Mat och måltider i förskola och grundskola

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Mat och måltider i förskola och grundskola"

Transkript

1 Mat och måltider i förskola och grundskola

2 Mat och måltider är en viktig del i våra liv, som njutning, källa till glädje, som mötesplats och kulturbärare. Maten har stor betydelse för både hälsa och miljö. Att grundlägga bra matvanor hos barn och ungdomar bidrar till en hållbar utveckling för människa och miljö. Måltiderna i förskolan och grundskolan är en del i arbetet. Skolan kan främja en hälsosam livsstil med bra matvanor hos skolbarnen. Hemmet och familjen har det huvudsakliga ansvaret, men eftersom de flesta barn äter många måltider utanför hemmet påverkar andra vuxna också barnens matvanor. Matens betydelse Barn och unga i förskolan och skolan behöver nyttig och mångsidig mat för att må bra, kunna utvecklas och orka med skoldagarna. Därför innehåller måltiderna mycket grönsaker och rotfrukter, en låg halt av mättat fett och få sockerrika livsmedel. Det är viktigt att lära sig tycka om många olika rätter och få en positiv inställning till mat. Lika viktigt är att maten som serveras är vällagad, god, näringsrik och att måltidsmiljön är lugn och bra.

3 Så arbetar vi med skolmat Alla skolor och förskolor i Bengtsfors kommun har gemensamma matsedlar, recept och råvaror. Ansvaret för måltiderna i förskolan och skolan i Bengtsfors kommun är delat mellan kostenheten (som lagar och levererar maten till enheterna) och barn och utbildningsområdet (som ansvarar för skola och barnomsorg). Vi utgår från kommunens inriktningsmål för kostverksamheten och arbetar för att kunna erbjuda bästa möjliga måltidsverksamhet inom ramen vår verksamhet. Skolmat är ett ämne som berör och engagerar. Det finns föräldrar och mor-/farföräldrar som bär med sig minnen från sin skolmat som kanske inte är odelat positiva. I den här sammanfattningen kommer vi informera om dagens skolmat, hur vi arbetar med skolmat, varför den innehåller vissa livsmedel och så avslutar vi med möjligheten för dig som förälder att prova på skolmaten. Läroplanen I den nya skollagen från 2011, ställs krav på att skolmaten ska vara kostnadsfri och näringsriktig. Kravet gäller alla de obligatoriska skolformerna (årskurs 1 9) och gäller både offentliga och fristående skolor. För skapa näringsriktiga måltider utgår vi från de svenska näringsrekommendationerna som tas fram av livsmedelsverket.

4

5 Balanserade måltider för att orka hela dagen Att servera bra mat utvecklar goda matvanor, ger tillräcklig näring och matglädje. Det är viktigt att eleverna känner sig välkomna till matsalen, att måltidsmiljön är trevlig och att alla har god tid på sig att äta i lugn och ro. För att orka lära sig nya saker måste energi tillföras regelbundet under dagen. Kroppen fungerar som bäst när frukost, lunch och middag utgör de större måltiderna och balanseras upp med ett eller två mellanmål under dagen. Lunchen bör vara schemalagd så att eleverna får en rutin att äta samma tid varje dag, helst inte innan klockan 11 och inte efter klockan 13. Frukosten bör innehålla procent av det rekommenderade dagliga energiintaget. Vid frukosten bör eleverna få mejeriprodukter och charkuterivaror med låg fetthalt, bröd med fullkorn, spannmålsprodukter, frukt eller bär. Frukost serveras främst till barn vid förskolor och skolbarnomsorg, i övrigt är det upp till varje skola att besluta om och servera frukost till sina elever. Lunchen bör utgöra procent av det rekommenderade energiintaget. Till lunch serveras minst en näringsriktig varmrätt som kompletteras med ett varierad och färgglad grönsaksbuffé, bröd och dryck. Mejeriprodukterna som serveras på buffén ska ha låg fetthalt. Mellanmålen bör innehålla 15 procent av det dagliga energiintaget. Det är en viktig måltid och bör komponeras med samma omsorg som lunchen och frukosten. De livsmedelsgrupper som finns i frukostgruppen kan gärna ingå även i mellanmålet. Tallriksmodellen gör det enkelt att välja klokt vid matbordet och hjälper eleverna att få tillräckligt med näring. På varje skola i Bengtsfors kommun finns det tillgång till flata tallrikar som är indelade enligt tallriksmodellen. Tallriken är indelad i tre delar med 3 färger. Storleken på portionen kan variera beroende på hur mycket energi just du behöver, men proportionerna på tallriken är alltid de samma. Att äta enligt tallriksmodellen passar alla åldrar. Gul markering = Potatis, pasta, ris, matvete, bulgur, couscous. Grön markering = Grönsaker, kalla och/eller varma, rotfrukter Röd markering = Kött, fisk, ägg, vegetariskt alternativ med linser, kikärter eller bönor Vid ingången till de större matsalarna/resturanger på Bengtsfors kommuns skolor finns en visningsmonter där förslag på uppläggning av dagens rätt finns serverad. Specialkost/Allergier Bengtsfors kommun får maten som serveras inte innehålla nötter, mandel, jordnötter, och sesamfrö på grund av allergirisken. Vid behov av specialkost av medicinska skäl behöver förskolan eller skolan ett intyg från dietist eller läkare. Gäller det däremot specialkost av etiska eller religiösa skäl behövs istället ett intyg från vårdnadshavare som sedan kompletteras med ett samtal med skolsköterskan alternativt BVC. Kommunen ska servera elever den mat de behöver då dessa intyg är godkända.

6

7 Bengtsfors kommun strävar efter att följa livsmedelsverkets råd Maten i skolan. Om du vill fördjupa dig så finns den att läsa på livsmedelsverkets hemsida (http://www.slv. se/). Livsmedelsval I Bengtsfors kommun upphandlas livsmedel i samarbete med övriga Dalslandskommuner samt Säffle och Årjängs kommun. En gemensam livsmedelspolicy används som styrdokument för att säkerställa hög livsmedelskvalitet. I upphandlingen ställdes bland annat krav på hög livsmedelskvalitet, god djuromsorg i alla led, miljöhänsyn, etik och mänskliga rättigheter. Livsmedel Målet är också att inköp av ekologiska och andelen närproducerade livsmedel ska öka för att uppnå minsta möjliga miljöpåverkan. Ekologiskt ökar Målsättningen på sikt är ökad andel inköp av regionalproducerade och ekologiska livsmedel. All mjölk, fil och yoghurt är ekologiska liksom bananer, kaffe, te och kakao som dessutom är rättvisemärkta. Vi använder också en stor andel nyckelhålsmärkta produkter. Regeringen har satt upp som mål att 25 % av livsmedelsbudgeten inom offentlig sektor ska vara ekologiska år 2010, vi når ännu inte detta mål men arbetar för att förverkliga det. Svenskt kött och svensk fågel Vi tillagar köttfärslimpor, kålpudding, lasagne o liknande från grunden på plats i centralköket, däremot köps färdiga köttbullar in. Av erfarenhet vet vi att mat lagad från grunden ger en längre mättnad. Vi anpassar matsedlarna utifrån de produkter som finns tillgängliga hos våra avtalspartner och uppskattningsvis är cirka 90 % av alla kött- och charkuteriprodukter vi använder är av svenskt ursprung. Vissa upphandlade produkter innehåller inte svensk köttråvara och då är det svårt för oss att få tag i ersättningsalternativ, däremot försöker vi att påverka leverantörerna. Huvuddelen av köttråvarorna köper vi från Scan, och till kycklingrätterna använder vi svensk färsk kyckling från Guldfågel. Kött, fågel och fisk Fisk och fiskprodukter Fisk serveras varje vecka i form av fiskgratänger, fiskgrytor, fisksoppor och fiskpudding som till största delen görs på huvudsakligen sej. Ibland serverar vi också rätter med fet fisk, exempelvis lax. Huvuddelen av den fisk och de fiskprodukter vi köper är MSC-certifierad. MSC:s standarder är ett som bevis på leverantörerna stöder hållbart fiske. MSC är en internationell organisation som främjar det bästa miljövalet för fisk och skaldjur.

8

9 Grönsaker och frukt I förskolorna serverar vi sallad och varma grönsaker varje dag. På skolorna serveras ett salladsbord där det ska finnas rikligt med råkost, bönsallader och en matig sallad. Högt intag av grönsaker och frukt är mycket gynnsamt för hälsan. Barn i åldern 4 till 10 år rekommenderas äta 400 g grönsaker och frukt per dag. Det är viktigt att stimulera och uppmuntra barnen att stegvis öka intaget så att de vid fyra års ålder kommer upp i den rekommenderade mängden. Flera alternativ erbjuds vid samma måltid. Av miljöskäl väljer vi frukt och grönsaker efter säsong. Alla soppor och grytor tillverkas från grunden med en rotfrukts bas. Grönsaker, frukt & spannmålsprodukter Spannmålsprodukter Vi bakar själva en stor del av brödet ute på kommunens förskolor och grundskolor. Spannmålsprodukter som bröd och flingor är viktiga kolhydratkällor tillsammans med potatis, ris, pasta, grönsaker och frukt. Till kolhydraterna räknas också kostfibrer. Det är bra om barnen får pröva på och vänja sig vid grovt bröd och fullkornsprodukter, men mängden mat som ett litet barn behöver för att få i sig tillräckligt med energi kan bli för stor om maten innehåller mycket fibrer. De yngsta barnen kan därför med fördel äta spannmålsprodukter med lägre fiberhalt. Mjölk och mjölkprodukter Rekommendationen är 5 dl mjölkprodukter per dag. Av det räknar man med att ungefär 70 % intas i förskolan, det vill säga knappt 2 glas (3,5 dl). Det motsvarar % av kalciumbehovet hos barn i åldern 2 5 år. Mjölkens fetthalt påverkar inte kalciuminnehållet. Mjölk, mjölkprodukter & matfett Matfett Livsmedelsverket rekommenderar att barn ska äta produkter med låg fetthalt. Vid matlagning rekommenderas flytande fett eller matolja. Som bordsmargarin serverar vi bregott, där andelen mättat fett inte överstiger en tredjedel. Alla såser, såväl varma som kalla görs från grunden.

10

11 Högtider, pedagogiska måltider & utflykt Födelsedagar och andra högtider Kostenheten köper inte in glass eller godis, det är upp till förskolor och skolor att besluta om och köpa in. Pedagogiska måltider Elevernas interaktion med vuxna utanför lektionstid är viktig för att de ska utvecklas som individer. Att kombinera måltider med umgänge mellan elever och personal skapar en trevlig stund för båda parter. Personal anställda vid skolor och förskolor äter en så kallad pedagogisk måltid. Det innebär att personalen äter tillsammans med eleverna och tar ansvar för att upprätthålla en trevlig stämning kring matbordet. Att se till att eleverna kommer till matsalen och äter eller att passa på att uppmuntra till att pröva någon ny grönsak är några andra delar i den pedagogiska måltiden. Utflykt Vid utflykter från förskolan eller skolan ansvarar kostenheten för maten under utflykten, en enklare men näringsriktig måltid tas med. Förskolan eller skolan informerar föräldrarna om något annat är lämpligt att ta med på utflykten.

12

13 Elevernas rätt att påverka Alla elever i Bengtsfors kommun har rätt att vara med och påverka sin måltidssituation. På varje skola i finns ett matråd som framför synpunkter till kostenheten. Det är rektor som ansvarar för att matråden tillsätts och fungerar. Förskolebarnens påverkan sker genom dialog och observation av pedagogerna. För elever i årskurs 6 9, finns ett elevkafé på Bengtsgården där goda och nyttiga mellanmål kan köpas. Kaféverksamheten ska inte konkurrera med maten som serveras i skolans matsal, utan istället komplettera den. Så gott som hela kaféutbudet är Bengtsgårdens elevkafé nyttigt, varierat och populärt, även om alla produkter inte är nyckelhålsmärkta. Eleverna ges möjlighet att komma med önskemål om utbudet i kaféet.

14

15 Få reda på mer om skolmaten Susanne Persson Städ och kostchef, Bengtsfors kommun Telefon , Björkåsens kök Lagar maten till förskolor och skolor i Bengtsfors, Billingsfors, Dals Långed och Skåpafors. Björklunda kök Lagar maten till förskolor och skolor i Bäckefors Eleverna får med sig matsedel för skolmaten hem från skolan. Matsedel Skolmatsedeln finns även på respektive skolhemsida samt på kommunens hemsida Bengtsfors kommun är även anslutna till appen skolmaten som finns för alla vanligt förekommande smartphones och laddas enkelt hem via respektive app-butik. Sök bara efter SKOLMATEN och följ instruktionerna så installeras appen automatiskt och du är redo att börja använda appen inom någon minut.

16 En gång per läsår är du som förälder välkommen att äta på ditt barns skola. Hör gärna av er någon dag innan. Glöm inte att ta med kupongen och lämna till kostpersonalen. Giltigt 1 gång per läsår och barn. Testa skolmaten Förälder till: I klass: Skola:

Folkasboskolan Fredriksbergskolan Långängskolan Sköllersta skola Stocksätterskolan Transtenskolan Östansjö skola

Folkasboskolan Fredriksbergskolan Långängskolan Sköllersta skola Stocksätterskolan Transtenskolan Östansjö skola Folkasboskolan Fredriksbergskolan Långängskolan Sköllersta skola Stocksätterskolan Transtenskolan Östansjö skola Hallsbergs kommuns grundskolor Våra barn och ungdomar är viktiga för oss därför erbjuder

Läs mer

Maten är bara en del av måltiden. Herrljunga kommuns kostpolitiska program med handlingsprogram

Maten är bara en del av måltiden. Herrljunga kommuns kostpolitiska program med handlingsprogram Maten är bara en del av måltiden Herrljunga kommuns kostpolitiska program med handlingsprogram Det goda livet. Förord Enligt Utvecklingsplan Växtkraft 10 000 ska Herrljunga kommun 2020 vara en attraktiv

Läs mer

Dominobitar för 18 personer

Dominobitar för 18 personer Dominobitar för 18 personer Dominobitar för 20 personer Dominobitar för 22 personer Dominobitar för 24 personer Dominobitar för 26 personer Dominobitar för 28 personer Dominobitar för 30 personer Rätt

Läs mer

Låt oss hållas starka!

Låt oss hållas starka! Låt oss hållas starka! Dagens informationsflöde ger inte nödvändigtvis en bra bild av hur man äter hälsosamt. Vi kan i stället känna oss förvirrade och föreställa oss att det är svårt och dyrt att äta

Läs mer

Kostpolitiskt program för Sävsjö kommun Antaget av kommunfullmäktige 2013-05-20, 61

Kostpolitiskt program för Sävsjö kommun Antaget av kommunfullmäktige 2013-05-20, 61 Kostpolitiskt program för Sävsjö kommun Antaget av kommunfullmäktige 2013-05-20, 61 F Framtaget av Anneli Tellmo Jung, chef för kommunal service i Sävsjö kommun 1 Innehållsförteckning 1. Inledning.3 2.

Läs mer

Du ska kunna leva ditt liv som du vill!

Du ska kunna leva ditt liv som du vill! Du ska kunna leva ditt liv som du vill! Vi lyssnar på dig och respekterar din rätt att bestämma själv. Örebro kommuns lokala värdegrund Vad innebär den för dig? Enligt ett tillägg i socialtjänstlagen ska

Läs mer

Eskilstuna 2015. Betydelsen av god Service och... med Ulrika & Carina Brydling

Eskilstuna 2015. Betydelsen av god Service och... med Ulrika & Carina Brydling Eskilstuna 2015 Betydelsen av god Service och... med Ulrika & Carina Brydling MOD är att vara rädd men övervinna rädslan för att göra det som ska göras. MOD stärker individens självkänsla och hjälper dig

Läs mer

Läs även informationen på förpackningen.

Läs även informationen på förpackningen. ANVÄNDARE INFORMATION VIKTKONCEPT Läs även informationen på förpackningen. Välj Din väg Med koncept kan Du välja bland flera hjälpmedel för att få en snabb effektiv och säker viktminskning. Den tekniska

Läs mer

Kostpolitiskt program

Kostpolitiskt program Kostpolitiskt program Antagen av kommunfullmäktige 2011-01-27 Struktur för kostpolitiskt program med policy och riktlinjer avseende kvalitet för måltider inom förskola, skola, vård och omsorg i Habo kommun

Läs mer

SMARTIS... så här gör vi!

SMARTIS... så här gör vi! ... så här gör vi! Upplägg och praktisk information kring SMARTIS 2015 SMARTIS-pärm Layout: Birgitta Lindh Illustrationer: Angelica Tengberg Distribution: Eda kommun 0571-281 00 www.eda.se FLIK 1 Inledning

Läs mer

KOSTPOLITISKT PROGRAM

KOSTPOLITISKT PROGRAM Hörby 2011-12-27 KOSTPOLITISKT PROGRAM Mål Riktlinjer Hörby kommun 242 80 Hörby Tel: 0415-180 00 Besöksadress: Ringsjövägen 4 Fax: 0415-181 08 social@horby.se www.horby.se 2 Kostpolitiskt program Inriktningsmål

Läs mer

Måltidspolitiskt program för Upplands Väsby

Måltidspolitiskt program för Upplands Väsby Styrdokument, program Stöd & Process/Specialistenheten 2014-10-28 Helene Hagberg 08-590 971 73 Dnr Fax 08-590 910 88 KS/2010:321 Helene.Hagberg@upplandsvasby.se Måltidspolitiskt program för Upplands Väsby

Läs mer

I detta hälsobrev koncentererar jag mig på maten, men kommer i kommande hälsobrev också att informera om behovet av rörelse och motion.

I detta hälsobrev koncentererar jag mig på maten, men kommer i kommande hälsobrev också att informera om behovet av rörelse och motion. Om vår kost Måltider skall vara ett tillfälle till avkoppling och njutning. Att samlas till ett vackert dukat bord och äta spännande, god och nyttig mat är en viktig del av livet. All mat är bra mat, det

Läs mer

PROTOKOLL. Datum: 2009-10-01. Tid och plats för sammanträdet Landstingshuset, Hus 2 plan 2, Kyrkgatan 12 2009-10-01 Kl 09.00-16.35

PROTOKOLL. Datum: 2009-10-01. Tid och plats för sammanträdet Landstingshuset, Hus 2 plan 2, Kyrkgatan 12 2009-10-01 Kl 09.00-16.35 Tid och plats för sammanträdet Landstingshuset, Hus 2 plan 2, Kyrkgatan 12 Kl 09.00-16.35 Beslutande Karen Moe Jönsson (S) Jonny Springe (S) Gunilla Selander (FP) Bogna Wojtkiewicz Adolfsson (C) Gunnar

Läs mer

Organisation Kvalitet

Organisation Kvalitet 1(6) 2(6) I Svedala kommun är maten alltid viktig. Mat tillhör livets glädjeämnen och angår oss alla, den har stor betydelse ur många aspekter. Den är helt nödvändig, i rätt mängd och rätt sammansättning,

Läs mer

Vi vill att människor ska leva hela livet

Vi vill att människor ska leva hela livet Vi vill att människor ska leva hela livet Daljunkaregårdens äldreboende drivs sedan maj 2008 av Temabo. Vårt mål är att skapa ett aktivare boende för äldre med inriktning musik. Vi inför en salutogen äldreomsorg

Läs mer

Redovisning av Gröna skolgårdsprojektet på förskolan Rida Ranka

Redovisning av Gröna skolgårdsprojektet på förskolan Rida Ranka Redovisning av Gröna skolgårdsprojektet på förskolan Rida Ranka Från grått och instängt till grönskande och luftig rumsindelning! Tack vare projektet Gröna skolgårdar har vi påbörjat förvandlingen av vår

Läs mer

Sluta röka, börja leva

Sluta röka, börja leva Till dig som fått CHAMPIX (vareniklin) Sluta röka, börja leva Patientinformation om CHAMPIX och LifeREWARDS P Ett bra beslut! Vad är CHAMPIX? När du tog de där första blossen anade du nog inte hur svårt

Läs mer

Nya aktörer inom arbetsmarknadspolitiken

Nya aktörer inom arbetsmarknadspolitiken Nya aktörer inom arbetsmarknadspolitiken Temagruppen Integration i arbetslivet Jonas Karlsson Temagruppen Integration i Arbetslivet (TIA) 2014-05-16 Presentationens upplägg 1. Motivering 2. Analys utfall

Läs mer

Kostriktlinjer för förskola, skola, fritidshem samt skolcafeterior

Kostriktlinjer för förskola, skola, fritidshem samt skolcafeterior Kostriktlinjer för förskola, skola, fritidshem samt skolcafeterior S.M.A.R.T S.M.A.R.T är ett koncept framtaget av Stockholms läns landsting, centrum för folkhälsa, tillämpad näringslära samt Konsumentverket.

Läs mer

Viktreducering inför njurtransplantation - ETT PILOTPROJEKT

Viktreducering inför njurtransplantation - ETT PILOTPROJEKT Viktreducering inför njurtransplantation - ETT PILOTPROJEKT KURATOR - BOEL PERSSON NJURMEDICINSKT SJUKGYMNAST - MIA TRONDSEN VÅRMÖTE DIETIST SARA PALM 2015 05 03 I SAMARBETE MED ÖVRIGA TEAMET: TRANSPLANTATIONSKIRURG

Läs mer

Mat på en kvart med familjemetoden

Mat på en kvart med familjemetoden Mat på en kvart med familjemetoden Fitnessförlaget Jacob Wismar Fitnessförlaget Box 70321, 107 23 Stockholm www.fitnessforlaget.se Copyright Jacob Wismar 2008 Form Streamcreek Foto Frida Wismar Textbearbetning

Läs mer

I UR OCH SKUR MULLEBO

I UR OCH SKUR MULLEBO NÄRA NATUREN I UR OCH SKUR Lötkärrsskolan Lötkärrsskolan är en liten grundskola med elever från förskoleklass till åk 5 (från 2013 till åk 6). Verksamheten bedrivs av lärare, fritidspedagoger och förskollärare.

Läs mer

Måltidprojektet Matglädje på äldre da r

Måltidprojektet Matglädje på äldre da r Omsorgs- och socialförvaltningen Slutrapport: Måltidprojektet Matglädje på äldre da r i Ljusdals kommun 091027-100630 100901-100930 Projektledare Ninja Revelj Kock med Kandidatexamen i Restaurang och Måltidskunskap

Läs mer

UTBILDNINGSPLAN. Utbildningsplanen är fastställd av fakultetsnämnden för humaniora och samhällsvetenskap den 11 maj 2004

UTBILDNINGSPLAN. Utbildningsplanen är fastställd av fakultetsnämnden för humaniora och samhällsvetenskap den 11 maj 2004 UTILDNINGSPLN SP-PROGRMMET, 80 POÄNG Spa-Programme, 80 points Utbildningsplanen är fastställd av fakultetsnämnden för humaniora och samhällsvetenskap den 11 maj 2004 1. LLMÄNT Spa-programmet vid Örebro

Läs mer

HEM- OCH KONSUMENTKUNSKAP

HEM- OCH KONSUMENTKUNSKAP HEM- OCH KONSUMENTKUNSKAP Livet i hem och familj har en central betydelse för människan. Våra vanor i hemmet påverkar såväl individens och familjens välbefinnande som samhället och naturen. Kunskaper om

Läs mer

Resa Island 22-26 augusti 2012

Resa Island 22-26 augusti 2012 Resa Island 22-26 augusti 2012 Här kommer ett kortfattat program om vår Islands resa. Detta är en kursresa där vi lyckats att få Islands mest eftertraktade föreläsare Bjarni Pjetursson att hålla en exklusive

Läs mer

Hur mycket frukt och grönsaker äter du varje dag?

Hur mycket frukt och grönsaker äter du varje dag? Hur mycket frukt och grönsaker äter du varje dag? Det här är 500 gram frukt och grönsaker till frukt och grönsaker hör: frukt, bär, torkad frukt och juice grönsaker och rotfrukter, men inte potatis torkade

Läs mer