ESSVISION DEN 2 JULI 2014 BESKRIVNING. Evolution Template Manager 3.0 COPYRIGHT ESSVISION AB ALL RIGHTS RESERVED

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "ESSVISION DEN 2 JULI 2014 BESKRIVNING. Evolution Template Manager 3.0 COPYRIGHT ESSVISION AB ALL RIGHTS RESERVED"

Transkript

1 BESKRIVNING Evolution Template Manager 3.0 COPYRIGHT ESSVISION AB ALL RIGHTS RESERVED

2 SIDAN 2 AV 12 INNEHÅLLSFÖRTECKNING 1. INTRODUKTION BEGREPP TYPER MALLDOKUMENT INNEHÅLLSKONTROLLER DATA-Ö DATAMALL INSTALLATION, UPPSTART OCH ÅTKOMST KRAV PÅ KLIENTDATOR GENOMGÅNG AV MALLVERKTYGET GRAFISK ÖVERSIKT VERKTYGSFÄLTET (1) MALLDOKUMENTÖVERSIKT (2) BINDNINGSÖVERSIKT (3) ÖVERSIKT KOPPLAD DATA-Ö (4) STARTA UPP PROJEKT LÄGGA IN MALLDOKUMENT I VERKTYGET ARBETA MED ETT MALLDOKUMENT LÄGGA TILL DATA-Ö TILL MALLDOKUMENT LÄGGA IN INNEHÅLLSKONTROLLER I MALLDOKUMENT ANGE PÅ VILKA ENHETER MALLARNA SKA VARA TILLGÄNGLIGA BINDA INNEHÅLLSKONTROLL TILL DATA-Ö OM ATT SPARA PROJEKT OCH UPPDATERA DATABASEN UTÖKADE FUNKTIONER FÖR INHÄMTNING/ÖVERFLYTTNING AV TEXT KOPIERA TEXT FRÅN DOKUMENT TILL ANNAT DOKUMENT HÄMTA IN FÖREDRAGNINGSLISTA/ÄRENDELISTA TILL KALLELSE/PROTOKOLL HÄMTA IN RUBRIK FRÅN MÖTESINLÄMNING TILL BESLUT HÄMTA IN FÖRTROENDEVALDA FRÅN FMS ETT PRAKTISKT EXEMPEL SUMMERING... 12

3 SIDAN 3 AV INTRODUKTION Mallverktyget till Evolution är framtaget för att möjliggöra för kunder av systemet att själva kunna administrera och utveckla dokumentmallar för användning i Evolution. För att kunna använda mallverktyget krävs goda kunskaper rörande Evolutions uppbyggnad Microsoft Word 2007 eller senare, främst formatering och kontrollhantering Tillämpning och utveckling av mallar Utöver detta krävs en grundläggande förståelse för konceptet att binda innehållskontroller och datamallar till varandra (sker genom data-ö) för att därigenom hämta värden från Evolutions databas till ett dokument. I Evolution Template Manager kan du även knyta dokumentmallar från Microsoft Excel och Power Point. Dock med begränsningen att dessa inte kan återvinna text mellan Evolution och mall. Mallverktyget kräver version 2.7 eller senare av Evolution BEGREPP TYPER Malldokumenten i Evolution knyts till de olika typerna i Evolution. En typ presenterar ett antal fält styrt utifrån verksamhetens behov. Exempel på olika konfigurationer av typer är: Dokument (innehåller fält såsom beskrivning, motpart, notering etc.). Beslut (innehåller fält såsom beslutsinstans, mötesdatum, paragrafnummer etc.). Avtal (innehåller fält för avtalsperiod, uppsägning, autoförlängning etc.). Det är till de olika typerna i Evolution det finns möjlighet att koppla en eller flera malldokument som då har möjlighet att med automatik hämta information från sin typ samt övrig ärende- och grunddata från Evolution MALLDOKUMENT Den mall för dokument som är avsedd att kopplas in till Evolution eller det malldokument som är kopplad till Evolution och används. Begreppet malldokument används för att särskilja användningen av mallar i Evolution jämfört med traditionella dokumentmallar. I praktiken innebär det att kund utgår ifrån ett exempeldokument skapat från en av sina dokumentmallar. Dokumentet kompletteras med eventuellt ytterligare rubriker och läggs in i Evolution med påförda och kopplade fält för informationsinhämtning. Därmed blir dokumentet att betrakta som ett malldokument INNEHÅLLSKONTROLLER Innehållskontroller läggs in i malldokumentet och genom att koppla dessa till ett värde i en data-ö kan informationen hämtas in till dokumentet. Läs mer om innehållskontroller i kapitel DATA-Ö Data-ön presenterar de fält från databasen som finns att koppla mot innehållskontroller i önskat malldokument.

4 SIDAN 4 AV DATAMALL De uppsättningar fält som finns tillgängliga för skapande av data-öar i malldokument. Datamallar finns i stort med fältuppsättningar för De typer som finns implementerade i Evolution Ärendets information Information kopplad till möteshanteringen i systemet Via datamallarna kan även generell information sparad i Evolution kopplad till användare, organisationsstruktur etc. hämtas INSTALLATION, UPPSTART OCH ÅTKOMST Verktyget installeras som ett Click-once eller MSI-paket och startas såsom en traditionellt installerad programvara. Malldokument som ska kopplas in i Evolution måste vara sparade i formatet.docx. För att få tillgång till mallverktyget behövs en systemroll i Evolutions administratörsklient. Ex Titta, Superadministratör eller annan roll KRAV PÅ KLIENTDATOR Arbetet med malldokument till Evolution kräver stöd för docx-filer och innehållskontroller. För att kunna arbeta med malldokument och detta verktyg krävs därför att Microsoft Word 2007 eller senare finns installerat på klientdatorn. 2. GENOMGÅNG AV MALLVERKTYGET 2.1. GRAFISK ÖVERSIKT Mallverktyget för Evolution innehåller i huvudsak följande delar (1-4):

5 SIDAN 5 AV FIGUR 1 ÖVERSIKTSBILD EVOLUTION MALLVERKTYG VERKTYGSFÄLTET (1) Verktygsfältet (1) innehåller funktioner från vänster till höger projekt (öppna, nytt, stäng, ta bort, importera, exportera) malldokument (nytt, importera, ta bort) data-ö (lägg till, redigera, ta bort) bindningar (skapa, rensa, rensa alla) Redigera egenskaper MALLDOKUMENTÖVERSIKT (2) Presenterar de malldokument som finns inlagda i aktuellt projekt BINDNINGSÖVERSIKT (3) Presenterar markerat malldokuments inlagda innehållskontroller samt eventuell koppling mot fält i dataön ÖVERSIKT KOPPLAD DATA-Ö (4) Presenterar markerat malldokuments kopplade data-öar samt vilka värden som finns tillgängliga STARTA UPP PROJEKT Starta Mallverktyget för Evolution från datorns skrivbord, välj sedan Öppna projekt i verktygsraden. Markera önskat projekt och systemet kommer läsa in projektet samt presentera de malldokument som finns sparade sedan tidigare i lösningen. Tips: För att säkerställa att det är det senaste projektet som du arbetar med, börja alltid med att välja Importera Projekt Från databas när du ska arbeta med organisationens mallar i Evolution.

6 SIDAN 6 AV LÄGGA IN MALLDOKUMENT I VERKTYGET Du lägger in nya malldokument till projektet genom att klicka på Nytt malldokument i verktygsfältet (lägger till ett blankt malldokument i Word) eller genom att klicka på Lägg till malldokument (ger möjlighet att gå ut på din dators filstruktur och hämta in ett malldokument utifrån er grafiska profil) ARBETA MED ETT MALLDOKUMENT Dubbelklicka på önskat malldokument i malldokumentsöversikten. Malldokumentet öppnar Microsoft Word förutsatt att programvaran finns installerad på din dator, och du får möjlighet att arbeta med utformningen och lägga till innehållskontroller för informationsinhämtning från Evolutions databas LÄGGA TILL DATA-Ö TILL MALLDOKUMENT Markera önskat malldokument i malldokumentsöversikten, klicka på Lägg till data-ö och systemet presenterar de möjliga datamallar som finns att använda som grund för data-ö till malldokumentet LÄGGA IN INNEHÅLLSKONTROLLER I MALLDOKUMENT Innehållskontroller läggs in i malldokument genom att först via dubbelklick på önskat malldokument öppna detta i Microsoft Word. I Microsoft Word återfinns stödet för skapande av innehållskontroll under fliken Utvecklare och gruppen Kontroller. FIGUR 2 VERKTYGSFÄLT FÖR INNEHÅLLSKONTROLLER I MICROSOFT WORD Det går att ange egenskaper för innehållskontroller genom att klicka på knappen egenskaper i Word. Ange titel för att användaren ska se vad för information från Evolution som hämtas in, ange tagg för att i mallhanteraren se vilken koppling som ska ske. För mer information om detta hänvisas till inbyggda hjälpen i Microsoft Word. Om man ger innehållskontrollen ett tag-namn (genom att markera ordet och klicka på knappen egenskaper i Word) som är samma som namnet i fältet i XML-ön som denna ska kopplas till, kommer dessa kunna kopplas ihop automatiskt i mallverktyget (för mer information, se kapitel 2.8 Binda innehållskontroll till data-ö) ANGE PÅ VILKA ENHETER MALLARNA SKA VARA TILLGÄNGLIGA Det går att styra dokumentmallarna så att de blir tillgängliga på olika enheter. Markera ett malldokument i översikten över malldokument, klicka på knappen Redigera egenskaper längst till höger i verktygsfältet och ange för vilken/vilka enhet(er) mallen ska vara tillgänglig. Skriv in den förkortning som enheten har i admin. Exempelvis KS för kommunstyrelsen. Ska mallen finnas tillgänglig på flera enheter anger du koderna separerade med komma-tecken (,) och mellanslag (ex: KS, BUN, TEK). Standard är GLOBAL, vilket gör mallen tillgängliga på alla enheter BINDA INNEHÅLLSKONTROLL TILL DATA-Ö Det finns två alternativ för att binda innehållskontroller till aktuell data-ö.

7 SIDAN 7 AV 12 Alternativ 1: Markera aktuell dokumentmall i mallverktyget, klicka på funktionen Skapa bindningar i verktygsfältet. Detta förutsätter att inlagd innehållskontroll i malldokument har samma namn som det värde som önskas hämtas från kopplad data-ö. Alternativ 2: Markera aktuellt fält i data-ön och drag och släpp det över aktuell innehållskontroll i bindningsöversikten (mittendelen av verktyget) OM ATT SPARA PROJEKT OCH UPPDATERA DATABASEN Verktyget sparar kontinuerligt de ändringar som användaren utför i projektet och dess ingående malldokument. För att genomförda förändringar i malldokumentprojektet ska slå igenom krävs avslutningsvis att du som användare väljer att exportera dina ändringar till Evolutions databas. I praktiken innebär denna aktivitet att du skjuter in det uppdaterade projektet och därmed blir de uppdaterade malldokumenten tillgängliga inifrån Evolution. För att nya mallar och förändringar ska synas i Evolution måste du starta om Evolution-klienten. 3. UTÖKADE FUNKTIONER FÖR INHÄMTNING/ÖVERFLYTTNING AV TEXT Det finns tre olika sätt att återvinna text mellan Evolution till dokumentmallar. 1. Värde i data-ö till innehållskontroll i Word dokument (tillåter dubbelriktad synkronisering) 2. Flytta information mellan dokument copy_ (ex copy_sammanfattning) 3. Tabeller med omslutande innehållskontroll (ex tbl_rakpunktlista) för att få en lite med ärenden till en kallelse För utvecklingen av malldokument för Evolution finns ett antal specialutvecklade innehållskontroller för att kunna kopiera/flytta text från ett befintligt dokument till ett annat, exempelvis från utredningsdokument till beslut. På samma sätt finns det möjlighet att hämta in deltagare från förtroendemannasystem, rubrik från inlämning till sammanträde KOPIERA TEXT FRÅN DOKUMENT TILL ANNAT DOKUMENT För att med automatik kunna överföra textinnehåll i innehållskontroller till ett annat dokuments innehållskontroller används ett prefix i innehållskontrollens namn vilket är copy_. Ett exempel I nedanstående exempel har vi skapat en innehållskontroll med namnet copy_förslag. Genom att placera innehållskontroller med samma namnsättning och prefixet copy_ i två malldokument kan texten i innehållskontrollen med automatik överföra text till annat måldokument, jmf tjänsteskrivelse beslut men även vidare från beslut beslut. FIGUR 3 EXEMPEL PÅ INNEHÅLLSKONTROLLER FÖR KOPIERING AV TEXTINNEHÅLL MELLAN TVÅ DOKUMENT

8 SIDAN 8 AV 12 Namnsättningen av innehållskontroller är valfri men för att Evolution ska förstå att hämta text i annat dokument krävs att platshållarnamnet inleds med prefixet copy_ och att användaren vid aktiviteten lämna till sammanträde bockar i det dokument/bilaga som ska användas för informationsåteranvändning (se bild nedan). Vanliga exempel kan vara: copy_sammanfattning (för att exempelvis återvinna sammanfattande text mellan tjänsteskrivelse och protokoll) copy_förslag (för att exempelvis återvinna förslag till beslut mellan tjänsteskrivelse och protokoll) copy_beslutsunderlag (för att exempelvis återvinna information om beslutsunderlag mellan tjänsteskrivelse och protokoll) FIGUR 4 EXEMPEL PÅ INLÄMNING TILL MÖTE MED MARKERAT KÄLLDOKUMENT FÖR ÅTERVINNING AV TEXT 3.2. HÄMTA IN FÖREDRAGNINGSLISTA/ÄRENDELISTA TILL KALLELSE/PROTOKOLL För att exempelvis hämta in föredragningslistan i kallelsemallar används en tabell med tre kolumner som placeras i en innehållskontroll med namnet tbl_rakpunktlista. För att hämta in ärendeförteckning på protokoll används samma scenario som med kallelse med skillnaden att innehållskontrollen sätts med namnet tbl_rakbeslutslista. Tabellen används för att lista mötets ärendepunkter samt formatera avstånd mellan ärendepunkt och rubrik. Önskas sidnumrering i kallelsen till alla bilagor eller sidnumrering i protokollet till alla beslut, utökas tabellen med en ytterligare kolumn, d.v.s. fyra stycken totalt. FIGUR 5 EXEMPEL PÅ INNEHÅLLSKONTROLLER FÖR ATT LYFTA IN FÖREDRAGNINGSLISTA TILL DOKUMENT För att mötes mallar ska fungera korrekt måste mallen kopplas mot sin roll i möte, d.v.s. om den ska agera som kallelse eller protokoll. Genom att markera önskad mall i malldokumentöversikten och klicka på knappen Redigera egenskaper längst till höger i verktygsfältet ges möjlighet att sätta dessa kriterier (se Figur 6 nedan).

9 SIDAN 9 AV 12 FIGUR 6 REDIGERA EGENSKAPER FÖR MALL Genom att markera antingen Protokoll eller Kallelse och sedan klicka på Redigera kan rätt tabelldefinition för innehåll kopplas mot den innehållskontroll och tabell som är inlagd i mallen. FIGUR 7 EXEMPEL PÅ VALBARA TABELLDEFINITIONER Genom att klicka på + tecknet expanderas tabelldefinitionen och verktyget visar vilka delar (kolumner i tabell) och den information som lyfts in i respektive tabellkolumn HÄMTA IN RUBRIK FRÅN MÖTESINLÄMNING TILL BESLUT För att hämta in den rubrik som angivits vid inlämning till sammanträde så att denna blir den rubrik som lyfts in på det beslutsdokument som genereras i sammanträdesstödet används innehållskontroll med namnsättning ins_rubrik.

10 1.1. HÄMTA IN FÖRTROENDEVALDA FRÅN FMS BESKRIVNING SIDAN 10 AV 12 Om EssVisions förtroendamannasystem finns installerat hos kund kan innehållskontroller lyfta in deltagare till kallelse och protokoll. Genom att lägga in innehållskontroller med följande benämningar hämtas uppgifterna enligt: ins_närvarande = Hämtar in tjänstgörande ordinarie ledamöter. ins_ersättare = Hämtar in tjänstgörande ersättare. ins_övriga = Hämtar in närvarande men ej tjänstgörande ersättare. 4. ETT PRAKTISKT EXEMPEL Vi ska i detta exempel komplettera ett malldokument med ytterligare innehållskontroll och koppla denna mot aktuellt värde i kopplad data-ö. I malldokumentet Brev ska vi lägga till så vi får med namn på kontakt. Vi dubbelklickar här på malldokumentet Brev som då öppnar sig i Microsoft Word enligt nedan:

11 SIDAN 11 AV 12 I det öppnade malldokumentet har vi förberett genom att lägga in ett fält för att få in kontaktens namn. Här får vi nu gå in under fliken Utvecklare och väljer att lägga in en innehållskontroll. Vi namnsätter den enligt önskemål genom att klicka på egenskaper under fliken Utvecklare.

12 SIDAN 12 AV 12 Därefter klickar vi på OK i egenskaperna för innehållskontrollen och stänger ner Microsoft Word genom att klicka på avsluta-knappen (krysset) uppe till höger. Word informerar om att malldokumentet har förändrats, vi vill spara våra ändringar likväl som att vi vill ladda om projektet. Bindningsöversikten i mallverktyget har nu uppdaterats och vi kan se att den nya innehållskontrollen är tillagd i malldokumentet men att den ännu inte är kopplad till ett fält i data-ön. För att koppla innehållskontrollen kan vi nu dra önskat värde från data-ön (markerat i översikten för dataön) och släppa den på önskad rad i Bindningsöversikten, d.v.s. på raden handlingsid. Systemet kommer med automatik skapa den bindning som efterfrågas. Därmed är vi färdiga med denna dokumentmall och kan exportera projektet till databasen igen genom att trycka på Exportera projekt. 5. SUMMERING Vi har nu gått igenom hur mallverktyget är uppbyggt och hur dess ingående delar fungerar. Vi har sedan gått igenom ett exempel på hur du som användare kan komplettera en befintlig mall med ytterligare innehållskontroll och koppla denna till ett värde i data-ön för att därigenom med automatik hämta värden från Evolutions databas när malldokumentet används inifrån Evolution. Det bör poängteras att när ett dokument är skapat från malldokument i Evolution och sedan är utcheckat står det dig fritt som användare att ändra format, teckensnitt och storlek på vanlig text och rubriker i malldokumentet om inte malldokumentet försetts med låsta delar. I praktiken fungerar det precis som om du skulle ha arbetat med ett dokument skapat från dokumentmall utanför Evolution.

Så här använder du Wordmallarna för tjänsteutlåtanden, brev och andra dokument

Så här använder du Wordmallarna för tjänsteutlåtanden, brev och andra dokument HUDDINGE KOMMUN Kommunstyrelsens förvaltning ANVISNINGAR DATUM 20 september 2007 SIDA 1 (8) HANDLÄGGARE Ann Charlotte Munkhammar, 535 301 71 Jan Karlsson, 535 301 95 Till författare av tjänsteutlåtanden,

Läs mer

EVO DEV. EvodevExcel.GarpReportAddin

EVO DEV. EvodevExcel.GarpReportAddin EVO DEV EvodevExcel.GarpReportAddin Evodev AB web www.evodev.se epost info@evodev.se Telefon 033-4300300 Fax 033-126697 Innehåll Installera programmet 1 Installation 1 Registerinställningar 1 Start av

Läs mer

Dokumentation av rapportmall

Dokumentation av rapportmall Dokumentation av rapportmall Utgivningsår: 2003 Författare: Eva Erbenius Samhällsmedicin Centrum för Tillämpad Näringslära Box 175 33 Wollmar Yxkullsgatan 19 118 91 Stockholm Innehåll Inledning... 3 Rapportens

Läs mer

PLATINA 1(12) Platina, för nya handläggare

PLATINA 1(12) Platina, för nya handläggare 1(12) Platina, för nya handläggare 2(12) INNEHÅLLSFÖRTECKNING STARTSIDAN ( HUSET ) ---------------------------------------------------------------------- 3 NAVIGERA TILL DITT ÄRENDE -----------------------------------------------------------

Läs mer

Instruktioner för rapportmallen

Instruktioner för rapportmallen Instruktioner för rapportmallen Word 2010 och Word 2011 Institutionen för vatten och miljö Version 2013:1 Innehåll 1 Kom igång... 3 1.1 Om rapportmallen... 3 1.2 Rapportens grundstruktur... 3 1.3 Formatmallar

Läs mer

Författare DNR: Diarienummer. Manual för Mittuniversitetets Officemallar

Författare DNR: Diarienummer. Manual för Mittuniversitetets Officemallar 2016-12-20 Författare DNR: Diarienummer Innehållsförteckning Allmänt om Wordmallarna... 2 Fliken Mittuniversitetet... 2 Skapa ett nytt dokument... 2 Dialogrutor... 3 Fylla i ett dokument... 4 Fylla i ett

Läs mer

Författare Version Datum. Visi System AB 2.0 2009 03 30

Författare Version Datum. Visi System AB 2.0 2009 03 30 1. Syfte Syftet med detta dokument är att beskriva hur man installerar Visi på din dator. Dokumentet är uppdelat i fyra delar: Installation Grundinställningar Kom igång med Visi Felsökning 1.1. Systemkrav

Läs mer

Introduktion till Winbas. excel till Winbas

Introduktion till Winbas. excel till Winbas Introduktion till Winbas excel till Winbas Skapa datakälla Första gången man gör en koppling till databasen måste man skapa en ny datakälla, denna källa kan sedan användas till flera olika kopplingar.

Läs mer

ESSVISION DEN 5 JUNI 2015. VERSIONSINFORMATION EVOLUTION Version 2.14.30

ESSVISION DEN 5 JUNI 2015. VERSIONSINFORMATION EVOLUTION Version 2.14.30 ESSVISION DEN 5 JUNI 2015 VERSIONSINFORMATION EVOLUTION Version 2.14.30 SIDAN 2 AV 20 INNEHÅLLSFÖRTECKNING 1. SAMMANFATTNING...5 2. VERSION 2.14...5 2.1. NY FUNKTIONALITET...5 2.2. FÖRÄNDRAD FUNKTIONALITET...6

Läs mer

Patrik Calén

Patrik Calén PVF PLÅT & VENT FORUM AB PVF-Entreprenad Kom i gång manual Patrik Calén 2016-01-06 Innehå ll Kom igång o Orientering och verktygsfält 3 o Nytt projekt 5 o Dokument mallar 6 o Projektkortet 14 o Lägga till

Läs mer

Instruktioner för att skapa konton i MV-login

Instruktioner för att skapa konton i MV-login Instruktioner för att skapa konton i MV-login MV-Login är ett inloggningssystem, avsett för inloggning i MV-Nordics program, webbprogram och appar. Administration av systemet samt webbprogramen finner

Läs mer

Blankettmallar för konstruktionsritningar

Blankettmallar för konstruktionsritningar Anvisning för hantering av blankettmallar: Blankettmallarna är avsedda för AutoCad och AutoCad LT. Mallar för stycklista och ritningsförteckning finns även framtaget för Word. Om AutoCad används finns

Läs mer

KommunOffice. Bilagehantering. Copyright Triplan Oy

KommunOffice. Bilagehantering. Copyright Triplan Oy KommunOffice Bilagehantering Copyright Triplan Oy KommunOffice Bilagehantering 2(15) Innehållsförteckning Allmänt 3 Skanna in bilaga 3 Bilaga från filsystem: 7 Textdokument som bilaga 9 Redigera bilaga

Läs mer

Instruktion - nya wordmallar

Instruktion - nya wordmallar Datum 2014-04-08 Instruktion - nya wordmallar Så här fungerar Tibro kommuns nya brev- och dokumentmallar Tibro kommun 543 80 TIBRO www.tibro.se kommun@tibro.se Växel: 0504-180 00 Sida 2 (19) Innehållsförteckning

Läs mer

Kopplingar via datalänk från Winbas till Excel samt Pivottabell 1 (13)

Kopplingar via datalänk från Winbas till Excel samt Pivottabell 1 (13) Kopplingar via datalänk från Winbas till Excel samt Pivottabell 1 (13) Skapa datakälla Första gången man gör en koppling till databasen måste man skapa en ny datakälla, denna källa kan sedan användas till

Läs mer

LEX HANDBOK - PROCESSER

LEX HANDBOK - PROCESSER LEX HANDBOK - PROCESSER Innehållsförteckning LEX HANDBOK - PROCESSER... 1 1 ÖVERSIKT PROCESSER... 1 2 SKAPA BESTÅNDSDELAR TILL EN PROCESS... 2 2.1 PROCESSFAS... 2 2.2 SIGNAL... 4 2.3 AKTIVITETER... 5 2.4

Läs mer

Juridikutskrifter från word-mallar

Juridikutskrifter från word-mallar BITNET Skapad av: Otto Tuvesson Juridikutskrifter från word-mallar Detta dokument beskriver hur du gör för att komma igång med att skriva ut juridikdokument i Bitnet utifrån mallar du skapat i word. Processen

Läs mer

Microsoft Word. Lathund för. Innehåll. www.bit.mah.se/support. Autokorrigering. Autotext. Format

Microsoft Word. Lathund för. Innehåll. www.bit.mah.se/support. Autokorrigering. Autotext. Format Lathund för Microsoft Word Innehåll Autokorrigering 1 2 3 4 5 6 7 8 9 4 Format På denna rullgardinsmeny väljer du om du vill skriva brödtext, rubriker osv. Mycket bra verktyg om du arbetar med formatmallar.

Läs mer

SELLOUT. Version 2.5. eyescream information ab

SELLOUT. Version 2.5. eyescream information ab SELLOUT Version 2.5 av eyescream information ab Detta verk är skyddat av upphovsrättslagen och får ej helt eller delvis mångfaldigas! Sigurdsgatan 6 721 30 VÄSTERÅS 021-14 62 00 Artikelnummer: 5XXX PA9

Läs mer

Att skriva rapport. Innehåll

Att skriva rapport. Innehåll Att skriva rapport Innehåll 1 Skapa ny rapport... 2 2 Börja skriva på sidan 7 (udda sida)... 2 3 Formatmallar... 2 4 Egen flik... 3 5 Innehållsförteckning... 3 Uppdatera innehållsförteckningen... 4 6 Titelsidor...

Läs mer

PLATINA 1(24) Platina, för nya nämndsekreterare

PLATINA 1(24) Platina, för nya nämndsekreterare 1(24) Platina, för nya nämndsekreterare 2(24) INNEHÅLLSFÖRTECKNING NAVIGERING PÅ STARTSIDAN ------------------------------------------------------------ 3 HANTERA INSTANS ----------------------------------------------------------------------------

Läs mer

LEX INSTRUKTION LEX LDAP

LEX INSTRUKTION LEX LDAP LEX INSTRUKTION LEX LDAP Innehållsförteckning LEX INSTRUKTION LEX LDAP... 1 1 INLEDNING... 1 2 INSTALLATION... 2 3 LEXLDAPSERVICE - KLIENTEN... 3 3.1 HUVUDFÖNSTER... 3 3.2 INSTÄLLNINGAR... 4 3.2.1 Lex...

Läs mer

Grunderna i Word. Identifiera gränssnittsobjekt som du kan använda för att utföra vanliga uppgifter.

Grunderna i Word. Identifiera gränssnittsobjekt som du kan använda för att utföra vanliga uppgifter. Grunderna i Word Word är ett effektivt ordbehandlings- och layoutprogram, men för att kunna använda det på bästa sätt måste du först förstå grunderna. I de här självstudierna beskrivs vissa av de aktiviteter

Läs mer

1. Enkel sökning Globalsökning Avancerad sökning Historik Söka via klassificeringsstruktur 14

1. Enkel sökning Globalsökning Avancerad sökning Historik Söka via klassificeringsstruktur 14 Ledningskansliet, Juridik och dokumentation Patrik Spånning Westerlund MANUAL 2017-11-16 SLU ID: SLU.ua.2017.2.1.1.IA-9 Manual Sökningar i Public 360 Manual Sökningar i Public 360 Dokumentägare: LK/Dokumentationsenheten/

Läs mer

FrontPage Express. Ämne: Datorkunskap (Internet) Handledare: Thomas Granhäll

FrontPage Express. Ämne: Datorkunskap (Internet) Handledare: Thomas Granhäll FrontPage Express I programpaketet Internet Explorer 4.0 och 5.0 ingår också FrontPage Express som installeras vid en fullständig installation. Det är ett program som man kan använda för att skapa egna

Läs mer

Bruksanvisning Bläckfisken USB

Bruksanvisning Bläckfisken USB Bruksanvisning Bläckfisken USB Kontaktanslutning till datorer och pekplattor Tel/Fax.: 013-712 70 Östra Harg Torpängen 585 91 Linköping E-post: info@hargdata.se Hemsida: www.hargdata.se Innehållsförteckning:

Läs mer

Elmia Mässkatalog för PocketPC

Elmia Mässkatalog för PocketPC Elmia Mässkatalog för PocketPC Version 1.1 Licensinformation... 2 Systemkrav... 2 Installation... 2 Kom igång... 3 Utställare A-Ö... 4 Sök utställare... 5 Sök Produkt... 6 Företagsinformation... 7 Mina

Läs mer

Kom igång med TIS-Office

Kom igång med TIS-Office Kom igång med TIS-Office Denna guide hjälper dig att komma igång med TIS-Office, mer information om hur man använder programmet finns i manualer på TIS-Office CD-skivan och i den inbyggda hjälpfunktionen

Läs mer

2009-08-20. Manual för Typo3 version 4.2

2009-08-20. Manual för Typo3 version 4.2 2009-08-20 Manual för Typo3 version 4.2 1 2 Innehåll: 1. Allmänt 4 2. Grunderna i Typo3 5 2.1 Knappar 5 2.2 Inloggning 5 2.3 Den inledande vyn 6 2.4 Sidträdet 7 3. Sidor 8 3.1 Skapa en ny sida 8 3.1.1

Läs mer

Instruktioner för användare av Meetings Plus app

Instruktioner för användare av Meetings Plus app Instruktioner för användare av Meetings Plus app Revisionsnummer: Dokument-ID: 007433 Datum:08--7 08--7 Formpipe Software AB. All rights reserved. (9) Innehåll Introduktion...4 Registrera organisation

Läs mer

Möteshantering i W3D3

Möteshantering i W3D3 Sida 1 Möteshantering i W3D3 2016 Juridiska avdelningen Enheten för informationsförsörjning, registratur och arkiv Version 1, 2016-02-29 Sida 2 Innehållsförteckning Handledningen bör skrivas ut i färg,

Läs mer

Användarmanual. Meetings 1.5

Användarmanual. Meetings 1.5 Användarmanual Meetings 1.5 Revisionsnummer: 1 Dokumentnamn: FormPipe Meetings 1.5 - Användarmanual ipad Datum: 2013-12-05 Formpipe Software AB. All rights reserved. 2 (23) Innehållsförteckning 1 INLEDNING...

Läs mer

Information efter genomgång av Microsoft Excel 2010

Information efter genomgång av Microsoft Excel 2010 Information efter genomgång av Microsoft Excel 2010 Här följer lite information om vad vi gick igenom på en datastuga på biblioteket i Åkersberga. Excel är ett kalkylprogram. Förutom rena kalkyler kan

Läs mer

Kapitel 1 Microsoft Word 2000

Kapitel 1 Microsoft Word 2000 ADM1205 Innehåll Läs detta först 1 Kursens mål... X 2 Kursmaterialets uppläggning... X 3 Kursmaterialets utformning... X 4 Installation av övningsfiler... X 5 Facit... XI 6 Innehåll på CD:n... XI Kapitel

Läs mer

Lathund. Joint Collaboration AB Korta Gatan 7 171 54 Stockholm Tel. 08 28 20 30. www.interaxo.se interaxo@joint.se. Org.nr.

Lathund. Joint Collaboration AB Korta Gatan 7 171 54 Stockholm Tel. 08 28 20 30. www.interaxo.se interaxo@joint.se. Org.nr. Lathund Joint Collaboration AB Korta Gatan 7 171 54 Stockholm Tel. 08 28 20 30 www.interaxo.se interaxo@joint.se Org.nr. 556565-2590 SE INNEHÅLL LATHUND, INTERAXO... 2 1 Varför är det olika färg och utseende

Läs mer

Installationsanvisningar VISI Klient

Installationsanvisningar VISI Klient Installationsanvisningar VISI Klient 1. Syfte Syftet med detta dokument är att beskriva hur man installerar Visi på din dator. Dokumentet är uppdelat i fyra delar: Installation Grundinställningar Kom igång

Läs mer

SCB Räkenskapssammandrag

SCB Räkenskapssammandrag SCB Räkenskapssammandrag SCB Räkenskapssammandrag 1 1. KOMMA IGÅNG MED PROGRAMMET... 2 1.1 ÖVERSIKT FÖRBEREDELSER... 2 1.2 STARTA PROGRAMMET... 3 1.3 ÖVERSIKT SCB MENY... 5 1.4 INSTÄLLNINGAR... 6 1.5 KOLUMNER...

Läs mer

Att använda Energiforsks rapportmall

Att använda Energiforsks rapportmall Att använda Energiforsks rapportmall Rapportmallen är uppbyggd med omslag, titelsida, sidor för förord, sammanfattning och innehåll, samt en sida där du ska börja skriva din text. Titelsida På omslags-

Läs mer

E-signatur (beslut) i Platina för administratörer eller handläggare

E-signatur (beslut) i Platina för administratörer eller handläggare 1 (18) Arbetsinstruktion E-signatur (beslut) i Platina för administratörer eller handläggare Syfte Syftet med detta dokument är att beskriva i detalj hur e-signatur (beslut) i informationshanteringssystemet

Läs mer

Guide till Elektroniska Fakturaunderlag ELIN 2.0. ver

Guide till Elektroniska Fakturaunderlag ELIN 2.0. ver Guide till Elektroniska Fakturaunderlag ELIN 2.0 1 Guide till ELIN 2.0 Elektroniska fakturaunderlag är till för dig som skickar in- och utrikes brev och Posttidningar och betalar via faktura på ditt kundnummer

Läs mer

LATHUND WINDOWS 2000. RXK Läromedel, Riddarplatsen 36 Plan 7 177 30 Järfälla Tel: 08-580 886 00, Fax: 08-580 259 40 www.rxk.se, e-post: info@rxk.

LATHUND WINDOWS 2000. RXK Läromedel, Riddarplatsen 36 Plan 7 177 30 Järfälla Tel: 08-580 886 00, Fax: 08-580 259 40 www.rxk.se, e-post: info@rxk. LATHUND WINDOWS 2000 RXK Läromedel, Riddarplatsen 36 Plan 7 177 30 Järfälla Tel: 08-580 886 00, Fax: 08-580 259 40 www.rxk.se, e-post: info@rxk.se Detta material är författat av RXK Läromedel. Mångfaldigande

Läs mer

Användarmanual FormPipe Meetings. FormPipe Meetings 1.3 2012-09-11

Användarmanual FormPipe Meetings. FormPipe Meetings 1.3 2012-09-11 Användarmanual FormPipe Meetings FormPipe Meetings 1.3 2012-09-11 Revision number: 6 ID number: 10023309 Date: 2012-09-132012-09-11 Innehåll Innehåll... 3 Inledning... 4 Förkrav... 5 Installation... 5

Läs mer

Spara filer eller mappar från ett kursrums filhanterare i Blackboard 9.1

Spara filer eller mappar från ett kursrums filhanterare i Blackboard 9.1 Sida 1 (19) Lärplattformsprojektet Stödmaterial Författare: Pehr-Henric Danielsson Innehållsförteckning Innehållsförteckning... 1 Spara filer eller mappar från ett kursrums filhanterare i Blackboard 9.1...

Läs mer

www.grade.com LUVIT Utbildningsplanering Manual

www.grade.com LUVIT Utbildningsplanering Manual www.grade.com LUVIT Utbildningsplanering Manual Innehåll 1. INLEDNING 4 2. ROLLER 4 2.1. CHEF 4 2.2. MEDARBETARE 4 2.3. ADMINISTRATÖR 4 2.4. KURSLEDARE 5 2.5. UTBILDARE 5 3. BEGREPP 5 3.1. ENHET 5 3.2.

Läs mer

Webbrekrytering och Rekryteringsmodulen

Webbrekrytering och Rekryteringsmodulen Webbrekrytering och Rekryteringsmodulen Webbrekrytering finns inte i Hogia Personal för er som har programmet Hogia Lön. Webbrekryteringen ger dig möjlighet att själv på ett enkelt sätt bygga rekryteringsannonser

Läs mer

Kopplad utskrift för kontrolluppgifter till den skattskyldige

Kopplad utskrift för kontrolluppgifter till den skattskyldige NYPS Dokumentnamn Dokumenttyp Datum Kopplad utskrift för kontrolluppgifter till den skattskyldige Handledning 2011-03-25 Diarienr/Projektnr Upprättad av Godkänd av Version Daniel Madsén 0.1 Kopplad utskrift

Läs mer

Manual Jourläkarschema Alingsås - Version 1.0

Manual Jourläkarschema Alingsås - Version 1.0 Manual Jourläkarschema Alingsås - Version 1.0 Denna manual innehåller olika avsnitt och beroende på vilken roll man har är de olika avsnitten aktuella. OBS! För att kunna planera jourpass måste man som

Läs mer

Juni 2003 PlanCon Viewer Handledning PlanCon PROJEKT

Juni 2003 PlanCon Viewer Handledning PlanCon PROJEKT PlanCon Viewer Med PlanCon Viewer kan du som inte har PlanCon öppna PlanCon projekt (*.prj) och skriva ut dessa. Inga ändringar i projektet kan göras. Filtreringar, sorteringar och vissa ändringar i utseendet

Läs mer

Lathund till Publisher TEXT. Skriva text. Importera text. Infoga text. Dra och släpp

Lathund till Publisher TEXT. Skriva text. Importera text. Infoga text. Dra och släpp Lathund till Publisher TEXT Pekverktyget använder du när du ska markera en ram som du vill förändra på något sätt. Klicka på textverktyget. Placera muspekaren på den tomma dokumentytan, det spelar ingen

Läs mer

Om Publisher Publisher är ett program som passar bra att använda när du vill sammanställa bild och text för att skapa tillexempel broshyrer,

Om Publisher Publisher är ett program som passar bra att använda när du vill sammanställa bild och text för att skapa tillexempel broshyrer, Om Publisher Publisher är ett program som passar bra att använda när du vill sammanställa bild och text för att skapa tillexempel broshyrer, affischer, nyhetsbrev eller flersidiga publikationer som en

Läs mer

Word-guide Introduktion

Word-guide Introduktion Word-guide Introduktion På det kognitionsvetenskapliga programmet kommer du läsa kurser inom flera olika vetenskapsområden och för varje vetenskapsområde finns ett speciellt sätt att utforma rapporter.

Läs mer

Framtagen utav Learningpoint. Kort skriftlig instruktion om Enköpings mallar

Framtagen utav Learningpoint. Kort skriftlig instruktion om Enköpings mallar Framtagen utav Learningpoint Kort skriftlig instruktion om Enköpings mallar Innehållsförteckning Skapa nya dokument knappen Nytt... 3 Fliken Enköpings kommun... 3 Bildbanken... 3 Välja bilder och färg

Läs mer

12 steg för att göra en bok med Word

12 steg för att göra en bok med Word steg för att göra en bok med Word I den här övningen ska vi göra en bok med tre kapitel utifrån en råtext och några bilder. Texten och bilderna finns på www.kj.se/merword. Boken ska skrivas ut på egen

Läs mer

Lärarhögskolan i Stockholm Högskoleförvaltningen Högskoleledningens kansli Magnus Mörck/Katharina Soffronow 08-737 95 76 Katharina.Soffronow@lhs.

Lärarhögskolan i Stockholm Högskoleförvaltningen Högskoleledningens kansli Magnus Mörck/Katharina Soffronow 08-737 95 76 Katharina.Soffronow@lhs. Lärarhögskolan i Stockholm Högskoleförvaltningen Högskoleledningens kansli Magnus Mörck/Katharina Soffronow 08-737 95 76 Katharina.Soffronow@lhs.se Ärendetyp Datum 2007-01-04 1(6) Elementär Websurveyandvänding

Läs mer

ANVÄNDARMANUAL, INTERAXO

ANVÄNDARMANUAL, INTERAXO ANVÄNDARMANUAL, INTERAXO 1 VARFÖR ÄR DET OLIKA FÄRG OCH UTSEENDE PÅ MAPPARNA? Gula mappar Blå mappar Blårandiga mappar Enkla mappar som man känner igen från Utforskaren. En gul mapp kan innehålla undermappar

Läs mer

Verktyget är begränsat till Microsoft Internet Explorer v 7.0 och uppåt

Verktyget är begränsat till Microsoft Internet Explorer v 7.0 och uppåt Verktyget är begränsat till Microsoft Internet Explorer v 7.0 och uppåt 1. Inställningar / Kontaktuppgifter Uppgifter som matas in i den vyn ovan visas i sidfoten på hemsidan: 2. Skapa nya sidor Om man

Läs mer

Import / export av personer i Vaka 2.

Import / export av personer i Vaka 2. Import / export av personer i Vaka 2. Med hjälp av Microsoft Excel kan du skapa en fil för att importera personer. Detta kan vara en stor fördel om du redan har en Excel lista över personer som skall tilldelas

Läs mer

Kortdokumentation. Avancerade Wordfunktioner

Kortdokumentation. Avancerade Wordfunktioner Kortdokumentation Avancerade Wordfunktioner Olika typer av mallar När man arbetar med ett ordbehandlingsprogram finns det egentligen tre typer av mallar man kan använda för att automatisera sitt arbete;

Läs mer

Hur man lägger upp och redigerar dokument i Typo3.

Hur man lägger upp och redigerar dokument i Typo3. Hur man lägger upp och redigerar dokument i Typo3. Typo3 är ett så kallat CMS, Content Management System där du enkelt och smidigt kan lägga ut kursinformation och bilder. Detta verktyg är webbaserat vilket

Läs mer

Synkronisera projekt med SharePoint

Synkronisera projekt med SharePoint Synkronisera projekt med SharePoint Du kan synkronisera ett lokalt projekt med ett SharePoint-bibliotek. För att det ska fungera måste du först ha lagt upp en anslutning till SharePoint i Chaos desktop,

Läs mer

I.site Webbsidesverktyg handledning

I.site Webbsidesverktyg handledning I.site Webbsidesverktyg handledning Ingela Ek IT-pedagogisk utveckling Barn- och ungdomsförvaltningen Botkyrka kommun Senast uppdaterad 2007 Välkommen som webbredaktör till Botkyrka kommuns hemsidor Logga

Läs mer

Lathund Excel 2010. Nytt utseende. Skapa Nytt. Flikar

Lathund Excel 2010. Nytt utseende. Skapa Nytt. Flikar Lathund Excel 2010 Nytt utseende Programfönstret i Office 2010 har ett nytt utseende. Likt Office 2003 är Arkiv tillbaka. Under Arkiv hittar du de aktiviteter som i 2007 s version finns under Offic knappen

Läs mer

Hur använder du som elev Fronter?

Hur använder du som elev Fronter? Hur använder du som elev Fronter? Fronter är en lärplattform. Det är ett digitalt verktyg som du som elev ska använda dig av för att hitta uppgifter, länkar och dokument från alla dina lärare, lämna in

Läs mer

Version: 1.0.1 Datum: 2012-05-23. DynaMaster 5 Golf Övergripande manual

Version: 1.0.1 Datum: 2012-05-23. DynaMaster 5 Golf Övergripande manual Version: 1.0.1 Datum: 2012-05-23 DynaMaster 5 Golf Övergripande manual Innehållsförteckning 1 Inledning 3 1.1 Systemkrav 3 2 Logga in 4 3 Översikt 5 4 Verktygsfält och funktioner 6 4.1 Översikt gränssnitt

Läs mer

Kopplingen mellan GEOSECMA och EDP

Kopplingen mellan GEOSECMA och EDP Produkt: GEOSECMA for ArcGIS Modul: Partner Skapad för Version: 10.1 Uppdaterad: 2013-08-13 Kopplingen mellan GEOSECMA och EDP Denna dokumentation beskriver hur man konfigurerar samt använder kopplingen

Läs mer

Office 365. Skapa och administrera dokumentbibliotek

Office 365. Skapa och administrera dokumentbibliotek Office 365 Skapa och administrera dokumentbibliotek Innehåll Skapa och administrera dokumentbibliotek... 3 Skapa... 3 Administrera... 5 Ta bort dokumentbibliotek... 6 Döpa om... 7 Snabbstart... 8 Skapa

Läs mer

LEX INSTRUKTION - LEXTALK

LEX INSTRUKTION - LEXTALK LEX INSTRUKTION - LEXTALK Innehållsförteckning LEX INSTRUKTION - LEXTALK... 1 1 INLEDNING... 1 2 INSTALLATION... 1 3 PROGRAMBESKRIVNING... 1 3.1 STARTBILD... 1 3.2 ARKIV-MENYN... 2 4 LEXTALK-ANVÄNDAREN

Läs mer

Elsmart Användarmanual Nätanmälan för Installatörer

Elsmart Användarmanual Nätanmälan för Installatörer Elsmart Användarmanual Nätanmälan för Installatörer Nätanmälan_Användarmanual_Generell_0_9.docx Sida 1 av (23) Inledning Detta är en generell användarmanual till Elsmart Nätanmälan. Den är skriven för

Läs mer

TIPS & TRIX I ADOBE BRIDGE

TIPS & TRIX I ADOBE BRIDGE 2014-02 TIPS & TRIX I ADOBE BRIDGE SKAPA OCH ANVÄND METADATAMALLAR För att skapa en metadatamall, markera en bild (1) och fyll i den information du vill spara in din mall. I exemplet sparas kontaktuppgifter

Läs mer

Lathund för avhandlingsmallen i serien Linnaeus University Dissertations

Lathund för avhandlingsmallen i serien Linnaeus University Dissertations Lathund för avhandlingsmallen i serien Linnaeus University Dissertations Inledning Syftet med att använda avhandlingsmallen är dels att det sparar dig mycket tid, om formatmallarna används på rätt sätt,

Läs mer

PM Datum 2013-01-09. Instruktioner Wordmallar Här följer en kortfattad instruktion i hur du använder Universitets- och högskolerådets Wordmallar.

PM Datum 2013-01-09. Instruktioner Wordmallar Här följer en kortfattad instruktion i hur du använder Universitets- och högskolerådets Wordmallar. PM Datum 2013-01-09 Postadress Box 45093 104 30 Stockholm Besöksadress Wallingatan 2 111 60 Stockholm Telefon 010-470 03 00 Org nr 202100-6487 www.uhr.se Lathund Wordmallar Om hur man använder Universitets-

Läs mer

Generellt om budget För att använda budgetmodulen öppnas Budget fönstret. Välj Ekonomi Redovisning Budgetar

Generellt om budget För att använda budgetmodulen öppnas Budget fönstret. Välj Ekonomi Redovisning Budgetar Budget Budgetmodulen i Navision används för att skapa den budget som önskas. Det är möjligt att skapa flera budgetar för samma period. När budgeten är skapad, används den för jämförelse med de faktiska

Läs mer

ATT LÄGGA TILL KONTROLLPUNKTER I DIN KONTROLLPLAN! Klicka på Kontrollplans knappen.

ATT LÄGGA TILL KONTROLLPUNKTER I DIN KONTROLLPLAN! Klicka på Kontrollplans knappen. LATHUND Nr.2 Att anpassa och arbeta i kontrollplanen Lägga upp Organisationen Överblicka ditt projekt Möten Bjud in/skicka protokoll Skriv ut Kontrollplanen Att ladda upp egna mallar Att anpassa och arbeta

Läs mer

Formatera text med formatmallar

Formatera text med formatmallar Formatera text med formatmallar Brukar du ofta använda samma textformatering, t.ex. samma färg, storlek och teckensnitt? Då behöver du inte ändra formateringen varje gång. I stället kan du använda en formatmall

Läs mer

För att använda budgetmodulen öppnas Budget fönstret. Välj Avdelning Ekonomihantering Redovisning Redovisningsbudgetar

För att använda budgetmodulen öppnas Budget fönstret. Välj Avdelning Ekonomihantering Redovisning Redovisningsbudgetar Budget Budgetmodulen i Navision används för att skapa den budget som önskas. Det är möjligt att skapa flera budgetar för samma period. När budgeten är skapad, används den för jämförelse med de faktiska

Läs mer

Rapportmallen är uppbyggd med omslag, titelsida, sidor för förord, sammanfattning och innehåll, samt en sida där du ska börja skriva din text.

Rapportmallen är uppbyggd med omslag, titelsida, sidor för förord, sammanfattning och innehåll, samt en sida där du ska börja skriva din text. Att använda Energiforsks rapportmall Rapportmallen är uppbyggd med omslag, titelsida, sidor för förord, sammanfattning och innehåll, samt en sida där du ska börja skriva din text. Titelsida På omslags-

Läs mer

Ritningshantering med hjälp av aktiv mapp med arbetsflöde

Ritningshantering med hjälp av aktiv mapp med arbetsflöde Ritningshantering med hjälp av aktiv mapp med arbetsflöde Joint Collaboration AS Isafjordsgatan 15 164 40 Kista Telefon +46 (0)8-28 20 30 www.interaxo.se interaxo@joint.se Org. nr. 556565-2590 Dokumentet

Läs mer

E-signatur (beslut) i Platina för administratörer eller handläggare

E-signatur (beslut) i Platina för administratörer eller handläggare 1 (19) Arbetsinstruktion E-signatur (beslut) i Platina för administratörer eller handläggare Syfte Syftet med detta dokument är att beskriva i detalj hur e-signatur (beslut) i informationshanteringssystemet

Läs mer

Grundläggande Ordbehandling Microsoft Word

Grundläggande Ordbehandling Microsoft Word Grundläggande Ordbehandling Microsoft Word Programfönstret Namnlist Verktygsfält Menyrad Vågrät linjal Lodrät linjal Rullningslist Statusfält Menyer och Verktygsfält Visa eller dölja ett verktygsfält Högerklicka

Läs mer

ALEPH ver. 16 Introduktion

ALEPH ver. 16 Introduktion Fujitsu, Westmansgatan 47, 582 16 Linköping INNEHÅLLSFÖRTECKNING 1. SKRIVBORDET... 1 2. FLYTTA RUNT M.M.... 2 3. LOGGA IN... 3 4. VAL AV DATABAS... 4 5. STORLEK PÅ RUTORNA... 5 6. NAVIGATIONSRUTA NAVIGATIONSTRÄD...

Läs mer

Kleos 6.5 (Mars 2019) Nya och förbättrade funktioner. Kleos Knowledge Center. Choose a building block.

Kleos 6.5 (Mars 2019) Nya och förbättrade funktioner. Kleos Knowledge Center. Choose a building block. Choose a building block. Kleos Knowledge Center Version av det här dokumentet : 1.05 (SW) Datum: 25 februari 2019 Kleos 6.5 (Mars 2019) Nya och förbättrade funktioner Den här sidan visar en översikt över

Läs mer

Axalon Process Navigator SP Användarhandledning

Axalon Process Navigator SP Användarhandledning Axalon Process Navigator SP Användarhandledning Axalon Process Navigator SP 2013, senast reviderad: den 11 juni 2014 Innehåll Innehåll... 2 Om denna användarhandledning... 3 Syfte... 3 Vem är denna handledning

Läs mer

Axiell Arena Visa BOOK-IT:s resurser

Axiell Arena Visa BOOK-IT:s resurser Axiell Arena Visa BOOK-IT:s resurser Innehåll 1 Introduktion... 2 2 Lägg xsl-fil i Dokumentbiblioteket... 3 3 Web service-koppling mot BOOK-IT:s resurser... 7 1 Axiell Bibliotek AB 1 Introduktion I Axiell

Läs mer

Förbered och planera bildmanuset

Förbered och planera bildmanuset Del av Kapitel 4: Förbered och planera bildmanuset I detta kapitel kommer du att: Omvandla ditt manus till ett bildmanus Lägga till bildmanusguider Planera för de bilder som ska visas på skärmen Skriva

Läs mer

ALEPH ver. 18 ALEPH Digital Asset Module (ADAM)

ALEPH ver. 18 ALEPH Digital Asset Module (ADAM) ALEPH ver. 18 ALEPH Digital Asset Module (ADAM) Fujitsu, Westmansgatan 47, 582 16 Linköping Innehållsförteckning 1. INLEDNING...1 2. SKAPA NYA OBJEKT...1 3. OBJEKTLISTA...2 4. FORMULÄR...3 4.1 Objektinformation...3

Läs mer

SBR-Net - SBR:s informations- och mötesplats på webben! Med First Class-klientprogram

SBR-Net - SBR:s informations- och mötesplats på webben! Med First Class-klientprogram Sida 1 (9) SBR-Net - SBR:s informations- och mötesplats på webben! Med First Class-klientprogram SBR-Net är en informations- och mötesplats på webben för SBR:s plusmedlemmar och förtroendevalda samt för

Läs mer

MAXIMAL 4 en sammanställning av nyheter MAXIMAL 4.0. - en sammanställning av nyheter. november 2006. Maximal programvara från Flexicon

MAXIMAL 4 en sammanställning av nyheter MAXIMAL 4.0. - en sammanställning av nyheter. november 2006. Maximal programvara från Flexicon MAXIMAL 4.0 - en sammanställning av nyheter november 2006 I Maximal 4 har vi gjort en genomgång av hela programvaran, och gjort uppdateringar av både utseende och funktion. Vissa saker kommer att märkas

Läs mer

Importera utskriftsinställningar och Tips och tricks för Disgen 8.2d

Importera utskriftsinställningar och Tips och tricks för Disgen 8.2d Innehåll Importera utskriftsinställningar och Tips och tricks för Disgen 8.2d... 2 Importera utskriftsinställningar... 2 Tips och tricks... 6 Utskriftsinställningarnas uppbyggnad... 6 Förstörd inställningsmall...

Läs mer

Att göra kartor med enkelt verktyg

Att göra kartor med enkelt verktyg Att göra kartor med enkelt verktyg I detta kapitel visas hur enkelt det är att göra kartor med SCBs diagramverktyg (version 3.0). Med detta verktyg går det lätt och snabbt att illustrera data från raps

Läs mer

Webbrekrytering och Rekryteringsmodulen

Webbrekrytering och Rekryteringsmodulen WEBBREKRYTERING Sida 1 Webbrekrytering och Rekryteringsmodulen Webbrekrytering finns inte i Hogia Personal för er som har programmet Hogia Lön. Webbrekryteringen ger dig möjlighet att själv på ett enkelt

Läs mer

Snabbstartsguide. Verktygsfältet Snabbåtkomst Kommandona här är alltid synliga. Högerklicka på ett kommando om du vill lägga till det här.

Snabbstartsguide. Verktygsfältet Snabbåtkomst Kommandona här är alltid synliga. Högerklicka på ett kommando om du vill lägga till det här. Snabbstartsguide Microsoft Word 2013 ser annorlunda ut jämfört med tidigare versioner, så vi har skapat den här guiden så att du så snabbt som möjligt ska komma igång. Verktygsfältet Snabbåtkomst Kommandona

Läs mer

Online modulen är en tilläggsmodul som också ger tillgång till Näsgård Mobile.

Online modulen är en tilläggsmodul som också ger tillgång till Näsgård Mobile. Kom igång med Näsgård Mark online Generellt Detta avsnitt visar: Skapar administrator konto Hur du överför data från din lokala dator upp till servern. Skapar inloggningsuppgifter till medarbetare Delar

Läs mer

Dags att skriva uppsats?

Dags att skriva uppsats? Dags att skriva uppsats? Grundkurs i Word 2010 SDM Studentdatorutbildning vid Malmö högskola Att skriva i Word! 1 Börja skriva/skapa ditt dokument- något att tänka på 1 Spara ditt dokument 1 Bra att veta

Läs mer