Protokoll fört vid styrelsemöte i SUHFs lokaler

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Protokoll fört vid styrelsemöte i SUHFs lokaler"

Transkript

1 PROTOKOLL 1 Protokoll fört vid styrelsemöte i SUHFs lokaler Deltagande ledamöter: Föredragande, sekreterare: Thomas Ahlström, SFS Gunnar Backelin, konsortiechef Matts Behrens, HKr Karin Cardell, HB Föredragande, med närvaro- och yttranderätt: Tarmo Haavisto, LU Jonas Brorsson, förvaltningsledare Tomas Johansson, BTH Ulrika Ringeborn, LnU, IT-strateg Yasmine Lindström, MiU Åsa Nandorf, KI Staffan Sarbäck (pp ) Anders Nordin, LTU Wilhelm Arndt (pp ) Ann-Caroline Nordström, SU Mats Edvardsson (pp ) Håkan Spjuth, KaU Malin Zingmark (pp ) Frånvarande ledamot: Carl Mikael Bergström, SFS Frånvarande adjungerad: Lars Lustig, UmU Ärende Beslut eller annan åtgärd 624 Ärendelistan, justeringsperson, uppföljning av föregående protokoll, närvaro-/yttranderätt. 625 Meddelanden / information Bilaga: 1 Ändring av utlämningsreglerna i SFS 1993: Fortsatt arbete enligt ITstrategisk handlingsplan Ann-Caroline öppnar mötet och hälsar särskilt nya ledamöter - Yasmine, Matts och Thomas välkomna. Ärendelistan godkänns med vissa omkastningar i ordningen. Inga synpunkter på föregående protokoll. Beslutas att utse Karin till justeringsperson och att ge närvaro- och yttranderätt för Staffan Sarbäck och Wilhelm Arndt från Ladok3-projektet och Mats Edvardsson och Malin Zingmark från projektet Förnyad förvaltning under pp a) Gunnar konstaterar att Konsortiets begäran om ändring av utlämningsreglerna i SFS 1993:1153 har fått ett svar: Den 15 juli började den vidgade rätten att lämna ut digital personinformation till andra lärosäten och till legitimationsutfärdande myndigheter att gälla. b) Ulrika informerar om hur man har börjat arbeta med ansvarsoch arbetsfördelning utifrån den IT-strategiska handlingsplan, som styrelsen beslutade om i majmötet. c) Ulrika meddelar att den externa konsulten nu är igång med förnyad certifiering av de tre driftställena för Ladok. d) Jonas orienterar om att, i och med att flertalet högskolor nu lämnar InfoTorg-avtalet för att istället köpa sina adressuppdateringar via Skatteverkets tjänst Navet, InfoTorgs tjänst kommer att bli avsevärt dyrare. Detta drabbar de högskolor som inte är statliga myndigheter och därför inte kan ansluta till Navet. e) Gunnar meddelar att avdelningscheferna vid Universitetsoch högskolerådet nu är utsedda. Ladokkonsortiets verksamhet har mest att göra med Enheten för systemförvaltning. Där blir Per Zettervall chef; han har samma roll på VHS.

2 2 626 Ladok3-projektet: Lägesrapportering och avstämning Bilaga: 1 Ladok3-presentation till styrelsemötet 2 Migreringsremiss (här utan bilaga Riskanalys) 627 Projektet Förnyad förvaltning: Lägesrapportering och beslut om vissa förutsättningar Bilaga: 1 Preliminär projektplan 2 Underlag för styrelsens ställningstagande till utökat ansvar för Konsortiet Styrgruppens ordförande Staffan Sarbäck redovisar från ett styrgruppsperspektiv beslutsläget med en ev reviderad tidsplan. Projektledaren Wilhelm Arndt redogör för förslaget till reviderad tidsplan som innebär en utsträckt projekttid med mindre uppskalning av antalet parallella utvecklingsteam än i ursprunglig plan och berör ekonomiska och andra konsekvenser. Staffan kommenterar migreringsproceduren och informerar om att styrgruppen avser att i oktober för sin del ta samlad ställning till migreringsplan, tidsplan och projektbudget. Wilhelm orienterar om pågående budgetarbete och ger en allmän statusrapportering. Man tar särskilt upp samarbetet mellan det påbörjade projektet Förnyad förvaltning och speciellt Migreringsdelprojektet i Ladok3. Expertgruppen med verksamhetsföreträdare delas av de två projekten. En gemensam bild av en preliminär ansvarsfördelning mellan de båda projekten, ny förvaltnings- och driftsorganisation och lärosätena visas. Diskussion. I budgetfrågan står det klart att styrelsen som aviserades vid vårstämman avser att lägga fram ett förslag till höststämman om totalram för projektet. Vidare beslutar styrelsen - att med omedelbar verkan utse Per Zettervall, VHS, och Margaretha Holmlund, CSN, att ingå i Styrgruppen för Ladok3-projektet; - vidare att delegera till vice ordf Karin Cardell att utse en representant från nätverket för högskolornas förvaltningschefer till Styrgruppen för Ladok3-projektet. Beslutet ska anmälas vid nästa styrelsemöte; - att Kjell Gunnarssons mandat i Styrgruppen upphör Notering i efterhand: Som bilaga redan till detta protokoll finns ett vice ordförande-beslut daterat där Karin Cardell utser Elisabeth Daunelius, HiG, att ingå i styrgruppen för Ladok3-projektet. Styrgruppens ordförande Mats Edvardsson och projektledaren Malin Zingmark kommenterar innehållet i utsänd preliminär projektplan, bl a de tre effektmålen som hämtats från projektdirektivet, och uppslag till mätbarhet och mätmetod. Även från detta projekt kommenteras det lovande samarbete med Migreringsdelprojektet i Ladok3 som nu kommit igång. En grundbult i arbetet med att forma en förnyad förvaltning är frågan om helhetsansvar för Konsortiet, dvs även för acceptanstest och systemdrift. Enligt föredragande är det en logisk konsekvens av Ladok3-lösningen; Expertgruppen har accepterat tankarna vilket föranlett Styrgruppen att meddela Ladokstyrelsen sin avsikt att besluta om ett förslag om helhetsansvar efter konsultation med beställaren-styrelsen. Diskussion.

3 3 628 Start för projektet Ny Ladokstrategi och nytt konsortialavtal Bilaga: 1 Utkast till projektdirektiv 2 Diskussionsunderlag 629 Halvårsrapport. Första prognos för helår. Bilaga: Kommentarer till första halvåret 2012 Styrelsen konstaterar sammanfattningsvis att - en tydlig definition av begreppet helhetsansvar (eller snarare utökat ansvar ), kanske i form av en krysslista, behövs - den instämmer i föreslagna effektmål och att inget ytterligare beslut om dessa behövs då de härrör från direktivet - en harmonisering mot projektdirektivet om beslutsformer m m behöver göras - förankring före höststämman rekommenderas - en konsekvensbeskrivning av förslaget om utökat ansvar bör tas fram - det färdiga beslutsförslag avseende projektplan som skulle ha lämnats till styrelsens septembermöte istället förväntas till oktobermötet. Vidare beslutar styrelsen att utse Ann Cederberg, HKr, till ledamot i Styrgruppen för projektet Förnyad förvaltning. Gunnar går igenom förslaget till direktiv och styrgruppssammansättning samt berör några av de utsända diskussionsfrågorna. Styrelsen har inga invändningar mot att en så styrelsenära grupp ges ett relativt öppet mandat. Styrelsen beslutar att utse en arbetsgrupp enligt förslaget: Från styrelsen: Yasmine Lindström, Tarmo Haavisto, Anders Nordin och Håkan Spjuth. Från förvaltningen: Ulrika Ringeborn, Gunnar Backelin och Jonas Brorsson Från systemägargruppen: Marie-Louice Isacson, KI och Roger Petterson, SLU Gunnar Backelin är sammankallande i gruppen. Till styrelsens oktobermöte ska lämnas ett förslag till enkel arbetsplan, som kan beslutas tillsammans med projektdirektivet. Jonas inleder med en överblick över Ladokverksamhetens inriktning under första halvåret. Anpassningarna för studieavgifter är i huvudsak genomförda men kompletteras även i år. Gemensamma examina är ett annat projektområde som har tagit stora resurser i anspråk. Ladok3-projektet har under perioden påbörjat övergången från förberedelse- till genomförandefas. Kravspecifikationen fördjupas samtidigt som en teknisk plattform etableras. Ett första utvecklingsteam har kommit igång och långsam uppskalning planeras. Utredningen om framtida förvaltningsorganisation, Förnyad förvaltning, kom i gång före halvårsskiftet. Glädjande på underhållssidan är att man kan se en fortsatt positiv trend när det gäller utvecklingen av antal åtgärdade fel i förhållande till antal inkomna. Gunnar kommenterar kort det ekonomiska utfallet: Resultatet efter två kvartal ligger på plus 2,8 mnkr (att jämföra med -4,4 mnkr i VP), en effekt fr a av lägre resursförbrukning än planerat inom Ladok3-projektet men också i vissa andra aktiviteter. Totalt sett har Ladok3-projektet arbetat upp knappt 25 % av tilldelade resurser.

4 4 Kostnadsramen har utnyttjats till ca 43% eller i absoluta tal med 30,9 mnkr, investeringsramen till 25% eller 11,9 mnkr. En första prognos för utfallet på helår är ytterligt osäker, men det överskott som föreligger vid halvårsskiftet kommer troligen utifrån ett antal bedömningar av delposter att utvecklas vidare fram till årets slut. Detta skulle peka mot ett överskott för året på bortåt 6 mnkr, eller ca 10 mnkr bättre än budget i VP-12. I så fall skulle Konsortiet vid utgången av 2012 ha ett avsevärt balanserat kapital att tillgå vid årets slut med tanke på de 11,9 mnkr som fanns med in till VP 2013 preliminär version med totaler Bilaga: Sammanställning - nyckeltal från VP-arbetet. 631 Forum för samråd mellan Konsortiet och VHS/NyA Bilaga: Beskrivning av en lösning för ett samrådsforum 632 Projekt för att ta fram ny ITsäkerhetspolicy? Bilaga: Nu gällande IT-säkerhetspolicy 633 Årlig inventering av anläggningsregistret Bilaga: Förslag till utrangering och ev ändrade avskrivningstider 2012 Gunnar inleder med att påminna om förutsättningar och nyckelbegrepp i Konsortiets budgetarbete. Jonas kommenterar de väsentliga summeringarna och de viktigaste komponenterna i den preliminära budgetsammanställningen. Gunnar för ett finansieringsresonemang och kommenterar förutsättningarna för en underfinansierad budget för Jonas tar upp några nyckelfrågor till diskussion. En VP-kommitté behövs för den slutliga beredningen fram till styrelsemötet i oktober och förslaget till höststämman. Styrelsen utser Åsa Nandorf, Tomas Johansson och Carl Mikael Bergström (den senare ska tillfrågas) att ingå i kommittén tillsammans med Jonas (sammankallande) och Gunnar. Kommittén har att banta budgetförslaget med ett antal miljoner och måste ha en löpande dialog med Ladok3-projektet. Styrelsen önskar till nästa möte se ett försök till prognos för avgiftsutvecklingen några år framåt. Gunnar föredrar utsänt förslag till samrådsform för det viktiga samspelet mellan Ladokkonsortiet och VHS/NyA, som kort uttryckt bygger på att förstärka den existerande Samrådsgruppen för Ladok-NyA. Där representeras Ladokförvaltningen av förvaltningsledarna för verksamhets- resp tekniksidan och NyAförvaltningen av systemansvarig samt den tekniska förvaltningsledaren. Representanter för Ladok3-projektet ska delta i gruppen, i första hand produktägare för funktionella resp ickefunktionella krav. Konsortiets verksamhetsförvaltningsledare är sammankallande. I diskussionen framförs tanken på ett gemensamt förvaltningsråd för Ladok och NyA. Konsortieledningen ges i uppdrag att ta fram ett förslag till sådant. Ulrika går igenom förutsättningarna för en eventuell uppdatering av IT-säkerhetspolicyn. Hon bedömer inte läget mitt under arbetet med Ladok3 som lämpligt att starta det arbetet. Styrelsen följer Ulrikas förslag och beslutar att inte nu ta ställning till ett uppdrag att uppdatera IT-säkerhetspolicyn. Gunnar inleder med en orientering om lånefinansieringssystemet, immateriella anläggningstillgångar, inventarieregister och utrangering. Med anledning av pågående inventering av anläggningstillgångar på UmU ska Ladokkonsortiet ta ställning till eventuella ändrade avskrivningstider eller utrangering av

5 5 enskilda poster av immateriella anläggningstillgångar, dvs enskilda Ladokprogramvaror. Bland de funktioner som lagts ned är det två som är aktuella för utrangering. Styrelsen beslutar - att nu utrangera de anläggningstillgångar som motsvarar funktionerna TG-12 med anläggningsid med anskaffningsdag och EB34 med anläggningsid med anskaffningsdag , samt låta kvarvarande oavskrivet belopp, kronor, påverka årets bokslut; - att inte nu vidta några ytterligare åtgärder beträffande ändring av avskrivningstider. 634 Kommande styrelsemöten m m - Mötet den 22/10 rymmer bl a: Beslut om förslag till stämman om dels VP för 2013, dels totalbudget m m för Ladok3, dels utökat ansvar för Konsortiet; beslut om certifiering av driftställen för Ladok, och om direktiv till arb-grp för strategi & konsortialavtal. Del av mötet hålls gemensamt med Ladok3- styrgruppen. - Bokning av decembermötet: Torsdag 6/12 kl , Connect - Bokning av 4 vårmötesdatum: Tisdag 29/1 kl , fysiskt möte Tisdag 5/3 kl , fysiskt möte Fredag 19/4 kl , fysiskt möte Fredag 31/5 kl , Connect - Förslag till stämmodatum i vår: Fredag 17/5 kl Övriga frågor Inga övriga frågor finns att ta upp. Vid protokollet: Justeras: Gunnar Backelin Ann-Caroline Nordström Karin Cardell

Från möte förslag. Minnesanteckningar från Ladok3-styrgruppens möte

Från möte förslag. Minnesanteckningar från Ladok3-styrgruppens möte Minnesanteckningar från Ladok3-styrgruppens möte 2010-10-15 (Mötet hålls på Arlanda.) Närvarande: Lars-Olof Nilsson (ordf), Kjell Gunnarsson MaH, Tarmo Haavisto LU, Lisbet Kristiansson HB, Carl Nettelblad

Läs mer

Protokoll höststämma

Protokoll höststämma 1 Protokoll höststämma 638 Mötet öppnas Styrelseordföranden, Per Brolin, Linnéuniversitetet, hälsade välkommen 639 Val av stämmoordförande Peter Liljenstolpe, högskoledirektör Kungliga Musikhögskolan,

Läs mer

Dokument: Objektägare-ITs placering. Författare Malin Zingmark, Förnyad förvaltning

Dokument: Objektägare-ITs placering. Författare Malin Zingmark, Förnyad förvaltning Dokument: Objektägare-ITs placering Författare Malin Zingmark, Förnyad förvaltning Version A Sida 1 av 9 Datum 2015-03-25 Bil p 820 : 1 Objektägare-ITs placering Innehåll Objektägare-ITs placering... 1

Läs mer

Protokoll styrelsemöte för Ladokkonsortiet 5 september 2018

Protokoll styrelsemöte för Ladokkonsortiet 5 september 2018 1 styrelsemöte för Ladokkonsortiet 5 september 2018 Närvarande: Per Brolin, Karin Cardell, Anders Lundgren, Roger Pettersson, Susanne Kristensson, Susanne Wallmark, Frånvarande: Caroline Sjöberg, Matts

Läs mer

Sveriges universitets och högskoleförbund

Sveriges universitets och högskoleförbund Sveriges universitets- 2013-12-19 och högskoleförbund Minnesanteckningar Expertgruppen för studieadministrativa frågor Tid: Onsdagen den 11 december 2013, kl. 12:00 Plats: UHR, Stockholm Närvarande: Yasmine

Läs mer

Vad händer i Ladok? Ladok-Inkubatordagar 6 oktober 2014 Konferenscenter Wallenberg, GU, Göteborg Ulrika Ringeborn

Vad händer i Ladok? Ladok-Inkubatordagar 6 oktober 2014 Konferenscenter Wallenberg, GU, Göteborg Ulrika Ringeborn Vad händer i Ladok? Ladok-Inkubatordagar 6 oktober 2014 Konferenscenter Wallenberg, GU, Göteborg Ulrika Ringeborn IT-strateg / Objektägare IT, Ladokkonsortiet Ny förvaltningsorganisation i Ladok! Ny förvaltningsorganisation,

Läs mer

Förnyad förvaltning. Presentation

Förnyad förvaltning. Presentation Förnyad förvaltning Presentation 2012-05-03 Förnyad förvaltning» Presentation av förslaget till förändringar i förvaltningsorganisationen (Extern konsult har avrapporterat utredning på styrelsemöte i februari)»

Läs mer

Förnyad förvaltning. Presentation vid Ladok SWAMI dagarna 2012-03-26

Förnyad förvaltning. Presentation vid Ladok SWAMI dagarna 2012-03-26 Förnyad förvaltning Presentation vid Ladok SWAMI dagarna 2012-03-26 Förnya förvaltning Innehåll» Presentation av förslaget till förändringar i förvaltningsorganisationen (Extern konsult har avrapporterat

Läs mer

Protokoll fört vid styrelsesammanträdet den 2 december 2010

Protokoll fört vid styrelsesammanträdet den 2 december 2010 Protokoll fört vid styrelsesammanträdet den 2 december 2010 Närvarande ledamöter: Karin Bengtsson (från punkt 4) Johanna Berg Joel Brandell Gun Djerf (från punkt 5) Dan Henningson Johnny Nilsson (via telefon)

Läs mer

Ladok3 Status oktober 2012.» Presentation på Ladok-SWAMI Malmö» Ola Ljungkrona

Ladok3 Status oktober 2012.» Presentation på Ladok-SWAMI Malmö» Ola Ljungkrona Ladok3 Status oktober 2012» Presentation på Ladok-SWAMI Malmö» Ola Ljungkrona Ladok3-presentation» Projektöversikt» Organisation» Förankring» Införande» Kravhantering» Utveckling» Aktuella aktiviteter

Läs mer

Verksamhetsberättelse Ladokkonsortiet 2016

Verksamhetsberättelse Ladokkonsortiet 2016 Stämma 2017-05-11 1 Verksamhetsberättelse Ladokkonsortiet 2016 Stämma 2017-05-11 2 Konsortiet under 2016 Kungliga konsthögkolan blev en part i konsortiet 2016 vilket innebar att Konsortiet har bestått

Läs mer

Protokoll Stämma Val av stämmoordförande Till stämmoordförande valdes Ann Cederberg, förvaltningschef Mälardalens högskola.

Protokoll Stämma Val av stämmoordförande Till stämmoordförande valdes Ann Cederberg, förvaltningschef Mälardalens högskola. Protokoll Ladokstämma 1 Mötet öppnas Styrelsens ordförande, Per Brolin, hälsade välkommen och öppnade stämman. 2 Val av stämmoordförande Till stämmoordförande valdes Ann Cederberg, förvaltningschef Mälardalens

Läs mer

Protokoll Ladokstämma

Protokoll Ladokstämma 1 Protokoll Ladokstämma 1 Mötet öppnas Styrelseordföranden, Per Brolin, Linnéuniversitetet, hälsade välkommen. 2 Val av stämmoordförande Eino Örnfeldt, universitetsdirektör Stockholms universitet, valdes

Läs mer

HÖSTSTÄMMA LADOKKONSORTIET. Stockholm

HÖSTSTÄMMA LADOKKONSORTIET. Stockholm HÖSTSTÄMMA LADOKKONSORTIET Stockholm 2015-11-18 2 Dagordning Höststämma 2015-11-18 610 Mötet öppnas 611 Val av stämmoordförande 612 Val av sekreterare för stämman samt två justeringspersoner 613 Fastställande

Läs mer

Verksamhetsberättelse Ladokkonsortiet 2015

Verksamhetsberättelse Ladokkonsortiet 2015 Stämma 2016-05-19 1 Verksamhetsberättelse Ladokkonsortiet 2015 Stämma 2016-05-19 2 Inledning I Konsortiet ingår 37 medlemshögskolor plus CSN. Större delen av Konsortiets verksamhet utgörs nu av projektet

Läs mer

Gunnar Backelin SUNET Malmö 2012-10-24

Gunnar Backelin SUNET Malmö 2012-10-24 Ladok 25 år! Gunnar Backelin SUNET Malmö 2012-10-24 25 år? 25 år igår! Linköping 87-10-23 Men det fanns föregångare: Studok 1977 1987 Faros 1969 1977 m fl Obs: Nya SO Tidigare system - Studok Studok: UHÄ-drivet,

Läs mer

Minnesanteckningar från möte med SUHF:s Expertgrupp för studieadministrativa frågor den 13 september 2011 på SUHF:s kansli

Minnesanteckningar från möte med SUHF:s Expertgrupp för studieadministrativa frågor den 13 september 2011 på SUHF:s kansli Sveriges universitets- 2011-09-26 och högskoleförbund Minnesanteckningar från möte med SUHF:s Expertgrupp för studieadministrativa frågor den 13 september 2011 på SUHF:s kansli Deltagare: Yasmine Lindström,

Läs mer

Protokoll från Styrgrupp för Ladok på Summit i Stockholm

Protokoll från Styrgrupp för Ladok på Summit i Stockholm PROTOKOLL 1 Protokoll från Styrgrupp för Ladok3 på Summit i Stockholm Närvarande ledamöter: Föredragande, sekreterare: Gerd Engström, HJ Gunnar Backelin, Ladokkonsortiet Kjell Gunnarsson, MaH Föredragande,

Läs mer

Ladokstyrelse 847 Information från förvaltningen Karin Åström, Objektägare Ulrika Ringeborn, Objektägare IT

Ladokstyrelse 847 Information från förvaltningen Karin Åström, Objektägare Ulrika Ringeborn, Objektägare IT Ladokstyrelse 847 Information från förvaltningen 2015-04-16 Karin Åström, Objektägare Ulrika Ringeborn, Objektägare IT Mottagandet av Årsredovisning» Slutleverans har erhållits» Tester avslutade» Lärdomar

Läs mer

Projekthandbok. för administrativa utvecklingsprojekt vid Uppsala universitet

Projekthandbok. för administrativa utvecklingsprojekt vid Uppsala universitet för administrativa utvecklingsprojekt vid Uppsala universitet Innehållsförteckning 1. Syfte och bakgrund 3 2. Projekt som arbetsform 3 3. Projektportföljen kriterier och funktion 3 Projekt som inte är

Läs mer

Sammanträde med styrelsen för Högskolan Dalarna

Sammanträde med styrelsen för Högskolan Dalarna Sammanträde med styrelsen för Högskolan Dalarna Plats Sammanträdesrum Selma, Falun Datum och tid tisdag den 9 november, kl 10.45 15.00 Närvarande ledamöter Anmält förhinder Peter Samuelsson, styrelseordförande

Läs mer

Projekthandbok. för administrativa utvecklingsprojekt vid Uppsala universitet

Projekthandbok. för administrativa utvecklingsprojekt vid Uppsala universitet för administrativa utvecklingsprojekt vid Uppsala universitet Innehållsförteckning 1. Syfte och bakgrund 3 2. Projekt som arbetsform 3 3. Projektportföljen kriterier och funktion 3 Projekt som inte är

Läs mer

Ladok3 Översikt Ladok3-projektet

Ladok3 Översikt Ladok3-projektet Ladok3 Översikt Ladok3-projektet Wilhelm Arndt, Huvudprojektledare Ladok3 Ladok-SWAMI KTH 2010-12-07 Ladok3 Översikt Ladok3-projektet Karl Solnestam Projektledarstöd Ladok3 Ladok-SWAMI KTH 2010-12-07 Agenda

Läs mer

Projektdirektiv för Ladok3-projektet

Projektdirektiv för Ladok3-projektet Styrgruppen Sida: 1 (8) Projektdirektiv för -projektet Styrgruppen Sida: 2 (8) 1 Programnamn/identitet är namnet på hela det flerårsprojekt som ska utveckla nästa generation av studieadministrativt systemstöd

Läs mer

Projektprocessen. Projektprocess

Projektprocessen. Projektprocess Projektkontoret 1 (av 8) Projektprocess Datum: Version: Dokumentansvarig: 16-10-17 2.5 Projektkontoret Stöddokument för det grafiska dokumentet Projektprocessen grafisk 2.5 Projektprocessen Projektprocessen

Läs mer

Minnesanteckningar från möte med SUHF:s Expertgrupp för studieadministrativa frågor den 4 juni 2012 på SUHF:s kansli

Minnesanteckningar från möte med SUHF:s Expertgrupp för studieadministrativa frågor den 4 juni 2012 på SUHF:s kansli Sveriges universitets- 2012-06-26 och högskoleförbund Minnesanteckningar från möte med SUHF:s Expertgrupp för studieadministrativa frågor den 4 juni 2012 på SUHF:s kansli Deltagare: Yasmine Lindström,

Läs mer

Arbetsordning för Giva Sveriges styrelse

Arbetsordning för Giva Sveriges styrelse Arbetsordning för Giva Sveriges styrelse Styrelsens övergripande uppgift är att för medlemmarnas räkning förvalta föreningens angelägenheter. Denna arbetsordning fastställes av styrelsen för ett år i sänder,

Läs mer

Arbetsordning. Version

Arbetsordning. Version Version 1.1 2011-11-19 ALLMÄNT Denna arbetsordning har antagits av Bohusläns klätterklubbs (BKK) styrelse den 2011-11- 19. Den skall fastställas på nytt vid styrelsens första ordinarie sammanträde efter

Läs mer

Figuren nedan visar de parter som ingår i DiVA-konsortiet och lokala intressenter:

Figuren nedan visar de parter som ingår i DiVA-konsortiet och lokala intressenter: Detta dokument beskriver hur parterna inom DiVA-konsortiet samarbetar, hur beslut tas och hur ansvaret för olika arbetsuppgifter är fördelade. 1. DiVA-konsortiet DiVA vidareutvecklas och drivs i samarbete

Läs mer

Reglering av Expertgrupp för etik Beslut av Vetenskapsrådets styrelse vid sammanträde Dnr ( )

Reglering av Expertgrupp för etik Beslut av Vetenskapsrådets styrelse vid sammanträde Dnr ( ) Reglering av Expertgrupp för etik Beslut av Vetenskapsrådets styrelse vid sammanträde 2013-12-12. Dnr (113-2008-7863) 1. Regleringens tillämpningsområde... 2 1.1 Annan närliggande reglering... 2 2. Syfte

Läs mer

Minnesanteckningar från möte i SUHF:s expertgrupp för studieadministrativa frågor

Minnesanteckningar från möte i SUHF:s expertgrupp för studieadministrativa frågor Sveriges Universitets- 2014-12-19 och högskoleförbund Linda Gerén Minnesanteckningar från möte i SUHF:s expertgrupp för studieadministrativa frågor Mötet ägde rum den 4 december 2014 på SUHF:s kansli,

Läs mer

APPENDIX e 2. Dekanus beslutar ge Svenskt NMRcentrum följande uppdrag:

APPENDIX e 2. Dekanus beslutar ge Svenskt NMRcentrum följande uppdrag: Göteborgs universitet Naturvetenskapliga fakulteten Ledningen PROTOKOLL nr 4 Sammanträdesdatum 2015-02-03 e APPENDIX e 2 Ärende Beslut/åtgärd 1 V 2015/ 128 Uppdrag för Svenskt NMR-centrum och ställningstaganden

Läs mer

Denna arbetsordning fastställs av styrelsen för ett år i sänder, första gången den 21 maj 2014, och ska revideras när det behövs.

Denna arbetsordning fastställs av styrelsen för ett år i sänder, första gången den 21 maj 2014, och ska revideras när det behövs. ARBETSORDNING FÖR STIFTELSEN RADIOHJÄLPENS STYRELSE Detta dokument innehåller styrelsens arbetsordning och instruktion för arbetsfördelning mellan styrelsen och generalsekreteraren. Denna arbetsordning

Läs mer

Protokoll fört vid styrelsemöte den 15 december 2015

Protokoll fört vid styrelsemöte den 15 december 2015 Sveriges universitets- 2016-01-11 & högskoleförbund Protokoll 2015:8 REV1 Protokoll fört vid styrelsemöte den 15 december 2015 Närvarande ledamöter Helen Dannetun, ordförande Karin Röding Anders Söderholm

Läs mer

Verksamhetsberättelse för Ladokkonsortiet 2013

Verksamhetsberättelse för Ladokkonsortiet 2013 Verksamhetsberättelse för 2013, förslag Bil p 757 Sid 1 Verksamhetsberättelse för Ladokkonsortiet 2013 Förslag till beslut: Styrelsen föreslås besluta föreslå konsortiestämman - att godkänna verksamhetsberättelsen

Läs mer

S T Y R E L S E N. a) Val av justeringsperson b) Närvaro och godkännande av. c) Fastställande av. d) Ev. adjungeringar

S T Y R E L S E N. a) Val av justeringsperson b) Närvaro och godkännande av. c) Fastställande av. d) Ev. adjungeringar S T Y R E L S E N Närvarande styrelseledamöter: Jonas Boström Kristina Ekholm Caroline Erlandsson Niclas Karlsson Cinna Lagestrand Johan Lundmark Carl Nettelblad Stella Papasotiriou (fr.om 4) Emil Paulsrud

Läs mer

Sammanträde med styrelsen för Högskolan Dalarna

Sammanträde med styrelsen för Högskolan Dalarna Sammanträde med styrelsen för Högskolan Dalarna Plats Datum och tid Närvarande ledamöter Anmält förhinder Övriga närvarande Högbo Brukshotell torsdag den 30 september Peter Samuelsson, styrelseordförande

Läs mer

Lärosätenas indirekta kostnader SUHF-statistiken 2018

Lärosätenas indirekta kostnader SUHF-statistiken 2018 Sveriges universitets- och högskoleförbund The Association of Swedish Higher Education Institutions Lärosätenas indirekta kostnader SUHF-statistiken 2018 SUHF-statistiken 2018 1 SUHF-statistik Statistik

Läs mer

Verksamhetsberättelse Ladokkonsortiet 2017

Verksamhetsberättelse Ladokkonsortiet 2017 Stämma 2018-05-17 1 Verksamhetsberättelse Ladokkonsortiet 2017 Stämma 2018-05-17 2 Konsortiet under 2017 Ladokkonsortiet är högskolesektorns samverkansorgan kring det studieadministrativa systemet Ladok.

Läs mer

Stadga för Mattecentrum Senast reviderad:

Stadga för Mattecentrum Senast reviderad: Stadga för Mattecentrum Senast reviderad: 2017-03-19 1 Syfte Mom 1 Mattecentrum ska utan vinstdrivande intresse öka elevers förståelse för matematik och dess roll i samhället, inspirera med förebilder

Läs mer

Aktivitetsplan baserad på kommunikationsstrategi och plattform för fortsatt samverkan

Aktivitetsplan baserad på kommunikationsstrategi och plattform för fortsatt samverkan Aktivitetsplan baserad på kommunikationsstrategi och plattform för fortsatt samverkan för miljömyndigheterna i Västra Götaland och Halland Innehållet i Tillsynsutveckling i Väst ska leva vidare Aktivitetsplanen

Läs mer

Projekthandbok. administrativa utvecklingsprojekt

Projekthandbok. administrativa utvecklingsprojekt administrativa utvecklingsprojekt Dokumentet uppdaterat oktober 2018 Innehållsförteckning 1. Syfte och bakgrund 3 2. Projekt som arbetsform 3 3. Projektportföljen kriterier och funktion 3 Projekt som inte

Läs mer

Arbetsordning för förbundsstyrelsen i Svenska Amerikansk Fotbollsförbundet ( Förbundet ) 2016

Arbetsordning för förbundsstyrelsen i Svenska Amerikansk Fotbollsförbundet ( Förbundet ) 2016 Arbetsordning för förbundsstyrelsen i Svenska Amerikansk Fotbollsförbundet ( Förbundet ) 2016 Förbundsstyrelsen har vid styrelsemötet den 2 april 2016 fastställt att detta dokument ska gälla som arbetsordning

Läs mer

Sammanträde med styrelsen för Högskolan Dalarna

Sammanträde med styrelsen för Högskolan Dalarna Sammanträde med styrelsen för Högskolan Dalarna Plats Sammanträdesrum Selma, campus Falun Datum och tid tisdagen den 20 juni, kl 10.45 15.00 Närvarande ledamöter Christina Bellander, ordförande Marie Klingberg

Läs mer

Stadgar för INNOVAIR Strategiskt innovationsprogram för flyg

Stadgar för INNOVAIR Strategiskt innovationsprogram för flyg 2015-01-07 Stadgar för INNOVAIR Strategiskt innovationsprogram för flyg INNOVAIR bildades 2014 efter att Vinnova, Energimyndigheten och Formas tillsammans, på uppdrag av regeringskansliet, godkänt sex

Läs mer

Protokoll fört vid sammanträde med Blekinge Tekniska Högskolas Styrelse Tid: 2017-12-19, kl. 10:00 17:15 Plats: Hus J, plan 4, rum J 4228 (Utsikten), Campus Gräsvik, Karlskrona. Närvarande Ordförande Peter

Läs mer

professor, företrädare för naturvet. fakulteten vice ordf. professor, företrädare för Ekonomihögskolan

professor, företrädare för naturvet. fakulteten vice ordf. professor, företrädare för Ekonomihögskolan PROTOKOLL Sammanträdesdatum 2013-12-10 Biblioteksstyrelsen Närvarande Ledamöter Eva Wiberg Björn Bergenståhl Ole Elgström Fredrik Lindström Carl Hampus Lyttkens Jan-Åke Nilsson Vilhelm Persson Staffan

Läs mer

Minnesanteckningar från möte i SUHF:s expertgrupp för studieadministrativa

Minnesanteckningar från möte i SUHF:s expertgrupp för studieadministrativa Sveriges Universitets- 2017-11-15 och högskoleförbund Minnesanteckningar från möte i SUHF:s expertgrupp för studieadministrativa frågor Mötet ägde rum den 5 september 2017 på SUHF:s kansli, Stockholm.

Läs mer

Protokoll från det 2:a sammanträdet med Svenska FSCs styrelse

Protokoll från det 2:a sammanträdet med Svenska FSCs styrelse 1 (1) Uppsala 2009-06-03 BRA FÖR SKOG OCH MÄNNISKOR Protokoll från det 2:a sammanträdet med Svenska FSCs styrelse Tid: 1 juni 2009, 9.30-16. Plats: KSLA, Drottninggatan 95B, Stockholm. Närvarande: Leif

Läs mer

Ladok3 kickoff på LU 2013-12-05

Ladok3 kickoff på LU 2013-12-05 Ladok3 kickoff på LU 2013-12-05 Ladok Ett studieadministrativt system som används av nästan alla universitet och högskolor i Sverige. Bygger bl.a. på kraven i lagen 1993:1153. Innehåller antagna (men inte

Läs mer

Staffan Storm prodekan, konstnärliga fakulteten (t o m punkt 27) senior professor, extern ledamot överbibliotekarie em.

Staffan Storm prodekan, konstnärliga fakulteten (t o m punkt 27) senior professor, extern ledamot överbibliotekarie em. PROTOKOLL Sammanträdesdatum 2014-04-01 Biblioteksstyrelsen Närvarande Ledamöter Eva Wiberg prorektor, ordförande Björn Bergenståhl professor, LTH Gudrun Edgren professor, medicinska fakulteten Ole Elgström

Läs mer

Stämmans rambeslut för 2015

Stämmans rambeslut för 2015 Dokument: Rambeslut för 2015 Styrelsen, bil p 772 Sida 1 av 6 Styrelsen Stämma 2014-05-22, bil 572 : 1 Stämmans rambeslut för 2015 Dokumentets plats i besluts- och planeringsprocessen Detta dokument är

Läs mer

Svenska Läkaresällskapet Nr 8 2014 2014-12-16

Svenska Läkaresällskapet Nr 8 2014 2014-12-16 PROTOKOLL fört vid sammanträde med Svenska Läkaresällskapets nämnd den 16 december 2014. Närvarande Ledamöter: Kerstin Nilsson (KN) (Ordförande), Stefan Lindgren (vice ordförande), Mats Holmström (MHm)

Läs mer

Cecilia inleder med en presentation om målsättningarna från TUV och jämförelse med MVG:s styrdokument.

Cecilia inleder med en presentation om målsättningarna från TUV och jämförelse med MVG:s styrdokument. 15 april 2014 Protokoll Styrgruppsmöte 9 april 2014 Lidbeckska huset, Lidköping 10.00-12.00 Beslutande Ulrika Samuelsson, Länsstyrelsens Miljöskyddsenhet Leif Schöndell Borås stad/sjuhärads kommunalförbund

Läs mer

Projekthandbok. Riktlinjer och förhållningssätt

Projekthandbok. Riktlinjer och förhållningssätt Riktlinjer och förhållningssätt 1 Innehållsförteckning 1. Syfte och bakgrund 3 2. Ramar - administrativa projekt 3 Vad är ett projekt och vad kan projektformen bidra med 3 3. Projektportföljen kriterier

Läs mer

Närvarande Ledamöter företrädare för lärarna

Närvarande Ledamöter företrädare för lärarna Behandlade beslutsärenden vid detta sammanträde 7 Besluts- och delegationsordning för UFL 8 Handlingsplan för IKT 9 Placering av interdisciplinärt examensarbete inom Samhällskunskap och Svenska Närvarande

Läs mer

LUNDS UNIVERSITET PROTOKOLL 1(5) Styrelsen klockan

LUNDS UNIVERSITET PROTOKOLL 1(5) Styrelsen klockan LUNDS UNIVERSITET PROTOKOLL 1(5) Sammanträdesdag klockan 9.15 11.40 Närvarande ledamöter Lena Ambjörn professor Åsa Bergström doktorand Henry Diab universitetsadjunkt Erik Erlanson doktorand Jonas Granfeldt

Läs mer

Lärosätenas indirekta kostnader. SUHF-statistiken 2011

Lärosätenas indirekta kostnader. SUHF-statistiken 2011 Lärosätenas indirekta kostnader SUHF-statistiken 2011 SUHF-statistik Statistik för 2010 finns redovisad i rapporten SUHF-modellen i verkligheten http://www.suhf.se/web/rapp orter_2011-2012.aspx. 2 SUHF-statistik

Läs mer

Samordningsförbund Gävleborg - styrelsemöte

Samordningsförbund Gävleborg - styrelsemöte Protokoll 1 (5) Samordningsförbund Gävleborg - styrelsemöte Plats och tid Samordningsförbundet, Slottstorget 1, Gävle Kl. 09.30 15.30 Ledamöter Hannah-Karin Linck (C), ordf Region Gävleborg Erika Engberg

Läs mer

PROJEKTORGANISATION [PROJEKTNAMN]

PROJEKTORGANISATION [PROJEKTNAMN] STADSLEDNINGSKONTORET FINANSAVDELNINGEN SID 1 (10) 2008-12-16 [PROJEKTNAMN] Författare: Version: Författarens namn Versionsnummer SID 2(10) UTGÅVEHISTORIK FÖR DOKUMENTET

Läs mer

Mötesanteckningar från A3:s (utökade) ledningsråd

Mötesanteckningar från A3:s (utökade) ledningsråd Mötesanteckningar från A3:s (utökade) ledningsråd Datum: 2016-06-07 Tid: 8.00 15.30 OBS! mötestiden Lokal: C 728 8.00 12.00: ledningsråd med nedanstående agenda 13.00 15.30: utökat ledningsråd med workshop

Läs mer

Vi välkomnar alla medlemmar till Årsmötet för föreningen Svenska Pride.

Vi välkomnar alla medlemmar till Årsmötet för föreningen Svenska Pride. Kallelse till årsmöte för föreningen Svenska Pride. Vi välkomnar alla medlemmar till Årsmötet för föreningen Svenska Pride. Datum: 29 mars kl 18.00 Var: Internet via appen "Go-to-meeting" Det kommer även

Läs mer

Insamlingsstiftelsen IndianChildren Arbetsordning för styrelsen

Insamlingsstiftelsen IndianChildren Arbetsordning för styrelsen Fastställd av styrelsen den 9 november 2015 Insamlingsstiftelsen IndianChildren Arbetsordning för styrelsen Styrelsens övergripande uppgift är att för medlemmarnas räkning förvalta stiftelsens angelägenheter.

Läs mer

MAH / Styrelsen. Ledamöter Eva Östling Ollén Regionchef Skåne, ordförande Sigrid Combüchen Författare Katarina Erlingson Regionråd

MAH / Styrelsen. Ledamöter Eva Östling Ollén Regionchef Skåne, ordförande Sigrid Combüchen Författare Katarina Erlingson Regionråd 1(5) PROTOKOLL Närvarande Ledamöter Eva Östling Ollén Regionchef Skåne, ordförande Sigrid Combüchen Författare Katarina Erlingson Regionråd Ludvig Linge Entreprenör Jan Nilsson Lennart Olausson Rektor,

Läs mer

MAH / Styrelsen. Lärarrepresentanter. Studeranderepresentant. Personalföreträdare med närvaro- och yttranderätt. Evelina Lindén

MAH / Styrelsen. Lärarrepresentanter. Studeranderepresentant. Personalföreträdare med närvaro- och yttranderätt. Evelina Lindén 1(5) PROTOKOLL Närvarande Ledamöter: Eva Östling Ollén VD Visita, ordförande Stefan Bengtsson Rektor, professor Katarina Erlingson Regionråd, vice ordförande Gun-Britt Fransson VD Jan Nilsson Anders Rubin

Läs mer

Torsdagen den 28 februari 2019 kl 13:00

Torsdagen den 28 februari 2019 kl 13:00 KALLELSE 2019-02-21 1 (19) Plats och tid Mejerigatan 4 Torsdagen den 28 februari 2019 kl 13:00 Kallade ledamöter För kännedom Margareta Johansson (KD), ordförande Lars-Håkan Persson (M), 1:e vice ordf

Läs mer

Lärosätenas indirekta kostnader. SUHF-statistiken 2017

Lärosätenas indirekta kostnader. SUHF-statistiken 2017 Lärosätenas indirekta kostnader SUHF-statistiken 2017 SUHF-statistiken 2017 1 SUHF-statistik Statistik för 2010 finns redovisad i rapporten SUHF-modellen i verkligheten Statistik för 2011-2017: www.suhf.se/arbetsgrupper/suhfmodellen/full

Läs mer

Stadga för Kodcentrum

Stadga för Kodcentrum Stadga för Kodcentrum Antagna vid årsmötet 2017-04-29, förslag på revidering vid årsmötet 2018-04-28 1 Ändamål Mom 1 Kodcentrum är en ideell förening som gratis introducerar barn till programmering och

Läs mer

Minnesanteckningar från möte med SUHF:s Expertgrupp för studieadministrativa frågor den 8 april 2011 på SUHF:s kansli

Minnesanteckningar från möte med SUHF:s Expertgrupp för studieadministrativa frågor den 8 april 2011 på SUHF:s kansli Sveriges Universitets- 2011-04-26 & Högskoleförbund Minnesanteckningar från möte med SUHF:s Expertgrupp för studieadministrativa frågor den 8 april 2011 på SUHF:s kansli Deltagare: Yasmine Lindström, ordförande

Läs mer

MAH / Styrelsen. Lärarrepresentanter. Studeranderepresentant. Personalföreträdare med närvaro- och yttranderätt

MAH / Styrelsen. Lärarrepresentanter. Studeranderepresentant. Personalföreträdare med närvaro- och yttranderätt 1(6) PROTOKOLL Närvarande Ledamöter: Eva Östling Ollén VD Visita, ordförande Stefan Bengtsson Rektor, professor Katarina Erlingson Regionråd, vice ordförande Gun-Britt Fransson VD Henric Kahlmeter Barn-

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 2014-01-30. Håkan Lind. Gunweig Svensson. Karina Nilsson. Viktoria Strömberg

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 2014-01-30. Håkan Lind. Gunweig Svensson. Karina Nilsson. Viktoria Strömberg Plats och tid: Förvaltningshuset Rosen kl 13.15 15.50 Närvarande: Ledamöter Tjänstgörande ersättare Viktoria Strömberg ( Landstiget ) Ordförande Irma Görtz (Norrköping Kommun)Vice ordf Anna Svensson (Arbetsförmedlingen)

Läs mer

Medlemmarnas godkännande av förslag till ändring i stadgarna för Tyresåns vattenvårdsförbund

Medlemmarnas godkännande av förslag till ändring i stadgarna för Tyresåns vattenvårdsförbund 2012-02-15 Dnr 35862-2011-1 Till medlemmarna i Tyresåns vattenvårdsförbund Medlemmarnas godkännande av förslag till ändring i stadgarna för Tyresåns vattenvårdsförbund Samtliga medlemmar i Tyresåns vattenvårdsförbund

Läs mer

Stadgar. reviderade vid extra årsmöte Lasse-Maja, Järfälla

Stadgar. reviderade vid extra årsmöte Lasse-Maja, Järfälla Stadgar reviderade vid extra årsmöte 2018-11-13 Lasse-Maja, Järfälla 1 Föreningens namn Stadgar för Föreningen Nationella Nätverket för Samordningsförbund (NNS) Föreningens namn är Nationella Nätverket

Läs mer

Stadgar för SULF:s doktorandförening

Stadgar för SULF:s doktorandförening Stadgar för SULF:s doktorandförening Innehåll Stadgar för SULF:s doktorandförening... 1 Innehåll... 1 Stadgar för SULF:s doktorandförening... 2 Allmänna bestämmelser... 2 1 Ändamål... 2 2 Organisation...

Läs mer

Stadgar för intresseföreningen ICT Sweden

Stadgar för intresseföreningen ICT Sweden Stadgar för intresseföreningen ICT Sweden tidigare föreningarna FMOF och FAV (Utg. 1 Antagna vid konstituerande möte) (Utg. 2 Preliminärt godkänd vid föreningsmöte) (Utg. 2 Formellt fastställd vid föreningsmöte

Läs mer

Dokumentnamn Dokumenttyp Datum Arbetsordning med styrelsens delegationer för Tillväxtverket

Dokumentnamn Dokumenttyp Datum Arbetsordning med styrelsens delegationer för Tillväxtverket Dokumentnamn Dokumenttyp Datum Arbetsordning med styrelsens delegationer för Tillväxtverket Arbetsordning 2016-02-15 Diarienr/Projektnr Upprättad av Godkänd av Version D-2016-20 Jenny Forkman Styrelsen

Läs mer

Strategisk plan för främjande av breddad rekrytering till högskolan och motverkande av diskriminering inom högskolan 2015-2017

Strategisk plan för främjande av breddad rekrytering till högskolan och motverkande av diskriminering inom högskolan 2015-2017 Avdelningen för analys, främjande och tillträdesfrågor Föredragande Aleksandra Sjöstrand Utredare 010-4700367 aleksandra.sjostrand@uhr.se STRATEGI Diarienummer 1.1.1-266-2015 Datum 2015-03-06 Postadress

Läs mer

Styrelsemöte 6, verksamhetsåret 2019

Styrelsemöte 6, verksamhetsåret 2019 org. nr. 858501 0542 Styrelsemöte 6, verksamhetsåret 2019 Närvarande Ej närvarande Adjungerad Gunnel Fritzson, ordförande Staffan Holmgren Henry Bäckström Florence Westergren Göthe Ann-Christine Baar Lennart

Läs mer

Snabbguide - Region Skånes projektmodell webbplats:www.skane.se/projektmodell

Snabbguide - Region Skånes projektmodell webbplats:www.skane.se/projektmodell Snabbguide - Region Skånes projektmodell webbplats:www.skane.se/projektmodell BP = Beslutspunkt (Projektmodellen har fem beslutspunkter. Vid varje punkt tar beställare/styrgrupp beslut om stopp eller gå)

Läs mer

professor, företrädare för medicinska fakulteten professor, företrädare för naturvet. fakulteten vice ordf.

professor, företrädare för medicinska fakulteten professor, företrädare för naturvet. fakulteten vice ordf. PROTOKOLL Sammanträdesdatum 2013-09-24 Biblioteksstyrelsen Närvarande Ledamöter Eva Wiberg Björn Bergenstråhl Gudrun Edgren Ole Elgström Fredrik Lindström Carl Hampus Lyttkens Jan-Åke Nilsson Vilhelm Persson

Läs mer

MAH / Styrelsen. Lärarrepresentanter. Studeranderepresentant. Personalföreträdare med närvaro- och yttranderätt. Kjell Gunnarsson Förvaltningschef

MAH / Styrelsen. Lärarrepresentanter. Studeranderepresentant. Personalföreträdare med närvaro- och yttranderätt. Kjell Gunnarsson Förvaltningschef 1(5) PROTOKOLL Närvarande Eva Östling Ollén Kent Andersson Henric Kahlmeter Jan Nilsson Lennart Olausson Jan Wifstrand Regionchef Skåne, ordförande Kommunalråd, vice ordförande Barn- och ungdomschef Rektor,

Läs mer

Verksamhetsplan för Ladokkonsortiet 2014

Verksamhetsplan för Ladokkonsortiet 2014 Verksamhetsplan och budget för 2014 1 Verksamhetsplan för Ladokkonsortiet 2014 Ladokkonsortiets verksamhet redovisas uppdelad på en verksamhetsrelaterad del och en del med teknisk systemförvaltning. Den

Läs mer

LUNDS UNIVERSITET PROTOKOLL 1(4) Styrelsen klockan

LUNDS UNIVERSITET PROTOKOLL 1(4) Styrelsen klockan LUNDS UNIVERSITET PROTOKOLL 1(4) Sammanträdesdag klockan 9.15 11.05 Närvarande ledamöter Lena Ambjörn professor Louise Berglund ekonom Åsa Bergström doktorand Henry Diab universitetsadjunkt ej 105 Jonas

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Kommunens revisorer 2015-01-14

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Kommunens revisorer 2015-01-14 Plats B-salen Tid Kl. 14:00 17:00 Beslutande Ledamöter Carl-Olof Bengtsson (S) Sven Pehrson (C) Marita Bengtsson (MP) Peter Bengtsson (S) Eva R Ericsson (FP) Carl Geijer (M) Ann-Mari Häggsgård (S) Magnus

Läs mer

FÖRENINGEN SVERIGES VATTENKRAFTSKOMMUNER OCH REGIONER FSV. PROTOKOLL från styrelsemöte tisdagen den 24 januari 2017, telefonmöte

FÖRENINGEN SVERIGES VATTENKRAFTSKOMMUNER OCH REGIONER FSV. PROTOKOLL från styrelsemöte tisdagen den 24 januari 2017, telefonmöte 1 FÖRENINGEN SVERIGES VATTENKRAFTSKOMMUNER OCH REGIONER FSV PROTOKOLL från styrelsemöte tisdagen den 24 januari 2017, telefonmöte Närvarande: Ingvar Persson, Bollnäs, ordförande Kicki Fredriksson, Storuman,

Läs mer

GÖTEBORGS UNIVERSITET PROTOKOLL nr 10/02 1(5) Utbildnings- och forskningsnämnden för lärarutbildning

GÖTEBORGS UNIVERSITET PROTOKOLL nr 10/02 1(5) Utbildnings- och forskningsnämnden för lärarutbildning GÖTEBORGS UNIVERSITET PROTOKOLL nr 10/02 1(5) Tid: kl.13.10 15.30 Plats: Sammanträdesrum Storan, Storgatan 43. Närvarande: Ledamöter: Företrädare för lärarna Dahl Eva-Lena professor, tf ordförande Franzén

Läs mer

Minnesanteckningar från möte med styrgruppen för Forum för bibliotekschefer 1 november 2007

Minnesanteckningar från möte med styrgruppen för Forum för bibliotekschefer 1 november 2007 1 Minnesanteckningar från möte med styrgruppen för Forum för bibliotekschefer 1 november 2007 Plats: SUHF:s kansli, Stockholm Närvarande: Göran Sandberg, Umeå universitet, ordförande Lars Björnshauge,

Läs mer

Göteborgs universitet IT-universitetets fakultetsnämnd Sammanträde 2009: Kl Java på IT-universitetet

Göteborgs universitet IT-universitetets fakultetsnämnd Sammanträde 2009: Kl Java på IT-universitetet Tid och plats Närvarande ledamöter Frånvarande Kl. 10.00 13.00 Java på IT-universitetet Ylva Hambraeus Björling, ordförande, VD Apotekens Service AB Marie Eneman, ny doktorandledamot Mats Johansson, I-institutionen,

Läs mer

Reglering av Expertgrupp för försöksdjursvetenskap Beslut av Vetenskapsrådets styrelse vid sammanträde Dnr ( )

Reglering av Expertgrupp för försöksdjursvetenskap Beslut av Vetenskapsrådets styrelse vid sammanträde Dnr ( ) Bilaga 19 Protokoll 3, 2009 Reglering av Expertgrupp för försöksdjursvetenskap Beslut av Vetenskapsrådets styrelse vid sammanträde 2009-06-11. Dnr (113-2008-7863) 1. Regleringens tillämpningsområde...

Läs mer

Protokoll fört vid sammanträde med Blekinge Tekniska Högskolas Styrelse

Protokoll fört vid sammanträde med Blekinge Tekniska Högskolas Styrelse Protokoll fört vid sammanträde med Blekinge Tekniska Högskolas Styrelse Tid: 2016-02-15, kl. 10:00 15:00 Plats: Hus J, plan 4, rum J 4228 (Utsikten), Campus Gräsvik, Karlskrona. Närvarande Ordförande Rektor

Läs mer

Lärosätenas indirekta kostnader

Lärosätenas indirekta kostnader Lärosätenas indirekta kostnader SUHF-statistiken 2012 1 SUHF-statistik Statistik för 2010 finns redovisad i rapporten SUHF-modellen i verkligheten http://www.suhf.se/web/rapp orter_2011-2012.aspx. Statistik

Läs mer

Förslag till ARBETSORDNING FÖR STYRELSEN I NEUROFÖRBUNDET

Förslag till ARBETSORDNING FÖR STYRELSEN I NEUROFÖRBUNDET NEUROFÖRBUNDET 1/7 Förslag till ARBETSORDNING FÖR STYRELSEN I NEUROFÖRBUNDET Detta dokument innehåller styrelsens arbetsordning och instruktion för arbetsfördelning mellan styrelsen och kanslichefen. Denna

Läs mer

SUHF-modellen. Dialogseminarium Ann-Kristin Mattsson

SUHF-modellen. Dialogseminarium Ann-Kristin Mattsson SUHF-modellen Dialogseminarium 2014-01-17 Ann-Kristin Mattsson SUHF-modellen Effektivisering med hjälp av SUHF-modellen enkätundersökning Statistik för 2013 Effektivisering Enkät utskickad till ekonomichefer

Läs mer

Föreningen Ekets Framtid

Föreningen Ekets Framtid Stadgar för Föreningen Ekets Framtid med säte i Eket, Örkelljunga kommun organisationsnummer 802451-9277 Föreningen bildades 2010-02-10 Dessa stadgar ersätter tidigare fastställda stadgar vid årsmötet

Läs mer

Protokoll fört vid årsstämma för Föreningen GIS i Västmanland den 31 mars 2004

Protokoll fört vid årsstämma för Föreningen GIS i Västmanland den 31 mars 2004 Protokoll fört vid årsstämma för Föreningen GIS i Västmanland den 31 mars 2004 Närvarande enligt bilaga 1. Föreningens ordförande Håkan Eriksson öppnar stämman och hälsar deltagarna välkomna. 1 Fråga om

Läs mer

Hans Hansson Erik Gyllenswärd. 1 Mötets öppnande Ordförande öppnade mötet. Beslut att fastställa föredragningslistan.

Hans Hansson Erik Gyllenswärd. 1 Mötets öppnande Ordförande öppnade mötet. Beslut att fastställa föredragningslistan. Tid, kl 9-15 Plats Pascal U3-150, IDE, Mälardalens Högskola, Västerås Ledamöter Övriga Anmält förhinder Ärende Jakob Axelsson, VOLVO, ordf Mirka Mikes Lindbäck, ABB, ledamot Simin Nadjm-Tehrani, LiU, ledamot

Läs mer

Ledamöter dekanus, naturvetenskapliga fakulteten, ordförande. prodekan, humanistiska och teologiska fakulteterna professor, medicinska fakulteten

Ledamöter dekanus, naturvetenskapliga fakulteten, ordförande. prodekan, humanistiska och teologiska fakulteterna professor, medicinska fakulteten PROTOKOLL Sammanträdesdatum 2015-05-26 Biblioteksstyrelsen Närvarande Ledamöter Olov Sterner dekanus, naturvetenskapliga fakulteten, ordförande Björn Bergenståhl professor, Lunds Tekniska Högskola Samuel

Läs mer

Protokoll fört vid sammanträde med fakultetsnämnden

Protokoll fört vid sammanträde med fakultetsnämnden Fakulteten för veterinärmedicin och husdjursvetenskap Fakultetsnämnden PROTOKOLL 1-19/2019 2019-01-22 Protokoll fört vid sammanträde med fakultetsnämnden Innehållsförteckning 1 Sammanträdets öppnande...

Läs mer

Stadgar för föreningen ECPAT Sverige

Stadgar för föreningen ECPAT Sverige Stadgar för föreningen ECPAT Sverige Reviderade 2016-04-26 1. Namn Föreningens namn är ECPAT Sverige. 2. Ändamål ECPAT Sverige, som är en politiskt och religiöst obunden ideell organisation, har som ändamål

Läs mer