1. På väg genom skogen

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "1. På väg genom skogen"

Transkript

1 Hur gick det sen? Vt 2010

2 Val av tema Det finns många anledningar till att jag valde boken "Hur gick det sen?" av Tove Jansson. Men den huvudsakliga anledningen är ändå när jag tänker tillbaka den exponering av adjektiv som det finns i hennes böcker. Dessutom finns det en massa ord som är nya för barnen och även för oss vuxna ibland. Fatalt var ett ord som vi inte kunde förklara utan Nationalencyklopedins hjälp. Alla spännande figurer har dessutom underfundiga namn som kräver stor koncentration att uttala, men med rätt motivation så går det lätt som en plätt. Boken påminner om livets vandring. Vi kommer någonstans ifrån och är ständigt på väg. På denna livsvandring möter vi olika hinder, eller positivare uttryckt; utmaningar som får oss att utvecklas samtidigt som vi längtar mot målet. Är det de här sagorna barnen behöver för att lyckas? Sagor som har livet "inbyggt" i sig utan att vi egentligen förstår det? Jag lämnar svaret till läsaren av denna bok. Samtidigt som boken varit språkligt utvecklande har också bilderna i boken bidragit minst lika mycket till det bildliga uttrycket. Det material jag har erbjudit har varit både känt och okänt och har lockat barnen till egna idéer. Arbetet är indelat i 11 olika delar utifrån de uppslag som finns utifrån följande rubriker: Ensam i skogen Bland blommorna och solen Var är lilla My? Möte med Gafsan Bland Bummelstenarna In i Hemulens dammsugare Filifjonkan Längtan Hattifnatter Efter regn kommer solsken Slutet gott. allting gott Varje stund har inletts med att jag har skrivit barnens namn på blädderblocket. Detta har vi gjort på olika sätt. Det har lockat barnens nyfikenhet på olikheter och likheter, siffrors och bokstävers betydelse i ett konkret och meningsfullt sammanhang. Jag beskriver detta mer utförligt i boken. Utifrån de 24 mål som finns i Lpfö98 har 12 använts i arbetet. Några är naturligtvis mer förekommande. Det som har varit intressant är att se hur "verkbart" det kan bli när jag som pedagog fokuserar på de mål som finns. Tove Jansson, tack för din litteraturskatt! Barnen kommer att bära med sig många ord någonstans där inne i hjärnan som de kommer att känna igen nästa gång de hör dem.

3 1. På väg genom skogen Arbetslaget skall ansvara för att förskolan tillämpar ett demokratiskt arbetssätt där barnen aktivt deltar. ansvara för att varje barn får sina behov respekterade och tillgodosedda och får uppleva sitt eget värde. Idag började vi läsa en ny bok; Vad tror du att det hände sen? (Tove Jansson). Första sidorna visade Mumintrollets vandring i den kusliga skogen på väg hem från Mjölkbutiken i skymningen. Därefter fick barnen måla med temperafärg. De målade med många olika färger och det blev härliga figurer. Mumintrollet, solen, äpplen, träd, bilar med mera. Materialet var valt men vad de skulle göra med materialet fick de bestämma själva. Därför blev det också en mångfald av figurer och detaljer som de målade. Naturligtvis inspirerades de av sagan,, men en del barn valde egna vägar också, mumintrollets bil bland annat. Den här gången var det flera barn som ville fortsätta på det de påbörjat vid slutet av förra terminen. Jag uppmuntrade detta och var glad över att de kom ihåg vad som inspirerat dem förra terminen.

4 2. Bland blommorna i solens sken Förskolan skall sträva efter att varje barn utvecklar sitt ord- och begreppsförråd utvecklar sin förmåga att upptäcka och använda matematik i meningsfulla sammanhang Barnen frågade på vägen till ateljén om vi ska fortsätta med sagan om Mumin idag. Vad roligt det är att de med spänning ser fram mot nästa del i boken! Vi började med att skriva barnens namn på blädderblocket i rutorna så det blev konkret hur långa deras namn är. En flickas namn var längst, en pojkes näst längst och mitt kortast. En av pojkarna konstaterade att två av namnen var lika långa. Sen sa den ena pojken att deras namn var mellanlånga och det var ju ett bra konstaterande. Därefter läste vi fortsättningen på sagan. Nu kom mumintrollet ut bland blommorna i solens sken. De fortsatte sedan att måla blommor på bilden från förra veckan. En av flickorna som fått tag på en spretig pensel blev mycket nöjd med sina blommor. Vi använde flera matematiska begrepp då jag skrev barnens namn i rutorna och jämförde med tallinjen; längst, kortast, näst längst och lika långa. Genom att skriva barnens namn i rutorna på blädderblock blev det konkret hur långa deras namn var i jämförelse med tallinjen.

5 3. Var är lilla My? Till den här gången hade jag inte skrivit någon målsättning med hänvisningar till läroplanen. Jag låter bilderna tala för sig. Lilla My är försvunnen och Mymlan sitter och gråter på en gammal burk av plåt, så klänningen blir alldeles våt. Barnen upptäcker ganska snart att Lilla My gömmer sig bakom burken ochi alla grupper konstaterar de att SÅ får man inte göra. Dagens uppgift blir att göra burken, de får måla en liten burk av papp som sedan ska klistras på bilden de gjort tidigare.

6 4. Möte med Gafsan Förskolan skall sträva efter att varje barn utvecklar sin förmåga att upptäcka och använda matematik i meningsfulla sammanhang utvecklar sin skapande förmåga och sin förmåga att förmedla upplevelser, tankar och erfarenheter i många uttrycksformer som lek, bild mm. Som vanligt inledde vi med namnen på blädderblocket, genom att rita en tallinje blir namnets längd väldigt konkret, och barnen strålar av glädje när de VET! Som utmaning idag gjorde vi också en lodrät tallinje så vi kunde utläsa hur många barn vi var idag. Spännande! Idag kröp Mumintrollet och Mymlan in genom plåtburken och kom ut på andra sidan. Där satt Gafsan, en stor figur och fiskade. Hon såg ARG ut och tyckte att de störde. Barnen fick sedan klistra på "burkarna" de målat förra veckan. De kompletterade också med berg och fiskar som de om de ville målade. Den här veckan utvecklade vi tallinjen till att bli både vågrät och lodrät. Vi fick då svar på två frågor: - Hur många bokstäver har mitt namn? - Hur många barn är det i ateljén idag? Vad det gäller materialet fick de använda det material de iordningsställt förra veckan samt komplettera med annat material de såg som passande. Egna idéer välkomnades.

7 5. Bland Bummelstenarna Alla som arbetar i förskolan skall visa respekt för individen och medverka till att det skapas ett demokratiskt klimat i förskolan. Förskolan skall sträva efter att varje barn utvecklar sin förmåga att bygga, skapa och konstruera med hjälp av olika material och tekniker, Idag hade vi omröstning genom handuppräckning om jag skulle sjunga hela boken eller om vi skulle börja där vi slutade förra veckan. De flesta barnen röstade för där vi slutade förra veckan, så då fick det ju bli så. Ett demokratiskt beslut fattades! På dagens sida kom de fram till en massa bummelstenar som de fick krypa över och under. Mumintrollet börjar längta hem till mamma nu! Barnen gjorde det sista momentet på gardinen denna veckan. De limmade rivet silkespapper på det som var tomt på papperet. Härligt kladdigt! Genom att rösta om var vi skulle börja dagens avsnitt fick barnen möjlighet att uppleva ett demokratiskt beslut. Vad som slog mig var hur väl de tog till sig beslutet. De verkar vana vid detta handlande. De kände igen materialet de fick idag men dagens uppgift var annorlunda. De skulle släta ut silkespapperet istället för att tussa det. Det var spännande att se hur de tog sig an uppgiften.

8 6. In i Hemulens dammsugare Förskolan skall sträva efter att varje barn utvecklar sin förmåga att bygga, skapa och konstruera med hjälp av olika material och tekniker, utvecklar sin förståelse för grundläggande egenskaper i begreppen tal, mätning och form. Vi började med att titta i boken från början och barnen fick berätta vad de kom ihåg. De kommer ihåg många saker, lång och kuslig väg, ljus väg, Gafsan, Stör mig inte! Med mera! De berättar också att det inte är bra att springa och gömma sig som Lilla My gör så att storasyster blir orolig. Sen sjöng jag dagens sidor. Vi pratade lite om det som händer på bilden och jag berättade om när jag måste dammsuga min matta. Inte bara till jul utan varje fredag när jag har ätit ostbågar. Berättelser från det verkliga livet är uppskattat. Därefter fick de klippa i olikfärgade papper och väva egna mattor till Hemulen. Som återsamling räknade vi hur många pappersremsor de använt till sina mattor. Många av barnen kände till tekniken vävning. Det nya var materialet, papper. Nytt var också att om de gjorde "fel" så blev det ändå effektfullt, alltså fanns det inget fel. Vi hade många samtal hur remsorna de klippte fick betydelse till den vävda matten. Klippte de papperet på längden blev det för långa remsor, klippte de på bredden blev remsorna lagom. Klippte de tjocka remsor fick inte så många plats, klippte de smala fick fler plats.

9 7. Filifjonkan Förskolan skall sträva efter att varje barn utvecklar självständighet och tillit till sin egen förmåga. utvecklar sin förmåga att lyssna, berätta. Idag skrev vi namnen igen i ett diagram. De VET hur många bokstäver de har i sitt namn nu. Idag kom det in en ny figur i sagan som heter Filifjonkan. I boken blir hon rädd när Mumintrollet, Mymlan och Lilla My hoppar på henne. Tove Jansson (författaren) ville att barnen skulle rita en bild av Filifjonkan när hon hade lugnat sig. Som tur var så fanns det en sån bild på datorn. Barnen tittade på linjerna och gjorde fantstiskt spännande Filifjonkor. Som avslutning berättade de om sina bilder i bandspelaren. Efter varje presentation applåderade barnen varandra. Genom att uppmärksamma Filifjonkans linjer lyckades ALLA barn med sina avbildningar. Hur går linjerna? Vilka former finns? Alla kunde! Förenklingar förekom och uppmuntrades. Alla fick beskriva SIN Filifjonka. Alla blev applåderade. Alla fick Lyssna.

10 8. Längtan Förskolan skall sträva efter att varje barn utvecklar förmåga att ta hänsyn till och leva sig in i andra människors situation. sin förmåga att bygga, skapa och konstruera med hjälp av olika material och tekniker. Jag läste dagens avsnitt i boken som handlar om att Mumintrollet längtar SÅ efter sin mamma.vi pratade sedan om hur det känns när vi längtar och NÄR vi längtar. De fick sedan rita mumintrollet på plastemballage. Till slut fick de klippa ut sina figurer och klistra på ögon om de ville. Idag handlade det om att kunna beskriva en känsla. Hur KÄNNS det att längta? Om vi längtar vem/vad längtar vi efter? Var känns det när vi längtar? Idag använde vi återvinningsmaterial som jag berättade om för barnen. De tyckte det var häftigt, men för många var det svårt att klippa i, men det gick till slut.

11 9. Hattifnatter Förskolan skall sträva efter att varje barn utvecklar förståelse för enkla naturvetenskapliga fenomen. sin förmåga att bygga, skapa och konstruera med hjälp av olika material och tekniker. Det var inte Muminmammans hus de kom fram till idag. Det var en trädstam full av elektriska Hattifnatter. De skyndade sig därifrån för Lilla My skrek; Vi brinner upp! Dagens lilla uppgift var att göra Hattifnatter av gips. Detta har många av barnen gjort förut, men då andra figurer. Det är härligt att se igenkännandets glädje i deras ansikten. Hattifnatterna gjordes så här: 1. Barnen oljade in sina pekfingrar med matolja. 2. Barnen doppade de tillklippta gipsbitarna snabbt i vatten. 3. Barnen virade den blöta gipsbiten runt pekfingret. Detta moment gjordes tills inget syntes av fingret. 4. Barnen målade ögon. Några målade också hår, näsa och mun. För att synliggöra elektricitet konkret gjorde vi en ballong elektrisk precis som Hattifnatterna. På den fria leken var det några av barnen som satt med prylhyllan och provade vad som flöt och sjönk i vattnet. Det var intressant hur snabbt de uppfattade "Hattifnatternas" egenskap, elektricitet. Det var också mer intressant när en flicka på eget initiativ denna gång ville pröva sakernas egenskaper; flyta eller sjunka. De flesta barn har provat gips kring tummen. Den här gången skulle de vira gipsbindan kringpekfingret. Det var underbart att se igenkännandets glädje i många barns ögon, trots att uppgiften var ny!

12 10. Efter regn kommer solsken Förskolan skall sträva efter att varje barn utvecklar förmåga att ta hänsyn till och leva sig in i andra människors situation. utvecklar sin motorik, koordinationsförmåga. Efter sagan fick barnen dra linjer med tejp på ett papper. De fick sedan fylla varje fält med egna valda färger. Det blev spännande bilder. Som avslutning pratade vi om En pojkes bild som han hade gjort på blädderblocket. Vi letade former och mätte med linjalen. Jag frågade barnen hur många linjaler de trodde fick plats på deras kroppar? Några valde att inte svara medan de andra sa 30, 40, 43 och 50 linjaler. Först fick en flicka lägga sig på golvet, 5 linjaler fick plats. Sen en pojke, 5,5 linjaler fick plats. Vi tydliggjorde genom att dra tejp på golvet. Nästa gång är det de andras tur! Spännande! Barnen börjar tappa tålamodet av längtan efter mamman, men när hennes öron sticker fram tänds hoppet igen i barnens ögon. Tejpen gjorde att det blev en lite problematisk uppgift. Det handlade mycket om att veta hur armar och händer måste befinna sig för att inte tejpen skulle sno ihop sig.

13 11. Slutet gott, allting gott I lekens och det lustfyllda lärandets olika former stimuleras fantasi, inlevelse, kommunikation och förmåga till symboliskt tänkande samt förmåga att samarbeta och lösa problem. Barnet kan i den skapande och gestaltande leken få möjligheter att uttrycka och bearbeta upplevelser, känslor och erfarenheter. Idag tog sagan slut! Äntligen kom Mumintrollet hem igen och kunde lämna mjölken till mamma. När de skulle hälla upp mjölken var den sur, så de fick dricka saft istället. När sagan var slut satte vi oss vid bordet och barnen fick bokstavskex. Vi kom ganska snart underfund med att det var svårt att bygga namnen med de bokstäver som fanns så vi byggde fantasiord istället, men två riktiga ord blev det också som ni ser nedan. På den fria leken ville en pojke snickra för han hade tagit på sig snickarbyxor dagen till ära. De andra ville prova ett nytt material som finns i ateljén, ett pussel som kräver ganska mycket logiskt tänkande men som också kan användas fantasifullt! Utifrån det som står skrivet i läroplanen konstaterade jag följande: Det är fantastiskt att använda sagan i ateljén. JAG lever i sagan genom att erbjuda den på ett så roligt sätt som möjligt. Samtidigt ger barnen mig nya impulser till att utveckla det roliga. Fingerramsor, mer musik och roligt material. Tack alla barn för den inspiration ni ger mig!

14 Tankar kring temat: Tack Tove Jansson för ditt rika språk! På varje uppslag har det funnits minst tio adjektiv om det nu är det jag söker. Hur många andra böcker uppfyller det kriteriet? När jag startade temat hade jag en ny tanke i mitt arbete. Hur många mål från Lpfö98 använder jag och vilka mål kommer inte med? När jag nu blickar tillbaka kan jag se att tolv av de tjugofyra målen är med. Det är ju fantastiskt. Några återkommer och några används vid enstaka tillfällen. Positivt är att alla mål är kommenterade och använda. Det är ju ändå en utveckling. Jag har sett att fler barn vill stå vid blädderblocket. För det mesta avbildar de det de sett tidigare, men ofta skapar de också egna bilder utifrån det de sett och upplevt. Det är ju något jag vill sträva mot i ateljén, att de skapar egna bilder utifrån det de upplevt. Jag kan se nu att de gör det också. Eva Hansson Förskollärare/Ateljerista Körsbärets förskola

Kvalitetsredovisning. Erici förskola Läsåret 2013/2014. Ansvarig förskolechef: Martina Nebrelius

Kvalitetsredovisning. Erici förskola Läsåret 2013/2014. Ansvarig förskolechef: Martina Nebrelius Kvalitetsredovisning Erici förskola Läsåret 2013/2014 Ansvarig förskolechef: Martina Nebrelius Inledning Skollagens krav på systematiskt kvalitetsarbete innebär att huvudmän, förskole- och skolenheter

Läs mer

Lärande och utveckling genom leken.

Lärande och utveckling genom leken. Lärande och utveckling genom leken. En studie om pedagogers syn på lekens betydelse för förskolebarns lärande och utveckling. Ann-Charlotte Augustsson och Cecilia Jacobsson Handledare: Maj Arvidsson Examinator:

Läs mer

Förskolor som kunskapar. som gör skillnad och öppnar upp för olika möten.

Förskolor som kunskapar. som gör skillnad och öppnar upp för olika möten. Förskolor som kunskapar som gör skillnad och öppnar upp för olika möten. Foto: Omslagsbild: Svetlana Sturesson Emma Hervén och och Annika Tanja Lenander Svensson Innehålllsförteckning Förord...4 Förskollärare,

Läs mer

Elevers medskapande i lärprocessen, 7,5 p EN BRA LEKTION. Några elevers syn på elevaktiv lärandeprocess. Tatjana Trivic Uppsala, 2008.

Elevers medskapande i lärprocessen, 7,5 p EN BRA LEKTION. Några elevers syn på elevaktiv lärandeprocess. Tatjana Trivic Uppsala, 2008. EN BRA LEKTION Några elevers syn på elevaktiv lärandeprocess Tatjana Trivic Uppsala, 2008. 1 INLEDNING Förmåga att lära är förunnat alla människor. Att vara lärare är, bland annat, att hjälpa människor

Läs mer

Den magiska dörren. - ett romanprojekt

Den magiska dörren. - ett romanprojekt Den magiska dörren - ett romanprojekt Idé och lärarhandledning av Josef Sahlin 2011 Bakgrund! 3 Idé! 3 Rättigheter! 4 Syfte! 4 Arbetets gång! 4 Lektionsupplägg! 5 Framsida! 5 Kapitel 1 - Hej! 6 Kapitel

Läs mer

EMPATI. - Hur utvecklar barn empati? EVELINA ALA-TAINIO CAMILLA LINDSKOG

EMPATI. - Hur utvecklar barn empati? EVELINA ALA-TAINIO CAMILLA LINDSKOG EMPATI - Hur utvecklar barn empati? EVELINA ALA-TAINIO CAMILLA LINDSKOG Akademin för utbildning, kultur och kommunikation Pedagogik Examensarbete i lärarutbildningen Grundnivå 15 hp Handledare Kamran Namdar

Läs mer

anna olofsson & michaela neumann JAG ÄR MoDIGARE NU En kreativ handbok i drama

anna olofsson & michaela neumann JAG ÄR MoDIGARE NU En kreativ handbok i drama anna olofsson & michaela neumann JAG ÄR MoDIGARE NU En kreativ handbok i drama Kontakta oss gärna! Anna: anna.olofsson.dramapedagog@gmail.com Michaela: mikkan.neumann@gmail.com Du kan beställa Jag är modigare

Läs mer

Lärarhandledning till musikteaterföreställning Jag är här nu!

Lärarhandledning till musikteaterföreställning Jag är här nu! Lärarhandledning till musikteaterföreställning Jag är här nu! FÖR PEDAGOGEN/DEN VUXNA Information om föreställningen En föreställning för barn 7 12 år. Manus, text och musik är skapad av de medverkande:

Läs mer

Pia Williams & Niklas Pramling

Pia Williams & Niklas Pramling Att bli en berättande person: Samverkan mellan bibliotek och förskola i syfte att främja barns språkutveckling Pia Williams & Niklas Pramling Innehåll Förord... 4 Inledning... 5 Rapportens disposition...

Läs mer

Vi är inte bra på barn som Oscar hur kan vi bli det? Lena Pettersson

Vi är inte bra på barn som Oscar hur kan vi bli det? Lena Pettersson En berättelse om en skola som stod frågande inför en enskild elev och hur de idag arbetar i skolan så att både den enskilde eleven och hans kamraters behov av en bra undervisning tillgodoses. Vi är inte

Läs mer

Vill du leka med mig? En studie om små barns kontaktförsök på Öppna förskolan. Anna Nilsson

Vill du leka med mig? En studie om små barns kontaktförsök på Öppna förskolan. Anna Nilsson Institutionen för pedagogik och didaktik Vill du leka med mig? En studie om små barns kontaktförsök på Öppna förskolan. Anna Nilsson Examinationsuppgift Kvalitetsutveckling genom aktionsforskning 7,5 hp.

Läs mer

OLIKA MEN LIKA ATT ARBETA MED BARNKONVENTIONEN I FÖRSKOLAN

OLIKA MEN LIKA ATT ARBETA MED BARNKONVENTIONEN I FÖRSKOLAN OLIKA MEN LIKA ATT ARBETA MED BARNKONVENTIONEN I FÖRSKOLAN Foto: Mostphotos Metodbok Rädda Barnen kämpar för barns rättigheter. Vi väcker opinion och stöder barn i utsatta situationer i Sverige och i världen.

Läs mer

Förskolan Trollets verksamhetsidé

Förskolan Trollets verksamhetsidé Förskolan Trollets verksamhetsidé - 1 - Förskolan Trollets verksamheter Administration Klunkens backe 10 393 52 Kalmar Förskolechef Zanna Lakatos 0480-45 31 35 zanna.lakatos@kalmar.se Ringdansen Adelgatan

Läs mer

Matematik utan bundenhet till läromedel

Matematik utan bundenhet till läromedel Maria Thunholm och Annika Bergehed Matematik utan bundenhet till läromedel Ett förändrat arbetssätt i matematik på Folkparksskolan Rapport till Gudrun Malmers stiftelse INNEHÅLLSFÖRTECKNING BAKGRUND 2

Läs mer

Barnmöteslektioner som fungerar

Barnmöteslektioner som fungerar Barnmöteslektioner som fungerar 1 Presentation Lektioner som fungerar 2 Förord 2 Innan ni börjar 3 Bibelns syn på barn 6 2 De fyra viktigaste 4 lektioner 7 Till dig som ledare 7 1. Gud älskar mig 8 2.

Läs mer

Hjälp! Mina föräldrar ska skiljas!

Hjälp! Mina föräldrar ska skiljas! Hjälp! Mina föräldrar ska skiljas! Vad händer när föräldrarna ska skiljas? Vad kan jag som barn göra? Är det bara jag som tycker det är jobbigt? Varför lyssnar ingen på mig? Många barn och unga skriver

Läs mer

Sparvens & Skatans Utvecklingsplan

Sparvens & Skatans Utvecklingsplan Sparvens & Skatans Utvecklingsplan Utveckling och lärande Den pedagogiska verksamheten ska genomföras så att den stimulerar och utmanar barnets utveckling och lärande. Miljön ska vara öppen, innehållsrik

Läs mer

Så här gjorde vi hälsofrämjande förskola och skola

Så här gjorde vi hälsofrämjande förskola och skola Goda hälsofrämjande exempel Syftet med denna bok är att inspirera och öka intresset för ett hälsofrämjande synsätt och arbete i förskolan och skolan. Alla exempel kommer från Halländska förskolor och skolor.

Läs mer

Mål- och inspirationsdokument för Falkenbergs förskolor Alla ska lyckas! idag och för framtiden

Mål- och inspirationsdokument för Falkenbergs förskolor Alla ska lyckas! idag och för framtiden Mål- och inspirationsdokument för Falkenbergs förskolor Alla ska lyckas! idag och för framtiden Vi växer för alla barn Falkenbergs förskoleverksamhet är idag full av nya processer, utveckling och engagemang.

Läs mer

Använd av Gud. Av: Johannes Djerf

Använd av Gud. Av: Johannes Djerf Använd av Gud Av: Johannes Djerf Under den här adventstiden så har vi talat om en sak. Guds angelägenhet att få komma nära ditt liv. Vi har talat om Jesus som sann konung och Gud, som kommer ridandes in

Läs mer

Att öppna nya världar. En handledning om att gå på teater med barn i förskola och skola

Att öppna nya världar. En handledning om att gå på teater med barn i förskola och skola Att öppna nya världar En handledning om att gå på teater med barn i förskola och skola INNEHÅLL Några ord från Riksteatern... sid 3 Teater i förskola och skola... sid 5 Teater för de allra yngsta om att

Läs mer

LÄS EN FILM. diskutera, analysera och upptäck två sätt att berätta en historia. en studiehandledning från Film i Dalarna av Bisse Falk

LÄS EN FILM. diskutera, analysera och upptäck två sätt att berätta en historia. en studiehandledning från Film i Dalarna av Bisse Falk LÄS EN FILM, analysera och upptäck två sätt att berätta en historia en studiehandledning från Film i Dalarna av Bisse Falk Film i Dalarna. Kaserngården 13. 79140 Falun. 023-26275. www.filmidalarna.se innehåll:

Läs mer

GUNILLA CARLSSON KENDALL. Snubbel tråden. ADHD Så funkar det

GUNILLA CARLSSON KENDALL. Snubbel tråden. ADHD Så funkar det GUNILLA CARLSSON KENDALL Snubbel tråden ADHD Så funkar det Bruksanvisning Till alla mammor och pappor eller andra vuxna: Läs gärna en liten bit i taget tillsammans med barnet. Hjälp till att hitta svaren

Läs mer

14 år med samtalsgrupperna Ellen, allan och Coolt med koll. En sammanställning av deltagares tankar och upplevelser

14 år med samtalsgrupperna Ellen, allan och Coolt med koll. En sammanställning av deltagares tankar och upplevelser 14 år med samtalsgrupperna Ellen, allan och Coolt med koll En sammanställning av deltagares tankar och upplevelser Ett stort TACK till alla er som varit med och delat med er av era erfarenheter från Ellen,

Läs mer

Bygga upp ett erfarenhetsbibliotek genom sociala berättelser och seriesamtal.

Bygga upp ett erfarenhetsbibliotek genom sociala berättelser och seriesamtal. Bygga upp ett erfarenhetsbibliotek genom sociala berättelser och seriesamtal. Ett pedagogiskt arbetssätt för barn/elever/personer med neuropsykiatriska problem som Autism, Aspergers syndrom,tourettes synrom,

Läs mer

FÖRSVARSMAKTENS GUIDE för. par

FÖRSVARSMAKTENS GUIDE för. par FÖRSVARSMAKTENS GUIDE för par där någon av er ska göra utlandstjänst 1 2 INNEHÅLL Allmän information 3 När man är ifrån varandra... 4 Tiden före insatsen 6 Vad är det som gör att vissa vill åka på insats?

Läs mer

Waldorfpedagogiken och elever med inlärningssvårigheter och funktionshinder

Waldorfpedagogiken och elever med inlärningssvårigheter och funktionshinder Waldorfpedagogiken och elever med inlärningssvårigheter och funktionshinder Synsätt bemötande arbetssätt Ingrid Liljeroth Monica Naeser Bo Dahlin Projektet Waldorfskolor i Sverige Delrapport 6 Karlstads

Läs mer

Riktlinjer för vård och omsorg vid demenssjukdom Vägledningsmaterial för samtalsledare

Riktlinjer för vård och omsorg vid demenssjukdom Vägledningsmaterial för samtalsledare 2011 Riktlinjer för vård och omsorg vid demenssjukdom Vägledningsmaterial för samtalsledare Tove Ahner Hässelby-Vällingby Stadsdelsförvaltning Arthur Henningson, Consider AB Augusti 2011 2 INLEDNING Hässelby-Vällingby

Läs mer

MAN INNAS! En handbok för barn och unga som lever med skyddade personuppgifter.

MAN INNAS! En handbok för barn och unga som lever med skyddade personuppgifter. MAN VI U INNAS! En handbok för barn och unga som lever med skyddade personuppgifter. Länsstyrelsen Östergötland Handbok: Man vill ju finnas! En handbok för barn och unga som lever med skyddade personuppgifter.

Läs mer