Arbetsmiljöarbetet vid Göteborgs universitet.

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Arbetsmiljöarbetet vid Göteborgs universitet."

Transkript

1 GÖTEBORGS UNIVERSITET Lokalt arbetsmiljöavtal Gäller fr o m (Dnr F8 330/91) Dnr F8 680/95 Arbetsmiljöarbetet vid Göteborgs universitet. Med hänvisning till de centrala parternas gemensamma värderingar till grund för allmänt arbetsmiljöavtal (AMLA-89), enas parterna vid Göteborgs universitet om följande till grund för arbetsmiljöarbetet inom universitetet. Att verka för en god arbetsmiljö är en gemensam uppgift för universitetets ledning, anställda och studerande. Genom att arbetsmiljöaspekterna beaktas och integreras i universitetets verksamhet skapas och utvecklas den goda studie- och arbetsmiljö som är en viktig grund för universitetets framtid. DEN GODA ARBETSMILJÖN skapas genom att verksamhetens mål och inriktning är väl känd av alla i organisationen att ansvar och befogenheter på alla nivåer är klart formulerade att arbetet organiseras så att det medför ansvar och samtidigt ger möjlighet till variation och stimulans att de anställda ges fortlöpande information, förutsättningar för kompetensutveckling och möjlighet att medverka i utformning och förändring av arbetet och arbetsförhållandena ett bra samarbetsklimat en säker och trygg arbetssituation att arbetsförhållandena anpassas till människors olika förutsättningar i fysiskt och psykiskt avseende. Arbetsgivaren skall bedriva internkontroll av arbetsmiljön. Internkontroll är en kvalitetssäkring av arbetsmiljöverksamheten och innebär planering, ledning och uppföljning av arbetsmiljöarbetet. Arbetsgivarens ansvar för arbetsmiljön framgår av rektors beslut om delegation. Dekanus har det övergripande ansvaret för arbetsmiljön inom fakultetsområdet. Förutsättningen för en god arbetsmiljö är att erforderliga resurser avsätts. Prefekt/motsv har att i sitt arbetsmiljöarbete samverka med arbetsmiljöombud, studentarbetsmiljöombud och de anställda och att genomföra internkontroll i samarbete med dessa. Resurser för arbetsmiljöinsatser integreras i inst/motsv budget.

2 GÖTEBORGS UNIVERSITET (Dnr F 8 330/91) Dnr F8 680/95 Lokalt arbetsmiljöavtal för Göteborgs universitet i anslutning till det allmänna arbetsmiljöavtalet (AMLA-89) 1995 För Göteborgs universitet gäller i tillämpliga delar: Arbetsmiljölagen (AML) SFS 1977:1160 med senare ändringar. Arbetsmiljöförordningen (AMF) SFS 1977:1166 med senare ändringar. Allmänt arbetsmiljöavtal (AMLA-89) SAV cirkulär 24, I anslutning till det allmänna arbetsmiljöavtalet (AMLA-89) träffar arbetsgivaren och de lokala arbetstagarorganisationerna vid Göteborgs universitet följande kollektivavtal. 2 Parterna är överens om att begreppen arbetsmiljöombud, studentarbetsmiljöombud, ledamot i arbetsmiljökommitté, arbetsmiljökommitté motsv skall svara mot begreppen skyddsombud, elevskyddsombud, ledamot i skyddskommitté, skyddskommitté motsv med de uppgifter och rättigheter som följer av AML 6 kap, AMF och AMLA Organisationen av arbetsmiljöverksamheten. Universitetet skall vara indelat i arbetsmiljöblock enligt vad som anges i 4. För varje arbetsmiljöblock skall finnas en lokal arbetsmiljökommitté. Därutöver skall finnas en för hela universitetet gemensam central arbetsmiljökommitté för övergripande frågor. 4 Antalet arbetsmiljöblock skall vara 10 enligt bilaga A. Varje arbetsmiljöblock skall vara indelat i arbetsmiljöområden. Den lokala arbetsmiljökommittén beslutar om antalet arbetsmiljöområden och indelning i huvudarbetsmiljöområden. 5 Lokala arbetsmiljökommittéer. Lokala arbetsmiljökommittéernas sammansättning framgår av bilaga A. För varje ledamot skall utses en ersättare. Lokal arbetsmiljökommitté utser inom sig ordförande och vice ordförande, ordföranden skall vara arbetsgivarföreträdare i fakultetsledande ställning och vice ordföranden skall vara arbetstagarföreträdare.

3 Arbetsgivaren utser sekreterare efter samråd med den lokala arbetsmiljökommittén. Två av de studentarbetsmiljöombud som utsetts har närvaro- och yttranderätt enligt AMF 8 a. 6 Central arbetsmiljökommitté. Den centrala arbetsmiljökommittén skall ha elva ledamöter, varav fem skall utses av arbetsgivaren, därav minst en i verksledande ställning. För varje ledamot skall utses en ersättare. Den centrala arbetsmiljökommittén utser inom sig ordförande och vice ordförande, ordföranden skall vara arbetsgivarföreträdare i universitetsledande ställning och vice ordföranden skall vara arbetstagarföreträdare. Arbetsgivaren utser sekreterare efter samråd med den centrala arbetsmiljökommittén. Två av de studentarbetsmiljöombud som utsetts har närvaro- och yttranderätt enligt AMF 8 a. Centrala arbetsmiljökommittén utser en samrådsgrupp för arbetsanpassnings- och rehabiliteringsverksamheten. Gruppens riktlinjer och organisation fastställs av den centrala arbetsmiljökommittén. 7 Arbetsmiljöombud, huvudarbetsmiljöombud och studentarbetsmiljöombud. För varje arbetsmiljöområde skall utses ett arbetsmiljöombud jämte en ersättare. Arbetsmiljöombud skall ha sin arbetsplats förlagd till arbetsmiljöområdet. Arbetsmiljöombud jämte ersättare utses av arbetstagarnas organisationer efter förslag av de anställda inom arbetsmiljöområdet. Huvudarbetsmiljöombud jämte ersättare utses av arbetstagarnas organisationer bland arbetsmiljöombuden inom respektive block efter förslag av arbetstagarledamöterna i respektiv lokal arbetsmiljökommitté. Studentarbetsmiljöombud enligt AML 6 kap 17 och 18 och AMF 6 a utses av studentkårerna. 8 Instruktioner för lokala arbetsmiljökommittéer, central arbetsmiljökommitté, arbetsmiljöombud, huvudarbetsmiljöombud och studentarbetsmiljöombud. För lokala arbetsmiljökommittéer gäller instruktioner enligt bilaga B. För central arbetsmiljökommitté gäller instruktion enligt bilaga C.

4 För arbetsmiljöombud gäller instruktion enligt bilaga D. För huvudarbetsmiljöombud gäller instruktion enligt bilaga E. För studentarbetsmiljöombud gäller tillämpliga paragrafer i AML 6 kap och i AMF. 9 Mandattider. Ledamot och ersättare i lokal arbetsmiljökommitté och central arbetsmiljökommitté utses för en tid av tre år. Mandattid för ombud enligt 7 och framgår av AMF 6 och 6 a. 10 Informations- och förhandlingsskyldighet. Frågor som faller inom de lokala arbetsmiljökommittéernas/centrala arbetsmiljökommitténs kompetensområde och som behandlats i dessa, behöver därutöver inte på arbetsgivarens initiativ göras till föremål för förhandling eller information enligt MBL eller medbestämmandeavtal på det statliga arbetstagarområdet. Exempel på sådana frågor: a) ny- eller ombyggnad av lokaler b) ramprogram, inredningsprogram eller utrustningsprogram c) organisationsförändringar d) införande av ny teknik Arbetstagarorganisationerna är inte förhindrade av ovanstående att begära förhandlingar i frågor som behandlats i arbetsmiljökommitté. 11 Giltighetstid. Detta avtal gäller fr o m tills vidare med tre månaders ömsesidig uppsägningstid. För Göteborgs universitet För SEKO För SACO För TCO-OF

5 GÖTEBORGS UNIVERSITET Protokollsanteckningar Till 2 Arbetsgivaren åtager sig att vidtaga åtgärder för att tillgodose arbetsmiljöverksamhetens behov av administration, utbildning och information enligt detta avtal. Till 3 Arbetsgivaren har för avsikt att inleda förhandlingar med Chalmers tekniska högskola AB angående samarbetsformer inom arbetsmiljöområdet vad gäller universitetets institutioner geografiskt lokaliserade till Chalmersområdet. Omfattningen av arbetsmiljöblock V kommer att definieras i enlighet med resultatet av de genomförda förhandlingarna. I samband med detta förbinder sig parterna att snarast inleda diskussioner om lämpliga samarbetsformer. Till 5 Ambitionen skall vara att dekanus/motsvarande är ordförande i berörd lokal arbetsmiljökommitté. För de institutioner som omfattas av avtalet om samarbete om läkarutbildning och forskning m.m. (LUA-SAM) och avtalet om samarbete om tandläkarutbildning och forskning m.m. (TUA-SAM) Dnr 230/93, gäller de samarbetsformer med den kommunala verksamheten som avtalas i särskild ordning. Smidiga samarbetsformer mellan statlig och kommunal verksamhet är viktiga. Därför bereds en representant för den kommunala verksamhetens arbetsgivare rätt att närvara och yttra sig i de lokala arbetsmiljökommittéerna IV och VII (numera lokal arbetsmiljökommitté III). Parterna är därutöver överens om att det är viktigt att motsvarande regler gäller vid den kommunala verksamheten inom motsvarande arbetsmiljöområden. Ledamöter, som företräder den statliga arbetsgivaren, i de kommunala samverkansorganen för arbetsmiljöfrågor utses av medicinska respektive odontologiska fakulteten (numera Sahlgrenska akademin).

6 Till 7 Arbetsgivaren åtager sig att en gång per år upprätta och till arbetstagarorganisationerna, arbetsmiljöombud och berörda enheter inom universitetet översända aktuella förteckningar över dels arbetsmiljöombud, huvudarbetsmiljöombud och studentarbetsmiljöombud dels arbetsgivarens företrädare. Parterna är ense om att möjlighet föreligger att utse ett huvudarbetsmiljöombud med särskilt ansvar för lokalvårdsverksamheten. Till 8 Parterna understryker vikten av att arbetsmiljöombuden, för att kunna fullgöra sina uppdrag, skall befrias från sina ordinarie arbetsuppgifter i den utsträckning som behövs, i enlighet med vad som framgår av bilaga D.

7 Bilaga A ARBETSMILJÖBLOCK OCH LOKALA ARBETSMILJÖKOMMITTÉERS SAMMANSÄTTNING Arbetsmiljö- Områden Lokal arbetsmiljöblock kom sammansättning Arb.giv Arb.tag Stud I Institutioner och arbetsenheter inom humanistiska fakulteten Humanistiska fakultetskansliet II a Institutioner, arbetsenheter och centrumbildningar inom samhälls vetenskapliga fakulteten Samhällsvetenskapliga fakultetskansliet II b Institutioner och arbetsenheter inom Handelshögskolan Handelshögskolans fakultetskansli III Sahlgrenska akademin Akademiförvaltningen vid Sahlgrenska akademin IV IT-universitetet V Institutioner och arbetsenheter inom naturvetenskapliga fakulteten Fakultetskansliet för naturvetenskap VI Institutioner och arbetsenheter inom utbildningsvetenskapliga fakulteten Fakultetskansliet för utbildningsvetenskap VIII Institutioner och arbetsenheter inom konstnärliga fakulteten Konstnärliga fakultetskansliet IX Universitetsbibliotekets centralbibliotek och bokmagasin Biomedicinska biblioteket Botanik- och miljöbiblioteket Centralbiblioteket Ekonomiska biblioteket Geovetenskapliga biblioteket Kurs- och tidningsbiblioteket Pedagogiska biblioteket X Gemensamma förvaltningen UFL GMV NCM Uppdaterad

8 Bilaga B INSTRUKTION FÖR LOKAL ARBETSMILJÖKOMMITTÉ VID GÖTEBORGS UNIVERSITET 1) Arbetsmiljöblock nr: Lokala arbetsmiljökommitténs ledamöter är för arbetstagarsidan (även ersättare för ledamot anges) för arbetsgivarsidan Lokala arbetsmiljökommitténs uppgift är att - verka för att målet DEN GODA ARBETSMILJÖN - enligt de lokala parternas gemensamma värderingar - uppfylls - delta i planeringen av arbetsmiljöarbetet inom arbetsmiljöblocket samt följa hur arbetet genomförs. Prioritering skall ges åt övergripande frågor. - arbeta för att alla inom arbetsmiljöblocket engageras för och bidrar till att skapa DEN GODA ARBETSMILJÖN - identifiera behov av arbetsmiljöutbildning inom arbetsmiljöblocket - begära in handlingsplaner enligt 3 kap 2a - noga följa utvecklingen beträffande risker i arbetsmiljön och frågor som rör skyddet mot ohälsa och olycksfall

9 - behandla fråga som påkallats av arbetsmiljöombud (AML 6 kap 6 a ) - yttra sig över ansökan om bygglov som avser arbetslokaler eller personalrum (PBL 8 kap, 30 ) - besluta om arbetsmiljöblockets indelning i arbetsmiljöområden - följa arbetsskadeutvecklingen inom arbetsmiljöblocket - årligen inkomma med verksamhetsberättelse till centrala arbetsmiljökommittén - behandla frågor om ensamarbete enligt kungörelse AFS 1982:3. Lokala arbetsmiljökommittén har rätt att - begära undersökning och kontroll av arbetsmiljöförhållandena inom arbetsmiljöblocket - inom ramen för gällande sekretesslagstiftning ta del av handlingar och erhålla de upplysningar i övrigt som är av betydelse för arbetsmiljön - att tillsätta arbetsgrupp för behandling av särskild fråga. Lokala arbetsmiljökommittén skall hålla sig kunnig om - arbetsmiljöförhållandena inom arbetsmiljöblocket - arbetsförhållandena för yrkesgrupper eller de delar av verksamheten där särskilda behov föreligger - förändringar som planeras av verksamhet och organisation - innehållet i arbetsmiljölagstiftning, de centrala och lokala parternas arbetsmiljöavtal och arbetarskyddsstyrelsens föreskrifter och allmänna råd som är tillämpliga - annan lagstiftning (t ex brandlagen) och andra avtal av betydelse för arbetsmiljöverksamheten - arbetsmiljöforskning som rör frågor av betydelse för den egna arbetsmiljöverksamheten.

10 Vid lokal arbetsmiljökommittés sammanträde skall bl a följande frågor behandlas - föregående sammanträdesprotokoll, varvid vidtagna åtgärder redovisas - arbetsgivarens handlingsplaner enligt AML 3 kap 2 a - aktuella byggnads-, inrednings- och utrustningsfrågor - planering av arbetsorganisationsförändringar - planering av användning av ämnen som kan föranleda ohälsa och olycksfall - redogörelse för samt uppföljning av inträffade olycksfall, arbetssjukdomar och tillbud - företagshälsovårdens rapporter om hälso- och arbetsmiljöundersökningar och övriga kartläggningar - behov av information och utbildning i arbetsmiljöfrågor för olika grupper - fråga som väckts av huvudarbetsmiljöombud, arbetsmiljöombud eller ledamot i arbetsmiljökommittén - centrala arbetsmiljökommitténs protokoll. Information Den lokala arbetsmiljökommitténs sammanträdesprotokoll sändes till institutioner/avd inom arbetsmiljöblocket och bör snarast anslås på lämpliga platser. Protokoll skall även översändas för kännedom till den centrala arbetsmiljökommittén. Sekretess För arbetsmiljökommitté i det allmännas verksamhet tillämpas vad gäller sekretess bestämmelserna i 14 kap 7, 9 och 10 sekretesslagen (1980:100). 1) Utöver vad som följer i denna instruktion har kommittén de uppgifter och rättigheter som följer av AML 6 kap, AMF och AMLA samt lokalt arbetsmiljöavtal för Göteborgs universitet

11 INSTRUKTION FÖR CENTRAL ARBETSMILJÖKOMMITTÉ VID GÖTEBORGS UNIVERSITET 1) Bilaga C Centrala arbetsmiljökommitténs ledamöter är för arbetstagarsida för arbetsgivarsidan (även ersättare för ledamot anges) För central arbetsmiljökommitté gäller instruktion för lokal arbetsmiljökommitté med hela universitetet som verksamhetsområde. Centrala arbetsmiljökommitténs uppgift är dessutom att - samordna planering av arbetsmiljöutbildning inom universitetet - verka för att utbildning i arbetsmiljöfrågor ges vid introduktion av nyanställda och i övrig personalutbildning - planera och behandla frågor om företagshälsovård - medverka vid framtagande av underlag för anslagsframställning beträffande arbetsmiljöfrågor och delta i beredning av universitetets budget - årligen avge en verksamhetsberättelse över arbetsmiljöverksamheten vid universitetet

12 Vid centrala arbetsmiljökommitténs sammanträde skall bl a följande frågor behandlas - föregående sammanträdes protokoll, varvid vidtagna åtgärder redovisas - aktuella arbetsmiljöfrågor inom universitetet - planering av arbetsorganisationsförändringar - aktuella byggnads- inrednings- och utrustningsfrågor - redogörelse för och uppföljning av inträffade olycksfall, arbetssjukdomar och tillbud - företagshälsovård - företagshälsovårdens rapporter om hälso- och arbetsmiljöundersökningar och övriga kartläggningar av universitetets arbetsmiljö - utbildning och information i arbetsmiljöfrågor för olika grupper - fråga som väckts av huvudarbetsmiljöombud, arbetsmiljöombud, arbetsmiljökommitté eller ledamot av central arbetsmiljökommitté - de lokala arbetsmiljökommittéernas protokoll Information Centrala arbetsmiljökommitténs protokoll skall för kännedom översändas till de lokala arbetsmiljökommittéerna. Sekretess För ledamot i central arbetsmiljökommitté i det allmännas verksamhet tillämpas vad gäller sekretess bestämmelserna i 14 kap 7, 9 och 10 sekretesslagen (1980:100). 1) Utöver vad som följer i denna instruktion har kommittén de uppgifter och rättigheter som följer av AML 6 kap, AMF och AMLA samt lokalt arbetsmiljöavtal för Göteborgs universitet

13 Bilaga D INSTRUKTION FÖR ARBETSMILJÖOMBUD VID GÖTEBORGS UNIVERSITET 1) Arbetsmiljöombudets namn: Arbetsmiljöområdet omfattar: Arbetsmiljöblock nr: Utsedd för tiden: Ersättare: Arbetsmiljöombudet företräder arbetstagarna i arbetsmiljöfrågor inom sitt arbetsmiljöområde. Till arbetsmiljöombudets uppgifter hör att - göra de anställda medvetna om vikten av att en god arbetsmiljö förebygger ohälsa, olycksfall och utslagning från arbetet - bevaka att arbetsgivaren uppfyller kraven i AML 3 kap 2 a (AML 6 kap 4 ) och vid signaler på brister i arbetsmiljön, uppmärksamma arbetsgivaren på dessa förhållanden och samverka med arbetsgivaren vid förslag till åtgärder - delta i planeringen av nya lokaler eller förändringar av dem, inköp av inredning och arbetsutrustning, ändring av arbetsmetoder och arbetsorganisation samt användning av ämnen som kan medföra ohälsa eller olycksfall (AML 6 kap 4 ) - delta vid upprättandet av handlingsplaner enligt AML 3 kap 2 a inom sitt arbetsmiljöområde (AML 6 kap 4 ) - delta i arbetsmiljörond eller andra undersökningar om arbetsmiljön inom arbetsmiljöområdet, t.ex. undersökning av yrkesinspektion eller annan tillsynsmyndighet - delta vid utredning av arbetsskada och genom att underteckna arbetsskadeanmälan bekräfta att man tagit del av de uppgifter som lämnas i denna - medverka vid introduktion av nyanställda på arbetsplatsen - hålla kontakt med studentarbetsmiljöombuden

14 Arbetsmiljöombudet har rätt att - fortlöpande och i god tid bli underrättad om förändringar inom arbetsmiljöområdet av betydelse från arbetsmiljösynpunkt - yttra sig över ansökningar om bygglov inom arbetsmiljöområdet (AMF 17 ) - från arbetsmiljösynpunkt före inköp granska inrednings- och utrustningsförslag inom arbetsmiljöområdet - med beaktande av gällande sekretesslagstiftning ta del av de handlingar och erhålla de upplysningar i övrigt som är av betydelse från arbetsmiljösynpunkt (AML 6 kap 6 ) - vid behov begära arbetsmiljöförbättrande åtgärder hos arbetsgivaren (AML 6 kap 6 a ) - begära att arbetsmiljörond eller annan undersökning och kontroll av arbetsmiljöförhållandena inom arbetsmiljöområdet genomförs (AML 6 kap 6 a ) - om begäran om arbetsmiljöförbättrande åtgärder till arbetsgivaren inte beakta inom skälig tid göra framställan till yrkesinspektion (AML 6 kap 6 a ) - påkalla arbetsmiljökommitténs behandling av arbetsmiljöfråga (AML 6 kap 6 a ) - om visst arbete innebär omedelbar och allvarlig fara för arbetstagarens liv eller hälsa och rättelse inte genast kan uppnås genom hänvändelse till arbetsgivaren bestämma att arbetet skall avbrytas i avvaktan på ställningstagande av yrkesinspektionen (AML 6 kap 7 ) - efter överenskommelse med arbetsledningen samla arbetstagarna inom arbetsmiljöområdet under ordinarie arbetstid för information i aktuella arbetsmiljöfrågor (AMLA ) Arbetsmiljöombudet skall hålla sig kunnigt om - arbetsmiljöförhållandena inom sitt arbetsmiljöområde - förändringar som planeras av verksamhet och organisation och bevaka dessa från arbetsmiljösynpunkt - innehållet i arbetsmiljölagstiftning, de centrala och lokala parternas arbetsmiljöavtal och arbetarskyddsstyrelsens föreskrifter och allmänna råd som är tillämpliga inom arbetsmiljöområdet - annan lagstiftning ( t ex brandlagen) och andra avtal av betydelse för verksamheten

15 inom arbetsmiljöområdet. Arbetsmiljöombudet skall genomgå av universitetet anordnad grundläggande arbetsmiljöutbildning. Arbetsmiljöombudet befrias från sina ordinarie arbetsuppgifter i den utsträckning som behövs för att uppdraget skall kunna fullgöras (AML 6 kap 5 och AMLA ). Arbetsmiljöombudet skall, i den utsträckning det behövs för verksamheten, ges tillgång till förvaringsutrymme och telefon samt hjälp med utskrift av handlingar, kopiering m m (AMLA ). Sekretess För arbetsmiljöombud i det allmännas verksamhet tillämpas vad gäller sekretess bestämmelserna i 14 kap 7, 9 och 10 sekretesslagen (1980:100). Arbetsmiljöombudets namnteckning Arbetsgivarens namnteckning Ersättares namnteckning Arbetsgivarens ställföreträdare skall ta del av innehållet i denna instruktion. 1) Utöver vad som följer av denna instruktion har arbetsmiljöombudet de uppgifter och rättigheter som följer av AML 6 kap, AMF och AMLA samt lokalt arbetsmiljöavtal för Göteborgs universitet

16 Bilaga E INSTRUKTION FÖR HUVUDARBETSMILJÖOMBUD VID GÖTEBORGS UNIVERSITET 1) Huvudarbetsmiljöombudets namn: _ Huvudarbetsmiljöområde: Arbetsmiljöblock nr: Utsett för tiden: Ersättare: För huvudarbetsmiljöombudet gäller instruktionen för arbetsmiljöombud. Huvudarbetsmiljöombudets uppgifter är dessutom att - samordna arbetsmiljöombudens och studentarbetsmiljöombudens verksamhet inom huvudarbetsmiljöområdet (AML 6 kap 3 ) - vid behov delta i arbetsmiljöronder - efter information från arbetsmiljöombud, studentarbetsmiljöombud och arbetstagare medverka till att uppmärksamma brister i arbetsmiljön och rapportera dessa till arbetsgivaren och lokal arbetsmiljökommitté samt samverka vid förslag till åtgärder Huvudarbetsmiljöombudet har rätt att - för att samordna arbetsmiljöombudens och studentarbetsmiljöombudens verksamhet, samla dessa inom sitt huvudarbetsmiljöområde under ordinarie arbetstid (AMLA ) - yttra sig över ansökningar om bygglov som berör mer än ett arbetsmiljöområde (AMF 17 ) - tillsammans med berört arbetsmiljöombud delta i tillsynsmyndighets inspektion eller besök.

17 - från arbetsmiljösynpunkt före inköp granska inrednings- och utrustningsförslag som berör mer än ett arbetsmiljöområde. Sekretess För huvudarbetsmiljöombud gäller att i det allmännas verksamhet tillämpas vad gäller sekretess bestämmelserna i 14 kap 7, 9 och 10 sekretesslagen (1980:100). 1) Utöver vad som följer av denna instruktion har huvudarbetsmiljöombudet de uppgifter och rättigheter som följer av AML 6 kap, AMF och AMLA samt lokalt arbetsmiljöavtal för Göteborgs universitet

Lokalt arbetsmiljöavtal vid Högskolan i Borås

Lokalt arbetsmiljöavtal vid Högskolan i Borås Lokalt arbetsmiljöavtal vid Högskolan i Borås Dnr 844-14 Gäller fr o m 2014-10-20 Arbetsmiljöarbetet vid Högskolan i Borås Med hänvisning till de centrala parternas gemensamma värderingar till grund för

Läs mer

Instruktion för huvudarbetsmiljöombud

Instruktion för huvudarbetsmiljöombud 16 Bilaga 4 för huvudarbetsmiljöombud Huvudarbetsmiljöombudet utses av arbetstagarorganisationerna gemensamt och utför sitt uppdrag inom tjänsten. Bland huvudarbetsmiljöombuden skall en sammankallande

Läs mer

Postadress Box 117, LUND Besöksadress Paradisgatan 5C, Byrålogen Telefon växel Fax Webbadress

Postadress Box 117, LUND Besöksadress Paradisgatan 5C, Byrålogen Telefon växel Fax Webbadress Fastställd i Central skyddskommitté 2018-03-20 Instruktion för skyddsombud vid Lunds universitet Allmänt Skyddsområdesindelning och utseende av skyddsombud inom universitetet regleras i lokalt kollektivavtal

Läs mer

ARBETSMILJÖAVTAL. för försäkringsbranschen FAO FÖRSÄKRINGSBRANSCHENS ARBETSGIVAREORGANISATION FTF FÖRSÄKRINGSTJÄNSTE- MANNAFÖRBUNDET

ARBETSMILJÖAVTAL. för försäkringsbranschen FAO FÖRSÄKRINGSBRANSCHENS ARBETSGIVAREORGANISATION FTF FÖRSÄKRINGSTJÄNSTE- MANNAFÖRBUNDET ARBETSMILJÖAVTAL för försäkringsbranschen FAO FÖRSÄKRINGSBRANSCHENS ARBETSGIVAREORGANISATION FTF FÖRSÄKRINGSTJÄNSTE- MANNAFÖRBUNDET ARBETSMILJÖAVTAL för försäkringsbranschen (från och med 1 januari 1995)

Läs mer

Den lokala arbetsmiljökommittén fastställer arbetsmiljöblockets indelning i arbetsmiljöområden och huvudarbetsmiljöområden.

Den lokala arbetsmiljökommittén fastställer arbetsmiljöblockets indelning i arbetsmiljöområden och huvudarbetsmiljöområden. Lokalt arbetsmiljöavtal för Göteborgs universitet 1 I anslutning till det övergripande avtalet för arbetstagare inom det statliga avtalsområdet Samverkan för utveckling (1997 09 22 med bilagor, förhandlingsprotokoll

Läs mer

Systematiskt arbetsmiljöarbete vid Göteborgs universitet Rektors uppgiftsfördelning

Systematiskt arbetsmiljöarbete vid Göteborgs universitet Rektors uppgiftsfördelning Systematiskt arbetsmiljöarbete vid Göteborgs universitet Rektors uppgiftsfördelning 2006-09-18 Innehåll Sid Systematiskt arbetsmiljöarbete vid Göteborgs universitet Definition 1 Naturlig del i verksamheten

Läs mer

Lokalt kollektivavtal om arbetsmiljösamverkan vid Lunds universitet

Lokalt kollektivavtal om arbetsmiljösamverkan vid Lunds universitet AVTAL 2017-11-23 1 STYR 2017/1659 Lokalt kollektivavtal om arbetsmiljösamverkan vid Lunds universitet Syfte Detta avtal tydliggör hur arbetet med den fysiska och den organisatoriska och sociala arbetsmiljön

Läs mer

Lokalt kollektivavtal om förnyelse, arbetsmiljö och samverkan - ramavtal

Lokalt kollektivavtal om förnyelse, arbetsmiljö och samverkan - ramavtal 1 Lokalt kollektivavtal om förnyelse, arbetsmiljö och samverkan - ramavtal De centrala parterna har ett gemensamt synsätt om samverkan och kompetens inom hälso- och arbetsmiljöområdet i kommuner och landsting.

Läs mer

Systematiskt arbetsmiljöarbete, SAM, och uppgiftsfördelningen inom Västarvet

Systematiskt arbetsmiljöarbete, SAM, och uppgiftsfördelningen inom Västarvet SYSTEMATISKT ARBETSMILJÖARBETE Systematiskt arbetsmiljöarbete, SAM, och uppgiftsfördelningen inom Västarvet Ett väl fungerande systematiskt arbetsmiljöarbete leder till god arbetsmiljö som gynnar alla.

Läs mer

Arbetsmiljöavtal Infranord 2012

Arbetsmiljöavtal Infranord 2012 AVTAL Arbetsmiljöavtal Infranord 2012 1 Avtalets omfattning Avtalet omfattar de enheter inom Infranord som utgör Infranord Sverige. 2 Inledning Arbetsmiljöarbetet ska utgå från en helhetssyn där fysiska,

Läs mer

ARBETSMILJÖDELEGATION I TIBRO KOMMUN

ARBETSMILJÖDELEGATION I TIBRO KOMMUN Dnr Sida 2008-000269.02 1(9) ARBETSMILJÖDELEGATION I TIBRO KOMMUN Antagen av kommunstyrelsen 2008-10-07, 80 2(9) Arbetsmiljö Med arbetsmiljö menas den fysiska, psykiska och sociala miljö som personerna

Läs mer

Samverkansavtal för Landstinget i Östergötland

Samverkansavtal för Landstinget i Östergötland 1(6) Samverkansavtal för Landstinget i Östergötland Medbestämmandeavtal 2002 har här, av parterna gemensamt, utvecklats utifrån FAS 05. 1. Utgångspunkter för samverkan Medbestämmandelagen (MBL), arbetsmiljölagen

Läs mer

Personalavdelningens PA-handbok

Personalavdelningens PA-handbok Personalavdelningens PA-handbok Datum ARBETSMILJÖPROGRAM FÖR UDDEVALLA KOMMUN Antaget i Kommunstyrelsen 1994-06-28 Beslut om revidering i Kommunstyrelsen 1999-06-22 1 Bakgrund...1 2 Kommunövergripande

Läs mer

Samverkan skall ytters stödja en fortlöpande utveckling av verksamheten så att den uppfyller kommuninnevånarnas krav på effektivitet och service.

Samverkan skall ytters stödja en fortlöpande utveckling av verksamheten så att den uppfyller kommuninnevånarnas krav på effektivitet och service. Samverkan i Sotenäs Kommun Gemensamma utgångspunkter Parterna i samverkansavtalet för är överens om att gemensamt sträva efter att: skapa ett positivt arbetsklimat och en god arbetsmiljö där inflytande,

Läs mer

Riktlinjer fastställda av avdelningsstyrelsen 2008-01-23.

Riktlinjer fastställda av avdelningsstyrelsen 2008-01-23. ST inom migrationsområdet Avdelningsstyrelsen Skyddsombud inom ST Riktlinjer fastställda av avdelningsstyrelsen 2008-01-23. Uppdraget som skyddsombud är ett fackligt uppdrag och ett skyddsombud har förtroendemans

Läs mer

Linköpings universitet Avtal LF/MBL/P 7/ Dnr 1014/06-10

Linköpings universitet Avtal LF/MBL/P 7/ Dnr 1014/06-10 Linköpings universitet Avtal LF/MBL/P 7/06 2006-09-25 Dnr 1014/06-10 LOKALT AVTAL OM SAMVERKAN FÖR UTVECKLING Syftet med avtal om samverkan för utvecklmg är; att anpassa inflytandesystemet till beslutsnivåer

Läs mer

KS 2008/10 Hidnr

KS 2008/10 Hidnr KS 2008/10 Hidnr 2008.204 2008-02-01 KS 2008/10 Hidnr 2008.204 2 Samverkansavtal i Håbo kommun Övergripande syfte Medbestämmandelagen (MBL), arbetsmiljölagen (AML) och lagen om facklig förtroendemans ställning

Läs mer

Regel för systematiskt arbetsmiljöarbete vid Umeå universitet

Regel för systematiskt arbetsmiljöarbete vid Umeå universitet Regel för systematiskt arbetsmiljöarbete vid Umeå universitet Beslutad av rektor 13 maj 2014 Marguerite Olofsson, Personalenheten 2014-06-12 Utmaningar inom arbetsmiljöområdet Kvinnor oftare sjuka än män

Läs mer

Cirkulärnr: 09:64 Diarienr: 09/4771 Arbetsgivarpolitik: 09-2:21 Nyckelord: Skyddsombud, arbetsmiljöombud, arbetsmiljöansvar Handläggare: Ragnar

Cirkulärnr: 09:64 Diarienr: 09/4771 Arbetsgivarpolitik: 09-2:21 Nyckelord: Skyddsombud, arbetsmiljöombud, arbetsmiljöansvar Handläggare: Ragnar Cirkulärnr: 09:64 Diarienr: 09/4771 Arbetsgivarpolitik: 09-2:21 Nyckelord: Skyddsombud, arbetsmiljöombud, arbetsmiljöansvar Handläggare: Ragnar Kristensson Avdelning: Avdelningen för arbetsgivarpolitik

Läs mer

Arbetsmiljö. Riktlinjer för. Syfte. Bakgrund. Antagna av Kommunstyrelsen 2001-09-19.

Arbetsmiljö. Riktlinjer för. Syfte. Bakgrund. Antagna av Kommunstyrelsen 2001-09-19. Kommunledningskontorets personalavdelning Kontaktperson: Boel Steén, tfn 13 56 87 Riktlinjer för Arbetsmiljö Antagna av Kommunstyrelsen 2001-09-19. Syfte Syftet med dessa riktlinjer är att visa Kristianstads

Läs mer

LINKÖPINGS UNIVERSITET Regelverket - Lokala regelsamlingen. Lokalt avtal om samverkan för utveckling HISTORISKT

LINKÖPINGS UNIVERSITET Regelverket - Lokala regelsamlingen. Lokalt avtal om samverkan för utveckling HISTORISKT LINKÖPINGS UNIVERSITET Regelverket - Lokala regelsamlingen DNR: ANSVARIG: Randi Hellgren LÖPNR: RS U18:06 BESLUTSDATUM: 2005-12-19 Lokalt avtal om samverkan för utveckling Syftet med avtal om samverkan

Läs mer

Regeringen eller, efter regeringens bestämmande, Arbetsmiljöverket meddelar föreskrifter i fråga om arbete som avses i andra och tredje styckena.

Regeringen eller, efter regeringens bestämmande, Arbetsmiljöverket meddelar föreskrifter i fråga om arbete som avses i andra och tredje styckena. 1 Med minderårig avses i denna lag den som icke har fyllt aderton år. 2 En minderårig får inte som arbetstagare eller på annat sätt anlitas till eller utföra arbete före det kalenderår under vilket den

Läs mer

Rutin för systematiskt arbetsmiljöarbete inom Enköpings kommun

Rutin för systematiskt arbetsmiljöarbete inom Enköpings kommun PERSONALENHETEN 2009-09-28 1 (5) Rutin för systematiskt arbetsmiljöarbete inom Enköpings kommun Detta dokument fastställer rutiner samt reder ut ansvarsförhållanden för arbetsmiljöarbetet inom Enköpings

Läs mer

AVTAL OM RIKTLINJER FÖR ARBETSMILJÖ OCH FÖRETAGS- HÄLSOVÅRD OCH LOKAL SAMVERKAN I ARBETSMILJÖFRÅGOR

AVTAL OM RIKTLINJER FÖR ARBETSMILJÖ OCH FÖRETAGS- HÄLSOVÅRD OCH LOKAL SAMVERKAN I ARBETSMILJÖFRÅGOR AVTAL OM RIKTLINJER FÖR ARBETSMILJÖ OCH FÖRETAGS- HÄLSOVÅRD OCH LOKAL SAMVERKAN I ARBETSMILJÖFRÅGOR FÖRORD Parterna inom stål- och metallindustrin har en lång tradition i samarbetet på arbetsmiljöområdet.

Läs mer

arbets miljö i Östersunds kommun Arbetsgivaransvar Samverkan Företagshälsovård Utveckling Arbetsmiljöpolicy

arbets miljö i Östersunds kommun Arbetsgivaransvar Samverkan Företagshälsovård Utveckling Arbetsmiljöpolicy arbets miljö i Östersunds kommun Arbetsgivaransvar Samverkan Företagshälsovård Utveckling Arbetsmiljöpolicy Kommunstyrelsen och Centrala samverkansgruppen 1 Arbetsmiljö Sammanfattning Arbetsmiljögreppet

Läs mer

EDA KOMMUN ARBETSMILJÖ- POLICY

EDA KOMMUN ARBETSMILJÖ- POLICY EDA KOMMUN ARBETSMILJÖ- POLICY 070130 Innehållsförteckning: ARBETSMILJÖPOLICY... 3 1. MÅL FÖR ARBETSMILJÖN... 3 2. EN GOD ARBETSMILJÖ INNEFATTAR:... 3 3. ORGANISATION... 3 3.1 Arbetstagarens ansvar...

Läs mer

Avtal om Samverkan inom

Avtal om Samverkan inom Avtal om Samverkan inom Sidan 1 av 7 Företagscentralt samverkansavtal inom TraffiCare AB 1 Bemyndigande Detta avtal sluts med stöd av avtalet Utvecklingsavtal tecknat den 15 april 1982. SAF-LO- PTK. 2

Läs mer

Samverkansavtal om arbetsmiljö och medbestämmande för Landstingsstyrelsens förvaltning (LSF)

Samverkansavtal om arbetsmiljö och medbestämmande för Landstingsstyrelsens förvaltning (LSF) Landstingsstyrelsens förvaltning LS 0502-0224 2005-12-12 Samverkansavtal om arbetsmiljö och medbestämmande för Landstingsstyrelsens förvaltning (LSF) Utgångspunkter - samverkan Det är viktigt att parterna

Läs mer

FAS 05. Lokalt kollektivavtal. Förnyelse Arbetsmiljö Samverkan. Munkedals kommun. Antagen 2010-03-09, Dnr KS 2010-64 Reviderad 2013-03-18, 5

FAS 05. Lokalt kollektivavtal. Förnyelse Arbetsmiljö Samverkan. Munkedals kommun. Antagen 2010-03-09, Dnr KS 2010-64 Reviderad 2013-03-18, 5 FAS 05 Lokalt kollektivavtal Förnyelse Arbetsmiljö Samverkan Munkedals kommun Antagen 2010-03-09, Dnr KS 2010-64 Reviderad 2013-03-18, 5 Sida 2 av 9 Innehållsförteckning 1. Bakgrund 3 2. Gemensamma åtaganden

Läs mer

GÖTEBORGS UNIVERSITET PROTOKOLL nr 4 1(6) Larsson Åke Olausson Lennart (t o m 5:3, 6:1 och ) Skott Annika (fr o m 5:1 )

GÖTEBORGS UNIVERSITET PROTOKOLL nr 4 1(6) Larsson Åke Olausson Lennart (t o m 5:3, 6:1 och ) Skott Annika (fr o m 5:1 ) 1(6) Tid: kl. 08.30 11.40 Närvarande Ledamöter: Företrädare för arbetsgivaren Järbur Björn ordförande Larsson Åke Olausson Lennart (t o m 5:3, 6:1 och 10-13 ) Skott Annika (fr o m 5:1 ) Företrädare för

Läs mer

Systematiskt arbetsmiljöarbete vid Göteborgs universitet

Systematiskt arbetsmiljöarbete vid Göteborgs universitet GÖTEBORGS UNIVERSITET Rektor BESLUT 2006-09-18 1 Dnr A10 3432/06 (ersätter Dnr A10 3367/03) Systematiskt arbetsmiljöarbete vid Göteborgs universitet Sedan den 1 juli 2001 gäller Arbetsmiljöverkets föreskrifter

Läs mer

Personalavdelningens PA och arbetsmiljöhandbok SAMVERKAN UDDEVALLA. Lokalt samverkansavtal för Uddevalla kommun 2008-01-01

Personalavdelningens PA och arbetsmiljöhandbok SAMVERKAN UDDEVALLA. Lokalt samverkansavtal för Uddevalla kommun 2008-01-01 Personalavdelningens PA och arbetsmiljöhandbok SAMVERKAN UDDEVALLA Lokalt samverkansavtal för Uddevalla kommun 2008-01-01 Inledning Insatserna för samverkan, arbetsorganisation, hälsa, arbetsmiljö, rehabilitering,

Läs mer

Information ges och lokal förhandling förs på tre nivåer i Samhall AB, företagsnivå, marknadsområdesnivå och distriktsnivå/lokal nivå.

Information ges och lokal förhandling förs på tre nivåer i Samhall AB, företagsnivå, marknadsområdesnivå och distriktsnivå/lokal nivå. ÖVERENSKOMMELSE Bilaga till förhandlingsprotokoll 2018-08-22 Ärende: Parter: Medbestämmandets form i Samhall Samhall AB Fastighetsanställdas Förbund GS Handelsanställdas förbund Hotell- och Restaurangfacket

Läs mer

ARBETSMILJÖPOLICY Dokumenttyp Dokumentnamn Fastställd/Upprättad Version Sida Dokumentägare Dokumentansvarig Reviderad Giltighetstid

ARBETSMILJÖPOLICY Dokumenttyp Dokumentnamn Fastställd/Upprättad Version Sida Dokumentägare Dokumentansvarig Reviderad Giltighetstid ARBETSMILJÖPOLICY 1 av 6 INNEHÅLL GOD ARBETSMILJÖ... 3 EN GOD ARBETSMILJÖ FÖRUTSÄTTER... 3 VARJE MEDARBETARE SKA... 3 KRÄNKANDE SÄRBEHANDLING... 4 ARBETSMILJÖARBETE I PRAKTIKEN... 4 ANSVAR OCH ROLLER...

Läs mer

Tilldelning av arbetsmiljöuppgifter

Tilldelning av arbetsmiljöuppgifter 1 (5) Tilldelning av arbetsmiljöuppgifter Kommunstyrelsen i Trelleborgs kommun tilldelar nedanstående angivna arbetsmiljöuppgifter inom angivet ansvarsområde med rätt till vidarefördelning av arbetsmiljöuppgifter

Läs mer

LOs frågor till skyddsombuden 2012 OBS ska bli webb enkät, ska testas på 15 skyddsombud

LOs frågor till skyddsombuden 2012 OBS ska bli webb enkät, ska testas på 15 skyddsombud LOs frågor till skyddsombuden 2012 OBS ska bli webb enkät, ska testas på 15 skyddsombud 1. Är du skyddsombud eller huvudskyddsombud? g är ensamt skyddsombud, då det inte finns något huvudskyddsombud fråga

Läs mer

PARTSSAMVERKAN FÖR NYBÖRJARE. Partssamverkan för nybörjare

PARTSSAMVERKAN FÖR NYBÖRJARE. Partssamverkan för nybörjare PARTSSAMVERKAN FÖR NYBÖRJARE Partssamverkan för nybörjare Det är inte helt lätt att förstå sig på alla delar av Samverkan Göteborg om du för första gången har fått ett fackligt uppdrag. Komplexiteten beror

Läs mer

ARBETSMILJÖAVTAL. Parter Svensk Handel, Handelsanställdas förbund samt Unionen. Gäller från 1 juni 2011

ARBETSMILJÖAVTAL. Parter Svensk Handel, Handelsanställdas förbund samt Unionen. Gäller från 1 juni 2011 ARBETSMILJÖAVTAL Parter Svensk Handel, Handelsanställdas förbund samt Unionen Gäller från 1 juni 2011 1 2 1 Lokal arbetsmiljösamverkan... 4 2 Företagshälsovård... 5 3 Arbetsmiljöutbildning... 6 4 Förhandlingsordning...

Läs mer

Fördelning av arbetsmiljöansvar. sida 1

Fördelning av arbetsmiljöansvar. sida 1 Fördelning av arbetsmiljöansvar sida 1 sida 2 Arbetsgivaransvar För att arbetsgivaren skall kunna ta sitt ansvar krävs att det finns ansvariga personer på alla nivåer som har en överblick inom sitt verksamhetsområde.

Läs mer

Antaget av CSK 2009-03-25 Uppdaterad 2015-10-15. Samverkansavtal

Antaget av CSK 2009-03-25 Uppdaterad 2015-10-15. Samverkansavtal Antaget av CSK 2009-03-25 Uppdaterad 2015-10-15 Samverkansavtal Inledning I Hultsfreds kommun ska samverkan vara grunden för allt arbete. Syftet med samverkansavtalet är att öka delaktigheten och inflytandet

Läs mer

Samverkansavtal Lunds kommun

Samverkansavtal Lunds kommun 1 (6) Jörgen Hultman/Jan Krantz 046-35 53 84, 046-35 59 77 jorgen.hultman@lund.se, jan.krantz@lund.se Samverkansavtal Lunds kommun Utgångspunkter och syfte Samverkansavtalet i Lunds kommun har sin avtalsmässiga

Läs mer

ARBETSMILJÖ- AVTAL. Grafiska Företagens Förbund. Grafiska Fackförbundet Mediafacket. Ledarna. Grafiska Medieförbundet. Sif

ARBETSMILJÖ- AVTAL. Grafiska Företagens Förbund. Grafiska Fackförbundet Mediafacket. Ledarna. Grafiska Medieförbundet. Sif ARBETSMILJÖ- AVTAL Grafiska Företagens Förbund Grafiska Fackförbundet Mediafacket Ledarna Grafiska Medieförbundet Sif Sveriges Civilingenjörsförbund 1993 reviderat 2002 ARBETSMILJÖ OCH FÖRETAGSHÄLSOVÅRD

Läs mer

FAS-avtal för Hässleholms kommun Tillämpningsföreskrifter

FAS-avtal för Hässleholms kommun Tillämpningsföreskrifter 1(5) 2011-06-15 FAS-avtal för Hässleholms kommun Tillämpningsföreskrifter Dessa tillämpningsföreskrifter har tillkommit för att förtydliga vad som framgår av FAS-avtalet. Till tillämpningsföreskrifterna

Läs mer

Chefsutbildning 12 juni 2014. Dan Eriksson, Artontusen AB

Chefsutbildning 12 juni 2014. Dan Eriksson, Artontusen AB Chefsutbildning 12 juni 2014 Dan Eriksson, Artontusen AB Arbetsmiljölagen Kap 1 Ändamål och vilka omfattas Kap 2 Kvalitén på arbetsmiljön Kap 3 Skyldigheter, vilka har ansvar Kap 4 Bemyndigande Kap 5

Läs mer

Strategi Program Plan Policy Riktlinjer Regler. Lysekils kommuns. Riktlinjer för arbetsmiljöarbetet

Strategi Program Plan Policy Riktlinjer Regler. Lysekils kommuns. Riktlinjer för arbetsmiljöarbetet Strategi Program Plan Policy Riktlinjer Regler Lysekils kommuns Riktlinjer för arbetsmiljöarbetet Fastställt av: Kommunfullmäktige Datum: 2016-12-15, 197 För revidering ansvarar: För ev. uppföljning och

Läs mer

Arbetsmiljöpolicy. Arbetsmiljöpolicy

Arbetsmiljöpolicy. Arbetsmiljöpolicy Arbetsmiljöpolicy Innehållsförteckning Kommunens målsättning 3 Definition av begreppet arbetsmiljö 3 Regelverk 3 Delegation 4 Systematiskt arbetsmiljöarbete undersöka, åtgärda och följa upp 4 Samverkan

Läs mer

Micke Svedemar Kontaktombudsman

Micke Svedemar Kontaktombudsman Micke Svedemar Kontaktombudsman E-mail: ms@sulf.se http://www.sulf.se Äntligen måndag. Eller! Hjärnan är ett underbart organ. Det börjar arbeta så fort du vaknar på morgonen och slutar inte fungera förrän

Läs mer

Vem är ansvarig för arbetsmiljön?

Vem är ansvarig för arbetsmiljön? Vem är ansvarig för arbetsmiljön? 1 Med arbetsmiljö menas fysiska psykologiska sociala förhållanden på arbetsplatsen Vi kommer att fokusera på de fysiska arbetsmiljöriskerna och hur de åtgärdas. 2 Viktigt

Läs mer

Frågor vid årlig uppföljning av det systematiska arbetsmiljöarbetet (SAM)

Frågor vid årlig uppföljning av det systematiska arbetsmiljöarbetet (SAM) Sektionen för arbetsmiljö och likabehandling Ylva Berggren, sektionschef E-post: ylva.berggren@gu.se Tel: 031-786 3383 Mottagaruppgifter Dekan/motsv Prefekt/motsv Föreståndare Enhetschefer Kanslichefer

Läs mer

UTBILDNINGSNÄMNDEN Riktlinjer för systematiskt arbetsmiljöarbete

UTBILDNINGSNÄMNDEN Riktlinjer för systematiskt arbetsmiljöarbete DIARIENUMMER UN 2016.057 R I KTLINJER UTBILDNINGSNÄMNDEN Riktlinjer för systematiskt arbetsmiljöarbete Antagna av utbildningsnämnden 15 2017 Riktlinjer för systematiskt arbetsmiljöarbete Innehåll 1. Övergripande

Läs mer

Riktlinje för hälsa och arbetsmiljö

Riktlinje för hälsa och arbetsmiljö STYRDOKUMENT Sida 1(10) Riktlinje för hälsa och arbetsmiljö Område 1 Styrning och ledning Fastställd KSAU, 2012-04- 24, 70 Program 1.2 Personalpolitiskt program Giltighetstid Tillsvidare Plan Riktlinje

Läs mer

SAMVERKAN I ULRICEHAMNS KOMMUN

SAMVERKAN I ULRICEHAMNS KOMMUN SAMVERKAN I ULRICEHAMNS KOMMUN ULRICEHAMNS KOMMUN Gäller fr o m 2011-01-01 1 1 Gemensamma utgångspunkter 2 Samverkansnivåer 3 Samverkansgruppernas uppgifter 4 Arbetsformer för samverkansgrupp 5 Arbetsmiljö

Läs mer

Skyddsombud. arbetstagarnas företrädare i frågor som rör arbetsmiljön

Skyddsombud. arbetstagarnas företrädare i frågor som rör arbetsmiljön Skyddsombud arbetstagarnas företrädare i frågor som rör arbetsmiljön Arbetsgivaren och de anställda ska samarbeta för att skapa en god arbetsmiljö. Det står i arbetsmiljölagen. Ett skyddsombud (arbetsmiljöombud)

Läs mer

Samverkansavtal Utgångspunkter

Samverkansavtal Utgångspunkter Samverkansavtal Utgångspunkter Samverkansavtal för Lidköpings kommun har sin grund i Fas 05 Förnyelse Arbetsmiljö Samverkan i kommuner, landsting och regioner. För att kunna tillämpas på en förvaltning

Läs mer

Bestämmelser om fördelning av arbetsmiljö- uppgifter

Bestämmelser om fördelning av arbetsmiljö- uppgifter Ersätter Utbytt den Sign FL 1:6 Kommunfullmäktige ska fördela arbetsmiljöuppgifter till nämnderna på ett sådant sätt att en eller flera chefer får i uppgift att verka för att risker i arbetet förebyggs

Läs mer

Välkommen som skyddsombud i Pappers

Välkommen som skyddsombud i Pappers Välkommen som skyddsombud i Pappers Du är nu vald av dina arbetskamrater till ett av de finaste uppdragen som man kan få inom Pappers SKYDDSOMBUD, vi kan bara säga GRATTIS, till uppdraget. Varför då? Du

Läs mer

Fördelning av arbetsmiljöuppgifter

Fördelning av arbetsmiljöuppgifter Högskolan i Gävle 2011-11-23 Fördelning av arbetsmiljöuppgifter Enligt arbetsmiljölagen 3 kap 2 skall arbetsgivaren vidta alla åtgärder som behövs för att förebygga att arbetstagaren utsätts för ohälsa

Läs mer

SYSTEMATISKT ARBETSMILJÖARBETE GRUNDUTBILDNING

SYSTEMATISKT ARBETSMILJÖARBETE GRUNDUTBILDNING SYSTEMATISKT ARBETSMILJÖARBETE GRUNDUTBILDNING EN BRA ARBETSMILJÖ ÄR INTE EN SLUMPMÄSSIG FÖRETEELSE ELLER ENBART ETT RESULTAT AV VI "KEMIN" MELLAN MÄNNISKOR. KAN MEDVETET PÅVERKA VÅR EGEN ARBETSMILJÖ,

Läs mer

SAMVERKAN MÖLNDAL. Förnyat samverkansavtal för Mölndals stad

SAMVERKAN MÖLNDAL. Förnyat samverkansavtal för Mölndals stad SAMVERKAN MÖLNDAL Förnyat samverkansavtal för Mölndals stad Avtalet gäller från den 1 mars 2008 Samverkan Mölndal, förnyat avtal, giltigt från och med 1 mars 2008 2 INNEHÅLLSFÖRTECKNING 1. FÖRUTSÄTTNINGAR

Läs mer

Organisation och regler för det systematiska arbetsmiljöarbetet vid Högskolan i Gävle

Organisation och regler för det systematiska arbetsmiljöarbetet vid Högskolan i Gävle STYRDOKUMENT Dokumenttyp: Rutin Ärendenummer: HIG-STYR 2017/144 Samlingsnr styrdok: HIG-STYR 2016/105 Beslutat av: Rektor Beslutsdatum: 2017-10-17 Reviderad: Giltighetstid: Tillsvidare Organisation och

Läs mer

Checklista för årlig uppföljning av det systematiska arbetsmiljöarbetet

Checklista för årlig uppföljning av det systematiska arbetsmiljöarbetet Checklista för årlig uppföljning av det systematiska arbetsmiljöarbetet Använd checklistan så här: Syftet med den årliga uppföljningen är att undersöka om arbetsmiljöarbetet bedrivs enligt föreskriften

Läs mer

AVTAL. Samverkansavtal. Hudiksvalls kommun

AVTAL. Samverkansavtal. Hudiksvalls kommun AVTAL Samverkansavtal 2006 Hudiksvalls kommun Inledning Med FAS 05 (Förnyelse, Arbetsmiljö, Samverkan i kommuner, landsting och regioner) som utgångspunkt har parterna inom Hudiksvalls kommun träffat denna

Läs mer

SOCIALFÖRVALTNINGEN I LUND Delegation av Flik 27 sid 1(5) ARBETSMILJÖANSVAR Gäller fr o m Utskriftsdatum

SOCIALFÖRVALTNINGEN I LUND Delegation av Flik 27 sid 1(5) ARBETSMILJÖANSVAR Gäller fr o m Utskriftsdatum SOCIALFÖRVALTNINGEN I LUND Delegation av Flik 27 sid 1(5) DELEGATION AV ARBETSMILJÖUPPGIFTER ENLIGT BESLUT I SOCIALNÄMNDEN ARBETSMILJÖPOLICY Arbetsmiljöpolicy för Lunds kommun ligger till grund för socialförvaltningens

Läs mer

1. Syfte Syftet är klargöra uppgiftsfördelningen för att säkerställa en effektiv ledning och styrning inom arbetsmiljö.

1. Syfte Syftet är klargöra uppgiftsfördelningen för att säkerställa en effektiv ledning och styrning inom arbetsmiljö. Verktygslådan SMART Titel Utgåva Uppgiftsfördelning 2015-01-23 1. Syfte Syftet är klargöra uppgiftsfördelningen för att säkerställa en effektiv ledning och styrning inom arbetsmiljö. 2. Förutsättningar

Läs mer

Kollektivavtal om samverkan för Valdemarsviks kommun

Kollektivavtal om samverkan för Valdemarsviks kommun Bilaga 3 Kollektivavtal om samverkan för Valdemarsviks kommun Inledning Parterna sluter detta avtal med stöd av FAS 05 (Förnyelse-Arbetsmiljö-Samverkan i kommuner, landsting och regioner). Parternas syfte

Läs mer

RIKTLINJER FÖR DET SYSTEMATISKA ARBETSMILJÖARBETET I NORRTÄLJE KOMMUN

RIKTLINJER FÖR DET SYSTEMATISKA ARBETSMILJÖARBETET I NORRTÄLJE KOMMUN RIKTLINJER FÖR DET SYSTEMATISKA ARBETSMILJÖARBETET I NORRTÄLJE KOMMUN Norrtälje kommun vill med denna riktlinje säkerställa att det systematiska arbetsmiljöarbetet är ändamålsenligt utifrån vad lagstiftning

Läs mer

POLICY FÖR ARBETSMILJÖ GEMENSAMMA FÖRVALTNINGEN

POLICY FÖR ARBETSMILJÖ GEMENSAMMA FÖRVALTNINGEN STYRDOKUMENT Dnr V 2014/360 POLICY FÖR ARBETSMILJÖ GEMENSAMMA FÖRVALTNINGEN Publicerad Beslutsfattare Ansvarig funktion medarbetarportalen.gu.se/styrdokument Jörgen Tholin Gemensamma förvaltningen Beslutsdatum

Läs mer

Skyddsombud arbetstagarnas företrädare i frågor som rör arbetsmiljön

Skyddsombud arbetstagarnas företrädare i frågor som rör arbetsmiljön Skyddsombud arbetstagarnas företrädare i frågor som rör arbetsmiljön Arbetsgivaren och de anställda ska samarbeta för att skapa en god arbetsmiljö. Det står i arbetsmiljölagen. Ett skyddsombud (arbetsmiljöombud)

Läs mer

KOLLEKTIVAVTAL FÖR SAMVERKAN

KOLLEKTIVAVTAL FÖR SAMVERKAN ORSA KOMMUN KOLLEKTIVAVTAL FÖR SAMVERKAN 1 (6) INLEDNING Allmänt Arbetsgivaren och de fackliga organisationerna är genom detta samverkansavtal överens om att gemensamt sträva efter att främja den kommunala

Läs mer

Kollektivavtal för samverkan, hälsa och arbetsmiljö på Energikontor Sydost AB

Kollektivavtal för samverkan, hälsa och arbetsmiljö på Energikontor Sydost AB Energikontor Sydost är en regional kraft och vägvisare till ett hållbart energi- och transportsystem. Kollektivavtal för samverkan, hälsa och arbetsmiljö på Energikontor Sydost AB 1 Parterna träffar överenskommelse

Läs mer

GÖTEBORGS UNIVERSITET PROTOKOLL nr 1 1(6)

GÖTEBORGS UNIVERSITET PROTOKOLL nr 1 1(6) GÖTEBORGS UNIVERSITET PROTOKOLL nr 1 1(6) Tid: kl. 08.40 10.35 Närvarande Ledamöter: Företrädare för arbetsgivaren Järbur Björn ordförande Stigh Jimmy Thång Per-Olof ers. f. L Westerhäll Pascher Irmin

Läs mer

Delegering av arbetsmiljö 2016

Delegering av arbetsmiljö 2016 Tjänsteskrivelse 1 (1) 2015-10-30 FHN 2015.0027 Handläggare Ulrika Lundgren Folkhälsonämnden Delegering av arbetsmiljö 2016 Sammanfattning Enligt AFS 2001:1 ska arbetsgivaren fördela uppgifterna i verksamheterna

Läs mer

Systematiskt arbetsmiljöarbete Uppgiftsfördelning av arbetsmiljöuppgifter

Systematiskt arbetsmiljöarbete Uppgiftsfördelning av arbetsmiljöuppgifter Systematiskt arbetsmiljöarbete sfördelning av arbetsmiljöuppgifter 1(7) Fördelning av arbetsmiljöarbetsuppgifter Institutionen för Tema (reviderad 26 april 2010) Dnr Tema-2010-00082 På Institutionen för

Läs mer

Lokalt kollektivavtal om samverkan i Varbergs kommun

Lokalt kollektivavtal om samverkan i Varbergs kommun 1 2013-08-26 Lokalt kollektivavtal om samverkan i Varbergs kommun INLEDNING Insatserna för samverkan, arbetsorganisation, hälsa, arbetsmiljö, rehabilitering, jämställdhet och mångfald i arbetslivet har

Läs mer

Riktlinje för hälsa och arbetsmiljö

Riktlinje för hälsa och arbetsmiljö STYRDOKUMENT Sida 1(12) Riktlinje för hälsa och arbetsmiljö Typ av dokument Riktlinje för hälsa och arbetsmiljö Beslutad KSAU, 2017-02-28, 23 Giltig t o m Tills vidare Dokumentansvarig HR-avdelningen Diarienummer

Läs mer

Arbetsgivaren skall ha tydliga mål för verksamheten. De anställda skall informeras och informera sig om målen.

Arbetsgivaren skall ha tydliga mål för verksamheten. De anställda skall informeras och informera sig om målen. Datum 2010-03-22 SAMVERKANSAVTAL INLEDNING Piteå kommun och de fackliga organisationerna har enligt detta avtal utformat ett samverkanssystem bestående av detta avtal och tillhörande rutiner som gäller

Läs mer

Uppgiftsfördelning i det systematiska arbetsmiljöarbetet

Uppgiftsfördelning i det systematiska arbetsmiljöarbetet Dnr: P 2016/41 Beslutad av Rektor 2016-12-19 Uppgiftsfördelning i det systematiska arbetsmiljöarbetet Ansvar Huvudregeln är att högsta ledningen Högskolestyrelsen, har det yttersta arbetsmiljöansvaret.

Läs mer

GÖTEBORGS UNIVERSITET Naturvetenskapliga fakulteten Fakultetsnämnden Personalchef Håkan Berg

GÖTEBORGS UNIVERSITET Naturvetenskapliga fakulteten Fakultetsnämnden Personalchef Håkan Berg GÖTEBORGS UNIVERSITET Naturvetenskapliga fakulteten Fakultetsnämnden Personalchef Håkan Berg POLICY Fastställd av dekanus 2005-03-29 F8 61/05 ARBETSMILJÖPOLICY FÖR NATURVETENSKAPLIGA FAKULTE- TEN Fakultetens

Läs mer

1. Syfte Syftet är klargöra uppgiftsfördelningen för att säkerställa en effektiv ledning och styrning inom SMART-området.

1. Syfte Syftet är klargöra uppgiftsfördelningen för att säkerställa en effektiv ledning och styrning inom SMART-området. Verktygslådan SMART Titel Utgåva Uppgiftsfördelning 2011-12-15 1. Syfte Syftet är klargöra uppgiftsfördelningen för att säkerställa en effektiv ledning och styrning inom SMART-området. 2. Förutsättningar

Läs mer

Kommunledningskontoret Personalenheten 1(5)

Kommunledningskontoret Personalenheten 1(5) Kommunledningskontoret 2010-12-12 Personalenheten 1(5) VARFÖR SAMVERKAN? Målet med samverkan är att skapa förutsättningar för en god arbetsmiljö som leder till ett positivt arbetsklimat och god hälsa.

Läs mer

Vem är ansvarig för arbetsmiljön? Med arbetsmiljö menas

Vem är ansvarig för arbetsmiljön? Med arbetsmiljö menas Vem är ansvarig för arbetsmiljön? 1 Med arbetsmiljö menas fysiska psykologiska sociala förhållanden på arbetsplatsen Vi kommer att fokusera på de fysiska arbetsmiljöriskerna och hur de åtgärdas. 2 1 Lagstiftning

Läs mer

Arbetsmiljöpolicy vid Omvårdnadsförvaltningen Skövde kommun

Arbetsmiljöpolicy vid Omvårdnadsförvaltningen Skövde kommun Arbetsmiljöpolicy vid Omvårdnadsförvaltningen Skövde kommun Kommunens mål och policy Skövde kommun har angett mål och policy för arbetsmiljö- och rehabiliteringsarbetet i särskilda handlingsprogram. Här

Läs mer

arbetsgivarens och arbetstagarnas samverkan för en bättre arbetsmiljö

arbetsgivarens och arbetstagarnas samverkan för en bättre arbetsmiljö arbetsgivarens och arbetstagarnas samverkan för en bättre arbetsmiljö Arbetsgivaren och de anställda ska samarbeta för att skapa en god arbetsmiljö. Det är fastslaget i arbetsmiljölagen. Arbetsgivaren

Läs mer

Statsvetenskapliga institutionen Göteborgs universitet. Organisation och prioriteringar

Statsvetenskapliga institutionen Göteborgs universitet. Organisation och prioriteringar Statsvetenskapliga institutionen Göteborgs universitet Organisation och prioriteringar Arbetsmiljöplan 2010-2012 Statsvetenskapliga institutionens arbetsmiljöplan styrs av Göteborgs universitets arbetsmiljöpolicy.

Läs mer

Arbetsmiljöinformation för Förtroendevalda. En snabbkurs

Arbetsmiljöinformation för Förtroendevalda. En snabbkurs Arbetsmiljöinformation för Förtroendevalda En snabbkurs Vad är arbetsmiljö? Arbetsmiljö: Fysisk Kemi Organisation Teknik Administration Ekonomi Arbetstid Social arbetsmiljö Social arbetsmiljö kan omfatta:

Läs mer

SAM vid uthyrning av

SAM vid uthyrning av SAM vid uthyrning av personal Maria Morberg, Almega Lagstiftning Arbetsmiljölagen AML Arbetsmiljöförordningen AMF Arbetsmiljöverkets föreskrifter AFS Klicka här för Arbetstidslagen att ändra ATLformat

Läs mer

Riktlinje för arbetsmiljö och hälsa

Riktlinje för arbetsmiljö och hälsa Riktlinje för arbetsmiljö och hälsa Riktlinje för arbetsmiljö och hälsa Diarienr: Beslutsdatum: Ansvarig: HR-direktör Senast reviderad: Ansvar och roller Kommunfullmäktige Kommunfullmäktige ansvarar för

Läs mer

Ett förebyggande, systematiskt arbetsmiljöarbete leder till en bra arbetsmiljö som gynnar alla.

Ett förebyggande, systematiskt arbetsmiljöarbete leder till en bra arbetsmiljö som gynnar alla. Arbetsmiljö och SAM Arbetsmiljölagen I arbetsmiljölagen finns regler om skyldigheter för arbetsgivare om att förebygga ohälsa och olycksfall i arbetet. Det finns också regler om samverkan mellan arbetsgivare

Läs mer

Koncernkontoret Koncernstab HR

Koncernkontoret Koncernstab HR 1 (8) BILAGA 1: FÖRVALTNINGARNAS SVAR PÅ RESPEKTIVE FRÅGA 3a. Arbetsmiljöfaktorerna (psykologiska, fysiska och sociala) finns med när beslut ska fattas och åtgärder vidtas i det vardagliga arbetet. andel

Läs mer

Tilldelning av arbetsmiljöuppgifter inom systematiskt arbetsmiljöarbete (SAM) och brandskyddsuppgifter inom systematiskt brandskyddsarbete (SBA)

Tilldelning av arbetsmiljöuppgifter inom systematiskt arbetsmiljöarbete (SAM) och brandskyddsuppgifter inom systematiskt brandskyddsarbete (SBA) Överenskommelse 1 (7) BIN 2019/47:2 Tilldelning av arbetsmiljöuppgifter inom systematiskt arbetsmiljöarbete (SAM) och brandskyddsuppgifter inom systematiskt brandskyddsarbete (SBA) Bakgrund Bildningsnämnden

Läs mer

Samverkansavtal för Malmö högskola

Samverkansavtal för Malmö högskola Samverkansavtal för Malmö högskola Inledning Dnr Mahr 19-2012/488 Malmö högskolas samverkansavtal har verksamheten och medarbetarna i fokus. Det ställer krav på ledarskap och medarbetarskap, två begrepp

Läs mer

BESTÄMMELSER FÖR HÄLSA OCH ARBETSMILJÖ

BESTÄMMELSER FÖR HÄLSA OCH ARBETSMILJÖ Blad 1 BESTÄMMELSER FÖR HÄLSA OCH ARBETSMILJÖ Antagna av kommunfullmäktige 13 mars 2014 (Ersätter tidigare beslutad hälsopolicy KS 2004-08-25 samt Arbetsmiljöbestämmelser med riktlinjer för systematiskt

Läs mer

Information om arbetsmiljö Kommunal Kungsbacka. 2014-10-14 Pia Johansson och Alen Fazlic

Information om arbetsmiljö Kommunal Kungsbacka. 2014-10-14 Pia Johansson och Alen Fazlic Information om arbetsmiljö Kommunal Kungsbacka 2014-10-14 Pia Johansson och Alen Fazlic Agenda 14 oktober 2014 Inledning Arbetsmiljöverkets (AV) uppdrag, roll och organisation Gällande arbetsmiljölagstiftning

Läs mer

Arbetsmiljöverkets föreskrifter om systematiskt arbetsmiljöarbete. Föreskrifternas tillämpningsområde. Definition av systematiskt arbetsmiljöarbete

Arbetsmiljöverkets föreskrifter om systematiskt arbetsmiljöarbete. Föreskrifternas tillämpningsområde. Definition av systematiskt arbetsmiljöarbete AFS 2001:1 Arbetsmiljöverkets föreskrifter om systematiskt arbetsmiljöarbete Utkom från trycket Den 16 mars 2001 Beslutade den 15 februari 2001 (Ändringar införda t.o.m. 2008-09-30) Arbetsmiljöverket meddelar

Läs mer

UFV 2011/619. Vicerektors uppgifter och beslutanderätter

UFV 2011/619. Vicerektors uppgifter och beslutanderätter UFV 2011/619 Vicerektors uppgifter och beslutanderätter Innehållsförteckning 1 Förutsättningar 3 2 Uppgifter 3 3 Beslut 5 Bilaga 1. Uppgiftsfördelning i det systematiska arbetsmiljöarbetet vid Uppsala

Läs mer

1. GEMENSAMMA UTGÅNGSPUNKTER Vad vill vi uppnå med avtalet?

1. GEMENSAMMA UTGÅNGSPUNKTER Vad vill vi uppnå med avtalet? 1. GEMENSAMMA UTGÅNGSPUNKTER Vad vill vi uppnå med avtalet? 1. Målet med samverkansavtalet är en väl fungerande verksamhet med hög delaktighet från medarbetarna i vardagsfrågor och en god relation mellan

Läs mer

Rutin för fördelning av arbetsmiljöuppgifter

Rutin för fördelning av arbetsmiljöuppgifter Rutin för fördelning av arbetsmiljöuppgifter Eskilstuna kommuns arbetsplatser ska kännetecknas av en hållbar arbetsmiljö. Arbetsmiljöarbetet syftar till att verka för hälsa och välbefinnande i fysiskt,

Läs mer

Checklista för årlig uppföljning av det systematiska arbetsmiljöarbetet

Checklista för årlig uppföljning av det systematiska arbetsmiljöarbetet Checklista för årlig uppföljning av det systematiska arbetsmiljöarbetet Använd checklistan så här: Syftet med den årliga uppföljningen är att undersöka om arbetsmiljöarbetet bedrivs enligt föreskriften

Läs mer

ARBETSMILJÖ och MEDBESTÄMMANDE

ARBETSMILJÖ och MEDBESTÄMMANDE Samverkan Mölndal AML MBL ARBETSMILJÖ och MEDBESTÄMMANDE Samverkansavtal för Mölndals stad. Avtalet gäller från 1 september 2014. 1 Förutsättningar för samverkan Mål Parterna som tecknar samverkansavtalet

Läs mer

SAMVERKAN FÖR UTVECKLING VID HÖGSKOLAN KRISTIANSTAD

SAMVERKAN FÖR UTVECKLING VID HÖGSKOLAN KRISTIANSTAD Sidan 1 av 4 2012-03-21 Dnr: 2012-114-127 SAMVERKAN FÖR UTVECKLING VID HÖGSKOLAN KRISTIANSTAD Lokalt kollektivavtal om medbestämmande (MBA) Högskolans personalpolitik framgår av detta avtal samt de personalpolitiska

Läs mer