Informationen i broschyren är framtagen av Jönköpings kommun, tekniska kontoret. 2014

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Informationen i broschyren är framtagen av Jönköpings kommun, tekniska kontoret. 2014"

Transkript

1 Laga på rester!

2 Informationen i broschyren är framtagen av Jönköpings kommun, tekniska kontoret Layout, text och foto: Ida Thulin Prins och Josefin Mattsson Illustrationer: Marianne Brännman

3 Vi européer kastar i genomsnitt bort nästan 180 kilo mat per person och år. Varje ton bortkastad mat motsvarar cirka 4,2 ton koldioxid. Det säger sig självt att mindre svinn är både bättre för miljön och för plånboken. Europa minskar avfallet är ett EU-projekt som sedan 2009 pågått under en vecka i november. Under veckan anordnas aktiviteter runt om i hela EU. Inom projektet betonas vikten av att förebygga att avfall uppkommer och att minska halterna av farliga ämnen i avfallet. Genom aktiviteterna ska vi lära oss hur miljön påverkas av det vi slänger och vad var och en av oss kan göra för att minska avfallet. I år satsar vi på matsvinnet. Vi är duktiga på att samla in matavfall i kommunen men i första hand ska vi minska svinnet, alltså det som vi slänger men som faktiskt går att äta. Mitt i veckan vill man helst att middagen ska laga sig själv. Det ska gå snabbt, den ska vara god och billig och förstås gärna vara nyttig också. Vad många inte tänker på är att matresterna i kylskåpet ofta kan uppfylla alla dessa önskningar. Tillsammans med flera restauranger och storkök i kommunen har avfallsverksamheten tagit fram detta häfte som vi hoppas ger lite inspiration i köket.

4 På Den småländska kolonin arbetar de aktivt för att inte få några rester. Per Samuelsson, en av krögarna som driver restaurangen, berättar att de istället planerar så mycket som möjligt för att utnyttja hela råvaran. Allt för att så lite som möjligt ska gå till spillo eller slängas. Menyn planeras också efter årstiden och i den mån det går använder de sig gärna av närproducerat. Per tipsar om att man kan frysa in grädde som snart går ut i iskuber. Likadant kan du göra med överbliven buljong. Får du kött över går det utmärkt att tärna upp det och frysa in för att sen använda i en pytt i panna eller i en pastasås. Av brödkanter kan du med fördel göra eget ströbröd eller brödkrutonger.

5 Potatisbakelse på överbliven kokt potatis Ingredienser: kokt potatis salladslök västerbottenost salt och peppar PER SAMUELSSON Gör: Riv den kokta potatisen på den grova sidan på rivjärnet. Finhacka salladslök och riv osten. Blanda ihop med potatisen. Smaka av med salt och peppar. Smultronställe i kommunen: Vättern Bästa matminne: Farmors kåldolmar Forma som stora puckar och baka i ugn i 185 grader i ca 12 min. Riktigt kalasgott! Favoritråvara: Ändras efter årstid, på våren är sparris en favorit, svamp på hösten och rotfrukter på vintern. Bästa köksredskap: Kniven

6 Kafé Braheparken i centrala Jönköping drivs av Git Johansson. Kaféet har valt en vegansk profil och alla produkter som används kommer från växtriket och innehåller varken ägg, mjölk, gelatin eller e-nummer av animaliskt ursprung. Varje dag serveras en lunchbuffé. Lokalen är ganska liten vilket gör att personalen hela tiden har uppsikt över buffén och kan på så sätt fylla på den vid behov. Detta är ett sätt att försöka undvika matsvinn. Vi har medvetet valt att ge gästerna mindre tallrikar. Gästerna får äta hur mycket de vill av buffén men vi ser hellre att gästen går fler gånger, just för att inte slänga för mycket mat i onödan. Git tipsar om att ha en god planering vid inköp. Gör en matsedel innan besöket i affären och räkna ut hur mycket mat som går åt. Och kolla vad som finns hemma så man inte köper på sig dubbelt. Vitkålshuvuden säljs ofta bara som hela huvuden. Be personalen dela på huvudet. Blir det ändå vitkål över kan man laga en god gräddstuvad vitkål!

7 Smultronställe i kommunen: Ett smultronställe för mig är alltid naturen. Att grilla vid Hassafall i Hovslätt eller ha picknick på Varkullen. Bästa matminne: När jag var i Malmö med min dotter sommaren -13 och åt på KAO S. Favoritråvara: Kikärter, man kan göra så mycket med dem! GIT JOHANSSON Bästa köksredskap: Tomatkniven Gräddstuvad vitkål Ingredienser: 750 g strimlad vitkål mjölkfritt margarin alt. rapsolja 2 1/2 dl sojagrädde 2 1/2 dl vatten 1 tärning grönsaksbuljong 1/2 tsk salt 1 krm svartpeppar 1 krm muscotnöt (om man vill) 2 msk majsstärkelse utrört i 2 msk vatten Gör: Bryn vitkålen mjuk i lite matfett. Häll på vätskan, buljongtärning och kryddor. Koka upp och red av med majsstärkelse. Strö över hackad kruspersilja.

8 I köket på Alfred Dalinskolan jobbar Susanne Millback. Susanne berättar att de lagar ungefär 800 portioner varje dag i skolköket. I skolans värld är vi styrda av upphandlingar och att portionerna inte får kosta mer än ett visst antal kronor. Men t.ex. mjölk, vitkål, bananer och morötter köper vi alltid ekologiskt. Vi försöker laga sådan mat som barnen gillar. Då vet vi att de äter upp och inte slänger en massa mat i onödan. Och självklart ska maten vi lagar vara näringsrik också! Vi har ett matråd där två elever från varje klass ingår och vi träffas varje termin. Där har eleverna chansen att tycka till om både maträtter och miljön i matsalen. Eleverna har själva bestämt att radion ska vara på, då blir ljudvolymen lägre eftersom det inte pratas lika mycket. I matrådet utvärderas också nya maträtter. Vad gillade eleverna och vad gillade de inte. I matsalen finns en stor och fräsch salladsbuffé som är mycket uppskattad av eleverna. När vi lagar t.ex. nudelwok har vi kyckling, nudlar och grönsaker separat. Då kan vi snabbt kyla ner överbliven pasta som vi serverar i salladsbuffén, som en smaskig pastasallad, dagen efter.

9 Smultronställe i kommunen: Piren och strömsbergsskogen med dammen och fina promenadvägar. Bästa matminne: Första gången i Thailand. Vi var i Ao Nang och åt en massa smårätter på stranden. Favoritråvara: Kyckling. Älskar thailändsk mat och lagar mycket thailändskt hemma. SUSANNE MILLBACK Nudelsallad Gör en nudelsallad på gårdagens nudlar. Blanda i: olja basilika, gärna färsk salladslök soltorkade tomater salt Bästa köksredskap: Pincetten och grytan. Pastasallad Gör en pastasallad på överbliven pasta. Blanda i: majonnäs senap vitlök persilja, färsk eller fryst curry Banansallad Gör: Skiva övermogna bananer och tärna ett äpple. Blanda i sweet chilisås och curry. Smakar smaskens!

10 Thomas McBreen, en av delägarna till Stockmakaren, berättar att de använder råvaror av bra kvalité, och så långt det går närproducerade. Det är viktigt att råvarorna innehåller mycket näring och att de smakar bra. Thomas, som är uppvuxen i USA, säger att det är stor skillnad mellan Sverige och USA. I USA är det vanligt med stora portioner och därför är det också vanligare med doggy bag. Här är det fortfarande pinsamt och osvenskt, även om han upplever att det blir vanligare. Thomas tipsar om att planera inköpen på helgen. Att göra en meny för veckan så man inte handlar för mycket, som man blir tvungen att slänga. Köp gärna lite större paket av t.ex. köttfärs eller en hel kyckling och gör fler rätter på en gång. Går alldeles utmärkt att lägga i frysen. Blanda sista decilitern av yoghurt med lite kvarg och mixade bär. Det blir ett fräscht och gott mellanmål.

11 THOMAS MCBREEN lag till grönsaker Ingredienser: 1 dl ättiksprit 12% 2 dl strösocker 3 dl vatten lagerblad kryddpeppar Gör: Koka upp alla ingredienser i en kastrull. Rör om så sockret löser sig. Häll lagen över tunt skivade grönsaker och låt svalna. Lägg i kryddpeppar och lagerblad. Låt stå över natten. Häll av lagen och förvara i kylskåp. Håller sig i 2-3 veckor. Smultronställe i kommunen: Folkets park i Huskvarna. Det finns grillplats, fin utsikt och är barn- och hundvänligt. Bästa matminne: Min mammas fisksoppa, clam chowder, som vi åt hemma i Boston när jag växte upp. Favoritråvara: Fläsk i alla dess former och smaker. Är saftigt och blir aldrig tråkigt. Bästa köksredskap: Köttkvarn

12 På Idas skola har eleverna jobbat i projektform med att ta fram tips och recept. Har du lite slattar av ketchup, tomatpuré, eller chilisås: Häll i lite vatten och skaka om och dryga ut din köttfärssås. Gamla brödkanter: Förvara torrt. Riv och du får skorpmjöl eller tärna och stek i lite olivolja så har du krutonger att lägga i en soppa eller sallad. Mjölk med kort utgångsdatum: Gör t.ex. pannkakor, mjölkdrinkar, smoothies, baka en kaka eller frys ned. Frukt: Börjar frukten bli dålig, gör en fruktsallad till efterätt eller varför inte använda den mörka bananen till en banankaka. Överbliven kokt potatis: Tärna ner i pyttipannan, omeletten, soppan eller skivad på mackan med lite kaviar. Blanda ner ett ägg i överblivet potatismos och stek potatisbullar Muuums! Överbliven köttfärssås: Fyll dina pannkakor så får du crepes eller gör en köttfärssoppa med grönsaker eller pasta.

13 Smultronställe i kommunen: Idas restaurang med den goda maten och trevliga servicen! Bästa matminne: Den otroligt goda baklavan våra AMA-elever nyss gjort. Favoritråvara: Parmesan. Riven i salladen eller köttfärssåsen eller varför inte bara smälta lite på en plåt och knapra. LINDA BECKMAN STEN JAKOBSSON Pizza a la Idas Pizzadeg: 25 g jäst 2 1/2 dl vatten (37 grader) 2 msk olja 1/2 tsk salt 6-7 dl vetemjöl Gör: Smula jästen i en bunke och rör ut med vatten. Tillsätt olja, salt och mjöl. Arbeta ihop till en deg och låt jäsa 30 min. Bästa köksredskap: En riktigt bra och nyslipad kniv. Grädda pizzan i 250 grader ca 10 min. Tips! Vill du inte göra egen pizzadeg går det lika bra att lägga din fyllning på en hönökaka eller ett tortillabröd. Omelettsmet, 2 port: 4 ägg 2 krm salt 4 msk vatten Omelett Fyllning: Ketchup eller chilisås, riv ner en ostskalk, grönsaker, skinka, salami, korv av alla slag, bacon, köttfärssås, köttrester, räkor, kassler, oliver, kapris... Ja, man tager vad man haver för i princip smakar det mesta gott på en pizza! Töm ditt kylskåp på t.ex: skinka med kort datum ostskalken grönsaker som snart är övermogna kokt potatis köttbullar En bit korv, t.ex. salami, chorizo, falukorv eller grillkorv.

14 Anica Dahlander, restaurangchef på restaurang Matilda har jobbat aktivt i flera år för att försöka minska matsvinnet. När Anica började som restaurangchef år 2009 låg svinnet på 13 procent. Idag slängs ca 5 procent. Det har krävts mycket arbete för att komma hit vi är idag, men det finns ju ingen moral i att slänga en massa mat helt i onödan. Vi lagar inte maten själva utan vi får mat från centralköket på länssjukhuset Ryhov. En av svårigheterna är att veta hur mycket mat som går åt varje dag. Vi har mellan 350 och 1000 gäster varje dag och det är allt ifrån personal, patienter och anhöriga som äter här. Vi för dagligen statistik för att se vad folk äter mer och mindre av. Vi har köpt ett nedkylningsskåp så vi snabbt kan kyla ner maten om vi ser att vi kommer få mat över. Maten säljer vi dagen efter i något vi kallar för matakuten. Det är oftast sjukhusets personal som handlar och de äter sedan maten i lunchrummet. I entrén till restaurangen finns också ett ljusskåp där vi presenterar dagens lunch och där gästerna också kan se hur stor portion de bör ta.

15 Köttfärssoppa Gör en soppa på överbliven köttfärssås. Värm såsen. Blanda i vatten, buljong och rå potatis i små tärningar. Låt koka tills potatisen är klar! Pajdeg: 2 dl vetemjöl 100 g smör 2 msk vatten Köttfärspaj Gör: Smula samman smör och mjöl. Tillsätt vatten och arbeta ihop snabbt. Tryck ut degen i en form och grädda 20 min i 200 grader. Lägg resterna i pajskalet. Vispa ihop 3 ägg med 5 dl standardmjölk och häll över. Grädda min i 175 grader. Smultronställe i kommunen: Brunstorps gård och Rosariet Bästa matminne: Älskar att laga mat tillsammans med familj och vänner. Favoritråvara: Potatis. Det är en billig råvara och kan göras i hur många olika varianter som helst. Bästa köksredskap: Slickepotten och självklart en bra kniv. ANICA DAHLANDER

16 Johanna Skenning är kostchef på Union där hon bland annat ansvarar för att planera matsedeln. På restaurangen, som lagar mat både till hemtjänst och allmänhet serverar de endast lunch. Det finns ett rullande schema för matsedeln, men det spikas först 2 veckor innan det ska serveras. Då skickas även matsedeln ut till hemtjänsten. Vi vill vara flexibla och köpa in råvaror med bra priser, som är aktuella för säsongen och som det finns efterfrågan på. Grönsakerna till salladsbuffén köps in flera gånger i veckan för att de ska smaka bra och vara av god kvalité. Salladsbuffén innehåller ofta även olika sallader som är gjorda av rester, t.ex. potatis- och pastasallader, som man lätt kan göra på överbliven pasta eller potatis om den hanterats på rätt sätt. Maten serveras av personal och de frågar alltid gästen hur stor portion han eller hon vill äta. De ber hellre gästen att ta två gånger än att ta för mycket och slänga i onödan. Detta är ett sätt att försöka minska matsvinnet från gästernas tallrikar.

17 Johannas Detdu-har-hemma pyttipanna JOHANNA SKENNING Smultronställe i kommunen: Hasse på sjökanten Bästa matminne: Min farfar är slaktare och när han lärde mig att stycka kött är något jag minns. Att få lära sig att det finns en mening med varje del. Favoritråvara: Fast vinterpotatis - kan varieras i oändlighet. Ingredienser: 250 g fläskkorv 250 g kyckling 400 g potatis (förkokt) 375 g ärtor/morötter/minimajs/kastanjer 100 g oliver 1 msk rapsolja 1 msk margarin 1 tsk curry 1 tsk gurkmeja 1 tsk paprikapulver 1/2 tsk chilipulver 1/2 tsk salt 1/2 tsk peppar 1 dl apelsinjuice (färskpressad) Tillbehör: stekt ägg apelsinklyfta persilja/dill Bästa köksredskap: Bra köttyxa, köttkniv med tyngd.

18 Förvara rätt! Så länge håller......mjölk Bäst före-datumet är satt efter att mjölken förvaras i +8 grader C. Förvaras den i +4 grader C eller kallare håller den ännu längre. Lukta på den om du är osäker. Mjölk går utmärkt att frysa in. Ett oöppnat paket kan du lägga in direkt i frysen. Fryst mjölk håller i upp till 3 månader. Tina i kylskåp....kokt pasta Förvaras pastan i en lufttät förpackning i kylskåpet, +4-5 grader C, håller pastan i upp till 5 dagar om den kyls ner inom 2 timmar. Kokt pasta går också bra att frysa och helst med en tillhörande sås....kokt ris Förvaras riset i en lufttät förpackning i kylskåpet, +4-5 grader C, håller riset i upp till 5 dagar om det kyls ner inom 2 timmar. Kokt ris går också bra att frysa....ägg Förvaras äggen i kylskåp med den spetsiga delen neråt håller de i 2-3 månader....tomat och gurka Förvaras helst i svalen. Hinner du inte göra åt alla tomater kan du frysa dem och använda i köttfärssåsen....créme fraiche Förvaras den oöppnad i kylskåp håller den oftast 7 dagar efter bäst före-datumet. Lukta på den om du är osäker....yoghurt Förvaras yoghurten i kylskåp håller den oftast 7-10 dagar efter bäst föredatumet. Lukta på den om du är osäker. Yoghurt går alldeles utmärkt att frysa och håller ca 2 månader i frysen. Tina i kylskåp....grädde Har grädden förvarats i kylskåp håller den ofta 3-4 dagar efter bäst före-datumet. Lukta på den om du är osäker. Grädde går bra att frysa och håller flera månader i frysen. Tina i kylskåp....avokado Förvara omogen avocado i rumstemperatur och flytta den till kylskåpet när den mognat, om du inte vill äta den direkt....potatis Förvaras potatisen rätt kan den hålla upp till 8 månader. Förvara mörkt och i +4-6 grader. Släng gröna potatisar. Skrumpnar eller gror potatisen förvaras den för varmt. Kokt potatis håller sig minst 5 dagar i kylskåpet. källa:

19 Tips och trix! Gör en matsedel för hela veckan. Planera dina inköp. Skriv en inköpslista och ta med till affären. Köp inte stora förpackningar av färskvaror om du vet att du inte gör åt allt. Förvara maten på rätt sätt hemma. Laga mat på dina rester. Ha en termometer i kylskåpet. Rekommenderad temperatur i kylskåp är +5 grader C och i frys -18 grader C. En del kylskåp är kallast längst ner medan andra är kallast längst upp. Förvara mjölk där det är kallast och t.ex. grönsaker där det är som varmast. Lukta och smaka på maten innan du slänger den. Du kan ofta äta maten flera dagar efter att bäst före-datumet har gått ut. Frys in dina färska kryddor om de håller på att vissna. Bara att ta ut och lägga i grytan. Ge bort till grannen om du ska åka bort. Förvara potatis mörkt och svalt. Frys in och gör matlådor av överbliven mat. Frys kokt pasta och ris om du har kokat för mycket. Köp mat med kortare datum om du ska tillaga och äta den direkt. Ställ mat med kortare datum längst fram i kylen så du använder den först. Förvara brödet i plastpåse i rumstemperatur. Då håller det längre än om du har det i kylskåpet. Frys in bröd om du vet att du inte gör åt hela limpan innan den blir dålig. Gör en soppa på överblivet kött och grönsaker. Riv ostkanten och använd till en gratäng eller på tacosen. Kyl ner maten snabbt. Bakterier växer snabbare i mat som svalnar långsamt. Gör en fond på dina räkskal.

20 Vad är skillnaden mellan bäst före-datum och sista förbrukningsdag? Bäst före-datum: Det är en rekommendation från den som tillverkar livsmedlet. Har livsmedlet förvarats rätt går det ofta att äta flera dagar efter bäst före-datumet. Sista förbrukningsdag: Livsmedlet kan vara otjänlig efter att datumet passerats och bör inte ätas efter sista förbrukningsdag. Broccoli och blomkål Spara stjälkarna. Skär bort det grova på stjälken och riv på den grova sidan på ett rivjärn. Använd i salladen eller direkt i den färdigkokta pastan. Mat över på tallriken? Be om en doggybag! Du kan också hyvla dem tunt på en mandolin och hälla på citron och olivolja. Ät dem råa eller blanchera dem. Visste du att: Vi häller i genomsnitt ut 26 kilo mat och dryck i avloppet per person och år. Mycket av det hade gått att äta eller dricka.

21 Banankaka Ingredienser: 75 g smör 1 dl mjölk 2 ägg 2 dl strösocker 2 tsk vaniljsocker 3 dl vetemjöl 1 1/2 tsk bakpulver 1 övermogen banan Gör: Smält smör, häll i mjölk och låt svalna. Vispa ägg och socker poröst. Tillsätt vaniljsocker, mjöl och bakpulver. Rör ihop till en jämn smet och häll smeten i en smord och bröad form. Mosa bananen och blanda i den i smeten. Grädda i nedre delen av ugnen, 175 grader i ca 35 min. Smoothie Ingredienser: 2 dl bär, t.ex. hallon, jordgubbar, blåbär 4 dl vaniljyoghurt 2 dl mjölk övermogna bananer Gör: Dela bananen i mindre bitar. Mixa bär, yoghurt och banan. Späd med mjölk. Häll upp i glas. Servera gärna med lite krossad is. Mums! Tips att alltid ha hemma: En bit ost Krossade tomater Grädde eller créme fraiche Ägg Vitlök Soja Olivolja Grönsaksbuljong Fryst persilja Morot Lök Visste du att: Vi slänger i genomsnitt 28 kilo mat i onödan per person och år. Matsedel Måndag: Köttfärsfrestelse med potatis och kokta grönsaker Tisdag: Frasig fisk med cornflakestäcke, ris och kokta grönsaker Onsdag: Fläskkorv, senapssås, kokt potatis och grönsaker Torsdag: Festa på rester!

22 Länkar:

23 KONTAKT Telefon: E-post: Information: sökord Avfall och återvinning kampanjwebb Europa minskar avfallet Vill du ha information från oss till din e-post? Vi informerar kontinuerligt om händelser och avvikelser som kan påverka din soptömning. Skicka ett mejl till så kommer du med på vår sändlista. Glöm inte skriva namn och kundnummer.

24 TEKNISKA KONTORET Avfall tfn Ljuset vid Vättern JÖNKÖPINGS KOMMUN Tfn Postadress Jönköping

VECKANS MENY. 6 pers. Vecka 16. Måltid 1. Crepes med lax. Måltid 2. Rårakor med kasslerpytt. Måltid 3. Biff Lindström med rostad potatis.

VECKANS MENY. 6 pers. Vecka 16. Måltid 1. Crepes med lax. Måltid 2. Rårakor med kasslerpytt. Måltid 3. Biff Lindström med rostad potatis. Äkta matglädje HUSMANS- KASSEN Välkommen till en ny vecka med äkta matglädje. Denna vecka kommer vi att laga en blandning av klassiska och nya barnvänliga maträtter. Smaklig måltid! VECKANS MENY 6 pers.

Läs mer

Sremska med avokadoröra. vecka 13

Sremska med avokadoröra. vecka 13 Sremska med avokadoröra och salsa vecka 13 familj Sremska med avokadoröra och salsa cirka 30 min a Näringsinnehåll/portion: Energi: 2632 kj/629 kcal. Protein 18,4 g. Fett 34,4 g. Kolhydrater 59,7 g. Ingredienser:

Läs mer

familj Enkelt, gott och snabbt på bordet

familj Enkelt, gott och snabbt på bordet a5dagar 4 Personer familj Enkelt, gott och snabbt på bordet Vecka 35 a Pizzagratinerad kassler med pasta b Köttbullar i gräddsås med gurka c Pestolasagne med majs d Stekt torsk med kall kaviarsås e Kycklinggryta

Läs mer

CHILI CON CARNE. 7 goda matlåderecept

CHILI CON CARNE. 7 goda matlåderecept 1 7 goda matlåderecept Här är Sara Begners matlådor för under 20 kr per portion. CHILI CON CARNE ca 400 g nötfärs 2 msk smör eller margarin 2 gula lökar, skalade, finhackade 2 vitlöksklyftor, skalade,

Läs mer

Pasta rosso med kyckling och zucchini. vecka 37

Pasta rosso med kyckling och zucchini. vecka 37 Pasta rosso med kyckling och zucchini vecka 37 familj Pasta rosso med kyckling och zucchini cirka 30 min a Näringsinnehåll/portion: Energi: 2105 kj/ 505 kcal. Protein 44,0 g. Fett 11,3 g. Kolhydrater 52,7

Läs mer

Spaghetti med majs och torrsaltat bacon. vecka 3

Spaghetti med majs och torrsaltat bacon. vecka 3 Spaghetti med majs och torrsaltat bacon vecka 3 inspiration Spaghetti med majs och torrsaltat bacon I detta recept är det den torrsaltade baconen som gör det extra piffigt. Tillsammans med bland annat

Läs mer

VECKANS MENY. 4 pers. Vecka 47. Måltid 1. Crepes med lax. Måltid 2. Rårakor med grönsakspytt. Måltid 3. Biff Lindström med rostad potatis.

VECKANS MENY. 4 pers. Vecka 47. Måltid 1. Crepes med lax. Måltid 2. Rårakor med grönsakspytt. Måltid 3. Biff Lindström med rostad potatis. Äkta matglädje BARNKASSEN Välkommen till en ny vecka med äkta matglädje. Denna vecka kommer vi att laga en blandning av klassiska och nya barnvänliga maträtter. Smaklig måltid! VECKANS MENY 4 pers. Vecka

Läs mer

Paprikapasta med korv. vecka 39

Paprikapasta med korv. vecka 39 Paprikapasta med korv vecka 39 familj Paprikapasta med korv cirka 30 min a Näringsinnehåll/portion: Energi: 3044 kj/ 728 kcal. Protein 22,1 g. Fett 43,4 g. Kolhydrater 60,3 g. Ingredienser: 4 portioner

Läs mer

1. Skala och finhacka löken. Fräs den i olja utan att den tar färg.

1. Skala och finhacka löken. Fräs den i olja utan att den tar färg. RECEPT 1 Egna anteckningar 2 Söndag 23/6 Middag - Köttfärssås Spagetti Gul lök Köttfärs Krossade tomater Vatten Köttbuljong Tomatpuré Solovitlök Lagerblad Oregano Olja Svartpeppar Salt 3 st 2,5 dl 2,5

Läs mer

Meny och receptbok - Vilda på Karups Nygård

Meny och receptbok - Vilda på Karups Nygård Meny och receptbok - Vilda på Karups Nygård MENY Söndag 3 augusti. Lunch: Mackor, tonfisk, skinkröra, makrill, ägg. Middag: Pyttipanna med stekt ägg och rödbetor. Måndag 4 augusti. Lunch: Korv Stroganoff

Läs mer

VECKANS MENY. 2 pers. Vecka 38. Måltid 1 Crepes med lax. Måltid 2 Rårakor med kasslerpytt. Måltid 3 Karré med lingonsås

VECKANS MENY. 2 pers. Vecka 38. Måltid 1 Crepes med lax. Måltid 2 Rårakor med kasslerpytt. Måltid 3 Karré med lingonsås HUSMANS- KASSEN Välkommen till en ny vecka med äkta matglädje. Denna vecka kommer vi att laga en blandning av klassiska och nya barnvänliga maträtter. Smaklig måltid! VECKANS MENY 2 pers. Vecka 38 Måltid

Läs mer

Saffransgryta med räkor och dill. vecka 35

Saffransgryta med räkor och dill. vecka 35 Saffransgryta med räkor och dill vecka 35 familj Saffransgryta med räkor och dill cirka 30 min a Näringsinnehåll/portion: Energi: 2910 kj/ 697 kcal. Protein 34,1 g. Fett 36,5 g. Kolhydrater 54,9 g. Ingredienser:

Läs mer

KYCKLING MED SLOTTSSTEKSMAK

KYCKLING MED SLOTTSSTEKSMAK KYCKLING MED SLOTTSSTEKSMAK 1 portion 100 g kycklingfilé i långa strimlor 1 tsk majsolja 1 liten lök, finhackad 1/2 finhackad röd paprika 1-2 ansjovisfiléer, 30 g 1/2 dl kycklingbuljong salt och peppar

Läs mer

Fläskkotlett med tomatsalsa. vecka 36

Fläskkotlett med tomatsalsa. vecka 36 Fläskkotlett med tomatsalsa vecka 36 familj Fläskkotlett med tomatsalsa cirka 30 min a Näringsinnehåll/portion: Energi: 1958 kj/ 469 kcal. Protein 37,9 g. Fett 12,3 g. Kolhydrater 49,3 g. Ingredienser:

Läs mer

familj Stekt fi sk med citronsås Järpar med tzatziki BBQ-kyckling med rostad majskolv Enkelt, gott och snabbt på bordet nu med vännerna Lollo & Bernie

familj Stekt fi sk med citronsås Järpar med tzatziki BBQ-kyckling med rostad majskolv Enkelt, gott och snabbt på bordet nu med vännerna Lollo & Bernie a3dagar 4 Personer familj Enkelt, gott och snabbt på bordet nu med vännerna Lollo & Bernie Se veckans roliga tips och pyssel! Vecka 24 Stekt fi sk med citronsås a b Järpar med tzatziki c BBQ-kyckling med

Läs mer

TILLSAMMANS MINSKAR VI MATSVINNET

TILLSAMMANS MINSKAR VI MATSVINNET TILLSAMMANS MINSKAR VI MATSVINNET En enkel guide för dig som vill göra och äta gott Var klimatsmart! Släng inte mer än du behöver. Laga god mat på rester! 1 Vad är matsvinn? Matsvinn är livsmedel som framställs

Läs mer

familj Enkelt, gott och snabbt på bordet

familj Enkelt, gott och snabbt på bordet a3dagar 4 Personer familj Enkelt, gott och snabbt på bordet Vecka 32 a Minestronesoppa med rimmad bog och ärtor b Stekt lax med pepparrotssås och broccoli c Gräddig köttfärssås med pesto ica.se/matkasse

Läs mer

VECKANS MENY. 2 pers. Vecka 5. Måltid 1 Gulasch. Måltid 2 Fiskbiffar med aioli. Måltid 3 Kycklingdrums med pastasallad

VECKANS MENY. 2 pers. Vecka 5. Måltid 1 Gulasch. Måltid 2 Fiskbiffar med aioli. Måltid 3 Kycklingdrums med pastasallad HUSMANS- KASSEN Välkommen till en ny vecka med äkta matglädje. Denna vecka kommer vi att laga en blandning av klassiska och nya barnvänliga maträtter. Smaklig måltid! VECKANS MENY 2 pers. Vecka 5 Måltid

Läs mer

Kyckling- och salsicciagryta. vecka 2

Kyckling- och salsicciagryta. vecka 2 Kyckling- och salsicciagryta med örter vecka 2 familj Kyckling- och salsicciagryta med örter cirka 30 min a Näringsinnehåll/portion: Energi: 3142 kj/ 751 kcal. Protein 38,7 g. Fett 40,4 g. Kolhydrater

Läs mer

Krämig paprikagryta med prinskorv. vecka 18

Krämig paprikagryta med prinskorv. vecka 18 Krämig paprikagryta med prinskorv vecka 18 familj Krämig paprikagryta med prinskorv cirka 30 min a Näringsinnehåll/portion: Energi: 2917 kj/697 kcal. Protein 23,0 g. Fett 39,0 g. Kolhydrater 62,5 g. Ingredienser:

Läs mer

Svamp- och färspanna. vecka 9

Svamp- och färspanna. vecka 9 Svamp- och färspanna vecka 9 familj Svamp- och färspanna cirka 30 min a Näringsinnehåll/portion: Energi: 2528 kj/605 kcal. Protein 41,1 g. Fett 24,1 g. Kolhydrater 53,4 g. Ingredienser: 4 portioner ris

Läs mer

Spätta med rödlöksgremolata. vecka 24

Spätta med rödlöksgremolata. vecka 24 Spätta med rödlöksgremolata vecka 24 inspiration Spätta med rödlöksgremolata Ett utsökt fiskrecept där rödlöksgremolata serveras som tillbehör. Den fräscha gremolatan får smak av persilja, citron och lök

Läs mer

Kebabspett med couscous, vitlökssås och kåsallad

Kebabspett med couscous, vitlökssås och kåsallad Kebabspett med couscous, vitlökssås och kåsallad 4 port coscous 600 g blandfärs 0,5 röd lök 0,25 vitlök 1 tsk salt 0,5 tsk sambal oelek 0,5 tsk mald spiskummin 2msk mjölk Sås: 3 dl gräddfil 2 msk chilisås

Läs mer

Kycklingfilé med äppleoch curryröra. vecka 22

Kycklingfilé med äppleoch curryröra. vecka 22 Kycklingfilé med äppleoch curryröra vecka 22 familj Kycklingfilé med äppleoch curryröra cirka 40 min a Näringsinnehåll/portion: Energi: 2087 kj/501 kcal. Protein 44,3 g. Fett 13,4 g. Kolhydrater 45,9 g.

Läs mer

Krämig skinkgryta med gröna bönor. vecka 21

Krämig skinkgryta med gröna bönor. vecka 21 Krämig skinkgryta med gröna bönor vecka 21 familj Krämig skinkgryta med gröna bönor cirka 30 min a Näringsinnehåll/portion: Energi: 3206 kj/767 kcal. Protein 39,8 g. Fett 42,4 g. Kolhydrater 54,3 g. Ingredienser:

Läs mer

VECKANS MENY. 4 pers. Vecka 4. Måltid 1. Smörstekt sk med dillsås. Måltid 2. Köttfärslimpa med rostad potatis. Måltid 3. Tunnbrödsrulle med potatismos

VECKANS MENY. 4 pers. Vecka 4. Måltid 1. Smörstekt sk med dillsås. Måltid 2. Köttfärslimpa med rostad potatis. Måltid 3. Tunnbrödsrulle med potatismos Äkta matglädje BARNKASSEN Välkommen till en ny vecka med äkta matglädje. Denna vecka kommer vi att laga en blandning av klassiska och nya barnvänliga maträtter. Smaklig måltid! VECKANS MENY 4 pers. Vecka

Läs mer

Vecka 44. Panerade fiskbiffar med picklad rödlök. Linsbiffar med klyftpotatis. Yakiniku. Tofugryta med kokosmjölk

Vecka 44. Panerade fiskbiffar med picklad rödlök. Linsbiffar med klyftpotatis. Yakiniku. Tofugryta med kokosmjölk Vecka 44 Panerade fiskbiffar med picklad rödlök Linsbiffar med klyftpotatis Yakiniku Tofugryta med kokosmjölk Ekologiska kassen är för dig som känner precis som vi, att det är viktigt med smak, gärna i

Läs mer

Slutet gott, allting gott!

Slutet gott, allting gott! Slutet gott, allting gott! Vi har väl alla varit med om månader när bankomaten hånskrattar sitt Uttag medges ej och vi letar förtvivlat efter bortglömda mynt i burkar och fickor därhemma. Det är då vi

Läs mer

VECKANS MENY. 4 pers. Vecka 44. Måltid 1. Pannkaksrulle med rökt skinka. Måltid 2. Panerad sk med hollandaise. Måltid 3. Färsjärpar med pastasallad

VECKANS MENY. 4 pers. Vecka 44. Måltid 1. Pannkaksrulle med rökt skinka. Måltid 2. Panerad sk med hollandaise. Måltid 3. Färsjärpar med pastasallad Äkta matglädje BARNKASSEN Välkommen till en ny vecka med äkta matglädje. Denna vecka kommer vi att laga en blandning av klassiska och nya barnvänliga maträtter. Smaklig måltid! VECKANS MENY 4 pers. Vecka

Läs mer

Enkla recept som alla gillar till vardag eller fest!

Enkla recept som alla gillar till vardag eller fest! Matinspiration & Recept från Coop Enkla recept som alla gillar till vardag eller fest! Låt Coop planera veckans middagar! Matlådan Vår Middag hjälper dig att äta mer varierat utan att du behöver lägga

Läs mer

Recept och måltidsförslag

Recept och måltidsförslag NLL Datum Gäller t.o.m. Ansvarig Reviderad 2015 01 27 2016 01 27 Anna Skogfält Dietistenheten Sunderby sjukhus Anna Skogfält EmmaMaria Wiklund Recept och måltidsförslag efter gastric bypass operation 1

Läs mer

familj Kalkonpasta med senap och timjan Kycklinglår i ugn med lök, paprika och oliver Stekt torsk med äggsås

familj Kalkonpasta med senap och timjan Kycklinglår i ugn med lök, paprika och oliver Stekt torsk med äggsås adagar 4 Personer familj Enkelt, gott och snabbt på bordet nu med vännerna Lollo & Bernie Se veckans roliga tips och pyssel! Vecka 49 a Kalkonpasta med senap och timjan b Kycklinglår i ugn med lök, paprika

Läs mer

Räk- och paprikapasta. vecka 41

Räk- och paprikapasta. vecka 41 Räk- och paprikapasta vecka 41 familj Räk- och paprikapasta cirka 30 min a Näringsinnehåll/portion: Energi: 2081 kj/498 kcal. Protein 19,8 g. Fett 21,6 g. Kolhydrater 53,5 g. Ingredienser: 4 portioner

Läs mer

ÄKTA MATGLÄDJE FAMILJE- KASSEN

ÄKTA MATGLÄDJE FAMILJE- KASSEN ÄKTA MATGLÄDJE FAMILJE- KASSEN Välkommen till en ny vecka med äkta matglädje. Denna vecka kommer vi att laga en blandning av klassiska och nya maträtter. Smaklig måltid! VECKANS MENY VECKA 50 MÅNDAG Fiskgratäng

Läs mer

3 dagar. Ingredienser v 43. Recept. Hej! Veckans meny: * Bra att ha hemma v 43. Köp gärna med fler matvaror!

3 dagar. Ingredienser v 43. Recept. Hej! Veckans meny: * Bra att ha hemma v 43. Köp gärna med fler matvaror! dagar v 4 Recept Kött/fisk Ca 500 gram nötfärs Ca 00 gram räkor Ca 700 gram tvådelad kycklingfilé Potatis/ris/pasta mm pkt glasnudlar Hej! Välkomna till en ny vecka fylld av spännande smaker från världens

Läs mer

VISSTE DU ATT ÄGG INNEHÅLLER ALLA VITAMINER, UTOM VITAMIN C! VISSTE DU ATT 3 AV 10 SVENSKAR I ÅLDERN 15-29 ÅR INTE VET HUR MAN KOKAR ETT PERFEKT ÄGG!

VISSTE DU ATT ÄGG INNEHÅLLER ALLA VITAMINER, UTOM VITAMIN C! VISSTE DU ATT 3 AV 10 SVENSKAR I ÅLDERN 15-29 ÅR INTE VET HUR MAN KOKAR ETT PERFEKT ÄGG! Ska din kropp få all energi den behöver bör du äta fem, sex gånger varje dag. Alltså frukost, lunch, middag och minst två mellanmål! Hur mycket du äter varierar förstås beroende på hur mycket du rör dig.

Läs mer

ÄKTA MATGLÄDJE FAMILJE- KASSEN

ÄKTA MATGLÄDJE FAMILJE- KASSEN ÄKTA MATGLÄDJE FAMILJE- KASSEN Välkommen till en ny vecka med äkta matglädje. Denna vecka kommer vi att laga en blandning av klassiska och nya maträtter. Smaklig måltid! VECKANS MENY VECKA 5 MÅNDAG Panerad

Läs mer

Tortellini med ricotta och basilika. vecka 42

Tortellini med ricotta och basilika. vecka 42 Tortellini med ricotta och basilika vecka 42 familj Tortellini med ricotta och basilika cirka 30 min a Näringsinnehåll/portion: Energi: 2444 kj/ 583 kcal. Protein 27,5 g. Fett 28,9 g. Kolhydrater 60,4

Läs mer

En Lättare Vecka v.19

En Lättare Vecka v.19 v.19 MÅNDAG Ost & tomatgratinerad falukorv med stuvade makaroner TISDAG Fiskbiff med mos och kall sås ONSDAG Ritas köttfärssås TORSDAG Laxsoppa med en touch of thai FREDAG Vegetarisk wok LÖRDAG Klassiska

Läs mer

Vegetariska receptfrån Paul Svensson. var smart! servera vegetariskt

Vegetariska receptfrån Paul Svensson. var smart! servera vegetariskt Vegetariska receptfrån Paul Svensson Couscous tagine med ugnsrostade grönsaker, yoghurt och saffran fullkornscouscous grönsaksbuljong 9 dl 7,5 dl lagerblad 2 gurkmeja saffran y msk 1 g tomater 3 aubergine

Läs mer

Bacon & äpplekorv med spenatstuvade makaroner. vecka 48

Bacon & äpplekorv med spenatstuvade makaroner. vecka 48 Bacon & äpplekorv med spenatstuvade makaroner vecka 48 familj Bacon & äpplekorv med spenatstuvade makaroner cirka 30 min a Näringsinnehåll/portion: Energi: 2648 kj/ 633 kcal. Protein 27,9 g. Fett 33,6

Läs mer

Fusilli med kyckling, kapris och dill. Vecka 3

Fusilli med kyckling, kapris och dill. Vecka 3 Fusilli med kyckling, kapris och dill A Vecka 3 Fusilli med kyckling, kapris och dill Genom att koka kycklingen i buljong får den mycket smak. En skvätt av buljongen blir också en bra bas till den krämiga

Läs mer

FLEXITARIAN. Välkommen till en ny vecka med äkta matglädje. Denna vecka kommer vi laga en blandning av klassiska och nya smaker. Smaklig måltid!

FLEXITARIAN. Välkommen till en ny vecka med äkta matglädje. Denna vecka kommer vi laga en blandning av klassiska och nya smaker. Smaklig måltid! FLEXITARIAN Välkommen till en ny vecka med äkta matglädje. Denna vecka kommer vi laga en blandning av klassiska och nya smaker. Smaklig måltid! VECKANS MENY 4 pers. Vecka 40 Måltid 1 Sojabakad fisk med

Läs mer

VECKANS MENY. 2 pers. Vecka 49. Måltid 1. Ugnsbakad sk med vitlökssmör. Måltid 2. Tacopaj. Måltid 3. Kyckling & bacon pasta.

VECKANS MENY. 2 pers. Vecka 49. Måltid 1. Ugnsbakad sk med vitlökssmör. Måltid 2. Tacopaj. Måltid 3. Kyckling & bacon pasta. Äkta matglädje BARNKASSEN Välkommen till en ny vecka med äkta matglädje. Denna vecka kommer vi att laga en blandning av klassiska och nya barnvänliga maträtter. Smaklig måltid! VECKANS MENY 2 pers. Vecka

Läs mer

familj Ostwurst med potatismos och fänkål Kyckling i currysås och sockerärtor Panerad torsk med Rhode Islandsås

familj Ostwurst med potatismos och fänkål Kyckling i currysås och sockerärtor Panerad torsk med Rhode Islandsås a3dagar 6 Personer familj Enkelt, gott och snabbt på bordet nu med vännerna Lollo & Bernie Se veckans roliga tips och pyssel! Vecka 9 a Ostwurst med potatismos och fänkål b Kyckling i currysås och sockerärtor

Läs mer

Pasta med fetaost och bacon. vecka 20

Pasta med fetaost och bacon. vecka 20 Pasta med fetaost och bacon vecka 20 familj Pasta med fetaost och bacon cirka 30 min a Näringsinnehåll/portion: Energi: 2565 kj/614 kcal. Protein 22,6 g. Fett 29,9 g. Kolhydrater 61,0 g. Ingredienser:

Läs mer

ÄKTA MATGLÄDJE FAMILJE- KASSEN

ÄKTA MATGLÄDJE FAMILJE- KASSEN ÄKTA MATGLÄDJE FAMILJE- KASSEN Välkommen till en ny vecka med äkta matglädje. Denna vecka kommer vi att laga en blandning av klassiska och nya maträtter. Smaklig måltid! VECKANS MENY VECKA 9 MÅNDAG Ugnsbakad

Läs mer

familj Enkelt, gott och snabbt på bordet

familj Enkelt, gott och snabbt på bordet a3dagar 4 Personer familj Enkelt, gott och snabbt på bordet Vecka 51 a Gräddig köttfärssås med ajvar b Torsk med äggsås c Gul currygryta med kokosmjölk ica.se/matkasse a3dagar 4 Personer familj Enkelt,

Läs mer

ÄKTA MATGLÄDJE FAMILJE- KASSEN

ÄKTA MATGLÄDJE FAMILJE- KASSEN ÄKTA MATGLÄDJE FAMILJE- KASSEN Välkommen till en ny vecka med äkta matglädje. Denna vecka kommer vi att laga en blandning av klassiska och nya maträtter. Smaklig måltid! VECKANS MENY VECKA 8 MÅNDAG Fyllda

Läs mer

VECKANS MENY. 6 pers. Vecka 50. Måltid 1. Kycklingköttbullar med potatismos. Måltid 2. Pulled lax i tortillabröd. Måltid 3. Cannelonni med köttfärs

VECKANS MENY. 6 pers. Vecka 50. Måltid 1. Kycklingköttbullar med potatismos. Måltid 2. Pulled lax i tortillabröd. Måltid 3. Cannelonni med köttfärs Äkta matglädje FAMILJE- KASSEN Välkommen till en ny vecka med äkta matglädje. Denna vecka kommer vi att laga en blandning av klassiska och nya maträtter. Smaklig måltid! VECKANS MENY 6 pers. Vecka 50 Måltid

Läs mer

Kalvfärssås med senap och persilja. vecka 6

Kalvfärssås med senap och persilja. vecka 6 Kalvfärssås med senap och persilja vecka 6 familj Kalvfärssås med senap och persilja cirka 30 min a Näringsinnehåll/portion: Energi: 2321 kj/555 kcal. Protein 37,9 g. Fett 18,8 g. Kolhydrater 55,5 g. Ingredienser:

Läs mer

Vecka 32. Fisksoppa med grädde och citron. Zucchinibiffar med parmesan och yoghurtsås. Tjockkorv med tysk surkål. Pasta med krämig sås och svamp

Vecka 32. Fisksoppa med grädde och citron. Zucchinibiffar med parmesan och yoghurtsås. Tjockkorv med tysk surkål. Pasta med krämig sås och svamp Vecka 32 Fisksoppa med grädde och citron Zucchinibiffar med parmesan och yoghurtsås Tjockkorv med tysk surkål Pasta med krämig sås och svamp Ekologiska kassen är för dig som känner precis som vi, att det

Läs mer

Sunt och gott hela veckan

Sunt och gott hela veckan 1 Sunt och gott hela veckan MÅNDAG Fiskpinnar i tunnbrödrulle 400 gram fiskpinnar 100 gram salladskål 200 gram morötter i stavar 250 gram cocktailtomater i halvor 150 gram gurka i stavar 2 dl matlagningsyoghurt,

Läs mer

Krämig skinkgryta med gröna bönor. vecka 21

Krämig skinkgryta med gröna bönor. vecka 21 Krämig skinkgryta med gröna bönor vecka 21 familj Krämig skinkgryta med gröna bönor cirka 30 min a Näringsinnehåll/portion: Energi: 3206 kj/767 kcal. Protein 39,8 g. Fett 42,4 g. Kolhydrater 54,3 g. Ingredienser:

Läs mer

familj Gräddig köttfärssås med tagliatelle Fläskkotlett med tomatoch paprikasalsa Laxburgare med Rhode Islanddressing

familj Gräddig köttfärssås med tagliatelle Fläskkotlett med tomatoch paprikasalsa Laxburgare med Rhode Islanddressing adagar 4 Personer familj Enkelt, gott och snabbt på bordet nu med vännerna Lollo & Bernie Se veckans roliga tips och pyssel! Vecka 7 a Gräddig köttfärssås med tagliatelle b Fläskkotlett med tomatoch paprikasalsa

Läs mer

familj Apelsinbakad lax med sweet chilisås Ugnsbakad falukorv med bostongurka och tomat Snabba köttgrytan med ärtor och ris

familj Apelsinbakad lax med sweet chilisås Ugnsbakad falukorv med bostongurka och tomat Snabba köttgrytan med ärtor och ris a3dagar 4 Personer familj Enkelt, gott och snabbt på bordet nu med vännerna Lollo & Bernie Se veckans roliga tips och pyssel! Vecka 13 a Apelsinbakad lax med sweet chilisås b Ugnsbakad falukorv med bostongurka

Läs mer

ÄKTA MATGLÄDJE FAMILJE- KASSEN

ÄKTA MATGLÄDJE FAMILJE- KASSEN ÄKTA MATGLÄDJE FAMILJE- KASSEN Välkommen till en ny vecka med äkta matglädje. Denna vecka kommer vi att laga en blandning av klassiska och nya maträtter. Smaklig måltid! VECKANS MENY VECKA 11 MÅNDAG Tortellinisoppa

Läs mer

ÄKTA MATGLÄDJE FAMILJE- KASSEN

ÄKTA MATGLÄDJE FAMILJE- KASSEN ÄKTA MATGLÄDJE FAMILJE- KASSEN Välkommen till en ny vecka med äkta matglädje. Denna vecka kommer vi att laga en blandning av klassiska och nya maträtter. Smaklig måltid! VECKANS MENY VECKA 22 MÅNDAG Potatis

Läs mer

Krämig kycklingpasta med tomater. vecka 25

Krämig kycklingpasta med tomater. vecka 25 Krämig kycklingpasta med tomater vecka 25 familj Krämig kycklingpasta med tomater cirka 30 min a Näringsinnehåll/portion: Energi: 2550 kj/611 kcal. Protein 44,5 g. Fett 23,4 g. Kolhydrater 52,5 g. Ingredienser:

Läs mer

VECKANS MENY. 6 pers. Vecka 46. Måltid 1. Kyckling i pitabröd. Måltid 2. Grillad korv med raggmunkar. Måltid 3. Ost och skinkpaj.

VECKANS MENY. 6 pers. Vecka 46. Måltid 1. Kyckling i pitabröd. Måltid 2. Grillad korv med raggmunkar. Måltid 3. Ost och skinkpaj. Äkta matglädje BARNKASSEN Välkommen till en ny vecka med äkta matglädje. Denna vecka kommer vi att laga en blandning av klassiska och nya barnvänliga maträtter. Smaklig måltid! VECKANS MENY 6 pers. Vecka

Läs mer

Fleximenyn v Recept och planering för fyra av veckans middagar.

Fleximenyn v Recept och planering för fyra av veckans middagar. Fleximenyn v. 40 42 Recept och planering för fyra av veckans middagar. 40 Recept 1 Tofu tikka 4 portioner *3 dl jasris 250 g naturell tofu neutral olja, till stekning *1 gul lök, hackad *2 vitlöksklyftor,

Läs mer

Ingredienser v.28. Recept. Veckans meny: Bra att ha hemma v.28. Köp gärna med fler matvaror! Hej!

Ingredienser v.28. Recept. Veckans meny: Bra att ha hemma v.28. Köp gärna med fler matvaror! Hej! v.28 Recept Kött/fisk Ca 600 gram kycklingfilé Ca 500 gram nötfärs Ca 550 gram falukorv Ca 500 gram laxfilé Ca 800 gram fläskkotlett 1 2 3 5 Potatis/ris/pasta mm 2 kg fast potatis 1 pkt pasta 1 pkt ris

Läs mer

Paolos spaghetti med basilika och rimmat fläsk. vecka 12

Paolos spaghetti med basilika och rimmat fläsk. vecka 12 Paolos spaghetti med basilika och rimmat fläsk vecka 12 familj Paolos spaghetti med basilika och rimmat fläsk cirka 30 min a Näringsinnehåll/portion: Energi: 3133 kj/751 kcal. Protein 28,9 g. Fett 45,3

Läs mer

VECKANS MENY. 6 pers. Vecka 45. Måltid 1 Fisk med citronpasta. Måltid 2 Köttfärslimpa med bacon. Måltid 3 Grillad korv i bröd

VECKANS MENY. 6 pers. Vecka 45. Måltid 1 Fisk med citronpasta. Måltid 2 Köttfärslimpa med bacon. Måltid 3 Grillad korv i bröd HUSMANS- KASSEN Välkommen till en ny vecka med äkta matglädje. Denna vecka kommer vi att laga en blandning av klassiska och nya barnvänliga maträtter. Smaklig måltid! VECKANS MENY 6 pers. Vecka 45 Måltid

Läs mer

VECKANS MENY. 6 pers. Vecka 34. Måltid 1 Fisk med grönt mos. Måltid 2 Svamp-och köttfärspaj. Måltid 3 Stekt falukorv med morötter och pepparrotssås

VECKANS MENY. 6 pers. Vecka 34. Måltid 1 Fisk med grönt mos. Måltid 2 Svamp-och köttfärspaj. Måltid 3 Stekt falukorv med morötter och pepparrotssås FAMILJE- KASSEN Välkommen till en ny vecka med äkta matglädje. Denna vecka kommer vi att laga en blandning av klassiska och nya maträtter. Smaklig måltid! VECKANS MENY 6 pers. Vecka 34 Måltid 1 Fisk med

Läs mer

ÄKTA MATGLÄDJE FAMILJE- KASSEN

ÄKTA MATGLÄDJE FAMILJE- KASSEN ÄKTA MATGLÄDJE FAMILJE- KASSEN Välkommen till en ny vecka med äkta matglädje. Denna vecka kommer vi att laga en blandning av klassiska och nya maträtter. Smaklig måltid! VECKANS MENY VECKA 23 MÅNDAG Kycklingfärsgryta

Läs mer

Ingredienser. Gör så här

Ingredienser. Gör så här Banan- och currysoppa 10 g lök 20 g purjolök 1 msk solrosolja 100 g (ca 1 st) banan 30 g ananas på burk 100 ml köttbuljong 50 g (ca 1 st) potatis 10 g (1 msk) mandlar 2 msk mellangrädde salt, curry, vitpeppar

Läs mer

familj Skinkstroganoff med paprika Salsiccia med potatismos och ärtor Gratinerad lax och broccoli

familj Skinkstroganoff med paprika Salsiccia med potatismos och ärtor Gratinerad lax och broccoli a3dagar 6 Personer familj Enkelt, gott och snabbt på bordet nu med vännerna Lollo & Bernie Se veckans roliga tips och pyssel! Vecka 44 a Skinkstroganoff med paprika b Salsiccia med potatismos och ärtor

Läs mer

Krämig pasta med halloumi och tomat. vecka 22

Krämig pasta med halloumi och tomat. vecka 22 Krämig pasta med halloumi och tomat vecka 22 familj Krämig pasta med halloumi och tomat cirka 20 min a Näringsinnehåll/portion: Energi: 3091 kj/740 kcal. Protein 29,5 g. Fett 43,6 g. Kolhydrater 55,0 g.

Läs mer

Kalvfärsbullar i tomatsås. vecka 43

Kalvfärsbullar i tomatsås. vecka 43 Kalvfärsbullar i tomatsås vecka 43 familj Kalvfärsbullar i tomatsås cirka 30 min a Näringsinnehåll/portion: Energi: 2551 kj/ 596 kcal. Protein 34,9 g. Fett 27,1 g. Kolhydrater 62,1 g. Ingredienser: 1/2

Läs mer

VECKANS MENY. 2 pers. Vecka 37. Måltid 1 Köttfärslåda med gräddig pasta. Måltid 2 Rödbetssoppa med ostquesadillas. Måltid 3 Viltburgare

VECKANS MENY. 2 pers. Vecka 37. Måltid 1 Köttfärslåda med gräddig pasta. Måltid 2 Rödbetssoppa med ostquesadillas. Måltid 3 Viltburgare FAMILJE- KASSEN Välkommen till en ny vecka med äkta matglädje. Denna vecka kommer vi att laga en blandning av klassiska och nya maträtter. Smaklig måltid! VECKANS MENY 2 pers. Vecka 37 Måltid 1 Köttfärslåda

Läs mer

Ingredienser v.17. Recept. Veckans meny: Bra att ha hemma v.17. Köp gärna med fler matvaror! Hej!

Ingredienser v.17. Recept. Veckans meny: Bra att ha hemma v.17. Köp gärna med fler matvaror! Hej! v.17 Recept Kött/fisk Ca 600 gram kycklingfilé Ca 500 gram nötfärs Ca 550 gram falukorv Ca 500 gram laxfilé Ca 700-800 gram fläskkotlett 1 2 3 5 Potatis/ris/pasta mm 2 kg fast potatis 1 pkt pasta 1 pkt

Läs mer

VECKANS MENY. 4 pers. Vecka 35. Måltid 1 Pannkaksrulle med skinka. Måltid 2 Fisksoppa med apelsin. Måltid 3 Färsjärpar med pastasallad

VECKANS MENY. 4 pers. Vecka 35. Måltid 1 Pannkaksrulle med skinka. Måltid 2 Fisksoppa med apelsin. Måltid 3 Färsjärpar med pastasallad HUSMANS- KASSEN Välkommen till en ny vecka med äkta matglädje. Denna vecka kommer vi att laga en blandning av klassiska och nya barnvänliga maträtter. Smaklig måltid! VECKANS MENY 4 pers. Vecka 35 Måltid

Läs mer

Lammkorv med linser och rostad potatis. vecka 42

Lammkorv med linser och rostad potatis. vecka 42 Lammkorv med linser och rostad potatis vecka 42 familj Lammkorv med linser och rostad potatis cirka 40 min a Näringsinnehåll/portion: Energi: 2527 kj/ 606 kcal. Protein 25,6 g. Fett 28,1 g. Kolhydrater

Läs mer

Fruktsallad. Ingredienser: 1 äpple. 10 vindruvor. 1 banan. ½ apelsin. ½ dl krossad ananas. Gör så här: 1. Skölj och skär äpplet i tärningar.

Fruktsallad. Ingredienser: 1 äpple. 10 vindruvor. 1 banan. ½ apelsin. ½ dl krossad ananas. Gör så här: 1. Skölj och skär äpplet i tärningar. Fruktsallad 1 äpple 10 vindruvor 1 banan ½ apelsin ½ dl krossad ananas 1. Skölj och skär äpplet i tärningar. 2. Skölj och dela druvorna, ta bort kärnorna. 3. Skala bananen och apelsinen, skär dem i skivor.

Läs mer

familj Gräddig köttfärssås med tagliatelle Korvgryta med oliver och broccoli Laxburgare med Rhode Islanddressing

familj Gräddig köttfärssås med tagliatelle Korvgryta med oliver och broccoli Laxburgare med Rhode Islanddressing adagar 6 Personer familj Enkelt, gott och snabbt på bordet nu med vännerna Lollo & Bernie Se veckans roliga tips och pyssel! Vecka 7 a Gräddig köttfärssås med tagliatelle b Korvgryta med oliver och broccoli

Läs mer

ÄKTA MATGLÄDJE FAMILJE- KASSEN

ÄKTA MATGLÄDJE FAMILJE- KASSEN ÄKTA MATGLÄDJE FAMILJE- KASSEN Välkommen till en ny vecka med äkta matglädje. Denna vecka kommer vi att laga en blandning av klassiska och nya maträtter. Smaklig måltid! VECKANS MENY VECKA 26 MÅNDAG Panerade

Läs mer

ÄKTA MATGLÄDJE FAMILJE- KASSEN

ÄKTA MATGLÄDJE FAMILJE- KASSEN ÄKTA MATGLÄDJE FAMILJE- KASSEN Välkommen till en ny vecka med äkta matglädje. Denna vecka kommer vi att laga en blandning av klassiska och nya maträtter. Smaklig måltid! VECKANS MENY VECKA 40 MÅNDAG Kycklingklubba

Läs mer

Het pasta med torrsaltat bacon och majs. vecka 2

Het pasta med torrsaltat bacon och majs. vecka 2 Het pasta med torrsaltat bacon och majs vecka 2 inspiration Het pasta med torrsaltat bacon och majs En rätt du enkelt svänger ihop. Den torrsaltade baconen ger en härlig sälta och broccolin ger en fin

Läs mer

Recept på Matskolan i Ingå juni 2012

Recept på Matskolan i Ingå juni 2012 Recept på Matskolan i Ingå juni 2012 Innehåll Scones... 2 Grahamssemlor... 3 Potatismos... 4 Fisk i tomatsås... 5 Tomatsås... 5 Snabb strimmelkyckling... 6 Köttbullar... 7 Rabarberdryck... 8 Smoothie (ca

Läs mer

familj Färsbiffar med majs och paprikasalsa Stekt schnitzel med blomkålssallad Broccolisoppa med varma smörgåsar

familj Färsbiffar med majs och paprikasalsa Stekt schnitzel med blomkålssallad Broccolisoppa med varma smörgåsar a3dagar 6 Personer familj Enkelt, gott och snabbt på bordet nu med vännerna Lollo & Bernie Se veckans roliga tips och pyssel! Vecka 42 a Färsbiffar med majs och paprikasalsa b Stekt schnitzel med blomkålssallad

Läs mer

BARNKASSEN. Välkommen till en ny vecka med äkta matglädje. Smaklig måltid! Hälsningar kockarna på Bra Mat Hemma

BARNKASSEN. Välkommen till en ny vecka med äkta matglädje. Smaklig måltid! Hälsningar kockarna på Bra Mat Hemma Äkta matglädje BARNKASSEN Välkommen till en ny vecka med äkta matglädje. Smaklig måltid! Hälsningar kockarna på Bra Mat Hemma VECKANS MENY 4 pers. Vecka 17 Måltid 1 Skånsk äggakaga med lingon Måltid 2

Läs mer

familj Enkelt, gott och snabbt på bordet

familj Enkelt, gott och snabbt på bordet a5dagar 4 Personer familj Enkelt, gott och snabbt på bordet Vecka 34 a Makaronipudding med korv b Oreganostekt kyckling med gurkröra c Fiskgryta med saffran och tomat d Tacopizza med gräddfil e Curry med

Läs mer

3 dagar. Ingredienser v 35. Recept. Hej! Veckans meny: * Bra att ha hemma v 35. Köp gärna med fler matvaror!

3 dagar. Ingredienser v 35. Recept. Hej! Veckans meny: * Bra att ha hemma v 35. Köp gärna med fler matvaror! dagar v 5 Recept Kött/fisk Ca 500 gram laxfilé Ca 600 gram kycklingfilé pkt salami Potatis/ris/pasta kg potatis förp quinoa Hej! Vi har en helt fantastisk vecka framför oss med otroligt mycket goda smaker

Läs mer

VECKANS MENY. 2 pers. Vecka 25. Måltid 1. Krämig köttfärssås med tomat & pasta. Måltid 2. Fiskgratäng med gröna ärter & krossad potatis.

VECKANS MENY. 2 pers. Vecka 25. Måltid 1. Krämig köttfärssås med tomat & pasta. Måltid 2. Fiskgratäng med gröna ärter & krossad potatis. Äkta matglädje BARNKASSEN Välkommen till en ny vecka med äkta matglädje. Denna vecka kommer vi att laga en blandning av klassiska och nya barnvänliga maträtter. Smaklig måltid! VECKANS MENY 2 pers. Vecka

Läs mer

Bräserad kotlett med tomatsallad. vecka 34

Bräserad kotlett med tomatsallad. vecka 34 Bräserad kotlett med tomatsallad vecka 34 familj Bräserad kotlett med tomatsallad cirka 30 min a Näringsinnehåll/portion: Energi: 1981 kj/ 747 kcal. Protein 33,8 g. Fett 13,7 g. Kolhydrater 50,9 g. Ingredienser:

Läs mer

8 recept för alla matglada magar. Fritt från gluten, mjölk & laktos!

8 recept för alla matglada magar. Fritt från gluten, mjölk & laktos! 8 recept för alla matglada magar Fritt från gluten, mjölk & laktos! Är du känslig mot laktos, mjölk eller gluten? Inga problem. Du kan laga nästan vad du vill det gäller bara att hitta rätt produkter.

Läs mer

ÄKTA MATGLÄDJE FAMILJE- KASSEN

ÄKTA MATGLÄDJE FAMILJE- KASSEN ÄKTA MATGLÄDJE FAMILJE- KASSEN Välkommen till en ny vecka med äkta matglädje. Denna vecka kommer vi att laga en blandning av klassiska och nya maträtter. Smaklig måltid! VECKANS MENY VECKA 15 MÅNDAG Fisk

Läs mer

Spaghetti med majs och torrsaltat bacon. vecka 3

Spaghetti med majs och torrsaltat bacon. vecka 3 Spaghetti med majs och torrsaltat bacon vecka 3 inspiration Spaghetti med majs och torrsaltat bacon I detta recept är det den torrsaltade baconen som gör det extra piffigt. Tillsammans med bland annat

Läs mer

Varmrökt lax med ljummen potatissallad. vecka 33

Varmrökt lax med ljummen potatissallad. vecka 33 Varmrökt lax med ljummen potatissallad vecka 33 inspiration Varmrökt lax med ljummen potatissallad Potatissalladen får smak av saften och skalet från citron och pepparrot. Det syrliga möter det riviga

Läs mer

Paprikapasta med hyvlad halloumi. vecka 14

Paprikapasta med hyvlad halloumi. vecka 14 Paprikapasta med hyvlad halloumi vecka 14 inspiration Paprikapasta med hyvlad halloumi Grillad paprika bidrar till de fina aromerna i rätten. Genom att mixas med lök, vitlök, solrosfrön och basilikablad

Läs mer

Recept. Ingredienser v 4. Hej! Veckans meny: * Bra att ha hemma v 4. Familjekasse 3-dagar. Allergenförteckning!

Recept. Ingredienser v 4. Hej! Veckans meny: * Bra att ha hemma v 4. Familjekasse 3-dagar. Allergenförteckning! Familjekasse 3-dagar Ingredienser v 4 Recept Kött/fisk Ca 500 gram nötfärs Ca 550 gram kycklingstrimlor 500 gram fryst laxfilé 2 3 Potatis/ris/pasta mm förp pasta förp ris Grönsaker 2 gula lökar vitlök

Läs mer

familj Köttfärsgulasch Stekt lax med pressad potatis och pepparrotsfi l Makaronipudding med skinka och tomat

familj Köttfärsgulasch Stekt lax med pressad potatis och pepparrotsfi l Makaronipudding med skinka och tomat a3dagar 4 Personer familj Enkelt, gott och snabbt på bordet nu med vännerna Lollo & Bernie Se veckans roliga tips och pyssel! Vecka 8 a Köttfärsgulasch b Stekt lax med pressad potatis och pepparrotsfi

Läs mer

VECKANS MENY. 6 pers. Vecka 6. Måltid 1. Fiskgratäng med gröna ärtskott & krossad potatis. Måltid 2. Krämig köttfärssås med tomat & pasta.

VECKANS MENY. 6 pers. Vecka 6. Måltid 1. Fiskgratäng med gröna ärtskott & krossad potatis. Måltid 2. Krämig köttfärssås med tomat & pasta. Äkta matglädje BARNKASSEN Välkommen till en ny vecka med äkta matglädje. Denna vecka kommer vi att laga en blandning av klassiska och nya barnvänliga maträtter. Smaklig måltid! VECKANS MENY 6 pers. Vecka

Läs mer

Saffranspasta med räkor. vecka 7

Saffranspasta med räkor. vecka 7 Saffranspasta med räkor vecka 7 familj Saffranspasta med räkor cirka 20 min a Näringsinnehåll/portion: Energi: 2533 kj/607 kcal. Protein 26,6 g. Fett 29,8 g. Kolhydrater 55,2 g. Ingredienser: 580 g räkor

Läs mer

LEVAIN BRÖD. Surdegs grund av vete. 1 stort levain bröd

LEVAIN BRÖD. Surdegs grund av vete. 1 stort levain bröd LEVAIN BRÖD 1 stort levain bröd 10 g färsk jäst 6 dl ljummet vatten 14 15 dl vetemjöl special 4 dl surdeg av vete (se nedan) 1 1/2 msk salt 1. 2. 3. 4. 5. 6. 7. Smula jästen i en bunke och lös upp den

Läs mer

Recept. Ingredienser v 52. Hej! Veckans meny: Bra att ha hemma v 52. Vegetarisk Matkasse. Allergenförteckning!

Recept. Ingredienser v 52. Hej! Veckans meny: Bra att ha hemma v 52. Vegetarisk Matkasse. Allergenförteckning! Vegetarisk Matkasse Ingredienser v 5 Recept Potatis/ris/pasta förp spaghetti Hej! Välkomna till en ny vecka med flera inspirerande rätter på menyn. Först ut hittar du en snabblagad bolognese på korv tillsammans

Läs mer

Ingredienser v 4. Recept. Hej! Veckans meny: * Bra att ha hemma v 4. Köp gärna med fler matvaror! Ekologisk 3-dagar

Ingredienser v 4. Recept. Hej! Veckans meny: * Bra att ha hemma v 4. Köp gärna med fler matvaror! Ekologisk 3-dagar Ekologisk -dagar Ingredienser v 4 Recept Kött/fisk 500 gram nötfärs 800 gram fryst koljafilé förp bacon 1 Potatis/ris/pasta mm 1 kg potatis 1 förp pasta Hej! En lättlagad och god köttfärssås med creme

Läs mer

Måndag Frukost: Grekisk proteinyoghurt med melon och hackade valnötter Lunch: Laxpytt med sparris Middag: Blixtsnabb chiligryta med guacamole

Måndag Frukost: Grekisk proteinyoghurt med melon och hackade valnötter Lunch: Laxpytt med sparris Middag: Blixtsnabb chiligryta med guacamole Måndag Frukost: Grekisk proteinyoghurt med melon och hackade valnötter Lunch: Laxpytt med sparris Middag: Blixtsnabb chiligryta med guacamole Tisdag Frukost: Grekisk proteinyoghurt med melon och hackade

Läs mer

ÄKTA MATGLÄDJE FAMILJE- KASSEN

ÄKTA MATGLÄDJE FAMILJE- KASSEN ÄKTA MATGLÄDJE FAMILJE- KASSEN Välkommen till en ny vecka med äkta matglädje. Denna vecka kommer vi att laga en blandning av klassiska och nya maträtter. Smaklig måltid! VECKANS MENY VECKA 19 MÅNDAG Thaigryta

Läs mer