Översyn av inskrivningsregler i förskola

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Översyn av inskrivningsregler i förskola"

Transkript

1 Handläggare Karin Sandberg Täpp Telefon +46 (0) E-post Diarienr BUN Datum Tjänsteskrivelse Expediering till: BUN Bilaga: Totalt antal placerade i kommunal förskola Översyn av inskrivningsregler i förskola Förslag till beslut Förvaltningen föreslår nämnden besluta Att från och med erbjuda barn 1-5 år, med föräldralediga eller arbetssökande föräldrar, utökad tid från 15 till 25 timmar per vecka i förskola oavsett huvudman. Att från och med införa syskonförtur i Region Gotlands inskrivnings- och avgiftsregler för förskola oavsett huvudman. Förvaltningen ges möjlighet att successivt införa syskonförtur där det är möjligt från och med Bakgrund och ärendebeskrivning Barn- och utbildningsnämnden gav hösten 2011 (BUN ) förvaltningen i uppdrag att se över inskrivningsreglerna i förskolan. Uppdraget gäller syskonförtur samt antalet timmar i förskola för barn till arbetssökande respektive föräldralediga. Det har dessutom lämnats in ett medborgarförslag om att utöka antalet timmar till 30 tim/v (BUN 2012/77). 1. Utökad tid för barn till arbetssökande respektive föräldralediga 1.1 Skollagen och dess tillämpning i Region Gotland Skollagen 8 kap 6 anger att barn vars föräldrar är arbetslösa eller föräldralediga enligt föräldraledighetslagen för vård av annat barn från och med ett års ålder ska erbjudas förskola under minst tre timmar per dag eller 15 timmar per vecka. Enligt Skollagen 8 kap 16 får en kommun ta ut avgifter för plats i förskola som den anordnar. Avgifterna ska vara skäliga. Från och med höstterminen det år barnet fyller tre år får avgiften avse bara den del av verksamheten som överstiger 525 timmar om året. I Region Gotland tillämpas Skollagens regler på följande sätt. Barn som är 3-5 år omfattas av allmän förskola, vilket innebär 15 tim/v avgiftsfritt 1 september - 31 maj. Under 1 juni - 31 augusti utgår avgift enligt maxtaxa. I de fall föräldrar som är arbetssökande eller föräldralediga väljer att ha sina barn i förskola mer än 15 tim/v kommer avgift enligt maxtaxa att utgå 1 januari - 31 december. Barn som är 1-2 år omfattas inte av allmän förskola, vilket innebär att avgift enligt maxtaxa utgår Besöksadress Visborgsallén 19 Postadress SE Visby Telefon +46 (0) E-post regiongotland@gotland.se Bankgiro Postgiro Org. nr Webbplats

2 2(4) 1 januari - 31 december oavsett antal timmar i förskolan. 1.2 Påverkan på barnen och barngrupperna Förvaltningen gör bedömningen att det skulle få positiva effekter för barnen om tiden utökas från 15 till 25 timmar per vecka. Det förstärker barnens rätt till utbildning i förskola oberoende av familjens situation. Det ger dessutom barnen större kontinuitet i lärandet. Den dagliga verksamheten i förskolan upplevs av många barn som mer positiv om den är frekvent och regelbunden. Det beskrivs av förskolepersonal att många barn som bara går några timmar om dagen eller bara några få dagar i veckan ofta räknas ut av sina kompisar eftersom de inte närvarar i leken/verksamheten regelbundet. 1.3 Påverkan på förskolan och dess personal Antalet inskrivna barn i kommunal förskola varierar över året, vanligtvis är det fler inskrivna barn under våren och färre under hösten. På samma sätt är det variation på respektive förskola i hur lång den genomsnittliga vistelsetiden är och hur många barn på förskolan som endast går 15 tim/v. De barn som går 15 tim/v gör det oftast under en begränsad period. Antingen medan de har ett yngre syskon som inte börjat förskola eller medan en förälder är arbetssökande. Förr eller senare återgår föräldern/föräldrarna i arbete och då ökar barnets timantal igen. Förskolorna har svårt att anpassa personalstyrkan efter antalet barn som går 15 tim/v eftersom det snabbt kan förändras. De barn som går 15 tim/v ena månaden kan gå heltid nästföljande månad. Det är få barn som stadigvarande går 15 tim/v. Av totalt barn placerade i kommunal förskola går 309 barn 15 tim/v (se bilaga). Föräldrarna till dessa barn är antingen föräldralediga, arbetssökande eller har valt att endast ha allmän förskola (lagstadgad 15 tim/v kostnadsfritt). Statistiken i systemet möjliggör inte indelning av antal i de olika nyssnämnda kategorierna. Genom att införa 25 tim/v istället för 15 tim/v ökar belastningen på förskolans personal eftersom barnen tillåts längre vistelsetider. I genomsnitt är det 15 procent av alla barn inskrivna i kommunal förskola som går 15 tim/v. Det finns några förskolor som har en större andel barn som går 15 tim/v än övriga förskolor. På Bogen i Visby och Ankan i Stenkyrka går för närvarande 38 procent av barnen 15 tim/v (se bilaga). Det kan antas att dessa förskolor skulle belastas mest just nu vid införandet av 25 tim/v. Det kommer även fortsättningsvis att stå familjer fritt att välja alternativet 15 tim/v i förskola, men förvaltningens bedömning är att ett stort antal familjer kommer att utöka timantalet. 1.4 Ekonomiska effekter för förskolan Den genomsnittliga vistelsetiden per barn var 34,7 tim/v, alltså något lägre än de tidigare 36,6 tim/v som användes som beräkningsgrund i januari 2011 då förvaltningen bytte bidragsmodell från volymtimmar till bidrag per barn.

3 3(4) Om samtliga 309 barn som går 15 tim/v skulle få utökad tid till 25 tim/v innebär det totalt fler timmar i veckan. Utslaget på det totala antalet barn innebär det en ökning med 1,43 tim/v och den genomsnittliga vistelsetiden blir då 36,1 tim/v. Den ersättning respektive förskola får från Regionen idag motsvarar ett belopp per barn och är uträknat på en genomsnittlig vistelsetid på 36,6 tim/v. Bidraget utgår oavsett antal timmar respektive barn faktiskt vistas i förskola. Bidraget till förskolan ska täcka personal, lekmaterial och måltider för ett heltidsbarn. Mot denna bakgrund gör förvaltningen bedömningen att bidraget till förskolorna inte bör förändras med anledning av det utökade antalet timmar för barn till föräldralediga eller arbetssökande. 1.5 Ekonomiska effekter för Region Gotland Intäkter En intäktsökning kan beräknas för åldersgruppen 3-5 år, vilka i dag inom ramen för allmän förskola har en avgiftsfri förskola på 15 tim/v. Beroende på hur stor andel av gruppen 3-5 åringar som väljer utökad tid och föräldrarnas inkomst kan intäkterna uppskattas enl följande: Om 100 % av barnen utnyttjar 25 tim/v och betalar maxavgift kr/3,0 mnkr Om 50 % av barnen utnyttjar 25 tim/v och betalar maxavgift kr/ 1,5 mnkr Om 100 % av barnen utnyttjar 25 tim/ v varav hälften betalar maxavgift kr, en fjärdedel 840 kr och en fjärdedel 420 kr/ månad/ 2,3 mnkr Om 25 % av barnen utnyttjar 25 tim/v varav häften betalar maxavgift kr, en fjärdedel 840 kr och en fjärdedel 420 kr/ månad/ 0,6 mnkr Kostnader Region Gotland kommer att få en högre kostnad för måltider (lunch) då ett större antal barn kommer att närvara i förskolan då måltider serveras. Ett genomsnittligt portionspris för en förskolelunch är 23,31 kr. Schemat för de barn som idag går 15 tim/v kan vara förlagt på olika sätt på olika förskolor. Om samtliga barn (309 st) som idag har en schematid på 15 tim/v har den förlagd på fem dagar i veckan med tre timmar per dag äter de ingen lunch. Kostnad för lunch 5 dagar i veckan för 309 barn är 1,6 mnkr. Om samtliga barn idag har sina 15 timmar förlagda på tre dagar i veckan kommer kostnadsökningen att bli två luncher i veckan per barn, ca 600 tkr. Om 15 timmar är förlagda på färre dagar i veckan (4 eller 3) betalar förvaltningen redan idag lunchen för dessa dagar och kostnaden kommer således att minska. Det är inte möjligt att få fram statistik som visar hur många luncher som serveras till barn som går 15 tim/v. Det kan antas att genomsnittet idag är 3 luncher/v eftersom tiden ofta är förlagd på tre dagar, 5 tim/dag. Det innebär en kostnadsökning om 600 tkr som skulle rymmas inom de ökade intäkterna från barnomsorgsavgift.

4 4(4) 1.6 Sammanfattning Införandet av 25 tim/v i förskola för barn till föräldralediga och arbetssökande antas: Medföra positiva effekter för de barn som går fler timmar i veckan och även för de barngrupper de ingår i. Upplevas som positivt av föräldrar som är arbetssökande eller föräldralediga, vilket medför att många familjer kommer att välja utökad tid till sina barn. Inte nämnvärt påverka ekonomin på respektive förskola, men möjligtvis upplevas som en liten försämring av personalen eftersom det inte kommer att lämnas ytterligare bidrag för att utöka personalstyrkan. Inte påverka Regionens ekonomi i någon större utsträckning eftersom de ökade kostnaderna för måltider sannolikt kommer att rymmas inom de ökade intäkterna från barnomsorgsavgift. 2. Syskonförtur Det har i flera sammanhang framkommit önskemål om att regionen ska införa syskonförtur i kösystemet för förskolan. Föräldrar önskar ha familjens alla barn på en förskola och förskolepersonalen ser stora fördelar med att arbeta med färre antal familjer. Förvaltningen föreslår att anordnare (både Region Gotland och fristående huvudman) ska erbjuda plats utifrån följande ordning: 1. Beviljad förtur (barn i behov Skollagen kap 8 9) 2. Syskonförtur d v s barn med syskon i samma hushåll som redan är placerade på förskolan. 3. Rak kö d v s enligt ködatum (barnet ska också vara placeringsbart utifrån önskat placeringsdatum) Tidigast möjliga ködatum är barnets sexmånadersdag. Ärendets beredning Handläggare för ärendet är Karin Sandberg Täpp som har handlagt ärendet och samrått med bl a förskolechefer och barn- och utbildningsförvaltningens ekonomichef. Flertalet förskolechefer ställer sig positiva både till att erbjuda 25 timmar och att införa syskonförtur. De påtalar även att det blir en högre arbetsbelastning på personalen och att det kan bli extra kostnader för utökning av personal och måltider. Baksidorna av förändringen kommer att märkas mer på förskolor med en avdelning jämfört med förskolor som har flera avdelningar. Konsekvenser Utfört Ja Nej Ekonomiska konsekvenser: Ja Nej Barnkonsekvenser: se checklista för barnkonsekvensanalys Ja Nej Jämställdhetskonsekvenser: se checklista för Jämställdhetskonsekvenser Karin Sandberg Täpp Handläggare Ann-Chatrin Norrevik Förvaltningschef

5 TOT ANTAL PLACERADE I KOMMUNAL FÖRSKOLA (f ) I SEPT 2012 JFR ANTALET PLACERADE MED SCHEMATID 15 TIM/VECKA I OLIKA ÅLDERSGRUPPER SKOL & FÖRSKOLEOMRÅDE ENHET Totalt antal placerade varav placerade 1 2 åringar varav placerade 3 5 åringar Tjelvar förskolområde Blå Huset förskola % % % Klubbsvampen förskola % % % Vitkålen förskola % % % Humlegården förskolområde Asken förskola % % % Humlan förskola % % 24 Linden förskola % % % Norrbacka förskolområde Forellen förskola % % % Storken förskola % % S:t Hans skol och förskolområde Persgränd förskola % % Väskinde förskolområde Lunden förskola % % % Lyckåker förskolområde Bullerbyn förskola % % % Myran förskola % % % Visborgsstaden förskola % % % Västerhejde förskolområde Korallen förskola % % % Torpet förskola % % % Gråbo förskolområde Bogen förskola % % % Kabyssen förskola % % % Lien förskola % % Terra Nova förskolområde Bryggaren förskola % % % Glasmästaren förskola % % Skräddaren förskola % % % Lärbro skol och förskolområde Björkdungen förskola % % % Sjöliljan förskola % % % Fole/Stenkyrka förskolområde Ankan förskola % % % Gothem förskola % % % Klangstenen förskola % % % Misteln förskola % % Slite förskolområde Solklinten förskola % % % Dalhem/Endre förskolområde Draken förskola % % % Solstenen förskola % % % Roma förskolområde Gläntan förskola % % % Igelkotten förskola % % % Spunken förskola % % % Garda/Stånga skol och förskolområde Regnbågen förskola % % Stånga förskola % % Havdhem/Öja skol och förskolområde Havdhem förskola % % Lärkan förskola % % % Hemse förskolområde Mullvaden förskola % % % Tallen förskola % % % Klinte förskolområde Holken förskola % % % Vildrosen förskola % % Sanda skol och förskolområde Sandlådan förskola % % % BUF Totalt % % % 15 timmar per vecka sept2012_ /plr

Rapport Placeringstider förskola

Rapport Placeringstider förskola Barn- och utbildningsförvaltningen Handläggare Per Löttiger Telefon 0498 26 33 90 E-post per.lottiger@gotland.se Diarienr BUN Datum 2013-06-03 Tjänsteskrivelse Expediering till: BUN Bilaga: Se nedan Rapport

Läs mer

BEMANNING AV REKTORSORGANISATIONEN FRÅN

BEMANNING AV REKTORSORGANISATIONEN FRÅN Bilaga till beslut 2007-10-05 BEMANNING AV REKTORSORGANISATIONEN FRÅN 2008-01-01 Fårösundslinjen Fårö skola, grundskola F-3, fritidshem Fårösundsskolan Grundskola F-9, fritidshem Sjöliljan Fårösunds ro

Läs mer

Rapport. Förskoleplatser lång- och kortsiktigt arbete med planering av förskolans verksamhet

Rapport. Förskoleplatser lång- och kortsiktigt arbete med planering av förskolans verksamhet Barn- och utbildningsnämndens arbetsutskott 2014-10-01 Protokoll Au 82 Rapport. Förskoleplatser lång- och kortsiktigt arbete med planering av förskolans verksamhet BUN 2014/127 -(Barn- och utbildningsnämndens

Läs mer

Sanktioner mot fristående förskola

Sanktioner mot fristående förskola Barn- och utbildningsförvaltningen Handläggare Karin Sandberg-Täpp Telefon 0498 26 94 63 E-post karin.sandberg-tapp@gotland.se Dnr BUN 2013/318 Datum 2013-05-29 Tjänsteskrivelse Expediering till: BUN Bilaga:

Läs mer

Projektrapport Tillsyn av Gotlands förskolor 2014

Projektrapport Tillsyn av Gotlands förskolor 2014 Handlingstyp: Rapport Ärendenr: MHN 2015/203 Datum: 2015-01-22 Projektrapport Tillsyn av Gotlands förskolor 2014 Tillsyn utförd av enhet miljö- och hälsoskydd vår och höst 2014 Besöksadress Visborgsallén

Läs mer

Barn- och elevhälsans teamlista ht-15 med kontaktuppgifter

Barn- och elevhälsans teamlista ht-15 med kontaktuppgifter Barn- och elevhälsans teamlista ht-15 med kontaktuppgifter 2015-10-28 Södervärnslinjen Skolsköterska Södervärns Södervärnskolan 7-9 Jenny Ellebring Joanna Pestalozzi Marie Hagberg Rektor: Per-Olof Sahlberg

Läs mer

Projektrapport Tillsyn av Gotlands förskolor 2015

Projektrapport Tillsyn av Gotlands förskolor 2015 Handlingstyp: Rapport Ärendenr: MHN 2016/1381 Datum: 2016-04-05 Projektrapport Tillsyn av Gotlands förskolor 2015 Tillsyn utförd av enhet miljö- och hälsoskydd hösten 2015 Besöksadress Visborgsallén 19,

Läs mer

Rapport. Inskrivningsregler i förskolan - effekterna av utökad veckotid för barn till föräldralediga eller arbetssökande

Rapport. Inskrivningsregler i förskolan - effekterna av utökad veckotid för barn till föräldralediga eller arbetssökande Per Löttiger Ärendenr BUN 2014/55 Handlingstyp Tjänsteskrivelse 1 (2) Datum 20 januari 2014 Barn- och utbildningsnämnden Rapport. Inskrivningsregler i förskolan - effekterna av utökad veckotid för barn

Läs mer

Kallelse till barn- och utbildningsnämndens arbetsutskotts sammanträde

Kallelse till barn- och utbildningsnämndens arbetsutskotts sammanträde Barn- och utbildningsnämndens arbetsutskott Sammanträdesdatum 2019-08-27 Sekreterare Karin Nilsson Kallelse BUN 2019/88 Kallelse till barn- och utbildningsnämndens arbetsutskotts sammanträde 27 augusti

Läs mer

Rutin för förskola. Platserbjudande. Rutin Förskola. Utbildningsförvaltningen Stina Leden,

Rutin för förskola. Platserbjudande. Rutin Förskola. Utbildningsförvaltningen Stina Leden, Rutin Förskola 2019-03-01 1(6) Utbildningsförvaltningen Stina Leden, 0921-62282 stina.leden@boden.se Rutin för förskola Alla sökande till förskolan behandlas likvärdigt utifrån de beslutade reglerna och

Läs mer

Tillsynsrapport av fristående förskolor och två fritidshem 2011

Tillsynsrapport av fristående förskolor och två fritidshem 2011 Handläggare Karin Sandberg Täpp Telefon 0498 26 94 63 E-post karin.sandberg-tapp@gotland.se Diarienr BUN 2011/112 Datum 2011-08-22 Tjänsteskrivelse Expediering till: BUN:s au Bilaga: 1-5 Tillsynsrapport

Läs mer

Ansökan om godkännande att bedriva enskild förskoleverksamhet på Fårö.

Ansökan om godkännande att bedriva enskild förskoleverksamhet på Fårö. 1 (1) Handläggare Karin Sandberg Täpp Telefon +46 (0)498 26 94 63 E-post karin.sandberg-tapp@gotland.se Diarienr xxxxxxxxx Datum 2010-05-04 Tjänsteutlåtande Ansökan om godkännande att bedriva enskild förskoleverksamhet

Läs mer

Register till barn- och utbildningsnämndens protokoll vid sammanträde den 3 oktober 2012

Register till barn- och utbildningsnämndens protokoll vid sammanträde den 3 oktober 2012 REGION GOTLAND Barn- och utbildningsnämnden Register till barn- och utbildningsnämndens protokoll vid sammanträde den 3 oktober 2012 Ärenden: BUN 74 Delårsrapport 2 BUN 75 BUN 76 BUN 77 BUN 78 BUN 79 BUN

Läs mer

Motivskrivning inför beslut Alléskolan/Humlegårdsskolan

Motivskrivning inför beslut Alléskolan/Humlegårdsskolan Handläggare Bisse Carlsson FoG Telefon +46 (0)498 26 33 96 E-post bisse.carlsson@gotland.se Datum 2011-10-29 Tjänsteskrivning Expediering till:bun Motivskrivning inför beslut Alléskolan/Humlegårdsskolan

Läs mer

Redovisning av föräldraenkät

Redovisning av föräldraenkät Handläggare Telefon +46 (0)498 26 3391 E-post per_olof.sahlberg@gotland.se Diarienr BUN Datum 2012-03-28 Tjänsteskrivelse Expediering till: Bilaga: Måttband: Rapport av föräldraenkäten 2012 Redovisning

Läs mer

Avgifter och regler reviderade regler för förskola, pedagogisk omsorg, fritidshem och fritidsklubb

Avgifter och regler reviderade regler för förskola, pedagogisk omsorg, fritidshem och fritidsklubb TJÄNSTESKRIVELSE 1 (6) 2018-08-30 Barn- och ungdomsnämnden Dnr Bun 2018/241 Avgifter och regler reviderade regler för förskola, pedagogisk omsorg, fritidshem och fritidsklubb Förslag till beslut Barn-

Läs mer

Förskola Pedagogisk omsorg. Foto: Patricia Hagelin. Regler för placering. Enköpings kommun

Förskola Pedagogisk omsorg. Foto: Patricia Hagelin. Regler för placering. Enköpings kommun Förskola Pedagogisk omsorg Foto: Patricia Hagelin Regler för placering Enköpings kommun REGLER 2012-11-22 SKN2012/338 Fastställd av skolnämnden 2012-11-22 Aktuell tillämpning av maxtaxa fastställd av

Läs mer

Barn- och utbildningsförvaltningen

Barn- och utbildningsförvaltningen Handläggare Telefon +46 (0)498 26 3391 E-post per_olof.sahlberg@gotland.se Diarienr BUN 2011/26-60:1 Datum 2011-04-11 Tjänsteskrivelse Expediering till: BUN och KS Bilaga: Ärende: Remiss på betänkandet

Läs mer

Information om allmän förskola

Information om allmän förskola Information om allmän förskola Den 1 juli 2010 ändrades lagen om allmän förskola och innebär att alla tre-, fyra- och femåringar omfattas av allmän förskola. Det innebär att alla barn ska erbjudas minst

Läs mer

Lokalförsörjningsplan

Lokalförsörjningsplan Barn- och utbildningsförvaltningen Handläggare Anne Gardelius Telefon +46 ()498 26 942 E-post anne.gardelius@gotland.se Diarienr BUN Datum 213-1-8 Lokalförsörjningsplan 215-219 Expediering till: BUN Bilaga:

Läs mer

Riktlinjer, köregler och avgifter gällande förskola, fritidshem och pedagogisk omsorg för barn i åldern 1-13 år.

Riktlinjer, köregler och avgifter gällande förskola, fritidshem och pedagogisk omsorg för barn i åldern 1-13 år. OXL100 v 1.0 2006-11-13 1 (11) Fastställd UN 29 2013-05-02 Riktlinjer, köregler och avgifter gällande förskola, fritidshem och pedagogisk omsorg för barn i åldern 1-13 år. Postadress Besöksadress Telefon/Fax

Läs mer

Regler för förskola och fritidshem i Ljungby kommun

Regler för förskola och fritidshem i Ljungby kommun tu LJUNGBY KOMMUN TJAN STESKRIVELSE 2018-01-31 Barn- och utbildningsförvaltningen Barn- och ntbildningskontor Marie Steneland 0372-78 94 03 marie. steneland@ljungby. se Barn- och utbildningsnämnden Regler

Läs mer

Placeringsföreskrifter

Placeringsföreskrifter Fastställda i kommunfullmäktige 2018-03-26 68. Gäller fr.o.m. 2018-04-01. Placeringsföreskrifter Placeringsföreskrifter för familjedaghem, förskola, fritidshem och öppen fritidsverksamhet som har Härryda

Läs mer

Riktlinjer. för. förskola och pedagogisk omsorg i Österåkers kommun. Fr. o m. 2012-07-01

Riktlinjer. för. förskola och pedagogisk omsorg i Österåkers kommun. Fr. o m. 2012-07-01 Reviderad KUN 2012-05-15 65 KF 2012-06-18 109 Riktlinjer för förskola och pedagogisk omsorg i Österåkers kommun Fr. o m. 2012-07-01 2 1. Allmänt Dessa riktlinjer har fastställts av Kommunfullmäktige för

Läs mer

Riktlinjer. för tillhandahållande av plats inom. förskole- och fritidshemsverksamhet. i Sävsjö kommun

Riktlinjer. för tillhandahållande av plats inom. förskole- och fritidshemsverksamhet. i Sävsjö kommun 1 (6) Riktlinjer för tillhandahållande av plats inom förskole- och fritidshemsverksamhet i Sävsjö kommun Fastställda av barn- och utbildningsnämnden 120426 147 Sidan 2 av 6 Riktliner för tillhandahållande

Läs mer

RIKTLINJER OCH REGLER FÖR AVGIFTER I FÖRSKOLA, FRITIDSHEM OCH PEDAGOGISK- OMSORG BARN- OCH UTBILDNINGSFÖRVALTNINGEN

RIKTLINJER OCH REGLER FÖR AVGIFTER I FÖRSKOLA, FRITIDSHEM OCH PEDAGOGISK- OMSORG BARN- OCH UTBILDNINGSFÖRVALTNINGEN RIKTLINJER OCH REGLER FÖR AVGIFTER I FÖRSKOLA, FRITIDSHEM OCH PEDAGOGISK- OMSORG BARN- OCH UTBILDNINGSFÖRVALTNINGEN RÄTT TILL PLATS Rätt till plats i förskola eller fritidshem har barn som är folkbokförda

Läs mer

regel modell plan policy program regel riktlinje rutin strategi taxa Regler och riktlinjer för förskola och fritidshem i Svenljunga kommun ...

regel modell plan policy program regel riktlinje rutin strategi taxa Regler och riktlinjer för förskola och fritidshem i Svenljunga kommun ... modell plan policy regel Regler och riktlinjer för förskola och fritidshem i Svenljunga kommun program regel riktlinje rutin strategi taxa............................ Beslutat av: Barn- och utbildingsnämnden

Läs mer

Dokumenttyp Fastställd av Beslutsdatum Reviderat Riktlinje Utbildningsnämnden 2013-04-16 2015-09-29 Dokumentansvarig Förvaring Dnr Ulla Blåder Castor

Dokumenttyp Fastställd av Beslutsdatum Reviderat Riktlinje Utbildningsnämnden 2013-04-16 2015-09-29 Dokumentansvarig Förvaring Dnr Ulla Blåder Castor Dokumenttyp Fastställd av Beslutsdatum Reviderat Riktlinje Utbildningsnämnden 2013-04-16 Dokumentansvarig Förvaring Dnr Ulla Blåder Castor UN.2013.30 Dokumentinformation Riktlinje för förskola, pedagogisk

Läs mer

Regler för intagning och plats i förskola och pedagogisk omsorg i Stockholms stad

Regler för intagning och plats i förskola och pedagogisk omsorg i Stockholms stad Utbildningsförvaltningen Förskoleavdelningen Tjänsteutlåtande Sida 1 (5) 2018-11-01 Handläggare Sara Laineste Telefon: 08-508 33 716 Till Utbildningsnämnden 2018-11-22 Svar på remiss från kommunstyrelsen

Läs mer

Tjänsteskrivelse Framtiden för Alléskolan/Humlegårdsskolan

Tjänsteskrivelse Framtiden för Alléskolan/Humlegårdsskolan Handläggare Bisse Carlsson FoG Telefon +46 (0)498 26 33 96 E-post bisse.carlsson@gotland.se Datum 2011-11-15 Tjänsteskrivelse Framtiden för Alléskolan/Humlegårdsskolan Förslag till beslut BUN Au behandlade

Läs mer

Riktlinjer. för. förskola och pedagogisk omsorg i Österåkers kommun. Fr. o m

Riktlinjer. för. förskola och pedagogisk omsorg i Österåkers kommun. Fr. o m Reviderad 2016-10-24 65 Riktlinjer för förskola och pedagogisk omsorg i Österåkers kommun Fr. o m. 2017-01-01 2 1. Allmänt Dessa riktlinjer har fastställts av Kommunfullmäktige för att reglera förskola

Läs mer

Tillämpningsföreskrifter gällande taxa för förskola, fritidshem och pedagogisk omsorg

Tillämpningsföreskrifter gällande taxa för förskola, fritidshem och pedagogisk omsorg Kommunstyrelsen 2017-09-25 Kommunledningskontoret Välfärd KSKF/2017:552 Annica Burridge 016-710 20 55 1 (3) Kommunstyrelsen Tillämpningsföreskrifter gällande taxa för förskola, fritidshem och pedagogisk

Läs mer

222 Tillämpningsföreskrifter gällande taxa för förskola, fritidshem och pedagogisk omsorg (KSKF/2017:552)

222 Tillämpningsföreskrifter gällande taxa för förskola, fritidshem och pedagogisk omsorg (KSKF/2017:552) Kommunstyrelsen Protokollsutdrag Sammanträdesdatum 2017-11-07 Sida 1(2) 222 Tillämpningsföreskrifter gällande taxa för förskola, fritidshem och pedagogisk omsorg (KSKF/2017:552) Beslut Förslag till kommunfullmäktige

Läs mer

Välkommen till förskoleverksamhet och skolbarnsomsorg i Oxelösund

Välkommen till förskoleverksamhet och skolbarnsomsorg i Oxelösund Fastställd av Utbildningsnämnden 2011-11-16 76 Välkommen till förskoleverksamhet och skolbarnsomsorg i Oxelösund Tillämpningsföreskrifter Innehåll INNEHÅLL... 2 VAD ÄR FÖRSKOLEVERKSAMHET OCH FAMILJEDAGHEM?...

Läs mer

Riktlinjer. för. förskoleverksamhet och skolbarnsomsorg. Österåkers kommun

Riktlinjer. för. förskoleverksamhet och skolbarnsomsorg. Österåkers kommun Reviderad i Förskolenämnden 2010 10 12 Reviderad i Utbildningsnämnden 2010 10 14 Riktlinjer för förskoleverksamhet och skolbarnsomsorg i Österåkers kommun 1 1. Allmänt Dessa riktlinjer har fastställts

Läs mer

Placeringsregler för förskola och pedagogisk omsorg Säters kommun SÄTERS KOMMUN

Placeringsregler för förskola och pedagogisk omsorg Säters kommun SÄTERS KOMMUN 1 Placeringsregler för förskola och pedagogisk omsorg Säters kommun 2018-01-01 SÄTERS KOMMUN 2 Innehåll RÄTT TILL PLATS I FÖRSKOLA OCH PEDAGOGISK OMSORG... 3 ANSÖKAN OM PLATS I FÖRSKOLA OCH PEDAGOGISK

Läs mer

Dnr 2015/183

Dnr 2015/183 2016-03-11 Dnr 2015/183 Riktlinjer för förskola och pedagogisk omsorg i Haninge kommun 2016-04-01 Skollagen (2010:800) 8 kapitlet innehåller bestämmelse om förskolan: 3 Barn som är bosatta i Sverige och

Läs mer

Ansökan om godkännande att utöka befintlig förskoleverksamhet vid förskolan Sankta Maria, Visby domkyrkoförsamling.

Ansökan om godkännande att utöka befintlig förskoleverksamhet vid förskolan Sankta Maria, Visby domkyrkoförsamling. Utbildnings och arbetslivsförvaltningen Karin Sandberg Täpp Ärendenr BUN 2016/517 Handlingstyp Tjänsteskrivelse Datum 11 juli 2016 1 (1) Barn- och utbildningsnämnden Ansökan om godkännande att utöka befintlig

Läs mer

Ansökan om godkännande av köregler

Ansökan om godkännande av köregler 2017-01-30 Handläggare Anna Boman Kultur- och utbildningssektorn/avd styrning och kvalitet 2017UTN/0003 Utbildningsnämnden Ansökan om godkännande av köregler Förslag till beslut - Förskolan Lärs anslutning

Läs mer

Placeringsregler för förskoleverksamhet Säters kommun. Beslutade 2012-06-07 SÄTERS KOMMUN

Placeringsregler för förskoleverksamhet Säters kommun. Beslutade 2012-06-07 SÄTERS KOMMUN Placeringsregler för förskoleverksamhet Säters kommun Beslutade 2012-06-07 SÄTERS KOMMUN Innehållsförteckning 1. REGLER FÖR KOMMUNAL FÖRSKOLEVERKSAMHET... 3 VEM REGLERNA GÄLLER... 3 ÖPPETTIDER... 3 VISTELSETID...

Läs mer

Om du har barn som är i behov av särskilda insatser är du välkommen att kontakta kommunens pedagogkonsult för samråd kring placering.

Om du har barn som är i behov av särskilda insatser är du välkommen att kontakta kommunens pedagogkonsult för samråd kring placering. 2014-08-22 1 (6) Avgifter och regler Förskola och pedagogisk omsorg, 1-5 år Du söker plats till förskola eller pedagogisk omsorg på kommunens webbplats, www.jarfalla.se, under E-tjänster. Ansökan kan du

Läs mer

Placeringsregler för förskoleverksamhet Säters kommun. Beslutade 2015-03-19 SÄTERS KOMMUN

Placeringsregler för förskoleverksamhet Säters kommun. Beslutade 2015-03-19 SÄTERS KOMMUN Placeringsregler för förskoleverksamhet Säters kommun Beslutade 2015-03-19 SÄTERS KOMMUN Innehåll Regler för kommunal förskoleverksamhet... 3 Rätt till plats i förskola och pedagogisk omsorg... 3 Plats

Läs mer

Måttbandet nr 1 våren 2016

Måttbandet nr 1 våren 2016 Kvalitets- och utvecklingsavdelningen 1 (25) Statistik uppföljning - utvärdering Måttbandet nr 1 våren 2016 Föräldraenkäter Under hösten 2015 genomfördes fyra stycken föräldraenkäter i Barn- och utbildningsförvaltningen.

Läs mer

Reglemente för förskola, fritidshem och pedagogisk omsorg i Borlänge kommun

Reglemente för förskola, fritidshem och pedagogisk omsorg i Borlänge kommun Reglemente för förskola, fritidshem och pedagogisk omsorg i Borlänge kommun Gäller från och med den 1 maj 2012 I Borlänge kommun erbjuds olika verksamhetsformer för barn från ett års ålder. Förskolan,

Läs mer

RIKTLINJER FÖR ANMÄLAN, PLACERING OCH AVGIFTSUTTAG INOM FÖRSKOLEVERKSAMHET OCH SKOLBARNSOMSORG

RIKTLINJER FÖR ANMÄLAN, PLACERING OCH AVGIFTSUTTAG INOM FÖRSKOLEVERKSAMHET OCH SKOLBARNSOMSORG 1 RIKTLINJER 2004-11-25 fastställda av Dnr: 158/2004 barn- och utbildningsnämnden Reviderad 20131007 RIKTLINJER FÖR ANMÄLAN, PLACERING OCH AVGIFTSUTTAG INOM FÖRSKOLEVERKSAMHET OCH SKOLBARNSOMSORG ANMÄLAN

Läs mer

Rutiner för förskola, pedagogisk omsorg och fritidshem i Älmhults kommun

Rutiner för förskola, pedagogisk omsorg och fritidshem i Älmhults kommun Utbildningsförvaltningen Rutiner för förskola, pedagogisk omsorg och fritidshem i Älmhults kommun Antagen av Utbildningsnämnden 2014-06-11, 57 Gäller från 2014-08-01 Postadress Box 501, 343 23 Älmhult

Läs mer

att tacka för informationen och anse utredningsuppdraget som utfört.

att tacka för informationen och anse utredningsuppdraget som utfört. Utbildningsnämndens arbetsutskott Utdrag ur PROTOKOLL 2016-03-01 25 Utredning av utökad vistelsetid på förskolan för barn till arbetssökande samt rätt till fritidshem och fritidsklubb för barn till föräldralediga

Läs mer

Uppföljning av Skolinspektionens kommunbeslut -Tillsynsrapport förskola

Uppföljning av Skolinspektionens kommunbeslut -Tillsynsrapport förskola Handläggare: Karin Sandberg Täpp Telefon +46 (0)498 26 9463 E-post karin.sandberg-tapp@gotland.se Diarienr BUN Datum 2012-03-28 Tjänsteskrivelse Expediering till: BUN Bilaga: Tillsynsrapport Förskola Uppföljning

Läs mer

Placering i förskola och annan pedagogisk omsorg

Placering i förskola och annan pedagogisk omsorg REGLER FÖR P Placering i förskola och annan pedagogisk omsorg Antaget av Barn- och utbildningsnämnden Antaget 2018-04-04 35 Giltighetstid Dokumentansvarig Tillsvidare Administrativ chef Håbo kommuns styrdokumentshierarki

Läs mer

Barn & Utbildning i Lomma kommun. TAXA OCH REGLER för förskoleverksamhet, pedagogisk omsorg och skolbarnomsorg. Gäller från

Barn & Utbildning i Lomma kommun. TAXA OCH REGLER för förskoleverksamhet, pedagogisk omsorg och skolbarnomsorg. Gäller från Barn & Utbildning i Lomma kommun TAXA OCH REGLER för förskoleverksamhet, pedagogisk omsorg och skolbarnomsorg - 1 - Gäller från 2016-02-01 ANSÖK OM PLATS Lomma kommun ordnar förskoleverksamhet och fritidshemsverksamhet

Läs mer

KOMMUNALA FÖRESKRIFTER

KOMMUNALA FÖRESKRIFTER KOMMUNALA FÖRESKRIFTER - för förskola, fritidshem och pedagogisk omsorg Foto: Sven Persson Antagna av BUN 2014-02-20 ( 29), gäller från och med 2014-03-15. Diarienr: 2014/172 ERBJUDANDE AV FÖRSKOLA, FRITIDSHEM

Läs mer

Maxtaxa och regler. för förskola, pedagogisk omsorg och fritidshem

Maxtaxa och regler. för förskola, pedagogisk omsorg och fritidshem 130604 Maxtaxa och regler för förskola, pedagogisk omsorg och fritidshem Välkommen till Bildningsförvaltningens verksamhet. Här kan du läsa om taxa och regler för förskola, fritidshem och pedagogisk omsorg

Läs mer

Regler och avgifter för förskola och pedagogisk omsorg Barn- och utbildningsförvaltningen

Regler och avgifter för förskola och pedagogisk omsorg Barn- och utbildningsförvaltningen Regler och avgifter för förskola och pedagogisk omsorg Dessa regler gäller både för kommunal och fristående förskola och pedagogisk omsorg i Solna stad. Definitioner 1. Förskola bedrivs främst för barn

Läs mer

TILLÄMPNINGSFÖRESKRIFTER FÖR FÖRSKOLA, FRITIDSHEM OCH PEDAGOGISK OMSORG

TILLÄMPNINGSFÖRESKRIFTER FÖR FÖRSKOLA, FRITIDSHEM OCH PEDAGOGISK OMSORG TILLÄMPNINGSFÖRESKRIFTER FÖR FÖRSKOLA, FRITIDSHEM OCH PEDAGOGISK OMSORG Ansök om plats Lomma kommun ordnar förskoleverksamhet, pedagogisk omsorg och fritidshemsverksamhet för de barn som bor i kommunen,

Läs mer

Riktlinjer för förskola och pedagogisk omsorg i Haninge kommun

Riktlinjer för förskola och pedagogisk omsorg i Haninge kommun 2018-06-13 Dnr GFN 2018/109 Riktlinjer för förskola och pedagogisk omsorg i Haninge kommun 2018-06-12 Skollagen (2010:800) 8 kapitlet innehåller bestämmelse om förskolan: 3 Barn som är bosatta i Sverige

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Skollag; utfärdad den 23 juni 2010. Utkom från trycket den 6 juli 2010 8 kap. Förskolan Kapitlets innehåll 1 I detta kapitel finns allmänna bestämmelser (2 11 ), bestämmelser

Läs mer

Riktlinjer. för tillhandahållande av plats inom. förskole- och fritidshemsverksamhet. i Sävsjö kommun

Riktlinjer. för tillhandahållande av plats inom. förskole- och fritidshemsverksamhet. i Sävsjö kommun 1 (6) Riktlinjer för tillhandahållande av plats inom förskole- och fritidshemsverksamhet i Sävsjö kommun Fastställda av barn- och utbildningsnämnden 120426 147 Under revidering Sidan 2 av 6 Riktliner för

Läs mer

Rutiner för förskola, pedagogisk omsorg och fritidshem i Älmhults kommun

Rutiner för förskola, pedagogisk omsorg och fritidshem i Älmhults kommun Utbildningsförvaltningen Rutiner för förskola, pedagogisk omsorg och fritidshem i Älmhults kommun Antagen av Utbildningsnämnden 2015-0610, 67 Gäller från 2015-08-01 Postadress Box 501, 343 23 Älmhult Besöksadress

Läs mer

Barn & Utbildning. i Lomma kommun. TAXA OCH REGLER för förskoleverksamhet, pedagogisk omsorg och skolbarnomsorg. Gäller från

Barn & Utbildning. i Lomma kommun. TAXA OCH REGLER för förskoleverksamhet, pedagogisk omsorg och skolbarnomsorg. Gäller från Barn & Utbildning i Lomma kommun TAXA OCH REGLER för förskoleverksamhet, pedagogisk omsorg och skolbarnomsorg - 1 - Gäller från 2017-01-01 ANSÖK OM PLATS Lomma kommun ordnar förskoleverksamhet, pedagogisk

Läs mer

Regler för förskola och pedagogisk omsorg i Solna stad

Regler för förskola och pedagogisk omsorg i Solna stad SID 1 (6) Regler för förskola och pedagogisk omsorg i Solna stad Regler för kommunal och fristående förskola samt pedagogisk omsorg i Solna stad. Definitioner 1. Förskolan tar främst emot barn i åldern

Läs mer

Nina Gustavsson Kallelse/underrättelse. Frånvaro anmäls till Nina Gustavsson per e-post:

Nina Gustavsson Kallelse/underrättelse. Frånvaro anmäls till Nina Gustavsson per e-post: 2016-09-27 Nina Gustavsson Kallelse/underrättelse Barn- och utbildningsnämndens arbetsutskott Kallelse till sammanträde: Tisdag den 4 oktober 2016 kl. 08:30 12:00 (ca) OBS! TIDEN Öland, Rådhuset, Visborg,

Läs mer

Regler för Munkfors kommuns barnomsorg Antagna av Kultur- och utbildningsnämnden 050404

Regler för Munkfors kommuns barnomsorg Antagna av Kultur- och utbildningsnämnden 050404 Uppdaterad 2011-07-01 1 Regler för Munkfors kommuns barnomsorg Antagna av Kultur- och utbildningsnämnden 050404 Kultur- och utbildningsnämnden är ansvarig för kommunens barnomsorg. Verksamhetens mål, är

Läs mer

Barn- och ungdomsnämnden

Barn- och ungdomsnämnden Barn- och ungdomsnämnden PROTOKOLL 6 (15) 30 Mer tid i förskolan för 15-timmarsbarnen Dnr BUN 2013/0305 Handlingar Förvaltningskontorets skrivelse 2015-02-24. Bakgrund Kommunfullmäktige har givit barn-

Läs mer

Taxa och tillämpningsregler Arjeplog kommuns förskoleverksamhet

Taxa och tillämpningsregler Arjeplog kommuns förskoleverksamhet 1 (6) Taxa och tillämpningsregler Arjeplog kommuns förskoleverksamhet (barn 1-5 år) 2 (6) 3 (6) Taxa och tillämpningsregler för Arjeplog kommuns Förskoleverksamhet (barn 1-5 år) Förutsättningar: Barn som

Läs mer

Riktlinjer för tillhandahållande av plats inom förskole- och fritidshemsverksamhet i Sävsjö kommun

Riktlinjer för tillhandahållande av plats inom förskole- och fritidshemsverksamhet i Sävsjö kommun 1 (5) Riktlinjer för tillhandahållande av plats inom förskole- och fritidshemsverksamhet i Sävsjö kommun Fastställda av barn- och utbildningsnämnden 2017-12-13 116 Sidan 2 av 5 Riktlinjer för tillhandahållande

Läs mer

Regler för personalkooperativet Filurens förskola (Här utöver gäller Sjöbo kommuns regler för förskoleverksamheten.)

Regler för personalkooperativet Filurens förskola (Här utöver gäller Sjöbo kommuns regler för förskoleverksamheten.) Villkor för att erhålla plats 1. Förskoleverksamhet erbjuds till barn som fyllt 1 år vars vårdnadshavare förvärvsarbetar eller studerar. 2. Förskoleverksamhet erbjuds till barn 1-5 år vars vårdnadshavare

Läs mer

Villkor och regler för förskola och pedagogisk omsorg

Villkor och regler för förskola och pedagogisk omsorg Villkor och regler för förskola och pedagogisk omsorg Gäller från och med 2018-08-01 Ansökan förskoleverksamhet och annan pedagogisk verksamhet Vårdnadshavare och barn som är folkbokförda, på väg att bosätta

Läs mer

Barn och personal i förskolan hösten 2017

Barn och personal i förskolan hösten 2017 Enheten för förskole- och grundskolestatistik 0 (10) Barn och personal i förskolan hösten 2017 Denna promemoria beskriver den officiella statistiken om barn och personal i förskolan hösten 2017. Statistiken

Läs mer

Riktlinje för förskola, fritidshem och pedagogisk omsorg

Riktlinje för förskola, fritidshem och pedagogisk omsorg Riktlinje för förskola, fritidshem och pedagogisk omsorg Dokumenttyp Fastställd av Beslutsdatum Reviderat Riktlinje Utbildningsnämnden 2016-02-16 Dokumentansvarig Förvaring Dnr Erik Edwardsson Castor UN.2016.8

Läs mer

Riktlinjer. för tillhandahållande av plats inom. förskole- och fritidshemsverksamhet. i Eksjö kommun

Riktlinjer. för tillhandahållande av plats inom. förskole- och fritidshemsverksamhet. i Eksjö kommun 1 (6) Riktlinjer för tillhandahållande av plats inom förskole- och fritidshemsverksamhet i Eksjö kommun Fastställda av kommunstyrelsen 2012-XX-XX Sidan 2 av 6 Riktliner för tillhandahållande av plats inom

Läs mer

Avgifter & regler. förskola förskoleklass fritidshem

Avgifter & regler. förskola förskoleklass fritidshem Avgifter & regler förskola förskoleklass fritidshem Gäller from 1 juli 2018 INNEHÅLL Verksamhetsformer... 2 Förskola och familjedaghem 1 5 år... 2 Allmän förskola för 3 5-åringar... 2 Förskoleklass...

Läs mer

Placeringsregler för förskola och pedagogisk omsorg Säters kommun , 35

Placeringsregler för förskola och pedagogisk omsorg Säters kommun , 35 1 Placeringsregler för förskola och pedagogisk omsorg Säters kommun 2019-03-20, 35 SÄTERS KOMMUN 2 Innehåll RÄTT TILL PLATS I FÖRSKOLA OCH PEDAGOGISK OMSORG... 3 ANSÖKAN OM PLATS I FÖRSKOLA OCH PEDAGOGISK

Läs mer

Placering i förskola och annan pedagogisk omsorg

Placering i förskola och annan pedagogisk omsorg REGLER FÖR Placering i förskola och annan pedagogisk omsorg Antaget av Barn- och utbildningsnämnden Antaget 2018-12-05 148 Giltighetstid Dokumentansvarig Tillsvidare Administrativ chef Håbo kommuns styrdokumentshierarki

Läs mer

förskola, pedagogisk omsorg och fritidsverksamhet

förskola, pedagogisk omsorg och fritidsverksamhet Tillämpningsföreskrifter för förskola, pedagogisk omsorg och fritidsverksamhet Foto Nagy-bagoly Ilona TILLÄMPNINGSFÖRESKRIFTER FÖR FÖRSKOLA OCH FRITIDSHEM Fastställd av Barn- och utbildningsnämnden 2007-10-10

Läs mer

Riktlinjer och information om förskola

Riktlinjer och information om förskola BARN- OCH UTBILDNINGSNÄMNDEN RIKTLINJER Datum 2019-06-28 Sida 1(9) Referens BUN 2013-05367 Riktlinjer och information om förskola Antagen av nämnd 2019-06-11, 36 Utdelningsadress Besöksadress Webb Telefon

Läs mer

Regler och villkor för förskola, fritidshem och pedagogisk omsorg

Regler och villkor för förskola, fritidshem och pedagogisk omsorg 1 Kommunfullmäktige Regler och villkor för förskola, fritidshem och pedagogisk omsorg Dessa regler och villkor gäller för förskola, fritidshem och pedagogisk omsorg i Borås Stad. Reglerna grundar sig på

Läs mer

Information. För förskola/pedagogisk omsorg och fritidshem

Information. För förskola/pedagogisk omsorg och fritidshem Information För förskola/pedagogisk omsorg och fritidshem Förskola I förskolan bedrivs en pedagogisk gruppverksamhet för inskrivna barn i ålder 1-5 år. Under 2011 erbjuds pedagogisk omsorg (familjedaghem)

Läs mer

Barn och personal i förskolan hösten 2016

Barn och personal i förskolan hösten 2016 Enheten för förskole- och grundskolestatistik 0 (10) Barn och personal i förskolan hösten 2016 Denna promemoria beskriver den officiella statistiken om barn och personal i förskola hösten 2016. Varje år

Läs mer

SKOLLAGENS GRUNDER. Barnet och barnets vårdnadshavare ska vara skrivna i Kristinehamns kommun.

SKOLLAGENS GRUNDER. Barnet och barnets vårdnadshavare ska vara skrivna i Kristinehamns kommun. Datum 2010-01-28 Referens Sida 1(7) Skolförvaltningen Regler för förskoleverksamhet och skolbarnsomsorg. Antagna av kommunfullmäktige 2001-12-18. (justerade 2003-11-27) (justerad text 2009-12-02, 2011-09-06,

Läs mer

Regler för förskola och fritidshem på Lingbygdens friskola Reglerna utgår från Ljungby kommuns.

Regler för förskola och fritidshem på Lingbygdens friskola Reglerna utgår från Ljungby kommuns. Uppdaterad 2014-11-01 Gäller från och med 2015-02-01 Regler för förskola och fritidshem på Lingbygdens friskola Reglerna utgår från Ljungby kommuns. Ljungby kommun och friskolan erbjuder plats i förskola

Läs mer

Föreskrifter för förskola och pedagogisk omsorg

Föreskrifter för förskola och pedagogisk omsorg 1 (7) Antaget av kommunfullmäktige 2005-06-14, 112, med ändring 2007-09-10, 134, 2011-09-12, 166 samt den 16 januari 2012 14, 2012-05-07 6 samt 2013-05-13 13 Föreskrifter för förskola och pedagogisk omsorg

Läs mer

Tillämpningsföreskrifter för förskola, fritidshem och pedagogisk omsorg i Sala kommun

Tillämpningsföreskrifter för förskola, fritidshem och pedagogisk omsorg i Sala kommun 1 (5) BILAGA 1 ÄRENDE 4 DNR 2019/596 Tillämpningsföreskrifter för förskola, fritidshem och pedagogisk omsorg i Sala kommun FÖRSKOLA OCH PEDAGOGISK OMSORG Förskoleverksamhet för barn i ålder 1-5 år bedrivs

Läs mer

Placeringsregler för förskoleverksamhet Säters kommun (Gäller fr o m 1 juni 2010) SÄTERS KOMMUN

Placeringsregler för förskoleverksamhet Säters kommun (Gäller fr o m 1 juni 2010) SÄTERS KOMMUN Placeringsregler för förskoleverksamhet Säters kommun 2010-04-29 (Gäller fr o m 1 juni 2010) SÄTERS KOMMUN Innehållsförteckning 1. REGLER FÖR KOMMUNAL FÖRSKOLEVERKSAMHET...3 VEM REGLERNA GÄLLER...3 ÖPPETTIDER...3

Läs mer

RIKTLINJER FÖR PLATS

RIKTLINJER FÖR PLATS RIKTLINJER FÖR PLATS inom förskola, pedagogisk omsorg och fritidshem i Eksjö kommun Fastställda av kommunstyrelsen 2015-06-02, 193 och gäller från och med 2015-08-01. Innehållsförteckning Rätt till plats

Läs mer

Måttbandet nr 2 våren 2016

Måttbandet nr 2 våren 2016 Kvalitets- och utvecklingsavdelningen 1 (13) Statistik uppföljning - utvärdering Måttbandet nr 2 våren 2016 Sammanställning av elevenkät i årskurs 3 Elionor Briling Verksamhetsuppföljningen Besöksadress

Läs mer

FÖRFATTNINGSSAMLING 1 (6)

FÖRFATTNINGSSAMLING 1 (6) FÖRFATTNINGSSAMLING 1 (6) F. 4.1.1 TILLÄMPNINGSFÖRESKRIFTER FÖR FÖRSKOLA, FRITIDSHEM OCH PEDAGOGISK OMSORG (FAMILJEDAGHEM) Rätt till omsorgsplats Kommunen erbjuder förskoleverksamhet, familjedaghem och

Läs mer

Avgifter och regler FÖRSKOLA, FAMILJEDAGHEM, FRITIDSHEM, FRITIDSKLUBB

Avgifter och regler FÖRSKOLA, FAMILJEDAGHEM, FRITIDSHEM, FRITIDSKLUBB Avgifter och regler FÖRSKOLA, FAMILJEDAGHEM, FRITIDSHEM, FRITIDSKLUBB Barn- och ungdomsnämndens regler och tillämpning av skollagen. Gäller från 2011-02-01. Innehåll Verksamhetsformer... 3 Rätt till plats...

Läs mer

Skolinspektionen har funnit följande brist, men avstår med stöd av 26 kap. 12 skollagen (2010:800) från att ingripa.

Skolinspektionen har funnit följande brist, men avstår med stöd av 26 kap. 12 skollagen (2010:800) från att ingripa. Dnr 43-2016:10528 Hultsfreds kommun kommunen@hultsfred.se för förskola efter tillsyn i Hultsfreds kommun Skolinspektionen Box 330, 581 03 Linköping, Besöksadress Storgatan 33 Dnr 43-2016:10528 2 (4) Skolinspektionens

Läs mer

Tillämpningsregler för Falkenbergs kommuns förskolor och annan pedagogisk verksamhet

Tillämpningsregler för Falkenbergs kommuns förskolor och annan pedagogisk verksamhet Datum 2015-04-21 Barn- och utbildningsförvaltningen Tillämpningsregler för s förskolor och annan pedagogisk verksamhet Tillämpningsregler för förskola/familjedaghem Barn- och utbildningsnämnden är huvudman

Läs mer

Att ansöka om plats på förskola i Malmö

Att ansöka om plats på förskola i Malmö Bild: Colourbox Att ansöka om plats på förskola i Malmö Populärversion av de nya reglerna för ansökan och placering i förskola och pedagogisk omsorg. Malmö stad Förskoleförvaltningen Förskoleverksamhet

Läs mer

Förskolan ska främja allsidiga kontakter och social gemenskap och förbereda barnen för fortsatt utbildning.

Förskolan ska främja allsidiga kontakter och social gemenskap och förbereda barnen för fortsatt utbildning. Svensk författningssamling (SFS) Observera: att det kan förekomma fel i författningstexterna. I de flesta fall finns bilagorna med. Bilagor som består av bilder, kartor, uppställningar i många spalter

Läs mer

Information om förskola och pedagogisk omsorg

Information om förskola och pedagogisk omsorg Information om förskola och pedagogisk omsorg Barn- och utbildningsförvaltningen 2018-01-02 Vilka typer av barnomsorg erbjuder kommunen? Kommunen erbjuder barnomsorg för barn i åldern 1-5 år. Du som vårdnadshavare

Läs mer

Välkommen till barnomsorgen!

Välkommen till barnomsorgen! BARN- OCH UTBILDNINGSFÖRVALTNINGEN INFORMATION 2015-07-01 Välkommen till barnomsorgen! HÄR HITTAR DU INFORMATION OM REGLER OCH AVGIFTER KIL1000, v1.0, 2013-06-14 Kils kommun Postadress Besöksadress Telefon

Läs mer

Fördjupad analys av jämförelsetalet Övrigt för kostnader i grundskolan

Fördjupad analys av jämförelsetalet Övrigt för kostnader i grundskolan Barn- och utbildningsförvaltningen Handläggare Elisabeth Österdahl Telefon +46 (0)498 26 9430 E-post elisabeth.osterdahl@gotland.se Diarienr BUN Datum 2012-02-15 Tjänsteskrivelse Expediering till: Fördjupad

Läs mer

Tillämpning av regler och avgifter Förskola, pedagogisk omsorg och Fritidshem

Tillämpning av regler och avgifter Förskola, pedagogisk omsorg och Fritidshem Tillämpning av regler och avgifter Förskola, pedagogisk omsorg och Fritidshem 1 Denna broschyr ger viktig information om regler och avgifter för kommunens pedagogiska omsorg, förskoleoch fritidshemsverksamhet.

Läs mer

Information om förskola och pedagogisk omsorg. Barn- och utbildningsförvaltningen

Information om förskola och pedagogisk omsorg. Barn- och utbildningsförvaltningen Information om förskola och pedagogisk omsorg Barn- och utbildningsförvaltningen 2017-10-13 Vilka typer av barnomsorg erbjuder kommunen? Kommunen erbjuder barnomsorg för barn i åldern 1-5 år. Du som vårdnadshavare

Läs mer

REGLER OCH AVGIFTER BARNOMSORGEN I EMMABODA KOMMUN FR. O. M. 2015-07-01. Fastställd av kommunfullmäktige 2015-06-08, 23

REGLER OCH AVGIFTER BARNOMSORGEN I EMMABODA KOMMUN FR. O. M. 2015-07-01. Fastställd av kommunfullmäktige 2015-06-08, 23 REGLER OCH AVGIFTER BARNOMSORGEN I EMMABODA KOMMUN FR. O. M. 2015-07-01 Fastställd av kommunfullmäktige 2015-06-08, 23 Barnomsorgsavgifter i Emmaboda kommun fr.o.m. 2015-07-01 Avgiften grundar sig på hushållets

Läs mer

Förskola i Landskrona. - regler och avgifter

Förskola i Landskrona. - regler och avgifter Förskola i Landskrona - regler och avgifter Familjeportalen - expeditionen som alltid är öppen I denna broschyr hänvisas du ofta till Familjeportalen, vilket är en webbaserad tjänst för bland annat förskola.

Läs mer

Information om barnomsorg. Framtagen av: Bildningsförvaltningen Datum:

Information om barnomsorg. Framtagen av: Bildningsförvaltningen Datum: Framtagen av: Bildningsförvaltningen Datum: 2018-01-01 Barnomsorg Omsorgsbehovet för barn mellan 1-5 år tillgodoses genom förskola. Skolbarnomsorg, fritidshem, erbjuds elever från det år de fyller 6 år

Läs mer

Sofia Larsson, Lena Sandström, Karin Skilje Finans-, kommunalrätts- och skolsektionerna

Sofia Larsson, Lena Sandström, Karin Skilje Finans-, kommunalrätts- och skolsektionerna Cirkulärnr: 2001:16 Diarienr: 2001/0093 Handläggare: Sektion/Enhet: Datum: 2001-01-16 Mottagare: Rubrik: Bilagor: Sofia Larsson, Lena Sandström, Karin Skilje Finans-, kommunalrätts- och skolsektionerna

Läs mer