ORGANISATIONSTEORI OCH LEDARSKAP VT-10. Kursansvarig lärare: Henrik Lundberg E-post: Telefon:

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "ORGANISATIONSTEORI OCH LEDARSKAP VT-10. Kursansvarig lärare: Henrik Lundberg E-post: Telefon:"

Transkript

1 ORGANISATIONSTEORI OCH LEDARSKAP VT-10 Kursansvarig lärare: Henrik Lundberg E-post: Telefon:

2 OM MIG 40 år fyllda. Född i Malmö. Doktorerade 2007 på avhandlingen Filosofisociologi ett sociologiskt perspektiv på filosofiskt tänkande. Gift med Ulrika och far till Theodor. Intresserad av kunskaps- och vetenskapssociolo gi, organisationsteori och sociologisk teori.

3 TVÅ DELKURSER Organisation och ledarskap. Teorier och begrepp (10 hp). Delkursen behandlar centrala organisationsteorier och perspektiv samt grundläggande teorier om ledarskap, makt och styrning. Fördjupade perspektiv på organisation och ledarskap (5hp). Studenten ska självständigt formulera en sociologiskt relevant problemställning och analysera vetenskapliga artiklar inom det valda ämnesområdet.

4 KURSENS LÄRANDEMÅL 1. Kunskap och förståelse, Beskriva olika organisations- och ledarskapsteoretiska perspektiv och begrepp, samt använda dessa vid analys av komplexa organisationer och ledarskapsfrågor; Jämföra olika organisationsteoretiska perspektiv samt självständigt och kritiskt pröva, bedöma och motivera olika teorier och begrepp i relation till hur de kan tillämpas i praktiska situationer i arbetslivet. 2. Färdighet och förmåga, Formulera och undersöka en sociologiskt relevant problemställning om ett fenomen som rör organisationer, självständigt söka och samla in relevant information samt med hjälp av sina kunskaper diskutera det förelagda problemet; Kommunicera sina kunskaper såväl skriftligt som muntligt i dialog med olika möjliga målgrupper på ett sätt som är relevant för kursens innehåll. 3. Värderingsförmåga och förhållningssätt, Visa förmåga att identifiera sitt behov av ytterligare kunskap och utveckla sin kompetens genom att aktivt söka information och genom att jämföra och värdera vetenskapliga texter inom området.

5 UNDERVISNINGSFORMER: FÖRELÄSNINGAR OCH SEMINARIER På föreläsningarna tas centrala teman ur litteraturen upp. Gästföreläsningarna syftar till att bredda perspektivet och att ta upp sådant som inte direkt behandlas i litteraturen. Föreläsningarna är inte obligatoriska. Seminarierna behandlar teman från föreläsningar och kurslitteratur. Seminarierna är inte obligatoriska.

6 EXAMINATION Kursens fastställda lärandemål prövas dels mot skriftliga tentamina dels mot muntliga presentationer. Den första delkursen examineras, för det första, genom en individuell hemtentamen i essäform (7 hp). Delkursen examineras, för det andra, genom en individuell uppgift med fokus på ämnesområdena socialpsykologiska perspektiv på organisationer samt organisering och intersektionalitet (3 hp). Examination under delkurs 2 innebär att studenten ska författa ett självständigt arbete och presentera detta muntligt vid ett slutseminarium (5 hp).

7 BETYG Betygskalan omfattar betygsgraderna Underkänd (U), Godkänd (G) och Väl godkänd (VG). För att erhålla slutbetyget Godkänd på hela kursen Organisationsteori och ledarskap, 15 hp krävs betyget Godkänd på samtliga delkurser. För att erhålla slutbetyget Väl Godkänd på kursen Organisationsteori och ledarskap, 15 hp krävs betyget Väl Godkänd på minst 75 procent av totalkurspoängen.

8 INTERVJUA DIN GRANNE Ställ följande frågor till din granne: Vad heter du? Varför har du valt att läsa denna kurs? Vilka förväntningar har du på kursen? Vad har du gjort tidigare? Vad har du för intressen? Anteckna noggrant och presentera sedan för klassen.

9 VAD ÄR ORGANISATIONSTEORI? Organisationsteori är läran om hur organisationer fungerar. Organisationsteorin hjälper oss att förstå och förklara hur organisationer förändras och hålls samman över tiden. Flera olika vetenskaper intresserar sig för organisationsteori, bl.a. psykologi, pedagogik, statsvetenskap, företagsekonomi och sociologi. Sociologer intresserar sig framförallt för frågor om makt och intressen när det gäller organisationer.

10 VAD ÄR EN ORGANISATION? o En organisation uppstår när det finns särskilt utsedda personer, en ledning, som ser till att en fastställd ordning efterlevs. Personer som ingår i organisationer följer formella förpliktelser. De är underställda en ledning. En person som tillhör en organisation måste följa organisationens påbud och regler. Han/hon kan inte följa sina egen vilja, utan måste utföra organisationshandlingar.

11 MAX WEBERS DEFINITION AV MAKT Makt är A:s förmåga att få B att utföra en handling även om B inte själv vill utföra handlingen ifråga. En aktörs makt avgörs av sannolikheten att en order med ett givet innehåll åtlyds av specifikt angivbara personer. Organisationshandlingar har ytterst sett sin grund i ett maktförhållande.

12 VAD UTMÄRKER EN ORGANISATION (ENLIGT GÖRAN AHRNE)? Grunden för alla typer av organisationer är: Tillhörighet Kollektiva resurser Regler Kontroll

13 EXEMPEL PÅ OLIKA TYPER AV ORGANISATIONER Företag Myndigheter Ideella föreningar Stater Politiska partier Internationella institutioner, som t.ex. WHO.

14 TRE CENTRALA TEMAN FÖR ORGANISATIONER Mål De mål som finns satta för organisationen. Organisationsstruktur Det sätt varpå arbetsuppgifterna fördelas på enheter och roller och hur dessa koordineras. Organisering Det sätt på vilket människor gemensamt utför en aktivitet. Denna aktivitet leder till att mål och struktur omförhandlas och förändras.

15 MÅL Organisationer är målstyrda. Ett universitet har t.ex. som mål att producerad ny kunskap och att undervisa. Det faktum att organisationer är målstyrda skiljer dem från andra sociala sammanslutningar såsom t.ex. vänkretsen eller familjen. Olika mål inom organisationen kan komma i konflikt med varandra. Avdelningar och grupper kan utveckla egna mål som står i konflikt med organisationens övergripande mål.

16 ORGANISATIONSSTRUKTUR Mintzbergs fem grundformer för organisation: Den enkla strukturen (t.ex. småföretag). Maskinbyråkratin (t.ex. snabbmatskedjor och flygbolag). Den professionella byråkratin (t.ex. universitet). Divisionsorganisationen (t.ex. ett postorderföretag eller biltillverkare). Adhocratin (t.ex. ett it-företag).

17 ORGANISERING Organiseringsprocesser handlar om att skapa, återskapa, tydliggöra eller modifiera strukturer och mål. För att en organisation ska uppstå och hållas vid liv krävs organisering.

18 SALTS MILL I SALATAIRE Införandet av aktiebolag som bolagsform (limited liability company) i Storbritannien 1856 möjliggjorde att företagen kunde växa. Kapitalisten kunde sprida sina risker och vara delägare i flera olika fabriker och företag. Denna lagstiftning kopierades runt om i Europa. I det moderna företaget var det inte regel ägaren själv som hade kontroll över verksamheten, utan en mängd chefer och förmän. Dessa nya grupper av chefer behövde en uppsättning metoder och tekniker för att kunna utföra sitt arbete. Med de stora företagen uppkom således ett behov av praktisk kunskap i administration och ledning.

19 F.W TAYLOR ( ): SCIENTIFIC MANAGEMENT 1. Taylors fyra principer: 2. Utveckla en vetenskap om arbete 3. Urval och utbildning av arbetare 4. Arbetslön som motsvarar prestation 5. Arbetsdelning mellan företagsledare och arbetare

20 TAYLORS IDÉER MÖTTE MOTSTÅND FRÅN FLERA HÅLL Människor i arbetsledande funktion fruktade att Taylors scientific management skulle leda till att de ersattes av vetenskapligt skolade arbetsledare. Fabriksägarna fruktade att Taylors idéer skulle undergräva ägarnas inflytande över företaget och öka arbetsledarnas. Arbetsledarna vill gärna höja produktiviteten, men de var ovilliga att betala priset för detta, dvs. ökade löner för första klassens arbetare. Fackföreningarna motsatte sig standardiseringen av arbetet, emedan det ledde till att arbetarnas hantverkarskicklighet gick förlorad. Arbetare skrämdes av den ökade effektiviteten, emedan de fruktade att de skulle bli utan arbete i förtid.

21 BYRÅKRATI Under hela 1900-talet blev organisationer allt större. Små och medelstora företag köptes upp av storföretag. Dessa stora organisationer efterfrågade byråkrater/administratörer snarare än som tidigare entreprenörer. Flera författare, t.ex. ekonomen von Mises, kontrasterar byråkraten eller experten mot entreprenören. Enligt von Mises dödar byråkratin allt vad självständighet och initiativtagande heter. Samma kritik förekommer hos sociologen Robert K. Merton.

22 KÄNNETECKNANDE FÖR BYRÅKRATIN ENLIGT WEBER Tjänstemännen är personligen fria och lyder endast under den formella, sakliga ämbetsplikten. Utgör en permanent ämbetshierarki. Har fastställda kompetensområden för ämbetena. Är kontraktsanställda Har formella kvalifikationer. Har reglerad lön i pengar. Har ämbetet som enda eller huvudsakliga yrke. Har reglerad befordringsgång. Är personligen skilda från förvaltningsmedlen, dvs. de äger dem inte. Upprätthåller en sträng och enhetlig arbetsdisciplin.

23 WEBERS HANDLINGSTYPOLOGI Traditionell handling Värderationell handling Målrationell handling Affektuell handling

24 WEBERS JÄRNBUR Ingen vet vem som ska bo i buren i framtiden, eller om det vid slutet av denna oerhörda utveckling skall uppstå helt nya profeter, eller om det kommer att bli en mäktig pånyttfödelse av gamla tankar och ideal, eller, om ingetdera inträffar, mekaniserad förstening, garnerad med ett slags krampaktig självuppskattning. Då kunde med rätta dessa ord sägas om de sista människorna i denna kulturutveckling: Specialist utan ande, njutningsmänniska utan hjärta, och denna nolla inbillar sig ha nått ett aldrig tidigare uppnått stadium i mänsklighetens historia.

25 DEN INSTRUMENTELLA RATIONALITETEN Weber menade att byråkratin p g a sin rent tekniska överlägsenhet, dvs. dess förmåga att ta itu med komplexa arbetsuppgifter, gjorde den i princip oemotståndlig. Det rationella organiserandet av medlen hotar emellertid, menade han, att skymma målen. I boken Auschwitz och det moderna samhället menar den polsk-engelske sociologen Zygmunt Bauman att Förintelsen är det moderna paradigmet för den instrumentella rationaliteten. Förintelsen är enligt honom en konsekvens av en långt driven rationalisering som kännetecknas av en utvecklad och väloljad byråkrati.

26 BYRÅKRATIN FRÅN DEN LJUSA SIDAN ENLIGT WEBER. Det finns människor som trivs med att arbeta i byråkratier. Byråkratier är tämligen förutsägbara. De erbjuder förutsägbara karriärvägar. De begränsar godtycke och illegitim maktutövning. Byråkratin behandlar alla likvärdiga fall som lika. Man är således inte utelämnad åt någon tjänstemans godtycke. Byråkratin tar ingen hänsyn till personen som sådan. Om man har behandlas på ett felaktigt sätt finns möjlighet att överklaga. Det finns möjlighet att åberopa universella normer. I byråkratin lyder alla under lagen. Ingen står ovanför lagen, utan alla är personligen ansvariga för sina handlingar.

SC1203, Organisationsteori och ledarskap, 15,0 högskolepoäng Organization and Management Theory, 15.0 higher education credits

SC1203, Organisationsteori och ledarskap, 15,0 högskolepoäng Organization and Management Theory, 15.0 higher education credits SAMHÄLLSVETENSKAPLIGA FAKULTETSNÄMNDEN SC1203, Organisationsteori och ledarskap, 15,0 högskolepoäng Organization and Management Theory, 15.0 higher education credits Grundnivå/First Cycle 1. Fastställande

Läs mer

SC1106, Tillämpad sociologi, 15,0 högskolepoäng Applied Sociology, 15.0 higher education credits

SC1106, Tillämpad sociologi, 15,0 högskolepoäng Applied Sociology, 15.0 higher education credits SAMHÄLLSVETENSKAPLIGA FAKULTETSNÄMNDEN SC1106, Tillämpad sociologi, 15,0 högskolepoäng Applied Sociology, 15.0 higher education credits Grundnivå/First Cycle 1. Fastställande Kursplanen är fastställd av

Läs mer

KÄNNETECKNANDE FÖR BYRÅKRATIN

KÄNNETECKNANDE FÖR BYRÅKRATIN KÄNNETECKNANDE FÖR BYRÅKRATIN ENLIGT WEBER Tjänstemännen är personligen fria och lyder endast under den formella, sakliga ämbetsplikten. Utgör en permanent ämbetshierarki. Har fastställda kompetensområden

Läs mer

STATSVETENSKAPLIGA INSTITUTIONEN

STATSVETENSKAPLIGA INSTITUTIONEN STATSVETENSKAPLIGA INSTITUTIONEN LGSH40 Samhällskunskap för gymnasielärare 4. Individ, grupp, samhälle och politik, 15 högskolepoäng Fastställande Kursplanen är fastställd av Statsvetenskapliga institutionen

Läs mer

A1N, Avancerad nivå, har endast kurs/er på grundnivå som förkunskapskrav

A1N, Avancerad nivå, har endast kurs/er på grundnivå som förkunskapskrav Samhällsvetenskapliga fakulteten PSYP36, Psykologi: Avancerad Arbets- och organisationspsykologi I, 15 högskolepoäng Psychology: Advanced Work and Organizational Psychology I, 15 credits Avancerad nivå

Läs mer

Kursplan. Företagsekonomi A, 30 högskolepoäng Business Administration, Basic Course, 30 Credits. Mål 1(5) Mål för utbildning på grundnivå.

Kursplan. Företagsekonomi A, 30 högskolepoäng Business Administration, Basic Course, 30 Credits. Mål 1(5) Mål för utbildning på grundnivå. 1(5) Denna kursplan har ersatts av en nyare version. Den nya versionen gäller fr.o.m. Vårterminen 2015 Kursplan Handelshögskolan vid Örebro universitet Företagsekonomi A, 30 högskolepoäng Business Administration,

Läs mer

A1N, Avancerad nivå, har endast kurs/er på grundnivå som förkunskapskrav

A1N, Avancerad nivå, har endast kurs/er på grundnivå som förkunskapskrav Samhällsvetenskapliga fakulteten PSYP36, Psykologi: Avancerad Arbets- och organisationspsykologi I, 15 högskolepoäng Psychology: Advanced Work and Organizational Psychology I, 15 credits Avancerad nivå

Läs mer

LSA220, Samhällskunskap för lärare 3: Samhälle och individ, 15 högskolepoäng

LSA220, Samhällskunskap för lärare 3: Samhälle och individ, 15 högskolepoäng Gäller fr.o.m. vt 10 LSA220, Samhällskunskap för lärare 3: Samhälle och individ, 15 högskolepoäng Civics for Teachers in Secondary Schools, Unit 3: Society and Individual, 15 higher education credits credits

Läs mer

INSTITUTIONEN FÖR SOCIOLOGI OCH ARBETSVETENSKAP

INSTITUTIONEN FÖR SOCIOLOGI OCH ARBETSVETENSKAP INSTITUTIONEN FÖR SOCIOLOGI OCH ARBETSVETENSKAP SC1111 Sociologi: Introduktion till studier av samhället, 30 högskolepoäng Sociology: Introduction to studies Fastställande Kursplanen är fastställd av Institutionen

Läs mer

JAMR41, Internationella mänskliga rättigheter II, 15 högskolepoäng International Human Rights Law II, 15 credits Avancerad nivå / Second Cycle

JAMR41, Internationella mänskliga rättigheter II, 15 högskolepoäng International Human Rights Law II, 15 credits Avancerad nivå / Second Cycle Juridiska fakulteten JAMR41, Internationella mänskliga rättigheter II, 15 högskolepoäng International Human Rights Law II, 15 credits Avancerad nivå / Second Cycle Fastställande Kursplanen är fastställd

Läs mer

SOCA20, Sociologi: Grundkurs, 30 högskolepoäng Sociology: First Level, 30 credits Grundnivå / First Cycle

SOCA20, Sociologi: Grundkurs, 30 högskolepoäng Sociology: First Level, 30 credits Grundnivå / First Cycle Samhällsvetenskapliga fakulteten Fastställande SOCA20, Sociologi: Grundkurs, 30 högskolepoäng Sociology: First Level, 30 credits Grundnivå / First Cycle Kursplanen är fastställd av Sociologiska institutionens

Läs mer

SOCA13, Sociologi: Socialpsykologi, 30 högskolepoäng Sociology: Social Psychology, 30 credits Grundnivå / First Cycle

SOCA13, Sociologi: Socialpsykologi, 30 högskolepoäng Sociology: Social Psychology, 30 credits Grundnivå / First Cycle Samhällsvetenskapliga fakulteten SOCA13, Sociologi: Socialpsykologi, 30 högskolepoäng Sociology: Social Psychology, 30 credits Grundnivå / First Cycle Fastställande Kursplanen är fastställd av Samhällsvetenskapliga

Läs mer

Kursen är en obligatorisk kurs inom Kandidatprogrammet i equality and diversity management och ges termin 3.

Kursen är en obligatorisk kurs inom Kandidatprogrammet i equality and diversity management och ges termin 3. Samhällsvetenskapliga fakulteten EDMB34, Juridik i teori och praktik ur ett genusperspektiv, 30 Law in Theory and Practice - A Gender Perspective, 30 credits Grundnivå / First Cycle Fastställande Kursplanen

Läs mer

SOCK05, Sociologi: Kandidatkurs, distans, 30 högskolepoäng Sociology: Bachelor Course, Distance education, 30 credits Grundnivå / First Cycle

SOCK05, Sociologi: Kandidatkurs, distans, 30 högskolepoäng Sociology: Bachelor Course, Distance education, 30 credits Grundnivå / First Cycle Samhällsvetenskapliga fakulteten SOCK05, Sociologi: Kandidatkurs, distans, 30 högskolepoäng Sociology: Bachelor Course, Distance education, 30 credits Grundnivå / First Cycle Fastställande Kursplanen är

Läs mer

GNVK02, Genusvetenskap: Kandidatkurs, 30 högskolepoäng Gender Studies: Bachelor Thesis Course, 30 credits Grundnivå / First Cycle

GNVK02, Genusvetenskap: Kandidatkurs, 30 högskolepoäng Gender Studies: Bachelor Thesis Course, 30 credits Grundnivå / First Cycle Samhällsvetenskapliga fakulteten GNVK02, Genusvetenskap: Kandidatkurs, 30 högskolepoäng Gender Studies: Bachelor Thesis Course, 30 credits Grundnivå / First Cycle Fastställande Kursplanen är fastställd

Läs mer

LSA220, Samhällskunskap för lärare 3: Samhälle och individ 15 högskolepoäng

LSA220, Samhällskunskap för lärare 3: Samhälle och individ 15 högskolepoäng LSA220, Samhällskunskap för lärare 3: Samhälle och individ 15 högskolepoäng Civics for Teachers in Secondary School, Unit3: Society and Individual, 15 higher education credits Grundnivå/First cycle 1.

Läs mer

Undervisningsspråk: Svenska moment på andra skandinaviska språk och engelska kan förekomma. G1N, Grundnivå, har endast gymnasiala förkunskapskrav

Undervisningsspråk: Svenska moment på andra skandinaviska språk och engelska kan förekomma. G1N, Grundnivå, har endast gymnasiala förkunskapskrav Samhällsvetenskapliga fakulteten SOCA63, Sociologi: Organisationer och sociologisk omvärldsanalys, 30 högskolepoäng Sociology: Organisations and Sociological Analysis, 30 credits Grundnivå / First Cycle

Läs mer

Kursplan. Företagsekonomi A, 30 högskolepoäng Business Administration, Basic Course, 30 Credits. Mål 1(5) Mål för utbildning på grundnivå.

Kursplan. Företagsekonomi A, 30 högskolepoäng Business Administration, Basic Course, 30 Credits. Mål 1(5) Mål för utbildning på grundnivå. 1(5) Denna kursplan har ersatts av en nyare version. Den nya versionen gäller fr.o.m. Vårterminen 2015 Kursplan Handelshögskolan vid Örebro universitet Företagsekonomi A, 30 högskolepoäng Business Administration,

Läs mer

Kursplanen är fastställd av Sociologiska institutionens styrelse att gälla från och med , höstterminen 2019.

Kursplanen är fastställd av Sociologiska institutionens styrelse att gälla från och med , höstterminen 2019. Samhällsvetenskapliga fakulteten SOCA30, Sociologi: Socialpsykologi, Introduktion till studier av sociala interaktioner, 30 högskolepoäng Sociology: Social Psychology, Introduction to Studies of Social

Läs mer

SOCA13, Sociologi: Socialpsykologi, 30 högskolepoäng Sociology: Social Psychology, 30 credits Grundnivå / First Cycle

SOCA13, Sociologi: Socialpsykologi, 30 högskolepoäng Sociology: Social Psychology, 30 credits Grundnivå / First Cycle Samhällsvetenskapliga fakulteten SOCA13, Sociologi: Socialpsykologi, 30 högskolepoäng Sociology: Social Psychology, 30 credits Grundnivå / First Cycle Fastställande Kursplanen är fastställd av Samhällsvetenskapliga

Läs mer

LSA150, Samhällskunskap för lärare 2: Samhälle och ekonomi, 15 högskolepoäng

LSA150, Samhällskunskap för lärare 2: Samhälle och ekonomi, 15 högskolepoäng Gäller fr.o.m. vt 10 LSA150, Samhällskunskap för lärare 2: Samhälle och ekonomi, 15 högskolepoäng Civics for Teachers in Secondary Schools, Unit 2: Society and Economy, 15 higher education credits Grundnivå

Läs mer

LSA150, Samhällskunskap för lärare 2: Samhälle och ekonomi 15 högskolepoäng

LSA150, Samhällskunskap för lärare 2: Samhälle och ekonomi 15 högskolepoäng LSA150, Samhällskunskap för lärare 2: Samhälle och ekonomi 15 högskolepoäng Civics for Teachers in Secondary School, Unit2: Sociaety and Economy, 15 higher education credits Grundnivå/First cycle 1. Fastställande

Läs mer

JAMR35, Internationell straffrätt, 7,5 högskolepoäng International Criminal Law, 7.5 credits Avancerad nivå / Second Cycle

JAMR35, Internationell straffrätt, 7,5 högskolepoäng International Criminal Law, 7.5 credits Avancerad nivå / Second Cycle Juridiska fakulteten JAMR35, Internationell straffrätt, 7,5 högskolepoäng International Criminal Law, 7.5 credits Avancerad nivå / Second Cycle Fastställande Kursplanen är fastställd av Juridiska fakultetens

Läs mer

SOCA45, Sociologi: Klass, kön och etnicitet, 30 högskolepoäng Sociology: Class, Gender and Ethnicity, 30 credits Grundnivå / First Cycle

SOCA45, Sociologi: Klass, kön och etnicitet, 30 högskolepoäng Sociology: Class, Gender and Ethnicity, 30 credits Grundnivå / First Cycle Samhällsvetenskapliga fakulteten SOCA45, Sociologi: Klass, kön och etnicitet, 30 högskolepoäng Sociology: Class, Gender and Ethnicity, 30 credits Grundnivå / First Cycle Fastställande Kursplanen är fastställd

Läs mer

MATK11, Matematik: Examensarbete för kandidatexamen, 15 högskolepoäng Mathematics: Bachelor's Degree Project, 15 credits Grundnivå / First Cycle

MATK11, Matematik: Examensarbete för kandidatexamen, 15 högskolepoäng Mathematics: Bachelor's Degree Project, 15 credits Grundnivå / First Cycle Naturvetenskapliga fakulteten MATK11, Matematik: Examensarbete för kandidatexamen, 15 högskolepoäng Mathematics: Bachelor's Degree Project, 15 credits Grundnivå / First Cycle Fastställande Kursplanen är

Läs mer

Kursplan SO1038. Sociologi II 30 högskolepoäng, Grundnivå 1. Kunskap och förståelse

Kursplan SO1038. Sociologi II 30 högskolepoäng, Grundnivå 1. Kunskap och förståelse Sida 1(6) Kursplan Sociologi II 30 högskolepoäng, Grundnivå 1 Sociology II 30 Credits*, First Cycle Level 1 Lärandemål Det övergripande målet med kursen är att den studerande ska tillägna sig bredare och

Läs mer

Kursen är en obligatorisk kurs inom Kandidatprogrammet i equality and diversity management och ges termin 3.

Kursen är en obligatorisk kurs inom Kandidatprogrammet i equality and diversity management och ges termin 3. Samhällsvetenskapliga fakulteten EDMB34, Juridik i teori och praktik ur ett genusperspektiv, 30 Law in Theory and Practice - A Gender Perspective, 30 credits Grundnivå / First Cycle Fastställande Kursplanen

Läs mer

SOCA45, Sociologi: Klass, kön och etnicitet, 30 högskolepoäng Sociology: Class, Gender and Ethnicity, 30 credits Grundnivå / First Cycle

SOCA45, Sociologi: Klass, kön och etnicitet, 30 högskolepoäng Sociology: Class, Gender and Ethnicity, 30 credits Grundnivå / First Cycle Samhällsvetenskapliga fakulteten SOCA45, Sociologi: Klass, kön och etnicitet, 30 högskolepoäng Sociology: Class, Gender and Ethnicity, 30 credits Grundnivå / First Cycle Fastställande Kursplanen är fastställd

Läs mer

Kursplan. Personalarbetets teori, 15 högskolepoäng Personnel Work, Theory, 15 Credits. Mål. Kursens huvudsakliga innehåll 1(5)

Kursplan. Personalarbetets teori, 15 högskolepoäng Personnel Work, Theory, 15 Credits. Mål. Kursens huvudsakliga innehåll 1(5) 1(5) Denna kursplan har ersatts av en nyare version. Den nya versionen gäller fr.o.m. Höstterminen 2016 Kursplan Institutionen för humaniora, utbildnings- och samhällsvetenskap Personalarbetets teori,

Läs mer

BVPL01, Projektledning för beteendevetare, 15 högskolepoäng Project Management in a Behavioural Perspective, 15 credits Grundnivå / First Cycle

BVPL01, Projektledning för beteendevetare, 15 högskolepoäng Project Management in a Behavioural Perspective, 15 credits Grundnivå / First Cycle Samhällsvetenskapliga fakulteten BVPL01, Projektledning för beteendevetare, 15 högskolepoäng Project Management in a Behavioural Perspective, 15 credits Grundnivå / First Cycle Fastställande Kursplanen

Läs mer

INSTITUTIONEN FÖR SOCIOLOGI OCH ARBETSVETENSKAP

INSTITUTIONEN FÖR SOCIOLOGI OCH ARBETSVETENSKAP INSTITUTIONEN FÖR SOCIOLOGI OCH ARBETSVETENSKAP SC1111 Sociologi: Introduktion till studier av samhället, 30 högskolepoäng Sociology: Introduction to studies Fastställande Kursplanen är fastställd av Institutionen

Läs mer

A1N, Avancerad nivå, har endast kurs/er på grundnivå som förkunskapskrav

A1N, Avancerad nivå, har endast kurs/er på grundnivå som förkunskapskrav Samhällsvetenskapliga fakulteten PSYP13, Psykologi: Avancerade vetenskapliga metoder i psykologin, 15 högskolepoäng Psychology: Advanced Scientific Methods in Psychology, 15 credits Avancerad nivå / Second

Läs mer

Kursplanen är fastställd av Styrelsen för centrum för genusvetenskap att gälla från och med , höstterminen 2016.

Kursplanen är fastställd av Styrelsen för centrum för genusvetenskap att gälla från och med , höstterminen 2016. Samhällsvetenskapliga fakulteten GNVA61, Genusvetenskap: Juridik i teori och praktik ur ett genusperspektiv, 30 högskolepoäng Gender Studies: Law in Theory and Practice - a Gender Perspective, 30 credits

Läs mer

INSTITUTIONEN FÖR SOCIALT ARBETE

INSTITUTIONEN FÖR SOCIALT ARBETE INSTITUTIONEN FÖR SOCIALT ARBETE SQ5172 Psykosocialt arbete, 25 högskolepoäng Psychosocial Work, 25 credits Fastställande Kursplanen är fastställd av Institutionen för socialt arbete 2013-11-25 och senast

Läs mer

PSYKOLOGISKA INSTITUTIONEN

PSYKOLOGISKA INSTITUTIONEN PSYKOLOGISKA INSTITUTIONEN PC1224 Arbets- och organisationspsykologi 2, 30 högskolepoäng Occupational and Organizational Fastställande Kursplanen är fastställd av Samhällsvetenskapliga fakultetsnämnden

Läs mer

JAMR41, Internationella mänskliga rättigheter II, 15 högskolepoäng International Human Rights Law II, 15 credits Avancerad nivå / Second Cycle

JAMR41, Internationella mänskliga rättigheter II, 15 högskolepoäng International Human Rights Law II, 15 credits Avancerad nivå / Second Cycle Juridiska fakulteten JAMR41, Internationella mänskliga rättigheter II, 15 högskolepoäng International Human Rights Law II, 15 credits Avancerad nivå / Second Cycle Fastställande Kursplanen är fastställd

Läs mer

G2F, Grundnivå, har minst 60 hp kurs/er på grundnivå som förkunskapskrav

G2F, Grundnivå, har minst 60 hp kurs/er på grundnivå som förkunskapskrav Ekonomihögskolan FEKH46, Företagsekonomi: Ledarskap och change management, 7,5 högskolepoäng Business Administration: Leadership and Change Management, 7.5 credits Grundnivå / First Cycle Fastställande

Läs mer

SOCB51, Organisationssociologi II, 15 högskolepoäng Sociology of Organisations II, 15 credits Grundnivå / First Cycle

SOCB51, Organisationssociologi II, 15 högskolepoäng Sociology of Organisations II, 15 credits Grundnivå / First Cycle Samhällsvetenskapliga fakulteten SOCB51, Organisationssociologi II, 15 högskolepoäng Sociology of Organisations II, 15 credits Grundnivå / First Cycle Fastställande Kursplanen är fastställd av Sociologiska

Läs mer

SOCB50, Sociologi: Organisationssociologi 1, 15 högskolepoäng Sociology of Organisations 1, 15 credits Grundnivå / First Cycle

SOCB50, Sociologi: Organisationssociologi 1, 15 högskolepoäng Sociology of Organisations 1, 15 credits Grundnivå / First Cycle Samhällsvetenskapliga fakulteten SOCB50, Sociologi: Organisationssociologi 1, 15 högskolepoäng Sociology of Organisations 1, 15 credits Grundnivå / First Cycle Fastställande Kursplanen är fastställd av

Läs mer

INSTITUTIONEN FÖR GLOBALA STUDIER

INSTITUTIONEN FÖR GLOBALA STUDIER INSTITUTIONEN FÖR GLOBALA STUDIER HU1232 Hållbar utveckling - Historia och nuvarande kontext, 15 högskolepoäng The History of Sustainable Fastställande Kursplanen är fastställd av Samhällsvetenskapliga

Läs mer

Fastställande. Allmänna uppgifter. Kursens mål. Samhällsvetenskapliga fakulteten

Fastställande. Allmänna uppgifter. Kursens mål. Samhällsvetenskapliga fakulteten Samhällsvetenskapliga fakulteten KOMC26, Strategisk kommunikation: Strategisk kommunikation och public relations i digitala medier, 15 högskolepoäng Strategic Communication: Strategic Communication and

Läs mer

INSTITUTIONEN FÖR LITTERATUR, IDÉHISTORIA OCH RELIGION

INSTITUTIONEN FÖR LITTERATUR, IDÉHISTORIA OCH RELIGION INSTITUTIONEN FÖR LITTERATUR, IDÉHISTORIA OCH RELIGION LGRE40 Religionskunskap 4 för gymnasielärare, 15 högskolepoäng Religious Studies 4 for Teachers in Upper Secondary School, 15 higher education credits

Läs mer

Kursplanen är fastställd av Sociologiska institutionens styrelse att gälla från och med , vårterminen 2018.

Kursplanen är fastställd av Sociologiska institutionens styrelse att gälla från och med , vårterminen 2018. Samhällsvetenskapliga fakulteten SOCA14, Sociologi inriktning socialpsykologi, distans, 30 högskolepoäng Sociology: Social Psychology, Distance education, 30 credits Grundnivå / First Cycle Fastställande

Läs mer

INSTITUTIONEN FÖR SOCIOLOGI OCH ARBETSVETENSKAP

INSTITUTIONEN FÖR SOCIOLOGI OCH ARBETSVETENSKAP INSTITUTIONEN FÖR SOCIOLOGI OCH ARBETSVETENSKAP SC1112 Socialpsykologi: Introduktion till studier av samhället och sociala interaktioner, 30 högskolepoäng Sociology: Introduction to studies of society

Läs mer

Fastställande. Allmänna uppgifter. Samhällsvetenskapliga fakulteten

Fastställande. Allmänna uppgifter. Samhällsvetenskapliga fakulteten Samhällsvetenskapliga fakulteten SIMP25, Social Sciences: Gender, Class, Ethnicity and Sexuality, 15 högskolepoäng Social Sciences: Gender, Class, Ethnicity and Sexuality, 15 credits Avancerad nivå / Second

Läs mer

INSTITUTIONEN FÖR SOCIALT ARBETE

INSTITUTIONEN FÖR SOCIALT ARBETE INSTITUTIONEN FÖR SOCIALT ARBETE SQ4111 Socialt arbete, 30 högskolepoäng Social Work, 30 higher education credits Fastställande Kursplanen är fastställd av Samhällsvetenskapliga fakultetsnämnden 2011-04-14

Läs mer

BVGA21, Beteendevetenskaplig grundkurs, 60 högskolepoäng Introduction to Behavioural Science, 60 credits Grundnivå / First Cycle

BVGA21, Beteendevetenskaplig grundkurs, 60 högskolepoäng Introduction to Behavioural Science, 60 credits Grundnivå / First Cycle Samhällsvetenskapliga fakulteten BVGA21, Beteendevetenskaplig grundkurs, 60 högskolepoäng Introduction to Behavioural Science, 60 credits Grundnivå / First Cycle Fastställande Kursplanen är fastställd

Läs mer

PSYKOLOGISKA INSTITUTIONEN

PSYKOLOGISKA INSTITUTIONEN PSYKOLOGISKA INSTITUTIONEN PC1245 Personlighet, hälsa och socialpsykologi, 30 högskolepoäng Psychology, Intermediate Course with Emphasis on Personality, Health and Social Psychology, 30 higher education

Läs mer

SOCA74, Sociologi: Kriminologi, 30 högskolepoäng Sociology: Criminology, 30 credits Grundnivå / First Cycle

SOCA74, Sociologi: Kriminologi, 30 högskolepoäng Sociology: Criminology, 30 credits Grundnivå / First Cycle Samhällsvetenskapliga fakulteten SOCA74, Sociologi: Kriminologi, 30 högskolepoäng Sociology: Criminology, 30 credits Grundnivå / First Cycle Fastställande Kursplanen är fastställd av Sociologiska institutionens

Läs mer

Kursen ges som tvärvetenskaplig fristående kurs i samhällsvetenskap på avancerad nivå och som valbar kurs i masterprogrammen i samhällsvetenskap.

Kursen ges som tvärvetenskaplig fristående kurs i samhällsvetenskap på avancerad nivå och som valbar kurs i masterprogrammen i samhällsvetenskap. Samhällsvetenskapliga fakulteten SIMP19, Social Sciences: Globalisation, Conflict, Security and the State, 15 högskolepoäng Social Sciences: Globalisation, Conflict, Security and the State, 15 credits

Läs mer

ÄFRD04, Franska 3, 30 högskolepoäng French 3, 30 credits Grundnivå / First Cycle

ÄFRD04, Franska 3, 30 högskolepoäng French 3, 30 credits Grundnivå / First Cycle Humanistiska och teologiska fakulteterna ÄFRD04, Franska 3, 30 högskolepoäng French 3, 30 credits Grundnivå / First Cycle Fastställande Kursplanen är fastställd av Prodekanen med ansvar för grundutbildning

Läs mer

LSA110, Samhällskunskap för lärare 1: Idéer och opinion 15 högskolepoäng

LSA110, Samhällskunskap för lärare 1: Idéer och opinion 15 högskolepoäng LSA110, Samhällskunskap för lärare 1: Idéer och opinion 15 högskolepoäng Civics for Teachers in Secondary School, Unit 1: Ideas and Opinion, 15 higher education credits Grundnivå/First cycle 1. Fastställande

Läs mer

G2F, Grundnivå, har minst 60 hp kurs/er på grundnivå som förkunskapskrav. Ett godkänt betyg på kursen kommer att ges till studenter som:

G2F, Grundnivå, har minst 60 hp kurs/er på grundnivå som förkunskapskrav. Ett godkänt betyg på kursen kommer att ges till studenter som: Ekonomihögskolan FEKH40, Företagsekonomi: Kandidatkurs i organisation och ledarskap, 15 högskolepoäng Business Administration: Organization and Leadership - Bachelor Course, 15 credits Grundnivå / First

Läs mer

INSTITUTIONEN FÖR MEDICIN

INSTITUTIONEN FÖR MEDICIN INSTITUTIONEN FÖR MEDICIN MED998 Utvecklingsarbete med projektledning inom hälso- och sjukvård, 15 högskolepoäng Development work with project management in healthcare, 15 higher education credits Fastställande

Läs mer

GNVA20, Genusvetenskap: Grundkurs, 30 högskolepoäng Gender Studies: Level 1, 30 credits Grundnivå / First Cycle

GNVA20, Genusvetenskap: Grundkurs, 30 högskolepoäng Gender Studies: Level 1, 30 credits Grundnivå / First Cycle Samhällsvetenskapliga fakulteten GNVA20, Genusvetenskap: Grundkurs, 30 högskolepoäng Gender Studies: Level 1, 30 credits Grundnivå / First Cycle Fastställande Kursplanen är fastställd av Styrelsen för

Läs mer

Kursplanen är fastställd av Naturvetenskapliga fakultetens utbildningsnämnd att gälla från och med , vårterminen 2019.

Kursplanen är fastställd av Naturvetenskapliga fakultetens utbildningsnämnd att gälla från och med , vårterminen 2019. Naturvetenskapliga fakulteten MASK11, Matematisk statistik: Examensarbete - kandidatexamen, 15 högskolepoäng Mathematical Statistics: Bachelor's Degree Project, 15 credits Grundnivå / First Cycle Fastställande

Läs mer

Sociologi II för socionomer 30 högskolepoäng, Grundnivå 1

Sociologi II för socionomer 30 högskolepoäng, Grundnivå 1 Sida 1(7) Kursplan Sociologi II för socionomer 30 högskolepoäng, Grundnivå 1 Sociology II for Social Work 30 Credits*, First Cycle Level 1 Lärandemål Det övergripande målet med kursen är att den studerande

Läs mer

Kursen ges som fristående kurs på grundnivå och kan ingå i kandidatexamen med psykologi som huvudämne eller i ett program enligt utbildningsplan.

Kursen ges som fristående kurs på grundnivå och kan ingå i kandidatexamen med psykologi som huvudämne eller i ett program enligt utbildningsplan. Samhällsvetenskapliga fakulteten PSYD32, Psykologi: Arbets- och, 30 högskolepoäng Psychology: Work- and Organizational Psychology, 30 credits Grundnivå / First Cycle Fastställande Kursplanen är fastställd

Läs mer

Organisationsanalys (ORGA) 5 hp (VT 2015) PRELIMINÄR STUDIEANVISNING Preliminär Litteraturlista Preliminärt Schema

Organisationsanalys (ORGA) 5 hp (VT 2015) PRELIMINÄR STUDIEANVISNING Preliminär Litteraturlista Preliminärt Schema Organisationsanalys (ORGA) 5 hp (VT 2015) PRELIMINÄR STUDIEANVISNING Preliminär Litteraturlista Preliminärt Schema Kursens syfte och mål Kursen är en fortsättningskurs på XX1601 Organisatoriska förutsättningar

Läs mer

STVK02, Statsvetenskap: Kandidatkurs, 30 högskolepoäng Political Science: Bachelor's Course, 30 credits Grundnivå / First Cycle

STVK02, Statsvetenskap: Kandidatkurs, 30 högskolepoäng Political Science: Bachelor's Course, 30 credits Grundnivå / First Cycle Samhällsvetenskapliga fakulteten STVK02, Statsvetenskap: Kandidatkurs, 30 högskolepoäng Political Science: Bachelor's Course, 30 credits Grundnivå / First Cycle Fastställande Kursplanen är fastställd av

Läs mer

Datum Kursens benämning: Grundkurs i statsvetenskap med inriktning mot krishantering och säkerhet

Datum Kursens benämning: Grundkurs i statsvetenskap med inriktning mot krishantering och säkerhet 1 (5) Kursplan Kursens benämning: Grundkurs i statsvetenskap med inriktning mot krishantering och säkerhet Engelsk benämning: Basic Course in Political Science with a Focus on Crisis Management and Security

Läs mer

FÖRETAGSEKONOMISKA INSTITUTIONEN

FÖRETAGSEKONOMISKA INSTITUTIONEN FÖRETAGSEKONOMISKA INSTITUTIONEN FEG30L Företagets logistikfunktion, kandidatkurs, 15 högskolepoäng Business Logistics, Bachelor Course, Fastställande Kursplanen är fastställd av Handelshögskolans fakultetsnämnd

Läs mer

FÖRETAGSEKONOMISKA INSTITUTIONEN

FÖRETAGSEKONOMISKA INSTITUTIONEN FÖRETAGSEKONOMISKA INSTITUTIONEN FEG220 Logistiska informationssystem, 15 högskolepoäng Logistics and Information Systems, 15 credits Fastställande Kursplanen är fastställd av Handelshögskolans fakultetsnämnd

Läs mer

Kursen ges som fristående kurs på grundnivå och kan ingå i kandidatexamen med psykologi som huvudämne eller i ett program enligt utbildningsplan.

Kursen ges som fristående kurs på grundnivå och kan ingå i kandidatexamen med psykologi som huvudämne eller i ett program enligt utbildningsplan. Samhällsvetenskapliga fakulteten PSYE19, Psykologi: Psykologi, hälsa och välbefinnande, 15 högskolepoäng Psychology: The Psychology of Health and Well-being, 15 credits Grundnivå / First Cycle Fastställande

Läs mer

SOCN18, Sociologi: Praktik, 15 högskolepoäng Sociology: Internship, 15 credits Avancerad nivå / Second Cycle

SOCN18, Sociologi: Praktik, 15 högskolepoäng Sociology: Internship, 15 credits Avancerad nivå / Second Cycle Samhällsvetenskapliga fakulteten SOCN18, Sociologi: Praktik, 15 högskolepoäng Sociology: Internship, 15 credits Avancerad nivå / Second Cycle Fastställande Kursplanen är fastställd av Sociologiska institutionens

Läs mer

Datum 2014-12-11. Kursens benämning: Grundkurs i ledarskap under påfrestande förhållanden

Datum 2014-12-11. Kursens benämning: Grundkurs i ledarskap under påfrestande förhållanden 1 (5) Kursplan Kursens benämning: Grundkurs i ledarskap under påfrestande förhållanden Engelsk benämning: Basic course in Leadership under demanding conditions Kurskod: 1LL046 (fristående kurs), 1FK020

Läs mer

SC1210, Sociologi: Klass, kön, etnicitet, 15,0 högskolepoäng Class, Gender, Ethnicity: Sociological Perspectives, 15.0 higher education credits

SC1210, Sociologi: Klass, kön, etnicitet, 15,0 högskolepoäng Class, Gender, Ethnicity: Sociological Perspectives, 15.0 higher education credits SAMHÄLLSVETENSKAPLIGA FAKULTETSNÄMNDEN SC1210, Sociologi: Klass, kön, etnicitet, 15,0 högskolepoäng Class, Gender, Ethnicity: Sociological Perspectives, 15.0 higher education credits Grundnivå/First Cycle

Läs mer

Medie- och kommunikationsvetenskap

Medie- och kommunikationsvetenskap Samhällsvetenskapliga fakulteten MKVK04, Medie- och kommunikationsvetenskap: Kandidatkurs, 30 högskolepoäng Media and Communication Studies: Bachelor Thesis Course, 30 credits Grundnivå / First Cycle Fastställande

Läs mer

PSYKOLOGISKA INSTITUTIONEN

PSYKOLOGISKA INSTITUTIONEN PSYKOLOGISKA INSTITUTIONEN PC1112 Arbets- och organisationspsykologi 1, 30 högskolepoäng Occupational and Organizational Fastställande Kursplanen är fastställd av Samhällsvetenskapliga fakultetsnämnden

Läs mer

PSYKOLOGISKA INSTITUTIONEN

PSYKOLOGISKA INSTITUTIONEN PSYKOLOGISKA INSTITUTIONEN PX1500 Psykologi: Forskningsmetod och kandidatuppsats, 30 högskolepoäng Psychology: Research Methods and Bachelor Thesis in Psychology, 30 higher education credits Fastställande

Läs mer

Medie- och kommunikationsvetenskap

Medie- och kommunikationsvetenskap Samhällsvetenskapliga fakulteten MKVK04, Medie- och kommunikationsvetenskap: Kandidatkurs, 30 högskolepoäng Media and Communication Studies: Bachelor Thesis Course, 30 credits Grundnivå / First Cycle Fastställande

Läs mer

Kursplan. Kursens benämning: Militärteknik, Metod och självständigt arbete. Engelsk benämning: Military-Technology, Methods and Thesis

Kursplan. Kursens benämning: Militärteknik, Metod och självständigt arbete. Engelsk benämning: Military-Technology, Methods and Thesis 1 (5) Kursplan Kursens benämning: Militärteknik, Metod och självständigt arbete Engelsk benämning: Military-Technology, Methods and Thesis Kurskod: 1OP302 Gäller från: VT 2016 Fastställd: Denna kursplan

Läs mer

FÖRVALTNINGSHÖGSKOLAN

FÖRVALTNINGSHÖGSKOLAN FÖRVALTNINGSHÖGSKOLAN FH1109 Introduktion till offentlig förvaltning, 30 högskolepoäng Introduction to Public Administration, 30 Fastställande Kursplanen är fastställd av Samhällsvetenskapliga fakultetsnämnden

Läs mer

BUSN40, Knowledge Work and Organization, 7,5 högskolepoäng Knowledge Work and Organization, 7.5 credits Avancerad nivå / Second Cycle

BUSN40, Knowledge Work and Organization, 7,5 högskolepoäng Knowledge Work and Organization, 7.5 credits Avancerad nivå / Second Cycle Ekonomihögskolan BUSN40, Knowledge Work and Organization, 7,5 högskolepoäng Knowledge Work and Organization, 7.5 credits Avancerad nivå / Second Cycle Fastställande Kursplanen är fastställd av Studierektor

Läs mer

Stockholms Universitet Sociologiska Institutionen. Delkursplan till specialkursen Samhällsproblem (6 hp) Sociologi I&II VT17 (4/4 5/5 2017)

Stockholms Universitet Sociologiska Institutionen. Delkursplan till specialkursen Samhällsproblem (6 hp) Sociologi I&II VT17 (4/4 5/5 2017) Stockholms Universitet Sociologiska Institutionen Delkursplan till specialkursen Samhällsproblem (6 hp) Sociologi I&II VT17 (4/4 5/5 2017) Kursansvarig lärare: Tove Sohlberg 1. Innehåll och allmän information

Läs mer

GNVA22, Genusvetenskap: Fortsättningskurs, 30 högskolepoäng Gender Studies: Level 2, 30 credits Grundnivå / First Cycle

GNVA22, Genusvetenskap: Fortsättningskurs, 30 högskolepoäng Gender Studies: Level 2, 30 credits Grundnivå / First Cycle Samhällsvetenskapliga fakulteten GNVA22, Genusvetenskap: Fortsättningskurs, 30 högskolepoäng Gender Studies: Level 2, 30 credits Grundnivå / First Cycle Fastställande Kursplanen är fastställd av Styrelsen

Läs mer

Kursen ingår som obligatorisk kurs inom psykologprogrammet under termin 7 och 8.

Kursen ingår som obligatorisk kurs inom psykologprogrammet under termin 7 och 8. Samhällsvetenskapliga fakulteten PSPR10, Kurs 10: Psykologens arbete med och i grupper och organisationer, 34,5 högskolepoäng Course 10: Organizational and Workplace Psychology, 34.5 credits Avancerad

Läs mer

SOAN40, Socialt arbete med äldre, 15 högskolepoäng Social Work with Elderly, 15 credits Avancerad nivå / Second Cycle

SOAN40, Socialt arbete med äldre, 15 högskolepoäng Social Work with Elderly, 15 credits Avancerad nivå / Second Cycle Samhällsvetenskapliga fakulteten SOAN40, Socialt arbete med äldre, 15 högskolepoäng Social Work with Elderly, 15 credits Avancerad nivå / Second Cycle Fastställande Kursplanen är fastställd av Samhällsvetenskapliga

Läs mer

Kursplanen är fastställd av Socialhögskolans institutionsstyrelse att gälla från och med , höstterminen 2017.

Kursplanen är fastställd av Socialhögskolans institutionsstyrelse att gälla från och med , höstterminen 2017. Samhällsvetenskapliga fakulteten SOAN35, Socialt arbete med inriktning på funktionsförmåga och funktionshinder, 15 högskolepoäng Social Work: Disability and Functioning in a Social Context, 15 credits

Läs mer

SOCN19, Sociologi: Praktik, 30 högskolepoäng Sociology: Internship, 30 credits Avancerad nivå / Second Cycle

SOCN19, Sociologi: Praktik, 30 högskolepoäng Sociology: Internship, 30 credits Avancerad nivå / Second Cycle Samhällsvetenskapliga fakulteten SOCN19, Sociologi: Praktik, 30 högskolepoäng Sociology: Internship, 30 credits Avancerad nivå / Second Cycle Fastställande Kursplanen är fastställd av Sociologiska institutionens

Läs mer

ÄRED02, Religionskunskap 2, 30 högskolepoäng Religious Education 2, 30 credits Grundnivå / First Cycle

ÄRED02, Religionskunskap 2, 30 högskolepoäng Religious Education 2, 30 credits Grundnivå / First Cycle Humanistiska och teologiska fakulteterna ÄRED02, Religionskunskap 2, 30 högskolepoäng Religious Education 2, 30 credits Grundnivå / First Cycle Fastställande Kursplanen är fastställd av Prodekanen med

Läs mer

SC1107, Tillämpad socialpsykologi, 15,0 högskolepoäng Applied Social Psychology, 15.0 higher education credits

SC1107, Tillämpad socialpsykologi, 15,0 högskolepoäng Applied Social Psychology, 15.0 higher education credits SAMHÄLLSVETENSKAPLIGA FAKULTETSNÄMNDEN SC1107, Tillämpad socialpsykologi, 15,0 högskolepoäng Applied Social Psychology, 15.0 higher education credits Grundnivå/First Cycle 1. Fastställande Kursplanen är

Läs mer

Organisationsteori. Distanskurs samhällsentreprenörskap 16/11-09

Organisationsteori. Distanskurs samhällsentreprenörskap 16/11-09 Organisationsteori Distanskurs samhällsentreprenörskap 16/11-09 Varför relevant med organisationsteoretiska perspektiv? Alternativa perspektiv möjliggöra utveckling Kritisk analys Förståelse av egen praktik

Läs mer

Institutionen för ekonomi och IT Kurskod OLB300. Organisation and Leadership, Intermediate Level, 7.5 HE credits

Institutionen för ekonomi och IT Kurskod OLB300. Organisation and Leadership, Intermediate Level, 7.5 HE credits KURSPLAN Kursens mål Kursen syftar till att ge studenten fördjupade kunskaper inom områdena organisation och ledarskap. Efter avslutad kurs skall studenten kunna: Kunskap och förståelse 1. förklara och

Läs mer

Stockholms Universitet Sociologiska Institutionen. Delkursplan till specialkursen Samhällsproblem (6 hp) Sociologi I&II VT15 (13/4 30/4 2015)

Stockholms Universitet Sociologiska Institutionen. Delkursplan till specialkursen Samhällsproblem (6 hp) Sociologi I&II VT15 (13/4 30/4 2015) Stockholms Universitet Sociologiska Institutionen Delkursplan till specialkursen Samhällsproblem (6 hp) Sociologi I&II VT15 (13/4 30/4 2015) Kursansvarig lärare: Sohlberg 1. Innehåll och allmän information

Läs mer

Organisation, bildning och profession, OPUS. 7,5 högskolepoäng. Provmoment: Salstentamen 1 Ladokkod: 11OU10 Tentamen ges för: OPUS Kull ht 14

Organisation, bildning och profession, OPUS. 7,5 högskolepoäng. Provmoment: Salstentamen 1 Ladokkod: 11OU10 Tentamen ges för: OPUS Kull ht 14 Organisation, bildning och profession, OPUS 7,5 högskolepoäng Provmoment: Salstentamen 1 Ladokkod: 11OU10 Tentamen ges för: OPUS Kull ht 14 TentamensKod: Tentamensdatum: 3 oktober 2014 Tid: 09.00-10.30

Läs mer

BVGA31, Beteendevetenskaplig grundkurs, 60 högskolepoäng Introduction to Behavioural Science, 60 credits Grundnivå / First Cycle

BVGA31, Beteendevetenskaplig grundkurs, 60 högskolepoäng Introduction to Behavioural Science, 60 credits Grundnivå / First Cycle Samhällsvetenskapliga fakulteten BVGA31, Beteendevetenskaplig grundkurs, 60 högskolepoäng Introduction to Behavioural Science, 60 credits Grundnivå / First Cycle Fastställande Kursplanen är fastställd

Läs mer

PSYE15, Psykologi: Rättspsykologi, 15 högskolepoäng Psychology: Forensic Psychology, 15 credits Grundnivå / First Cycle

PSYE15, Psykologi: Rättspsykologi, 15 högskolepoäng Psychology: Forensic Psychology, 15 credits Grundnivå / First Cycle Samhällsvetenskapliga fakulteten PSYE15, Psykologi: Rättspsykologi, 15 högskolepoäng Psychology: Forensic Psychology, 15 credits Grundnivå / First Cycle Fastställande Kursplanen är fastställd av Ledningsgruppen

Läs mer

SOCA05, Sociologi: Fortsättningskurs, distans, 30 högskolepoäng Sociology: Level 2, Distance education, 30 credits Grundnivå / First Cycle

SOCA05, Sociologi: Fortsättningskurs, distans, 30 högskolepoäng Sociology: Level 2, Distance education, 30 credits Grundnivå / First Cycle Samhällsvetenskapliga fakulteten Fastställande SOCA05, Sociologi: Fortsättningskurs, distans, 30 högskolepoäng Sociology: Level 2, Distance education, 30 credits Grundnivå / First Cycle Kursplanen är fastställd

Läs mer

Kursplan. Kursens benämning: Civil-militärt ledarskap, grundkurs. Engelsk benämning: Civil-military leadership, basic course

Kursplan. Kursens benämning: Civil-militärt ledarskap, grundkurs. Engelsk benämning: Civil-military leadership, basic course Kursplan Kursens benämning: Civil-militärt ledarskap, grundkurs Engelsk benämning: Civil-military leadership, basic course Kurskod: 1LL029 Gäller från: Höstterminen 2011 Fastställd: Denna kursplan är fastställd

Läs mer

INSTITUTIONEN FÖR SOCIOLOGI OCH ARBETSVETENSKAP

INSTITUTIONEN FÖR SOCIOLOGI OCH ARBETSVETENSKAP INSTITUTIONEN FÖR SOCIOLOGI OCH ARBETSVETENSKAP SC1113 Kriminologi: Introduktion till studier av brott och sociala avvikelser, 30 högskolepoäng Criminology: Introduction to the study of crime and social

Läs mer

JAMR13, Migration Law, 7,5 högskolepoäng Migration Law, 7.5 credits Avancerad nivå / Second Cycle

JAMR13, Migration Law, 7,5 högskolepoäng Migration Law, 7.5 credits Avancerad nivå / Second Cycle Juridiska fakulteten JAMR13, Migration Law, 7,5 högskolepoäng Migration Law, 7.5 credits Avancerad nivå / Second Cycle Fastställande Kursplanen är fastställd av Juridiska fakultetens nämnd för utbildningen

Läs mer

Kursen ingår i Kompletterande pedagogisk utbildning (KPU) vid Lunds Universitet. Kursen omfattar andra terminen av sammanlagt tre.

Kursen ingår i Kompletterande pedagogisk utbildning (KPU) vid Lunds Universitet. Kursen omfattar andra terminen av sammanlagt tre. Humanistiska och teologiska fakulteterna ÄKPN02, Ämnesläraren som reflekterande praktiker, 30 högskolepoäng The Subject Teacher as a Reflective Practitioner, 30 credits Avancerad nivå / Second Cycle Fastställande

Läs mer

Kursen ges som en fristående kurs i huvudområdet socialt arbete och kan ingå i en masterexamen i samhällsvetenskap med fördjupning i socialt arbete.

Kursen ges som en fristående kurs i huvudområdet socialt arbete och kan ingå i en masterexamen i samhällsvetenskap med fördjupning i socialt arbete. Samhällsvetenskapliga fakulteten SOAN29, Socialt arbete: Det civila samhället och frivilligt socialt arbete, 15 högskolepoäng Social Work: Civil Society and Voluntary Social Work, 15 credits Avancerad

Läs mer

Kursplanen är fastställd av Sociologiska institutionens styrelse att gälla från och med , höstterminen 2019.

Kursplanen är fastställd av Sociologiska institutionens styrelse att gälla från och med , höstterminen 2019. Samhällsvetenskapliga fakulteten SOCA26, Sociologi: Global utvecklingssociologi och hållbar utveckling, 30 högskolepoäng Sociology: Sociology of Global Development and Sustainability, 30 credits Grundnivå

Läs mer

Masterprogram i socialt arbete med inriktning mot verksamhetsanalys och utveckling i civilsamhället, 120 hp UTBILDNINGSPLAN

Masterprogram i socialt arbete med inriktning mot verksamhetsanalys och utveckling i civilsamhället, 120 hp UTBILDNINGSPLAN 1 (7) Institutionen för socialvetenskap Masterprogram i socialt arbete med inriktning mot verksamhetsanalys och utveckling i civilsamhället, 120 hp UTBILDNINGSPLAN Master Programme in Social Work Research

Läs mer

BVGA41, Beteendevetenskaplig grundkurs, 60 högskolepoäng Introduction to Behavioural Sciences, 60 credits Grundnivå / First Cycle

BVGA41, Beteendevetenskaplig grundkurs, 60 högskolepoäng Introduction to Behavioural Sciences, 60 credits Grundnivå / First Cycle Samhällsvetenskapliga fakulteten BVGA41, Beteendevetenskaplig grundkurs, 60 högskolepoäng Introduction to Behavioural Sciences, 60 credits Grundnivå / First Cycle Fastställande Kursplanen är fastställd

Läs mer

SOPA11, Socialt arbete som ämne och profession, 30 högskolepoäng Social Work as a field of study and a profession, 30 credits Grundnivå / First Cycle

SOPA11, Socialt arbete som ämne och profession, 30 högskolepoäng Social Work as a field of study and a profession, 30 credits Grundnivå / First Cycle Samhällsvetenskapliga fakulteten SOPA11, Socialt arbete som ämne och profession, 30 högskolepoäng Social Work as a field of study and a profession, 30 credits Grundnivå / First Cycle Fastställande Kursplanen

Läs mer

SOAA22, Socialt arbete: Fortsättningskurs, 30 högskolepoäng Social Work: Level 2, 30 credits Grundnivå / First Cycle

SOAA22, Socialt arbete: Fortsättningskurs, 30 högskolepoäng Social Work: Level 2, 30 credits Grundnivå / First Cycle Samhällsvetenskapliga fakulteten SOAA22, Socialt arbete: Fortsättningskurs, 30 högskolepoäng Social Work: Level 2, 30 credits Grundnivå / First Cycle Fastställande Kursplanen är fastställd av Socialhögskolans

Läs mer

INSTITUTIONEN FÖR SOCIOLOGI OCH ARBETSVETENSKAP

INSTITUTIONEN FÖR SOCIOLOGI OCH ARBETSVETENSKAP INSTITUTIONEN FÖR SOCIOLOGI OCH ARBETSVETENSKAP SC1112 Socialpsykologi: Introduktion till studier av samhället och sociala interaktioner, 30 högskolepoäng Sociology: Introduction to studies of society

Läs mer