Asda utmanar. Nytänk. Kvalitet ledord för detaljhandelskedjans egna varumärken. SCA Tissue tar sig an konkurrenterna med ny strategi.

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Asda utmanar. Nytänk. Kvalitet ledord för detaljhandelskedjans egna varumärken. SCA Tissue tar sig an konkurrenterna med ny strategi."

Transkript

1 Asda utmanar Kvalitet ledord för detaljhandelskedjans egna varumärken. Nytänk SCA Tissue tar sig an konkurrenterna med ny strategi. Kamera: På skidor över Grönland Kamera: På skidor över Grönland

2 Innehåll Nº

3 30 Förra året sattes nytt världsrekord i återvinning. Bättre handhygien skulle öka närvaron i skolan. Fler notiser hittar du på Shape up-sidorna. Mellanöstern kan vara nästa stora tillväxtmarknad i världen. Om länderna sköter sina kort rätt, har regionen chansen att ta sig upp i den globala ekonomins elitserie. 23 Kina konsumerar mer pappersprodukter än någonsin tidigare och dammsuger världsmarknaden på returfiber. Följ också fiberns väg genom returfabriken. Enbarnspolitiken har gjort att för få kan ta hand om Kinas åldrande befolkning. Nu börjar regeringen bygga ålderdomshem Jens Nordfält har kartlagt hur vi helst rör oss i mataffären och har knepen för hur varorna ska sälja mer. Med en ny vassare strategi ska SCA bli ledande på varumärkesprodukter inom mjukpapper. SCAs Claes-Göran Erson tog sig på skidor 150 mil över Grönlands glaciärer till världens nordligaste fastlandsudde. Finanskrisens orosmoln förmörkar världsekonomin.

4 Visste du att... 0,0 0,5 1,0 1,5 2,0 2,5 3,0 3,5

5 Ofräscha toaletter avskräcker restaurangbesökare

6

7 Under årtionden har Mellanöstern av många förknippats med konflikter och fattigdom i stark kontrast till ett fåtals enorma rikedomar. Men efter den senaste oljeboomen har regionen århundradets chans att svinga sig upp i den globala ekonomins elitserie. mitten av 50 talet var Qatar ett litet dammigt land utan farbara vägar befolkat av nomader eller fiskare. Utbildningsnivån var låg, även med dåtidens standard på bottennivå. I hela landet fanns inte en enda skola. Idag är Qatar världens rikaste land, och med en BNP per capita på över USD har Gulfstaten petat hertigdömet Luxemburg från positionen som världens rikaste land. I utkanterna av huvudstaden Doha täcker numera Education Citys futuristiska byggnader 14 kvadratkilometer ett kunskaps- och utbildningscentrum som är hem för några av arabvärldens vassaste fakulteter, inklusive filialer till fem amerikanska toppuniversitet. De senaste årens rekordnoteringar för fossila bränslen har skapat en regional superkonjunktur i oljerika Gulfstater som Qatar, Förenade Arabemiraten, och Bahrain. Så här långt kunde det vara en repris på och 80-talets oljeboom. Då skapade de nyvunna rikedomarna lika mycket elände som lycka. Pengar förslösades på privata flottor av Rolls Royce-bilar med extra av allt, vid spelborden i Monte Carlo eller parkerades på schweiziska bankkonton. Pengarna cementerade auktoritära ledares (och deras släktingars) makt och gjorde modernisering och nödvändiga reformer mindre angelägna.

8 Med sjunkande oljepriser drabbades regionen under 1990-talet av ekonomisk baksmälla, som skapade grogrund för missnöje och motsättningar. prisrekord för olja har nu regionen fått en andra chans. Vi står på randen till ett nytt Mellanöstern ungt, entreprenörsmässigt och starkt, sa en trosviss Khaldoon Al Mubarak, vd för Mubadala Development Company i Förenade Arabemiraten, i samband med att World Economic Forum, höll möte kring Mellanöstern förra sommaren. Den ekonomiska boomen skapar möjlighet att åtgärda grundläggande politiska, ekonomiska och sociala problem som skapat terroristgrupper som al Qaida, konstaterar Kenneth M. Pollack, vid amerikanska tankesmedjan Brookings Institution s Saban Center for Middle East Policy och tillägger: Risken är bara att rikedomarna skapar mer problem än de löser. Ekonomisk boom, pristoppar på mat och råvaror samt en rad valutor knutna till dollarn har satt fart på inflationen. En utveckling som slagit hårt mot breda grupper låg- och medelinkomsttagare: Numera måste vi välja att antingen hålla oss varma eller äta oss mätta. Vi är inte medelklass längre, vi lever på fattigdomsstrecket, säger Abdul Rahmna, klädförsäljare i Amman, Jordanien, till New York Times. Trots stora investeringar i utbildning måste stora insatser göras för att möta den andra stora utmaningen i regionen; den enorma andelen unga arbetslösa i den egna befolkningen. Enligt konsultföretaget McKinsey måste gulfstaterna skapa jobb om året för att anställa alla de unga som lämnar skolor och universitet under de närmaste åren. Flera av länderna som Oman för-

9 söker därför nu ersätta regionens gästarbetare med inhemsk arbetskraft. Något som inte är helt lätt då de flesta arbetsgivare lärt sig att uppskatta billiga, högt motiverade och ofta välutbildade gästarbetare. oljerikedomar och betoning på släktskap snarare än meriter har skapat en stor grupp unga araber med en desillusionerad inställning till arbetsmoral. Men trots tuffa utmaningar och en ännu så länge ojämn fördelning av inkomsterna syns många goda tecken. I hela regionen även utanför oljestaterna har medelinkomsterna nästan fördubblats de senaste åren. En köpstark medelklass är under tillväxt, bilförsäljningen i folkrika Egypten har fyrdubblats på bara några år. Och viktigast av allt, flera av länderna verkar vara på väg att ta steg mot en framtid bortom lättförtjänta oljemiljarder. Miljontals besökare i Dubai har under de senaste åren gapat över det arkitektoniska överdådet i det lilla emiratet, en del av Förenade Arabemiraten. I ökensanden står världens högsta byggnad, Burj Dubai, världens tre högsta och enda sjustjärniga hotell samt inomhusskidbacken Ski Dubai.

10 Det märkvärdiga i prestationen är att av Dubais inkomster kommer bara 3 procent från olja och gas, merparten är i stället intäkter från handel, transporter, finansiella tjänster och turism. och reformer av ekonomin har skapat förhoppningar inte bara bland arabvärldens egna invånare, utan också i styrelserum långt bortom ökensanden. Under en tung sommar för den globala flygindustrin stod Dubais granne Abu Dhabi för en av få goda nyheter, när landets nationella flygbolag lade tidernas största flygplansbeställning på sammanlagt 43 miljarder USD hos amerikanska Boeing och det europeiska konsortiet Airbus. För en finansbransch, hårt trängd av den amerikanska bolånekrisen, erbjuder hemlösa oljemiljarder garanti för fortsatt likviditet. Samtidigt har pengarna sökt sig tillbaka och används nu för investeringar i hemländerna i stället för i väst, säger Marcus Wenestam vid svenska Exportrådet i Saudiarabien. Arabvärlden utvecklas och är äntligen på väg att bli en del av globaliseringen, sa Fadi Ghandour, styrelseordförande för jordanska Aramex International, i samband med World Economic Forum. Något som är en lättnad inte bara för regionens befolkning, utan även för resten av världen. Ett stabilt och välmående Mellanöstern är det bästa sättet att komma till rätta med det som skapat grogrund för den terrorism som länge stämplat regionen.

11 Tempo Complete Care my secret remedy during a cold NEW Tempo Complete Care with its unique combination of breath-free oils and pampering balm, soothes the nose and lets you breathe freely.

12

13 SCA säljer mensskydd i Mellanöstern, som är en av världens hetaste och samtidigt mest svårnavigerade marknader. För kloka och modiga aktörer är möjligheterna enorma. är det här världens mest dynamiska marknad och i topp i utveckling av köpkraft, även om den i många fall ännu är ojämnt fördelad, konstaterar Peter Dahlquist, ansvarig för SCAs satsning i regionen. I höstas inledde SCA samarbete kring ett gemensamt samriskbolag med lokala partnern Nuqul i Jordanien. Det nya bolaget kommer att tillverka och sälja mensskydd i 18 länder i regionen. De stränga religiösa traditionerna i länder som Saudiarabien kan vara en utmaning när man exempelvis ska marknadsföra produkterna. De tabun som finns kring menstruation gör att den är oerhört viktig för kvinnorna att dölja. Vilket gör att kvinnliga konsumenter väljer kvalitet när de köper mensskydd. Att SCA satsar i Mellanöstern beror på flera orsaker. Inom konsumentvaru- och detaljahandelsbranschen är demografin en stark drivkraft i regioner med stora familjer. I Saudiarabien är 38 procent av befolkningen under 15 år.

14 Trots att landet bara har en tredjedel av Tysklands befolkning finns det fler barn i Saudiarabien. Vilket skapar en stor marknad för blöjor idag, och under kommande år en ökande efterfrågan på mensskydd, säger Peter Dahlqvist och tillägger: Men rikedomarna från oljan har tidigare fördelats ojämnt och i missnöjets spår har det orsakat instabilitet i regionen. Detta sätter paradoxalt nog tryck på oljeprinsarna att idag sprida det ekonomiska välståndet. En växande och välmående medelklass är ju ofta grunden för en stabil utveckling, säger Peter Dahlqvist och pekar på utvecklingen i länder som Tunisien, Jordanien och Förenade Arabemiraten. Den turbulenta politiken har hållit många aktörer borta från regionen. Men idag är trenden på väg att vända, exempelvis hör franska detaljhandelskedjan Carrefour till de aktörer som storsatsar i regionen. För SCAs del innebär det att vi kan vara tidigt på en marknad med mycket stark tillväxtpotential, av våra globala konkurrenter är bara Procter & Gamble etablerade här, säger Peter Dahlqvist och tillägger: Det är ofta en fördel att vara ett europeiskt företag i denna region, även om våra danska grannar har fått känna på hur snabbt det kan svänga.

15 Dina förpackningar kan bli morgondagens säljare Att exponera är att sälja. Men exponering kräver tid och personal. Lösningen ligger i bättre förpackningar som klarar hela kedjan från producent till butikshylla. Några enkla handgrepp och dina varor ligger väl synliga och lätta att plocka. Direkt ur en Säljklar förpackning. Kontakta mig för en beskrivning av vad ni kan inom ämnet Säljklara förpackningar. Jag har ett aktuellt projekt. Ring direkt. Namn Befattning Företag Adress Postadress Tel. Mail Skicka kupongen portofritt i ett kuvert märkt FRISVAR till: SCA Packaging, , Värnamo. Märk kuvertet Säljklart. Eller faxa telefon SCA PACKAGING SWEDEN AB

16 Nya snabbköpet Detaljhandelns egna varumärken är numera långt ifrån simpla lågprisalternativ i trista förpackningar. Tack vare satsningar på produktutveckling och kvalitet säljer de i dag bättre än deras mer väletablerade konkurrenter inom vissa produktkategorier. om i världen investerar allt mer i sina egna varumärken, och konceptet har förändrats dramatiskt under de senaste fem tio åren, samtidigt som försäljningen stadigt ökat. Hos Asda, Storbritanniens näst största butikskedja, utgör egna varumärken inom såväl livsmedel som andra produkter en stor del av den totala butiksförsäljningen. Len Barker, inköpare vid Asda, bekräftar att kundernas intresse för handelns egna varumärken genomgått en stor förändring. De ansågs förr som billiga och lite udda alternativ, men inte lika bra som de marknadsledande produkterna. I dag förväntar sig folk att butikernas egna märken håller hög kvalitet och är lika bra eller bättre än det ledande varumärket. Samtidigt som kedjornas egna produkter dök upp för flera decennier sedan som anonyma alternativ i den nedre delen av prisskalan, har butikskedjorna byggt upp en egen komplett märkesarkitektur som ofta täcker minst tre steg på prisskalan budget, medel och premium tillsammans med specialsortiment med krav-, rättvise- och miljömärkning. De alltmer osäkra ekonomiska tiderna gör kunderna mer prismedvetna och handeln har i allmänhet blivit mer aggressiv i sin marknadsföring av de egna märkena, menar Barker. Vi kan se fram emot 6-18 mycket intressanta månader. Det ekonomiska klimatet blir allt sämre, men människor måste fortfarande äta. Om utvecklingen fortsätter kommer kunderna förmodligen i allt högre grad att överge de kända märkena inom kategorier där märkesvalet inte spelar så stor roll, framför allt på en sådan mogen marknad som Storbritannien. problem med att sälja märkesvaror bredvid sina egna, eftersom företagets hela strategi grundas på vad konsumenterna vill ha. Det handlar uteslutande om att ge kunderna möjlighet att välja. De måste kunna känna sig nöjda med det som de köper hos oss. Genom att rösta med fötterna berättar de för oss vad de vill ha. Förhållandet mellan märkesprodukter och egna varumärken på Asdas hyllor varierar beroende på produktkategori, förklarar Barker. I vissa kategorier har de egna märkena inte haft samma genomslagskraft. Tvättmedel domineras till exempel av en handfull mycket stora multinationella företag, och därför har Asdas egna produkter en något annorlunda roll. Eftersom tvättmedel marknadsförs så hårt i reklam- och försäljningskampanjer är många konsumenter fortfarande övertygade om att de andra märkena aldrig kommer att bli lika bra. När det gäller mjukpapper spelar däremot Asdas egna märken en större roll, då Asda har som strategi att hitta produkter som är bättre än de marknadsledande aktörernas. Ett lyckat exempel är Asda Shades, ett toalettpapper som tillverkas av SCA. Vi har skaffat oss en rätt unik position gentemot de flesta av våra konkurrenter. Det är en av våra få egna produkter som under många år har sålt betydligt mer än det mest kända märket. Vi betraktar Shades som kronjuvelen bland våra egna varumärken. Asdas grundläggande strategi bakom Asda-produkterna är att skapa ett mycket trovärdigt alternativ till de mer etablerade varumärkena. Men han varnar för att använda egna märken till att försöka sälja undermåliga produkter.

17 Vi måste se till att inte ge våra kunder anledning att klaga på kvaliteten hos något av det vi sätter vårt namn på. Asda som varumärke skulle kunna bli lidande om vi sålde en Asda-produkt av dålig kvalitet. Även om Asda sedan 1999 ägs av USA:s största lågpriskedja Wal-Mart är företaget mån om sitt arv som ett brittiskt prisvärt och kvalitetsmedvetet alternativ: kvalitetsprodukter till kvalitetspriser inte lågkvalitetsprodukter till lågpris, fortsätter Barker. Eftersom detaljisternas egna varumärken sällan får understöd av de massiva reklam- och försäljningskampanjer som de globala företagen satsar stora pengar på, måste de utnyttja förpackningarna för att kommunicera med kunden. De måste också vara mer kreativa och vara snabbare på att lansera innovativa lösningar och produkter, menar Barker. Han säger också att kunderna blivit smartare och att mindre reklam till och med kan förbättra kundernas uppfattning om en viss produkt. Jag tror att människor blivit mer medvetna om det faktum att en stor del av prisskillnaden mellan väletablerade varumärken och handelns egna, hänger ihop med hur mycket pengar man lägger ner på reklam. Och vi försöker utveckla våra produkter snabbare än de ledande tillverkarna. Ett exempel är Asda Shades som var först på marknaden med hållbarhetscertifiering. Vi behöver produkter som är först på marknaden och leverantören måste kunna täcka in allt, inklusive miljömässiga fördelar. Rent allmänt anser Barker att samarbetet med leverantörerna skiljer sig en hel del från samarbetet med tillverkarna av märkesprodukter. Framför allt handlar det om en skillnad i attityd. Med ett känt varumärke handlar det om att prioritera deras märke på hyllorna och inte våra kunder. Leverantörer av märkesprodukter kanske inte anstränger sig för att tillgodose Asda-kundernas behov. Det kan till exempel handla om förpackningsstorlek, kvalitet, smak eller prissättning, tillägger han. Hur ser då framtiden ut kommer handelns egna varumärken helt att ta över butikshyllorna? Om det är vad kunderna vill, så varför inte? avslutar Barker. det han helst efterfrågar hos en leverantör för de egna varumärkena är att det hjälper Asda att erbjuda någonting unikt i förhållande till konkurrenterna.

18 Returfiber är högvilt. Kinas papperstillverkare skriker efter returfibrer och inom de närmaste fem åren spås fortsatt ökade priser och global brist på marknaden. Kina dammsuger returfibermarknaden kraftiga tillväxt i Kina har skapat ett enormt sug efter alla typer av pappersprodukter och därmed också efter pappersråvara i form av returfiber. När välståndet ökar i Kina och övriga Asien är det allt fler som börjar använda mjukpappersprodukter och läsa tidningar. Dessutom gör den ökade konsumtionen att behovet av kartong- och förpackningslösningar ökar betydligt, säger David Knight, direktör för SCA Fiber Procurement i Nordamerika. Under de närmaste två åren beräknas den globala marknaden för returfiber öka med 20 miljoner ton. Det kan jämföras med de cirka 200 miljoner ton returfibrer som omsattes globalt För att kunna möta den ökade efterfrågan står branschen inför flera utmaningar. Framförallt behöver vi återvinna mer papper, säger David Knight. I Europa ligger återvinningsgraden på runt procent. Bäst är länder som Sverige, Tyskland, Holland, Österrike och Schweiz, som alla har en återvinningsgrad på över 70 procent. Även Japan ligger högt med procent. I USA ligger återvinningsgraden däremot bara på 53 procent. Om USA kommer upp i samma återvinningsgrad som snittet i Europa skulle det innebära ytterligare tio miljoner ton per år, vilket är helt nödvändigt för att kunna möta efterfrågan från Kina, säger Hans Wortman, vd för det Europabaserade SCA Recycling. Marknaden för returfiber i USA och Europa skiljer sig åt i ett viktigt avseende. I Europa har utvecklingen i första hand styrts av lagstiftning som gjort det fördelaktigt att arbeta med återvinning. I USA där marknaden helt drivits av den växande exporten saknas däremot incitament för återvinning och sopsortering. För gemene man är det ofta billigare att slänga soporna osorterade direkt i soptunnan. Det gör att det är svårt att

19 förmå människor att återvinna papper och annat material. Därför har många återvinningsföretag börjat samla in osorterat material som de själva sorterar på sina anläggningar. Nackdelen är att det är svårt att sortera ut olika typer av papper vilket gör att kvaliteten på fibrerna blir sämre, berättar David Knight. utmaning för branschen är de stigande oljepriserna, vilket frestar många att använda förbränning av returfiber som alternativ energikälla. För att det inte ska bli brist på returfibrer är det oerhört viktigt att återanvända fibrerna så många gånger som det är möjligt. Man bör bara använda dem som energikälla om de inte längre är lämpliga för pappersproduktion, säger Hans Wortman. Det finns flera fördela med returfibrer. Exempelvis är det förstås miljövänligt att återvända materialet. Historiskt sett har har returfiber varit billigt. De senaste åren har dock visat en tydlig trend med höjda priser för returfiber. Utöver det förekommer vissa säsongsvariationer. Under sommaren brukar priset gå upp något eftersom tillgången på returfibrer minskar under semestern. Även hösten brukar bjuda på prisstegringar på procent eftersom efterfrågan ökar när alla verksamheter sätter igång igen, berättar David Knight. Under den perioden exporterar också USA mer returfiber än vanligt till Kina. Anledningen är USA:s stora import från Kina, inte minst inför julen. I stället för att låta fartygen gå tomma tillbaka till Kina blir det billigare att fylla dem med returfiber. Det gör att det faktiskt är billigare att skicka en container med returfiber från Chicago till Kina än från Chicago till New York, säger David Knight.

20 för returfiberbaserat papper ser olika ut beroende på slutprodukt. Det finns en mängd olika typer av returfiberbaserade papper. Några vanliga exempel är tidningspapper, kopieringspapper, wellpapp och kartong, toapapper och hushållspapper, servetter och pappersnäsdukar. Det kan även användas som isoleringsmaterial i bilar eller i innertak på hus. Exemplet på den här sidan är från SCAs pappersbruk i Lilla Edet i sydvästra Sverige och visar hur tillverkningsprocessen för mjukpapper ser ut.

21

22 Kinas åldringsvård på efterkälken Enbarnspolitiken i Kina har medfört att allt färre yngre människor måste försörja allt fler äldre släktingar. Det finns inte tillräckligt med ålderdomshem i Kina, som är i starkt behov av reformer för de gamla. introducerades i Kina i slutet av 1970-talet har antalet barn utan syskon nu passerat 100 miljoner. Den avsedda effekten, att bromsa befolkningstillväxten, har blivit en framgång, men politiken har också lagt en tung börda på de enda barnens försörjningsansvar gentemot sina föräldrar och far- och morföräldrar. På längre sikt innebär enbarnspolitiken att det kommer att finnas alltför många gamla människor och inte tillräckligt många unga i Kina. Med andra ord, allt färre arbetande måste försörja allt fler äldre släktingar. Denna börda kommer att bli allt tyngre under de närmaste decennierna. Kina har redan i dag flest antal gamla i världen. År 2030 kommer det att finnas 244 miljoner människor i Kina som är 65 år eller äldre. Det motsvarar 18 procent av Kinas totala befolkning. År 2040 förväntas en av fyra människor vara far- eller morförälder. Till skillnad mot andra länder med en åldrande befolkning, som t ex Japan, är Kina i en tidig fas vad gäller välfärdssystem för de gamla och är därför i behov av reformer. Idag har Kina omkring ålderdomshem med cirka en och en halv miljon sängplatser. Om två år kommer det att finnas ytterligare tre miljoner platser, men det räcker inte så regeringen har därför börjat uppmuntra privata initiativ genom att ge skattelättnader.

23 sin vespa vid Handelshögskolan i Stockholm på slaget 10, den tid vi har kommit överens om att träffas. Med hjälmen i hand och ett brett leende på läpparna hälsar han glatt och vi skyndar över Sveavägen till närmsta espressohak. Jens Nordfält är en man med många järn i elden och det gäller att använda tiden effektivt. Men så tycks han också vara en sådan där personlighet som har fler timmar på dygnet än andra människor. Och det är lätt att blekna bredvid Jens Nordfält. På yrkesfronten är han forskare på Handelshögskolan, vd för Hakon Swenson-stiftelsen och rektor på den nya nordiska detaljhandelshögskolan i Norrtälje. Förutom dessa uppdrag ger han föreläsningar och är lärare i Lund, Umeå och Stockholm plus att han hjälper sin gamla arbetsgivare ICA med olika analys- och forskningsprojekt. Ja, författare kan han ju också titulera sig numera. Förra året kom hans bok Marknadsföring i butik ut, som därtill blev årets bok i marknadsföring 2007, och som just nu blir översatt till engelska. Den har varit och är ett stort kapitel i hans liv. Inte ens på hemmafronten tar han det lugnt. Redan vid tolv års ålder sprang han sitt första maraton, Arosmarken i hemstaden Västerås. Samma år cyklade han till Öland med sin pappa och senare trampade han hela vägen ner till både Paris och Österrike. Han har sprungit Fjällräven extreme, en tävling då man springer med packning på ryggen. Jens nämner

24

25 även en skidtävling på Grönland, också den med packning på ryggen och där man får tälta i det fria. När jag tränar kan jag rensa hjärnan och hela kroppen mår bra, säger han. boken börjar redan 1992 då Jens arbetade på ICA som ekonomichef. Några år senare började han intressera sig för försäljning, men upptäckte rätt snabbt att det varken fanns litteratur eller väl underbyggda teorier om hur försäljning i butik verkligen går till. När han 1995 gick över till att utbilda chefer i försäljning på ICAskolan, tröttnade han på att det inte fanns någon litteratur. Jag kom till Handelshögskolan och började doktorera 1998 med syfte att skriva boken, berättar han. I boken fokuserar Jens på hur miljön påverkar våra val. Både avhandlingen och boken är psykologisk och den berör alla som är intresserade av hur marknadsföring fungerar i praktiken. Jag beskriver bland annat hur folk går efter vanor när de handlar. De val vi gör är sällan optimala. För de allra flesta räcker det om valen är tillräckligt bra och lättillgängliga i minnet. Forskningen visade att vi gillar repetitioner, även när vi handlar. Vi går till samma butik och vi tar samma varv. Jens Nordfält tycker att det är intressant att rent psykologiskt se hur den visuella perceptionen fungerar i en så plottrig miljö som butiken faktiskt är. Vad lägger man märke till? Hur går urvalsprocessen till, och hur man kan påverka den? Jag och många med mig har till exempel lyckats bevisa att det räcker med att en produkt ställs på en gavel så blir den uppmärksammad och försäljningen kan öka flera hundra procent, kanske upp till procent utan att man behöver göra något med priset. Gör man så slinker varan med i varukorgen. Jens Nordfält har också undersökt hur bland annat exponering, musik, dofter och färger påverkar människor. Det intressanta, tycker han, är att folk är av den uppfattningen att de själva styr sina val. Men tester visar att om man spelar tysk musik så köper helt plötsligt 70 procent av kunderna tyska viner. Byter man till fransk musik så hamnar valet på franska viner. När man sedan talar med kunden och frågar om de har hört musiken, och varför de har valt just det här vinet, svarar de oftast att det inte har hört musiken, men att det var just det här vinet jag ville ha. I en butik kan man få kunden att rikta uppmärksamheten mot något speciellt. Men en viktig parameter när det gäller marknadsföring i butik, och som är ganska noga studerat, är att man inte kan manipulera folk att köpa det de inte vill köpa. kan är att på olika sätt hjälpa till att inspirera och hjälpa kunden att få en större variation i inköpen, och inte minst att komma ihåg, berättar Jens Nordfält. På så vis slipper man komma hem och för sjuttonde gången inse att man har glömt köpa glödlampor. Hur är det att shoppa som privatperson? Jag går ju inte omkring och pratar om mina kunskaper när jag handlar med min fru, men hon tycker nog att jag är alldeles för rationell. Jag har alltid koll på vad som köps och kan säga att det där köpte vi förra gången också och det har vi inte använt. Även den mat man lagar hemma är vanestyrd. Om du blir inspirerad i butiken att göra en fruktsallad, men inte brukar göra en i vanliga fall, så innebär det troligtvis i slutändan att du får kasta övermogen frukt. Boken har öppnat många dörrar för Jens Nordfält. Ibland tänker jag att allt ingår i en enda stor masterplan. Först kom boken, därefter min post på Hakon Swenson-stiftelsen där jag fördelar forskningsanslag och nu blir jag rektor på detaljhandelshögskolan i Norrtälje. Jag brukar tänka att allt hänger ihop och att det handlar om att förverkliga min dröm om att handeln ska bli ett akademiskt område. Och nu ser jag hur det förverkligas, att det är en röd tråd.

26 Mjukpapper nummer två på varumärkesprodukter inom konsumentmjukpapper, 3 procentenheter efter ettan men jag räknar med att vi ska gå om, säger Lesley Cordial, kategorichef för Consumer Tissue på kontoret i München. Produktportföljen för konsumentmjukpapper består av tolv olika varumärken där det finns potentiella synergier inom produktkvalitet och marknadskommunikation. Kärnfrågan var hur vi skulle få produktportföljen mindre splittrad och mer relevant för konsumenten, säger Lesley Cordial. Ett tidigt steg i strategiarbetet var att gå från ett till två segment med olika konsumenttilltal: Produkter för personlig hygien som används hudnära, där konsumenten vill ha någonting som är mjukt och skonsamt mot huden. Här ligger bland annat produktområdena näsdukar och toalettpapper. Produkter som används till städning och rengöring. Här efterfrågar konsumenten uppsugningsförmåga, hållbarhet och funktionalitet. Tidigare såg vi allt som mjukpappersprodukter. Genom att skapa två separata segment är det lättare att skräddarsy kommunikationen, säger Lesley Cordial. prata med konsumenten om de behov produkten kan fylla. När det gäller till exempel toalettpapper eller näsdukar är signalorden mjukhet, färg eller doft. Något som inte är relevant när det gäller renhållningsprodukter. I dag är SCA marknadsledare på handelns egna märkes-

27 NÄR DET GÄLLER TILL EXEMPEL TOALETTPAPPER ELLER NÄSDUKAR ÄR SIGNALORDEN MJUKHET, FÄRG ELLER DOFT. NÅGOT SOM INTE ÄR RELEVANT NÄR DET GÄLLER RENHÅLLNINGS- PRODUKTER. varor. Målet är nu att bli nummer ett i Europa även på varumärkesprodukter. Vi ska vara det företag våra kunder och konkurrenter i branschen har som benchmark, säger Lesley Cordial. att bli den odiskutabla marknadsledaren. Det innebär att marknadsandelen måste växa från dagens 25 procent till en bit över 28 procent där ettan Kimberly-Clark ligger idag. En viktig pusselbit på vägen var förvärvet av Procter & Gambles europeiska mjukpapperverksamhet och varumärket Tempo, för 512 miljoner euro under Med förvärvet av Procter & Gambles mjukpappersverksamhet gick vi från att vara nummer tre i Europa till nummer två, säger Lesley Cordial. All kommande produktlansering ska följa den nya strategin. Portföljen ska slimmas under resans gång. De kvarvarande produkterna ska få ett mer enhetligt utseende och marknadskommunikationen harmoniseras. Det betyder minskade kostnader. När vi kommer med nya produkter kan lanseringen också ske snabbare och vid samma tidpunkt i hela Europa, säger Lesley Cordial. för att öka lönsamheten är att rikta marknadsföringsinsatserna mot nylanserade produkter men också öka fokuseringen mot produkter med högre värdeinnehåll. Exempelvis har varumärket Tempo en stark ställning på den tyska marknaden. Där kan vi ta ut ett premiumpris. Därför är det vettigare för oss att satsa på ökad försäljning av näsdukar än av toapapper, säger Leslie Cordial och fortsätter: Målet är att konsumenten ska känna att de köper en varumärkesprodukt som verkligen motsvarar deras behov och förväntningar. Den ska kännas premium, ha premiumegenskaper och premiumkvalitet. Då kan vi också ta ut ett högre pris. Att kontinerligt utveckla produkterna är en annan viktig del av strategin. Konsumenterna ska känna att vi lyssnar på dem och gör allt för att tillgodose deras behov.

28 Mexiko är logisk för SCA. Landets marknad för mjukpapper och personliga hygienprodukter fortsätter att växa snabbt i takt med att de får det allt bättre ställt, säger Thomas Wulkan, chef för SCA Americas. I ett första steg byggs en mjukpappersmaskin med en kapacitet om årston. Projektet omfattar även en returfiberanläggning, en konverteringshall med tre konverteringslinjer för toalettpapper samt ett distributionscenter. Detta är en viktig investering som förbättrar vårt konsumenterbjudande och gör att vi kan fortsätta att växa med våra kunder, säger Thomas Wulkan. Mexiko är en av världens största och viktigaste tillväxtmarknader. Under presidenterna Fox och Calderón har en rad reformer genomförts för att göra landets ekonomi stabilare. Tillsammans med ett flertal nya frihandelsavtal har det sammantaget minskat beroendet av USA. Mexiko har i dag en snabbt växande medelklass, låg inflation och en stabil tillväxt, trots den pågående recessionen i USA. Vi ser en fortsatt ökning inom alla våra produktsegment. Jag räknar med en 50 procentig ökning av omsättningen inom fem år, säger Thomas Wulkan.

29 Tävling om ny chokladförpackning har utlyst en designtävling med uppgift att ta fram ett förpackningskoncept för att sälja choklad i butik. Europeiska studenter, designskolor och icke professionella designers är välkomna att delta i tävlingen. Förutom att förpackningen ska vara innovativ måste de tävlande ta hänsyn till trender och industriella begränsningar, liksom till miljöaspekter som förpackningens livscykel och dess påverkan på miljön. mellan september 2008 och mars Första priset är 3000 euro och utbildning på SCA Packaging Innovation Centre i Bryssel. Läs mer om tävlingen på Alla väntar barn Libero, ett av SCAs blöjmärken, ger ut en bok med titeln tar att all förtjänst går till Rötinsansvarig för Libero, berät- Alla väntar barn. Den är resultatet av ett upprop på Liberos mammorna. I utvecklingslända Koset och kampanjen Rädda hemsida där blivande föräldrar derna är barnafödande fortfarande förenat med stora risker ombads skriva om sina erfarenheter. 570 historier kom in och och pengarna går till att förbättra förhållandena där. 190 har valts ut till boken. Sofia Hallberg, kommunika- Boken ges ut av Vulkan förlag.

30 Mot världen nordligas

31 s te udde

32

33

34 Snålblåst i omvärlden kaoset på världens finansmarknader efter sommaren kan knappast ha undgått någon. I takt med att den finansiella krisen har djupnat har också konjunkturutsikterna blivit mörkare. Det råder emellertid stor osäkerhet kring hur mycket den reala ekonomin påverkas. Diagrammen nedan visar en vikande trend för ledande indikatorer (ett samlat mått på konjunkturförväntningarna) både i USA och Europa sedan mitten av Trots att USA och Wall Street har varit centrum för finansoron visar diagrammen en mer negativ utveckling i Europa. Tillväxtsiffrorna mätt i BNP ser också minst lika skakiga ut för EUområdet som för USA. I OECD:s senaste prognosuppdatering (september) räknar man med en BNP-tillväxt på 1,8 procent i USA och 1,3 procent för euroområdet under Den uppdateringen gjordes dock innan den senaste månadens dramatiska utveckling på finansmarknaderna. Konjunkturnedgången i Europa har också skapat förväntningar om räntesänkningar och bidragit till att, åtminstone tillfälligt, bryta den dollarnedgång som pågått sedan början av Elpriset (Nordpool) har trotsat en vikande konjunktur och fortsatt att stiga till nya rekordnivåer. Bland orsakerna nämns höga kolpriser (på grund av stor efterfrågan i Kina) och rädsla för en torrare höst än normalt i Sverige och Norge.

35 Get the products, support, and knowledge you need to lighten your environmental footprint. Ranked as the Greenest Tissue Manufacturer in the world, * and named one of the world s 95 most ethical companies, ** SCA is a leader in providing sustainable paper products and dispensing solutions under the Tork Brand. Learn how we can help you lower your impact on the environment. Download our Environmental Evaluator at torkusa.com. Tork offers you several paths to a greener tomorrow: 100% recycled napkin, towel and tissue products that are elemental and process chlorine-free Our products and manufacturing processes meet the strictest third-party environmental certification standards Controlled consumption dispensers reduce both waste and cost With regionalized manufacturing facilities, product travels fewer miles SmartFit case sizing allows more product on trucks, reducing fuel costs * As ranked by The Independent in conjunction with Ethical Investment Research Services ** As ranked by the Ethisphere Institute SCA Tissue is a leading provider of napkins, towels, tissue, wipers and dispensing systems for the Away From Home tissue market.

36 Fewer napkins consumed, cleaner and greener dining Put our system to the test We guarantee, at least, a 25% reduction in your napkin consumption with any Tork Interfold Napkin System*. Book a risk-free test now and see how much you can save! Click: Phone: *Versus traditional dispensers

SCAs hållbara innovationer Susan iliefski-janols, Hållbarhetschef. Susan Iliefski-Janols, Director Sustainability Product Sustainability

SCAs hållbara innovationer Susan iliefski-janols, Hållbarhetschef. Susan Iliefski-Janols, Director Sustainability Product Sustainability SCAs hållbara innovationer Susan iliefski-janols, Hållbarhetschef Susan Iliefski-Janols, Director Sustainability Product Sustainability SCAs hållbara innovationer 1 SCA 2 Drivkrafter 3 Innovationer för

Läs mer

Här kan du checka in. Check in here with a good conscience

Här kan du checka in. Check in here with a good conscience Här kan du checka in med rent samvete Check in here with a good conscience MÅNGA FRÅGAR SIG hur man kan göra en miljöinsats. Det är egentligen väldigt enkelt. Du som har checkat in på det här hotellet

Läs mer

Samhällsekonomi. Ordet ekonomi kommer från grekiskan och betyder hushålla. Nationalekonomi Hushåll Företag Land Globalt, mellan länder

Samhällsekonomi. Ordet ekonomi kommer från grekiskan och betyder hushålla. Nationalekonomi Hushåll Företag Land Globalt, mellan länder Samhällsekonomi Ordet ekonomi kommer från grekiskan och betyder hushålla Nationalekonomi Hushåll Företag Land Globalt, mellan länder Samhällsekonomi Ordet ekonomi kommer från grekiskan och betyder hushålla

Läs mer

Samhällsekonomi. Ordet ekonomi kommer från grekiskan och betyder hushålla. Nationalekonomi Hushåll Företag Land Globalt, mellan länder

Samhällsekonomi. Ordet ekonomi kommer från grekiskan och betyder hushålla. Nationalekonomi Hushåll Företag Land Globalt, mellan länder Samhällsekonomi Ordet ekonomi kommer från grekiskan och betyder hushålla Nationalekonomi Hushåll Företag Land Globalt, mellan länder Samhällsekonomi Ordet ekonomi kommer från grekiskan och betyder hushålla

Läs mer

Marknadens och konsumenternas krav. Lena Dahl

Marknadens och konsumenternas krav. Lena Dahl Marknadens och konsumenternas krav på skogsbruket Lena Dahl Global Environment, Tetra Pak Tetra Pak startade t 1951 Vår förpackningsportfölj 158 miljarder förpackningar levererades 2010 Tetra Gemina Tetra

Läs mer

Frihet i Iran genom svensk export?

Frihet i Iran genom svensk export? Av Emilie Eriksson Frihet i Iran genom svensk export? För att Iran skall kunna nå frihet behöver många omständigheter förändras. Yttrandefriheten måste stärkas och ledarna väljas på demokratisk grund.

Läs mer

Investment Management

Investment Management Investment Management Konjunktur Räntor och valutor Aktier April 2011 Dag Lindskog +46 70 5989580 dag.lindskog@cim.se Optimistens utropstecken! Bara början av en lång expansionsperiod Politikerna prioriterar

Läs mer

Årsstämma 2013 VD:s anförande Per Lindberg, VD & Koncernchef

Årsstämma 2013 VD:s anförande Per Lindberg, VD & Koncernchef Årsstämma 2013 VD:s anförande Per Lindberg, VD & Koncernchef NYEMISSIONEN VISAR TYDLIGA RESULTAT VI SKAPAR STORT INTRESSE OCH FÖRTROENDE Nyemissionen tillförde cirka MSEK 1 996 Starkt stöd från aktieägare

Läs mer

Jays - Företagets bästa kvartal

Jays - Företagets bästa kvartal Jays - Företagets bästa kvartal I oktober i fjol lanserade Jays sin nya hörlur - a-jays Five - individuellt anpassad för Android, ios samt Windows Phone. Oktober var sista månaden i kvartal två 2013, vilket

Läs mer

Analytiker: Emil Wasteson Michael Wang

Analytiker: Emil Wasteson Michael Wang De senaste åren har det svenska Fenix Outdoor som tillverkar och distribuerar friluftskläder och produkter fått mycket uppmärksamhet då det växt stadigt som även visas av att aktiekursen har skjutit i

Läs mer

Här kan du sova. Sleep here with a good conscience

Här kan du sova. Sleep here with a good conscience Här kan du sova med rent samvete Sleep here with a good conscience MÅNGA FRÅGAR SIG hur man kan göra en miljöinsats. Det är egentligen väldigt enkelt. Du som har checkat in på det här hotellet har gjort

Läs mer

Så handlar vi på nätet 2011. Företag och konsumenter på en global e-handelsmarknad

Så handlar vi på nätet 2011. Företag och konsumenter på en global e-handelsmarknad Så handlar vi på nätet 2011 Företag och konsumenter på en global e-handelsmarknad Innehållsförteckning Sammanfattning och slutsatser... 3 1. Inledning... 5 2. E-handelsföretag på en global marknad... 6

Läs mer

Konsten att tvätta och vårda sina händer. Hygien och funktion i perfekt harmoni

Konsten att tvätta och vårda sina händer. Hygien och funktion i perfekt harmoni Konsten att tvätta och vårda sina händer Hygien och funktion i perfekt harmoni I harmoni med dina hygienbehov Rena och torra händer är säkra händer Handhygien är viktigt för att du skall hålla dig frisk.

Läs mer

Kristina Enander SCA Ortviken

Kristina Enander SCA Ortviken Kompetens, industrikapital och innovation världens femte största tryckpappersbruks recept för lönsamhet och framtidstro Kristina Enander SCA Ortviken Ortviken idag 4 produktionslinjer Två för obestruket

Läs mer

FSC-certifierade produkter från SCA

FSC-certifierade produkter från SCA FSC-certifierade produkter från SCA Vad är FSC? Forest Stewardship Council (FSC) är en oberoende internationell organisation som främjar utvecklingen av miljöanpassade, socialt ansvarstagande och finansiellt

Läs mer

Samhällets ekonomi Familjens ekonomi Ekonomi = hushållning Budget = uppställning över inkomster och utgifter Bruttoinkomst = lön innan skatt Nettoinkomst = lön efterskatt Disponibel inkomst = nettoinkomst

Läs mer

Företag D är ett globalt läkemedelsföretag och är ett av världens största företag inom branschen.

Företag D är ett globalt läkemedelsföretag och är ett av världens största företag inom branschen. Enactverktyg: Vad är ett företag värt? Denna övning är en värderings- och diskussionsövning som kan användas med grupper för att diskutera olika sätt att se på riskbedömning och värdering av företag. Den

Läs mer

Ekonomiska basfakta 2014-03-11

Ekonomiska basfakta 2014-03-11 Ekonomisk rapport Qatar Ekonomiska basfakta Valuta: Qatarisk Riyal (QAR) BNP per capita: Cirka 102 000 USD (2013) Export: Cirka 127 miljarder USD (2013) Främsta exportvara: Naturgas, råolja Största exportpartners:

Läs mer

JAG SKRIVER I BLINDO PDF

JAG SKRIVER I BLINDO PDF JAG SKRIVER I BLINDO PDF ==> Download: JAG SKRIVER I BLINDO PDF JAG SKRIVER I BLINDO PDF - Are you searching for Jag Skriver I Blindo Books? Now, you will be happy that at this time Jag Skriver I Blindo

Läs mer

Handelsstudie Island

Handelsstudie Island Handelsstudie Island Juni 2013 Andreas Thörnroos 2013-06-05 Sammanfattning Handelns utveckling totalt Sverige är ett av världens mest globaliserade länder och handeln har en avgörande betydelse för svensk

Läs mer

Valutabevis. Låt dina pengar upptäcka världen!

Valutabevis. Låt dina pengar upptäcka världen! Valutabevis Låt dina pengar upptäcka världen! Valutabevis Låt dina pengar upptäcka världen! Reporäntan i dag: 0 % Så här fungerar valutabevis Löptid på cirka två år Nominellt belopp 10 000 kr/post Fyra

Läs mer

P&P AB Företagspresentation. ...ger dig konkurrenskraft

P&P AB Företagspresentation. ...ger dig konkurrenskraft P&P AB Företagspresentation...ger dig konkurrenskraft P & P A B P&P AB är ett tillverkande företag inom pappersbranschen. Produktionen sker idag i en modern maskinpark där vi producerar rullprodukter och

Läs mer

Ekonomi Sveriges ekonomi

Ekonomi Sveriges ekonomi Ekonomi Sveriges ekonomi Ekonomi = Att hushålla med det vi har på bästa sätt Utdrag ur kursplanen för grundskolan Mål som eleverna ska ha uppnått i slutet av det nionde skolåret. Eleven skall Ha kännedom

Läs mer

Samhällets ekonomi Familjens ekonomi Ekonomi = hushållning Budget = uppställning över inkomster och utgifter Bruttoinkomst = lön innan skatt Nettoinkomst = lön efterskatt Disponibel inkomst = nettoinkomst

Läs mer

Nya sätt att sälja Livsmedel - nya krav på information

Nya sätt att sälja Livsmedel - nya krav på information Nya sätt att sälja Livsmedel - nya krav på information GS1 Seminarium Lena Sparring 28 Maj 2013 Detta är ICA Det här är ICA-idén Enskilda handlare i samverkan, som framgångsrikt kombinerar mångfald och

Läs mer

Industriell ekonomi IE1101 HT2009 Utvärdering av företagsspel. Hot & Cold Grupp F

Industriell ekonomi IE1101 HT2009 Utvärdering av företagsspel. Hot & Cold Grupp F Industriell ekonomi IE1101 HT2009 Utvärdering av företagsspel Hot & Cold Grupp F!! Hur gick det för er? Jämförelse med tidigare plan Initialt följde vi vår plan fram till det första marknadsmötet då vi

Läs mer

Samhällsekonomiska begrepp.

Samhällsekonomiska begrepp. Samhällsekonomiska begrepp. Det är väldigt viktigt att man kommer ihåg att nationalekonomi är en teoretisk vetenskap. Alltså, nationalekonomen försöker genom diverse teorier att förklara hur ekonomin fungerar

Läs mer

Dentala ädelmetallegeringar

Dentala ädelmetallegeringar VD brev november - Lägesrapport i AU Holding. Kära aktieägare, De senaste dagarna har jag fått flera mail från aktieägare med frågor rörande kvartalsredogörelsen för perioden 01.01.2009 30.09.2009. Då

Läs mer

Nokian Tyres delårsrapport januari juni 2014

Nokian Tyres delårsrapport januari juni 2014 PRESSINFORMATION 2014-08-08 Nokian Tyres delårsrapport januari juni 2014 Stark tillväxt på västmarknader motvind i Ryssland NOKIAN TYRES PLC Januari-juni 2014 01-06/13 % Omsättning 681,5 MEUR 752,2 MEUR

Läs mer

Möjlighet och nödvändighet

Möjlighet och nödvändighet Möjlighet och nödvändighet Hans Leghammar Miljö- och affärskonsult Design Region Sweden - Initiativtagare & projektledare för tävlingen Miljöinnovation 1995-2010 Har granskat framgångsfaktorer för över

Läs mer

NEFAB LÄTTVIKTSPALLAR

NEFAB LÄTTVIKTSPALLAR NEFAB LÄTTVIKTSPALLAR 2 Nefab Lättviktspallar Nefab Lättviktspallar 3 LÖNSAMHET KAN MÄTAS I KILO. ETT KONCEPT FÖR LÄTTA TRANSPORTER. LWP är Nefabs lättviktspallkoncept. Lätta, starka och klimattåliga pallar

Läs mer

Vill du också synas bättre?

Vill du också synas bättre? Vill du också synas bättre? Det rör på sig... Det händer saker i blomsterbranschen. Den ökande konkurrensen från fler aktörer och ett starkare allmänt reklambrus har gjort det svårare att göra sig hörd.

Läs mer

Konsumentbeteende. ME2023 Industriell marknadsföring September 2009

Konsumentbeteende. ME2023 Industriell marknadsföring September 2009 Konsumentbeteende ME2023 Industriell marknadsföring September 2009 Sven Bergvall Doktorand Indek Kulturellt varumärkesperspektiv Sony Ericsson som case Dagens föreläsning Kund vs. Konsument Vad är konsumentbeteende?

Läs mer

Visste du att New Wave

Visste du att New Wave Presentation av Visste du att New Wave är det enda svenska börsbolag som har ökat i både omsättning och resultat 16 år i rad? är det svenska bolag som har ökat snabbast i Europa då det gäller arbetstillfällen?

Läs mer

Företagspolitik i en nordisk kontext

Företagspolitik i en nordisk kontext Företagspolitik i en nordisk kontext 2 FÖRETAGSPOLITIK I EN NORDISK KONTEXT FÖRETAGSPOLITIK I EN NORDISK KONTEXT 3 Alla prognoser visar att tjänstesektorn kommer att fortsätta växa under de kommande åren,

Läs mer

Vi är Nordens största mjukpappersleverantör

Vi är Nordens största mjukpappersleverantör Välkommen Vi är Nordens största mjukpappersleverantör Omsättning 1 MRD Euro Mjukpapperskapacitet 610 000 ton Antal anställda cirka 2800 11 fabriker varav tre i Sverige, Pauliström, Nyboholm och Mariestad

Läs mer

DIGITAL MATHANDEL Rapport 2014. En rapport om livsmedelsförsäljningen på nätet

DIGITAL MATHANDEL Rapport 2014. En rapport om livsmedelsförsäljningen på nätet DIGITAL MATHANDEL Rapport 2014 En rapport om livsmedelsförsäljningen på nätet B1 Sammanfattning För femte året i följd har Svensk Digital Handel (tidigare Svensk Distanshandel) tagit fram rapporten Digital

Läs mer

Fakta och myter om Peak Car

Fakta och myter om Peak Car Fakta och myter om Peak Car Text och produktion: Scantech Strategy Advisors 2014. Finns Peak Car? I samhällsdebatten förekommer ibland uttrycket Peak Car. Betydelsen av Peak Car varierar, men syftet är

Läs mer

Save the world. Nord/syd; I-land/U-land; fattigdom; resursfördelning

Save the world. Nord/syd; I-land/U-land; fattigdom; resursfördelning Save the world Nord/syd; I-land/U-land; fattigdom; resursfördelning Olika indelningar av världen Olika indelningar av världen Första, andra och tredje världen Olika indelningar av världen Första, andra

Läs mer

Nails - Affärsidé. Kundgrupp: Vi fokuserar mest på ungdomar eftersom de är mer intresserade av något nytt och varierande.

Nails - Affärsidé. Kundgrupp: Vi fokuserar mest på ungdomar eftersom de är mer intresserade av något nytt och varierande. Nails - Affärsidé Affärsidé Ge färg och glans till dina naglar! Vi erbjuder en mängd trendiga nyanser som skapar en skönhetskänsla. Vi säljer ett stort utbud av märket Catrine Arley med ett rimligt pris

Läs mer

Vem driver innovationer inom livsmedelssektorn i Sverige?

Vem driver innovationer inom livsmedelssektorn i Sverige? Vem driver innovationer inom livsmedelssektorn i Sverige? Märit Beckeman Förpackningslogistik marit.beckeman@plog.lth.se Vad är en innovation? införande av något nytt, nyhet; förändring (Svenska Akademins

Läs mer

Ekonomi betyder hushållning. Att hushålla med pengarna på bästa sätt

Ekonomi betyder hushållning. Att hushålla med pengarna på bästa sätt Ekonomi betyder hushållning Att hushålla med pengarna på bästa sätt Familjeekonomi Det är många saker man behöver i en familj, t ex kläder, men hyran höjs! Kanske kommer företaget att dra ner på skiftarbete

Läs mer

Makrokommentar. November 2013

Makrokommentar. November 2013 Makrokommentar November 2013 Fortsatt positivt på marknaderna Aktiemarknaderna fortsatte uppåt i november. 2013 ser därmed ut att kunna bli ett riktigt bra år för aktieinvesterare världen över. De nordiska

Läs mer

Vi på SmartLens UF erbjuder. Sverige tre olika kameralinser via web och direktförsäljning. Innehållsförteckning. 2 Affärsidé

Vi på SmartLens UF erbjuder. Sverige tre olika kameralinser via web och direktförsäljning. Innehållsförteckning. 2 Affärsidé Affärsplan 12/13 Innehållsförteckning 2 Affärsidé 3 Vara och Produktion Ledstjärnor 4 Kunder Marknadsföring 5 Marknad konkurrenter 6 Mission & Vision 7 Framtid 8 SWOT Vi på SmartLens UF erbjuder Smartphoneanvändaren

Läs mer

Politik, valutor, krig

Politik, valutor, krig Weekly Market Briefing nr. 4-2013 Politik, valutor, krig Japans valutaförsvagning väcker ont blod...... och pressar våra investeringar i Korea Rapportfloden i USA bjuder på ljusglimtar 1 Alla fonder Skarp

Läs mer

är nu din tid Tänk om det fanns en innovation som var så banbrytande att den faktiskt förändrar hur vi ser på saker?

är nu din tid Tänk om det fanns en innovation som var så banbrytande att den faktiskt förändrar hur vi ser på saker? möjligheter din tid är nu Tänk om det fanns en innovation som var så banbrytande att den faktiskt förändrar hur vi ser på saker? Ett genombrott som har så pass stor effekt och en upptäckt så allomfattande

Läs mer

FASTIGHETSÄGARNA SVERIGE RÄNTEFOKUS APRIL 2015 LÅNG VÄNTAN PÅ PLUS- RÄNTOR

FASTIGHETSÄGARNA SVERIGE RÄNTEFOKUS APRIL 2015 LÅNG VÄNTAN PÅ PLUS- RÄNTOR FASTIGHETSÄGARNA SVERIGE RÄNTEFOKUS APRIL 2015 LÅNG VÄNTAN PÅ PLUS- RÄNTOR Sammanfattning Eurozonen växte med drygt 1 procent i årstakt under förra årets sista kvartal. Trots att många såg det som positivt,

Läs mer

Kärnvärden Volvo Group Headquarters

Kärnvärden Volvo Group Headquarters Volvokoncernen 2013 2 2013 3 2013 4 2013 Kärnvärden 5 2013 6 2013 Volvokoncernens organisation Group Trucks Sales & Marketing EMEA Group Trucks Sales & Marketing Americas Group Trucks Sales & Marketing

Läs mer

Affärsplan (senast uppdaterad 2015-09-29)

Affärsplan (senast uppdaterad 2015-09-29) Affärsplan (senast uppdaterad 2015-09-29) Innehåll 1. Introduktion... 3 2. Marknad... 7 3. Ekonomi... 11 Enkel demosida stefanloa.com/project Kreativa människor kan sällan tjäna pengar på sin passion.

Läs mer

Hur ser marknaden ut inför skörd 2013. Anders Pålsson HIR Malmöhus AB

Hur ser marknaden ut inför skörd 2013. Anders Pålsson HIR Malmöhus AB Hur ser marknaden ut inför skörd 2013 Anders Pålsson HIR Malmöhus AB HIR Marknadsbrev Kort, koncis och oberoende marknadsinformation Bevakar svensk och internationell marknad Ger konkreta råd Cirka 40

Läs mer

Bättre placeringar. SIP Nordic Fondkommission AB Datum: 10 april 2012

Bättre placeringar. SIP Nordic Fondkommission AB Datum: 10 april 2012 Bättre placeringar SIP Nordic Fondkommission AB Datum: 10 april 2012 Om SIP Nordic Företaget Start i Stockholm 2006 Tillståndspliktig verksamhet i Sverige, Norge, Finland, Storbritannien, USA Produktportfölj:

Läs mer

Kvalitet är frihet från bekymmer

Kvalitet är frihet från bekymmer Kvalitet är frihet från bekymmer www.publicationpapers.sca.com Det är kunden som sätter betyget Produkter med rätt kvalitet, miljöarbete i världsklass, tre välinvesterade och effektiva pappersbruk samt

Läs mer

Maximera ert miljöansvar,

Maximera ert miljöansvar, Maximera ert miljöansvar, minimera er klimatbelastning! Var med och bidra till en hållbar utveckling genom att ta ert maximala miljöansvar! Ni kan vara trygga i att kommunicera resultatet då det bygger

Läs mer

Depressionen. Varför fanns det ett stort uppsving från 1920-talet:

Depressionen. Varför fanns det ett stort uppsving från 1920-talet: Depressionen. Varför fanns det ett stort uppsving från 1920-talet: o Stor industriell expansion i slutet 1900talet. USA hade passerat både GB och Tyskland. Världskriget hade betytt ett enormt uppsving.

Läs mer

Kostnadsutvecklingen och inflationen

Kostnadsutvecklingen och inflationen Kostnadsutvecklingen och inflationen PENNINGPOLITISK RAPPORT JULI 13 9 Inflationen har varit låg i Sverige en längre tid och är i nuläget lägre än inflationsmålet. Det finns flera orsaker till detta. Kronan

Läs mer

East Sweden Business Solutions. Effektiv logistik

East Sweden Business Solutions. Effektiv logistik East Sweden Business Solutions Effektiv logistik Välkommen till East Sweden, affärsmiljön med växtkraft! Rätt läge Vad har globala industriföretag som Siemens, Ericsson, Toyota, Saab och Väderstadverken

Läs mer

Globescan Konsumentundersökning 2011

Globescan Konsumentundersökning 2011 Globescan Konsumentundersökning 7 000 respondenter i länder På uppdrag av Fairtrade International Maj Syfte och metod Syftet med undersökningen är att undersöka konsumentattityder och -beteenden i relation

Läs mer

Riskanalys - Bransch- och marknadsrelaterade risker

Riskanalys - Bransch- och marknadsrelaterade risker Riskanalys - Bransch- och marknadsrelaterade risker Konjunktur Risker Eurokrisen har påverkat konsumtionsmönstren negativt. Verksamheten påverkas av att Cloettas kunder får försämrad lönsamhet, vilket

Läs mer

HISTORIA VARUMÄRKEN MILJÖ FÖRSÄLJNING DEN LOKALA UTMANAREN. Välkommen! Om oss Historia Varumärken Miljö Försäljning Den lokala. utmanaren 2011-02-02 1

HISTORIA VARUMÄRKEN MILJÖ FÖRSÄLJNING DEN LOKALA UTMANAREN. Välkommen! Om oss Historia Varumärken Miljö Försäljning Den lokala. utmanaren 2011-02-02 1 Välkommen! Om oss Historia Varumärken Miljö Försäljning Den lokala utmanaren 2011-02-02 1 Våra kontor Våra fabriker Vision Mission Profil Organisation Om oss Cederroth är ett dynamiskt företag med ett

Läs mer

CATELLA FÖRMÖGENHETSFÖRVALTNING

CATELLA FÖRMÖGENHETSFÖRVALTNING Portföljserie LÅNGSIKTIGT CATELLA FÖRMÖGENHETSFÖRVALTNING - Månadsbrev februari 2012 - VÄRLDEN Det nya börsåret inleddes med en rivstart då världsindex steg med nästan 5% under januari månad. Stockholmsbörsen

Läs mer

REvolution i e-handeln!

REvolution i e-handeln! REvolution i e-handeln! NU ÖPPNAR VI PLORIO nätshopping i verkligheten Du får en fysisk butik för dina varor Du och dina kollegor drar kunder till varandra Dina kunder kan känna på och prova varorna Du

Läs mer

Landsbygdskonferensen Emmaboda. Omställning Sverige -en ny folkrörelse

Landsbygdskonferensen Emmaboda. Omställning Sverige -en ny folkrörelse Landsbygdskonferensen Emmaboda Omställning Sverige -en ny folkrörelse Transitionrörelsen Oljetoppen har inträffat - Peak oil Miljöbelastningarna ökar Världsekonomin är i turbulens Låt oss göra någonting

Läs mer

Förutom reglerna i detta kapitel gäller KRAVs övriga regler kring märkning i kapitel 1 och allmänna regler i kapitel 2.

Förutom reglerna i detta kapitel gäller KRAVs övriga regler kring märkning i kapitel 1 och allmänna regler i kapitel 2. 14 Butik Kapitlet handlar om hur du som butiksägare och din personal ska hantera KRAV-märkta produkter. Här finns bland annat beskrivningar av butikens övergripande åtaganden, hur du ska exponera och marknadsföra

Läs mer

lll#vyazc#cj CHE>G6I>DC IG:C9:G FÖRELÄSNINGAR 2009

lll#vyazc#cj <yg6c 69AwC \dgvc5vyazc#cj >CHE>G6I>DC IG:C9:G FÖRELÄSNINGAR 2009 FÖRELÄSNINGAR 2009 Jag älskar citat, det vet alla som varit på en föreläsning med mig, eller om man läst mina böcker. En av de personer som alltid gett mig något att fundera på är den franske aforismförfattaren

Läs mer

Vad vet du om Fairtrade?

Vad vet du om Fairtrade? Uppdaterad januari 2015 Bild 1 Den här presentationen berättar kortfattat om vad Fairtrade är och hur Fairtrade gör skillnad för odlare och anställda i länder med utbredd fattigdom. Vad vet du om Fairtrade?

Läs mer

Connecting ecommerce and Digital Marketing. E-handel inom B2B. Stor potential, men dåligt utnyttjad av svenska företag

Connecting ecommerce and Digital Marketing. E-handel inom B2B. Stor potential, men dåligt utnyttjad av svenska företag E-handel inom B2B Stor potential, men dåligt utnyttjad av svenska företag Sverige ligger internationellt sett långt fram inom internetmognad och i framkant gällande telekommunikation. Men svensk tillverkande

Läs mer

Momento Silverline. To further protect the environment Momento introduces a new coating for our impact sockets - Momento Silverline

Momento Silverline. To further protect the environment Momento introduces a new coating for our impact sockets - Momento Silverline Momento Silverline To further protect the environment Momento introduces a new coating for our impact sockets - Momento Silverline Momento Silverline is a unique impact socket coating with no heavy metals

Läs mer

PROSPEKT MEDIAS HANDBOK

PROSPEKT MEDIAS HANDBOK PROSPEKT MEDIAS HANDBOK 1 INNEHÅLLSFÖRTECKNING INLEDNING 3 FACEBOOK 4-5 INSTAGRAM 6-7 TWITTER 8-9 LINKEDIN 10 YOUTUBE 11 2 INLEDNING Idag är sociala medier ett måste i ett företags mediemix. Det har blivit

Läs mer

Inkvarteringsstatistik. Göteborg & Co

Inkvarteringsstatistik. Göteborg & Co Inkvarteringsstatistik Göteborg & Co Mars 2012 FoU/ Marknad & Försäljning Gästnätter storstadsregioner Mars 2012, hotell och vandrarhem Gästnattsutveckling storstadsregioner Mars 2012, hotell och vandrarhem

Läs mer

Grön flagg för Vallaskolan

Grön flagg för Vallaskolan Vallaskolan Grön flagg för Vallaskolan Tema: Konsumtion Rapporten godkänd: 2010-06-14 14:59:51 Mål 1: Vi ska få insikt om hur olika sätt att leva påverkar jordens vattenresurser. Aktiviteter som har genomförts

Läs mer

Årsstämma 2010. Claes-Göran Sylvén, VD och koncernchef

Årsstämma 2010. Claes-Göran Sylvén, VD och koncernchef Årsstämma 2010 Claes-Göran Sylvén, VD och koncernchef Vår filosofi och ambition ICA modellen som grund Nordens och Baltikums ledande utvecklingspartner Affärsidé Aktivt och ansvarsfullt ägande Långsiktighet

Läs mer

MORE THAN THE CORE CORENSO UNITED OY LTD SVENSKA

MORE THAN THE CORE CORENSO UNITED OY LTD SVENSKA MORE THAN THE CORE CORENSO UNITED OY LTD SVENSKA Råmaterial Hylskartongfabriker Hylsfabriker Primärfiber 10% Pori, Finland Varkaus, Finland Loviisa, Finland 20 000 t Pori, Finland 12 000 t Imatra, Finland

Läs mer

Finanskriserna 1990 och 2009 - likheter och olikheter? 4 februari 2009 Karl-Henrik Pettersson

Finanskriserna 1990 och 2009 - likheter och olikheter? 4 februari 2009 Karl-Henrik Pettersson Finanskriserna 1990 och 2009 - likheter och olikheter? Seminarium, Almi Företagspartner AB Seminarium, Almi Företagspartner AB 4 februari 2009 Karl-Henrik Pettersson The big five (Spanien 1977, Norge

Läs mer

"Varumärken och marknadsföring - med ögonbindel mot framtiden!"

Varumärken och marknadsföring - med ögonbindel mot framtiden! "Varumärken och marknadsföring - med ögonbindel mot framtiden!" Ekonomie doktor/docent Johan Anselmsson johan.anselmsson@transvector.se 040-30 34 32 Johan Anselmsson (johan.anselmsson@transvector.se) Bitr.

Läs mer

AGENDA. Information om Business Sweden. Varför är exporten viktig för Sverige? Vad ska man tänka på inför en exportsatsning?

AGENDA. Information om Business Sweden. Varför är exporten viktig för Sverige? Vad ska man tänka på inför en exportsatsning? BUSINESS SWEDEN AGENDA Information om Business Sweden Varför är exporten viktig för Sverige? Vad ska man tänka på inför en exportsatsning? Praktiska tips och verktyg för internationell affärsutveckling

Läs mer

Ekonomiskt kretslopp

Ekonomiskt kretslopp Samhällets ekonomi Ekonomiskt kretslopp Pengar, varor och tjänster flödar genom samhället Enkel förklaringsmodell (så här såg det ut innan banker och den offentliga sektorn dök upp): Större förklaringsmodell

Läs mer

Uppsala 19:th November 2009 Amelie von Zweigbergk

Uppsala 19:th November 2009 Amelie von Zweigbergk Uppsala 19:th November 2009 Amelie von Zweigbergk Priorities Teachers competence development (mobility!) Contribution of universities to the knowledge triangle Migration and social inclusion within education

Läs mer

Konjunkturutsikterna 2011

Konjunkturutsikterna 2011 1 Konjunkturutsikterna 2011 Det går bra i vår omgivning. Hänger Åland med? Richard Palmer, ÅSUB Fortsatt återhämtning i världsekonomin men med inslag av starka orosmoment Världsekonomin växer men lider

Läs mer

Vi slänger allt mer. Ett halvt ton per person Idag kastar varje person i Sverige nästan 500 kilo sopor per år. Tänk efter ett halvt ton!

Vi slänger allt mer. Ett halvt ton per person Idag kastar varje person i Sverige nästan 500 kilo sopor per år. Tänk efter ett halvt ton! Vi slänger allt mer Hur mycket grejer slänger du och din familj varje vecka? Gamla förpackningar, matrester, slitna kläder, batterier, värmeljus, tidningar Ja, om du tänker efter så kan det vara en hel

Läs mer

Det ekonomiska läget. 4 juli Finansminister Anders Borg. Finansdepartementet

Det ekonomiska läget. 4 juli Finansminister Anders Borg. Finansdepartementet Det ekonomiska läget 4 juli Finansminister Anders Borg Det ekonomiska läget Stor internationell oro, svensk tillväxt bromsar in Sverige har relativt starka offentliga finanser Begränsat reformutrymme,

Läs mer

Världen idag och i morgon

Världen idag och i morgon Världen idag och i morgon Det är många stora problem som måste lösas om den här planeten ska bli en bra plats att leva på för de flesta. Tre globala utmaningar är särskilt viktiga för mänskligheten. Den

Läs mer

Bondens Torg historia och framtid

Bondens Torg historia och framtid Bondens Torg historia och framtid Intresset för varor av bra kvalitet, närproducerat och miljövänligt, har under en lång tid ökat. Det ökade intresset har dock inte fullt ut kunnat mötas av lokala producenter,

Läs mer

Tendensrapport 2013. Sveriges Marknadsförbund Sida 1 (11)

Tendensrapport 2013. Sveriges Marknadsförbund Sida 1 (11) u Dessa är de största utmaningarna för Sveriges marknadsförare 2013 u Så stiger kraven på lönsamhet och återbäring på investeringar i marknadsaktiviteter u Vikten av att prioritera rätt i det nya medielandskapet

Läs mer

Kvartal 1 2006. Manpower Arbetsmarknadsbarometer. Manpower Employment Outlook Survey Sverige

Kvartal 1 2006. Manpower Arbetsmarknadsbarometer. Manpower Employment Outlook Survey Sverige Kvartal 1 26 Manpower Arbetsmarknadsbarometer Manpower Employment Outlook Survey Sverige Manpower Employment Outlook Survey Sverige Innehåll Sverige 3 Regionala jämförelser Branschjämförelser Globalt 8

Läs mer

Lönar sig utbildning? Om hur ökade krav gör utbildning allt mer lönsamt

Lönar sig utbildning? Om hur ökade krav gör utbildning allt mer lönsamt DET GÅR ATT MILDRA KRISENS EFFEKTER Lönar sig utbildning? Om hur ökade krav gör utbildning allt mer lönsamt Roger Mörtvik Globaliseringen flyttar jobb och investeringar Sedan Kinas, Indiens och Rysslands

Läs mer

Förslag på en programkväll OM KLIMAT /HÅLLBARHET

Förslag på en programkväll OM KLIMAT /HÅLLBARHET Förslag på en programkväll OM KLIMAT /HÅLLBARHET Kom igång med klimatsamtal! Det här häftet är tänkt som en hjälp och inspiration för dig som är ledare och vill skapa en programkväll kring klimatfrågan.

Läs mer

Att driva en Önskabutik!

Att driva en Önskabutik! Att driva en Önskabutik! Önskakedjan FAKTA OCH SIFFROR Önskakedjan består av 35 butiker med ett 100-tal anställda och omsatte 2014 ca 167 mkr, exklusive moms. Butikerna finns idag i huvudsak i mindre städer

Läs mer

KåKå Plus. Ett kraftfullt verktyg för ökad försäljning

KåKå Plus. Ett kraftfullt verktyg för ökad försäljning KåKå Plus Ett kraftfullt verktyg för ökad försäljning Med KåKå Plus ger vi dig en unik möjlighet att som kund på KåKå öka din försäljning och lönsamhet. Verktyg för ökad försäljning Med KåKå Plus får du

Läs mer

Teknikprogrammet Klass TE14A, Norrköping. Jacob Almrot. Självstyrda bilar. Datum: 2015-03-09

Teknikprogrammet Klass TE14A, Norrköping. Jacob Almrot. Självstyrda bilar. Datum: 2015-03-09 Teknikprogrammet Klass TE14A, Norrköping. Jacob Almrot Självstyrda bilar Datum: 2015-03-09 Abstract This report is about when you could buy a self-driving car and what they would look like. I also mention

Läs mer

1.1. Numeriskt ordnade listor Numerically ordered lists 1.1.1. Enheter med F3= 10 efter fallande F Units with 10 by descending F

1.1. Numeriskt ordnade listor Numerically ordered lists 1.1.1. Enheter med F3= 10 efter fallande F Units with 10 by descending F 1.1. Numeriskt ordnade listor Numerically ordered lists 1.1.1. Enheter med F3= 10 efter fallande F Units with 10 by descending F 1 DET ÄR 2652 282 71 HAR EN 350 140 141 KAN INTE 228 59 2 FÖR ATT 2276 369

Läs mer

4. Internet som informationskälla 16

4. Internet som informationskälla 16 Innehållsförteckning Sammanfattning och slutsatser 1. Inledning 5 2. Företag som agerar på en global marknad 7 2.1 10 kommuner är hemvist för nästan 40 procent av e-handelsföretagen 2.2 60 procent av företagen

Läs mer

Svenskar bortskämda men missnöjda semesterfirare Mexikaner och sydkoreaner är mest nöjda

Svenskar bortskämda men missnöjda semesterfirare Mexikaner och sydkoreaner är mest nöjda Pressmeddelande 2014-11-20 Global undersökning av världens ledande nätresebyrå Expedia Svenskar bortskämda men missnöjda semesterfirare Mexikaner och sydkoreaner är mest nöjda 7 av 10 svenskar upplever

Läs mer

Branding Att äga sitt varumärke Marknadsföring i Sociala Medier för HRT-branschen del 1 Robin Sörbom 2015

Branding Att äga sitt varumärke Marknadsföring i Sociala Medier för HRT-branschen del 1 Robin Sörbom 2015 Branding Att äga sitt varumärke Marknadsföring i Sociala Medier för HRT-branschen del 1 Robin Sörbom 2015 Marknadsföring har under de senaste 20 åren förändrats radikalt i grunden, så även inom HRTbranschen.

Läs mer

Bloggar - Som marknadsföring och varumärkesbyggande. Calle Johansson Essä i Digitala Distributionsformer Högskolan Väst - 23 maj 2011

Bloggar - Som marknadsföring och varumärkesbyggande. Calle Johansson Essä i Digitala Distributionsformer Högskolan Väst - 23 maj 2011 Bloggar - Som marknadsföring och varumärkesbyggande Calle Johansson Essä i Digitala Distributionsformer Högskolan Väst - 23 maj 2011 INNEHÅLLSFÖRTECKNING Sammanfattning 2 Inledning 3 Beskrivning 3 Diskussion

Läs mer

QUÉBEC: DIN NYA AFFÄRSDESTINATION

QUÉBEC: DIN NYA AFFÄRSDESTINATION QUÉBEC: DIN NYA AFFÄRSDESTINATION QUÉBEC QUÉBEC: DIN NYA AFFÄRSDESTINATION NÅGRA SKÄL TILL VARFÖR DU SKA VÄLJA JUST QUÉBEC: INNOVATION OCH KREATIVITET Stockholm KOMPETENT ARBETSKRAFT London Québec City

Läs mer

Vad gör Riksbanken? 2. Att se till att landets export är högre än importen.

Vad gör Riksbanken? 2. Att se till att landets export är högre än importen. Arbetsblad 1 Vad gör Riksbanken? Här följer några frågor att besvara när du har sett filmen Vad gör Riksbanken? Arbeta vidare med någon av uppgifterna under rubriken Diskutera, resonera och ta reda på

Läs mer

Varumärket Doro. Uppgift 2: Varumärkesstrategi och design av Johan Dahlin

Varumärket Doro. Uppgift 2: Varumärkesstrategi och design av Johan Dahlin Varumärket Doro Uppgift 2: Varumärkesstrategi och design av Johan Dahlin Doros identitet och position Vision? Doros vision är att bli varumärket Varifrån? Doro är en svensk världsmedborgare med 35 års

Läs mer

Efterfrågeflexibilitet Kan elmarknaden hantera den? Efterfrågeflexibilitet i industrin

Efterfrågeflexibilitet Kan elmarknaden hantera den? Efterfrågeflexibilitet i industrin Efterfrågeflexibilitet Kan elmarknaden hantera den? Efterfrågeflexibilitet i industrin SCA-koncernen Personliga hygienprodukter, mjukpapper och skogsindustriprodukter Nettoomsättningen 2012 uppgick till

Läs mer

Carnegie Investment Bank AB MAKRO SOMMAREN & TURBULENSEN

Carnegie Investment Bank AB MAKRO SOMMAREN & TURBULENSEN Carnegie Investment Bank AB MAKRO SOMMAREN & TURBULENSEN BÖRSERNA SKAKAR Allmänt: Sensommarens börsturbulens har medfört att riskläget på marknaderna ökat och investerarsentimentet försämrats. Flera stora

Läs mer

150 år av erfarenhet och nytänkande

150 år av erfarenhet och nytänkande 150 år av erfarenhet och nytänkande 1 Lyhörda och proaktiva Vi har valt Beijer Industri som huvudleverantör eftersom de är lyhörda och proaktiva. De har det tekniska kunnandet som krävs för att hålla vår

Läs mer