I programmet står det att jag ska prata om Lagen om skydd mot olyckor en lyckad reform?

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "I programmet står det att jag ska prata om Lagen om skydd mot olyckor en lyckad reform?"

Transkript

1 1 En oerhört intressant konferens lider mot sitt slut. En konferens vars arrangörer har haft mod att ägna tre dagar åt Mångfaldsfrågor och där vi runt 500 deltagare har ägnat tid och intresse åt denna nyckelfråga. I programmet står det att jag ska prata om Lagen om skydd mot olyckor en lyckad reform? Det ska jag göra också, på sitt sätt. Men egentligen ville jag försöka tillföra ännu en dimension av det som är den här konferensens bärande tema, mångfaldsfrågorna som ligger mig varmt om hjärtat, och som är en av de frågor som MSB driver med höga ambitioner, kanske för höga säger vissa kritiker. Är man nu, som MSB, aktiv i Skåne med en så aktiv Räddningstjänst som Räddningstjänst syd, så måste man naturligtvis läsa vad räddningschefen Per Widlundh funderar över i sin blogg, och vad ni skriver på hemsidan.

2 2 Nämligen detta, det är Per Widlundhs ord från hans blogg: Jag upplever att svensk räddningstjänst står inför många viktiga frågor och vägval de kommande åren. Mångfalden och jämställdhetsfrågorna är inget mål i sig för vår verksamhet snarare en självklarhet för att klara jobbet. Att vi är bland de sista verksamheterna i samhället som nu tar i frågorna får väl vara skäl nog att ägna en hel konferens åt ämnet. Nej, de viktiga frågorna är hur vi ska hantera olycksutvecklingen, få bukt med anlagda bränder, skapa säkra boendemiljöer för alla, skapa säkra insatsmiljöer för vår personal, eliminera hot och våld mot räddningspersonal, ha effektiva och kompetenta insatsstyrkor som klarar av alla de olyckstyper vi kan hamna i. Listan kan säkert göras längre. I en ganska kort och rak formulering lyckas Per beskriva varför vi behöver mångfald. Vi behöver mångfald inom svensk räddningstjänst för att klara jobbet helt enkelt, nu och säkerligen ännu mer i framtiden Det finns visserligen en aspekt till, likabehandlingsprincipen och dess motsats diskriminering, men det är inte i första hand vad de många olika rösterna har vittnat om under de här konferensdagarna. Motivet till mångfald i all verksamhet är att stärka verksamheten. Att vi blir bättre om vi får in fler synsätt, fler erfarenheter, fler angreppsvinklar på problem och en mångfald olika ansikten och erfarenheter som kan möta ett modernt samhälle med dess problem.

3 3 Det viktiga är ju kärnverksamheten. Så vad är då kärnverksamheten? DET är vad jag vill prata om. Jag vet att inte heller det upplevs som alldeles självklart, men till kärnverksamheten i kommuners och länsstyrelsers arbete med skydd mot olyckor ingår som första led att förebygga olyckor. Och förebygga olyckor, det gör man inte utan att använda huvudet. Det viktiga är att vända olycksutvecklingen, skriver Per Widlundh i sin blogg. Hur ser då den ut, hur exakt ser problemet ut som vi behöver lösa, olycksutvecklingen? Man skulle kunna använda en hel konferens åt att diskutera olycksutvecklingen också, och somliga påståenden skulle vi behöva borra djupare i för att bli eniga om. Men ser man som helhet på olycksfalls- och skadeutvecklingen så visar siffrorna i huvudsak på en nedåtgående trender med två undantag, olycksutvecklingen för äldre och skolbränderna: Fallolyckorna bland äldre ökar, och alltför många äldre avlider direkt eller indirekt av skadorna de får vid fall i sitt eget hem. Tittar man på dödsbränderna är äldre, särskilt äldre ensamma män som röker, kraftigt överrepresenterade i statistiken. Där har kommunerna ett mycket stort arbete att göra med systematiskt säkerhetsarbete kring äldre som vill bo hemma och klara sig själva, vilket de flesta av oss vill. Uppsökande verksamhet kring personer 80 år eller äldre skulle rädda liv, minska fallskadorna och spara väldigt mycket pengar dessutom. Just den allvarliga utvecklingen på området äldres fallskador är också ett viktigt område för MSB att verka och samverka kring, men precis som med skolbränderna är det lokalt allt arbete görs och all samverkan måste ske.

4 4 När det gäller skolbränderna så har vi nyss fått ett regeringsuppdrag att ta fram en nationell handlingsplan till 1 juni 2011, och jag är glad över att regeringen har pekat så tydligt på att skolan måste delta aktivt i det arbetet tillsammans med polisen. Och de två sakerna har koppling till den tredje delen jag tänkte prata om brandskyddet. Dödsbränder Anlagd skolbrand Bättre brandskydd. Jag ska strax återkomma till de frågorna men först vill jag berätta att mitt huvudsakliga budskap idag är att vi inte klarar något av alla de här problemen som ensamma aktörer. Vi måste samverka brett för att klara alla de uppdrag vi har. Räddningstjänst syd är ett absolut lysande exempel på vad man kan åstadkomma i bred samverkan när många aktörer, många olika aktörer, hjälps åt att dra åt samma håll för att lösa problem och när nätverk av människor inbegriper det där som borde vara självklart enskilda människors förmåga att ta ansvar för sig och sina nära. Utan samverkan skulle vi inte kunnat besöka moskén i islamiskt centrum i tisdags kväll och uppleva den positiva rikedomen i mångfald, och utan mångfald sker ingen samverkan. BILD 2: Brandsoldat bär ut barn till knäböjande kvinna. Den här bilden som ju Dave Bagient och Sara O Connor visade igår är arketypen för en stark hjälte som räddar barn och lämnar över till den tacksamma knäböjande kvinnan.

5 5 Poängen med att visa den här bilden är inte att driva gäck med de många som går omkring med en stark bild av brandmannen som ensam stark modig man, lite som stålmannen och andra superhjältar. Poängen med att visa den är att bilden så tydligt berättar en viktig del av historien varför unga människor söker sig till våra utbildningar i Skydd mot olyckor. Den sjuåring som drömmer om att bli brandman har antagligen redan en ganska fast bild av vad brandmannen gör, och det är troligt att den bilden ligger nära den här tror inte ni det också? När så ungdomarna söker sig till våra SMO-utbildningar riskerar de att få den bilden bekräftad av lärare, av omgivningen och kompisar och av sina kurskamrater som kanske har en liknande bild av yrket. Och det är klart att kommer man in på utbildningen med den här självbilden, bilden av en superhjälte, så är det en lång resa att inse att stor del av arbetstiden kommer att ägnas åt att besöka skolor, arbetsplatser och på olika sätt kommunicera för att förebygga bränder och olyckor. Den tyste starke hjälten förväntas göra andra saker än han trodde när han sökte SMOutbildningen. Det skulle bli en kolossal skillnad redan om vi lyckades attrahera fler kvinnor in på utbildningarna, och vi behöver absolut få in fler människor med olika etnisk bakgrund, människor med olika religion, olika sexuell läggning och så vidare av samma skäl. Därför behöver vi fler förebilder i räddningstjänsten, så att fler kommer på tanken att söka sig till SMO-utbildningarna. För det finns trösklar. Utbildningarna är populära och det gör att det krävs bra betyg för att komma in. Vi kräver b-körkort idag, det är också en tröskel för storstadsungdomar av båda könen saknar ofta b-körkort. För oss i MSB finns förstås anledning att se över de här trösklarna. Kan vi göra något för att bredda möjligheten för fler att söka?

6 6 Kan vi med teknik- och metodutveckling både göra yrket säkrare och insatserna smartare? Kan vi med riktad marknadsföring till utvalda grupper attrahera fler? Vi kommer att arbeta metodiskt med de sakerna, och har börjat med att ge möjlighet för fler med arbetslivserfarenhet att söka utbildningen. Det är därför vi behöver så många fler förebilder i räddningstjänst så att fler kommer på tanken att söka utbildningen just därför att de lockas av fler delar i yrket än det att släcka bränder och rädda liv. Nämligen att förebygga bränder. Framtidens hjälte är den som släcker en anlagd brand innan den första tändstickan dragits mot plånet. Men ni som är verksamma ute i kommunerna har också möjlighet att se över era trösklar, som fysproven till exempel. BILD 3 Graf DÖDSBRÄNDER Antalet döda i bränder synes öka, nu är det delvis tragiska tillfälligheter som gör att statistiken i år och i fjol är oerhört dyster. Förra året omkom två familjer i oerhört tragiska bränder, båda familjerna råkade ha en annan etnisk bakgrund än den svenska. Men, jag vill varna för att dra slutsatsen att brandskydd och information om brandskydd måste fokusera särskilt på familjer med utomnordiska rötter till exempel. Snarare är det typiska offret för en brand med dödlig utgång en man, äldre, ofta med missbruksproblem och den direkta brandorsaken är rökning.

7 7 Grafen visar hur antalet dödsbränder utvecklats de senaste tio åren, som ni ser går siffrorna upp och ned och pendlar någonstans mellan som lägst 60 och som högst 140. Anders Jonsson statistikexpert på MSB och Anders Bergqvist i sin egenskap som brandingenjör på Storstockholms brandförsvar driver ett forskningsarbete tillsammans med bland annat Socialstyrelsen och Rättsmedicinalverkets register, ett forskningsprojekt som kanske kommer att kunna ge oss mer fakta kring orsakerna till dödsbränder och hur vi kan nå personer i riskgruppen med olika former av förebyggande åtgärder. Men oavsett hur höga de korrekta siffrorna är så är varje enskilt dödsfall i brand förstås en katastrof för de som drabbas.. Nästa vecka, den 2 juni, träffas vi igen för arbetet med den nationella strategin kring dödsbränderna. Det ska bli intressant att se hur slutresultatet blir när vi tillsammans med branschen sammanfattar arbetet men jag vill redan nu genast ändå säga ett varningens ord. Eftersom väldigt många omkommer på grund av rökning så är kravet på självslocknande cigaretter, en åtgärd som är på väg, en enkel åtgärd som snabbt kommer att få effekt på statistiken. Men vi kan inte vara nöjda så, utan måste ha ambitionen att få ned dödsolyckor som uppstår på grund av alla andra orsaker också. Och en väldigt enkel åtgärd är förstås att öka ambitionen för skydd om något trots allt inträffar med kvarglömda stearinljus eller tekniska fel som leder till brand att ha brandvarnare i varje hem borde vara en självklarhet och en brandsläckare..

8 8 BILD 4. Graf skolbränder Detta är siffror många säkert känner igen brann 371 skolor och förskolor 2009 brann 555 skolor och förskolor Under samma tid minskade det totala antalet bränder i byggnader från till , men andelen skolbränder ökade från 3 till 5 %. Och praktiskt taget ingen av de bränderna drabbade: Fristående skolor eller små skolor i glesbygd Vad kan det bero på? Jag är alldeles övertygad om att det här är ett av de områden där MSB måste öka samverkan med myndigheterna på skolans område men man kommer så mycket snabbare fram om räddningstjänst och skola kan samverka lokalt. Det är sannolikt inte en orsak utan flera till anlagda bränder i skolor, men nyckeln för att minska antalet skolbränder finns i lokalmiljön i den enskilda skolan. I samverkan med exempelvis kunskap som räddningstjänsten kan bidra med. Nu har MSB fått i uppdrag att ta fram en nationell handlingsplan tillsammans med Rikspolisstyrelsen och med Statens skolverk vilket är bra för oss alla att veta därför att ni som är verksamma runtom i landet behöver ju inte vänta på en nationell handlingsplan utan kan förstås agera redan nu och sprida era kunskaper och lärdomar vidare.

9 9 När det gäller regeringsuppdraget kring skolbränderna så startar det arbetet nu och ska redovisas i juni Har ni goda idéer att skicka med så tveka inte att sprida dem till oss. En skolbrand i storstadsförort kan ha helt andra orsaker än en skolbrand i en mindre kommun, men det är ni som finns där på plats som vet mer om de sakerna, troligen, än centrala myndigheter. Och det arbetet har koppling till den tredje delen jag tänkte prata om brandskyddet. Skolan, igen, har naturligtvis de absolut största möjligheterna att hjälpa till med bred, bra information till alla familjer om hur man ska agera vid brand. För bostadsränderna visar en svag men tydlig tendens till att öka igen. Bild 5, graf bostadsbränderna Den här grafen visar som ni ser en svag uppåtgående kurva de senaste åren, och bryter man ner siffrorna i fakta så finns det ett par saker att lyfta fram: Av det totala antalet bränder har andelen brand i bostad ökat fråpn 51 till 58 procent på tio år. Samtidigt som antalet bränder minskat från till har antalet bostadsbränder nu börjat öka igen. Orsaken till bränder i bostad är; i villa eller småhus är den vanligaste brandorsaken förknippad med uppvärmningen, till exempel den öppna spisen eller soteld för hus på landet, i storstad är tekniska fel eller värmeöverföring vanligast. I flerbostadshusen domineras brandorsaken av att man glömt spisen.

10 10 Bild 6 TEXT BILD Nationell strategi för brandskydd Den här bilden visar några av huvudpunkterna i det pågående arbetet kring stärkt brandskydd Med start i en kickoff i december förra året påbörjades arbetet, nu har det landat i en bred samsyn kring följande frågor. Vi behöver en nationell vision eller målsättning En gemensam nationell skadebild det är därför vi borrar djupare i statistiken kring bränderna Ett gemensamt budskap Kommunikationsstudier så att vi vet hur vi ska nå dem vi verkligen behöver nå. Omvärldsbevakning så vi kan lära av andra samt.. Samt en gemensam strategi. Bild 7 Strategin kommer att innehålla tre delar: Stärkt brandskydd genom ökad kunskap Stärkt brandskydd genom tekniska lösningar Stärkt brandskydd genom stöd till utsatta grupper Bild 8 Broschyrer På många språk

11 11 Bild 9 Filmer MSB har en egen kanal på You Tube Bild 10 FILMTAJM! Den här filmen och en del andra filmer finns att hämta på YouTube, men vi måste hitta på mängder av andra sätt för att nå grupper som är svåra att nå. Det kan vara nyanlända invandrare. Det kan vara människor med funktionshinder, eller ungdomar. Ett bra skydd grundläggs om skolan tar stort ansvar för att lära barn och unga hur man ska agera vid brand eller olyckor. Men det räcker inte. Det är tveksamt om information och ökad kunskap är tillräckligt, för när olyckan är framme är ofta paniken nära. Därför kanske man bör överväga om det specifika kravet på brandvarnare i alla bostäder ska författningsregleras. Jag har med mig regeringens skrivelse om olyckor och krisberedskap här, vackert grön det är en slags redovisning till riskdagen vad som gjort på området, men också en redovisning av ett stort antal uppdrag regeringen har ålagt MSB i vår. Bland de uppdragen finns just att redovisa rimligt brandskydd i boendemiljöer, och om det finns behov av ytterligare reglering av brandskyddet och med det har jag sagt att vi naturligtvis tittar särskilt på om just kravet på brandvarnare i alla bostäder bör regleras i en författning eftersom vi fortfarande i hela 60 procent av bränderna finner att det saknades brandvarnare. Så nu har jag räknat upp ett par av de viktigaste uppdragen MSB har att arbeta med tillsammans med er alla, och då vill jag återvända till mångfaldsplanen.

12 12 BILD11 Därför arbetar MSB med mångfald Räddningstjänsten blir bättre genom ökad jämställdhet och mångfald. Det är naturligtvis det viktigaste skälet! Vi kan inte lösa rekryteringsproblemen i glesbygd om inte hela befolkningen ses som en resurs. Bara 3,5 procent av deltidsbrandmännen är kvinnor. Det finns en stor resursförstärkning om man ser sig omkring lite! Diskriminering är oacceptabelt. Det borde vara självklart 2010 men det är det uppenbarligen inte, fortfarande. Bild 12 Fakta kring jämställdhet Bara en kort påminnelse om hur det ser ut Ca 2% av Sveriges heltidsanställda brandmän är kvinnor Ca 3% av Sveriges deltidsbrandmän är kvinnor Inga siffror rörande etnisk mångfald Ca 14% av SMO-studenterna är kvinnor Bild 13 Hinder Föreställningen om räddningstjänstens uppdrag och vem som kan bli brandman Utbildningssituationen Räddningstjänstens rekrytering Psykosocial arbetsmiljö Fysisk arbetsmiljö

13 13 Som ni ser innehåller den här bilden en hel del arbetsmiljöfrågor, och där vill jag nu stanna upp lite: Vi på MSB och i räddnings tjänst har ett utomordentligt samarbete med SKL, Sveriges kommuner och landsting, på den sidan som arbetar med samhällsskydd och beredskap i frågor som rör allt från utvecklingen av Rakelsystemet till hur vi tillsammans kan öka krisberedskapen, göra bättre risk och sårbarhetsanalyser, hantera akuta orosmoln som höga flöde, askmoln, gräsbrandsrisker, pandemier och stormvarningar. Men när det gäller arbetsgivarorganisationen SKL så finns det i de här frågorna massor att göra tillsammans, för det är som arbetsgivare kommunerna kan ge sitt största bidrag till en verklig förändring ute på de enskilda brandstationerna. Jag vill alltså passa på att rikta en liten utmaning nu till kommunerna och till SKL ta chansen. Låt oss gemensamt arbeta fram en hållbar strategi med lokal förankring för hur vi ska få världens bästa räddningstjänst och en viktig pusselbit i en sån strategi är just mångfalden, jämställdheten och samverkan med många andra aktörer i samhället. För det är som arbetsgivare ni kan säkerställa att de kvinnor som söker sig till yrket stannar och trivs där., och det är som arbetsgivare ni kan skapa ett klimat som välkomnar alla människor oavsett sexuell läggning, etnicitet, kön, ålder, religion och så vidare.

14 14 Bild 14: Vad gör MSB för att öka mångfalden? Slutligen då, vad gör MSB? Ja, punkterna talar väl för sig själva: Handlingsprogram Opinionsbildning Marknadsföring Regionala jämställdhets- och mångfaldsutvecklare Förslag på gränsvärden för fystester Verksamhetsställena ska bli föredömen En brandstation för alla Bild 15: Regionala jämställdhets- och mångfaldsutvecklare Så får jag presentera några av de möjliga framtida hjältarna i svensk räddningstjänst, nämligen våra sju Regionala jämställdhets- och mångfaldsutvecklare: Ulf Jacobsson Bo Johansson Jeanette Selin Marcus Sjöholm Börje Lindgren Erik Flink Paavo Frick Några av er är med här idag, och jag kan hälsa att de efterlyser en till i gänget, en som kan representera norra norrland.

15 15 Bild 16: Bilden av brandmannen igen Med det vill jag tacka för att ni lyssnade med att påminna om att den här bilden av brandmannen borde bytas ut. Men hur ska den se ut istället och hur ser bilden av brandmannen ut om 20 år? Låt oss hoppas den är fylld av många samverkande brandmän och andra aktörer, med olika ansikten, erfarenheter, åldrar, kön och så vidare. Och att minst en brandman bär slöja med sin uniform.

Ingen ska omkomma eller skadas allvarligt till följd av brand. En nationell strategi för att stärka brandskyddet för den enskilda människan

Ingen ska omkomma eller skadas allvarligt till följd av brand. En nationell strategi för att stärka brandskyddet för den enskilda människan Ingen ska omkomma eller skadas allvarligt till följd av brand En nationell strategi för att stärka brandskyddet för den enskilda människan Vi behöver arbeta långsiktigt För att människor inte ska omkomma

Läs mer

Ännu bättre skydd mot olyckor. Redovisning av två regeringsuppdrag. Anders Axelsson och Björn Johansson, MSB

Ännu bättre skydd mot olyckor. Redovisning av två regeringsuppdrag. Anders Axelsson och Björn Johansson, MSB Ännu bättre skydd mot olyckor Redovisning av två regeringsuppdrag Anders Axelsson och Björn Johansson, MSB Vi börjar med lite bakgrund... Hur kan den enskildes brandskydd stärkas? LSO Uppdrag att följa

Läs mer

Rimligt brandskydd i olika boendemiljöer. Patrik Perbeck Enheten för brandskydd och brandfarlig vara

Rimligt brandskydd i olika boendemiljöer. Patrik Perbeck Enheten för brandskydd och brandfarlig vara Rimligt brandskydd i olika boendemiljöer Patrik Perbeck Enheten för brandskydd och brandfarlig vara Hur kan den enskildes brandskydd stärkas? LSO (Ds 2009:47) (juni 2011) 2004 april 2009 juli 2009 sept

Läs mer

Sätt stopp för kränkningar!

Sätt stopp för kränkningar! Sätt stopp för kränkningar! Alla arbetstagare har rätt till en arbetsmiljö där de inte blir mobbade eller utsatta för kränkande särbehandling. Sexuella trakasserier, till exempel tafsande, uppklistrade

Läs mer

Styrdokument. Uppföljning av bostadsbränder. Uppföljning av bostadsbränder. Vision. Ingen skall omkomma eller skadas allvarligt till följd av brand

Styrdokument. Uppföljning av bostadsbränder. Uppföljning av bostadsbränder. Vision. Ingen skall omkomma eller skadas allvarligt till följd av brand Styrdokument Uppföljning av bostadsbränder Vision Ingen skall omkomma eller skadas allvarligt till följd av brand Innehållsförteckning 1. Inledning... 3 2. Nationellt... 3 3. Regionalt- Skåne län... 4

Läs mer

Hon bad mig ta ut batterierna ur brandvarnaren, hon ville inte höra larmet. Hon visste att hon ändå inte skulle ha någon chans att ta sig ut.

Hon bad mig ta ut batterierna ur brandvarnaren, hon ville inte höra larmet. Hon visste att hon ändå inte skulle ha någon chans att ta sig ut. CHANSLÖS Hon bad mig ta ut batterierna ur brandvarnaren, hon ville inte höra larmet. Hon visste att hon ändå inte skulle ha någon chans att ta sig ut. Varje vecka brinner en pensionär inne i sitt eget

Läs mer

Bostadsbränder under vintermånaderna. December - Februari

Bostadsbränder under vintermånaderna. December - Februari Bostadsbränder under vintermånaderna December - Februari Källor Statistiken som presenteras här baseras på insatsrapporter samt dödsbrandsutredningar som räddningstjänsten skickat in till MSB, perioden

Läs mer

En tryggare boendemiljö HEMBESÖK. Södertörns brandförsvarsförbund

En tryggare boendemiljö HEMBESÖK. Södertörns brandförsvarsförbund En tryggare boendemiljö HEMBESÖK Varför hembesök? 90 % av alla dödsbränder sker i bostaden. 73 % av alla omkomna i bränder avlider innan räddningstjänsten anländer. 2007 saknades fungerande brandvarnare

Läs mer

Handlingsprogram 2015-2018

Handlingsprogram 2015-2018 Handlingsprogram 2015-2018 TRYGGHET OCH SÄKERHET I BORLÄNGE, FALUN, SÄTER OCH GAGNEF Innehåll 1. Brottsförebyggande arbete Samverkansavtal mellan kommun och polis 2. Skydd mot olyckor Brandförebyggande

Läs mer

Ny mandatperiod kräver nya grepp?!

Ny mandatperiod kräver nya grepp?! Ny mandatperiod kräver nya grepp?! Ökad samverkan för mindre och färre bränder i Karlstadsregionen jörn Johansson och Ulf Hjälmerhag Grums Munkfors Forshaga Kil Karlstad Hammarö 6 kommuner ett räddningstjänstförbund

Läs mer

Redovisning av projektet Brandsäkerhet hos äl d- re i Stockholms stad

Redovisning av projektet Brandsäkerhet hos äl d- re i Stockholms stad ÄLDREFÖRVALTNINGEN UTVECKLING OCH UTBIL DNING TJÄNSTEUTLÅTANDE SID 1 (8) 2013-01-08 Handläggare: Git Skog Telefon: +46 8-508 36 217 Till Äldrenämnden 19 februari 2013 Redovisning av projektet Brandsäkerhet

Läs mer

VÄRDERINGAR VI STÅR FÖR!

VÄRDERINGAR VI STÅR FÖR! VÄRDERINGAR VI STÅR FÖR! I varje givet ögonblick gör varje människa så gott hon kan, efter sin bästa förmåga, just då. Inte nödvändigtvis det bästa hon vet, utan det bästa hon kan, efter sin bästa förmåga,

Läs mer

innebrännas i äldrebo

innebrännas i äldrebo serie: sprinkler Del 1: Nya regler i BBR. / DEL 2: JÄTTEMARKNAD VÄNTAR. Fem gånger högre risk innebrännas i äldrebo Dödsbränder är fem gånger vanligare bland svenska pensionärer som bor i behovsprövat

Läs mer

Rädda liv, rädda hem!

Rädda liv, rädda hem! Rädda liv, rädda hem! Skaffa brandvarnare och brandredskap Genom att upptäcka brand och larma så tidigt som möjligt kan du rädda liv. Med en brandsläckare hemma släcker du en mindre brand på egen hand.

Läs mer

TRYGGHETSBOKSLUT 2012

TRYGGHETSBOKSLUT 2012 TRYGGHETSBOKSLUT 212 Mer attityd än fysisk åtgärd VAD ÄR TRYGGHET OCH SÄKERHET FÖR NÅGOT EGENTLIGEN? Trygghetsfrågorna är många gånger svåra att ringa in. I grund och botten handlar det om en inre bild

Läs mer

Yttrande över motion om förebyggande av dödliga bränder

Yttrande över motion om förebyggande av dödliga bränder 21:1 21:2 PROTOKOLLSUTDRAG 21:3 Socialnämnden Sammanträdesdatum 2017-10-24 1/2 SN 147 Dnr SN/2016:827-034 Yttrande över motion om förebyggande av dödliga bränder Beslut Socialnämnden beslutar att 1. föreslå

Läs mer

Tillsyn över resultat

Tillsyn över resultat Tillsyn över resultat Tillsyn över resultat Hur hitta likvärdiga kommuner Presentation för skydd och säkerhet för vissa utvalda mått Diskussion kring bedömningen Genomgång var uppgifterna finns i IDA Tillsyn

Läs mer

Lägenhetsbränder dagens och morgondagens skyddsnivå. Patrik Perbeck, MSB Anders Bergqvist, Brandskyddsföreningen Sverige

Lägenhetsbränder dagens och morgondagens skyddsnivå. Patrik Perbeck, MSB Anders Bergqvist, Brandskyddsföreningen Sverige Lägenhetsbränder dagens och morgondagens skyddsnivå Patrik Perbeck, MSB Anders Bergqvist, Brandskyddsföreningen Sverige Antal Byggnadsbränder i Sverige (1996-2008) Bränder som medfört räddningsinsats i

Läs mer

ÅTGÄRDSPROGRAM GEMENSAMMA TAG MOT ANLAGDA BRÄNDER

ÅTGÄRDSPROGRAM GEMENSAMMA TAG MOT ANLAGDA BRÄNDER ÅTGÄRDSPROGRAM GEMENSAMMA TAG MOT ANLAGDA BRÄNDER - prioriterade åtgärder - Information i skolan Ansvarig person Brandutredningar Lokaltengagemang November 2002 I samverkan: 0 Anlagd brand - varför ett

Läs mer

Sammanställning av Alumni undersökning på SMO studerande som avslutat utbildningen juli 2012-januari 2014

Sammanställning av Alumni undersökning på SMO studerande som avslutat utbildningen juli 2012-januari 2014 MSB-1.5 Myndigheten för samhällsskydd och beredskap 1 (6) UB USAM Irén Andersson 010-240 5303 iren.andersson@msb.se Sammanställning av Alumni undersökning på SMO studerande som avslutat utbildningen juli

Läs mer

Lärande från bostadsbränder

Lärande från bostadsbränder Lärande från bostadsbränder Fördjupad datainsamling kring individ, agerande, omständigheter och bostadsmiljöer: från torrkokning till dödsbrand Anna Johansson Storstockholms brandförsvar anna.johansson@ssbf.brand.se

Läs mer

Likabehandlingsplan och plan mot kränkande behandling. för. Förskolan Skattkammaren

Likabehandlingsplan och plan mot kränkande behandling. för. Förskolan Skattkammaren Likabehandlingsplan och plan mot kränkande behandling för Förskolan Skattkammaren 2018 Förskolan Skattkammaren Villa Göta Stadsparken 544 33 Hjo Telefon: 0503 35090 E-post: skattkammaren@hjomail.se 1.

Läs mer

Handbok för arrangörer

Handbok för arrangörer Handbok för arrangörer Arrangörshandbok - omslag.indd 1 2014-09-17 15:56:31 Handbok för arrangörer hur gör man om man vill arrangera en föreställning eller konsert? Vare sig du är en erfaren arrangör eller

Läs mer

dnr KS/2015/0173 Integrationsstrategi Öppna Söderhamn en kommun för alla

dnr KS/2015/0173 Integrationsstrategi Öppna Söderhamn en kommun för alla dnr KS/2015/0173 Integrationsstrategi Öppna Söderhamn en kommun för alla Antagen av kommunfullmäktige 2016-09-26 Tänk stort! I Söderhamn tänker vi större och alla bidrar. Vi är en öppen och attraktiv skärgårdsstad

Läs mer

Plan mot diskriminering och kränkande behandling i förskolan

Plan mot diskriminering och kränkande behandling i förskolan Plan mot diskriminering och kränkande behandling i förskolan Smedjans förskola Upprättad 2015-01-01 Ett systematiskt likabehandlingsarbete är ett målinriktat arbete för att främja lika rättigheter och

Läs mer

Projektplan 2011. -En brandstation för alla. En Brandstation för alla. Linda Granqvist. Antagen av XXX den ÅRMÅNDAG Version Datum

Projektplan 2011. -En brandstation för alla. En Brandstation för alla. Linda Granqvist. Antagen av XXX den ÅRMÅNDAG Version Datum Projektplan 2011 - En Brandstation för alla Linda Granqvist Antagen av XXX den ÅRMÅNDAG Version Datum Bakgrund Räddningstjänsten i Sverige står inför många utmaningar. Ett säkrare och tryggare samhälle,

Läs mer

MSB:s vision. Ett säkrare samhälle i en föränderlig värld

MSB:s vision. Ett säkrare samhälle i en föränderlig värld MSB:s vision Ett säkrare samhälle i en föränderlig värld Olyckor och kriser har inga gränser. De sker även om vi inte vill. Vi lever i en tid där samhället förändras snabbt. Plötsligt händer det oväntade.

Läs mer

Rädda liv, rädda hem!

Rädda liv, rädda hem! Rädda liv, rädda hem! Skaffa brandvarnare och brandredskap Genom att upptäcka brand och larma så tidigt som möjligt kan du rädda liv. Med en brandsläckare hemma släcker du en mindre brand på egen hand.

Läs mer

Jämställdhets- och Mångfaldsplan

Jämställdhets- och Mångfaldsplan 1 Jämställdhets- och Mångfaldsplan 2010 2 SYFTE OCH MÅL MED JÄMSTÄLLDHETS- OCH MÅNGFALDSPLANEN Arena Personal AB eftersträvar att bibehålla en jämn könsfördelning i verksamheten och rekryterar gärna personer

Läs mer

Bränder och brandskydd i flerfamiljsbostäder

Bränder och brandskydd i flerfamiljsbostäder Varje dag brinner tre bostäder i Stockholms län. Det kostar mycket pengar och skapar onödigt lidande. Vad kan vi tillsammans göra åt det? Bränder och brandskydd i flerfamiljsbostäder Stefan Wittberg 2

Läs mer

Block 4: Systematiskt förebyggande arbete mot bostadsbränder

Block 4: Systematiskt förebyggande arbete mot bostadsbränder Block 4: Systematiskt förebyggande arbete mot bostadsbränder Jämförelser mellan Räddningstjänstförbund avseende Bostadsbränder Nicklas Guldåker Mona Tykesson, Per-Olof Hallin och Jerry Nilsson Institutionen

Läs mer

Nordiskt perspektiv på förebyggande - Sverige

Nordiskt perspektiv på förebyggande - Sverige Nordiskt perspektiv på förebyggande - Sverige Ingen ska omkomma eller skadas allvarligt till följd av brand Patrik Perbeck, MSB Chef för enheten för brand- och olycksförebyggande arbete Upplägg och områden

Läs mer

Informatören som coach och strategisk partner eller Från informationsproducent till kommunikationsstrateg. 18 juni Nina Åkermark

Informatören som coach och strategisk partner eller Från informationsproducent till kommunikationsstrateg. 18 juni Nina Åkermark Informatören som coach och strategisk partner eller Från informationsproducent till kommunikationsstrateg 18 juni Nina Åkermark Nya högre krav! Uppdraget i verksamhetsplanen Strategisk kommunikationsplanering

Läs mer

AG Skåne - Sakområde skydd och säkerhet

AG Skåne - Sakområde skydd och säkerhet AG Skåne - Sakområde skydd och säkerhet Räddningstjänsterna i Skåne Handlingsplan Stärkt brandskydd för den enskilde 2015 AG Skåne - Sakområde skydd och säkerhet Kontaktpersoner: David Jutendahl, david.jutendahl@trelleborg.se

Läs mer

Med Tyresöborna i centrum

Med Tyresöborna i centrum Med Tyresöborna i centrum 2 Innehåll Vår arbetsgivare 4 Personalpolicyn 5 Delaktighet och samverkan 6 Hälsa och arbetsmiljö 7 Jämställdhet och mångfald 8 Förbättring och utveckling 9 Lön, lönebildning

Läs mer

Sallerups förskolors plan mot diskriminering och kränkande behandling

Sallerups förskolors plan mot diskriminering och kränkande behandling Sallerups förskolors plan mot diskriminering och kränkande behandling Verksamhetsformer som omfattas av planen. Förskolorna Munkebo, Nunnebo, Jonasbo och Slottsparken på Sallerups förskoleområde i Eslövs

Läs mer

SOLNA STAD LIKABEHANDLINGSPLAN. Handlingsplan mot mobbing, diskriminering och kränkande särbehandling TALLBACKA FÖRSKOLEENHET 2013

SOLNA STAD LIKABEHANDLINGSPLAN. Handlingsplan mot mobbing, diskriminering och kränkande särbehandling TALLBACKA FÖRSKOLEENHET 2013 SOLNA STAD LIKABEHANDLINGSPLAN Handlingsplan mot mobbing, diskriminering och kränkande särbehandling TALLBACKA FÖRSKOLEENHET 2013 Förskolan: Stenbacka Likabehandlingsplan - Handlingsplan mot kränkande

Läs mer

Trygghetsplan 2011-2012. Förskolan Alsalam. Inledning:

Trygghetsplan 2011-2012. Förskolan Alsalam. Inledning: Trygghetsplan 2011-2012 Förskolan Alsalam Inledning: 1 En av målsättningarna på Alsalam förskola är att både barn och vuxna, känner sig trygga. Vi tar avstånd mot alla former av kränkningar och trakasserier

Läs mer

Policy för personalpolitik i Flens kommun - tillsammans är vi Flens kommun

Policy för personalpolitik i Flens kommun - tillsammans är vi Flens kommun KOMMUNAL FÖRFATTNINGSSAMLING 2016:13-020 Policy för personalpolitik i Flens kommun - tillsammans är vi Flens kommun Antagen av Kommunfullmäktige 2016-06-16 91 2 Inledning Det arbete som görs i verksamheterna

Läs mer

Landskrona räddningstjänsts Integration och Etnisk Mångfaldsplan 2007

Landskrona räddningstjänsts Integration och Etnisk Mångfaldsplan 2007 Landskrona räddningstjänsts Integration och Etnisk Mångfaldsplan 2007 Innehållsförteckning Inledning 3 Nulägesanalys 3 Organisation 3 Fysiska, psykiska och sociala frågor 4 Rekryteringsprocess 4 Etniska

Läs mer

HANDLEDNING APL FÖR ALLA

HANDLEDNING APL FÖR ALLA HANDLEDNING APL FÖR ALLA HANDLEDNING APL FÖR ALLA 1 Förord Vid det arbetsplatsförlagda lärandet, APL, möter eleverna den kultur de ska verka i, i framtiden. Att då inte behandlas schysst kan vara förödande

Läs mer

Räddningstjänsten Östra Blekinge Dnr 08.0084/171. Prestationsmål för Räddningstjänstens förebyggande verksamhet år 2008-2010

Räddningstjänsten Östra Blekinge Dnr 08.0084/171. Prestationsmål för Räddningstjänstens förebyggande verksamhet år 2008-2010 Prestationsmål för Räddningstjänstens förebyggande verksamhet år 2008-2010 Bakgrund Kommunfullmäktige i Karlskrona och Ronneby kommun har fattat beslut om handlingsprogram för förebyggande åtgärder till

Läs mer

Namninsamling: Vi kräver fortsatt dygnet-runt-bemanning på brandstationen i Östhammar!

Namninsamling: Vi kräver fortsatt dygnet-runt-bemanning på brandstationen i Östhammar! VI KRÄVER FORTSATT DYGNET-RUNT-BEMANNING PÅ BRANDSTATIONEN I ÖSTHAMMAR! Bemanningen ska inte understiga den som finns nu: 1 styrkeledare + 1 brandman dygnet runt Bakgrund och motivering till kravet: Uppsala

Läs mer

Gärna jämställdhet men hur och varför?

Gärna jämställdhet men hur och varför? Gärna jämställdhet men hur och varför? U L R I K A J A N S S O N, F I L. D R. L E N A G R I P, F I L. D R. K A R L S T A D S U N I V E R S I T E T ( G E R D ) E R I K F L I N K M A R C U S S J Ö H O L

Läs mer

Jämställdhet och mångfald i kommunal räddningstjänst. Henrik Larsson, enhetschef

Jämställdhet och mångfald i kommunal räddningstjänst. Henrik Larsson, enhetschef Jämställdhet och mångfald i kommunal räddningstjänst Henrik Larsson, enhetschef Framtidsstudien Hälften av alla barn som börjar skolan i år kommer arbeta med jobb som inte finns i dag!! De globala drivkrafterna

Läs mer

LINKÖPINGS PERSONALPOLITISKA PROGRAM

LINKÖPINGS PERSONALPOLITISKA PROGRAM LINKÖPINGS PERSONALPOLITISKA PROGRAM 2 >> Hos oss finns Sveriges viktigaste jobb >> Linköping där idéer blir verklighet Linköpings kommun är en av regionens största arbetsgivare och har en bredd bland

Läs mer

Lindgårdens förskola

Lindgårdens förskola Lindgårdens förskola 1. Inledning Det här är Vingåkers kommuns likabehandlingsplan. Vi vill med vår likabehandlingsplan informera om hur vi arbetar med frågor som rör diskriminering och annan kränkande

Läs mer

Plan mot Diskriminering och Kränkande behandling

Plan mot Diskriminering och Kränkande behandling Plan mot Diskriminering och Kränkande behandling Inledning Likabehandlingsarbetet handlar om att skapa en förskola fri från diskriminering, trakasserier och kränkande behandling. En trygg miljö i förskolan

Läs mer

Sammanställning av diskussioner kring filmen Spelar kön någon roll?

Sammanställning av diskussioner kring filmen Spelar kön någon roll? Slutrapport 2015-03-04 Sammanställning av diskussioner kring filmen Spelar kön någon roll? Inledning Kommunstyrelsen i Skellefteå kommun har beslutat att jämställdhetsfrågorna ska integreras i all verksamhet

Läs mer

Fredriksberg. Information till boende. Systematiskt Brandskyddsarbete Bilaga 2

Fredriksberg. Information till boende. Systematiskt Brandskyddsarbete Bilaga 2 Information till boende Tre av fyra brandskador inträffar i bostäder. Närmare 100 personer dör i bostadsbränder varje år, många på grund av att säkerhetsutrustning saknas. I regel är det slarv som förorsakar

Läs mer

Verksamhetsformer som omfattas av planen: Förskoleverksamhet Läsår: 2017/2018

Verksamhetsformer som omfattas av planen: Förskoleverksamhet Läsår: 2017/2018 Verksamhetsformer som omfattas av planen: Förskoleverksamhet Läsår: 2017/2018 Grunduppgifter Verksamhetsformer som omfattas av planen Förskoleverksamhet a för planen Vår vision En förskola för alla, där

Läs mer

E bra skydd mot brand skapar trygghet för dig och dina grannar. Med hjälp av vår broschyr och Eidars webbsida finner du svaren.

E bra skydd mot brand skapar trygghet för dig och dina grannar. Med hjälp av vår broschyr och Eidars webbsida finner du svaren. Viktig information om brandskyddet och säkerheten i din bostad E bra skydd mot brand skapar trygghet för dig och dina grannar. Med hjälp av vår broschyr och Eidars webbsida finner du svaren. E bra skydd

Läs mer

Skolledningens ställningstagande

Skolledningens ställningstagande Likabehandlingsplan Gothem förskola 2013/2014 Skolledningens ställningstagande Denna likabehandlingsplan bygger på skollagen och diskrimineringslagen. Lagarna förtydligar förskolans ansvar att arbeta mot

Läs mer

Skador orsakade av brand och åska

Skador orsakade av brand och åska Svensk Försäkrings rapportserie 2018:2 SSv SVens Skador orsakade av brand och åska Innehåll Sammanfattning... 3 Inledning... 4 Räddningstjänstens insatser... 4 Antal skador som orsakats av brand och åska...

Läs mer

Tidiga och samordnade insatser för barn och unga, TSI

Tidiga och samordnade insatser för barn och unga, TSI Tidiga och samordnade insatser för barn och unga, TSI Regeringsuppdraget Regeringsuppdrag till Skolverket och Socialstyrelsen 2017-2020 Syftet är att förbättra samverkan mellan elevhälsan, hälso- och sjukvården

Läs mer

Värdegrund och policy

Värdegrund och policy Värdegrund och policy för, ATSUB/GBG ATSUB/Göteborg har en värdegrund baserad på demokrati, människors lika värde, mänskliga fri- och rättigheter och öppen diskussion. Jämställdhet mellan kvinnor och män

Läs mer

Vägen till VO-branschen

Vägen till VO-branschen Vägen till VO-branschen De flesta flickor/kvinnor vi frågade har alltid vetat pojkar/män uttryckte ofta att det var slumpen som avgjorde och att de fick testa på yrket: Jag jobbade som kakelsättare men

Läs mer

Vi är Vision! Juni 2016

Vi är Vision! Juni 2016 Vi är Vision! Juni 2016 2 Inledning Under några år har vi tillsammans byggt Vision och vi har varit framgångsrika. Allt fler väljer att bli medlemmar i Vision. Vi växer för varje dag som går. Bilden och

Läs mer

Äldre är överrepresenterade i skadestatistiken, men inte i brottsstatistiken. Olyckor, skador och otrygghet bland äldre medför

Äldre är överrepresenterade i skadestatistiken, men inte i brottsstatistiken. Olyckor, skador och otrygghet bland äldre medför Uppdraget Att ge förslag på en handlings-och åtgärdsplan för äldres säkerhet (fall, trafik, brand, drunkning, suicid, våld och andra brott) Ett regeringsuppdrag i samverkan mellan Socialstyrelsen, MSB,

Läs mer

PLAN MOT DISKRIMINERING OCH KRÄNKANDE BEHANDLING ÖJE FÖRSKOLA OCH SKOLBARNSOMSORG

PLAN MOT DISKRIMINERING OCH KRÄNKANDE BEHANDLING ÖJE FÖRSKOLA OCH SKOLBARNSOMSORG PLAN MOT DISKRIMINERING OCH KRÄNKANDE BEHANDLING ÖJE FÖRSKOLA OCH SKOLBARNSOMSORG Verksamhetsåret 2012/2013 Inledning Planen mot diskriminering och kränkande behandling handlar om att främja barns lika

Läs mer

Främjande insatser Namn Kränkande behandling och ålder

Främjande insatser Namn Kränkande behandling och ålder Parkens förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling 2013/2014 Grunduppgifter Verksamhetsformer som omfattas av planen Förskoleverksamhet a för planen Vår vision En förskola för alla, där

Läs mer

På Brandstationen BAMSEUPPDRAG

På Brandstationen BAMSEUPPDRAG På Brandstationen Rita och berätta om besöket på brandstationen. Ta med dig teckningarna till skolan och ge dem till din lärare. Kanske kan ni skicka in några av klassens teckningar till brandmännen så

Läs mer

Rädda liv, rädda hem!

Rädda liv, rädda hem! Rädda liv, rädda hem! Skaffa brandvarnare och brandredskap Skaffa brandvarnare och brandredskap Genom att upptäcka brand och larma så tidigt som möjligt kan du rädda liv. Med en brandsläckare hemma släcker

Läs mer

Brandskydd vid tillfällig uthyrning av samlingslokaler

Brandskydd vid tillfällig uthyrning av samlingslokaler Brandskydd vid tillfällig uthyrning av samlingslokaler 1 Inledning Denna information riktar sig till dig som hyr ut eller upplåter lokaler tillfälligt för till exempel dans eller fester. Här är några enkla

Läs mer

Checklista: Systematiskt förebyggande arbete mot diskriminering genom aktiva åtgärder i fyra steg

Checklista: Systematiskt förebyggande arbete mot diskriminering genom aktiva åtgärder i fyra steg Checklista: Systematiskt förebyggande arbete mot diskriminering genom aktiva åtgärder i fyra steg Lunds universitet ska arbeta aktivt mot diskriminering och främja lika rättigheter och möjligheter oavsett

Läs mer

FEMSTEGSMODELLEN: ÖVNING & CHECKLISTA FÖR UTBILDNING OCH ARRANGEMANG

FEMSTEGSMODELLEN: ÖVNING & CHECKLISTA FÖR UTBILDNING OCH ARRANGEMANG FEMSTEGSMODELLEN: ÖVNING & CHECKLISTA FÖR UTBILDNING OCH ARRANGEMANG FEMSTEGSMODELLEN: FEM STEG FÖR EN TILLGÄNGLIG VERKSAMHET STEG1 VEM NÅS? STEG 2 VEM TESTAR? STEG 3 VEM GÖR? STEG 4 VEM PÅVERKAR? Vem

Läs mer

jämställd arbetsmiljö!

jämställd arbetsmiljö! Synliggöra, jämföra och reflektera för en jämställd arbetsmiljö! Ruth Carlsson Per Nylén Minke Wersäll Organisationen gör skillnaden! Jämställdhet Kvinnor och män ska ha samma makt att forma samhället

Läs mer

Argument för En jämlik organisation

Argument för En jämlik organisation Argument för En jämlik organisation 1 Innehåll Valberedningen är viktig 4 En tillåtande organisation 4 Ska vi kvotera till de beslutande organen? 4 Finns det inga ungdomar i avdelningen och vill inte kvinnorna

Läs mer

Rinkeby-Kista stadsdelsnämnd Jämställdhets- och mångfaldsplan

Rinkeby-Kista stadsdelsnämnd Jämställdhets- och mångfaldsplan Rinkeby-Kista stadsdelsnämnd Sid 1 (10) 2015-12-09 Rinkeby-Kista stadsdelsnämnd Jämställdhets- och mångfaldsplan 2016 stockholm.se Sid 2 (10) Innehållsförteckning 1 Inledning... 3 2 Samverkan... 4 3 Arbetsförhållanden...

Läs mer

Linköpings personalpolitiska program

Linköpings personalpolitiska program Linköpings personalpolitiska program Fastställd av kommunfullmäktige i april 2012 Linköping där idéer blir verklighet Linköpings kommun är en av regionens största arbetsgivare och har en bredd bland både

Läs mer

DIN SÄKERHET ÄR VIKTIG! www.rtog.se. Räddningstjänsten Östra Götaland

DIN SÄKERHET ÄR VIKTIG! www.rtog.se. Räddningstjänsten Östra Götaland DIN SÄKERHET ÄR VIKTIG! www.rtog.se Räddningstjänsten Östra Götaland DITT AGERANDE KAN VARA AVGÖRANDE Vi inom räddningstjänsten jobbar för att alla ska ha det så tryggt och säkert som möjligt. I din vardag

Läs mer

Jämställdhets- och mångfaldsplan 2015-2017 Jämställdhets- och mångfaldsplan 2015-2017 Hässleholms kommuns värdegrund Medborgaren i fokus Med respekt för individen Kvalitet som syns Hässleholms kommuns

Läs mer

295 (236 Kvinnor 61 Män) Undersköterskor 23 291 23 289 23 577 23 425 21 350 21 030 24 600 24 850

295 (236 Kvinnor 61 Män) Undersköterskor 23 291 23 289 23 577 23 425 21 350 21 030 24 600 24 850 sid 1 (10) VÅRD- OCH OMSORGSFÖRVALTNINGEN Vård- och omsorgsförvaltningens jämställdhetsoch mångfaldsplan 2014-2016 Dnr VON-2014-19 Dpl 08 Inledning och bakgrund Jämställdhet och mångfald är en förutsättning

Läs mer

Gör det själv Byta batteri i Brandvarnare

Gör det själv Byta batteri i Brandvarnare Gör det själv Byta batteri i Brandvarnare Kom ihåg! Byt alltid batteri den 1 september Brandskydd Tomt i trapphus och loftgångar Enligt Lagen (2003:778) om skydd mot olyckor får inte cyklar, barnvagnar,

Läs mer

Plan mot diskriminering och kränkande behandling år 2016

Plan mot diskriminering och kränkande behandling år 2016 Logårdens förskola Plan mot diskriminering och kränkande behandling år 2016 Bakgrund Denna plan bygger på diskrimineringslagen, skollagens förbud mot kränkande behandling samt Skolverkets allmänna råd

Läs mer

LIKABEHANDLINGSPLAN & PLAN MOT KRÄNKNANDE BEHANDLING

LIKABEHANDLINGSPLAN & PLAN MOT KRÄNKNANDE BEHANDLING LIKABEHANDLINGSPLAN & PLAN MOT KRÄNKNANDE BEHANDLING Montessoriförskolan Makrillen 1 (7) INNEHÅLL VÅRA BARNS RÄTTIGHETER OCH SKYLDIGHETER... 3 DEFINITIONER... 3 1. Kränkande behandling... 3 2. Diskriminering...

Läs mer

Policy för mötesplatser för unga i Malmö. Gäller 2010-07-01-2012-12-31

Policy för mötesplatser för unga i Malmö. Gäller 2010-07-01-2012-12-31 Policy för mötesplatser för unga i Malmö Gäller 2010-07-01-2012-12-31 Varför en policy? Mål För att det ska vara möjligt att följa upp och utvärdera verksamheten utifrån policyn så används två typer av

Läs mer

HANDLINGSPLAN FÖR LIKA RÄTTIGHETER TÄPPANS FÖRSKOLA 2017

HANDLINGSPLAN FÖR LIKA RÄTTIGHETER TÄPPANS FÖRSKOLA 2017 HANDLINGSPLAN FÖR LIKA RÄTTIGHETER TÄPPANS FÖRSKOLA 2017 REGELVERK Diskriminering & trakasserier lyder under Diskrimineringslagen (2008:567) Kränkande behandling lyder under Skollagen kap. 14a I Läroplan

Läs mer

Gemensamma grunder för samverkan och ledning vid samhällsstörningar. - Strategisk plan för implementering

Gemensamma grunder för samverkan och ledning vid samhällsstörningar. - Strategisk plan för implementering Myndigheten för samhällsskydd och beredskap Strategisk plan 1 (6) Datum 20141125 Diarienr 2012-1845 version 1.1 Projekt Ledning och samverkan Enheten för samverkan och ledning Bengt Källberg Patrik Hjulström

Läs mer

Likabehandlingsplan Hammarns förskola, Hjo Läsåret 2015/2016

Likabehandlingsplan Hammarns förskola, Hjo Läsåret 2015/2016 Likabehandlingsplan Hammarns förskola, Hjo Läsåret 2015/2016 LIKABEHANDLINGSPLAN, HAMMARNS FÖRSKOLA läsåret 2015/2016 Vår vision på Hammarns förskola är att vi ska vara en arbetsplats för barn och vuxna

Läs mer

Starka viljor, tydlig inriktning och företagsanda i räddningstjänsten. Kvalitativt jämställdhetsarbete

Starka viljor, tydlig inriktning och företagsanda i räddningstjänsten. Kvalitativt jämställdhetsarbete Starka viljor, tydlig inriktning och företagsanda i räddningstjänsten Kvalitativt jämställdhetsarbete Varför fick jag uppdraget att prata på denna konferens? Vad kan kommunala räddningstjänster lära av

Läs mer

Din lön och din utveckling

Din lön och din utveckling Din lön och din utveckling Lönepolitik? Statistik för ditt yrke? Hjärtefråga lön? På vision.se/lon hittar du till allt som rör din lön. Din lön och din utveckling Du ska få ut så mycket som möjligt av

Läs mer

Lillåns förskola. Likabehandlingsplan & Plan mot diskriminering och kränkande behandling. Planen gäller från 2015-04-24 till 2016-10-31

Lillåns förskola. Likabehandlingsplan & Plan mot diskriminering och kränkande behandling. Planen gäller från 2015-04-24 till 2016-10-31 Lillåns förskola Likabehandlingsplan & Plan mot diskriminering och kränkande behandling Planen gäller från 2015-04-24 till 2016-10-31 Grunduppgifter Verksamhetsformer som omfattas av planen 1-5 år Ansvariga

Läs mer

Likabehandlingsplan. Handlingsplan mot kränkande behandling

Likabehandlingsplan. Handlingsplan mot kränkande behandling Likabehandlingsplan Handlingsplan mot kränkande behandling NY LAG Från 2006 04 01 gäller lagen om förbud mot diskriminering och annan kränkande behandling av barn och elever (SFS 2006:67). Den nya lagens

Läs mer

Barn- och utbildningförvaltningen Steninge förskolor Raketen/Orion/Saturnus. för. Steninge förskolor. Saturnus, Raketen och Orion

Barn- och utbildningförvaltningen Steninge förskolor Raketen/Orion/Saturnus. för. Steninge förskolor. Saturnus, Raketen och Orion Barn- och utbildningförvaltningen Raketen/Orion/Saturnus för Saturnus, Raketen och Orion 2010 1 Lagen (2006:67): 1 Denna lag har till ändamål att främja barn och elevers lika rättigheter samt att motverka

Läs mer

Verksamhetsplan 2018

Verksamhetsplan 2018 Datum Sidan 2018-01-30 1 av 6 Verksamhetsplan 2018 Antagen 2017-12-07 2 av 6 INLEDNING All verksamhet inom ska genomsyras av alla människors lika värde. Kvinnors och mäns respektive pojkars och flickors

Läs mer

Handlingsplan mot diskriminering och kränkande behandling på Alpgatans förskola

Handlingsplan mot diskriminering och kränkande behandling på Alpgatans förskola Handlingsplan mot diskriminering och kränkande behandling på Alpgatans förskola Handlingsplanen är giltig från och med hösten 2018 till och med våren 2019 Innehållsförteckning Handlingsplan mot diskriminering

Läs mer

Vad vill MSB? Information till alla medarbetare om verksamheten 2014 med utgångspunkt i det vi vill uppnå i samhället

Vad vill MSB? Information till alla medarbetare om verksamheten 2014 med utgångspunkt i det vi vill uppnå i samhället Vad vill MSB? Information till alla medarbetare om verksamheten 2014 med utgångspunkt i det vi vill uppnå i samhället Vad vill MSB? Information till alla medarbetare om verksamheten 2014 med utgångspunkt

Läs mer

Likabehandlingsplan och plan mot kränkande behandling Förskolan Myran

Likabehandlingsplan och plan mot kränkande behandling Förskolan Myran Förskolan Myran 1(5) Likabehandlingsplan och plan mot kränkande behandling Förskolan Myran 2014-2015 2(5) Förskolechefens ställningstagande På förskolorna på Lyckåkers förskoleområde ska det finnas möjligheter

Läs mer

Likabehandlingsplan/ årlig plan för Sandviks förskolor

Likabehandlingsplan/ årlig plan för Sandviks förskolor Likabehandlingsplan/ årlig plan för Sandviks förskolor 2010-2011 Diskrimineringslag (2008:567) Skolan ska vara en trygg miljö för alla barn och elever. Lagen ska därför främja barns och elevers rättigheter

Läs mer

Genus, jämställdhet och den könssegregerade arbetsmarknaden"

Genus, jämställdhet och den könssegregerade arbetsmarknaden En förstudie om Genus, jämställdhet och den könssegregerade arbetsmarknaden" Omfattning: 40 % 151201-160630 Nu kör vi! Johanna Viberg Regional ordförande VO-College Örebro län Stefan Kailing Projektmedarbetare

Läs mer

REKRYTERING AV FRAMTIDENS BRANDMAN

REKRYTERING AV FRAMTIDENS BRANDMAN REKRYTERING AV FRAMTIDENS BRANDMAN Raymond Holmström, Storstockholms Brandförsvar Ann-Britt Stedth, Räddningstjänsten Storgöteborg Stina Blix, Räddningstjänsten Syd Fastställd 2009-09-24 version 2.0 Sammanfattning

Läs mer

Jämställdhets- och mångfaldsplan Antagen av kommunfullmäktige , 9 SÄTERS KOMMUN

Jämställdhets- och mångfaldsplan Antagen av kommunfullmäktige , 9 SÄTERS KOMMUN Jämställdhets- och mångfaldsplan 2016-2018 Antagen av kommunfullmäktige 2016-02-15, 9 SÄTERS KOMMUN 1 Innehållsförteckning Inledning... 3 Jämställdhet... 3 Ansvar för jämställdheten... 3 Säters kommuns

Läs mer

Kommunledningskontoret ÖREBRO

Kommunledningskontoret ÖREBRO NA 15/9 09 Bakom rubriken Kvinna 45-55 år Storrökare knuten till socialpsyk. Startföremål: Soffa Brandorsak (trolig): Soffrökning - somnat Antal personer i lägenhet: 1 Förlopp: Grannar larmar SOS, Polis

Läs mer

Plan mot diskriminering och kränkande behandlingen för Långareds förskola 2014/2015

Plan mot diskriminering och kränkande behandlingen för Långareds förskola 2014/2015 Plan mot diskriminering och kränkande behandlingen för Långareds förskola 2014/2015 Övertygelse (vision) Alla människor har ett egenvärde och alla duger. Alla är olika och alla har rätt att vara olika.

Läs mer

Personalpolitiskt program. Antaget av kommunfullmäktige , 22 Distribueras via personalavdelningen

Personalpolitiskt program. Antaget av kommunfullmäktige , 22 Distribueras via personalavdelningen Personalpolitiskt program Antaget av kommunfullmäktige 2012-03-29, 22 Distribueras via personalavdelningen Personalpolitiskt program INLEDNING... 3 VISION... 3 INRIKTNINGSMÅL... 3 MEDARBETARSKAP OCH LEDARSKAP...

Läs mer

Likabehandlingsplan för Karusellens/Hallbackens förskolor 2010/2011

Likabehandlingsplan för Karusellens/Hallbackens förskolor 2010/2011 Likabehandlingsplan för Karusellens/Hallbackens förskolor 2010/2011 Diskrimineringslag ( 2008:567 ) Skolan ska vara en trygg miljö för alla barn och elever. Lagen ska därför främja barns och elevers rättigheter

Läs mer

Personalpolitiskt Program

Personalpolitiskt Program Personalpolitiskt Program Landskrona kommuns personalpolitiska målsättning Kommunens personalpolitik är ett strategiskt medel för att kunna ge kommunens invånare omvårdnad, utbildning och övrig samhällsservice

Läs mer

Plan mot diskriminering och kränkande behandling.

Plan mot diskriminering och kränkande behandling. 2016-02-20 Plan mot diskriminering och kränkande behandling. Granens förskola Österbybruk 2016 för arbetet med att främja likabehandling och motverka diskriminering och kränkande behandling. 2 (7) Bakgrund

Läs mer

TRYGG OCH SÄKER I UPPSALA

TRYGG OCH SÄKER I UPPSALA TRYGG OCH SÄKER I UPPSALA FÄRRE SKA SKADAS OCH DÖ Färre ska dö och skadas i olyckor och bränder Det arbetar Brandförsvaret ständigt för. De som drabbas av olyckor ska få snabb och effektiv hjälp och så

Läs mer