ADMINISTRATIVT. Juni av :12

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "ADMINISTRATIVT. Juni 2014. av 5 2014-06-03 17:12"

Transkript

1 View this in your browser Juni 2014 ADMINISTRATIVT Semesterplanering Glöm inte att registrera er önskade semester i Palasso, senast 5 juni. Enligt avtalet med de fackliga organisationerna är huvudprincipen att all semester ska läggas ut under året, för välbehövlig rekreation och återhämtning! Se vidare information i utskickat mail från Sofia. Kick-off Boka in den 21 augusti för vår årliga avspark inför hösten. I år kommer vi sannolikt att hålla till på Sätra Brunn. Vi återkommer om program och exakta tider. Akademichefen har ordet Efter nästan ett års förberedelse kulminerade MER14-arbetet med ett panelbesök från 45 framstående internationella och nationella forskare, som under en veckas tid intervjuade forskare från de sex forskningsinriktningarna på MDH. På det stora hela har arrangemanget varit mycket uppskattade av deltagarna i panelerna. De preliminära muntliga beskeden som vi fick är överlag smickrande på båda orterna och bekräftar att vi har fantastiska och framgångsrika miljöer på IDT. Alla ni som jobbat hårt med MER14 har goda skäl att känna er nöjda! Även UKÄ arbetet flyter på, alla åtgärdsplaner har nu godkänts av grundutbildningsutskottet utan större anmärkningar. Arbetet fortsätter terminen ut och läget är Campus Eskilstuna Arkitektförslagen till nya Campus Eskilstuna finns nu att beskåda här på intranätet samt utställda i sal E206 (ovanför biblioteket i E-tuna). Har du synpunkter på förslagen, kontakta någon i vår informella arbetsgrupp på IDT (till exempel Hans Henningsson, Marianne Palmgren, Henrik Lekryd eller Annika Havbrandt) eller maila direkt till MDH:s arkitekt och lokalplanerare Katarina Rosenlind. En jury kommer att utse det vinnande förslaget som vi går vidare med i slutet av juni. Uppgifter om anhörig Vänligen kontrollera om du registrerat uppgifter om anhöriga i Palasso Egenrapportering. Om du inte fyllt i detta önskar vi gärna att du gör det. Det är bra om det finns registrerat om högskolan skulle behöva komma i kontakt med någon anhörig. Introduktion för nyanställda på engelska nytt datum! Introduktion för nyanställa hålls på engelska torsdagen den 5 juni, kl hos personalsektionen, hus R, MDH Västerås. Nominera Årets alumn 2014 Nu är det dags att nominera kandidater till utmärkelsen Årets alumn Du har möjlighet att nominera en eller flera kandidater fram till måndag 30 juni. Utmärkelsen delas ut av rektor Karin Röding torsdag 2 oktober i samband med den nationella alumniveckan. Läs mer om Årets alumnkampanj här. Nya medarbetare:

2 minst sagt under kontroll. Vi har verkligen gjort vårt bästa och jag är övertygad om att våra utbildningar har blivit mycket starkare efter allt detta arbete. Att vi kan mobilisera brett när det behövs visade det sig ännu en gång i samband med den välbesökta alumniworkshoppen som anordnades i maj, där IDT är en pilotakademi och visar vägen i högskolans nysatsning på alumni. Simin Cai, forskningsassistent och blivande doktorand, avdelning inbyggda system. Anställningsstart: Francisco Pozo, doktorand, avdelning inbyggda system. Anställningsstart: Vi önskar er varmt välkomna! Slutligen, vill jag tacka vår kommunikatör Malin Swanström, som tar tjänstledigt ett år för att prova nya utmaningar utanför MDH, för alla fantastiska insatser genom åren. IDT, och inte minst nyhetsbrevet, kommer aldrig att bli sig likt utan dig! Hälsningar, Damir Bilder från IDT:s alumni workshop den 15 maj. SAMVERKAN Alumni IDT är pilotakademi I slutet av förra året fick Mira Brakeley i uppdrag att undersöka hur MDH ska utveckla sin alumni verksamhet. (genomförde intervjuer med personal p åmdh i december 2013). På MDH definieras en alumn som en student som fullgjort minst en kurs vid MDH samt en före detta anställd vid högskolan. Idag är ca 3 % registrerade i MDH Alumni nätverket. (Mira Brakeley, 2014, s. 1) I IDT:s verksamhetsplan för 2014 finns ett antal punkter kopplade till alumni bland annat att IDT ska bistå som pilotakademi i MDH:s arbete med alumniverksamhet samt att identifiera aktiviteter som bidrar till att våra studenter blir alumner. 15 maj genomfördes en kreativ workshop i Västerås med lärare/personal, linjeföreningar/studenter och alumner på IDT. Syftet var att workshopen är att identifiera aktiviteter som kan bidra till en aktiv och bättre alumni verksamhet och därmed öka antal alumner. Under workshopen framkom många bra idéer om hur alumni verksamheten kan utvecklas. Här finns mer information om MDH alumni och möjlighet för dig att registera dig i alumninätverket samt nominera Årets alumn Ansvarig för MDH Alumni är Anni Rosenberg, kommunikatör MDH Alumni. INTERNATIONELLT Global Swede Tina Ranikj, en EUROWEB student från Ss. Cyril and Methodius University Skopje, Republic of Macedonia, har utnämns som Global Swede för Utmärkelsen ges till internationella studenter som bedöms vara goda ambassadörer för universitet och för Sverige och som har uppvisat akademisk excellens och talang och ett djupt engagemang för sina studiekamrater. Här finns mer information om utmärkelsen.

3 UTBILDNING UKÄ Alla ärenden, nya program, examen och åtgärdsplaner för UKÄ, har nu passerat grundutbildningsutskottet utan större anmärkningar. Nästa instans för dessa ärenden blir fakultetsnämndens sammanträde den 5 juni och vi hoppas förstås att det går lika bra där. Snart är det sommar och deadlines för kursplaner som krävs för UKÄ är satt till den 9 juni och deadline för åtgärdsplaner till den 29 juni. De externa granskarna för våra nya program har tid på sig till den 25 juli och sedan har vi på IDT en vecka på oss att inkomma till nämnden med kommentarer på dessa, deadline den 4 augusti alltså. Så lite sommarjobb blir det för en del av oss. Anni tar semester vecka och Dag har semester vecka 27 och Överintag på program och kurser IDT har gjort ett visst överintag på våra program och våra kurser antar vi så många som möjligt på för att kunna nå vårt takbelopp för Högskolebiblioteket har intressanta erbjudanden gällande akademiskt skrivande Utbildningsledarna vid MDH träffade på sitt senaste möte personal från högskolebiblioteket som hade en del mycket intressanta erbjudanden som gäller akademiskt skrivande för våra kurser. Du som har kurser där akademiskt skrivande är en del av lärandemålen är välkomna att kontakta biblioteket för att se hur deras kompetens kan tillvaratas och nyttjas i just din kurs. Ny exjobbsprocess Koordinatorsgruppen för UKÄ:s åtgärdsplaner har träffats och bland annat diskuterat implementeringen av den nya exjobbsprocessen för utbildningarna på IDT i Västerås. Planen är att redan till hösten införa de delar som handlar om examination och till våren 2015 ha hela processen införd och examensarbeteskurserna fullt kursifierade. Problem och möjligheter med dubbla examina Utbildningsledarna har varit på konferens i Örebro angående problem och möjligheter med så kallade dubbla examina, när studenter får exempelvis både en civilingenjörsexamen och en masterexamen från samma utbildning. Frågan är inte helt enkel och utbildningsledarna kommer att fortsätta diskussionen här på MDH tillsammans med examenshandläggarna under hösten.

4 FORSKNING ES nummer fem på internationell rankinglista Microsoft Academic Search är en ranking som utförs av Microsoft Research. Bilden ovan visar en ranking av europeiska forskningsorganisationer inom området Real-Time & Embedded Systems som stämmer ganska väl med vad vi gör inom inbyggda system på MDH. Rankingen bygger på publikationer och citeringar inom detta område och har viss likhet med det som tillhandahålls av Google Scholar. På listan är MDH nummer fem i Europa och nummer 1 i Sverige. Här finns mer information och fullständig lista. RECO talare på internationell konferens för forskningsledare Malin Rosqvist och Caroline Blomberg på RECO är talare vid den internationella konferensen EARMA (European Research Managers and Administrators) i Tallin i juli. Sessionen kommer att presentera hur forskningsinriktningen inbyggda system (ES) vid Mälardalens högskola har byggt en industriellt inspirerande arbetssätt för att förbättra kvalitet och i relationer som i förslag och projekt. Presentationen ges i samarbete med EASME, the Agency for SMEs, och EEN, Estlands Enterprise Europe Network. EASME inrättades av Europeiska kommissionen för att motivera och stödja SMF att samarbeta med den akademiska världen. EEN är dedikerade till att hitta partners för hela innovationsprocessen, stödja gränsöverskridande teknik-och kunskapsöverföring samt ge råd om tillgång till finansiering och marknader. Beviljade ansökningar: Deadlines Evenemang Innofacture+. En utvidgning av företagsforskarskolan Innofacture. Ytterligare 8 doktorander kan tas in med start under hösten Total finansiering från KKS om 12 Mkr. 3 juni, Strategiska innovationsområden-agendor ,Call for proposals for ERC Consolidator Grant ERC-2014-CoG 3 juni, Overcoming the Crisis: New Ideas, Strategies and Governance Struc, H2020- EURO-SOCIETY-2014, The Young Generation in an Innovative, Inclusive and Sustainable Europé H2020-YOUNG-SOCIETY-2014, Energy Efficiency Research & Innovation H2020-EE RIA" 3 juni, Call for proposals for ERC Consolidator Grant ERC-2014-CoG 3 juni Innovativ Produktframtagning: Nydanande forskning om produktutveckling. VINNOVA 3 juni Materialbaserad konkurrenskraft 2014 VINNOVA 3 juni Overcoming the Crisis: New Ideas, Strategies and Governance Struc H2020- EURO-SOCIETY-2014, The Young Generation in an Innovative, Inclusive and Sustainable Europé H2020-YOUNG-SOCIETY-2014, Energy Efficiency Research & Innovation H2020-EE RIA 4 juni, Vinnova Innovationer för framtidens Hälsa 12 juni, KKS HÖG 24 juni, ECSEL (ARTEMIS) PO 3 september, SSF Industridoktorand 10 september, SSF Strategisk mobilitet 10 september, ECSEL (ARTEMIS) FPP 11 september, KKS Företagsforskarskolor 18 september, KKS AVANS 18 september, KKS Strategiska rekryteringar; Professor samt Biträdande lektor (eller motsvarande) 15 oktober, CELTIC PLUS fall call 31 oktober, ITEA3 PO 3 juni kl 13-15, IPR-seminarium, Eskilstuna. Vision framåt för IPR och våra erfarenheter från MER14-arbetet. 4 juni: SSF informationsdag om Industridoktorand och Strategisk mobilitet 5 juni: ECSEL Consortium building day, Brussels 11 juni, BIO-X workshop. Anmälan senast 9 juni via denna Doodle 12 juni: VINNOVA på MDH: Horizon2020 (Omega) juni: Forskarskolan RetNet har kick-off, Wien 18 juni, Workshop i Hälsoteknik 25 juni: CELTIC-plus proposers day, Berlin 30 juni-2 juli, EARMA Conference, Tallin juli: COMPSAC2014, MDH september: ASE2014, MDH september, ITEA3 PO days, Amsterdam Disputationer och licentiatavhandlingar

5 10 juni, Gaetana Sapienza försvarar sin licentiatavhandling 16 juni, Saad Mubeen försvarar sin doktorsavhandling 16 juni, Apala Ray försvarar sin licentiatavhandling 5 september, Mudassar Aslam försvarar sin doktorsavhandling 19 september, Martin Kurdve försvarar sin doktorsavhandling Hälsningar Damir Isovic, Annika Havbrandt, Sofia Jäderén, Magnus Wiktorsson, Caroline Blomberg, Malin Rosqvist, Dag Nyström, Annika Björklund, Mona Tjernberg, Radu Dobrin Redaktör: Malin Swanström Copyright 2014 Mälardalens högskola, All rights reserved. unsubscribe from this list update subscription preferences

ADMINISTRATIVT. Mars 2014. av 6 2014-03-14 08:37

ADMINISTRATIVT. Mars 2014. av 6 2014-03-14 08:37 Subscribe Share Past Issues View this email in your browser Mars 2014 ADMINISTRATIVT Nu startar MDH-bloggen Vi är många medarbetare här på MDH och det är en omöjlighet att känna alla. Den 26 februari gick

Läs mer

NYHETSBREV IDT 1:5. April 2013 AKADEMICHEFEN HAR ORDET

NYHETSBREV IDT 1:5. April 2013 AKADEMICHEFEN HAR ORDET NYHETSBREV IDT AKADEMICHEFEN HAR ORDET Jag är ledsen att behöva inleda mitt första inlägg till nyhetsbrevet som akademichef med riktigt tråkiga nyheter, men jag känner att allt annat överskuggas av den

Läs mer

NYHETSBREV IDT 1:5. Januari 2012

NYHETSBREV IDT 1:5. Januari 2012 NYHETSBREV IDT ADMINISTRATION 2011 var ett innehållsrikt år med många aktiviteter. IDTs medarbetare jobbade som vanligt hårt under året och skapade bra resultat inom alla verksamhetsområden. Hoppas att

Läs mer

NYHETSBREV IDT Februari 2011

NYHETSBREV IDT Februari 2011 NYHETSBREV IDT Februari 2011 ADMINISTRATION IDT:s ledning kommer under våren att jobba fram ett förslag på hur vi kan förbättra våra arbetsprocesser och hur vi ska vara organiserade på ett sätt som gör

Läs mer

Gemensamt möte med nämnderna 21 april 2010

Gemensamt möte med nämnderna 21 april 2010 KALLELSE 1 (1) Utbildnings- och forskningssektionen Gemensamt möte med nämnderna 21 april 2010 Lokal: Paros (Hus R, våning 2 gamla biblioteket Västerås) Agenda: 12.30-14.00 Presentation av akademiernas

Läs mer

Att synas och bli fler - en handbok i medlemsutveckling

Att synas och bli fler - en handbok i medlemsutveckling Att synas och bli fler - en handbok i medlemsutveckling Framgångsrik rekrytering Vårdförbundet är en idéburen organisation vi samlas runt idén om bättre arbetsvillkor, utvecklingen av våra yrken och utveckling

Läs mer

HUR BLIR VI VINNARE PÅ SPELPLAN EUROPA?

HUR BLIR VI VINNARE PÅ SPELPLAN EUROPA? HUR BLIR VI VINNARE PÅ SPELPLAN EUROPA? Europa blir en allt viktigare arena för FoU. EUs sjunde ramprogram har snart avverkat sitt första år och lockar med över 400 miljarder kronor i projektpengar. För

Läs mer

ALLT STÖRRE INTRESSE FÖR LÄROSÄTENAS ALUMNER

ALLT STÖRRE INTRESSE FÖR LÄROSÄTENAS ALUMNER ÖREBRO UNIVERSITET ALLT STÖRRE INTRESSE FÖR LÄROSÄTENAS ALUMNER Utvärdering av nationella alumnkonferensen 2010 21-22 oktober på Örebro universitet Leona Axelsson 5/11/2010 Ett 60-tal personer från landets

Läs mer

Strategisk handlingsplan 2010-2015

Strategisk handlingsplan 2010-2015 Strategisk handlingsplan 2010-2015 Beslut: Rektor 2011-09-12, 2010-05-17 Revidering: 2011-08-31 Dnr: DUC 2010/575/10 Gäller fr.o.m.: 2011-09-12 Ersätter: Strategisk handlingsplan för Högskolan Dalarna

Läs mer

Nyhetsbrev för PhotonicSweden

Nyhetsbrev för PhotonicSweden Nyhetsbrev för PhotonicSweden Innehåll sida Inledning 1 PhotonicSweden är igång! 2 Svenska Optiksällskapet och PhotonicSweden 3 Swedoptronics och PhotonicSweden 3 Optik- och fotonikdagarna 4-5 Tjänster

Läs mer

Verksamhetsberättelse

Verksamhetsberättelse Verksamhetsberättelse och ÅRSREDOVISNING 2012 STIFTELSEN FÖR KUNSKAPS- OCH KOMPETENSUTVECKLING Idé, projektledning och grafisk formgivning: Yra Skribent: Tom Hård af Segerstad Foto: Johan Olsson Tryck:

Läs mer

ELSA SWEDENS MEDLEMSTIDNING NUMMER 10, II-2010 ELSASWEDEN.ORG ELSIUS. TEMA HEALTH LAW Det nya fokusområdet för vårt nätverk

ELSA SWEDENS MEDLEMSTIDNING NUMMER 10, II-2010 ELSASWEDEN.ORG ELSIUS. TEMA HEALTH LAW Det nya fokusområdet för vårt nätverk ELSA SWEDENS MEDLEMSTIDNING NUMMER 10, II-2010 ELSASWEDEN.ORG ELSIUS TEMA HEALTH LAW Det nya fokusområdet för vårt nätverk ELSA Delegation till WIPO av ANNIKA KOPP Nyanställd på en internationell byrå

Läs mer

Tiden går fort när man har roligt

Tiden går fort när man har roligt Nr 2 2015 Tiden går fort när man har roligt Bild hämtad ifrån unsplash.com. Fotograf Jeremy Cai. Ja tänk vad tiden går, vi är nu inne på Carpes fjärde verksamhets år som går från och med 1 april 2015 31

Läs mer

Läs mer om de fyra föregående konferenserna på Carpes hemsida.

Läs mer om de fyra föregående konferenserna på Carpes hemsida. Samverkan inom funktionshinderområdet mellan kommuner i Stockholms län NR 1 2014 I marsnummret: 1 Ledaren Nationell konferens 20-21 maj 2 Dialogmöte om kompetensbehov och rekrytering 3 Hur kan vi locka

Läs mer

Skolbibliotek, det var en bra fråga!

Skolbibliotek, det var en bra fråga! Skolbibliotek, det var en bra fråga! Rapport från intervjuer med nio skolledare och chefer inom ESFprojektet Skolbibliotekarielyftet Nov 2012 Pia Holgersson, Velopia lärande utvärderare, Skolbibliotekarielyftet

Läs mer

Nätverk Aktivitet Delaktighet Projektplan. 2014-08-20 NÄTVERKET Idéburen sektor Skåne Henrik Nilsson

Nätverk Aktivitet Delaktighet Projektplan. 2014-08-20 NÄTVERKET Idéburen sektor Skåne Henrik Nilsson Nätverk Aktivitet Delaktighet Projektplan 2014-08-20 NÄTVERKET Idéburen sektor Skåne Henrik Nilsson Innehåll Bakgrund och syfte... 1 Mål och delmål... 4 Genomförande av projektet... 4 Projektorganisation...

Läs mer

Nyhetsbrev. En Stärkt Röst. Ljusglimtar i vår tillvaro. Planeringen av våren i full gång! Kom ihåg datumet!

Nyhetsbrev. En Stärkt Röst. Ljusglimtar i vår tillvaro. Planeringen av våren i full gång! Kom ihåg datumet! N O V E M B E R 2 0 1 2 Nyhetsbrev En Stärkt Röst Planeringen av våren i full gång! När första snön har kommit och vi gått över till vintertid börjar projektet blicka mot ljusare tider. Vi har mycket att

Läs mer

Högskolegemensamma kurser på forskarnivå 2012

Högskolegemensamma kurser på forskarnivå 2012 Bilaga 45 PROMEMORIA 1 (1) 2012-01-13 Dnr: Utbildnings- och forskningssektionen Johan Hellstrand Högskolegemensamma kurser på forskarnivå 2012 I förslaget till MDH:s budget för 2012 finns anslaget 250

Läs mer

Up Date. Juni 2012. Innehållsförteckning

Up Date. Juni 2012. Innehållsförteckning Up Date Innehållsförteckning Juni 2012 Ordförande har ordet... Presentation av styrelsen 2012... Verksamhetsplan för 2012... Info om medlemsavgift... UWP i Stockholm, PR-teamet rapporterar... Valberedningen

Läs mer

Att engagera vuxna. Från idé till verklighet

Att engagera vuxna. Från idé till verklighet Att engagera vuxna Från idé till verklighet Att engagera vuxna Från idé till verklighet Att engagera vuxna Från idé till verklighet Inledning Välkommen till Att engagera vuxna från idé till verklighet.

Läs mer

Gemensamt möte med nämnderna 21 april 2010

Gemensamt möte med nämnderna 21 april 2010 KALLELSE 1 (1) Utbildnings- och forskningssektionen Gemensamt möte med nämnderna 21 april 2010 Lokal: Paros (Hus R, våning 2 gamla biblioteket Västerås) Agenda: 12.30-14.00 Presentation av akademiernas

Läs mer

Strategiskt underlag för nätbaserad utbildning vid MDH

Strategiskt underlag för nätbaserad utbildning vid MDH Peter Gustafsson 2012-09-04 ARBETSMATERIAL Strategiskt underlag för nätbaserad utbildning vid MDH Uppdrag Från rektor till fakultetsnämnden 2012: Fakultetsnämnden uppdras att ta fram en strategi för nätbaserad

Läs mer

Definitiv kallelse och föredragningslista till Karlstad Studentkårs fullmäktige

Definitiv kallelse och föredragningslista till Karlstad Studentkårs fullmäktige 1(24) Definitiv kallelse och föredragningslista till Karlstad Studentkårs fullmäktige Datum: 12 Mars, 2014 Tid: 17.00 Plats: Sjöströmsalen (1B309), Karlstads universitet 84 Preliminärer a) Mötets öppnande

Läs mer

Ung Företagsamhets Rådgivarguide

Ung Företagsamhets Rådgivarguide Ung Företagsamhets Rådgivarguide Året som Rådgivare Vi vill börja med att tacka dig för den tid och det engagemang som du väljer att lägga som rådgivare åt ett nystartat UF-företag. I utbyte lovar vi ett

Läs mer

Halvtidsutvärdering av projekten

Halvtidsutvärdering av projekten VINNOVA Rapport VR 2010:14 Halvtidsutvärdering av projekten inom VINNPRO-programmet VINNPRO - fördjupad samverkan mellan forskarskolor och näringsliv/offentlig sektor via centrumbildningar Anders Hedin,

Läs mer

Högskolestyrelse. Rektor: Akademier. Akademin för innovation, design och teknik, (IDT) Akademin för hållbar samhälls- och teknikutveckling, (HST)

Högskolestyrelse. Rektor: Akademier. Akademin för innovation, design och teknik, (IDT) Akademin för hållbar samhälls- och teknikutveckling, (HST) Års redo visn ing 2012 Organisation Fakultetsnämnd Högskolestyrelse Rektor Internrevisionen Förvaltning Campussektionen Ekonomisektionen IT-sektionen Kommunikationssektionen Personalsektionen Rektors kansli

Läs mer

kraftsamling@mdh möter den administrativa avdelningen på IDT

kraftsamling@mdh möter den administrativa avdelningen på IDT 2011-09-15 kraftsamling@mdh möter den administrativa avdelningen på IDT 1 (5) Närvarande: Representanter från kraftsamling@mdh: Thomas Wahl (HST), Jan Gustafsson (IDT) och Anna Andersson Ax (INFO). Representanter

Läs mer

Manufakturenheten = SAPA Komponenter AB

Manufakturenheten = SAPA Komponenter AB En dörr in INFORMATION & NYHETER TILL NÄRINGSLIVET FRÅN NUVAB NR 4 2006 Manufakturenheten = SAPA Komponenter AB Den 1 september blir Sapa Profilers bearbetningsverksamhet ett eget bolag under namnet Sapa

Läs mer

Samarbeten för studenternas bästa

Samarbeten för studenternas bästa Samarbeten för studenternas bästa De aktörer som står bakom denna ansökan är Mälardalens Studentkår (MDS), Mälardalens högskola (MDH) samt Västerås stad och Eskilstuna kommun. Då MDH är en högskola med

Läs mer