Yttrande över slutbetänkandet (SOU 2006:28) Nya upphandlingsregler 2

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Yttrande över slutbetänkandet (SOU 2006:28) Nya upphandlingsregler 2"

Transkript

1 Landstingsstyrelsens förvaltning Koncernledningens stab Juridik TJÄNSTEUTLÅTANDE Handläggare: Carina Sandin Yttrande över slutbetänkandet (SOU 2006:28) Nya upphandlingsregler 2 Ärendet I slutbetänkandet (SOU 2006:28) Nya upphandlingsregler 2 lämnar Upphandlingsutredningen 2004, i en andra etapp, förslag till bestämmelser i de två nya lagarna om upphandling. Förslag till beslut Landstingsstyrelsen föreslås besluta att överlämna tjänsteutlåtandet som sitt yttrande. Bakgrund Upphandlingsutredningen 2004 överlämnade i mars 2005 delbetänkandet (SOU 2005:22) Nya upphandlingsregler. I delbetänkandet lämnade utredningen förslag till två nya lagar om upphandling som motsvarar de delar av de två EG-direktiven som medlemsstaterna är skyldiga att genomföra. Delbetänkandet har remissbehandlats. Upphandlingsutredningen överlämnade den 20 mars 2006 sitt slutbetänkande (SOU 2006:28) Nya upphandlingsregler 2 (se bilaga 1) med överväganden och förslag i fråga om bl.a. konkurrenspräglad dialog, dynamiskt inköpssystem, elektronisk auktion, inköpscentraler, möjligheten att ställa miljökrav och sociala krav, ändringar i 6 kap. LOU (bl.a. en fast beloppsgräns vid direktupphandling). Utredningen har också gjort en översyn av vissa bestämmelser som rör överprövning och utrett frågan om ILO-konventionen nr 94 om arbetsvillkor för anställda är förenlig med de nya EG-direktiven. Förvaltningens synpunkter Konkurrenspräglad dialog Förvaltningen delar uppfattningen att möjligheten att använda en konkurrenspräglad dialog vid upphandling i den klassiska lagen bör utnyttjas. Bilaga 1. Sammanfattning av slutbetänkandet

2 2 (8) Konkurrenspräglad dialog får användas vid särskilt komplicerade kontrakt, om den upphandlande myndigheten anser att användningen av öppet eller selektivt förfarande inte medger tilldelning av kontrakt. Förfarandet gör det möjligt för den upphandlande myndigheten att föra en dialog med utvalda leverantörer för att komma fram till hur myndighetens behov bäst skall kunna tillgodoses. Det finns ett flertal oklarheter kring hur detta förfarande skall fungera i praktiken. Osäkerheten om tillämpningen av bestämmelserna får dock, såsom utredningen också påpekar, antas minska så småningom. Dynamiskt inköpssystem Förvaltningen delar utredningens uppfattning att bestämmelser om ett dynamiskt inköpssystem bör tas in i upphandlingslagarna. Syftet med det dynamiska inköpssystemet, där uteslutande elektroniska medel får användas, är att effektivisera anskaffningen av standardprodukter. Elektronisk auktion Förvaltningen tillstyrker förslaget att bestämmelserna om elektroniska auktioner tas in i upphandlingslagarna. En elektronisk auktion är inte ett fullständigt upphandlingsförfarande utan kan föregå ett kontrakt vid ett öppet, selektivt eller förhandlat förfarande, vid förnyad konkurrensutsättning då ramavtal används och vid inbjudan att lämna anbud inom ramen för dynamiskt inköpssystem. Det kommer sannolikt att bli mest aktuellt vid en ren priskonkurrens och där leverantörerna således får reda på hur de ligger till i anbudsgivningen och ges möjlighet att lämna nya priser. Inköpscentraler Förvaltningen tillstyrker förslaget att det tas in bestämmelser i upphandlingslagarna som gör det möjligt att använda en inköpscentral vid upphandling. Förvaltningen delar dock inte utredningens uppfattning när det gäller frågan vem som bär ansvaret för eventuella fel som begås när inköpscentralen genomför upphandlingar. Förvaltningen anser, såsom utredningen också påtalar, att det förefaller naturligt att lägga ansvaret för felaktigheten på den som gjort sig skyldig till den, d.v.s. på inköpscentralen om denna gjort en felaktig upphandling.

3 3 (8) Förvaltningen anser att det möjligen kan vara rimligt att det ankommer på den upphandlande myndigheten att förvissa sig om att inköpscentralen formellt sett uppfyller kravet på att vara en upphandlande enhet i lagens mening. Förvaltningen vill i detta sammanhang framhålla att det är angeläget att förslaget till lag om rätt för kommuner och landsting att överlåta beslutanderätt vid samordnade upphandlingar (Ds 2004:37 Samordnad upphandling) genomförs så snart som möjligt. Enligt förslaget skulle den lagen ha trätt i kraft redan den 1 juli 2005, men inget har hänt. Som det nu är måste varje kommun och landsting som samverkar i upphandlingar fatta eget likalydande tilldelningsbeslut, vilket dessutom många gånger sker vid olika tillfällen, vilket är högst olämpligt. Om lagförslaget genomförs skulle det således bli möjligt för kommuner och landsting att träffa avtal med inköpscentralen om att på kommunens och/eller landstingets vägnar fatta tilldelningsbeslut, underteckna upphandlingskontrakt eller på annat sätt avsluta upphandlingen. Detta är också en förutsättning för att systemet med inköpscentraler skall kunna fungera på ett smidigt sätt. Miljökrav, sociala krav och andra särskilda krav Utredningen föreslår att upphandlingslagarna kompletteras med en bestämmelse om att upphandlande myndigheter bör ställa miljökrav och sociala krav vid upphandling i den utsträckning det är påkallat med hänsyn till upphandlingens art. Det anges också att kraven skall vara förenliga med gemenskapsrätten. Förvaltningen anser att det är bra att man på detta sätt understryker vikten av miljökrav och sociala krav. Förvaltningen delar också utredningens uppfattning att det inte skall vara obligatoriskt att ställa sådana krav. Kravet på att kraven skall vara förenliga med gemenskapsrätten är självklart, men svårt att tillämpa i praktiken. Det finns ingen klar och tydlig gräns för vad som är lagligt på detta område. Här bör ansvariga myndigheter ges i uppdrag att utforma praktiska vägledningar till hjälp för de upphandlande myndigheterna. Upphandling under tröskelvärdena m.m. Enligt utredningsdirektiven skulle utredaren bl.a. göra en allmän översyn av bestämmelserna i 6 kap. LOU i syfte att förenkla reglerna. Förvaltningen anser att behovet av att förenkla regelverket är mycket stort, men kan konstatera att de föreslagna bestämmelserna är minst lika krångliga som tidigare. Systemet med hänvisningar till en mängd lagrum i andra delar av lagen gör att lagtexten blir svårbegriplig.

4 4 (8) Upphandling av vårdtjänster Upphandling av B-tjänster såsom hälso- och sjukvård kräver stor flexibilitet i regelverket. Vid upphandling av vårdtjänster ställs bl.a. särskilda krav på kontinuitet och hänsyn till vårdtagarnas egna önskemål vid val av vårdgivare. Eftersom utredningens förslag inte underlättar upphandling av vårdtjänster finns behov av en total översyn av regelverket rörande upphandling av dessa tjänster. Direktupphandling Utredningen föreslår fasta belopp för direktupphandling. Två olika belopp föreslås vid upphandling av varor och tjänster. Direktupphandling upp till det högre beloppet får användas om det finns särskilda skäl. Förvaltningen anser att modellen med två olika beloppsgränser skapar stor osäkerhet kring när det högre beloppet får användas. I stället för att uppnå en förenkling, medför detta att regelverket blir krångligare. Förvaltningen anser också att gränsen för direktupphandling är för låg. Det högre beloppet som föreslås bör därför gälla för alla direktupphandlingar. Anbud från endast en leverantör Utredningen föreslår att en upphandlande myndighet utan föregående annonsering får begära anbud av endast en leverantör när det objektivt sett endast finns en leverantör som kan uppfylla de krav som den upphandlande myndigheten ställer. Enligt utredningen är innebörden av den ovan nämnda bestämmelsen, att anbud får begäras utan föregående annonsering då det som skall upphandlas, på grund av den rätt som tredje man har att bestämma om val av leverantör, kan tillhandahållas av endast en viss leverantör. Bestämmelsen skall, enligt utredningen, täcka in de fall då en vanlig upphandling skulle riskera kvaliteten i vården eller omsorgen för en enskild individ eller komma i konflikt med en patients fria val av vårdgivare. Förvaltningen anser dock att ordalydelsen i bestämmelsen inte överensstämmer med den innebörd som utredningen avsett. För att inte syftet med bestämmelsen skall missförstås krävs förtydligande om när bestämmelsen är tänkt att tillämpas. Det är också önskvärt att det belyses om den nya bestämmelsen innebär en förändring mot vad som nu gäller enligt LOU. Köp från egna bolag De svenska domstolarna har i ett antal fall konstaterat att kommuners och landstings köp från egna bolag skall föregås av upphandlingsförfarande.

5 5 (8) Frågan har vid flera tillfällen varit uppe till prövning i EG-domstolen. I det s.k. Teckalmålet har domstolen ställt upp två kriterier för att köp mellan fristående juridiska personer skall betraktas som en intern transaktion, nämligen att myndigheten skall utöva en kontroll över den juridiska personen motsvarande den över sin egen förvaltning samt att den juridiska personen skall bedriva huvuddelen av sin verksamhet tillsammans med den eller de myndigheter som innehar den. I ett annat mål i EG-domstolen från den 11 maj 2006 (mål nr C-340/04) var frågan om köp av tjänster från egna bolag återigen uppe till prövning varvid domstolen uttalade bl.a. följande (punkt 37): Den omständigheten att den upphandlande myndigheten ensam eller tillsammans med andra offentliga myndigheter äger hela aktiekapitalet i det bolag som tilldelats kontraktet tyder som regel på, utan att vara av avgörande betydelse för bedömningen, att den upphandlande myndigheten utövar en kontroll över detta bolag motsvarande den som den utövar över sin egen förvaltning, i den mening som avses i punkt 50 i domen i ovannämnda målet Teckal. Eftersom kommunallagen jämställer förvaltningsdrift och bolagsdrift, anser förvaltningen att motsvarande måste gälla även ur upphandlingssynpunkt, d.v.s. att kommuner och landsting inte skall vara skyldiga att konkurrensutsätta de egna bolagen, lika lite som de tvingas konkurrensutsätta de egna förvaltningarna. Här avgör varje enskild kommun och landsting vad som är bäst i det enskilda fallet, helt i enlighet med det kommunala självstyret. Förvaltningen anser att den nya upphandlingslagen måste kompletteras på så sätt att man undantar kommuners och landstings köp från egna bolag som uppfyller de kriterier som uppställdes i Teckalmålet. Vissa bestämmelser om överprövning Preklusionsfrist Förvaltningen anser att det bör införas en preklusionsfrist vid överprövningar och stödjer således utredningens alternativa förslag. En preklusionsfrist innebär att leverantörerna inte kan avvakta tilldelningsbeslutet för att därefter angripa genom överprövning vid domstol förfrågningsunderlaget. Förvaltningen anser att fördelarna med en preklusionsfrist överväger nackdelarna. Klagandena avvaktar som regel med att ansöka om överprövning tills dess tilldelningsbeslutet meddelats. Ansökningarna om överprövning grundar sig dock ofta på påstådda fel och brister i

6 6 (8) förfrågningsunderlaget som leverantörerna skulle kunna påtala redan innan tilldelningsbeslutet fattas. Förvaltningen anser att en tiodagarsfrist från utgången av anbudstiden är tillräcklig i stället för den tvåveckorsfrist som föreslås. En tvåveckorsfrist innebär att den upphandlande myndigheten måste vänta i två veckor från utgången av anbudstiden med att meddela tilldelningsbeslut för att domstolen skall vara förhindrad att pröva klagomål som t.ex. grundar sig på fel och brister i förfrågningsunderlaget. Interimistiska beslut Förvaltningen tillstyrker förslaget att slopa möjligheten för andra leverantörer att göra egna ansökningar som kan prövas av förvaltningsdomstol inom tio dagar efter upphävandet av det interimistiska beslutet. Det kan inte vara rimligt att en ny leverantör som inte har ansökt om överprövning skall kunna få en ny chans efter att domstolen har upphävt det interimistiska beslutet. Överprövning av ramavtal Förvaltningen delar utredningens uppfattning att tilldelning av kontrakt på grundval av ett ramavtal utan förnyad konkurrensutsättning inte skall kunna överprövas. Utredningen förutsätter dock att samtliga villkor är desamma som i ramavtalet, d.v.s. ett avrop utan ändring av villkor från ett sådant ramavtal. Ett avrop från ett sådant avtal är ren verkställighet och ingen ny upphandling som kan överprövas. Beträffande anskaffningar som sker först efter en förnyad konkurrensutsättning måste, enligt utredningen, beslut i samband med denna konkurrensutsättning inklusive varje enskilt tilldelningsbeslut kunna överprövas. Utredaren menar alltså, att en förnyad konkurrensutsättning sker så fort någon ändring eller tillägg sker vid avrop i förhållande till vad som bestämts i ramavtalet. Ramavtal som skall vara föremål för en andra konkurrensutsättning är sådana där alla villkor inte är fastlagda i ramavtalet. Exempel på precisering av villkor är prisreduktion vid inköp över en viss volym, uppgift om vilka konsulter som är tillgängliga vid ett visst givet tillfälle eller leveranstid vid en särskilt brådskande beställning. Konsekvensen är alltså att inför avrop från ramavtal där det krävs preciseringar av villkoren som de fastställts i ramavtalen skall avropet, d.v.s. beslutet att avropa, kunna överprövas av domstol. Det innebär att en mycket stor andel av de avrop som idag sker från ramavtal kommer att kunna överprövas med allt vad det innebär med fördröjda leveranser och mer administrativt arbete med att handlägga inlagor och svara på yttranden till domstolen.

7 7 (8) Enligt förvaltningen är det märkligt att man t.ex. vid en särskilt brådskande beställning skall behöva iaktta hela regelverket kring upphandling, tilldelningsbeslut och överprövning. Ramavtal tecknas bl.a. för att man enkelt och snabbt skall kunna avropa varor och tjänster som måste tillhandahållas omgående. I sådana situationer är det inte möjligt att ge leverantörerna en viss tidsfrist för att lämna nya anbud. Om varje avrop skall kunna angripas med en ansökan om överprövning innebär det att denna typ av ramaval måste överges. Förvaltningen har dock mycket svårt att se vad alternativet till dessa ramavtal skulle vara. Därtill kommer att samhällskostnaderna för såväl upphandlande enheter liksom ifråga om domstolarnas ökade arbetsuppgifter inte har analyserats när beslut att avropa skall kunna överprövas. Av betydelse är också att upphandlande enheter ständigt arbetar för att ramavtalen så långt som möjligt skall tillvarata leverantörers och upphandlande enheters intresse av preciserade villkor och fastställda avropsordningar. Utredningens vällovliga ambition att främja marknadskonkurrens bör istället kunna uppnås genom förtydliganden från NOU om utformande av ramavtal för att man skall upprätthålla de krav LOU ställer vad gäller bl.a. transparens och affärsmässighet. Förvaltningen motsätter sig därför en sådan tillämpning. Vad skall en överprövning utmynna i? Domstolen kan enligt dagens regler om överprövning besluta om att upphandlingen skall rättas eller göras om. Som utredningen påpekar har Sverige genom att föreskriva vilka åtgärder som domstolen kan besluta om gått längre än vad rättsmedelsdirektiven föreskriver. Det vore bättre om det är den upphandlande myndigheten, och inte domstolen, som får avgöra om upphandlingen skall rättas eller göras om. Den upphandlande myndigheten kan bättre avgöra vilken åtgärd som är lämpligast i den enskilda upphandlingen. Förvaltningen anser därför, i likhet med utredningen, att det bör övervägas om inte domstolens prövning borde begränsas till ett konstaterande av huruvida det överprövade beslutet strider mot upphandlingslagstiftningen eller inte, och om det strider mot upphandlingsreglerna endast undanröja beslutet. Avbrutna upphandlingar Upphandlingslagen innehåller inga bestämmelser om avbrytande av en upphandling. Regeringsrätten har i en dom den 23 december 2005 (RÅ 2005 ref. 62) slagit fast att beslut att avbryta en upphandling kan överprövas av allmän förvaltningsdomstol. Regeringsrätten har också slagit fast att den tiodagarsfrist som annars gäller vid överprövning inte tar sikte på en upphandling som avbryts.

8 8 (8) Förvaltningen delar utredningens uppfattning att det inte är godtagbart att möjligheten att begära överprövning av ett avbrytande av en upphandling är i princip obegränsad i tiden. Överprövningsreglerna bör därför snarast kompletteras med en regel som begränsar möjligheten till överprövning till viss tid efter det att den upphandlande enheten underrättat leverantörerna om att upphandlingen avbrutits. Tidsfristen bör vara densamma som gäller i övriga fall vid överprövning (tiodagarsfristen). ILO:s konvention nr 94 och upphandlingsdirektiven Utredningen har haft i uppdrag att analysera om ILO:s konvention nr 94 är förenlig med de nya upphandlingsdirektiven. Utredningen har inte ansett sig kunna ta klar ställning i denna fråga. Förvaltningen delar uppfattningen att det är mycket svårt att dra någon bestämd slutsats i denna fråga. Förvaltningen anser dock att det vore angeläget att upphandlande myndigheter kan ställa krav som motsvarar dem som finns i kollektivavtal vid upphandling av entreprenader. En sådan möjlighet skulle bidra till att blockadsituationer liknande den i vaxholmsfallet, som försvårar eller omöjliggör utförandet av upphandlade arbeten, kan undvikas. Samråd i dessa frågor har skett med SLL Upphandling. Sören Olofsson

Nya upphandlingsregler 2, slutbetänkande Upphandlingsutredningen 2004 (SOU 2006:28)

Nya upphandlingsregler 2, slutbetänkande Upphandlingsutredningen 2004 (SOU 2006:28) REMISSVAR 1 (11) ERT ER BETECKNING 2006-04-12 Fi2006/1649 Finansdepartementet 103 33 Stockholm Nya upphandlingsregler 2, slutbetänkande Upphandlingsutredningen 2004 (SOU 2006:28) Nedan följer Verket för

Läs mer

Lag (2007:1091) om offentlig upphandling

Lag (2007:1091) om offentlig upphandling Upphandlingsfunktionen 2009-01-13 Lag (2007:1091) om offentlig upphandling Trädde ikraft 2008-01-01 Disposition: Kap 1-14 Över tröskelvärdena (varor och tjänster: > 200 000 Euro) Kap 15 Under tröskelvärdena

Läs mer

Beslut vid regeringssammanträde: Rubrik: Tilläggsdirektiv till Upphandlingsutredningen 2004 (2004:04)

Beslut vid regeringssammanträde: Rubrik: Tilläggsdirektiv till Upphandlingsutredningen 2004 (2004:04) Hem Sök i Rixlex Post 1 av 1 i DIR Dir nr: Dir. 2005:39 Departement: Finansdepartementet Beslut vid regeringssammanträde: 2005-04-07 Rubrik: Tilläggsdirektiv till Upphandlingsutredningen 2004 (2004:04)

Läs mer

- Ett förtydligande bör göras i 9 kap. 9 LOU/LUF om vilken information som ska finnas med i underrättelser till anbudssökande och anbudsgivare.

- Ett förtydligande bör göras i 9 kap. 9 LOU/LUF om vilken information som ska finnas med i underrättelser till anbudssökande och anbudsgivare. R-2009/1578 Stockholm den 5 oktober 2009 Till Finansdepartementet Fi2009/4872 Sveriges advokatsamfund har genom remiss den 30 juni 2009 beretts tillfälle att avge yttrande över departementspromemorian

Läs mer

Promemorian Nya rättsmedel m.m. på upphandlingsområdet (Ds 2009:30)

Promemorian Nya rättsmedel m.m. på upphandlingsområdet (Ds 2009:30) 1 (7) Landstingsstyrelsens förvaltning SLL Juridik och Upphandling Handläggare: Paul Collins Landstingsstyrelsen Promemorian Nya rättsmedel m.m. på upphandlingsområdet (Ds 2009:30) Ärendet Finansdepartementet

Läs mer

UPPHANDLINGSKRÖNIKA ELEKTRONISK AUKTION

UPPHANDLINGSKRÖNIKA ELEKTRONISK AUKTION UPPHANDLINGSKRÖNIKA ELEKTRONISK AUKTION Kristian Pedersen* 1. INLEDNING Jag har i tidigare upphandlingskrönikor, senast i det föregående numret av ERT, behandlat en del av de ändringar i de svenska upphandlingslagarna

Läs mer

Nya och ändrade sanktioner i upphandlingslagstiftningen m.m.

Nya och ändrade sanktioner i upphandlingslagstiftningen m.m. Nya och ändrade sanktioner i upphandlingslagstiftningen m.m. Nya sanktioner i upphandlingslagstiftningen föreslås träda i kraft under mitten av 2010. De nya reglerna innebär bland annat att en avtalsspärr

Läs mer

Nya upphandlingsregler. Upphandlingskonferens oktober 2015 Eva Sveman

Nya upphandlingsregler. Upphandlingskonferens oktober 2015 Eva Sveman Nya upphandlingsregler Upphandlingskonferens 21-22 oktober 2015 Eva Sveman Lagrådsremiss Nytt regelverk som upphandling Förslag på implementering av EU:s nya upphandlingsdirektiv inom den klassiska sektorn

Läs mer

Översyn av den upphandlingsjuridiska kompetensen inom landstingsstyrelsens förvaltning

Översyn av den upphandlingsjuridiska kompetensen inom landstingsstyrelsens förvaltning Landstingsstyrelsens förvaltning Koncernledningens stab Chefsjuristen Anne Rundquist TJÄNSTEUTLÅTANDE 2006-01-11 Översyn av den upphandlingsjuridiska kompetensen inom landstingsstyrelsens förvaltning Ärendet

Läs mer

Lagen om offentlig upphandling (LOU) och Upphandlingsutredningens analys

Lagen om offentlig upphandling (LOU) och Upphandlingsutredningens analys Lagen om offentlig upphandling (LOU) och Upphandlingsutredningens analys Peter Lindblom janpeterlindblom@hotmail.com 2012-02-02 1 1 Liten agenda Grundläggande principer vid offentlig upphandling Dagens

Läs mer

Bilaga. Sammanfattning

Bilaga. Sammanfattning Bilaga Sammanfattning Europaparlamentet och rådet antog i juli 2009 direktiv 2009/81/EG om samordning av förfarandena vid tilldelning av vissa kontrakt för byggentreprenader, varor och tjänster av upphandlande

Läs mer

Statens inköpscentral

Statens inköpscentral Sid 1 Introduktionsseminarium - Avrop från de statliga ramavtalen Sebastian Svartz och Karl Ekman Jurister, Enheten för ramavtalsförvaltning, Statens inköpscentral 2016-11-18 Agenda 09.30 Statens inköpscentrals

Läs mer

Remissvar: Goda affärer en strategi för hållbar offentlig upphandling (SOU 2013:12)

Remissvar: Goda affärer en strategi för hållbar offentlig upphandling (SOU 2013:12) Upphandlingscentrum Helen Widin 2013-05-24 LiÖ 2013-369 1 (4) Socialdepartementet Remissvar: Goda affärer en strategi för hållbar offentlig upphandling (SOU 2013:12) Landstinget i Östergötland (LiÖ) har

Läs mer

Kriminalvården./. TeliaSonera Sverige AB angående överprövning enligt lagen (2007:1091) om offentlig upphandling

Kriminalvården./. TeliaSonera Sverige AB angående överprövning enligt lagen (2007:1091) om offentlig upphandling KKV2000, v1.2, 2011-02-05 YTTRANDE 2014-02-12 Dnr 9/2014 1 (7) Kammarrätten i Jönköping Box 2203 550 02 Jönköping Mål nr 1871-13 Kriminalvården./. TeliaSonera Sverige AB angående överprövning enligt lagen

Läs mer

Ramavtalet i fokus Beställ på rätt sätt Ing-Marie Trygg & Charlotta Martinsson Annelie Gärdmark & Göran Brunberg

Ramavtalet i fokus Beställ på rätt sätt Ing-Marie Trygg & Charlotta Martinsson Annelie Gärdmark & Göran Brunberg Ramavtalet i fokus Ing-Marie Trygg Upphandlingsbolaget Beställ på rätt sätt Ing-Marie Trygg & Charlotta Martinsson Annelie Gärdmark & Göran Brunberg Lagen om offentlig upphandling Gäller den verkligen

Läs mer

Upphandlingsreglerna - en introduktion på lättläst svenska

Upphandlingsreglerna - en introduktion på lättläst svenska Upphandlingsreglerna - en introduktion på lättläst svenska Upphandlingsreglerna en introduktion på lättläst svenska Innehåll 1. Inledning 7 --De som ska följa lagen om offentlig upphandling, LOU 8 --Det

Läs mer

Bakgrund En del av lagändringarna har sin bakgrund i ändringar i EU:s rättsmedelsdirektiv (dir.

Bakgrund En del av lagändringarna har sin bakgrund i ändringar i EU:s rättsmedelsdirektiv (dir. 0009 2010 08-02 1 (8) CIRKULÄR 10:51 och landsting Upphandlingsansvariga i kommuner Upphandlingsansvariga i landsting Kommunjurister Landstingsjurister Bolag i kommuner och landsting Ändringar i upphandlingslagstiftningen

Läs mer

En lag om upphandling av koncessioner (SOU 2014:69)

En lag om upphandling av koncessioner (SOU 2014:69) FÖRSLAG TILL YTTRANDE Vårt dnr: Bilaga 2014-12-12 JU Förbundsjurist Eva Sveman Adress En lag om upphandling av koncessioner (SOU 2014:69) Sammanfattning SKL tillstyrker att koncessioner regleras i en särskild

Läs mer

Nya regler för ramavtal. Advokat Ulf Yxklinten 17 februari 2016 i Malmö

Nya regler för ramavtal. Advokat Ulf Yxklinten 17 februari 2016 i Malmö Nya regler för ramavtal Advokat Ulf Yxklinten 17 februari 2016 i Malmö Tiden efter den18 april 2016 Från och med den 19 april 2016 kommer: de svenska förvaltningsdomstolarna att vara skyldiga att tolka

Läs mer

Regler vid inköp och upphandling vid Högskolan Dalarna

Regler vid inköp och upphandling vid Högskolan Dalarna Regler vid inköp och upphandling vid Högskolan Dalarna Beslut: 2015-04-10 Reviderad: - Dnr: DUC 2014/1879/10 Ersätter: - Relaterade dokument: Bilaga 1, Upphandlingsprocessen. Bilaga 2, Handläggningsordning

Läs mer

Avsnitt 4.3 beloppsgränser, dokumentationsplikt och riktlinjer vid direktupphandlingar

Avsnitt 4.3 beloppsgränser, dokumentationsplikt och riktlinjer vid direktupphandlingar REMISSYTTRANDE 1 (5) Datum Diarienr 2013-06-11 AdmD-268-2013 Ert datum Ert diarienr 2013-03-13 S2013/1826/RU Socialdepartementet 103 33 Stockholm Upphandlingsutredningens slutbetänkande Goda affärer en

Läs mer

Nya EU-direktiv om upphandling och koncessioner. Eva Sveman

Nya EU-direktiv om upphandling och koncessioner. Eva Sveman Nya EU-direktiv om upphandling och koncessioner Eva Sveman Nya upphandlingsdirektiv Direktiv om upphandling inom den klassiska sektorn Direktiv om upphandling inom försörjningssektorn Direktiv om upphandling

Läs mer

En leverantör har rätt att få en upphandling överprövad endast om denne har eller har haft ett intresse av att tilldelas kontrakt i upphandlingen.

En leverantör har rätt att få en upphandling överprövad endast om denne har eller har haft ett intresse av att tilldelas kontrakt i upphandlingen. HFD 2017 ref. 62 En leverantör har rätt att få en upphandling överprövad endast om denne har eller har haft ett intresse av att tilldelas kontrakt i upphandlingen. 16 kap. 4 lagen (2007:1091) om offentlig

Läs mer

Avrop från ramavtal med förnyad konkurrensutsättning

Avrop från ramavtal med förnyad konkurrensutsättning 1 (7) Landstingsstyrelsens förvaltning SLL Juridik och upphandling INSTRUKTION VID FÖRNYAD Avrop från ramavtal med förnyad konkurrensutsättning Denna checklista och instruktion har tagits fram för att

Läs mer

REGERINGSRÄTTENS DOM

REGERINGSRÄTTENS DOM REGERINGSRÄTTENS DOM 1 (5) meddelad i Stockholm den 11 juni 2009 KLAGANDE Vägverket Ombud: Verksjurist Rogert Andersson Vägverket 781 87 Borlänge MOTPART Grundels Fönstersystem & Måleri AB, 556447-4038

Läs mer

Inledning. Upphandlingsrättsliga principer

Inledning. Upphandlingsrättsliga principer Inledning Offentlig upphandling är en process för inköp av varor, tjänster och entreprenader som görs av offentlig sektor och som regleras av Lagen om offentlig upphandling (LOU). Syftet med reglerna är

Läs mer

Kommittédirektiv. Tilläggsdirektiv till Utredningen om offentliga företag upphandling, kontroll, insyn (Fi 2009:08) Dir. 2010:115

Kommittédirektiv. Tilläggsdirektiv till Utredningen om offentliga företag upphandling, kontroll, insyn (Fi 2009:08) Dir. 2010:115 Kommittédirektiv Tilläggsdirektiv till Utredningen om offentliga företag upphandling, kontroll, insyn (Fi 2009:08) Dir. 2010:115 Beslut vid regeringssammanträde den 28 oktober 2010 Sammanfattning Med stöd

Läs mer

Upphandling Samverkansrådet 10 februari 2014

Upphandling Samverkansrådet 10 februari 2014 1 Upphandling Samverkansrådet 10 februari 2014 Stefan Gudasic T.f. enhetschef SLL Upphandling SLL Upphandling Avdelningschef Tf Karin Peedu Upphandling vårdens varor och tjänster Jan Matsson 6,5 upphandlare

Läs mer

Vissa förslag till ändringar i lagen om offentlig upphandling med anledning av Välfärdsutredningens förslag

Vissa förslag till ändringar i lagen om offentlig upphandling med anledning av Välfärdsutredningens förslag 2017-11-22 Dnr 499/2017 1 (5) Finansdepartementet Avdelningen för offentlig förvaltning Enheten för offentlig upphandling 103 33 Stockholm Vissa förslag till ändringar i lagen om offentlig upphandling

Läs mer

SOLLENTUNA FÖRFATTNINGSSAMLING

SOLLENTUNA FÖRFATTNINGSSAMLING 1 Regler för upphandling i Sollentuna kommun Antagna av kommunstyrelsen 2011-03-23, 60 Reviderade av kommunstyrelsen 2012-11-28, 202 att gälla från 2013-04-01 Reviderade av fullmäktige 2013-09-18, 99.

Läs mer

Hur kan LOU tillämpas i den pågående flyktingsituationen. Frukostseminarium 24 november 2015

Hur kan LOU tillämpas i den pågående flyktingsituationen. Frukostseminarium 24 november 2015 Hur kan LOU tillämpas i den pågående flyktingsituationen Frukostseminarium 24 november 2015 Ställ frågor SMS:a frågor till 076-5021 721 Twittra @uhmynd #upphandling 2 LOU i den pågående flyktingsituationen

Läs mer

Ur: Upphandling 24 nr Nya lagen är bästa julklappen 2009

Ur: Upphandling 24 nr Nya lagen är bästa julklappen 2009 Ur: Upphandling 24 nr 1 2010 Nya lagen är bästa julklappen 2009 1 Nyheter Rättsmedel Marknadsskadeavgift Direktupphandling Ramavtal Inhämtande av uppgifter från leverantörer Miljökrav och sociala krav

Läs mer

Nya LOU vad ger den för nya möjligheter till fler och lönsammare affärer? Eva Sveman

Nya LOU vad ger den för nya möjligheter till fler och lönsammare affärer? Eva Sveman Nya LOU vad ger den för nya möjligheter till fler och lönsammare affärer? Eva Sveman Eva.sveman@skl.se 1 Man kan ha olika uppfattning om de nya upphandlingsdirektiven. Svensk EU-parlamentariker 2 Lagrådet

Läs mer

AffärsConcept. Hantering av handlingar när andra upphandlar för din räkning Den 19 maj 2015

AffärsConcept. Hantering av handlingar när andra upphandlar för din räkning Den 19 maj 2015 AffärsConcept Hantering av handlingar när andra upphandlar för din räkning Den 19 maj 2015 Helena Ottosson Kraus helena.ottossonkraus@affarsconcept.se Agenda Vad är offentlig upphandling? Upphandlingsförfaranden

Läs mer

Besvarande av skrivelse från Brigitta Sevefjord (v) om meddelarskydd och kollektivavtal i avtal med privata utförare

Besvarande av skrivelse från Brigitta Sevefjord (v) om meddelarskydd och kollektivavtal i avtal med privata utförare HSN 2008-11-18 p 13 1 (3) Hälso- och sjukvårdsnämndens förvaltning TJÄNSTEUTLÅTANDE 2008-10-xx HSN 0802-0240 Handläggare: Peter Ölund Besvarande av skrivelse från Brigitta Sevefjord (v) om meddelarskydd

Läs mer

Regler vid inköp och upphandling vid Högskolan Dalarna

Regler vid inköp och upphandling vid Högskolan Dalarna Regler vid inköp och upphandling vid Högskolan Dalarna Beslut: 2015-04-10 Reviderad: 2018-11-05 Dnr: HDa 1.2-2018/1386 Ersätter: DUC 2014/1879/10 Relaterade dokument: Policy för upphandling, Handläggningsordning

Läs mer

Remiss förslag om ändrade regler om direktupphandling

Remiss förslag om ändrade regler om direktupphandling KKV1007, v1.3, 2012-09-10 YTTRANDE 2014-01-22 Dnr 776/2013 1 (6) Socialdepartementet 103 33 Stockholm Remiss förslag om ändrade regler om direktupphandling S2013/9124/RU Sammanfattning Konkurrensverket

Läs mer

Utdrag ur protokoll vid sammanträde 2012-02-29

Utdrag ur protokoll vid sammanträde 2012-02-29 1 LAGRÅDET Utdrag ur protokoll vid sammanträde 2012-02-29 Närvarande: F.d. justitierådet Bo Svensson och f.d. regeringsrådet Leif Lindstam samt justitierådet Per Virdesten. Offentlig upphandling från eget

Läs mer

UFV 2010/1853. Upphandling. Riktlinjer. Fastställd av rektor 2010-11-09

UFV 2010/1853. Upphandling. Riktlinjer. Fastställd av rektor 2010-11-09 UFV 2010/1853 Upphandling Riktlinjer Fastställd av rektor 2010-11-09 Innehållsförteckning 1. Bakgrund 3 1.1 Lagen om Offentlig Upphandling (LOU) 3 1.2 Målsättning 3 1.3 Principer för upphandling 4 2. Organisation

Läs mer

En lag om upphandling av koncessioner (SOU 2014:69)

En lag om upphandling av koncessioner (SOU 2014:69) PM 2015:1 RI (001-1364/2014) En lag om upphandling av koncessioner (SOU 2014:69) Remiss från Socialdepartementet Remisstid den 15 januari 2015 Borgarrådsberedningen föreslår att kommunstyrelsen beslutar

Läs mer

De nya lagarna om offentlig upphandling bygger på två EG-direktiv.

De nya lagarna om offentlig upphandling bygger på två EG-direktiv. foto : s ca n pi x De nya lagarna om offentlig upphandling bygger på två EG-direktiv. En LOU blir två De två nya lagar som ska ersätta Lagen om offentlig upphandling är kraftigt försenade. Istället för

Läs mer

Stockholm den 12 juni 2015 R-2015/0743. Till Finansdepartementet. Fi2015/1216. 1. Inledning

Stockholm den 12 juni 2015 R-2015/0743. Till Finansdepartementet. Fi2015/1216. 1. Inledning R-2015/0743 Stockholm den 12 juni 2015 Till Finansdepartementet Fi2015/1216 1. Inledning Sveriges advokatsamfund har genom remiss den 16 mars 2015 beretts tillfälle att avge yttrande över betänkandet Överprövning

Läs mer

SOLLENTUNA KOMMUN Kommunledningskontoret

SOLLENTUNA KOMMUN Kommunledningskontoret 14 SOLLENTUNA KOMMUN Kommunledningskontoret Tjänsteutlåtande 2012-10-31 Ingegärd Bornelind Sidan 1 av 2 Kommunjurist/Avd.chef +46 8 579 216 03 Dnr 2012/0625 KS-1 Diariekod: 801 Kommunstyrelsen Revidering

Läs mer

OFENTLIG UPPHANDLING ED, PL Alfred Streng

OFENTLIG UPPHANDLING ED, PL Alfred Streng OFENTLIG UPPHANDLING ED, PL Alfred Streng Upphandlingsordlista Anbudsgivare: Med anbudsgivare avses den eller de leverantörer som lämnar anbud i en upphandling 1 Anbudssökande: Med anbudssökande avses

Läs mer

VÄGLEDANDE RÅD OCH BESTÄMMELSER FÖR UPPHANDLING

VÄGLEDANDE RÅD OCH BESTÄMMELSER FÖR UPPHANDLING FÖRFATTNINGSSAMLING Nr KS 14 b 1 (5) VÄGLEDANDE RÅD OCH BESTÄMMELSER FÖR UPPHANDLING Fastställd av kommunstyrelsen 2013-05-07, 101 Sammanfattning Vägledande råd och bestämmelser är ett komplement till

Läs mer

Nya rättsmedel m.m. på upphandlingsområdet

Nya rättsmedel m.m. på upphandlingsområdet Lagrådsremiss Nya rättsmedel m.m. på upphandlingsområdet Regeringen överlämnar denna remiss till Lagrådet. Stockholm den 17 december 2009 Mats Odell Rikard Jermsten (Finansdepartementet) Lagrådsremissens

Läs mer

Statens, kommuners och myndigheters inköp regleras i ett särskilt regelverk, den offentliga upphandlingen.

Statens, kommuners och myndigheters inköp regleras i ett särskilt regelverk, den offentliga upphandlingen. Allmänt Statens, kommuners och myndigheters inköp regleras i ett särskilt regelverk, den offentliga upphandlingen. Marknaden för offentlig upphandling är den största marknaden för handel med varor och

Läs mer

Bostads AB Poseidon avrop från ramavtal rörande hantverkstjänster

Bostads AB Poseidon avrop från ramavtal rörande hantverkstjänster KKV1015, v1.4, 2013-01-18 BESLUT 2014-12-12 Dnr 261/2014 1 (5) Bostads AB Poseidon Box 1 424 21 Angered Bostads AB Poseidon avrop från ramavtal rörande hantverkstjänster Konkurrensverkets beslut Bostads

Läs mer

Lagen (2007:1091) om offentlig upphandling (LOU) reglerar all upphandling och de fem grundläggande principerna för offentlig upphandling är:

Lagen (2007:1091) om offentlig upphandling (LOU) reglerar all upphandling och de fem grundläggande principerna för offentlig upphandling är: Upphandlingsbestämmelser inom Ale kommun 1. Syfte Syftet med dessa bestämmelser är att säkra Ale kommuns upphandlingsprocess. Varor och tjänster ska upphandlas korrekt enligt lagar, beslut och förordningar

Läs mer

Upphandlingsskadeavgift enligt 17 kap. 1 2 lagen (2007:1091) om offentlig upphandling (LOU)

Upphandlingsskadeavgift enligt 17 kap. 1 2 lagen (2007:1091) om offentlig upphandling (LOU) KKV1039, v1.3, 2012-09-20 ANSÖKAN 2014-10-01 Dnr 601/2014 1 (7) Förvaltningsrätten i Umeå Box 193 901 05 Umeå Ansökan om upphandlingsskadeavgift Sökande Konkurrensverket, 103 85 Stockholm Motpart Åsele

Läs mer

Skillnader mellan LOU och LUF

Skillnader mellan LOU och LUF Skillnader mellan LOU och LUF Upphandling The VÄRMEK Way Lag om offentlig upphandling, LOU, är en lagstiftning som är processinriktad. Den är gjord så för att garantera att små leverantörer ska ha samma

Läs mer

Tommy Klang Upphandlingschef Skövde kommun. Målet är att göra bra affärer! Få en organisation som förstår processen!

Tommy Klang Upphandlingschef Skövde kommun. Målet är att göra bra affärer! Få en organisation som förstår processen! Tommy Klang Upphandlingschef Skövde kommun Målet är att göra bra affärer! Få en organisation som förstår processen! Tydlig organisation 3 nivåer 1. Inköpssamordnare 2. Direktupphandlare (3 000-270 000)

Läs mer

Upphandlingsseminarium. Sotenäs 19 jan 2017 Ulrica Dyrke, Företagarna

Upphandlingsseminarium. Sotenäs 19 jan 2017 Ulrica Dyrke, Företagarna Upphandlingsseminarium Sotenäs 19 jan 2017 Ulrica Dyrke, Företagarna Offentlig upphandling = alla inköp till stat, kommun och landsting Värdet på den offentliga upphandlingen = åtminstone 600 miljarder

Läs mer

Handläggare Datum Diarienummer Jan Malmberg 2011-08-30 KSN-2011-0330

Handläggare Datum Diarienummer Jan Malmberg 2011-08-30 KSN-2011-0330 KS 7 2011-09-07 KOMMUNLEDNINGSKONTORET Handläggare Datum Diarienummer Jan Malmberg 2011-08-30 KSN-2011-0330 Kommunstyrelsen Yttrande över SOU 2011:43 Offentlig upphandling från eget företag - och vissa

Läs mer

Tillämpningsanvisningar för upphandling och inköp för Sollentuna kommun

Tillämpningsanvisningar för upphandling och inköp för Sollentuna kommun 1 Tillämpningsanvisningar för upphandling och inköp för Sollentuna kommun Reviderad 2013-04-01 Reviderad 2014-01-09 Reviderad 2014-08-30 1 ALLMÄNT Dessa tillämpningsanvisningar för inköp och upphandling

Läs mer

Riktlinjer till inköps- och upphandlingspolicyn

Riktlinjer till inköps- och upphandlingspolicyn -1 - Riktlinjer till inköps- och upphandlingspolicyn INNEHÅLLSFÖRTECKNING 1. Inledning och syfte s. 2 2. Upphandlingsprocessen s. 2-5 2.1 Tröskelvärden 2.2 Upphandlingar över tröskelvärdet 2.3 Upphandlingar

Läs mer

Norrköpings kommuns köp av boendestöd

Norrköpings kommuns köp av boendestöd KKV1015, v1.4, 2013-01-18 BESLUT 2014-12-15 Dnr 304/2014 1 (6) Norrköpings kommun 601 81 Norrköping Norrköpings kommuns köp av boendestöd Konkurrensverkets beslut Norrköpings kommun har brutit mot lagen

Läs mer

Tjänster för avtalsuppföljning 2018 Informationssäkerhet. Avropsstöd. Informationssäkerhet

Tjänster för avtalsuppföljning 2018 Informationssäkerhet. Avropsstöd. Informationssäkerhet Avropsstöd Innehåll 1. Inledning... 3 2. Omfattning... 3 2.1 Tjänster... 3 3. Avrop på ramavtalet (Avropsavtal)... 3 3.1. Förnyad konkurrensutsättning... 4 3.1.1. Frågor och svar under anbudstiden... 4

Läs mer

Interimistiska beslut vid överprövning av upphandlingar

Interimistiska beslut vid överprövning av upphandlingar Promemoria Finansdepartementet 2015-10-22 Enheten för upphandlingsrätt Interimistiska beslut vid överprövning av upphandlingar I syfte att underlätta myndigheternas arbete i den rådande flyktingsituationen

Läs mer

E-ARKIV 2013. - Avropsvägledning vid förnyad konkurrensutsättning 1(7)

E-ARKIV 2013. - Avropsvägledning vid förnyad konkurrensutsättning 1(7) E-ARKIV 2013 - Avropsvägledning vid förnyad konkurrensutsättning 1(7) INNEHÅLLSFÖRTECKNING 1 INLEDNING... 3 2 ALLMÄNT OM RAMAVTALET E-ARKIV 2013... 3 3 AVROPSFÖRFARANDE... 3 4 AVROPSFÖRFRÅGANS INNEHÅLL...

Läs mer

HÖGSTA FÖRVALTNINGSDOMSTOLENS DOM

HÖGSTA FÖRVALTNINGSDOMSTOLENS DOM HÖGSTA FÖRVALTNINGSDOMSTOLENS DOM 1 (7) meddelad i Stockholm den 10 november 2017 KLAGANDE Net at Once Sweden AB, 556506-3491 Ombud: Chefjurist Pär Cronhult och jurist Viktor Robertson Box 5625 114 86

Läs mer

Miljökrav och sociala krav. Advokat Nicklas Hansson 17 februari 2016 i Malmö

Miljökrav och sociala krav. Advokat Nicklas Hansson 17 februari 2016 i Malmö Miljökrav och sociala krav Advokat Nicklas Hansson 17 februari 2016 i Malmö Offentlig upphandling som verktyg Offentlig upphandling har en framträdande roll och ska vara ett av de marknadsbaserade instrumenten

Läs mer

Ökad konkurrens på det uppdragsarkeologiska området vissa ändringar i kulturminneslagen

Ökad konkurrens på det uppdragsarkeologiska området vissa ändringar i kulturminneslagen KKV1007, v1.1, 2010-05-05 YTTRANDE 2011-05-09 Dnr 195/2011 1 (5) Kulturdepartementet 103 33 Stockholm Ökad konkurrens på det uppdragsarkeologiska området vissa ändringar i kulturminneslagen Ds 2011:6 Sammanfattning

Läs mer

UPPHANDLINGSKRÖNIKA NYA LAGFÖRSLAG

UPPHANDLINGSKRÖNIKA NYA LAGFÖRSLAG Upphandlingskrönika nya lagförslag UPPHANDLINGSKRÖNIKA NYA LAGFÖRSLAG Kristian Pedersen* 1. INLEDNING Upphandlingsområdet fortsätter att genomgå stora förändringar. Detta har bland annat tagit sig uttryck

Läs mer

DYNAMISKA INKÖPSSYSTEM (DIS) - Sara Wedholm och Erik Edström

DYNAMISKA INKÖPSSYSTEM (DIS) - Sara Wedholm och Erik Edström DYNAMISKA INKÖPSSYSTEM (DIS) - Sara Wedholm och Erik Edström Innehåll: Vad är ett DIS och hur fungerar det? (Sara) När är DIS lämpligt och hur kan det användas? (Erik) Helt elektroniskt system för att

Läs mer

Kriminalvården avtal gällande organisationskonsulttjänster

Kriminalvården avtal gällande organisationskonsulttjänster KKV1015, v1.4, 2013-01-18 BESLUT 2014-12-12 Dnr 690/2013 1 (5) Kriminalvården 601 80 Norrköping Kriminalvården avtal gällande organisationskonsulttjänster Utkast till beslut Kriminalvården har brutit mot

Läs mer

Projektrapport från Stadsrevisionen Nr 8/2017 Direktupphandling

Projektrapport från Stadsrevisionen Nr 8/2017 Direktupphandling Södermalms stadsdelsförvaltning Stadsdelsdirektörens stab Sida 1 (7) 2018-01-02 Handläggare Fredrik Rådman Telefon: 08-50812199 Till Södermalms stadsdelsnämnd 2018-02-01 Projektrapport från Stadsrevisionen

Läs mer

Nya upphandlingsregler 2016. Henrik Grönberg Upphandlingsmyndighetens konferens 16 oktober 2015

Nya upphandlingsregler 2016. Henrik Grönberg Upphandlingsmyndighetens konferens 16 oktober 2015 Nya upphandlingsregler 2016 Henrik Grönberg Upphandlingsmyndighetens konferens 16 oktober 2015 I denna presentation behandlar vi Lagstiftningsarbetet. Annonsering, förfaranden och förhandling. Uppdelning

Läs mer

SVENSKA _ KRAFTNÄT. Nya regler om upphandling - Ds 2014:25 resp. SOU 2014:51 (S2014/5303/RU) Affärsverket svenska kraftnät lämnar följande synpunkter.

SVENSKA _ KRAFTNÄT. Nya regler om upphandling - Ds 2014:25 resp. SOU 2014:51 (S2014/5303/RU) Affärsverket svenska kraftnät lämnar följande synpunkter. SVENSKA _ KRAFTNÄT Generaldirektören Socialdepartementet s.registrator@regeringskansliet.se s.ru@regeringskansliet.se 2014-09-19 2014/1420 REMISSVAR Nya regler om upphandling - Ds 2014:25 resp. SOU 2014:51

Läs mer

Hantering av avtalslöshet under upphandlingsprocessen

Hantering av avtalslöshet under upphandlingsprocessen Hantering av avtalslöshet under upphandlingsprocessen 1. Bakgrund Bokning och bidrag är ett samarbete mellan SKL, SKL Kommentus Inköpscentral samt 200 kommuner. Tillsammans gör vi en gemensam upphandling

Läs mer

Offentlig Upphandling Ny lagstiftning! Foyen Advokatfirma

Offentlig Upphandling Ny lagstiftning! Foyen Advokatfirma Offentlig Upphandling Ny lagstiftning! Foyen Advokatfirma Lagstiftningsarbetet Ministerrådet antog den 11/2 2014 tre direktiv (2014:23 koncessioner, 2014:24 LOU och 2014:25 LUF ) för offentlig upphandling

Läs mer

RAMAVTAL FÖR JURIDISKA TJÄNSTER

RAMAVTAL FÖR JURIDISKA TJÄNSTER Diarienummer 2015/136 RAMAVTAL FÖR JURIDISKA TJÄNSTER Detta ramavtal, ( Ramavtalet ), har träffats mellan Tredje AP-fonden, ( AP3 ) och [firma leverantör] ( Juristbyrån ). 1. Bakgrund 1.1 AP3 har genomfört

Läs mer

DOM. Meddelad i Malmö. SAKEN Överprövning enligt lagen (2008:962) om valfrihetssystem, LOV

DOM. Meddelad i Malmö. SAKEN Överprövning enligt lagen (2008:962) om valfrihetssystem, LOV Christian Härdgård Meddelad i Malmö Mål nr Sida 1 (9) SÖKANDE Club Vitalab AB, 556658-8736 Nybrogatan 71 114 40 Stockholm Ombud: Pär Cronhult Box 5625 114 86 Stockholm MOTPART Region Skåne 291 89 Kristianstad

Läs mer

VÄGLEDANDE RÅD OCH BESTÄMMELSER FÖR UPPHANDLING

VÄGLEDANDE RÅD OCH BESTÄMMELSER FÖR UPPHANDLING FÖRFATTNINGSSAMLING Nr KS 14 b 1 (6) VÄGLEDANDE RÅD OCH BESTÄMMELSER FÖR UPPHANDLING Fastställd av kommunstyrelsen 2013-05-07, 101 Reviderad av kommunstyrelsen 2017-08-22 216 Sammanfattning Vägledande

Läs mer

Offentlig upphandling. LOU och LUF

Offentlig upphandling. LOU och LUF Offentlig upphandling LOU och LUF Vad är offentlig upphandling? Med offentlig upphandling menas de åtgärder som vidtas av en upphandlande myndighet för att tilldela ett kontrakt eller ingå ett ramavtal

Läs mer

Förslag till beslut Landstingsstyrelsen föreslås besluta MISSIV LK Landstingsstyrelsen

Förslag till beslut Landstingsstyrelsen föreslås besluta MISSIV LK Landstingsstyrelsen MISSIV 1(1) 2012-01-03 LK11-0700 Landstingsstyrelsen På jakt efter den goda affären - analys och erfarenheter av den offentliga upphandlingen (SOU 2011:73) Landstinget i Jönköpings län har av Socialdepartementet

Läs mer

Riktlinjer för Piteå kommun upphandling

Riktlinjer för Piteå kommun upphandling Riktlinjer för Piteå kommun upphandling Dokumentnamn Dokumenttyp Fastställd/upprättad Beslutsinstans Riktlinjer för Piteå kommuns upphandling Riktlinjer KF 2008-12-15, 255 Kommunfullmäktige Dokumentansvarig/processägare

Läs mer

FINLANDS FÖRFATTNINGSSAMLING

FINLANDS FÖRFATTNINGSSAMLING FINLANDS FÖRFATTNINGSSAMLING Utgiven i Helsingfors den 22 juni 2011 698/2011 Lag om elektroniska auktioner och dynamiska inköpssystem Utfärdad i Helsingfors den 17 juni 2011 I enlighet med riksdagens beslut

Läs mer

Överprövningsutredningen (S 2013:15) Göteborg den 23 april 2014

Överprövningsutredningen (S 2013:15) Göteborg den 23 april 2014 Överprövningsutredningen (S 2013:15) Göteborg den 23 april 2014 LINDAHLS FÖRSLAG Advokatfirman Lindahl arbetar för att föra rättsutvecklingen inom upphandlingsområdet framåt och redovisar i det syftet

Läs mer

Dynamiska inköpssystem

Dynamiska inköpssystem Dynamiska inköpssystem Vad innebär dynamiska inköpssystem (DIS)? När passar det bäst att använda? Jämförelse med ramavtal? Johanna Elmstedt, kommunjurist Nacka kommun Kerstin Wiss Holmdahl, förbundsjurist,

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Upphandlingsförordning; utfärdad den 1 december 2016. SFS 2016:1162 Utkom från trycket den 9 december 2016 Regeringen föreskriver 1 följande. Förordningens innehåll 1 Denna förordning

Läs mer

UPPHANDLINGSREGLER för Lessebo Kommuns nämnder, förvaltningar och bolag

UPPHANDLINGSREGLER för Lessebo Kommuns nämnder, förvaltningar och bolag UPPHANDLINGSREGLER för Lessebo Kommuns nämnder, förvaltningar och bolag 2009-04-15 1 (15) INNEHÅLLSFÖRTECKNING Syfte...3 Omfattning...3 Vad är offentlig upphandling?...3 Principer vid offentlig upphandling...4

Läs mer

TILLÄMPNINGSANVISNINGAR FÖR ALL UPPHANDLING

TILLÄMPNINGSANVISNINGAR FÖR ALL UPPHANDLING TILLÄMPNINGSANVISNINGAR FÖR ALL UPPHANDLING 1. INKÖP / UPPHANDLING ÖVER TRÖSKELVÄRDENA Inköp över tröskelvärdena innebär att upphandlingen uppgår till ett belopp som enligt lagstiftningen tvingar den att

Läs mer

Nya bestämmelser om ramavtal, särskilt i försörjningssektorerna

Nya bestämmelser om ramavtal, särskilt i försörjningssektorerna Kristian Pedersen Nya bestämmelser om ramavtal, särskilt i försörjningssektorerna 2016 nr 4 SÄRTRYCK UR UPPHANDLINGSRÄTTSLIG TIDSKRIFT Nya bestämmelser om ramavtal, särskilt i försörjningssektorerna Kristian

Läs mer

Offentlig upphandling och små företag Upplands Bro 16 sept Ulrica Dyrke, Företagarna

Offentlig upphandling och små företag Upplands Bro 16 sept Ulrica Dyrke, Företagarna Offentlig upphandling och små företag Upplands Bro 16 sept 2013 Ulrica Dyrke, Företagarna Offentlig upphandling är betydande - och det är de små företagen också Offentlig sektors inköp sker via offentlig

Läs mer

Lag om valfrihet - tillämpning i Stockholms stads äldreomsorg

Lag om valfrihet - tillämpning i Stockholms stads äldreomsorg ÄLDREFÖRVALTNINGEN STABEN TJÄNSTEUTLÅTANDE SID 1 (8) 2009-03-30 Handläggare: Staffan Halleskog Telefon: 08-508 36 203 Till Äldrenämnden den 21 april 2009 Lag om valfrihet - tillämpning i Stockholms stads

Läs mer

Upphandlingsanvisning för Åda Ab

Upphandlingsanvisning för Åda Ab Upphandlingsanvisning för Åda Ab sid 2 (5) 1. Anvisningens tillämpningsområde I enlighet med landskapslag (1994:43) angående tillämpningen i landskapet Åland av lagen om offentlig upphandling ska lagen

Läs mer

Alternativa avropsmetoder i ramavtal Varför inte?

Alternativa avropsmetoder i ramavtal Varför inte? Alternativa avropsmetoder i ramavtal Varför inte? Hilton Hotell Stockholm, 11 mars 2010 Advokat Carl Bokwall Stora ramavtalsdagen Dagens fråga: Kan man kombinera de två avropsmetoderna fast rangordning

Läs mer

I det fall PTS använder begreppet myndighet avses upphandlande myndighet eller enhet.

I det fall PTS använder begreppet myndighet avses upphandlande myndighet eller enhet. Vår referens 2019-01-30 18-10674 1(7) SidaDatum Yttrande över utredningen Möjligt, tillåtet och tillgängligt, förslag till flexiblare upphandlingsregler och vissa regler om överprövningsmål (SOU 2018:44)

Läs mer

Överprövning av upphandlingsmål m.m. (SOU 2015:12)

Överprövning av upphandlingsmål m.m. (SOU 2015:12) YTTRANDE Vårt dnr: 2015-06-12 Fi 2015/1216 Avdelningen för juridik Magnus Ljung Finansdepartementet 103 33 Stockholm Överprövning av upphandlingsmål m.m. (SOU 2015:12) Sammanfattning Sveriges Kommuner

Läs mer

Politikerutbildning 29 mars 2011. Peter Lindgren Upphandlingschef Kristianstads kommun Peter.lindgren@kristianstad.

Politikerutbildning 29 mars 2011. Peter Lindgren Upphandlingschef Kristianstads kommun Peter.lindgren@kristianstad. Politikerutbildning 29 mars 2011 Peter Lindgren Upphandlingschef Kristianstads kommun Peter.lindgren@kristianstad.se Tnr 044-135188 Offentlig upphandling, vad är det? Åtgärder som en upphandlande myndighet

Läs mer

Officiellt namn: Nationellt registreringsnummer: 2

Officiellt namn: Nationellt registreringsnummer: 2 Tillägg till Europeiska unionens officiella tidning Information och blanketter online: http://simap.ted.europa.eu Avsnitt I: Upphandlande myndighet I.1) Namn och adresser 1 (ange alla upphandlande myndigheter

Läs mer

Lag. RIKSDAGENS SVAR 347/2010 rd. Regeringens proposition med förslag till lag om. om elektroniska auktioner och dynamiska

Lag. RIKSDAGENS SVAR 347/2010 rd. Regeringens proposition med förslag till lag om. om elektroniska auktioner och dynamiska RIKSDAGENS SVAR 347/2010 rd Regeringens proposition med förslag till lag om elektroniska auktioner och dynamiska inköpssystem samt till vissa lagar som har samband med den Ärende Regeringen har till riksdagen

Läs mer

Yttrande över Socialdepartementets remiss om nya regler om upphandling (Ds 2014:25 respektive SOU 2014:51)

Yttrande över Socialdepartementets remiss om nya regler om upphandling (Ds 2014:25 respektive SOU 2014:51) Regelrådet är ett av regeringen utsett oberoende organ vars huvuduppgifter är att: 1. Ta ställning till om nya eller ändrade regler är utformade så att de uppnår regelgivarens syfte på ett enkelt sätt

Läs mer

Regeringens proposition 2009/10:180

Regeringens proposition 2009/10:180 Regeringens proposition 2009/10:180 Nya rättsmedel på upphandlingsområdet Prop. 2009/10:180 Regeringen överlämnar denna proposition till riksdagen. Stockholm den 8 april 2010 Mats Odell Anders Borg (Finansdepartementet)

Läs mer

DOM Meddelad i Falun

DOM Meddelad i Falun Föredraganden Lina Levin DOM 2013-03-15 Meddelad i Falun Mål nr 45-13 1 SÖKANDE G4S Security Services (Sverige) AB, 556095-6772 Box 49017 100 28 Stockholm MOTPART 1. Landstinget Dalarna Box 712 791 29

Läs mer

REGERINGSRÄTTENS DOM

REGERINGSRÄTTENS DOM REGERINGSRÄTTENS DOM 1 (8) meddelad i Stockholm den 19 oktober 2010 KLAGANDE Göteborg Stad Upphandlings AB Ombud: Advokat Ola Wiklund Wistrand Advokatbyrå KB Box 7543 103 93 Stockholm MOTPARTER 1. Agera

Läs mer

Yttrande över remissen Upphandling och villkor enligt kollektivavtal (SOU 2015:78)

Yttrande över remissen Upphandling och villkor enligt kollektivavtal (SOU 2015:78) Socialförvaltningen Administrativa avdelningen Tjänsteutlåtande Sida 1 (6) 2015-09-13 Handläggare Karin Bergsman Telefon: 08-508 25 033 Till Socialnämnden Yttrande över remissen Upphandling och villkor

Läs mer

Postadress Besöksadress Telefon Telefax Box Birger Jarls Torg Stockholm

Postadress Besöksadress Telefon Telefax Box Birger Jarls Torg Stockholm REMISSYTTRANDE 1 (5) Datum Diarienr 2014-09-29 AdmD-357-2014 Ert datum Ert diarienr 2014-07-03 S2014/5303/RU Socialdepartementet 103 33 Stockholm Departementspromemorian och Genomförandeutredningens delbetänkande

Läs mer

Rättsfall m.m. på upphandlingsområdet. September 2017

Rättsfall m.m. på upphandlingsområdet. September 2017 Rättsfall m.m. på upphandlingsområdet September 2017 INNEHÅLL 1. Domar 2. Annat aktuellt 3. Kommande kurser DOMAR Kryss i ruta innebar inte att krav uppfyllts när andra uppgifter talade emot det Kammarrätten

Läs mer