Välkommen till KICK-OFF BRIDGELÄRARE. Program

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Välkommen till KICK-OFF BRIDGELÄRARE. Program"

Transkript

1 Välkommen till KICK-OFF BRIDGELÄRARE Fredag 20 september Program Kort presentation av deltagarna Kort presentation av vilka kurser som erbjuds påden egna klubben under en säsong Lördag 21 september Hur rekrytera nya spelare? Reklam och marknadsföring Metodik och pedagogik; tips och tricks Olika läromedel på marknaden Från kurs till spel på klubb Vikten av struktur i utbildningen Steget från en kurs till nästa Söndag 22 september Sammanfattning, utvärdering och avslutning

2 Presentation av deltagarna Klubbens kurser under en säsong Vilka kurser ger ni? Hur många deltagare och hur stor kursavgift? Hur stor andel fortsätter spela på klubben? Finns separat tävlingstillfälle för noviserna? Hur slussas de in i ordinarie verksamhet? Vilka problem stöter ni pådär ni känner att det är svårt att ge bra svar till kursdeltagaren?

3 Förberedande åtgärder före bridgekurs

4 Tiden Vi måste vara ute i god tid. Det innebär att en rekryteringskampanj med efterföljande kurs mm bör planeras åtminstone 6 månader i förväg! Delaktighet Se till att såmånga som möjligt av klubbens medlemmar blir delaktiga i arbetet. De behöver verkligen inte vara med hela tiden men att man pånågot sätt är med kommer att höja intresset och med all sannolikhet ge bättre resultat!

5 Vi måste ha ett mål! Kärnfrågan är: Hur många bord VILL VI HA på kursen? Vad är idealiskt? - Ur lokalperspektiv - Hur många lärare finns? -Vilken nivåpåkursen? Sen måste man ställa sig frågan: Vad är realistiskt? Analysera och försök gruppera. - I vilken ålderskategori? -Var ska de helst bo? - Andra krav/önskemål? Ett mål skulle kunna se ut såhär: Vi vill ha 18 deltagare till en kurs, de ska bo i staden x och de ska vara under 45 år gamla. Övergripande mål Det övergripande målet med hela aktiviteten är dock vare sig rekryteringen eller bridgekursen i sig. Det övergripande målet är nämligen resultatet i slutänden. Hur många kommer att börja spela påer klubb?

6 Fortsatt planering Med ett mål i bagaget är vi klara att börja rekrytera nästan Vi ska ju rekrytera till en bridgekurs, men det finns några frågor att besvara först När börjar kursen? Var ska den hållas? Hur mycket kostar det? Vilket material ska användas? Vem beställer material? Får vi bidrag från kommun/sisu etc? Brickor hur får vi sådana? Bord och övrigt material? Vem är bridgelärare? Finns det fler som kan hjälpa till? Kaffeservering och fika? Hur betalar man? Vägbeskrivning? Vilka kursdagar är inplanerade? Vem är arrangör? På vilka sätt kan vi nå ut? Med svaret påde tidigare frågorna är vi klara att ta fram: - Affischer - Flygblad - Visitkort - Annonser - Radio/TV reklam - Med mera

7 Strategi Tydlig målbild genom att besvara: -Varför? -När? -Var? -Hur? -Vem? Genom ordning påsina papper och planer går allt mycket lättare! Budget Att genomföra en kurs, med rekrytering, uppföljning och allt kostar pengar. Red ut med klubben vad det finns för resurser att tillgåoch vad saker och ting får kosta. Gör en Budget för er kurs! En klubb borde avsätta resurser för rekrytering. Det måste fåkosta pengar! Allt är ju en investering för framtiden.

8 Metoder När man funderar kring en sån här uppgift är det bra att förutsättningslöst kunna slänga upp en boll i luften och hjärnstorma. Ica Uppgift: Du ska sälja 20 kg hjortron och fåsåbra betalt som möjligt. Hur gör du? Affär HJORTRON Annons Fia Erbjuder 30:-/kg Konsum Privat Marknadsföring Gör en mind-map på hur ni ska nåut med ert budskap. Sätt prislapp ca påvad varje grej antas kosta. Våga vara annorlunda! -Ex. sega råttan

9 Listor Anmälningslista -utse en person som tar hand om alla anmälningar. Checklista -utse en person som skriver ned vad som ska göras och håller koll såatt det blir gjort Genomför planerade aktiviteter Var förberedd Kom i tid Smält in i mängden, slips passar inte i skola som exempel. Hälsa med handen! Sälj budskapet Skriv upp intresserade Lämna ditt infoblad!

10 Utvärdera din rekrytering Vad var bra? Vad fungerade inte? Varför är det så? Vilket kan vi ändra på? Ett tips är att strukturera i tre grupper. - Före arrangemanget - Under arrangemanget - Efter arrangemanget Summera och kom ihåg tills det är dags nästa gång att göra om något liknande! Dags att ha kurs snart Det ni nu har lärt er är applicerbart påallt som har med klubbens verksamhet att göra. Man kan använda samma metoder för att rekrytera spelare till en tävling eller vad som helst. Er fantasi och era behov sätter gränserna.

11 Dags att hålla kurs

12 Information om kurspasset 1. Allt runt omkring -Vi går igenom de praktiska detaljer du måste ha påplats för att kunna hålla kurs. 2. Pedagogik & Tricks -Vi går igenom olika sätt att lära ut bridge. 3. Litteraturen -Vi ägnar störst uppmärksamhet åt Den Rätta Vägen, men kikar även på övrigt material. 4. Övrigt -Vi går igenom vad det finns för hjälpmedel. T ex Internet, Spelträning, Specialkortlekar, CD. Lokal En bra lokal har plats för det antal bord du vill ha pådin kurs. Det märkliga är att det kan tyckas att ex. 16 deltagare är bra tal. Faktum är att 18 är bättre! Med såmånga deltagare är oftast en eller tvåborta, sådet är bra att vara någon extra redan från start! Vilka förutsättningar har din klubb? -egen lokal -hyr från gång till gång - spelprogram? Allt beror på målsättningar och förutsättningar? Fundera på lämplig lokal!

13 Vilken materiel behövs? Vi behöver bord och budlådor Färdiglagda brickor. Ett exemplar till varje bord. Färdiga dupliceringsfiler finns för brickläggning Protokoll Lärarhandledning Kursböcker Whiteboard Pennor OH/Bildkanon Kaffe, te och fikabröd/mackor Inbjudan Efter att ha rekryterat sitter vi påen lista innehållande Namn, adress, postadress, och telefon. Ta personlig kontakt stöt på! Skicka ut inbjudan kring var de ska bege sig med karta och parkeringshänvisning.

14 Spelträning I kursboken som innehåller 10 kapitel är det 8 givar för spelträning till varje kurstillfälle. Givarna är anpassade för vad som ska läras ut. Till varje kapitel finns också hemuppgifter som de ska göra. Gåigenom föregående veckas hemuppgifter sist i lektionen innan de går hem för att se att alla är med pånoterna. Dina elever behöver spelträning, ju mer desto bättre. Genom kortleken de får när de köper kurspaketet, kan de själva lägga givarna och träna hemma. Frågor ska ställas! Att ha elever som sitter och kliar sig i skallen och funderar påvad du babblar om är inte bra. Se till att de redan från start får en öppen dialog och kan avbryta när de såönskar. Tänk påatt inget är självklart i bridge!

15 5-20 minuter Alla människor fungerar olika. Du har mellan 5-20 minuter pådig att vara intressant och vara kapabel att lära ut något, sedan är deras tankar någon annanstans. Allt ditt viktiga måste komma i början av lektionen. Korta, koncisa och tydliga exempel. Låt dem sedan spela övningsgivarna och gåigenom dem i praktiken där de får lägga upp givarna påbordet och spela om dem med öppna kort för att förstå spelidén. Stor skillnad Det är en väldig skillnad påatt lära ut till ett gäng yngre förmågor än en samling pensionärer! Att blanda de tvåkan fungera, men leder oftast till att de yngre sitter och stönar i lektion tre. Inlärningshastigheten är mycket snabbare hos yngre. De är heller inte lika rädda att göra fel.

16 Förväntningar Många av dina elever har ingen illusion av att börja spela bridge påklubb. Ditt mål är att fådem att spela bridge påklubb, såvar noga med att ta reda påvad de har för förväntningar inför kursen och försök styra dem under resans gång mot ditt mål! Det glöms bort, vilket leder till att många aldrig tar steget till klubb, utan blir hobbyspelare på hemma-hos -kvällar. Den första lektionen Många nya ansikten möts för första gången. Se till att stilla deras nyfikenhet genom att de får berätta själva vilka de är, glöm inte dig själv. Se till att du som kursledare tar alla i hand när de kommer in i lokalen. Personlig kontakt genom handslag skapar förtroende. Hur betalar de sin avgift? Trivselfrågor: Red ut vilket tidsschema ni ska ha, gåigenom hela höstens/vårens program så att alla kan planera. Uppehåll för påsk m m. Gåigenom och sätt upp mål tillsammans med dem. T ex: Vid avslutad kurs ska ni med glädje kunna tävlingsspela på vår klubb.

17 Provbridge Ett bra sätt att komma igång för att snabbt förklara spelets grundidéär att spela provbridge. Den tar lite drygt 1 timme att arrangera. Personliga råd Var naturlig Om du inte kan svara, säg att du återkommer och gör det! Tyck om dina adepter Ge beröm Säg inte: Det är lätt, för det är det inte! Använd hjälpmedel Berätta INTE hur DU spelar/bjuder det är oftast ointressant för dem! Fråga mycket för dialog Låt dem lösa problemen Underskatta inte eleverna Alltid exempel först, låt dem prova sen analys Prata inte för länge låt dem spela istället Repetition innan man går hem varje gång.

18 Fler personliga råd Renodla och isolera problemen och gör dem övertydliga. T ex: slåen mask. Prata svenska, inte bridgespråk! Avbryt aldrig galenskaper! Låt dem göra fel och utvecklas i egen takt. Analysera aldrig i detalj, det går över huvudet på dem. EK432 kn109 I förhållande till EK975 kn103 Att jobba med OH eller Power Point Se till att begränsa informationsflödet täck över det du inte talar om eller ta fram informationen steg för steg. Inte för mycket text på varje sida Lättläst

19 Lektion 1 - kursinnehåll Räkna kort Sortera färger Spela ett kort Vad är ett stick Saka Markering av stick varför? Med och utan trumf Spelförare Träkarl Utspelare Försvarsspelare Godspela färg Hur vinner man? Protokoll OH-stöd/Power Point Färdiga bilder till varje lektion. Du kan fåhela datafilen och själv kunna få ändra göra tillägg i den. Många elever vill ha kopia påpapper kolla med dem. De kan skriva ut själva från Internet.

20 Hemuppgifter Specialkortlek Med kurslitteraturen följer en kortlek, där kan eleven själv lägga varje giv från föregående lektion och provspela om dem på hemmaplan eller försöka analysera vad som händer när man provar si eller så. CD skiva Med kurslitteraturen följer också en CDskiva. Den är förprogrammerad med de givar som man spelar påkursen. Så, har dator hemma kan man spela och träna i egen takt. Nybörjarträffen Förbundet arrangerar årligen en tävling för landets nybörjare. Tävlingen har numera egen final på Bridgefestivalen. Tävlingen räknas samman som simultan över hela landet.

21 Vad är det viktigaste? 1. De ska ha haft trevligt och roligt 2. De ska ha fått nya vänner och bekanta 3. De ska ha fått chansen att lära sig spela bridge Förhoppningsvis har de fått en hobby som räcker resten av deras livstid.

22 Kursmaterial på marknaden

23 Provbridge vad är det?

24 Att få eleverna fortsätta spela Grundbult i Bridgeklubben Vad vill klubben? Vill man verkligen ha nya spelare? Är de gamla luvarna införstådda att de måste göra uppoffringar? Klubbens trivselfaktor kommer att vara avgörande om ni lyckas! Hur är läget i er klubb? Sätt påett par kritiska glasögon och granska: - Tävlingarna - Funktionärerna - Infrastruktur -Service -m m Finner ni något som måste ändras?

25 Klubben X Mission Impossible Glansperiod i slutet av 70-talet med ca bord per vecka. Successivt mindre, nu: - 25 medlemmar -3 bord De har en egen klubb. Spelar inte utanför sin vardag Samma program år ut och år in Några förståsigpåare Diskutera: Vem vill börja spela påen sådan här klubb? Kratta i egna rabatter först Vi måste rannsaka vår egen verksamhet först. Alla måste vara med på tåget. Beredskap för att ta hand om nya. Vett och etikett utbildning. Delvis offra eget spel.

26 Beröm Se till att alla era medlemmar lär sig att ta hand om mindre rutinerade ge beröm när de gör rätt även i uppenbara situationer där man enligt ryggmärgen BÖR göra rätt. Det är såderas tuppkam växer! Mål att bli en i klubben Målet med er utbildning är ju att fåflera spelare till klubben inte till kursen som sen försvinner. Det måste vara tydligt att de ni utbildar ska bli tävlingsspelare. Därför bör ni varva tävlingsmoment i er kursverksamhet, såatt man redan där börjar tävla. Fundera på den här: I vår klubb spelar vi trivselbridge på onsdagar. Dit är ni välkomna efter avslutat spel. Efter några år kan ni gå vidare och börja spela tävlingsbridge de har sin spelkväll på måndagar. Eller den här: I vår klubb spelar vi tävlingsbridge på måndagar och onsdagar. Onsdagarna är för de som är nya och mindre rutinerade dåspelar vi med handikappberäkning, men alla är normalt sett välkomna till alla tävlingar.

27 Nya blir gamla Många spelar med olika speldagar för olika styrka. Det är dåviktigt att man fyller påunderifrån genom att flytta upp dem som varit med sedan tidigare. Dåfyller man automatiskt på elitgruppen. Utbildade lärare Välutbildade bridgelärare är en bra start pådagen. Se till att medhjälparna INTE lägger sig i. En vanlig bridgespelare har ingen eller liten förståelse för principen learning by doing.

28 Minska avstånden Skapa mötesplats så nya spelare får möta de gamla om såbara under fikapaus. Ta in de som spelar till kursen be dem berätta om sitt bridgeliv Ha vanliga medlemmar som hjälpreda. Kaffeservering etc. Basfundament Tre basfundament i våra kurser. 1.Bra teori utveckling i egen takt. 2. Känna trygghet. 3.Ha trevligt, de ska gillar det som de gör.

29 Spel i grupper Mindre rutinerade behöver spelträning Spel med bättre spelare är alltid att föredra för utveckling Ge dem egen grupp i tävlingen såde kan få assistans. Teorigenomgång innan spel. Varva in dem i spel i ordinarie grupp. De behöver vanligtvis bara lära känna ordinarie spelare. Kostnadsaspekter Varför slutar man gå påkurs, mitt i? -Om det är för billigt anser många att det är dåligt! Vad är en rimlig avgift? -Det ska minstkosta vad en ordinarie spelkväll + fika kostar. Per tillfälle!!

30 Trivsel är nyckeln De flesta som går kurs söker sysselsättning de behöver nödvändigtvis inte bli bridgespelare. Detta är fundamentalt och viktigt att komma ihåg. Ju mindre de är intresserade av själva spelet desto viktigare blir allt runtomkring. De vill fika (gott) De vill ha trevligt De vill ha bra service Prata strunt tillsammans Psykolog? Du är såmycket mer än bara bridgelärare -vän -kompis -psykolog -kurator - kaffekokare -städare -ståupp komiker -med mera Fyra viktiga delar för att lyckas. 1. Skydda sina elever 2. Learning by doing inte resultatinriktad i första hand. 3. Gåfram i egen takt lugnt tempo 4. Man får förmånen att förstå vad som händer

31 Nu är det dags lycka till! Du har nu fått lära dig att: 1. rekrytera elever, 2. genomföra kursen, 3. få eleverna från kursen till klubben. Vår förhoppning är att du nu har tillräckligt med kunskap att börja agera i din nya roll! Du är livsviktig för klubbens framtida utveckling!

Talarmanus för Surfa Lugnts föreläsning 40 minuter om ungas nätvardag

Talarmanus för Surfa Lugnts föreläsning 40 minuter om ungas nätvardag Talarmanus för Surfa Lugnts föreläsning 40 minuter om ungas nätvardag Du kan välja att följa det ordagrant, eller använda det som stöd och/eller som inspiration. Manuset är uppdelat per bild i presentationen.

Läs mer

Att engagera vuxna. Från idé till verklighet

Att engagera vuxna. Från idé till verklighet Att engagera vuxna Från idé till verklighet Att engagera vuxna Från idé till verklighet Att engagera vuxna Från idé till verklighet Inledning Välkommen till Att engagera vuxna från idé till verklighet.

Läs mer

DIN EGEN MAKT FÖRORD INNEHÅLL

DIN EGEN MAKT FÖRORD INNEHÅLL DIN EGEN MAKT En satsning från Nationell Psykiatrisamordning Utgiven av NSPH Nationell Samverkan för Psykisk Hälsa. www.nsph.se Din egen makt Författare: Maria Nyström Agback Utgiven av: NSPH, Nationell

Läs mer

Förenings. NF-aren. Teater. UNF-träf. UNF-resa. boken. Värva PLANERA VERKSAMHET. Ett studiematerial om att planera bra verksamhet i UNF

Förenings. NF-aren. Teater. UNF-träf. UNF-resa. boken. Värva PLANERA VERKSAMHET. Ett studiematerial om att planera bra verksamhet i UNF R E T TE 7 I V I KT A 2 1 f UNF-träf 8 4 Förenings boken 3 10enings- 9 Värva f UNF-träf 22 Värva 29 18 17 16 15 11 För boken 23 30 6 5 25 24enings- NF-aren U n e r a UNF- 12 Teater 14 13 20 19 26 27 21

Läs mer

Metodhäfte: Rekrytera barn

Metodhäfte: Rekrytera barn Metodhäfte: Rekrytera barn Innehållsförteckning Rekryteringsworkshop 4 Del 1 4 Inspirationsmingel 4 Varför ska vi växa 4 Drömkåren 5 Framgångsrikt 5 Del 2 Nulägesanalys Framtida rekrytering Rekryteringscykel

Läs mer

Processledar manual. Landsbygd 2.0

Processledar manual. Landsbygd 2.0 Processledar manual Landsbygd 2.0 Inledning och tips Bilda grupper Börja med att placera deltagarna i grupper om ca 5-8 personer i varje. De som kommer från samma ort ska vara i samma grupp eftersom det

Läs mer

Tips & trix för dig som ska starta eget

Tips & trix för dig som ska starta eget Tips & trix för dig som ska starta eget *************************************************************************************************** Innehållsförteckning ****************************************************************************************************

Läs mer

Svenska Scoutrådet. Utveckla, rekrytera, behålla. Framgångsfaktorer. Tillsammans. Vänligt mottagande. Ställ frågan

Svenska Scoutrådet. Utveckla, rekrytera, behålla. Framgångsfaktorer. Tillsammans. Vänligt mottagande. Ställ frågan Svenska Scoutrådet Utveckla, rekrytera, behålla Framgångsfaktorer Tillsammans Vänligt mottagande Ställ frågan 1 Plattform för medlemsutvecklingsarbete; Utveckla, rekrytera och behålla Detta är Scouternas

Läs mer

KURSHANDLEDNING RÖD AKTIVITETSLEDARE

KURSHANDLEDNING RÖD AKTIVITETSLEDARE KURSHANDLEDNING RÖD AKTIVITETSLEDARE Kursbeskrivning Kursen är framtagen för personer mellan 16-18 år som vill lära sig praktiskt ledarskap. Kursen ska innefatta vissa röda delar ut boken Unga leder unga.

Läs mer

ST, 2006. Produktion: STs informationsenhet. Tryck: EO Grafiska, augusti 2006. Upplaga: 5 000 ex. Beställ fler exemplar genom ST Förlag.

ST, 2006. Produktion: STs informationsenhet. Tryck: EO Grafiska, augusti 2006. Upplaga: 5 000 ex. Beställ fler exemplar genom ST Förlag. Möten som engagerar ST, 2006. Produktion: STs informationsenhet. Tryck: EO Grafiska, augusti 2006. Upplaga: 5 000 ex. Beställ fler exemplar genom ST Förlag. Tfn: 08-790 52 37. E-post: bestall@st.org. Fax:

Läs mer

STARTA FÖRENING. Ett studiematerial om att starta UNF-förening

STARTA FÖRENING. Ett studiematerial om att starta UNF-förening STARTA FÖRENING Ett studiematerial om att starta UNF-förening STARTA FÖRENING ETT STUDIEMATERIAL OM ATT STARTA UNF-FÖRENING Ungdomens Nykterhetsförbund 2011 Text och utformning: Jim Gustafsson STARTA FÖRENING

Läs mer

Planera mötet. Checklista

Planera mötet. Checklista Engagerande MÖTEN 2 Engagerande möten Engagerade medlemmar som deltar aktivt i diskussioner och beslut är viktigt för ett framgångsrikt fackligt arbete. En av dina uppgifter som förtroendevald är att se

Läs mer

Innehåll KURSHANDLEDNING BAS BLÅ

Innehåll KURSHANDLEDNING BAS BLÅ KURSHANDLEDNING BAS BLÅ Kursbeskrivning Kursen är framtagen för ungdomar mellan 13-16 år som vill lära sig leda andra och få kunskap om hur en idrottsförening fungerar. Kursen ska innefatta alla blå delar

Läs mer

INNEHÅLL. A f f ä r s g u i d e n

INNEHÅLL. A f f ä r s g u i d e n Affärsguiden 1 INNEHÅLL VÄLKOMMEN...2 VILKEN TYP AV VERKSAMHET VILL DU HA?...3 HUR JOBBAR VI?...5 LANSERA VERKSAMHETEN...7 BYGG EN SOLID VERKSAMHET...9 REKRYTERING... 17 PROSPECTS... 21 SKAPA INTRESSE...

Läs mer

Introduktion 2. Varför inflytande för barn och unga? 3. Barnkonventionen 5. Definition av begrepp 7

Introduktion 2. Varför inflytande för barn och unga? 3. Barnkonventionen 5. Definition av begrepp 7 Innehållsförteckning Introduktion 2 Varför inflytande för barn och unga? 3 Barnkonventionen 5 Definition av begrepp 7 Deltagande/delaktighet 7 Inflytande 8 Normer 8 Makt 9 Åldersmaktsordning 10 Olika nivåer

Läs mer

Bygg ett konvent som inte kraschar

Bygg ett konvent som inte kraschar Bygg ett konvent som inte kraschar En trevlig manual i att arrangera konvent skriven av arrangörerna till lajvkonventet Prolog 2009 Innehåll Introduktion 3 Börja här 4 Praktiskt 5 Program 7 Ekonomi 9 Marknadsföring

Läs mer

Studieverkstaden om. Muntlig presentation. Tips om att förbereda och framföra Råd om nervositet och rampfeber. Studieverkstaden

Studieverkstaden om. Muntlig presentation. Tips om att förbereda och framföra Råd om nervositet och rampfeber. Studieverkstaden om Muntlig presentation Tips om att förbereda och framföra Råd om nervositet och rampfeber Studieverkstaden Inledning I din utbildning ingår troligen muntliga redovisningar och presentationer. Här har

Läs mer

VALFAKTAHÄFTE NR2 PROFIL OCH RETORIK

VALFAKTAHÄFTE NR2 PROFIL OCH RETORIK VALFAKTAHÄFTE NR2 PROFIL OCH RETORIK INLEDNING Under valrörelsen kommer vi i högre utsträckning än annars att sitta i debatter och hålla klasspressar (klassrumspresentationer). Många kommer under valrörelsen

Läs mer

Arbeta i projektform ARBETA I PROJEKTFORM 5.1. Version 1.0

Arbeta i projektform ARBETA I PROJEKTFORM 5.1. Version 1.0 ARBETA I PROJEKTFORM 5 5.1 INNEHÅLLSFÖRTECKNING Inledning sid 3 5.1 Behovsanalys tänk nytt sid 4 5.2 En början och ett slut projektets liv sid 5 5.3 Vart ska vi och varför mål och syfte sid 6 5.4 Ett arbetssätt

Läs mer

Vad gör du om trots allt större lokal krävs? Vem ordnar/hyr lokalen? Vem ansvarar för att lösa t.ex. dubbelbokningar? Ta reda på detta innan.

Vad gör du om trots allt större lokal krävs? Vem ordnar/hyr lokalen? Vem ansvarar för att lösa t.ex. dubbelbokningar? Ta reda på detta innan. 1 Nybörjarkurser Materialet är sammanställt av Helle Bernhed, Marie Tjörnhed, Marianne Hjelm, redigerat 2007-09-16 av arbetsgruppen för klubbhandboken. Originaldokumentet finns att hämta på www.squaredans.se.

Läs mer

3 Lathund Rixhajk LATHUND RIXHAJK

3 Lathund Rixhajk LATHUND RIXHAJK LATHUND RIXHAJK SPÄNNANDE PROJEKT Rixhajken är ett av de få seniorscoutarrangemangen som återkommer varje år, därför är det extra kul om seniorscouterna kommer ihåg just Er hajk. Det ska vara roligt att

Läs mer

Ung Företagsamhets Rådgivarguide

Ung Företagsamhets Rådgivarguide Ung Företagsamhets Rådgivarguide Året som Rådgivare Vi vill börja med att tacka dig för den tid och det engagemang som du väljer att lägga som rådgivare åt ett nystartat UF-företag. I utbyte lovar vi ett

Läs mer

Marknadsföring på internet suger...

Marknadsföring på internet suger... Marknadsföring på internet suger... så varför inte ta den mest uppenbara vägen till fler kunder? Skriven av: Jesper Lindén affärscoach, författare, talare och marknadsförare på internet Om ungefär 10 min

Läs mer

Marknadsföring för nyföretagare

Marknadsföring för nyföretagare Marknadsföring för nyföretagare www.verksamt.se Innehåll Marknadsföring för nyföretagare 3 Lär dig branschen 4 Gör en marknadsundersökning 5 Ta reda på vad kunderna vill ha Vad gör konkurrenterna? Att

Läs mer

Övning: 4- Hörn Tidsåtgång: ca 10-45 min. www.ens2000.se

Övning: 4- Hörn Tidsåtgång: ca 10-45 min. www.ens2000.se VÄRDERINGSÖVNINGAR Värderingsövningar är ett pedagogiskt sätt att träna sig i att stå för en åsikt och ett bra sätt att inleda samtal i frågor som saknar givna svar. Deltagarna ges tillfälle att tänka

Läs mer

WEBB365.SE. Hur skriver man sökmotoroptimerade texter

WEBB365.SE. Hur skriver man sökmotoroptimerade texter Hur skriver man sökmotoroptimerade texter Introduktion Det finns mycket man kan göra för att lyckas på nätet och att skriva sökmotoroptimerade texter är definitivt en av de viktigare. I korta ordalag kan

Läs mer

Marknadsföring för nyföretagare

Marknadsföring för nyföretagare Marknadsföring för nyföretagare Innehåll Marknadsföring för nyföretagare 3 Lär dig branschen 4 Gör en marknadsundersökning 5 Ta reda på vad kunderna vill ha Vad gör konkurrenterna? Att göra en marknadsplan

Läs mer

Volontärrekrytering. Behovsanalys, uppdragsbeskrivning och kravprofil - din GPS i volontärsamordningsdjungeln

Volontärrekrytering. Behovsanalys, uppdragsbeskrivning och kravprofil - din GPS i volontärsamordningsdjungeln En skrift om hur vi involverar fler i vår verksamhet Volontärrekrytering - din GPS i volontärsamordningsdjungeln 2 Inledning Den ideella kraften är stor. Faktiskt så stor att den kan omräknas till cirka

Läs mer

Handboken för sociala entrepenörer. Entrepenörshandboken 3.6.indd 1 2013-09-06 14:40

Handboken för sociala entrepenörer. Entrepenörshandboken 3.6.indd 1 2013-09-06 14:40 0 Handboken för sociala entrepenörer Entrepenörshandboken 3.6.indd 1 2013-09-06 14:40 Hejsan, Det du håller i din hand är en handbok i att driva projekt. Boken är framtagen inom Röda Korsets Ungdomsförbunds

Läs mer

En skrift från Svenskt Näringsliv för dig som praoar eller praktiserar

En skrift från Svenskt Näringsliv för dig som praoar eller praktiserar En skrift från Svenskt Näringsliv för dig som praoar eller praktiserar Innehållsförteckning 1 03. 04. 07. Din möjlighet Fyra elever, fyra upplevelser Vad vill du göra? 2 08. 08. 11. 12. 13. 16. Inför din

Läs mer