Went to Brownsville took a right hand road

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Went to Brownsville took a right hand road"

Transkript

1 Went to Brownsville took a right hand road 12-26/4 2012: Memphis Clarksdale Jackson West Point Muscle Shoals Nashville Brownsville Memphis Little Rock Clarksdale Memphis Peter Arvidsson & Tommy Löfgren Flyg bokat via Seat 24 med SAS 6609:- (billigare än att boka direkt med SAS). Byte O Hare både dit och hem; inrikes med American Airlines. Inga förseningar. SAS bjussar på aperitif + matdryck + avec. AA: allt kostar. Hyrbil via Seat 24/Holiday Autos/Flygvaruhuset: Alamo, bokad midsize blev full size Chevrolet Malibu för samma pris. Pris 5608: miles = 314 mil. Bensinslukare, men gick perfekt. To 12/4: 6:50 pm till Memphis. Checkar in på Knights Inn Airways. Får som vanligt rum 175. Drar in till stan för middag på Flying Fish. Stor Frozen Marguerita och god dagens (fisk)rätt. När vi ska parkera i det för downtownbesök geografiskt perfekt belägna Tower Parking-garaget vid Front Street möts vi av extrapersonal och skyltar om 10 dollar i avgift (normalt 2-3 dollar). Jag frågar vad som står på. Jo, det är rockkonsert med Red Hot Chili Peppers. Jaha, var ska vi då parkera? Vi är turister, och skulle bara stå här medan vi äter middag. Var ska ni äta, frågar vakten. På Flying Fish. Ja, det är ett bra ställe, säger vakten, och vinkar in oss för normal taxa! Fr 13/4: Vi startar dagen med att åka till AT&T och köper ett kontantkort för $15 + tax som gäller obegränsad tid, till den cellphone jag köpte i december. Ett 10 cent/local call -kort, som jag har ca $10 kvar på vid hemresan. Fikar på Starbucks, Union Street. Thomas Pelz, min sjukgymnast, har ringt och pga ett missförstånd bokat en tid. Ringer hans tel.svarare (från min svenska mobil) och avbokar. Sedan är det Highway 61 revisited till Clarksdale. Vi gör en avstickare till fiskecampen i Tunica, som fortfarande ligger i ruiner, baren och husen, efter den stora översvämningen för ett år sedan. Och åker förbi den Blues Trail Marker för Henry Hardface Clanton, som Peter och jag närvarade vid invigningen av Anländer till Clarksdale lagom till invigningen av en boardwalk plaquet utanför Club 2000 på Issaquena Street för den bortgångne lokale musikprofilen Foster Mr. Tater Wiley. Detta var ett inslag i årets JUKE JOINT FESTIVAL, som startade föregående dag och pågår 12-15/4, med musik och andra inslag (t ex en halvmaraton och griskapplöpning) på 13 scener dagtid, 21 kvällstid + förstås gatumusiker, runt om och utanför Clarksdale. Invasionen av bluesturister gjorde det omöjligt att få logi på Shack Up Inn. Vid en rundringning 7/4 fick jag det sista lediga rummet på Southern Inn Motel, ett familjerum med tre sängar (för oss två). $ för tre nätter = 285:-/natt/person. Efter Mr. Tater-ceremonin åkte vi direkt till Delta Blues Museum, där det hölls en presentation och frågestund med Big George Brock och Louis Gearshifter Youngblood, med Jeff Konkel (Broke & Hungry Records) och Roger Stolle (Cat Head Delta Blues & Folk Art) som moderatorer.

2 Big George Brock (hca) och Earnest Guitar Roy Därefter till Southern Inn för incheckning. Jag berättade för innehavaren (indier) att jag bodde där första gången Han övertog motellet 1979 genom ingifte i ägarfamiljen. Fikar på Krugers; kaffet bläääääää. Parodi när vi ska betala, då serveringens kassaapparat ur funktion och vid utgångskassorna vet dom inte vad kaffet kostar, eller ens att det serveras kaffe därinne (om nu decaffed kan kallas för kaffe, men vi var desperata. Vi hade inte upptäckt nyöppnade Yazoo Pass ännu.) och det tog en bra stund innan de lyckades ta reda på vad vi skulle betala. Fotnot: Urban Dictionary om decaffed : The act of intentionally denying you caffeine in your drink when you are rude to the barista at Starbucks. Till Cat Head store och ser KM Williams & Washboard Jackson en stund. Till Delta Cinema, där det ska bli premiärvisning av DVDn We Juke Up In Here!, en dokumentär om musik på juke joints i Mississippi. Smokestack är en av sponsorerna för filmen. Först är det bål och snacks och musik i lobbyn av Lil Poochie, Elmo Williams & Ezekiah Early. Nice, och speciellt Robert Lee Lil Poochie Watson har ett jäkla tryck i sången. Hälsar på Scott Barretta med flickvän Juliana. Härnäst till The Bank Building och en scen i lobbyn i en stor bank, där Earnest Guitar Roy, med munspelaren Big George Brock från St. Louis som gäst, lirade. Ganska snart drar vi vid 9-tiden vidare till Red s Blues Club (eller juke joint), där det redan är byst med folk (förstås). Där lirar Cadillac John med komp av The Cornlickers. Kul! Ser 1½ set. Sedan tar Gearshifter Youngblood sååå lång tid på sig att börja sin spelning, att vi tröttnar och åker till motellet redan vid midnatt. Det är ju en hård dag i morgon också. Lö 14/4: Frukost på Rest Haven Restaurant. Vi avstår från stressen att springa runt bland alla scener i den starka värmen (programmet omfattar 184 inslag bara denna dag [exkl griskapplöpningen]!!!), och åker i stället till Belzoni Catfish Festival (Belzoni kallar sig The Catfish World Capitol ), där Jacksongitarristen Jesse Robinson (som jag såg kompa Tommy Tate i Jackson 1980) ska spela kl 11. Där är lika soligt och varmt. Vi är framme 10:45, och Robinson har redan börjat. Han lirar solo med inspelat komp. En trevlig blandning av blues, soul och jazz av en mycket skicklig allroundgitarrist och bra sångare under en timmes tid. Naturligtvis koras en Miss Catfish. Terry Turner, en country/rock n roll-sångare och pianist/gitarrist, personifierar (med peruker och kostymbyten) Jerry Lee Lewis, Johnny Cash, Conway Twitty m fl. Josh Davis, en Elviskopia uppträder också. 5 st deltar i The Catfish Eating Contest, och världsmästare blir killen från Texas som vann förra året, som på 10 minuter lyckas pula i sig ca 1 kg (drygt 2 pound). 96 grader (ca 36 C) och varmare i solen.

3 Tillbaka i Clarksdale, där vi kommer till The Bank Building precis när Eddie C. Campbell anländer, så jag överlämnar Sven Zetterbergs två senaste CDn (i Chicago 2010 hade han frågat hur det var med PeeWee och Knut Reiersrud, vilka han turnerade i Skandinavien med på 80-talet) och foton Leif Gäverth tog på Eddie på Buddy Guy s Legends. Peter och jag fikar på Yazoo Pass, där en man slår sig ner vid vårt bord och plötsligt frågar om inte jag är Tom!! Det är Dave Wright, blues-dj från Champaign, IL, som jag träffade vid Sam Carr Day Han presenterar mig för sin kompis, som han flera gånger dragit vårt Bilbo Walker-äventyr 2009 för. Efter lite vila på motellet till Eddie C.-gigget, där vi träffar Dave Wright igen. Eddie är mycket bra, men han har bara sin basist med sig från Chicago och är inte helt samspelt med bandet. Vi går till Delta Blues Room, där Jarekus Singleton Blues Band från Jackson spelar. Han är en ung upcoming gitarrist, som blandar modern distad blues på väl hög volym med mer traditionell stil. Mycket skicklig. Gör bl a en suverän Ain t no sunshine. Jarekus Singleton På Red s spelar Earl The Pearl (Banks) kompad av The Cornlickers. Bra, men väl mycket standardlåtar. Han har åldrats en del, sedan Erik Lindahl och jag träffade honom i Memphis När han spelat klart åker vi till D.J. Hype s R&B Lounge, en svart bar längst norrut på Martin Luther King Blvd (f d 4th St.). Där spelar Roosevelt Roberts Jr. Blues Band från Jackson (Wiley Irvin, gtr; Roberts Jr. vo/bg; Rocho Roberts, dr.) Inte mycket folk; Dave Wright och några till, men när andra set börjar är vi några fler. Selwyn Cooper från Louisiana, han spelade gitarr med Buckwheat Zydeco nästan hela 1980-talet, byter av Irvin i några låtar. Jag blir även presenterad för munspelaren Deak Harp. Nattamat: glazed chicken wings. Sö 15/4: Frukost på Yazoo Pass (Espresso bar * Bistro * Bakery). Därefter till Cat Head store (www.cathead.biz), som har en Mini Blues Fest utanför butiken. One-man-bandet Sean Bad Apple mycket bra med sin prewar- och hill country blues. Därefter resans höjdpunkt rent musikaliskt, Rev. Peyton & His Big Damn Band (Peyton, vo/gtr; Breezy, washboard/vo; Cuz, dr). FANTASTISKT BRA! Peyton är ett geni med sin känsla för tradition, sin humor, energi och inte minst bandnamnet. Sedan dags för brunch på Lady At The Levee. $9.98 för mat (dricka/dricks tillkommer) mycket prisvärt! Kaffet på Yazoo Pass. Till motellet för någon timmes vila.

4 Den musikaliska höjdpunkten på resan och den fotografiska, när jag lyckades fånga hela Rev. Peyton & His Big Damn Band (Breezy, Peyton, Cuz) Till Shack Up Inns The Chapel för en stund med Kenny Brown Band. Högsta prioritet har dock Bill Howl-N-Madd Perry, som ska spela utanför programmet på Club 2000 kl 4 pm. En timme försenade kommer dom igång (Perry, vo/g; dottern Sharo, baskbd/ vo; Frank Rimmer och inhopparen Dave Donovan på gitarrer. Trummisen saknas. Det blir en jätterolig spelning. Efter paus hettar det till när en svart kille i 15-årsåldern, utan att, som det tycks, fråga Bill om det är ok, börjar montera upp ett trumset. Det blir munhuggning mellan Perry och den kaxige grabben, som alltmedan Perrys tråkningar (av typ I don t like you ) helt cool fortsätter sätta upp trummorna. Bills mysiga fru Pauline och Sharo försöker tona ner Perry. Till slut är grabben klar att börja spela och efter första låten, utbrister Bill: I like your playing, but I don t like you as a person. Förklaring: Bill undervisar svarta skolbarn i blues på Delta Blues Museum i Clarksdale, och den här grabben har varit elev hos honom och inte betalat kursavgifterna till Perry. Men grabben verkar vara genuint bluesintresserad, för på kvällen var han lika kaxig med på bluesjammet på Red s. Och visade sig vara en usel sångare, men han sjöng lika glatt för det. (Se Bill och Sharo med elever: På väg till Club 2000 stannar vi till vid Riverside Hotel, där Frank Just call me Rat Ratliff visar ett par av rummen där Ike Turner och andra musiker bodde på sin tid. Jag bokar ett tvåbäddsrum för Leif Gäverth och mig till i juni à 70 dollar/natten inkl tax. På kvällen, som sagt, det traditionella bluesjammet på Red s, som avslutar bluesfestivalweekenden. The Cornlickers (Big Jack Johnsons kompband: Dave Groninger och Bobby Gentilo, gtr; Tony Ryder, bg; Dale Wise, dr) är huskomp. Earl The Pearl ger nu ett vitalare intryck när han står upp och sjunger i st f sittande, som föregående kväll. Deak Harp och Watermelon Slim (som undrar när jag köpte Red s-t-shirten jag har på mig, med hans namn på ryggen) blåser munspel och sjunger. Terry Harmonica Bean är MC och sjunger en låt och spelar bra munspel. Guitar Mikey gör en slowblues från kommande CD mycket bra. Och, som sagt, den unge killen, som ivrigt hoppar in när han blir framsläppt. När vi tröttnat på alla munspelare som passerar revy, kör vi till Pete s Grill, men lyssnar bara utanför en kort stund, när The All Night Long Blues Band låter alltför-mycket-högljuddgitarr för att locka in oss denna sena timme, utan vi åker hem.

5 Var det alla alla tjejerna som fick igång Earl The Pearl på söndagens jam? Vid Juke Joint Festival utdelas två stycken Miss Sarah Awards. Past recipient : BIG JACK JOHNSON. Det mottogs av hans änka Angenette Johnson (bilden med Bobby Gentilo, gitarrist i The Cornlickers).

6 Living recipient : PENNY MAYFIELD. Longtime organizer of Sunflower River Blues Festival and TM Williams Festival. Må 16/4: Vi checkar ut och kommer strax efter att Yazoo Pass stängt 9 am, så det blir frukost på Rest Haven i stället. Sedan sätter vi kurs mot Jackson, MS. Fika i Greenwoods old town, där vi hittar en mycket trevlig bokhandel med cafeteria, Turnrow Rhythm & Books, 304 Howard Street. En man kommer fram, när han hör vår dialekt, och blir till sig när vi säger att vi är från Sweden blev han vän i Tyskland med en Lars Svensson från Karlsborg(?), som han tyvärr tappat kontakten med. Men han utgår från att det förstås är svårt för oss att veta något om denna person. Damn right! Köper boken Louisiana Saturday night om musikställen i Louisiana. Svänger in i Bentonia, men Duck Holmes Blue Front Café är stängt. Anländer till Poindexter Park Inn B&B 5:30 pm, något försinkade av att jag missade State Streetavfarten från I55, och får vända tillbaks. För lätt middag rekommenderar Marcia Weaver superb red lentil soup på Aladdin, och den är verkligen god (fast grön; det blir den när den tillagas, förklarar servitrisen). Av Marcia får jag ett ex av en singel från Dorothy Moores kommande CD Blues heart. 8:30 pm till Hal & Mal s för Central Mississippi Blues Societys måndagsjam, där bandet just börjat lira (vi missar den akustiska uppvärmningen i baren). Hälsar på Rock (han har inga skivor nu, men ska ta med sig när jag kommer i juni), The Blues Man och Abdul Rasheed. Det här jammet (alltid med King Edwards husband) har jag skrivit om flera gånger förut på Smokestacks hemsida hur bra det är, så det känns lite tjatigt att gå in på detaljer. Anmärkningsvärt var att Grady Champion hade med sig en 18-årig gitarrfantom från Cheyenne, Wyoming, Taylor Scott, han kommit i kontakt med. Den här grabben var faktiskt enastående bra (och han spelar real deal blues ) och rev ner stående applåder och jubel. Han kompades av husbandets Anthony Thomas, bg, och inhoppande trummisen Kodjo Gonzales. Zack Hood från Santa Barbara, CA, spelade bra saxofon. Han såg vi även på festivalen i Clarksdale. Lady L, som gjorde Ain t no sunshine och ett par låtar till bra, hade jag inte heller sett förut. Grady Champion och 18-årige Taylor Scott

7 Rock twistar och The Blues Man sjunger The Twist Ti 17/4: Frukost Till Malaco Records och hämtar skivor jag beställt av Maxie. Tommy Couch Jr. får hon inte tag i. Till Deville Camera och köper batteriladdare till kameran. Så anträder vi vår 3-dagarsfärd på Natchez Trace Parkway, en gammal indianled som asfalterats till en tvåfilig väg, upp till Nashville. Man åker genom skogsbyggd och åkermark, och ska man handla något eller övernatta får man åka in till något samhälle. Det regnar oupphörligt kraftigt hela dagen, så det är inte läge göra några extra stops vid sevärdheter (mest gamla indianbosättningar och civil war-slagfält). Med bilens cruise control är det enkelt att hålla hastighetsbegränsningen 55 m/h (vi är varnade att man lätt åker på speeding tickets ) och det är bara att bekvämt tillbakalutad sitta och styra (och hoppas på att ingen hjort hoppar ut på vägen). Men de enda vilda levande varelser vi såg dessa tre dagar var ett bältdjur, ekorrar samt gamar och diverse andra fåglar. Så redan 2:15 pm är vi framme i West Point, där vi har förbokat Days Inn (456:- natten). Howlin Wolf föddes här och downtown hittar vi i en park Mississippi Blues Trail Marker för honom. Sedan åker vi Old West Point Road till den större staden Starkville, där vi käkar middag på grekiska Zorba. On 18/4: Checkar ut ca 9. Soligt och varmt, så vi gör några stops vid fina platser utmed The Trace. Avfarten till Tupelo blir till Main Street rakt in i stan. Vi parkerar och går en sväng. Av en ren slump kommer vi på en sidogata förbi en fabulöst fancy inredd nattklubb/rock n roll-klubb, The Silver Moon Club, Ägaren och några till visar oss runt bland all rockrekvisita. Alla bord är prydda med massor av foton på musiker och celebriteter under glasskiva. Jävligt häftigt ställe, faktiskt. D.J. Fontana brukar komma ner från Nashville och spela här regelbundet. Vi svarar svävande på om vi ska besöka Elvis födelsehem/museum (som håller på att byggas ut ordentligt), för det tänker vi inte. Åtminstone kan jag säga, att jag varit där förut. Vi blir också uppmanade att gå till Tupelo Hardware och fråga efter Howard, som kan allt om Elvis. Så vi knallar väl dit, och får en föreläsning av denne grånade old timer om när Elvis som 10-åring fick sin första gitarr där, precis vid den disk vi nu står. F ö så har han på morgonen redan haft en busslast svenskar där! Vi fikar på ett trevligt café downtown. Fortsätter sedan norrut och sträcker på benen vid en stor rastplats vid Tennessee River.

8 Övernattning är bokad i Muscle Shoals, Alabama, legendariskt inom soulmusiken. Rörigt som sjutton att hitta utan lokalkarta i fyrstadsregionen Florence/ Tuscumbia/Sheffield/Muscle Shoals, så vi hamnar först i Sheffield, innan vi hittar Muscle Shoals Inn. Har aldrig sett så många vägnummer på en och samma tavla, inte ens i Frankrike. Äter god soppa på Sweet Pepper s, som är granne till Fame Studios på Avalon Ave. Vi kollar på studion exteriört, men går inte in. De verksamma artister de har på sin hemsida nu är totalt okända för mig. På kvällen åker vi till Florence, den av de fyra städerna som ligger norr om Tennessee River, där vi äter en lätt middag på Legends (för min del potato skins w. cheese, bacon & sour cream; läckert!) med ett glas USA-riesling. Promenerar runt i den sköna kvällen och går genom W.C. Handy Park och förbi en rivningstomt där den ursprungliga Fame Studios låg, där Aretha, Wilson Pickett och mängder av artister gjorde legendariska inspelningar. To 19/4: Sista etappen till Nashville. Rastar vid Wayne County Welcome Center för att köpa vykort. Trevliga damer och fika har dom. Åker in i Hohenwald, som skyltar att de är den högst belägna staden mellan New Orleans och Chicago (298 m ö.h.; kan det stämma?). Men det är inte därför, utan för att det där finns USA:s största park för rehabilitering av elefanter från cirkusar och djurparker. Vi ser dock varken park eller elefanter och drar ut på Tracen igen. Vi tar adjö av Natchez Trace Parkway med att vika av in till Franklin, en trevlig liten museal stad, där det avgörande slaget stod vid the American Civil War dödade och skadade, gjorde att 24 byggnader i staden ianspråktogs som sjukhus. The Army of Tennessee (sydstatarna) marscherade från Florence, Alabama, 21 nov och förlorade slaget den 30 november. Ruth, Brownsville Family Restaurant

9 Vi checkar in på Knights Inn i Nashville, där vi bor helt ok en natt för 335:- inkl tax! Visserligen motbjudande vatten i den till synes oanvända swimmingpoolen och bara Wi-Fi nätuppkoppling för laptop, men vad får man för det priset? Jo, faktiskt en något bättre än vanligt frukost. Det är en bra bit från motellet till Grand Ole Opry, och när vi kommer till det jättelika Opryland är det nästan svårt hitta Grand Ole Opry, då området domineras av köpcentra (malls) och hotell. Sedan in till stan för att kolla in Music Row, som är betydligt större och ännu stimmigare än Beale Street i Memphis. Country- och rockband i var och varannan bar larmar ut på gatan. Vi käkar god pasta på stillsamma The Spaghetti Factory. Nästan granne är B.B. King s Blues Club, som har ett säkert mycket kompetent husband, men vi är inte upplagda för live music. Så vi går och tar en pilsner på en utomhusservering nere vid floden. Tittar in på Ernest Tubb Record Shop, när vi går till bilen. Fr 20/4: Lämnar Nashville 9 am. I40 till Jackson, TN, och där Hwy 70/79 till Brownsville. Drar en repa runt town square, parkerar och har turen att på Main Street, runt hörnet från town square, just när vi gett upp hoppet att hitta en enda servering, se skylten Brownsville Family Restaurant, ett härligt genuint ställe med lunchbuffé. Den svarta damen vid kassan, Ruth, känner väl till Sleepy John Estes (se Jefferson nr 38 och 44) liksom flera andra där gör, men ingen vet var han bodde. Så, visst, nog tog vi några right hand roads där, men säkert inte den rätta. En servitris, som frågar andra gäster om dom vet var Estes bodde, berättar att hon flyttat till Brownsville för inte så länge sedan, då hon blev arbetslös där hon bodde. Och nu går affärerna så dåligt, så hon räknar med att få avsked från den här restauranten också. Den goda hemgjorda glass dom skyltade med i fönstret, som jag tänkt avsluta lunchen med ja, det visade sig att hälsovårdsnämnden haft synpunkter på skötseln av glassmaskinen och utfärdat förbud mot tillverkningen. Så mycket gick i moll här. Finns det jobb i Sverige, undrade servitrisen, och så fick vi varsin rejäl kram när vi gick. Fotnot: I låten The girl I love, she got long curly hair sjunger Estes I m going to Brownsville, take that right hand road. Releaseparty på Ground Zero. Howl-N-Madd Perry och Sharo Shy Perry

10 I Memphis checker vi in på Knights Inn och jag ringer Mike Dobbins inför morgondagens bussfärd till Little Rock. Åker till Eckos skivaffär, men den är stängd. Kvällen tillbringar vi i Clarksdale, där Bill Howl-N-Madd Perry har skivrelease på Ground Zero. På vägen Hollywood Cafés goda cheesburgare. På Ground Zero hälsar jag på Carol och Ron Marble (Carol är manager för Bill Perry). Värmer upp gör Bill Perry Jr. Trio, med Perry Jr. på piano/vocals plus elbas och trummor. De spelar modern jazz och är sensationellt bra. Bill Jr. sitter kvar, när Bill Howl- N-Madd Perry Blues Band tar över (Frank Rimmer, gtr; Sharo Perry, bass keyboard; Joe Eagle, dr). Bill sprider som alltid en skön glädje med sitt smittande skratt och goda humör. Kolla Jag köper 12 ex av skivan, The Clarksdale sessions, till Smokestack. Vi är tillbaks i Memphis ett på natten. Sångaren/gitarristen Mickey Rodgers dansar med Bill Perrys fru Pauline på releasepartyt. I bakgrunden Bills och Mickeys manager Carol Blues Mama.

11 Jackie (t v) och Wilma (mitten) på Blues on the River Lö 21/4: 11 am går The Sweet Angel Bus till Little Rock, AR., den som Lasse Dunderberg och jag åkte med för ett år sedan. Två bussar då, en buss nu, då flera åker i egen bil. Lugnt i bussen i år när hålligångdamerna Jackie och Wilma inte är med. Eddie Q.T. Records Taylor är med igen. Liksom förra året är vi svenskar de enda vita. Det gråmulna vädret i Memphis blir stekande sol i Little Rock, där det inte finns mycket skugga i amfiteatern där Blues on the River hålls. Väldigt mycket folk är det, mer än förra året. De flesta borden i VIP-arean nedanför scenen är bokade av Buffalo MC Riders från skilda håll i USA. Det dröjer inte lång stund förrän Jackie kommer störtande. Hon, Wilma och en till sitter bara några bänkrader bakom oss. Vi väljer att inte ansluta oss, och skyller på att jag ska vara framme vid scenen och fotografera mesta tiden. Ingen lögn direkt, för Mike Dobbins (Sweet Angels manager och make) har fixat backstagepass åt Peter och mig).

12 Donnie Ray på scenen och linedansare på och nedanför scenen Först på scen är Arkansas own comedian FAM. Från Texas kommer Donnie Ray med band och gör som vanligt ett bra jobb. Bl a introducerade han The new southern soul blues slide och instruerade danssugna. Line dance-varianterna är oerhört populära. Sweet Angel har en bredare repertoar och en mer distingerad stil än de flesta i southern soul, speciellt som hon lirar en hel del altsax, och hon wailade på bra i avslutningsnumret, Purple rain. Hennes bandledare Nathan Phyerstone såg att jag plåtade och bad att få Jefferson med reportage från festivalen tillsänd till sig. En av körtjejerna höjde insatsen till att alla i bandet skulle få varsitt ex. Kanske får hon bara det här omnämnandet, vad vet jag. The Sweet Angel Band: Timothy Walker, kbds; Carl Sonny Boy Fields, gtr; Nathan Phyerstone, bg; Reginald Ector, dr; Anita Humphrey och Jackie Ingram backing vocals. (Se Sweet Angel spela Purple rain vid 2011 års konsert på v=p2qnb5hpvr0.)

13 Sweet Angel Bigg Robb tar sängkammarsoulen till sin extrem och ut i det fria

14 T.K. Soul är en yngre sångare på väg uppåt; på hans visitkort står The Bad Boy of Southern Soul (se intervju i Jefferson nr 171) och även han red hårt på linedance-crazen med The zydeco glide och Dancin the blues away (with the electric slide like back in the day). Så gjorde han också en gammal Soul train och förstås sina egna radiohits. Men mig lämnar han ganska likgiltig; han spelar nästan enbart på den kvinnliga delen av publiken som sexobjekt. I intervjun framstår han som enormt egocenrisk, men gav intryck av att bli genuint glad när jag efteråt ger honom ovannämnda nummer av Jefferson. Sedan den som alla väntar på, Bigg Robb med sina Da Problem Solvers, och alla reser sig upp som på kommando och förblir stående/gungande hela showen. Ett jäkla spektakel är han men rolig. Den här gången fick han mer tid på sig, än när jag såg honom förra året i Laurel, MS, så nu hann han med 5-6 klädbyten. Roligt, som sagt, men när hans stab bär in en brits med en kvinna utsträckt på och han lägger sig jämte henne och sjunger hennes lov, ja, då går det helt klart till överdrift. Men den svarta publiken älskar dessa excesser. Ja, att beskriva hans show skulle ta alltför stor plats och skulle ändå vara svår att göra rättvisa. Kön till hans försäljningsstånd, där han poserade för foton med fans och skrev autografer, tog inte slut förrän halvvägs in i Clarence Carters framträdande. Robb blev jätteglad, när jag gav honom Jefferson nr 168 och avbröt allt annat för att signera sin nya CD till redaktör Lillsunde och mig. Sonny Mack och Thessalonia Smith

15 Clarence Carter, ja. Han ser gammal och bräcklig ut när han leds ut på scenen, men när han väl fått gitarren på plats och något så när stämd, låter han ungefär som han alltid låtit. Låtarna är också stapelvaran; Patches, Strokin, Slip away, Too weak to fight, ett Jimmy Reed-medley. Mellan låtarna långa monologer, där han luftar en förskräckligt unken kvinnosyn. Förvånansvärt många är kvar under hans framträdande; jag befarade att det skulle bli trängsel mot utgångarna när Bigg Robb slutat. Ja, sedan återstod bara bussresan hem till Memphis. Sö 22/4: Kl 11 anländer vi till True Faith M.B. Church, 1070 Rozelle St., där Sonny Mack (ex William Dead Eye Norris) spelar gitarr. Jag intervjuade Sonny i december, men såg honom inte lira, och enda möjligheten att se honom utöva musik denna resa var i hans kyrka. Lite obekväm känner mig i dessa sammanhang, men alla i dessa församlingar är ju så förbaskat trevliga och glada över sina gäster. Predikan hölls av Rev. Britton, medan kyrkans pastor, Rev. J.O. Short, höll sig i bakgrunden pga huvudvärk, förklarade han. Musikalisk ledare var en tonårig tjej, Thessalonia Smith, som spelade piano/orgel och sjöng både vackert och med tryck, och trummor spelade 8-årige Marcus Blenson. Efter mitt tacktal, blev Sonny, enligt vad han sade, inspirerad att sätta sig vid pianot och sjunga en av sina favoritspirituals, The Blood. Ett nytt inslag för mig var när alla gick ut i mittgången, ställde sig i ring och höll sin granne i handen under bön. Bänkarna var dock ganska glest besatta och kyrkans kör var inte på plats. Det hela slutade med att samtliga ställde upp sig på kyrktrappan för gruppfotografering. Vi blev där presenterade för Robbie Faye Norris, Sonnys fru. Kyrkobesökarna denna söndag. Damen i blå dräkt är Robbie Faye Norris och bakom står hennes make Sonny Mack (a.k.a. William Deadeye Norris).

16 Från kyrkan åkte vi direkt till ett klaustrofobiskt stort köpcentra vid Goodman Road i Southhaven (Airways Blvd rakt söderut ca 7-8 miles från motellet) och inhandlade kvalitetsjeans (förhoppningsvis) för dollar i butiken Old Navy. Ca 4:40 pm anländer vi till Foxfire Ranch (www.foxfireexperience.net) utanför Waterford (söder om Holly Springs) för deras söndagsblues. Det är rätt kyligt, så musiken blir inomhus i deras juke joint denna kväll. Spelar gör Mark Muleman Massey från Clarksdale, kompad av Duwayne Burnside, bg, Garry Burnside, dr, och Billy Earheart på keys (namnet lät bekant, men jag kunde inte placera honom. Senare kollade jag på nätet och han är en originalmedlem av The Amazing Rhythm Aces; pianist för Hank Williams Jr ; turnerat med Al Green, Waylon Jennings;, och 25 maj är det Billy Earheart Day i Memphis!). De kommer igång vid 6-tiden och vi är inte många besökare, men det droppar in några vartefter kvällen lider. Little Joe Ayers får Jefferson där hans CD recenseras. Willie Wilkinson, som driver The Hut juke joint i Holly Springs, säger att han ska börja med live blues lördagar i maj igen.

17 Duwayne Burnside och Mike Muleman Massey Nate Dogg

18 Vi bryter upp vid 21-tiden och åker till B.J. s Secret i Memphis. Där lirar samma band (i stort sett), Nate Dogg & the Fellas, som på nyårsdagen, när Holger och jag åkte dit på tips av gitarristen Alby Sutherland. Det var mer folk då, men denna kväll blir i stort sett lika häftig, beroende på den hysteriskt goda stämningen som alltid tycks råda här. Kvinnan som drog upp mig på dansgolvet förra gången är där och drar med oss till deras bord, där vi bjuds ta för oss av vodka, gin och drinkmixers. Jag köper öl i baren och får en hink is med fem Bud Light i. Kostar 5 dollar. Fattar inte hur det kan vara så billigt, och lägger 2 dollar i dricks. Nate Dogg är i toppform och ute bland borden och munhuggs med gästerna mest hela tiden och uppvaktar damerna med sång och retsamheter och männen med tråkningar om deras påstådda bristande förmåga att tillfredställa damerna. I pausen dansas det electric slide. Några knuttar sitter i baren och en av dem tar sångmicken och drar igång Sweet home Alabama (Lynyrd Skynyrd), räcker över micken till Nate Dogg, som sjunger färdigt låten. Bandet består av Alby Sutherland, gtr; Rick, kbds; Marcus Phillips, bg; Jarrell Causey (son till Nate Dogg), trummor lägger de av. En toppendag, med en grym avslutning. Alby Sutherland

19 Miss Lanette och Sean Bad Apple Må 23/4: Till Ecko Records en kort stund och sedan till The Blues Foundation, 421 S. Main, där jag överlämnar tre ryska böcker om prewarblues på uppdrag av författaren Valery Pisigin (med foton av sambon Svetlana) till Jay Sieleman, Det var min idé att de skulle donera dem, för dessa inbundna böcker är verkligen imponerande. The Blues Foundations nya lokaler är också imponerande, med många intressanta föremål på display. Vi hinner inte stanna lång stund, då vi nu ska till Clarksdale igen. På väg ut ur Memphis köper jag några skivor i Eckos skivaffär och så äter vi lunchbuffé på China Inn. Vi stannar vid Sam och Doris Carrs välskötta grav vid Thompson Chapel utanför Lula. Det gröna huset som stod som en fyrbåk på bomullsfältet utefter Hwy 49, där Claes Hedman, Hassarna Andréasson och Schweitz och jag första gången besökte Sam Carr (bandledare för The Jelly Roll Kings) 1974, och där Peter och jag hälsade på Sam 2008, är borta nu. Senaste året blev huset vandaliserat och brann nyligen ner. Sorgligt! En gång repeterade Frank Frost och Sam inför en turné, när Björn Khönberg och jag var där. Av Doris fick jag recept på sweet potato pie (efterrätt); se nedan. I Clarksdale fikar vi på Yazoo Pass och jag hämtar skivor till Smokestack hos Cat Head. När vi kommer till Hopson Farm och Shack Up Inn pratar Bill i receptionen i telefon. Han överlämnar luren till mig med ett here s someone who talks Swedish. Jag tar luren och en kvinna säger jag har huvudvärk (på svenska alltså). Och tillägger (på engelska), att det är det enda hon kan på svenska. Jag frågar vem hon är, och det visar sig vara konstnären (metal artist) Stephanie Dwyer, som skapat the bottle trees på Hopson. Efter att ha slappat ett tag, åker vi vid 7-tiden till Bluesberry Café, som har spaghetti night w./live blues måndagar. Det är den mycket se- och hörvärde Sean Bad Apple som underhåller. Ännu mer underhållning blir det när en svart kvinna, klädd som för att gå i kyrkan, kliver in. Med yviga gester insisterar hon på att få sjunga, så till slut får hon det. Hon har papper med sig med texter nedskrivna. Hon sjunger bra och med känsla. Sedan går hon igen. Apple presenterade henne som Miss Lanette. Hon sjunger ibland med The All Night Long Blues Band, och jag har mina misstankar att detta ingick i showen. Munspelaren Steve Kolbus visar sig också på styva linan. Underhållningsgraden stegras till max när Watermelon Slim glider in och gör sig bekant med alla. Även han går förstås upp och han sjunger Fred McDowells Keep your lamp trimmed and burning och, a capella, en work song. Slim är en jätteskön lirare och en av USA:s mest uppskattade bluesartister, men en mycket

20 jordnära varelse. En trubadur från Kanada på besök, får också visa vad han kan är vi hemma i vårt Electric Blue Shack igen. Summering: Ain t no party like a down south party! Ti 24/4: Frukost på Yazoo Pass, innan vi återvänder till Memphis. Där hämtar jag beställda skivor hos Ecko Records. Sitter ett tag i det sköna vädret på en uteservering och intar ett glas vin och lite tilltugg, innan vi går till Peabody Hotel och kollar på ankorna, när de tar hissen upp till på taket kl 17 för sin nattvila. Det är byst med folk, så man ser nästan ingenting. Sedan tar vi bilen för en liten utfärd till Mud Island. Sista måltiden i Memphis senare på kvällen blir varsin 9-tummare på Exline Pizza, 3375 Elvis Presley Blvd, som skyltar med Best pizza in town. Och den är god. On 25/4: Min resväska väger 42 lb (19,1 kg) vid incheckningen. Som tur är har Peter kunnat ta en del av mina inköpta DVDs. Hemresan går bra med undantag att vi, efter att vi checkat in på utrikesterminalen på O Hare, det inte finns något riktigt kaffeställe (varken Starbucks eller Wayne s Coffee!), bara ett som heter Metropolis, som endast hade regular coffee. På SAS-planet hem ett kanonvin, Janeil Gros Manseng 2010 från Francois Lurton, någonstans i Frankrike. Tror mig aldrig ha smakat Gros Manseng-druvan, i varje fall inte som endruvsvin. Fantastiskt aromatiskt och gott! To 26/4: Landar Arlanda ca Tommy L

21 PS Här är Doris Carrs recept för sweet potato pie:

THE MAD LUCK and exhausted TOUR 2011: Memphis/Little Rock/Clarksdale/New Orleans/Jackson 21/4-11/5 Lasse Dunderberg & Tommy Löfgren

THE MAD LUCK and exhausted TOUR 2011: Memphis/Little Rock/Clarksdale/New Orleans/Jackson 21/4-11/5 Lasse Dunderberg & Tommy Löfgren THE MAD LUCK and exhausted TOUR 2011: Memphis/Little Rock/Clarksdale/New Orleans/Jackson 21/4-11/5 Lasse Dunderberg & Tommy Löfgren Flyg och hyrbil bokat gm Resia. SAS med byte i Chicago till Continental

Läs mer

Jul och nyår i Mississippi 2011 Memphis/Jackson/Clarksdale/Memphis 20/12 2011 3/1 2012 Holger Hallbäck & Tommy Löfgren

Jul och nyår i Mississippi 2011 Memphis/Jackson/Clarksdale/Memphis 20/12 2011 3/1 2012 Holger Hallbäck & Tommy Löfgren Julafton i Jackson med Stevie J. i tomteluva. Jul och nyår i Mississippi 2011 Memphis/Jackson/Clarksdale/Memphis 20/12 2011 3/1 2012 Holger Hallbäck & Tommy Löfgren Flyg direktbokat via SAS hemsida, 7649:-

Läs mer

Nyhetsbrev 130925. Ny utökad REA-lista finns på hemsidan. STÄNGT 14/10-6/11, när jag är i Louisiana och Mississippi.

Nyhetsbrev 130925. Ny utökad REA-lista finns på hemsidan. STÄNGT 14/10-6/11, när jag är i Louisiana och Mississippi. Nyhetsbrev 130925 Det har varit problem med diverse programvara på sistone, men här är vi igen Ny utökad REA-lista finns på hemsidan. STÄNGT 14/10-6/11, när jag är i Louisiana och Mississippi. På hemsidan

Läs mer

E L D K V A R N [ S L I T Z, AP R I L 1988 ] EN TIDIG MORGON på anrika Café Fix på S:t Eriksgatan. Ingen kan anklagas för att se direkt pigg ut. Carla har legat och läst Robert B. Parker på morgonen och

Läs mer

Christina Aguilera. Promoe Deftones Scissor Sisters Amon Amarth

Christina Aguilera. Promoe Deftones Scissor Sisters Amon Amarth Nummer 7 2006 Sveriges största musiktidning Christina Aguilera Promoe Deftones Scissor Sisters Amon Amarth I Wayne Anna Ternheim Akir Alex Under Evanescence Salem al Fakir Isabel Guzman Veronica Maggio

Läs mer

Colorado Aug 2007 på MC.

Colorado Aug 2007 på MC. Colorado Aug 2007 på MC. Lördag 11 Aug. Söderhamn-Arlanda-London-Denver. Äntligen på väg efter månader av mail från Tomas som planerat denna resa. Frågorna har varit många, vilken cykel blir det, försäkring

Läs mer

ELIN TAR TON. Den fantastiska Redaktionen REDAKTIONEN. Musik och kärlek är alltså det de flesta elever vill läsa om.

ELIN TAR TON. Den fantastiska Redaktionen REDAKTIONEN. Musik och kärlek är alltså det de flesta elever vill läsa om. REDAKTIONEN ELIN TAR TON Vi i redaktionen för Stjärnposten gjorde en enkätundersökning som vi skickade ut till alla elever på Gymnasiesärskolan. Vi ville veta vad eleverna vill läsa om i Stjärnposten.

Läs mer

BEATLESNYTT NR 167 HÖSTEN 2012 FRAMSIDA

BEATLESNYTT NR 167 HÖSTEN 2012 FRAMSIDA BEATLESNYTT NR 167 HÖSTEN 2012 FRAMSIDA äger nog många av er medlemmar i BIC. Äntligen kan vi presentera ett nytt nummer av Beatles Nytt. Undertecknad tog på sig rollen som redaktör redan i slutet av

Läs mer

John Legend. Pharoahe Monch Albert Hammond Jr The Colombos The Roots

John Legend. Pharoahe Monch Albert Hammond Jr The Colombos The Roots Nummer 10 2006 Sveriges största musiktidning John Legend Pharoahe Monch Albert Hammond Jr The Colombos The Roots Redshape Tor The Go! Team Goose Consequences Moneybrother Asha Ali Mr Noface Rico Won Samuraj

Läs mer

Vecka 48 - Med fruar Vecka 49 - Försäkrings-gig Vecka 50 - In igen Vecka 51 - Personalfest Vecka 52 - Jul

Vecka 48 - Med fruar Vecka 49 - Försäkrings-gig Vecka 50 - In igen Vecka 51 - Personalfest Vecka 52 - Jul Detta handlar om Blandlerz från Flen, ett vanligt svenskt dansband som spelar mest på helgerna. I veckorna har de vanliga, "civila" jobb. Blandlerz består av Sune på gitarr och sång, Stefan på bas, Bengt-Lars

Läs mer

Detaljerad beskrivning av resan Chicago - Los Angeles OBS! ändringar i det dagliga programmet kan förekomma.

Detaljerad beskrivning av resan Chicago - Los Angeles OBS! ändringar i det dagliga programmet kan förekomma. Detaljerad beskrivning av resan Chicago - Los Angeles OBS! ändringar i det dagliga programmet kan förekomma. Fakta Chicago - Illinois. Staten Illinois kallas ofta "The Prairie State". Här finner du utpräglade

Läs mer

Resan till Topolcianky. Foto: Victoria och Per Solås, Kjell Jormfeldt

Resan till Topolcianky. Foto: Victoria och Per Solås, Kjell Jormfeldt Resan till Topolcianky Text: Victoria Solås Foto: Victoria och Per Solås, Kjell Jormfeldt I juni 2008 reste Per Solås, Åse Skjäret och deras dotter Victoria tillsammans med Kjell Jormfeldt till ISG:s årsmöte

Läs mer

Time/Life #169 Våren 2013 WITH TONY NYTT THE

Time/Life #169 Våren 2013 WITH TONY NYTT THE Time/Life #169 Våren 2013 NYTT ARTIKLAR THE WITH TONY BEATLES SHERIDAN Tony Sheridan har lämnat oss Beatles musik 50 år del 3 Staffan Olander om 50 år med The Beatles del 1 Sir George Martin hedersdoktor

Läs mer

LÄS och RES Moldavien. Dagbok från vår semester- och studieresa 1-8 juni 2011

LÄS och RES Moldavien. Dagbok från vår semester- och studieresa 1-8 juni 2011 1 LÄS och RES Moldavien Dagbok från vår semester- och studieresa 1-8 juni 2011 2 Gemensam dagbok Moldavienresa 1 8 juni 2011 BAKGRUND SAP och ABF i Sandviken beslutade hösten 2010 att köra igång en Lär-Spar-Res-cirkel

Läs mer

Snabel- Posten Nummer 4 2006 Pris 10 kronor

Snabel- Posten Nummer 4 2006 Pris 10 kronor Snabel- Posten Nummer 4 2006 Pris 10 kronor Vilken sommar vi har haft Innehåll Inlandsbanan... sid 4-7 Härliga resor under sommaren... sid 8 Resa till Värmland och Dalsland. sid 9-11 One night with the

Läs mer

Alaskaresan Hallo Bay 2013

Alaskaresan Hallo Bay 2013 Måndag den 12/8 middag kl 12.00 Nu närmar sig resan till Alaska. Jag har packat färdigt 2 stora resväskor och ett stort handbagage med kameragrejor, pass och diverse papper, bl a inresetillstånd till Alaska.

Läs mer

Route 66 The Mother Road Chicago Los Angeles 2010

Route 66 The Mother Road Chicago Los Angeles 2010 Route 66 The Mother Road Chicago Los Angeles 2010 Dag 1 lördag 29/5 Chicago (soligt, 25 grader) Så var det äntligen dags för avfärd till USA trots vulkanutbrott och strejker. Janne och Gunilla kom och

Läs mer

USA resa med naturskoleföreningen 1/6-20/6-99

USA resa med naturskoleföreningen 1/6-20/6-99 USA resa med naturskoleföreningen 1/6-20/6-99 Ti 1 Vi fick skjuts av mamma till Arlanda, där vi samlades så småningom. Spänd förväntan dels på resan dels på hur alla resekompisar skulle vara när man nu

Läs mer

Den amerikanska populärmusiken En föreläsningsserie av Sven-Erik Klinkmann, Åbo Akademi

Den amerikanska populärmusiken En föreläsningsserie av Sven-Erik Klinkmann, Åbo Akademi Den amerikanska populärmusiken En föreläsningsserie av Sven-Erik Klinkmann, Åbo Akademi 1. Sju musikaliska strömmar: Pop, Jazz, Country pop Den amerikanska sociologen Philip H. Ennis: The Seventh Stream.

Läs mer

J Ö R V A R S G O S - S K Ö R

J Ö R V A R S G O S - S K Ö R J Ö R V A R S G O S - S K Ö R B I R T H D A Y P A R T Y [ J Ö R VA R S G O S S K Ö R, O K T O B E R 198 1 ]» E XCUSE ME, do you know where Heaven is?«hon tittade på mig lite undrande. Sen log hon.»no,

Läs mer

Kapten. +Fun. Charles Bradley Anna von Hausswolff Friends Holograms. bästa betygsättarna. Exklusiv intervju med: Ny temaserie!

Kapten. +Fun. Charles Bradley Anna von Hausswolff Friends Holograms. bästa betygsättarna. Exklusiv intervju med: Ny temaserie! Allt om musik juli 2012 gratis Exklusiv intervju med: Kapten RÖD Publiken är de bästa betygsättarna BLOC PARTY Rykten, lögner och storstadshets SCISSOR SISTERS Vi är fortfarande världens bästa popband

Läs mer

GROOVE Nummer 5 2001 Sveriges största musiktidning

GROOVE Nummer 5 2001 Sveriges största musiktidning GROOVE Nummer 5 2001 Sveriges största musiktidning Aaliyah Latin Kings Sahara Hotnights Nicolai Dunger Reggae i London Punkens farfar lapar numera sol i juicens hemstat Florida, men hans musik rockar fortfarande

Läs mer

På trottoaren, som löper längs Patongs strandpromenad,

På trottoaren, som löper längs Patongs strandpromenad, Allt du vill köpa är till salu På trottoaren, som löper längs Patongs strandpromenad, trängs turisterna. De sicksackar sig med stor möda förbi varandra på väg framåt, försöker ta sig runt dem som har stannat

Läs mer

Vader Hardcore Superstar 30 Seconds to Mars Kano

Vader Hardcore Superstar 30 Seconds to Mars Kano Nummer 9 2005 Sveriges största musiktidning Vader Hardcore Superstar 30 Seconds to Mars Kano Randy Katie Melua Primal Fear The Greenhornes Mattafix Ola Bergman Pelle Carlberg I m from Barcelona High Heeled

Läs mer

SWEA. bladet. Toronto. Canada. Nr. 2 Årgång 29 Oktober 2011

SWEA. bladet. Toronto. Canada. Nr. 2 Årgång 29 Oktober 2011 SWEA Toronto bladet Canada Nr. 2 Årgång 29 Oktober 2011 SWEA TORONTOS STYRELSE 2011 Post Ordförande Vice ordförande Skattmästare Sekreterare Webmaster Ledamot Ledamot Ledamot Program Kalender Redaktör

Läs mer

Union Carbide Productions

Union Carbide Productions Nummer 5 2003 Sveriges största musiktidning Radiohead Per Gessle Turbonegro De Stijl Audioslave Union Carbide Productions Grandaddy Comet Gain Kings of Leon Arab Strap Cradle of Filth Mars Volta Hot Hot

Läs mer

Nelly. Furtado. The Magic Numbers Yeah Yeah Yeahs The Long Blondes Magda

Nelly. Furtado. The Magic Numbers Yeah Yeah Yeahs The Long Blondes Magda Nummer 9 2006 Sveriges största musiktidning The Magic Numbers Yeah Yeah Yeahs The Long Blondes Magda Nelly Furtado Juliette & the Licks Tora Vinter Sofia Härdig Bif Naked Psalm One Jara Ana Maia Hirasawa

Läs mer

GROOVE Nummer 3 2001 Sveriges största musiktidning

GROOVE Nummer 3 2001 Sveriges största musiktidning GROOVE Nummer 3 2001 Sveriges största musiktidning Bob Hund Ash Pelle Ossler Ugly Duckling Cathedral Grabbarna från Brooklyn slår knockout på ett civilicerat sätt Labradford Low Concretes Tanya Stephens

Läs mer

Amerikaresan 1965. Ingegerds dagboksanteckningar från resan med dotter Britt

Amerikaresan 1965. Ingegerds dagboksanteckningar från resan med dotter Britt Ingegerds dagboksanteckningar från resan med dotter Britt Amerikaresan 1965 Den 21 maj 1965 Kl 08.00 Så randades den dagen då vår långa resa skall påbörjas. Solen skiner och allt ser underbart ut. Det

Läs mer

Bob Geldof Anna Ternheim Carl Johan De Geer. The Sound of Arrows Katarina Mazetti Noam Chomsky

Bob Geldof Anna Ternheim Carl Johan De Geer. The Sound of Arrows Katarina Mazetti Noam Chomsky 061 Oktober 2011 Nya Upplagan I detta nummer Mannens klimakterium och testosteronindustrin Okända rum Phil Lynott Solo in Soho Jäkla Fritiof! Rapport från vildmarken Myter och legender Chefredaktör: Lars

Läs mer