Datum Avsnitt Sida Komplettering/ändring

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Datum Avsnitt Sida Komplettering/ändring"

Transkript

1 Sid 1 (11) Under rubrik Bidrag/Uppdrag har tillkommit regler för Handlingar med underlag som avser ansökan om externa medel. Ny rubrik Övriga avtal samt regler för arkivering av Leasingavtal med kalkyler Bilaga 1.b 19 Tabellen under rubrik Periodskiftesrutiner : Urval i Anläggningsregistret ändrat till Samtliga ej definitiva Stycket som inleds med Prefekten ska också fastställa.. har kompletterats med hänvisning till rektorsbeslut , Dnr Nya arkiveringsregler för Kontant- och handkassor Ändrade regler för arkivering av interna kundfakturor samt fakturajournal/verifikationsutskrift Prosit har ersatts med Raindance. Ny Version , 5, 13 Bokföringsförordningen (1979:1212) samt Förordningen (1996:882)om myndigheters bokföring mm har upphört att gälla och har ersatts av Förordning (2000:606) om myndigheters bokföring (FBF) respektive Förordning (2000:605) om årsredovisning och budgetunderlag (FÅB). De nya förordningarna gäller fr o m den 1 januari Hänvisningar till förordningarna i kapitel 1 har korrigerats. Hänvisning till universitetets upphandlingspolicy. Utbetalningsorder: Kopia av beslut om ny prefekt tillsammans med namnteckningsprov till EA. Projekt: En verksamhet i kombination med ett uppdragsfinansierat projekt. Ny hänvisning till Bevarande- och gallringsplan för forskningsmaterial. Stycket om makulering (märkning) av bokföringsmaterial har utgått. Interna kund- och leverantörsfakturor: Vid intern kundfakturering kan antingen verifikationsutskrift eller säljaren fakturajournal tas ut. Vid betalning av intern leverantörsfaktura ska alltid verifikationsutskrift tas ut.

2 Sid 2 (11) Fortsättning bestämmelser Bilaga 1.c Depositioner: Reglerna för arkivering av förteckning över personer som lämnat depositionsavgift för nyckel eller kort har utgått. Anvisningar avseende depositioner kommer att tas in i kapitel 7, Kontanta medel. Förvaringssätt: Omarbetad text. Överflyttning av räkenskapshandlingar till arkiv vid den centrala förvaltningen: Omarbetad text samt komplettering med Materialets beskaffenhet. Tillägg: Externa förordningar och bestämmelser. Tillägg: Interna föreskrifter. Nya blanketter: Kassaansvarig Kontantkassa EA24 Request for payment/invoice External funding EA23 Etiketter: Normal pärmrygg EA25 och smal pärmrygg EA26. Vissa andra blanketter har omarbetats Tabell Resultaträkning korrigerad Nytt avsnitt: Periodiseringsregler Tillägg: Statliga myndigheters betalningar och medelsförvaltning. Bilaga 1.b 23 Ändrad text under tabell: Flyttning/makulering av fakturor och verifikationer vid periodskifte. Bilaga 1.c 26 Ändring av blankettnamn: Rekvisition/Faktura Externa medel Bilaga 1.d Bilaga 1.e Hänvisning till elektroniska blanketter (bilaga 1.d och 1.e). Etiketter till arkivpärmar. Specifikation av överlämnat bokföringsmaterial. Ny arkiveringsordning för verifikationsutskrifter fr o m Ny arkiveringsordning för verifikationsutskrifter fr o m Ny regel för märkning av arkivkartonger och nya kontrollrutiner av bokföringsmaterial som överlämnas till slutarkivering.

3 Sid 3 (11) Fortsättning bestämmelser Version Bilaga 1.a Kapitlet i sin helhet anpassat till såväl förändringar i redovisningsmodellen som i ekonomisystemet. Texten under rubriken Motpart har kompletterats med en hänvisning till bilaga 1.a, Konteringsregler. Texten har kompletterats med en hänvisning till bilaga 1.a, Konteringsregler. Fördelning av likviditetsränta. Rättelse av hänvisning till kapitel 3, avsnitt Nytt avsnitt Motpart med anvisningar avseende konto och motpart vid rättelser och omfördelningar innevarande och föregående budgetår. Konteringsbilden avseende fördelning av likviditetsränta kompletterad med kod för motpart Bilaga 1.a 25 Anvisningar avseende kontering på objektet Motpart har kompletterats med Institutionspåslag Nytt avsnitt: Att nollställa och passivsätta projekt Bilaga 1.d Bilaga 1.e Etiketter till arkivkartonger, hel- och halvrygg, har uppdaterats inför överlämnandet av 2002 års bokföringsmaterial. Blankett Specifikation av överlämnat bokföringsmaterial har uppdaterats inför överlämnandet av 2002 års bokföringsmaterial Rättelse av skrivfel Ingen information om gjorde rättelser har gått ut till institutioner/enheter Bilaga 1.a Rättelser av periodiserade intäkter görs på det ursprungliga intäktskontot och inte på periodiseringskontot. Omfördelning av tidigare års resultat på konto 2070 är endast tillåtet mellan projekt med samma finansiär och inom samma verksamhet. Alternativ till rapporten PASSIV. Nytt stycke: Rättelse/omfördelning av stipendiekostnader.

4 Sid 4 (11) Fortsättning bestämmelser och anvisningar Bilaga 1.a 30 Omfördelning av balanserat kapital/periodiserade intäkter: Omfördelning av tidigare års resultat på konto 2070 är endast tillåtet mellan projekt med samma finansiär och inom samma verksamhet. Rättelser av periodiserade intäkter görs på det ursprungliga intäktskontot och inte på periodiseringskontot. 31 Fördelning av likviditetsränta: Nytt projekt. Vidarefakturerade kostnader: Nytt avsnitt Bilaga 1.e Bilaga 1.f Nytt avsnitt Arkivering av bokföringsmaterial som tillhör EUprojekt. Arkivering av originalfakturor i EU-projekt, rektors beslut Dnr , Ändrade datum i blanketten Specifikation av överlämnat bokföringsmaterial. Ny bilaga Bokföringsmaterial med avvikande arkiveringstid Bilaga 1.b Bilagan har omarbetats. De kontroller och avstämningar som ska utföras vid institutioner/enheter är samlade under rubrikerna Periodskiftesrutiner, Kontroll av konton som ska vara noll samt Övriga kontroller och avstämningar. Förutom kontroll av konton som ska vara noll har följande kontroll tillkommit: Kontroll av utestående externa kundfordringar Bilaga 1.a 31 Hantering av moms vid vidarefakturerade kostnader Avsnittet har omarbetats och anpassats till elektronisk fakturahantering. Avsnittet har kompletterats med rektors beslut om meddelandekrav för institutioner vad gäller ansökningar om större (mer än 500 tkr) forskningsprojekt. Avsnittet har kompletterats med anvisningar avseende större överskott på externfinansierade projekt. Rektors beslut UmU , , avseende Meddelandekrav för institutioner vad gäller ansökningar om större (mer än 500 tkr) forskningsprojekt.

5 Sid 5 (11) Fortsättning bestämmelser Bilaga 1.c Anvisningarna har kompletterats med regler för arkivering av fakturor och verifikat som hanteras i Raindance fakturaportaler. Ny elektronisk blankett Faktura/Utbetalning Svenska, EA Bilaga 1.b Bilagan har kompletterats med anvisningar avseende kontroll och avstämning av ekonomiska händelser i någon av Raindance portaler. Avsnittet om Konton som ska vara noll för myndigheten totalt utgår Bilaga 1.a Bilaga 1.b Vid begäran om passivsättning av projekt ska rapport PASSIV tas ut och sändas till EA. Tidigare angivna alternativ gäller inte längre. Rättelser/fördelningar/periodiseringar utförs i Raindance Bokföringsportal. Institution/enhet upprättar underlag för avräkning av balanskontot för handkassa och sänder detta till EA som bokför i Raindance Classic (EK). Institution/enhet ska varje månad kontrollera om det finns otillbörligt stora över- eller underskottssaldon på externfinansierade projekt för att nödvändiga åtgärder ska kunna vidtas i tid Texten i avsnitt 1.1 har reviderats i enlighet med Ekonomistyrreglerna Anvisningarna har kompletterats med regler avseende disposition av överskott på externfinansierade verksamheter. Hänvisning till avsnitt 1.1.1, Disposition av överskott. Anvisningarna avseende Direktdebitering av telefonkostnader vid nollställning och passivsättning av projekt har utgått då ny rutin för fakturering har införts Bilaga 1.e Blanketten Specifikation av överlämnat bokföringsmaterial finns nu i två varianter, en för material som hanterats i Raindance Classic och en för material som hanterats i någon av Raindance Portaler.

6 Sid 6 (11) Fortsättning bestämmelser Bilaga 1.e Version Avsnittet har förtydligats och anpassats till rutiner i Raindance Portaler. Avsnittet har anpassats till rutiner i Raindance Portaler. Avsnittet har omarbetats och anpassats till arkivering av bokföringsmaterial som hanteras i Raindance Portaler. Avsnittet har kompletterats med information om arkiveringsregler för elektroniska kundfakturor (Svefakturor) Avsnittet har kompletterats med hänvisning till hemsidan där information om överflyttning av räkenskapshandlingar till arkiv vid den centrala förvaltningen finns. Blanketten Specifikation av överlämnat bokföringsmaterial har omarbetats och förenklats och gäller för material som hanteras i såväl Raindance Classic som i Raindance Portaler. Avsnittet har omarbetats och anpassats till rektors beslut avseende Prefektens ansvar behörighet att förfoga över myndighetens medel, Dnr , Rektors beslut Dnr , ersätter tidigare beslut med Dnr daterat samt beslut med Dnr daterat Kapitlet har anpassats till nya webben där varje kapitel läggs ut i pdf-format. Detta innebär att hänvisningar/länkar till bl a blanketter, andra enheters gamla hemsidor samt externa hemsidor tas bort. Förtydligande om när blankett Namnteckningsprov respektive Delegation ska användas. Texten under rubriken Beslutsgång vid hantering av leverantörs-fakturor som rör prefekt har uppdaterats. Fr o m hanteras även fakturor från utländska leverantörer i Raindance fakturaportal. Texten under rubriken Verksamhet har uppdaterats på grund av den nya modellen för redovisning av gemensamma kostnader. Fr o m delas verksamhetskoderna in i stödrespektive kärnverksamhet.

7 Sid 7 (11) Fortsättning bestämmelser Bilaga 1.a Bilaga 1.b Texten under rubriken Omkostnadsavgift (OMK) har uppdaterats på grund av den nya modellen för redovisning av gemensamma kostnader. Fr o m används fältet för att hålla reda på bidrag som ska kompenseras för dragen gemensam kostnad. Tabellen under rubriken TILLGÅNGAR har kompletterats med posten Rättigheter och andra immateriella anläggningstillgångar. Posten Kortfristiga placeringar har utgått. Under rubriken Projekt som resultatavräknas status R tillkommer Projekt som avser stödverksamhet (verksamhet 10, 20, 70 och 90). Extern försäljningsverksamhet flyttad till verksamhet 71. Ändringarna gäller fr o m Under rubriken Periodiseringar i samband med delårs- och årsbokslut har Institutionspåslag ersatts av Gemensamma stödkostnader. Konto 5481, universitetsgemensam kostnad, konto 5482, Fakultetsgemensam kostnad och 5483, Institutions- /enhetsgemensam kostnad. Ändringen gäller fr o m Texten under rubriken Vidarefakturerade kostnader har kompletterats med en hänvisning till kapitel 4, avsnitt Tabellen under rubriken Kontroll av ofullständiga fakturor och verifikationer har uppdaterats. Påminnelsehantering via portalen sker för såväl fakturor från svenska som utländska leverantörer. I tabellen under rubriken Konton som ska vara noll på institutions-/enhetsnivå har konto 1202, Preliminär immateriell anläggningstillgång och konto 5600, Preliminärbokförd stöldbegärlig inventarier tagits bort. Texten under rubriken Kontroll av stora betalningar har omarbetats.

8 Sid 8 (11) Fortsättning bestämmelser Ekonomiadministrativa enheten (EA) har bytts ut mot (ny benämning på enheten fr o m ) Lokala lönekostnadspålägget bokförs inte längre i samband med periodskifte utan detta sker i lönesystemet. Interna fördelningar som sker i samband med periodskifte är * Universitets-, fakultets- och institutionsgemensamma kostnader * Avskrivning och ränta på anläggningstillgång * Amortering på leasingavtal * Likviditetsränta * Nollställning av kontoklass 7 * Intäktsavräkning på bidrags- och uppdragsfinansierad verksamhet Avsnittet har kompletterats med information om rektors beslut avseende villkor för prefektskapet vid UmU. Interna föreskrifter har kompletterats med rektors beslut avseende Villkor för prefektskapet vid Umeå universitet, Dnr , daterat Avsnittet har kompletterats med information om när skulder ska regleras och när fakturering av sålda varor/tjänster ska ske Då det gäller skanning av underlag till fakturor och bokföringsordrar har bör-krav har ersatts med skall-krav. I övrigt har vissa stycken omarbetats i syfte att förtydliga texten Fakturor från utländska leverantörer hanteras i Raindance Portaler (fr o m ) varför anvisningarna avseende arkivering av dessa fakturor flyttats till avsnitt Punkterna under rubriken Materialets beskaffenhet har omarbetats och gäller nu endast externa kundfakturor Samma regler för arkivering gäller för fakturor från såväl svenska- som utländska fakturor Avsnittet har kompletterats med arkiveringsregler för samtliga blanketter som rör hantering av kontanta medel.

9 Sid 9 (11) Fortsättning bestämmelser Bilaga 1.b 46 Bilagan har kompletterats med anvisningar avseende avstämning av kontot för växelkassa Sista stycket har ändrats så att kravet på att institutionen ska styrka upplupen intäkt med ett giltigt kontrakt endast gäller vid årsbokslut Ändrad text: 1:a meningen ny Ändrad text: 1:a stycket:. på elektronisk väg Nytt avsnitt: Registrering av nytt projekt Ändrad numrering på avsnittet. Avsnittet har uppdaterats med anledning av införandet av Raindance kontraktreskontra Avsnittet har uppdaterats med anledning av införandet av Raindance KundFakturaPortal Avsnittet har uppdaterats med anledning av införandet av Raindance KundFakturaPortal Bilaga 1a 35 Uppdaterad text att baskonto 1597 ska vara noll på projektnivå vid delårs- och årsbokslut. Bilaga 1b 42 Avsnittet har uppdaterats med anledning av införandet av Raindance KundFakturaPortal. I tabellen har Kundreskontra ersatts med Kundfakturor i Rd KundFakturaPortal. Avsnittet Kontroll av faktura- och verifikationsnummerserier i Raindance Classic är borttaget. Ändrad text i avsnittet Kontroll av utestående externa kundfordringar Ändrad text under Projekt: 3:e stycket nytt Uppdatering avs. vilka uppdragsprojekt som ska visa resultat och vilka som kan periodiseras Rubriken på 4:e avsnittet avs. Projektsaldon är ändrad samt ändrad text för motsvarande åtgärd. 5:e (sista) avsnittet avs. Projektsaldo och Åtgärd är struket Ändrad text under Disposition av överskott, 2:a stycket ny text Bilaga 1 a 40 Ändrad text under Fördelning av likviditetsränta: tagit bort meningen För Medicinska fakulteten fördelas ränteintäkter i verksamhet 11 och 21 till fakulteten

10 Sid 10 (11) Fortsättning bestämmelser Ändrat rubrik och inledning Uppdaterat sökväg till etiketter Korrigering av formulering under Disposition av överskott/verksamhet 12, Grundutbildning med bidrag, punkt Uppdaterad version av Rektors delegationsordning Uppdaterad version av Villkor för prefektskapet vid Umeå universitet Ändrad rubrik till Redovisningsplan Nytt avsnitt Avsättningar under rubriken Kapital och skulder Ny punkt samt uppdaterade punkter under avsnittet Kapital och skulder/skulder mm Sista stycket; ny hänvisning till rapporten Passiv Uppdaterad version av Bevarande och gallringsplan för forskningsmaterial Uppdaterade versioner av: - Villkor för prefektskapet vid Umeå universitet - Upphandlingspolicy Bilaga 1 a 35 Omarbetat text i avsnittet: Försäljning respektive köp av tjänst mellan institutioner/enheter Omarbetat text i avsnittet: Vidarefakturerade kostnader Bilaga 1 b 41 Omarbetat text i avsnittet: Periodskiftesrutiner/Kontroll av ofullständiga fakturor och verifikationer Avsnittet Avstämning av vissa balanskonton i huvudboken (EK) mot övriga moduler har tagits bort 42 Avsnitt Konton som ska vara noll på institutions-/enhetsnivå: Lagt till ett stycke avs. Rutiner för rapportering mellan olika organisatoriska enheter Lagt till information om att försystemsfakturor får unika fakturanr.serier i IF-portalen och KRK Ny information om respektive EU-program.

11 Sid 11 (11) Fortsättning bestämmelser Lagt till dokument Rutiner för rapportering mellan olika organisatoriska nivåer, FS Tagit bort sista stycket; Ansökan om bidrag, avsnittet om meddelandekrav Tagit bort dokumentet om meddelandekrav för ansökningar över 500 tkr I kontosträngen har fältet OMK har tagits bort Ändrat länk till Arkivbok för forskningsmaterial Lagt till Ekonomistyrregler vid Umeå universitet, Dnr FS

Kapitel 3, Anläggningstillgångar

Kapitel 3, Anläggningstillgångar Sid 1 (7) 2000-09-18 3.1.3 2001-05-18 Bilaga 3.b 3 5 22 23 2, 4 Nytt avsnitt, Leasing. Tillägg: Kalkyl vid val mellan lån och leasing. Prosit har ersatts med Raindance. Ny Version 2.1. Bokföringsförordningen

Läs mer

Kapitel 4, Externfinansierad verksamhet och kundfordringar

Kapitel 4, Externfinansierad verksamhet och kundfordringar Sid 1 (12) verksamhet och kundfordringar 2000-10-03 Bilaga 4.b 27 Ny kostnadskalkyl för 2001. 2001-02-07 Bilaga 4.a 4.3.2 4.7 Bilaga 4.a Bilaga 4.b 4.5.2 Bilaga 4.c 2001-05-18 22 4 20 22 27 12 13 28 12

Läs mer

Innehållsförteckning 1

Innehållsförteckning 1 Innehållsförteckning 1 20 Bokslutsinformation Delår/År 2 20.1 Delårsrapport (delårsbokslut) per den 30 juni 2015.. 2 20.1.1 Intäkter/kostnader i rätt period.. 2 20.1.2 Periodiseringar 2 - Förutbetalda

Läs mer

Innehållsförteckning.. 1. 20 Bokslutsinformation Delår/År.. 2

Innehållsförteckning.. 1. 20 Bokslutsinformation Delår/År.. 2 Sid 1 (9) Innehållsförteckning.. 1 20 Bokslutsinformation.. 2 20.2 Årsredovisning (årsbokslut) per den 31 december 2014 2 20.2.1 Intäkter/kostnader i rätt period.. 2 20.2.2 Periodiseringar. 2 - Förutbetalda

Läs mer

5. Interna transaktioner... 2

5. Interna transaktioner... 2 Sid 1 (13) Innehållsförteckning 5. Interna transaktioner... 2 5.1 Bakgrund... 2 5.2 Intern försäljning/köp... 2 5.2.1 Internfaktureringsmodul... 2 - Säljarens kundfaktura - Mottagarens leverantörsfaktura

Läs mer

Kapitel 6, Mervärdesskatt

Kapitel 6, Mervärdesskatt Sid 1 (6) Kapitel 6, Mervärdesskatt 2000-10-26 Publiceringsdatum. 2000-11-09 6.6.9 9 Ändrad text. 2001-02-0 6.3 Bilaga 6.a Bilaga 6.a 1 18 Ändrad moms för inrikes persontransport. Ny momssats för inträde

Läs mer

Innehållsförteckning 1

Innehållsförteckning 1 Innehållsförteckning 1 20 Bokslutsinformation Delår/År 2 20.1 Delårsrapport (delårsbokslut) per den 30 juni 2016.. 2 20.1.1 Intäkter/kostnader i rätt period.. 2 20.1.2 Periodiseringar 2 - Förutbetalda

Läs mer

Innehållsförteckning Bokslutsinformation Delår/År.. 2

Innehållsförteckning Bokslutsinformation Delår/År.. 2 Sid 1 (10) Innehållsförteckning.. 1 20 Bokslutsinformation.. 2 20.2 Årsredovisning (årsbokslut) per den 31 december 2016 2 20.2.1 Intäkter/kostnader i rätt period.. 2 20.2.2 Periodiseringar. 2 - Förutbetalda

Läs mer

Innehållsförteckning Grundläggande bestämmelser och anvisningar. 3

Innehållsförteckning Grundläggande bestämmelser och anvisningar. 3 Sid 1 (42) Innehållsförteckning.. 1 1 Grundläggande bestämmelser och anvisningar. 3 1.1 Institutionens ekonomi och prefektens ansvar 3 1.1.1 Institutionen som ekonomisk resultatenhet..... 3 1.1.2 Intern

Läs mer

Anvisningar för hantering av kontanta medel vid Linnéuniversitetet

Anvisningar för hantering av kontanta medel vid Linnéuniversitetet Anvisningar för hantering av kontanta medel vid Linnéuniversitetet Författare: Ekonomiavdelningen År: 2010 Uppdaterad: 2010-11-22, Asn Innehåll 1 Regler för kontanta medel 3 1.1 Gemensamma regler för kontantkassa

Läs mer

Välkommen. Ekonomienhetens information. 25 och 27 nov 2014. Annica Eriksson och Elenor Qvarnström

Välkommen. Ekonomienhetens information. 25 och 27 nov 2014. Annica Eriksson och Elenor Qvarnström Välkommen Ekonomienhetens information 25 och 27 nov 2014 Annica Eriksson och Elenor Qvarnström Innehåll Riksrevisionen Representation/konferens Bokslutsinfo Referenskoder lev-, kundfakturor Riksrevisionens

Läs mer

REGEL FÖR CHEFENS ANSVAR OCH BEHÖRIGHET ATT FÖRFOGA ÖVER MYNDIGHETENS MEDEL

REGEL FÖR CHEFENS ANSVAR OCH BEHÖRIGHET ATT FÖRFOGA ÖVER MYNDIGHETENS MEDEL REGEL FÖR CHEFENS ANSVAR OCH BEHÖRIGHET ATT FÖRFOGA ÖVER MYNDIGHETENS MEDEL Typ av dokument: Regel Datum: 2018-02-20 Dnr: FS 1.1-368-18 Beslutad av: Giltighetstid: Tillsvidare Område: Ansvarig förvaltningsenhet:

Läs mer

Innehållsförteckning. 1. 7 Kontanta medel... 3

Innehållsförteckning. 1. 7 Kontanta medel... 3 Sid 1 (14) Innehållsförteckning. 1 7 Kontanta medel.... 3 7.1 Inledning 3 7.2 Kontanta medel, in- och utbetalning.. 3 7.3 Gemensamma regler för kontantkassa och handkassa. 3 7.3.1 Ansvarsfrågor 3 7.3.2

Läs mer

Redovisningsprinciper. Redovisningsprinciper för hantering av bidragsfinansierade forskningsprojekt inom Umeå universitet. Ekonomienheten

Redovisningsprinciper. Redovisningsprinciper för hantering av bidragsfinansierade forskningsprojekt inom Umeå universitet. Ekonomienheten Redovisningsprinciper Redovisningsprinciper för hantering av bidragsfinansierade forskningsprojekt inom Umeå universitet Annica Eriksson Controller Ekonomienheten Innehållsförteckning 1 Inledning... 3

Läs mer

Välkommen till Ekonomidagen maj 2015

Välkommen till Ekonomidagen maj 2015 Välkommen till Ekonomidagen maj 2015 Ekonomidagen 21 maj 2015 Presentation av ekonomiavdelningen Bokslutsinformation + projekthantering Kaffepaus Framtidens inköp Raindance - systeminformation Aktuellt

Läs mer

Välkommen på bokslutsinfo

Välkommen på bokslutsinfo Välkommen på bokslutsinfo 180530 Förbereda och arbeta med bokslut Gå igenom projekt Vänta inte med att bokföra periodiserad intäkt till slutet av juni, gör det gärna i majperioden Ta in information från

Läs mer

Välkommen på bokslutsinfo!

Välkommen på bokslutsinfo! Välkommen på bokslutsinfo! Aktuellt Status EASY Någon på institutionen behöver vara tillgänglig under vecka 28 (11-15.7) för att svara på eventuella frågor. Ange i ditt autosvar på e-posten vem som är

Läs mer

Internfakturering 14 MARS 2014

Internfakturering 14 MARS 2014 Internfakturering 14 MARS 2014 Utbildningens syfte Syftet med kursen är att på ett korrekt sätt kunna hantera internfakturor i Orfi. Utbildningens innehåll Teori Internfaktura Intern försäljning Externt

Läs mer

Bilaga B Uppdragsbeskrivning löpande redovisning

Bilaga B Uppdragsbeskrivning löpande redovisning Bilaga B Uppdragsbeskrivning löpande redovisning Bilaga till uppdragsbrev 2014-05-20 Bilaga 2 Uppdragsavtal Kund Bygg AB Organisationsnummer 556556-1234 Adress Kontaktperson kund Kontaktperson redovisningsföretaget

Läs mer

Kvartal , anvisningar och kontrollpunkter

Kvartal , anvisningar och kontrollpunkter 2018-09-18 1(11) Kvartal 3 2018, anvisningar och kontrollpunkter Förutsättningar Beloppsgräns 100 tkr gäller periodisering av enstaka kostnader och intäkter (förutbetalda och upplupna) samt uppbokning

Läs mer

Tidplan och checklista för bokslutet 30 juni 2015

Tidplan och checklista för bokslutet 30 juni 2015 Tidplan och checklista för bokslutet 30 juni 2015 Dag Datum Händelse Kontroll/Åtgärder/Att göra Rapport/ hjälpmedel Kontrollera kvarvarande periodiseringsposter från helårsbokslutet. To 28 maj Nätverksträff/Bokslutsinformation

Läs mer

Anvisningar och kontrollpunkter kvartal 1, 2019

Anvisningar och kontrollpunkter kvartal 1, 2019 Anvisningar och kontrollpunkter kvartal 1, 2019 Förutsättningar Beloppsgränser Beloppsgräns 100 tkr gäller periodisering av enstaka kostnader och intäkter (förutbetalda och upplupna). Uppbokning av ej

Läs mer

Välkomna till utbildning i internfakturor och omföringar!

Välkomna till utbildning i internfakturor och omföringar! EKONOMIENHETEN Välkomna till utbildning i internfakturor och omföringar! Inställningar i Agresso Redovisningsplan: ansvar, verksamhet, motpart och finansiär mm Söka begreppsvärden Omföringar, reversering

Läs mer

Tidplan och checklista inför bokslutet 31 december 2014

Tidplan och checklista inför bokslutet 31 december 2014 Nov Gå igenom alla bokförda periodiseringar och kontrollera om de fortfarande gäller eller om något ska vändas. För de periodiseringar som ska vara kvar gäller att underlag som styrker periodiseringen

Läs mer

REGEL FÖR KONTANTHANTERING

REGEL FÖR KONTANTHANTERING REGEL FÖR KONTANTHANTERING Typ av dokument: Regel Datum: 2018-10-16 Beslutad av: rektor Giltighetstid: Tillsvidare Område: Ekonomi Ansvarig förvaltningsenhet: Ekonomienheten Ersätter dokument: Kontanta

Läs mer

Ändring i delegationsordning / attestordning

Ändring i delegationsordning / attestordning RÄTTELSEBESLUT 1 2010-09-30 (Korrigerat 2010-12-20) Dnr EK 2010/43 Ändring i delegationsordning / attestordning Bakgrund 2009-01-01 infördes en ny organisation för gemensam förvaltning och service, under

Läs mer

HANDLÄGGNINGSORDNING EXTERNA FORSKNINGSBIDRAG

HANDLÄGGNINGSORDNING EXTERNA FORSKNINGSBIDRAG HANDLÄGGNINGSORDNING EXTERNA FORSKNINGSBIDRAG Typ av dokument: Handläggningsordning Datum: Beslutad av: Giltighetstid: Tillsvidare Område: Ekonomi Ansvarig förvaltningsenhet: Planeringsenheten och Ekonomienheten

Läs mer

Riksarkivets författningssamling

Riksarkivets författningssamling Riksarkivets författningssamling ISSN 0283-2941 Ansvarig utgivare: Efwa Westre Stövander Riksarkivets föreskrifter och allmänna råd om gallring och utlån av räkenskapsinformation ; beslutade den 21 maj

Läs mer

Handledning för kontroll av dispositionstid och status för bidragsprojekt

Handledning för kontroll av dispositionstid och status för bidragsprojekt Handledning för kontroll av dispositionstid och status för bidragsprojekt 1 Bidragsfinansierade projekt Bidragsprojekt periodiseras som grundregel och läggs därför upp med status P (pågående/periodisering)

Läs mer

Instruktion med tidplan för Malmö högskolas årsbokslut 2014-12-31

Instruktion med tidplan för Malmö högskolas årsbokslut 2014-12-31 Instruktion med tidplan för Malmö högskolas årsbokslut 2014-12-31 Nedan följer instruktioner och information om områdenas arbetsuppgifter i samband med Malmö högskolas årsbokslut för 2014. Tidplan samt

Läs mer

Lathund korrigera verksamheter mellan ansvar

Lathund korrigera verksamheter mellan ansvar Uppdaterad 2019-05-23 REDOVISNINGSSEKTIONEN Lathund korrigera verksamheter mellan ansvar Bakgrund varför får en pågående verksamhet med projektslut endast redovisas på ett ansvar? När en pågående verksamhet

Läs mer

Tidplan och checklista för bokslutet 31 december 2018

Tidplan och checklista för bokslutet 31 december 2018 Nov Gå igenom alla bokförda periodiseringar och kontrollera om de fortfarande gäller eller om något ska vändas. För de periodiseringar som ska vara kvar gäller att underlag som styrker periodiseringen

Läs mer

Tidplan och checklista för bokslutet 30 juni 2016

Tidplan och checklista för bokslutet 30 juni 2016 Tidplan och checklista för bokslutet 30 juni 2016 Dag Datum Händelse Kontroll/Åtgärder/Att göra Rapport/ hjälpmedel Kontrollera kvarvarande periodiseringsposter från helårsbokslutet. Ti 31 maj Bokslutsinformation

Läs mer

Anvisningar, tidplan och ansvar för arbete med årsbokslutet 2014-12-31

Anvisningar, tidplan och ansvar för arbete med årsbokslutet 2014-12-31 Anvisningar, tidplan och ansvar för arbete med årsbokslutet 2014-12-31 * Med fakultet avses här även övriga enheter Datum Arbetsmoment Ansvar November/ december Bokslutsanvisningar skickas ut från ekonomiavdelningen.

Läs mer

Tidplan och checklista för bokslutet 30 juni 2018

Tidplan och checklista för bokslutet 30 juni 2018 Tidplan och checklista för bokslutet 30 juni 2018 Dag Datum Händelse Kontroll/Åtgärder/Att göra Rapport/ hjälpmedel Kontrollera kvarvarande periodiseringsposter från helårsbokslutet. On 30 maj Nätverksträff/bokslutsinformation

Läs mer

Riksarkivets författningssamling

Riksarkivets författningssamling Riksarkivets författningssamling ISSN 0283-2941 Ansvarig utgivare: Efwa Westre Stövander Riksarkivets föreskrifter och allmänna råd om gallring och utlån av räkenskapsinformation m.m.; beslutade den 18

Läs mer

LATHUND STÖLDBERGÄRLIGA FÖRBRUKNINGSINVENTARIER Gäller från den 1 januari 2019

LATHUND STÖLDBERGÄRLIGA FÖRBRUKNINGSINVENTARIER Gäller från den 1 januari 2019 LATHUND STÖLDBERGÄRLIGA FÖRBRUKNINGSINVENTARIER Gäller från den 1 januari 2019 VERSION 2019-01-11 Redaktör: Ekonomiavdelningen INNEHÅLLSFÖRTECKNING Bakgrund... 2 Tillvägagångssätt... 2 Klassificering av

Läs mer

Attestordning - föreskrifter om behörighet att förfoga över myndighetens medel

Attestordning - föreskrifter om behörighet att förfoga över myndighetens medel 1 Datum 2018-06-21 Diarienummer STYR 2018/1079 Attestordning - föreskrifter om behörighet att förfoga över myndighetens medel Avser behörighet att förfoga över myndighetens medel genom attest av: beslut

Läs mer

Tidplan och checklista inför bokslutet 31 december 2015

Tidplan och checklista inför bokslutet 31 december 2015 Nov Gå igenom alla bokförda periodiseringar och kontrollera om de fortfarande gäller eller om något ska vändas. För de periodiseringar som ska vara kvar gäller att underlag som styrker periodiseringen

Läs mer

AVSTÄMNINGSLISTA inför månads-, kvartals- del- och helårsbokslut OBS! Punkterna ligger i fallande ordning utefter tidsföljd och prioritet

AVSTÄMNINGSLISTA inför månads-, kvartals- del- och helårsbokslut OBS! Punkterna ligger i fallande ordning utefter tidsföljd och prioritet AVSTÄMNINGSLISTA inför månads-, kvartals- del- och helårsbokslut OBS! Punkterna ligger i fallande ordning utefter tidsföljd och prioritet Institution: Period: Det finns förtydliganden/anvisningar för vissa

Läs mer

LATHUND BOKSLUT 2015 VERSION 2015-10-15. Redaktör: Gabriele Nilsson

LATHUND BOKSLUT 2015 VERSION 2015-10-15. Redaktör: Gabriele Nilsson LATHUND BOKSLUT 2015 VERSION 2015-10-15 Redaktör: Gabriele Nilsson INNEHÅLLSFÖRTECKNING Anläggningar... 2 Anslagsmedel... 2 Avstämning annan myndighet... 2 Bokföringsorder... 2 Depositioner... 3 Ekonomikalendern...

Läs mer

Tidplan och checklista för bokslutet 30 juni 2017

Tidplan och checklista för bokslutet 30 juni 2017 Tidplan och checklista för bokslutet 30 juni 2017 Dag Datum Händelse Kontroll/Åtgärder/Att göra Rapport/ hjälpmedel Kontrollera kvarvarande periodiseringsposter från helårsbokslutet. On 31 maj Bokslutsinformation

Läs mer

Pengaktuellt. Nr maj 2008

Pengaktuellt. Nr maj 2008 Pengaktuellt Ekonomienheten Nr 231 26 maj 2008 Innehåll: TIDPLAN FÖR DELÅRSBOKSLUTET DEN 30 JUNI 2008...1 ALLMÄNT OM DELÅRSBOKSLUTET...1 PERIODISERING AV AKTIVITET 99996 I DELÅRSBOKSLUTET...2 FAKTUROR

Läs mer

Välkommen till ekonomidagen 2014!

Välkommen till ekonomidagen 2014! Välkommen till ekonomidagen 2014! Ekonomidagen 19/11 2014 Presentation av ekonomiavdelningen Bokslutsinformation Kaffepaus Rutiner kring projekthantering Hur väljer vi våra lösenord? Fakturaadress Stockholms

Läs mer

Uppföljning och rapporter

Uppföljning och rapporter Uppföljning och rapporter Handledning för uppföljningsansvariga 1 Innehållsförteckning Innehåll Varför behövs rapporter?... 3 Perioder och periodskifte... 3 Bokföring i rätt period... 4 Uppdatering av

Läs mer

Förändringar di i regelverket Periodiseringar Bokföringsexempel. 13-månaden Påverkan på budget/ uppföljning Semesterlöneskulden Differens på kapital

Förändringar di i regelverket Periodiseringar Bokföringsexempel. 13-månaden Påverkan på budget/ uppföljning Semesterlöneskulden Differens på kapital Kostnadsbaserad anslagsavräkning Mt Mats Tolander Tl och hanna Loréhn Seminarium i 10 juni 2009 Innehåll Förändringar di i regelverket Periodiseringar Bokföringsexempel Positiv respektive negativ övergångseffekt

Läs mer

Ekonomistyrningsverkets cirkulärserie över föreskrifter och allmänna råd

Ekonomistyrningsverkets cirkulärserie över föreskrifter och allmänna råd Ekonomistyrningsverkets cirkulärserie över föreskrifter och allmänna råd Ekonomistyrningsverkets föreskrifter och allmänna råd till förordningen (2000:606) om myndigheters bokföring ESV Beslutade den 25

Läs mer

Tidplan och checklista inför bokslutet 31 december 2016

Tidplan och checklista inför bokslutet 31 december 2016 Nov Gå igenom alla bokförda periodiseringar och kontrollera om de fortfarande gäller eller om något ska vändas. För de periodiseringar som ska vara kvar gäller att underlag som styrker periodiseringen

Läs mer

Innehållsförteckning. EKONOMIDATA I SOLNA VÄSTKUSTENS EKONOMIDATA Brevduvegatan 3 2014-12-03 169 72 SOLNA Tel 0703 18 34 97

Innehållsförteckning. EKONOMIDATA I SOLNA VÄSTKUSTENS EKONOMIDATA Brevduvegatan 3 2014-12-03 169 72 SOLNA Tel 0703 18 34 97 Innehållsförteckning 1 Bokslut Arbetsgång... 3 1.1 Har du bokfört alla händelser som skett under året?... 3 1.2 Är resultatet för föregående år omfört till kontot för balanserat resultat?... 3 2 Bank-

Läs mer

Tidplan och checklista inför bokslutet 31 december 2017

Tidplan och checklista inför bokslutet 31 december 2017 Nov Gå igenom alla bokförda periodiseringar och kontrollera om de fortfarande gäller eller om något ska vändas. För de periodiseringar som ska vara kvar gäller att underlag som styrker periodiseringen

Läs mer

TIDSPLAN Q oktober 2019

TIDSPLAN Q oktober 2019 Datum Aktivitet Ansvar November- December Genomgång av projekten/projektuppföljning Institutionen tar ut rapporten Underfinansierade projekt i UBW. Stämmer rapporterna Fråga Intäkt (Brutto) samt Fråga

Läs mer

Rutiner för avstämning och analys av stödverksamheten

Rutiner för avstämning och analys av stödverksamheten Rutiner för avstämning och analys av stödverksamheten Avstämning av indirekta kostnader Avstämning av saldon på verksamhetsgren 10 och 30 ska göras löpande på varje institution, eller på den nivå som de

Läs mer

Tertial , anvisningar och kontrollpunkter

Tertial , anvisningar och kontrollpunkter 2018-04-18 1(12) Tertial 1 2018, anvisningar och kontrollpunkter Förutsättningar Beloppsgräns 100 tkr gäller periodisering av enstaka kostnader och intäkter (förutbetalda och upplupna) samt uppbokning

Läs mer

LATHUND ÅRSBOKSLUT VERSION Redaktör: Gabriele Nilsson

LATHUND ÅRSBOKSLUT VERSION Redaktör: Gabriele Nilsson LATHUND ÅRSBOKSLUT VERSION 2018-12-14 Redaktör: Gabriele Nilsson INNEHÅLLSFÖRTECKNING Anläggningar... 2 Anslagsmedel... 2 Avstämning annan myndighet... 2 Bokföringsorder... 2 Depositioner... 3 Bokslutskalendern

Läs mer

1 Skillnader mellan myndigheternas och företagens

1 Skillnader mellan myndigheternas och företagens 1 Ramavtalsbilaga 14 - Statlig redovisning 1 Skillnader mellan myndigheternas och företagens redovisning Den statliga redovisningen är i grunden inte så olik företagens redovisning. Men det finns några

Läs mer

Instruktion med tidplan för Malmö högskolas årsredovisning 2010-12-31

Instruktion med tidplan för Malmö högskolas årsredovisning 2010-12-31 Instruktion med tidplan för Malmö högskolas årsredovisning 2010-12-31 Nedan följer instruktioner och information om områdenas arbetsuppgifter i samband med Malmö högskolas årsbokslut för 2010. 1. Tidplan

Läs mer

AVSTÄMNINGSLISTA inför månads-, kvartals- del- och helårsbokslut

AVSTÄMNINGSLISTA inför månads-, kvartals- del- och helårsbokslut AVSTÄMNINGSLISTA inför månads-, kvartals- del- och helårsbokslut Institution: Period: Det finns förtydliganden/anvisningar för vissa avstämningspunkter, se motsvarande nummer i Förtydligande anvisning

Läs mer

Raindance-guide: Anläggningsregistrering

Raindance-guide: Anläggningsregistrering Raindance-guide: Anläggningsregistrering 1 Innehåll Anläggningsredovisning... 2 Kriterier för överföring till preliminärt anläggningsregister... 2 Överföring till definitivt anläggningsregister... 2 Anläggningstyper...

Läs mer

Checklista T uppföljning av redovisningen

Checklista T uppföljning av redovisningen Senast uppdaterad 2019-07-09 REDOVISNINGSSEKTIONEN Checklista T2 2019 uppföljning av redovisningen Avser period: T2 Ansvarsställe(n): Institution/enhet: Checklista utförd och sammanställd av: Kontroller

Läs mer

Agenda. Tidplaner och anvisningar Kundfakturor Leverantörsfakturor Periodisering Övrig informantion

Agenda. Tidplaner och anvisningar Kundfakturor Leverantörsfakturor Periodisering Övrig informantion Agenda Tidplaner och anvisningar Kundfakturor Leverantörsfakturor Periodisering Övrig informantion Tidplaner och anvisningar till Årsbokslut 2014 Instruktion årsredovisning 2014 nämnder, PM 2014-11-03

Läs mer

Baskontoplanens uppbyggnad

Baskontoplanens uppbyggnad 1/6 Datum 2009-06-26 ESV-dnr 49-146/2009 Handläggare Baskontoplanens uppbyggnad Baskontoplanen är avsedd för externredovisning hos myndigheter, dvs. registrering av transaktioner mellan myndigheten och

Läs mer

Rekommenderad arbetsgång för externa bidragsprojekt, exklusive EU-finansierade projekt inom Umeå universitet

Rekommenderad arbetsgång för externa bidragsprojekt, exklusive EU-finansierade projekt inom Umeå universitet Rekommenderad arbetsgång för externa bidragsprojekt, exklusive EU-finansierade projekt inom Umeå universitet Dokumentansvarig: Kristina Strindlund Controller Ekonomienheten Innehållsförteckning 1. Inledning...

Läs mer

Uppföljning och rapporter

Uppföljning och rapporter Raindance 2013 Handledning för uppföljningsansvariga ver 1.2 2013-10-24 Uppföljning och rapporter Handledning för uppföljningsansvariga Utbildning Ekonomienheten 1 Raindance 2013 Handledning för uppföljningsansvariga

Läs mer

Intern styrning och kontroll

Intern styrning och kontroll Dnr 2008/579 Intern styrning och kontroll Ekonomiadministration Avsändare Claes Falk 2008-06-03 Innehållsförteckning Ansvar för ekonomiadministration 3 Ekonomiavdelningens uppdrag 3 Prefektens uppdrag

Läs mer

Skattedeklaration 2007 i Pyramid 2.55 och 2.56

Skattedeklaration 2007 i Pyramid 2.55 och 2.56 2007-02-28 Skattedeklaration 2007 i Pyramid 2.55 och 2.56 Ny momsdel i skattedeklarationen från 2007 (28 februari 2007) Till årsskiftet införs en ny skattedeklaration för momsredovisning. För dig som bara

Läs mer

Inledning Detta dokument behandlar anvisningar för det ekonomiska bokslutet för att säkerställa ett rättvisande ekonomiskt resultat.

Inledning Detta dokument behandlar anvisningar för det ekonomiska bokslutet för att säkerställa ett rättvisande ekonomiskt resultat. Datum 2016-12-07 Kommunstyrelseförvaltningen Anvisning Bokslut Diarienummer Fastställt av Datum för fastställande KS 2016-512 Ekonomiavdelningen 2016-12-07 Dokumenttyp Dokumentet gäller för Giltighetstid

Läs mer

Uppföljning och rapporter

Uppföljning och rapporter Uppföljning och rapporter Handledning för uppföljningsansvariga 1 Innehållsförteckning Innehåll Varför behövs rapporter?... 3 Perioder och periodskifte... 3 Bokföring i rätt period... 4 Uppdatering av

Läs mer

Ekonomistyrregler vid Umeå universitet

Ekonomistyrregler vid Umeå universitet Ekonomistyrregler vid Umeå universitet Föredragande Bitr. universitetsdirektör Per Ragnarsson och controller Carina Henningsson Sammanfattning Ekonomistyrregler vid Umeå universitet infördes och fastställdes

Läs mer

Anvisningar, tidplan och ansvar för arbete med årsbokslutet

Anvisningar, tidplan och ansvar för arbete med årsbokslutet Anvisningar, tidplan och ansvar för arbete med årsbokslutet 2016-12-31 Tidplan årsbokslut 2016-12-31 ver 1 Datum: 2016-11-21 Handläggare: EK/ Karlsson * Med fakultet avses här även övriga enheter Datum

Läs mer

Anvisningar, tidplan och ansvar för arbete med årsbokslutet

Anvisningar, tidplan och ansvar för arbete med årsbokslutet Tidplan årsbokslut 2018-12-31 utg. I Datum: 2018-11-22 Handläggare: / Söder Anvisningar, tidplan och ansvar för arbete med årsbokslutet 2018-12-31 * Med fakultet avses här även övriga enheter Datum Arbetsmoment

Läs mer

Anvisningar, tidplan och ansvar för arbete med årsbokslutet

Anvisningar, tidplan och ansvar för arbete med årsbokslutet Tidplan årsbokslut 2017-12-31 utg. 2 Datum: 2017-12- Handläggare: / Söder Anvisningar, tidplan och ansvar för arbete med årsbokslutet 2017-12-31 * Med fakultet avses här även övriga enheter Datum Arbetsmoment

Läs mer

Anvisningar och kontrollpunkter T1, 2019

Anvisningar och kontrollpunkter T1, 2019 1( 15) Anvisningar och kontrollpunkter T1, 2019 Förutsättningar Beloppsgränser Beloppsgräns 100 tkr gäller periodisering av enstaka kostnader och intäkter (förutbetalda och upplupna). Upplupen lön, beloppsgräns

Läs mer

Version 5,0 2009-09-25

Version 5,0 2009-09-25 2009-09-25 2009-09-25 Sida 2(19) Bokföringsportalen - inledning Detta är version 5,0 av lathunden uppdaterad till Raindance version 2009. Logga in som vanligt i Raindanceportalen. Under förutsättning att

Läs mer

Periodiseringar och interna fördelningar med bokföringsorder

Periodiseringar och interna fördelningar med bokföringsorder 2018-04-20 1 1(10) Periodiseringar och interna fördelningar med bokföringsorder Innehåll 1 Periodiseringar och interna fördelningar med bokföringsorder... 2 1.1 Inledning... 2 2 Periodisering med bokföringsorder...

Läs mer

Handläggningsordning för externa forskningsbidrag. Fastställd av rektor Dnr: FS Ekonomienheten

Handläggningsordning för externa forskningsbidrag. Fastställd av rektor Dnr: FS Ekonomienheten Handläggningsordning för externa forskningsbidrag Fastställd av rektor 2015-05-26 Dnr: FS 1.1-807-15 Typ av dokument: Beslutad av: Giltighetstid: Område: Ansvarig enhet: Handläggningsordning Rektor 2015-05-26

Läs mer

Raindance-guide: Anläggningsregistrering

Raindance-guide: Anläggningsregistrering Raindance-guide: Anläggningsregistrering 1 Innehåll Anläggningsredovisning... 2 Kriterier för överföring till preliminärt anläggningsregister... 2 Överföring till definitivt anläggningsregister... 2 Anläggningstyper...

Läs mer

Vi som håller i dagens utbildningspass: Syfte med dagens utbildning. Utbildning NY EKONOMI ht Karin Olandersson.

Vi som håller i dagens utbildningspass: Syfte med dagens utbildning. Utbildning NY EKONOMI ht Karin Olandersson. Utbildning NY EKONOMI ht 2015 ANSKAFFA RESURSER Vi som håller i dagens utbildningspass: Karin Olandersson Kerstin Larsson Syfte med dagens utbildning Förståelse och övergripande kunskap om ekonomimodellen

Läs mer

EKONOMINYTT. GÖTEBORGS UNIVERSITET Information från avdelningen för ekonomistyrning NR 49 DATUM 2003-05-27. Innehåll

EKONOMINYTT. GÖTEBORGS UNIVERSITET Information från avdelningen för ekonomistyrning NR 49 DATUM 2003-05-27. Innehåll EKONOMINYTT GÖTEBORGS UNIVERSITET Information från avdelningen för ekonomistyrning NR 49 Innehåll 1 DELÅRSBOKSLUT PER 2003-06-30 sid Delårsrapport 1 Tidplan, checklista 2 Värdering av kundfordringar 2

Läs mer

8.9 13 Tillägg: Rektors beslut om beloppsgränser för representation och gåvor vid Umeå universitet från och med 2015-01-01, Dnr FS-1852-14

8.9 13 Tillägg: Rektors beslut om beloppsgränser för representation och gåvor vid Umeå universitet från och med 2015-01-01, Dnr FS-1852-14 Sid 1 (5) (2000-04-01 2003-06-12 Representation) (2003-07-01 2009-10-06 Personalkostnader/personalförmåner) (Fr o m 2009-11-06 kapitel 8, tidigare kapitel 9) Datum Avsnitt Sida Komplettering/ändring 8.5.6

Läs mer

Fortnox koppling i Capego Bokslut

Fortnox koppling i Capego Bokslut i Innehåll i...2 Administration Fortnox integration...2 Personlig koppling...2 Ny klient direkt från Fortnox Digital Byrå...3 Ny klient vid fristående databas/koppla på Fortnox i efterhand...4 Viktigt

Läs mer

Informationsmöte , och Raindance Budget. Edrun Eriksson

Informationsmöte , och Raindance Budget. Edrun Eriksson Informationsmöte 171106, 171107 och 171114 Raindance 2018 - Budget Edrun Eriksson edrun.eriksson@uadm.uu.se Inledning Claes Nilsson Claes.nilsson@uadm.uu.se Agenda: Inledning EASY-projektet Tidplan Raindance

Läs mer

Raindance. Nyheter/förändringar byte från version 2015 Vår till 2015 Höst

Raindance. Nyheter/förändringar byte från version 2015 Vår till 2015 Höst Raindance Nyheter/förändringar byte från version 2015 Vår till 2015 Höst Fastställd av enhetschef Edrun Eriksson efter föredragning av systemansvarig Maud Tellström Innehållsförteckning Version 2015 Höst

Läs mer

Pengaktuellt. Nr maj 2009

Pengaktuellt. Nr maj 2009 Pengaktuellt Sektionen Ekonomi Nr 244 28 maj 2009 Innehåll: TIDPLAN FÖR DELÅRSBOKSLUTET DEN 30 JUNI 2009...1 ALLMÄNT OM DELÅRSBOKSLUTET...1 FAKTUROR I LUPIN...2 INTERNFAKTURERING...2 BIDRAGSUTBETALNINGAR

Läs mer

TIDPLAN FÖR ÅRSBOKSLUTET DEN 31 DECEMBER

TIDPLAN FÖR ÅRSBOKSLUTET DEN 31 DECEMBER 17-Mar-2006 08:57:20 CET Pengaktuellt nr 215-30 november 2005 TIDPLAN FÖR ÅRSBOKSLUTET DEN 31 DECEMBER 2005 Ekonomienheten har i ett tidigare Pengaktuellt nr 214 den 4 oktober 2005 redogjort för övergripande

Läs mer

Dokumentnamn Värdering 2013-07-01 1 / 8. Innehållsförteckning

Dokumentnamn Värdering 2013-07-01 1 / 8. Innehållsförteckning 2013-07-01 1 / 8 Innehållsförteckning Inledning... 2 Allmänt om värdering... 2 Värdemässig genomgång av projekten... 2 externfinansierade bidrags- och uppdragsprojekt... 3 Konto 1632/1672, Upplupna bidrags-

Läs mer

Utbildning NY EKONOMI ht 2015 STARTSKOTTET

Utbildning NY EKONOMI ht 2015 STARTSKOTTET Utbildning NY EKONOMI ht 2015 STARTSKOTTET Vi som håller i dagens utbildningspass: Agneta Sjöfors, projektledare Elisabeth Pupp, biträdande projektledare Helena Jönsson, biträdande projektledare Utbildningen

Läs mer

AVSTÄMNINGSLISTA inför månads-, kvartals- och delårsbokslut

AVSTÄMNINGSLISTA inför månads-, kvartals- och delårsbokslut uppdaterad 2013-04-22 AVSTÄMNINGSLISTA inför månads-, kvartals- och delårsbokslut Institution: Period: Det finns förtydliganden/anvisningar för vissa avstämningspunkter, se motsvarande nummer i Förtydligande

Läs mer

VÄLKOMNA till Korta redovisningsdagen! Fokus på extern redovisning Fokus på intäktskonton Många PP-bilder Avbryt och fråga!

VÄLKOMNA till Korta redovisningsdagen! Fokus på extern redovisning Fokus på intäktskonton Många PP-bilder Avbryt och fråga! VÄLKOMNA till Korta redovisningsdagen! Fokus på extern redovisning Fokus på intäktskonton Många PP-bilder Avbryt och fråga! Bensträckare ORGANISATIONSNAMN (ÄNDRA SIDHUVUD Lyckas vi ge svar på nedanstående

Läs mer

Avstämningar. Avstämning av. Avstämningar. Avstämningar. Om det inte stämmer? Regelbunden rapportering

Avstämningar. Avstämning av. Avstämningar. Avstämningar. Om det inte stämmer? Regelbunden rapportering Avstämningar Avstämningar Bokföringen ska hela tiden vara rättvisande. För att kontrollera det, bör du stämma av viktiga konton regelbundet, minst en gång i månaden. Avstämningar Kontantförsäljningskassa

Läs mer

Företagsekonomi grundkurs, FOA134, Ten3, 4 hp

Företagsekonomi grundkurs, FOA134, Ten3, 4 hp Mälardalens högskola Företagsekonomi grundkurs, FOA134, Ten3, 4 hp Fredagen den 4 november 2016 kl. 14:30 18:30 Del 1 Kontaktperson för Del 1 är Yvonne Mattsson. Tentamensvakten har telefonnummer. Telefontid

Läs mer

LATHUND BOKSLUT 2016 VERSION Redaktör: Gabriele Nilsson

LATHUND BOKSLUT 2016 VERSION Redaktör: Gabriele Nilsson LATHUND BOKSLUT 2016 VERSION 2016-10-25 Redaktör: Gabriele Nilsson INNEHÅLLSFÖRTECKNING Anläggningar... 2 Anslagsmedel... 2 Avstämning annan myndighet... 2 Bokföringsorder... 2 Depositioner... 3 Ekonomikalendern...

Läs mer

AVSTÄMNINGSLISTA inför månads-, kvartals- och delårsbokslut

AVSTÄMNINGSLISTA inför månads-, kvartals- och delårsbokslut uppdaterad 2013-10-25 AVSTÄMNINGSLISTA inför månads-, kvartals- och delårsbokslut Institution: Period: Det finns förtydliganden/anvisningar för vissa avstämningspunkter, se motsvarande nummer i Förtydligande

Läs mer

AVSTÄMNINGSLISTA inför månads-, kvartals- del- och helårsbokslut OBS! Punkterna ligger i fallande ordning utefter tidsföljd och prioritet

AVSTÄMNINGSLISTA inför månads-, kvartals- del- och helårsbokslut OBS! Punkterna ligger i fallande ordning utefter tidsföljd och prioritet AVSTÄMNINGSLISTA inför månads-, kvartals- del- och helårsbokslut OBS! Punkterna ligger i fallande ordning utefter tidsföljd och prioritet Institution: Period: Det finns förtydliganden/anvisningar för vissa

Läs mer

AVSTÄMNINGSLISTA inför månads-, kvartals- och delårsbokslut

AVSTÄMNINGSLISTA inför månads-, kvartals- och delårsbokslut uppdaterad 2013-10-25 AVSTÄMNINGSLISTA inför månads-, kvartals- och delårsbokslut Institution: Period: Det finns förtydliganden/anvisningar för vissa avstämningspunkter, se motsvarande nummer i Förtydligande

Läs mer

Periodisering av externfinansierade bidrags- och uppdragsprojekt 2016-04-25

Periodisering av externfinansierade bidrags- och uppdragsprojekt 2016-04-25 Periodisering av externfinansierade bidrags- och uppdragsprojekt 2016-04-25 2015-04-25 2 / 9 Innehållsförteckning 1. Inledning... 3 1.1. Allmänt om periodisering/värdering... 3 2. Periodisering av externfinansierade

Läs mer

LATHUND AVSLUT EXTERNA PROJEKT (bidrag & uppdrag)

LATHUND AVSLUT EXTERNA PROJEKT (bidrag & uppdrag) LATHUND AVSLUT EXTERNA PROJEKT (bidrag & uppdrag) VERSION 2018-10-31 Redaktör: INNEHÅLLSFÖRTECKNING Bakgrund... 2 Definition externa projekt (bidrag och uppdrag)... 2 Bidragsprojekt... 2 Uppdragsprojekt...

Läs mer

Från och med 2017 finns nya rutiner för de föreningar som har sitt bankkonto genom Stockholms arbetarekommun.

Från och med 2017 finns nya rutiner för de föreningar som har sitt bankkonto genom Stockholms arbetarekommun. Från och med 2017 finns nya rutiner för de föreningar som har sitt bankkonto genom Stockholms arbetarekommun. För att kunna teckna bankkonto via Stockholms arbetarekommun ska föreningen: Teckna konto och

Läs mer

Regler för gallring av räkenskapshandlingar

Regler för gallring av räkenskapshandlingar Regler för gallring av räkenskapshandlingar vid Högskolan Dalarna Beslutad: Rektor 2015-05-18 Reviderad: - Dnr: DUC 2015/862/10 Ersätter: Lokala gallringsbestämmelser vid Högskolan Dalarna, Ö 20/97, avsnittet

Läs mer

Lathund Registrera kontrakt i EKO

Lathund Registrera kontrakt i EKO I den här lathunden visas hur man går tillväga för att registrera ett kontrakt i EKO, för ytterligare beskrivning av handläggninsordning för bidrag och uppdrag, se Ekonomihandboken kapitel 7. Välj Kontrakt

Läs mer

Anvisning om KTH:s ekonomi- och redovisningsmodell

Anvisning om KTH:s ekonomi- och redovisningsmodell ANVISNING Gäller från och med 2008-01-01 Anvisning om KTH:s ekonomi- och redovisningsmodell Gäller fr o m 2008-01-01 Anvisningen grundar sig på: Rektors beslut nr 07/0660, dnr V-2007-0817, doss 30 Bakgrund

Läs mer