Minnesanteckningar från Ringsjöbygdens Framtid - Stormöte Bosjökloster 28 augusti 2007,

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Minnesanteckningar från Ringsjöbygdens Framtid - Stormöte Bosjökloster 28 augusti 2007,"

Transkript

1 Minnesanteckningar från Ringsjöbygdens Framtid - Stormöte Bosjökloster 28 augusti 2007, Mötets inledning Projektledare Richard Nilsson från Höörs kommun hälsar alla välkomna och tycker det är roligt att så många har kommit. I den stora ringen sitter nämligen närmare 130 personer. Mötesledare Agneta Setterwall, som jobbar med landsbygdsutveckling, demokrati, konflikthantering och mötesformer på Sveriges Lantbruksuniversitet, berättar om syftet med mötet. Vi har samlats för att kommunerna kring sjön vill berätta om sitt nya samarbete samt höra vad mötesdeltagarna vill och har för åsikter och idéer om sjön och bygden omkring. Agneta berättar sedan vad som kommer hända under kvällen. Alla får under fem minuter presentera sig för dem som sitter närmast, varefter politiker och tjänstemän ger sig till känna. Andra tjänstemän på mötet kommer från Region Skåne, Regionmuséet, Naturvårdsverket och Länsstyrelsen. Övriga grupperingar, alltså i vilken egenskap man deltar i mötet, lyfts fram och skrivs upp på blädderblock. På mötet finns, förutom politiker och tjänstemän: Fiskvårdsföreningar 4 personer Fiskare - 4 LRF - 5 Naturskyddsföreningar - 9 Golfklubb - 1 Sydvatten -1 Företagare - 15 Boende och fastighetsägare Bygde- och samfällighetsföreningar - 18 Turistnäringen - 3 Riskantikvarieämbetet Biodlare -1 Konstnärer - 2 Lantbrukare - 9 Musikföreningar - 2 Badare - 50 Båtägare 26 Deltagare under 30 år 4 Engagerad i kulturhistoria & fornminnen Projektledningen presenterar landskapsstrategiarbetet Processledare Sofia Karlsson från Sveriges Lantbruksuniversitet berättar tillsammans med projektledare Richard Nilsson att projektet handlar om att man ska jobba med naturvärden utifrån en helhetssyn på landskapet ett landskapstänkande. Det betyder också att alla som bor och verkar i ett område kan vara med och tycka och bestämma vad som bör göras och hur. Skåne är ett av sju län som fått pengar för att pröva detta och i Skåne jobbar kommunerna i fyra områden tillsammans med allmänheten för att ta fram en så kallad landskapsstrategi. En landskapsstrategi kan ses som en långsiktig plan för hur vi ska bevara, använda och utveckla

2 landskapet, det vill säga riktlinjer för utvecklingen i området. Viktigt är att arbetssättet och metoderna ger delaktighet. Landskapsstrategi ska ses som något föränderligt, kring vilken en ständig diskussion bör pågå. Sofia säger: Om vi vill ha en ren Ringsjö, med bevarande av natur- och kulturvärden i omgivningarna, samtidigt som det ska gå att försörja sig på turism, jordbruk, fiske mm hur ska vi göra då? Richard berättar att kring Ringsjön är det Eslöv, Hörby och Höör som tillsammans med Sveriges Lantbruksuniversitet, jobbar i en arbetsgrupp där det finns representanter från bland andra turism och näringsliv, miljö, naturvård och stadsplanering. Lars Anshelm från Eslövs kommun, inleder med att ge oss den officiella beskrivningen av regeringens uppdrag när det gäller landskapsstrategier: Att pröva regionala landskapsstrategier som ett nytt förhållnings- och arbetssätt för att uppnå bevarande och hållbart brukande av naturresurser utifrån en helhetssyn på landskapsnivå Han fortsätter sedan med att beskriva hur kommuner arbetar normalt och vilka lagar och regler som styr det arbetet. Lars berättar om var arbetet med landskapsstrategin kommer in i kommunens verksamhet och visar en förtydligande bild över detta: STYRANDE DOKUMENT I KOMMUNAL PLANERING (Lars) Lars redogör avslutningsvis för några exempel på aktuella projekt i Ringsjöbygden: Utfiskning i Ringsjön Våtmarksprojekt Rönneåprojektet, kanotleden Åtgärdsprogram naturvård Eslöv Utbyggnadsplaner bostäder i Stehag Leader- område Ringsjöbygden Det är sedan dags för Håkan Bergknut från Hörby kommun att presentera det nybildade Ringsjöns Vattenråd. Det tidigare samarbetet i Ringsjökommittén har nu, i enlighet med EU:s ramdirektiv för vatten, ombildats i Ringsjöns Vattenråd. Man arbetar nu med mer fokus på avrinningsområden och lokalt deltagande. Ett av vattenrådets stora projekt är att fiska ut skräpfisk för att få en renare sjö. Från Höörs kommun kommer Nils Wilseus som berättar om det nya landsbygdsprogrammet och möjligheterna att söka EU-pengar som stöd till jordbruk och landsbygd. En sådan väg är det nya Leader-programmet. Det bygger på samverkan mellan aktörer från offentlig, privat och ideell sektor. Det finns en stor förhoppning att vårt arbete med en landskapsstrategi kring Ringsjön kan ligga till grund för en ansökan om att bli ett Leader-område, menar Nils. I ansökan ska lokal kunskap lyftas fram genom att en LAG grupp (Local Action Group) tar fram en strategi för ett begränsat geografiskt område. Intressenter från de tre sektorerna ska ta fram projekt för det definierade området som syftar till att utveckla landsbygden. LAG fördelar sedan projektpengar till de olika projekt som stöds av den formulerade strategin för Leader-området.

3 Den 10 september kommer representater för Eslöv, Höör och Hörby kommuner att träffas för att diskutera möjligheten att samverka i ett Leaderprojekt. 3. Allmänhetens idéer och åsikter Under några veckor innan mötet har de så kallade Ringsjölådorna suttit uppe. Där har man kunnat lägga en lapp med vad man tycker ska göras i området. De förslag som kommit in i lådorna är inte många men bra och intressanta önskemål. Agneta läser upp dessa, sen är det dags för mötets deltagare att säga sitt. Tid att tänka ges under fikapausen, sedan blir det brainstorming i stor-grupp. Agneta går runt med en mikrofon till dem som vill säga något och allas åsikter förs upp på blädderblock. Nedan följer en sammanställning av alla idéer, grupperade i olika teman. Observera att faktarutor innehåller på mötet direkt givna eller i efterhand inkomna svar på ställda frågor. Tecknet * betyder att flera personer har lyft frågan, alltså att den är något många tycker är viktigt. Sammanställning av idéer och åsikter muntliga från stormötet samt skriftliga från Ringsjölådorna Allmänhetens nyttjande av sjön Bättre fiskemöjligheter Fler båtplatser Vattenskidor framföres minst 100 m från stranden. Begränsning av vattenfordon Vattenskotrar är förbjudna i alla insjöar. Organiserad rundtur med båt Bättre badplatser och vägvisning till dem * Karta över tillgängliga platser Använd stråket Ormanäs - Sjöholmen Stråket Ormäs Sjöholmen finns med i den fördjupade översiktsplanen för området. Ett fågeltorn finns och sköts av SNF. Öppna upp stranden för caféer, restauranger, kallbadhus mm Förbättrad tillgänglighet** Fler cykel- och vandringsleder * Begränsa tung trafik på vägarna Barn och ungdom Roligare lekplatser Ungdomar som vistas mycket ute bryr sig mer om miljön därför är tillgänglighet viktigt Vattenkvalitét Rent vatten och en badbar sjö * Större uppmärksamhet för åarna som rinner ut i sjön Jobba mot näringsläckage Det som förut togs upp i Lex Ringsjön regleras nu av miljöbalken.

4 Vattennivå Översvämningar hur kan vi motverka? Bättre kontroll av att vattendomar efterlevs Länsstyrelsen är tillsynsmyndighet för vattendomar Natur & Miljö Ringsjön största sammanhängande naturområdet här därför viktigt att bevara Södra Ringsjön är ett outnyttjat område med fin utsikt Öppna för laxens vandring Skälderviken Ringsjön Utpumpning av vatten från Viss mosse Giftigt avfall vid Rönneholms mosse Kontrollprogram finns som kontrollerar lakvatten från Rönneholms avfallsupplag och inga indikationer finns på förorening. Natur-och kulturminnen Bevarande främjar turismen Lantbrukarna viktiga för bevarandet Bevara till exempel stora träd och hjällristningar Program för bevarande av stora träd finns. Stenskogen bilda kulturreservat Kyrkoruinen i Svensköp bör få mer uppmärksamhet Exploatering bevarande Vilket är viktigast? Hur kan vi kombinera stora naturområden med byggande? Turism Vad vill turisterna? Samordning av turistprojek i bygden Locka hit fler naturturister Geologi utveckla vulkanturism i Höörtrakten Undersökningar visar att turister prioriterar fiske, bad, vandring, natur, trädgård och kultur. Temo är en rapport som visar var turisterna kommer ifrån. Andra synpunkter Ringsjön är bygdens nav Viktigt att definiera gränser för Leaderområde Samma regler för fastighetsägare i de tre kommunerna Brain-stormingen övergår naturligt i diskussioner kring de ämnen som tas upp. Agneta uppmanar mötesdeltagarna att ta ställning till om det finns någon fråga man vill engagera sig i och jobba med och bilda grupper. Den som vill bilda en sådan grupp tar mikrofonen, presenterar sitt ämne och ber intresserade följa med till ett hörn av rummet. Genom att rösta med fötterna kan övriga mötesdeltagare välja att ansluta till en grupp. Till en

5 början är det endast en grupp som bildas, men under de 20 minuter som följer hinner ytterligare fyra komma till. De fem grupperna presenterar sig kort. Bildade arbetsgrupper samt kontaktpersoner Natur, kultur och tillgänglighet Möte 7 september Fulltofta Naturcentrum Kontakt: Johan Johnmark Gruppen för varsam utveckling För att bevara det unika som finns Kontakt: Dorthe Bech Pedersen Lax- och ålvandringsgrupp Rönneå till Ringsjön För byggandet av lax- och åltrappor Kontakt: Tom Ström Väggruppen Anti-lastbilar på 23:an Skydda reservvattentäkten Ringsjön! Gruppen ska driva på beslut som finns att flytta trafiken. Kontakt: Jörgen Lindquist Badplats Sjöholmen Kontakt: Rune Brandt Gruppernas arbete kommer att fortsätta fram till och under nästa möte. Om du vill ha kontakt med någon av arbetsgrupperna som bildades under mötet. Skicka ett mail eller ring till projektledaren Richard Nilsson: richard.nilsson(at)hoor.se telefon: De ämnen kring vilka ingen arbetsgrupp bildades, lovar kommunerna att arbeta med och återkommer med förslag till vad som är möjligt att arbeta med, vad som kommer göras från kommunernas sida etc. 4. Avslutning En avslutande runda hålls där mikrofonen skickas runt bland samtliga deltagare för att alla ska få chansen att säga några ord om vad man tycker om kvällen. Samlade intryck från denna runda: Många är positiva till engagemanget som kommit fram och menar att många bra idéer luftats under kvällen. Ett flertal uttrycker även sitt gillande över mötesformen och det annorlunda arbetssättet. Någon säger att samarbetet mellan kommunerna är ett spännande och bra grepp. Någon har lärt sig mycket om Ringsjöbygden och en tjänsteman säger att det nu är viktigt att kommunerna tar ansvar för det engagemang som kommit fram. Fortsättningen blir spännande! Tack framförs för ett bra arrangemang och ett fint organiserat möte. Det kommer bli en oas kring Ringsjön, det här blir bra! En representant från varje kommunledning tackar alla mötesdeltagare för sin medverkan. Agneta påminner om nästa möte som hålls 18 september på Bosjökloster och tackar för i kväll.

6 Mötesanteckningarna sammanställda av Sofia Karlsson, Sveriges Lantbruksuniversitet Kontakt:

INLEDNING... 2 BAKGRUND... 2 Ringsjöns vattenråd... 2 VAD ÄR EN LANDSKAPSSTRATEGI?... 3 Arbetsgruppens definition... 3 Gruppernas syn på

INLEDNING... 2 BAKGRUND... 2 Ringsjöns vattenråd... 2 VAD ÄR EN LANDSKAPSSTRATEGI?... 3 Arbetsgruppens definition... 3 Gruppernas syn på INLEDNING... 2 BAKGRUND... 2 Ringsjöns vattenråd... 2 VAD ÄR EN LANDSKAPSSTRATEGI?... 3 Arbetsgruppens definition... 3 Gruppernas syn på landskapsstrategi... 3 METODER... 4 PROCESSBESKRIVNING... 4 STRATEGIOMRÅDEN...

Läs mer

Minnesanteckningar från Ringsjöbygdens Framtid - Stormöte 2 Bosjökloster 18 september 2007, 18.00-21.00

Minnesanteckningar från Ringsjöbygdens Framtid - Stormöte 2 Bosjökloster 18 september 2007, 18.00-21.00 Minnesanteckningar från Ringsjöbygdens Framtid - Stormöte 2 Bosjökloster 18 september 2007, 18.00-21.00 1. Mötets inledning Projektledare Richard Nilsson hälsar välkomna och lämnar över till mötesledare

Läs mer

Så jobbar vi med Tämnaren! Kiell Tofters

Så jobbar vi med Tämnaren! Kiell Tofters Så jobbar vi med Tämnaren! Kiell Tofters TÄMNAREN TÄMNAREN TÄMNARENS AVRINNINGS OMRÅDE TIERPS KOMMUN HEBY KOMMUN UPPSALA KOMMUN Tämnaren finns i Heby, Tierps och Uppsala kommuner Tämnarens sjöyta 33 kvm

Läs mer

Naturskyddsföreningens remissvar angående förslag till mätbara mål för friluftspolitiken

Naturskyddsföreningens remissvar angående förslag till mätbara mål för friluftspolitiken Att Christina Frimodig Naturvårdsverket 106 48 Stockholm Stockholm 2011-11-17 Ert dnr: NV-00636-11 Vårt dnr: 214/2011 Naturskyddsföreningens remissvar angående förslag till mätbara mål för friluftspolitiken

Läs mer

Leader Sverige 2007-2013. Rikstäckande decentraliserad organisation. 63 Geografiska områden = Resultat enheter Ca 200 anställda Ca 1000 LAG-medlemmar

Leader Sverige 2007-2013. Rikstäckande decentraliserad organisation. 63 Geografiska områden = Resultat enheter Ca 200 anställda Ca 1000 LAG-medlemmar Leader Sverige 2007-2013 Rikstäckande decentraliserad organisation. 63 Geografiska områden = Resultat enheter Ca 200 anställda Ca 1000 LAG-medlemmar LEADER - Liaisons Entre Actions de Dévelopment de l

Läs mer

Facit till cykeltipsrunda till Ringsjön 31 maj 2014

Facit till cykeltipsrunda till Ringsjön 31 maj 2014 Facit till cykeltipsrunda till Ringsjön 31 maj 2014 FRÅGA 1 Var finns närmaste vulkan? 1. Gissör, Ringsjöns största ö X. Lillö, en halvö i Västra Ringsjön 2. Allarps bjär, norr om Hallaröd. Vulkaner var

Läs mer

Leader en metod för landsbygdsutveckling. Grundkunskap

Leader en metod för landsbygdsutveckling. Grundkunskap Leader en metod för landsbygdsutveckling Grundkunskap Leader betyder Länkar mellan åtgärder för att utveckla landsbygdens ekonomi Vi börjar med en titt i backspegeln, Leader har ju faktiskt funnits i Sverige

Läs mer

Projektidé? Leader kan hjälpa till att förverkliga den! www.leadertimra.se

Projektidé? Leader kan hjälpa till att förverkliga den! www.leadertimra.se Projektidé? Leader kan hjälpa till att förverkliga den! Leader - ett sätt att utvecklas Leader är en metod för att arbeta med landsbygdsutveckling Vi fördelar stöd till projekt som utvecklar landsbygdens

Läs mer

Upplandsbygd. Lokalt Ledd Utveckling

Upplandsbygd. Lokalt Ledd Utveckling Upplandsbygd Lokalt Ledd Utveckling 2015-2021 Lokalt Ledd Utveckling genom Leader Leader står för samverkande åtgärder för att stärka utvecklingen på landsbygden. Underifrånperspektiv där den lokala förankringen

Läs mer

Under 2014 har styrelsen valt att göra en avstämning inför framtiden och kommer att föra strategiska diskussioner under temat Vägval.

Under 2014 har styrelsen valt att göra en avstämning inför framtiden och kommer att föra strategiska diskussioner under temat Vägval. SKRÄBEÅNS VATTENRÅD ARBETSPLAN 2014 Foto: Brodde Almer INLEDNING Skräbeåns vattenråd ökar successivt sin kunskap om avrinningsområdet och om vattenförvaltning i allmänhet. Ett utbyte med andra vattenråd

Läs mer

Till dig som arbetar med Leader. Leader till gagn. för landskapsfrågor

Till dig som arbetar med Leader. Leader till gagn. för landskapsfrågor Till dig som arbetar med Leader Leader till gagn för landskapsfrågor 2 Foto omslag: Shutterstock Foto: Catharina Engström Hellström Landskapsperspektiv en väg till samverkan Vi har alla ett förhållningssätt

Läs mer

* Aktör= besöksmål, restaurang, hotell, förening, hembygdsgård, butik, café, evenemang, aktivitet mm

* Aktör= besöksmål, restaurang, hotell, förening, hembygdsgård, butik, café, evenemang, aktivitet mm Vad är Upplev Lundaland? Under Kristi himmelfärd den 13-16 maj arrangeras Upplev Lundaland. Arrangemanget vänder sig till alla besökare och invånare som bor i Lundaland ( Kävlinge, Staffanstorp, Lund,

Läs mer

STRATEGISK PLAN för utveckling av Besöks- och Turismnäringen i Norra Bohuslän - för företagen inom branschen

STRATEGISK PLAN för utveckling av Besöks- och Turismnäringen i Norra Bohuslän - för företagen inom branschen STRATEGISK PLAN för utveckling av Besöks- och Turismnäringen i Norra Bohuslän - för företagen inom branschen INNEHÅLLSFÖRTECKNING Inledning 1 Rollfördelning 2 Vision 4 Vad är en hållbar besöks- och turismdestination

Läs mer

Ljustern en tillgång

Ljustern en tillgång Ljustern en tillgång Projektet har lett till fler besökare och ökad användning av området. Foto: Jonas Lindgren Projektägare: Södra Dalarnas Utveckling, ekonomisk förening Projektledare: Sofie Jutner Kommun:

Läs mer

Samarbetsavtal. mellan Östhammars kommun och Upplandsbygd Ideell förening

Samarbetsavtal. mellan Östhammars kommun och Upplandsbygd Ideell förening Sidan 1 av 7 Samarbetsavtal mellan Östhammars kommun och Upplandsbygd Ideell förening 1. Parter Östhammars kommun, org. nr. 212000-0290, nedan kallad Östhammars kommun. Upplandsbygd Lokalt Ledd Utveckling

Läs mer

Fisketurism. Inspirationsträff för ännu bättre fisketurism i Sjuhärad

Fisketurism. Inspirationsträff för ännu bättre fisketurism i Sjuhärad Fisketurism Inspirationsträff för ännu bättre fisketurism i Sjuhärad Rådde gård onsdag 8 januari 2014 Inspirationsträff om fisketurism arbetsgrupp skapad för fortsatt analys Ett 60-tal personer samlades

Läs mer

Levande vatten & bygd

Levande vatten & bygd Levande vatten & bygd Tämnarens Vattenråd 1 Tämnarens ursprung Sjön Tämnaren är fortfarande Upplands största sjö, trots att sjösänkningar minskat dess yta. Tämnaren, som idag har en yta på 38 kvadratkilometer,

Läs mer

Välkommen till arbetsgruppen Gröna Näringar. Ulrika Algothsson, Leader Halland Inger Pehrson, kanslirepresentant

Välkommen till arbetsgruppen Gröna Näringar. Ulrika Algothsson, Leader Halland Inger Pehrson, kanslirepresentant Välkommen till arbetsgruppen Gröna Näringar Ulrika Algothsson, Leader Halland Inger Pehrson, kanslirepresentant Hur får vi Leaderprojekt som gör skillnad? Vad kan vi lära av de Leaderprojekt som har lett

Läs mer

Protokoll för styrelsemöte Ringsjöns vattenråd Datum: Tid: Plats: Hörby kommun, Victoria Benedictsson 2

Protokoll för styrelsemöte Ringsjöns vattenråd Datum: Tid: Plats: Hörby kommun, Victoria Benedictsson 2 Protokoll för styrelsemöte Ringsjöns vattenråd Datum: 2016-09-26 Tid: 10.00 12.00 Plats: Hörby kommun, Victoria Benedictsson 2 Närvarande: Susanne Meijer, Jörgen Johansson, Henrik Wöhlecke, George Bergengren,

Läs mer

Lokalt ledd utveckling gör skillnad

Lokalt ledd utveckling gör skillnad Lokalt ledd utveckling gör skillnad Bakgrund Lokalt ledd utveckling stammar ur de erfarenheter man har av flera programperioder med Leadermetoden inom EU. Leader var från början ett gemenskapsinitiativ

Läs mer

STADSBYGGNADSKONTORET. Program för Aspudden och Midsommarkransen Sammanställning från tidigt dialogmöte på Konstfack 2012-04-16

STADSBYGGNADSKONTORET. Program för Aspudden och Midsommarkransen Sammanställning från tidigt dialogmöte på Konstfack 2012-04-16 STADSBYGGNADSKONTORET Program för Aspudden och Midsommarkransen Sammanställning från tidigt dialogmöte på Konstfack 2012-04-16 Bildcollage från kvällen Kvällen, som hade temat Du får snart fler grannar,

Läs mer

Bygdeplan. Bygdeplaner i Norra Skaraborg - en nygammal möjlighet VARFÖR SKA MAN GÖRA EN BYGDEPLAN?

Bygdeplan. Bygdeplaner i Norra Skaraborg - en nygammal möjlighet VARFÖR SKA MAN GÖRA EN BYGDEPLAN? BYGDEPLAN UTVECKLA IDÉER TILLSAMMANS! VARFÖR SKA MAN GÖRA EN BYGDEPLAN? Lokal planering (bygdeplaner) handlar om att ta initiativet till utvecklingen av den egna bygden. Alternativet är att vara offer

Läs mer

Ortsutveckling Bettna

Ortsutveckling Bettna Ortsutveckling Bettna Välkommen! Stormöte den 28 november 2013 Kvällens program 19.00 Välkommen 19.10 Bettna 2019 hur kom vi hit? diskussion och fika feedback 20.30 Nästa steg 20.50 Rapport från arbetsgrupperna

Läs mer

Verksamhetsbeskrivning för Övre Motala ströms Vattenråd 2012-07-30

Verksamhetsbeskrivning för Övre Motala ströms Vattenråd 2012-07-30 Verksamhetsbeskrivning för Övre Motala ströms Vattenråd 2012-07-30 1 Innehållsförteckning Innehållsförteckning...2 1. Inledning...2 1.1 Geografisk avgränsning...2 1.2 Syfte...4 2. Deltagare...4 2.1 Övriga

Läs mer

Välkommen till Ramsberg En Bygd i Bergslagen!

Välkommen till Ramsberg En Bygd i Bergslagen! PROJEKTANSÖKAN D E T T A Ä R E N P R O J E K T A N S Ö K A N K R I N G Ö L S J Ö B A D E T E N A V K O M M U N E N S, L Ä N E T S O C H B E R G S L A G E N S V A C K R A S T E B A D P L A T S E R Välkommen

Läs mer

Projektidé? Leader kan hjälpa till att förverkliga den! www.leadertimra.se

Projektidé? Leader kan hjälpa till att förverkliga den! www.leadertimra.se Projektidé? Leader kan hjälpa till att förverkliga den! Leader - ett sätt att utvecklas Leader är en metod för att arbeta med landsbygdsutveckling Vi fördelar stöd till projekt som utvecklar landsbygdens

Läs mer

Sammanställning av vattenrådens årsredovisningar för 2017 Västerhavet och Södra Östersjöns vattendistrikt

Sammanställning av vattenrådens årsredovisningar för 2017 Västerhavet och Södra Östersjöns vattendistrikt Sammanställning av vattenrådens årsredovisningar för 2017 Västerhavet och Södra Östersjöns vattendistrikt Enligt artikel 14 i EU:s ramdirektiv för vatten ska vattenförvaltningen genomföras i samverkan

Läs mer

Protokoll från stämman med Ringsjöns vattenråd

Protokoll från stämman med Ringsjöns vattenråd Protokoll från stämman med Ringsjöns vattenråd Datum: 2016-11-18 Tid: 13.00 14.00 Plats: Hörby kommunhus, rum Victoria Benedictsson Närvarande: Anna Palm, Daniel Ell, Hans Andersson, Henrik Wöhlecke, Johan

Läs mer

Plats för nytt vatten i landskapet hur går det till?

Plats för nytt vatten i landskapet hur går det till? Plats för nytt vatten i landskapet hur går det till? Erfarenheter, lärdomar och funderingar inför framtiden 1 Erfarenheter, lärdomar och funderingar från min roll som Forskare Planerare Konsult inom vattenvårdsprojekt

Läs mer

Verksamhetsplan 2012

Verksamhetsplan 2012 Verksamhetsplan 2012 Kommunikation Företagsbesök Regelbundna kontakter mellan kommunledning och Hörbys näringsliv ska äga rum i syfte att utveckla goda relationer och utökad samverkan. Vår bas för detta

Läs mer

Vattenråden inom Västerhavets vattendistrikt sammanställning av årsredovisningar för 2013

Vattenråden inom Västerhavets vattendistrikt sammanställning av årsredovisningar för 2013 Vattenråden inom Västerhavets vattendistrikt sammanställning av årsredovisningar för 2013 Inledning Aktiviteter inom vattenråden är en av hörnstenarna för lokal förankring av den svenska vattenförvaltningen.

Läs mer

LEADER NORDVÄSTRA SKÅNE MED ÖRESUND

LEADER NORDVÄSTRA SKÅNE MED ÖRESUND LEADER NORDVÄSTRA SKÅNE MED ÖRESUND Den Självförsörjande Regionen VAD ÄR LEADER? En del i det svenska landsbygdsprogrammet En metod för att utveckla landsbygden 48 leaderområden i Sverige 7 leaderområden

Läs mer

Samverkan inom vattenförvaltningen i Sverige - delaktighet och engagemang

Samverkan inom vattenförvaltningen i Sverige - delaktighet och engagemang Samverkan inom vattenförvaltningen i Sverige - delaktighet och engagemang Vattenförvaltningen i Sverige ska utvecklas i samverkan med dem som berörs. Att sprida information och att involvera berörda organisationer

Läs mer

Definition. Ett vattenråd är. Ett kustvattenråd är motsvarande för kusten

Definition. Ett vattenråd är. Ett kustvattenråd är motsvarande för kusten Samverkan Deltagarnas olika perspektiv är den viktigaste resursen i arbetet. Genom samverkan och dialog kan man kan hitta nya sätt att lösa gamla problem! Definition Ett vattenråd är en frivillig sammanslutning

Läs mer

Nominering - årets ungdomssatsning Med checklista

Nominering - årets ungdomssatsning Med checklista Nominering - årets ungdomssatsning Med checklista Härmed nomineras följande förslag årets ungdomssatsning på landsbygden. Namn på förslaget: Lärande Sommarjobb, Leader Linné projekt Lärande Bygd Journalnummer:

Läs mer

Förstudie till Kullaleden

Förstudie till Kullaleden Förstudie till Kullaleden Slutrapport Återstående planerade etapper är: Etapp 2 Genomförande av Kullaleden Etapp 3 Marknadsföring av Kullaleden Förstudie till Kullaleden Slutrapport 1. Projektfakta Projektnamn:

Läs mer

Har du en idé som kan utveckla området där du bor och verkar?

Har du en idé som kan utveckla området där du bor och verkar? 2014-2020 Har du en idé som kan utveckla området där du bor och verkar? Då kan du söka stöd för att förverkliga den genom LEADER Längs Göta älv Ale Lilla Edet Trollhättan Vänersborg Norra Hisingen Angered

Läs mer

Nominering - Årets Integrationssatsning Med checklista

Nominering - Årets Integrationssatsning Med checklista Nominering - Årets Integrationssatsning Med checklista Härmed nomineras följande förslag till Årets Integrationssatsning på Landsbygden. Namn på förslaget: Det mångkulturella samhället Journalnummer: 2010-68

Läs mer

Vilka stöd finns att söka?

Vilka stöd finns att söka? För en levande, smart och hållbar landsbygd Vill du starta eller investera i ett företag på landsbygden? Vill du tillsammans med andra utveckla bygden där du bor? Då kan du söka företagsstöd och projektstöd

Läs mer

Ansökan om bidrag för delprojekt 11 - Agrasjön

Ansökan om bidrag för delprojekt 11 - Agrasjön BILAGA 11 2004-09-06 Ansökan om bidrag för delprojekt 11 - Agrasjön Olofströms Kommun ansöker om bidrag med 68 302 kronor för delprojektet Agrasjön enligt beskrivning nedan. Projektets namn: Agrasjön Sökande

Läs mer

Varför behövs det en politik för landsbygdsutveckling? Cecilia Waldenström Institutionen för Stad och Land SLU

Varför behövs det en politik för landsbygdsutveckling? Cecilia Waldenström Institutionen för Stad och Land SLU Varför behövs det en politik för landsbygdsutveckling? Cecilia Waldenström Institutionen för Stad och Land SLU De två korta svaren Därför att: Landsbygdens framtid är viktig för hela samhället Det inte

Läs mer

Slutredovisning av förstudie

Slutredovisning av förstudie Slutredovisning av förstudie 1. Projektet Färdvägar vid Rönne å Journalnummer 20103168, stödmottagare Naturskyddsföreningen Söderåsen 2. Kontaktpersoner Bengt Hertzman, Naturskyddsföreningen Söderåsens

Läs mer

Gör såhär! Bilaga intressanmälan

Gör såhär! Bilaga intressanmälan LOKALT LEDD UTVECKLING LEADER NÄRHETEN Hållbar landsbygdsutveckling och ökad livskvalitet - för alla Gör såhär! Bilaga intressanmälan Innan du börjar med Intresseanmälan - Lokal bilaga ska du läsa igenom

Läs mer

INFLYTANDE PROJEKTET. unga i kulturplanerna

INFLYTANDE PROJEKTET. unga i kulturplanerna INFLYTANDE PROJEKTET unga i kulturplanerna Östergötland 2012 Det här samarbetet handlar om att unga, som det pratas om och planeras för i kulturplanerna, själva ska få komma till tals. Att deras idéer

Läs mer

Havs- och fiskeriprogrammet slår upp portarna

Havs- och fiskeriprogrammet slår upp portarna Webbversion Skicka vidare Dela: November 2015/Nr 3 Havs- och fiskeriprogrammet slår upp portarna Nu har landsbygdsprogrammet sakta men säkert kommit igång och de ansökningar om stöd som kommit in sedan

Läs mer

Hällingsjö. 29 november 2018

Hällingsjö. 29 november 2018 Hällingsjö 29 november 2018 Kommundelsdialog 19:00-19:10 Per Vorberg hälsar välkomna 19:10-19:30 Vad är en översiktsplan? Fika 19:30 20:40 Workshop - Orten med ord: Övning 1: Vad karaktäriserar din ort?

Läs mer

Rapport: Organisationsutveckling för en starkare besöksnäring på Värmdö

Rapport: Organisationsutveckling för en starkare besöksnäring på Värmdö Rapport: Organisationsutveckling för en starkare besöksnäring på Värmdö Uppdrag Se över hur det lokala besöksnäringssamarbetet för Värmdö bör organiseras För att skapa lokalt engagemang och mervärde åt

Läs mer

Planera för vatten! Dokumentation och sammanfattning av gruppdiskussionerna. Workshop i Östersund 3 maj 2012

Planera för vatten! Dokumentation och sammanfattning av gruppdiskussionerna. Workshop i Östersund 3 maj 2012 Planera för vatten! Workshop i Östersund 3 maj 2012 Dokumentation och sammanfattning av gruppdiskussionerna Vilka behov finns av planering för vatten? Vilka är hindren för en fungerande planering för vatten?

Läs mer

Bilaga 1 Version 2012-02-09. Bilaga 1 Arbetsplan för samverkan inom Västerhavets vattendistrikt

Bilaga 1 Version 2012-02-09. Bilaga 1 Arbetsplan för samverkan inom Västerhavets vattendistrikt Bilaga 1 Arbetsplan för samverkan inom Västerhavets vattendistrikt 1 Arbetsplan för samverkan inom Västerhavets vattendistrikt 1 Syfte Syftet med arbetsplanen är att gynna samverkan kring vattenförvaltningsarbetet

Läs mer

Smultronställe- metoden* en modell för dialog

Smultronställe- metoden* en modell för dialog Smultronställe- metoden* en modell för dialog Miljömålsdagarna 2012 Kalmar län/borgholm Coco Dedering i samarbete med Lennart Johansson och Tomas Järnetun * Eller Pluppmetoden eller Vattenrådsdialogmetoden

Läs mer

Kriterier för vattenråd & kustvattenråd Definition

Kriterier för vattenråd & kustvattenråd Definition Organisation vattenråd * Sprider information * Sammanställer synpunkter * Kontaktorgan till länsstyrelsen Vattenråd - alla intressenter i nätverket Arbetsgrupp Arbetsutskott Kontaktpersoner Medlem Medlem

Läs mer

STRATEGISKT PROGRAM FÖR HAMMARÖ KOMMUN

STRATEGISKT PROGRAM FÖR HAMMARÖ KOMMUN STRATEGISKT PROGRAM FÖR HAMMARÖ KOMMUN BOENDE Antaget av kommunfullmäktige 2013-10-21 Vision Hammarö 2030 antogs enhälligt av kommunfullmäktige i juni 2013. Ett strategiskt program som anger riktningen

Läs mer

Samrådssvar från Vattenrådet för Bohuskusten gällande Arbetsprogram med tidtabell samt översikt väsentliga frågor för Västerhavets vattendistrikt

Samrådssvar från Vattenrådet för Bohuskusten gällande Arbetsprogram med tidtabell samt översikt väsentliga frågor för Västerhavets vattendistrikt 1(7) Samrådssvar från Vattenrådet för Bohuskusten gällande Arbetsprogram med tidtabell samt översikt väsentliga frågor för Västerhavets vattendistrikt Nedanstående svar är lämnade via avsedd webbenkät.

Läs mer

Regional samverkan för hållbar utveckling och tillväxt var finns hästsektorn? Malin Wildt-Persson, Länsstyrelsen i Skåne

Regional samverkan för hållbar utveckling och tillväxt var finns hästsektorn? Malin Wildt-Persson, Länsstyrelsen i Skåne Regional samverkan för hållbar utveckling och tillväxt var finns hästsektorn? Malin Wildt-Persson, Länsstyrelsen i Skåne Hur är länsstyrelsen involverad i Landsbygden och hästnäringen? God djurhållning

Läs mer

Förstudie för regional vattenplanering på Gotland 2012-2013. Sammanställning med rekommendationer

Förstudie för regional vattenplanering på Gotland 2012-2013. Sammanställning med rekommendationer Förstudie för regional vattenplanering på Gotland 2012-2013 Sammanställning med rekommendationer Denna sammanställning bygger på resultat av möten, synpunkter inkomna via epost, samt den projektutvärdering

Läs mer

Västarvet kunskap, upplevelser och utveckling.

Västarvet kunskap, upplevelser och utveckling. Västarvet kunskap, upplevelser och utveckling. Västarvets regionala tjänster Västarvets museer & besöksmål Europeiska landskapskonventionen Den europeiska landskapskonventionens mål är en rikare livsmiljö

Läs mer

Nominering - Årets Leader Med checklista

Nominering - Årets Leader Med checklista Nominering - Årets Leader Med checklista Härmed nomineras följande förslag till Årets Leader. Namn på förslaget: Fiber till alla i Hejde/Väte och Grötlingbo Journalnummer: 2009-3490 Kontaktperson, (namn,

Läs mer

Förankrad vattenvårdsplan hos lantbrukare Söderåkra 2012-06-01. Rune Hallgren LRF

Förankrad vattenvårdsplan hos lantbrukare Söderåkra 2012-06-01. Rune Hallgren LRF Förankrad vattenvårdsplan hos lantbrukare Söderåkra 2012-06-01 Rune Hallgren LRF Vattenförvaltning Lära gemensamt för att förvalta gemensamt Vattenförvaltning betyder att förankrade program och planer

Läs mer

- en process för utvecklad samverkan mellan idéburen sektor och Södertälje kommun

- en process för utvecklad samverkan mellan idéburen sektor och Södertälje kommun - en process för utvecklad samverkan mellan idéburen sektor och Södertälje kommun SYFTE: Att diskutera och föreslå åtaganden som kommunen och idéburen sektor kan göra Diskutera de identifierade utvecklingsområdena

Läs mer

Nytt från Jordbruksverket

Nytt från Jordbruksverket Nytt från Jordbruksverket Andreas Mattisson Johan Magnusson, Karolina Dahlberg Carin Alfredsson, 2016-09-28 Lägesrapport ansökningar 191 st LAG-klara ansökningar inkomna till Jordbruksverket varav 40 antal

Läs mer

Vege Projekt Vege. Höganäs Ängelholm Helsingborg

Vege Projekt Vege. Höganäs Ängelholm Helsingborg Vege Projekt Vege Höganäs Ängelholm Helsingborg Vision syfte Foto: Anders Malmberg Utveckla området med potentialen för boende, kommunikationer, turism och rekreation i fokus. Beslutsunderlag kring Västkustbanan

Läs mer

Projektplan Ramprojekt för Vatten på Gotland projektledning och kommunikation

Projektplan Ramprojekt för Vatten på Gotland projektledning och kommunikation Projektplan Ramprojekt för Vatten på Gotland projektledning och kommunikation Sammanfattning av projektet Projektet Ramprojekt för Vatten på Gotland projektledning och kommunikation är ett ramprojekt för

Läs mer

Länsnaturträff. Helsingborg 5 oktober Malin Andersson Friluftslivssamordnare

Länsnaturträff. Helsingborg 5 oktober Malin Andersson Friluftslivssamordnare Länsnaturträff Helsingborg 5 oktober 2016 Malin Andersson Friluftslivssamordnare Friluftslivspolitiken & friluftsmålen Länsstyrelsens uppdrag Ledinventering Riksintresse Friluftsliv Vad är friluftsliv?

Läs mer

PROJEKTSTÖD - Slutrapport. A. Uppgifter om stödmottagare. B. Uppgifter om kontaktpersonen. C. Sammanfattning av projektet

PROJEKTSTÖD - Slutrapport. A. Uppgifter om stödmottagare. B. Uppgifter om kontaktpersonen. C. Sammanfattning av projektet PROJEKTSTÖD - Slutrapport Du ska använda blanketten för att skriva en slutrapport som beskriver genomförandet och resultatet av projektet. Jordbruksverket kommer att publicera rapporten i databasen för

Läs mer

Vad är ett vattenråd?

Vad är ett vattenråd? Vad är ett vattenråd? Sammanslutning av aktörer och intressenter inom ett avrinningsområde som verkar för ett helhetsperspektiv på vattenfrågor. Kommunen Vattenrådets SYFTE Kunskapsspridare - skapa medvetenhet

Läs mer

Höörsalen, kommunhuset i Höör, kl. 09.30 12.00

Höörsalen, kommunhuset i Höör, kl. 09.30 12.00 1 (8) Höörsalen, kommunhuset i Höör, kl. 09.30 12.00 Närvarande Beslutande: Anna Palm, Höörs kommun, ordförande Cecilia Lind, Eslöv kommun Kurt Hagenrud, LRF-Hörby Lena Vought, Hörby naturvårdsförening

Läs mer

Arbetsformer. 1 Arbetsformer vattenråd

Arbetsformer. 1 Arbetsformer vattenråd Arbetsformer Sangisälvens och Keräsjokis vattenråd 1 Arbetsformer vattenråd Vattenrådet har rollen som samverkansorgan inom avrinningsområdet i relation till ansvariga myndigheter, berörda intressenter

Läs mer

24 25 september 2008. Kulturhuset i Hässleholm

24 25 september 2008. Kulturhuset i Hässleholm Inventering av lavar. Foto Johan Johnmark Miljöövervakningsdagarna 2008 24 25 september 2008 Kulturhuset i Hässleholm Vid årets miljöövervakningsdagar presenteras nyheter inom miljöövervakningen av nationella

Läs mer

Guide för att bilda Leaderområden Version 1

Guide för att bilda Leaderområden Version 1 EUROPEISKA UNIONEN Europeiska jordbruksfonden för landsbygdsutveckling Guide för att bilda Leaderområden Version 1 Använd Jordbruksverkets dokument Leader inom landsbygdsprogrammet som bakgrundsmaterial

Läs mer

För levande orter och livfulla städer! Inger Alfredsson Nationell samordnare Marlene Hassel BID-Manager

För levande orter och livfulla städer! Inger Alfredsson Nationell samordnare Marlene Hassel BID-Manager För levande orter och livfulla städer! Inger Alfredsson Nationell samordnare Marlene Hassel BID-Manager 3 Inger Alfredsson Nationell samordnare Marlene Hassel BID-Manager VÅR ORGANISATION Ett unikt

Läs mer

Samverkan med landskapet och människorna i centrum - lärdomar från 27 år med Kristianstads Vattenrike

Samverkan med landskapet och människorna i centrum - lärdomar från 27 år med Kristianstads Vattenrike Samverkan med landskapet och människorna i centrum - lärdomar från 27 år med Kristianstads Vattenrike Hans Cronert Biosfärområde Vattenriket/Kristianstads kommun och Länsstyrelsen Skåne Foto: Patrik Olofsson/N

Läs mer

Nominering - Årets Leader Med checklista

Nominering - Årets Leader Med checklista Nominering - Årets Leader Med checklista Härmed nomineras följande förslag Årets Leader. Namn på förslaget: Entreprenörsutbyte Åre-Siria Journalnummer: 2011-3526 Namn på LAG grupp som nominerar: Leader

Läs mer

Om kommunal avfallsplanering. för dig som är politiskt förtroendevald eller förvaltningschef

Om kommunal avfallsplanering. för dig som är politiskt förtroendevald eller förvaltningschef Om kommunal avfallsplanering för dig som är politiskt förtroendevald eller förvaltningschef För varje kommun ska det finnas en renhållningsordning som ska antas av kommunfullmäktige. Renhållningsordningen

Läs mer

Nominering - Årets Leader 2012 Med checklista

Nominering - Årets Leader 2012 Med checklista Nominering - Årets Leader 2012 Med checklista Härmed nomineras följande förslag Årets Leader. Namn på förslaget: Ålhajking- Konst o Gourmetvandringar Journalnummer: 2010-1490 Kontaktperson, (namn, telefonnummer

Läs mer

-Exemplet Kävlingeåns vattenråd

-Exemplet Kävlingeåns vattenråd Hur kan kommunerna organisera sitt vattenarbete -Exemplet Kävlingeåns vattenråd Jonas Johansson Limnolog / Vattenrådssamordnare Höje å- och Kävlingeåns vattenråd Tekniska förvaltningen Lunds kommun Avrinningsområdet

Läs mer

Plan för Ringsjöbandet

Plan för Ringsjöbandet Plan för Ringsjöbandet Del av översiktsplan för Höörs kommun Antagen 17 februari 2016 Uppdaterad genom ny översiktsplan antagen xx xx 2018 (utställning våren 2018) Plan för Ringsjöbandet del av översiktsplan

Läs mer

Program - Samråds- och vattenrådsmöte

Program - Samråds- och vattenrådsmöte Program - Samråds- och vattenrådsmöte 2009-03-31 18:30 Välkommen, Lennart Lindelöf, ordf. styrgruppen 18:35 Sofia Perä, Länsstyrelsen, presenterar Miljökvalitetsnormer, Åtgärdsprogram, Förvaltningsplan

Läs mer

Ortsutveckling Bettna

Ortsutveckling Bettna Ortsutveckling Bettna Välkommen! Stormöte den 9 oktober 2013 Kvällens program 19.00 Välkommen 19.10 Rapport från arbetsgrupperna Kommunikationer/bredband Trafik, skyltar och belysning Näringsliv Badplatsen

Läs mer

En samlande kraft. Landskapsstrategi för Jönköpings län

En samlande kraft. Landskapsstrategi för Jönköpings län En samlande kraft Landskapsstrategi för Jönköpings län Syfte Syftet har varit att ta fram en strategi för hur biologisk mångfald och de ekosystemtjänster som mångfalden bidrar med, på landskapsnivå ska

Läs mer

NOMINERING ÅRETS LEADER 2008 Med checklista

NOMINERING ÅRETS LEADER 2008 Med checklista NOMINERING ÅRETS LEADER 2008 Med checklista Härmed nomineras följande förslag till Årets Leader 2008. Namn på förslaget: Orust privata landsbygdsflyg Ett antal f.d. piloter ska tillsammans med ungdomar

Läs mer

Landskapsstrategi för Jönköping län ett samverkansprojekt. Vy över Östra Vätterbranterna Foto Anna Lindhagen

Landskapsstrategi för Jönköping län ett samverkansprojekt. Vy över Östra Vätterbranterna Foto Anna Lindhagen Landskapsstrategi för Jönköping län ett samverkansprojekt Vy över Östra Vätterbranterna Foto Anna Lindhagen Syfte tar sin utgångspunkt i naturvärden Syftet har varit att ta fram en strategi för hur biologisk

Läs mer

Trekom Leader, ideell förening. Föreningsstämma 2014-03-13

Trekom Leader, ideell förening. Föreningsstämma 2014-03-13 Trekom Leader, ideell förening Föreningsstämma 2014-03-13 VERKSAMHETSBERÄTTELSE 2013 Föreningens styrelse, som även är beslutsgrupp för leaderområdet Trekom Leader, har följande sammansättning: Roland

Läs mer

Strategi för biologisk mångfald

Strategi för biologisk mångfald Strategi för biologisk mångfald Johan Niss, Länsstyrelsen i Skåne johan.niss@lansstyrelsen.se, 0708-31 13 95 Strategidokument med åtgärdsplan December 2012 Regionala landskapsstrategier arbetas fram för

Läs mer

vingaker.se Strategi för utveckling i Vingåkersbygden

vingaker.se Strategi för utveckling i Vingåkersbygden vingaker.se Strategi för utveckling i Vingåkersbygden Syftet med denna landsbygdsstrategi 2018 2023 är att skapa ett långsiktigt arbetssätt för landsbygdsutveckling, som ingår som en naturlig del i kommunens

Läs mer

Förslag till Skärgårdspolitiskt program för Stockholms läns landsting Remiss från Stockholms läns landsting, regionplane- och trafikkontoret

Förslag till Skärgårdspolitiskt program för Stockholms läns landsting Remiss från Stockholms läns landsting, regionplane- och trafikkontoret PM 2009:119 RII (Dnr 304-736/2009) Förslag till Skärgårdspolitiskt program för Stockholms läns landsting Remiss från Stockholms läns landsting, regionplane- och trafikkontoret Borgarrådsberedningen föreslår

Läs mer

URVALSKRITERIER LEADER SYDÖSTRA SKÅNE

URVALSKRITERIER LEADER SYDÖSTRA SKÅNE URVALSKRITERIER LEADER SYDÖSTRA SKÅNE Urvalskriterierna är LAG:s verktyg för att bedöma och prioritera projektansökningar samt att säkerställa att de projekt som får stöd av lokalt ledd utveckling genom

Läs mer

Vad är en översiktsplan och hur går det till?

Vad är en översiktsplan och hur går det till? 228 Vad är en översiktsplan och hur går det till? 9. VAD ÄR EN ÖP? 229 VAD ÄR EN ÖVERSIKTSPLAN? Den kommunövergripande översiktsplanen är ett viktigt strategiskt dokument. Planen medverkar till en gemensam

Läs mer

Bakgrund *ll projektet

Bakgrund *ll projektet 21 NOVEMBER Bakgrund *ll projektet Rikt företagar- och föreningsliv med många eldsjälar och goda ini*a*v men Brist på samverkan, och samordning Resurser har saknats för a> bygga långsik*ga samarbeten

Läs mer

LÄGESRAPPORT

LÄGESRAPPORT LÄGESRAPPORT 2015-12-07 UTVECKLINGSPROGRAM AV SVENSKA PRE-BID-MODELLEN Inger Alfredsson Nationell samordnare för levande orter och livfulla städer BAKGRUND Detta utvecklingsprogram syftar till att stärka,

Läs mer

Projektnamn. Kontonr. / Bankgiro

Projektnamn. Kontonr. / Bankgiro _xtwxü _ ÇÇ Projektplan Det är obligatoriskt att ta fram en projektplan för projektet. Projektplanen utgör underlag för prioritering mellan ansökningar och för beslut om stöd. Projektplanen ska ha följande

Läs mer

MINNESANTECKNINGAR. Mötesdatum MÖTE I NEDRE MOTALA STRÖMS OCH BRÅVIKENS VATTENRÅD

MINNESANTECKNINGAR. Mötesdatum MÖTE I NEDRE MOTALA STRÖMS OCH BRÅVIKENS VATTENRÅD 1(5) MINNESANTECKNINGAR Mötesdatum 2018-02-21 MÖTE I NEDRE MOTALA STRÖMS OCH BRÅVIKENS VATTENRÅD Tid 16:30-18:30 Plats Norrköping Vatten och Avfall AB, Lindövägen 5b Närvarande Magnus Gullstrand, Stadsbyggnadskontoret,

Läs mer

Ortsutvecklingsmöte i Alvhem

Ortsutvecklingsmöte i Alvhem MINNESANTECKNINGAR 1(5) Datum och tid 2015-04-23 klockan 19:00 Plats Presidium Klubbstugan, Gläntevi Peter Ohlsson, ordförande Vakant, 1:e vice ordförande Willy Kölborg, 2:e vice ordförande Sekreterare

Läs mer

Minnesanteckningar referensgruppsmöte 1

Minnesanteckningar referensgruppsmöte 1 Minnesanteckningar referensgruppsmöte 1 Plats: Parkeringsbolaget Datum: 13 juni Tid: 17.00-20.00 Deltagare: Bernard Leroux, Sophia Kaså, Patrik Gustavsson, Jenny Palm, Sofia Olsson, Martin Öberg, Lina

Läs mer

Kommunstyrelsen

Kommunstyrelsen Sammanträdesprotokoll Kommunstyrelsen 2019-09-23 126 Svar på motion (S) Anslut Vallentuna kommun till Leader, ett program för lokalt ledd utveckling på landsbygden (KS 2019.194) Beslut Kommunstyrelsen

Läs mer

LEADER Göteborgs Insjörike

LEADER Göteborgs Insjörike LEADER Göteborgs Insjörike PROJEKTPLAN Bilaga Diarienummer: (ifylls av kansliet) Obs! Börja med att fylla i dokumentet på skärmen och spara det i din dator. Maila sedan in din ansökan. 1. Allmänna uppgifter

Läs mer

Strategiska gruppen Falerum

Strategiska gruppen Falerum Datum Sida 1(5) 2015-03-31 Strategiska gruppen Falerum Anteckningar från mötet 24/3 2015 på Café Nyfiket. Närvarande. Från Åtvidabergs Kommun: Johan Gustafsson Raymond van der Heijden Från Falerum: Christer

Läs mer

Nominering - Årets Leader Med checklista

Nominering - Årets Leader Med checklista Nominering - Årets Leader Med checklista Härmed nomineras följande förslag till Årets Leader. Namn på förslaget: Fiber Ranrike Journalnummer: 2011-2500 Namn på LAG grupp som nominerar: Leader Ranrike Norra

Läs mer

Projektplan Landsbygdsinspiratör i Vi Unga under perioden 1 februari 2010 till 31 oktober 2010

Projektplan Landsbygdsinspiratör i Vi Unga under perioden 1 februari 2010 till 31 oktober 2010 Projektplan Landsbygdsinspiratör i Vi Unga under perioden 1 februari 2010 till 31 oktober 2010 Vi Unga Vi Unga är en partipolitiskt och religiöst obunden ungdomsorganisation. Vi baserar all vår verksamhet

Läs mer

MINNESANTECKNINGAR. Mötesdatum STORMÖTE I NEDRE MOTALA STRÖMS OCH BRÅVIKENS VATTENRÅD

MINNESANTECKNINGAR. Mötesdatum STORMÖTE I NEDRE MOTALA STRÖMS OCH BRÅVIKENS VATTENRÅD 1(7) MINNESANTECKNINGAR Mötesdatum 2018-05-17 STORMÖTE I NEDRE MOTALA STRÖMS OCH BRÅVIKENS VATTENRÅD Tid 16:30-19:30 Plats Norrköping Vatten och Avfall AB, Borgs vattenverk Närvarande Magnus Gullstrand,

Läs mer

Förstudie Marma Vision

Förstudie Marma Vision Förstudie Marma Vision Projektägare: Förstudie Marma Vision Projektledare: Ann-Cathrin Larsson Kommun: Älvkarleby Dnr: 74 Jnr: 2010 7201 Projekttid: 2010-11-02 2012-06-30 Beviljade stödmedel: 376 250 kr

Läs mer