TREVLIG RESA. Vi bryr oss! Det är uppenbart att vi behövs. Taxi genom tiderna. Boka smidigt med APP & WEBB.

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "TREVLIG RESA. Vi bryr oss! Det är uppenbart att vi behövs. Taxi genom tiderna. Boka smidigt med APP & WEBB. www.taxi020.se"

Transkript

1 TREVLIG RESA 2015 Kattis Ahlström, BRIS Det är uppenbart att vi behövs Taxi genom tiderna historik & kuriosa Boka smidigt med APP & WEBB Jonna E:son Brådhe, rallyförare sedan 16 års ålder: Det går inte att tveka när det blåser på i 200 kilometer i timmen. Vi bryr oss! Nytt samarbete med BRIS Satsningar för miljö & säkerhet

2 vi har slopat alla gamla abonnemang. Istället väljer du vad du vill ha: 123 Först väljer du en mobil. Eller hoppar över det om du redan har en. Sen väljer du hur mycket du vill prata och SMS:a. Välj hur mycket data du vill ha. Klart!

3 trevlig resa! Välkommen till årets utgåva av Trevlig resa! I detta nummer berättar vi bland annat om en av våra stora hjärtefrågor, nämligen att ha en verksamhet som bygger på omtanke. För oss är detta ytterst viktigt. Visst är vi, precis som alla andra bolag, måna om att göra goda ekonomiska resultat men detta hindrar inte att vi har som mål att all vår verksamhet genomsyras av omtanke av olika slag. Omtanke i tankarna Det gäller till att börja med omtanke om våra medarbetare. Vi vill till exempel att alla ska få bästa tänkbara förutsättningar att göra ett bra jobb, vilket bland annat har lett till att vi drar igång en egen svenskundervisning i samarbete med Röda Korset för våra medarbetare. Det hjälper dem i arbetet, men gör också att de har lättare att få en bra vardag i det svenska samhället överhuvudtaget. Sedan vill vi givetvis visa våra kunder omtanke. Utan nöjda kunder skulle vår verksamhet inte kunna existera, så enkelt är det ju. För att kunna erbjuda bästa möjliga upplevelse av taxiresan ser vi därför bland annat till att kontrollera våra bilar regelbundet och att utbilda våra chaufförer på olika sätt; vi har exempelvis startat egna kurser i lokalkännedom för att på det sättet se till att de kan ge bästa tänkbara service. Vårt samarbete med Naturskyddsföreningen är däremot etablerat sedan ett antal år, och är en naturlig följd av det uttalade målet att vi ska bidra till en minskad miljöpåverkan. Vi har till exempel själva som konkret mål att ha nollutsläpp år 2025, vilket kräver att vi tar detta arbete på allvar för att nå vårt mål. En annan del av samhällsarbetet handlar om ökad jämställdhet inom olika områden, och eftersom vi är i en bransch där bilar har en stor betydelse känns det naturligt att vi ska agera för att kvinnor ska få en mer framträdande roll i olika rallysammanhang. Läs intervjuerna med de inspirerande Jonna E:son Brådhe och Ramona Karlsson i detta nummer! Till sist hoppas jag att du har glädje av vår stora genomgång av taxins historia. Själv hittade jag en massa oväntad och rolig fakta när jag läste den artikeln. Trevlig läsning! Claes Löfvenberg, VD Men vi tittar även utanför vår verksamhet, vilket har gjort att vi samarbetar med organisationer som på olika sätt bidrar till ett bättre samhälle. Nytt för i år är att vi har inlett ett samarbete med BRIS, som gör otroligt viktiga insatser för barn runt om i landet. Det är vi mycket stolta över att kunna bidra till! Huvudkontor: Taxi 020 AB Löfströms Allé Sundbyberg Växel/Servicecenter Administration Mån-fre lunchstängt Fax Ansvarig utgivare: Claes Löfvenberg Redaktör: Peter Wiklund Formgivning: Caroline Adolfsson Original: Sofia Fasth Mediasäljare: Heléne Fransson Projektledare: Micael Lindgren Produktion: Roxx Communication Group, Tryck: Printfabriken, april 2015

4

5 trevlig resa! Service till långlöpare Asics Stockholm Marathon är först i världen med att erbjuda brytbilar åt de deltagare som inte kan fullfölja det långa loppet. Den 30 maj, när årets maratonlöpare ska ta sig runt Stockholm, kommer det att finnas Taxi 020-bilar vid fem eller sex platser längs loppet. De som inte mäktar med ansträngningen och tvingas bryta får då skjuts till Östermalms IP där start och målgång sker. Detta är alltså unikt för Stockholm; bryter man i exempel New York Marathon är det bara att försöka ta sig tillbaka bäst man kan på egen hand Vid Östermalms IP finns det också en speciell taxizon med en värd som ser till kunderna snabbt får en bil. Den zonen får enbart användas av Taxi 020-bilar, så att man ska vara säker på att få en bra resa efter evenemanget. Se upp! Alla ni som reser till Stockholm för att springa eller titta på loppet, tänk på att kontrollera taxibilen innan ni hoppar in och åker iväg. Det finns flera seriösa bolag i staden, men dessvärre ett antal oseriösa också. Du kontrollerar lätt priset genom att titta på den gula prismarkeringen i bakrutan. Seriösa aktörer har ett jämförpris (den största siffran) på upp till 350 kronor (i feb 2015), men det finns exempel på jämförpriser på upp till kronor! maj 30 maj Foto: Martin Ekequist Elitloppet Solvalla Stockholms Travsällskap arrangerar ett av världens mest renommerade travlopp som avgörs den sista söndagen i maj på Solvalla. 16 av världens bästa hästar bjuds in för att göra upp i två försök och en final, båda över sprinterdistansen meter. Elitloppshelgen räknas med sina över besökare som ett av Stockholms största evenemang. Taxi 020 finns på plats som partner till Elitloppet med bilar åt besökarna.

6 taxins historia Taxi genom tiderna Människor har i alla tider behövt hjälp att förflytta sig mellan olika platser. Det har skett med bärstolar, hästskjuts, slädar, båtar, flygplan, cyklar och sedan slutet av 1800-talet är det bilar som gäller. För att sätta ett pris på tjänsten används en taxameter, ett system som har anor till det antika Rom. Då var en mekanism kopplad till ett av vagnshjulen, så att små kulor släpptes ut i takt med att hjulet roterade. Taxipriset bestämdes av hur många kulor som hade släppts ut under resans gång.

7 trevlig resa! Taxibilar redo vid järnvägsstationen i Vetlanda, omkring år Foto: Vetlanda Museum 1600-talet Den första dokumenterade hästdroskan att hyra för enstaka resor börjar köras i London I Paris ligger de några decennier efter, och den första hyrdroskan dyker upp i Paris Ordet droska härstammar från ryskans drozjki, som i sin tur kommer från drogi vilket betyder vagnsunderrede. Den svenska gästgiveriordningen från 1649 ålägger gästgiverierna skyldigheten att skjutsa resande mot betalning. Denna stadga finns kvar till 1933, alltså långt efter att häst och vagn ersatts av bilar talet Bärstolar börjar användas i svenska städer, efter utländska förebilder. De blir populära, trots att transporten inte är särskilt snabb, och det anses vara ett nöje att bli buren runt i staden talet I Stockholm försöker två bröder konkurrera ut hästdroskorna på 1890-talet med egenkons truerade trehjuliga taxicyklar. De lyckas inte. De tidiga motordrivna taxibilarna är eldrivna och kallas kolibrier på grund av hur de låter. I Paris börjar världens första bensindrivna taxi användas Samma år köper Sveriges dåvarande kronprins och sedermera kung Gustaf V en hästvagnsliknande Daimler som tillverkats i Tyskland. Den motorintresserade kronprinsen är inte nöjd med kapaciteten i sin investering, och säljer den efter sommaren till AB Taxameter. Den blir direkt otroligt populär och stockholmarna står på kö för att få åka med nymodigheten kommer den första specialbyggda taxin med taxameter, en Daimler Victoria, som rullar på Stuttgarts gator. Detta kan då sägas vara världens första taxibil.

8 talet taxins historia 1900-talet 1907 introduceras taxibilar i New York. Där börjar de kallas taxicab efter det franska taxi-metre, vilket i sin tur har sitt ursprung i latinets taxa ( värde ) och grekiska metron ( mäta ). New York-bilarna målas tidigt gula, eftersom man inser att det gick lätt att få syn på en gul bil på långt håll. I början av seklet börjar droskbilarna bli vanligare även på Stockholms gator. De är byggda enligt hästvagnmakarnas tradition, utan väggar eller dörrar, men med mattor, gardiner och askkopp. Och takhöjden är väl tilltagen, så att kunderna kan bära höga hattar. Den första förordningen kring hastighetsgränser för de svenska droskbilarna fastställer år 1907 att den högsta tillåtna hastigheten är 15 km/h i dagsljus, och 10 km/h i mörker och dimma. Gränsen är så lågt satt att hästdroskorna kommer i kapp bilarna på gatorna. Polisen godkänner kläder En dom i Arbetsdomstolen i juni 1937 slår bland annat fast regler kring chaufförernas klädsel: Tjänstebeklädnad. Mom. 1. Droskägaren tillhandahåller sina droskförare fri beklädnad under tjänstgöringen. Beklädnaden, som till snitt och beskaffenhet skall godkännas av polismyndigheten, utgöres av kavaj, byxor och mössa av tyg samt benkläder. För den kallare årstiden tillkommer vinterkappa. Mom. 2. Där icke avtalsenliga beklädnadspersedlar tillhandahållas, utgår en ersättning av 50 öre pr pass. Mom. 3. Beklädnaden skall av droskförare hållas ren och väl vårdas. På 1920-talet kommer det verkliga uppsvinget för den svenska taxirörelsen. Världskriget är över och den pålitliga T-Forden kan köpas för en billig penning blir körriktningsvisare nödvändiga, och den etablerade metoden att visa riktningen genom utsträckning av hand eller piska slopas talet Nu börjar tvåvägsradion användas, och gör det möjligt för beställningscentraler att ta upp beställningar och sedan skicka taxibilar till en viss adress. Under andra världskriget är det brist på bensin och däck. Dessutom har staten rätt att kräva att taxibilar ska användas för militärt bruk. Det är en krävande tid på många sätt. När kriget är slut höjs levnadsstandarden och taxitjänsterna blir mer efterfrågade talet Nu kommer nästa prövning för branschen, när privatbilismen ökar lavinartat och minskar behovet av taxiresor. Vid denna tid börjar också de svenska taxibilarna kunna ha inbyggda telefoner. Sändaren, som sitter i bilen, liknar en förvuxen skokartong i metall och mottagaren är en ännu större låda på stationen. I bilen hänger en lur som är likadan som på hemtelefonen talet För att få taxibilarna att synas bättre, när det är så många privatbilar på gatorna, börjar man att använda lysande takskyltar på en båge.

9 trevlig resa! talet Färdtjänstsystemet utvecklas i Sverige och 1975 kommer en lag om att kommunerna ska tillhandahålla färdtjänst åt sina invånare. De flesta av dessa resor görs med taxi, vilket alltsedan dess har varit en viktig inkomstkälla för taxibolagen talet 1982 kommer ett beslut om att taxikunderna ska ha rätt att använda betalkort istället för kontanter. Föregångaren till Taxi 020 inför det datoriserade bokningssystemet Frogne år 1989, och går då helt från papper och penna talet Den svenska taxibranschen består fram till 1990 av privata företag som står under hård statlig kontroll. Både priset och antalet taxibilar i trafik bestäms centralt. Det finns till och med en kommenderingsplan som anger hur många bilar som ska finnas tillgängliga vid en viss tid och på en viss plats. Taxi avregleras den 1 juli 1990 och det blir direkt en överetablering. Den tekniska utvecklingen går framåt och 1991 är det möjligt att skicka köruppdrag direkt ut till skärmar i bilarna bildas Taxi 020, med ursprung i bolagen Lidingö-Solna Service AB, Taxi Norr Bergshamraväxeln AB, Vallentuna Taxi och Arlanda Taxi. Det nya bolaget huserar i lokaler i Kista. Taxi 020 kan året därefter, som ökad kontroll över rutterna och förenklade bokningsrutiner. Samma år blir Taxi 020:s bilar gula, och syns därmed betydligt bättre bland övrig trafik tar Taxi 020 också den första biogasbilen i drift ytterligare ett steg mot en mer miljövänlig taxiverksamhet. Fågelviksgruppen Nordens största taxiföretag köper Taxi 020 år talet Taxi 020 är åter igen pionjärer, och gör ett försök med att använda elbilar som taxi år 2011 trots att räckvidden för en elbil ligger på mellan 10 och 15 mil och en taxi kör upp till 50 mil under en bra dag. Ett hinder är att det finns för få laddstolpar, och det saknas i synnerhet möjlighet att snabbladda bilarna. det första taxibolaget i Sverige, ta emot färdtjänstbeställningar från stordatorn i Lund direkt ut till bilarna talet 2001 blir Taxi 020 först i Sverige med att få så kallad Grön taxicertifiering, vilket innebär att de har ett omfattande och väl dokumenterat program för att minska verksamhetens miljöpåverkan. Taxi 020 flyttar 2003 till större lokaler, där Marabou tidigare huserat, i Sundbyberg. Samma år utrustas alla Taxi 020-bilar med GPS. Tillsammans med två andra taxibolag startar Taxi 020 det webbaserade bokningssystemet CabOn- Net år Detta ger kunderna Appen för bokningar via mobilen lanseras 2012 och nu kan kunden lätt sköta sin bokning på egen hand och få ett fast pris på körningen. Funktionerna i appen blir allt mer avancerade under de kommande åren. År 2014 introducerar Taxi 020 även fasta priser om kunden så vill vid bokning på webben (läs mer på sid 13). Taxi 020 startar som första svenska taxibolag en språkutbildning för sina medarbetare, i samarbete med Röda Korset (läs mer på sid 15). Källor: Gert Ekström Alla våra taxibilar, Svenska Dagbladet, Vägverket/Trafikverket, Transportarbetaren, Wikipedia

10 Ett annat ord för taxi den övre skylten från 20-talet och den nedre från 30-talet. Några av Kjells taxametrar. Den äldsta är från I Stockholm kunde man anlita roddare eller rodderskor som komma at njuta sin betalning för förrättad rodd till nedannämnda ställen. Att åka från Skeppsbron till Djurgården kostade till exempel 8 skilling banco enligt prislistan. Reklamblad från förr. Historiska fynd hos Kjell Brunström samlar taxihistorik på egen hand en kulturhistorisk gärning som faller mellan stolarna i den vanliga museivärlden. En slingrig väg leder fram till Kjell Brunström i den lilla byn Södersätra, strax utanför Säter i Dalarna. Skyltarna på gårdshuset avslöjar direkt hans stora passion: taxihistoria. Intresset har han med sig från barnsben då hans far hade en taxirörelse i Smedby, Dala-Husby, utanför Hedemora. Farsan köpte rättigheter och bil Det var en Dodge Senior för sju passagerare från 1937 och jag kan fortfarande minnas hur det luktade i kupén. Det var väl egentligen inte en helt angenäm lukt i den gamla inrökt bilen, men jag tyckte det var en härlig doft, berättar Kjell. Hans far drev sin taxirörelse fram till 1964, men för Kjell var det yrkesvalet aldrig aktuellt. Nej, som landsbygdschaufför på den tiden hade man aldrig någon ledighet. Drosktillståndet, som det hette på den tiden, innebar också att man hade körplikt. Året runt, hela dygnet. Man hade aldrig någon riktig ledighet. Ändå var taxin som regel en bisyssla för de flesta, åtminstone på landsbygden. Farsan var egentligen skräddare. En dag tyckte han att telefonen varit tyst ovanligt länge, och då visade det sig att han kapat sladden när han klippte till tyg, säger Kjell och skrattar glatt. Vanligt med vapen Även om intresset väcktes tidigt så var det först för femton år sedan som Kjell började samla på olika typer av utrustning som hör till taxiyrkets historia: taxametrar, skyltar, kläder och vapen! Det var rätt vanligt med olloneller kolsyrepistoler, trots att det inte var tillåtet. Men det var ju lockande för rånare med kontanterna som fanns i taxin, så vapnen kunde komma väl till pass. Hans pappa hade en batong med i bilen, vilket var tillåtet under förmiddagarna men inte senare på dagen. Anledningen var att han arbetade som lantbrevbärare på förmiddagarna, Drosktillståndet, som det hette på den tiden, innebar också att man hade körplikt. Året runt, hela dygnet. Man hade aldrig någon riktig ledighet. med en hel del kontant- och värdepappershantering, och då var det fullt legitimt att ha en batong för att kunna försvara sig. Men inte när han satte på sig skärmmössan med taxiemblemet. Det var dock inte alltid betalningen för taxiresan skedde med kontanter, berättar Kjell. En del kunder hade lite prekär ekonomi, om man säger så, men farsan kunde låta dem åka på krita ett tag. En gång minns jag att han fick ett får som betalning och en annan gång var det en kund som hade en lite större skuld och betalade med en epa-traktor. Anlitas som expert Kjell visar upp en liten del av sin samling i en permanent utställning på Husby Hembygdsgård, och ser till att förnya urvalet där varje år. Han har också haft tillfälliga större visningar av den historiska utrustningen, bland annat i samband med några stora arrangemang för taxibranschen i Upplands Väsby utanför Stockholm.

11 trevlig resa! Registre ringssk ylt från en Stockholmsbil. Batongen användes av en chaufför i Lund när han blev angripen vilket han bötfälldes för. Ovanpå den ligger en ollonpistol, ett annat vanligt självförsvarsvapen i taxibilarna förr. Dalarnas äldre vapen på skärmmössorna. Kjell Det här vapnet satt Stockh olmschaufförernas skärmmössor på 20-talet. Körjournal från 1930-talet. Tillsammans med Vägverket i Borlänge ordnade jag också en utställning i deras lokaler Det blev deras mest välbesökta utställning någonsin och intresset gjorde att de fick lov att förlänga utställningsperioden. Det är även vanligt att han får förfrågningar inför film- eller tvproduktioner, då de antingen vill låna prylar eller ta reda på fakta om historisk taxiutrustning. Den senaste filmen som jag varit inblandad i är nog den om Monica Zetterlund. Då ringde de mig för att be om hjälp att få allt som hade med taxi att göra historiskt korrekt i filmen. Kjell Brunström i Södersätra hade nära kontakt med taxiverksamhet som barn hans pappa körde taxi på 50-talet. Foto: Peter Wiklund 11

12 Drivs av Passion. Mercedes-Benz Tjänstebilar. FleetEdition är attraktivt paketerade bilar till företag, fullmatade med utrustning. mercedes-benz.se/fleetedition. Vi säljer och monterar Dräger/Foxguard Alkolås Skolskyltar Takskyltar Personsökare Extraljus Taxiprodukter till alla taxibilar, både NYTT och BEG. Vi har även däck och bilservice. SGS Järnvägsgatan Sundbyberg Tel E-post: Er kommunikation - Vår styrka Telekomleverantören med det stora engagemanget Vi finns på Kuskvägen 8 i Sollentuna Välkommen in! Bränsledeklaration blandad körning enl. EU-norm: C-Klass 4,0 4,7 l/100 km, C02 -utsläpp g/km. Tel E-post: Webb: Mer kraft och acceleration* Tappa inga hästkrafter *Den förbättrade prestandan verifieras av tester utförda av tredje part med testmetoder enligt EU:s standard. Vilken faktisk påverkan milesplus har på prestandan som kan uppnås i det enskilda fallet beror på fordonet, körstil och körförhållanden. Läs mer om milesplus på statoil.se/milesplus.

13 trevlig resa! App & webb nu ännu smidigare! Du har väl upptäckt de smarta genvägarna till säkra bokningar via Taxi 020:s app och webbplats? Nu är de här genvägarna mer användbara än någonsin, oavsett om du åker privat eller är företagskund. Taxi 020:s bokningsapp har blivit ett mycket uppskattat sätt för att boka sina taxiresor. Tjänsten har en rad fördelar, bland annat att du som resenär alltid får ett fast pris på din resa redan vid bokningen. Numera erbjuder appen också hela fem olika möjligheter att betala din resa: kreditkort, Paypal, faktura, resekonto eller i taxin. Du som reser privat kan nu alltså ha ett eller flera förregistrerade kreditkort eller ett förregistrerat Paypalkonto som du betalar med, så att du inte behöver hantera betalningen överhuvudtaget i bilen. Mycket smidigt! Om du förbetalar så får du alltid bokningsbekräftelse och kvitto via e-post. En annan nyhet är att du kan betygsätta en körning som du har beställt via appen, vilket ger Taxi 020 möjligheter att säkerställa en jämn och hög kvalitet på servicen. Du som använder appen för företagsresor kan skapa personliga reseprofiler för medarbetarna och sedan dela in dem efter kostnadsställe. Bokningen kommer då automatiskt på korrekt plats i ditt resekonto och ingen behöver längre bekymra sig om att spara några kvitton för att hålla kolla på resorna och kostnaderna. Allt för att förenkla din administration men givetvis lagras fortfarande all reseinformation lättillgängligt för dig. Du kan också styra dina resor genom att ange avresetid eller önskad ankomsttid. Smarta bokningar Genom att boka via app & webb kan du bland annat få fast pris i förväg betala på fem olika sätt få meddelande om när bilen är på väg följa bilen på kartan när den ska hämta dig styra din resa genom att ange avresetid eller önskad ankomst spara favoritadresser för att underlätta framtida bokningar skicka ett meddelande till föraren. och som företagskund kan du dessutom: koppla resorna till individuella medarbetarprofiler få total översikt och kontroll över resandet slippa alla papperskvitton få miljöstatistik till den egna redovisningen. När taxin är på väg har du möjlighet att få ett meddelande och kan därefter se exakt var den befinner sig på kartvyn i appen. Appen finns på tre språk svenska, engelska och norska (bokmål). Den kan hantera beställningar på drygt 200 orter i Sverige och de största städerna i Norge. Den nya webbokningen har blivit lika smart som appen om inte ännu smartare. Här hittar du alla appens funktioner, inklusive möjligheten att betala via bokningen, och utöver allt detta kan du välja mellan fast pris och taxameterpris. En funktion som underlättar för exempelvis en receptionist är att det går att se på kartan var de olika bilarna befinner sig, om man har flera pågående bokningar. Ännu en smart funktion för dig som är företagskund: oavsett om resan har bokats via app eller webb så går allt via samma system och samlas inför debiteringen.

14 Nya satsningar ger bättre service Taxi 020 gör hela tiden nya satsningar för att förbättra säkerheten och kvaliteten eftersom detta leder till en trevligare resa för både kunder och medarbetare.

15 trevlig resa! För att göra taxifärden säkrare, tryggare och mer behaglig för både förare och passagerare arbetar Taxi 020 fortlöpande på flera områden för att ytterligare vässa bland annat förarnas kompetens och bilarnas utrustning. Det här är några aktuella exempel: Fler kontrollpunkter Under 2014 utökade Taxi 020 antalet punkter vid de regelbundna kontrollerna av bilarna. Två gånger om året görs en noggrann bilbesiktning, då alla bilar tas in och gås igenom under loppet av en vecka. Numera ingår bland annat en kontroll av däcken, vad gäller både deras skick och att de är fria från så kallade HA-oljor (högaromatiska oljor). HA-oljor är en biprodukt från oljeraffinaderier som länge har använts som beståndsdel i däck. Sedan 2010 är det förbjudet att sälja däck med HA-oljor inom EU, eftersom oljorna är giftklassade och har en cancerframkallande verkan på människor och är dessutom farliga för vattenlevande organismer. Men det kan fortfarande dyka upp sådana däck på marknaden vilket Taxi 020 alltså arbetar aktivt för att motverka, med omtanke om miljön. Miljövänliga alternativ Taxi 020 var först ut i Sverige med ett aktivt miljöarbete kring utsläppen. Detta visar att man arbetar för minska verksamhetens miljöpåverkan utifrån ett omfattande och väl dokumenterat program. Arbetet har givetvis fortsatt sedan dess och målsättningen är att ha nollutsläpp (!) år Under 2015 utlovas flera nya, innovativa lösningar för att komma närmre det målet håll utkik! Välkomnar klagomål Det kommer in extremt lite klagomål till Taxi 020, det rör sig om ungefär ett klagomål på körningar, men varje gång det sker så välkomnas det varmt. Jo faktiskt, för de förstår att det innebär att den klagande kunden har engagerat sig genom att ta kontakt och det ger Taxi 020 en chans att förbättra sin service ytterligare genom att ta till sig kritiken och åtgärda brister. Givetvis ser de också till att gottgöra kunden på något sätt, så att alla ska bli nöjda i slutändan. Egen språkutbildning Under 2015 drar Taxi 020 som första taxibolaget någonsin igång en egen språkutbildning. Det sker i samarbete med Röda Korset, och syftet är att de medarbetare som är duktiga chaufförer men har brister i svenskkunskaperna ska få ett kompetenslyft. Det är inte frågan om att nöta in grammatik, utan att i samtalsform i mindre grupper lära sig praktisk svenska som de har nytta av i sin vardag, både i jobbet och på fritiden. Detta ger positiva effekter för Taxi 020, för medarbetarna och för samhället. Kurs i lokalkännedom På Taxiförarnas Yrkesskola i Stockholm får bland andra Taxi 020:s chaufförer en ordentlig utbildning i lokalkännedom. Det här är något som Taxi 020 inte har behövt hålla separata kurser i tidigare, eftersom det har ingått i kraven för att få taxilegitimation. Den förra regeringen tog emellertid bort det kravet, så för att kunna hålla en god kvalitet på servicen har därför Taxi 020 tagit saken i egna händer. Dubbat eller inte? Taxi 020 har de högst ställda miljömålen av alla större taxibolag. Därför har många blivit förvånade över att andra taxibolag kör helt dubbfritt, men inte Taxi 020. Detta beror på att Taxi 020 har vunnit flera stora upphandlingar för färdtjänst, omsorgsresor och skolskjuts, med körningar alla tider på dygnet också i de mest avlägsna delarna av länet. Ofta kommer deras bilar före första plog- eller sandbilen, eller flera timmar efter att den sista passerat så att det är taxichaufförerna som spårar i djup nysnö eller testar greppet på färsk blankis. Den bristande väghållningen tvingar deras förare att göra ett val mellan säkerhet och miljö. I det läget är det självklart för dem att aldrig äventyra någons rätt till en trygg resa. Det betyder att de procent av deras bilar som har denna typ av körningar i nuläget har dubbdäck. Men för att alltid med god marginal ha säkra däck, byter Taxi 020:s bilar däck ofta. Därmed kan och vill de snabbt ställa om till helt dubbfritt om de vet att vägarna i hela länet hålls fria från blankis.

16 Caddy Maxi Life EcoFuel Ett givet val om man börjar titta lite närmare. Bränsleförbrukning blandad körning Caddy Maxi Life 5,7-8,8. CO2-utsläpp g/km. Miljöklass EU5. Godkänd för Arlanda. Volkswagen Stockholm Anläggningar: Bromma - Hammarby Sjöstad - Kista - Smista - Södertälje - Täby Infra City Begagnatcenter - Östermalm (enbart service). Telefon Öppet: Mån-Fre Lör-Sön

17 trevlig resa! Vikten av att bry sig Foto: Jill E:son Brådhe Omtanke är en viktig grundbult i Taxi 020:s verksamhet. Det tar sig uttryck hos dem själva genom omtanke om kunder, medarbetare, miljö men även i samarbeten med organisationer som på olika sätt bryr sig om omvärlden: BRIS och Naturskyddsföreningen. I mer än 40 år har BRIS Barnens rätt i samhället stöttat barn och unga som har behov av att prata och få hjälp. Kattis Ahlström är generalsekreterare för BRIS och konstaterar att det har skett en förskjutning, ett slags individualisering, under de decennier som organisationen har funnits. Det beror på en rad olika saker, bland annat att vi i Sverige inte har någon stark sammanhållande kultur eller religion. Under den här perioden är det också tydligt att skolan har blivit mer krävande för eleverna, säger hon. Konsekvensen är att det är lätt att hamna utanför sitt sammanhang i tidig ålder och att det då går snabbt att komma allt längre ifrån den viktiga gemenskapen. Sociala medier är också något som påverkar ungas situation väldigt starkt. Det kan vara ett positivt inslag för den som känner sig utanför, eftersom det öppnar helt nya möjligheter att kommunicera med andra och därmed få stöd. Samtidigt har det fört med sig en ökad press, konstaterar hon, eftersom det är lätt att hamna i en situation med stress över att få bekräftelse till exempel i form av många likes. Sociala medier har samtidigt blivit en viktig kontaktväg till barnen för vår del. Chatt och mejl ökar något otroligt. Det dominerande verktyget för BRIS är samtalet, som alltså kan föras i olika kanaler numera. Många av de som hör av sig till oss har inte tillgång till någon vuxen som de kan tala med. Att då kunna få prata eller chatta med någon i vår organisation i en svår stund kan vara oerhört betyd else fullt. Tidigare välkomnade BRIS ideella insatser för att kunna erbjuda samtalsstöd till så många som möjligt. Detta har Kattis Ahlström ändrat, och nu är alla som barnen möter utbildade för uppgiften. Det är svåra samtal och känsliga situationer, så det är ytterst viktigt att kunna hantera dem på rätt sätt. Hon konstaterar emellertid att BRIS fortfarande har ett stort behov av insatser från volontärer. Vi är ute och informerar om vår verksamhet i många sammanhang och då är alla ideella insatser ytterst värdefulla. BRIS arbetar även med insatser som riktar sig mot föräldrar och överhuvudtaget vuxna som möter barn i sin vardag. Det är i stort sett alla egentligen, men det är vissa som har barn nära på ett naturligt sätt i exempelvis sin arbetssituation. Utan att man för den skull arbetar med barn alltså som till exempel en taxichaufför, som regelbundet har barn som passagerare. Vi vill informera om vad man som vuxen har för plikt att agera när man märker att ett barn mår dåligt, och hur man kan gå tillväga. Kattis Ahlström välkomnar det nya sam arbetet med Taxi 020 och ser det som en mycket bra kanal för dem att komma in folks medvetande mer att synas helt enkelt. Vi är helt beroende av gåvor för att hålla verksamheten vid liv. Och det är uppenbart att vi behövs, annars skulle vi inte ha sånt tryck i form av mejl, chattar och samtal. Kattis Ahlström, general sekreterare för BRIS. 17

18 ETT FÖRETAG - 4 VARUMÄRKEN! VI ANPASSAR OCH INREDER FÄRDTJÄNSTBUSSAR OCH SKOLBUSSAR MM Vi bygger på många olika bilmärken, med plats för 8-22 passagerare. Fordonen anpassas även för rullstolar och beroende på vilken modell du väljer kan ditt fordon utrustas med personlyft eller ramp samt luftfjädring från U-Lift. CADDY MAXI TAXI FÖR ALLA! Vill du ha ett fordon som du kan använda både som rullstolstaxi och vanliga körningar är Caddy Maxi ett perfekt alternativ. Du får plats för upp till 6 personer utan rullstol, alternativt 4 personer + 1 person i utökad rullstol. YdreSkåps påbyggnader är tillverkade för tuffa utmaningar och är perfekta för entreprenörer, hantverkare, kraftbolag etc. Förutom vår isolerade YI-kåpa och YII-skåp, levererar vi kompletta inredningslösningar och andra utrustningstillval, t.ex. värmare, invertersystem, ljusramper. Vi anpassar fordonen efter kundens behov och önskemål. HRC Gruppen AB pdf :58 Euro-Lans, Karosseriverken, U-Lift: YdreSkåp: nordicvehicle.se Välkommen till HRC:s Taxi 020-service Löpande underhåll av bildekor och foliering snabbt och smidigt! HRC Gruppen har avtal med Taxi 020. Vi folierar, stripar och reparerar din 020-bil. Hej! Jag heter Agneta och hanterar din bokning. Välkommen! HRC Direkt! Serviceställen: Träffgatan 4, Haninge - Drabantv. 2-4, Järfälla Har du inte redan provat oss? Välkommen in eller ring ! Service i Haninge, Järfälla, Södertälje & Sätra - Bildekor & foliering - Ring och boka på tel HRC Gruppen är en av Sveriges mest erfarna leverantörer av bildekor och foliering av fordonsparker. Vi erbjuder taxibolag, och andra företag med större fordonsparker, fullservicetjänster med bl.a. underhåll och löpande montage av bildekor och foliering. Besök oss gärna på:

19 trevlig resa! Störst och äldst Naturskyddsföreningen är Sveriges äldsta och största miljöorganisation. Utgångspunkten för deras verksamhet är omtanke om natur och människor. Ewa Bodén, Naturskyddsföreningen Sedan starten 1909 har Naturskyddsföreningen växt till en betydelsefull aktör när det gäller att påverka politiker, företag och konsumenter att agera hållbart. Det är en svensk organisation med hela medlemmar. Vi har inte enbart Sverige som arbetsfält. Det är viktigt att även jobba internationellt för att på allvar kunna påverka mot en hållbar utveckling. Det globala arbetet, som är finansierat av SIDA, sker genom stöd till miljöorganisationer i andra länder, förklarar Ewa Bodén som arbetar med företagsrelationer på Naturskyddsföreningen. Att verka för global solidaritet är en av värdegrunderna i deras verksamhet, en annan är att rädda naturens liv. Det är livsviktigt med en biologisk mångfald för att kunna ha ett hållbart samhälle. Denna mångfald är just nu hotad från flera håll. Den tredje värdegrunden syftar till att främja människors hälsa. Här ser vi till exempel allvarliga hot i form av en ökad kemikalieanvändning, men givetvis även negativa effekter av klimatförändringarna. Samtidigt vill vi Så skänker du pengar BRIS (nytt samarbete från 2015) Plusgiro: Läs om fler gåvoformer: Naturskyddsföreningen (samarbete sedan 2009) Plusgiro: Läs om fler gåvoformer: arbeta hälsofrämjande genom att uppmuntra och underlätta för människor att komma ut i naturen! Naturskyddsföreningen har haft en hel del konkreta framgångar genom åren, berättar Ewa Bodén, och räknar snabbt upp en lång rad exempel där föreningen bidragit till förändring: minskad efterfrågan på jätteräkor räddningsaktioner för bland annat ål, havsörn och pilgrimsfalk förbud mot fosfat i tvättmedel förbud mot det giftiga ogräsmedlet parakvat ökat ekologiskt utbud i livsmedelsbutiker införande av koldioxidskatt stoppad klorblekning av papper fått bort kvicksilverbatterier fått bort det hormonstörande ämnet bisfenol A i nappflaskor och barnmatsburkar räddningsaktioner för skogsområden. Deras verksamhet finansieras i första hand av medlemsavgifter och gåvor. Det är ganska vanligt att man vill ge en hyllnings- eller minnesgåva, alltså i samband med uppvaktning eller begravning, säger Ewa Bodén. De har också ett antal stödföretag och samarbetspartner som Taxi 020 som bidrar till att Naturskyddsföreningen ska kunna fortsätta sitt framgångsrika arbete. Vi har ett väldigt bra samarbete med Taxi 020. De har egna kreativa idéer kring hur de kan samla in extra pengar till oss, som exempelvis straffbidrag för de deltagare som gjorde dåligt ifrån sig vid en golftävling som de arrangerade. Det var ett väldigt uppskattat straff, har jag hört! Hallå där Marie Pettersson chef för Stiftelsen TEM vid Lunds Universitet. TEM hjälper organisationer i privat och offentlig sektor att integrera hållbarhetsarbetet så kallad CSR, Corporate Social Responsibility i affärsstrategin. Vilka är de aktuella trenderna inom CSR? Allt fler tillverkande företag börjar granska sina leverantörer mer noggrant. Mycket av det vi köper har ursprung i andra länder, och det kan vara en svår utmaning att säkerställa att alla underleverantörer i olika led lever upp till kraven på bland annat goda arbetsvillkor. Något nytt inom CSR i tjänsteföretag? Generellt, för alla företag och organisationer, är det ett ökat fokus på att man ska arbeta med sådana åtgärder och projekt som är väsentliga. Hur menar du då? De olika insatserna ska ha en koppling till kärnverksamheten i den egna organisationen. Det räcker inte med att bara skänka pengar till välgörenhet, utan det ska vara knutet till det man själv producerar eller de tjänster man tillhandahåller. Hur duktiga är svenska företag på CSR? Vi står oss bra internationellt, men det finns alltid anledning att sträva efter ett ännu djupare engagemang. Tiden är förbi när ett företag kunde köpa sig gott samvete med hjälp av donationer nu måste det finnas en äkta förankring av engagemanget.

20 FOTO: MAGNUS FRÖDERBERG Ramona Karlsson på väg mot eget team När Ramona Karlsson, som bor i värmländska Kil, började tävla i rally 2001 hade hon redan mångåriga erfarenheter från motocross, crosskart och rallycross. Ja, hon hade även hunnit med att bli svensk juniormästare i pistolskytte innan hon satsade helhjärtat på motorsporten. Från och med 2014 tävlar hon i en Supercar i rallycross-vm, som första kvinna någonsin och satsar nu på att köra med ett eget team. Det är verkligen kul med det explosiva i rallycross, även om jag fortfarande älskar rally också, säger hon. När hon bestämde sig för att satsa på motorsporten möttes hon av en utbredd skepsis. Det var inte många som trodde på mig. För att komma någonstans måste man ju etablera samarbeten och vara utåtriktad och jag var väldigt introvert och blyg tidigare. Men att säga det där funkar aldrig är det bästa sättet att få Ramona Karlsson att satsa fullt ut. Speciellt i kombination med hur mycket hon lockades av att sitta i en bil och uppleva känslan av att ha kontroll när den ligger precis på gränsen Det är så jädra häftigt! Men ute i den vanliga trafiken kör jag lugnt, och det är nog delvis på grund av sporten jag vet hur farten påverkar. Nu har hon tränat bort blygseln och har som första kommande mål att köra en full EM-säsong med ett eget team, och sedan att komma ut i VM. Men jag är säker på att jag kommer att driva ett eget rallycrossteam även när jag har lagt min egen hjälm på hyllan. Taxi 020 sponsrar Ramona Karlssons satsning i rallycross och ser med spänning fram emot att följa hennes framtida utveckling inom sporten. 25 juni 2 juli ÅF Offshore Race Den stora årliga havskappseglingen som tidigare hette Gotland Runt avgörs i månadsskiftet juni-juli. Deltagarna seglar från Stockholms skärgård, ut på Östersjön, runt Gotland och sedan tillbaka till Stockholms skärgård igen. Tävlingen arrangeras av segelsällskapet KSSS, och Taxi 020 har under flera år funnits på plats i evenemangsområdet Racevillage vid Saltsjön i centrala Stockholm. Förra året ställde Taxi 020 även upp med två lag varav ett med enbart kvinnor i besättningen i den separata tävlingen vid Racevillage under helgen, och Taxi 020:s damlag tog hem förstapriset! Kulturfestivalen, Stockholm I mitten av augusti är det festivalyra i centrala Stockholm, med glädje och musik från Slottet till Sergels torg och aug kvarteren där omkring års evenemang slog publikrekord, när det samlade totalt (!) personer under de sex dagarna det pågick. Taxi 020 fanns på plats med såväl vanliga bilar som golfbilar för att erbjuda smidiga transporter. Den augusti är det dags igen hur många kommer denna gång? Högre krav på att hitta rätt Det har tillkommit ett moment i körprovet för taxiförarlegitimationen som visar att föraren kan hitta till passagerarens resmål. Den 1 januari 2015 lades det nya momentet till, och föraren får reda på vilken adress han eller hon ska åka till under själva provet. Det gäller då att hitta den mest lämpliga färdvägen med hjälp av karta eller GPS. EKO-NOMI Effektiv taxidrift gagnar både ekonomi och miljö. Effektiv taxidrift betyder korta responstider, gladare kunder och bättre lönsamhet. Frognes trafikoptimeringslösningar är en av grundstenarna i Taxi 020 s framgångsrika satsning på service, kvalitet och miljö.

21 Får vi hjälpa ert företag att må bra och prestera bättre? FOTO: FRANKIE FOUGANTHIN 27 juli - 1 aug Med Convini på jobbet har personalen bekväm tillgång till mat och kaffe. Dygnet runt finns vi där med mättande luncher och nyttiga mellanmål i lunchrummet. För att inte tala om gott, uppiggande kaffe till fikapauser och möten. Vill du veta mer? Gå in på eller ring oss på Stockholm Pride EN REN BILTVÄTT Den färg- och glittersprakande paraden under Stockholms Pridefestival slog under 2014 rekord med 153 ekipage i tåget och omkring åskådare. Samtliga riksdagspartier tillsammans med sina partiledare och språkrör (förutom KD och SD). För första gången någonsin deltog också Sveriges sittande statsminister. Även Taxi 020 deltog i tåget, som första taxibolag någonsin. Ren bil på 15 min! Vi har allt! Högtryck med varmvatten Medel för tvätt ingår Öppet dygnet runt, året om! FRIHAMNEN FITTJA ÄLVSJÖ FAGERSJÖ SOLVALLA SOLNA ÅKERSBERGA VINSTA NORRKÖPING ENKÖPING Nobelfesten, Stockholm Taxi 020 har förtroendet att köra pristagare och andra galaklädda gäster i samband med festligheterna i Stockholms Stadshus när Nobelfesten äger rum. 10 dec FOTO: MICHAEL SJÖGREN A la Carte Identity Clothing är ett av de företag i Sverige som har arbetat längst med design och tillverkning av uniformer och profilkläder. Skokartongs appellen Mer info om hur du kan bidra: Tyvärr är världen fortfarande fylld med plagg som krymper, noppar, tappar passform och färg. Vi ser till att våra kunder slipper sådana bekymmer. Söker du en ny kontakt för ert företags personalkläder? Besök gärna vår hemsida eller ring oss på FOTO: JESSICA ERICSON Alla människor i Sverige har inte möjlighet att fira en jul i glädjens tecken. Skokartongsappellen är ett ideellt initiativ med syfte att samla in och distribuera julklappar till organisationer och föreningar som arbetar med personer som lever i svåra omständigheter, bland annat i boenden och härbärgen. Taxi 020 ställde inför julen 2014 upp med körningar av klappar för att bidra till insamlingen. På kundlistan finns Taxi 020 och fler av landets mest välkända företag. Många har varit oss trogna i årtionden.

22 Mormor Margot har åkt Monte Carlo-rallyt och mamma Liz deltog regelbundet i rallytävlingar runt om i landet. Jonna E:son Brådhe är tredje generationens kvinnliga rallyförare och satsar hårt under Bensin i blodet Första gången Jonna E:son Brådhe åkte med i en rallybil i full fart minns hon tydligt. Oj, det var jättenervöst och otroligt spännande! Jag kunde knappt andas, och jag tror nog jag fick en liten blackout en stund, säger hon och entusiasmen lyser i ögonen på henne. Det gav mersmak, och vid 21 års ålder har hon hunnit vara aktiv rallyförare i fem år. Min första tävling körde jag när jag var 16 år och två veckor, med en övningsskylt på bilen. Det måste sett lite lustigt ut Det är betydligt vanligare att man i den åldern börjar med gokart eller folkrace, men för Jonna var det rally som gällde från första stund. Inte så konstigt egentligen, med tanke på hennes familj: både mormor och mamma har varit aktiva i internationella rallytävlingar vid yngre år. Mormor åkte till och med Monte Carlo-rallyt som kartläsare. Nu är hon 87 år och supportar mig stenhårt hemifrån. Mamma är med på alla tävlingar, och ibland även pappa. Bara karossen kvar Fram till början av 2015 har hon kört en Peugeot 309 av årsmodell 1996, fast det är bara karossen som varit kvar från originalet. Bland annat har hennes pappa Johnny byggt in en 16-ventilers motor med 200 hästkrafter och växellådan har bytts ut så att den ska ha en lättare utväxling. Den ser ut som en vanlig bil på utsidan förutom alla dekaler men är givetvis mycket mer hållbar med bland annat en stark stålbur, berättar Jonna. Under SM-tävlingarna 2015 kommer hon dock att börja köra med en ny bil, en Ford Fiesta från Under vintern kommer hon att se till att den blir i toppskick och lära känna bilen ordentligt. Ute på tävlingarna går det inte att tveka eller göra en felmanöver när det blåser på i 200 kilometer i timmen, och ibland kan man få trycka på hårt på smala grusvägar Flyt när det svänger Under 2015 satsar hon bland annat på att för första gången köra alla sex deltävlingar som ingår i SM. Tidigare har hon enbart kört enstaka tävlingar. Tävlingarna hålls på olika platser, från Karlskrona till Östersund, och har väldigt skilda karaktärer. Den största utmaningen tycker jag är när det går riktigt fort om det svänger lite hela tiden kan jag ofta få in ett flyt i körningen. För att kunna delta på alla tävlingar krävs det att hon satsar både tid och pengar. Det är ett omfattande förberedelse- och underhållsarbete av bilen kring en tävling. Efter varje tävling krävs det service. Jag gör en stor tvätt med motortvätt, pallar upp den i garaget och tar av alla däck. Det är viktigt att kontrollera bland annat drivaxlar och bärarmar, för det är sånt man lätt kan köra sönder. Krävs en entreprenör Ekonomin är också en tuff utmaning för en rallyförare. Det krävs reservdelar, bensin, startavgifter, boende och omkostnader för alla inblandade som regel mellan fyra och åtta personer kring en tävling. Det finns inte några prispengar att tala om, mer än kanske för den som tar hem hela SM. Det är snarare samarbetspartner av olika slag som man får förlita sig på. Det krävs därför att man är väldigt mycket av en entreprenör för att lyckas som rally förare i dag. Och att man inte är rädd för att jobba. Jag startade mitt eget företag när jag var 18. Där tar jag uppdrag inom catering och event. Jag arbetar också en hel del på min mammas restaurang. Dessutom är jag instruktör på Stockholm Rally School Det är bara att acceptera att det inte går att ha några lediga helger om man vill satsa på rally, säger hon och ler brett. Det är tydligt att hon inte tycker att det är en särskilt stor uppoffring.

23 trevlig resa! Hallå där Jonna E:son Brådhe Ålder: 21 år Bor: Vårby, Stockholm Bil: Peugeot 309/Ford Fiesta Klubb: Haninge MK Kuriosa: Just nu spelas det en dokumentärfilm om Jonna, visas troligen i SVT våren Foto: Urban Andersson Taxi020 bidrar till Jonna E:son Brådhes fortsatta satsning på rallykarriären. Det är naturligt för oss att satsa på tjejer som kör bil. Vi jobbar också aktivt för att hitta fler kvinnliga förare! De behövs, och uppskattas alltid av våra kunder, säger Frederick Scholander, marknadschef på Taxi020. Foto: Jill E:son Brådhe

24 Allt som rör taxibilen. Och lite till. Miljöklassade motorer för taxibilar! Fyra Volvo V70 miljöbilar för din taxibil Två miljöklassade dieselmotorer D2 & D4 samt Etanolmotor och Bi-fuel Volvo V70 modellår 2016 har mängder av nyheter som underlättar körningen och ger bästa komfort för dig som har bilen som arbetsplats, till exempel säkerhetssystemet City Safety, Driversupport, backvarnare och Xeon-ljus som standard. Som miljöbil är den skattebefriad i 5 år. Du som använder bilen som arbetsredskap behöver snabb och professionell service. Vi har specialiserade taximekaniker på samtliga av våra 16 anläggningar i Stockholmsområdet. Välkommen till oss på Bilia! Du alltid välkommen att kontakta oss. Direkt till din kontaktperson eller till Bilia Nu Mikael Sjögren Roland Bentén Bilia Segeltorp Häradsvägen Håkan Wärn Bilia Haga Norra Frösundaleden Keijo Määttä

Välkommen att bli prioriterad kund hos oss på taxi 020, där tillgänglighet, service och gröna frågor är honnörsord. Det är enkelt att boka och

Välkommen att bli prioriterad kund hos oss på taxi 020, där tillgänglighet, service och gröna frågor är honnörsord. Det är enkelt att boka och Välkommen att bli prioriterad kund hos oss på taxi 020, där tillgänglighet, service och gröna frågor är honnörsord. Det är enkelt att boka och prisvärt att resa, svårare än så behöver det inte vara. Välj

Läs mer

RÄDDA VÄRLDEN SPARA DINA PENGAR!

RÄDDA VÄRLDEN SPARA DINA PENGAR! Joel Ström, Caroline Lindgren, Emilia Fagerberg, Dennis Berg, Julia Ärleskog, Daniel Holst, Josephine Jansson, Sebastian Moholm, Linus Blomqvist, Jonas Karlsson. Brinellgymnasiet nässjö klass Te08 RÄDDA

Läs mer

ÅF-Barometern Stockholm Bilhandlares anseende i Stockholmsregionen 2012 TNS SIFO AB 2012-06-11

ÅF-Barometern Stockholm Bilhandlares anseende i Stockholmsregionen 2012 TNS SIFO AB 2012-06-11 ÅF-Barometern Stockholm Bilhandlares anseende i Stockholmsregionen 2012 TNS SIFO AB 2012-06-11 1 ÅF-Barometern Stockholm 2012 Fakta om undersökningen Bakgrund Återförsäljarens uppgift är att sälja bilar,

Läs mer

Nyhetsbrev maj 2015. Bästa Brismedlemmar,

Nyhetsbrev maj 2015. Bästa Brismedlemmar, Nyhetsbrev maj 2015 Bästa Brismedlemmar, Först och främst tack för att just du är medlem. Via ditt medlemskap har vi möjlighet att hänga med i barnens behov och utveckla verksamheten. Fler får en större

Läs mer

trevlig resa Mångfald naturligt och nyttigt Appen Med miljö i tanken Skräddarsytt för dina behov fast pris och full koll www.taxi020.

trevlig resa Mångfald naturligt och nyttigt Appen Med miljö i tanken Skräddarsytt för dina behov fast pris och full koll www.taxi020. 2014 trevlig resa Nu med nya kläder! Med miljö i tanken Appen fast pris och full koll Skräddarsytt för dina behov Mångfald naturligt och nyttigt www.taxi020.se 020-20 20 20 020-20 20 20 020-20 20 20 020-20

Läs mer

Smart bilist på väg En broschyr om bilpooler Bilpool för den smarta bilisten! Ien bilpool är Du fri från bekymmer och det är nästan lika smidigt som med egen bil, men oftast mycket billigare Bilpool ligger

Läs mer

AQ ska vara världsledande inom kostnadseffektivitet, kvalitet, leveranssäkerhet, alerthet och service. Kort sagt reliable.

AQ ska vara världsledande inom kostnadseffektivitet, kvalitet, leveranssäkerhet, alerthet och service. Kort sagt reliable. våra värderingar we are reliable Vi kan produktion, vi agerar långsiktigt och vi satsar helhjärtat för att leva upp till kundernas förväntningar i fråga om kvalitet, leveransprecision och service. AQs

Läs mer

Nu är det dags för femkamp igen!!!

Nu är det dags för femkamp igen!!! Motorblocket Våren 2007 Nu är det dags för femkamp igen!!! Vi har beslutat att arrangera en femkamp i år också. Eftersom vi har begränsat med plats på vissa grenar så är antalet aktiva deltagare begränsat

Läs mer

Känn dig som hemma när du jobbar borta.

Känn dig som hemma när du jobbar borta. Känn dig som hemma när du jobbar borta. 1 Om StayAt Boende med plats för livet. StayAt är alternativet till traditionella hotellrum. En plats där du kan känna dig som hemma, samtidigt som du får ett gästvänligt

Läs mer

mjölby Trygga bilaffärer i 30 år

mjölby Trygga bilaffärer i 30 år mjölby Trygga bilaffärer i 30 år 2 Bilplåt Billackering Plastreparationer Bilrutor Tel Linköping 013-10 23 85 www.belami.nu 3 Välkommen till Bilhallen i Mjölby! Bilhallen i Mjölby är ett familjeföretag

Läs mer

Bondens Torg historia och framtid

Bondens Torg historia och framtid Bondens Torg historia och framtid Intresset för varor av bra kvalitet, närproducerat och miljövänligt, har under en lång tid ökat. Det ökade intresset har dock inte fullt ut kunnat mötas av lokala producenter,

Läs mer

Policy för resor och transporter i tjänsten

Policy för resor och transporter i tjänsten Styrdokument Policy för resor och transporter i tjänsten Giltighetstid 2012-02-01 2015-06-30 2 (6) Beslutshistorik Gäller från 2012-02-01 till och med 2015-06-30 Antagen av kommunstyrelsen 2002-10-30,

Läs mer

Hur upplever du att tävlingen Nordsjö Kalix Open genomförts i sin helhet

Hur upplever du att tävlingen Nordsjö Kalix Open genomförts i sin helhet Hur upplever du att tävlingen Nordsjö Kalix Open genomförts i sin helhet Bra genomförd tävling,hoppas den återkommer Riktigt bra för att vara första gången, gärna en något tuffare profil nästa år! Bra

Läs mer

furniture in time presented by Hans K

furniture in time presented by Hans K furniture in time presented by Hans K Rötter från Hyssna - från Hyssna till ett framgångsrikt internationellt möbelproducerande designföretag För den som är intresserad av möbler väcker namnet Hyssna direkt

Läs mer

Samtrans söker åkare!

Samtrans söker åkare! Samtrans söker åkare! Samtrans är privatägt och Sveriges ledande företag när det gäller skol- och handikapptransporter. Bolagets kunder är framförallt stadsdelar, kommuner och landsting men kunderna är

Läs mer

Välkomna till sommaren 2014

Välkomna till sommaren 2014 L L Välkomna till sommaren 2014 Tjäna på att resa! Bunkra sommar och sol i Heiligenhafen Konferens All Inclusive 7 golfbanor på 7 dagar Ullared med tjejgänget! L Välkommen till oss och vårt trevliga utbud

Läs mer

Man blir ju trött av att jobba!

Man blir ju trött av att jobba! Förord Ni undrar säkert varför jag skriver en bok, och framför allt varför ni ska ödsla er tid och läsa den? Jag är ju som vilken mamma som helst. Jag arbetar, hämtar, lämnar, hjälper till med läxor, lagar

Läs mer

Med tåget i tjänsten

Med tåget i tjänsten Med tåget i tjänsten Få ut maximalt av din resa Tåget tar dig från city till city, ofta fortare än du kanske tror. Du får dessutom en sammanhållen arbetstid utan avbrott. Du kan med andra ord kliva av

Läs mer

Tillsammans bygger vi Svevia.

Tillsammans bygger vi Svevia. Tillsammans bygger vi Svevia. För dig som arbetar på uppdrag av oss på Svevia. Vart är vi på väg? 2 Resan har börjat. Den här trycksaken vänder sig till dig som arbetar tillsammans med oss på Svevia. Du

Läs mer

Hur ser din nuvarande vardag ut, nu när du lagt ner din crosskarriär?

Hur ser din nuvarande vardag ut, nu när du lagt ner din crosskarriär? Premiären i Motocross SM går i Vissefjärda! SM i motocross kommer i år gå på 6 olika banor i olika delar av Sverige. Premiären i år kommer att gå på crossbanan Rövaredalen som ligger i Vissefjärda, en

Läs mer

Stefan Håkansson 28 år. Marcus Sundh 19 år

Stefan Håkansson 28 år. Marcus Sundh 19 år Stefan Håkansson har under sin korta tid i rallysporten redan satt sig i respekt med de talande resultaten och visat att han kan vara professionell i den här sporten. Stefan har en stark framåt anda och

Läs mer

Bli företaget kunderna älskar att köpa av

Bli företaget kunderna älskar att köpa av Workshop för småföretagare som vill framåt snabbare Bli företaget kunderna älskar att köpa av ******************************************************************************** WORKSHOP MED BJÖRN STRID OBS!

Läs mer

Samhällskunskap. Ett häfte om. -familjen. -skolan. -kompisar och kamratskap

Samhällskunskap. Ett häfte om. -familjen. -skolan. -kompisar och kamratskap Samhällskunskap Ett häfte om -familjen -skolan -kompisar och kamratskap 1 I det här häftet kommer du att få lära dig: Vad samhällskunskap är Hur olika familjer och olika slags vänskap kan se ut Hur barn

Läs mer

Våra kunniga och kompetenta medarbetare skapar och möjliggör vår framgång.

Våra kunniga och kompetenta medarbetare skapar och möjliggör vår framgång. Våra värderingar Våra kunniga och kompetenta medarbetare skapar och möjliggör vår framgång. Vi vill att de ska fortsätta se oss som sin framtida arbetsgivare. Vi vill också att vårt varumärke ska locka

Läs mer

Vår Verklighet. Vi har en vision. Grönsakshallen Sorunda. ska med glädje och passion skapa växtrikedom för våra kunder och oss själva.

Vår Verklighet. Vi har en vision. Grönsakshallen Sorunda. ska med glädje och passion skapa växtrikedom för våra kunder och oss själva. Vår Verklighet Vår Verklighet Gunnar Netz, vd Grönsakshallen Sorunda Vi har en vision Grönsakshallen Sorunda ska med glädje och passion skapa växtrikedom för våra kunder och oss själva. Det var en gång..

Läs mer

Swedish 2015 PUBLIC EXAMINATION. Continuers Level. Transcript. Section 1: Listening and Responding

Swedish 2015 PUBLIC EXAMINATION. Continuers Level. Transcript. Section 1: Listening and Responding 2015 PUBLIC EXAMINATION Swedish Continuers Level Section 1: Listening and Responding Transcript 2015 Board of Studies, Teaching and Educational Standards NSW Section 1, Part A Question 1, Text 1 Välkommen

Läs mer

Utredning av färdtjänsten

Utredning av färdtjänsten 13-3-1 1 (16) Utredning av färdtjänsten Bakgrund Socialnämnden beslutade 12-11-, 122 att ge förvaltningen i uppdrag att utföra en utredning av färdtjänsten. Utredningen skulle innehålla en prisjämförelse

Läs mer

Sida 2. Toarps Mk Verksamhetsberättelse Toarps Mk för tiden 2011-01-01 till 2011 12-31. Under året har Toarps MK haft följande sammansättning.

Sida 2. Toarps Mk Verksamhetsberättelse Toarps Mk för tiden 2011-01-01 till 2011 12-31. Under året har Toarps MK haft följande sammansättning. Verksamhetsberättelse Toarps Mk 2011 Sida 2 Toarps Mk Verksamhetsberättelse Toarps Mk för tiden 2011-01-01 till 2011 12-31 Under året har Toarps MK haft följande sammansättning. Styrelse Ordf: Dan Järbyn

Läs mer

Varför ska du köpa bil av oss?

Varför ska du köpa bil av oss? Varför ska du köpa bil av oss? Ett tryggt bilköp. De flesta vill köpa sin bil av någon man har stort förtroende för. Det gäller både nya och begagnade bilar. För oss handlar förtroende framförallt om två

Läs mer

Stor motorshow och rally den 10 maj

Stor motorshow och rally den 10 maj 38 th Tingsryd 9-11 maj 2013 www.southswedishrally.com Stor motorshow och rally den 10 maj vid Lokgatan på östra industriområdet i Tingsryd. Välkommen FRI ENTRÈ Startlista säljs på industriområdet på fredagen,

Läs mer

SÖNDAG 13 SEPTEMBER 2015. START pm

SÖNDAG 13 SEPTEMBER 2015. START pm SÖNDAG 13 SEPTEMBER 2015 START pm VIKTIG STARTINFORMATION Välkommen till Velothon Stockholm 2015! Nedan följer viktig information om tävlingen och evenemanget. För att garantera din säkerhet, och ett incidentfritt

Läs mer

värm upp på vägen föräldrainformation om smartare resor till och från träningen1

värm upp på vägen föräldrainformation om smartare resor till och från träningen1 värm upp på vägen föräldrainformation om smartare resor till och från träningen1 Alla vinner på smartare idrottsresor kontakt Katarina Bååth, katarina.baath@regionorebro.se Energikontoret Regionförbundet

Läs mer

hur människor i vårt företag och i vår omvärld ser på oss. för att uppfattas som empatiska och professionella. Skanska Sveriges Ledningsteam

hur människor i vårt företag och i vår omvärld ser på oss. för att uppfattas som empatiska och professionella. Skanska Sveriges Ledningsteam Vårt sätt att vara Vi är Skanska. Men vi är också ett stort antal individer, som tillsammans har ett ansvar för att vårt företag uppfattas på ett sätt som andra respekterar och ser upp till. Det är hur

Läs mer

DIN MEST KOMPLETTA LEVERANTÖR.

DIN MEST KOMPLETTA LEVERANTÖR. DIN MEST KOMPLETTA LEVERANTÖR. VÄLKOMMEN TILL VÅR VÄRLD Att delta på mässor är en investering, och som med alla investeringar ska den naturligtvis ge resultat. Vi på L-Konsult Exhibition är specialister

Läs mer

Kap.1 Packning. - Ok, säger Elin nu måste vi sätta fart för båten går om fem timmar!

Kap.1 Packning. - Ok, säger Elin nu måste vi sätta fart för båten går om fem timmar! Kap.1 Packning Hej jag heter Elin. Jag och min pojkvän Jonathan ska till Gotland med våra kompisar Madde och Markus. Vi håller på att packa. Vi hade tänkt att vi skulle tälta och bada sedan ska vi hälsa

Läs mer

INFOTAINMENT FÖRHÖJ KUNDUPPLEVELSEN UNDER RESAN. Optimera butiksmiljön efter kundernas behov LEADING DIGITAL SIGNAGE

INFOTAINMENT FÖRHÖJ KUNDUPPLEVELSEN UNDER RESAN. Optimera butiksmiljön efter kundernas behov LEADING DIGITAL SIGNAGE INFOTAINMENT FÖRHÖJ KUNDUPPLEVELSEN UNDER RESAN Optimera butiksmiljön efter kundernas behov LEADING DIGITAL SIGNAGE Annika Molin är projektledare för Västtrafiks satsning på digitala skärmar. Infotainmentsystemet

Läs mer

Vi på SmartLens UF erbjuder. Sverige tre olika kameralinser via web och direktförsäljning. Innehållsförteckning. 2 Affärsidé

Vi på SmartLens UF erbjuder. Sverige tre olika kameralinser via web och direktförsäljning. Innehållsförteckning. 2 Affärsidé Affärsplan 12/13 Innehållsförteckning 2 Affärsidé 3 Vara och Produktion Ledstjärnor 4 Kunder Marknadsföring 5 Marknad konkurrenter 6 Mission & Vision 7 Framtid 8 SWOT Vi på SmartLens UF erbjuder Smartphoneanvändaren

Läs mer

21-23 mars 2014 på Kistamässan i Stockholm

21-23 mars 2014 på Kistamässan i Stockholm För Älvräddarna har det i många år varit en självklarhet att träffa nya och gamla medlemmar i vår monter på Sportfiskemässan. 2014 års Sportfiskemässa utgör inget undantag, vi känner oss säkra på att den

Läs mer

Hur jag personligen blev rånad med Google Adwords

Hur jag personligen blev rånad med Google Adwords 1 Hur jag personligen blev rånad med Google Adwords Visste du att anledningen till att de flesta inte tjänar pengar med Adwords är för att du troligtvis fallit offer för alla de lögner som cirkulerar på

Läs mer

Snabbaste vägen till fiber för Sveriges landsbygd

Snabbaste vägen till fiber för Sveriges landsbygd Snabbaste vägen till fiber för Sveriges landsbygd Varför är det så viktigt med fiber? Det blir roligare med internet när det fungerar med full fart. Och så fort informationsöverföringen sker via fiber,

Läs mer

Mediaglide ett nytt sätt för ditt budskap att ta sig fram

Mediaglide ett nytt sätt för ditt budskap att ta sig fram Mediaglide ett nytt sätt för ditt budskap att ta sig fram Glid in och väck naturlig uppmärksamhet i de flesta miljöer med Mediaglide. Den ultimata branding-produkten syns väl och tar dig fram lätt där

Läs mer

www.alfredssontransport.com NÄR KVALITET, MILJÖ OCH PERSONLIGHET ÄR AVGÖRANDE

www.alfredssontransport.com NÄR KVALITET, MILJÖ OCH PERSONLIGHET ÄR AVGÖRANDE www.alfredssontransport.com NÄR KVALITET, MILJÖ OCH PERSONLIGHET ÄR AVGÖRANDE Familjen Alfredsson: Magnus, Heléne, Olle, Erik ETT INNOVATIVT FAMILJEFÖRETAG Alfredsson Transport startades redan 1937. Idag

Läs mer

MED KÄPP OCH RULLSTOL I INDIEN

MED KÄPP OCH RULLSTOL I INDIEN MED KÄPP OCH RULLSTOL I INDIEN Foto Gunilla Löfgen MED KÄPP OCH RULLSTOL I INDIEN Med förslitning i ländrygg och artros i en höft begränsas mina fysiska aktiviteter. Att promenera mer än kortare sträckor

Läs mer

Hallå! Som ni märker så har infobladet fått sig en ny layout. Jag hoppas att den uppskattas och ni får mer än gärna lämna feedback till mig!

Hallå! Som ni märker så har infobladet fått sig en ny layout. Jag hoppas att den uppskattas och ni får mer än gärna lämna feedback till mig! Hallå! Som ni märker så har infobladet fått sig en ny layout. Jag hoppas att den uppskattas och ni får mer än gärna lämna feedback till mig! Givetvis hoppas jag att ni har eller har haft en riktigt trevlig

Läs mer

ORDFÖRANDE HAR ORDET

ORDFÖRANDE HAR ORDET VINTER 2011 ORDFÖRANDE HAR ORDET Det gamla året är snart slut och det nya hälsar vi välkommet. Jag tackar er alla för det gångna året och för allt ni har gjort för föreningen. Jag hoppas mycket på ert

Läs mer

Projektbeskrivning Tri4Fun Väst 2013

Projektbeskrivning Tri4Fun Väst 2013 Projektbeskrivning Tri4Fun Väst 2013 Projektbeskrivningen är tänkt som ett komplement till återrapporten i IdrottOnline för att ge en inblick i projektet utöver de siffror som redovisas i återrapporten.

Läs mer

Stall Flitige Lise. Resan. Boende

Stall Flitige Lise. Resan. Boende Stall Flitige Lise Jag hade min praktik med Klara Winkler, vi åkte ner till Holland, till stall Flitige Lise. Stall Flitige Lise är ett försäljnings och tillridningsstall. De flesta av hästarna ägs av

Läs mer

Rätt fart såklart! Fem goda skäl att hålla koll på hastigheten

Rätt fart såklart! Fem goda skäl att hålla koll på hastigheten Rätt fart såklart! Fem goda skäl att hålla koll på hastigheten Har du koll på fördelarna med rätt fart? I detta häfte finns bra argument för varför vi som kör lastbil ska hålla hastighetsgränserna och

Läs mer

tokiga transporter SPN-uppdrag

tokiga transporter SPN-uppdrag HUVUDUPPGIFT: Hur reser vuxna egentligen? 1. Hur reser vuxna egentligen? Välj ut en vuxen i din närhet som du litar på och träffar ofta. Välj ut tre dagar under arbetsveckan (måndag till fredag) då du

Läs mer

Tänk dig att var du än är kan få tag på en miljöbil som är ren, fräsh, och modern som du har tillgång till dygnet runt. Det spelar ingen roll var du

Tänk dig att var du än är kan få tag på en miljöbil som är ren, fräsh, och modern som du har tillgång till dygnet runt. Det spelar ingen roll var du Tänk dig att var du än är kan få tag på en miljöbil som är ren, fräsh, och modern som du har tillgång till dygnet runt. Det spelar ingen roll var du är, eller var du är på väg det finns alltid en bil i

Läs mer

Kör längre spara. Alla verkstäderna vi har

Kör längre spara. Alla verkstäderna vi har BILEKONOMI AV MIKAEL STJERNA/TEKNIKENS VÄRLD Kör längre spara Samma service, samma bil. Men du sparar över 2 000 kr på att välja rätt verkstad. Privata Affärer har jämfört priserna på Volvooch Saab-verkstäder.

Läs mer

Färdtjänst. En del av kollektivtrafiken. Information om regler och avgifter för färdtjänst i Nordanstigs kommun

Färdtjänst. En del av kollektivtrafiken. Information om regler och avgifter för färdtjänst i Nordanstigs kommun Färdtjänst En del av kollektivtrafiken Information om regler och avgifter för färdtjänst i Nordanstigs kommun 2 Vad är färdtjänst? Färdtjänst är en del av kollektivtrafiken. Färdtjänstresan är en resa

Läs mer

Booking, Dispatch and Tracking system. birssi.net

Booking, Dispatch and Tracking system. birssi.net Booking, Dispatch and Tracking system Birssi.net har utvecklats i samarbete med yrkesmänniskor från taxi-branschen och drar nytta av modern teknologi. Ett av målen med Birssi.net är att ge taxiförmedlings-centralen

Läs mer

Resultat av enkätundersökning

Resultat av enkätundersökning En undersökning bland resenärer på utbildningslinjen genomfördes i november 2012 genom en pappersenkät med nio frågor. Enkäten gavs ut både på svenska och engelska. Enkäten distribuerades till resenärer

Läs mer

Årgång 8 Nr 1 Februari 2005 SKOTERCAFÉT AFTERWORK ÅRSMÖTEN VARGHOPPET MÅNADSERBJUDANDE HOS VARGEN KARELENS FOLK. Sida 1

Årgång 8 Nr 1 Februari 2005 SKOTERCAFÉT AFTERWORK ÅRSMÖTEN VARGHOPPET MÅNADSERBJUDANDE HOS VARGEN KARELENS FOLK. Sida 1 Årgång 8 Nr 1 Februari 2005 SKOTERCAFÉT AFTERWORK ÅRSMÖTEN VARGHOPPET MÅNADSERBJUDANDE HOS VARGEN KARELENS FOLK Sida 1 MANUSSTOPP DEN 20:E I VARJE MÅNAD MATERIAL TILL REDAKTIONEN SKICKAS TILL: Carina Segerlund

Läs mer

Utvärdering. Hur nöjd är du med dagen som helhet?

Utvärdering. Hur nöjd är du med dagen som helhet? Utvärdering Hur är du med dagen som helhet? miss B. 2 4 12,1 C. 3 19 57,6 10 30,3 Total 33 100 97,1% (33/34) Bra ordnat trots sista-minuten-återbud Familjeverkstaden blev inställd pga sjukdom Det blev

Läs mer

Praktikrapport. Sofia Larsson MKVA12, HT12

Praktikrapport. Sofia Larsson MKVA12, HT12 Praktikrapport Facetime Media är en byrå belägen i Lund som hjälper företag att marknadsföra sig via sociala medier. I nuläget är det främst Facebook som är aktuellt men tanken är att företaget i framtiden

Läs mer

Bilen och miljön Våren 2013

Bilen och miljön Våren 2013 Bilen och miljön Våren 2013 OM SBM Bilägarpanel SBM Bilägarpanel är en konsument- och användarpanel sammansatt av ett stort antal bilägare med varierande ålder, kön, social bakgrund, trafikvana och bilerfarenhet.

Läs mer

SSU:s Klubbmaterial Aktiviteter demokrati och ekonomi aktiva förtroendevalda medlemmar. www.ssu.se

SSU:s Klubbmaterial Aktiviteter demokrati och ekonomi aktiva förtroendevalda medlemmar. www.ssu.se a v ti k A SSU:s Klubbmaterial Aktiviteter demokrati och ekonomi aktiva förtroendevalda medlemmar www.ssu.se publicerat våren 2013 AKTIVA De aktiva är de som arrangerar aktiviteter i SSU-klubben och bär

Läs mer

Nu, då och sen. m i n e g e n b o k

Nu, då och sen. m i n e g e n b o k Nu, då och sen m i n e g e n b o k Innehåll Hur mår du idag? Rita ansikten i den gula ringen! Hej! Det här är din egen bok 3 Det här är jag idag 4 5 Min resa 6 Mitt nya hem 7 Så här såg det ut där jag

Läs mer

Ditt professionella rykte är din främsta tillgång

Ditt professionella rykte är din främsta tillgång Ditt professionella rykte är din främsta tillgång Namn: Erik Fors-Andrée Ditt professionella rykte Erik är en driven visionär, inspirerande ledare och genomförare som med sitt brinnande engagemang får

Läs mer

barnhemmet i muang mai tisdag 30 september - söndag 23 november, 2014

barnhemmet i muang mai tisdag 30 september - söndag 23 november, 2014 barnhemmet i muang mai tisdag 30 september - söndag 23 november, 2014 Oktober och nästan hela november har gått sedan sist och oj vad vi har hunnit med mycket! Barnen har fått sina mitterminsbetyg de har

Läs mer

EN LITEN SKRIFT FÖR DIG SOM VILL ATT DITT BARN SKA GÅ LÅNGT

EN LITEN SKRIFT FÖR DIG SOM VILL ATT DITT BARN SKA GÅ LÅNGT EN LITEN SKRIFT FÖR DIG SOM VILL ATT DITT BARN SKA GÅ LÅNGT VILL DU ATT DINA BARN SKA GÅ LÅNGT? LÄS DÅ DET HÄR. Det är med resvanor precis som med matvanor, de grundläggs i tidig ålder. Både de goda och

Läs mer

Innehållsförteckning Rudolf sida 1 Welcome to New York sida 2 Mystiska tjejen sida 3 Rymlingen Rebecka sida 4 Passet sida 5 Fångad sida 6

Innehållsförteckning Rudolf sida 1 Welcome to New York sida 2 Mystiska tjejen sida 3 Rymlingen Rebecka sida 4 Passet sida 5 Fångad sida 6 Innehållsförteckning Rudolf sida 1 Welcome to New York sida 2 Mystiska tjejen sida 3 Rymlingen Rebecka sida 4 Passet sida 5 Fångad sida 6 Rudolf Nu ska jag berätta om Rudolf Rudenstam. Rudolf är 38 är

Läs mer

Las Vegas med Fightplay & Ciceron

Las Vegas med Fightplay & Ciceron UFC 116 Las Vegas Las Vegas med Fightplay & Ciceron Las Vegas är en stad som måste upplevas. Ingen stad i världen erbjuder den kombination av nöje, lyx, solsemester och shopping som Vegas. På dagarna kan

Läs mer

H A M M A R S K I Ö L D & CO 1

H A M M A R S K I Ö L D & CO 1 HAMMARSKIÖLD & CO 1 Välkommen till Hammarskiöld & Co! Hammarskiöld & Co är en av Sveriges ledande advokatbyråer inom affärsjuridik. I den här broschyren kan du läsa om vår inriktning, hur vi arbetar och

Läs mer

Vad kan man göra för att få fler att åka kollektivt?

Vad kan man göra för att få fler att åka kollektivt? 1 Vad kan man göra för att få fler att åka kollektivt? Inledning.3 Bakgrund.3 Syfte 3 Metod...4 Resultat 4 Slutsats 4 Felkällor... 5 Avslutning...5 Datum: 21/5-2010 Handledare: Gert Alf Namn: Lukas Persson

Läs mer

VERKSAMHETSPLAN 2013-2016

VERKSAMHETSPLAN 2013-2016 VERKSAMHETSPLAN 2013-2016 F&S Järfälla är det självklara valet när en person vill börja träna. För de som redan är igång och tränar är F&S Järfälla den självklara mötesplatsen en plats där man vill hänga.

Läs mer

NYA RESVAL TILL OCH FRÅN JOBBET

NYA RESVAL TILL OCH FRÅN JOBBET VI BYGGER 16 NYA STATIONER I SKÅNE OCH SMÅLAND så att fler kan ta tåget till arbete, skola och fritid PROJEKT PÅGATÅG NORDOST OCH KRÖSATÅG Kommer du också att ta tåget? NYA RESVAL TILL OCH FRÅN JOBBET

Läs mer

Las Vegas med Fightplay & Ciceron

Las Vegas med Fightplay & Ciceron UFC 116 Las Vegas Las Vegas med Fightplay & Ciceron Las Vegas är en stad som måste upplevas. Ingen stad i världen erbjuder den kombination av nöje, lyx, solsemester och shopping som Vegas. På dagarna kan

Läs mer

Ätstörningar. Att vilja bli nöjd

Ätstörningar. Att vilja bli nöjd Ätstörningar Ätstörningar innebär att ens förhållande till mat och ätande har blivit ett problem. Man tänker mycket på vad och när man ska äta, eller på vad man inte ska äta. Om man får ätstörningar brukar

Läs mer

Uppgift: 1 På spaning i hemmet.

Uppgift: 1 På spaning i hemmet. Julias Energibok Uppgift: 1 På spaning i hemmet. Min familj tänker redan ganska miljösmart, men det finns såklart saker vi kan förbättra. Vi har redan bytt ut alla vitvaror till mer energisnåla vitvaror.

Läs mer

Början på en grönare resa. Väg- och järnvägsdata. ISA för smidigare, grönare. och tryggare transporter

Början på en grönare resa. Väg- och järnvägsdata. ISA för smidigare, grönare. och tryggare transporter 000100010000111101010111000111110000101000010011100000100101110000100000010001111100010101010100011110000100001111100011111000010100001001110000 000100000010001111100010101011110101000010001000011110101011100011111000010100001001110011110101000010001000011110101011100011111000010100001001110

Läs mer

Pressen hyllar nya Passat GTE

Pressen hyllar nya Passat GTE Pressen hyllar nya Passat GTE En laddhybrid har nog aldrig varit så attraktiv som nu. Bytbil.com, 28 augusti Grönare mil med bil är svårt att finna i den här populära klassen. TT (Nyhetsbyrå), november

Läs mer

-ett minne för livet.

-ett minne för livet. -ett minne för livet. Nu väcks Musikaliska till liv med nytt mål och nya färdriktningar - allt i musikens tecken. I hjärtat av Stockholm finner vi en av huvudstadens mest exklusiva och anrika konsertlokaler.

Läs mer

Handelsminister Ewa Björling har ett. Alltid i förarsätet

Handelsminister Ewa Björling har ett. Alltid i förarsätet intervju Alltid i förarsätet Handelsminister Ewa Björling beskriver sig som envis, otålig och förmodligen Sveriges sämsta baksätesförare. Till vardags styr hon över svensk handelspolitik. På fritiden kopplar

Läs mer

Mitt Jobb svenska som andraspråk

Mitt Jobb svenska som andraspråk AV-nummer 41511tv 1 Mitt Jobb svenska som andraspråk Programvinjett Buba veterinär /Veterinären Buba Badjie tar emot dagens första patient, en katt, på djurkliniken i Bromma./ Kattens ägare: Tjena. Vem

Läs mer

Club Phonera. Phonera bäst igen! Phonera 10 år 2010. Stor jultävling! Club Phonera medlemstidning December 2009

Club Phonera. Phonera bäst igen! Phonera 10 år 2010. Stor jultävling! Club Phonera medlemstidning December 2009 Club Phonera Club Phonera medlemstidning December 2009 Sveriges mest nöjda kunder Phonera bäst igen! Sveriges mest nöjda kunder 2009 enligt SKI! 2009 Phonera 10 år 2010 Missa inte jubileumserbjudandet,

Läs mer

Jag har legat vaken hela natten, sa hon, och bara tänkt på honom. Hon fnissade till. Hon vände sig mot mig och det lyste om henne.

Jag har legat vaken hela natten, sa hon, och bara tänkt på honom. Hon fnissade till. Hon vände sig mot mig och det lyste om henne. Del 1 Det är jag som är kvar. Det är jag som ska berätta. Jag kände dem båda två, kände till hur de levde och hur de dog. Det är inte länge sedan det hände. Jag är ung, som de. Som de? Kan det vara möjligt?

Läs mer

LINKÖPINGS GOLFKLUBB Vi älskar golf

LINKÖPINGS GOLFKLUBB Vi älskar golf LINKÖPINGS GOLFKLUBB Vi älskar golf Vi älskar golf! Välkommen att dela vår passion för världens roligaste spel. Elitspelare, nybörjare, barnfamilj, pensionär kom precis som du är. För oss är det viktigt

Läs mer

Pärlan vid Asundens strand

Pärlan vid Asundens strand Pärlan vid Asundens strand KO N F E R E N S L Å T D I G I N S P I R E R A S AV G O D M AT O C H VA C K R A V Y E R Där Östergötland är som skönast, vid sjön Åsunden, ligger Rimforsa Strand den perfekta

Läs mer

FÄRDTJÄNST. den särskilda kollektivtrafiken

FÄRDTJÄNST. den särskilda kollektivtrafiken FÄRDTJÄNST den särskilda kollektivtrafiken Färdtjänst Färdtjänst är en form av kollektivtrafik och inte en vanlig taxiresa. All färdtjänst bygger på samåkning. Färdtjänst kan beviljas för personer med

Läs mer

Engagerade medarbetare skapar resultat!

Engagerade medarbetare skapar resultat! Föreläsningsanteckningar Berit Friman, vd Dale Carnegie Sverige 11 februari 2015 Engagerade medarbetare skapar resultat! Berit Friman är en av Sveriges mest erfarna föreläsare och utbildare inom områdena

Läs mer

Boka på www.taxibil.se med Konto

Boka på www.taxibil.se med Konto Boka på www.taxibil.se med Konto Logga in Sidan 02 Boka Sidan 03-04 Fakturareferens Sidan 04 Kostnadsställe Sidan 04 Fakturainfo Sidan 05 Boka returresa Sidan 06 Bokningslista Sidan 06-08 Avboka Sidan

Läs mer

Insekternas värld Jorden i fara, del 1. KG Johansson

Insekternas värld Jorden i fara, del 1. KG Johansson Insekternas värld Jorden i fara, del 1 KG Johansson SMAKPROV Publicerad av Molnfritt Förlag Copyright 2014 Molnfritt Förlag Den fulla boken har ISBN 978-91-87317-31-6 Boken kan laddas ned från nätbutiker

Läs mer

Uppstart. Till nya studenter på Rättsvetenskapliga programmet och Juristprogrammet. 2012 Juridiska Föreningen vid Örebro universitet

Uppstart. Till nya studenter på Rättsvetenskapliga programmet och Juristprogrammet. 2012 Juridiska Föreningen vid Örebro universitet Uppstart Till nya studenter på Rättsvetenskapliga programmet och Juristprogrammet 2012 Juridiska Föreningen vid Örebro universitet VÄLKOMMEN INNEHÅLL Hej! Hej! Välkommen till oss rättsvetar- och juriststudenter

Läs mer

STYR FÖRETAGET FRÅN RATTEN Mobilt GPS-system för minskad administration och snabbare fakturering

STYR FÖRETAGET FRÅN RATTEN Mobilt GPS-system för minskad administration och snabbare fakturering STYR FÖRETAGET FRÅN RATTEN Mobilt GPS-system för minskad administration och snabbare fakturering UTNYTTJA ARBETSDAGEN MAXIMALT Med ett bra och enkelt system är administrationen redan klar när du parkerar

Läs mer

Benessere 5-12 Oktober 2013

Benessere 5-12 Oktober 2013 Benessere 5-12 Oktober 2013 I ett arrangemang med välmående på den prestigefyllda vingården Villa Sparina i Italien, välkomnar vi Dig att boka plats till nästa resa där programmet består av avkoppling,

Läs mer

SJ Biz Det är klokt att ta tåget i jobbet SJ Biz. Det är klokt att ta tåget i tjänsten

SJ Biz Det är klokt att ta tåget i jobbet SJ Biz. Det är klokt att ta tåget i tjänsten 2267 SJ Biz Det är klokt att ta tåget i jobbet SJ Biz Det är klokt att ta tåget i tjänsten Res smart med SJ Det går som tåget brukar man säga när det går bra. Och det finns så klart en sanning bakom det.

Läs mer

EXPERTER 12 NYA. Gör det enklare att vara proffs

EXPERTER 12 NYA. Gör det enklare att vara proffs EXPERTER 12 NYA Gör det enklare att vara proffs Det är det personliga handslaget som skiljer oss från mängden. MED AHLSELL SOM LEVERANTÖR FÅR DU: En trygg partner. Tillgång till marknadens bredaste ortiment

Läs mer

Nära Varandra. Ett läromedel om relationer, sex och att leva tillsammans

Nära Varandra. Ett läromedel om relationer, sex och att leva tillsammans Nära Varandra Ett läromedel om relationer, sex och att leva tillsammans 2 Nära Varandra det här vill vi! Relationer är det viktigaste vi har. Vi människor vill hitta sätt att, som det här häftet heter,

Läs mer

BMW X5. När Sheer du älskar. www.bmw.com. allt annat än statisk elektricitet.

BMW X5. När Sheer du älskar. www.bmw.com. allt annat än statisk elektricitet. Annons Hela denna bilaga är en annons från BMW Annons BMW The all-new i BMW X5 www.bmw.com När Sheer du älskar Driving att köra Pleasure allt annat än statisk elektricitet. BILEN SOM ÄR BYGGD AV KOL ISTÄLLET

Läs mer

Julvandring 1. Julvandring 1 ur Jul- och påskvandringar Lotta Sundberg och Argument Förlag, 2010

Julvandring 1. Julvandring 1 ur Jul- och påskvandringar Lotta Sundberg och Argument Förlag, 2010 Julvandring 1 8 Roller Guide... Station 1: Maria... Ängel... Station 2: Josef... INTRODUKTION Guiden kan introducera vandringen ungefär så här: Välkomna! Nu ska vi göra en speciell resa en tidsresa! Vi

Läs mer

Information. ALLT ni BEHÖVER VETA OM SOCKGROSSISTENS försäljning. för SKOLKLASSER. Vi lämnar alltid ett års garanti på våra produkter

Information. ALLT ni BEHÖVER VETA OM SOCKGROSSISTENS försäljning. för SKOLKLASSER. Vi lämnar alltid ett års garanti på våra produkter Information ALLT ni BEHÖVER VETA OM SOCKGROSSISTENS försäljning Ett enkelt sätt att TJÄNA PENGAR för SKOLKLASSER och FÖRENINGAR Vi lämnar alltid ett års garanti på våra produkter VÄLKOMMEN till SOCKGROSSISTEN!

Läs mer

Information till dig som vårdnadshavare

Information till dig som vårdnadshavare Dnr 5.3.1-587/2015 Ekonomi och styrning, Sida 1 (5) Planeringsenheten 2015-03-09 Information Information till dig som vårdnadshavare Frågor & svar gällande skolskjuts för fristående skola eller för kommunal

Läs mer

Det här är vi! EN BOK OM VAD VI TYCKER ÄR VIKTIGT

Det här är vi! EN BOK OM VAD VI TYCKER ÄR VIKTIGT Det här är vi! EN BOK OM VAD VI TYCKER ÄR VIKTIGT Vi är samma lag Vi levererar minnen Ledande branschkunskap Våga sticka ut Ingen kund är den andra lik Glöd Vi är alla stolta ambassadörer Utstråla glädje

Läs mer

Swedish 2014 PUBLIC EXAMINATION. Continuers Level. Transcript. Section 1: Listening and Responding

Swedish 2014 PUBLIC EXAMINATION. Continuers Level. Transcript. Section 1: Listening and Responding 2014 PUBLIC EXAMINATION Swedish Continuers Level Section 1: Listening and Responding Transcript 2014 Board of Studies, Teaching and Educational Standards NSW Section 1, Part A Text 1 Angelica, om vi vill

Läs mer

Mässan med allt fokus på lätta arbetsfordon!

Mässan med allt fokus på lätta arbetsfordon! UTSTÄLLARINBJUDAN Mässan med allt fokus på lätta arbetsfordon! 16 17 oktober 2013 UTSTÄLLARINBJUDAN Bilar som Jobbar rullar nu in på Stockholmsmässan Efter en succéartad premiär 2011 på Infra City tar

Läs mer

barnhemmet i muang mai torsdag 22 januari - söndag 12 april, 2015

barnhemmet i muang mai torsdag 22 januari - söndag 12 april, 2015 barnhemmet i muang mai torsdag 22 januari - söndag 12 april, 2015 Det är skollov och väldigt tyst här på barnhemmet. Några av våra barn är hemma och hälsar på i sina hembyar och sju av våra pojkar har

Läs mer

Resor med buss eller tåg i Västmanland

Resor med buss eller tåg i Västmanland Resor med buss eller tåg i Västmanland Här kan du läsa hur du ska göra när du vill resa med buss och tåg i Västmanland Bolaget du reser med heter VL. Du får veta var du kan köpa biljetter och hur du gör

Läs mer