I kommunallagens 71 stadgas följande gällande revisionsnämndens uppgifter:

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "I kommunallagens 71 stadgas följande gällande revisionsnämndens uppgifter:"

Transkript

1 PARGAS STAD REVISIONSNÄMNDENS UTVÄRDERINGSBERÄTTELSE FÖR ÅR 2014 Till stadsfullmäktige i Pargas stad 1. REVISIONSNÄMNDEN Av stadsfullmäktige för mandatperioden vald revisionsnämnd har följande sammansättning: Ordinarie ledamöter Personliga ersättare Ted Bergman ordförande Pekka Härkönen Tommy Nymalm vice ordförande Tom Koppe Heli Nyberg ledamot Monica Hedström-Järvinen Oili Pyysalo ledamot Paul Reuter Jarmo Takatupa ledamot Mikko Söderblom Riitta Seppä ledamot Arja Ahonen Birger Ehrnström ledamot Roger Henriksson Johan Svahnström ledamot Anders Kjellman Inkeri Tuominen ledamot Tuula Nyholm I kommunallagens 71 stadgas följande gällande revisionsnämndens uppgifter: Fullmäktige tillsätter en revisionsnämnd för organisering av granskningen av förvaltningen och ekonomin under de år som motsvarar fullmäktiges mandattid. Nämndens ordförande och vice ordförande skall vara fullmäktigeledamöter. Revisionsnämnden skall bereda de ärenden som gäller granskningen av förvaltningen och ekonomin och som fullmäktige skall fatta beslut om samt bedöma huruvida de mål för verksamheten och ekonomin som fullmäktige satt upp har nåtts. Om kommunens balansräkning visar underskott som saknar täckning, skall revisionsnämnden bedöma hur balanseringen av ekonomin utfallit under räkenskapsperioden samt den gällande ekonomiplanens och åtgärdsprogrammets tillräcklighet. För utförandet av uppdraget har revisionsnämnden tagit del av bl.a. följande handlingar: o förvaltningsorganens protokoll o budgeten och ekonomiplanen för åren o budgeten och ekonomiplanen för åren o av stadsstyrelsen undertecknat bokslut för år 2014 samt o revisorns rapporter Revisionsnämnden har hållit 6 möten gällande verksamhetsåret 2014, hört ansvariga tjänsteinnehavare och bekantat sig med olika ansvarsområden enligt separat fastställt arbetsprogram. BDO Audiator Ab har skött den lagstadgade revisionen med OFR-revisor Krister Rehn som ansvarig revisor och OFR, CGR Andreas Holmgård och EM Mark Lassfolk som biträdande revisorer. Ansvariga revisorn har regelbundet deltagit i revisionsnämndens möten och fungerat som sekreterare vid dessa.

2 2. ALLMÄNT OM MÅLSÄTTNINGARNA OCH DERAS FÖRVERKLIGANDE Målsättningarna Stadsfullmäktige har i budgeten för år 2014 fastställt bindande verksamhetsmässiga och ekonomiska målsättningar för stadens verksamhetsorgan. Över målsättningarnas utfall har redogjorts i bokslutet för år Revisionsnämndens analys av hur målsättningarna uppnåtts framgår ur denna utvärderingsberättelse Bindningsnivå, strategiska mål samt uppställandet och uppföljningen av målsättningar i stadens budget Budgetens bindningsnivå är genomgående definierad som netto. För att inte inkomster utöver budget ska kunna användas för ökade utgifter, samt med hänsyn till noteringar i tidigare års utvärderingsberättelser rekommenderar revisionsnämnden fortfarande att man utvärderar huruvida ev. förändringar i bindningsnivån exempelvis skulle främja ekonomistyrningen av stadens verksamhet och ekonomi. Revisionsnämnden poängterar fortfarande behovet av en enligt revisionsnämndens mening tydligare koppling mellan de övergripande målen i stadens strategi och de i budgeten ingående bindande målen för handhavandet av stadens verksamhet och ekonomi. Rekommenderas ibruktagandet av en regelbunden rutin för genomgång och säkerställande av att stadens strategi uppdateras till att motsvara ev. förändrade verksamhetsförutsättningar samt att strategin och de i budgeten uppställda bindande målsättningarna står i samklang med varandra. T.ex. de strategiska målen för stadens befolkningstillväxt torde, mot bakgrund av den senaste tidens utveckling, fortfarande vara befogat att utvärdera. 3. UPPNÅENDET AV DE ÖVERGRIPANDE EKONOMISKA OCH VERKSAM- HETSMÄSSIGA MÅLSÄTTNINGARNA 3.1. Allmänt De strategiska målen Revisionsnämnden rekommenderar en systematisk uppföljning av de strategiska målen i stadens bokslut. Enligt nuvarande bokslutsupplägg saknas en dylik, varför en utvärdering av uppnåendet av stadens strategiska mål inte låter sig göras utgående från enbart bokslutsdokumentet. Revisionsnämndens analys av utfallet av några centrala mål: Befolkningen minskar andra året i följd och staden hade invånare per Befolkningsutvecklingen står inte i enlighet med stadens strategi. År 2015 är budgeterat med ett underskott och en ökning av skuldbördan. Stadens ekonomiska bärkraft minskar kraftigt fr.o.m. år Balanseringen av den nuvarande ekonomiplanen bygger på en planerad skattehöjning. Arbetslösheten i Pargas är av de lägsta i Egentliga Finland. Revisionsnämnden har noterat en tröghet i beslutsfattandet relaterat till uppställda strategier och riktlinjer samt det rådande ekonomiska läget, vilket enligt revisionsnämndens mening på sikt inte gagnar stadens utveckling. Som exempel på sistnämnda kan nämnas beslutsgången gällande stadens servicestruktur, specifikt t.ex. skolnätsfrågor och hälsovård.

3 Målförverkligandet specifikt för år Pargas stad uppvisar ett gott bokslut för år 2014 med positivt resultat andra året i rad, detta år till väsentliga delar genom egna åtgärder. Resultaträkningen uppvisar ett överskott om nästan 1 milj. mot ett ursprungligen budgeterat underskott om 1,4 milj. och ett underskott om 1,9 milj. i den ändrade budgeten. Således var utfallet betydligt bättre än både den ursprungliga och den ändrade budgeten. Årsbidraget utföll ca 2,4 milj. bättre än ursprunglig budget och ca 2,9 milj. bättre än den ändrade budgeten. Som förklarande faktorer till resultatet kan nämnas bl.a. följande: Verksamheten förverkligades ca 2,2 milj. lägre än budgeterat p.g.a. att verksamhetskostnaderna var 1 milj. lägre än budgeterat och verksamhetsinkomsterna 1,2 milj. högre än budgeterat. Sammanfattat kan sägas att inga väsentliga utan endast några smärre budgetöverskridningar förekom. Ekonomistyrningen har således fungerat. Skatteutfallet var som helhet 0,6 milj. bättre än budgeterat. Statsandelarna utföll ca bättre än budgeterat. Finansieringskostnader och intäkter utföll enligt budget. Noteras att avvikelsen mellan avskrivningar enligt plan och investeringar föremål för avskrivningar är 39 %. Revisionsnämnden framför - relaterat till detta samt gällande bindande anvisningar - som sin slutsats att stadens avskrivningsnivå bör vara föremål för fortsatt utvärdering Verksamheten har helhetsmässigt handhafts inom budgetramarna och budgetdisciplinen har enligt revisionsnämndens mening varit föredömlig. Stadens ackumulerade överskott vid bokslutstidpunkten var ca 8,1 milj. (ökade med ca1 milj. under året). Det ackumulerade överskottet kommer i enlighet med den gällande budgeten-ekonomiplanen att bestå, så framt att planen följs fram till utgången av Noteras dock den negativa resultatutvecklingen, d.v.s. budgeterat underskott för år 2015 samt att balanseringen av ekonomin i den gällande ekonomiplanen utgår i från en skattehöjning. Ytterligare noteras den utmanande budgeterade utvecklingen av stadens skuldbörda i enlighet med gällande ekonomiplan enligt följande: År Lånebörda Lån per inv Förändring lån per inv I utvärderingsberättelserna för åren har fokuserats på vikten av att bringa balans i ekonomin på längre sikt inklusive en måttlig skuldbörda - samt att hålla fast vid dessa mål. Upplåningen var i den ursprungliga budgeten budgeterad att öka med 3 milj. och i den ändrade budgeten budgeterad att öka med 3,9 milj.. Utfallet blev de facto en minskning med ca 0,75 milj. jämfört med bokslutet för år 2013, d.v.s en positiv budgetavvikelse om ca 4,7 milj. relaterat till den ändrade budgeten. Stadens skuldbörda uppgick i bokslutet sålunda till 43,25 milj. mot 44 milj. föregående år. Detta motsvarar en skuldbörda om per capita, medan landets prognosticerade genomsnitt uppgår till Således överskrids landets, för år 2014 prognosticerade genomsnitt med ca 2 %.

4 Även om det totalekonomiska utfallet för år 2014 var gott t.o.m. bättre än förväntat - finns det relaterat till vad som ovan anförts all anledning till oro för framtiden. Av ovan nämnda orsaker uppmanar revisionsnämnden till fokus på analys av de faktorer som lett till betydande inbesparingar relaterat till budgeten 2014 samt huruvida dessa varit av varaktig eller tillfällig karaktär. Revisionsnämnden betonar vikten av att staden snarast möjligt förmår göra behövliga strategiska och konkreta linjedragningar för tryggande av balans i stadens ekonomi på sikt. Statsrådet har fastställt kriterier för utvärdering av soliditeten och finansieringsförmågan i kommunerna, d.v.s. identifiering av kriskommuner. Revisionsnämnden uppmanar till större fokus på kriskriterierna samt efterlyser en plan inklusive tidtabell för hur och när den relativa skuldsättningsgraden underskrider kriskommunkriteriet. I följande tablå som även åskådliggörs på sidan 9 i balansboken anges ifrågavarande nyckeltal och deras utfall för Pargas stads del år 2014: 4 Nyckeltal Landet 2013 Eg. Finland 2013 Pargas 2014 Pargas 2013 Årsbidrag i % av avskrivningarna ,05 165,6 Årsbidrag i per invånare ,37 440,33 Lånestock (milj. euro) 43,2 44,0 Lån /invånare Soliditet % 60,5 53,2 54,04 52,82 Relativ skuldsättningsgrad % 50,7 49,5 50,09 52,63 Allmänt om koncernens ekonomiska utfall och måluppfyllelse Pargas stads koncerns resultatutfall år 2014 uppgick till 1,4 milj. medan utfallet år 2013 var 3,16 milj.. Årsbidraget uppgick till 8,1 milj., jämfört med 9,2 milj. år Verksamhetsbidraget var -85,0 milj. jämfört med -86,2 milj. året innan. Koncernens låneupptagning har minskat med ca 1,9 milj..

5 5 Koncernens ekonomiska nyckeltal utvecklades enligt det nedanstående: Nyckeltal Pargas koncernen 2014 Pargas koncernen 2013 Årsbidrag i % av avskrivningarna 121,52 % 147,72 % Årsbidrag i per invånare 522,63 596,24 Lånestock (milj. ) 57,55 59,47 Lån /invånare Soliditet % 47,18 % 45,83 % Relativ skuldsättningsgrad % 53,18 % 56,26 % Revisionsnämnden rekommenderar att man framöver uppställer mål även för koncernens skuldsättningsgrad i stadens budget. Måluppföljning gällande koncernens verksamhetsmässiga mål: De i budgeten för år 2014 ställda allmänna koncernmålen förverkligades på basen av uppgifter i bokslutet för år 2014 enligt följande:

6 Revisionsnämnden konstaterar gällande koncernmålsättningarna och dess förverkligande bl.a. följande: För koncernmålens förverkligande bör konkretare redogöras i stadens bokslut. Vikten av kongruens mellan ägarstyrning och specifika mål för koncernsamfunden. I detta sammanhang bör man enligt revisionsnämndens mening fästa speciell vikt vid att de mål som ställs för Väståbolands Hyreshus Ab står i samklang med de medel som man genom koncernstyrning ger bolaget för förverkligandet av dessa Budgetens förverkligande Revisionsnämnden konstaterar att budgetförverkligandet helhetsmässigt faller inom ramen för den av fullmäktige fastslagna budgeten och att budgetdisciplinen allmänt taget varit god. Väsentliga budgetöverskridningar relaterat till den ändrade budgeten förekommer enligt revisionsnämndens mening inte, vilket bekräftar att ekonomistyrningen fungerat under året. 6 Resultaträkningens förverkligande (extern)

7 Driftens förverkligande Budgetutfallet för driften som helhet stod i linje med budgeten. För driftens verksamhetsbidrag (nettokostnader) hade ursprungligen budgeterats 90,1 milj. och -90,6 milj. i den ändrade budgeten. Utfallet blev 89,2 milj.. Noteras bör alltså att verksamhetsbidraget, d.v.s. driftens nettokostnader var hela 2,2 milj. bättre än budgeterat och de facto även 0,8 milj. lägre än 2013, vilket bör noteras som positivt. Enligt revisionsnämndens mening förekom inga betydande budgetöverskridningar på budgetens bindningsnivå. Investeringsdelens förverkligande Investeringarnas nettokostnad var 4,7 milj. och därmed under budget. Investeringarnas självfinansieringsgrad var 98,33 %. Som väsentliga avvikelser relaterat till de i investeringsdelen uppställda målen kan nämnas att Daghemmet Rödjan och Käldinge fiskehamn inte förverkliges. I övrigt förverkligades investeringarna enligt revisionsnämndens uppfattning i stort planenligt. För investeringarnas budgetutfall inklusive avvikelser har i detalj och på ett enligt revisionsnämndens mening sakligt sätt redogjorts i bokslutsdokumentet. 7 Upplåningens förverkligande Upplåningen var i den ursprungliga budgeten budgeterad att öka med 3 milj. och i den ändrade budgeten budgeterad att öka med 3,9 milj.. Utfallet blev de facto en minskning med ca 0,75 milj. jämfört med bokslutet för år 2013, d.v.s en positiv budgetavvikelse om ca 4,7 milj. relaterat till den ändrade budgeten. Stadens skuldbörda uppgick i bokslutet sålunda till 43,25 milj. mot 44 milj. föregående år. Detta motsvarar en skuldbörda om per capita, medan landets prognosticerade genomsnitt uppgår till Således överskrids landets, för år 2014 prognostiserade genomsnitt med ca 2 % De övergripande verksamhetsmässiga målsättningarna Revisionsnämndens uppfattning på basen av bokslutet samt övrig under utvärderingsprocessen erhållen information, är att de övergripande verksamhetsmässiga målsättningarna uppnåtts i stort och som helhet betraktat inom ramen för de kostnader som budgeterats Mot bakgrund av kommande ekonomiska utmaningar betonar revisionsnämnden vikten av att fortsättningsvis värna om en god budgetdisciplin.

8 8 4. FÖRVERKLIGANDET AV MÅLSÄTTNINGARNA FÖRVALTNINGSVIS 4.1. Koncerntjänster (förvaltningssektorn) Verksamheten innefattar förvaltningstjänster, ekonomitjänster, kommunikationstjänster, näringslivstjänster, personaltjänster och servicetjänster. Koncerntjänsters övergripande verksamhetsmässiga målsättningar för år 2014 uppfylldes enligt revisionsnämndens bedömning i stort. Sektorns ekonomiska målsättningar uppnåddes. Noteras dock specifikt att IKT-tjänster överskred budgeten med ca 39 t, och ekonomitjänster med ca 98 t. Sistnämnda p.g.a. uteblivna, budgeterade försäljningsvinster. Revisionsnämnden uppmanar till att speciellt noggrant utvärdera premisserna för budgetering av försäljningsvinster. Revisionsnämnden rekommenderar en utvärdering av den nya organisationsmodellen med stadsstyrelsens sektion för servicetjänster Bildningsavdelning Verksamheten innefattar svensk utbildning, finsk utbildning, dagvårdsverksamhet, kulturenhet och biblioteksenhet. Som helhetsbedömning framför revisionsnämnden att de verksamhetsmässiga målsättningarna har uppfyllts i stort, och att bildningssektorns verksamhet handhafts sakenligt. Sektorns ekonomiska utfall stod i enlighet med budgeten, vilket innebär nedskärningar inom utbildningen, sektorns kärnuppgift Social- och hälsovårdsavdelning Verksamheten innefattar socialserviceenhet, familjeenhet, hälsovårdsenhet och äldreomsorgsenhet. Enligt revisionsnämndens mening har social- och hälsovårdsavdelningens verksamhet överlag handhafts i enlighet med lag och fullmäktiges beslut. I utvärderingsberättelsen för år 2013 förespråkade revisionsnämnden att fokus skulle riktas på specialsjukvården överlag och speciellt på de s.k. straffdygnen. Detta arbete synes ha inletts under år Specialsjukvårdens budgetutfall blev visserligen sämre än vad som ursprungligen budgeterats, men bättre än den ändrade budgeten. Revisionsnämnden ser positivt på att man nu har tagit problematiken med straffdygn på allvar och i praktiken med hjälp av det s.k. hemsjukhuset lyckats minska dessa radikalt Miljöavdelning Verksamheten innefattar teknisk enhet, planläggningsenhet, mätningsenhet, miljövårdsenhet, bygglovsenhet och vattentjänstverket. Verksamheten har enligt revisionsnämndens mening i stort handhafts i enlighet med uppställda målsättningar. Speciellt positivt var att betydande planläggningsärenden tog ett stort kliv framåt. Det ekonomiska utfallet hölls som helhet inom givna ramar, inklusive vattentjänstverket, vilket berörs närmare nedan.

9 4.5. Vattentjänstverket (explicit) Enligt revisionsnämndens mening har vattentjänstverkets verksamhetsmässiga och ekonomiska mål i stort uppnåtts under året, men trots detta är de utmaningar verket står inför fortfarande stora. Verkets ekonomiska kalkyler visar fortfarande på en stor obalans i ekonomin på lång sikt (tidigare års underskott) som staden i praktiken fått finansiera. Resultatet av vattentjänstverkets verksamhet år 2014 har fortfarande varit förlustbringande, men dock betydligt mindre än tidigare år och de facto närmande sig 0. Verkets finansieringsanalys som nu för första gången åskådliggörs i stadens bokslut visar på att vattentjänstverket i praktiken inte är självbärande. Revisionsnämnden noterar i sammanhanget den förändrade lagstiftningen på området. Allmänt taget kan noteras avbrotten i vattentillförseln på Korpo samt i likhet med tidigare år vattentjänstverkets utmaningar gällande åldrande rörnät och inläckage i Pargasområdet. Revisionsnämnden noterar inkopplingen till matarledningen från St. Karins i enlighet med uppställda målsättningar. 5. ÖVRIGT 5.1. Åtgärdande av föregående års påpekanden Revisionsnämnden bedömer att föregående års påpekanden i stort åtgärdats sakenligt, men att genmälena med anledning av revisionsnämndens utvärderingsberättelse 2013 kunde ha varit mera heltäckande. Positivt är att budgetdisciplinen under år 2014 utvecklats i klart gynnsam riktning Intern kontroll, riskhantering och koncernstyrning I verksamhetsberättelsen har enligt revisionsnämndens mening på ett sakenligt sätt redogjorts för riskhanteringen, den interna kontrollen samt koncernstyrningen. Revisionsnämnden framhåller dock att ifrågavarande processer bör vara föremål för en kontinuerlig utveckling, varför även respektive styrdokument, processbeskrivningar, riskanalyser etc. bör vara detsamma. Revisionsnämnden konstaterar att enligt kommunallagens 13 moment 3 a, skall fullmäktige fatta beslut om grunderna för kommunens och kommunkoncernens interna kontroll och riskhantering. Med anledning av stadgandet noteras att fullmäktige i Pargas stad i förvaltningsstadgan har tagit ställning till ärendet på en allmän nivå, men att direktiven för stadens interna kontroll endast har godkänts av styrelsen Personalen Personalbokslutet har inte varit föremål för behandling i styrelsen vid tidpunkten för utformandet av denna utvärderingsberättelse. Det föreliggande utkastet har dock uppgjorts enligt modell från tidigare år. Revisionsnämnden rekommenderar att ett personalbokslut framöver behandlas av styrelsen jämsides med det egentliga bokslutet samt att detta uppgörs enligt den nya rekommendationen. Som en allmän utvärdering på basen av personaldata i bokslutet framför revisionsnämnden att personalkostnaderna sjunkit i enlighet med uppställda mål och att sjukfrånvaron har minskat. 9

10 6. Sammanfattning 10 Som sammanfattning av utvärderingen för år 2014 framför revisionsnämnden följande: Pargas stad uppvisar ett gott bokslut för år 2014 med positivt resultat andra året i rad, detta år till väsentliga delar genom egna åtgärder. Resultaträkningen uppvisar ett överskott om nästan 1 milj. mot ett ursprungligen budgeterat underskott om 1,4 milj. och ett underskott om 1,9 milj. i den ändrade budgeten. Således var utfallet betydligt bättre än både den ursprungliga och den ändrade budgeten. Årsbidraget utföll ca 2,4 milj. bättre än ursprunglig budget och ca 2,9 milj. bättre än den ändrade budgeten. Budgetutfallet har analyserats i bokslutet samt i denna utvärderingsberättelse. Budgetutfallet för driften som helhet stod i linje med budgeten. För driftens verksamhetsbidrag (nettokostnader) hade ursprungligen budgeterats 90,1 milj. och -90,6 milj. i den ändrade budgeten. Utfallet blev 89,2 milj.. Investeringarnas nettokostnad var 4,7 milj. och därmed under budget och investeringarnas självfinansieringsgrad var 98,33 %. Upplåningen var i den ursprungliga budgeten budgeterad att öka med 3 milj. och i den ändrade budgeten budgeterad att öka med 3,9 milj.. Utfallet blev de facto en minskning med ca 0,75 milj. jämfört med bokslutet för år 2013, d.v.s en positiv budgetavvikelse om ca 4,7 milj. relaterat till den ändrade budgeten. Stadens skuldbörda uppgick i bokslutet 2014 sålunda till 43,25 milj. mot 44 milj. föregående år. Detta motsvarar en skuldbörda om per capita, medan landets prognosticerade genomsnitt uppgår till Verksamheten har således helhetsmässigt handhafts inom budgetramarna och budgetdisciplinen har enligt revisionsnämndens mening varit föredömlig. Stadens ackumulerade överskott vid bokslutstidpunkten var ca 8,1 milj. (ökade med ca1 milj. under året). Det ackumulerade överskottet kommer i enlighet med den gällande budgeten-ekonomiplanen att bestå, förutsatt att planen följs fram till utgången av Noteras dock den negativa resultatutvecklingen, d.v.s. budgeterat underskott för år 2015 samt att balanseringen av ekonomin i den gällande ekonomiplanen utgår i från en skattehöjning. Ytterligare noteras den utmanande budgeterade utvecklingen av stadens skuldbörda i enlighet med gällande ekonomiplan. Revisionsnämnden uppmanar till större fokus på kriskriterierna samt efterlyser en plan inklusive tidtabell för hur och när den relativa skuldsättningsgraden underskrider kriskommunkriteriet. Revisionsnämnden rekommenderar en systematisk uppföljning av de strategiska målen i stadens bokslut. Enligt nuvarande bokslutsupplägg saknas en dylik, varför en utvärdering av uppnåendet av stadens strategiska mål inte låter sig göras utgående från enbart bokslutsdokumentet. Nämnas kan i sammanhanget att befolkningsutvecklingen varit negativ, vilket inte står i samklang med stadens strategiska mål. Revisionsnämnden föreslår att fullmäktige inbegär genmälen med anledning av påpekandena i utvärderingsberättelsen till den

11

REVISIONS-PM ANGÅENDE VÄSENTLIGA GRANSKNINGSIAKTTAGELSER GJORDA I SAMBAND MED 2015 ÅRS REVISION

REVISIONS-PM ANGÅENDE VÄSENTLIGA GRANSKNINGSIAKTTAGELSER GJORDA I SAMBAND MED 2015 ÅRS REVISION Till stadsstyrelsen i Pargas stad REVISIONS-PM ANGÅENDE VÄSENTLIGA GRANSKNINGSIAKTTAGELSER GJORDA I SAMBAND MED 2015 ÅRS REVISION 1. Granskningens syfte och avgränsning: Revisorerna skall senast före utgången

Läs mer

UTVÄRDERINGSBERÄTTELSE

UTVÄRDERINGSBERÄTTELSE 1 INGÅ KOMMUN UTVÄRDERINGSBERÄTTELSE 2017 Revisionsnämnden 2017-2020 2 UTVÄRDERINGSBERÄTTELSE FÖR ÅR 2017 till kommunfullmäktige i Ingå kommun 1. Revisionsnämnden Revisionsnämnden hade vid tidpunkten för

Läs mer

PARGAS STAD PROTOKOLL 2/13 Revisionsnämnden 2013-2016. Tid och plats: Stadshuset, STYRHYTTEN 30.10.2013 kl. 16:00 20.55

PARGAS STAD PROTOKOLL 2/13 Revisionsnämnden 2013-2016. Tid och plats: Stadshuset, STYRHYTTEN 30.10.2013 kl. 16:00 20.55 1 PARGAS STAD PROTOKOLL 2/13 Revisionsnämnden 2013-2016 Tid och plats: Stadshuset, STYRHYTTEN 30.10.2013 kl. 16:00 20.55 Närvarande: Ordinarie: Ted Bergman (ordf.) Tommy Nymalm (vice ordf.) 16:10 20:55

Läs mer

Tid och plats: Stadshuset, STYRHYTTEN 19.3.2014 kl. 16:00 21.42

Tid och plats: Stadshuset, STYRHYTTEN 19.3.2014 kl. 16:00 21.42 1 PARGAS STAD PROTOKOLL 4/13 Revisionsnämnden 2013-2016 Tid och plats: Stadshuset, STYRHYTTEN 19.3.2014 kl. 16:00 21.42 Närvarande: Ordinarie: Ted Bergman (ordf.) Tommy Nymalm (vice ordf.) - 20.55 ( 1-7)

Läs mer

Tid och plats: Stadshuset, Styrhytten kl

Tid och plats: Stadshuset, Styrhytten kl 1 PARGAS STAD PROTKOLL 5/15 Revisionsnämnden 2013-2016 Tid och plats: Stadshuset, Styrhytten 17.2.2016 kl. 17.00 20.55 Närvarande: Ordinarie: Ted Bergman (ordf.) Tommy Nymalm (vice ordf.) protkollförare

Läs mer

LOVISA STAD PROTOKOLL 4/ Schauman Berndt-Gustaf ledamot. Lehto-Tähtinen Auli. ÖVRIGA Kettunen Kirsi ekonomidirektör ( 6) kl

LOVISA STAD PROTOKOLL 4/ Schauman Berndt-Gustaf ledamot. Lehto-Tähtinen Auli. ÖVRIGA Kettunen Kirsi ekonomidirektör ( 6) kl LOVISA STAD PROTOKOLL 4/2016 35 Revisionsnämnden TID 05.04.2016 kl. 17:00-21:15 PLATS Rådhuset, stadsstyrelsens sammanträdesrum NÄRVARANDE Lohenoja Pertti ordförande Hagfors Kari vice ordförande Schauman

Läs mer

Förslag till behandling av resultatet

Förslag till behandling av resultatet Kommunstyrelsen 123 30.03.2015 Kommunfullmäktige 56 15.06.2015 Godkännande av bokslut 2014 Kommunstyrelsen 30.03.2015 123 Kommunstyrelsen skall enligt kommunallagen upprätta ett bokslut för räkenskapsperioden

Läs mer

PARGAS STAD PROTOKOLL 4/15 Revisionsnämnden Tid och plats: Stadshuset (Lyktan) kl

PARGAS STAD PROTOKOLL 4/15 Revisionsnämnden Tid och plats: Stadshuset (Lyktan) kl 1 PARGAS STAD PROTOKOLL 4/15 Revisionsnämnden 2013-2016 Tid och plats: Stadshuset (Lyktan) 9.12.2015 kl. 18.00 21.52 Närvarande: Ordinarie: Ted Bergman (ordf.) Tommy Nymalm (vice ordf.) Heli Nyberg Johan

Läs mer

Ekonomi och stadskoncern Gunilla Höglund Tf. stadskamrer

Ekonomi och stadskoncern Gunilla Höglund Tf. stadskamrer Ekonomi och stadskoncern 4.10.2017 Gunilla Höglund Tf. stadskamrer gunilla.hoglund@jakobstad.fi Kommunens inkomster Statsandelar Skatter Försäljningsintäkter och avgifter Statsandelar Statsandelar milj.

Läs mer

Tid och plats: Stadshuset, Styrhytten kl

Tid och plats: Stadshuset, Styrhytten kl 1 PARGAS STAD PROTOKOLL 4/16 Revisionsnämnden 2013-2016 Tid och plats: Stadshuset, Styrhytten 16.2.2017 kl. 16.30 21.50 Närvarande: Ordinarie: Ted Bergman (ordf.) Tommy Nymalm (vice ordf.) 16.30-20.45

Läs mer

Kommunens förvaltning har skötts enligt lag och fullmäktiges beslut. Kommunens och koncernens interna kontroll har ordnats på behörigt sätt.

Kommunens förvaltning har skötts enligt lag och fullmäktiges beslut. Kommunens och koncernens interna kontroll har ordnats på behörigt sätt. REVISIONSBERÄTTELSE 2008 Till Karleby stadsfullmäktige Vi har granskat Kelviå kommuns förvaltning, bokföring och bokslut för räkenskapsperioden 1.1-31.12.2008. Bokslutet omfattar kommunens balansräkning,

Läs mer

Till kommunfullmäktige i Lappträsk

Till kommunfullmäktige i Lappträsk Lappträsk kommun Utvärderingsberättelse för år 2016 1 (5) Till kommunfullmäktige i Lappträsk REVISIONSNÄMNDENS I LAPPTRÄSK UTVÄRDERINGSBERÄTTELSE FÖR ÅR 2016 1. s verksamhet skall i enlighet med 121 i

Läs mer

PARGAS STAD PROTOKOLL 2/16 Revisionsnämnden Tid och plats: Stadshuset, Styrhytten kl

PARGAS STAD PROTOKOLL 2/16 Revisionsnämnden Tid och plats: Stadshuset, Styrhytten kl 1 PARGAS STAD PROTOKOLL 2/16 Revisionsnämnden 2013-2016 Tid och plats: Stadshuset, Styrhytten 26.10.2016 kl. 16.40 20.50 Mötet föregicks av informell information av stadsdirektören angående social- och

Läs mer

Esbo stad Protokoll 32. Fullmäktige 23.02.2015 Sida 1 / 1

Esbo stad Protokoll 32. Fullmäktige 23.02.2015 Sida 1 / 1 Fullmäktige 23.02.2015 Sida 1 / 1 1577/02.02.02/2014 Stadsstyrelsen 63 9.2.2015 32 Förhandsbesked om 2014 års bokslut Beredning och upplysningar: Maria Jyrkkä, tfn 046 877 3025 Vesa Kananen, tfn 046 877

Läs mer

Tid och plats: Stadshuset, Styrhytten kl

Tid och plats: Stadshuset, Styrhytten kl 1 PARGAS STAD PROTOKOLL 6/16 Revisionsnämnden 2013-2016 Tid och plats: Stadshuset, Styrhytten 25.4.2017 kl. 16.00 20.00 Närvarande: Ordinarie: Ted Bergman (ordf.) Tommy Nymalm (vice ordf.) Heli Nyberg

Läs mer

UTVÄRDERINGSBERÄTTELSE FÖR ÅR 2017

UTVÄRDERINGSBERÄTTELSE FÖR ÅR 2017 Revisionsnämnden UTVÄRDERINGSBERÄTTELSE FÖR ÅR 2017 Revisionsnämnden har enligt kommunallagen 121 till uppgift att årligen avge en utvärderingsberättelse om huruvida de mål för verksamheten och ekonomin

Läs mer

OFR, BDO Audiator Ab, protokollförare Erika Strandberg, förvaltningschef, 4 kl Daniela Sundberg, controller, 4 kl

OFR, BDO Audiator Ab, protokollförare Erika Strandberg, förvaltningschef, 4 kl Daniela Sundberg, controller, 4 kl 1 KIMITOÖNS KOMMUN PROTOKOLL 2/17 Revisionsnämnden 2017-2020 Tid och plats: 17.10.2017 kl. 8.30, Kimito kommunkansli, styrelserummet Närvarande: Kristian Lindroos, Janne Salonen, Jan Drugge, Anu Taivainen,

Läs mer

Tid och plats: Stadshuset, Styrhytten kl

Tid och plats: Stadshuset, Styrhytten kl 1 PARGAS STAD PROTOKOLL 2/17 Revisionsnämnden 2017-2020 Tid och plats: Stadshuset, Styrhytten 4.12.2017 kl. 17.00 21.00 Närvarande: Krister Rehn, Carita Henriksson, ordförande Laura Wickström, viceordförande

Läs mer

Räkenskapsperiodens resultat

Räkenskapsperiodens resultat Stadsstyrelsen 109 30.03.2015 GODKÄNNANDE AV BOKSLUTET FÖR ÅR 2014 STST 30.03.2015 109 Beredning och tilläggsuppgifter: finansdirektör Raija Vaniala, tfn 520 2260, raija.vaniala@porvoo.fi Enligt 68 i kommunallagen

Läs mer

STADEN JAKOBSTAD Protokoll Sida 1 Revisionsnämnden 10/2018

STADEN JAKOBSTAD Protokoll Sida 1 Revisionsnämnden 10/2018 STADEN JAKOBSTAD Protokoll Sida 1 Måndagen den 28.5.2018 kl. 15.00 18.40 Plats Selecta, stadshuset Medlemmar Ordinarie Bjarne Kull, viceordförande, mötesordförande Kaj Nyman, kl. 16.30-18.40, ordförande

Läs mer

Landskapsfullmäktige 10 10.06.2014. Nylands förbunds bokslut 2013; godkännande av bokslutet. Landskapsfullmäktige 10 69/00.00.03.

Landskapsfullmäktige 10 10.06.2014. Nylands förbunds bokslut 2013; godkännande av bokslutet. Landskapsfullmäktige 10 69/00.00.03. Landskapsfullmäktige 10 10.06.2014 Nylands förbunds bokslut 2013; godkännande av bokslutet Landskapsfullmäktige 10 69/00.00.03.00/2014 Landskapsstyrelsen 10.3.2014 17 Enligt 68 i kommunallagen skall bokslutet

Läs mer

Enligt halvårsrapporten är nettobeloppen för under- resp. överskott per ansvarsområde följande:

Enligt halvårsrapporten är nettobeloppen för under- resp. överskott per ansvarsområde följande: Social- och hälsovårdsnämnden 85 22.09.2016 Stadsstyrelsen 235 31.10.2016 Budgetändring, budgeten för social- och hälsovårdsavdelningen 2016 2391/02.02.00/2015 Social- och hälsovårdsnämnden 22.09.2016

Läs mer

ANVISNINGAR FÖR UPPGÖRANDE AV BUDGET 2014 OCH EKONOMIPLAN 2015-2016

ANVISNINGAR FÖR UPPGÖRANDE AV BUDGET 2014 OCH EKONOMIPLAN 2015-2016 ANVISNINGAR FÖR UPPGÖRANDE AV BUDGET 2014 OCH EKONOMIPLAN 2015-2016 Finland och stora delar av Europa är inne i en förlängd recession. Den tillväxt som prognosticeras de kommande åren är långsam. Den tillväxt

Läs mer

Kommunal Författningssamling för Staden Jakobstad

Kommunal Författningssamling för Staden Jakobstad Nr 490/2012 Kommunal Författningssamling för Staden Jakobstad EKONOMI- OCH REVISIONSSTADGA Godkänd av stadsfullmäktige 16.12.1996 9 ändrad i stadsfullmäktige 30.1.2001 12 ändrad i stadsfullmäktige 10.12.2012

Läs mer

Resultatområdet för extern revision är underställt revisionsnämnden. Stadens externa revision leds av stadsrevisorn.

Resultatområdet för extern revision är underställt revisionsnämnden. Stadens externa revision leds av stadsrevisorn. 1 R E V I S I O N S S T A DG A F Ö R V A N D A S T A D Godkänd av stadsfullmäktige den 28.1.2008. I kraft från och med 1.3.2008 1 Uppgiftsområde Den externa revisionen svarar för ordnandet av den externa

Läs mer

GRUNDERNA FÖR INTERN KONTROLL OCH RISKHANTERING I VASA STAD OCH STADSKONCERN. Godkända av Vasa stadsfullmäktige den 16.12.2013 153

GRUNDERNA FÖR INTERN KONTROLL OCH RISKHANTERING I VASA STAD OCH STADSKONCERN. Godkända av Vasa stadsfullmäktige den 16.12.2013 153 GRUNDERNA FÖR INTERN KONTROLL OCH RISKHANTERING I VASA STAD OCH STADSKONCERN Godkända av Vasa stadsfullmäktige den 16.12.2013 153 GRUNDERNA FÖR INTERN KONTROLL OCH RISKHANTERING I VASA STAD OCH STADSKONCERN

Läs mer

Esbo stad Protokoll 69. Fullmäktige Sida 1 / 1

Esbo stad Protokoll 69. Fullmäktige Sida 1 / 1 Fullmäktige 23.05.2016 Sida 1 / 1 333/2016 02.02.01.00 Stadsstyrelsen 99 21.3.2016 69 Bokslutet för 2015 och behandling av resultatet Beredning och upplysningar: Maria Jyrkkä, tfn 046 877 3025 Katariina

Läs mer

GODKÄNNA BOKSLUTET OCH BEVILJA ANSVARSFRIHET FÖR ÅR 2007

GODKÄNNA BOKSLUTET OCH BEVILJA ANSVARSFRIHET FÖR ÅR 2007 Stadsstyrelsen 87 08.04.2008 Stadsstyrelsen 123 06.05.2008 Stadsfullmäktige 43 04.06.2008 GODKÄNNA BOKSLUTET OCH BEVILJA ANSVARSFRIHET FÖR ÅR 2007 918/02/021/2008 SST 87 Bilaga B5 Ekonomidirektören: Utgångsläget

Läs mer

JHS 199 Kommuners och samkommuners budget och ekonomiska planering

JHS 199 Kommuners och samkommuners budget och ekonomiska planering JHS 199 Kommuners och samkommuners budget och ekonomiska planering Version: 1.0 Publicerad: 26.10.2016 Giltighetstid: tills vidare Innehåll 1 Inledning...1 2 Tillämpningsområde...2 3 Referenser...2 4 Termer

Läs mer

Granskning av delårsrapport 2016

Granskning av delårsrapport 2016 Granskningsrapport Anna Carlénius Revisionskonsult Conny Erkheikki Auktoriserad revisor Granskning av delårsrapport 2016 Pajala kommun Innehållsförteckning 1 Sammanfattande bedömning 1 2 Inledning 2 2.1

Läs mer

Budgetramarna för 2017 och ekonomiplanen

Budgetramarna för 2017 och ekonomiplanen Stadsfullmäktige 49 16.05.2016 Budgetramarna för 2017 och ekonomiplanen 2018-2019 FGE 49 362/02.02.02/2016 Stadsstyrelsen 2.5.2016 220 Beredning: ekonomidirektör Jari Saarinen, tfn 044 780 9426 Stadsstyrelsen

Läs mer

Gemensamma kyrkorådet 94 27.3.2014

Gemensamma kyrkorådet 94 27.3.2014 Gemensamma kyrkorådet 94 27.3.2014 239/2014 34 Helsingfors kyrkliga samfällighets verksamhetsberättelse, bokslut och revisionsberättelse för år 2013 samt beviljande av ansvarsfrihet Beslutsförslag Gemensamma

Läs mer

Revisionsrapport / 2016 Genomförd på uppdrag av revisorerna oktober och november Nykvarns kommun. Granskning av delårsrapport 2016

Revisionsrapport / 2016 Genomförd på uppdrag av revisorerna oktober och november Nykvarns kommun. Granskning av delårsrapport 2016 Revisionsrapport / 2016 Genomförd på uppdrag av revisorerna oktober och november 2016 Nykvarns kommun Granskning av delårsrapport 2016 Innehåll 1. Sammanfattning...3 2. Granskning av delårsrapport och

Läs mer

Esbo stad Protokoll 38. Fullmäktige 25.02.2013 Sida 1 / 1

Esbo stad Protokoll 38. Fullmäktige 25.02.2013 Sida 1 / 1 Fullmäktige 25.02.2013 Sida 1 / 1 1525/02.02.02/2012 Stadsstyrelsen 58 11.2.2013 38 Förhandsbesked om 2012 års bokslut Beredning och upplysningar: Jyrkkä Maria, tfn 09 8168 3136 E-post enligt modellen

Läs mer

Helsingfors stads bokslut för 2012

Helsingfors stads bokslut för 2012 Helsingfors stads bokslut för 2012 25.3.2013 Finansieringsdirektör Tapio Korhonen 28.11.2012 Skatteintäkter och statsandelar (mn euro) BSL 2010 BSL 2011 BDG 2012 BSL 2012 Kommunalskatt 2 064,2 2 218,1

Läs mer

FINANSIERINGSDEL 2012 2015

FINANSIERINGSDEL 2012 2015 279 FINANSIERINGSDEL 2012 2015 280 281 FINANSIERINGSDEL Finansieringsanalysen består av förändringar i kassaflödet i stadens och affärsverkens ordinarie verksamhet och investeringar samt i finansieringsverksamheten.

Läs mer

FINANSIERINGSDELEN 2013 2016

FINANSIERINGSDELEN 2013 2016 255 FINANSIERINGSDELEN 2013 2016 256 257 FINANSIERINGSDELEN Finansieringsanalysen består av förändringar i kassaflödet i stadens och affärsverkens ordinarie verksamhet och investeringar samt i finansieringsverksamheten.

Läs mer

Över- / underskott åren 2009-2017

Över- / underskott åren 2009-2017 Pressmeddelande 5.11.2014 KOMMUNENS EKONOMI STÖRTDYKER? Ännu under år 2014 är Kimitoöns kommuns ekonomi ungefär i balans. Prognosen visar ett ganska nära noll resultat. 2014 kommer att bli året som kommunen

Läs mer

Genmälen till revisionsnämndens utvärderingsberättelse Strategi och styrning 3077/ /2016

Genmälen till revisionsnämndens utvärderingsberättelse Strategi och styrning 3077/ /2016 3077/00.03.01/2016 Genmälen till revisionsnämndens utvärderingsberättelse 2015 1. Strategi och styrning Det skall fortsättningsvis fokuseras på en ekonomi i balans och skuldbördan skall hållas under kontroll.

Läs mer

Kostnader, extern. Koncerntjänster Bildningen Omsorgen Miljö och teknik 7 % 17 % 25 % 51 %

Kostnader, extern. Koncerntjänster Bildningen Omsorgen Miljö och teknik 7 % 17 % 25 % 51 % Kommundirektörens budgetförslag 2010 Kommundirektörens budgetförslag 2010 är i balans men ytterligare inbesparningar behövs och alla vidtagna sparåtgärder är nödvändiga. Budgetförslaget har ett årsbidrag

Läs mer

Finansieringsdel 2015-2018

Finansieringsdel 2015-2018 Finansieringsdel 2015-2018 Finansieringsdelen... 212 Finansieringsanalys... 213 Finansieringsplan... 214 Kompletterande uppgifter... 216 211 Finansieringsdelen Finansieringsanalysen består av förändringar

Läs mer

Boxholms kommun. Rapport avseende granskning av delårsbokslut per Revision KPMG AB Antal sidor: 5

Boxholms kommun. Rapport avseende granskning av delårsbokslut per Revision KPMG AB Antal sidor: 5 Rapport avseende granskning av delårsbokslut per 2016-08-31 Revision KPMG AB Antal sidor: 5 Innehåll 1. Inledning 1 2. Granskningens syfte 1 3. Delårsrapport 1 4. Bedömning 1 5. Sammanfattning av granskningsresultatet

Läs mer

Granskning av delårsrapport 2016

Granskning av delårsrapport 2016 Granskningsrapport Per Ståhlberg Certifierad kommunal revisor Granskning av delårsrapport 2016 Jokkmokks kommun Innehållsförteckning 1 Sammanfattande bedömning 1 2 Inledning 2 2.1 Bakgrund 2 2.2 Syfte,

Läs mer

Granskning av delårsrapport Rättviks kommun

Granskning av delårsrapport Rättviks kommun www.pwc.se KLK 2017/747 2017.1458 2017-11-07 Revisionsrapport Granskning av delårsrapport 2017 Emil Forsling, auktoriserad revisor Oktober 2017 Innehåll 1. Sammanfattning... 2 2. Inledning... 3 2.1. Bakgrund...

Läs mer

Granskning av delårsrapport

Granskning av delårsrapport Revisionsrapport Granskning av delårsrapport 2011 Övertorneå kommun Conny Erkheikki Aukt revisor Innehållsförteckning 1 Sammanfattande bedömning 1 2 Inledning 2 2.1 Bakgrund 2 2.2 Syfte, revisionsfrågor

Läs mer

REVISORERNA. Bilaga till revisionsberättelse

REVISORERNA. Bilaga till revisionsberättelse REVISORERNA Redogörelse för revisionen år 2004 Innehåll Sid. 1. Redogörelse för revisionen år 2004 1 1.1 Inledning 1 1.2 Granskningsinriktning 1 2. Årlig verksamhetsgranskning 1 2.1 Ekonomistyrning och

Läs mer

Kommunekonomin nyckeln till ekonomisk planering

Kommunekonomin nyckeln till ekonomisk planering Kommunekonomin nyckeln till ekonomisk planering I publikationen finns den viktigaste aktuella baskunskapen om den kommunala ekonomin i komprimerad form. Handboken behandlar den kommunala ekonomins strukturer

Läs mer

Samkommunfullmäktige Kuntayhtymän valtuusto Föredragningslista Esityslista 24.6.2013

Samkommunfullmäktige Kuntayhtymän valtuusto Föredragningslista Esityslista 24.6.2013 Samkommunfullmäktige Kuntayhtymän valtuusto Föredragningslista Esityslista 2/2013 KUNTAYHTYMÄN VALTUUSTO SAMMANTRÄDESKALLELSE KOKOUSKUTSU Sammanträdesnummer Kokousnumero 2/2013 Sammanträdestid / Kokousaika

Läs mer

Översiktlig granskning av delårsrapport 2014

Översiktlig granskning av delårsrapport 2014 Revisionsrapport Caroline Liljebjörn 29 augusti 2014 Översiktlig granskning av delårsrapport 2014 Torsås kommun Innehållsförteckning 1 Sammanfattande bedömning 1 2 Inledning 2 2.1 Bakgrund 2 2.2 Syfte,

Läs mer

Granskning av delårsrapport Överkalix kommun

Granskning av delårsrapport Överkalix kommun www.pwc.se Revisionsrapport Granskning av delårsrapport 2017 Anna Carlénius Revisionskonsult September 2017 Innehåll 1. Sammanfattning...2 2. Inledning...3 2.1. Bakgrund...3 2.2. Syfte och revisionsfrågor...3

Läs mer

Revisionsrapport. Granskning av Delårsrapport januari augusti 2008. Avesta kommun. Oktober 2008. Robert Heed

Revisionsrapport. Granskning av Delårsrapport januari augusti 2008. Avesta kommun. Oktober 2008. Robert Heed Revisionsrapport Granskning av Delårsrapport januari augusti 2008 Avesta kommun Oktober 2008 Robert Heed INNEHÅLLSFÖRTECKNING 1. Inledning...3 1.1 Uppdrag och ansvarsfördelning...3 1.2 Mål av betydelse

Läs mer

Granskning av delårsrapport 2017

Granskning av delårsrapport 2017 www.pwc.se Revisionsrapport Granskning av delårsrapport 2017 Anna Carlénius Revisionskonsult September 2017 Innehåll 1. Sammanfattning... 2 2. Inledning... 3 2.1. Bakgrund... 3 2.2. Syfte och revisionsfrågor...

Läs mer

Räkenskapsperiodens resultat

Räkenskapsperiodens resultat Stadsstyrelsen 83 31.03.2016 Stadsfullmäktige 41 29.06.2016 GODKÄNNANDE AV BOKSLUTET FÖR ÅR 2015 STST 31.03.2016 83 Beredning och tilläggsuppgifter: finansdirektör Raija Vaniala, tfn 520 2260, raija.vaniala@porvoo.fi

Läs mer

Granskning av delårsrapport Vilhelmina kommun

Granskning av delårsrapport Vilhelmina kommun www.pwc.se Revisionsrapport Granskning av delårsrapport 2018 Anneth Nyqvist Certifierad kommunal revisor Oktober 2018 Innehåll 1. Sammanfattning... 3 2. Inledning... 4 2.1. Bakgrund... 4 2.2. Syfte och

Läs mer

Granskning av delårsrapport 2014

Granskning av delårsrapport 2014 Granskningsrapport Caroline Liljebjörn Granskning av delårsrapport 2014 Vimmerby kommun Innehållsförteckning 1 Sammanfattande bedömning 1 2 Inledning 2 2.1 Bakgrund 2 2.2 Syfte, revisionsfrågor och avgränsning

Läs mer

Vanda stads bokslut Stadsstyrelsen

Vanda stads bokslut Stadsstyrelsen Vanda stads bokslut Stadsstyrelsen 23.3.2015 Vanda stads resultaträkning Resultaträkning 2013 2012 2011 2010 milj. milj. milj. milj. milj. Verksamhetsintäkter 249,1 229,3 218,1 208,9 182,9 Tillverkning

Läs mer

Granskning av delårsrapport 2014

Granskning av delårsrapport 2014 Granskningsrapport Anna Carlénius Revisionskonsult Conny Erkheikki Auktoriserad revisor Granskning av delårsrapport 2014 Övertorneå kommun Innehållsförteckning 1 Sammanfattande bedömning 1 2 Inledning

Läs mer

Kommunernas och samkommunernas bokslutsprognoser för 2014 samt budgetar och ekonomiplaner för 2015-2017

Kommunernas och samkommunernas bokslutsprognoser för 2014 samt budgetar och ekonomiplaner för 2015-2017 Kommunernas och samkommunernas bokslutsprognoser för 2014 samt budgetar och ekonomiplaner för 2015-2017 Presskonferens 11.2.2015 Verkställande direktör Kari-Pekka Mäki-Lohiluoma 8,0 7,0 6,0 Kommunernas

Läs mer

Granskning av delårsrapport

Granskning av delårsrapport Revisionsrapport Granskning av delårsrapport 2012-04-30 Landstinget Dalarna Emil Forsling Auktoriserad revisor Fredrik Winter Revisor 25 maj 2012 Innehållsförteckning Sammanfattande bedömning 1 1 Inledning

Läs mer

Ekonomi i balans. Relationstal vid bedömning av kommunal ekonomi. Ålands kommunförbund

Ekonomi i balans. Relationstal vid bedömning av kommunal ekonomi. Ålands kommunförbund Ekonomi i balans Relationstal vid bedömning av kommunal ekonomi Ålands kommunförbund FÖRORD Syftet med detta dokument är att föra fram användbara nyckeltal för att underlätta bedömningen av huruvida en

Läs mer

Granskning av delårsrapport 2018

Granskning av delårsrapport 2018 www.pwc.se Revisionsrapport Granskning av delårsrapport 2018 Rebecca Lindström Certifierad kommunal revisor Sydarkivera Oktober 2018 Innehåll 1. Sammanfattning... 2 2. Inledning... 3 2.1. Bakgrund... 3

Läs mer

GRUNDAVTAL FÖR MALMSKA HÄLSO- OCH SJUKVÅRDSOMRÅDET SAMKOMMUN

GRUNDAVTAL FÖR MALMSKA HÄLSO- OCH SJUKVÅRDSOMRÅDET SAMKOMMUN 1 GRUNDAVTAL FÖR MALMSKA HÄLSO- OCH SJUKVÅRDSOMRÅDET SAMKOMMUN Godkänd 23.9.2003 104 stadsfullmäktige, Jakobstads stad Godkänd 1.9.2003 52 kommunfullmäktige, Pedersöre kommun Godkänd 20.8.2003 30 kommunfullmäktige,

Läs mer

Revisionsrapport. Revision Samordningsförbundet Activus Piteå. Per Ståhlberg Cert. kommunal revisor. Robert Bergman Revisionskonsult

Revisionsrapport. Revision Samordningsförbundet Activus Piteå. Per Ståhlberg Cert. kommunal revisor. Robert Bergman Revisionskonsult Revisionsrapport Revision 2011 Per Ståhlberg Cert. kommunal revisor Samordningsförbundet Activus Piteå Robert Bergman Revisionskonsult Innehållsförteckning 1. Sammanfattning... 1 2. Inledning... 2 2.1.

Läs mer

Olofströms kommun. Granskning av delårsbokslut KPMG Bohlins AB 6 oktober 2009 Antal sidor: 5

Olofströms kommun. Granskning av delårsbokslut KPMG Bohlins AB 6 oktober 2009 Antal sidor: 5 Granskning av delårsbokslut 2009-08-31 KPMG Bohlins AB 6 oktober 2009 Antal sidor: 5 2011 KPMG Bohlins AB, the Swedish member firm of KPMG International, a Swiss cooperative. All rights reserved. Innehåll

Läs mer

VASA STADS RISKHANTERINGSPOLICY. Godkänd av Vasa stadsfullmäktige den

VASA STADS RISKHANTERINGSPOLICY. Godkänd av Vasa stadsfullmäktige den VASA STADS RISKHANTERINGSPOLICY Godkänd av Vasa stadsfullmäktige den 7.5.2012 60 VASA STADS RISKHANTERINGSPOLICY 1. Målsättningar och principer för riskhantering... 2 2. Begrepp för riskhantering... 2

Läs mer

Granskning av delårsrapport Emmaboda kommun

Granskning av delårsrapport Emmaboda kommun www.pwc.se Revisionsrapport Granskning av delårsrapport 2017 Caroline Liljebjörn Certifierad kommunal revisor Maria Schönbeck Revisionskonsult 19 oktober 2017 Innehållsförteckning 1. Sammanfattning...

Läs mer

Granskning av delårsrapport 2016

Granskning av delårsrapport 2016 Granskningsrapport Richard Vahul Jenny Nyholm Granskning av delårsrapport 2016 Nynäshamns kommun Granskning av delårsrapport 2016 Innehållsförteckning 1 Sammanfattande bedömning 1 2 Inledning 2 2.1 Bakgrund

Läs mer

Granskning av delårsrapport 2014

Granskning av delårsrapport 2014 Revisionsrapport Dennis Hedberg Hanna Franck-Larsson Micaela Hedin Granskning av delårsrapport 2014 Bollnäs kommun Innehållsförteckning 1 Sammanfattande bedömning 1 2 Inledning 3 2.1 Bakgrund 3 2.2 Syfte,

Läs mer

Innehåll 1. Koncerndirektivets syfte och mål... 2

Innehåll 1. Koncerndirektivets syfte och mål... 2 Koncerndirektiv för Malax kommun Godkänd av kommunfullmäktige 29.6.2017 91 Innehåll 1. Koncerndirektivets syfte och mål... 2 2. Tillämpningsområde... 2 3. Behandling och godkännande av koncerndirektivet...

Läs mer

Arbets- och näringsministeriet UTLÅTANDE 95 Bokföringsnämndens kommunsektion (6) Utlåtande om justering av avskrivningsplanen

Arbets- och näringsministeriet UTLÅTANDE 95 Bokföringsnämndens kommunsektion (6) Utlåtande om justering av avskrivningsplanen Arbets- och näringsministeriet UTLÅTANDE 95 Bokföringsnämndens kommunsektion 17.5.2010 1 (6) Utlåtande om justering av avskrivningsplanen 1 Begäran om utlåtande X förvaltningsdomstol ber kommunsektionen

Läs mer

Kommunkoncernen Nykarleby stad

Kommunkoncernen Nykarleby stad Kommunkoncernen Nykarleby stad KONCERNDIREKTIV Ett samfund där kommunen har bestämmande inflytande är kommunens dottersamfund. Kommunen jämte dottersamfunden bildar en kommunkoncern. Även en stiftelse

Läs mer

Söderhamns kommun. Granskning av delårsrapport per den 31 augusti Revisionsrapport. KPMG 11 oktober 2006 Antal sidor 9

Söderhamns kommun. Granskning av delårsrapport per den 31 augusti Revisionsrapport. KPMG 11 oktober 2006 Antal sidor 9 Granskning av delårsrapport per den 31 augusti 2006 KPMG 11 oktober 2006 Antal sidor 9 Innehåll 1. Sammanfattning 1 2. Bakgrund 1 3. Ansvarsavgränsning 2 4. Granskning 2 5. Revisionsmål 3 6. Granskningens

Läs mer

Esbo stad Protokoll 32. Fullmäktige Sida 1 / 1

Esbo stad Protokoll 32. Fullmäktige Sida 1 / 1 Fullmäktige 14.03.2016 Sida 1 / 1 249/2015 02.02.02 Stadsstyrelsen 44 8.2.2016 32 Förhandsbesked om 2015 års bokslut Beredning och upplysningar: Maria Jyrkkä, tfn 046 877 3025 E-post enligt modellen fornamn.efternamn@esbo.fi

Läs mer

Granskning av delårsrapport

Granskning av delårsrapport Revisionsrapport Granskning av delårsrapport 2011 Emmaboda kommun Caroline Liljebjörn 11 oktober 2011 Granskning av delårsrapport 2011 Innehållsförteckning 1 Sammanfattande bedömning 1 2 Inledning 2 2.1

Läs mer

Granskning av delårsrapport 2016

Granskning av delårsrapport 2016 Revisionsrapport Rebecca Lindström Certifierad kommunal revisor Granskning av delårsrapport 2016 Mönsterås kommun Innehållsförteckning 1. Sammanfattande bedömning 1 2. Inledning 2 2.1 Bakgrund 2 2.2 Syfte,

Läs mer

Revisionsrapport* Granskning av. Delårsrapport Vännäs kommun. September Allan Andersson Therese Runarsdotter. *connectedthinking

Revisionsrapport* Granskning av. Delårsrapport Vännäs kommun. September Allan Andersson Therese Runarsdotter. *connectedthinking Revisionsrapport* Granskning av Delårsrapport 2007 Vännäs kommun September 2007 Allan Andersson Therese Runarsdotter *connectedthinking Innehållsförteckning 1. Sammanfattning och förslag till åtgärder...2

Läs mer

Vellinge kommun. Översiktlig granskning av delårsrapport per September Auktoriserad revisor

Vellinge kommun. Översiktlig granskning av delårsrapport per September Auktoriserad revisor Vellinge kommun Översiktlig granskning av delårsrapport per 2015-06-30 September 2015 Lars Starck Auktoriserad revisor Tobias Lundell Revisor Syfte med granskningen Ernst & Young har på uppdrag av kommunrevisionen

Läs mer

Olofströms kommun. Revisionsrapport avseende delårsbokslut Audit KPMG AB

Olofströms kommun. Revisionsrapport avseende delårsbokslut Audit KPMG AB Revisionsrapport avseende delårsbokslut 2012 Audit KPMG AB Innehåll 1. Inledning 2. Sammanfattning 3. Förvaltningsberättelse 3.1 Investeringsredovisning 3.2 Driftsredovisning. Resultaträkning. Periodiseringar

Läs mer

Granskning av delårsrapport 2017

Granskning av delårsrapport 2017 www.pwc.se Revisionsrapport Granskning av delårsrapport 2017 Sofia Nylund Certifierad kommunal revisor Håbo kommun Charlotta Franklin Revisionskonsult Oktober 2017 Innehåll 1. Sammanfattning... 2 2. Inledning...

Läs mer

Befogenheter för avgiftsbelagd verksamhet

Befogenheter för avgiftsbelagd verksamhet 1 Befogenheter för avgiftsbelagd verksamhet Riksrevisionen har som ett led i den årliga revisionen av Skogsstyrelsen (SKS) granskat myndighetens efterlevnad av de ekonomiska målen för den avgiftsbelagda

Läs mer

Granskning av delårsrapport 2014

Granskning av delårsrapport 2014 Granskningsrapport Conny Erkheikki Auktoriserad revisor Granskning av delårsrapport 2014 Gällivare kommun Innehållsförteckning 1 Sammanfattande bedömning 1 2 Inledning 2 2.1 Bakgrund 2 2.2 Syfte, revisionsfrågor

Läs mer

Granskning av delårsrapport 2018

Granskning av delårsrapport 2018 www.pwc.se Revisionsrapport Granskning av delårsrapport 2018 Richard Vahul Auktoriserad revisor Certifierad kommunal revisor Morteza Ashouri Oktober 2018 Innehållsförteckning 1. Sammanfattning... 2 2.

Läs mer

Granskning av delårsrapport 2008

Granskning av delårsrapport 2008 Revisionsrapport Granskning av delårsrapport 2008 Smedjebackens kommun September 2008 Robert Heed Innehållsförteckning 1. Inledning... 2 1.1 Uppdrag och ansvarsfördelning... 2 1.2 Kommunfullmäktiges mål

Läs mer

Olofströms kommun. Granskning av delårsbokslut KPMG Bohlins AB Antal sidor: 5

Olofströms kommun. Granskning av delårsbokslut KPMG Bohlins AB Antal sidor: 5 ABCD Olofströms kommun Granskning av delårsbokslut 2010-08-31 KPMG Bohlins AB 2010-10-21 Antal sidor: 5 2011 KPMG Bohlins AB, the Swedish member firm of KPMG International, a Swiss cooperative. All rights

Läs mer

Revisionsrapport Kommunstyrelsens arbete för en ekonomi i balans

Revisionsrapport Kommunstyrelsens arbete för en ekonomi i balans s revisorer Kommunstyrelsen För kännedom: Kommunfullmäktiges presidium Revisionsrapport Kommunstyrelsens arbete för en Revisionen har via KPMG genomfört en granskning inom ovanstående område. Revisionen

Läs mer

Kommunernas och kommunalförbundens budgeter 2015

Kommunernas och kommunalförbundens budgeter 2015 Iris Åkerberg, statistiker iris.akerberg@asub.ax Tel. 018-25496 Offentlig ekonomi 2015:1 21.1.2015 Kommunernas och kommunalförbundens budgeter 2015 Höjda intäkter och kostnader Inför 2015 förväntar sig

Läs mer

Kommunernas och kommunalförbundens budgeter 2004

Kommunernas och kommunalförbundens budgeter 2004 Kenth Häggblom, statistikchef Offentliga sektorn 2004:1 Tel. 25497 11.2.2004 Kommunernas och kommunalförbundens budgeter 2004 Ökande investeringar Kommunernas sammanlagda verksamhetskostnader budgeteras

Läs mer

Direktionen för vattenförsörjningsverket 4 19.01.2011. Direktionen för vattenförsörjningsverkets dispositionsplan för år 2011

Direktionen för vattenförsörjningsverket 4 19.01.2011. Direktionen för vattenförsörjningsverkets dispositionsplan för år 2011 Direktionen för vattenförsörjningsverket 4 19.01.2011 Direktionen för vattenförsörjningsverkets dispositionsplan för år 2011 VATD 4 Enligt kommunallagen utgör den av kommunfullmäktige godkända budgeten

Läs mer

Utlåtande avseende delårsrapport 2005

Utlåtande avseende delårsrapport 2005 DATUM 2005-10-19 Kommunfullmäktige i Lunds kommun Utlåtande avseende delårsrapport 2005 Revisorerna skall bedöma om resultatet i delårsrapporten är förenligt med de mål för den ekonomiska förvaltningen

Läs mer

Revisionsrapport Samordningsförbundet Consensus Älvsbyn

Revisionsrapport Samordningsförbundet Consensus Älvsbyn Revisionsrapport Revision 2010 Per Ståhlberg, certifierad kommunal revisor Samordningsförbundet Consensus Älvsbyn Bo Rehnberg, certifierad kommunal revisor 2011-05-03 Per Ståhlberg, projektledare Samordningsförbundet

Läs mer

Helsingfors stad Föredragningslista 11/2015 1 (10) Stadsfullmäktige Kj/4 17.6.2015

Helsingfors stad Föredragningslista 11/2015 1 (10) Stadsfullmäktige Kj/4 17.6.2015 Helsingfors stad Föredragningslista 11/2015 1 (10) 4 Helsingfors stads bokslut för år 2014 HEL 2015-003253 T 02 06 01 00 Beslutsförslag beslutar i enlighet med stadsstyrelsens förslag: - godkänna stadens

Läs mer

kommungården Vörå 31.03.2011 Tom Holtti sekreterare Per Östman ordförande Rainer Bystedt protokolljusterare Elvi Östman protokolljusterare

kommungården Vörå 31.03.2011 Tom Holtti sekreterare Per Östman ordförande Rainer Bystedt protokolljusterare Elvi Östman protokolljusterare -2, KST 2011-03-31 18:00 Tid 31.03.2011 kl. 18.00 20.32 Plats kommungården Närvarande Östman Per, ordförande Backman Gustav, I viceordförande Granlund Gun, II viceordförande Blusi Anna-Lena, ledamot Nikkari-Östman

Läs mer

Revisionsrapport 2012 Genomförd på uppdrag av revisorerna. Strängnäs kommun. Granskning av delårsrapport per 31 augusti 2012

Revisionsrapport 2012 Genomförd på uppdrag av revisorerna. Strängnäs kommun. Granskning av delårsrapport per 31 augusti 2012 Revisionsrapport 2012 Genomförd på uppdrag av revisorerna Strängnäs kommun Granskning av delårsrapport per 31 augusti 2012 Innehållsförteckning 1 SAMMANFATTNING... 3 2 INLEDNING... 5 2.1 Bakgrund... 5

Läs mer

RÄTTVISANDE RÄKENSKAPER...2

RÄTTVISANDE RÄKENSKAPER...2 Rapport Åtvidabergs kommun Granskning delårsrapport 2006-08-31 2006-10-17 Genomförd på uppdrag av de förtroendevalda revisorerna i Åtvidabergs kommun Susanne Svensson Lars Rydvall Innehåll 1 SAMMANFATTNING...1

Läs mer

Granskning av delårsrapport per 31 aug Kommunalförbundet Västmanlandsmusiken

Granskning av delårsrapport per 31 aug Kommunalförbundet Västmanlandsmusiken Revisionsrapport 2016 Genomförd på uppdrag av revisorerna september 2016 Granskning av delårsrapport per 31 aug 2016 Kommunalförbundet Västmanlandsmusiken INNEHÅLLSFÖRTECKNING Granskning av delårsrapport

Läs mer

Granskning av delårsrapport

Granskning av delårsrapport Revisionsrapport Granskning av delårsrapport Staffanstorps kommun Carl-Gustaf Folkeson Emelie Lönnblad Innehållsförteckning 1 Sammanfattande bedömning 1 2 Inledning 2 2.1 Bakgrund 2 2.2 Syfte, revisionsfrågor

Läs mer

FINANSIERINGSDEL 2011 2014

FINANSIERINGSDEL 2011 2014 279 FINANSIERINGSDEL 2011 2014 280 281 FINANSIERINGSDEL Finansieringsanalysen består av förändringar i kassaflödet i stadens och affärsverkens ordinarie verksamhet och investeringar samt i finansieringsverksamheten.

Läs mer

Granskning av delårsrapport 2014

Granskning av delårsrapport 2014 Granskningsrapport Caroline Liljebjörn 8 september 2014 Granskning av delårsrapport 2014 Borgholms kommun Innehållsförteckning 1 Sammanfattande bedömning 1 2 Inledning 2 2.1 Bakgrund 2 2.2 Syfte, revisionsfrågor

Läs mer

Esbo stad Protokoll 70. Fullmäktige Sida 1 / 1

Esbo stad Protokoll 70. Fullmäktige Sida 1 / 1 Fullmäktige 18.05.2015 Sida 1 / 1 1402/02.02.02/2015 Stadsstyrelsen 112 30.3.2015 70 Behandling av 2014 års bokslut Beredning och upplysningar: Maria Jyrkkä, tfn 046 877 3025 Vesa Kananen, tfn 046 877

Läs mer

Laholms kommun Granskning av delårsrapport per

Laholms kommun Granskning av delårsrapport per Laholms kommun 2015-10-14 Magnus Helmfrid Syfte med granskningen EY har på uppdrag av kommunrevisionen i Laholms kommun gjort en översiktlig granskning av delårsrapporten per 2015-08-31. Enligt kommunallagen

Läs mer