Tatiana Butovitsch Temm

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Tatiana Butovitsch Temm"

Transkript

1 Sida 1 (5) Tatiana Butovitsch Temm Om du möter kvinnor förväntningar, överträffar du mäns. Om kvinnan som kund. Innovation börjar med kundkunskap Lyckade PR-projekt kräver mod och timing Kvinnor är den snabbast växande kundgruppen för många kapitalföretag. Och det företag som vill ta del av denna växande marknad vinner mycket genom att ta reda på vad kunden egentligen vill ha. Professionell föreläsare Journalistexamen, 17 års erfarenhet som reporter, redaktör och chefredaktör Kommunikationsansvarig för Volvos konceptbil YCC, där kvinnor fattade alla beslut. På Volvo Personvagnar gjorde en grupp kvinnor en konceptbil efter tesen Om du möter kvinnor förväntningar så överträffar du mäns. Tesen inte bara låter bra, den är också sann. För kvinnor som köper bil i premiumsegmentet vill ha allt som männen vill ha, plus litet till. Genom att lyssna på kunden, gjorde gruppen en bil som inkluderar kvinnor utan att exkludera män. Dessutom är den ett prisbelönt exempel på modern skandinavisk design. I ett kommunikationsperspektiv är YCC Volvos mest lyckade PR-projekt. Bilen och dess skapare har rönt enorm uppmärksamhet i världspressen. Pressklippen mäter 2,3 spaltkilometer, historien om projektet har sänts på hundratals tv-kanaler. En bidragande orsak är att projektet bröt mot tjogtals gamla sanningar och kommunicerade på ett sätt som bilindustrin inte gjort tidigare. Med YCC:n som exempel ger Tatiana en fartfylld och lättlyssnad presentation som brukar sätta igång tankekedjor och trigga nya idéer hos åhörarna. Hon är en erfaren talare som lika gärna talar för en publik på 3000 som för en grupp om tio. Tatiana Butovitsch Temm är grundare till ett kommunikationsföretag som fokuserar på PR och varumärkesutveckling för genussmarta företag. Att hålla presentationer är en stor del av Tatianas arbetsliv. Tatiana lägger mycket energi i sina presentationer och strävar efter att förenkla komplexa affärsförhållanden så de blir både begripliga och underhållande att lyssna till. Tatiana Butovitsch Temm är journalist i botten och har arbetat både på dagstidningar och som frilans. Under sin tid på Volvo var hon chefredaktör för ett antal internationella företagstidningar innan hon antog utmaningen att driva varumärkeskommunikationen med inriktning på bilsäkerhet, och senare som chef för avdelningen Corporate Communications.

2 Sida 2 (5) Renata Chlumska Professionell äventyrare Egen företagare sedan 10 år Utbildare och föreläsare Äventyr Motivation Förändring Säkerhet och risker Mål och resultat Projektledning Ledarskap Team Renata Chlumska säger sällan nej till nya utmaningar. Den 5 maj 1999 lyckades hon som första svenska nå toppen av världens högsta berg, Mount Everest, 8850 meter över havet. En sådan prestation innebär för de flesta höjdpunkten på en framgångsrik klätterkarriär men för Renata blev det snarare en språngbräda mot framtida projekt. Renata var dock ingen novis när hon besteg Mount Everest utan hade redan hunnit med ett par fantastiska äventyr. Fyra år tidigare var hon baslägerchef för Göran Kropps expedition till Everest samt ansvarig för filmteamet. Efter att ha tillbringat sju veckor i baslägret cyklade Renata hem från Nepal till Sverige, en strapatsrik resa som tog hela fyra månader. Året därpå, 1997 arrangerade hon en svensk expedition till Himalaya och Tibet då hon också lyckades att bli första svenska kvinna att nå över den magiska 8000-metersgränsen utan syrgas på berget Shishapangma. Men bara för att expeditionen var över tog inte äventyret slut utan Renata körde därefter motorcykel hem från Indien. Med andra ord är utmaningar inget främmande för Renata. Renatas intresse för friluftsliv, resor och främmande länder väcktes tidig och det var denna nyfikenhet som öppnade dörren till bergsklättring, men det var fler faktorer som gjorde att just hon lyckades. -Vare sig det gäller bergsklättring eller annan idrott, karriären eller fritiden och inte minst inom företagsvärlden så är verktygen för att uppnå målet snarlika, säger Renata. Vikten av bra medarbetare, kommunikation, öppenhet, att kunna hantera förändringar, möten med det oväntade och att ha realistiska mål är bara några av ingredienserna till att kunna förvärkliga sina idéer.

3 Sida 3 (5) Renata Chlumska (forts.) Det handlar alltså inte om att vara en supermänniska, utan om vilken inställning man har, om att våga satsa och vilja tillräckligt mycket för att nå sina mål och uppfylla sina drömmar, menar Renata. Det är denna inställning, sina erfarenheter och mycket annat som hon delar med sig av, inte enbart som föreläsare utan även som färdledare och guide. Men Renata vet också att gränsen mellan att lyckas eller misslyckas är skör och att framgång kräver mycket hårt arbete, engagemang och beslutsamhet. - Alla företag har mål och alla människor har drömmar men alla lyckas inte alltid, Varför? Vi kan inte påverka alla faktorer runt omkring oss men betydligt fler än vi tror. Om vi lägger energin på sådant vi faktiskt kan förändra och tar personligt ansvar så kan alla nå framgång. En tjej från Skåne kan till och med nå toppen av världens högsta berg! I Outside Magazine utsågs Renata till en av världens 25 främsta idrottsoch äventyrskvinnor Renatas senaste projekt? Den 15 september i år avslutade Renata sitt livs längsta och kanske tuffaste expedition. Hon har, helt av egen kraft, rundat USA och dess lägre 48 stater. En färd på 439 dagar och över kilometer. Renata har färdats i kajak och på cykel genom öken och floder, över hav och berg. En mycket komplex expedition där hon fått sätta alla sina färdigheter på prov för att lyckas och ännu en gång visa hur mycket vi kan om vi vågar! Renata har något fantastiskt att berätta, i både ord och bild och föredraget är en äventyrsskildring där publiken får följa med på en otrolig resa, en resa ut i världen och in på livet.

4 Sida 4 (5) Bo Dahlbom Samhällstrender Moderator IT som samhällsförändrare 2000-talets marknadssamhälle 24-timmarsmyndigheten Framtidens skola Ledarskap Organisationsutveckling Forskningschef för Svenska ITinstitutet och professor vid ITuniversitetet i Göteborg. Medlem av regeringens ITpolitiska strategigrupp. Ordförande i IT-företagens råd för mobila tjänster Ledamot av Kungliga Ingenjörsvetenskapsakademin Bo Dahlbom är docenten i teoretisk filosofi som efter forskning i teknik och social förändring, blev professor i informatik vid Handelshögskolan i Göteborg, byggde upp det tillämpade IT-forskningsinstitutet Viktoria i nära samarbete med företag som Ericsson, Volvo, SKF och Astra Zeneca, och myntade uttryck som pratsamhälle och IT är en telefon i mitten av 1990-talet. Bo är nu forskningschef för det nationella IT-forskningsinstitutet SITI och professor vid IT-universitetet i Göteborg. Han är aktiv som styrelsemedlem i ett flertal forskningsinstitut och i Internet-företaget IT-pilot AB. Han är ordförande i branschföreningen IT-företagens råd för mobila tjänster och medlem av regeringens IT-politiska strategigrupp. Bo är en mycket anlitad föreläsare som med sin breda bakgrund i filosofin och omfattande forskningserfarenhet på IT-området är en mästare på att beskriva samhällsutvecklingen med särskilt fokus på framtiden. Han föreläser lika gärna på engelska som på svenska. Bo kan måla med bred pensel så att pågående samhällsförändringar blir begripliga och får ett sammanhang, men han kan också gå ner i detaljer och diskutera aktuella politiska frågor, förändringar i vardagslivet och de senaste tekniska nyheterna. I näringslivet entusiasmerar han medarbetare och kunder genom beskrivningar av framtidens företag som mobila säljorganisationer snarare än slutna fabriker. I offentlig förvaltning är han en mycket anlitad visionsmålare med spännande beskrivningar av framtidens utbildning, sjukvård, försvar och myndighetsorganisation. Han utmanar politiker och makthavare att ta makten över framtiden genom bättre insikter i samhällets förändring och i hur tekniken driver denna förändring. Bo är författare till en mängd vetenskapliga och populära artiklar, krönikor, debattinlägg och böcker. Hans senaste bok heter "Makten över framtiden" (Liber 2003,).

5 Sida 5 (5) Troed Troedson Socionom Fd IT-Chef för Helsingborgs Stad Paradigmskifte IT Är IT vår tids ångmaskin? Internet Troed Troedson är från början socionom med inriktning på personal- och organisationsområdet. Troed har arbetat med utvecklingsfrågor i stora organisationer sedan 1985, de senaste åren alltmer med inriktning på hur informationsteknik kan komma att förändra samhälle, företag och organisationer. Med erfarenheter från såväl offentlig som privat verksamhet, bl a 3 år som IT-chef i Helsingborgs Stad, är Troed nu en konsult och föreläsare som anlitas flitigt över hela landet. Varje tid, varje samhälle, varje bransch och varje profession har sitt paradigm. Paradigmet är de "böjningsregler" som hjälper oss att se, tolka, förstå och förutse vad som händer runt omkring oss. Så länge paradigmet är giltigt är det till stor hjälp för oss. Vi kan lätt passa in nya företeelser i mönstret och vi kan sålla bort sådant som är oväsentligt. Lika stor som nyttan är då världen är stabil, lika stor skada gör paradigmets regler då det ställs krav på oss att förändra våra värderingar och beteenden. Ingenting är längre som förut, alla gamla sanningar är slut och det som tidigare hjälpte oss att förstå vår omvärld hindrar oss plötsligt från att se det nya. Att se runt hörnet, att skapa bilder av framtiden som hjälper oss att i vardagen röra oss åt rätt håll, det är paradigm mäklarens uppgift. Om den nya skolan är något radikalt annorlunda än den gamla - hur tar vi oss dit? Om det politiska systemet står på en bräcklig grund, kanske rent av en lerfot, hur skapar vi förståelse för de nya fåror demokratins flod kommer att bryta? Om mitt yrke försvinner som kittelflickarens och blytypsättarens - vad skall jag göra istället? Paradigmmäkleri handlar om att visa att reglerna har slutat gälla och att problemen ser annorlunda ut om man ser dem ifrån ett annorlunda håll. Den som först släpper det gamla vinner!

Fostrar vi verkligen entreprenörer i Sverige?

Fostrar vi verkligen entreprenörer i Sverige? Fostrar vi verkligen entreprenörer i Sverige? Den svenska nyhetssajten Realtid.se skrev i veckan att det råder stor internationell efterfrågan på svenska toppchefer. De vill visa att många svenska chefer

Läs mer

Trender i ledarskapsutveckling en överblick

Trender i ledarskapsutveckling en överblick MODERN LEDARUTVECKLING Trender i ledarskapsutveckling en överblick Mats Frick Enligt en studie från MIT 2003 såg man en fara med att ledarskapsutveckling riskerade att bli enbart business och att utvecklingsinitiativ

Läs mer

Självkännedom för gott ledarskap

Självkännedom för gott ledarskap Självkännedom för gott ledarskap När man accepterar sig själv som man är, är det lättare att få förståelse för att andra agerar annorlunda. Det blir också enklare att börja förändra sitt beteende. På Max

Läs mer

SKILLSNEWS/3. Nu startar konferensen. Annorlunda

SKILLSNEWS/3. Nu startar konferensen. Annorlunda SKILLSNEWS/3 augusti 2011 Nu startar konferensen Annorlunda Dynamik, överraskningar, upplevelser och insikter det låter väl som receptet på en lyckad konferens? Hur många sådana har du varit på, om sanningen

Läs mer

Joachim Davidsson Liberal debattör inom innovation & entreprenörskap

Joachim Davidsson Liberal debattör inom innovation & entreprenörskap Innovation, att leda eller lära sig ledas? Jag har funderat mycket kring ledarskap inom sk kunskapsföretag, speciellt kring hur jag själv agerar och reagerar på många personer och omständigheter. Ledarskap

Läs mer

TEMA: Human Knowledge. Varför har en del så svårt att lära sig? TA HJÄLP AV KUNSKAPSTRAPPAN. Säljarens viktigaste uppdrag: BYGGA FÖRTROENDE

TEMA: Human Knowledge. Varför har en del så svårt att lära sig? TA HJÄLP AV KUNSKAPSTRAPPAN. Säljarens viktigaste uppdrag: BYGGA FÖRTROENDE ADVISER PARTNER Får företag att öka sin försäljning AFFLUENCE 1 Varför har en del så svårt att lära sig? TA HJÄLP AV KUNSKAPSTRAPPAN Säljarens viktigaste uppdrag: BYGGA FÖRTROENDE TEMA: Human Knowledge

Läs mer

Renata Chlumska. Landets snabbast växande. Nu väntar det ultimata äventyret rymden!

Renata Chlumska. Landets snabbast växande. Nu väntar det ultimata äventyret rymden! SMÅFÖRETAGARNAS RIKSFÖRBUND LITE MER RAKT PÅ #3 2011 Landets snabbast växande Krönikan: Alexandra Pascalidou om ditt varumärke. Störst, bäst och vackrast Juristen: Om konsten att skriva bra avtal 15 frågor:

Läs mer

KunskapsDagarna 9 SEPTEMBER 2011

KunskapsDagarna 9 SEPTEMBER 2011 Hans Görgensson Grundare av Kunskapsdagarna Stärk din konkurrensförmåga - besök KunskapsDagarna 9 SEPTEMBER 2011 Välkommen till Kunskapsdagarna Gävle! Välj bland 13 spännande teman och inspirerande talare!

Läs mer

Konvention om rättigheter för personer med funktionsnedsättning. Lättläst version

Konvention om rättigheter för personer med funktionsnedsättning. Lättläst version Konvention om rättigheter för personer med funktionsnedsättning Lättläst version Konventionen om rättigheter för personer med funktionsnedsättning Här är konventionen omskriven till lättläst. Allt viktigt

Läs mer

Experter och coachande chefer

Experter och coachande chefer Insightguide Series Coachande ledarskap MODUL Experter och coachande chefer Det coachande ledarskapet växer fram i gränslandet mellan professionell coaching och modernt ledarskap. I arbetet med denna guide

Läs mer

JAG, en ent rep renör?

JAG, en ent rep renör? Ef tersom det vi gjorde var okänt för de flesta så intresserade sig många för vad vi gjorde och blev nyfikna Tove West lund, ShapeUp Club JAG, en ent rep renör? Många inbillar sig att det är SVÅRT att

Läs mer

Tänk på papper! en actionbok som får saker att hända

Tänk på papper! en actionbok som får saker att hända Tänk på papper! en actionbok som får saker att hända PERSONLIGT ENTREPRENÖRSKAP ATT FÅ SAKER ATT HÄNDA Stefan Olsson Marcus Frödin www.universeimagine.com Denna e-bok är fri att sprida och använda. Vid

Läs mer

Elavbrotten skapar stora problem för företag. Att nå sina mål och att våga satsa och utmana sig själv

Elavbrotten skapar stora problem för företag. Att nå sina mål och att våga satsa och utmana sig själv En dörr in I N F O R M AT I O N & N Y H E T E R T I L L N Ä R I N G S L I V E T F R A N N U V A B N R 1 2 0 0 7 Nuvab inbjuder till Näringslivsträff med Renata Chlumska Att nå sina mål och att våga satsa

Läs mer

Använd världens största professionella kontaktnät för att gynna din karriär, öka din försäljning och underhålla dina kontakter.

Använd världens största professionella kontaktnät för att gynna din karriär, öka din försäljning och underhålla dina kontakter. Använd världens största professionella kontaktnät för att gynna din karriär, öka din försäljning och underhålla dina kontakter Henrik Björklund ISBN 978-91-87093-30-2 Nå framgång på LinkedIn TM Soderpalm

Läs mer

Kvalitetsutmärkelsen Svensk Kvalitet 2013 tilldelas. Glada Hudikgymnasiet

Kvalitetsutmärkelsen Svensk Kvalitet 2013 tilldelas. Glada Hudikgymnasiet Kvalitetsutmärkelsen Svensk Kvalitet 2013 tilldelas Glada Hudikgymnasiet Domarkommitténs motivering Glada Hudikgymnasiet är en fristående skola med tydligt utvecklade värderingar och en tydlig verksamhetsidé,

Läs mer

JAG, EN ENT REP RENÖR?

JAG, EN ENT REP RENÖR? Att starta företag har verkligen varit en häf tig resa. Jag har vuxit som människa. Hanna Jörnhammar, Linliving JAG, EN ENT REP RENÖR? Jag vet ingen ENT REP RENÖR som har lyckats med sin första idé. De

Läs mer

Ledarskap ur olika perspektiv Innehåll

Ledarskap ur olika perspektiv Innehåll Ledarskap ur olika perspektiv Innehåll Ledarskap definition Varför har vi ledare? Måste vi ha ledare? Inom vilka områden finns det ledare? Då och nu Chefen och kommunikationen Sambandet mellan kommunikation

Läs mer

Sensitiv - Du är unik! Sensittiv Du är unik!

Sensitiv - Du är unik! Sensittiv Du är unik! Sen nsitiv - Du är unik! Den här eboken är skriven med en intention att få fler människor att erkänna och kunna leva gott med sin sensitivitet. Den är en guldgruva för den som söker guld och en liten påminnelse

Läs mer

Minskar samordning resultat?

Minskar samordning resultat? Minskar samordning resultat? Mars och april har varit hektiska, jag har rest runt och marknadsfört Grön IT för en av mina klienter och känt mig lite som en dansbandmusiker som åker från stad till stad

Läs mer

Internet of SALES. Skapa affärer och få fler kunder genom att förstå och utnyttja potentialen i digital marknadsföring och social försäljning

Internet of SALES. Skapa affärer och få fler kunder genom att förstå och utnyttja potentialen i digital marknadsföring och social försäljning Internet of SALES Skapa affärer och få fler kunder genom att förstå och utnyttja potentialen i digital marknadsföring och social försäljning Henrik Björklund ISBN 978 91 87093 63 0 Internet of Sales Soderpalm

Läs mer

Ditt resultat i fokus

Ditt resultat i fokus Välkommen till Öppet hus Globen/ Stockholm Torsdag 28 nov, kl 18-20 Måndag 9 dec, kl 18-20 Onsdag 15 jan, kl 18-20 Lördag 8 feb, kl 11-13 Tisdag 6 maj, kl 18-20 Arenavägen 23 Stockholm/Globen City Tel:

Läs mer

Ledarutveckling för kvinnor

Ledarutveckling för kvinnor Ledarutveckling för kvinnor En ledarskapskurs för kvinnor Det här är en kurs för kvinnor som vill utvecklas. Du behöver inte vara chef idag för att gå kursen. Kursen ger dig ett verktyg för att kunna utvecklas

Läs mer

ledarskap som gör skillnad

ledarskap som gör skillnad ledarskap som gör skillnad Marcus Strömberg, VD AcadeMedia Våra ledare ska vara goda före bilder, för var andra såväl som för sina medarbetare. Ledarskapet ska präglas av affärsmässighet, integritet, tydlighet

Läs mer

Kurskatalog. * Bättre relationer på jobbet* * Talakurser * Skrivakurser * * Kommunikationsutbildning * * Mediakurser * Sätta mål*

Kurskatalog. * Bättre relationer på jobbet* * Talakurser * Skrivakurser * * Kommunikationsutbildning * * Mediakurser * Sätta mål* Vi erbjuder kurser på följande teman: Kurskatalog * Bättre relationer på jobbet* * Talakurser * Skrivakurser * * Kommunikationsutbildning * * Mediakurser * Sätta mål* Om Encourager AB Encourager AB är

Läs mer

Gå din egen väg i it-branschen

Gå din egen väg i it-branschen 1 av 9 2008-09-29 23:37 INTERNATIONELLA KVINNODAGEN 2008-03-08 07:35 - COMPUTER SWEDEN: Gå din egen väg i it-branschen Av Computer Sweden Karriär I dag struntar CS i alla siffror om hur få kvinnor det

Läs mer

ÖPPNA VÄGAR TILL ARBETSMARKNADEN En inspirationsbok

ÖPPNA VÄGAR TILL ARBETSMARKNADEN En inspirationsbok ÖPPNA VÄGAR TILL ARBETSMARKNADEN En inspirationsbok Förord Innehåll 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 Förord Utvecklande för brukarrörelsen Anita Rinman Vi vill att människor ska växa och komma vidare Anna-Lena

Läs mer

KunskapsDagarna 21 MAJ 2014

KunskapsDagarna 21 MAJ 2014 Hans Görgensson Grundare av Kunskapsdagarna Stärk din konkurrensförmåga - besök KunskapsDagarna 21 MAJ 2014 Välkommen till Kunskapsdagarna Kristianstad! Välj bland 12 spännande teman och inspirerande talare!

Läs mer

Almedalstal. Anna Kinberg Batra. 3 juli 2015

Almedalstal. Anna Kinberg Batra. 3 juli 2015 Almedalstal Anna Kinberg Batra 3 juli 2015 Anna Kinberg Batra i Almedalen, 3 juli 2015 Det har hunnit bli fredag kväll. Arbetsveckan är slut för de flesta. Det är fortfarande inte så långt sedan lönen

Läs mer

SCRUM minimerar risken i utvecklingsprojekten sid 6. Förbättra företagets processer med CMMI sid 10

SCRUM minimerar risken i utvecklingsprojekten sid 6. Förbättra företagets processer med CMMI sid 10 GER INSIKT I TID Tema: Få ut det bästa ur organisationen SCRUM minimerar risken i utvecklingsprojekten sid 6 Förbättra företagets processer med CMMI sid 10 Reflekterande ledarskap smartare än processer?

Läs mer

Fackkompetens i fokus Det som artikeln och debatten handlar om är, att de flesta av dessa företag inte är seriöst

Fackkompetens i fokus Det som artikeln och debatten handlar om är, att de flesta av dessa företag inte är seriöst Säljupproret Av: Mattias Hillestrand, mattias@hillestrand.se (Publicerad i Bonnier Ledarskapshandböcker - Säljledning #3 i augusti 2011) Introduktion Under den senaste tiden har vi fått höra både på radio

Läs mer