FÖRA BARNEN PÅ TAL -LOGGBOK för samtal inom småbarnsfostran

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "FÖRA BARNEN PÅ TAL -LOGGBOK för samtal inom småbarnsfostran"

Transkript

1 FÖRA BARNEN PÅ TAL -LOGGBOK för samtal inom småbarnsfostran Tytti Solantaus 2013

2 INNEHÅLLSFÖRTECKNING 1 1 FÖRA BARNEN PÅ TAL- SAMTAL INOM SMÅBARNSFOSTRAN FÖRE SAMTALET Deltagare och samtalets syfte och förlopp Loggbok FÖRA BARNEN PÅ TAL - SAMTALETS FÖRSTA DEL Föra barnen på tal- samtalet börjar Samtal om barnet, familjen och småbarnsfostran som utvecklingsmiljö FÖRA BARNEN PÅ TAL - SAMTALETS ANDRA DEL Samtalets förlopp Exempel: Föra barnen på tal- samtal och - rådslag med fyraåriga Minna Tack Tack till personalen inom småbarnsfostran och föräldrarna särskilt i Siikajoki, Brahestad och Imatra för att ha provat den tidigare versionen av loggboken för Föra barnen på tal - samtal. Ut- ifrån dessa erfarenheter har Föra barnen på tal - samtalet omarbetats så att det lämpar sig för småbarnsfostran. Tack även till mina kolleger Mika Niemelä och Maija Hiltula för ett friktionsfritt samarbete Tytti Solantaus

3 2 1 FÖRA BARNEN PÅ TAL- SAMTAL INOM SMÅBARNSFOSTRAN Syftet med Föra barnen på tal - samtalet (FBT) är att i samarbete mellan hemmet och småbarns- fostran stöda barnets välbefinnande och gynnsamma utveckling samt att förebygga eventuella sociala problem och känslomässiga svårigheter. Ett ytterligare syfte är att skapa en stödjande vardag för barnet såväl i hemmet som inom småbarnsfostran. FBT- samtalet förs under 1 2 mö- ten och vid behov ordnas ett FBT- rådslag. Under det första samtalet av FBT kartlägger man genom barnets livssituation. Man identifierar styrkor och eventuella sårbarheter hos barnet och i barnets livssituation. Om det inte finns sär- skilda utmaningar i barnets vardag utarbetar man redan under detta samtal en plan för handling för att stöda en gynnsam utveckling. Den andra delen av FBT ordnas då det finns belastningar i barnets liv, antingen i hemmet eller inom småbarnsfostran, eller om barnet själv har problem. Till detta samtal kan man gärna bjuda in en specialbarnträdgårdslärare eller en medarbetare från barnrådgivningen, beroende på vem som kan vara till nytta. Under samtalet går man igenom de styrkor och sårbarheter som kommit fram under kartläggningen (1. samtalet). Därefter gör man en plan för handling utifrån förteck- ningen över skyddsfaktorer för barnet som finns i slutet av loggboken. Vid behov ordnar man ett FBT- rådslag tillsammans med föräldern (vårdnadshavaren). Ett FBT- rådslag ordnas då det i samtalet kommer fram ett behov av ytterligare stöd i hemmet eller inom småbarnsfostran. Till rådslaget bjuder man in personer som kan ge konkret stöd till barnet, familjen eller medarbetaren. Man kan också enligt behov bjuda in personer från familjens nätverk och t.ex. en ledare från en fritidsverksamhet. Gällande utförandet av FBT- samtalet inom småbarnsfostran finns det flera alternativ av vilka man kan skräddarsy en modell som passar bäst för den egna verksamheten. 1. I det första alternativet förs ett FBT- samtal med alla barns föräldrar. Man kan planera att samtalet systematiskt erbjuds några gånger före skolåldern. Man avtalar ändå om att både föräldern och medarbetaren kan be om ett nytt samtal då det, antingen i hemmet eller inom småbarnsfostran, sker förändringar som kan leda till belastningar för barnet, då barnet själv har det svårt och/eller då en vuxen är förvirrad över barnet. Detta alternativ gäller alla barn inom småbarnsfostran. I detta alternativ strävar man efter att trygga en gynnsam utveckling hos barnet och att före- bygga problem. Om barnet redan har problem är det möjligt att omedelbart stöda det. Förde- len med denna modell (alternativ) är att FBT- samarbetet skapas mellan föräldrarna och medarbetarna som en del av barnets vanliga vardag. Detta uppmuntrar till att ta kontakt med låg tröskel även i fortsättningen.

4 3 2. I det andra alternativet får föräldrarna information om möjligheten till ett FBT- samtal, då det i hemmet eller inom småbarnsfostran uppstår situationer eller sker förändringar som kan be- lasta barnet eller då barnet själv har svårigheter. Föräldrarna får information om FBT- samta- let under föräldramöten, gärna även skriftligt eller per e-post. De får också gärna FBT samta- lets webbadress. I detta alternativ ligger tyngdpunkten på att förebygga problem. Man reagerar på barnets si- tuation i ett senare skede än i det första alternativet och enbart de barn vars föräldrar eller medarbetare föreslår ett samtal tas med i arbetet. Det har visat sig att varken föräldrar eller medarbetare tenderar att reagera på små problem, vilket leder till att barnet inte får stöd lika fort i jämfört med det första alternativet. 3. I det tredje alternativet erbjuds FBT- samtalet först då barnet redan har påtagliga problem. Syftet är att stöda barnets behandling och rehabilitering och att få barnets utveckling att ta upp sitt vanliga spår igen. Även i detta skede kan ett FBT- samtal vara till stor nytta. 4. Resursfrågor. Det första alternativet vara initialt vara det mest tidskrävande för såväl föräld- rar som medarbetare. Det tredje alternativet är minst tidskrävande då det begränsar sig till endast en liten del av barnen. På lång sikt kan situationen ändå vara omvänd. Utländsk forsk- ning har visat att förebyggande verksamhet är ekonomiskt lönsamt. Vi har ändå inte ännu egen forskning på området. 5. Dokumentering. Ett FBT- samtal är ett gemensamt redskap för föräldrarna och medarbetaren inom småbarnsfostran. Loggboken är inte ett officiellt dokument som skall arkiveras. Efter- som anteckningarna i loggboken görs tillsammans känner föräldrarna till det som nedteck- nats. Tillsammans med föräldrarna kommer man överens om ifall hela loggboken eller endast planen för handling skall sparas som en del av medarbetarens anteckningar. Man ska alltid komma överens om eventuell överföring av information med föräldrarna då dagvårdsplatsen byts. Föräldrarna har rätt att besluta vilken information som överförs och även rätt att inte samtycka till detta. Den plan för handling inom småbarnsfostran som görs under FBT- samtalet dokumenteras den enligt bestämmelserna för planen för småbarnsfostran.

5 4 2 FÖRE SAMTALET 2.1 Deltagare och samtalets syfte och förlopp Båda föräldrar, en förälders partner eller en stödperson kan bjudas in till samtalet. Med föräldern kommer man överens om eventuella andra deltagare (t.ex. specialträdgårdslärare, hälsovårdare från barnrådgivningen eller psykolog). Föräldrarna och eventuella andra deltagare får informa- tion om samtalets syfte och förlopp och de centrala begreppen styrka och sårbarhet förklaras. 2.2 Loggbok Deltagarna får FBT- loggboken så att de kan bekanta sig med den. Föräldrarna uppmuntras att samtala kring loggbokens teman även med barnet, så att barnet kan berätta om saker som är vik- tiga för honom eller henne.

6 5 3 FÖRA BARNEN PÅ TAL -SAMTALETS FÖRSTA DEL 3.1 Föra barnen på tal- samtalet börjar 1. Presentation, att bekanta sig och att förklara metodens syfte och samtalets förlopp för alla deltagare (Första samtalet/delen, andra samtalet/delen och rådslaget) 2. Att förklara de centrala begreppen Styrka betyder i ett FBT- samtal något som fungerar som vanligt i vardagen trots att det finns svårigheter. Med andra ord, då man funderar på hur en viss vardaglig rutin fungerar innebär svaret "helt ok, inget särskilt" en styrka som skall uppmärksammas. En förmåga att intressera sig för och njuta av små och stora saker är också en styrka. Sårbarhet avser något som redan nu är ett till eller som kan leda till problem senare om inget görs åt saken. Plan för handling avser en överenskommelse om konkreta handlingar. Man funderar på hur man kan stöda de styrkor som identifierats i vardagen och vilka handlingar man kan vidta gällande eventuella sårbarheter. 3. Uppmärksamhet på eventuella förändringar. I hemmet och inom småbarnsfostran kan det hända saker som tynger barnet och som syns i barnets välbefinnande. Syftet med samta- let är att upptäcka sådana situationer och att handla på basen av dem. 4. Möjlighet och rätt till olika perspektiv. Synpunkter och erfarenheter hos barn, föräldrar och medarbetare inom småbarnsfostran kan avvika mycket från varandra. Det handlar inte om rätt och fel, utan om att var och en har sitt eget perspektiv, sin egen upplevelse. Barn är också olika i hemmet och i skolan eftersom utvecklings- miljöer är väldigt olika. Grunden för goda och konstruktiva samtal är respekten för den andras och varandras uppfattningar och perspektiv. 5. Beskrivning av Föra barnen på tal- samtalets andra del och -rådslaget FBT- samtalets andra del är ett samtal där man funderar man närmare på hur barnet kan stödas i situationer där det förekommer belastningar i familjens och barnets liv eller inom småbarnsfostran. Under samtalet går man igenom de s.k. skyddsfaktorerna för barnet och hur man kan stärka dessa. Under detta andra samtal/denna andra del kan man också till- sammans med föräldrarna (vårdnadshavarna) planera ett FBT- rådslag. Ett FBT- rådslag ordnas då det under samtalet kommer fram ett behov av utomstående stöd i hemmet eller inom småbarnsfostran. Till rådslaget bjuder man in personer som kan erbjuda konkret stöd till barnet, familjen eller medarbetaren. Enligt behov kan också personer från familjens nätverk och t.ex. en ledare från en fritidsverksamhet bjudas in.

7 6 3.2 Samtal om barnet, familjen och småbarnsfostran som utvecklingsmiljö 1. Hur skulle ni beskriva er familj och era familjeförhållanden? Vad gör ni tillsammans? Vad njuter barnet av? Styrka: En positiv atmosfär dominerar. Sårbarhet: Atmosfären präglas av oro. Barnet njuter av: 2. Hur skulle ni beskriva barnet? Styrka: Beskrivningen lyfter fram positiva egenskaper Sårbarhet: Beskrivningen präglas av problematiska egenskaper eller oroande omständigheter 3. Hur skulle ni beskriva miljön för småbarnsfostran? Hurudan är den med tanke på just det här barnet? Trivs barnet och vad njuter han eller hon av? Styrka: En positiv atmosfär dominerar. Sårbarhet: Atmosfären präglas av oro. Barnet njuter av:

8 7 4. Hurudant är barnet till sitt humör och sin sinnesstämning? Styrka: Barnets sinnesstämning är i regel positiv och barnet uttrycker sina känslor på ett mångsidigt sätt. Sårbarhet: Nedstämdhet, ängslighet, rädsla, irritation och ilska dominerar, barnet uttrycker sina känslor i begränsad utsträckning eller inte alls. Arbetstagaren Styrka Sårbarhet 5. Hur fungerar barnet över lag och hurdant är barnet till sitt beteende? Hur förhåller sig barnet till nya situationer? Hur reagerar barnet på besvikelser? (barnets utvecklingsål- der beaktas) Styrkor utgörs bl.a. av att barnet kan vara i positiv samvaro med såväl vuxna som andra barn, njuta av gemensamma aktiviteter, är nyfiken på nya saker, är relativt flexibelt vid övergång från en situation till en annan, kommer över besvikelser, har förmåga att försonas och göra upp efter en konflikt o.s.v. Sårbarheter utgörs bl.a. av att barnet drar sig undan från samvaro, är känsligt, vilket förhindrar nyfikenhet och gör det svårt att glädjas i olika situationer, har en tendens att ge efter för den starkares vilja, råkar ofta i gräl, är konfliktbenägen, får raseriutbrott med jämna mellanrum, har svårigheter att förflytta sig från en situation till en annan och svårt att hantera besvikelser o.s.v. 6. Hur fungerar barnet i samspel/samvaro och i lek med andra barn? 7. Hur fungerar vardagsrutinerna och -sysslorna? I hemmet/inom småbarnsfostran Måltider, bordsskick, matvanor Styrka Sårbarhet Sömn: dagssömn, kvällssysslor, nattsömn Styrka Sårbarhet Att klä på och klä av sig Styrka Sårbarhet Toalett- bestyr Styrka Sårbarhet Tv, datorspel o.d. Styrka Sårbarhet Att gå till och gå hem från dagvården Styrka Sårbarhet

9 8 8. I vilka situationer uppstår det konflikter med barnet hemma och inom småbarnsfostran? Hur agerar barnet vid konflikterna, hur agerar de vuxna? Samtala också om ifall någon under konflikterna tappat tålamodet, sagt elaka saker eller blivit hårdhänt. Styrka: Konflikter förekommer, men man kan försonas/reda ut dem efteråt. Ingen känner sig dålig efteråt. Sårbarhet: Konflikter uppstår ständig och präglar samvaron, det är svårt eller omöjligt att göra upp efter sådana, konflikterna innefattar fysiskt eller psykiskt våld, t ex kränkningar och sårande ord. 9. Har ni varit oroliga för barnet? Har ni sökt och fått hjälp? Varifrån? Oron kan gälla sam- varon, känslolivet, den fysiska hälsan eller livssituationen. Styrka: Ingen särskild oro finns eller har funnits, alternativ har man sökt och fått hjälp. Sårbarhet: Man är orolig och har inte ännu fått hjälp. 10. Finns det i familjen bekymmer eller belastningar som kan återspegla sig på barnet? Det skulle vara bra om medarbetaren som sköter barnet känner till ifall det finns bekymmer i hemmet för att så bättre kunna förstå barnet och för att kunna handla på bästa möjliga sätt. Vårdnadshavarna bestämmer vilka bekymmer man ska diskutera och i vilken omfattning. Om föräldrarna inte vill tala om problemet i sig är det ändå bra om de kunde berätta hur bekymret eller belastningen återspeglar sig på samvaron och atmosfären i hemmet. Atmosfären i hemmet kan vara fylld av sorg eller präglas av ängslighet, trötthet eller t.ex. irritation och spänningar. Redan denna information hjälper medarbetaren inom småbarnsfostran att förstå barnets känslor och beteende i dagvården, att stöda barnet och eventuellt hindra att problem uppkommer. Som avslutning på det första samtalet i FBT- samtalet utarbetar man tillsammans en plan för handling för att stöda barnet. Vid behov kan man ordna ett andra FBT- samtal för detta ändamål. 11. Har eventuella belastningar eller bekymmer i familjen visat sig på något sätt i barnets varande eller beteende? Har barnet förändrats i hemmet eller inom småbarnsfostran?

10 9 12. Har barnet ett socialt nätverk, hur är det med vårdnadshavarna? (mor- eller farföräld- rar, släktingar, faddrar, grannar, vänfamiljer) 13. Finns det inom småbarnsfostran någon vuxen som står barnet nära, någon som barnet kan vända sig till om han eller hon så önskar? 14. Finns det något inom småbarnsfostran som återspeglar sig på barnet i form av t.ex. rastlöshet eller nedstämdhet? Detta kan vara t.ex. mobbning, vikarier som byts, rastlöshet i barngruppen, utmattning hos personalen o.s.v. 15. Hur lätt eller svårt är det att samtala om utmaningar och problem som finns i hemmet, hos barnet och inom småbarnsfostran? 16. Mål för fostran i hemmets och inom småbarnsfostran. Hurdana egenskaper upplevs som viktiga mål för fostran i hemmet och inom småbarnsfostran? Dessa kan utgöras av empati, god självkänsla, kreativitet, självständighet, ansvarskänsla, respekt av andra männi- skor och fysisk integritet o.s.v. Hemmets och dagvårdens mål kan vara olika, t.ex. understryks sociala färdigheter, flexibilitet och funktion i en grupp i daghemmet. Styrka: Målen är liknande eller så kompletterar de varandra. Sårbarhet: Målen står i strid med varandra. 17. Hur upplever ni samarbetet och samspelet mellan hemmet och småbarnsfostran? Hur önskar man samarbeta och samspela i detta barns fall? Vad önskar barnet av småbarnsfostran/dagvården? Vårdnadshavarna/Medarbetaren

11 18. Skall FBT- samtalet andra del genomföras? 10 Vårdnadshavarna Ja Nej Medarbetaren Ja Nej 19. Plan för handling Styrkor och sårbarheter Om det finns särskilda utmaningar i barnets liv utarbetar man en plan för handling under den andra delen av FBT- samtalet. Boka en separat tid för detta. Bottnen för planen finns på följande sida. Efter att ha gjort planen för handling återgår man till denna sida för den sista frågan. 20. Hur kändes detta samtal? Vårdnadshavarna/Medarbetaren Det är möjligt att föra ett nytt samtal efter en tid om det så önskas och framför allt, om det i familjens eller barnets liv, eller inom småbarnsfostran, sker förändringar som på ett eller an- nat sätt kan äventyra barnets välbefinnande.

12 Plan för handling 11 Barnets namn: Datum: Närvarande: En överenskommelse om hur man stöder följande styrkor: Vårdnadshavarna/Medarbetaren I hemmet: Inom småbarnsfostran: Gällande sårbarheter kommer man överens om följande handlingar: Vårdnadshavarna/Medarbetaren I hemmet: Inom småbarnsfostran:

13 4. FÖRA BARNEN PÅ TAL -SAMTALETS ANDRA DEL 12 Den andra delen av FBT- samtalet utförs i situationer där barnet, familjen eller småbarnsfostran har utmaningar eller bekymmer. Inom ramen för samtalet utarbetas en plan för handling om hur detta unika barns välbefinnande och utveckling kan stödas såväl hemma som inom småbarnsfostran och under fritiden. Det är särskilt viktigt att komma ihåg att även satsa på styrkor med tanke på skyddsfaktorerna, och inte endast fokusera på sårbarheter. Som grund för samtalet används den kartläggning som gjordes under FBT- samtalets första samtal och den bifogade förteckningen över skyddsfaktorer. Målet är att göra upp konkret plan för handling - inom ramen för det som är möjligt - för såväl hemmet som småbarnsfostran. Om en förälder lider av trötthet, psykisk ohälsa eller missbruksproblem, rekommenderas det att man läser Tytti Solantaus små handböcker Hur hjälper jag mitt barn? En handbok för föräldrar med psykiska problem (kan beställas från Anhörigas stöd för mentalvården/ Nylands region, kan även googlas Hur hjälper jag mitt barn ) och Hur tar jag hand om mina barn. En handbok för föräldrar som oroar sig för sitt alkohol- eller drogbruk (kan beställas i THL:s bokhan- del och även via nätet genom att googla Hur tar jag hand om mina barn ). För ungdomar finns den egna handboken Vad är det med våra föräldrar? En handbok för barn och ungdomar som har en mamma eller pappa, som har psykiska problem. Böckerna har illustrerats av Antonia Ringbom. 4.1 Samtalets förlopp 1. Vid vårt tidigare samtal kom det fram att det finns belastningar och/bekymmer i hemmet eller inom småbarnsfostran. Vill ni berätta närmare om dessa? Vårdnadshavarna/Medarbetaren 2. Hur visar sig belastningarna hemma i samvaro och i samspel? Än inom småbarnsfostran? Hos barnet? Vårdnadshavarna/Medarbetaren 3. Har ni sökt och fått hjälp? Föräldern (t.ex. av vänner, släktingar, tjänsteproducenter) Inom småbarnsfostran (t.ex. av specialbarnträdgårdsläraren, psykologen) 4. Har ni inom familjen samtalat om saken? Inom småbarnsfostran? Hur tror ni barnet förstår situationen/saken? 5. En plan för handling ska utarbetas utifrån de styrkor och sårbarheter som konstaterades vid det föregående samtalet och med hjälp av förteckningen nedan över skyddsfaktorer för barnets utveckling i hemmet och inom småbarnsfostran (1 10). Målet är att utarbeta en så konkret plan som möjligt för såväl hemmet som småbarnsfostran - inom de ramar av resur- ser som finns. Det räcker det med en konkret liten handling. Planen finns på sidan 15.

14 13 Genomgång av skyddsfaktorer för barnets utveckling i hemmet och inom småbarnsfostran 1. En så välfungerande vardag som möjligt: rutiner, sömn, måltider, småbarnsfostran, skola osv. 2. Så goda och fungerande relationer som möjligt: till föräldrar och syskon, till vuxna och jämnåriga inom småbarnsfostran. 3. Att det finns sådant som ger barnet glädje i vardagen. Det kan handla om små, skojiga stunder av samvaro, små trivsamma leksituationer. Om det finns oro och bekymmer hemma kan småbarnsfostran och fritidsverksamheten ha en speciell betydelse för upple- velser av glädje och framgång, och vice versa. 4. Anknytning till småbarnsfostran och en upplevelse av att höra till gruppen (samhörighet): Barnet känner att det är välkommet, emotsett, barnet trivs och har det roligt med de övri- ga, det klarar av de uppgifter det har och barnet är omtyckt av de andra i gruppen. 5. Barnet har en nära tillitsfull relation till en vuxen inom småbarnsfostran och även till nå- gon annan vuxen utanför hemmet (mor- eller farförälder, förälder till en vän o.s.v.). 6. En åldersanpassad förståelse för förälderns och hemmets situation eller för en problema- tisk situation inom småbarnsfostran. Barnet behöver förklaringar för sådant som det upp- lever, hör och ser samt information om att de vuxna strävar efter att ta hand om saken. 7. För barnet är det viktigt att veta att medarbetaren inom småbarnsfostran (se punkt 5) känner till situationen i hemmet och att barnet kan och får prata om sin oro och sina erfa- renheter med denna. 8. Det är viktigt att det inom utvecklingsmiljön finns en förståelse för växlingar i barnets sin- nesstämning och beteende och att barnet får stöd unders svåra dagar. Det ser ut som om du känner dig ledsen eller Jag förstår väl att du är ilsken. Barnets känslor och käns- loutlevelse skall inte förbises eller fördömas ( Sluta nu ) Det kan också hända att barnet inte alls vill prata, men det går också att stöda ett barn som inte pratar. 9. Det är viktigt att de vuxna i barnets liv visar respekt mot varandra. Inom småbarnsfostran talar man med värme, förståelse och respektfullhet om barnets föräldrar och i hemmet skall man göra på samma sätt gällande medarbetarna inom småbarnsfostran. 10. Ett gott samarbete mellan hemmet och småbarnsfostran. För alla barn är det viktigt att de vuxna i deras liv kan samarbeta. Särskilt viktigt är det för barn som har det bekym- mersamt eller som mött svårigheter i vardagen.

15 Plan för handling 14 Barnets namn: Datum: Närvarande: Överenskommelse om hur man stöder följande styrkor: Vårdnadshavarna/Medarbetaren I hemmet: Inom småbarnsfostran: Gällande sårbarheter kommer man överens om följande handlingar: Vårdnadshavarna/Medarbetaren I hemmet: Inom småbarnsfostran:

16 15 6. Att ordna ett FBT- rådslag. Vem skall bjudas in? Vem kan ställa upp med konkret stöd? Skall man, för att stöda hemmet och/eller småbarnsfostran bjuda in någon från familjens eget nät- verk eller medarbetare från någon stödorganisation? Till exempel om man inom småbarns- fostran eller i hemmet är förvirrade över barnets beteende, kan man bjuda in en medarbeta- re från familjerådgivningen. Om barnet visar tecken på psykiskt illamående kan man, i mån av möjlighet, bjuda in en medarbetare från barnpsykiatrin. Om man bestämmer sig för att ordna ett FBT- rådslag, ska man använda loggboken för rådslaget. 7. Till slut, hur kändes detta samtal? Vårdnadshavarna Medarbetaren 4.2 Exempel: Föra barnen på tal- samtal och -rådslag med fyraåriga Minna. En anställd inom småbarnsfostran och Minnas föräldrar för ett FBT- samtal som en del av rutinerna inom småbarnsfostran. Enligt föräldrarna är Minna en söt flicka som alltid varit lätt att sköta. Även medarbetaren berättar att det är lätt att tycka om Minna, hon är en flicka som tar hänsyn till andra, även om hon är lite känslig. Under den senaste tiden har hon börja dra sig undan lite mer. Hon ser dock ut att trivas för sig själv och koncentrerar sig långa stunder på olika pyssel. Ibland ser hon ut att vara trött. Under den senaste tiden har Minna varit irriterad och gråtig hemma och hon har svårt att gå och sova. Pappa har blivit arbetslös och familjens ekonomiska situation är svår. Pappa är ängslig, irri- terad och kraftlös. Hans intresse har varit att göra naturutflykter men under den senaste ti- den har han inte orkat gå ut. Även mamma har slutat med sina motionsrundor, även om de alltid piggat upp henne. Både föräldrarna och barnen (4 år och 7 år) bråkar mycket, särskilt på vardagskvällar. Det sjuåriga barnet har börjat skolan och det har gått bra, men barnet är irriterat hemma och hoppar lätt på det yngre barnet. Mamma försöker hålla ihop familjen och upprätthålla en positiv atmosfär. Hennes krafter börjar ta slut.. Familjerna har slutat att åka på gemensamma utflykter. Föräldrarna är oroliga för barnen. Oron i sin tur ökar känslan av kraftlöshet. Inom småbarnsfostrans upplever man inte Minnas situation alarmerande, man upplever hennes koncentrationsförmåga som beundransvård. I samband med FBT- samtalet upp- märksammar man ända att det finns en risk för en utveckling mot ökad isolering och eventu- ell depression. Man bestämmer sig för att ordna ett FBT- rådslag, till vilket föräldrarna bjuder in mor- mor. Mamma föreslår att pappa bjuder in sin goda vän, men pappa säger nej. Medarbetaren inom småbarnsfostran bjuder in specialbarnträdgårdsläraren. Med samtycke av föräldrarna bjuder man även in en depressionsskötare från hälsovårdscentralen.

17 16 Plan för följande fyra veckor. Specialbarnträdgårdsläraren kommer att följa med Minnas vardag, främja hennes lek med andra barn och få en uppfattning om hur Minna fungerar i gruppen. Därefter vägleder hon Minnas medarbetare att göra på samma sätt en gång per dag både under inomhuslekarna och under utomhuslekarna. Man visar uppskattning för Minnas pyssel och tillsammans med föräldrarna beundrar man det. På daghemmet finns det ett annat barn som också är intresserat av pyssel och man bestämmer att ordna gemensam- ma pysseluppgifter för dem. Man ser dock till att Minna även får vara för sig själv. Mormor lovar att komma hem till familjen två kvällar per vecka och mamma beslutar att börja mo- tionera åtminstone en gång per vecka. Depressionsskötaren bokar en tid för pappa för en bedömning. Pappa lovar att besöka socialbyrån för att rådgöra om eventuellt utkomststöd. Han lovar också att föreslå en naturutflykt till sin vän följande söndag. Föräldrarna beslutar att göra en utflykt med barnen en gång per veckoslut. Ett kort referat över de överenskomna handlingarna utarbetas och delas ut till alla deltagare. Man avtalar ett följande rådslag om fyra veckor för att följa upp hur det står till med Minna och för att få kunskap om ifall handlingarna varit till hjälp och vad som behövs i fortsättningen. Reflektion. Hemmets bekymmer i kombination med Minnas naturliga känslighet identifie- rades som en sårbar ekvation under FBT- samtalet. Minnas goda koncentrationsförmåga och pysselfärdigheter gömde under sig hennes nedstämdhet. Inom småbarnsfostran beslöt man att stöda Minnas samvaro med de andra barnen (upplevelse av gemenskap och samhörighet vs. isolering och ensamhet) samt på hennes styrka, intresset för att pyssla. Atmosfären hem- ma var irriterad, krafterna räckte inte till och glädjen hade försvunnit. Man var medveten om att mormoderns närvaro har en lugnande effekt under kvällarna, speciellt vid läggdags. Pap- pa beslöt sig för att ta emot vård och att reda ut familjens ekonomiska situation. Man be- stämde sig också för att göra mer aktivitet som medför glädje och avslappning, naturutflykter för pappa med sin vän, motionsrundor för mamma och gemensamma utflykter eller utevis- telse för hela familjen en gång per vecka. Målet var att stöda Minnas utveckling och före- bygga eventuella problem genom att på ett så mångsidigt sätt ta hänsyn till Minnas livssitua- tion.

FÖRA BARNEN PÅ TAL -SAMTAL Loggbok för ungdomen, föräldern och läraren på högtadiet

FÖRA BARNEN PÅ TAL -SAMTAL Loggbok för ungdomen, föräldern och läraren på högtadiet FÖRA BARNEN PÅ TAL -SAMTAL Loggbok för ungdomen, föräldern och läraren på högtadiet 16.12.2015 Tytti Solantaus 2014 1 FÖRA BARNEN PÅ TAL -SAMTALET 1. Presentation, att bekanta sig och att förklara metodens

Läs mer

FÖRA BARNEN PÅ TAL -SAMTAL Loggbok för föräldern och läraren på lågstadiet 16.12.2015

FÖRA BARNEN PÅ TAL -SAMTAL Loggbok för föräldern och läraren på lågstadiet 16.12.2015 FÖRA BARNEN PÅ TAL -SAMTAL Loggbok för föräldern och läraren på lågstadiet 16.12.2015 Tytti Solantaus 2014 FÖRA BARNEN PÅ TAL -SAMTALET 2 1. Presentation, att bekanta sig och att förklara metodens syfte

Läs mer

FÖRA BARNEN PÅ TAL LOGGBOK för högstadiet

FÖRA BARNEN PÅ TAL LOGGBOK för högstadiet FÖRA BARNEN PÅ TAL LOGGBOK för högstadiet 28.12 2017 Tytti Solantaus 2017 1 2 FÖRBEREDELSE INFÖR FÖRA BARNEN PÅ TAL SAMTALET 1. Syftet med Föra barnen på tal samtalet Föra barnen på tal -samtalet (FBT-

Läs mer

BRYTA TYSTNADEN OM MISSBRUKET I FAMILJEN

BRYTA TYSTNADEN OM MISSBRUKET I FAMILJEN FÖRA BARNEN PÅ TAL BEARDSLEES FAMILJEINTERVENTION Heljä Pihkala 15/11 2012 BRYTA TYSTNADEN OM MISSBRUKET I FAMILJEN TVÅ METODER MED SAMMA GRUNDANTAGANDE: ÖPPEN KOMMUNIKATION OM FÖRÄLDERNS SJUKDOM/MISSBRUK

Läs mer

LOGGBOK för småbarnspedagogiken

LOGGBOK för småbarnspedagogiken 25.8 2019 - LOGGBOK för småbarnspedagogiken Innehåll Introduktion till Föra barnen på tal-arbetet Föra barnen på tal-samtalet Föra barnen på tal-arbetet: syfte, process och centrala begrepp Samtal om barnets

Läs mer

FÖRA BARNEN PÅ TAL LOGGBOK Inom småbarnspedagogiken och förskolan

FÖRA BARNEN PÅ TAL LOGGBOK Inom småbarnspedagogiken och förskolan FÖRA BARNEN PÅ TAL LOGGBOK Inom småbarnspedagogiken och förskolan 28.12.2017 1 I FÖRA BARNEN PÅ TAL SAMTALET OCH DESS GENOMFÖRANDE INOM SMÅBARNSPEDA- GOGIKEN 2 Hemmet, småbarnspedagogiken och fritidens

Läs mer

Barn till tals Samtal med föräldern om barnets vardag, för att stödja barnet och dess skolgång

Barn till tals Samtal med föräldern om barnets vardag, för att stödja barnet och dess skolgång Barn till tals Samtal med föräldern om barnets vardag, för att stödja barnet och dess skolgång Helsingfors Bitta Söderblom Prolog Skyddande faktorer för barn i skolåldern inom och utom hemmet Långvariga

Läs mer

FÖRA BARNEN PÅ TAL ATT SKAPA EN VARDAG SOM BÄR. Måndagen Bitta Söderblom utbildare i TLP metoderna & koordinator av TLP arbetet i Finland

FÖRA BARNEN PÅ TAL ATT SKAPA EN VARDAG SOM BÄR. Måndagen Bitta Söderblom utbildare i TLP metoderna & koordinator av TLP arbetet i Finland FÖRA BARNEN PÅ TAL ATT SKAPA EN VARDAG SOM BÄR Måndagen 23.9.2019 Bitta Söderblom utbildare i TLP metoderna & koordinator av TLP arbetet i Finland FAMILJ & BARN I SAMSPEL (TLP) 2001 Stakes, Utvecklings-

Läs mer

LIKABEHANDLINGSPLAN ALLA ÄR OLIKA OCH OLIKA ÄR BRA!

LIKABEHANDLINGSPLAN ALLA ÄR OLIKA OCH OLIKA ÄR BRA! LIKABEHANDLINGSPLAN Vetegroddens förskola 2019 2020 ALLA ÄR OLIKA OCH OLIKA ÄR BRA! Mål på vetegroddens förskola: Vi ska vara en förskola fri från kränkningar där alla ska känna sig trygga och uppskattade

Läs mer

BEARDSLEE FAMILJEINTERVENTION FÖRA BARNEN PÅ TAL NÄR EN FÖRÄLDER HAR PSYKISK OHÄLSA, MISSBRUK ELLER ALLVARLIG SOMATISK SJUKDOM

BEARDSLEE FAMILJEINTERVENTION FÖRA BARNEN PÅ TAL NÄR EN FÖRÄLDER HAR PSYKISK OHÄLSA, MISSBRUK ELLER ALLVARLIG SOMATISK SJUKDOM BEARDSLEE FAMILJEINTERVENTION FÖRA BARNEN PÅ TAL NÄR EN FÖRÄLDER HAR PSYKISK OHÄLSA, MISSBRUK ELLER ALLVARLIG SOMATISK SJUKDOM Hannele Renberg 2012-10 04 Stockholm Uppstarstkonferens 1 Varför ska vi engagera

Läs mer

Frågeformulär till vårdnadshavare

Frågeformulär till vårdnadshavare Frågeformulär till vårdnadshavare Kod: (behandlare fyller i) Datum: (ÅÅMMDD) Innan du svarar på dessa frågor ska din behandlare ha gett dig information om den aktuella studien. Genom att svara på frågorna

Läs mer

-loggbok. för samarbete med föräldrar i olika service

-loggbok. för samarbete med föräldrar i olika service -loggbok för samarbete med föräldrar i olika service 1 Innehåll FÖRA BARNEN PÅ TAL -ARBETE... 2 Genomförandet i olika situationer... 2 Gemensam förståelse och handling... 2 INBJUDAN TILL FÖRA BARNEN PÅ

Läs mer

Barn iakttar och tar efter det vi gör. Att fungera som familj, skoja och tillbringa tid tillsammans ger glädje och förstärker gemenskapskänslan.

Barn iakttar och tar efter det vi gör. Att fungera som familj, skoja och tillbringa tid tillsammans ger glädje och förstärker gemenskapskänslan. INNEHÅLL Omsorg är kärlek Hushållsarbete Att växa in i sitt ansvar "Att göra något tillsammans" Vad gör vi som familj? Barnets färdigheter Viktiga frågor Gemensam tid Forskningsresultat Att handla är att

Läs mer

Lika behandlingsplan. Hanna Förskola

Lika behandlingsplan. Hanna Förskola Lika behandlingsplan Hanna Förskola 2015-2016 Innehåll Övergripande styrdokument angående likabehandlingsplan 3 Hanna förskolas likabehandlingsplan 4 Definitioner 4 Mål 5 Åtgärder 6-7 Till dig som förälder!

Läs mer

HANDLINGSPLAN MOT MOBBNING

HANDLINGSPLAN MOT MOBBNING HANDLINGSPLAN MOT MOBBNING för Pedersöre kommuns förskolor, daghem och gruppfamiljedaghem 2011 Handlingsplan mot mobbning Enligt lagen om grundläggande utbildning (628/1998, 29 ) ska kommunen eller enheterna

Läs mer

STÖDGRUPPER I DANDERYDS KOMMUN. Paraplyet

STÖDGRUPPER I DANDERYDS KOMMUN. Paraplyet STÖDGRUPPER I DANDERYDS KOMMUN Paraplyet Innehållsförteckning 1. Aladdin 2. Barnkraft 3. Skilda Världar 4. Komet 5. Anhörigstödet 6. Gapet 7. Öppenvårdsgrupper 8. Egna anteckningar 9. Kontaktuppgifter

Läs mer

CHECKLISTA FÖR KARTLÄGGNING AV BARNS SITUATION I FAMILJER MED MISSBRUK ELLER BEROENDE. Heljä Pihkala

CHECKLISTA FÖR KARTLÄGGNING AV BARNS SITUATION I FAMILJER MED MISSBRUK ELLER BEROENDE. Heljä Pihkala CHECKLISTA FÖR KARTLÄGGNING AV BARNS SITUATION I FAMILJER MED MISSBRUK ELLER BEROENDE Heljä Pihkala BAKGRUND - Checklistan är en miniversion av Föra barnen på tal, FBT (Solantaus, 2006), som i sin tur

Läs mer

Likabehandlingsplan Högåsens förskola 2014-2015

Likabehandlingsplan Högåsens förskola 2014-2015 2014-09-24 Likabehandlingsplan Högåsens förskola 2014-2015 Ansvarig: Gerd Andersson, förskolechef Vision/målsättning för Härryda Kommun I Härryda Kommun strävar vi mot att alla barn, elever och personal

Läs mer

Till föräldrar och viktiga vuxna:

Till föräldrar och viktiga vuxna: Till föräldrar och viktiga vuxna: Att prata med barn när någon i familjen är: allvarligt sjuk eller skadad psykiskt sjuk funktionsnedsatt missbrukare av alkohol eller droger utsatt för våld i hemmet död

Läs mer

VÄLBEFINNANDET HOS BARN I ÅLDERN 1 3 I SKIFTOMSORGENS VARDAG

VÄLBEFINNANDET HOS BARN I ÅLDERN 1 3 I SKIFTOMSORGENS VARDAG VÄLBEFINNANDET HOS BARN I ÅLDERN 1 3 I SKIFTOMSORGENS VARDAG 1/2, Skiftomsorgens utmaningar och goda sidor Eija Salonen Doktorand, PeM Under videoföreläsningen funderar vi på Vilka är de områden av barnets

Läs mer

Vägledning till dig som är förälder, mor- och farförälder och professionell som i ditt yrke möter barn med funktionsnedsättning och deras familj

Vägledning till dig som är förälder, mor- och farförälder och professionell som i ditt yrke möter barn med funktionsnedsättning och deras familj Vägledning till dig som är förälder, mor- och farförälder och professionell som i ditt yrke möter barn med funktionsnedsättning och deras familj Svenska Opratat.se förebygger ohälsa Opratat.se är ett verktyg

Läs mer

3-ÅRSENKÄT. Välkommen till BVC! Information om hur svaren hanteras, anonymiseras och används för utvärdering. Datum: Denna enkät besvaras av:

3-ÅRSENKÄT. Välkommen till BVC! Information om hur svaren hanteras, anonymiseras och används för utvärdering. Datum: Denna enkät besvaras av: 3-ÅRSENKÄT Välkommen till BVC! Inför 3-årsbesöket ber vi er att besvara ett antal frågor om er och ert barns situation. Syftet med detta är att kunna anpassa besökets innehåll efter det som är aktuellt

Läs mer

Bovallstrands förskolas årliga plan mot kränkande behandling 2017/2018

Bovallstrands förskolas årliga plan mot kränkande behandling 2017/2018 Bovallstrands förskolas årliga plan mot kränkande behandling 2017/2018 Att främja barns och elevers lika rättigheter och möjligheter Personalen på Bovallstrands förskola diskuterar värdegrundsfrågor, förhållningssätt

Läs mer

Björkö-Arholma förskola/ fritids plan mot diskriminering och kränkande behandling 2014-2015

Björkö-Arholma förskola/ fritids plan mot diskriminering och kränkande behandling 2014-2015 Björkö-Arholma förskola/ fritids plan mot diskriminering och kränkande behandling 2014-2015 Grunduppgifter Verksamhetsformer som omfattas av planen Förskola och fritidshem a för planen All personal på

Läs mer

FRÅGEFORMULÄR FÖR FÖRÄLDRAR

FRÅGEFORMULÄR FÖR FÖRÄLDRAR Habiliteringstjänster för barn FRÅGEFORMULÄR FÖR FÖRÄLDRAR Vi ber alla familjer som kommer till talterapi-, ergoterapi- och barnpsykologtjänsterna vid Esbo stads habiliteringstjänster för barn att fylla

Läs mer

REFLEKTIONSKORT för pedagoger

REFLEKTIONSKORT för pedagoger 1 Ni ska gå på utflykt och det är bestämt att alla barn ska gå parvis. Alla har redan valt par utom Elsa och Astrid. En av pedagogerna säger att de ska ta varandra i hand så de kommer iväg någon gång.

Läs mer

Likabehandlingsplan Högåsens förskola

Likabehandlingsplan Högåsens förskola 2015-11-29 Likabehandlingsplan Högåsens förskola 2015-2016 Ansvarig: Gerd Andersson, förskolechef Vision/målsättning för Härryda Kommun I Härryda Kommun strävar vi mot att alla barn, elever och personal

Läs mer

Samtalsunderlag för välbefinnandekontrollen med det 4-åriga barnets föräldrar och dagvården.

Samtalsunderlag för välbefinnandekontrollen med det 4-åriga barnets föräldrar och dagvården. Samtalsunderlag för välbefinnandekontrollen med det 4-åriga barnets föräldrar och dagvården. 1. Känslolivets utveckling, sociala färdigheter, växelverkan och lek är nyfiket och säkert på sig själv, vill

Läs mer

Likabehandlingsplan Stommens förskola

Likabehandlingsplan Stommens förskola Likabehandlingsplan Stommens förskola 2014-2015 2014-09-16 Ansvarig: Gerd Andersson, förskolechef Vision/målsättning för Härryda Kommun I Härryda Kommun strävar vi mot att alla barn, elever och personal

Läs mer

Bilaga 2b Likabehandlingsplan Likabehandlingsplan 2017 Föräldrakooperativet Förskolan Grävlingen

Bilaga 2b Likabehandlingsplan Likabehandlingsplan 2017 Föräldrakooperativet Förskolan Grävlingen Bilaga 2b Likabehandlingsplan 2017-02-11 Likabehandlingsplan 2017 Föräldrakooperativet Förskolan Grävlingen Inledning Förskolan ska lägga grunden för ett livslångt lärande. Verksamheten ska vara rolig,

Läs mer

LIKABEHANDLINGSPLAN & PLAN MOT KRÄNKNANDE BEHANDLING

LIKABEHANDLINGSPLAN & PLAN MOT KRÄNKNANDE BEHANDLING LIKABEHANDLINGSPLAN & PLAN MOT KRÄNKNANDE BEHANDLING Montessoriförskolan Makrillen 1 (7) INNEHÅLL VÅRA BARNS RÄTTIGHETER OCH SKYLDIGHETER... 3 DEFINITIONER... 3 1. Kränkande behandling... 3 2. Diskriminering...

Läs mer

KRAFTRESURSER I VARDAGEN HOS SMÅBARNSFAMILJER

KRAFTRESURSER I VARDAGEN HOS SMÅBARNSFAMILJER KRAFTRESURSER I VARDAGEN HOS SMÅBARNSFAMILJER Bästa mamma och pappa, Livet i en småbarnsfamilj kan innehålla många glädjeämnen, men ibland kan vardagen vara ganska så tung. Det kan vara nyttigt för föräldrarna

Läs mer

HANDLINGSPLAN MOT MOBBNING inom Småbarnspedagogik och Förskoleundervisning i Vörå kommun

HANDLINGSPLAN MOT MOBBNING inom Småbarnspedagogik och Förskoleundervisning i Vörå kommun HANDLINGSPLAN MOT MOBBNING inom Småbarnspedagogik och Förskoleundervisning i Vörå kommun Småbarnspedagogikens och förskoleundervisningens handlingsplan för att förebygga och ingripa i mobbning Lagen om

Läs mer

Likabehandlingsplan för Solgläntans förskola okt okt 2015

Likabehandlingsplan för Solgläntans förskola okt okt 2015 Likabehandlingsplan för Solgläntans förskola okt 2014- okt 2015 Varför en likabehandlingsplan? Det finns två lagar som styr en skolas likabehandlingsarbete, skollagen och diskrimineringslagen. Syftet med

Läs mer

Uppdaterad Lika behandlingsplan förskolan Karlavagnen

Uppdaterad Lika behandlingsplan förskolan Karlavagnen Uppdaterad 060426 Lika behandlingsplan förskolan Karlavagnen 1 Lika behandlingplan inom förskoleverksamheten. Handlingsplanen utgår ifrån Läroplanens mål (Lpfö 98 ) och Umeå Kommuns skolplan. Handlingsplanen

Läs mer

FÖRSKOLAN FINGER-BORGENS LIKABEHANDLINGSPLAN 2015/2016

FÖRSKOLAN FINGER-BORGENS LIKABEHANDLINGSPLAN 2015/2016 Stensättarvägen 1 444 53 Stenungsund tel. 844 30 FÖRSKOLAN FINGER-BORGENS LIKABEHANDLINGSPLAN 2015/2016 Innehållsförteckning Ange kapitelrubrik (nivå 1)... 1 Ange kapitelrubrik (nivå 2)... 2 Ange kapitelrubrik

Läs mer

Arbetsplan för Skogens förskola Avdelning Blåsippan

Arbetsplan för Skogens förskola Avdelning Blåsippan Arbetsplan för Skogens förskola Avdelning Blåsippan Hösten 2016 Syftet med detta dokument, Arbetsplanen är att synliggöra verksamheten. Ett sätt att skapa en gemensam bild av verksamheten och hur man arbetar

Läs mer

TILLIT, GRÄNSER OCH RELATIONER

TILLIT, GRÄNSER OCH RELATIONER TILLIT, GRÄNSER OCH RELATIONER MARGARETHA LARSSON LEKTOR I OMVÅRDNAD H Ö G S K O L A N I S K Ö V D E W W W. H I S. S E M A R G A R E T H A. L A R R S O N @ H I S. S E Bild 1 TONÅRSFLICKORS HÄLSA ATT STÖDJA

Läs mer

Rusmedel ur barnets synvinkel

Rusmedel ur barnets synvinkel FÖRBUNDET FÖR MÖDRA- OCH SKYDDSHEM På svenska Rusmedel ur barnets synvinkel Vad tänker mitt barn när jag dricker? Hej mamma eller pappa till ett barn i lekåldern! Bland allt det nya och förunderliga behöver

Läs mer

Målplanering för relationer Exempel 3:1

Målplanering för relationer Exempel 3:1 Målplanering för relationer Exempel 3:1 Våra relationer mår bra av en fungerande arbetsfördelning hemma. Ställer upp för maka/make och barn. Sköter allt hemarbete trots mera smärta. Täta konflikter. Känner

Läs mer

Barn som närstående. När någon i familjen blir svårt sjuk eller skadad

Barn som närstående. När någon i familjen blir svårt sjuk eller skadad Barn som närstående När någon i familjen blir svårt sjuk eller skadad Barn har, enligt hälso- och sjukvårdslagen (HSL) och patientsäkerhetslagen (6 kap. 5) rätt till information och stöd för egen del då

Läs mer

Övning: Föräldrapanelen Bild 5 i PowerPoint-presentationen.

Övning: Föräldrapanelen Bild 5 i PowerPoint-presentationen. Övning: Föräldrapanelen Bild 5 i PowerPoint-presentationen. Material: Bilder med frågor (se nedan) Tejp/häftmassa Tomma A4-papper (1-2 st/grupp) Pennor (1-2 st/grupp) 1) Förbered övningen genom att klippa

Läs mer

Övning: Föräldrapanelen

Övning: Föräldrapanelen Övning: Föräldrapanelen Bild 5 i PowerPoint-presentationen. Material: Bilder med frågor (se nedan) Tejp/häftmassa Tomma A4-papper (1-2 st/grupp) Pennor (1-2 st/grupp) 1) Förbered övningen genom att klippa

Läs mer

Plan mot diskriminering och kränkande behandling

Plan mot diskriminering och kränkande behandling Plan mot diskriminering och kränkande behandling Förskolan Kompassen Utdrag ur LPfö-98 (reviderad 2010) Förskolans värdegrund och uppdrag Förskolan ska ta till vara och utveckla barnens förmåga till ansvarskänsla

Läs mer

VÅRDNADS/BOENDE/UMGÄNGESUTREDNING Namn tingsrätt, mål nr T 00-00

VÅRDNADS/BOENDE/UMGÄNGESUTREDNING Namn tingsrätt, mål nr T 00-00 VÅRDNADS/BOENDE/UMGÄNGESUTREDNING Namn tingsrätt, mål nr T 00-00 BARNET Namn, personnummer Adress FÖRÄLDRAR/VÅRDNADSHAVARE Namn, personnummer Adress Namn, personnummer Adress BARNETS FAMILJERÄTTSLIGA STÄLLNING

Läs mer

Plan mot diskriminering och kränkande behandling 2013-2014

Plan mot diskriminering och kränkande behandling 2013-2014 Plan mot diskriminering och kränkande behandling 2013-2014 Meijerska gårdens förskola 2009-12-15 Styrdokument Skollagen (6 kap. Åtgärder mot kränkande behandling) Förskolans huvudman ska se till att förskolan:

Läs mer

Ett erbjudande om stöd till familjer från människor, som inte fördömer utan förstår

Ett erbjudande om stöd till familjer från människor, som inte fördömer utan förstår Ett erbjudande om stöd till familjer från människor, som inte fördömer utan förstår F A M I L J E Familjeklubbar är självhjälpsgrupper för familjer där målsättningen är högre livskvalitet utan missbruk.

Läs mer

Hjälp! Mina föräldrar ska skiljas!

Hjälp! Mina föräldrar ska skiljas! Hjälp! Mina föräldrar ska skiljas! Vad händer när föräldrarna ska skiljas? Vad kan jag som barn göra? Är det bara jag som tycker det är jobbigt? Varför lyssnar ingen på mig? Många barn och unga skriver

Läs mer

Likabehandlingsplan Nejlikans förskola 2019

Likabehandlingsplan Nejlikans förskola 2019 Likabehandlingsplan Nejlikans förskola 2019 Övergripande styrdokument Diskrimineringslagen 2008:567 Lagen syftar till att motverka diskriminering och främja lika rättigheter och möjligheter oavsett kön,

Läs mer

En handlingsorienterad samtalsmetod som stöder utvecklingen hos barn och ungdomar inom småbarnsfostran och i skolan:

En handlingsorienterad samtalsmetod som stöder utvecklingen hos barn och ungdomar inom småbarnsfostran och i skolan: En handlingsorienterad samtalsmetod som stöder utvecklingen hos barn och ungdomar inom småbarnsfostran och i skolan: BAKGRUND OCH TEORI FÖR FÖRA BARNEN PÅ TAL -SAMTAL 16.12.2015 Tytti Solantaus 2013 1

Läs mer

Barnens Internet. Rädda Barnen på Åland Maria Söreskog. http://www.raddabarnen.ax/barnensinternet

Barnens Internet. Rädda Barnen på Åland Maria Söreskog. http://www.raddabarnen.ax/barnensinternet Barnens Internet Rädda Barnen på Åland Maria Söreskog http://www.raddabarnen.ax/barnensinternet Barnens Internet Medarrangör av skolfred Förebyggande När något hänt Kvällens innehåll Tv- och dataspel Sociala

Läs mer

Förskolan Bergmansgården

Förskolan Bergmansgården Förskolans plan mot diskriminering och kränkande behandling 2014/2015 Förskolan Bergmansgården Töreboda 14-05-21 INNEHÅLLSFÖRTECKNING 1. Vision 2. Lagar som styr 3. Definition 4. Delaktighet 5. Ansvarsfördelning

Läs mer

Äventyrets plan mot diskriminering och kränkande behandling. Verksamhetsformer som omfattas av planen: Förskoleverksamheten

Äventyrets plan mot diskriminering och kränkande behandling. Verksamhetsformer som omfattas av planen: Förskoleverksamheten Äventyrets plan mot diskriminering och kränkande behandling Verksamhetsformer som omfattas av planen: Förskoleverksamheten Läsår: 2015/2016 Grunduppgifter Verksamhetsformer som omfattas av planen Förskoleverksamheten

Läs mer

Likabehandlingsplan för Tuppens förskola

Likabehandlingsplan för Tuppens förskola Likabehandlingsplan för Tuppens förskola Värdegrunden i Högsätra skolområde Våra förskolor och skolor är och ska vara bra förskolor/skolor där barn, elever och vuxna har en stark mental närvaro och ett

Läs mer

Likabehandlingsplan och plan mot kränkande behandling. för. Förskolan Skattkammaren

Likabehandlingsplan och plan mot kränkande behandling. för. Förskolan Skattkammaren Likabehandlingsplan och plan mot kränkande behandling för Förskolan Skattkammaren 2018 Förskolan Skattkammaren Villa Göta Stadsparken 544 33 Hjo Telefon: 0503 35090 E-post: skattkammaren@hjomail.se 1.

Läs mer

Diabetes- och endokrinologimottagningen. Medicinkliniken. Välkommen till kurator

Diabetes- och endokrinologimottagningen. Medicinkliniken. Välkommen till kurator Diabetes- och endokrinologimottagningen Medicinkliniken Välkommen till kurator Välkommen till kurator vid diabetes- och endokrinologimottagningen Kuratorns roll Kronisk sjukdom innebär förändringar i livet

Läs mer

Kvalitetsberättelse. Verksamhet och datum: Mangårdens förskola Vår grundverksamhet:

Kvalitetsberättelse. Verksamhet och datum: Mangårdens förskola Vår grundverksamhet: Kvalitetsberättelse Verksamhet och datum: Mangårdens förskola 2017 Vår grundverksamhet: Lämning Vi vill att barn och föräldrar ska känna sig välkomna till Mangården. Det ska kännas tryggt att lämnas/bli

Läs mer

Kupolstudien.se + + Alkohol, narkotika och tobak. 1. Vem bor du med? Kryssa för alla personer du bor med, även om det är på deltid. Mamma.

Kupolstudien.se + + Alkohol, narkotika och tobak. 1. Vem bor du med? Kryssa för alla personer du bor med, även om det är på deltid. Mamma. 1. Vem bor du med? Kryssa för alla personer du bor med, även om det är på deltid. Mamma Fostermamma Pappa Fosterpappa Pappas sambo/maka/make Mammas sambo/maka/make Någon bror/styvbror Någon syster/styvsyster

Läs mer

Övergripande styrdokument angående likabehandlingsplan 1. Personalkooperativet Norrevångs förskolas likabehandlingsplan..2. Definitioner..2. Mål.

Övergripande styrdokument angående likabehandlingsplan 1. Personalkooperativet Norrevångs förskolas likabehandlingsplan..2. Definitioner..2. Mål. 2012-12-21 Innehåll Övergripande styrdokument angående likabehandlingsplan 1 Personalkooperativet Norrevångs förskolas likabehandlingsplan..2 Definitioner..2 Mål.2 Syfte...2 Åtgärder...3 Till dig som förälder!...4...4

Läs mer

Till dig som har ett syskon med adhd eller add

Till dig som har ett syskon med adhd eller add Till dig som har ett syskon med adhd eller add Namn: Hej! Den här broschyren är skriven till dig som har ett syskon med adhd eller add. När det i broschyren bara står adhd så betyder det både adhd och

Läs mer

LIKABEHANDLINGSPLAN FÖR I UR och SKUR FÖRSKOLAN GRANEN

LIKABEHANDLINGSPLAN FÖR I UR och SKUR FÖRSKOLAN GRANEN LIKABEHANDLINGSPLAN FÖR I UR och SKUR FÖRSKOLAN GRANEN Planen gäller 2015-06-01 2016-06-01 1 Innehåll Övergripande styrdokument angående likabehandlingsplan..3 I Ur och Skur förskolan Granens likabehandlingsplan.4

Läs mer

Pedagogisk planering Verksamhetsåret 2016/2017 Förskolan Villekulla Avdelning Norrgården

Pedagogisk planering Verksamhetsåret 2016/2017 Förskolan Villekulla Avdelning Norrgården 2016 Barn och utbildningsförvaltningen Förskoleverksamheten Pedagogisk planering Verksamhetsåret 2016/2017 Förskolan Villekulla Avdelning Norrgården Norrgårdens vision: Trygghet, glädje, utveckling! INNEHÅLLSFÖRTECKNING

Läs mer

Hur pratar man med sitt barn om funktionsnedsättningen?

Hur pratar man med sitt barn om funktionsnedsättningen? Hur pratar man med sitt barn om funktionsnedsättningen? Lena Sorcini Leg psykolog HC Söderstaden 2018-03-08 Identitet Formas under hela livet Identitet skapas i samverkan med omgivningen Gör en person

Läs mer

Förskolan Pratbubblans plan mot diskriminering och kränkande behandling 2016/2017

Förskolan Pratbubblans plan mot diskriminering och kränkande behandling 2016/2017 Förskolan Pratbubblans plan mot diskriminering och kränkande behandling 2016/2017 Likabehandlingsarbete handlar om att skapa en förskola fri från diskriminering, trakasserier och kränkande behandling.

Läs mer

När någon i familjen fått cancer

När någon i familjen fått cancer När någon i familjen fått cancer Utbildningsdag i palliativ vård, USÖ, 2019-02-13 Johanna Joneklav, kurator på Onkologiska kliniken Universitetssjukhuset i Örebro och grundare av Nära Cancer. https://www.youtube.com/watch?v=ccoyqmivrle

Läs mer

Förskolan Bergmansgården

Förskolan Bergmansgården Förskolans plan för att främja likabehandling och förebygga diskriminering, trakasserier och kränkande behandling 2013/2014 Förskolan Bergmansgården INNEHÅLLSFÖRTECKNING 1. Vision 2. Lagar som styr 3.

Läs mer

Förskolan Ekbackens Likabehandlingsplan

Förskolan Ekbackens Likabehandlingsplan Förskolan Ekbackens Likabehandlingsplan Förskolans mål i arbete med likabehandling Vår förskola präglas av respekt för människors olikheter. Vår förskola ska vara trygg för våra barn och fri från diskriminering

Läs mer

Plan för arbetet mot diskriminering och kränkande behandling

Plan för arbetet mot diskriminering och kränkande behandling Plan för arbetet mot diskriminering och kränkande behandling Krokens förskola Oktober 2018 tom Oktober 2019 Upprättad den 2017-10-30 Krokens Förskola På Krokens förskola står vi för att människor lär tillsammans

Läs mer

LIKABEHANDLINGSPLAN PRIVAT BARNOMSORG AB CARINA BÄCKSTRÖM

LIKABEHANDLINGSPLAN PRIVAT BARNOMSORG AB CARINA BÄCKSTRÖM LIKABEHANDLINGSPLAN PRIVAT BARNOMSORG AB CARINA BÄCKSTRÖM Som vuxna har vi en skyldighet att ingripa när vi ser ett kränkande beteende om inte, kan det tolkas som att vi accepterar beteendet. Innehåll

Läs mer

Förskolan Bergshöjdens Likabehandlingsplan

Förskolan Bergshöjdens Likabehandlingsplan Kungsängens förskolor Förskolan Bergshöjdens Likabehandlingsplan Förskolans mål i arbete med likabehandling Vår förskola präglas av respekt för människors olikheter. Vår förskola ska vara trygg för våra

Läs mer

STADSÖNS FÖRSKOLA. Tillsammans lägger vi grunden för det livslånga lärandet. LIKABEHANDLINGSPLAN och Plan mot kränkande behandling 2015-16

STADSÖNS FÖRSKOLA. Tillsammans lägger vi grunden för det livslånga lärandet. LIKABEHANDLINGSPLAN och Plan mot kränkande behandling 2015-16 STADSÖNS FÖRSKOLA Tillsammans lägger vi grunden för det livslånga lärandet LIKABEHANDLINGSPLAN och Plan mot kränkande behandling 2015-16 KONTAKTUPPGIFTER Stadsöns förskola Persvägen 11 954 31 Gammelstad

Läs mer

Arealens Förskola Arealens Förskola A. Tillsammans lägger vi grunden för det livslånga lärandet

Arealens Förskola Arealens Förskola A. Tillsammans lägger vi grunden för det livslånga lärandet Arealens Förskola Arealens Förskola A Tillsammans lägger vi grunden för det livslånga lärandet LIKABEHANDLINGSPLAN och Plan mot kränkande behandling 2017 Likabehandlingsplan för Arealens förskola Syfte:

Läs mer

När någon i familjen fått cancer

När någon i familjen fått cancer När någon i familjen fått cancer Fysioterapeuter inom onkologi och palliation, Karlstad 2019-03-18 Johanna Joneklav, kurator på Onkologiska kliniken Universitetssjukhuset i Örebro och grundare av Nära

Läs mer

Plan mot Diskriminering och Kränkande behandling

Plan mot Diskriminering och Kränkande behandling Plan mot Diskriminering och Kränkande behandling Inledning Likabehandlingsarbetet handlar om att skapa en förskola fri från diskriminering, trakasserier och kränkande behandling. En trygg miljö i förskolan

Läs mer

Förskolan Bullerbyns pedagogiska planering

Förskolan Bullerbyns pedagogiska planering 2018-2019 Barn och utbildningsförvaltningen Förskoleverksamheten Förskolan Bullerbyns pedagogiska planering Förskolechef Åsa Iversen Bullerbyns vision: Vår förskola ska vara utvecklande, utmanande och

Läs mer

Likabehandlingsplan/Plan mot kränkande behandling

Likabehandlingsplan/Plan mot kränkande behandling Likabehandlingsplan/Plan mot kränkande behandling Våra ledord: Vi tror på glädje, lek, fantasi, lust, förtroende, empati, kompetens, professionalitet, trygghet, individuellt bemötande, bekräftelse, utmaningar,

Läs mer

Visar vi och bemöter vi föräldrar alltid vårt barn med respekt? Visar vi och bemöter vi alltid barn generellt med respekt?

Visar vi och bemöter vi föräldrar alltid vårt barn med respekt? Visar vi och bemöter vi alltid barn generellt med respekt? Visar vi och bemöter vi föräldrar alltid vårt barn med respekt? Visar vi och bemöter vi alltid barn generellt med respekt? Visar vi och bemöter vi alltid varandra med respekt? Emotionell coaching: innebär

Läs mer

Förskolan Domherrens plan mot diskriminering och kränkande behandling

Förskolan Domherrens plan mot diskriminering och kränkande behandling Förskolan Domherrens plan mot diskriminering och kränkande behandling Grunduppgifter Verksamhetsformer som omfattas av planen Förskoleverksamhet a för planen Vår vision Alla barn ska kunna känna sig trygga

Läs mer

Ätstörningar. Att vilja bli nöjd

Ätstörningar. Att vilja bli nöjd Ätstörningar Ätstörningar innebär att ens förhållande till mat och ätande har blivit ett problem. Man tänker mycket på vad och när man ska äta, eller på vad man inte ska äta. Om man får ätstörningar brukar

Läs mer

Barnets plan för. småbarnspedagogik

Barnets plan för. småbarnspedagogik Barnets plan för småbarnspedagogik Ett barn som deltar i småbarnspedagogisk verksamhet har enligt lagen om småbarnspedagogik rätt till systematisk och målinriktad fostran, undervisning och vård. För att

Läs mer

Anvisningar om barnets plan för småbarnspedagogik

Anvisningar om barnets plan för småbarnspedagogik 20.6.2017 Anvisningar om barnets plan för småbarnspedagogik Syftet med barnets plan för småbarnspedagogik (nedan barnets plan) är att sätta upp gemensamma mål och komma överens om hur barnets individuella

Läs mer

BOX BARNTRÄDGÅRD PLAN FÖR SMÅBARNSFOSTRAN - 1 - (14)

BOX BARNTRÄDGÅRD PLAN FÖR SMÅBARNSFOSTRAN - 1 - (14) BOX BARNTRÄDGÅRD PLAN FÖR SMÅBARNSFOSTRAN - 1 - (14) Innehållsförteckning 1 ENHETENS VERKSAMHETSIDÉ... 3 1.1 PRIMÄR UPPGIFT... 3 1.2 VÄRDEN... 3 1.3 INLÄRNINGSSYN... 3 1.4 SPECIALDRAG, STYRKA, TYNGDPUNKTER

Läs mer

SOLÅKER PLANEN FÖR SMÅBARNSFOSTRAN

SOLÅKER PLANEN FÖR SMÅBARNSFOSTRAN SOLÅKER PLANEN FÖR SMÅBARNSFOSTRAN 1 DAGHEMMET SOLÅKER TUSENFOTINGARNA 2015 PLANEN FÖR SMÅBARNSFOSTRAN Innehållsförteckning 1 Vår verksamhetsidé... sid 3 2 Beskrivning av inlärningsmiljön... sid 4 3 Fostringsgemenskapen...

Läs mer

Ett färgstarkt känsloliv hör till det goda livet. Alla känslor är värdefulla och man kan lära sig att uttrycka dem. Barnet behöver hjälp med att möta

Ett färgstarkt känsloliv hör till det goda livet. Alla känslor är värdefulla och man kan lära sig att uttrycka dem. Barnet behöver hjälp med att möta INNEHÅLL Ett färgstarkt känsloliv En känsla är alltid ett budskap Du är en modell för hur barnet uttrycker känslor Hjälp barnet identifiera Hjälp barnet benämna Ilskan som utmaning för barnet När barnet

Läs mer

Pedagogisk planering. Verksamhetsåret 2018/19. Förskolan Lyckan. Nattis

Pedagogisk planering. Verksamhetsåret 2018/19. Förskolan Lyckan. Nattis Förskoleverksamheten Pedagogisk planering Verksamhetsåret 2018/19 Förskolan Lyckan Nattis 1 Innehållsförteckning Förskoleverksamhetens vision sidan 3 Inledning och Förutsättningar sidan 4 Normer och värden

Läs mer

Täcklunda förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling

Täcklunda förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling Täcklunda förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling Verksamhetsformer som omfattas av planen Förskoleverksamhet 1/9 Grunduppgifter Verksamhetsformer som omfattas av planen Förskoleverksamhet

Läs mer

Likabehandlingsplan Linnéans förskola Ht Vt- 2018

Likabehandlingsplan Linnéans förskola Ht Vt- 2018 Likabehandlingsplan Linnéans förskola Ht- 2017- Vt- 2018 0 Innehåll Likabehandlingsplan... 2 Syfte... 2 Utvärdering från Likabehandlingsplanen Ht- 2016- Vt 2017... 3 Mål och ansvar... 4 Arbete för att

Läs mer

Plan mot diskriminering och kränkande behandling

Plan mot diskriminering och kränkande behandling Förskolan: Birger Jarlsgatan Plan mot diskriminering och kränkande behandling 2015-2016 Planen gäller från november 2015-oktober 2016 Ansvariga för planen är avdelningens förskollärare. Hela arbetslaget

Läs mer

Karolinska Exhaustion Scale

Karolinska Exhaustion Scale Karolinska Exhaustion Scale Avsikten med detta formulär är att ge en bild av ditt nuvarande tillstånd. Vi vill alltså att du försöker gradera hur du mått den senaste veckan. Formuläret innehåller en rad

Läs mer

Att bemöta barn och unga i kris och sorg Onkologisk och palliativ fysioterapi, Stockholm

Att bemöta barn och unga i kris och sorg Onkologisk och palliativ fysioterapi, Stockholm Att bemöta barn och unga i kris och sorg Onkologisk och palliativ fysioterapi, Stockholm 2017-03-14 Johanna Joneklav, kurator på Onkologiska kliniken Universitetssjukhuset i Örebro och grundare av Nära

Läs mer

Förskolan Lejonkulans pedagogiska planering

Förskolan Lejonkulans pedagogiska planering 2016 Barn och utbildningsförvaltningen Förskoleverksamheten Förskolan Lejonkulans pedagogiska planering Lejonkulans vision: Trygghet, glädje, utveckling! INNEHÅLLSFÖRTECKNING 1. Inledning sid. 2 2. Normer

Läs mer

Våga fråga- kunskap & mod räddar liv

Våga fråga- kunskap & mod räddar liv Våga fråga- kunskap & mod räddar liv Självmord, suicid eller psykologiska olycksfall Statistik 1500 personer dör varje år till följd av självmord i Sverige. 4 människor tar sitt liv varje dag i Sverige.

Läs mer

Plan mot diskriminering och kränkande behandling

Plan mot diskriminering och kränkande behandling Framtagen november 2014 Plan mot diskriminering och kränkande behandling Förskola: Högsvedens Förskola Att förebygga och motverka kränkande behandling/mobbning På vår förskola ska alla känna sig trygga

Läs mer

VAD MAN KAN SOM FÖRÄLDER GÖRA OM ENS BARN VISAR TECKEN PÅ ATT MÅ PSYKISKT DÅLIGT

VAD MAN KAN SOM FÖRÄLDER GÖRA OM ENS BARN VISAR TECKEN PÅ ATT MÅ PSYKISKT DÅLIGT 1 VAD MAN KAN SOM FÖRÄLDER GÖRA OM ENS BARN VISAR TECKEN PÅ ATT MÅ PSYKISKT DÅLIGT 1. Gör något och gör det nu. Du kan rädda liv genom att räcka ut en hjälpande hand och att visa att du förstår och tror

Läs mer

Plan mot diskriminering och kränkande behandling

Plan mot diskriminering och kränkande behandling Plan mot diskriminering och kränkande behandling Fridhemsenheten omfattar förskolorna Fridhem och Fridhemskullen. Planen gäller från och med 2017-11-01. Vår vision På våra förskolor ska barnen känna sig

Läs mer

FÖRSTA HJÄLPEN VID ORO FÖR ETT BARN

FÖRSTA HJÄLPEN VID ORO FÖR ETT BARN FÖRSTA HJÄLPEN VID ORO FÖR ETT BARN Barn i utsatta situationer behöver trygga sammanhang, med vuxna som uppmärksammar och agerar när något inte står rätt till. Men, vad kan man göra vid oro för att ett

Läs mer

Likabehandlingsplan för Bikupans fritidshem 2009-2010

Likabehandlingsplan för Bikupans fritidshem 2009-2010 Likabehandlingsplan för Bikupans fritidshem 2009-2010 Bikupans fritidshems likabehandlingsplan 2009-2010 Den 1 april 06 trädde en ny lag i kraft; Lagen om förbud mot diskriminering och annan kränkande

Läs mer

LIKABEHANDLINGSPLAN FÖR FÖRÄLDRAKOOPERATIV DUNDERKLUMPEN EN FÖRSKOLA I TECKOMATORP

LIKABEHANDLINGSPLAN FÖR FÖRÄLDRAKOOPERATIV DUNDERKLUMPEN EN FÖRSKOLA I TECKOMATORP LIKABEHANDLINGSPLAN FÖR FÖRÄLDRAKOOPERATIV DUNDERKLUMPEN EN FÖRSKOLA I TECKOMATORP 1 FÖRSKOLAN DUNDERKLUMPENS LIKABEHANDLINGSPLAN En plan mot kränkande behandling Från 1 april, 2006 gäller en ny lag om

Läs mer

Förebyggande åtgärder som skolan kan göra för att förhindra mobbning

Förebyggande åtgärder som skolan kan göra för att förhindra mobbning ANTIMOBBNINGSPLAN Antimobbningsplan Målet med antimobbningsarbetet är att alla elever och vuxna i skolan får verka i en trygg studie- och arbetsmiljö. Alla medlemmar av skolsamfundet tar ansvar för att

Läs mer

Pedagogisk planering. Verksamhetsåret 2017/18. Nattis. Förskolan Lyckan

Pedagogisk planering. Verksamhetsåret 2017/18. Nattis. Förskolan Lyckan Förskoleverksamheten Pedagogisk planering Verksamhetsåret 2017/18 Nattis Förskolan Lyckan 1 Innehållsförteckning Förskoleverksamhetens vision sidan 3 Inledning sidan 4 Förutsättningar sidan 4 Normer och

Läs mer