TREVLIG RESA. Vi bryr oss! Det är uppenbart att vi behövs. Taxi genom tiderna. Boka smidigt med APP & WEBB.

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "TREVLIG RESA. Vi bryr oss! Det är uppenbart att vi behövs. Taxi genom tiderna. Boka smidigt med APP & WEBB. www.taxi020.se"

Transkript

1 TREVLIG RESA 2015 Kattis Ahlström, BRIS Det är uppenbart att vi behövs Taxi genom tiderna historik & kuriosa Boka smidigt med APP & WEBB Jonna E:son Brådhe, rallyförare sedan 16 års ålder: Det går inte att tveka när det blåser på i 200 kilometer i timmen. Vi bryr oss! Nytt samarbete med BRIS Satsningar för miljö & säkerhet

2 vi har slopat alla gamla abonnemang. Istället väljer du vad du vill ha: 123 Först väljer du en mobil. Eller hoppar över det om du redan har en. Sen väljer du hur mycket du vill prata och SMS:a. Välj hur mycket data du vill ha. Klart!

3 trevlig resa! Välkommen till årets utgåva av Trevlig resa! I detta nummer berättar vi bland annat om en av våra stora hjärtefrågor, nämligen att ha en verksamhet som bygger på omtanke. För oss är detta ytterst viktigt. Visst är vi, precis som alla andra bolag, måna om att göra goda ekonomiska resultat men detta hindrar inte att vi har som mål att all vår verksamhet genomsyras av omtanke av olika slag. Omtanke i tankarna Det gäller till att börja med omtanke om våra medarbetare. Vi vill till exempel att alla ska få bästa tänkbara förutsättningar att göra ett bra jobb, vilket bland annat har lett till att vi drar igång en egen svenskundervisning i samarbete med Röda Korset för våra medarbetare. Det hjälper dem i arbetet, men gör också att de har lättare att få en bra vardag i det svenska samhället överhuvudtaget. Sedan vill vi givetvis visa våra kunder omtanke. Utan nöjda kunder skulle vår verksamhet inte kunna existera, så enkelt är det ju. För att kunna erbjuda bästa möjliga upplevelse av taxiresan ser vi därför bland annat till att kontrollera våra bilar regelbundet och att utbilda våra chaufförer på olika sätt; vi har exempelvis startat egna kurser i lokalkännedom för att på det sättet se till att de kan ge bästa tänkbara service. Vårt samarbete med Naturskyddsföreningen är däremot etablerat sedan ett antal år, och är en naturlig följd av det uttalade målet att vi ska bidra till en minskad miljöpåverkan. Vi har till exempel själva som konkret mål att ha nollutsläpp år 2025, vilket kräver att vi tar detta arbete på allvar för att nå vårt mål. En annan del av samhällsarbetet handlar om ökad jämställdhet inom olika områden, och eftersom vi är i en bransch där bilar har en stor betydelse känns det naturligt att vi ska agera för att kvinnor ska få en mer framträdande roll i olika rallysammanhang. Läs intervjuerna med de inspirerande Jonna E:son Brådhe och Ramona Karlsson i detta nummer! Till sist hoppas jag att du har glädje av vår stora genomgång av taxins historia. Själv hittade jag en massa oväntad och rolig fakta när jag läste den artikeln. Trevlig läsning! Claes Löfvenberg, VD Men vi tittar även utanför vår verksamhet, vilket har gjort att vi samarbetar med organisationer som på olika sätt bidrar till ett bättre samhälle. Nytt för i år är att vi har inlett ett samarbete med BRIS, som gör otroligt viktiga insatser för barn runt om i landet. Det är vi mycket stolta över att kunna bidra till! Huvudkontor: Taxi 020 AB Löfströms Allé Sundbyberg Växel/Servicecenter Administration Mån-fre lunchstängt Fax Ansvarig utgivare: Claes Löfvenberg Redaktör: Peter Wiklund Formgivning: Caroline Adolfsson Original: Sofia Fasth Mediasäljare: Heléne Fransson Projektledare: Micael Lindgren Produktion: Roxx Communication Group, Tryck: Printfabriken, april 2015

4

5 trevlig resa! Service till långlöpare Asics Stockholm Marathon är först i världen med att erbjuda brytbilar åt de deltagare som inte kan fullfölja det långa loppet. Den 30 maj, när årets maratonlöpare ska ta sig runt Stockholm, kommer det att finnas Taxi 020-bilar vid fem eller sex platser längs loppet. De som inte mäktar med ansträngningen och tvingas bryta får då skjuts till Östermalms IP där start och målgång sker. Detta är alltså unikt för Stockholm; bryter man i exempel New York Marathon är det bara att försöka ta sig tillbaka bäst man kan på egen hand Vid Östermalms IP finns det också en speciell taxizon med en värd som ser till kunderna snabbt får en bil. Den zonen får enbart användas av Taxi 020-bilar, så att man ska vara säker på att få en bra resa efter evenemanget. Se upp! Alla ni som reser till Stockholm för att springa eller titta på loppet, tänk på att kontrollera taxibilen innan ni hoppar in och åker iväg. Det finns flera seriösa bolag i staden, men dessvärre ett antal oseriösa också. Du kontrollerar lätt priset genom att titta på den gula prismarkeringen i bakrutan. Seriösa aktörer har ett jämförpris (den största siffran) på upp till 350 kronor (i feb 2015), men det finns exempel på jämförpriser på upp till kronor! maj 30 maj Foto: Martin Ekequist Elitloppet Solvalla Stockholms Travsällskap arrangerar ett av världens mest renommerade travlopp som avgörs den sista söndagen i maj på Solvalla. 16 av världens bästa hästar bjuds in för att göra upp i två försök och en final, båda över sprinterdistansen meter. Elitloppshelgen räknas med sina över besökare som ett av Stockholms största evenemang. Taxi 020 finns på plats som partner till Elitloppet med bilar åt besökarna.

6 taxins historia Taxi genom tiderna Människor har i alla tider behövt hjälp att förflytta sig mellan olika platser. Det har skett med bärstolar, hästskjuts, slädar, båtar, flygplan, cyklar och sedan slutet av 1800-talet är det bilar som gäller. För att sätta ett pris på tjänsten används en taxameter, ett system som har anor till det antika Rom. Då var en mekanism kopplad till ett av vagnshjulen, så att små kulor släpptes ut i takt med att hjulet roterade. Taxipriset bestämdes av hur många kulor som hade släppts ut under resans gång.

7 trevlig resa! Taxibilar redo vid järnvägsstationen i Vetlanda, omkring år Foto: Vetlanda Museum 1600-talet Den första dokumenterade hästdroskan att hyra för enstaka resor börjar köras i London I Paris ligger de några decennier efter, och den första hyrdroskan dyker upp i Paris Ordet droska härstammar från ryskans drozjki, som i sin tur kommer från drogi vilket betyder vagnsunderrede. Den svenska gästgiveriordningen från 1649 ålägger gästgiverierna skyldigheten att skjutsa resande mot betalning. Denna stadga finns kvar till 1933, alltså långt efter att häst och vagn ersatts av bilar talet Bärstolar börjar användas i svenska städer, efter utländska förebilder. De blir populära, trots att transporten inte är särskilt snabb, och det anses vara ett nöje att bli buren runt i staden talet I Stockholm försöker två bröder konkurrera ut hästdroskorna på 1890-talet med egenkons truerade trehjuliga taxicyklar. De lyckas inte. De tidiga motordrivna taxibilarna är eldrivna och kallas kolibrier på grund av hur de låter. I Paris börjar världens första bensindrivna taxi användas Samma år köper Sveriges dåvarande kronprins och sedermera kung Gustaf V en hästvagnsliknande Daimler som tillverkats i Tyskland. Den motorintresserade kronprinsen är inte nöjd med kapaciteten i sin investering, och säljer den efter sommaren till AB Taxameter. Den blir direkt otroligt populär och stockholmarna står på kö för att få åka med nymodigheten kommer den första specialbyggda taxin med taxameter, en Daimler Victoria, som rullar på Stuttgarts gator. Detta kan då sägas vara världens första taxibil.

8 talet taxins historia 1900-talet 1907 introduceras taxibilar i New York. Där börjar de kallas taxicab efter det franska taxi-metre, vilket i sin tur har sitt ursprung i latinets taxa ( värde ) och grekiska metron ( mäta ). New York-bilarna målas tidigt gula, eftersom man inser att det gick lätt att få syn på en gul bil på långt håll. I början av seklet börjar droskbilarna bli vanligare även på Stockholms gator. De är byggda enligt hästvagnmakarnas tradition, utan väggar eller dörrar, men med mattor, gardiner och askkopp. Och takhöjden är väl tilltagen, så att kunderna kan bära höga hattar. Den första förordningen kring hastighetsgränser för de svenska droskbilarna fastställer år 1907 att den högsta tillåtna hastigheten är 15 km/h i dagsljus, och 10 km/h i mörker och dimma. Gränsen är så lågt satt att hästdroskorna kommer i kapp bilarna på gatorna. Polisen godkänner kläder En dom i Arbetsdomstolen i juni 1937 slår bland annat fast regler kring chaufförernas klädsel: Tjänstebeklädnad. Mom. 1. Droskägaren tillhandahåller sina droskförare fri beklädnad under tjänstgöringen. Beklädnaden, som till snitt och beskaffenhet skall godkännas av polismyndigheten, utgöres av kavaj, byxor och mössa av tyg samt benkläder. För den kallare årstiden tillkommer vinterkappa. Mom. 2. Där icke avtalsenliga beklädnadspersedlar tillhandahållas, utgår en ersättning av 50 öre pr pass. Mom. 3. Beklädnaden skall av droskförare hållas ren och väl vårdas. På 1920-talet kommer det verkliga uppsvinget för den svenska taxirörelsen. Världskriget är över och den pålitliga T-Forden kan köpas för en billig penning blir körriktningsvisare nödvändiga, och den etablerade metoden att visa riktningen genom utsträckning av hand eller piska slopas talet Nu börjar tvåvägsradion användas, och gör det möjligt för beställningscentraler att ta upp beställningar och sedan skicka taxibilar till en viss adress. Under andra världskriget är det brist på bensin och däck. Dessutom har staten rätt att kräva att taxibilar ska användas för militärt bruk. Det är en krävande tid på många sätt. När kriget är slut höjs levnadsstandarden och taxitjänsterna blir mer efterfrågade talet Nu kommer nästa prövning för branschen, när privatbilismen ökar lavinartat och minskar behovet av taxiresor. Vid denna tid börjar också de svenska taxibilarna kunna ha inbyggda telefoner. Sändaren, som sitter i bilen, liknar en förvuxen skokartong i metall och mottagaren är en ännu större låda på stationen. I bilen hänger en lur som är likadan som på hemtelefonen talet För att få taxibilarna att synas bättre, när det är så många privatbilar på gatorna, börjar man att använda lysande takskyltar på en båge.

9 trevlig resa! talet Färdtjänstsystemet utvecklas i Sverige och 1975 kommer en lag om att kommunerna ska tillhandahålla färdtjänst åt sina invånare. De flesta av dessa resor görs med taxi, vilket alltsedan dess har varit en viktig inkomstkälla för taxibolagen talet 1982 kommer ett beslut om att taxikunderna ska ha rätt att använda betalkort istället för kontanter. Föregångaren till Taxi 020 inför det datoriserade bokningssystemet Frogne år 1989, och går då helt från papper och penna talet Den svenska taxibranschen består fram till 1990 av privata företag som står under hård statlig kontroll. Både priset och antalet taxibilar i trafik bestäms centralt. Det finns till och med en kommenderingsplan som anger hur många bilar som ska finnas tillgängliga vid en viss tid och på en viss plats. Taxi avregleras den 1 juli 1990 och det blir direkt en överetablering. Den tekniska utvecklingen går framåt och 1991 är det möjligt att skicka köruppdrag direkt ut till skärmar i bilarna bildas Taxi 020, med ursprung i bolagen Lidingö-Solna Service AB, Taxi Norr Bergshamraväxeln AB, Vallentuna Taxi och Arlanda Taxi. Det nya bolaget huserar i lokaler i Kista. Taxi 020 kan året därefter, som ökad kontroll över rutterna och förenklade bokningsrutiner. Samma år blir Taxi 020:s bilar gula, och syns därmed betydligt bättre bland övrig trafik tar Taxi 020 också den första biogasbilen i drift ytterligare ett steg mot en mer miljövänlig taxiverksamhet. Fågelviksgruppen Nordens största taxiföretag köper Taxi 020 år talet Taxi 020 är åter igen pionjärer, och gör ett försök med att använda elbilar som taxi år 2011 trots att räckvidden för en elbil ligger på mellan 10 och 15 mil och en taxi kör upp till 50 mil under en bra dag. Ett hinder är att det finns för få laddstolpar, och det saknas i synnerhet möjlighet att snabbladda bilarna. det första taxibolaget i Sverige, ta emot färdtjänstbeställningar från stordatorn i Lund direkt ut till bilarna talet 2001 blir Taxi 020 först i Sverige med att få så kallad Grön taxicertifiering, vilket innebär att de har ett omfattande och väl dokumenterat program för att minska verksamhetens miljöpåverkan. Taxi 020 flyttar 2003 till större lokaler, där Marabou tidigare huserat, i Sundbyberg. Samma år utrustas alla Taxi 020-bilar med GPS. Tillsammans med två andra taxibolag startar Taxi 020 det webbaserade bokningssystemet CabOn- Net år Detta ger kunderna Appen för bokningar via mobilen lanseras 2012 och nu kan kunden lätt sköta sin bokning på egen hand och få ett fast pris på körningen. Funktionerna i appen blir allt mer avancerade under de kommande åren. År 2014 introducerar Taxi 020 även fasta priser om kunden så vill vid bokning på webben (läs mer på sid 13). Taxi 020 startar som första svenska taxibolag en språkutbildning för sina medarbetare, i samarbete med Röda Korset (läs mer på sid 15). Källor: Gert Ekström Alla våra taxibilar, Svenska Dagbladet, Vägverket/Trafikverket, Transportarbetaren, Wikipedia

10 Ett annat ord för taxi den övre skylten från 20-talet och den nedre från 30-talet. Några av Kjells taxametrar. Den äldsta är från I Stockholm kunde man anlita roddare eller rodderskor som komma at njuta sin betalning för förrättad rodd till nedannämnda ställen. Att åka från Skeppsbron till Djurgården kostade till exempel 8 skilling banco enligt prislistan. Reklamblad från förr. Historiska fynd hos Kjell Brunström samlar taxihistorik på egen hand en kulturhistorisk gärning som faller mellan stolarna i den vanliga museivärlden. En slingrig väg leder fram till Kjell Brunström i den lilla byn Södersätra, strax utanför Säter i Dalarna. Skyltarna på gårdshuset avslöjar direkt hans stora passion: taxihistoria. Intresset har han med sig från barnsben då hans far hade en taxirörelse i Smedby, Dala-Husby, utanför Hedemora. Farsan köpte rättigheter och bil Det var en Dodge Senior för sju passagerare från 1937 och jag kan fortfarande minnas hur det luktade i kupén. Det var väl egentligen inte en helt angenäm lukt i den gamla inrökt bilen, men jag tyckte det var en härlig doft, berättar Kjell. Hans far drev sin taxirörelse fram till 1964, men för Kjell var det yrkesvalet aldrig aktuellt. Nej, som landsbygdschaufför på den tiden hade man aldrig någon ledighet. Drosktillståndet, som det hette på den tiden, innebar också att man hade körplikt. Året runt, hela dygnet. Man hade aldrig någon riktig ledighet. Ändå var taxin som regel en bisyssla för de flesta, åtminstone på landsbygden. Farsan var egentligen skräddare. En dag tyckte han att telefonen varit tyst ovanligt länge, och då visade det sig att han kapat sladden när han klippte till tyg, säger Kjell och skrattar glatt. Vanligt med vapen Även om intresset väcktes tidigt så var det först för femton år sedan som Kjell började samla på olika typer av utrustning som hör till taxiyrkets historia: taxametrar, skyltar, kläder och vapen! Det var rätt vanligt med olloneller kolsyrepistoler, trots att det inte var tillåtet. Men det var ju lockande för rånare med kontanterna som fanns i taxin, så vapnen kunde komma väl till pass. Hans pappa hade en batong med i bilen, vilket var tillåtet under förmiddagarna men inte senare på dagen. Anledningen var att han arbetade som lantbrevbärare på förmiddagarna, Drosktillståndet, som det hette på den tiden, innebar också att man hade körplikt. Året runt, hela dygnet. Man hade aldrig någon riktig ledighet. med en hel del kontant- och värdepappershantering, och då var det fullt legitimt att ha en batong för att kunna försvara sig. Men inte när han satte på sig skärmmössan med taxiemblemet. Det var dock inte alltid betalningen för taxiresan skedde med kontanter, berättar Kjell. En del kunder hade lite prekär ekonomi, om man säger så, men farsan kunde låta dem åka på krita ett tag. En gång minns jag att han fick ett får som betalning och en annan gång var det en kund som hade en lite större skuld och betalade med en epa-traktor. Anlitas som expert Kjell visar upp en liten del av sin samling i en permanent utställning på Husby Hembygdsgård, och ser till att förnya urvalet där varje år. Han har också haft tillfälliga större visningar av den historiska utrustningen, bland annat i samband med några stora arrangemang för taxibranschen i Upplands Väsby utanför Stockholm.

11 trevlig resa! Registre ringssk ylt från en Stockholmsbil. Batongen användes av en chaufför i Lund när han blev angripen vilket han bötfälldes för. Ovanpå den ligger en ollonpistol, ett annat vanligt självförsvarsvapen i taxibilarna förr. Dalarnas äldre vapen på skärmmössorna. Kjell Det här vapnet satt Stockh olmschaufförernas skärmmössor på 20-talet. Körjournal från 1930-talet. Tillsammans med Vägverket i Borlänge ordnade jag också en utställning i deras lokaler Det blev deras mest välbesökta utställning någonsin och intresset gjorde att de fick lov att förlänga utställningsperioden. Det är även vanligt att han får förfrågningar inför film- eller tvproduktioner, då de antingen vill låna prylar eller ta reda på fakta om historisk taxiutrustning. Den senaste filmen som jag varit inblandad i är nog den om Monica Zetterlund. Då ringde de mig för att be om hjälp att få allt som hade med taxi att göra historiskt korrekt i filmen. Kjell Brunström i Södersätra hade nära kontakt med taxiverksamhet som barn hans pappa körde taxi på 50-talet. Foto: Peter Wiklund 11

12 Drivs av Passion. Mercedes-Benz Tjänstebilar. FleetEdition är attraktivt paketerade bilar till företag, fullmatade med utrustning. mercedes-benz.se/fleetedition. Vi säljer och monterar Dräger/Foxguard Alkolås Skolskyltar Takskyltar Personsökare Extraljus Taxiprodukter till alla taxibilar, både NYTT och BEG. Vi har även däck och bilservice. SGS Järnvägsgatan Sundbyberg Tel E-post: Er kommunikation - Vår styrka Telekomleverantören med det stora engagemanget Vi finns på Kuskvägen 8 i Sollentuna Välkommen in! Bränsledeklaration blandad körning enl. EU-norm: C-Klass 4,0 4,7 l/100 km, C02 -utsläpp g/km. Tel E-post: Webb: Mer kraft och acceleration* Tappa inga hästkrafter *Den förbättrade prestandan verifieras av tester utförda av tredje part med testmetoder enligt EU:s standard. Vilken faktisk påverkan milesplus har på prestandan som kan uppnås i det enskilda fallet beror på fordonet, körstil och körförhållanden. Läs mer om milesplus på statoil.se/milesplus.

13 trevlig resa! App & webb nu ännu smidigare! Du har väl upptäckt de smarta genvägarna till säkra bokningar via Taxi 020:s app och webbplats? Nu är de här genvägarna mer användbara än någonsin, oavsett om du åker privat eller är företagskund. Taxi 020:s bokningsapp har blivit ett mycket uppskattat sätt för att boka sina taxiresor. Tjänsten har en rad fördelar, bland annat att du som resenär alltid får ett fast pris på din resa redan vid bokningen. Numera erbjuder appen också hela fem olika möjligheter att betala din resa: kreditkort, Paypal, faktura, resekonto eller i taxin. Du som reser privat kan nu alltså ha ett eller flera förregistrerade kreditkort eller ett förregistrerat Paypalkonto som du betalar med, så att du inte behöver hantera betalningen överhuvudtaget i bilen. Mycket smidigt! Om du förbetalar så får du alltid bokningsbekräftelse och kvitto via e-post. En annan nyhet är att du kan betygsätta en körning som du har beställt via appen, vilket ger Taxi 020 möjligheter att säkerställa en jämn och hög kvalitet på servicen. Du som använder appen för företagsresor kan skapa personliga reseprofiler för medarbetarna och sedan dela in dem efter kostnadsställe. Bokningen kommer då automatiskt på korrekt plats i ditt resekonto och ingen behöver längre bekymra sig om att spara några kvitton för att hålla kolla på resorna och kostnaderna. Allt för att förenkla din administration men givetvis lagras fortfarande all reseinformation lättillgängligt för dig. Du kan också styra dina resor genom att ange avresetid eller önskad ankomsttid. Smarta bokningar Genom att boka via app & webb kan du bland annat få fast pris i förväg betala på fem olika sätt få meddelande om när bilen är på väg följa bilen på kartan när den ska hämta dig styra din resa genom att ange avresetid eller önskad ankomst spara favoritadresser för att underlätta framtida bokningar skicka ett meddelande till föraren. och som företagskund kan du dessutom: koppla resorna till individuella medarbetarprofiler få total översikt och kontroll över resandet slippa alla papperskvitton få miljöstatistik till den egna redovisningen. När taxin är på väg har du möjlighet att få ett meddelande och kan därefter se exakt var den befinner sig på kartvyn i appen. Appen finns på tre språk svenska, engelska och norska (bokmål). Den kan hantera beställningar på drygt 200 orter i Sverige och de största städerna i Norge. Den nya webbokningen har blivit lika smart som appen om inte ännu smartare. Här hittar du alla appens funktioner, inklusive möjligheten att betala via bokningen, och utöver allt detta kan du välja mellan fast pris och taxameterpris. En funktion som underlättar för exempelvis en receptionist är att det går att se på kartan var de olika bilarna befinner sig, om man har flera pågående bokningar. Ännu en smart funktion för dig som är företagskund: oavsett om resan har bokats via app eller webb så går allt via samma system och samlas inför debiteringen.

14 Nya satsningar ger bättre service Taxi 020 gör hela tiden nya satsningar för att förbättra säkerheten och kvaliteten eftersom detta leder till en trevligare resa för både kunder och medarbetare.

15 trevlig resa! För att göra taxifärden säkrare, tryggare och mer behaglig för både förare och passagerare arbetar Taxi 020 fortlöpande på flera områden för att ytterligare vässa bland annat förarnas kompetens och bilarnas utrustning. Det här är några aktuella exempel: Fler kontrollpunkter Under 2014 utökade Taxi 020 antalet punkter vid de regelbundna kontrollerna av bilarna. Två gånger om året görs en noggrann bilbesiktning, då alla bilar tas in och gås igenom under loppet av en vecka. Numera ingår bland annat en kontroll av däcken, vad gäller både deras skick och att de är fria från så kallade HA-oljor (högaromatiska oljor). HA-oljor är en biprodukt från oljeraffinaderier som länge har använts som beståndsdel i däck. Sedan 2010 är det förbjudet att sälja däck med HA-oljor inom EU, eftersom oljorna är giftklassade och har en cancerframkallande verkan på människor och är dessutom farliga för vattenlevande organismer. Men det kan fortfarande dyka upp sådana däck på marknaden vilket Taxi 020 alltså arbetar aktivt för att motverka, med omtanke om miljön. Miljövänliga alternativ Taxi 020 var först ut i Sverige med ett aktivt miljöarbete kring utsläppen. Detta visar att man arbetar för minska verksamhetens miljöpåverkan utifrån ett omfattande och väl dokumenterat program. Arbetet har givetvis fortsatt sedan dess och målsättningen är att ha nollutsläpp (!) år Under 2015 utlovas flera nya, innovativa lösningar för att komma närmre det målet håll utkik! Välkomnar klagomål Det kommer in extremt lite klagomål till Taxi 020, det rör sig om ungefär ett klagomål på körningar, men varje gång det sker så välkomnas det varmt. Jo faktiskt, för de förstår att det innebär att den klagande kunden har engagerat sig genom att ta kontakt och det ger Taxi 020 en chans att förbättra sin service ytterligare genom att ta till sig kritiken och åtgärda brister. Givetvis ser de också till att gottgöra kunden på något sätt, så att alla ska bli nöjda i slutändan. Egen språkutbildning Under 2015 drar Taxi 020 som första taxibolaget någonsin igång en egen språkutbildning. Det sker i samarbete med Röda Korset, och syftet är att de medarbetare som är duktiga chaufförer men har brister i svenskkunskaperna ska få ett kompetenslyft. Det är inte frågan om att nöta in grammatik, utan att i samtalsform i mindre grupper lära sig praktisk svenska som de har nytta av i sin vardag, både i jobbet och på fritiden. Detta ger positiva effekter för Taxi 020, för medarbetarna och för samhället. Kurs i lokalkännedom På Taxiförarnas Yrkesskola i Stockholm får bland andra Taxi 020:s chaufförer en ordentlig utbildning i lokalkännedom. Det här är något som Taxi 020 inte har behövt hålla separata kurser i tidigare, eftersom det har ingått i kraven för att få taxilegitimation. Den förra regeringen tog emellertid bort det kravet, så för att kunna hålla en god kvalitet på servicen har därför Taxi 020 tagit saken i egna händer. Dubbat eller inte? Taxi 020 har de högst ställda miljömålen av alla större taxibolag. Därför har många blivit förvånade över att andra taxibolag kör helt dubbfritt, men inte Taxi 020. Detta beror på att Taxi 020 har vunnit flera stora upphandlingar för färdtjänst, omsorgsresor och skolskjuts, med körningar alla tider på dygnet också i de mest avlägsna delarna av länet. Ofta kommer deras bilar före första plog- eller sandbilen, eller flera timmar efter att den sista passerat så att det är taxichaufförerna som spårar i djup nysnö eller testar greppet på färsk blankis. Den bristande väghållningen tvingar deras förare att göra ett val mellan säkerhet och miljö. I det läget är det självklart för dem att aldrig äventyra någons rätt till en trygg resa. Det betyder att de procent av deras bilar som har denna typ av körningar i nuläget har dubbdäck. Men för att alltid med god marginal ha säkra däck, byter Taxi 020:s bilar däck ofta. Därmed kan och vill de snabbt ställa om till helt dubbfritt om de vet att vägarna i hela länet hålls fria från blankis.

16 Caddy Maxi Life EcoFuel Ett givet val om man börjar titta lite närmare. Bränsleförbrukning blandad körning Caddy Maxi Life 5,7-8,8. CO2-utsläpp g/km. Miljöklass EU5. Godkänd för Arlanda. Volkswagen Stockholm Anläggningar: Bromma - Hammarby Sjöstad - Kista - Smista - Södertälje - Täby Infra City Begagnatcenter - Östermalm (enbart service). Telefon Öppet: Mån-Fre Lör-Sön

17 trevlig resa! Vikten av att bry sig Foto: Jill E:son Brådhe Omtanke är en viktig grundbult i Taxi 020:s verksamhet. Det tar sig uttryck hos dem själva genom omtanke om kunder, medarbetare, miljö men även i samarbeten med organisationer som på olika sätt bryr sig om omvärlden: BRIS och Naturskyddsföreningen. I mer än 40 år har BRIS Barnens rätt i samhället stöttat barn och unga som har behov av att prata och få hjälp. Kattis Ahlström är generalsekreterare för BRIS och konstaterar att det har skett en förskjutning, ett slags individualisering, under de decennier som organisationen har funnits. Det beror på en rad olika saker, bland annat att vi i Sverige inte har någon stark sammanhållande kultur eller religion. Under den här perioden är det också tydligt att skolan har blivit mer krävande för eleverna, säger hon. Konsekvensen är att det är lätt att hamna utanför sitt sammanhang i tidig ålder och att det då går snabbt att komma allt längre ifrån den viktiga gemenskapen. Sociala medier är också något som påverkar ungas situation väldigt starkt. Det kan vara ett positivt inslag för den som känner sig utanför, eftersom det öppnar helt nya möjligheter att kommunicera med andra och därmed få stöd. Samtidigt har det fört med sig en ökad press, konstaterar hon, eftersom det är lätt att hamna i en situation med stress över att få bekräftelse till exempel i form av många likes. Sociala medier har samtidigt blivit en viktig kontaktväg till barnen för vår del. Chatt och mejl ökar något otroligt. Det dominerande verktyget för BRIS är samtalet, som alltså kan föras i olika kanaler numera. Många av de som hör av sig till oss har inte tillgång till någon vuxen som de kan tala med. Att då kunna få prata eller chatta med någon i vår organisation i en svår stund kan vara oerhört betyd else fullt. Tidigare välkomnade BRIS ideella insatser för att kunna erbjuda samtalsstöd till så många som möjligt. Detta har Kattis Ahlström ändrat, och nu är alla som barnen möter utbildade för uppgiften. Det är svåra samtal och känsliga situationer, så det är ytterst viktigt att kunna hantera dem på rätt sätt. Hon konstaterar emellertid att BRIS fortfarande har ett stort behov av insatser från volontärer. Vi är ute och informerar om vår verksamhet i många sammanhang och då är alla ideella insatser ytterst värdefulla. BRIS arbetar även med insatser som riktar sig mot föräldrar och överhuvudtaget vuxna som möter barn i sin vardag. Det är i stort sett alla egentligen, men det är vissa som har barn nära på ett naturligt sätt i exempelvis sin arbetssituation. Utan att man för den skull arbetar med barn alltså som till exempel en taxichaufför, som regelbundet har barn som passagerare. Vi vill informera om vad man som vuxen har för plikt att agera när man märker att ett barn mår dåligt, och hur man kan gå tillväga. Kattis Ahlström välkomnar det nya sam arbetet med Taxi 020 och ser det som en mycket bra kanal för dem att komma in folks medvetande mer att synas helt enkelt. Vi är helt beroende av gåvor för att hålla verksamheten vid liv. Och det är uppenbart att vi behövs, annars skulle vi inte ha sånt tryck i form av mejl, chattar och samtal. Kattis Ahlström, general sekreterare för BRIS. 17

18 ETT FÖRETAG - 4 VARUMÄRKEN! VI ANPASSAR OCH INREDER FÄRDTJÄNSTBUSSAR OCH SKOLBUSSAR MM Vi bygger på många olika bilmärken, med plats för 8-22 passagerare. Fordonen anpassas även för rullstolar och beroende på vilken modell du väljer kan ditt fordon utrustas med personlyft eller ramp samt luftfjädring från U-Lift. CADDY MAXI TAXI FÖR ALLA! Vill du ha ett fordon som du kan använda både som rullstolstaxi och vanliga körningar är Caddy Maxi ett perfekt alternativ. Du får plats för upp till 6 personer utan rullstol, alternativt 4 personer + 1 person i utökad rullstol. YdreSkåps påbyggnader är tillverkade för tuffa utmaningar och är perfekta för entreprenörer, hantverkare, kraftbolag etc. Förutom vår isolerade YI-kåpa och YII-skåp, levererar vi kompletta inredningslösningar och andra utrustningstillval, t.ex. värmare, invertersystem, ljusramper. Vi anpassar fordonen efter kundens behov och önskemål. HRC Gruppen AB pdf :58 Euro-Lans, Karosseriverken, U-Lift: YdreSkåp: nordicvehicle.se Välkommen till HRC:s Taxi 020-service Löpande underhåll av bildekor och foliering snabbt och smidigt! HRC Gruppen har avtal med Taxi 020. Vi folierar, stripar och reparerar din 020-bil. Hej! Jag heter Agneta och hanterar din bokning. Välkommen! HRC Direkt! Serviceställen: Träffgatan 4, Haninge - Drabantv. 2-4, Järfälla Har du inte redan provat oss? Välkommen in eller ring ! Service i Haninge, Järfälla, Södertälje & Sätra - Bildekor & foliering - Ring och boka på tel HRC Gruppen är en av Sveriges mest erfarna leverantörer av bildekor och foliering av fordonsparker. Vi erbjuder taxibolag, och andra företag med större fordonsparker, fullservicetjänster med bl.a. underhåll och löpande montage av bildekor och foliering. Besök oss gärna på:

19 trevlig resa! Störst och äldst Naturskyddsföreningen är Sveriges äldsta och största miljöorganisation. Utgångspunkten för deras verksamhet är omtanke om natur och människor. Ewa Bodén, Naturskyddsföreningen Sedan starten 1909 har Naturskyddsföreningen växt till en betydelsefull aktör när det gäller att påverka politiker, företag och konsumenter att agera hållbart. Det är en svensk organisation med hela medlemmar. Vi har inte enbart Sverige som arbetsfält. Det är viktigt att även jobba internationellt för att på allvar kunna påverka mot en hållbar utveckling. Det globala arbetet, som är finansierat av SIDA, sker genom stöd till miljöorganisationer i andra länder, förklarar Ewa Bodén som arbetar med företagsrelationer på Naturskyddsföreningen. Att verka för global solidaritet är en av värdegrunderna i deras verksamhet, en annan är att rädda naturens liv. Det är livsviktigt med en biologisk mångfald för att kunna ha ett hållbart samhälle. Denna mångfald är just nu hotad från flera håll. Den tredje värdegrunden syftar till att främja människors hälsa. Här ser vi till exempel allvarliga hot i form av en ökad kemikalieanvändning, men givetvis även negativa effekter av klimatförändringarna. Samtidigt vill vi Så skänker du pengar BRIS (nytt samarbete från 2015) Plusgiro: Läs om fler gåvoformer: Naturskyddsföreningen (samarbete sedan 2009) Plusgiro: Läs om fler gåvoformer: arbeta hälsofrämjande genom att uppmuntra och underlätta för människor att komma ut i naturen! Naturskyddsföreningen har haft en hel del konkreta framgångar genom åren, berättar Ewa Bodén, och räknar snabbt upp en lång rad exempel där föreningen bidragit till förändring: minskad efterfrågan på jätteräkor räddningsaktioner för bland annat ål, havsörn och pilgrimsfalk förbud mot fosfat i tvättmedel förbud mot det giftiga ogräsmedlet parakvat ökat ekologiskt utbud i livsmedelsbutiker införande av koldioxidskatt stoppad klorblekning av papper fått bort kvicksilverbatterier fått bort det hormonstörande ämnet bisfenol A i nappflaskor och barnmatsburkar räddningsaktioner för skogsområden. Deras verksamhet finansieras i första hand av medlemsavgifter och gåvor. Det är ganska vanligt att man vill ge en hyllnings- eller minnesgåva, alltså i samband med uppvaktning eller begravning, säger Ewa Bodén. De har också ett antal stödföretag och samarbetspartner som Taxi 020 som bidrar till att Naturskyddsföreningen ska kunna fortsätta sitt framgångsrika arbete. Vi har ett väldigt bra samarbete med Taxi 020. De har egna kreativa idéer kring hur de kan samla in extra pengar till oss, som exempelvis straffbidrag för de deltagare som gjorde dåligt ifrån sig vid en golftävling som de arrangerade. Det var ett väldigt uppskattat straff, har jag hört! Hallå där Marie Pettersson chef för Stiftelsen TEM vid Lunds Universitet. TEM hjälper organisationer i privat och offentlig sektor att integrera hållbarhetsarbetet så kallad CSR, Corporate Social Responsibility i affärsstrategin. Vilka är de aktuella trenderna inom CSR? Allt fler tillverkande företag börjar granska sina leverantörer mer noggrant. Mycket av det vi köper har ursprung i andra länder, och det kan vara en svår utmaning att säkerställa att alla underleverantörer i olika led lever upp till kraven på bland annat goda arbetsvillkor. Något nytt inom CSR i tjänsteföretag? Generellt, för alla företag och organisationer, är det ett ökat fokus på att man ska arbeta med sådana åtgärder och projekt som är väsentliga. Hur menar du då? De olika insatserna ska ha en koppling till kärnverksamheten i den egna organisationen. Det räcker inte med att bara skänka pengar till välgörenhet, utan det ska vara knutet till det man själv producerar eller de tjänster man tillhandahåller. Hur duktiga är svenska företag på CSR? Vi står oss bra internationellt, men det finns alltid anledning att sträva efter ett ännu djupare engagemang. Tiden är förbi när ett företag kunde köpa sig gott samvete med hjälp av donationer nu måste det finnas en äkta förankring av engagemanget.

20 FOTO: MAGNUS FRÖDERBERG Ramona Karlsson på väg mot eget team När Ramona Karlsson, som bor i värmländska Kil, började tävla i rally 2001 hade hon redan mångåriga erfarenheter från motocross, crosskart och rallycross. Ja, hon hade även hunnit med att bli svensk juniormästare i pistolskytte innan hon satsade helhjärtat på motorsporten. Från och med 2014 tävlar hon i en Supercar i rallycross-vm, som första kvinna någonsin och satsar nu på att köra med ett eget team. Det är verkligen kul med det explosiva i rallycross, även om jag fortfarande älskar rally också, säger hon. När hon bestämde sig för att satsa på motorsporten möttes hon av en utbredd skepsis. Det var inte många som trodde på mig. För att komma någonstans måste man ju etablera samarbeten och vara utåtriktad och jag var väldigt introvert och blyg tidigare. Men att säga det där funkar aldrig är det bästa sättet att få Ramona Karlsson att satsa fullt ut. Speciellt i kombination med hur mycket hon lockades av att sitta i en bil och uppleva känslan av att ha kontroll när den ligger precis på gränsen Det är så jädra häftigt! Men ute i den vanliga trafiken kör jag lugnt, och det är nog delvis på grund av sporten jag vet hur farten påverkar. Nu har hon tränat bort blygseln och har som första kommande mål att köra en full EM-säsong med ett eget team, och sedan att komma ut i VM. Men jag är säker på att jag kommer att driva ett eget rallycrossteam även när jag har lagt min egen hjälm på hyllan. Taxi 020 sponsrar Ramona Karlssons satsning i rallycross och ser med spänning fram emot att följa hennes framtida utveckling inom sporten. 25 juni 2 juli ÅF Offshore Race Den stora årliga havskappseglingen som tidigare hette Gotland Runt avgörs i månadsskiftet juni-juli. Deltagarna seglar från Stockholms skärgård, ut på Östersjön, runt Gotland och sedan tillbaka till Stockholms skärgård igen. Tävlingen arrangeras av segelsällskapet KSSS, och Taxi 020 har under flera år funnits på plats i evenemangsområdet Racevillage vid Saltsjön i centrala Stockholm. Förra året ställde Taxi 020 även upp med två lag varav ett med enbart kvinnor i besättningen i den separata tävlingen vid Racevillage under helgen, och Taxi 020:s damlag tog hem förstapriset! Kulturfestivalen, Stockholm I mitten av augusti är det festivalyra i centrala Stockholm, med glädje och musik från Slottet till Sergels torg och aug kvarteren där omkring års evenemang slog publikrekord, när det samlade totalt (!) personer under de sex dagarna det pågick. Taxi 020 fanns på plats med såväl vanliga bilar som golfbilar för att erbjuda smidiga transporter. Den augusti är det dags igen hur många kommer denna gång? Högre krav på att hitta rätt Det har tillkommit ett moment i körprovet för taxiförarlegitimationen som visar att föraren kan hitta till passagerarens resmål. Den 1 januari 2015 lades det nya momentet till, och föraren får reda på vilken adress han eller hon ska åka till under själva provet. Det gäller då att hitta den mest lämpliga färdvägen med hjälp av karta eller GPS. EKO-NOMI Effektiv taxidrift gagnar både ekonomi och miljö. Effektiv taxidrift betyder korta responstider, gladare kunder och bättre lönsamhet. Frognes trafikoptimeringslösningar är en av grundstenarna i Taxi 020 s framgångsrika satsning på service, kvalitet och miljö.

21 Får vi hjälpa ert företag att må bra och prestera bättre? FOTO: FRANKIE FOUGANTHIN 27 juli - 1 aug Med Convini på jobbet har personalen bekväm tillgång till mat och kaffe. Dygnet runt finns vi där med mättande luncher och nyttiga mellanmål i lunchrummet. För att inte tala om gott, uppiggande kaffe till fikapauser och möten. Vill du veta mer? Gå in på eller ring oss på Stockholm Pride EN REN BILTVÄTT Den färg- och glittersprakande paraden under Stockholms Pridefestival slog under 2014 rekord med 153 ekipage i tåget och omkring åskådare. Samtliga riksdagspartier tillsammans med sina partiledare och språkrör (förutom KD och SD). För första gången någonsin deltog också Sveriges sittande statsminister. Även Taxi 020 deltog i tåget, som första taxibolag någonsin. Ren bil på 15 min! Vi har allt! Högtryck med varmvatten Medel för tvätt ingår Öppet dygnet runt, året om! FRIHAMNEN FITTJA ÄLVSJÖ FAGERSJÖ SOLVALLA SOLNA ÅKERSBERGA VINSTA NORRKÖPING ENKÖPING Nobelfesten, Stockholm Taxi 020 har förtroendet att köra pristagare och andra galaklädda gäster i samband med festligheterna i Stockholms Stadshus när Nobelfesten äger rum. 10 dec FOTO: MICHAEL SJÖGREN A la Carte Identity Clothing är ett av de företag i Sverige som har arbetat längst med design och tillverkning av uniformer och profilkläder. Skokartongs appellen Mer info om hur du kan bidra: Tyvärr är världen fortfarande fylld med plagg som krymper, noppar, tappar passform och färg. Vi ser till att våra kunder slipper sådana bekymmer. Söker du en ny kontakt för ert företags personalkläder? Besök gärna vår hemsida eller ring oss på FOTO: JESSICA ERICSON Alla människor i Sverige har inte möjlighet att fira en jul i glädjens tecken. Skokartongsappellen är ett ideellt initiativ med syfte att samla in och distribuera julklappar till organisationer och föreningar som arbetar med personer som lever i svåra omständigheter, bland annat i boenden och härbärgen. Taxi 020 ställde inför julen 2014 upp med körningar av klappar för att bidra till insamlingen. På kundlistan finns Taxi 020 och fler av landets mest välkända företag. Många har varit oss trogna i årtionden.

22 Mormor Margot har åkt Monte Carlo-rallyt och mamma Liz deltog regelbundet i rallytävlingar runt om i landet. Jonna E:son Brådhe är tredje generationens kvinnliga rallyförare och satsar hårt under Bensin i blodet Första gången Jonna E:son Brådhe åkte med i en rallybil i full fart minns hon tydligt. Oj, det var jättenervöst och otroligt spännande! Jag kunde knappt andas, och jag tror nog jag fick en liten blackout en stund, säger hon och entusiasmen lyser i ögonen på henne. Det gav mersmak, och vid 21 års ålder har hon hunnit vara aktiv rallyförare i fem år. Min första tävling körde jag när jag var 16 år och två veckor, med en övningsskylt på bilen. Det måste sett lite lustigt ut Det är betydligt vanligare att man i den åldern börjar med gokart eller folkrace, men för Jonna var det rally som gällde från första stund. Inte så konstigt egentligen, med tanke på hennes familj: både mormor och mamma har varit aktiva i internationella rallytävlingar vid yngre år. Mormor åkte till och med Monte Carlo-rallyt som kartläsare. Nu är hon 87 år och supportar mig stenhårt hemifrån. Mamma är med på alla tävlingar, och ibland även pappa. Bara karossen kvar Fram till början av 2015 har hon kört en Peugeot 309 av årsmodell 1996, fast det är bara karossen som varit kvar från originalet. Bland annat har hennes pappa Johnny byggt in en 16-ventilers motor med 200 hästkrafter och växellådan har bytts ut så att den ska ha en lättare utväxling. Den ser ut som en vanlig bil på utsidan förutom alla dekaler men är givetvis mycket mer hållbar med bland annat en stark stålbur, berättar Jonna. Under SM-tävlingarna 2015 kommer hon dock att börja köra med en ny bil, en Ford Fiesta från Under vintern kommer hon att se till att den blir i toppskick och lära känna bilen ordentligt. Ute på tävlingarna går det inte att tveka eller göra en felmanöver när det blåser på i 200 kilometer i timmen, och ibland kan man få trycka på hårt på smala grusvägar Flyt när det svänger Under 2015 satsar hon bland annat på att för första gången köra alla sex deltävlingar som ingår i SM. Tidigare har hon enbart kört enstaka tävlingar. Tävlingarna hålls på olika platser, från Karlskrona till Östersund, och har väldigt skilda karaktärer. Den största utmaningen tycker jag är när det går riktigt fort om det svänger lite hela tiden kan jag ofta få in ett flyt i körningen. För att kunna delta på alla tävlingar krävs det att hon satsar både tid och pengar. Det är ett omfattande förberedelse- och underhållsarbete av bilen kring en tävling. Efter varje tävling krävs det service. Jag gör en stor tvätt med motortvätt, pallar upp den i garaget och tar av alla däck. Det är viktigt att kontrollera bland annat drivaxlar och bärarmar, för det är sånt man lätt kan köra sönder. Krävs en entreprenör Ekonomin är också en tuff utmaning för en rallyförare. Det krävs reservdelar, bensin, startavgifter, boende och omkostnader för alla inblandade som regel mellan fyra och åtta personer kring en tävling. Det finns inte några prispengar att tala om, mer än kanske för den som tar hem hela SM. Det är snarare samarbetspartner av olika slag som man får förlita sig på. Det krävs därför att man är väldigt mycket av en entreprenör för att lyckas som rally förare i dag. Och att man inte är rädd för att jobba. Jag startade mitt eget företag när jag var 18. Där tar jag uppdrag inom catering och event. Jag arbetar också en hel del på min mammas restaurang. Dessutom är jag instruktör på Stockholm Rally School Det är bara att acceptera att det inte går att ha några lediga helger om man vill satsa på rally, säger hon och ler brett. Det är tydligt att hon inte tycker att det är en särskilt stor uppoffring.

23 trevlig resa! Hallå där Jonna E:son Brådhe Ålder: 21 år Bor: Vårby, Stockholm Bil: Peugeot 309/Ford Fiesta Klubb: Haninge MK Kuriosa: Just nu spelas det en dokumentärfilm om Jonna, visas troligen i SVT våren Foto: Urban Andersson Taxi020 bidrar till Jonna E:son Brådhes fortsatta satsning på rallykarriären. Det är naturligt för oss att satsa på tjejer som kör bil. Vi jobbar också aktivt för att hitta fler kvinnliga förare! De behövs, och uppskattas alltid av våra kunder, säger Frederick Scholander, marknadschef på Taxi020. Foto: Jill E:son Brådhe

24 Allt som rör taxibilen. Och lite till. Miljöklassade motorer för taxibilar! Fyra Volvo V70 miljöbilar för din taxibil Två miljöklassade dieselmotorer D2 & D4 samt Etanolmotor och Bi-fuel Volvo V70 modellår 2016 har mängder av nyheter som underlättar körningen och ger bästa komfort för dig som har bilen som arbetsplats, till exempel säkerhetssystemet City Safety, Driversupport, backvarnare och Xeon-ljus som standard. Som miljöbil är den skattebefriad i 5 år. Du som använder bilen som arbetsredskap behöver snabb och professionell service. Vi har specialiserade taximekaniker på samtliga av våra 16 anläggningar i Stockholmsområdet. Välkommen till oss på Bilia! Du alltid välkommen att kontakta oss. Direkt till din kontaktperson eller till Bilia Nu Mikael Sjögren Roland Bentén Bilia Segeltorp Häradsvägen Håkan Wärn Bilia Haga Norra Frösundaleden Keijo Määttä

trevlig resa Mångfald naturligt och nyttigt Appen Med miljö i tanken Skräddarsytt för dina behov fast pris och full koll www.taxi020.

trevlig resa Mångfald naturligt och nyttigt Appen Med miljö i tanken Skräddarsytt för dina behov fast pris och full koll www.taxi020. 2014 trevlig resa Nu med nya kläder! Med miljö i tanken Appen fast pris och full koll Skräddarsytt för dina behov Mångfald naturligt och nyttigt www.taxi020.se 020-20 20 20 020-20 20 20 020-20 20 20 020-20

Läs mer

trevlig resa Bättre service till kunderna Fast pris? APPsolut! Bli prioriterad kund! Fritt kundval för rullstolstaxi www.taxi020.

trevlig resa Bättre service till kunderna Fast pris? APPsolut! Bli prioriterad kund! Fritt kundval för rullstolstaxi www.taxi020. 2013 trevlig resa Bli prioriterad kund! Fast pris? APPsolut! Fritt kundval för rullstolstaxi Bättre service till kunderna www.taxi020.se 020-20 20 20 020-20 20 20 020-20 20 20 020-20 20 20 020-20 20 20

Läs mer

Välkommen till Taxi O20. Taxi 020 gör miljösatsning. Färgtest på gatorna. TAXI 020 Ditt första val sedan tio år

Välkommen till Taxi O20. Taxi 020 gör miljösatsning. Färgtest på gatorna. TAXI 020 Ditt första val sedan tio år Välkommen till Taxi O20 Färgtest på gatorna Taxi 020 gör miljösatsning TAXI 020 Ditt första val sedan tio år Ditt första val 1994 10 år 2004 Vi kör inte taxi, vi transporterar människor 1994 gick tre starka

Läs mer

på kompetens Möt Hasan & Hüseyin blommor SATSNING Special: Planering VI SÄGER DET MED INTERNETBOKA Allt under samma tak din egen taxi

på kompetens Möt Hasan & Hüseyin blommor SATSNING Special: Planering VI SÄGER DET MED INTERNETBOKA Allt under samma tak din egen taxi EN TIDNING FRÅN TAXI 020 2007 Planering ger kortare restider TJÄNSTER! Allt under samma tak 020 Maxitaxi 020 Direktbud 020 Limousine 020 Taxiguide 020 Taxivärd Special: Möt Hasan & Hüseyin INTERNETBOKA

Läs mer

trevlig resa miljön Besök Lamu kan ingen resa tryggare Special: CabOnNet Internetboka Allt under samma tak v i g ö r d e t f ö r

trevlig resa miljön Besök Lamu kan ingen resa tryggare Special: CabOnNet Internetboka Allt under samma tak v i g ö r d e t f ö r trevlig resa en tidning från taxi 020 2008 TÄVLING! se sidan 27 Allt under samma tak 3 020 Taxivärd 3 020 Maxitaxi 3 020 Direktbud 3 020 Limousine 3 020 Taxiguide v i g ö r d e t f ö r miljön Internetboka

Läs mer

Satsning på miljöbilar Effektivare skolskjutsar

Satsning på miljöbilar Effektivare skolskjutsar Satsning på miljöbilar Effektivare skolskjutsar Gult signalerar Service i världsklass Ny teknik gör det enklare att beställa Tillväxt i Sverige Vi har cirka 1000 fordon i koncernen! En gul framtid för

Läs mer

Håller du på att missa något viktigt?

Håller du på att missa något viktigt? Håller du på att missa något viktigt? Det är fredag kväll. Veckan är slut. Du vill koppla av. Tevesoffan är varm och mjuk. Du somnar. Vem mördade vem? Fick de varandra till slut? Allt missar du. Fast det

Läs mer

trevlig resa s j ä lv k l a r t va l Mattias Goldmann, Gröna Bilister egen besiktning kundavtal taxiförarnas yrkesskola

trevlig resa s j ä lv k l a r t va l Mattias Goldmann, Gröna Bilister egen besiktning kundavtal taxiförarnas yrkesskola trevlig resa en tidning från taxi 020 2009 KORSORD! se sidan 22 egen besiktning ökar säkerheten kundavtal för både företag och privatpersoner taxiförarnas yrkesskola skapar karriärmöjligheter m i l j ö

Läs mer

HELA DENNA BILAGA ÄR EN ANNONS FRÅN MARKNADSPLATS. Marknadsplats. Eskilstuna företagare i fokus!

HELA DENNA BILAGA ÄR EN ANNONS FRÅN MARKNADSPLATS. Marknadsplats. Eskilstuna företagare i fokus! HELA DENNA BILAGA ÄR EN ANNONS FRÅN MARKNADSPLATS Marknadsplats 2013 Eskilstuna företagare i fokus! 2 HELA DENNA BILAGA ÄR EN ANNONS FRÅN MARKNADSPLATS årets innovatör Ar det du nasta gang? Kriterier För

Läs mer

JAG, EN ENT REP RENÖR?

JAG, EN ENT REP RENÖR? Att starta företag har verkligen varit en häf tig resa. Jag har vuxit som människa. Hanna Jörnhammar, Linliving JAG, EN ENT REP RENÖR? Jag vet ingen ENT REP RENÖR som har lyckats med sin första idé. De

Läs mer

biltest här har du ditt leaseplanliv allt detta ingår i servicen! Tysk precision

biltest här har du ditt leaseplanliv allt detta ingår i servicen! Tysk precision Nummer 2 2011 LeasePlan, Sverige operationell billeasing din bilpark i trygga händer biltest BMW 120d Tysk precision här har du ditt leaseplanliv allt detta ingår i servicen! tjänstebilsbarometern succé

Läs mer

JAG, en ent rep renör?

JAG, en ent rep renör? Ef tersom det vi gjorde var okänt för de flesta så intresserade sig många för vad vi gjorde och blev nyfikna Tove West lund, ShapeUp Club JAG, en ent rep renör? Många inbillar sig att det är SVÅRT att

Läs mer

4TIPS STARTA EGET. Affärsutveckling Så får du ditt företag att växa på marknaden. Rekrytering Hur kan man anställa med ett mångfaldsfokus?

4TIPS STARTA EGET. Affärsutveckling Så får du ditt företag att växa på marknaden. Rekrytering Hur kan man anställa med ett mångfaldsfokus? ANNONS HELA DENNA TEMATIDNING ÄR EN ANNONS FRÅN MEDIAPLANET ANNONS Mars 2011 Med dagstidningens räckvidd och facktidningens fokus Nr. 2 STARTA EGET 4TIPS FOTO: OLIVER CRONA STENBERG Bambuser och CoolStuff:

Läs mer

Nr 3 oktober 2014. Grönt möter rött i djurvärlden. När får jag säga upp min personal?

Nr 3 oktober 2014. Grönt möter rött i djurvärlden. När får jag säga upp min personal? Nr 3 oktober 2014 Grönt möter rött i djurvärlden Besök på Wayne s Coffee Får kunden ångra sig? När får jag säga upp min personal? FORTNOX SMÅFÖRETAGENS BÄSTA VÄN Inga startavgifter Inga installationer

Läs mer

& Nr 7 2009 HIMMELSKT FIN MACK I TÄRNSJÖ GO ON BENSINSTATION BILTVÄTT & BILVÅRD NYTT OLJEBOLAG I DANMARK - SVERIGES BÄSTA I KARLSKRONA FINNS

& Nr 7 2009 HIMMELSKT FIN MACK I TÄRNSJÖ GO ON BENSINSTATION BILTVÄTT & BILVÅRD NYTT OLJEBOLAG I DANMARK - SVERIGES BÄSTA I KARLSKRONA FINNS BRANSCHTIDNINGEN FÖR TRAFIKBUTIKER OCH SERVICEHANDEL & Nr 7 2009 HIMMELSKT FIN MACK I TÄRNSJÖ NYTT OLJEBOLAG I DANMARK - GO ON I KARLSKRONA FINNS SVERIGES BÄSTA BENSINSTATION BILTVÄTT & BILVÅRD Ledare

Läs mer

NätSmart. Kicks nya strategi ger butikerna en. Renodlade e-handlare, liera er med fysisk verksamhet sidan 2

NätSmart. Kicks nya strategi ger butikerna en. Renodlade e-handlare, liera er med fysisk verksamhet sidan 2 SETA-ANALYSEN: Vad erbjuder du dina kunder? E-VÄNNER: E-handlarens skyltfönster E-PANELEN: Därför avbryter vi ett köp NätSmart NUMMER 14 Juni Augusti 2013 FÖR DIG SOM SÄLJER PÅ NÄTET FRÅN FYSISK BUTIK

Läs mer

- Vi lägger ner hjärtat i det här Idrottsservice, sid 3. Samverkan är nyckeln SportRegion Västerbotten, sid 7

- Vi lägger ner hjärtat i det här Idrottsservice, sid 3. Samverkan är nyckeln SportRegion Västerbotten, sid 7 ANNONS HELA DENNA BILAGA ÄR EN ANNONS FRÅN VÄSTERBOTTENS IDROTTSFÖRBUND OCH SISU IDROTTSUTBILDARNA ANNONS - Vi lägger ner hjärtat i det här Idrottsservice, sid 3 Samverkan är nyckeln SportRegion Västerbotten,

Läs mer

Hållbarhetsredovisning Taxi Stockholm 2014. En hållbar resa

Hållbarhetsredovisning Taxi Stockholm 2014. En hållbar resa Hållbarhetsredovisning Taxi Stockholm 2014 En hållbar resa Kort om oss Taxi Stockholms 850 åkare är alla medlemmar i Taxi Trafikförening u.p.a, en ekonomisk förening. Medlemmarna i föreningen är knutna

Läs mer

Fleet FORD S-MAX. CALLCENTER Ett samtal till LeasePlan gör stor skillnad. HASTIGHETSKAMEROR Så fungerar de. Är årets bästa bil

Fleet FORD S-MAX. CALLCENTER Ett samtal till LeasePlan gör stor skillnad. HASTIGHETSKAMEROR Så fungerar de. Är årets bästa bil Fleet operationell billeasing din bilpark i trygga händer Nummer 2 2006 LeasePlan, Sverige CALLCENTER Ett samtal till LeasePlan gör stor skillnad HASTIGHETSKAMEROR Så fungerar de BILTEST: FORD S-MAX Är

Läs mer

Coops syn på ledarskap

Coops syn på ledarskap Nr 2 juni 2014 Coops syn på ledarskap Länsförsäkringar på landet Xtravaganzaskandalen Får man portförbjuda kunder? l e d a r e Samtliga byggstenar behövs för lyckad franchise Franchise är en bra näringsform.

Läs mer

MILJÖ OCH KOMMUNIKATION...5

MILJÖ OCH KOMMUNIKATION...5 Sammanfattning Syftet med det här projektet är att lära oss och förstå så mycket som möjligt om företagets marknad, organisation, administration och framtidsplaner och sedan göra en nulägesanalys utifrån

Läs mer

GPS i alla taxibilar. Annat yrke otänkbart. Rullstolstaxi en ny frihet. TAXI 020 Ditt första val

GPS i alla taxibilar. Annat yrke otänkbart. Rullstolstaxi en ny frihet. TAXI 020 Ditt första val GPS i alla taxibilar Rullstolstaxi en ny frihet Annat yrke otänkbart TAXI 020 Ditt första val Det går bra för Taxi 020! Jag tror att skälet till denna framgång speglas av de tankar vi hade när vi på våren

Läs mer

Securing Your World. Good guys. En liten bok om vår gemensamma värdegrund.

Securing Your World. Good guys. En liten bok om vår gemensamma värdegrund. Securing Your World Good guys En liten bok om vår gemensamma värdegrund. Läs den. Använd den. Inget stärker omdömet och håller medvetandet levande så som personligt ansvar. Innehåll Inledning av Monica

Läs mer

Nu kör vi frukostmöten

Nu kör vi frukostmöten Nr 3 april 2013 Nu kör vi frukostmöten Lagskolan, del 3 Vi träffar veteranpoolen Central styrning eller entreprenör? Aktuella kartor säljer! Fyll på inför sommaren Ställ ingår Vägatlaser, delkartor, cykelkartor

Läs mer

Tema: Säkerhet. Skånska stationer trotsar åläggande. Sommarbutiken - bygdens livsnerv. Shell och 7-Eleven i samarbete. Nr 5 2007

Tema: Säkerhet. Skånska stationer trotsar åläggande. Sommarbutiken - bygdens livsnerv. Shell och 7-Eleven i samarbete. Nr 5 2007 Trafikbutik i framtiden? Nr 5 2007 BRANSCHTIDNING FÖR TRAFIKBUTIKER OCH SERVICEHANDEL Skånska stationer trotsar åläggande Sommarbutiken - bygdens livsnerv Shell och 7-Eleven i samarbete Tema: Säkerhet

Läs mer

JOAKIM SKICKAR KOLLEGORNA PÅ BERGSBESTIGNING OCH MILITÄRMARSCH

JOAKIM SKICKAR KOLLEGORNA PÅ BERGSBESTIGNING OCH MILITÄRMARSCH MORGONDAGENS TRÄNING REDAN HÄR SMÅ PRYLAR STOR KRAFT MALMÖ OPEN EN TALANGFABRIK KAFFEKOMMUNIKATION I KARLSTAD DE HAR SPARAT EN SKORSTEN I PAPPER STORFORMAT = HEMMAFORMAT ETT MAGASIN FRÅN OFFICE IT-PARTNER

Läs mer

Uppror mot kortavgifter!

Uppror mot kortavgifter! Nr 4 November 2013 Uppror mot kortavgifter! Lagskolan, del 4 Skaffa hjärtstartare! Central styrning eller entreprenör? DÄR DRÖMMAR FÖDS OCH ENTUSIASTER MÖTS! Med våra tidningar erbjuds dina kunder fartfyllda

Läs mer

S.16 S.20 S.22 S.26 S.32. HUVUDKONTOR: MÖLNLYCKE Fibervägen Box 252 435 25 Mölnlycke Telefon 031-887000 Telefax 031-3385580

S.16 S.20 S.22 S.26 S.32. HUVUDKONTOR: MÖLNLYCKE Fibervägen Box 252 435 25 Mölnlycke Telefon 031-887000 Telefax 031-3385580 LEN1:10 KANALEN1:10 KANALEN1:10 KAN MAGASINET FRÅN KD PHARMA FÖR DIG SOM VILL HA KOLL PÅ (NU)LÄGET Ovanligt bra på service s.4 // Mannen med raka besked s.10 // KD Pharma Inside s.16 // Nulägeskoll s.20

Läs mer

01-2014. Sveriges grönaste lägenheter. Välkommen till Vitsippan TAPETSERA SOM ETT PROFFS. Stör ej: Så jobbar vi med tryggheten

01-2014. Sveriges grönaste lägenheter. Välkommen till Vitsippan TAPETSERA SOM ETT PROFFS. Stör ej: Så jobbar vi med tryggheten TAPETSERA SOM ETT PROFFS SIDAN 7 # 01-2014 NYHETER OCH MÖJLIGHETER FÖR KOPPARSTADENS HYRESGÄSTER Stör ej: Så jobbar vi med tryggheten SIDAN 3 Välkommen till Vitsippan SOCKOR OCH SPA I SVÄRDSJÖ SIDAN 5

Läs mer