TeamSTIL - På nya äventyr (Studieresa med TeamSTIL fredag 8 november söndag 10 november 2015)

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "TeamSTIL - På nya äventyr (Studieresa med TeamSTIL fredag 8 november söndag 10 november 2015)"

Transkript

1 TeamSTIL - På nya äventyr (Studieresa med TeamSTIL fredag 8 november söndag 10 november 2015) Efter en hel del pusslande, packande och planerande så var det äntligen dags för årets höjdpunkt, Studieresan med Team STIL. TeamSTIL är ett ungdomsprojekt som drivs av 3 ridskolor, Uppsala Ponnyklubb, Olunda Ryttarförening och Sigtuna Ryttarförening. Det är ca 10 ungdomar i ålder år från respektive ridskola som ingår i projektet och tanken är att ge dem ett bra kontaktnät samt visa på hur bred hästsporten är och hur många olika inriktningar man kan välja. Projektet startade hösten 2012 och drivs till stor del av medel från Idrottslyftet men även av egna medel och tid från respektive ridskola och ridskolechef. Till sommaren 2015 avslutas projektet efter tre roliga och lärorika år. Mer info om projektet finns på teamstil.se. Vi samlades kl i Uppsala, vid UKK, och en efter en kom deltagarna i sina fina TeamSTIL-jackor var vi redo för avfärd efter att ha räknat in så att alla var med bussen, 22 personer plus vår busschaufför förstås. Förutom väskor så hade vi packat lastutrymmet fullt med festis, bullar, kexchoklad och frukt för att kunna hålla en jämn sockernivå under hela resan blev det ett snabbstopp på Statoil i Knivsta då Eva råkat tappa en jacka på stallplanen när hon åkte, men med viss logistik så kom jackan till Statoil, bussen svängde in, vi grabbade jackan i farten och fortsatte vår resa mot Livgardet, Stockholm.

2 14.20, framme vid Livgardet, Stockholm som var resans första studiebesök. Alla deltagarna fick festis och frukt för att vara laddade till rundvisningen. Eva gick till "luckan" och anmälde vår ankomst, vi hade skickat in namnlista med personnummer i förväg då vi skulle in på Försvarsmaktens mark med Högkvarteret inom synhåll och som tur var blev alla godkända och fick följa med innanför grindarna. Vi möttes upp av Per Dahlgren som är anställd som instruktör på Livgardet, hans jobb är att utbilda soldater och hästar så de är redo för Beridna Högvakten, Korteger och andra högtider. Vi fick lära oss att här heter stallgångarna Pass, totalt finns det 4 pass uppdelade på Soldatpass, Polispass, Musikpass och Befälspass. Det finns plats för ca 100 hästar inklusive polisens. Passen är byggda 2005 och i våras invigdes det nya ridhuset, ett ridhus som fick oss alla att dra efter andan då det dels var vackert utformat, men också många smarta lösningar när det gällde värmereglering, hänsyn till solinsläpp, underlag mm. Hos Livgardet bor det bara svenskfödda fuxvalacker, detta av tradition. Hästarna ägs av Stiftelsen Beridna Högvakten, och köps in med hjälp av medlemsavgifter, donationer och sponsorer.

3 Det bor 6 st skimmelvalacker i Musikpasset, och det är också av tradition, skimlarna har en speciell plats i högvakten. Dessa herrar var alla av den speciella rasen Kladruby Nad Laben och importerade från Tjeckien. Lite grövre modell och aningen klumpiga huvuden, men mycket godmodiga och snälla vilket gör dem utmärkta som Musikhästar. Hästarna på Livgardet bor i fina boxar, går ut i hage varje dag, rids två gånger per dag i ett varierande arbete. Mycket uteridning ingår och totalt finns det 14 mil preparerade ridvägar, ridbanor, ridhus och ängar att tillgå.

4 Flera av hästarna tävlas regelbundet i hoppning och dressyr, stallets stjärna Regent har segrar upp till 130 cm klasser. Vid Livgardet är man mycket noga med hästarnas välbefinnande, hovslagaren finns på plats och jobbar varje vardag i en egen smedja, man har dessutom en egen veterinäravdelning med en heltidsanställd djursjukvårdare, samt en veterinär som jobbar ca två ggr per vecka samt vid behov. Utöver detta har man tre anställda instruktörer som tillsammans med soldaterna, rider, ryktar och tar hand om hästarna på bästa sätt. En liten detalj är att alla hästarna har dubbel utrustning, brunt läder för vardagsbruk och svart läder vid Högvakten och lite festligare tillfällen. Per var fantastisk att lyssna på, mycket kunnig och blandade fakta med tradition och vi alla lyssnade uppmärksamt och deltagarna ställde massor av frågor. Jag tror att några blev sugna på att söka soldattjänst med inriktning mot Beridna Högvakten. Eva och jag önskade att vi varit yngre, då hade vi skickat in vår ansökan direkt:) Vi tackade Per och hoppade på vår buss mot hotellet som inte låg alltför långt bort, Scandic Park vid Humlegården. Checkade in, delade ut rumsnycklar, kanelbullar och förmaningar om att det var samling i hotellobbyn för promenad ned mot Hötorget och Pizza Hut.

5 Då alla var rejält hungriga vid det här laget så var alla i tid i lobbyn. Efter en rask promenad där Eva tog täten och höll ett tempo där vi andra flåsande småsprang för att hinna med så kändes det skönt att landa på restaurangstolarna. Högröda i ansiktet, småsvettiga och hungriga så väckte vi viss uppmärksamhet när vi intog restaurangen, 23 stycken i våra fina TeamSTIL jackor. Vi blev kvar ganska länge, mysigt att sitta o äta, småprata och bara umgås. Eva betalade notan och nästa stopp blev godisaffären, innan vi tog en snabb men lite lugnare promenad tillbaka till hotellet, där slutet av Idol var det som de flesta såg fram emot. Lördag, samling vid frukostbuffen ca 7.30, gäller att vara i god tid så man hinner äta mycket. Upp på rummen, packa ihop, borsta tänderna o hyfsa till frisyrerna innan utcheckningen Vid 9.00 var samtliga utcheckade från hotellet och incheckade på bussen. Dagens första studiebesök var Ågesta Gård och Ridskola, dit vi anlände på utsatt tid Där möttes vi upp av Jocke Öberg, som är ingift i familjen von Krusenstierna, och en av de som driver verksamheten på gården. Gården drivs sedan 1910 av släkten von Krusenstierna, familjen har ett långtidsarrende på gården och marken från Stockholms stad. På gården bedriver man ridskola, ridsportbutik, man föder upp köttdjur (kor) samt att det är skogs och naturreservat, totalt 100 hektar mark, Man har 30 ridskoleponnyer, 30 ridskolehästar, uppsittningar(ridtimmar per år), 45 enheter(köttdjur). Av de 100 hektaren mark så är 10 hektar betesmark, 40 hektar skog och bete för kor, resterande 50 hektar är slåttervall där man tar in eget hösilage.

6 Det är ett familjeföretag där alla olika delar drivs gemensamt, av tolv heltidstjänster är sex stycken familjemedlemmar. Ridskolan är den stora delen av verksamheten och Ågesta Ridskola köper ridlektioner för alla barn och ungdomar. Ågesta Ridklubb arrangerar all klubb och tävlingsverksamhet. Ridklubb och ridskola planerar och genomför all ungdomsverksamhet genom sin samverkansgrupp invigdes och slutbesiktigades de nya stallen, ridbanan och ridhuset. Ombyggnaderna har bekostats av Stockholms stad som äger gården men familjens arrendekostnader har höjts väsentligt efter ombyggnationen. Familjen står också för såväl invändigt som utvändigt underhåll av gården.

7 Det tog ca sex år att planera och få alla ritningar godkända. Man märker att det ligger många timmars arbete bakom att hitta bra och praktiska lösningar, få fram underhållsfria materialval mm. Varje box har foderautomater för kraftfodret och man fyller slowfeednät med grovfodret en gång om dagen vilket spar mycket tid för personalen men också gör att hästarna kan äta när de önskar. Mycket tanke har också lagts vid öppna ytor där man alltid ska ha överblick över hästar och elever på ett smidigt sätt. Man har byggt ett särskilt rum i stallet där man har den avsuttna hästisverksamheten för alla barn som är i sexårsåldern, de får börja rida när de är sju år. Ågesta gård har också samarbete med Stockholms Handikappridklubb som hyr in sig fyra timmar varje lördag, 2 grupper på ponny och 2 grupper på stor häst, de bedriver även fritidsverksamhet. Då hyr de manegen fyra timmar per gång samt tio lektionsponnyer och hästar, de har även ett eget rum där de kan förvara den utrustning som behövs för sin verksamhet. Varje lördag och söndag har man också speciella grupper som rider ut ca 1,5 timmar på några av de nio mil långa ridvägarna som finns i närområdet. Sedan ett år tillbaka har Ågesta ridklubb en anställd fritidsledare med stöd från Ryttaralliansen/Stockholms stad. Fritidsledaren håller i skötarsystemet, Halloweenkvällar mm. Jocke gjorde ett jättebra jobb med att ta emot oss och guida oss runt anläggningen samtidigt som han berättade om verksamheten. Besöket avslutades med fika i deras fina cafeteria där Kristian och Annas mamma hade bakat fantastiska bullar åt oss och därefter tog vi en vända i deras nyöppnade ridsportbutik. Nu var det dags att hoppa in i bussen för att åka mot Täby Galopp, på vägen blev det ett stopp på Mc Donalds, där vi organiserade oss i en kö. Alla fick göra sin beställning och sen gå och sätta sig, Eva betalade och jag och Åsa langade ut bricka efter bricka med strips, hamburgare, dricka, dipp, chicky bits mm. På något sätt fick alla sin mat relativt smärtfritt, vi fick ta någon extra vända till kassan för att hämta glömda beställningar, men det löstes smidigt.

8 Mätta och belåtna hoppade vi på vår buss igen med destination Täby Galopp dit vi anlända på utsatt tid och möttes av Kicks Schönewald. Kicki jobbar just nu bla på veterinärkliniken på Täby men har tidigare varit verksam inom galoppsporten. Vi gick mot ett av stallen och möttes av Sandra Brolin som är tränare och tidigare amatörjockey. Täbys stallar och anläggning är gamla, omoderna och slitna men just nu byggs det en ny anläggning vid Bro. Inflyttning var planerad till 2015 men blir nog 2016/17 pga vissa förseningar. Vid den nya anläggningen kommer man få hagar, mer mark, fler uteridningsmöjligheter mm något som kommer förbättra miljön för hästarna och med modernare stallar blir även tränarnas arbetsmiljö väsentligt bättre. Sandra berättade att hon har åtta hästar i träning, och att hon i princip sköter allt med dem. Mockning, fodring, ridning, skötsel osv sju dagar i veckan, så att jobba inom galoppsporten är tufft. Det är inga stora pengar i sporten, och sporten är relativt liten i Sverige. På Täby står det ca 200 hästar, vissa ägare har 4-5 hästar i träning, de största tränarna har ca 45 hästar. En galopphäst rids in vid ett års ålder och de som är färdiga för det går sina första löp sommaren när de fyller två. När de är färdigväxta och fulltränade kan de gå ca löp per år, men aldrig mer än ett löp i veckan. Många galopphästar är färdiga med sin karriär när de är sex till åtta år och säljs då ofta vidare och blir duktiga hopp eller fälttävlanshästar. En jockey får väga ca 53 kg inkl utrustning, men det varierar lite beroende på vilken typ av lopp det är och beroende på tidigare placeringar mm. Ibland hänger man på tyngder för att jämna ut det hela, 1 extra kilo gör en hästlängd på ett varv.

9 Som avslutning fick alla som ville prova att rida på "Plastic Wonder", en mekanisk plasthäst där man fick prova att galopper i jockeysits och där man kunde variera tempot med en knapp. Här blev alla överraskade över hur jobbigt det var samt hur svårt det var att hålla balansen när tempot höjdes. Det bjöds på många glada skratt och tillrop och var ett roligt och uppskattat inslag vid besöket. Nu var det dags att gå mot bussen igen, vi såg till att alla fick med sig festis, frukt och bulle innan vi hoppade på och reste mot Norrköping. Incheckning vid och middag på hotellet vid Här fanns en buffé med kyckling, fläskfilé, potatis, grönsaker, bröd mm så vi blev mer än mätta. Därefter lite häng på rummen men betydligt tidigare sänggång för alla då vi var ganska slitna efter en lång men mycket rolig dag. Söndagen inleddes med frukost och utcheckning som dagen innan så satt vi alla på bussen med destination mot Eva Gudmundsson, halvblodsuppfödare som bor ett par mil utanför Norrköping. Vid 9.30 anlände vi till Flemminge Gård i Vikbolandet. Vi möttes upp av gårdens ägare Eva Gudmundsson, som är Nordens största uppfödare av hopphästar. Eva har ett 70-

10 tal hästar på gården, varav ett trettiotal är avelsston i hoppning, men hon har även tre avelsston med inriktning mot dressyr. Eva visade oss runt i stallet och dagen till ära stod avelsstona med föl inne för att vi skulle få möjlighet att se dem. Eva rabblade världsnamn på hästarna, deras stamtavlor, tidigare tävlingsresultat och ryttare. Vi förstod snabbt att samtliga ston hos Eva är väl utvalda utifrån sin blodslinje och/ eller egna meriter. Bla fick vi träffa Tamina och hennes föl, Tamina har tidigare tävlats av Malin Baryard och är världens mest vinstrika häst räknat i prispengar! Eva var oerhört inspirerande att lyssna till Hon är fjärde generationen som föder upp halvblodshästar så hon har det i blodet. Hon använder gärna unga hingstar och ston för att vara delaktig i en snabb utveckling av aveln även om det är en risk då hästarna är relativt oprövade. Av 236 föl som intresseanmäldes till årets fölauktion vid Flyinge, så valdes 31 ut till auktionen och tre av dessa kom från Eva och Flemminge Gård. Eva berättade också att hon gärna behåller stofölen för att kunna bygga upp egna stolinjer och att de betäcker ca 95% av sina ston varje år. Gården har en egenuppfödd och godkänd hingst, Silber Sky F, född 2007 plus att man har en yngre hingst man hoppas ska bli godkänd, MM Martino F

11 Det vi slogs var hos Eva var hur lugna, godmodiga och harmoniska alla ston med föl var. De hade en öppen och luftig stallmiljö med boxväggar där hästarna kunde snacka med grannen då det saknades galler, så det blev lite lösdriftskänsla. Vi tackar Eva och Flemminge gård för ett toppen besök. Därefter var det dags för att påbörja hemfärden mot Uppsala igen. Vi tog ett kortare lunchstopp och var hemma på utsatt tid, Tack alla deltagare och ledare för en toppenhelg, vi hoppas att ni fått med er inspiration och mycket nyvunnen kunskap som ni tar med er in i ert framtida hästliv. Vi tackar också Livgardet- Per Dahlgren Ågesta Ridskola - Jocke Öberg Täby Galopp - Kicki Schönwall o Sandra Brolin Flemminge Gård - Eva Gudmundsson För ert fantastiska mottagande och engagemang vid våra besök hos er, vi är alla jättenöjda med vår studieresa och ni är en stor del av det! Eva, Gabbi, Åsa, Emma

Hästen I centrum. På omslaget fjordhästen Molly. Foto: Amanda Liljedahl. Ett projektarbete av Amanda Liljedahl och Viktoria Östblom

Hästen I centrum. På omslaget fjordhästen Molly. Foto: Amanda Liljedahl. Ett projektarbete av Amanda Liljedahl och Viktoria Östblom Hästen I centrum På omslaget fjordhästen Molly. Foto: Amanda Liljedahl Ett projektarbete av Amanda Liljedahl och Viktoria Östblom Foto: Anna-Karin Liljedahl Foto:Viktoria Östblom Innehåll Sida 10-11, intervju

Läs mer

Föreningen för Islandshästintresserade i norra Stockholm Höstljus

Föreningen för Islandshästintresserade i norra Stockholm Höstljus Stormurbladet 04-2012 Föreningen för Islandshästintresserade i norra Stockholm Höstljus info E-post fritid@stormur.nu information@stormur.nu tavling@stormur.nu utbildning@stormur.nu medlems_adress@stormur.nu

Läs mer

Välkommen till Viarps Kör- och Ridklubb!

Välkommen till Viarps Kör- och Ridklubb! 2014-2015 Välkommen till Viarps Kör- och Ridklubb! Viarps kör- och ridklubb är en ideell förening som grundades 1972. Under åren har föreningen stadigt utvecklats och idag har vi ca 600 medlemmar. VKRK

Läs mer

Norgeresa 1 maj 6 maj. Äntligen på väg

Norgeresa 1 maj 6 maj. Äntligen på väg Denna vecka ska jag (Mikaela)) och ett gäng elever åka till Norgee på utbytesresa. Skolan vi ska till heter Mo og Jølster och är också ett Naturbruksgymnasium, ungefär som vårat. Den ligger på Norges västkust,

Läs mer

Verksamhetsberättelse 2010

Verksamhetsberättelse 2010 Verksamhetsberättelse 2010 Styrelsen för Karlstads Ridklubb vill härmed lämna verksamhetsberättelse för 2010. Karlstads Ridklubb har en hög ambition att vara centrum för ridsporten i Värmland. Målsättningen

Läs mer

Professionella hästföretagare

Professionella hästföretagare Professionella hästföretagare 1 För att lyckas måste man våga, men hur svårt kan det vara? Hur svårt kan det vara att starta och driva ett eget företag? Det kan nog se olika ut, men att det krävs en stark

Läs mer

Internationell feriepraktik, 2013

Internationell feriepraktik, 2013 Internationell feriepraktik, 2013 CITAT FRÅN ELEVERNAS SKRIFTLIGA RAPPORTER Efter de två veckor vi befann oss i London känner jag mig berikad. Berikad på ny kunskap; hur det är att jobba i en butik, hur

Läs mer

Reseberättelse av. på Island

Reseberättelse av. på Island Reseberättelse av på Island Tisdag - Ankomstdagen På tisdagen träffades vi på Arlanda runt klockan 11 för att droppa vårt bagage samt växla till Isländska kontanter. Gruppen började bli hungrig och vi

Läs mer

Professionella. hästföretagare. www.jordbruksverket.se 1

Professionella. hästföretagare. www.jordbruksverket.se 1 Professionella hästföretagare www.jordbruksverket.se 1 Professionella hästföretagare 2 För att lyckas måste man våga, men hur svårt kan det vara? Hur svårt kan det vara att starta och driva ett företag?

Läs mer

Råd och regler för ridskolans tävlingselever

Råd och regler för ridskolans tävlingselever Råd och regler för ridskolans tävlingselever Innehåll: Att tävla för och representera sin klubb Uppsala Ponnyklubbs Championat Hos oss behöver man inte ha egen häst! Det kostar pengar att tävla Att anmäla

Läs mer

Resan till Topolcianky. Foto: Victoria och Per Solås, Kjell Jormfeldt

Resan till Topolcianky. Foto: Victoria och Per Solås, Kjell Jormfeldt Resan till Topolcianky Text: Victoria Solås Foto: Victoria och Per Solås, Kjell Jormfeldt I juni 2008 reste Per Solås, Åse Skjäret och deras dotter Victoria tillsammans med Kjell Jormfeldt till ISG:s årsmöte

Läs mer

CILLA & LINA PÅ ISLAND SOMMAREN 2007

CILLA & LINA PÅ ISLAND SOMMAREN 2007 CILLA & LINA PÅ ISLAND SOMMAREN 2007 I somras var jag och Lina på långritt på Island. Vi red en tur som heter Kjölur och går från norra Island, strax nedanför Saudarkrokur ner mellan glaciärerna ner till

Läs mer

Verksamhetsberättelse 2013

Verksamhetsberättelse 2013 Munkedals Ridklubb Verksamhetsåret 2013-01-01 till 2013-12-31. Styrelsens sammansättning och arbete Ledamöterna inklusive ordförande presenteras nedan med namn och ansvarsområde, vid vilken/vilka de är

Läs mer

CISV-nytt Helsingborg Nr 1 2012

CISV-nytt Helsingborg Nr 1 2012 CISV-nytt Helsingborg Nr 1 2012 Som inledning på vårt första CISV-nytt i år har vi bett Camp Director Sara Willman skriva några rader om barnbyn som vi just nu anordnar ute i Rydebäck. En barnby i äventyrens

Läs mer

HEJ! In business. Lycka till!

HEJ! In business. Lycka till! HEJ! Att som självständig operatör driva en McDonald s restaurang är något av det roligaste, mest utmanande och mest utvecklande som finns. Att tillsammans med teamet på restaurangen vidareutveckla McDonald

Läs mer

Jag gillar mitt jobb

Jag gillar mitt jobb Jag gillar mitt jobb O M Y R K E T P E R S O N L I G A S S I S T E N T Alla borde prova på det Man måste vara ödmjuk Man växer som människa Man lär känna sig själv 1 Foto: Walter Hirsch Carina har jobbat

Läs mer

Antal medlemmar Ålder 2009 2008 2007 2006 2005 2004 0 6, 7-20 442 473 382 358 445 419 21-292 344 428 412 454 468 Totalt 778 817 810 770 899 887

Antal medlemmar Ålder 2009 2008 2007 2006 2005 2004 0 6, 7-20 442 473 382 358 445 419 21-292 344 428 412 454 468 Totalt 778 817 810 770 899 887 Verksamhetsberättelse för Stora Ekeby Ridklubb 2009 Stora Ekeby Ridklubb Styrelse får härmed avge sin berättelse för verksamheten under 2009 Antal medlemmar Ålder 2009 2008 2007 2006 2005 2004 0 6, 7-20

Läs mer

Mustafa Muhamed. Skoljoggen 2009 Nyhet Hälsoresan Inspirationsforum SM-inbjudningar. steget före. Svensk Skolidrott # 4 2009 www.skolidrott.

Mustafa Muhamed. Skoljoggen 2009 Nyhet Hälsoresan Inspirationsforum SM-inbjudningar. steget före. Svensk Skolidrott # 4 2009 www.skolidrott. Svensk Skolidrott # 4 2009 www.skolidrott.se Mustafa Muhamed steget före Skoljoggen 2009 Nyhet Hälsoresan Inspirationsforum SM-inbjudningar www.skolidrott.se 1 Innehåll # 4 2009 Nya sporter! LÄS MER PÅ

Läs mer

Mini-4H. Årets H: Huvudets H! Allt om riksfinalen! Rikslägret närmar sig! JUF: Tema traniee-resor. - för de allra minsta

Mini-4H. Årets H: Huvudets H! Allt om riksfinalen! Rikslägret närmar sig! JUF: Tema traniee-resor. - för de allra minsta Klöverbladet Medlemstidning för Riksförbundet Sveriges 4H och Jordbrukare-Ungdomens förbund #1 2014 Årets H: Huvudets H! Allt om riksfinalen! Rikslägret närmar sig! JUF: Tema traniee-resor Mini-4H - för

Läs mer

ELIZA. Säsong för DM! LC-veckan i Sälen. Mid Term Meeting i Marrakech. Medlemstidning för Ladies Circle Sverige. Nr 3, 2011/2012

ELIZA. Säsong för DM! LC-veckan i Sälen. Mid Term Meeting i Marrakech. Medlemstidning för Ladies Circle Sverige. Nr 3, 2011/2012 ELIZA Medlemstidning för Ladies Circle Sverige Nr 3, 2011/2012 Detta nummer är en utökad version av tidningen och finns att ladda ner på www.ladiescircle.se Säsong för DM! LC-veckan i Sälen Mid Term Meeting

Läs mer

Hästmagasin APRIL 2008

Hästmagasin APRIL 2008 Hästmagasin Del 2 APRIL 2008 In på upploppet vid Olympiatravet den gångna helgen valde Åke Svanstedt att gå ut och attackera med Torvald Palema. På några steg avgjorde han och lämnade de andra bakom sig.

Läs mer

Har vi rätt tempo för omvärlden?

Har vi rätt tempo för omvärlden? Har vi rätt tempo för omvärlden? En stallnära nulägesanalys med stort hopp om framtidens hästnäring FRAMTIDSSPANING 2.0 Innehåll Inledning 3 Om HUS 4 Om projektet 5 Arbetsprocessen 8 Pressklipp 10 Del

Läs mer

Dagbok från en Skilda världar-grupp

Dagbok från en Skilda världar-grupp Mina föräldrar är skilda. Dagbok från en Skilda världar-grupp Mina föräldrar är skilda. Orden bildar utgångspunkt för de möten med barn som Barbro Andersson och Birgitta Grane beskriver i sin handbok med

Läs mer

Vellinge IF:s officiella klubbtidning. TAVARONE - ITALIEN TRÄNINGSLÄGER FÖR VELLINGE IF:s DIAMANTER

Vellinge IF:s officiella klubbtidning. TAVARONE - ITALIEN TRÄNINGSLÄGER FÖR VELLINGE IF:s DIAMANTER :s officiella klubbtidning TAVARONE - ITALIEN TRÄNINGSLÄGER FÖR VELLINGE IF:s DIAMANTER 1. ORDFÖRANDE HAR ORDET Nyss hemkommen från en fantastisk vecka tillsammans med s Diamanter i Italien, är jag verkligen

Läs mer

Reserapport och Utvärdering Usangi 2009

Reserapport och Utvärdering Usangi 2009 Reserapport och Utvärdering Usangi 2009 Inledning Jag utförde mina utlandsstudier under fem veckor på ett sjukhus i Usangi, en by som ligger uppe i bergen i norra delen av Tanzania. Usangi hospital, är

Läs mer

Lördagen den 4/12 Skinkjakten Pepparkaksloppet Plats: Klubbstugan. Till början. Till början. Till början

Lördagen den 4/12 Skinkjakten Pepparkaksloppet Plats: Klubbstugan. Till början. Till början. Till början Page 1 of 8 Ordförandeord Teknikträning vinter Tävlingen den 19 september Tävlingen år 2000 Milleniumlotteriet Tjeckien-info Intern brevlåda Kaffelista Lördagsträningarna 25-manna MKF-stafetten 990928

Läs mer

Nätverk Stockholms Medlemsenkät 2014

Nätverk Stockholms Medlemsenkät 2014 Sid 1 Nätverk Stockholms Syftet med enkäten var att ge medlemmarna i länet chansen att påverka och förnya Nätverk Stockholms aktiviteter, och att få ett underlag för planeringen av 2015 års aktiviteter.

Läs mer

Namn: Anna Hellberg Resa: Terränghoppning Ashford Datum: 19-26 juli 2014

Namn: Anna Hellberg Resa: Terränghoppning Ashford Datum: 19-26 juli 2014 Namn: Anna Hellberg Resa: Terränghoppning Ashford Datum: 19-26 juli 2014 1. Hur blev du mottagen vid ankomsten?: mycket bra Kommentar mottagande: - Personligt välkomnande av Will, som sköter hotellet.

Läs mer

SKOLIDROTT. Nivin älskar friheten i parkour

SKOLIDROTT. Nivin älskar friheten i parkour NUMMER 4 2013 SVENSK SKOLIDROTT TIDNINGEN FÖR DIN SKOL-IF Nivin älskar friheten i parkour Skol-IF gör lektionerna roligare Så får du pengar till föreningen Distriktet stöttar och ordnar De spelade fotboll

Läs mer