Äntligen ett bra sätt att fuktskydda vindsutrymmet!

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Äntligen ett bra sätt att fuktskydda vindsutrymmet!"

Transkript

1 Äntligen ett bra sätt att fuktskydda vindsutrymmet! Hälften av alla hus med kallvind drabbas av fuktskador. Med TrygghetsVakten Vind kan du enkelt och kostnadseffektivt förebygga problemen.

2 Ett friskt hus skyddar både din familj och din ekonomi Det har länge varit känt att mögel i hus kan ge upphov till allergier. På senare tid har man också förstått att mögel kan vara giftigt och framkalla sjukdomar. Symptom som trötthetskänslor, förtida åldrad hud, rinnande näsa och återkommande hosta kopplas alla till mögel och fuktkänsliga bakterier. I vissa fall försvinner symptomen efter sanering av vindsutrymmet men i andra fall kvarstår problemen under hela livet. Det är alltså viktigt att förebygga skador så att huset aldrig blir sjukt, och att åtgärda uppkomna skador så fort som möjligt innan de inneboende hunnit skadas. Ett kraftigt mögelangrepp kan kosta hundratusentals kronor att reparera och ett hussvampsangrepp kan ytterst leda till att alla trädelar på huset måste bytas. En äkta hussvamp kan äta sig igenom en vanlig villa på drygt ett år. Oftast täcker inte en vanlig hemförsäkring sådana skador eftersom de anses vara en följd av huskonstruktionen och inte en regelrätt olycka. Med TrygghetsVakten Vind finns en prisvärd lösning på fuktproblemen, så nu behöver du inte stå oskyddad längre. Det är också en ekonomisk fråga. För mycket fukt på vinden kan leda till att virke slår sig eller släpper ifrån sig emissioner av skadliga ämnen, med dyra reparationer som följd.

3 Kontrollera fuktigheten - det skall vara torrt! Det är lätt att konstatera hur mycket fukt som finns med hjälp av sk Probikssensorer som kan beställas av oss på TrygghetsVakten. Du kan också titta efter slaget virke, missfärgningar och mögelpåväxt. Har du konstaterat för hög fuktighet bör du vidta åtgärder, det är annars en tidsfråga innan du drabbas av skador. Har du befintliga angrepp av mögel eller kan känna doft måste du vidta åtgärder. Är angreppen någorlunda omfattande bör du dessutom göra en sanering. Vi arbetar med ozonbehandling, både när vi utför behandlingen och vid gör-det-själv-åtgärder. När du gör det själv tillhandahåller vi ozonaggregat och instruktioner. Behandlingen tar några veckor och brukar ge goda resultat. Har du angrepp av röta rekommenderar vi att du kontaktar oss eller någon annan fuktkonsult.

4 Vad är trygghetsvakten Vind TrygghetsVakten Vind är ett system för att hålla vindsutrymmen torra och förhindra fuktskador. Det består av tre delsystem, en dator som styr en fläkt och en värmekabel. TrygghetsVakten Vind mäter utomhusklimatet och klimatet i vindsutrymmet och om det är gynnsamt ventileras vinden med hjälp av fläkten. Vinden torkas då ur. Normalt varierar omgivningens fuktighet mycket under de perioder vindsutrymmen har som mest problem och därför räcker det ofta att bara styra ventilationen. Skulle det ändock vara fuktigt ute så länge att det hinner ackumuleras skadliga mängder fukt på vinden så värmer Trygghets- Vakten Vind utrymmet med hjälp av värmekabeln tills fuktigheten har gått ned. Genom att jämföra klimatet med groförutsättningarna hos de förkommande mögel- och rötsvampsorterna kan TrygghetsVakten Vind avgöra om det börjar närma sig risk för att mögeleller rötsvampsporer kan fullborda sin groprocess. Endast då värmer TrygghetsVakten Vind med värmekabeln vilket minimerar energiåtgången. Funktionen hos TrygghetsVakten Vind är alltså att torka ut vinden så mycket som möjligt under torrperioder. Under perioder med ogynnsamt utomhusklimat undviker den att ventilera och övervakar istället klimatet på vinden. Om det är nödvändigt för att förhindra fuktskador så värmer den utrymmet. När temperaturen stiger så sjunker den relativa fuktigheten eftersom den är direkt temperaturberoende. På så sätt stoppas mögel och rötsvamp från att etablera sig.

5 Så monteras TrygghetsVakten Vind finns mycket ventilation. Det mesta sätts för men en liten utblåsventilation sparas för att möjliggöra ett luftgenomflöde i vindsutrymmet. I äldre vindar utan ventilation kan en utblåsventil behöva sättas upp. Under torrperioder torkas vinden maximalt. Under våtperioder hindras vinden från att tillföras fukt utifrån. TrygghetsVakten Vind monteras med värmekabeln spridd i utrymmet längs med takfoten på norrsidan. Fläkten monteras så att den blåser in luft från ett luftintag som ofta tas upp i vindsgaveln. Det bästa är att hänga upp fläkten i den medföljande hängbanden för att minimera oljud. Rätt monterad skall det inte behöva höras ned till boutrymmena. ventilationsrör monteras också för att minska fläktljudet ytterligare. I den idag vanligaste vindskonstruktionen TrygghetsVakten Vind ventilerar när det gynnsamt och värmer när det är nödvändigt. Resultat är en fuktsäker vind till en mycket låg kostnad. Ventilationen torkar normalt vinden till helt säkra nivåer och ännu mer. Från maximalt torrt till skadlig fuktighet kan mängden fukt ungefär fördubblas. Det finns därför en bred marginal innan TrygghetsVakten Vind behöver aktivera uppvärmningen. När det ändå behövs uppvärmning så är det inga stora temperaturökningar som krävs, som exempel ger en höjning med 3 C en sänkning av den relativa fuktigheten med ca 15 procentenheter, från t ex skadliga 90% till ofarliga 75%.

6 Så fungerar ett vindsutrymme Taket kyls av mot den kall rymden Jämförelsevis varm luft kondenserar mot innertaket Vindsutrymmen ventileras för att risken för läckage är stor. Hade inte den risken funnits hade vinden inte ventilerats alls. I en läckagefri vind tillför ventilationen bara fukt, men i en vind med antingen luftläckage nedifrån eller vattenläckage genom taket kan ventilationen förbättra situationen. Läckage kan uppstå både vid byggfusk och vid slitage och åldrande av material. Det är därför svensk byggnorm föreskriver mycket ventilation. Tyvärr innebär ventilationen också att risken för fuktskador just på grund av ventilationen är ca 50%. Den enda möjligheten att göra en säker ventilation är att styra den på Ventilation utan styrning kan tillföra fukt till vinden. det sätt som TrygghetsVakten Vind gör, att bara ventilera när det är torrare ute än inne.

7 Frågor och svar Hörs det i huset när fläkten går? Rätt installerat skall det inte höras ned i huset. Fläktar låter dock och TrygghetsVakten Vind är inget undantag. Det kan höras ut i trädgården och det kan höras genom vindsbjälklaget. Skulle du höra oljud kan du i efterhand minska ljudet genom en ljuddämpare och speciella upphängningsanordningar som minskar vibrationerna och därmed ljudet. Hur lång tid brukar det ta innan en fuktig vind har torkat? Det beror ytterst på hur fuktigt det är i vindsutrymmet vid installationen och på hur fuktigt utomhusklimatet är. Normalt tar det någon månad men det kan ibland ta upp till ett halvår innan vinden är helt uttorkad. Hur mycket ström drar TrygghetsVakten Vind? Förbrukningen är beroende av eventuella läckage. Vanligen förbrukar TrygghetsVakten Vind mellan 100 till 400 kwh per år, det undre värdet när det endast finns lite läckage av varmluft nedifrån och det övre värdet när det finns mer omfattande läckage. Under första året så bör man räkna med något högre förbrukning när klimatet skall stabiliseras. Kan jag göra installationen själv? Ja, om du är lite praktiskt lagd. Är du osäker på om du vill göra installationen själv kan du beställa installationsanvisningar, via webben eller på telefon Hur gör jag med befintliga skador? Rötskadade delar skall alltid bytas ut. Har du mögelskador som är mindre omfattande, så att de inte besvärar er i huset, kan du låta de vara. Trygghets- Vakten Vind hindrar möglet från att regenerera sig och så småningom dör det alltså ut av sig självt. Har du mer omfattande skador bör du göra en sanering. Det finns olika sätt att göra det och det finns hjälp att få. Ozonsanering är en metod som vi ofta använder med gott resultat. Kan jag använda TrygghetsVakten Vind i andra utrymmen? Den kan med fördel användas i alla lätta utrymmen, som uthus, vinterrum mm. Den kan också användas i tunga utrymmen som källare och krypgrund men man bör då vara medveten om att energiförbrukningen kan bli högre än angivet. I krypgrund är TrygghetsVakten för Krypgrund oftast ett bättre alternativ.

8 TrygghetsVakten Vind är en unik produkt för att skydda kalla utrymmen mot fuktskador. Minimal energiförbrukning, god funktion oavsett temperatur och ett mycket lättskött underhåll är egenskaper som gör TrygghetsVakten Vind till marknadens bästa lösning. Med TrygghetsVakten Vind har du för mindre än en krona per dag skyddat ditt hus mot fuktskador i vindsutrymmet. Detta är pengar du oftast mer än väl får igen när du säljer huset, eftersom risken för köparen minskat. TrygghetsVakten Vind är en vinstaffär! Teknisk Dokumentation TrygghetsVakten Vind Godkänt installationsområde: den Europeiska Gemenskapens medlemsländer Produktnormer: uppfyller krav ställda i den harmoniserade standarden för produkter inom den Europeiska Ekonomiska Samarbetsområdet; särskilt Maskindirektivet (98/79/EG) Direktivet för elektromagnetisk kompabilitet (89/336/EEG, 92/31/EEG, 93/68/EEG, 98/13/EG), och lågspänningsdirektivet (73/23/EEG, 93/68/EEG). Anslutning: 220V växelspänning +/- 10%, Hz. Strömförbrukning: max 550 Watt, 2.5 Ampere Temperatur, användningsområde: -40 C till + 40 C Temperatur, lagring: -40 Celsius till +80 Celsius Korrosionsbeständighet: God. Livslängd: under normal användning minst 15 år. Fläkten är mest känslig, men systemet skyddar huset med värmekabeln även om fläkten fallerar. Garantitid: tre år från leveransdatum. Kalibreringsintervall: under normal användning behöver enheten inte kalibreras om under sin livstid. Underhållsintervall: Värmekabel och styrsystem är underhållsfria. Fläkten kan behöva rengöras vartannat år. Visuell inspektion av TrygghetsVakten Vinds lysindikering skall göras före varje vinter. Kontrollera att enheten är i funktion (grönt ljus) och att kapacitetslarmet inte blinkar. Elektrisk skyddsklass: IP 40, TrygghetsVakten Vind skall monteras inomhus, t ex i vindsutrymme eller krypgrund. Miljöfaktorer: TrygghetsVakten Vind är ett miljövänligt alternativ både i tillverkning, i användning och återvinning. TrygghetsVakten Vind återvinnes som elektronik och lämnas till återvinningsplats. Materialet till TrygghetsVakten är PVC-plast, aluminium, ABSplast, glas, koppar, fenol-plast och tenn. Små mängder av andra metaller förekommer.

Ett friskt hus behöver inte kosta skjortan...

Ett friskt hus behöver inte kosta skjortan... Ett friskt hus behöver inte kosta skjortan... 70% av alla hus med krypgrund drabbas av fuktskador. Med TrygghetsVakten kan du enkelt och kostnadseffektivt förebygga problemen. Ett friskt hus skyddar både

Läs mer

Anvisningar för installation av TrygghetsVakten PRO-X/E i krypgrund

Anvisningar för installation av TrygghetsVakten PRO-X/E i krypgrund PRO-X/E Anvisningar för installation av TrygghetsVakten PRO-X/E i krypgrund 2011-08-19 Ver. 3.24 Innan installation Tyvärr görs inte alltid grundarbeten vid ett husbygge fackmässigt. Du gör därför bäst

Läs mer

Anvisningar för installation av TrygghetsVakten Vind Start & Classic. Vind. 2013-05-04 Ver 3.5

Anvisningar för installation av TrygghetsVakten Vind Start & Classic. Vind. 2013-05-04 Ver 3.5 Vind Anvisningar för installation av TrygghetsVakten Vind Start & Classic 2013-05-04 Ver 3.5 Installation Gratulerar till ditt val av TrygghetsVakten Vind, marknadens effektivaste avfuktare för vindar.

Läs mer

Markfukt. Grupp 11: Nikolaos Platakidis Johan Lager Gert Nilsson Robin Harrysson

Markfukt. Grupp 11: Nikolaos Platakidis Johan Lager Gert Nilsson Robin Harrysson Markfukt Grupp 11: Nikolaos Platakidis Johan Lager Gert Nilsson Robin Harrysson 1 Markfukt Vad är markfukt? Skador/Åtgärder Källförteckning Slutord 2 Vad är markfukt? Fukt är vatten i alla sina faser,

Läs mer

om hur du stoppar fukt & mögel i ditt hem METRO THERM

om hur du stoppar fukt & mögel i ditt hem METRO THERM om hur du stoppar fukt & mögel i ditt hem METRO THERM 1 Vatten är grunden för liv & mögel Vatten är grunden för allt liv. Därför söker vi människor efter dessa dyra droppar i öknar och på Mars. Men ibland

Läs mer

Anvisningar för installation av TrygghetsVakten PRO-S i krypgrund PRO-S. 2011-08-19 Ver. 3.23

Anvisningar för installation av TrygghetsVakten PRO-S i krypgrund PRO-S. 2011-08-19 Ver. 3.23 PRO-S Anvisningar för installation av TrygghetsVakten PRO-S i krypgrund 2011-08-19 Ver. 3.23 Innan installation Tyvärr görs inte alltid grundarbeten vid ett husbygge fackmässigt. Du gör därför bäst i att

Läs mer

Anvisningar för installation av TrygghetsVakten i krypgrund. Krypgrund. 2009-08-26 Ver 4.01

Anvisningar för installation av TrygghetsVakten i krypgrund. Krypgrund. 2009-08-26 Ver 4.01 Krypgrund Anvisningar för installation av TrygghetsVakten i krypgrund 2009-08-26 Ver 4.01 Innan installation Tyvärr görs inte alltid grundarbeten vid ett husbygge fackmässigt. Du gör därför bäst i att

Läs mer

Anvisningar för installation av TrygghetsVakten krypgrund. Krypgrund. 2010-02-17 Ver 5.00

Anvisningar för installation av TrygghetsVakten krypgrund. Krypgrund. 2010-02-17 Ver 5.00 Krypgrund Anvisningar för installation av TrygghetsVakten krypgrund 2010-02-17 Ver 5.00 Innan installation Tyvärr görs inte alltid grundarbeten vid ett husbygge fackmässigt. Du gör därför bäst i att kontrollera

Läs mer

Det invändiga är det viktigaste och direkt nödvändiga för att få en fuktsäker krypgrund.

Det invändiga är det viktigaste och direkt nödvändiga för att få en fuktsäker krypgrund. Arbetsinstruktion Krypgrund Innehållsförteckning 1. 1. INLEDNING 2. 2. INVÄNDIGA ÅTGÄRDER 3. 3. UTVÄNDIGA ÅTGÄRDER 4. 4. MONTERING ISODRÄN KRYPGRUNDSVAKT 1. INLEDNING Utförlig funktionsbeskrivning av krypgrund,

Läs mer

ARBETSINSTRUKTION KRYPGRUND

ARBETSINSTRUKTION KRYPGRUND ARBETSINSTRUKTION KRYPGRUND INNEHÅLLSFÖRTECKNING 1. INLEDNING 2. INVÄNDIGA ÅTGÄRDER 3. UTVÄNDIGA ÅTGÄRDER 4. MONTERING ISODRÄN KRYPGRUNDSVAKT 1. INLEDNING Utförlig funktionsbeskrivning av krypgrund, se

Läs mer

Anvisningar för installation av TrygghetsVakten Vind Start & Classic. Vind Ver 3.12

Anvisningar för installation av TrygghetsVakten Vind Start & Classic. Vind Ver 3.12 Vind Anvisningar för installation av TrygghetsVakten Vind Start & Classic 2010-02-18 Ver 3.12 Installation Gratulerar till ditt val av TrygghetsVakten Vind, marknadens effektivaste avfuktare för vindar.

Läs mer

300 000 villaägare med krypgrund riskerar att drabbas av fukt- och mögelskador ANTICIMEX RAPPORT OM SKADOR I KRYPGRUNDER SEPTEMBER 2008

300 000 villaägare med krypgrund riskerar att drabbas av fukt- och mögelskador ANTICIMEX RAPPORT OM SKADOR I KRYPGRUNDER SEPTEMBER 2008 300 000 villaägare med krypgrund riskerar att drabbas av fukt- och mögelskador ANTICIMEX RAPPORT OM SKADOR I KRYPGRUNDER SEPTEMBER 2008 Mer än varannan villa med krypgrund fuktskadad I mer än vartannat

Läs mer

Fukt och luktfria ventilerade golv.

Fukt och luktfria ventilerade golv. Fukt och luktfria ventilerade golv. Optivent stoppar effektivt farliga ångor och giftiga gaser från att komma ut i rumsluften och gör att Du kommer att må mycket bättre på din arbetsplats eller i ditt

Läs mer

Acetec EvoDry svensktillverkade adsorptionsavfuktare

Acetec EvoDry svensktillverkade adsorptionsavfuktare Acetec EvoDry svensktillverkade adsorptionsavfuktare 1 VÄLJ RÄTT AVFUKTARE Välj den avfuktare som passar ditt behov bäst. Här får du råd på vägen. Du kan också alltid kontakta oss så hjälper vi dig. KRYPGRUND

Läs mer

Fukt kontrollmetoder. Vad beror fuktfläcken på? Hur och när ska man göra fuktronder?

Fukt kontrollmetoder. Vad beror fuktfläcken på? Hur och när ska man göra fuktronder? Fukt kontrollmetoder Hur och när ska man göra fuktronder? Vad beror fuktfläcken på? Det har uppstått en missfärgning i taket i en lokal, vi vet inte varför. Hade vi kunnat förebygga den och hur skulle

Läs mer

Frisk luft från. Lösningar mot radon. ger friska hus med ren luft inomhus. www.ostberg.com

Frisk luft från. Lösningar mot radon. ger friska hus med ren luft inomhus. www.ostberg.com Frisk luft från Lösningar mot radon ger friska hus med ren luft inomhus www.ostberg.com EN STRÅLANDE FRAMTID MED REN LUFT INOMHUS Radon är en hälsofara. Bor eller verkar man i en fastighet med höga radonhalter

Läs mer

WUB5511 Elektrisk Värmefilt

WUB5511 Elektrisk Värmefilt WUB5511 Elektrisk Värmefilt Svensk Bruksanvisning Läs alltid först igenom bruksanvisningen och spara den för framtida hänvisningar Sid 2 VIKTIGA anvisningar! Spara för framtida bruk! VARNING: EJ avsedd

Läs mer

Energieffektiva lösningar för kulturhistoriska byggnader

Energieffektiva lösningar för kulturhistoriska byggnader Energieffektiva lösningar för kulturhistoriska byggnader Område Energieffektiv avfuktning Detta informationsblad har tagits fram som en del i s och Sustainable Innovations projekt - Energieffektiva lösningar

Läs mer

Materialspecifikation för Isover InsulSafe

Materialspecifikation för Isover InsulSafe Materialspecifikation för Isover InsulSafe 2009-09-10 Tillhörande handling nr 1 Material Brandegenskaper Korrosion Lösfyllnadsisolering av glasull utan bindemedel tillverkad av Saint Gobain Isover AB.

Läs mer

Krypgrundsisolering Monteringsanvisning

Krypgrundsisolering Monteringsanvisning Fuktskyddssystem för Tak, Bygg och VA Krypgrundsisolering Monteringsanvisning MOT FUKT, MÖGEL OCH RADON I KRYPGRUND 10 mm tjock Krypgrundsisolering som höjer temperaturen normalt med +2 o C och ger ett

Läs mer

FUKTSKADOR OCH ÅTGÄRDER

FUKTSKADOR OCH ÅTGÄRDER FUKTSKADOR OCH ÅTGÄRDER Anders Jansson RISE Research Institutes of Sweden SAMHÄLLSBYGGNAD/BYGGTEKNIK Den osynliga fukten Det ser torrt ut OBS Det går inte att se om relativa fuktigheten (RF) i ett material

Läs mer

FUKTSKADOR OCH ÅTGÄRDER

FUKTSKADOR OCH ÅTGÄRDER FUKTSKADOR OCH ÅTGÄRDER Anders Jansson RISE Research Institutes of Sweden SAMHÄLLSBYGGNAD/BYGGTEKNIK Den osynliga fukten Det ser torrt ut OBS Det går inte att se om relativa fuktigheten (RF) i ett material

Läs mer

Vindsutrymmen Allmänna råd

Vindsutrymmen Allmänna råd Vindsutrymmen Allmänna råd Vindsbjälklaget upptar vanligen en stor yta i byggnaden och där finns ofta plats att lägga ett tjockt isolerskikt. Det är ett bra sätt att minska byggnadens energianvändning,

Läs mer

Yellow Line Monteringsanvisning

Yellow Line Monteringsanvisning Fuktskyddssystem för Tak, Bygg och VA Yellow Line Monteringsanvisning Det finns en lösning på gårdagens och morgondagens fuktproblem... Nu kan du inte längre säga att luftspaltbildande material bygger

Läs mer

Energirapport. med smarta tips. Datum för besiktning: 9 september 2015. Sunnanvindsg 7, Västerås. Besiktigad av (certnr): Ola Eklund (1087)

Energirapport. med smarta tips. Datum för besiktning: 9 september 2015. Sunnanvindsg 7, Västerås. Besiktigad av (certnr): Ola Eklund (1087) Energirapport med smarta tips Datum för besiktning: 9 september 2015 Adress/ort: Sunnanvindsg 7, Västerås Besiktigad av (certnr): Ola Eklund (1087) Företag: Eklund & Eklund Energideklarationer AB Denna

Läs mer

Produktbeskrivning BioZone 45-360

Produktbeskrivning BioZone 45-360 Produktbeskrivning BioZone 45-360 Problem Vi utsätts i allt högre grad för föroreningar som är skadliga för vår hälsa. Dessa föroreningar kan delas in i tre grupper: biologiska föroreningar, giftiga gaser

Läs mer

Anvisningar för installation av TrygghetsVakten PRO-X/E i krypgrund

Anvisningar för installation av TrygghetsVakten PRO-X/E i krypgrund PRO-X/E Anvisningar för installation av TrygghetsVakten PRO-X/E i krypgrund 2013-03-13 Ver. 3.3 Innan installation Tyvärr görs inte alltid grundarbeten vid ett husbygge fackmässigt. Du gör därför bäst

Läs mer

Bruksanvisning blåskontakt PU-101. KNOP REHATEK AB GIAB huset Ankdammsgatan 35 SE Solna Tel:

Bruksanvisning blåskontakt PU-101. KNOP REHATEK AB GIAB huset Ankdammsgatan 35 SE Solna Tel: Bruksanvisning blåskontakt PU-101 KNOP REHATEK AB GIAB huset Ankdammsgatan 35 SE-171 67 Solna Tel: 020 12 12 34 @: knop@knop.se KNOP REHATEK AB Version 1.0 2015-08-26 Översikt över innehåll: Översikt över

Läs mer

Energieffektiviseringens risker Finns det en gräns innan fukt och innemiljö sätter stopp? Kristina Mjörnell SP Sveriges Tekniska Forskningsinstitut

Energieffektiviseringens risker Finns det en gräns innan fukt och innemiljö sätter stopp? Kristina Mjörnell SP Sveriges Tekniska Forskningsinstitut Energieffektiviseringens risker Finns det en gräns innan fukt och innemiljö sätter stopp? Kristina Mjörnell SP Sveriges Tekniska Forskningsinstitut Stor potential för energieffektivisering I Sverige finns

Läs mer

Octopus för en hållbar framtid

Octopus för en hållbar framtid EN MILJÖVÄNLIG VÄRMEPUMP FÖR IDAG OCH IMORGON Octopus har utvecklat och tillverkat värmepumpar sedan 1981 och har genom flera års utveckling tagit fram det bästa för miljön och kunden. Den senaste produkten

Läs mer

MANUAL. Avfuktare X-serien

MANUAL. Avfuktare X-serien MANUAL Avfuktare X-serien Innehållsförteckning Introduktion... 2 Allmänt om avfuktare... 2 Relativ luftfuktighet (RF) vs fuktkvot i trä (FK)... 4 Vridpotentiometer (gäller endast X2)... 5 Strömställare

Läs mer

Bra att veta om ditt trygghetsavtal.

Bra att veta om ditt trygghetsavtal. Anticimex Trygghetsavtal Bra att veta om ditt trygghetsavtal. Information att spara! Anticimex Trygghetsavtal ett unikt försäkringspaket. Med Anticimex Trygghetsavtal har du nu ett unikt försäkringspaket

Läs mer

Bra att veta om ditt trygghetsavtal.

Bra att veta om ditt trygghetsavtal. Anticimex Trygghetsavtal Bra att veta om ditt trygghetsavtal. Information att spara! Anticimex Trygghetsavtal ett unikt försäkringspaket. Med Anticimex Trygghetsavtal har du nu ett unikt försäkringspaket

Läs mer

Bättre inomhusklimat med SmartFront

Bättre inomhusklimat med SmartFront Bättre inomhusklimat med SmartFront SmartFront är en patenterad metod för uppgradering av fasad, ventilation och fönster på befintliga fastigheter. Installationen ger en betydande energibesparing och en

Läs mer

VARM/KALL LUFT BEFUKTARE

VARM/KALL LUFT BEFUKTARE DS 035:0605 VARM/KALL LUFT BEFUKTARE KCC CF-900 Läs denna manual innan användning och spara den för att kunna gå tillbaka och i läsa den. VIKTIGA SÄKERHETS INSTRUKTIONER Vid användandet av en elektronisk

Läs mer

Rapport Undersökning av vindsutrymmen samt yttertak Åtgärdsförslag. Brf. Ensätra Gransättravägen 2-58 Åkersberga

Rapport Undersökning av vindsutrymmen samt yttertak Åtgärdsförslag. Brf. Ensätra Gransättravägen 2-58 Åkersberga UTREDNINGSUPPDRAG Rapport Undersökning av vindsutrymmen samt yttertak Åtgärdsförslag Brf. Ensätra Gransättravägen 2-58 Åkersberga På uppdrag av Humidus AB Utförd av Håkan Nygård Mobil tfn E-post CondoConsult

Läs mer

Fuktskador på vindar - kondensskador

Fuktskador på vindar - kondensskador Sida 1(3) 2012-12-04 Fuktskador på vindar - kondensskador Fukt i luft Relativa fuktigheten i luft (% RF) anger hur mycket vattenånga luften innehåller i förhållande till vad den maximalt kan innehålla

Läs mer

U nderhå llstips för utomhustyger. Vill du skydda och återfå lystern i dina utomhustyger?

U nderhå llstips för utomhustyger. Vill du skydda och återfå lystern i dina utomhustyger? U nderhå llstips för utomhustyger Vill du skydda och återfå lystern i dina utomhustyger? Varför ska tyget underhållas? Ett av de bästa sätten att hålla Sunbrella -tygerna i bästa skick och minimera behovet

Läs mer

Kondensbildning på fönster med flera rutor

Kondensbildning på fönster med flera rutor Kondensbildning på fönster med flera rutor Per-Olof Marklund Snickerifabrikernas Riksförbund Kondensbildning på fönster är inte önskvärt av flera skäl: Sikten genom glaset försämras och kondensvattnet

Läs mer

Kondensbildning på fönster med flera rutor

Kondensbildning på fönster med flera rutor Kondensbildning på fönster med flera rutor Per-Olof Marklund Snickerifabrikernas Riksförbund Kondensbildning på fönster är inte önskvärt av flera skäl: Sikten genom glaset försämras och kondensvattnet

Läs mer

LIWA. OdorControl. Miljövänlig. luktsanering. Effektivt vid sanering av lukt från rök, urin, mögel m.m.

LIWA. OdorControl. Miljövänlig. luktsanering. Effektivt vid sanering av lukt från rök, urin, mögel m.m. LIWA OdorControl Miljövänlig luktsanering Effektivt vid sanering av lukt från rök, urin, mögel m.m. www.liwafarg.se Effektiv & Skonsam för miljö och hälsa 2 Liwa OdorControl system för luktsanering Effektivt

Läs mer

ENERGIBESPARING Villa Fritidshus

ENERGIBESPARING Villa Fritidshus ENERGIBESPARING Villa Fritidshus EnergiVaktarnas kunder bidrar till bättre miljö. Våra installationer sparar 8-15% på varje kwh EnergiVaktarna ser till att din inkommande elleverans från, Vattenfall, EON,

Läs mer

Bilaga H. Konstruktiv utformning

Bilaga H. Konstruktiv utformning 82 B i l a g a H Bilaga H. Konstruktiv utformning Även om du beräknat dina värmeförluster teoretiskt helt korrekt så är det inte säkert att resultatet stämmer överens med verkligheten. Först och främst

Läs mer

LBST-609. NEXA LBST-609 Skymningsrelä. Säkerhet. Tekniska data

LBST-609. NEXA LBST-609 Skymningsrelä. Säkerhet. Tekniska data LBST-609 NEXA LBST-609 Skymningsrelä KOMPATIBILITET Den här mottagaren fungerar med alla självlärande Nexa-mottagare. FUNKTIONALITET Skymningsrelä med timer för automatisk avstängning. För utomhusbruk

Läs mer

Besiktning och fuktkontroll i byggnad och riskkonstruktion

Besiktning och fuktkontroll i byggnad och riskkonstruktion Redovisning av fuktkontroll i samband med överlåtelse av fastighet Syfte Besiktningen och fuktkontrollen syftar till att kontrollera utförande, konstruktion och material i byggnaden och dess riskkonstruktioner.

Läs mer

SPARK. Bilkontakt Typ 1. PIN-kod. Väggkontakt typ Schuko CEE7/7 16A. 7,5/10 m 6/10/16 A 100-240 VAC. 1,6 kg -30 /+40.

SPARK. Bilkontakt Typ 1. PIN-kod. Väggkontakt typ Schuko CEE7/7 16A. 7,5/10 m 6/10/16 A 100-240 VAC. 1,6 kg -30 /+40. Användarmanual SPARK 1 Laddhandtagets delar 2 Starta och stoppa laddning 3 PIN-kod 4 Säkerhetsföreskrifter 5 Vanliga frågor och svar 7 Återvinning 7 Kontaktinformation 7 SPARK Vi på Charge Amps är övertygade

Läs mer

Aircode ID AC-100. Uppgradera ventilationssystemet!

Aircode ID AC-100. Uppgradera ventilationssystemet! Aircode ID AC-100 Uppgradera ventilationssystemet! Aircode ID AC-100 Aircode TM ID AC-100 är joniseringsaggregat för installation i ventilationskanaler. Aggregatet skapar ett rent inomhusklimat såväl vid

Läs mer

MANUAL FÖR FÖLJANDE MODELLER: KS7-US, KS24-ISL, KS24-ISR, KS38-UD, KS46-UD, KS166-UD

MANUAL FÖR FÖLJANDE MODELLER: KS7-US, KS24-ISL, KS24-ISR, KS38-UD, KS46-UD, KS166-UD Grattis till din Kingston-kyl! Vinkyl FÖR FÖLJANDE MODELLER: KS7-US, KS24-ISL, KS24-ISR, KS38-UD, KS46-UD, KS166-UD samt KS188-UD Denna bruksanvisning innehåller viktig information, inklusive säkerhets-

Läs mer

Utreda och åtgärda fukt och mögelproblem

Utreda och åtgärda fukt och mögelproblem Utreda och åtgärda fukt och mögelproblem Folkhälsomyndighetens vägledning Fredrik Haux, Folkhälsomyndigheten Orsaker till fukt och mögelproblem Läckage från tak, fönster, tvätt/diskmaskiner m.m. Hög luftfuktighet

Läs mer

Åtgärdsrapport Energideklaration av villa

Åtgärdsrapport Energideklaration av villa Åtgärdsrapport Energideklaration av villa Datum för besiktning: 2015-06-08 Fastighetsbeteckning: Skegrie 35:7 Adress/ort: Solängen 17, Trelleborg Besiktigad av (certnr): Caspar Skog (5449) Företag: Eklund

Läs mer

DOMEKT REGO RECU P. Aggregatmanual

DOMEKT REGO RECU P. Aggregatmanual DOMEKT REGO RECU P Aggregatmanual SE Innehåll Säkerhetsföreskrifter...3 Transport...4 Kort beskrivning av aggregatet...5 Installation...7 Underhåll...8 Teknisk information...9 Ordernyckel...10 2 Säkerhetsföreskrifter

Läs mer

Octopus för en hållbar framtid

Octopus för en hållbar framtid EN MILJÖVÄNLIG VÄRMEPUMP FÖR IDAG OCH IMORGON Octopus har utvecklat och tillverkat värmepumpar sedan 1981 och har genom flera års utveckling tagit fram det bästa för miljön och kunden. Den senaste produkten

Läs mer

Hälsoskyddstillsyn av lokaler för vård eller annat omhändertagande 2011-2012

Hälsoskyddstillsyn av lokaler för vård eller annat omhändertagande 2011-2012 Miljö- och byggnadskontoret Miljö- och hälsoskyddsenheten Hälsoskyddstillsyn av lokaler för vård eller annat omhändertagande 2011-2012 Besök Postadress Telefon växel Fax reception Internet Turebergshuset

Läs mer

Hörapparatbatterier, urladdningskurvor och strömbehov.

Hörapparatbatterier, urladdningskurvor och strömbehov. Hörapparatbatterier, urladdningskurvor och strömbehov. Om en extern enhet så som en minimottagare ansluts till en hörapparat så kan det ibland visa sig uppstå funderingar kring strömförbrukning. Detta

Läs mer

Isover Vario Duplex. Den variabla ångbromsen B3-10 2006-05

Isover Vario Duplex. Den variabla ångbromsen B3-10 2006-05 Isover Vario Duplex Den variabla ångbromsen B3-10 2006-05 Isover Vario Duplex Isover Vario Duplex är en ny intelligent ångbroms som genom att anpassa sig efter luftens relativa fuktighet minskar risken

Läs mer

RVR Seminar på Hamar Maj 2015 Klorider och dess påverkan I olika miljöer.

RVR Seminar på Hamar Maj 2015 Klorider och dess påverkan I olika miljöer. RVR Seminar på Hamar Maj 2015 Klorider och dess påverkan I olika miljöer. 1. 2015-06-01 2. 2015-06-01 Rök från PVC-bränder Klorider är det absolut dominerande jonslaget. Bresslemetoden är mycket lämplig

Läs mer

MANUAL AVFUKTARE.

MANUAL AVFUKTARE. MANUAL AVFUKTARE www.drybox.se Innehållsförteckning Introduktion...... Allmänt om avfuktare... 2 Relativ luftfuktighet (RF) vs fuktkvot i trä (FK)... Vridpotentiometer (gäller endast X2)... 5 Strömställare

Läs mer

Utredning av sanitär olägenhet i bostad

Utredning av sanitär olägenhet i bostad ETELÄKÄRJEN YMPÄRISTÖTERVEYS SYDSPETSENS MILJÖHÄLSA 1 Utredning av sanitär olägenhet i bostad Om man tror, att det finns hälsorisk i en bostad skall man först kontakta fastighetens ägare (disponent, hyresvärd).

Läs mer

AVFUKTARE DH10M. Läs vänligen denna bruksanvisning och spara den för senare användning

AVFUKTARE DH10M. Läs vänligen denna bruksanvisning och spara den för senare användning AVFUKTARE DH10M Läs vänligen denna bruksanvisning och spara den för senare användning Innehåll Lägg vänligen tid på läsa denna manual noggrant och spara den för senare användning. Sida Specifikationer

Läs mer

Drift och skötsel av fläktsystem inklusive återvinning.

Drift och skötsel av fläktsystem inklusive återvinning. Dokumentet sparas i er HSB pärm. november 2011 Om ni saknar en sådan pärm vänligen kontakta vice värden (VV). Drift och skötsel av fläktsystem inklusive återvinning. Bakgrund Fläktsystemet ovanför spisen

Läs mer

Besiktning och fuktkontroll i byggnad och riskkonstruktion

Besiktning och fuktkontroll i byggnad och riskkonstruktion Besiktning och fuktkontroll i byggnad och riskkonstruktion Redovisning av fuktkontroll i samband med överlåtelse av fastighet Syfte Besiktningen och fuktkontrollen syftar till att kontrollera utförande,

Läs mer

Fukt, allmänt. Fukt, allmänt. Fukt, allmänt

Fukt, allmänt. Fukt, allmänt. Fukt, allmänt Fukt, allmänt Fukt finns överallt Luften Marken Material Ledningar 1 Fukt, allmänt Fuktproblem, exempel Mögel, röta, lukt Hälsoproblem i byggnader Korrosion (rost) Kondens Isbildning Fuktrörelser, krympning

Läs mer

Energirapport. med energitips. Datum för besiktning: 2015-12-08. Fastighetsbeteckning: Härene 9:1. Södra Härene Lärarbostaden

Energirapport. med energitips. Datum för besiktning: 2015-12-08. Fastighetsbeteckning: Härene 9:1. Södra Härene Lärarbostaden Energirapport med energitips Datum för besiktning: 2015-12-08 Fastighetsbeteckning: Härene 9:1 Adress/ort: Södra Härene Lärarbostaden Besiktigad av (certnr): Gunnar Bauner (5528) Företag: Eklund & Eklund

Läs mer

Klimatundersökning av textilskåp

Klimatundersökning av textilskåp Klimatundersökning av textilskåp 2012 2013 Skara stift Aspelid AB Möbler och Inredning Ingeborg Skaar Textilvård AB Klimatundersökning av textilskåp PHS: 34 729 Beställare: Skara stift Utförare: Ingeborg

Läs mer

Installationsguide. DEVIreg 316. Elektronisk termostat.

Installationsguide. DEVIreg 316. Elektronisk termostat. Installationsguide DEVIreg 316 Elektronisk termostat www.devi.com DEVIreg 316 Innehållsförteckning 1 Inledning................. 3 1.1 Tekniska specifikationer..... 4 1.2 Säkerhetsanvisningar...... 6 2

Läs mer

Användarmanual. SPARK är CE-märkt och uppfyller de europeiska direktiven: Lågspänningsdirektivet 2006/95/EG EMC-direktivet 2004/108/EG

Användarmanual. SPARK är CE-märkt och uppfyller de europeiska direktiven: Lågspänningsdirektivet 2006/95/EG EMC-direktivet 2004/108/EG Användarmanual SPARK 1 Översikt 2 Starta och stoppa laddning 3 PIN-kod 4 Säkerhetsföreskrifter 5 Vanliga frågor och svar 7 Återvinning 7 Kontaktinformation 7 SPARK är CE-märkt och uppfyller de europeiska

Läs mer

OBS!! För att kunna få chans på priset måste du ha skapat ditt konto, fyllt i dina referenser och gjort inläsningar av mätardata för hela februari.

OBS!! För att kunna få chans på priset måste du ha skapat ditt konto, fyllt i dina referenser och gjort inläsningar av mätardata för hela februari. På www.toptensverige.se och energimyndigheten hittar du bra produkter. * värsta = används många timmar (h) per dag och använder mycket energi (kwh) OBS!! För att kunna få chans på priset måste du ha skapat

Läs mer

Power of Sun. Powerofsun Infravärmepaneler

Power of Sun. Powerofsun Infravärmepaneler Powerofsun Infravärmepaneler Infraröda värmepaneler är ett modernt, ekonomiskt värmesystem för bostäder, kontor, hotell, sjukhus, catering och produktionsanläggningar. Ungefär som traditionella kakelugnar

Läs mer

BYGGNADSDELAR OCH RISKKONSTRUKTIONER, DEL 1. Golvkonstruktioner och fukt. Platta på mark

BYGGNADSDELAR OCH RISKKONSTRUKTIONER, DEL 1. Golvkonstruktioner och fukt. Platta på mark BYGGNADSDELAR OCH RISKKONSTRUKTIONER, DEL 1 Anders Jansson RISE Research Institutes of Sweden SAMHÄLLSBYGGNAD/BYGGTEKNIK Golvkonstruktioner och fukt Grundläggning mot mark Platta på mark Platta på mark

Läs mer

Vem bär ansvaret? Ansvaret för arbetsmiljön

Vem bär ansvaret? Ansvaret för arbetsmiljön Denna information bygger på Arbetsmiljöverkets regler, Arbetsplatsens utformning AFS 2009:2. I Arbetsmiljöverkets regler, Arbetsplatsens utformning AFS 2009:2 finns regler om bland annat städning, ventilation

Läs mer

DB 16 DB 16 P DB 20 DB 20 P

DB 16 DB 16 P DB 20 DB 20 P Avfuktare Instruktionsmanual WASCO 2000 DB 16 DB 16 P DB 20 DB 20 P Läs och spara dessa instruktioner för senare bruk INNEHÅLLSFÖRTECKNING Läs noga igenom manualen före användning och spara den som referens.

Läs mer

LBST-604. NEXA LBST-604 Skymningsrelä. Säkerhet. Tekniska data. Uppdaterad: 23 feb 2015 1 av 7

LBST-604. NEXA LBST-604 Skymningsrelä. Säkerhet. Tekniska data. Uppdaterad: 23 feb 2015 1 av 7 LBST-604 NEXA LBST-604 Skymningsrelä KOMPATIBILITET Den här mottagaren fungerar med alla självlärande Nexa-mottagare. FUNKTIONALITET Skymningsrelä med timer för automatisk avstängning. För utomhusbruk

Läs mer

Användarhandbok AirQlean High ett takmonterat luftfiltreringssystem

Användarhandbok AirQlean High ett takmonterat luftfiltreringssystem Användarhandbok AirQlean High ett takmonterat luftfiltreringssystem Copyright 2014 QleanAir Scandinavia 2 KAPITEL 1 Säkerhetsinformation 1.1. Inledning Detta kapitel innehåller säkerhetsinformation. AirQlean

Läs mer

Användarmanual för kyl och frys aggregat

Användarmanual för kyl och frys aggregat 2013-02-27 Användarmanual för kyl och frys aggregat Instruktions manual för kommersiella aggregat För ett korrekt användande av aggregat fyllda med köldmedium måste denna manual läsas igenom ordentligt

Läs mer

Utvärdering utvändig isolering på 1½ plans hus

Utvärdering utvändig isolering på 1½ plans hus Utvärdering utvändig isolering på 1½ plans hus Referenstest av utvändig isolering på 1½-plans hus Bakgrund Monier har lång internationell erfarenhet av att arbeta med olika metoder för att isolera tak.

Läs mer

Tryck. COMFORT CONTROL Digital termohygrometer. Art.nr: 10 08 07

Tryck. COMFORT CONTROL Digital termohygrometer. Art.nr: 10 08 07 Tryck Denna manual är utgiven av Voltcraft. Det är inte tillåtet att reproducera detta material (inkl. översättningen), såsom att kopiera, fotokopiera, mikrofilma eller förvara i elektronisk form utan

Läs mer

Rum att leva och arbeta i...

Rum att leva och arbeta i... Rum att leva och arbeta i... City Multi... kräver ett naturligt och behagligt inomhusklimat effektivt ekonomiskt flexibelt Vi tror det är luft tills vi vet vad vi egentligen andas in Det är inte alltid

Läs mer

Modell: MFD10-5050MR 2. Bruksanvisning avfuktare

Modell: MFD10-5050MR 2. Bruksanvisning avfuktare Modell: MFD10-5050MR 2 87 460 30 Bruksanvisning avfuktare Innehåll Varningar 3 Användning och effektivitet 5 Beskrivning av delar 6 Välj rätt funktionsval 7 Förberedelser inför användning 8 Användning

Läs mer

B R U K S A N V I S N I N G. Asksug/grovsug 800W Artikelnummer 3195-1128

B R U K S A N V I S N I N G. Asksug/grovsug 800W Artikelnummer 3195-1128 B R U K S A N V I S N I N G Asksug/grovsug 800W Artikelnummer 3195-1128 1 Asksug/grovsug 800W Artikelnummer 3195-1128 SÄKERHETSFÖRESKRIFTER Asksugen/grovsugen ska inte användas nära lättantändliga eller

Läs mer

Tilläggsisolera vindsbjälklaget

Tilläggsisolera vindsbjälklaget STIG RENSTRÖM Foto & Layout AB 2008 Bygg 1 så här: Rekv.nr 3037 januari 2008 Tilläggsisolera vindsbjälklaget med Vindsull med skivor underifrån PAROC AB Byggisolering Sverige 541 86 Skövde Telefon 0500-46

Läs mer

Foto: Robert Olsson. Säkert frostskydd av dina betor

Foto: Robert Olsson. Säkert frostskydd av dina betor Foto: Robert Olsson Säkert frostskydd av dina betor Strategi för skörd och lagring Leverans av nyskördade betor Leverans av lagringsbetor Tidigt Kampanjdel 1 Kampanjdel 2 Kampanjdel 3 Anpassa strategin

Läs mer

Norr Enby gård Fastighet Norr Enby 1:45 Socken/Kommun Sorunda/Nynäshamn ÅTGÄRDSPROGRAM

Norr Enby gård Fastighet Norr Enby 1:45 Socken/Kommun Sorunda/Nynäshamn ÅTGÄRDSPROGRAM OBJEKT Norr Enby gård Fastighet Norr Enby 1:45 Socken/Kommun Sorunda/Nynäshamn ÅTGÄRDSPROGRAM OBJEKT Norr Enby gård Fastighet Norr Enby 1:45 Socken / Kommun Sorunda/ Nynäshamn Kort historik Norr Enby gård

Läs mer

Energispartips. Tips och information från Norrenergi

Energispartips. Tips och information från Norrenergi Energispartips Tips och information från Norrenergi Energispartips för våra kunder Här presenterar vi några tips för dig som vill få ner din energianvändning. Kanske känner du igen vissa och andra är helt

Läs mer

TEGEL LEVER LÄNGRE. Det vill du också göra TEGELINFORMATION.SE

TEGEL LEVER LÄNGRE. Det vill du också göra TEGELINFORMATION.SE TEGEL LEVER LÄNGRE Det vill du också göra TEGELINFORMATION.SE DET GÄLLER vår hälsa När vi bygger nytt eller renoverar, tänker vi mycket på om ekonomin är hållbar. Under de senaste åren har vi även uppmärksammat

Läs mer

USER S MANUAL LUFTKONDITIONERING. Modell: AC-110 ANVÄNDARHANDBOK

USER S MANUAL LUFTKONDITIONERING. Modell: AC-110 ANVÄNDARHANDBOK USER S MANUAL LUFTKONDITIONERING Modell: AC-110 ANVÄNDARHANDBOK Tack för att du har valt denna luftkonditionering av högsta kvalitet. Läs denna användarhandbok noga innan du använder apparaten. Vid eventuella

Läs mer

Åtgärdsrapport Energideklaration av villa

Åtgärdsrapport Energideklaration av villa Åtgärdsrapport Energideklaration av villa Datum för besiktning: 2015-03-05 Fastighetsbeteckning: Ekeberga 1:34 Adress/ort: Ekeberga 1475, Södra Sandby Besiktigad av (certnr): Caspar Skog (5449) Företag:

Läs mer

Ventilation med återvinning för alla självdragsfastigheter

Ventilation med återvinning för alla självdragsfastigheter Clean-Air24 FTX Minska värmekostnaden Ventilation med återvinning för alla självdragsfastigheter Det enda systemet med återvinning som kan installeras i befintligt kanalsystem Inga rör och aggregat som

Läs mer

Anmälan om miljöfarlig verksamhet 1 (8)

Anmälan om miljöfarlig verksamhet 1 (8) Anmälan om miljöfarlig verksamhet 1 (8) Sökande Verksamhetens namn Organisationsnummer Besöksadress Fastighetsbeteckning (där verksamheten bedrivs) Utdelningsadress Faktureringsadress Kontaktperson Telefon

Läs mer

MANUAL. Avfuktare DH4

MANUAL. Avfuktare DH4 MANUAL Avfuktare DH4 Innehållsförteckning Innehåll Introduktion... 3 Allmänt om avfuktare... 3 Relativ luftfuktighet vs fuktkvot i trä... 4 Strömställare... 5 Strömställarlägen... 5 RF% FUKT FLÄKT Funktion/Användningsområde...

Läs mer

Åtgärdsrapport Energideklaration av villa

Åtgärdsrapport Energideklaration av villa Åtgärdsrapport Energideklaration av villa Datum för besiktning: 3/4-2015 Fastighetsbeteckning: Eketånga 27:192 Adress/ort: Tenorvägen 16, Halmstad Besiktigad av (certnr): Christian Jirefjord (5447) Företag:

Läs mer

PARTYKYLARE HN 10170. Bruksanvisning

PARTYKYLARE HN 10170. Bruksanvisning PARTYKYLARE HN 10170 Bruksanvisning För att säkerställa tillförlitlig och säker användning av partykylaren måste alla instruktioner i denna bruksanvisning läsas noga och följas. SÄKERHETSINSTRUKTIONER

Läs mer

Tak Ventilerat, dvs med vind

Tak Ventilerat, dvs med vind Ventilerat, dvs med vind Missfärgning, mögel, på yttertakspanelen 1 (av 2!) Igensatt vindsventilation, ofta i kombination med otillräcklig bostadsventilation Skadan syns relativt jämnt spridd över utrymmet.

Läs mer

BRUKSANVISNING. Mobil luftkonditionering

BRUKSANVISNING. Mobil luftkonditionering BRUKSANVISNING Mobil luftkonditionering Modell No: 360008/ 360010 Vi rekommenderar att du läser instruktionerna noga innan du använder produkten. Bevara instruktionerna på en trygg plats, eftersom du kan

Läs mer

Vem bär ansvaret? Ansvaret för arbetsmiljön vilar alltid på arbetsgivaren.

Vem bär ansvaret? Ansvaret för arbetsmiljön vilar alltid på arbetsgivaren. Denna information bygger på Arbetsmiljöverkets regler, Arbetsplatsens utformning AFS 2000:42. I Arbetsmiljöverkets regler, Arbetsplatsens utformning AFS 2000:42 finns regler om bl.a. städning, ventilation

Läs mer

B R U K S A N V I S N I N G. Asksug/Grovsug 1000W rostfri Artikelnummer 3195-1129

B R U K S A N V I S N I N G. Asksug/Grovsug 1000W rostfri Artikelnummer 3195-1129 B R U K S A N V I S N I N G Asksug/Grovsug 1000W rostfri Artikelnummer 3195-1129 1 Asksug/Grovsug 1000W rostfri Artikelnummer 3195-1129 SÄKERHETSFÖRESKRIFTER Asksugen/grovsugen ska inte användas nära lättantändliga

Läs mer

Rädda liv, rädda hem!

Rädda liv, rädda hem! Rädda liv, rädda hem! Skaffa brandvarnare och brandredskap Genom att upptäcka brand och larma så tidigt som möjligt kan du rädda liv. Med en brandsläckare hemma släcker du en mindre brand på egen hand.

Läs mer

Portabel luftavfuktare

Portabel luftavfuktare Portabel luftavfuktare Bruksanvisning MRD10/12/15 1. LÄS BRUKSANVISNINGEN FÖRST. 2. KONTAKTA ÅTERFÖRSÄLJAREN OM DU UNDRAR ÖVER NÅGOT. 3 1 2 VIKTIGA DELAR 7 4 ➀ Reglagepanel ➁ Handtag ➂ Torrluftutblås ➃

Läs mer

Utom husklim at i Säve baserat på m ånadsm edelvärden. -5 j f m a m j j a s o n d. M ånad

Utom husklim at i Säve baserat på m ånadsm edelvärden. -5 j f m a m j j a s o n d. M ånad Sida 1 (5) 213-3-8 Fukt i krypgrunder Fukt i luft Relativa fuktigheten i luft (% RF) anger hur mycket vattenånga luften innehåller i förhållande till vad den maximalt kan innehålla vid den aktuella temperaturen

Läs mer