Workshop: nyanlända och kollektivtrafik

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Workshop: nyanlända och kollektivtrafik"

Transkript

1 Workshop: nyanlända och kollektivtrafik Sveriges Kommuner och Landsting 19 september 2016 Dagen inleddes med ett välkomnande och en presentation av SKL. Migrationsverket, Arbetsförmedlingen och Länsstyrelserna presenterade sedan sina verksamheter och de utmaningar som finns kring dagens ämne. Workshopens deltagare var indelade i fem grupper med fem till sju medlemmar i varje grupp. Matthias Samuelsson från Gullers Grupp presenterade dagens upplägg och spelregler. Workshopen berörde två huvudfrågor: Hur komma till rätta med brist eller avsaknad på tillräcklig kollektivtrafik till och från anläggningsboende eller motsvarande Hur kunna erbjuda kollektivtrafikbiljetter för asylsökande och nyanlända FÖRSTA PASSET: SITUATION OCH BEHOV Gruppmedlemmarna fick först beskriva situationen och behovet utifrån deras professionella perspektiv. Efter egen reflektion och vittnesmål i respektive grupper presenterades det man diskuterat i helgrupp. Gruppen fick också skriva ned sina tankar. Grupp 4

2 Muntlig presentation Situation: Gruppen lyfte problem med biljetter så som de regler som styr biljettförsäljning, problem med finansiering och möjligheter till betalning. Andra problem som gruppen påpekade var avsaknad av kollektivtrafik, att det är svårt att etablera långsiktig trafik, problem i befintlig kollektivtrafik och bristfällig information om boendeetableringar. Behov: Det krävs långsiktig planering. Olika samhällsaktörer behöver samarbeta. Det behövs också information på rätt språk. Gruppen lyfte även att det inte bara ska se till kostnader utan också se kommande satsningar som investering. Om grupparbetet: En gruppmedlem sa vi har ju olika förutsättningar. Vi såg väl samma bild men har olika erfarenheter utav hur stora frågorna är. Samma situation fast på olika sätt. Grupp 3 Muntlig presentation Situation: Gruppen tog upp problem med otillgänglig kollektivtrafik, att det är dyrt att resa och att felaktigt använda färdbevis skapar negativa kulturer på fordon. Behov: Gratis resande behövs. Information: Hur ska nyttjande av kollektivtrafik gå till? Om grupparbetet: Gruppen sa sig ha olika perspektiv. Förutsättningarna var snarlika men perspektiven var olika.

3 Grupp 5 Muntlig presentation Situation: Gruppen tog upp problem så som att det är svårt att planera trafiken då kartan ändras, att det är dolt för kommunerna vart man bor någonstans, att biljettkostnaderna ofta är 100% av dagsinkomsten och busschaufförer får ta diskussioner. Behov: Gruppen menade att det behövs tydliga riktlinjer. Vad gäller i olika boenden? Politiskt är det viktigt att om man säger att flyktingar är en prio-målgrupp då måste man som politiker stå upp för det och kommunicera ut det. Behov av tydliga riktlinjer och det måste kommuniceras ut varför. Om grupparbetet: gruppmedlemmarna hade liknande syn på situation och behov. En medlem sa att det var kul med positiva bilder och erfarenheter i gruppen.

4 Grupp 1 Muntlig presentation Situation: Gruppen kände igen mycket av det som redan sagts. Det finns problem med att kollektivtrafiken är obefintlig på vissa ställen. Asylsökande saknar nätverk vilket gör det svårt för dem. Brister i samverkansform mellan aktörer som kan samverka. Gruppen påpekade att situationen är ansträngd hos förare vilket skapar en ansträngd arbetsmiljö för förare och andra. Brister på information när det gäller kollektivtrafik och brister på tekniska lösningar. Behov: Gruppen menade att aktörer ska utöka samverkan och utbytet av goda exempel från erfarenheter. Det behövs informationsinsatser på olika kulturer och språk. Enhetliga lösningar på biljetter. Det finns behov för förändring i kommande trafikprogram.

5 Grupp 2 Muntlig presentation Situation: Gruppen lyfte dåliga planeringsförutsättningar, framförallt till anläggningsboenden. Kommunikation kanske finns men inte info om betalning. Brist på möjlighet att använda kreditkort etc. Hårt belastade linjer. Utbudet är många gånger inte anpassat. Långa resvägar. Komplex situation med olika trafikslag med olika regler. Behov: Gruppen menade att det behövs goda, bättre och rimliga planeringsförutsättningar. Det behövs även fungerande betallösningar. Olika grupper kanske har olika behov inom sig. Bosättning utifrån transportbehov eller förutsättningar för kollektivtrafik. Gruppen ställer frågan att om man har matchningar på arbetsplatsen, hur kopplar man då kollektivtrafiken till det? Ska boende planeras så man har tillgång till sin sektor? Efter första passet framhöll SKL att bilden de har till viss del stämmer överens med bilden grupperna uppgett. Frågan om olika sätt att betala på har dock inte uppkommit så mycket innan enligt SKL men att detta verkar vara ett viktigt problem. Ett gott exempel Deltagare från Tingsryd kommun berättade om arbetet i en utav deras orter. De har där haft mottagande väldigt länge, kanske år, och de har byggt upp ett system som fungerar. De arbetar tillsammans med Migrationsverket i Alvesta och i hela Kronobergs län jobbar de olika instanserna väldigt nära. Ett exempel är att en informatör kommer till SFI-undervisningar och berättar om hur kollektivtrafiken fungerar. Deltagaren påpekar att det krävs att vi jobbar ihop, att det gäller att bygga på där det behövs och att alla

6 instanser måste vara väldigt tätt kopplade. Det finns många aspekter att ta in, så som kulturskillnader. Deltagaren tillade att det är en jätteutmaning, men en rolig utmaning där det krävs att vi tänker tillsammans. Det är roligt att utmana sådant som inte går för det går! ANDRA PASSET: DET ÖNSKADE LÄGET/VISIONEN Grupperna utgick här från deras gemensamma bild av situation och behov. Utifrån dem fick de resonera kring relevanta strävansmål. Medlemmarna fick ange mål på kort sikt (inom 12 månader) och lång sikt (mer än 12 månader). Efter diskussion i grupp redovisades målen i helgrupp. Även här skrevs tankar ned. Angående grupparbetets tåg så påpekade en deltagare att de här var tvungna att vara mer överens. En insikt lyftes var att de kanske är lite begränsade för att de vet hur verkligheten ser ut: Det begränsar oss att vi vet alla begränsningar. Grupp 5 Muntlig presentation Kort sikt: Gruppen anförde att det behövs någon form av samsyn i landet rörande biljetter och färdbevis för asylsökande. Nu är det splittrat runt om i landet. Det behövs någon form av nyetablering och möjlighet att planera. Gruppen lyfte också att upphandlingsregler måste ses över. Det borde också ges information om kollektivtrafik på SFI eller annat ställe där de ses. Bra att ge information i grupp. Lång sikt: Gruppen nämnde även här upphandlingsreglerna. De lyfte också att det borde kunna utredas om kollektivtrafik kan fungera som väg till integration.

7 Grupp 4 Muntlig presentation Kort sikt: Gruppen anförde att det finns behov av att etablera eller utveckla befintliga samverkansformer och behov av boende kopplat till kollektivtrafik och biljettlösningar. Vidare tar gruppen upp att det behövs informationsinsatser om hur kollektivtrafik fungerar. Gruppen lyfte infosverige-sidan och påpekade att det där borde finnas korrekt information om kollektivtrafik. Lång sikt: Gruppen menade att vi behöver gå från särlösningar till behovsstyrda lösningar. Aktörer kan lära från exempel så som insatser i Norrbotten som satsar väldigt mycket på migrationsflyktingar. Hur gick diskussionen i gruppen? En deltagare nämnde att mycket behöver förändras snabbt och att denna övning var svårare. Gruppen lyfte att detta är ett tillfälle att tänka framåt men att vi måste tänka på att nästa topp med flyktingtillströmming kommer att komma. Viktigt att ta på vara det vi lärt oss nu och att det görs något relativt snabbt så att vi är bredda nästa gång. Gruppen menade att vi måste göra detta tillsammans och ta till vara på vad vi lärt oss.

8 Grupp 3 Muntlig presentation Gruppen hade funderat över om det är andra ställen än i bussen där dessa lösningar finns. De uppmanade att ta sig utanför boxen. Vad är bäst, botar vi symptom istället för sjukdom?.gruppen menade att i situationen nu finns det myndigheter som på varsitt håll gör så gott man kan. Men vi behöver större samverkan med ett övergripande mål för detta. Om ingen känner att man äger problemet så blir det inga långsiktiga lösningar. Gruppen påpekade att vi är flera aktörer men att vi saknar någon som har ett mandat att agera vidare. Det är väldigt många informationsmöten men för att något ska hända behövs mandat. Det är så många chefer man träffar men för lite människor som gör något/som möts. Vidare menade gruppen att om vi tycker och tror att integration och bra hälsa är att sträva efter så borde vi se resan som ett nödvändigt redskap att ta oss dit. Har vi denna utgångspunkt borde det inte vara ett problem att uppfylla målet: Vi ser resan som medel för att nå mål.

9 Grupp 2 Muntlig presentation Kort sikt: Gruppen tog upp att det behövs fungerande betallösningar som ska fungera för boende och andra. Det behövs också fler trafikslag i samverkan och likaså de kommersiella aktörerna (tex SJ). Vidare menade gruppen att en utökad dialog behövs med information till både förare och de boende samt mer anpassad trafik. Beroende på var man bor och vilken sysselsättning man ska hamna i behöver man anpassa kollektivtrafiken därefter. Gruppen lyfte att aktörer kanske ser saker och ting ur olika perspektiv och att det är viktigt att ha en gemensam målbild både i kort- och långsiktigt arbete. För att komma dit måste vi ha en dialog. Det behövs på lokal, regional och nationell nivå.

10 Grupp 1 Muntlig presentation Gruppen påpekade att det på både kort och lång sikt behövs förbättrad samverkan och att forum för samverkan behövs skapas och etableras. Gruppen lyfte att aktörerna nu är ganska klara på vilka som behöver prata med varandra. Informationsinsatser är en snabb, enkel och billig åtgärd. Genom praktikanter m.m. kan vi sätta folk i arbete. Gruppen menade att man ska nyttja tekniska kanaler och inte underskatta tekniken. En bra idé kan vara att spela in en kort film på modersmålet så här gör man när man går på ett fordon etc. Lång sikt: Gruppen lyfte behovet av tekniska lösningar, att det behövs en nationell grupp som kan hantera frågan samt juridiskt utrymme för mer flexibla lösningar. Gruppen menade att det är tråkigt när juridiken sätter stopp: om någon som kan vill köra en minibuss till och från fotbollsmatcher så ska den kunna göra det. Gruppen påpekade att det är viktigt med längre perspektiv och att inte bara se de korta lösningarna. Tankar under passet En deltagare lyfte att samarbetsformen som styr arbetet med ensamkommande barn kanske kunde vara en bra modell att arbeta efter. Deltagaren berättade att arbetet präglats av samverkan med SKL i flera år och att det konceptet kunde vara användbart. Temat hade varit gemensamt ansvar och samarbetet resulterade i olika projekt tillsammans. En viktig aspekt av det lyckade arbetet har varit att det funnits en samsyn i många delar vilket har underlättat processen i landet.

11 En annan deltagare tog upp ett exempel av informationsinsatser och påpekade att man kan göra mycket med små medel. Genom att ha praktikanter som är ute och informerar hur det går till och hur man använder kollektivtrafiken så får man ut information samtidigt som många kan påbörja en väg in i arbetslivet. Detta är ett bra koncept att kopiera. Deltagaren berättade att genom att använda sig av praktikanter har de redan fått in fyra i arbetslivet och en till är på väg. Dock är det fortfarande många de inte når, men det är ett steg på vägen. Deltagaren nämnde också ett gott exempel som kallades Bussjouren. Representanter från SKL påpekade att detta är en svår materia eftersom alla vill skapa en nationell målbild men att den samtidigt inte får gå i strid med självstyre och andra regler att förhålla sig till. SKL tog också upp vikten av att ha en asylsökandes behov i fokus. Det finns olika instanser med information men som asylsökande måste jag ha info från alla dessa källor. Kanske måste vi sammankoppla all info från alla instanser till ett ställe? TREDJE PASSET: ÅTGÄRDER OCH INITIATIV Grupperna skapade projektkort med färdiga idéer och förslag till lösningar. Efter att varje grupp för sig skapat ett antal projektkort presenterades de snabbt på namnnivå innan alla deltagare fick läsa igenom varandras förslag. På projektkorten uppgavs projektnamn, kort beskrivning, fokusområde, tänkta effekter, bedömning av effekt/ arbetsinsats, och parter för att säkerställa. Grupp 1 - två förslag

12 Grupp 2 - två förslag

13 Grupp 3 - två förslag

14 Grupp 4 - tre förslag

15

16 Grupp 5 - tre förslag

17 Reflektioner och frågor kring förslagen En reflektion var att många av förslagen bestod av projekt som redan var beprövade, och dessutom utav många diamanter liten kostnad men stor effekt. En deltagare uttryckte en oro över finansiering. Deltagaren lyfte att verkligheten ofta ser ut så att de har olika förutsättningar för att lösa problemen beroende utifrån vart man befinner sig geografiskt. Det ska inte vara region eller län som skapar begränsningarna. Oberoende hur stort mottagandet är så borde vi alla hjälpa varandra menar deltagaren. Det borde vara möjligt att ta ett nationellt ansvar och det måste finnas nationella lösningar. Hur ska vi kunna hjälpa varandra nationellt? Vi måste tänka alla tillsammans och inte bara lokalt. SKL tillade att det finns skattefinansiella lösningar och att de ska titta vidare på det. En insikt är att det har gjorts investeringar i anslutning till boenden som sen inte finns kvar längre hur gör man med det? Migrationsverket påpekade att det kommer ta ganska lång tid att få ihop alla instanser i arbetet kring frågan och att man kanske får satsa på en lösning runt år Verket lovade att återkoppla om utredningen kring Kalmarmodellen och hur utfallet har sett ut. Länsstyrelsen lyfte att de har ganska många regionala samverkansformer men att de efter denna dagen ser möjlighet till att bjuda in fler i forumen. De ska ta med sig att de finns många aktörer i frågan och att de ska bjuda in fler.

18 Arbetsförmedlingen menade att idén med att anställa praktikanter som informatörer är ett bra initiativ. Vidare lyfte myndigheten att dagen hade gett ett nytt fokus och att det kring en arbetssituation är viktigt att tänka på alla aspekter, så som transport. Att kunna ta sig till viktiga platser och tillfällen är en del av egenmakten. Man måste kunna påverka sin egen process: om man inte kan ta sig från sitt boende är det ju svårt att komma in i samhället. Vi har inte flera år på oss att fundera hur vi ska göra med bussarna. Det måste ändras snabbt. En deltagare ansåg att de enklare idéerna skulle kunna lösas ganska snabbt. Informationsfrågan till exempel, att information ska finnas tillgänglig på möten som Migrationsverket anordnar borde kunna ske snabbt. Att Länsstyrelsens har ett samordningsuppdrag är en annan punkt som kan utvecklas menade deltagaren. Deltagare från mottagarutredningen berättade att de under dagen främst har lyssnat och tagit till sig vad som sagts. De påpekar att de under våren märkt att frågan om kollektivtrafik och nyanlända uppkommit återkommande. Nu har de en större bild av vad det handlar om i praktiken och de har fått med sig mycket. Deltagare från Trafikverket menade att en del av de lösningar som uppkommit under dagen borde prövas omgående. De menar att det skulle vara intressant att initiera vissa idéer i de processer som finns nu och ställer frågan om det är en bra idé att testa utan att vi vet utfall. SKL SUMMERAR DAGEN SKL uppmuntrade deltagarna att ta vara på de kontakter de knutit under dagen och att fortsätta diskutera frågan. De påpekade också att vissa lösningar är mindre men att vissa kräver policy- och lagändring, och att vi ska jobba med alla frågor. SKL ville att deltagarna skulle ta med sig insikten att dessa resor är ett steg på vägen till ökad integration.

Kommittédirektiv. Dialog med kommuner om flyktingmottagande. Dir. 2008:16. Beslut vid regeringssammanträde den 14 februari 2008.

Kommittédirektiv. Dialog med kommuner om flyktingmottagande. Dir. 2008:16. Beslut vid regeringssammanträde den 14 februari 2008. Kommittédirektiv Dialog med kommuner om flyktingmottagande Dir. 2008:16 Beslut vid regeringssammanträde den 14 februari 2008. Sammanfattning av uppdraget En särskild utredare i form av en kontaktperson

Läs mer

Verksamhetsplan för Koordination Norrort 2015

Verksamhetsplan för Koordination Norrort 2015 Verksamhetsplan för Koordination Norrort 2015 Koordination Norrort ska vara en regional stödstruktur i frågor som rör mottagande av nyanlända inom norrortskommunerna. Målgrupp för kommunernas samverkan

Läs mer

Lokal överenskommelse om etablering och introduktion av vissa nyanlända invandrare i kommunerna Alvesta, Lessebo, Tingsryd, Uppvidinge och Växjö

Lokal överenskommelse om etablering och introduktion av vissa nyanlända invandrare i kommunerna Alvesta, Lessebo, Tingsryd, Uppvidinge och Växjö Lokal överenskommelse om etablering och introduktion av vissa nyanlända invandrare i kommunerna Alvesta, Lessebo, Tingsryd, Uppvidinge och Växjö (Dnr Af-2014/xxxxxx) Bakgrund Den lokala överenskommelsen

Läs mer

Folkbildarforum 22 november 2016

Folkbildarforum 22 november 2016 Folkbildarforum 22 november 2016 10 studieförbund 367 medlemsorganisationer 290 kommuner 160 avdelningar Antalet deltagare 2015 1 700 000 730 000 Studiecirklar Annan folkbildning Studieförbundens ekonomi

Läs mer

Samverkan och dialog. PROJEKTil. Styrande dokument Måldokument Direktiv. Sida 1 (7)

Samverkan och dialog. PROJEKTil. Styrande dokument Måldokument Direktiv. Sida 1 (7) Styrande dokument Måldokument Direktiv PROJEKTil Sida 1 (7) Samverkan och dialog Sida 2 (7) Samverkan och dialog... 1 1. Grundläggande information... 3 1.1 Bakgrund... 3 1.2 Verksamhetsstrategi... 4 2

Läs mer

Nyanländ i Småland. en dialogdag på temat etablering av nyanlända, den 30 september i Kalmar

Nyanländ i Småland. en dialogdag på temat etablering av nyanlända, den 30 september i Kalmar Dokumentation från konferensen Nyanländ i Småland en dialogdag på temat etablering av nyanlända, den 30 september i Kalmar Dagen arrangerades av Länsstyrelserna i Kalmar- Kronobergs- och Jönköpings län.

Läs mer

Chefoskopet i praktiken. Susanne Rådqvist Psykologpartners Organisation & Ledarskap Teamchef sydväst Leg. psykolog, organisationspsykolog

Chefoskopet i praktiken. Susanne Rådqvist Psykologpartners Organisation & Ledarskap Teamchef sydväst Leg. psykolog, organisationspsykolog Chefoskopet i praktiken Susanne Rådqvist Psykologpartners Organisation & Ledarskap Teamchef sydväst Leg. psykolog, organisationspsykolog Innehåll Bakgrund Process i praktiken Genomförande av Chefoskopet

Läs mer

Arbetsmarknads- och integrationsplan

Arbetsmarknads- och integrationsplan Arbetsmarknads- och integrationsplan 2019 2022 Antagen av: Kommunstyrelsen, 2018-11-28 126 Senast reviderad: ÄKF-nummer: Handläggare/författare: Martin Andaloussi, Näringsliv-, arbetsmarknad- och integrationschef

Läs mer

Resultat workshop. Båstad 29 maj Arbetsmarknad och etablering. Kommunförbundet Skåne

Resultat workshop. Båstad 29 maj Arbetsmarknad och etablering. Kommunförbundet Skåne Resultat workshop Båstad 29 maj Arbetsmarknad och etablering Kommunförbundet Skåne Besöksadress: Gasverksgatan 3A, Lund Postadress: Box 53, 221 00 Lund Webbadress: kfsk.se Telefon: 072-885 4700 Program

Läs mer

REGIONAL ANALYSGRUPP FÖR FLYKTINGSITUATIONEN

REGIONAL ANALYSGRUPP FÖR FLYKTINGSITUATIONEN REGIONAL ANALYSGRUPP FÖR FLYKTINGSITUATIONEN 2016-09-09 DAGORDNING Fika Inledning och presentation av deltagare Presentation av rapport Gemensam lägesbild Fortsatt arbete Lunch FLYKTINGSITUATIONEN I KRONOBERGS

Läs mer

Samhällsorientering i samverkan

Samhällsorientering i samverkan Samhällsorientering i samverkan Cecilia Gustafsson och Lisa Alm Spridningsseminarium den 8 december 2010 Samhällsorientering i samverkan Syfte Nyanlända flyktingar, skyddsbehövande med flera ska få tillgång

Läs mer

Strategisk regional överenskommelse (srök) för mottagning och etablering inom samhälls- och arbetslivet

Strategisk regional överenskommelse (srök) för mottagning och etablering inom samhälls- och arbetslivet Strategisk regional överenskommelse (srök) för mottagning och etablering inom samhälls- och arbetslivet Processorganisation - srök Styrgrupp Arbetsmarknadssamverkan Kronoberg (ASK) Länsstyrelsens integrationsteam

Läs mer

Resultat workshop. Lund 4 maj Samverkan idéburen sektor. Kommunförbundet Skåne

Resultat workshop. Lund 4 maj Samverkan idéburen sektor. Kommunförbundet Skåne Resultat workshop Lund 4 maj Samverkan idéburen sektor Kommunförbundet Skåne Besöksadress: Gasverksgatan 3A, Lund Postadress: Box 53, 221 00 Lund Webbadress: kfsk.se Telefon: 072-885 4700 Program 09.25

Läs mer

Motion om att underlätta integrationen genom avgiftsfria resor för asylsökande flyktingar i enlighet med Kalmarmodellen

Motion om att underlätta integrationen genom avgiftsfria resor för asylsökande flyktingar i enlighet med Kalmarmodellen TJÄNSTESKRIVELSE 1(3) Regionkontoret Regional utveckling, social hållbarhet Tamara Spiric Avdelningschef Datum Diarienummer 2017-03-03 RS160557 Regionstyrelsen Motion om att underlätta integrationen genom

Läs mer

REFERAT KOMMUNDELSSTÄMMA I MÖLNLYCKE 2015-10-20

REFERAT KOMMUNDELSSTÄMMA I MÖLNLYCKE 2015-10-20 1 REFERAT KOMMUNDELSSTÄMMA I MÖLNLYCKE 2015-10-20 Kommundelsstämman i Mölnlycke var välbesökt med drygt 50 engagerade medborgare. Stämman kom att handla mycket om Götalandsbanan och utvecklingen av centrum

Läs mer

Umeå Fritid presenterar erfarenheter ur projektet. In i Umeå INTEGRATION GENOM FÖRENINGSLIV

Umeå Fritid presenterar erfarenheter ur projektet. In i Umeå INTEGRATION GENOM FÖRENINGSLIV Umeå Fritid presenterar erfarenheter ur projektet In i Umeå INTEGRATION GENOM FÖRENINGSLIV Genom föreningar erbjuds nyanlända flyktingar och invandrare möjlighet till delaktighet i samhällslivet. Vi vinner

Läs mer

Kommunförbundet Skåne. Resultat Workshop. Eslöv 29 september 2017 Samverkan idéburen sektor

Kommunförbundet Skåne. Resultat Workshop. Eslöv 29 september 2017 Samverkan idéburen sektor Resultat Workshop Eslöv 29 september 2017 Samverkan idéburen sektor Besöksadress: Gasverksgatan 3A, Lund Postadress: Box 53, 221 00 Lund Webbadress: kfsk.se Telefon: 072-885 4700 Program 09.00 Inledning

Läs mer

Länsstyrelsen

Länsstyrelsen Länsstyrelsen 2013-10 10-1717 Länsstyrelserna ska i arbetet med att etablera nyanlända invandrare Medverka till att det finns beredskap hos kommunerna att ta emot nyanlända invandrare Överlägga och träffa

Läs mer

Utva rdering Torget Du besta mmer!

Utva rdering Torget Du besta mmer! 2013-12-17 Utva rdering Torget Du besta mmer! Sammanfattning Upplands Väsby kommun deltar tillsammans med tre andra kommuner i ett projekt om medborgarbudget som drivs av Sveriges Kommuner och Landsting

Läs mer

KUB-projektet. Kommunalt perspektiv i utvecklingen av bosättningsprocessen. KUB-projektet 1

KUB-projektet. Kommunalt perspektiv i utvecklingen av bosättningsprocessen. KUB-projektet 1 2012-06-20 Kommunalt perspektiv i utvecklingen av bosättningsprocessen 1 Regeringsuppdrag 2012 till myndigheterna Arbetsförmedlingen, Migrationsverket och länsstyrelserna ska i samråd med Sveriges kommuner

Läs mer

Överbryggande måltider i form av frukostmöten om psykisk ohälsa

Överbryggande måltider i form av frukostmöten om psykisk ohälsa Torild Ibsen, 0240-863 9 torild.ibsen@ludvika.se UPPDRAGSBESKRIVNING 207-08-3 (5) Projektnamn Överbryggande måltider i form av frukostmöten om psykisk ohälsa Ansökan om medel för 208 års överbryggande

Läs mer

Då vill jag även å SKL:s vägnar hälsa er alla varmt välkomna till arbetsmarknads- och näringslivsdagarna 2016!

Då vill jag även å SKL:s vägnar hälsa er alla varmt välkomna till arbetsmarknads- och näringslivsdagarna 2016! 1 Anförande Lena Micko SKL:s arbetsmarknads- och näringslivsdagar i Uppsala, 17 mars 2016 Plats: Uppsala Konsert och Kongress Tid: ca kl 10.10-10.35 (inkl Marlenes välkomsthälsning) ca 15 min Tack för

Läs mer

Migrationsverket tar över anvisningsansvaret Teamledare Tel:

Migrationsverket tar över anvisningsansvaret Teamledare Tel: Migrationsverket tar över anvisningsansvaret 2017 Elina Södring elina.sodring@migrationsverket.se Teamledare Tel: 010-203 69 09 Presentationen idag Bosättningslagen Migrationsverkets ansvar Årsplanering

Läs mer

Aktuellt inom Utbildning, Integration och Arbetsmarknad

Aktuellt inom Utbildning, Integration och Arbetsmarknad Aktuellt inom Utbildning, Integration och Arbetsmarknad Skolans digitalisering Nationell digitaliseringsstrategi för skolväsendet Tre fokusområden i strategin En skola i nu-och framtid med avseende på;

Läs mer

ESF-projekt Föredrag på FINSAM

ESF-projekt Föredrag på FINSAM Breddad rekrytering genom Attraktivare arbetsplats ESF-projekt 2017-2019 Föredrag på FINSAM Agenda Varför genomförs projektet? Problem, lösning och förväntad effekt Deltagare i projektet Hur vi gör Nuläget

Läs mer

Verksamhetsplan Etablering Södertörn godkänd av ledningsgruppen den 8 december 2017

Verksamhetsplan Etablering Södertörn godkänd av ledningsgruppen den 8 december 2017 Verksamhetsplan Etablering Södertörn 2018- godkänd av ledningsgruppen den 8 december 2017 1. Vad är Etablering Södertörn? Etablering Södertörn är ett samarbete mellan kommunerna Botkyrka, Haninge, Huddinge,

Läs mer

Fokus Yrkesutbildning VO

Fokus Yrkesutbildning VO Fokus Yrkesutbildning VO Genomförandeprojekt i den nationella utlysningen "Effektivare strukturer för en bättre Yrkesutbildning Språk och kommunikation Olga Orrit Mer information finns på: www.vo-college.se/esf

Läs mer

14 Yttrande över motion om att underlätta integration genom avgiftsfria resor för asylsökande flyktingar i enlighet med Kalmarmodellen

14 Yttrande över motion om att underlätta integration genom avgiftsfria resor för asylsökande flyktingar i enlighet med Kalmarmodellen 14 Yttrande över motion om att underlätta integration genom avgiftsfria resor för asylsökande flyktingar i enlighet med Kalmarmodellen Regionstyrelsen - Utdrag ur protokoll Sammanträdesdatum 2017-04-12

Läs mer

Verksamhetsplan 2013 Friluftsfrämjandet Region Öst

Verksamhetsplan 2013 Friluftsfrämjandet Region Öst Verksamhetsplan 2013 Friluftsfrämjandet Region Öst Innehållsförteckning Bakgrund Sid 3 Mission Sid 3 Vision Sid 3 Uppdrag Sid 3 Regionens övergripande ansvar Sid 4 Varumärkesutveckling och marknadsföring

Läs mer

Folkesundhed og partnerskaber Sundhet genom partnerskap

Folkesundhed og partnerskaber Sundhet genom partnerskap Folkesundhed og partnerskaber Sundhet genom partnerskap Sara Kollberg, Folkhälsomyndigheten, Sverige Elisabeth Skoog Garås, Sveriges Kommuner och Landsting Hur kom den till av vilka Vad är Mötesplatsen

Läs mer

Kommunförbundet Skåne. Resultat Workshop. Lund 28 augusti 2017 Organisation & samverkan

Kommunförbundet Skåne. Resultat Workshop. Lund 28 augusti 2017 Organisation & samverkan Resultat Workshop Lund 28 augusti 2017 Organisation & samverkan Besöksadress: Gasverksgatan 3A, Lund Postadress: Box 53, 221 00 Lund Webbadress: kfsk.se Telefon: 072-885 4700 Program 09.00 Inledning BOSS-teamet

Läs mer

Den 2 februari arrangerar Länsstyrelserna i Västmanland och Örebro den regionala konferensen Sverige tillsammans. Syftet

Den 2 februari arrangerar Länsstyrelserna i Västmanland och Örebro den regionala konferensen Sverige tillsammans. Syftet 2 februari 2016 Västmanlands län och Örebro län Regional konferens 2 februari Sverige tillsammans Den 2 februari arrangerar Länsstyrelserna i Västmanland och Örebro den regionala konferensen Sverige tillsammans.

Läs mer

Plan för samhällsorientering för nyanlända i Hjo kommun

Plan för samhällsorientering för nyanlända i Hjo kommun Plan för samhällsorientering för nyanlända i Hjo kommun Dokumenttyp Plan Fastställd/upprättad 2012-03-14 av Kommunstyrelsen 47 Senast reviderad 2015-06-03 av Kommunstyrelsen 118 Detta dokument gäller för

Läs mer

Dialogmöte Flyktingsituationen

Dialogmöte Flyktingsituationen Dialogmöte Flyktingsituationen 3 februari kl. 8.30 10.00 Sensus-salen, Studentgatan 2 i Malmö Bakgrund Händelseutvecklingen i samband med flyktingsituationen är omvälvande och har väckt ett enormt engagemang

Läs mer

Mobilearn Digitala lösningar för nyanlända

Mobilearn Digitala lösningar för nyanlända MOBILEARN Grundat år 2010 Används av 150+ kommuner FEBRUARI 2018 Mobilearn Digitala lösningar för nyanlända Arbetsmarknad, SO, SFI Urval av våra kunder: I samarbete med: Från IFAU 2017 - Men det huvudsakliga

Läs mer

Yrkande angående yrkande från V och MP om ensamkommande barn som fyller eller skrivs upp till 18 år

Yrkande angående yrkande från V och MP om ensamkommande barn som fyller eller skrivs upp till 18 år Yrkande (S) Kommunstyrelsen Yrkande angående yrkande från V och MP om ensamkommande barn som fyller eller skrivs upp till 18 år Frågan om situationen för de ensamkommande som blir vuxna, och därmed övergår

Läs mer

Rapport om ungdomsinflytande

Rapport om ungdomsinflytande Rapport om ungdomsinflytande På förbundsstämman 2009 uppdrogs åt Svenska Scoutförbundet styrelse att ta fram en rapport som visar hur ungdomsinflytandet fungerar idag. I rapporten har även tankar om hur

Läs mer

ENHETEN FÖR REGIONAL UTVECKLING. Avsiktsförklaring. om samverkan kring nyanlända flyktingars etablering

ENHETEN FÖR REGIONAL UTVECKLING. Avsiktsförklaring. om samverkan kring nyanlända flyktingars etablering ENHETEN FÖR REGIONAL UTVECKLING Avsiktsförklaring om samverkan kring nyanlända flyktingars etablering 1 Avsiktsförklaring om samverkan kring flyktingmottagning i Västmanlands län Kommunerna i Västmanlands

Läs mer

Centrala Älvstaden. Slutrapport till delegationen för Hållbara städer 2012-11-13

Centrala Älvstaden. Slutrapport till delegationen för Hållbara städer 2012-11-13 Centrala Älvstaden Slutrapport till delegationen för Hållbara städer 2012-11-13 sammanfattning Vision Älvstaden, antagen av kommunfullmäktige i Göteborg den 11 oktober 2011. Se bilaga. Vision Älvstaden

Läs mer

Nyanländ kompetens. Ett samverkansprojekt mellan Mora, Orsa och Älvdalens kommuner, Högskolan Dalarna och Arbetsförmedlingen.

Nyanländ kompetens. Ett samverkansprojekt mellan Mora, Orsa och Älvdalens kommuner, Högskolan Dalarna och Arbetsförmedlingen. Nyanländ kompetens Ett samverkansprojekt mellan Mora, Orsa och Älvdalens kommuner, Högskolan Dalarna och Arbetsförmedlingen Introduktion Innehåll 1 Inledning... 1 2 Bakgrund... 1 3 Syfte & mål... 2 4 Nyanländ

Läs mer

Nyanländ kompetens. Ett samverkansprojekt mellan Mora, Orsa och Älvdalens kommuner, Högskolan Dalarna och Arbetsförmedlingen.

Nyanländ kompetens. Ett samverkansprojekt mellan Mora, Orsa och Älvdalens kommuner, Högskolan Dalarna och Arbetsförmedlingen. Nyanländ kompetens Ett samverkansprojekt mellan Mora, Orsa och Älvdalens kommuner, Högskolan Dalarna och Arbetsförmedlingen Handbok Mässa Innehåll 1 Inledning... 1 2 Syfte och mål... 1 3 Förberedelser...

Läs mer

Innanförskapsakademin - Att förebygga utanförskap genom sociala investeringar

Innanförskapsakademin - Att förebygga utanförskap genom sociala investeringar Innanförskapsakademin - Att förebygga utanförskap genom sociala investeringar Film om Innanförskapsakademin Innanförskapsakademin: Utvecklingsprogram: Förebygga utanförskap. Nyanlända och arbetssökande

Läs mer

Dialogen går vidare. Utvärdering av samhällsinformation till nyanlända. GÖTEBORGSREGIONENS KOMMUNALFÖRBUND

Dialogen går vidare. Utvärdering av samhällsinformation till nyanlända.   GÖTEBORGSREGIONENS KOMMUNALFÖRBUND Dialogen går vidare Utvärdering av samhällsinformation till nyanlända Huvudfrågeställningar Vilka förändringar har genomförts i relation till de förbättringsområden som identifierades vid utvärderingen

Läs mer

Modell för långsiktig samverkan mellan regional och nationell nivå för lokal nytta

Modell för långsiktig samverkan mellan regional och nationell nivå för lokal nytta Modell för långsiktig samverkan mellan regional och nationell nivå för lokal nytta Möte med Socialchefer i GR 30/11 2017 (Camilla Wiberg, Socialstyrelsen och ) Anneli Jäderland, Sveriges kommuner och Landsting

Läs mer

Mångfald & integration

Mångfald & integration Mångfald & integration Öka kunskapen om mångfaldens betydelse för tillväxt och ekonomisk lönsamhet Nätverk Utbyta erfarenheter om metoder och aktiviteter för integration Nätverk Kartlägga nuläget i Norrbotten

Läs mer

Dokumentation workshop Reglab Fysisk planering 26 oktober 2016

Dokumentation workshop Reglab Fysisk planering 26 oktober 2016 Dokumentation workshop Reglab Fysisk planering 26 oktober 2016 REGLAB = Regional utveckling Lärande, analys, benchmarking Vi möts Vi lär Vi gör Medlemmarnas behov styr! Reglabs medlemmar Region Dalarna

Läs mer

ANSÖKAN medel för insatser med stöd av ersättning enligt förordningen (2010:1122) beredskap och kapacitet samt regional samverkan

ANSÖKAN medel för insatser med stöd av ersättning enligt förordningen (2010:1122) beredskap och kapacitet samt regional samverkan ANSÖKAN 2014 37-medel för insatser med stöd av ersättning enligt förordningen (2010:1122) beredskap och kapacitet samt regional samverkan För information och tips om hur ansökan ska fyllas i; se Vägledning

Läs mer

Bilaga 1. Sammanställning av enkätundersökning till samtliga länsstyrelser

Bilaga 1. Sammanställning av enkätundersökning till samtliga länsstyrelser bilaga till granskningsrapport dnr: 31-2013-0659 rir 2014:15 Bilaga 1. Sammanställning av enkätundersökning till samtliga länsstyrelser Nyanländ i Sverige Effektiva insatser för ett snabbt mottagande?

Läs mer

SAMHANDLING PÅ RIKTIGT

SAMHANDLING PÅ RIKTIGT SAMHANDLING PÅ RIKTIGT FREDAGSAKADEMIN 22 APRIL 2016 CAJalma AB Christina Johannesson Var det bättre förr? Resan - uppåt, nedåt, utåt Utbildningsnivå Digital kunskap Vilja till entreprenörskap EU Globalt

Läs mer

1. Bakgrund och planering... 2. 2. Deltagare... 3. 3. Rumäniens mottagande av kvotflyktingar... 4

1. Bakgrund och planering... 2. 2. Deltagare... 3. 3. Rumäniens mottagande av kvotflyktingar... 4 Innehåll 1. Bakgrund och planering... 2 2. Deltagare... 3 3. Rumäniens mottagande av kvotflyktingar... 4 4. Gävleborgs besök i Rumänien för genomförandet av en utbildningsinsats... 5 5. Reflektioner...

Läs mer

Breddad rekrytering genom attraktiva arbetsplatser

Breddad rekrytering genom attraktiva arbetsplatser Breddad rekrytering genom attraktiva arbetsplatser Falu kommun ESF-projekt 2017-2020 Karin Rosenberg 023-87915 23 november 2017 29 Bakgrund till projektet Kompetensförsörjning i välfärden Kvalitetsbrister

Läs mer

Överenskommelser med kommuner och landsting. Anna Nöjd

Överenskommelser med kommuner och landsting. Anna Nöjd Överenskommelser med kommuner och landsting Anna Nöjd 2018-11-31 Överenskommelser kommuner Krisberedskap Krisberedskap Civilt försvar 2018-2020 Krisberedskap 2019-2022 Civilt försvar 2004 2013 2018 2019

Läs mer

Medborgardialogen i Berga Statistik & Utredningar Erik Nygårds

Medborgardialogen i Berga Statistik & Utredningar Erik Nygårds Medborgardialogen i Berga Statistik & Utredningar Erik Nygårds 2018-05-15 Linköpings kommun linkoping.se Innehåll 1. Inledning 3 2. Tillit till kommunen 4 3. Upplevelser av processen 5 4. Dialogmötenas

Läs mer

För levande orter och livfulla städer! Inger Alfredsson Nationell samordnare Marlene Hassel BID-Manager

För levande orter och livfulla städer! Inger Alfredsson Nationell samordnare Marlene Hassel BID-Manager För levande orter och livfulla städer! Inger Alfredsson Nationell samordnare Marlene Hassel BID-Manager 3 Inger Alfredsson Nationell samordnare Marlene Hassel BID-Manager VÅR ORGANISATION Ett unikt

Läs mer

DNR: projektnamn projektägare Kort beskrivning #8 Hela

DNR: projektnamn projektägare Kort beskrivning #8 Hela DNR: 181566 projektnamn projektägare Kort beskrivning #8 Hela Rädda Barnen Helsingborg Helsingborg Vi vill tillsammans långsiktigt medskapa så att alla helsingborgare upplever att de har en hållbar livssituation

Läs mer

SAMVERKAN SKOLA-ARBETSLIV

SAMVERKAN SKOLA-ARBETSLIV VARFÖR samverkan? Idag kan vi vittna om en relativt hög ungdomsarbetslöshet i åldrarna 18-25 år. Vi har en stor andel elever som inte fullföljer sina gymnasiestudier eller går ut med ett fullständigt gymnasiebetyg.

Läs mer

VÄLKOMNA! NÄTVERKSKUNSKAP OCH SAMVERKANSPROJEKT WORKSHOP

VÄLKOMNA! NÄTVERKSKUNSKAP OCH SAMVERKANSPROJEKT WORKSHOP VÄLKOMNA! NÄTVERKSKUNSKAP OCH SAMVERKANSPROJEKT WORKSHOP Om Länka Consulting Tider och innehåll 9.00 Start Check in Föreläsning inspiration Workshop Reflektion Check ut 10.45 Avslut Check in Vad hände

Läs mer

Strategi för Agenda 2030 i Väst,

Strategi för Agenda 2030 i Väst, Partnerskap för genomförande av de Globala målen i Västsverige Detta dokument tar sin utgångspunkt i visionen om ett Västsverige som är i framkant i partnerskap för genomförande av de Globala målen, och

Läs mer

Verksamhet som ska bedrivas i samverkan (bilaga 3)

Verksamhet som ska bedrivas i samverkan (bilaga 3) Verksamhet som ska bedrivas i samverkan (bilaga 3) Samverkan mellan Älmhults kommun och Arbetsförmedlingen i Älmhult Målgruppen unga i åldern 16-24 år som står utanför arbetsmarknaden är varierad med en

Läs mer

Förberedande projekt inom temat Framtidens välfärd Fokus vård och omsorg Kompetensförsörjning inom välfärdssektorn 2015-12-01 2016-06-30

Förberedande projekt inom temat Framtidens välfärd Fokus vård och omsorg Kompetensförsörjning inom välfärdssektorn 2015-12-01 2016-06-30 Förberedande projekt inom temat Framtidens välfärd Fokus vård och omsorg Kompetensförsörjning inom välfärdssektorn 2015-12-01 2016-06-30 Backspegel.. Inriktningsbeslut fattat av VO-College styrelse i maj

Läs mer

Lokal överenskommelse om nyanländas introduktion i Dorotea

Lokal överenskommelse om nyanländas introduktion i Dorotea Sida: 1 av 9 Dnr: : Lokal överenskommelse om nyanländas introduktion i Dorotea 1. Inledning och syfte. En lokal överenskommelse om nyanländas etablering ska i första hand tydliggöra uppdrag, sfördelning,

Läs mer

Frivillig i Gävleborg Integration i samverkan med civilsamhället

Frivillig i Gävleborg Integration i samverkan med civilsamhället Frivillig i Gävleborg Integration i samverkan med civilsamhället Om Frivillig i Gävleborg Paragraf 37a Insatser för att stärka och utveckla verksamhet med flyktingguider och familjekontakter Förordning

Läs mer

NORSJÖ KOMMUN 1 (5) Förstudie till projektet INLAND. Bakgrund och idé till förstudie

NORSJÖ KOMMUN 1 (5) Förstudie till projektet INLAND. Bakgrund och idé till förstudie 1 (5) Förstudie till projektet INLAND Bakgrund och idé till förstudie Norsjö, Malå, Arvidsjaur, Vilhelmina och Dorotea är fem mindre kommuner i Västerbottens inland. Kommunerna är alla typiska glesbygdskommuner

Läs mer

Plattform för välfärdsfrågor

Plattform för välfärdsfrågor Plattform för välfärdsfrågor Den 4 maj 2017 samlades ett trettiotal aktörer från Kalmar och Kronobergs län samt Linnéuniversitetet för att diskutera hur samverkan mellan samhällsaktörer och universitetet

Läs mer

Rapport: Organisationsutveckling för en starkare besöksnäring på Värmdö

Rapport: Organisationsutveckling för en starkare besöksnäring på Värmdö Rapport: Organisationsutveckling för en starkare besöksnäring på Värmdö Uppdrag Se över hur det lokala besöksnäringssamarbetet för Värmdö bör organiseras För att skapa lokalt engagemang och mervärde åt

Läs mer

Projektbeskrivning. Projektets namn. Sammanfattande projektbeskrivning. Bakgrundsbeskrivning. Lokala servicepunkter på skånska landsbygden

Projektbeskrivning. Projektets namn. Sammanfattande projektbeskrivning. Bakgrundsbeskrivning. Lokala servicepunkter på skånska landsbygden Projektbeskrivning Projektets namn Lokala servicepunkter på skånska landsbygden Sammanfattande projektbeskrivning Syftet med projektet är att genom innovativa metoder och samverkansformer mellan ideell,

Läs mer

Mottagande av nyanlända

Mottagande av nyanlända Mottagande av nyanlända Länsstyrelsen i Västra Götalands län - Samhällsavdelningen Anneli Assmundson Bjerde Oskar Johansson Integrationsutvecklare Integrationsutvecklare anneli.assmundson.bjerde@lansstyrelsen.se

Läs mer

Positionspapper om utbildning i svenska för nyanlända vuxna

Positionspapper om utbildning i svenska för nyanlända vuxna POSITIONSPAPPER 2013-01-18 Vårt dnr: 1 (6) Positionspapper om utbildning i svenska för nyanlända vuxna Förord Detta är ett positionspapper om utbildning i svenska för nyanlända vuxna. Det omfattar både

Läs mer

DOKUMENTATION FRÅN OPEN SPACE-KONFERENSEN

DOKUMENTATION FRÅN OPEN SPACE-KONFERENSEN Borås den 2 oktober 2012 DOKUMENTATION FRÅN OPEN SPACE-KONFERENSEN Arrangör: Forum Idéburna organisationer med social inriktning Sveriges Kommuner och Landsting Processledning och dokumentation: Thomas

Läs mer

En vanlig vecka i MalMö

En vanlig vecka i MalMö En vanlig vecka i Malmö Foto: Eva Klamméus I början av april 2006 sändes brev och enkät till ideella och kommersiella arrangörer inom kultur- nöjes- och idrottslivet i Malmö. Syftet med undersökningen

Läs mer

Programförklaring RÖK

Programförklaring RÖK Programförklaring 2016-2019 RÖK Regional överenskommelse (RÖK) för att underlätta asylsökandes och nyanländas etablering Vi vill alla bidra till ett inkluderande mottagande av nyanlända i Skåne. Den här

Läs mer

Gävle kommuns yttrande ang. DS 2015:33 om mottagning av vissa nyanlända invandrare för bosättning.

Gävle kommuns yttrande ang. DS 2015:33 om mottagning av vissa nyanlända invandrare för bosättning. Sid 1 (7) Remissvar Dnr 15KS331-4 2015-08-20 Ref A2015/1726/IU Arbetsmarknadsdepartementet Gävle kommuns yttrande ang. DS 2015:33 om mottagning av vissa nyanlända invandrare för bosättning. Nedan följer

Läs mer

Tidiga insatser för asylsökande

Tidiga insatser för asylsökande Tidiga insatser för asylsökande Asylsökande i Gävleborg 2016-11-01 1600 1400 1200 1000 800 600 EBO ABO 400 200 0 Källa: Migrationsverket Bollnäs Gävle Hofors Hudiksvall Ljusdal Nordanstig Ockelbo Ovanåker

Läs mer

Strategisk samverkan Kalmar läns kommuner och regionförbundet

Strategisk samverkan Kalmar läns kommuner och regionförbundet Strategisk samverkan Kalmar läns kommuner och regionförbundet Minnesanteckningar 11 december 2015 Närvarande: PKN Ann-Marie Fagerström Lars Rosander Stihna Johansson Evertsson Dzenita Abaza Bertil Dahl

Läs mer

Bibliotekens arbete med nyanlända

Bibliotekens arbete med nyanlända Bibliotekens arbete med nyanlända 2015 kom över 160 000 asylsökande till Sverige. Under hösten såg vi hur flyktingkrisen ställde stora krav på mottagandet på många platser i landet. En institution som

Läs mer

Regional strategi för samverkan kring utveckling av etablering och integration för invandrare i Västernorrlands län

Regional strategi för samverkan kring utveckling av etablering och integration för invandrare i Västernorrlands län Sida 1 av 5 Regional strategi för samverkan kring utveckling av etablering och integration för invandrare i Västernorrlands län Denna strategi syftar till att kraftsamla och samordna länets resurser för

Läs mer

Prioriterade nätverksaktiveter

Prioriterade nätverksaktiveter Prioriterade nätverksaktiveter 1. Föreningslivet som resurs för sociala aktiviteter, med Migrationsverket och andra instanser som smörjmedel - Omskrivning (Föreningslivet som anordnare av sociala (inkluderande)

Läs mer

Uppdrag Psykisk Hälsa

Uppdrag Psykisk Hälsa Uppdrag Psykisk Hälsa Viveca Axelsson, Socionom, terapeut. viveca.axelsson@skl.se 08-452 74 32 viveca.axelsson@skl.se Samordnad individuell plan, SIP Barn och unga Asylsökande och nyanlända SIP ett redskap

Läs mer

Regional lägesbild flyktingsituationen vecka 07

Regional lägesbild flyktingsituationen vecka 07 Regional lägesbild flyktingsituationen vecka 07 SAMVERKANSMÖTE 2016-02-19 Socialtjänsten Myndighet/organisation Överförmyndarverksamhet Hälso-och sjukvården Utbildning (även SFI) Kommunal försörjn Kultur/fritid

Läs mer

Undersökning bland deltagare i Volvosteget 2013

Undersökning bland deltagare i Volvosteget 2013 Undersökning bland deltagare i Volvosteget 2013 Innehåll 1 Om undersökningen 2 Sammanfattning 3 Ungdomarnas utvärdering av Volvosteget 18 4 Ungdomarnas syn på arbetslivet 03 08 22 2 Om undersökningen 3

Läs mer

Dokumentation. Barnets rättigheter - från teori till praktik

Dokumentation. Barnets rättigheter - från teori till praktik Barnets rättigheter - från teori till praktik 18 september - 11 december 2013 Dokumentation Tillfälle 4-11 december Jättebra och inspirerande. Bra upplägg. Nu är jag peppad att jobba vidare och jag har

Läs mer

esamhälle Sammanfattning-regionala nätverksträff 2013-08-29

esamhälle Sammanfattning-regionala nätverksträff 2013-08-29 esamhälle Sammanfattning-regionala nätverksträff 2013-08-29 Innehåll Aktuellt från Näringsdepartementet, Juha Ahlskog... 1 Aktuellt från E-delegationen, Karolina Brogan, Anna Pegelow... 2 Aktuellt från

Läs mer

Förslag till beslut om persontrafik på järnväg längs Bottenviken - 2012-02-08

Förslag till beslut om persontrafik på järnväg längs Bottenviken - 2012-02-08 1/6 Förslag till beslut om persontrafik på järnväg längs Bottenviken - 2012-02-08 Bakgrund Sverige har fungerande persontågstrafik till och från Norge och Danmark men ingen trafik till eller från Finland

Läs mer

Nätverksbyggande & NAD i idéburen sektor ett projekt om att mötas

Nätverksbyggande & NAD i idéburen sektor ett projekt om att mötas Nätverksbyggande & NAD i idéburen sektor ett projekt om att mötas När du kommer som ny till en svensk stad kan det ofta vara svårt att förstå var alla människor håller hus. Folk möts kanske inte ute på

Läs mer

Mötesplats Arbetsmarknad. Bildminnen från nätverksträffen 18 april 2013

Mötesplats Arbetsmarknad. Bildminnen från nätverksträffen 18 april 2013 Mötesplats Arbetsmarknad Bildminnen från nätverksträffen 18 april 2013 Lärorika samarbeten och regional samverkan Här erbjuds du en arena för erfarenhetsutbyte och inspiration. Erfarna projektledare presenterar

Läs mer

Bostäder för alla men hur? Seminarium i Skellefteå 8 december 2016

Bostäder för alla men hur? Seminarium i Skellefteå 8 december 2016 Bostäder för alla men hur? Seminarium i Skellefteå 8 december 2016 Varmt välkomna till detta seminarium, som är ett av fem regionala som SKL tillsammans med länsstyrelserna anordnar på olika platser runt

Läs mer

En liten folder om Lanseringskampanjen

En liten folder om Lanseringskampanjen En liten folder om Lanseringskampanjen 2011 Lanseringskampanjen 2011 Den 5 september 2011 drar hela förbundet igång en historisk satsning där vi med 2012-målen och våra nio åtgärdspunkter i ryggen ska

Läs mer

Mottagandet av asylsökande och flyktingar

Mottagandet av asylsökande och flyktingar Mottagandet av asylsökande och flyktingar Sveriges Kommuner och Landsting Sektionen för arbetsmarknad Mia Hemmestad 22 september 2016 Åtgärder för att minska inflödet av asylsökande November 2015 utökade

Läs mer

Utbildningen Förenkla - helt enkelt FÖR KOMMUNER SOM VILL FÖRBÄTTRA SINA FÖRETAGSKONTAKTER

Utbildningen Förenkla - helt enkelt FÖR KOMMUNER SOM VILL FÖRBÄTTRA SINA FÖRETAGSKONTAKTER Utbildningen Förenkla - helt enkelt FÖR KOMMUNER SOM VILL FÖRBÄTTRA SINA FÖRETAGSKONTAKTER Sveriges Kommuner och Landsting erbjuder på nytt den uppskattade utbildningen Förenkla helt enkelt som syftar

Läs mer

Kommunikationskoncept för kommuner som arbetar med hastighetsöversyn

Kommunikationskoncept för kommuner som arbetar med hastighetsöversyn Rätt hastighet för en attraktiv kommun Kommunikationskoncept för kommuner som arbetar med hastighetsöversyn Konkreta förslag för intern och extern kommunikation en vägledning Framtaget av Jenny Appelgren

Läs mer

Tidiga insatser för asylsökande regelverk, bidrag och nulägesanalys

Tidiga insatser för asylsökande regelverk, bidrag och nulägesanalys Tidiga insatser för asylsökande regelverk, bidrag och nulägesanalys TIDIGA INSATSER FÖR ASYLSÖKANDE Från organiserad sysselsättning till tidiga insatser Lag om mottagande av asylsökande, 4: Migrationsverket

Läs mer

Handlingsplan 2018 med utblickar för 2019 och 2020

Handlingsplan 2018 med utblickar för 2019 och 2020 Handlingsplan 2018 med utblickar för 2019 och 2020 Öresundståg fokus infrastruktur biljett och betallösningar kollektivtrafiken aktivitetsplan bredband positionspapper kultur 1 Handlingsplan 2018 med utblickar

Läs mer

Minnesanteckningar. Bästa föräldrastöd i samverkan

Minnesanteckningar. Bästa föräldrastöd i samverkan Minnesanteckningar Bästa föräldrastöd i samverkan 110301 Inledning Landstingets Samhällsmedicinska enhet tillsammans med Regionförbundet Örebro jobbar sedan 1 oktober 2010 med ett samverkans och utvecklingsarbete

Läs mer

Analys av Plattformens funktion

Analys av Plattformens funktion Analys av Plattformens funktion Bilaga 3: Plattform för hållbar stadsutveckling årsrapport för 2015 Författarna ansvarar för innehållet i rapporten. Plattformen har inte tagit ställning till de rekommendationer

Läs mer

Program för ett integrerat samhälle

Program för ett integrerat samhälle Strategi» Program Plan Policy Riktlinjer Regler Borås Stads Program för ett integrerat samhälle Integrerat samhälle 1 Borås Stads styrdokument» Aktiverande strategi avgörande vägval för att nå målen för

Läs mer

Patientsäkerhetskonferensen , seminarium Förstå mig rätt minska missförstånd i patientmötet

Patientsäkerhetskonferensen , seminarium Förstå mig rätt minska missförstånd i patientmötet Patientsäkerhetskonferensen 2016-09-21, seminarium Förstå mig rätt minska missförstånd i patientmötet Deltagarnas mentometersvar på frågan: Vad tar du med dig härifrån? Det här ska jag testa o Det här

Läs mer

Fastställd av kommunstyrelsen , 188. Integrationsstrategi för Västerviks kommun

Fastställd av kommunstyrelsen , 188. Integrationsstrategi för Västerviks kommun Integrationsstrategi för Västerviks kommun 2015 2017 1 Integrationsstrategi för Västerviks kommun Vision Västerviks kommuns vision avseende integration är att gemensamt skapa förutsättningar för kommunen

Läs mer

Välkommen till Kompetensförsörjningsdagarna! 20-21 oktober 2015, Stockholm

Välkommen till Kompetensförsörjningsdagarna! 20-21 oktober 2015, Stockholm Välkommen till Kompetensförsörjningsdagarna! 20-21 oktober 2015, Stockholm Nationell politik och kompetensplattformarnas uppgifter och möjligheter DATUM 20 oktober 2015 TID PLATS DAGENS VÄRD Kl. 10.30

Läs mer

TRAFIK & ALKOHOL ETT MATERIAL ANPASSAT FÖR FORDONS- OCH TRANSPORTPROGRAMMET STEG 1 VAL-HANDLING-KONSEKVENS

TRAFIK & ALKOHOL ETT MATERIAL ANPASSAT FÖR FORDONS- OCH TRANSPORTPROGRAMMET STEG 1 VAL-HANDLING-KONSEKVENS TRAFIK & ALKOHOL ETT MATERIAL ANPASSAT FÖR FORDONS- OCH TRANSPORTPROGRAMMET STEG 1 VAL-HANDLING-KONSEKVENS STEG 1 VAL-HANDLING-KONSEKVENS Tidsåtgång: Cirka 80-120 minuter SYFTE: Öka förståelsen av vad

Läs mer

Här kommer några tips

Här kommer några tips Det nya landet är IMs vision för ett inkluderande och välkomnande Sverige. Det är också ett upprop för ömsesidig integration. Vi vill att fler integreras i Sverige, och skickar regelbundet ut tips om hur

Läs mer