OCH GRÄNSÖVERSKRIDANDE DÄR ETT GOLV ALDRIG BARA ÄR ETT GOLV, UTAN ETT FÖRHÅLLANDE EN BERÄTTELSE. VÄLKOMMEN TILL BOLONS VÄRLD.

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "OCH GRÄNSÖVERSKRIDANDE DÄR ETT GOLV ALDRIG BARA ÄR ETT GOLV, UTAN ETT FÖRHÅLLANDE EN BERÄTTELSE. VÄLKOMMEN TILL BOLONS VÄRLD."

Transkript

1

2 BOLON ÄR VÄRLDSLEDANDE PÅ VÄVDA VINYLGOLV OCH 2010 SÄTTER VI ÅTERIGEN NY STANDARD GENOM ATT LANSERA EN RAD INNOVATIVA NYHETER. ETT STORT STEG HAR TAGITS FÖR ATT STÄRKA VÅRT MILJÖARBETE; BOLON PRESENTERAR EN VÄRLDSNYHET I GOLVBRANSCHEN DÄR FÖRNYELSEBARA RÅVAROR SPELAR EN AVGÖRANDE ROLL. KLIV IN I DET VACKRA, ÖVERRASKANDE, POETISKA OCH GRÄNSÖVERSKRIDANDE DÄR ETT GOLV ALDRIG BARA ÄR ETT GOLV, UTAN ETT FÖRHÅLLANDE EN BERÄTTELSE. VÄLKOMMEN TILL BOLONS VÄRLD.

3 FLOORING REDUX GOLV UTAN GRÄNSER Familjeföretaget Bolon har tillverkat vävda vinylprodukter i över femtio år och än idag ligger fabrik, utvecklingsavdelning och designstudio på ett och samma ställe. Mitt i de djupa skogarna i Ulricehamn, Västra Götaland, Sverige. Här finns våra rötter. Här finns flexibilitet, kunskap och kvalitet. Här kan vi bara gå ner för trappan till fabriken för att testa en idé. Vår drivkraft är att utmana det vedertagna att se bortom horisonten och upptäcka möjligheterna i nya spännande möten; en gränslös och lekfull kombination av trender, inredningsdesign och arkitektur. För oss är golv design, mode, uppsluppet, otvunget ren och skär glädje, elegans och en rejäl dos rock n roll. Golv, som vi ser det, har oändlig potential och ett alldeles eget subtilt språk: ibland en diskret viskning, ibland ett uppkäftigt pockande på uppmärksamhet. Golv berör oss, därför går vi vår egen väg. Djärvt för vissa, befriande för andra. Kärlek och respekt, Annica och Marie

4 SKYHÖGA AMBITIONER, VINNANDE INTUITION Svenska designföretaget Bolon drivs av en okuvlig vilja att förändra synen på det konventionella; i vilken form det nu må uppträda från fyrkantig syn på golv till förlegade attityder kring företagande. En vilja som förflyttat verksamheten från enkla trasmattor till de vinylgolv som världens ledande modeskapare, designers och arkitekter lovordar. Vid rodret står systrarna Annica och Marie Eklund, med en klar vision om att aldrig stå still, utan ogenerat sikta mot stjärnorna. Historien om Bolon börjar i Stockholm, anno Systrarna Eklunds farfar Nils-Erik fick ett genidrag och började tillverka vävda trasmattor av textilspill från grannfabriken. Sedermera blev det plastmattor och därifrån breddades sortimentet till att även innefatta förtältsmattor för husvagnar. Verksamheten togs över av Annicas och Maries föräldrar på sextiotalet, de utvecklade vinylmattan vidare och fick verksamheten att tuffa tryggt framåt. Marie och Annica tog över företaget 2003 och började resan mot ett annat Bolon ett designdrivet Bolon med influenser från modevärlden saluförandes unika vävda vinylgolv. Idag har Bolon representation världen över. Bland kunderna syns globala megavarumärken, internationellt namnkunniga designers och arkitekter. Nu väntar nya utmaningar, inte minst inom miljöområdet, där Bolon återigen går i bräschen med en revolutionerande produkt, baserad på förnyelsebara råvaror.

5 - 9 - BOTANIC BOTANIC EN NATURLIG INNOVATION FRÅN BOLON Nya kollektionen Botanic är ett revolutionerande genombrott, ett vävt vinylgolv med låg påverkan på miljön. Botanic innehåller en ny mjukgörare, som i sin tur baserats på förnyelsebara råvaror från växtriket. Mjukgöraren är ett led i Bolons miljöinitiativ Bolon Green (läs mer på sid 15). Botanic speglar naturens mångfald av organisk arkitektur och detaljrikedom. Naturfotografi och konsthantverk har inspirerat till tolkningar av blommor, örter och växter i vävd vinyl. Färgskalan är också hämtad från växtriket med dova, fylliga toner i kombination med lysande accenter. Botanic är Bolons trädgård med en naturligt färgsprakande produktflora att upptäcka och förundras över.

6 TEXTIL KÄNSLA MED STORA MÖJLIGHETER I Botanic har vi varit ute efter att verkligen skapa en påtaglig textil känsla. Den har ett modernt uttryck, men flörtar raffinerat med formspråk från förr. Färgvarianterna är framtagna för att matcha olika behov. En lugn nyans lämpar sig väl till stora ytor och projekt, men går även att bryta av med en lekfull rand eller en färg som sticker ut, som den gröna och gula. Läs mer om Botanic och kollektionens alla uttryck på sidorna

7

8 MILJÖ VÅR LÅNGSIKTIGA MILJÖVISION BOLON GREEN Bolon Green är en strategisk miljösatsning där målet är att kunna erbjuda en helt miljöanpassad och klimatneutral produkt. I det omfattande programmet ingår att bl a öka återvinningen, dels med spill från den egna produktionen, men även genom att köpa tillbaka överblivet material från andra producenter. Bolon är det första golvföretaget i världen som går över till att använda mjukgörare som består av 100% förnyelsebar råvara, med ursprung från växtriket. Mjukgöraren finns i 2010 års nya Botanic-kollektion, och Bolons mål är att ha den i alla produkter i hela sortimentet. Bolons vävda vinylgolv är baserade på råvara från tillverkningsenheter anslutna till VINYL 2010 * programmets frivilliga åtaganden. Vi vet att det är de många målmedvetna stegen som bygger ett hållbart företag och vi har därför grundvatten i våra kylsystem istället för konventionella system, överskottsvärme från våra produktionsugnar värmer fabrikslokalerna och den el vi använder är 100% förnyelsebar. För att skapa trygghet hos våra kunder använder vi oss av oberoende tredjepartscertifieringar. Förutom ISO14001 ** certifieringen som vi haft sedan 1999 blev Bolons produkter FloorScore-certifierade *** Vill du veta mer om vårt miljöarbete? Se * Vinyl 2010 är ett branschinitiativ inom hållbar utveckling. Det är en 10-årig plan för att utveckla PVCmaterialet för ett hållbart samhälle genom att förbättra produktionsprocesserna och produkterna, investera i ny teknologi, minska emissioner och avfall samt öka insamling och återvinning. Sedan oktober 2004 är Vinyl 2010 erkänd som en samarbetspartner för hållbar utveckling av FN:s kommission för hållbar utveckling (CSD). ** ISO är en internationell standard för ett kvalitetssäkrat miljöarbete som bygger på ständig förbättring och som funnits sedan Standarden kräver att oberoende revisorer granskar miljöarbetet var 12 månad. *** Märkningen är golvbranschens bedömningsgrund i USA för att kunna klassificeras enligt LEED, ett allt mer vedertaget värderingssystem världen över som premierar hållbart, miljömässigt och resurseffektivt byggande.

9 DESIGNER FRIENDS DESIGNER FRIENDS VÅRT DYNAMISKA DESIGNNÄTVERK Låt gå för att vi gärna vandrar vår egen väg och att golven skapas av oss själva i vår egen studio. Men vi vet också att kreativ magi skapas i spännande möten. Bolons framgångsmodell är att samarbeta med alla som delar vår vision om ett levande, formstarkt golv; människor som ligger i framkant både vad det gäller formspråk och hållbarhetsfrågor. Människor som vi helt enkelt beundrar och tycker om. Och det har blivit en hel del goda samtal och fantastiska projekt genom åren Jean Nouvel, Renzo Piano och Tom Dixon för att nämna några. Och så förstås modekungen Giorgio Armani som blev så förtjust att han inte bara lät inreda sina butiker med vävda vinylgolv från Ulricehamn, utan även sitt hem och sin yacht. Bland Bolons Designer Friends inryms en lika brokig som spektakulär ensemble. Eller vad sägs om vänner som Jaime Hayon, Jimmie Martin, Giulio Cappellini och Designersblock. JAIME HAYÓN

10 DESIGNER FRIENDS DESIGNER FRIENDS DESIGNERSBLOCK HJÄRTA BOLON GIULIO CAPPELLINI FORMGIVARNAS GUDFADER Designersblock kurerar utställningar över hela världen med nya, spännande designers och en del av affärsidén är att sammanföra nya formgivare med producenter och marknad. De lyckas alltid utmana med det som är unikt, nytänkande och mest relevant inom nutida design. Förra året fick Designersblock uppdraget att göra en utställning med hela Earls Court 1 till sitt förfogande under 100% Design i London. Valet av golv blev Bolon, en idé som slog rot redan under 2009 års Salone Internazionale del Mobile. Bolon hälsar Designersblock varmt välkomna till gemenskapen. Giulio Cappellini, legend i designvärlden, inflytelserik möbelproducent och numera även uppskattad medlem i Bolon Designer Friends. Samarbetet Cappellini-Bolon startade redan 2008 då Giulio blev tillfrågad att inreda entréhallen för Stockholm Furniture Fair. Cappellinis idé var att skapa lugn och kontemplation, i skarp kontrast till det mer påtagliga intrycket från mässans övriga innehåll. Ytan möblerades med Cappellinis möbler i grönt och vitt; en smakfull och sinnlig installation som matchades med Bolons Spektra-golv. JIMMIE MARTIN DELADE DESIGNVISIONER JAIME HAYÓN FRIGÖRANDE GALENSKAP En av Designer Friends senaste tillskott är den Londonbaserade, svenska designduon Jimmie Martin. Ett par som snabbt gjort sig ett namn för sin lekfulla formkänsla med en omisskännlig touch av rebellisk punkattityd. Samarbetet med Bolon har hittills utmynnat i bl a stolen Louis och mattorna Union Jack. Unika kreationer för alla som uppskattar spännande konst och då inte bara som vägghängd sådan. Efter att ha träffat Annica och Marie var ett samarbete ofrånkomligt. Vi delar samma drivkrafter när det kommer till att skapa nya och tilltalande produkter, säger Jimmie och Martin. Jaime Hayón är ingen vän av det etablerade. Han går sin egen väg, ogillar det slätstrukna och ser sig själv som en formmässig frigörare. Vi är stolta att presentera Jaime som en av våra närmaste designvänner. När Jaime Hayón blev inbjuden som hedersgäst till Interieur08 i Kortrijk, Belgien, valde han Bolons Now-kollektion: Det var förmodligen den mest ambitiösa utställningen för min del hittills. Det blev en resa genom hela min karriär och visade upp det mesta av mina verk. Hayóns samarbete med Bolon har övertygat honom om att golv som designelement är här för att stanna. Jag tror på en stark tillväxt för kvalitet och golvprodukter där innovationsgraden är hög. Inte långt från sanningen om vi får gissa.

11 DESIGN VÄVDA VINYLGOLV SLITSTYRKA OCH SKÖNHET I ETT Ett Bolongolv är exklusivt, inbjudande och unikt. Den textila känslan är omisskännlig nästan organisk, men golvet har ändå vinylens alla fördelar; slitstarkt, lättskött i förhållande till textila golv och enkelt att installera. Våra golv är utvecklade för offentliga miljöer, hotell, kontor, butiker och andra verksamheter med höga krav på såväl ekonomiska som miljömässiga kalkyler, utan att för den skull kompromissa med det estetiska och representativa. Alla golv tillverkas i Sverige, under strikt kontroll och med maskiner som vi utvecklat och anpassat till vår egen produktion. För dig som väljer Bolon betyder det korta ledtider och stora möjligheter till formmässig flexibilitet. Bolons grundkollektion består av ca 70 olika produkter med varierande struktur och mönster. Utöver Bolons standardsortiment finns även sidokollektionen Bolon LimitedTM, ett urval av produkter med hög trendfaktor och tidsbegränsad tillvaro. Räcker inte det finns Bolon Studio TM, ett koncept för dig som uppskattar det skräddarsydda och full, kreativ frihet. Nu kan du skapa ditt högst personliga Bolongolv.

12 BOLON STUDIO BOLON STUDIO TM KREATIV FRIHET Ett Bolongolv är ett golv som väcker känslor; form, färg och struktur som överraskar och bjuder in till inspiration och kreativitet. Mycket avgörs av det specifika golvet, men lika mycket ligger i inredarens eller arkitektens vision. Nu bjuder vi in till delaktighet genom att frankt placera dig i designstolen. Bolon Studio TM är idén om den fulla, kreativa friheten. I konceptet ingår plattor, avpassade mattor med kantband och mönsterskurna mattor. Det finns även möjlighet att integrera logotyper och texter. Blanda kollektioner, tänk utanför den berömda boxen och skapa din egen unika Bolonprodukt.

13 BOLON STUDIO BOLON STUDIO PLATTOR MÖNSTERSKUREN MATTA Plattorna kan skapa otroliga, oförväntade effekter. Mönster uppträder till exempel helt olika beroende på färgval och former. Plattorna skärs ut i önskad form. Blanda fritt eller använd en och samma design ur vår standardkollektion. Du kan få din egen designade matta med ett eget valfritt utskuret mönster, som kan ge väldigt intressanta och lekfulla effekter. Den fås som avpassad matta i önskad storlek. Kan med fördel kombineras tillsammans med annan Boloninstallation i samma projekt, t ex läggas ovanpå ett Bolongolv för en spännande effekt. KANTBANDSMATTA MÖNSTERSKURET GOLV Ger stora möjligheter att använda våra designade golv även som avpassad matta. Design väljs ur standardkollektionen och mattan förses sedan med kantband som finns i läder eller textil i matchande färger. Storlekar kan anpassas efter behov. Valfritt mönster en text, ett ord eller en symbol/ logotype skärs ut i en golvdesign ur vår standardkollektion. Går också att kombinera tillsammans med annan Boloninstallation i samma projekt.

14 BOLON LIMITED BOLON LIMITED TM KORTLIVAT OCH KONTEMPORÄRT På Bolon är det aldrig långt mellan visioner och färdiga golv. Med slimmad produktutveckling och tillverkning kan vi snabbt testa och lyfta fram mer vågade nyheter. Bolon Limited TM är en levande sidokollektion som ständigt förnyas och uppdateras. Inspirationen är hämtad från modets lättrörliga värld och kan till exempel innefatta den senaste trendkulören eller nya strukturer och mönsterkombinationer. Kollektionen tas fram i limiterad upplaga och under en begränsad period. Vissa nyheter övergår därefter till att ingå i Bolons ordinarie sortiment. Håll dig uppdaterad om säsongens nyheter på bolon.com.

15 REFERENSER BOLON I VÄRLDEN Vi är extremt stolta över att våra golv har valts av namnkunniga inredare, designers och arkitekter över hela världen; från hippa kontor i Milano till exklusiva hotell i Taiwan. På följande sidor presenterar vi ett axplock av skiftande miljöer, användningsområden och byggnader där Bolon förärats en betydande roll i den kreativa helheten. Vi tackar ödmjukast för det förtroendet. OFFECT SHOWROOM Oslo, Norge 100 m 2, Twilight Nyx, Dawn

16 ADIDAS/REEBOK Projekt: Adidas/Reebok Arkitekt: Hollandse Nieuwe Yta: 7 000m 2 Golv: BKB (customized), Ethnic Amsterdambaserade Nieuwe startade för 15 år sedan som rena inredningsarkitekter, men har under åren utvecklats till att bli specialister på arkitektur som förstärker och bygger varumärken. Ett av uppdragen var Adidas och Reeboks gemensamma kontor i Amsterdam den kvadratmeter stora hemvisten för två av världens starkaste sportvarumärken, en yta som skulle andas sport i varje hörn. Valet av golv blev Bolon, med en mix av två kollektioner; BKB och Ethnic.

17 ATRIUM Projekt: Atrium centrala Amsterdam Arkitekt: Studio de Leur Wasch Yta: m 2 Golv: Eight London 8am Atrium är en exklusiv kontorsfastighet i centrala Amsterdam. Nyligen fick Studio de Leur Wasch uppdraget att renovera ett antal kontor i den spännande byggnaden, ett uppdrag som utfördes i minimalistisk anda och med utsökt fingertoppskänsla. Bolons Eightgolv, modell London, valdes som en perfekt balans till den mörka inredningen och den eleganta ljussättningen.

18 EBURON HOTEL Projekt: Eburon Hotel Arkitekt: PCP Architects Yta: m 2 Golv: Now Pink Fyrstjärniga Eburon Hotel i Tongeren, Belgien är berömt för sin designmiljö. Eller som hotellet sammanfattar den speciella auran; historia, lyx, design, inspiration och karaktär i ett. Miljön är skapad av PCP Architects, vars mål var att fånga nya kunder, utan att tappa gamla stamgäster. Smickrande nog sökte de efter golv som kunde matcha såväl storslagna arkitektambitioner som hotellets visioner. De fann det i Bolons rosa Nowgolv.

19 ZURICH Projekt: Huvudkontor, Zurich Italia Arkitekt: Diodato Studio Digit & Associati Milano Yta: m 2 Golv: Now Silver, Anthracite Zurich Italias huvudkontor i Milano är ett kontor utöver det vanliga, skapat av arkitektbyrån Digit & Associati. I uppdraget ingick att skapa balans mellan avskildhet, funktion och bekvämligheter. Kontoret erbjuder till exempel träningsmöjligheter och en restaurang för de anställda. Golvvalet för detta representativa, dynamiska kontor blev självklart Bolons Now.

20 GOOGLE Projekt: Googlekontor, Milano Arkitekt: Albera & Monti Associato Yta: 600 m 2 Golv: Eight London 8am Giovanni Albera och Nicolas Monti grundade Alberta Monti & Associati 1985 och har idag en klientportfolio med minst sagt namnkunniga företag; American Express, Adidas, Toyota, Levis Strauss & Co, Bosch och Google. Till Googlekontoret i Milano valdes, för att skapa en dynamisk och modern miljö, Bolons Eightkollektion.

21 REFERENSER REFERENSER TIVOLI MARINA HOTEL Algarve, Portugal m 2, Now Anthracite SHERATON ELYSÉE PALACE Nice, Frankrike m 2, Now Bronze ZENITH SHOWROOM Sydney, Australien 500 m 2, Rips, Cocos Plain Black BLACKBOARD Washington DC, USA 730 m 2, Eight

22 REFERENSER REFERENSER GE ENERGY Milano, Italien m 2, BKB Sisal Plain Sand, Granite FRONT Stockholm, Sverige 170 m 2, Now Anthracite WHITE AGENCY Sydney, Australien 500 m 2, Now Anthracite, BKB Sisal Plain Beige RABOBANK Leehove, Holland 800 m 2, Eight New York, Ethnic Jokk

23 REFERENSER REFERENSER LACOSTE Worldwide NORDISKA MUSÉET Stockholm, Sverige 400 m 2, Ethnic collection JAPAN TOBACCO INTERNATIONAL Belgrad, Serbien m 2, Now Silver SHIU CHIEN UNIVERSITY Kaohsiung, Taiwan m 2, BKB Sisal Plain Mole, Spektra Wave, Nadir

24 REFERENSER REFERENSER XEO Düsseldorf, Tyskland m 2, Now Silver B.E.T Washington DC, USA m 2, Now Silver, BKB Sisal Plain Crème CARBON HOTEL Genk, Belgien m 2, Rips Cocos Plain Black MONTIS SHOWROOM Dongen, Holland 800 m 2, Spektra Zenit

25 REFERENSER REFERENSER DR SEEHOFER München, Tyskland 150 m 2, Now Silver ANTRACITE Cogolin, Frankrike 600 m 2, Rips Cocos Plain Granite EURIZON SOLUTIONS Milano, Italien m 2, Various designs WENGLOR SENSORIC GMBH Tettnang, Tyskland m 2, BKB Metallic Alpha JIMMIE MARTIN SHOWROOM London, UK 100 m 2, Now Anthracite, Bronze ARMANI Worlwide HOTEL BLIS Cogolin, Frankrike 800 m 2, BKB Sisal Plain Mole WOONGJING OFFICE Seoul, Sydkorea 320 m 2, Various designs

26 REFERENSER REFERENSER LOTTOMATICA Rom, Italien 8600 m 2, BKB Sisal Plain Beige DEGW München, Tyskland 300 m 2, Eight STELLA McCARTNEY Sydney, Australien 200 m 2, Now Pink, Anthracite FOUR WINDS CORP. Taipei, Taiwan 730 m 2, Spektra Ray ROYAL SECRET MOTEL Kaohsiung, Taiwan 500 m 2, Various designs MONT BLANC Milano, Italien m 2, BKB Sisal Plain Sand CAPPELLINI AT STOCKHOLM FURNITURE FAIR Stockholm, Sverige Spektra Aura CHINA TIMES GROUP Taipei, Taiwan 350 m 2, BKB Sisal Natur Black

27 ETT GOLV FÖR VARJE UPPLEVELSE För oss är det naturligt att tillföra mode, flärd och charmerande zeitgeist som betydande ingredienser i våra kollektioner. Vissa färger och mönster är mer kortlivade, andra lever kvar över tid. Vi älskar som bekant att experimentera och förnya oss, men vissa kollektioner våra Bolonklassiker lämnas orörda. Våra golv har unika kvaliteter och egenskaper, anpassade till olika behov och användningsområden. Det här är våra kollektioner för Vilka upplevelser vill du förmedla?

28 KOLLEKTIONER KOLLEKTIONER BOTANIC Lotus Viva Avena NYHET 2010: BOLONS GRÖNA TRÄDGÅRD Med Botanic tolkar vi naturens mångfald av organisk arkitektur och detaljrikedom. Nya kollektionen Botanic är dessutom världens första vinylgolv som är baserat på mjukgörare av förnyelsebara råvaror*. Inslagstråden är tvåfärgad och varierar från vitt till brunt i en oregelbunden följd, vilket ger ett lekfullt och oregelbundet utseende. Därmed får även de enfärgade golven ett levande och spännande uttryck, textil känsla och djup i väven. Botanic är tillverkad med en tunn och mer formbar backing (baksida). Konstruktionen är nyutvecklad och uppvisar samma goda dimensionsstabilitet som Bolons övriga sortiment. Botanic erbjuds på rulle eller som plattor. Man kan lägga plattor i en riktning, vilket innebär att det får ett monolitiskt utseende där inga skarvar syns, utan liknar ett golv som lagts som rullvara. * Läs mer om Bolons nya miljövänliga mjukgörare på sid 15. Pyrus Tilia Picea Cilia Iris Ivy Osier

29 KOLLEKTIONER KOLLEKTIONER GRAPHIC Screen Etch Cubo Draw NYHET 2010: VISUELL GEOMETRI Kollektionen Graphic är en nyhet 2010 som flörtar med modern arkitektur och storslagna konstruktioner av glas och stål. Graphic möjliggör spännande och levande miljöer där golvet blir en tydlig del av inredningen och det visuella uttrycket. Man kan lägga plattor i en riktning, vilket innebär att det får ett monolitiskt utseende där inga skarvar syns, utan liknar ett golv som lagts som rullvara. Lämpar sig för stora ytor. Mezzo String

30 KOLLEKTIONER KOLLEKTIONER TWILIGHT Dawn3 Nyx Crave GRÄNSLANDET; VARKEN LJUS ELLER MÖRKER Twilight rör sig i ingenmanslandet mellan golv, rum och vad som finns däremellan. Inspirationen är hämtad från magins värld och färgerna påminner om skymningen brytningen mellan ljus och mörker, skugglikt och skimrande på samma gång. Twilight är en kollektion vävda metallicskimrande golv som kommer i tre olika kvalitéer med olika färger och strukturer. Signifikativt för Twilight är rutor i olika storlekar, som skapas både genom vävningen och med färgsättningen. Luna ) 2) 3) Se tekniska informationen Synlig skarv Dusk Selene Dim2 Moros Drizzle Morgana Moist Fay

31 KOLLEKTIONER KOLLEKTIONER SPEKTRA Prisma Wave MÅNGFACETTERAD KRAFTKÄLLA Färgsättningen i miljön vi arbetar och lever i har större inverkan på oss än många tror. Det är med ledord som energi, glädje och rörelse som det färgstarka golvet Spektra tagits fram. Modellerna har olika färgsättningar och mönster, alla med ett lätt metalliskt skimmer. Spektra är flatvävd, vilket innebär att den är kompakt och har extremt hög slitstyrka. Den släta ytan gör att möbler glider lätt på underlaget och att den är lättare att rengöra. Spektra vann Good Design Award och Red dot Design award Ray Nimbus Eclipt Halo Aurora Non Umov Zenit

32 KOLLEKTIONER KOLLEKTIONER EIGHT London 8am Milan 8pm Paris 8am Tokyo 8pm URBAN EVIGHET En kollektion som är speciellt framtagen för höga krav på design och kvalitet. Inspirationen är arbetslivets 9 till 5-verklighet; ett mycket tåligt golv funktionellt och vackert under alla åtta timmar, dag efter dag. Siffran åtta har även gemensamma drag med evighetssymbolen. Lanseringen av Eight innebar en milstolpe i utvecklingen av våra golv; det var den första kollektionen från Bolon som var flatvävd, vilket ger en plattare struktur. Det i sin tur innebär förutom en extremt hög slitstyrka att den är lätt att rengöra och att den har en slät yta som gör att t.ex. arbetsstolar glider lätt på underlaget. Eight finns endast som plattor, ej i rulle. Eight förärades IF Design Award New York 8am Moscow 8pm

33 KOLLEKTIONER KOLLEKTIONER ETHNIC Akka Sarek Kebne Jokk JORDNÄRA FUTURISM Ethnic är en av Bolons mest uppskattade kollektioner. Inspirationen kommer från den nordligaste delen av Skandinavien; den unika naturen och kulturen. Basen i Ethnic är dova färgtoner som associerar till jord, sten, berg med inslag av brunt, brons och silver. Ethnic har även invävd matt folie alternativt metallicfolie som ger ett spännande skimmer. Abisko Kaise

34 KOLLEKTIONER KOLLEKTIONER NOW Anthracite Silver Bronze Champagne LYXIG DRAMATIK Storsäljande och sofistikerade Now hämtar oblygt inspiration från barocken. Golvet ger en uttrycksfull men enhetlig helhet, där vävning och inslag av skimrande metallic skapar en exklusiv och påkostad känsla. Designen är med sitt raffinerade uttryck utmärkt för att visuellt förstärka imagen och presentationen i t.ex. en butik. Now används ofta i våra allra största projekt. Pink Sapphire

35 KOLLEKTIONER KOLLEKTIONER BKB Sisal Plain Granite Metallic Gamma Sisal Plain Steel Metallic Alpha Sisal Plain Mole Sisal Plain Sand Sisal Plain Hazel Sisal Plain Beige DISKRET MÅNGSIDIGHET BKB var Bolons allra första kollektion och är idag Bolons prisvärda storsäljare. Dess väv och sammansättning påminner om sisalmattor. Kollektionen har en skön textil känsla och innefattar en bred palett av harmoniska nyanser. BKB är utvecklad för omfattande projekt, där kraven på mångsidighet och mer nedtonade ytor är stora. Flera av BKB-kvaliteterna har dessutom UV-skydd och tål därmed att ligga utomhus i solljus utan att blekna. Sisal Plain Brown Sisal Plain Creme Sisal Natur Black Sisal Plain Seagrass Sisal Plain Black Sisal Plain Rosy

36 TEKNISK INFO LÄTT ATT LÄGGA, LÄTT ATT UNDERHÅLLA Bolons vävda vinylgolv är utvecklade för offentliga miljöer och har certifikat för alla de särskilda krav som följer i form av slitstyrka, smutstålighet, ljudabsorption, UV-skydd och så vidare. För att ditt Bolongolv ska hålla under många år ska du följa Bolons grundläggande rekommendationer när det gäller såväl installation som underhåll. Gör du det garanterar vi såväl bibehållen prestanda som skönhet under lång tid.

37 TEKNISK INFO TEKNISK INFO INSTALLATION UNDERHÅLL / RENGÖRING Det här bör du tänka på när du installerar ditt Bolongolv: - Välj rätt Bolongolv efter dina specifika förutsättningar och krav. En extra tuff miljö kräver ett extra tåligt golv. - Utgå alltid från ett jämnt underlag. - Använd tekniken överlappning (ca 4 cm överlappning som dubbelskärs). - På rullvara; försegla skarvarna genom kallsvetsning. - För plattor rekommenderar vi kvartsvändning (undantaget Botanic och Graphic som även kan läggas i en riktning). - Undvik stora temperaturskillnader under och efter läggning. - Använd alltid Bolon Project System, ett ytskikt som enkelt rollas på efter installationen och förenklar städprocessen. Det här bör du tänka på när du sköter ditt Bolongolv: - Börja med att göra upp en plan för rengöring direkt vid installationen, gärna med ett städbolag som Bolon rekommenderar. - Börja rengöringen direkt från första dagen, vänta inte med att göra rent först när golvet redan börjat se smutsigt ut. - Städa regelbundet med städmaskin, rekommenderad av Bolon (beroende på trafik och behov). - Vid mindre ytor där städmaskin ej används, bör golvet skuras med en mjuk borste med våt metod; använd ljummet vatten och måttligt med kemikalier. Torka därefter torrt. - Ta bort fläckar direkt (inom 24 timmar); ny smuts är alltid lättare att få bort än gammal smuts. För mer detaljerad information,

38 Teknisk information Kollektioner: Klassificiering: G Ytvikt:. Tjocklek: 1 Rullbredd:, Rullängd: 9 Platstorlek: / Rullande stolshjul: g Stegljudsdämpning: s Dimensionsstabilitet: 2 EN 685 EN 430 EN 428 EN 426 EN 426 EN 427 EN 985 ISO EN 434 Kantresning: EN 434 Intryckskänslighet: 3 Elektrost.uppladdn: L Värmemotstånd: e Färgbeständighet:? Friktion: Z Brandklassning: R EN 433 ISO 1815 ISO 8302 ISO 105-B02 EN DIN51130 EN ASTM E 648 ASTM E 662 Klassificering: CSTB Certifiering: EN * Testresultat ej klara vid tryck ** Artiklar för utomhusbruk, fråga efter specifika detaljer Konstruktion: Vävt vinylgolv, produktstandard EN För uppdaterad information: Rullar Plattor Plattor Rullar Rullar Rullar Plattor Ethnic, Now, Bkb, Twilight 1 Ethnic, Now, Bkb Eight Spektra, Twilight 2, Graphic Twilight 3 Botanic Botanic kg/m kg/m 4.2 kg/m 3.2 kg/m 3.05 kg/m 2.6 kg/m kg/m 2.8 mm 3.4 mm 3.0 mm 2.5 mm 2.8 mm 2.5 mm 3.1 mm 200 cm 200 cm 200 cm 200 cm 25 m 25 m 25 m 25 m 50x50 cm. 16 st box / 4 m 2 50x50 cm. 16 st box / 4 m 2 50x50 cm. 16 st box / 4 m 2 Kontinuerlig användning Kontinuerlig användning Kontinuerlig användning Kontinuerlig användning Kontinuerlig användning Kontinuerlig användning Kontinuerlig användning Lw=17 db Lw=17 db Lw=11 db Lw=11 db Lw=17 db Lw=13 db Lw=13 db < 0.25% < 0.25% < 0.25% < 0.25% < 0.25% < 0.25% < 0.25% < 2 mm < 2 mm < 2 mm < 2 mm < 2 mm < 2 mm < 2 mm < 0.2 mm < 0.2 mm < 0.2 mm < 0.2 mm < 0.2 mm < 0.2 mm < 0.2 mm < 2 kv < 2 kv < 2 kv < 2 kv < 2 kv < 2 kv < 2 kv 0.03 m 2 K/W 0.03 m 2 K/W 0.01 m 2 K/W 0.01 m 2 K/W 0.03 m 2 K/W * * > 6 ** > 6 > 6 > 6 > 6 > 6 > 6 > 0.3 > 0.3 > 0.3 > 0.3 > 0.3 > 0.3 > 0.3 R9 R9 R9 B fl -s1 B fl -s1 B fl -s1 B fl -s1 B fl -s1 B fl -s1 B fl -s1 Class 1 (NFPA 101) Class 1 (NFPA 101) Class 1 (NFPA 101) Class 1 (NFPA 101) Class 1 (NFPA 101) Class 1 (NFPA 101) Class 1 (NFPA 101) 450 eller mindre 450 eller mindre 450 eller mindre 450 eller mindre 450 eller mindre 450 eller mindre 450 eller mindre U3SP3E1-2C1 N0 12/ U3SP3E1-2C1 N0 12/ Ännu ej fastställt Ännu ej fastställt Ännu ej fastställt Ännu ej fastställt Ännu ej fastställt No 0402-CPD No 0402-CPD No 0402-CPD No 0402-CPD No 0402-CPD No 0402-CPD No 0402-CPD BOLON AB complies with management system certification according to ISO 9001 and ISO Botanic kollektion 3 V Bolongolv är återvinningsbara Under approval for Botanic at the time of printing BOLON AB Box 73 SE Ulricehamn, Sweden Tel: Fax:

39 Bolon AB Box 73 SE Ulricehamn Tel: Fax:

DEN NYA GENERATIONEN LINOLEUM

DEN NYA GENERATIONEN LINOLEUM Forbo Flooring Systems is part of the Forbo Forbo Group, Flooring a global ingår leader i den in schweiziska flooring, bonding Forbokoncernen and movement och systems, erbjuder and ett offers komplett

Läs mer

INSPIRATION. nummer 1 En annonsbilaga från Länna Möbler

INSPIRATION. nummer 1 En annonsbilaga från Länna Möbler INSPIRATION nummer 1 En annonsbilaga från Länna Möbler våren 24 Adea &Tradition Artek Bruno Mathsson International Brunstad BruunMunch by Lassen Canada Goose Home Carl Hansen & Søn Cuero Design Design

Läs mer

d e l i. H&M i ord OCH bild 2008

d e l i. H&M i ord OCH bild 2008 d e l i. H&M i ord OCH bild 2008 Klänning 198:- ( タ イム 原 ス 小 宿 売 誌 ) に 進 ター の ロ 出 ッ ク A RETAIL ROCK STAR ON ITS WAY TO HARAJUKU Time H&M 2008 sida 3 INNEHÅLL Del I H&M i ord och bild 2008 Sida 6 7 vd har

Läs mer

projekt mosaic art gallery N o 1 2011 Marmorhotellet på Norrmalmstorg ECOTECH 100% kreativ återvinning Offentliga golv 5 värdefulla tips PROJEKT

projekt mosaic art gallery N o 1 2011 Marmorhotellet på Norrmalmstorg ECOTECH 100% kreativ återvinning Offentliga golv 5 värdefulla tips PROJEKT PROJEKT Plattologen projekt N o 1 2011 mosaic art gallery Marmorhotellet på Norrmalmstorg ECOTECH 100% kreativ återvinning Offentliga golv 5 värdefulla tips intro Plattkoll Hej kakelvänner! Det är sannerligen

Läs mer

INSPIRED. vackrare MIJA BYGGER BADRUM HI-FI ESTETIC TÄVLA & VINN I BADRUMMET. Jon gör världen EN VATTENTÄT HÖGTALARE!

INSPIRED. vackrare MIJA BYGGER BADRUM HI-FI ESTETIC TÄVLA & VINN I BADRUMMET. Jon gör världen EN VATTENTÄT HÖGTALARE! EN INSPIRATIONSTIDNING FRÅN GUSTAVSBERG INSPIRED Badrum / Trender / Personligheter / Design / Nyheter / Vatten / Ljud Nr. 1 2015 TÄVLA & VINN EN VATTENTÄT HÖGTALARE! VAD VILL DU LYSSNA PÅ I BADRUMMET?

Läs mer

GOLVGUIDE FÖR BOSTÄDER PRODUKTVAL GOLVTEKNISKA LÖSNINGAR RÅD & TIPS LAGKRAV

GOLVGUIDE FÖR BOSTÄDER PRODUKTVAL GOLVTEKNISKA LÖSNINGAR RÅD & TIPS LAGKRAV GOLVGUIDE FÖR BOSTÄDER PRODUKTVAL GOLVTEKNISKA LÖSNINGAR RÅD & TIPS LAGKRAV Omslagsbild: JM-bostad i Dalénum, Lidingö. 13 mm ekparkett från Tarkett. 2 Elegance / Ek Borstad Tango / Ek Cotton White Inledning

Läs mer

Kjol 99:- ÅRSREDOVISNING DEL 1 H&M i ord och bild 2011

Kjol 99:- ÅRSREDOVISNING DEL 1 H&M i ord och bild 2011 Kjol 99:- ÅRSREDOVISNING DEL 1 H&M i ord och bild 2011 Vår 2012 Marni at H&M Sidenklänning 1299:- Blus 249:- Vår 2012 DAM Affärsidé, mål och strategi MODE OCH KVALITET TILL BÄSTA PRIS H&M är ett designdrivet,

Läs mer

67 sidor. Le du är i badrummet! designinspiration! Personifierad design är dagens ord BADRUM TVÄTTSTUGA KÖK. MÖBLER MED 5 Cm intervall

67 sidor. Le du är i badrummet! designinspiration! Personifierad design är dagens ord BADRUM TVÄTTSTUGA KÖK. MÖBLER MED 5 Cm intervall MÖBLER MED 5 Cm intervall Le du är i badrummet! 2013 67 sidor designinspiration! Personifierad design är dagens ord s. 20 s. 40 Arja Saijonmaa valde Temal BADRUM TVÄTTSTUGA KÖK MÖBLER smycken vackra som

Läs mer

UTEMILJÖ tips & inspiration ETT INSPIRATIONSMAGASIN FÖR DIG SOM VILL INREDA UTE

UTEMILJÖ tips & inspiration ETT INSPIRATIONSMAGASIN FÖR DIG SOM VILL INREDA UTE TRÄDGÅRDENS BYGGSTENAR ETT INSPIRATIONSMAGASIN FÖR DIG SOM VILL INREDA UTE UTEMILJÖ tips & inspiration ENTRÉ GARAGEUPPFART BELYSNING POOL UTEPLATS TRÄDGÅRD MUR SKÖTSEL PRODUKTER BYGGANVISNINGAR TRÄDGÅRDENS

Läs mer

årsredovisning del 1 H&M i ord och bild 2010 Klänning 399:-

årsredovisning del 1 H&M i ord och bild 2010 Klänning 399:- årsredovisning del 1 H&M i ord och bild 2010 Klänning 399:- H&M i siffror 38 marknader 2 206 butiker 87 000 medarbetare omsättning inklusive moms 127 miljarder kronor vinst efter skatt 18,7 miljarder kronor

Läs mer

trender från FormexmässaN Ansvarig utgivare Johan Idmark, VD Pelly Butiksinredningar AB Redaktör Ulrika Hamrén

trender från FormexmässaN Ansvarig utgivare Johan Idmark, VD Pelly Butiksinredningar AB Redaktör Ulrika Hamrén 3 Våga vägra gamla vanor! Att prova på något nytt och slänga sig ut i det okända innebär ofta en känslostorm i orkanstyrka. Förväntningarna kantas av såväl spänning och nervositet som skräckblandad förtjusning.

Läs mer

White arkitekter. presenterar ljudabsorbent med integrerad belysning MÖT OSS PÅ. Fair & Nederländerna Hur jobbar man med akustik i Nederländerna?

White arkitekter. presenterar ljudabsorbent med integrerad belysning MÖT OSS PÅ. Fair & Nederländerna Hur jobbar man med akustik i Nederländerna? Nederländerna Hur jobbar man med akustik i Nederländerna? ISELA Intervju med Patricia Trambevski i Varberg 06 Trävaror Sex udda ting av trä Akustik06 Vinter/VÅR 2014. PRIS 69 KR. MÖT OSS PÅ Stockholm Furniture

Läs mer

Inspire, en källa till inspiration från Iggesund Paperboard, hemvist för Invercote och Incada.

Inspire, en källa till inspiration från Iggesund Paperboard, hemvist för Invercote och Incada. En A MAGAZINE tidning från FROM Iggesund paperboard Nummer ISSUE 47 47 2014 KÄRLEK till färg Jag älskar färg. Speciellt klara, starka färger som rött. Det är en färg som gör mig glad. Vilken är din favoritfärg

Läs mer

FRÅN IDÉ TILL DESIGN

FRÅN IDÉ TILL DESIGN FRÅN IDÉ TILL DESIGN Vissa utav bilderna i denna uppsats har blivit maskerade fòr att skydda designen. Eftersom bordet är under fortsatt produktutveckling. Intressenter var vänliga kontakta: kalleskog@hotmail.com

Läs mer

PRISLISTA 2015. PRISER i SEK inklusive & exklusive moms GILTIG från 1 FEBRUARI

PRISLISTA 2015. PRISER i SEK inklusive & exklusive moms GILTIG från 1 FEBRUARI PRISLISTA 2015 PRISER i SEK inklusive & exklusive moms GILTIG från 1 FEBRUARI 1 2 INNEHÅLL Priser: HANDTUFTADE, VÄVDA OCH TRYCKTA MATTOR A-Ö... 4 HELTÄCKNINGSMATTOR OCH GÅNGMATTOR A-Ö... 17 SK APA EN UNIK,

Läs mer

En del av tidskriften Rum

En del av tidskriften Rum En del av tidskriften Rum REPORTAGET PRESENTERAS I SAMARBETE MED: Appari Sweden Bona Kemi Casco Fagerhult Forsen Projekt Glaverbel Gustafs Kasthall Klaessons Materia Miljögolv Ragnars Inredningar Senab

Läs mer

kakelnyheter 2015 Keramiska fasader Konsten att bygga simbassäng Oaxen Krog & Slip + handgjort kakel Fornasetti och Keith Haring kakel

kakelnyheter 2015 Keramiska fasader Konsten att bygga simbassäng Oaxen Krog & Slip + handgjort kakel Fornasetti och Keith Haring kakel kakelnyheter 2015 + Keramiska fasader Konsten att bygga simbassäng Oaxen Krog & Slip + handgjort kakel Fornasetti och Keith Haring kakel Hej kakelvänner! Ett vedertaget uttryck lyder Tiden går fort när

Läs mer

no 45.2013 premium performance by iggesund

no 45.2013 premium performance by iggesund no 45.2013 premium performance EN TIDNING OM FÖRPACKNING & DESIGN by iggesund Aged years En källa till inspiration för designbranschen sedan 1998 ledare I höst får Incada en rejäl ansiktslyftning. Tryckytans

Läs mer

Klänning 999:- ÅRSREDOVISNING

Klänning 999:- ÅRSREDOVISNING Klänning 999:- ÅRSREDOVISNING 2014 Kavaj 199:- H&M VÅR 2015 MODERN ESSENTIALS SELECTED BY DAVID BECKHAM VÅR 2015 Skjorta 199:- H&M VÅR 2014 Tröja 199:- H&M ÅRSREDOVISNING 2014 Innehåll H&M I ORD OCH BILD

Läs mer

Forbo Flooring AB Box 172, 401 22 Göteborg 031-89 20 00 031-28 44 47 08-602 34 00 info.sweden@forbo.com www.forbo.se. Tel Fax Stockholm: Tel E-Mail

Forbo Flooring AB Box 172, 401 22 Göteborg 031-89 20 00 031-28 44 47 08-602 34 00 info.sweden@forbo.com www.forbo.se. Tel Fax Stockholm: Tel E-Mail Tel Fax Stockholm: Tel E-Mail Forbo Flooring AB Box 172, 401 22 Göteborg 031-89 20 00 031-28 44 47 08-602 34 00 info.sweden@forbo.com www.forbo.se 8839 49676/200501 PDF file created with WIZCIT, 09/Nov/2004

Läs mer

Villahissen Aritco 4000, Aritco 6000

Villahissen Aritco 4000, Aritco 6000 Villahissen Aritco 4000, Aritco 6000 TM Innehåll...2-3 Funderat på hiss?...4-5 6 Innehåll 26 9 23 En hiss - ett smart val...6-7 En hiss - ett enkelt val...8-9 En hiss- ett snyggt val...10-11 En resa börjar

Läs mer

HYGIEN TEMA: FACILITY SERVICES COOR I INNOVATIV UTVECKLING MOT STÖRRE FUNKTIONSANSVAR FM-UTBILDNINGEN FÅR FORTSÄTTA

HYGIEN TEMA: FACILITY SERVICES COOR I INNOVATIV UTVECKLING MOT STÖRRE FUNKTIONSANSVAR FM-UTBILDNINGEN FÅR FORTSÄTTA RENGÖR & ING HYGIEN MEDLEMSTIDNING M FÖR STÄDBRANSCHEN S SVERIGE S OCH ALMEGA A SERVICEENTREPRENÖRERNA ÅRGÅNG 5 PRIS SEK 80 # 1.2015 TEMA: FACILITY SERVICES COOR I INNOVATIV UTVECKLING MOT STÖRRE FUNKTIONSANSVAR

Läs mer

akustisk projektvinyl

akustisk projektvinyl akustisk projektvinyl ilence DEN TYSTA FRAMGÅNGEN Den akustiska projektvinylkollektionen Innehåll 2 Inledning 4 Vikten av att sänka volymen 6 Sarlon Canyon 15dB 8 Sarlon Pepper 15 db 10 Sarlon Nuance 17dB

Läs mer

SVENSK EN FRISTÅENDE OCH OBEROENDE MÄSSTIDNING

SVENSK EN FRISTÅENDE OCH OBEROENDE MÄSSTIDNING SVENSK EN FRISTÅENDE OCH OBEROENDE MÄSSTIDNING REPORTAGE OCH MÄSSNYHETER FRÅN STOCKHOLM FURNITURE & LIGHT FAIR 2014 OPTIMISM PÅ STOCKHOLM FURNITURE & LIGHT FAIR Furniture & Light Fair, världens främsta

Läs mer

VILLA & INTERIÖR. Special! ANDREA ENGSÄLL: HÄR ÄR TRE INREDNINGS- TRENDER 2014 EDWARD BLOM: STJÄRNARKITEKTEN PÅL ROSS:

VILLA & INTERIÖR. Special! ANDREA ENGSÄLL: HÄR ÄR TRE INREDNINGS- TRENDER 2014 EDWARD BLOM: STJÄRNARKITEKTEN PÅL ROSS: ANNONS HELA DENNA TEMATIDNING ÄR EN ANNONS FRÅN OP COMMUNICATION ANNONS MEDFÖLJER SVENSKA DAGBLADET 26 AUGUSTI 2014 VILLA & INTERIÖR ANDREA ENGSÄLL: HÄR ÄR TRE INREDNINGS- TRENDER 2014 EDWARD BLOM: Cocktailpartyn

Läs mer

Holmen s paper#2 2014

Holmen s paper#2 2014 Holmen s paper#2 2014 Serietidningsförlaget bekämpar sjunkande upplagor med nya hjältar Europa Apotheek sparar både pengar och miljö med Holmen VIEW Ny studie: Det finns ett stort behov av papper Trevlig

Läs mer

Din guide. till handknutna mattor

Din guide. till handknutna mattor Din guide till handknutna mattor Lägg ett konstverk på golvet. En handknuten matta kan verkligen förgylla ditt hem. Den är inte bara mjuk och mysig att gå på. Rätt matta på rätt plats ger också en helt

Läs mer

WWW.MIAMIPOOL.SE. Härliga ögonblick, varje dag!

WWW.MIAMIPOOL.SE. Härliga ögonblick, varje dag! WWW.MIAMIPOOL.SE Härliga ögonblick, varje dag! LÅNG ERFARENHET MED INNOVATIONSANDA Snart är det 40 år sedan grundades. Ett familjeägt poolföretag med rötterna från Norrland. Vi har under åren lärt oss

Läs mer

Magasin Yasuragi. Nr 2, 2012 NYA RUM. Yasuragi Kids fyller 10 år. Det finns bara ett Yasuragi

Magasin Yasuragi. Nr 2, 2012 NYA RUM. Yasuragi Kids fyller 10 år. Det finns bara ett Yasuragi Magasin Yasuragi Nr 2, 2012 HoTELLiNfo HiTTar du LÄNgsT BaK! 27 NYA RUM Yasuragi Kids fyller 10 år Det finns bara ett Yasuragi Spice your meeting Spice your meeting Event 600 p Möte 500 p Matlagningsaktivitet

Läs mer

STOLTHET. Med smak för inredning. Miss Holly på Gastrologik. Engagemang är a och o. Möt Marit. Nyheter från Stolab i Smålandsstenar

STOLTHET. Med smak för inredning. Miss Holly på Gastrologik. Engagemang är a och o. Möt Marit. Nyheter från Stolab i Smålandsstenar STOLTHET Nyheter från Stolab i Smålandsstenar Med smak för inredning. Miss Holly på Gastrologik. Engagemang är a och o. Göran Martinsson, ägare och f d VD. Möt Marit. Formgivare på Stolab sedan 1989. 2SEP

Läs mer