Lägesrapport för förbättrad framkomlighet i innerstadens stombussnät

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Lägesrapport för förbättrad framkomlighet i innerstadens stombussnät"

Transkript

1 1(6) Strategisk utveckling Handläggare Jens Plambeck TJÄNSTEUTLÅTANDE Trafiknämnden , info punkt 11 Ärende/Dok. id. TN Infosäk. klass K1 (Öppen) Lägesrapport för förbättrad framkomlighet i innerstadens stombussnät Ärendebeskrivning En tredje lägesrapport för den, med Stockholm stad, gemensamma handlingsplanen för förbättrad framkomlighet i innerstadens stombussnät som trafiknämnden fattade beslut om i juni 2012 (TN ). En första lägesrapport presenterades i trafiknämnden i maj 2013 (TN ) och en andra i trafiknämnden i maj 2014 (TN ). Underlag Förvaltningschefens tjänsteutlåtande 15 april 2015 Uppföljning av handlingsplan för linje 1-4, delrapport 3, Sammanfattning För att följa upp de åtgärder som genomförs inom ramen för trafikförvaltningens och Stockholms stads gemensamma handlingsplan för bättre framkomlighet för innerstadens stombusslinjer görs en kontinuerlig uppföljning kopplat till körtider och medelhastigheter. Tidigare lägesrapporter har visat på stora variationer i körtider kopplat till, bland annat, större väg- och byggnadsarbeten men också att de kan påverkas genom aktiva, enkla mindre åtgärder för framkomligheten, både fysiska och administrativa, genom ett på linje 4 genomfört lyckat pilotförsök. Mätningar i denna tredje lägesrapport visar att medelhastigheten för linje 1 och 2 inte har förändrats särskilt mycket över tid. Medelhastigheten för linje 3 och 4 har ökat tack vare de åtgärder som genomförts i samband med pilotförsöket på linje 4 och som fortfarande till största delen är aktiva efter försöket. Sambandet mellan körtider och pågående större väg- och byggarbeten är fortsättningsvis tydliga i mätningarna. För linje 1 och 2 är förändringarna i körtid över tid både positiva och negativa men inte så stora och beror till stor del på väg- och byggnadsarbeten.

2 2(6) Strategisk utveckling TJÄNSTEUTLÅTANDE Ärende/Dok. id. TN Infosäk. klass K1 (Öppen) Förändringarna i körtid för linje 3 och 4 varierar betydligt mer. För linje 3 beror en ökad körtid i riktning mot Södersjukhuset av väg- och byggnadsarbeten men i den andra riktningen har körtiden minskat tack vare åtgärder som genomförts för linje 4. De flesta av åtgärderna från det lyckade pilotförsök som genomfördes under våren 2014 har permanentats på linje 4 och fortsätter ge positiva effekter för framkomligheten och restiden. Körtiderna för linje 4 har minskat i båda riktningarna, och i synnerhet i riktning mot Radiohuset. Under 2015 genomförs dessutom kompletterande gatuåtgärder på linje 4 för ännu bättre framkomlighet. Från och med 2015 medverkar även trafikutövaren Keolis i samarbetet med den gemensamma handlingsplanen. Under 2015 går arbetet nu vidare med att genomföra åtgärder, motsvarande de från det lyckade pilotförsöket på linje 4, för linje 1. Målsättningen är att dessa åtgärder ska ge 4-5 minuters kortare körtid. I årets trafikförändringsprocess inför T16, som för närvarande är på remiss hos kommunerna, föreslås en minskning av antalet hållplatsstopp för samtliga stomlinjer, totalt 11 st. En åtgärd som prövades i pilotförsöket på linje 4 men inte permanentades men som gav kortare körtider och restider för många resenärer. Åtgärden bidrar dessutom till måluppfyllelse för stomnätsplanens målstandard för avstånd mellan stomlinjehållplatser som är 500 m. Genomsnittsavståndet är idag ca 380 meter. Handlingsplanen har kompletterats med ett deluppdrag att genomföra och presentera en sträcknings- och trafikeringsutredning samt en genomförandetidplan för en framtida stomlinje 6 mellan Ropsten och Karolinska sjukhuset. Utredningen genomförs under våren Bakgrund Stockholms stad, Trafikkontoret och trafikförvaltningen har en gemensam handlingsplan för stomlinjerna 1-4. Planen sträcker sig över tiden och syftar till att förbättra framkomligheten för innerstadens stombussar. För att följa upp de åtgärder som genomförs inom ramen för handlingsplanen gör Trafikkontoret och trafikförvaltningen gemensamt en kontinuerlig uppföljning av åtgärderna kopplat till körtider och medelhastigheter för stombussarna. I samband med att den första lägesrapporten redovisades, i maj 2013, beslutades om att genomföra ett pilotförsök på linje 4, där så många som möjligt av handlingsplanens förbättringsområden skulle ingå. Detta pilotförsök genomfördes under våren 2014 med mycket goda resultat.

3 3(6) Strategisk utveckling TJÄNSTEUTLÅTANDE Ärende/Dok. id. TN Infosäk. klass K1 (Öppen) Den andra lägesrapporten, maj 2014, visade på stora variationer i körtider för samtliga stomlinjer och att det de åtgärder som hittills genomförts har påverkat körtiderna i positiv riktning. Ett antal stora väg- och byggprojekt, t ex påldäcksarbeten på Folkungagatan, arbeten vid Lilla Västerbron samt på Valhallavägen, var en förklaring till många av de variationerna i körtiderna som visades i rapporten. Från och med 2015 genomförs arbetet med handlingsplanen genom trepartssamverkan då trafikutövaren Keolis har tillkommit som en tredje part. Överväganden Mätningar i denna tredje lägesrapport visar att medelhastigheten för linje 1 och 2 inte har förändrats särskilt mycket över tid. Medelhastigheten för linje 3 och 4 har ökat tack vare de åtgärder som genomförts i samband med pilotförsöket på linje 4 och som fortfarande till största delen är aktiva efter försöket. Sambandet mellan körtider och pågående större väg- och byggarbeten är fortsättningsvis tydliga i mätningarna. Körtiderna för linje 1 har minskat något i riktning mot Frihamnen. Förändringarna är små och svåra att härleda till några specifika orsaker. I riktning mot Stora Essingen har körtiden ökat i första hand på eftermiddagen. En orsak till detta kan vara den täta biltrafiken på Kungsgatan. För linje 2 mellan Sofia och Norrtull har körtiden minskat under 2014 jämfört med 2013 och återgått till ungefärligen samma körtider som under Fjärrvärmearbete på Birger Jarlsgatan pågick under 2013 och är troligen orsaken till längre körtider under I den andra riktningen har körtiderna minskat något på förmiddag men ökat kraftigt på eftermiddagen, mest mellan Slussen och Sofia. När det gäller linje 3 har både körtider och tiden då bussen står still ökat i riktning mot Södersjukhuset beroende av väg- och byggarbeten vid Solnabron, Munkbron och Slussbron samt på grund av problem med en trafiksignal. Körtiderna i riktning mot Karolinska sjukhuset har minskat. Minskningen är störst på delsträckan Fridhemsplan Torsplan där åtgärder för linje 4 har genomförts. För linje 4 har körtiderna minskat i båda riktningarna. I riktning mot Gullmarsplan i synnerhet under första halvåret tack vare åtgärder som genomfördes för pilotförsöket på linje 4. Små positiva förändringar ses på samtliga uppmätta delsträckor med undantag för sträckan Fridhemsplan Rosenlundsgatan där körtiderna ökade på grund av vägarbete på Lilla Västerbron. I riktning mot Radiohuset har körtiden och trafikståtiden minskat betydligt tack vare åtgärder i samband med pilotförsöket. Delsträckan Fridhemsplan Odenplan utmärker sig där kollektivtrafikkörfält på S:t Eriksbron och högersvängsförbud för biltrafiken vid S:t Eriksplan bidragit stort till en minskad och över året stabilare körtid.

4 4(6) Strategisk utveckling TJÄNSTEUTLÅTANDE Ärende/Dok. id. TN Infosäk. klass K1 (Öppen) Efter ett lyckat pilotförsök på linje 4 under våren 2014, Fyran ska fram där den genomsnittliga resenärens restid minskade med drygt 2 minuter, bussarnas körtid med mellan 3 och 5 minuter och trängseln ombord minskade går arbetet nu vidare med motsvarande åtgärder för linje 1. Målsättningen är att gatuåtgärder och trafikregleringar, fortsatt arbete med bättre regularitet, översyn av antal hållplatser och tider där servicevärdar tillåter påstigande i flera dörrar samt intensifierad parkeringsövervakning ska ge 4-5 minuters kortare körtid. De flesta av åtgärderna från pilotförsöket har permanentats på linje 4 och fortsätter ge positiva effekter för framkomligheten och restiden. Under 2015 genomförs dessutom kompletterande gatuåtgärder på linje 4 för ännu bättre framkomlighet. Något som prövades i pilotförsöket på linje 4 men inte permanentades var en minskning av antalet hållplatsstopp. Åtgärden gav dock kortare körtider och restider för många resenärer och efter utvärdering av detta samt de synpunkter som kommit in under försökstiden återfinns ett förslag till vilka hållplatser som inte ska trafikeras av stomlinjerna i årets trafikförändringsprocess inför T16 som för närvarande är på remiss hos kommunerna. Åtgärden beräknas genomföras i juni i samband med Keolis nya linjenät eller från och med tidtabellsskifte december Förslaget bidrar till måluppfyllelse för stomnätsplanens målstandard för avstånd mellan stomlinjehållplatser som är 500 m. Genomsnittsavståndet är idag ca 380 meter. Stomlinjerna föreslås inte trafikera följande hållplatser: Linje 1: Linje 2: Linje 3: Linje 4: Fyrverkarbacken Kungsbroplan Sveavägen/Norrlandsgatan (slås ihop till en ny; Regeringsgatan) Linnégatan Frejgatan Rödabergsgatan Polhemsgatan Kungsholmstorg (Landstingshuset kompletteras med ny hpl i riktning mot Fridhemsplan) Riddarhustorget Banérgatan Ansgariegatan Wollmar Yxkullsgatan (båda riktningarna alternativt Hornsgatan/Rosenlundsgatan i riktning mot Hornstull)

5 5(6) Strategisk utveckling TJÄNSTEUTLÅTANDE Ärende/Dok. id. TN Infosäk. klass K1 (Öppen) Genom önskemål från bland annat Stockholms stads projekt Norra Djurgårdsstaden har handlingsplanen kompletterats med ytterligare ett deluppdrag. Under våren 2015 tas en sträcknings- och trafikeringsutredning fram för stomlinje 6. En i stomnätsplanen framtida stomlinje mellan Ropsten och Karolinska sjukhuset med utblickar mot både Solna C och Lidingö. I detta uppdrag studeras emellertid endast sträckan mellan Ropsten och Karolinska Institutet. Ett förslag till trafikering och sträckning presenteras i en rapport i juni 2015 tillsammans med en möjligt genomförandetidplan. Ekonomiska konsekvenser av beslutet Den generella överenskommelsen är att varje samverkande part bär kostnaden för åtgärder inom sitt verksamhetsområde. När det gäller mindre kostnader i form av uppföljning och lägesrapporter för uppdraget i sin helhet och projektledning för framtagande av åtgärder delas dessa mellan trafikförvaltningen, Trafikkontoret och Keolis. En förbättrad framkomlighet med snabbare och mer pålitliga resor, som ett resultat av föreslagna åtgärder, leder till effektivare utnyttjande av resurser och lägre driftskostnader för verksamheten. Sociala konsekvenser Kortare restider och bättre restidspålitlighet ger positiva effekter för alla resenärer. Dock kan färre hållplatsstopp på stomlinjerna leda till något längre gångavstånd och ge något sämre tillgänglighet för resenärsgrupper med funktionsnedsättning. Konsekvenser för miljön I enlighet med landstingets Miljöpolitiska program har hänsyn till miljön beaktats och slutsatsen är att det inte är relevant med en miljökonsekvensbedömning i detta ärende. Riskbedömning Arbetet bedrivs som en trepartssamverkan där varje enskild part står för kostnader för genomförande av åtgärder inom sitt respektive verksamhetsområde. Besparingskrav hos någon eller flera av parterna kan leda till att målet om bättre framkomlighet inte uppnås helt eller till vissa delar. Tidplanen för handlingsprogrammet som sträcker sig till och med 2016 kan komma att visa sig för kort för att kunna genomföra framkomlighetsåtgärder för samtliga stombusslinjer. Hittills har åtgärder genomförts på linje 4 och åtgärder för linje 1 planeras under 2015.

6 6(6) Strategisk utveckling TJÄNSTEUTLÅTANDE Ärende/Dok. id. TN Infosäk. klass K1 (Öppen) Det återstår endast ett år till att genomföra åtgärder på både linje 2 och 3. Dessa linjer påverkas dessutom kraftigt av pågående parallella större utbyggnadsprojekt såsom Slussen och Norra Hagastaden där flera parametrar som påverkar dessa stomlinjer är okända på kort sikt. Anders Lindström Förvaltningschef Pernilla Helander Bitr. avdelningschef Strategisk utveckling

7 Uppdragsledare Göran Ståldal Telefon +46 (0) Mobil +46 (0) e-post Datum Trafikkontoret Stockholms stad i samarbete med Trafikförvaltningen SLL Uppföljning av handlingsplan för linje 1-4 Delrapport 3 ÅF-Infrastructure AB ÅF-Infrastructure AB, Frösundaleden 2A, Stockholm Telefon , Orgnr , VAT SE

8 Beställare Kristofer Tengliden, Trafikkontoret Stockholms stad i samarbete med Mari Widegren, Trafikförvaltningen Stockholms läns landsting Konsult ÅF Infrastructure AB Uppdragsledare Göran Ståldal Utredare Anders Dahl, statistik och metoder Amer Aslam, trafik Siri Brolén, trafik Kvalitetsansvarig Maria Håkansson, trafik och rapport Magnus Nordström, statistik och metoder Sid 2 (22)

9 Sid 3 (22)

10 Sammanfattning För att förbättra medelhastighet, regularitet och kapacitet för stombusslinjerna har Trafikkontoret och Trafikförvaltningen tagit fram en handlingsplan som sträcker sig fram till Det här är den tredje rapporten i arbetet med att följa upp handlingsplanen för stombusslinjerna 1 4. Körtiderna, och framförallt trafikståtiderna, har varierat under de tre jämförda åren. Det är ofta en kombination av åtgärder och/eller hinder som påverkar körtiderna. Pilotprojektet för linje 4 genomfördes under 2014 och det har även haft en viss påverkan på de övriga stomlinjerna. I en separat rapport finns en utförlig redovisning av pilotprojektets åtgärder och resultat. Körtidsökningar kan i huvudsak förklaras av olika gatu- och byggprojekt. Körtiden minskar också märkbart när sådana arbeten avslutas. Olika typer av trafikregleringar i form av bl.a. kollektivkörfält är ett effektivt sätt att öka framkomligheten. Linje 1: Essingetorget Frihamnen Körtiden har minskat något genom små bidrag från flera delsträckor. Frihamnen Essingetorget Körtiden har ökat, främst på grund av arbeten på Lilla Västerbron. Linje 2: Norrtull Sofia Körtiden på förmiddagarna har minskat. På eftermiddagarna har biltrafiken mellan Strandvägen och Hamngatan försämrat framkomligheten så att körtiden har ökat. Sofia Norrtull Körtiden har minskat eftersom det har varit färre påverkande gatuarbeten än under Linje 3: Karolinska sjukhuset Södersjukhuset Körtiderna har ökat på grund av arbeten vid Solnabron, Munkbron och Slussbron samt på grund av att en trafiksignal har haft optimeringsproblem. Södersjukhuset Karolinska sjukhuset Körtiden har minskat till följd av åtgärder för pilotprojektet för linje 4: kollektivkörfältet på S:t Eriksbron och högersvängsförbudet vid S:t Eriksplan. Linje 4: Körtiden har minskat i båda körriktningarna eftersom framkomligheten har ökat tack vare pilotprojektets olika åtgärder i form av reserverade körfält, olika trafikregleringar och effektivare signalprioritering. Sid 4 (22)

11 Innehållsförteckning 1 Bakgrund Syfte Metod Avgränsning Tidigare och pågående projekt Pilotprojekt för stombusslinje Framkomlighetsåtgärder linje Parkeringsövervakning med MC Bussprioritering Körtider för stombusslinje Linje 1 Stora Essingen Frihamnen Körtider Linje 2 Norrtull Sofia Körtider Linje 3 Karolinska sjukhuset Södersjukhuset Körtider Linje 4 Radiohuset Gullmarsplan Körtider Slutsats Referenser Sid 5 (22)

12 1 Bakgrund I stomnätsplanen för Stockholms innerstad görs bedömningen att stombusslinjernas kapacitet och resurser utnyttjas dåligt. Detta beror främst på låga snitthastigheter, orsakade av dålig framkomlighet, och svårigheten att hålla jämna avstånd mellan bussarna. Därför har Trafikkontoret och Trafikförvaltningen gemensamt tagit fram en handlingsplan för att förbättra stombussarnas medelhastighet, regularitet och kapacitet. Planen sträcker sig från 2012 fram till I den första delrapporten i arbetet med att följa upp handlingsplanen för linje 1 4 finns en nulägesbeskrivning och en sammanfattning av tidigare utredningar. I den andra rapporten redovisas resultaten av de åtgärder som gjorts inom ramen för Trafikkontorets och Trafikförvaltningens gemensamma handlingsplan för att öka framkomligheten för innerstadens stombusslinjer. Rapporten följer upp effekterna av de föreslagna åtgärderna i utredningen Framkomlighetsförbättrande åtgärder Stombusslinje 1-4: Slutrapport (Trafikkontoret, 2013). Det här är den tredje rapporten, där resultaten från det fortsatta arbetet med handlingsplanen redovisas. De flesta av de fysiska åtgärder som ingick i pilotprojektet för linje 4 har satts i drift och åtgärdernas konsekvenser för de övriga stomlinjerna kan beskrivas. En utförlig uppföljning av pilotprojektets åtgärder har redovisats inom ramen för det projektet. 1.1 Syfte För att följa upp och utvärdera de åtgärder och insatser som vidtas inom ramen för handlingsplanen har Trafikkontoret i samverkan med Trafikförvaltningen gett ÅF Infrastructure i uppdrag att ta fram rapporter som beskriver de åtgärder som har genomförts och visa vilken påverkan de har haft på framkomligheten för stombusslinjerna 1 4. Syftet med denna rapport är att sammanfatta de åtgärder som hittills har genomförts och vilka effekter som har uppnåtts. 1.2 Metod I drygt 10 % av länets SL-bussar finns ATR 1. Dessa bussar alternerar mellan en linjes olika avgångstider så att alla förhållanden kommer med. Från datamängden görs urval för olika tidsperioder och linjesträckor som bearbetas och analyseras så att det går att illustrera resultaten av de genomförda åtgärderna. Körtider för hela linjer visar den sammanlagda effekten, medan en nedbrytning till delsträckor kan visa vilket resultat en enskild åtgärd har haft. Uppgifter om biltrafikens medelhastighet kommer från de mätningar Trafikkontoret utför under fyra veckor i oktober varje år. Trafikförvaltningen och Keolis, som är den bussentreprenör som kör trafiken i innerstaden, har bistått med förklaringar till körtidsförändringar. 1.3 Avgränsning Rapporten omfattar stombusslinjerna 1 4 och de körtider, åtgärder och störningar som presenteras berör linjernas geografiska område. Körtiderna är uppmätta och uträknade för år 2012, 2013 och Respektive år är uppdelade i fyra perioder där dagar som inte är representativa tagits bort, t.ex. sommaren och veckor med skollov. 1 ATR = Utrustning för automatisk trafikanträkning som också registrerar körtider, tid vid hållplats, tid en buss står stilla mellan hållplatser och hastigheter. Andelen bussar med ATR-utrustning ökade under 2014 successivt till c:a 20 %. Sid 6 (22)

13 2 Tidigare och pågående projekt Trafikkontoret och Trafikförvaltningen har tagit fram flera utredningar med framkomlighetsförbättrande åtgärder för stombusslinjerna 1 4. De tidigare utredningarna finns sammanfattade i Uppföljning av handlingsplan för linje 1 4: Rapport 1 Nulägesbeskrivning. Sedan den första rapporten togs fram har fördjupade teoretiska analyser av restider och kostnader gjorts, som jämfört nyttor med påstigande i flera dörrpar än det främre. Den intensifierade trafikövervakningen med bland annat MC-burna trafikvakter har fortsatt och likaså arbetet med en intrimning av stombussarnas signalprioritering. 2.1 Pilotprojekt för stombusslinje 4 Under våren 2014 genomförde Trafikförvaltningen och Trafikkontoret, i samarbete med Keolis, ett fullskaligt försök för att öka framkomligheten på linje 4. Målen med pilotprojektet var att förkorta restiderna och göra dem mer förutsägbara, förbättra regulariteten och minska trängseln samt att inte förlora några resenärer. Restidsmålet uppnåddes delvis och övriga mål uppnåddes helt. 2.2 Framkomlighetsåtgärder linje 1 Under våren 2015 kommer Trafikförvaltningen och Trafikkontoret, i samarbete med Keolis, att påbörja åtgärder som finns beskrivna i handlingsplanen för att förbättra framkomligheten och minska restiden för linje 1. Förbättringsåtgärderna kommer att göras inom olika områden: regularitet, parkeringsövervakning, prioritering i gaturummet, justerade trafiksignaler och en översyn av systemet med trafikvärdar vid hållplatserna. Resultaten kommer att redovisas efter avslutad utvärderingsperiod. 2.3 Parkeringsövervakning med MC Efter de positiva resultat som kunde noteras under 2012 och 2013 har övervakningen med motorcykelburna trafikvakter fortsatt under 2014 (se delrapport 1). Effekten av övervakningen verkar hålla i sig även under Bussprioritering Stockholms stad har under 2012 och 2013 gjort en genomgång av signalanläggningarna längs linje 1. Genomgången för linje 4 har avslutats i mars Under 2015 kommer motsvarande arbete att genomföras för linje 2 och under 2016 för linje 3. Efter en automatisk kalibrering som gjordes under sommaren 2014 har det uppstått vissa problem med bussarnas utrustning. Sid 7 (22)

14 3 Körtider för stombusslinje 1 4 Körtiderna för de fyra stombusslinjerna, och även för annan trafik, påverkas av flera faktorer. Det kan handla om variationer i trafikflöden, omläggningar av trafik, gatuarbeten och väderförhållanden. Det är vanligt att körtiderna ökar något på våren i samband med att olika vägarbeten sätter igång när tjälen går ur marken. För varje linje visas körtider, exklusive tid vid hållplats, under högtrafiken på morgonen (07:00 09:00) och eftermiddagen (15:00 18:00) på vardagar under 2012, 2013 och Respektive år är uppdelat i fyra perioder, se tabell 1. Dagar som normalt är arbetsfria och veckor med skollov är inte medtagna. Tabell 1 Respektive års indelning i perioder. Period /1 30/3 7/1 22/3 7/1 28/3 * 2 2/4 15/6 2/4 14/6 31/3 13/6 * 3 20/8 12/10 19/8-11/10 18/8 10/ /10 7/12 14/10 13/12 13/10 12/12 * För linje 4 har period 1 och period 2 justerats så att de sammanfaller med pilotprojektet: 7/1 14/3 respektive 17/3 13/6. Stapeldiagrammen visar total körtid mellan hållplatser i grönt och med rött den tid som bussar står stilla i t.ex. kö eller i väntan på grön trafiksignal (se figur 1). Stillastående buss i kö eller vid röd signal (ej hållplatstid) fm em Effektiv körtid (mellan hållplatser) Figur 1 Förklaring till stapeldiagrammen som visar busslinjernas körtider. Sid 8 (22)

15 Km/h RAPPORT Som referens visas också en jämförelse mellan busstrafikens och biltrafikens medelhastigheter (se figur 2). Medelhastigheten har varit ganska stabil för linje 1 och 2 medan trenden för linje 3 och 4 är att hastigheten ökar. Biltrafikens medelhastighet har ökat stadigt från 2011 till 2014, med en särskilt stor ökning sista året. Bussarnas hastigheter avser ett medelvärde för hela hösten (period 3 och 4 enligt tabell 1) 2. Bilarnas hastighetsvärden är insamlade under fyra veckor i oktober varje år Linje 1 Linje 2 Linje 3 Linje 4 Biltrafik Figur 2 Medelhastigheter för stomlinjerna 1-4 och för biltrafik i Stockholms innerstad hösten 2011, 2012, 2013 och 2014 under morgonens högtrafik. Tid vid hållplatser är inte medräknade. 2 De årliga variationerna är mindre än i delrapporterna ett och två. Dessa visade busarnas medelhastighet under oktober månad respekive en sammanvägning av höstmånadernas medelvärden. Detta gjorde att tillfälliga svängningar kunde få för stor påverkan. Sid 9 (22)

16 3.1 Linje 1 Stora Essingen Frihamnen Linje 1 kör mellan Stora Essingen och Frihamnen (se figur 3). Linjen har delats upp i fyra delsträckor: Delsträcka 1: Essingetorget Fridhemsplan; Fridhemsplan Essingetorget Delsträcka 2: Fridhemsplan Hötorget; Hötorget Fridhemsplan Delsträcka 3: Hötorget Värtavägen; Värtavägen Hötorget Delsträcka 4: Värtavägen Frihamnen; Frihamnen Värtavägen Linjens planerade restid under morgonrusningen i riktning Stora Essingen Frihamnen var 50 minuter 2012 och 2013, under 2014 ökade den till 51 minuter. I motsatt riktning var den 44 minuter under 2012 och den ökade till 45 minuter 2013, den tiden användes även Figur 3 Linje 1: Stora Essingen Frihamnen Körtider Körtiden för linje 1 i riktning Frihamnen Essingetorget har ökat under 2014 och då i första hand på eftermiddagarna under period 2, 3 och 4 (se figur 4). Ökning i körtid har i huvudsak uppstått på delsträckan Fridhemsplan Essingetorget (se figur 5) där arbeten på Lilla Västerbron sannolikt påverkat framkomligheten negativt. Det är en tydlig skillnad mellan körtiderna på förmiddagarna och eftermiddagarna på delsträckan Värtavägen Hötorget. Biltrafiken på Kungsgatan kan vara en del av förklaringen till att körtiderna på eftermiddagarna är betydligt längre. Körtiden för linje 1 i riktning Essingetorget Frihamnen har minskat under period 1. Förändringarna över året, och per delsträcka, som syns i figur 5 8, visar inte några stora förändringar och det tyder på att det är små förändringar som har påverkat hela linjen. Sid 10 (22)

17 Essingetorget - Frihamnen Frihamnen - Essingetorget Figur 4 Linje 1: Essingetorget Frihamnen och Frihamnen Essingetorget kl. 7 9 och under 2012, 2013 och Åren är indelade i fyra perioder. Essingetorget - Fridhemsplan Fridhemsplan - Essingetorget Figur 5 Linje 1 delsträcka 1: Essingetorget Fridhemsplan kl. 7 9 och under 2012, 2013 och Åren är indelade i fyra perioder. Fridhemsplan - Hötorget Hötorget - Fridhemsplan Figur 6 Linje 1 delsträcka 2: Fridhemsplan Hötorget kl. 7 9 och under 2012, 2013 och Åren är indelade i fyra perioder. Sid 11 (22)

18 Hötorget - Värtavägen Värtavägen - Hötorget Figur 7 Linje 1 delsträcka 3: Hötorget Värtavägen kl. 7 9 och under 2012, 2013 och Åren är indelade i fyra perioder. Värtavägen - Frihamnen Frihamnen - Värtavägen Figur 8 Linje 1 delsträcka 4: Värtavägen Frihamnen kl. 7 9 och under 2012, 2013 och Åren är indelade i fyra perioder. Sid 12 (22)

19 3.2 Linje 2 Norrtull Sofia Linje 2 kör mellan Norrtull och Sofia (se figur 9). Linjen har delats upp i fyra delsträckor: Delsträcka 1: Norrtull Jarlaplan; Jarlaplan Norrtull Delsträcka 2: Jarlaplan Stureplan; Stureplan Jarlaplan Delsträcka 3: Stureplan Slussen; Slussen Stureplan Delsträcka 4: Slussen Sofia; Sofia Slussen Den planerade restiden under morgonrusningen var 40 minuter i riktning Sofia Norrtull och i motsatt riktning 37 minuter. Figur 9 Linje 2: Sofia Norrtull Körtider Körtiden för linje 2 i riktning Sofia Norrtull har under 2014 minskat i förhållande till föregående år (period 1 undantagen) (se figur 10). År 2013 utfördes fjärrvärmearbeten på Birger Jarlsgatan och ett påldäcksarbete på Folkungagatan som krävde en omläggning av körvägarna som ledde till att körtiderna ökade markant. År 2014 är körtiderna åter på samma nivå som under I riktning Norrtull Sofia har körtiden över hela året minskat något på förmiddagarna, medan den har ökat kraftigt på eftermiddagarna. På delsträckan Norrtull Jarlaplan (se figur 11) har körtiden minskat under både den första och andra perioden av Framkomligheten var begränsad på denna delsträcka under 2013 på grund av fjärrvärmearbeten på Norrtullsgatan. På delsträckan Stureplan Slussen (se figur 13) har körtiden minskat på förmiddagarna under period 3 och 4. På eftermiddagarna ökade körtiden utom under period 3. En orsak kan vara det växande biltrafikflödet från Strandvägen till Hamngatan och till viss del även smittrafik via Kungsträdgårdsgatan söderut. Den största körtidsökningen sker på delsträckan Slussen Sofia (se figur 14). Körtiden minskar något på eftermiddagen i period Sid 13 (22)

20 fyra, men ökar kraftigt på eftermiddagen i period ett och två. Orsaken kan vara vägarbeten längs sträckan och optimeringsproblem av trafiksignalen vid Renstiernas gata- Folkungagatan. Norrtull - Sofia Sofia - Norrtull Figur 10 Linje 2: Norrtull Sofia kl. 7 9 och under 2012, 2013 och Åren är indelade i fyra perioder. Norrtull - Jarlaplan Jarlaplan - Norrtull Figur 11 Linje 2 delsträcka 1: Norrtull Jarlaplan kl. 7 9 och under 2012, 2013 och Åren är indelade i fyra perioder. Jarlaplan - Stureplan Stureplan - Jarlaplan Figur 12 Linje 2 delsträcka 2: Jarlaplan Stureplan kl. 7 9 och under 2012, 2013 och Åren är indelade i fyra perioder. Sid 14 (22)

21 Stureplan - Slussen Slussen - Stureplan Figur 13 Linje 2 delsträcka 3: Stureplan Slussen kl. 7 9 och under 2012, 2013 och Åren är indelade i fyra perioder. Slussen - Sofia Sofia - Slussen Figur 14 Linje 2 delsträcka 4: Slussen Sofia kl. 7 9 och under 2012, 2013 och Åren är indelade i fyra perioder. Sid 15 (22)

22 3.3 Linje 3 Karolinska sjukhuset Södersjukhuset Linje 3 kör mellan Karolinska sjukhuset och Södersjukhuset (se figur 15). Linjen har delats upp i fyra delsträckor: Delsträcka 1: Karolinska sjukhuset Torsplan; Torsplan Karolinska sjukhuset Delsträcka 2: Torsplan Kronobergsgatan; Fridhemsplan Torsplan Delsträcka 3: Kronobergsgatan Slussen; Slussen Fridhemsplan Delsträcka 4: Slussen Södersjukhuset; Södersjukhuset Slussen Under var den planerade restiden 42 minuter i riktning Karolinska sjukhuset Södersjukhuset. I motsatt riktning var restiden 44 minuter under 2013 och 2014 och det är en minskning med en minut från Figur 15 Linje 3 Karolinska sjukhuset - Södersjukhuset Körtider Körtiden för linje 3 i riktning Karolinska sjukhuset Södersjukhuset har ökat under årets alla perioder (se figur 16). Ökningen består både i längre effektiv körtid och längre trafikståtid. Körtiden på delsträckan Karolinska sjukhuset Torsplan (se figur 17) minskade de två första perioderna av 2014 men ökade de två senare. Ökningen beror troligen på att trafiken över Solnabron och Torsplan delvis var enfilig. På delsträckan Kronobergsgatan 3 Slussen (se figur 19) har arbeten utförts vid Munkbron och Slussbron under period 1 och 2 år 2014 med ökade körtider som följd. Körtider och trafikståtider har ökat på delsträckan Slussen Södersjukhuset under period 1 och 2 (se figur 20). Orsaken kan vara vägarbeten längs sträckan och problem med optimering av trafiksignalen vid Renstiernas gata-folkungagatan. I riktning Södersjukhuset Karolinska sjukhuset har körtiden minskat under perioderna 2, 3 och 4 (se figur 16). Det har skett små förändringar på varje delsträcka som sammantaget gett ett relativt stort utslag för hela linjen (se figurerna 17 20). Delsträckan Fridhemsplan 3 Linjen har ingen hållplats vid Fridhemsplan i körriktningen mot Södersjukhuset Sid 16 (22)

23 Torsplan utmärker sig dock (se figur 18). Linje 3 har fått fördelar av de åtgärder som utförts inom ramen för pilotprojektet för linje 4 med kollektivkörfältet på S:t Eriksbron och högersvängsförbudet vid S:t Eriksplan. Karolinska sjh - Södersjukhuset Södersjukhuset - Karolinska sjh Figur 16 Linje 3 Karolinska sjukhuset Södersjukhuset kl. 7 9 och under 2012, 2013 och Åren är indelade i fyra perioder. Karolinska sjh - Torsplan Torsplan - Karolinska sjh Figur 17 Linje 3 Delsträcka 1: Karolinska sjukhuset Torsplan kl. 7 9 och under 2012, 2013 och Åren är indelade i fyra perioder. Torsplan - Kronobergsgatan Fridhemsplan - Torsplan Figur 18 Linje 3 Delsträcka 2: Torsplan Kronobergsgatan respektive Fridhemsplan Torsplan kl. 7 9 och under 2012, 2013 och Åren är indelade i fyra perioder. Sid 17 (22)

24 Kronobergsgatan - Slussen Slussen - Fridhemsplan Figur 19 Linje 3 Delsträcka 3: Kronobergsgatan Slussen respektive Slussen Fridhemsplan kl. 7 9 och under 2012, 2013 och Åren är indelade i fyra perioder. Slussen - Södersjukhuset Södersjukhuset - Slussen Figur 20 Linje 3 Delsträcka 4: Slussen Södersjukhuset kl. 7 9 och under 2012, 2013 och Åren är indelade i fyra perioder. Sid 18 (22)

25 3.4 Linje 4 Radiohuset Gullmarsplan Linje 4 går mellan Radiohuset och Gullmarsplan (se figur 21). Linjen har delats upp i fem delsträckor: Delsträcka 1: Radiohuset Östra station; Östra station Radiohuset Delsträcka 2: Östra station Odenplan; Odenplan Östra station Delsträcka 3: Odenplan Fridhemsplan; Fridhemsplan Odenplan Delsträcka 4: Fridhemsplan Rosenlundsgatan; Hornsgatan Fridhemsplan Delsträcka 5: Rosenlundsgatan Gullmarsplan; Gullmarsplan Hornsgatan Under 2014 sänktes den planerade restiden i riktning Radiohuset Gullmarsplan från 49 till 47 minuter. I motsatt riktning gjordes en sänkning från 53 till 49 minuter. Sänkningen av den planerade restiden gjordes som en anpassning till de åtgärder som genomfördes inom ramen för linjens pilotprojekt. Figur 21 Linje 4: Radiohuset Gullmarsplan Körtider Körtiden för linje 4 i riktning Radiohuset Gullmarsplan har minskat i jämförelse med föregående år, i synnerhet under period 1 och 2 (förmiddagen i period 3 undantagen) (se figur 22). Små förändringar på linjens delsträckor har bidragit till hela linjens körtidsminskning. Körtiden på delsträckan Östra station Odenplan (se figur 24) har minskat, vilket kan härledas till intrimning av signalprioriteringen i korsningen Vallhallavägen Odengatan. Borttagandet av kantstensparkeringar och bättre parkeringsövervakning har också bidragit. På delsträckan Fridhemsplan Rosenlundsgatan har det avstängda kollektivkörfältet i samband med arbetet på Lilla Västerbron gjort att körtiden har ökat, framförallt under period 2 och 3 (se figur 26). Sid 19 (22)

26 I riktning Gullmarsplan Radiohuset har körtiden minskat betydligt under alla perioder (undantaget eftermiddag period 4) (se figur 22). Intrimning av signalprioriteringen på delsträckorna Odenplan Östra station (se figur 24) och Gullmarsplan Hornsgatan (se figur 27) har sannolikt bidragit till den minskade körtiden. Arbeten på Hornsgatan blev klara och ombyggnationen av Hornstull avslutades vilket också främjat framkomligheten. På delsträckan Fridhemsplan Odenplan (se figur 25) har det nya kollektivkörfältet på S:t Eriksbron och högersvängsförbudet vid S:t Eriksplan bidragit till en minskad och över året stabilare körtid. Radiohuset - Gullmarsplan Gullmarsplan - Radiohuset Figur 22 Linje 4 Radiohuset Gullmarsplan kl. 7 9 och under 2012, 2013 och Åren är indelade i fyra perioder. Radiohuset - Östra station Östra station - Radiohuset Figur 23 Linje 4 Delsträcka 1: Radiohuset - Östra station kl. 7 9 och under 2012, 2013 och Åren är indelade i fyra perioder. Sid 20 (22)

27 Östra station - Odenplan Odenplan - Östra station Figur 24 Linje 4 Delsträcka 2: Östra station - Odenplan kl. 7 9 och under 2012, 2013 och Åren är indelade i fyra perioder. Odenplan - Fridhemsplan Fridhemsplan - Odenplan Figur 25 Linje 4 Delsträcka 3: Odenplan Fridhemsplan kl. 7 9 och under 2012, 2013 och Åren är indelade i fyra perioder. Fridhemsplan - Rosenlundsgatan Hornsgatan - Fridhemsplan Figur 26 Linje 4: Delsträcka 4 Fridhemsplan Rosenlundsgatan respektive Hornsgatan Fridhemsplan kl. 7 9 och under 2012, 2013 och Åren är indelade i fyra perioder. Rosenlundsgatan - Gullmarsplan Gullmarsplan - Hornsgatan Figur 27 Linje 4: Delsträcka 5 Rosenlundsgatan Gullmarsplan respektive Gullmarsplan Hornsgatan kl. 7 9 och under 2012, 2013 och Åren är indelade i fyra perioder. Sid 21 (22)

28 4 Slutsats Ett antal stora väg- och byggprojekt kan förklara många av de variationer i körtiderna som visas i rapporten. För linje 2 och 3 har förberedelsearbeten inför Slussens ombyggnad orsakat en del framkomlighetsproblem. För linje 1 och 4 kan arbetena vid Lilla Västerbron samt på Valhallavägen förklara en del av förändringarna. Med aktiva åtgärder går det att förbättra framkomligheten så att körtiderna blir kortare och bussarna lättare kan hålla regelbundna avstånd. Det visar bland annat de åtgärder som gjorts i pilotprojektet för linje 4. Exempel på det är justeringen av en trafiksignal på Odengatan och även de åtgärder som vidtagits på S:t Eriksbron och vid S:t Eriksplan. Sammanfattningsvis ger intrimningar av signalprioriteringen och trafikregleringar i form av bl.a. kollektivkörfält parkeringsförbud och förbud mot att svänga effekt. Det som främst begränsar framkomligheten är vägarbeten, eftersom bussarna fastnar i bilköer. 5 Referenser Trafikkontoret. (2013). Framkomlighetsförbättrande åtgärder Stombusslinje 1-4: Slutrapport. Stockholm Trafikkontoret och SL. (2014). Stomnätsplan för Stockholms län etapp 1. Stockholm Trafikkontoret, SL, Keolis. (2014). Pilotprojekt för linje 4 slutrapport. Stockholm Det refererade materialet finns att tillgå hos Trafikkontoret och/eller Trafikförvaltningen Sid 22 (22)

Uppföljning av handlingsplan för linje 1-4

Uppföljning av handlingsplan för linje 1-4 Uppdragsledare Göran Ståldal Telefon +46 (0)10 505 10 76 Mobil +46 (0)72 211 40 04 e-post goran.staldal@afconsult.com Datum 2015-03-25 Trafikkontoret Stockholms stad i samarbete med Trafikförvaltningen

Läs mer

Förvaltningschefens tjänsteutlåtande samt nedanstående underlag.

Förvaltningschefens tjänsteutlåtande samt nedanstående underlag. 1(7) Jens Plambeck 08-686 1651 jens.plambeck@sll.se Trafiknämnden 2016-11-29, punkt 8 Slutredovisning av gemensam Handlingsplan för bättre framkomlighet för innerstadens stombussar 2012-2016 och beslut

Läs mer

Förslag till beslut. 2. Trafiknämnden godkänner förslag till gemensam Handlingsplan för stombussar Jonas Eliasson Förvaltningschef

Förslag till beslut. 2. Trafiknämnden godkänner förslag till gemensam Handlingsplan för stombussar Jonas Eliasson Förvaltningschef Dnr Sida 1 (7) 2016-10-14 Handläggare Erik Lokka Hollander 08-508 260 10 Till Trafiknämnden 2016-11-10 Gemensam handlingsplan för bättre framkomlighet för innerstadens stombussar 2012-2016. Slutredovisning

Läs mer

Uppföljning ett år efter pilotprojektets genomförande

Uppföljning ett år efter pilotprojektets genomförande Uppdragsledare Göran Ståldal Telefon 010 505 10 76 E-post goran.staldal@afconsult.com Datum 2015-08-28 Uppdrag 709494 Beställare Stockholms stad, Trafikkontoret Framkomlighet för linje 4 Uppföljning ett

Läs mer

Pilotprojekt på stombusslinje 4, slutredovisning.

Pilotprojekt på stombusslinje 4, slutredovisning. Dnr T2015-00036 Dnr 00036 Sida 1 (10) 2015-01-19 Handläggare Erik Lokka Hollander 08-508 260 10 Till Trafiknämnden 2015-02-19 Pilotprojekt på stombusslinje 4, slutredovisning. Förslag till beslut 1. Trafiknämnden

Läs mer

Information om handlingsplan för förbättrad framkomlighet i stombussnätet : Åtgärder linje 172 och 173

Information om handlingsplan för förbättrad framkomlighet i stombussnätet : Åtgärder linje 172 och 173 1(7) Handläggare Jens Plambeck 08-686 16 51 jens.plambeck@sll.se Trafiknämnden 2019-03-19, punkt 16 Information om handlingsplan för förbättrad framkomlighet i stombussnätet 2017-2021: Åtgärder linje 172

Läs mer

Pilotförsök på stombusslinje 4. Inriktningsbeslut. Handlingsplan för stombussnätet i innerstaden. Lägesrapport.

Pilotförsök på stombusslinje 4. Inriktningsbeslut. Handlingsplan för stombussnätet i innerstaden. Lägesrapport. Erik Hollander Trafikplanering 08-508 262 80 erik.hollander@stockholm.se Till Trafik- och renhållningsnämnden 2013-05-20 Pilotförsök på stombusslinje 4. Inriktningsbeslut. Handlingsplan för stombussnätet

Läs mer

Uppföljning av handlingsplan för linje 1-4

Uppföljning av handlingsplan för linje 1-4 RAPPORT 1 (20) Uppdragsledare Göran Ståldal Tel +46 (0)10 505 10 76 Mobil +46 (0)72 211 40 04 Fax +46 (0)10 505 00 10 goran.staldal@afconsult.com Datum 2013-04-19 Trafikkontoret Stockholms stad i samarbete

Läs mer

Linje 4 Pilotprojekt NVF

Linje 4 Pilotprojekt NVF Linje 4 Pilotprojekt NVF 2017 03 20 Framkomlighetsstrategin Mer plats till bussar och cyklister Trafiken ska bli mer pålitlig Gångtrafikanterna får bättre förutsättningar Minska de negativa effekterna

Läs mer

Trimningsåtgärder för stombusslinje 1 och 4. Inriktningsbeslut

Trimningsåtgärder för stombusslinje 1 och 4. Inriktningsbeslut Sida 1 (12) Dnr T2017-02834 2017-10-12 Handläggare Susanna Lennström 08-508 261 95 Till Trafiknämnden 2017-11-23 Trimningsåtgärder för stombusslinje 1 och 4. Inriktningsbeslut Förslag till beslut 1. Trafiknämnden

Läs mer

Parkeringsövervakning med MC

Parkeringsövervakning med MC Utvärdering Parkeringsövervakning med MC www.stockholm.se/trafikkontoret 1 November 2012 Rapporten är framtagen på uppdrag av Stockholms stad, Trafikkontoret Erik Hollander 08-508 262 15 erik.hollander@stockholm.se

Läs mer

Stombussarnas framkomlighet. Svar på skrivelse från Cecilia Brinck m.fl. (M), Patrik Silverudd (L) och Karin Ernlund (C).

Stombussarnas framkomlighet. Svar på skrivelse från Cecilia Brinck m.fl. (M), Patrik Silverudd (L) och Karin Ernlund (C). Trafikkontoret Tjänsteutlåtande Dnr T2017-01588 2017-11-08 Handläggare Johanna Eriksson 08-508 262 36 Till Trafiknämnden 2017-11-23 Stombussarnas framkomlighet. Svar på skrivelse från Cecilia Brinck m.fl.

Läs mer

Framkomlighetsåtgärder stombusslinje 2 och 3. Slutredovisning

Framkomlighetsåtgärder stombusslinje 2 och 3. Slutredovisning Dnr Sida 1 (10) 2018-03-12 Handläggare Johanna Eriksson 08-508 262 36 Till Trafiknämnden 2018-04-19 Framkomlighetsåtgärder stombusslinje 2 och 3. Slutredovisning Förslag till beslut 1. Trafiknämnden godkänner

Läs mer

Framkomlighetsåtgärder på stombusslinje 1 samt utvärdering av brett busskörfält. Slutredovisning

Framkomlighetsåtgärder på stombusslinje 1 samt utvärdering av brett busskörfält. Slutredovisning Dnr Sida 1 (11) 2016-10-14 Handläggare Erik Lokka Hollander 08-508 260 10 Till Trafiknämnden 2016-11-10 Framkomlighetsåtgärder på stombusslinje 1 samt utvärdering av brett busskörfält. Slutredovisning

Läs mer

Pilotprojekt fo r Buss 4

Pilotprojekt fo r Buss 4 Sida 1 (8) 2014-03-14 Handläggare Erik Hollander 46-8-50826149 Pilotprojekt fo r Buss 4 För att kunna säkerställa en bra framkomlighet inom Stockholms stad med hänsyn till den kraftiga befolkningsökning

Läs mer

Svar på skrivelse från (V) om turtäthet på busslinje 74

Svar på skrivelse från (V) om turtäthet på busslinje 74 1(2) Trafikavdelningen Handläggare Sara Catoni 08-678 1937 sara.catoni@sll.se TJÄNSTEUTLÅTANDE 2015-01-22 Version Trafiknämnden 2015-02-03, punkt 12 Ärende/Dok. id. TN 2015-0124 Infosäk. klass K1 (Öppen)

Läs mer

LINJE FYRA, MER KOLLEKTIVTRAFIK FÖR ETT VÄXANDE STOCKHOLM. Rapport. 2014-12-22 Upprättad av: WSP Analys och Strategi

LINJE FYRA, MER KOLLEKTIVTRAFIK FÖR ETT VÄXANDE STOCKHOLM. Rapport. 2014-12-22 Upprättad av: WSP Analys och Strategi LINJE FYRA, MER KOLLEKTIVTRAFIK FÖR ETT VÄXANDE STOCKHOLM Rapport 2014-12-22 Upprättad av: WSP Analys och Strategi KUND BILSWEDEN och Sveriges Bussföretag KONSULT WSP Sverige AB 121 88 Stockholm-Globen

Läs mer

Gemensam handlingsplan

Gemensam handlingsplan Gemensam handlingsplan 2012-2016 Inledning Med anledning av det utredningsmaterial som tagits fram inom ramen för arbetet med stomnätsstrategin etapp 1, ser SL och Stockholms stad ett behov och möjlighet

Läs mer

Trafikförändringar i SL-trafiken 2015/2016 svar på remiss från trafikförvaltningen Stockholms läns landsting

Trafikförändringar i SL-trafiken 2015/2016 svar på remiss från trafikförvaltningen Stockholms läns landsting Kungsholmens stadsdelsförvaltning Parkmiljöavdelningen norra innerstaden Tjänsteutlåtande Sida 1 (7) 2015-03-17 Handläggare Maria Stigle Telefon: 08-508 09 062 Leila Massih Telefon: 08-508 09 306 Till

Läs mer

Handlingsplan för bättre framkomlighet för innerstadens stombussar Slutrapport

Handlingsplan för bättre framkomlighet för innerstadens stombussar Slutrapport Handlingsplan för bättre framkomlighet för innerstadens stombussar - Slutrapport Slutrapport Handlingsplan för bättre framkomlighet för innerstadens stombussar - -- Beställare: Trafikkontoret Stockholms

Läs mer

Trafikförändringar i SL-trafiken 2015/2016

Trafikförändringar i SL-trafiken 2015/2016 Östermalms stadsdelsförvaltning Parkmiljöavdelningen norra innerstaden Tjänsteutlåtande Sida 1 (6) 2015-02-25 Handläggare Maria Stigle Telefon: 08-508 09 062 Leila Massih Telefon: 08-508 09 306 Till Östermalms

Läs mer

Gemensam handlingsplan stombuss Inledning. Bakgrund

Gemensam handlingsplan stombuss Inledning. Bakgrund Sida 1 (9) 2016-09-15 Gemensam handlingsplan stombuss 2017-2021. Inledning Här presenteras en gemensam översiktlig handlingsplan omfattande framkomlighetsförbättrande åtgärder i det befintliga stomlinjenätet

Läs mer

Beslut om fortsatt arbete med behovsanalys och åtgärdsvalsstudie för förbättrad framkomlighet i stomnätet samt information om det pågående arbetet

Beslut om fortsatt arbete med behovsanalys och åtgärdsvalsstudie för förbättrad framkomlighet i stomnätet samt information om det pågående arbetet 1(5) Handläggare Jens Plambeck +46 8 686 16 51 jens.plambeck@sll.se Trafiknämnden 2015-06-04, punkt 7 Beslut om fortsatt arbete med behovsanalys och åtgärdsvalsstudie för förbättrad framkomlighet i stomnätet

Läs mer

Trimningsåtgärder för stombusslinje 1 och 4, etapp 2. Genomförandebeslut

Trimningsåtgärder för stombusslinje 1 och 4, etapp 2. Genomförandebeslut Sida 1 (15) 2018-05-21 Dnr T2018-01577 Handläggare Susanna Lennström, 08-508 26 195 Till Trafiknämnden 2018-08-30 Trimningsåtgärder för stombusslinje 1 och 4, etapp 2. Genomförandebeslut Förslag till beslut

Läs mer

Ombyggnad av hållplatser vid Östra station. Rapport

Ombyggnad av hållplatser vid Östra station. Rapport Ombyggnad av hållplatser vid Östra station Rapport 2017-09-18 Innehåll Rapport Ombyggnad av hållplatser vid Östra station 2017-09-18 Beställare: Trafikkontoret, Stockholms stad Konsult: ÅF-Infrastructure

Läs mer

fattade beslut om föreslås besluta att Trafikverket. Trafiknämnden nden , p 24 1(7) LÅTANDE TJÄNSTEUTL (Öppen)

fattade beslut om föreslås besluta att Trafikverket. Trafiknämnden nden , p 24 1(7) LÅTANDE TJÄNSTEUTL (Öppen) Strategisk utveckling Planering Handläggare Jens Plambeck 08-6861651 jens. plambeck@sll.se TJÄNSTEUTL LÅTANDE 2013-05-13 Trafiknämn nden 2013-05-21 1, p 24 1(7) Diarienummer SL-2012-034 59 Infosäk. klass

Läs mer

Framkomlighetsåtgärder för stombusslinje 1. Lägesrapport

Framkomlighetsåtgärder för stombusslinje 1. Lägesrapport Dnr T2015-01174 Dnr 01174 Sida 1 (13) 2015-05-21 Handläggare Erik Lokka Hollander 08-508 260 10 Till Trafiknämnden 2015-06-11 Framkomlighetsåtgärder för stombusslinje 1. Lägesrapport Förslag till beslut

Läs mer

Trafikförändringar i SL-trafiken och Waxholmsbolagets trafik 2019/2020 (T20). Svar på remiss från kommunstyrelsen

Trafikförändringar i SL-trafiken och Waxholmsbolagets trafik 2019/2020 (T20). Svar på remiss från kommunstyrelsen Dnr Sida 1 (5) 2019-03-18 Handläggare Johanna Eriksson 08-508 26 236 Till Trafiknämnden 2019-04-25 Trafikförändringar i SL-trafiken och Waxholmsbolagets trafik 2019/2020 (T20). Svar på remiss från kommunstyrelsen

Läs mer

Sänkt hastighet för ökad trafiksäkerhet och bättre luftkvalité på huvudgator i innerstaden. Svar på uppdrag från kommunfullmäktige.

Sänkt hastighet för ökad trafiksäkerhet och bättre luftkvalité på huvudgator i innerstaden. Svar på uppdrag från kommunfullmäktige. Dnr Sida 1 (7) 2014-01-13 Handläggare Josefine Weinberg 08-508 263 51 Till Trafik- och renhållningsnämnden 2014-03-20 Sänkt hastighet för ökad trafiksäkerhet och bättre luftkvalité på huvudgator i innerstaden.

Läs mer

ANSÖKAN OM INVESTERINGSMEDEL FÖR KLIMATÅTGÄRDER 2017

ANSÖKAN OM INVESTERINGSMEDEL FÖR KLIMATÅTGÄRDER 2017 Bilaga 8 Sida 1 (5) ANSÖKAN OM INVESTERINGSMEDEL FÖR KLIMATÅTGÄRDER 2017 Nämnderna ska i sin ansökan redovisa projektets utformning genom att redogöra för följande punkter. Namn på projektet/åtgärden:

Läs mer

Linje 6. En lyckad satsning på Stockholms nya stomlinje

Linje 6. En lyckad satsning på Stockholms nya stomlinje Linje 6 En lyckad satsning på Stockholms nya stomlinje Denna utvärdering har utförts inom ramen för Handlingsplan för stombuss 2017-2021. Utvärderingen har genomförts av Keolis och samfinansierats av Trafikförvaltningen,

Läs mer

Trafikförändringar i SL-trafiken 2015/2016 svar på remiss från trafikförvaltningen Stockholms läns landsting

Trafikförändringar i SL-trafiken 2015/2016 svar på remiss från trafikförvaltningen Stockholms läns landsting Norrmalms stadsdelsförvaltning Parkmiljöavdelningen norra innerstaden Tjänsteutlåtande Dnr 1.5.3.-136/2015 Sida 1 (10) 2015-02-25 Handläggare Maria Stigle Telefon: 08-508 09 062 Leila Massih Telefon: 08-508

Läs mer

Remissvar avseende Framkomlighetsprogram Trafikverkets inriktning för hur Storstockholms primära vägnät används på bästa sätt (TRV 2014/24179)

Remissvar avseende Framkomlighetsprogram Trafikverkets inriktning för hur Storstockholms primära vägnät används på bästa sätt (TRV 2014/24179) 1(5) Handläggare Jens Plambeck 08-686 16 51 jens.plambeck@sll.se Trafiknämnden 2015-10-13, info punkt 9 Remissvar avseende Framkomlighetsprogram Trafikverkets inriktning för hur Storstockholms primära

Läs mer

FRAMKOMLIGHETSÅTGÄRDER SOM FLYTTAR TYRESÖ 15 MINUTER NÄRMRE CITY! Malin Gibrand, Affärsområdesansvarig Trafikplanering Trivector

FRAMKOMLIGHETSÅTGÄRDER SOM FLYTTAR TYRESÖ 15 MINUTER NÄRMRE CITY! Malin Gibrand, Affärsområdesansvarig Trafikplanering Trivector FRAMKOMLIGHETSÅTGÄRDER SOM FLYTTAR TYRESÖ 15 MINUTER NÄRMRE CITY! Malin Gibrand, Affärsområdesansvarig Trafikplanering Trivector 2 Trivector VARJE DAG SKER 290 000 RESOR MED STOMBUSSARNA LIKA MÅNGA RESOR

Läs mer

Svar på skrivelse av (S) om bättre busstrafik till Norra Djurgårdsstaden

Svar på skrivelse av (S) om bättre busstrafik till Norra Djurgårdsstaden 1(6) Handläggare Jens Plambeck 08-6861651 Jens.plambeck@sll.se Trafiknämnden 2013-10-01, punkt 8 Svar på skrivelse av (S) om bättre busstrafik till Norra Djurgårdsstaden Ärendebeskrivning I samband med

Läs mer

Cykelbanor på Torsgatan mellan Odengatan och Karlbergsvägen. Inriktningsbeslut. Olle Zetterberg Göran Gahm

Cykelbanor på Torsgatan mellan Odengatan och Karlbergsvägen. Inriktningsbeslut. Olle Zetterberg Göran Gahm GATU- OCH FASTIGHETSKONTORET TJÄNSTEUTLÅTANDE GFN 2001-10-02 Handläggare: Örjan Widaeus Region Innerstad Park- och gatubyrån Tel: 508 261 98 orjan.widaeus@gfk.stockholm.se 2001-09-04 Till Gatu- och fastighetsnämnden

Läs mer

SCO-SS-SL LINJE utg 7? ,akt

SCO-SS-SL LINJE utg 7? ,akt 54:1 SCO-SS-SL LINJE 54 2018-10-02 utg 7?30+75-76,akt 1928-06-01 Ny linje, omnumrerad från SCO linje 4: Rörstrandsgatan från Birkagatan SANKT ERIKSPLAN Torsgatan Norra Bantorget Vasagatan Vattugatan Herkulesgatan

Läs mer

Trafikförändringar för E22. Genomgång linje för linje

Trafikförändringar för E22. Genomgång linje för linje Trafikar för E22 Genomgång linje för linje Sammanfattning stombusslinjer Sammanfattning övriga linjer Linje 1: Stora Essingen-Frihamnen Linjens syfte Att skapa en länk mellan Essingeöarna-Fridhemsplan-Hötorget-Stureplan-Frihamnen.

Läs mer

Information om kollektivtrafiken under Slussens ombyggnad

Information om kollektivtrafiken under Slussens ombyggnad 1(1) Handläggare Malin Ingemarson 08-686 3746 malin.ingemarson@sll.se TJÄNSTEUTLÅTANDE Trafiknämnden 2014-10-07, info punkt 19 SL 2014-2176 Information om kollektivtrafiken under Slussens ombyggnad Ärendebeskrivning

Läs mer

Trafikförändringar i SL-trafiken 2017/2018

Trafikförändringar i SL-trafiken 2017/2018 Hägersten-Liljeholmens stadsdelsförvaltning Avdelningen för samhällsplanering Tjänsteutlåtande Sida 1 (5) 2017-03-20 Handläggare David Eriksson Telefon: 08-508 220 53 Till Hägersten-Liljeholmens stadsdelsnämnd

Läs mer

Bilaga 5 Trafikanalys

Bilaga 5 Trafikanalys Bilaga 5 Trafikanalys Generellt Allmänna uppgifter återfinns i förstudiens huvudrapport. Studerade scenarion För att kunna bedöma föreslagets effekt på restiden, krävs en detaljerad förståelse av trafiksituationen

Läs mer

BILAGA TILLHÖRANDE TRAFIKPLAN MARIEBERG: HÅLLPLATSLÄGEN VID NYA VÄSTERBROPLAN 24 MAJ 2012

BILAGA TILLHÖRANDE TRAFIKPLAN MARIEBERG: HÅLLPLATSLÄGEN VID NYA VÄSTERBROPLAN 24 MAJ 2012 BILAGA TILLHÖRANDE TRAFIKPLAN MARIEBERG: HÅLLPLATSLÄGEN VID NYA VÄSTERBROPLAN 2 MAJ 202 Denna bilaga redovisar utredning om olika kombinationer av hållplatslägen vid Västerbroplan. Det valda alternativet

Läs mer

1(22) Åtgärdsvalsstudie: Förbättrad framkomlighet i stomnätet Stråk 5 - Nacka trafikplats - Hemmesta vägskäl Sammanfattande rapport RAPPORT

1(22) Åtgärdsvalsstudie: Förbättrad framkomlighet i stomnätet Stråk 5 - Nacka trafikplats - Hemmesta vägskäl Sammanfattande rapport RAPPORT 1(22) Åtgärdsvalsstudie: Förbättrad framkomlighet i stomnätet Stråk 5 - Nacka trafikplats - Hemmesta vägskäl Sammanfattande rapport RAPPORT 2016-02-09 2(22) Förord I åtgärdsvalsstudien - Förbättrad framkomlighet

Läs mer

Trafikförändringar i SL-trafiken 2018/2019

Trafikförändringar i SL-trafiken 2018/2019 Hägersten-Liljeholmen stadsdelsförvaltning Tjänsteutlåtande Sida 1 (4) 2018-03-20 Handläggare Linda Palo Telefon: 0850822033 Till Hägersten-Liljeholmens stadsdelsnämnd 2018-04-19 Trafikförändringar i SL-trafiken

Läs mer

Information om pågående för- och programstudie inför nya trafikaffärer pendelbåtar (E30)

Information om pågående för- och programstudie inför nya trafikaffärer pendelbåtar (E30) 1(6) Handläggare Jens Plambeck +46 8 686 16 51 jens.plambeck@sll.se Trafiknämnden 2015-06-02, info punkt 15 Information om pågående för- och programstudie inför nya trafikaffärer pendelbåtar (E30) Ärendebeskrivning

Läs mer

Berörda linjer: 1, 2, 50, 53, 55, 57, 61, 65. Övriga linjer kan påverkas av kortare stopp vid fordonsslussar, följ flaggvakternas anvisningar.

Berörda linjer: 1, 2, 50, 53, 55, 57, 61, 65. Övriga linjer kan påverkas av kortare stopp vid fordonsslussar, följ flaggvakternas anvisningar. Stockholm Bike 2018 Omläggning av busstrafiken Söndag 2 september Stockholm Bike 2018 Cykellopp i Stockholms innerstad Berörda linjer: 1, 2, 50, 53, 55, 57, 61, 65 Övriga linjer kan påverkas av kortare

Läs mer

Svar på Trafikförvaltningens trafikförändringsremiss, T20

Svar på Trafikförvaltningens trafikförändringsremiss, T20 1(5) Svar på Trafikförvaltningens trafikförändringsremiss, T20 Ärendet Landstingets trafikförvaltning har påbörjat arbetet med trafikförändringar inför december 2019. Detta arbete innefattar både utökningar

Läs mer

Remiss - Spårvägs- och stomnätstrategi Etapp 1

Remiss - Spårvägs- och stomnätstrategi Etapp 1 HÄGERSTEN - LILJEHOLMENS STADSDELSFÖRVALTNING AVDELNINGEN FÖR SAMH ÄLLSPLANERING Handläggare: Anna Ambjörn Telefon: 08-508 22 048 Till Hägersten-Liljeholmens stadsdelsnämnd 2011-12-15 DNR 467-2011- 1.5.3

Läs mer

Modern Stadstrafik. Grön spårväg i Caen. Transportforum Sverigeförhandlingen. Batteribussar i Ängelholm. Nr

Modern Stadstrafik. Grön spårväg i Caen. Transportforum Sverigeförhandlingen. Batteribussar i Ängelholm. Nr Nr 2. 2016 Modern Stadstrafik Transportforum 2016 Sverigeförhandlingen Grön spårväg i Caen Batteribussar i Ängelholm Stombussplaner i Stockholm: Måttliga åtgärder ger stora effekter Buss på eget utrymme

Läs mer

Genomförandebeslut för införande av stomlinje 6

Genomförandebeslut för införande av stomlinje 6 1(3) Strategisk utveckling Jens Plambeck 08-686 1651 jens.plambeck@sll.se TJÄNSTEUTLÅTANDE 2016-12-22 Trafiknämnden 2017-01-31, punkt 11 Ärende TN 2016-0992 Infosäkerhetsklass Genomförandebeslut för införande

Läs mer

Bussutredning för ny påfartsramp vid Björknäs. Per Francke 101011 / 01. 101007 / Magnus Dahlström Magnus Dahlström

Bussutredning för ny påfartsramp vid Björknäs. Per Francke 101011 / 01. 101007 / Magnus Dahlström Magnus Dahlström Ny påfartsramp vid Björknäs Datum / Version: 2010-10-11 / 01 Sidan 1 av 12 Bussutredning för ny påfartsramp vid Björknäs HANDLÄGGARE: DATUM / VERSION: Per Francke 101011 / 01 GRANSKAD (DATUM / SIGNATUR):

Läs mer

Stadens användning. Information om Västtrafiks beslut om trafikplan 2019

Stadens användning. Information om Västtrafiks beslut om trafikplan 2019 TN-Information Trafiknämnden Sammanträdesdatum 2018-09-27 Stadens användning Maria Olsson Telefon 031-368 23 49 E-post: maria.olsson@trafikkontoret.goteborg.se Utfärdat 2018-08-13 Diarienummer 0701/13

Läs mer

Beslut om allmän trafikplikt för sjötrafik Storholmen Tranholmen Ropsten

Beslut om allmän trafikplikt för sjötrafik Storholmen Tranholmen Ropsten 1(4) Handläggare Jens Plambeck 08-6861651 jens.plambeck@sll.se Trafiknämnden 2015-11-17, punkt 8 Beslut om allmän trafikplikt för sjötrafik Storholmen Tranholmen Ropsten Ärendebeskrivning Trafiknämnden

Läs mer

Stomnätsplan (f.d. Stomnätsstrategi) för Stockholms län. Slutredovisning.

Stomnätsplan (f.d. Stomnätsstrategi) för Stockholms län. Slutredovisning. Tjänsteutlåtande Sida 1 (6) 2014-01-09 Handläggare Daniel Firth 26124 Till Trafik- och renhållningsnämnden 2014-02-06 Stomnätsplan (f.d. Stomnätsstrategi) för Stockholms län. Slutredovisning. Förslag till

Läs mer

Information avseende arbetet Förstudie inför nya trafikavtal innerstaden buss och Lidingö buss

Information avseende arbetet Förstudie inför nya trafikavtal innerstaden buss och Lidingö buss Trafiknämnden TJÄNSTEUTLÅTANDE Datum 2012-05-25 1 (1) Identitet TN 1206-0144 Handläggare: Jens Plambeck 08-686 1651 Information avseende arbetet Förstudie inför nya trafikavtal innerstaden buss och Lidingö

Läs mer

Trafikutveckling i Stockholm Årsrapport

Trafikutveckling i Stockholm Årsrapport Trafikkontoret Tjänsteutlåtande Dnr Dnr T2018-00791 Sida 1 (6) 2018-04-27 Handläggare Tobias Johansson 08-508 26 656 Till Trafiknämnden 2018-04-19 Förslag till beslut 1. Trafiknämnden godkänner redovisningen.

Läs mer

Beslut om allmän trafikplikt för busstrafik i Vallentuna

Beslut om allmän trafikplikt för busstrafik i Vallentuna 1(5) Handläggare Jens Plambeck 08-686 1651 jens.plambeck@sll.se Trafiknämnden 2016-09-27, punkt 14 Beslut om allmän trafikplikt för busstrafik i Vallentuna beskrivning Trafiknämnden föreslås besluta om

Läs mer

Beslut om allmän trafikplikt för pendelbåtstrafik på linjen Ekerö Klara Mälarstrand

Beslut om allmän trafikplikt för pendelbåtstrafik på linjen Ekerö Klara Mälarstrand 1(5) Handläggare Jens Plambeck 08-6861651 Jens.plambeck@sll.se Trafiknämnden 2014-06-03, punkt 9 Beslut om allmän trafikplikt för pendelbåtstrafik på linjen Ekerö Klara Mälarstrand Ärendebeskrivning Trafiknämnden

Läs mer

BILAGA TILLHÖRANDE TRAFIKPLAN MARIEBERG: TRAFIKANALYS NYA VÄSTERBROPLAN 8 MAJ 2012

BILAGA TILLHÖRANDE TRAFIKPLAN MARIEBERG: TRAFIKANALYS NYA VÄSTERBROPLAN 8 MAJ 2012 BILAGA TILLHÖRANDE TRAFIKPLAN MARIEBERG: TRAFIKANALYS NYA VÄSTERBROPLAN 8 MAJ 2012 Trafiksimulering har gjorts för den nya utformningen av Västerbroplan och korsningen / Rålambshovsvägen, både alternativet

Läs mer

Information om Stombussbokslut 2018

Information om Stombussbokslut 2018 1(7) Strategisk utveckling Handläggare Jens Plambeck 08-686 1651 jens.plambeck@sll.se INFORMATIONSÄRENDE 2019-05-14 Trafiknämnden 2019-06-18, punkt 25 Ärende SL 2013-5828 Infosäkerhetsklass K1 (Öppen)

Läs mer

Motion 2016:14 av Vivianne Gunnarsson m.fl. (MP) om att utnyttja Stockholms vatten bättre för överfart och förstärkt kollektivtrafik

Motion 2016:14 av Vivianne Gunnarsson m.fl. (MP) om att utnyttja Stockholms vatten bättre för överfart och förstärkt kollektivtrafik Stockholms läns landsting 1 (2) Landstingsradsberedningen SKRIVELSE 2016-01-18 LS 2016-0412 Landstingsstyrelsen Motion 2016:14 av Vivianne Gunnarsson m.fl. (MP) om att utnyttja Stockholms vatten bättre

Läs mer

Förslag till yttrande över motion 2017:48 av Malin Karlsson (MP) om effektivisering av busslinje 4

Förslag till yttrande över motion 2017:48 av Malin Karlsson (MP) om effektivisering av busslinje 4 1(6) Fredrik Cavalli-Björkman 08-686 3904 fredrik.cavalli-bjorkman@sll.se Trafiknämnden 2018-02-20, punkt 9 Förslag till yttrande över motion 2017:48 av Malin Karlsson (MP) om effektivisering av busslinje

Läs mer

Beslut om allmän trafikplikt för busstrafik inom Ekerö

Beslut om allmän trafikplikt för busstrafik inom Ekerö 1(5) Handläggare Jens Plambeck 08-686 1651 jens.plambeck@sll.se Trafiknämnden 2016-09-27, punkt 13 Beslut om allmän trafikplikt för busstrafik inom Ekerö beskrivning Trafiknämnden föreslås besluta om allmän

Läs mer

Förändringar i SL-trafiken 2017/2018

Förändringar i SL-trafiken 2017/2018 Kungsholmens stadsdelsförvaltning Parkmiljöavdelningen norra innerstaden Tjänsteutlåtande Sida 1 (8) 2017-03-22 Handläggare Eva-Lis Brinkensten Telefon: 08-508 09 306 Till Kungsholmens stadsdelsnämnd 2017-04-20

Läs mer

Tyresö kommun saknar en snabb och gen koppling till en pendeltågstation.

Tyresö kommun saknar en snabb och gen koppling till en pendeltågstation. 2 (7) Syftet med strategin är att: Tydliggöra och fastställa principer för stomtrafik i Stockholms län, utanför de centrala delarna Identifiera lämpliga stråk för ny stomtrafik, särskilt tvärgående sådana

Läs mer

Framkomlighetsåtgärder för stombusslinjerna 178 och 179. Inriktningsbeslut

Framkomlighetsåtgärder för stombusslinjerna 178 och 179. Inriktningsbeslut Dnr T2017-02941 Dnr T2017-02941 Sida 1 (15) Handläggare Stina Airijoki 08-508 260 63 Till Trafiknämnden 2017-11-23 Framkomlighetsåtgärder för stombusslinjerna 178 och 179. Inriktningsbeslut Förslag till

Läs mer

GUSTAVSBERGSVÄGEN OCH FABRIKSOMRÅDET BUSSHÅLLPLATS - PM

GUSTAVSBERGSVÄGEN OCH FABRIKSOMRÅDET BUSSHÅLLPLATS - PM GUSTAVSBERGSVÄGEN OCH FABRIKSOMRÅDET BUSSHÅLLPLATS - PM 2013-04-09 Sammanfattning Hållplats Gustavsbergs centrum ligger oförändrat. Alla typer av linjer trafikerar hållplatsen. Farstavikens hållplatser

Läs mer

Fusion av vilande dotterbolag till AB Storstockholms Lokaltrafik

Fusion av vilande dotterbolag till AB Storstockholms Lokaltrafik Stockholms läns landsting 1 (2) Landstingsstyrelsens förvaltning SLL Juridik och upphandling 2015-10-27 LS 2015-1122 Handläggare: Maja Eliason Landstingsstyrelsens ägarutskott Fusion av vilande dotterbolag

Läs mer

Trafikförändringar i SL-trafiken och Waxholmsbolagets trafik 2019/2020

Trafikförändringar i SL-trafiken och Waxholmsbolagets trafik 2019/2020 Avdelningen för stadsutveckling Sida 1 (5) 2019-03-12 Handläggare: Cecilia Rivard 08 508 18 048 Till Farsta stadsdelsnämnd 2019-04-11 Trafikförändringar i SL-trafiken och Waxholmsbolagets trafik 2019/2020

Läs mer

TRAFIKUTREDNING BJÖRKLUNDA I HÄSSLEHOLM

TRAFIKUTREDNING BJÖRKLUNDA I HÄSSLEHOLM RAPPORT TRAFIKUTREDNING BJÖRKLUNDA I HÄSSLEHOLM SLUTRAPPORT 2017-07-07 UPPDRAG 277661, Björklunda trafikutredning Titel på rapport: Trafikutredning Björklunda i Hässleholm Status: Datum: 2017-07-07 MEDVERKANDE

Läs mer

Marcus Andersson, SL Malin Gibrand, Trivector Traffic. Spårvägs- och stomnätsstrategi för Stockholmsregionens centrala delar

Marcus Andersson, SL Malin Gibrand, Trivector Traffic. Spårvägs- och stomnätsstrategi för Stockholmsregionens centrala delar Marcus Andersson, SL Malin Gibrand, Trivector Traffic Spårvägs- och stomnätsstrategi för Stockholmsregionens centrala delar Upplägg Utmaningar i Stockholmstrafiken Varför en strategi? Strategins grundbultar

Läs mer

Två försök med pendelbåtstrafik relaterat till budget 2019 för Region Stockholm, LS

Två försök med pendelbåtstrafik relaterat till budget 2019 för Region Stockholm, LS 1(7) Handläggare Jens Plambeck 08-6861651 jens.plambeck@sll.se Sjötrafikutskottet 2019-10-22, ärende 4 Två försök med pendelbåtstrafik relaterat till budget 2019 för Region Stockholm, LS 2017-1455 beskrivning

Läs mer

Uppföljning av nya linjenätet E22 - Innerstaden och Lidingö

Uppföljning av nya linjenätet E22 - Innerstaden och Lidingö 1(17) Sara Catoni 08-686 1937 sara.catoni@sll.se Trafiknämnden 2016-11-29, punkt 18 Uppföljning av nya linjenätet E22 - Innerstaden och Lidingö Sammanfattning Uppdragsavtalet E22 är ett incitamentavtal,

Läs mer

Införande av ett reserverat körfält för buss och tung trafik på Hornsgatan. Svar på uppdrag från kommunfullmäktige

Införande av ett reserverat körfält för buss och tung trafik på Hornsgatan. Svar på uppdrag från kommunfullmäktige Dnr Sida 1 (6) 2017-04-12 Handläggare Robin Billsjö 08-508 262 30 Till Trafiknämnden 2017-05-18 Införande av ett reserverat körfält för buss och tung trafik på Hornsgatan. Svar på uppdrag från kommunfullmäktige

Läs mer

Beslut om remissyttrande avseende delbetänkandet Detaljplanekravet (SOU 2017:64)

Beslut om remissyttrande avseende delbetänkandet Detaljplanekravet (SOU 2017:64) 1(3) Strategisk utveckling Jens Plambeck 08-686 1651 jens.plambeck@sll.se TJÄNSTEUTLÅTANDE 2017-07-27 Trafiknämnden 2017-08-29, punkt 12 Ärende TN 2017-1080 Infosäkerhetsklass K1 (Öppen) Beslut om remissyttrande

Läs mer

Bilaga 1. Trivector Traffic. Vad gör bussen långsam? Vivalla Centrum Stångjärnsgatan

Bilaga 1. Trivector Traffic. Vad gör bussen långsam? Vivalla Centrum Stångjärnsgatan 1 Bilaga 1 Vad gör bussen långsam? I följande avsnitt ges en mer noggrann beskrivning av de fem stråken där medelhastigheten i hög- och/eller lågtrafiken och där körtidskvoten mellan bil är låg i hög-

Läs mer

Möjlighet för bussar i beställningstrafik och vissa varutransporter att utnyttja kollektivtrafikkörfält. Uppdrag från Kommunfullmäktige m.fl.

Möjlighet för bussar i beställningstrafik och vissa varutransporter att utnyttja kollektivtrafikkörfält. Uppdrag från Kommunfullmäktige m.fl. Daniel Firth Trafikplanering 08-508 261 24 daniel.firth@tk.stockholm.se Till Trafik- och renhållningsnämnden 2008-06-17 Möjlighet för bussar i beställningstrafik och vissa varutransporter att utnyttja

Läs mer

Svar på skrivelse från (SD) angående nattrafik med buss under helger

Svar på skrivelse från (SD) angående nattrafik med buss under helger 1(4) Handläggare Sara Catoni 08-686 1937 sara.catoni@sll.se Trafiknämnden 2015-06-02, punkt 13 Svar på skrivelse från (SD) angående nattrafik med buss under helger Ärendebeskrivning Sverigedemokraterna

Läs mer

Genomförandebeslut avseende Barkarby bussterminal

Genomförandebeslut avseende Barkarby bussterminal 1(6) Strategisk utveckling Handläggare Jens Plambeck 070-786 1651 jens.plambeck@sll.se TJÄNSTEUTLÅTANDE 2015-12-22 Trafiknämnden 2015-01-19, punkt 5 Ärende/Dok. id. TN 2015-0993 Infosäk. klass K1 (Öppen)

Läs mer

Bättre framkomlighet för stomnätsbussarna. Motion av Ann-Marie Strömberg (v), 2001:66 samt skrivelse från Kurt Hultgren (sp).

Bättre framkomlighet för stomnätsbussarna. Motion av Ann-Marie Strömberg (v), 2001:66 samt skrivelse från Kurt Hultgren (sp). GATU- OCH FASTIGHETSKONTORET TJÄNSTEUTLÅTANDE GFN 2002-05-07 Handläggare: Paulina Eriksson Region Innerstad Park- och gatubyrån Tel: 508 265 15 paulina.eriksson@gfk.stockholm.se Dnr 01-331-4030 02-641-518

Läs mer

SCO-SS-SL LINJE utg 10 akt,påg

SCO-SS-SL LINJE utg 10 akt,påg 53:1 SCO-SS-SL LINJE 53 2018-09-07 utg 10 akt,påg 1928-06-01 Ny linje, omnumrerad från SCO linje 3: (dåv) Dalarövägen från Sockenvägen (ENSKEDE) (dåv) Dalarövägen (delvis nuv Pergolavägen-Sandsborgsvägen-till

Läs mer

Beslut om allmän trafikplikt för pendelbåtstrafik på. linjen Söder Mälarstrand Kungsholmstorg Klara Mälarstrand.

Beslut om allmän trafikplikt för pendelbåtstrafik på. linjen Söder Mälarstrand Kungsholmstorg Klara Mälarstrand. 1(6) Handläggare Jens Plambeck 08-6861651 Jens.plambeck@sll.se Trafiknämnden 2014-03-11, punkt 10 Beslut om allmän trafikplikt för pendelbåtstrafik på linjen Söder Mälarstrand Kungsholmstorg Klara Mälarstrand

Läs mer

Remiss: Trafikförändringar i SL-trafiken 2017/2018 (T18)

Remiss: Trafikförändringar i SL-trafiken 2017/2018 (T18) 25 april 2017 Dnr 2017/114 Samhällsutveckling Helene Olofsson Mirja Thårlin Kommunstyrelsen Remiss: Trafikförändringar i SL-trafiken 2017/2018 (T18) Inledning Trafikförvaltningen inom Stockholms läns landsting

Läs mer

Många stora arbeten stör trafiken under sommar och höst.

Många stora arbeten stör trafiken under sommar och höst. Många stora arbeten stör trafiken under sommar och höst. En stark och växande region i Mälardalen är en förutsättning för Stockholms konkurrenskraft. Eftersom många väljer att flytta till regionen för

Läs mer

Förändringar i SL-trafiken 2015/2016

Förändringar i SL-trafiken 2015/2016 Älvsjö stadsdelsförvaltning Kansli- och serviceavdelningen Tjänsteutlåtande Sida 1 (5) 2015-03-05 Handläggare Kajsa Pärke Telefon: 08-508 21 083 Till Älvsjö stadsdelsnämnd 26 mars 2015 Förändringar i SL-trafiken

Läs mer

Revidering av trängselskattezonen till följd av Norra länken och Hagastaden. Underlag till en regional framställan

Revidering av trängselskattezonen till följd av Norra länken och Hagastaden. Underlag till en regional framställan TJÄNSTEUTLÅTANDE Daniel Firth Trafikplanering 08-508 261 24 daniel.firth@stockholm.se Till Trafik- och renhållningsnämnden 2012-04-19 Revidering av trängselskattezonen till följd av Norra länken och Hagastaden.

Läs mer

Beslut om förlängning av allmän trafikplikt för sjötrafik Storholmen Tranholmen Ropsten

Beslut om förlängning av allmän trafikplikt för sjötrafik Storholmen Tranholmen Ropsten 1(4) Strategisk utveckling Handläggare Jens Plambeck 08-6861651 jens.plambeck@sll.se Trafiknämnden 2016-04-16, punkt 14 Beslut om förlängning av allmän trafikplikt för sjötrafik Storholmen Tranholmen Ropsten

Läs mer

Skrivelse från Socialdemokraterna och Vänsterpartiet angående information om arbetet med Trafikplan 2050.

Skrivelse från Socialdemokraterna och Vänsterpartiet angående information om arbetet med Trafikplan 2050. 1(2) Strategisk utveckling Jens Plambeck 08-686 1651 jens.plambeck@sll.se TJÄNSTEUTLÅTANDE 2018-05-08 Trafiknämnden 2018-06-19, punkt 16 Ärende TN 2014-0777 Infosäkerhetsklass K1 (Öppen) Skrivelse från

Läs mer

Förutsättningarna för bussar i beställningstrafik i Stockholm

Förutsättningarna för bussar i beställningstrafik i Stockholm Stockholms läns Bussbranschförening 2015-05-28 Förutsättningarna för bussar i beställningstrafik i Stockholm - Redovisning av problem och angelägna förbättringar i väginfrastrukturen Publikation gjord

Läs mer

Beslut om allmän trafikplikt för busstrafik i områdena

Beslut om allmän trafikplikt för busstrafik i områdena 1(5) Handläggare Jens Plambeck 08-6861651 Jens.plambeck@sll.se Trafiknämnden 2014-04-29, punkt 11 Beslut om allmän trafikplikt för busstrafik i områdena Järfälla och Upplands-Bro Ärendebeskrivning Trafiknämnden

Läs mer

Landstingsstyrelsens förslag till beslut

Landstingsstyrelsens förslag till beslut FÖRSLAG 2017:23 LS 2016-0412 Landstingsstyrelsens förslag till beslut Motion 2016:14 av Vivianne Gunnarsson m.fl. (MP) om att utnyttja Stockholms vatten bättre för överfart och förstärkt kollektivtrafik

Läs mer

Trafikförändringar i SL-trafiken

Trafikförändringar i SL-trafiken Avdelningen för stadsutveckling Sida 1 (5) 2018-03-19 Handläggare: Cecilia Rivard 08 508 18 048 Till Farsta stadsdelsnämnd 2018-04-12 Trafikförändringar i SL-trafiken 2018 2019 Svar på remiss från kommunstyrelsen

Läs mer

Genom kollektivtrafiken bidrar SL till att Stockholm är Europas mest attraktiva storstadsregion. Så ska SL klara tillväxten 2013-02-20

Genom kollektivtrafiken bidrar SL till att Stockholm är Europas mest attraktiva storstadsregion. Så ska SL klara tillväxten 2013-02-20 1 Genom kollektivtrafiken bidrar SL till att Stockholm är Europas mest attraktiva storstadsregion. Så ska SL klara tillväxten 2013-02-20 2013-01-14 2 Anders Lindström Förvaltningschef i Trafikförvaltningen

Läs mer

Trafikförbättrande åtgärder Stockholms största trafikförbättrande åtgärder som medför påverkan under 2016

Trafikförbättrande åtgärder Stockholms största trafikförbättrande åtgärder som medför påverkan under 2016 Trafikförbättrande åtgärder 2016 Stockholms största trafikförbättrande åtgärder som medför påverkan under 2016 Koordinering i Stockholm TSA-bild Skärmdump ur det s.k. TSA-verktyget Regional trafikgrupp

Läs mer

Kollektivtrafikkörfält som tillåter/inte tillåter beställningstrafik

Kollektivtrafikkörfält som tillåter/inte tillåter beställningstrafik Kollektivtrafikkörfält som tillåter/inte tillåter beställningstrafik Lista över gator innanför tullarna och vissa infartsleder där det är tillåtet/inte tillåtet för beställningstrafik (turistbussar) att

Läs mer

Stockholms Trafikutveckling motorfordon 2016

Stockholms Trafikutveckling motorfordon 2016 Trafikutveckling motorfordon 2016 2017-04-06 Motorfordonsmätningar 2016 Dnr:T2017-00637 Utgivningsdatum: 2017-04-06 Utgivare: Stockholms Trafikkontor Kontaktperson: Tobias Johansson Omslagsfoto: Lennart

Läs mer

Svar på skrivelse från (MP) angående tidplan för gemensamt betalsystem

Svar på skrivelse från (MP) angående tidplan för gemensamt betalsystem 1(5) Handläggare Mats Ellman 08-686 15 97 mats.ellman@sll.se Trafiknämnden 2014-05-13, punkt 12 Svar på skrivelse från (MP) angående tidplan för gemensamt betalsystem Ärendebeskrivning Svar på skrivelse

Läs mer

Stockholms Trafikutveckling motorfordon 2017

Stockholms Trafikutveckling motorfordon 2017 Trafikutveckling motorfordon 2017 2018-04-19 Motorfordonsmätningar 2017 Dnr:T2018-00791 Utgivningsdatum: 2018-04-19 Utgivare: Stockholms Trafikkontor Kontaktperson: Tobias Johansson Omslagsfoto: Lennart

Läs mer

Svar på Trafikförvaltningens trafikförändringsremiss, T20

Svar på Trafikförvaltningens trafikförändringsremiss, T20 1(7) Svar på Trafikförvaltningens trafikförändringsremiss, T20 Ärendet Landstingets trafikförvaltning har påbörjat arbetet med trafikförändringar inför december 2019. Detta arbete innefattar både utökningar

Läs mer

Diskussionsunderlag avseende Stockholms läns landstings medverkan i Trafikverkets utredningsarbete kring östlig förbindelse

Diskussionsunderlag avseende Stockholms läns landstings medverkan i Trafikverkets utredningsarbete kring östlig förbindelse 1(7) Diskussionsunderlag avseende Stockholms läns landstings medverkan i Trafikverkets utredningsarbete kring östlig förbindelse Stockholms läns landsting Trafikförvaltningen 105 73 Stockholm Leveransadress:

Läs mer