoria. Krisberedskapsmyndigheten skall därefter lämna ett förslag till överenskommelse till regeringen senast den 1 september 2003. Förhandlingar med Svenska Promemoria Kommunförbundet 2003-08-26 Landshövding Sven Lindgren 1 Förslag till överenskommelse mellan staten och Svenska Kommunförbundet. Denna promemoria innehåller ett förslag

Läs mer

Krisledningsplan. Österåkers Kommun. Beslutad av Kommunfullmäktige

Krisledningsplan. Österåkers Kommun. Beslutad av Kommunfullmäktige Krisledningsplan Österåkers Kommun Beslutad av Kommunfullmäktige 2016-09-19 Österåkers kommuns krisledningsplan Österåkers kommun arbetar i först hand med att förebygga och minimera risker i syfte att

Läs mer

KRISLEDNING I SIGTUNA KOMMUN

KRISLEDNING I SIGTUNA KOMMUN KRISLEDNING I SIGTUNA KOMMUN LEDNINGSPLAN FÖR EXTRAORDINÄRA HÄNDELSER, HÖJD BEREDSKAP OCH ANDRA ALLVARLIGA HÄNDELSER Antagen av kommunfullmäktige den 15 december 2011 Dnr KS/2011:691 Innehåll 1 Inledning...5

Läs mer

Krisledningsplan för Östra Göinge kommun

Krisledningsplan för Östra Göinge kommun Ansvarig Jonas Rydberg, kommunchef Dokumentnamn Krisledningsplan Upprättad av Bertil Håkanson, säkerhetssamordnare Reviderad: Berörda verksamheter Samtliga verksamheter Fastställd datum KS 2015-06-17 65

Läs mer

KRISLEDNINGSPLAN. för HANTERING AV EXTRAORDINÄRA HÄNDELSER

KRISLEDNINGSPLAN. för HANTERING AV EXTRAORDINÄRA HÄNDELSER KRISLEDNINGSPLAN för HANTERING AV EXTRAORDINÄRA HÄNDELSER 1 PLAN FÖR KRISLEDNING Upprättad Gäller från Reviderad Sign 2009-05-28 2009-06-22 Antagen av KS 2009-06-15 Antagen av KF 2009-06-22 INNEHÅLLSFÖRTECKNING

Läs mer

Handlingsplan för Samhällsstörning

Handlingsplan för Samhällsstörning Handlingsplan för Samhällsstörning Kungsbacka kommun 2015-10-29 Sammanfattning Det här dokumentet beskriver Kungsbacka kommuns fastlagda mål och riktlinjer för arbetet med krisberedskap. Handlingsplanen

Läs mer

KRISLEDNINGSPLAN. Krisledningsplan för hur Emmaboda kommun skall hantera extraordinära händelser och svåra påfrestningar samt beredskapsförberedelser

KRISLEDNINGSPLAN. Krisledningsplan för hur Emmaboda kommun skall hantera extraordinära händelser och svåra påfrestningar samt beredskapsförberedelser KRISLEDNINGSPLAN Krisledningsplan för hur Emmaboda kommun skall hantera extraordinära händelser och svåra påfrestningar samt beredskapsförberedelser enl. lag (2006:544) om kommuners och landstings åtgärder

Läs mer

Storumans kommun. Handlingsplan för extraordinära händelser och kriser. Fastställd av kommunfullmäktige

Storumans kommun. Handlingsplan för extraordinära händelser och kriser. Fastställd av kommunfullmäktige Storumans kommun Handlingsplan för extraordinära händelser och kriser Fastställd av kommunfullmäktige 2012-11-27 120 Innehållsförteckning 1 Inledning... 1 1.1 Bakgrund... 2 1.2 RSA och nämnderna egen planering...

Läs mer

Sida 1(5) STYRDOKUMENT. Datum Kommunledningsstaben. Krisledningsnämndens reglemente. Styrdokument

Sida 1(5) STYRDOKUMENT. Datum Kommunledningsstaben. Krisledningsnämndens reglemente. Styrdokument STYRDOKUMENT 1(5) Kommunledningsstaben Krisledningsnämndens reglemente Styrdokument 2(5) Styrdokument Dokumenttyp Reglemente Beslutad av Kommunfullmäktige 2013-09-25, 135 Dokumentansvarig Kommunchefen

Läs mer

Styrdokument krisberedskap Sundsvalls kommun

Styrdokument krisberedskap Sundsvalls kommun Styrdokument krisberedskap Sundsvalls kommun 2015-2018 Enligt överenskommelsen mellan staten (Myndigheten för samhällsskydd och beredskap) och Sveriges Kommuner och Landsting om kommunernas krisberedskap

Läs mer

4 Krisledningens organisation 4.1 Politisk ledningsgrupp/krisledningsnämnd 4.2 Ledningsenhet 4.3 Kansli 4.4 Informationscentral

4 Krisledningens organisation 4.1 Politisk ledningsgrupp/krisledningsnämnd 4.2 Ledningsenhet 4.3 Kansli 4.4 Informationscentral Sida 1(7) PLAN FÖR KRISLEDNING Antagen KF 2010 12 20 55 INNEHÅLLSFÖRTECKNING 1 Kommunens krishantering 2 Krisplanering 3 Mål för kommunens krisledning 3.1 Verksamhetsmål 4 Krisledningens organisation 4.1

Läs mer

Ledningsplan vid samhällsstörningar och extraordinära händelser

Ledningsplan vid samhällsstörningar och extraordinära händelser Ledningsplan vid samhällsstörningar och extraordinära händelser 2016 2019 1 (9) Kommunens uppgift i krishanteringssystemet...1 Uppstart...3 Larmordning...4 Lokaler...4 Tjänstemannaorganisation och ledning...5

Läs mer

Krisledningsplan Ängelholm kommuns plan för hantering av kris och extraordinär händelse

Krisledningsplan Ängelholm kommuns plan för hantering av kris och extraordinär händelse Krisledningsplan Ängelholm kommuns plan för hantering av kris och extraordinär händelse Fastställd av Kommunfullmäktige 2015-04-27, 119 och är gällande för mandatperioden 2015-2018. Ängelholms kommun 262

Läs mer

Reglemente för krisledningsnämnden i Ånge kommun

Reglemente för krisledningsnämnden i Ånge kommun Besöksadress: Torggatan 10 Postadress: 841 81 Ånge Telefon: 0690-250 100 Webb: www.ange.se Reglemente krisledningsnämnd Reglemente för krisledningsnämnden i Ånge kommun Enligt lag (2006:544) om kommuners

Läs mer

1(14) Styrdokument för kommunens arbete med krisberedskap Styrdokument

1(14) Styrdokument för kommunens arbete med krisberedskap Styrdokument 1(14) Styrdokument för kommunens arbete med krisberedskap 2016-2019 Styrdokument 2(14) Styrdokument Dokumenttyp Styrdokument Beslutad av Kommunfullmäktige 2015-12-16 11 Dokumentansvarig Reviderad av 3(14)

Läs mer

Revisionsrapport. Krisberedskap och krisledning Lindesbergs kommun. November 2008 Christina Norrgård

Revisionsrapport. Krisberedskap och krisledning Lindesbergs kommun. November 2008 Christina Norrgård Revisionsrapport Krisberedskap och krisledning Lindesbergs kommun November 2008 Christina Norrgård 1 Sammanfattande bedömning och rekommendationer...3 2 Bakgrund...4 2.1 Aktuell lagstiftning...4 2.2 Uppdrag

Läs mer

Strategi för hantering av samhällsstörningar

Strategi för hantering av samhällsstörningar Strategi för hantering av Dokumenttyp: Övergripande Beslutat av: Kommunfullmäktige Fastställelsedatum: 26 oktober 2017 Ansvarig: Räddningstjänsten Revideras: vart 4:e år Följas upp: Årligen Strategi för

Läs mer

Handlingsplan för extraordinära händelser i fredstid och höjd beredskap för Sollentuna kommun för mandatperioden 2011-2014

Handlingsplan för extraordinära händelser i fredstid och höjd beredskap för Sollentuna kommun för mandatperioden 2011-2014 Handlingsplan för extraordinära händelser i fredstid och höjd beredskap för Sollentuna kommun för mandatperioden 2011-2014 Antagen av kommunfullmäktige 2012-06-13, 53 Dnr 2011/512 KS.052 Innehållsförteckning

Läs mer

Styrdokument för kommunal krisberedskap

Styrdokument för kommunal krisberedskap 1/9 DATUM 2016-12-05 DIARIENUMMER KS/2016:868-189 Styrdokument för kommunal krisberedskap Inledning Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) och Sveriges kommuner och landsting (SKL) gjorde under

Läs mer

Reglemente för krisledningsnämnden i Överkalix kommun

Reglemente för krisledningsnämnden i Överkalix kommun Reglemente för krisledningsnämnden i Överkalix kommun Detta reglemente utgör styrdokument för kommunens organisation och befogenheter vid extraordinära händelser i fredstid enligt Lagen om kommuners och

Läs mer

Plan för hantering av extraordinära händelser

Plan för hantering av extraordinära händelser Dnr: KS 0002/16 Plan för hantering av extraordinära händelser ljusdal.se Innehållsförteckning 1 Inledning...4 1.1 Bakgrund....4 2 Syfte och Mål...5 2.1 Övergripande mål...5 3 Samverkan...6 3.1 Geografiskt

Läs mer

Styrdokument krisberedskap Timrå kommun

Styrdokument krisberedskap Timrå kommun Styrdokument krisberedskap Timrå kommun 2015-2018 Enligt överenskommelsen mellan staten (Myndigheten för samhällsskydd och beredskap) och Sveriges Kommuner och Landsting om kommunernas krisberedskap (diarienr

Läs mer

Plan för hantering av extraordinära händelser 2011-2014

Plan för hantering av extraordinära händelser 2011-2014 Plan för hantering av extraordinära händelser 2011-2014 Antagen av Kommunfullmäktige 2011-02-17 (Dnr 2010/KS 0358 003 10) Tyresö kommun / 2010-12-01 3 (8) Innehållsförteckning 1 Grunder... 4 1.1 Samhällets

Läs mer

Krisledningsplan för Oxelösunds kommun

Krisledningsplan för Oxelösunds kommun för Oxelösunds kommun Del 1 Övergripande beskrivning och åtgärdsplan Dokumenttyp Fastställd av Beslutsdatum Reviderat Riktlinjer Kommunstyrelsen Dokumentansvarig Förvaring Dnr Säkerhetsstrateg kommunstyrelseförvaltningen

Läs mer

Ledningsplan vid extraordinär händelse

Ledningsplan vid extraordinär händelse Ledningsplan vid extraordinär händelse Antagen av kommunfullmäktige den 2016-02-29 9 Ledningsplan vid extraordinär händelse Sidan 1 Innehållsförteckning Inledning... 2 Syfte... 2 1. Mål och ansvar... 3

Läs mer

Krisberedskap och civilt försvar 2019

Krisberedskap och civilt försvar 2019 Krisberedskap och civilt försvar 2019 Riktlinjer krisberedskap, säkerhetsskydd och civilt försvar Dokumenttyp Riktlinjer Giltighetstid fr. o. m. t. o. m. 2019-04-11 - Gäller tills vidare Gäller för målgruppen

Läs mer

Säkerhetspolicy för Tibro kommun

Säkerhetspolicy för Tibro kommun Datum Beteckning 2010-07-29 2010-000262.16 Säkerhetspolicy för Tibro kommun Antagen av kommunfullmäktige 2010-09-27 46 Tibro kommun Kommunledningskontoret Postadress 543 80 TIBRO Besöksadress Centrumgatan

Läs mer

PROGRAM FÖR KRISBEREDSKAP

PROGRAM FÖR KRISBEREDSKAP Beslutsdatum: 2015-09-10 Beslutande: Kommunfullmäktige Giltlighetstid: 2015-2018 Dokumentansvarig: Kommunchef Upprättad av: Säkerhetssamordnare Typ av dokument: Program PROGRAM FÖR KRISBEREDSKAP Målet

Läs mer

Reglemente för krisledningsnämnden i Bräcke kommun

Reglemente för krisledningsnämnden i Bräcke kommun 2018-10-25 Reglemente för krisledningsnämnden i Bräcke kommun Sida 2 av 5 Innehåll Inledning... 3 Krisledningsnämndens uppgifter... 3 Sammansättning och mandatperiod... 3 Delegering... 3 Ansvar och rapporteringsskyldighet...

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Kommunstyrelsen Sammanträdesdatum

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Kommunstyrelsen Sammanträdesdatum SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Kommunstyrelsen Sammanträdesdatum 2018-06-07 141 KS 412/17 Policy för säkerhet och krisberedskap Beslut Kommunstyrelsen ger stadsdirektören i uppdrag att bereda förslag till ny krisledningsplan

Läs mer

Krisledningsplan för Ånge kommun

Krisledningsplan för Ånge kommun Besöksadress: Torggatan 10 Postadress: 841 81 Ånge Telefon: 0690-250 100 Webb: www.ange.se Krisledningsplan Ånge kommun Krisledningsplan för Ånge kommun Inför och vid samhällsstörningar, extraordinära

Läs mer

Sammanträdesdatum Plan för samhällsstörningar och extraordinära händelser i Sala kommun

Sammanträdesdatum Plan för samhällsstörningar och extraordinära händelser i Sala kommun iisala ~ KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL LEDNINGSUTSKOTTET Sammanträdesdatum 2016-05-03 8 (14) 85 Dnr 2016/596 Plan för samhällsstörningar och extraordinära händelser i Sala kommun INLEDNING Gällande plan

Läs mer

Plan för hantering av extraordinära händelser

Plan för hantering av extraordinära händelser 1 Plan för hantering av extraordinära händelser Antagen av KF 5 2(12) Innehållsförteckning 1. Inledning...3 1.1 Bakgrund...3 1.2 Syfte...3 1.3 Mål...3 2. Organisation, larmning, start...5 2.1 Kriterier

Läs mer

Förslag till Myndigheten för samhällsskydd och beredskaps föreskrifter om kommuners och landstings risk- och sårbarhetsanalyser

Förslag till Myndigheten för samhällsskydd och beredskaps föreskrifter om kommuners och landstings risk- och sårbarhetsanalyser Förslag till Myndigheten för samhällsskydd och beredskaps föreskrifter om kommuners och landstings risk- och sårbarhetsanalyser Myndigheten för samhällsskydd och beredskap föreskriver följande med stöd

Läs mer

Styrdokument för krisberedskap. Ragunda kommun 2015-2018

Styrdokument för krisberedskap. Ragunda kommun 2015-2018 Styrdokument för krisberedskap Ragunda kommun 2015-2018 Innehåll Termer... 3 1. Inledning... 4 1.1 Mål med styrdokumentet enligt överenskommelsen... 4 2. Krav enligt lagen om Extraordinära händelser...

Läs mer

12. Ledningsplan för extraordinära händelser Dnr 2017/30-164

12. Ledningsplan för extraordinära händelser Dnr 2017/30-164 SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Kommunfullmäktige 21 (39) 2017-03-27 Kf Ks 63 12. Ledningsplan för extraordinära händelser Dnr 2017/30-164 Utskottet för folkhälsa och samhällsskydd har 2017-02-08 125 behandlat ärende

Läs mer

Styrdokument. Kommunal krisberedskap. Styrdokument för kommunal krisberedskap enligt kraven i kommunöverenskommelsen om kommuners krisberedskap.

Styrdokument. Kommunal krisberedskap. Styrdokument för kommunal krisberedskap enligt kraven i kommunöverenskommelsen om kommuners krisberedskap. Styrdokument för kommunal krisberedskap enligt kraven i kommunöverenskommelsen om kommuners krisberedskap. Styrdokument Kommunal krisberedskap Antagen av Kommunfullmäktige 2016-01-25 4 Diarienr: 2015.0379.168

Läs mer

Reglemente och plan för krisledningsnämnden vid extraordinära händelser

Reglemente och plan för krisledningsnämnden vid extraordinära händelser Upprättare: Carina Clemin Revisionsnr Diarienr. 1(6) Granskare: Stefan Jakobsson Fastställandedatum 2011-02-03 Fastställare: Landstingsstyrelsen Giltigt t.o.m. 2015-02-03 Reglemente och plan för krisledningsnämnden

Läs mer

Krisledningsplan för Timrå kommun

Krisledningsplan för Timrå kommun Krisledningsplan för Timrå kommun inför och vid samhällsstörningar, extraordinära händelser i fredstid och höjd beredskap Fastställd av kommunfullmäktige 2016-xx-xx, xxx 1 (11) Innehållsförteckning 1.

Läs mer

Öckerö kommun PROGRAM FÖR KRISBEREDSKAP

Öckerö kommun PROGRAM FÖR KRISBEREDSKAP Öckerö kommun PROGRAM FÖR KRISBEREDSKAP 2015-2018 Antaget kommunfullmäktige 2015-09-10 KF 88/15 Dnr.110/15 1 Förord M ålet för det svenska samhällets gemensamma säkerhet är att skydda befolkningens liv

Läs mer

Malung-Sälens kommuns plan för att kommunen skall minska sårbarheten i sin verksamhet och ha en god förmåga att hantera krissituationer i fred.

Malung-Sälens kommuns plan för att kommunen skall minska sårbarheten i sin verksamhet och ha en god förmåga att hantera krissituationer i fred. Malung-Sälens kommuns plan för att kommunen skall minska sårbarheten i sin verksamhet och ha en god förmåga att hantera krissituationer i fred. Fejmån våren 2011 Fastställd av kommunfullmäktige 2011-09-26.

Läs mer

Krisledningsplan 2011 2014

Krisledningsplan 2011 2014 Burlövs kommun Kommunfullmäktige Krisledningsplan 2011 2014 Antagen av kommunfullmäktige 2011-12-19, 144 1. Händelse! 2. SOS 4. Larmfunktionen återkopplar beslut om åtgärd till SOS Räddningstjänst, Lst,

Läs mer

Krisberedskap - Älvsbyns kommun

Krisberedskap - Älvsbyns kommun 1(6) 2016-02-10 Krisberedskap - Älvsbyns kommun 2016-2019 Enligt överenskommelsen mellan staten (Myndigheten för samhällsskydd och beredskap) och Sveriges Kommuner och Landsting om kommunernas krisberedskap

Läs mer

Krisledningsplan för Sundsvalls kommun inför och vid samhällsstörningar, extraordinära händelser i fredstid och höjd beredskap

Krisledningsplan för Sundsvalls kommun inför och vid samhällsstörningar, extraordinära händelser i fredstid och höjd beredskap Krisledningsplan för Sundsvalls kommun 2015-2018 inför och vid samhällsstörningar, extraordinära händelser i fredstid och höjd beredskap Fastställd av kommunfullmäktige 2015-10-26 310 Ansvarig utgivare:

Läs mer

Rapport. Diarienummer Östersunds kommuns krisberedskap

Rapport. Diarienummer Östersunds kommuns krisberedskap Rapport Diarienummer 456-02918-2009 Östersunds kommuns krisberedskap Länsstyrelsens uppföljning av kommunens arbete under perioden 2006-2008 Omslagsbild Foto: Ola Ljungqvist. Utgiven av Länsstyrelsen Jämtlands

Läs mer

Kommunstyrelsen Svar på revisionens granskning av kommunens krisberedskap (KS )

Kommunstyrelsen Svar på revisionens granskning av kommunens krisberedskap (KS ) VALLENTUNA KOMMUN Sammanträdesprotokoll Kommunstyrelsen 2018-03-19 56 Svar på revisionens granskning av kommunens krisberedskap (KS 2017.498) Beslut Kommunstyrelsen antar föreslaget yttrande och överlämnar

Läs mer

1(18) Krisledningsplan. Styrdokument

1(18) Krisledningsplan. Styrdokument 1(18) Styrdokument 2(18) Styrdokument Dokumenttyp - Beslutad av Kommunstyrelsen 2018-02-06, 44 Dokumentansvarig Kommunchefen Reviderad av 3(18) Innehållsförteckning 1 Inledning...4 1.1 Syfte med krisledningsplanen...4

Läs mer

Vägledning för kommunens utbildnings- och övningsplan

Vägledning för kommunens utbildnings- och övningsplan Vägledning för kommunens utbildnings- och övningsplan 2019-2022 Ansvarig enhet på MSB: Enheten för samverkan och planering Diarienummer 2018-13415 Publikationsnummer MSB 1364 mars 2019 2 3 Innehållsförteckning

Läs mer

Reglemente. Reglemente för krisledningsnämnden KS Föreskrifter. Plan. Policy. Program. Riktlinjer. Strategi.

Reglemente. Reglemente för krisledningsnämnden KS Föreskrifter. Plan. Policy. Program. Riktlinjer. Strategi. KS14-282 003 Reglemente för krisledningsnämnden 2014-2018 Föreskrifter Plan Policy Program Reglemente Riktlinjer Strategi Taxa Reglemente för krisledningsnämnden I kommuner och landsting ska det finnas

Läs mer

Lagen om kommuners och landstings åtgärder inför och vid extraordinära händelser i fredstid och höjd beredskap (LEH)

Lagen om kommuners och landstings åtgärder inför och vid extraordinära händelser i fredstid och höjd beredskap (LEH) samhällsskydd och beredskap PM 1 (5) Rättsenheten Avdelningen för verksamhetsstöd Lagen om kommuners och landstings åtgärder inför och vid extraordinära händelser i fredstid och höjd beredskap (LEH) Bakgrund

Läs mer

PLAN FÖR LEDNING OCH SAMORDNING

PLAN FÖR LEDNING OCH SAMORDNING Reviderad 2015-01-20 av Mia Lindblom ANTAGEN AV KF 7/12 PLAN FÖR LEDNING OCH SAMORDNING av kommunens verksamhet vid större olyckor, extraordinära händelser i fred, svåra påfrestningar och under höjd beredskap

Läs mer

REGLEMENTE FÖR KRISLEDNINGSNÄMNDEN

REGLEMENTE FÖR KRISLEDNINGSNÄMNDEN REGLEMENTE FÖR KRISLEDNINGSNÄMNDEN Gällande från den 26 februari 2018 Fastställt av kommunfullmäktige den 26 februari 2018, 38 REGLEMENTE FÖR KRISLEDNINGSNÄMNDEN Utöver det som föreskrivs om krisledningsnämnden

Läs mer

0 Österåker. Tjänsteutlåtande. Till Kommunstyrelsen. Krisledningsplan Österåkers Kommun. Sammanfattning. Beslutsförslag

0 Österåker. Tjänsteutlåtande. Till Kommunstyrelsen. Krisledningsplan Österåkers Kommun. Sammanfattning. Beslutsförslag Tjänsteutlåtande 0 Österåker Kommunstyrelsens kontor Datum 2016-05-24 Dnr 1^5 l0\^/0u*> Till Kommunstyrelsen Krisledningsplan Österåkers Kommun Sammanfattning I enlighet med Lag (2006:544) om kommuners

Läs mer

KRISLEDNINGSPLAN FÖR TIMRÅ KOMMUN. 1. Inledning. - Mål. FÖRFATTNINGSSAMLING Nr KF 6 1 (7) Fastställd av kommunfullmäktige , 148

KRISLEDNINGSPLAN FÖR TIMRÅ KOMMUN. 1. Inledning. - Mål. FÖRFATTNINGSSAMLING Nr KF 6 1 (7) Fastställd av kommunfullmäktige , 148 FÖRFATTNINGSSAMLING Nr KF 6 1 (7) KRISLEDNINGSPLAN FÖR TIMRÅ KOMMUN Fastställd av kommunfullmäktige 2015-10-26, 148 1. Inledning Krisledningsplan för Timrå kommun inför och vid samhällsstörningar, extraordinära

Läs mer

Årlig uppföljning av LEH för Piteå kommun, 2016

Årlig uppföljning av LEH för Piteå kommun, 2016 1 (16) Årlig uppföljning av LEH för, 2016 2 (16) 1. Indikator...3 Ledning - Riskhantering...3 Ledning - Planering...4 Samverkan...6 Kommunikation...6 Informationssäkerhet...7 Kompetens - Utbildning...8

Läs mer

S Krisledningsnämnden Reglemente

S Krisledningsnämnden Reglemente www.hassleholm.se S Krisledningsnämnden Reglemente Diarienummer: 2015/377 170 Fastställt den: 2015-09-28 122 Fastställt av: Kommunfullmäktige För revidering ansvarar: Kommunfullmäktige För uppföljning

Läs mer

PLAN FÖR HANTERING AV SAMHÄLLSSTÖRNINGAR OCH EXTRAORDINÄRA HÄNDELSER

PLAN FÖR HANTERING AV SAMHÄLLSSTÖRNINGAR OCH EXTRAORDINÄRA HÄNDELSER 1 (9) PLAN FÖR HANTERING AV SAMHÄLLSSTÖRNINGAR OCH EXTRAORDINÄRA HÄNDELSER Antagen av kommunfullmäktige 2011-12-19 162 (ersätter tidigare plan antagen 2008-09-01) 2 (9) Innehållsförteckning 1. Bakgrund...3

Läs mer

Förenklad rapportering av regionernas riskoch sårbarhetsanalys 2019

Förenklad rapportering av regionernas riskoch sårbarhetsanalys 2019 samhällsskydd och beredskap 1 (9) 2019-03368 Förenklad rapportering av regionernas riskoch sårbarhetsanalys 2019 Nedan följer anvisningar för regionernas förenklade rapportering av risk-och sårbarhetsanalys

Läs mer

REGLEMENTE FÖR KRISLEDNINGSNÄMNDEN I ÄLMHULT KOMMUN

REGLEMENTE FÖR KRISLEDNINGSNÄMNDEN I ÄLMHULT KOMMUN Dokumentsdatum 1 (8) REGLEMENTE FÖR KRISLEDNINGSNÄMNDEN I ÄLMHULT KOMMUN Dokumentsdatum 2 (8) Innehållsförteckning 1 Uppgift... 3 2 Ikraftträdande av krisledningsnämnden... 3 3 Brådskande ärende... 3 4

Läs mer