Kreativitet. Johan Roos

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Kreativitet. Johan Roos"

Transkript

1 Kreativitet Johan Roos

2 I dagens samhälle finns det ett stort sug efter nya idéer. De finns personer som menar att det har lett till en guldrushmentalitet. I stället för att ligga i en liten bäck och vaska guld som man gjorde förr, är dagens guldrush möjligheten att sälja idéer för stora summor pengar till en riskkapitalist. Det finns tre ord som har blivit modeuttryck för organisationer, idé, kreativitet och innovation. Organisationer slänger runt orden både till höger och vänster, men för de som inte tar utvecklingen på allvar väntar stagnation. Men för organisationer som lär sig att hantera begreppen kan framtiden bli ljus. Missuppfattningar Problems are messages -Shakti Gawain Det finns en del missuppfattningar angående kreativitet hos flera personer. Här är några som är vanligt förekommande: Missuppfattning 1: Kreativ talang är något man antingen har eller inte har. Lyckligtvis så är fallet inte sådant utan kreativitet är något som man i allra högsta grad kan träna, det handlar mycket mer om vilja och träning än om medfödd talang. Missuppfattning 2: Kreatörer är omöjliga att förstå sig på. Det man inte förstår sig på kan vara svårt att förstå. Tar man sig tid att lära sig den kreativa processen och dess förutsättningar, lär man sig förstå kreatörens språk och kreatören själv. Missuppfattning 3: Kreativt arbete är bara möjligt när inspirationen träffar en. Man måste göra sig mottaglig för inspiration, man kan inte gå att vänta på att någonting ska hända eller träffa en själv. Edward de Bono skriver att när han började skriva om kreativt tänkande antog han att verkligt kreativa personer skulle säga att de inte behövde sådana metoder. Men när flera välkända kreativa personer kontaktade honom visade det sig att det var tvärtom och de berättade till vilken nytta metoderna var för dem.

3 Innebörd och logik Show me a person who never made a mistake and I ll show you somebody who has never achieved much. -Joan Collins Ordet kreativitet kan vara ett rätt flytande begrepp som kan omfatta allt ifrån en ny typ av utformning av en fjärrkontroll till symfonier som Beethoven gjorde. Edward de Bono skriver att genom att studera självorganiserade informationssystem (system som bildar mönster). Genom att titta närmare på mönsterbildande system kan man få en tydlig bild om vad kreativitet är och hur den fungerar. Genom den förståelse som man får kan man skapa nya metoder för att få/hitta nya idéer. Kreativitetens logik får man i form av beteendet hos mönsterbildande system, men även om man förstår sig på logiken betyder inte det att man kommer att bli mer kreativ som person. Det som kan hända när man förstår det logiska är att man blir mer motiverad att lära sig mer om hur den fungerar. Många vill snabbt börja använda sig av de praktiska metoderna utan att bry sig om det logiska i kreativttänkande. Vet man inte hur dessa är uppbyggda och varför det fungerar som de ska kan man inte använda tankeverktygen på ett effektivt sätt. Hjärnan There is no failure except in no longer trying. -Elbert Hubbard I början av 1970-talet presenterade den amerikanske forskaren Roger Sperry (Nobelpristagare i medicin 1981) en teori om de olika hjärnhalvornas specialisering. Genom att undersöka hjärnan med en så kallad PET-undersökning, positronemissionstomografi (Positive Emission Tomography) kan man se vilka delar av hjärnan som arbetar vid ett visst tillfälle. Metoden fungerar på så vis att man filmar små blixtar av radioaktivitet, som visar aktiviteten hos hjärnan. Man har med sådana undersökningar märkt att när en person tänker kreativt arbetar båda hjärnhalvorna samtidigt, vilket kanske inte kommer som någon större shock. På bilden nedan kan man utläsa den mycket grova uppdelning som forskare har kommit fram till vad de olika hjärnhalvorna arbetar med.

4 Logisk Verbal Analytisk Sekventiell Detaljer Intuitiv, kreativ Bildorienterad Syntetisk Samtidig, holistisk Helheter, relationer Inventing is a combination of brains and materials. The more brains you use, the less materials you need. -Charles F. Kettering Gruppen Den perfekta kreativa människa som kan tillhandahålla alla goda egenskaper, finns antagligen inte. Men om man istället sätter sig ner och arbetar i en grupp, kan olika egenskaper komplettera varandra så man får en stark helhet. En annan sak med att arbetar i grupp är att man kan bolla sina tankar och idéer med andra medlemmar och på så vis sätta fart på sitt och andras tänkande. Det finns mycket som är positivt med att arbeta i grupp men även saker som är negativa. Några positiva och negativa saker är dessa:

5 Positiva: Med gruppen får man en större kunskapsbas än vad man som enskild skulle ha. Tack vara samspelet mellan varandra blir resultatet mer än bara summan av enskilda bidrag. Besluten är ofta mer avvägda i grupp än vad de är när man arbetar individuellt. Man kan vinna engagemang och acceptans om man låter gruppen vara med i implementeringen. Gruppdeltagande ger förståelse för aktuella problem och uppgifter, vilket kan stimulera till fortsatt kreativt arbete, även inom andra, liknande frågeställningar. Negativa: Beslut och problemlösning kan bli begränsade på grund av grupptrycket som kan uppstå när man arbetar i grupper. Det kan uppstå en viss dominans hos en eller ett par deltagare vilket kan hindra andra deltagare att komma med idéer. Detta skulle då kunna medföra att inte hela gruppens potential utnyttjas. Det kan bli så att det finns en tänkare i gruppen, och gruppen i övrigt har mindre att tillföra. Risken finns att gruppen inte vill visa uppskattning för individuella bidrag och på så vis kan det bli hämmade. När man arbetar i grupper tar det ofta längre tid att nå lösningar och samstämmighet. Det kan också vara svårt för alla gruppmedlemmar att hitta gemensamma tider för möten. Vilket kan medföra att processer blir fördröjda. Organisationer People will rise to the challange when it is their challange -Belasco & Stayer Något som är väldigt viktigt för olika organisationer och i synnerhet de som är kraftigt konkurrensutsatta, kommer inte att överleva utan innovation och förmåga till förändring. Detta är intuitivt uppenbart för de organisationer som man lätt kan förknippa med kreativitet, sådana som exempelvis, reklam- eller IT-byråer, konstnärliga institutioner, verkstadsföretag och forskningsintensiva företag är. Det ska dock nämnas att kreativitet är lika viktigt för alla typer av verksamheter.

6 Hur kan företag ta till vara på kreativiteten som finns inom organisationen? Alla organisationer som har för avsikt att driva företaget framåt i utvecklingen är ytterst beroende av individen. Chefer/ledare behöver motivera sina medarbetare till kreativt tänkande, annars kan det bli så att medarbetarna inte känner sig engagerade till kreativt tänkande. Sitter man i fikarummet på ett företag kan man ofta höra personal diskutera olika förändringar/förbättringar sinsemellan, men det är också ofta som det är där tankarna stannar. Detta kan bero på att man inte har fått något gehör alls från ledningen vid tidigare förslag. Något som företag kan göra för att samla in alla tankar och idéer om förändringar och förbättringar är att upprätta en förslagslåda på företaget. I förslagslådan kan nu personalen lämna in sina förslag de har. Det är dock viktigt att man tömmer lådan rätt ofta och att man ger feedback till personalen. För att lyckas med en förändring inom företaget med hjälp av förslagslådan är det bra att låta en grupp sitta ned och utvärdera de förslag som man tidigare har bestämt att man ska arbeta vidare med. Det är bra om man låter gruppmedlemmarna komma från olika avdelningar på företaget så att man får en så bred kunskapsbas som möjligt. Det kan även vara bra att den/de som har kommit med förslagen sitter med i gruppen, bland annat för att de kan sitta på en eventuell lösning. Hur ser den kreativa processen ut i olika branscher? Tittar man på kunskapsföretag såsom reklam eller IT-byråer, så bygger hela dess varumärke upp kring den kreativa förmågan. Här kan man dela upp de kreativa faserna i två delar, där den ena är när man skapar en kommunikationsplattform med kunden och den andra delen är när det interna skapandet av den slutgiltiga kampanjen. I den här branschen kan den kreativa processen i vissa fall vara relativt kort. Folk i branschen kan ta fram en slogan rätt fort, medan att ta fram grunden för en kampanj tar lite längre tid. I den här branschen har det förr funnits problem med att en person blir för dominant så att det blir svårt för kollegor att framföra deras idéer.

7 På större verkstadsföretag kan den kreativa processen ta betydlig längre tid. Eftersom att produktutvecklingsfasen sträcker sig under en så lång period finns det flera perioder då man har kreativa faser. Utvecklingen kan pågå under flera år, från en idé på en liten lapp tills man har en färdig produkt klar för marknaden. De kreativa faserna kan i detta fall finnas i den inledande idéprocessen, men även när man ska utforma den optimala säljkampanjen. Inom denna industri är det lätt att man fastnar i den stela ingenjörskulturen när man är i idégenererinsfasen. Det blir lätt så att man ska tänka rätt och konkret istället för att tänka fritt och nytt. Inom forskningen handlar det kreativa arbetet mycket om att hitta rätt frågeställning och att ur olika vinklar belysa ett gammalt område eller problem. Har man som mål att få Nobelpriset eller bli en ny Einstein, måste man hitta nya vägar i formuleringsfasen och sedan ska man gärna finna nya metoder för att söka sanningen. Ett moment inom forskningen då man behöver vara kreativ är när man behöver finna nya vägar till finansieringen av projekt. Kreativa miljön You can t wait for inspiration. You have to go after it with a club -Jack London Något som är viktigt att tänka på är den fysiska miljö som man befinner sig i. Människor blir påverkade av den yttre miljö som man befinner sig i, det som finns runt omkring oss påverkar oss på ett eller annat sätt. Många av de kreativa idéer som dyker upp är under rasten då man befinner sig i kafferummet, det kan bero på att där finns friheten och utrymme för det kreativa tänkande. När man ska skapa sig en kreativ miljö på företaget böra man eftersträva denna otvungna och fria atmosfär. Det är inte helt ovanligt att medlemmar i en grupp jobbar tätt inpå varandra på företaget, det ger dem möjligheten att lätt kunna kontakta med en annan utan att behöva ordna med schemalagda möten. Gruppmedlemmar får möjligheten att upptäcka nya egenskaper och kunskaper hos varandra, och det kan man göra tack vare den närhet man får genom att jobba så nära varandra. Många företag experimenterar med sin kreativa arbetsmiljö, inte minst inom data och reklambranschen låter man inreda lokaler i lekfulla och humoristiska associationer. Exempel på vad rummet ska uttrycka kan vara kaos, frihet, nyhet, experiment och lek. Andra miljöer

8 som kan hjälpa till i det kreativa tänkandet kan vara öppna landskap, flexibla arbetsplatser och virtuella kontor. Det är ju klart att omgivningen påverkar det kreativa men det är ändå i slutändan vi själva som måste ta initiativet till att börja med den kreativa processen. Too often, the opportunity knocks, but by the time you push back the chain, push back the bolt, unhook the two locks and shut off the burglar alarm, it s too late -Rita Coolidge

9 Referenslitteratur Bohm, David & Peat, F. David, Ordning & kreativitet Graphic Systems AB, Göteborg, 1990 ISBN: de Bono, Edward, Verklig kreativitet Skogs Grafiska AB, Malmö, 1994 ISBN: Rollof, Jan, Kreativitet WSOY, Finland, 1999 ISBN: Zollitsch, Johann, Att leda kreatörer Gondolin, Stehag, 2003 ISBN:

Kreativitet som Konkurrensmedel

Kreativitet som Konkurrensmedel www.realize.se 1 Kreativitet som Konkurrensmedel Vi är på väg in i Idésamhället. Ord som kreativitet och innovation upprepas som ett mantra. Det är många som vill. Det är färre som kan. Realize AB är ett

Läs mer

Bosse Larsson, www.tankvidare.nu

Bosse Larsson, www.tankvidare.nu 2010-09-27 Framgångsrik skola! Bosse Lårsson Åhörarkopior Föreläsning /workshop 23/9 2010 Feedback (mindset) 16:16 (habits of mind) och kreativt tänkande Bosse Larsson Tänk vidare.nu tänkvidare.nu 1. Vem

Läs mer

kapitel 2 IDÉER, KREATIVITET OCH INNOVATION eller vad är det egentligen alla snackar om?

kapitel 2 IDÉER, KREATIVITET OCH INNOVATION eller vad är det egentligen alla snackar om? kapitel 2 IDÉER, KREATIVITET OCH INNOVATION eller vad är det egentligen alla snackar om? I D É A G E N T E N 23 24 I D É A G E N T E N EFTER ATT HA LÄST DETTA KAPITEL KOMMER DU ATT KUNNA: Förklara och

Läs mer

Kreativitet och kreativ problemlösning Del 4 Crister Skoglund 2015

Kreativitet och kreativ problemlösning Del 4 Crister Skoglund 2015 Kreativitet och kreativ problemlösning Del 4 Crister Skoglund 2015 Preliminärt upplägg av innehållet.2 1/10 Introduktion - teorier om kreativitet historiskt. 8/10 Aktuella teorier om kreativitet. 15/10

Läs mer

Ditt professionella rykte är din främsta tillgång

Ditt professionella rykte är din främsta tillgång Ditt professionella rykte är din främsta tillgång Namn: Erik Fors-Andrée Ditt professionella rykte Erik är en driven visionär, inspirerande ledare och genomförare som med sitt brinnande engagemang får

Läs mer

Inspirerade till kreativare arbetsplatser

Inspirerade till kreativare arbetsplatser Inspirerade till kreativare arbetsplatser Publicerad: 2011-01-26 22:51 Ändrad: 2011-01-26 23:21 Den 20 januari bjöd Ingenjörsamfundet på kreativitetsseminarium i Stockholm. Ett 70-tal nappade och fick

Läs mer

Om proppar, innovision & ljus framtid

Om proppar, innovision & ljus framtid Om proppar, innovision & ljus framtid En inspirationsföreläsning av visionären och Tänkologen PA Ståhlberg www.stahlberg.com 7 & 10 maj 2019 Cykelintro Tänkologen cyklar in och låter en i publiken testa

Läs mer

Antalet deltagare Vill man ha ett högt tempo så är 5 spelare idealiskt. Det är bättre att öka på antalet än att minska det.

Antalet deltagare Vill man ha ett högt tempo så är 5 spelare idealiskt. Det är bättre att öka på antalet än att minska det. Första gången ni spelar Idéspelet Här är en kortfattad vägledning för dig som ansvarar för den allra första spelomgången med idéspelet i er organisation. Börja med att läsa Quickstarten och därefter denna.

Läs mer

Ur boken: Pool Kommunikationsbyrå

Ur boken: Pool Kommunikationsbyrå Ur boken: Pool Kommunikationsbyrå SALES UPLIFT EMOTIONAL PRIMING Brand grows stronger, leading to long-term volume increase and reduced price sensitivity. RATIONAL MESSAGING Short-term sales uplifts, but

Läs mer

2014-09- 25. Reflektion: Förmågor. Intelligens. Talang ??? Vad tänker DU. Vad tänker DU? Naturligt eller utvecklat?

2014-09- 25. Reflektion: Förmågor. Intelligens. Talang ??? Vad tänker DU. Vad tänker DU? Naturligt eller utvecklat? Growth Mindset vad motiverar oss att LÄRA Bosse Larsson + Mindset www.tankvidare.nu bosse.g.larsson@gmail.com Bosse Larsson Självförtroende Misslyckas Ansträngning Självförtroende Misslyckas Ansträngning!

Läs mer

Innehåll. Kreativitet en introduktion 7 Varför vara kreativ på jobbet? 8. Öka kreativiteten hur gör man det? 10 Människor 11 Miljö 19 Metod 25

Innehåll. Kreativitet en introduktion 7 Varför vara kreativ på jobbet? 8. Öka kreativiteten hur gör man det? 10 Människor 11 Miljö 19 Metod 25 Innehåll Förord 5 Kreativitet en introduktion 7 Varför vara kreativ på jobbet? 8 Öka kreativiteten hur gör man det? 10 Människor 11 Miljö 19 Metod 25 Kreativa möten 27 Idédiamanten en strukturerad metod

Läs mer

Edward de Bono: Sex tänkande hattar

Edward de Bono: Sex tänkande hattar Edward de Bono: Sex tänkande hattar Tänkandet är vår viktigaste mänskliga resurs. Men vårt största problem är att vi blandar ihop olika saker när vi tänker. Vi försöker för mycket på en gång; vi blandar

Läs mer

UTSTÄLLARE 2013 ACANDO 4 ACCENTURE 5 ADL 6 EY 7

UTSTÄLLARE 2013 ACANDO 4 ACCENTURE 5 ADL 6 EY 7 UTSTÄLL ARE UTSTÄLLARE 2013 ACANDO 4 ACCENTURE 5 ADL 6 EY 7 MANAGEMENT OCH IT-KONSULTBRANSCHEN Acando är ett management- och it-konsultbolag som tillsammans med sina uppdragsgivare förbättrar och effektiviserar

Läs mer

Den konservativa organisationen

Den konservativa organisationen Den konservativa organisationen Marcus Ekström Inpre 4 VARNING! Användning sker på egen risk Tillämpning av materialet i detta dokument kan påverka företaget eller organisationens framgång och framtid

Läs mer

Volvo Group Trucks Operations Gunnar Brunius, Fabrikschef Volvo Lastvagnar - Göteborg

Volvo Group Trucks Operations Gunnar Brunius, Fabrikschef Volvo Lastvagnar - Göteborg 1 2017-03-15 2 2017-03-15 Vänd dem till fördelar genom förändringsledning 3 2017-03-15 Varför behöver vi förändring idag. Varför är förändring så svårt när behovet är så uppenbart och vi redan vet vad

Läs mer

LOKAL ARBETSPLAN 2010/11

LOKAL ARBETSPLAN 2010/11 LOKAL ARBETSPLAN 2010/11 Arbetsplan för Hagens förskola 2010/11 Våra styrdokument är skollagen, läroplan för förskolan, diskrimineringslagen, förskola skolas vision: I vår kommun arbetar vi för att alla

Läs mer

Equips people for better business

Equips people for better business Equips people for better business The Corn Philosophy When I was young, I used to spend time with my grandparents on their farm. One day my granddad asked me to fix the fence. Instead I went swimming with

Läs mer

a White Paper by Idea2Innovation Vad är innovation?

a White Paper by Idea2Innovation Vad är innovation? a White Paper by Idea2Innovation Vad är innovation? Ordet innovation börjar för vissa kännas så uttjatat att det inte bara är luddigt utan rent av rinner genom fingrarna när man försöker greppa det. Alla

Läs mer

Målbild för Hökåsenskolans fritidshemsverksamhet 2016/2017

Målbild för Hökåsenskolans fritidshemsverksamhet 2016/2017 Målbild för Hökåsenskolans fritidshemsverksamhet 2016/2017 Ansvarig: Ann Hammarström, rektor Hökåsenskolan Uppdaterad 2016-06-28 Må l fö r fritidshemsverksåmheten på Hö kå senskölån 2016/2017 Vad är entreprenöriellt

Läs mer

I kaos ser man sig naturligt om efter ledning.

I kaos ser man sig naturligt om efter ledning. Finn din kärna Allt fler styr med självledarskap. Självkännedom och förmågan att kunna leda dig själv gör det lättare att kunna se klart och att leda andra som chef. Självledarskap handlar om att behärska

Läs mer

Konsten att skapa meningsfulla upplevelser. Arvid Axland Pool

Konsten att skapa meningsfulla upplevelser. Arvid Axland Pool Konsten att skapa meningsfulla upplevelser Arvid Axland Pool Ur boken: 100 KR 1 KR 20 KR 10 ÖRE UPPLEVELSE TJÄNST PRODUKT RÅVARA Ur boken: Vare sig ni vill det eller inte ger ni en upplevelse till er omgivning.

Läs mer

NOLLPUNKTSMÄTNING AVESTA BILDNINGSFÖRVALTNING KOMMENTARER I FRITEXT- FÖRSKOLAN

NOLLPUNKTSMÄTNING AVESTA BILDNINGSFÖRVALTNING KOMMENTARER I FRITEXT- FÖRSKOLAN Varför skall man arbeta med entreprenörskap och entreprenöriellt lärande i förskolan? Bergsnäs Förskola För att lära sig att lyckas och att få prova olika saker. Experimentera För att stärka barnen så

Läs mer

Kunskap. Vi har olika behov av trygghet. Vanföreställningar om inlärning. Nya tankar är jobbiga för hjärnan

Kunskap. Vi har olika behov av trygghet. Vanföreställningar om inlärning. Nya tankar är jobbiga för hjärnan Firma Margareta ivarsson Kunskap Lärstilar och kommunikation Nätverksträff för Unionen, Region SjuHall Borås den 10 september 2008 Är en färskvara vars bäst-före-datum alltid har gått ut. Bengt Wahlström

Läs mer

Föreläsningsanteckningar Olof Röhlander 17 mars 2015

Föreläsningsanteckningar Olof Röhlander 17 mars 2015 Föreläsningsanteckningar Olof Röhlander 17 mars 2015 Konsten att ta en chans och få saker att hända! Vad krävs för att vi ska nå våra mål och förverkliga våra drömmar? Hur blir man bra på något? Standardtipset

Läs mer

Projektträdet. En effektiv processutbildning om mångfald och diskriminering

Projektträdet. En effektiv processutbildning om mångfald och diskriminering Projektträdet En effektiv processutbildning om mångfald och diskriminering Projektträdet genomförs under en hel dag, som en utbildning och workshop för att upptäcka, diskutera och förebygga diskriminering

Läs mer

Manpower Work life Rapport 2012 KREATIVITET PÅ JOBBET

Manpower Work life Rapport 2012 KREATIVITET PÅ JOBBET Manpower Work life Rapport 2012 KREATIVITET PÅ JOBBET Kreativitet och innovation är två begrepp som på senare tid kommit att få allt mer uppmärksamhet. I förra upplagan av MP Work life fokuserade vi på

Läs mer

Praktikrapport. Sofia Larsson MKVA12, HT12

Praktikrapport. Sofia Larsson MKVA12, HT12 Praktikrapport Facetime Media är en byrå belägen i Lund som hjälper företag att marknadsföra sig via sociala medier. I nuläget är det främst Facebook som är aktuellt men tanken är att företaget i framtiden

Läs mer

Skapa kreativa och innovativa testorganisationer. Staffan Iverstam, QualityMinds

Skapa kreativa och innovativa testorganisationer. Staffan Iverstam, QualityMinds Skapa kreativa och innovativa testorganisationer Staffan Iverstam, QualityMinds Kort om mig Staffan Iverstam, QualityMinds Civilekonom som arbetat med affärsutveckling och e-butiker. IT-konsult sedan 2001

Läs mer

Tillitsfull KLARTÄNKT

Tillitsfull KLARTÄNKT Tillitsfull KLARTÄNKT SNABBFOTAD Träna dina entreprenöriella förmågor! Världen vi lever i är komplex och vi står inför många utmaningar. Det kräver utveckling av både privata och offentliga organisationer,

Läs mer

Välkommen till Creosa.

Välkommen till Creosa. Välkommen till Creosa. Vi hjälper företag och organisationer att tänka kreativt, hitta nya lösningar på olika typer av problem och utmaningar och skapa förutsättningar för att förverkliga kreativa idéer.

Läs mer

ÄR DINA MEDARBETARE MOTIVERADE?

ÄR DINA MEDARBETARE MOTIVERADE? Dale Carnegie Trainings ledarskapsguide: ÄR DINA MEDARBETARE MOTIVERADE? Lär dig motivera olika typer av medarbetare och bygg relationer som skapar entusiasm, motivation och engagemang på arbetsplatsen.

Läs mer

Kreativitet. (i en digital era) Henning Pettersson

Kreativitet. (i en digital era) Henning Pettersson Kreativitet (i en digital era) Henning Pettersson Dagens innehåll: Olika perspektiv på kreativitet Kreativitet och digitalisering Produkter av kreativitet Att reflektera och forska kring hur kunskaper

Läs mer

hur människor i vårt företag och i vår omvärld ser på oss. för att uppfattas som empatiska och professionella. Skanska Sveriges Ledningsteam

hur människor i vårt företag och i vår omvärld ser på oss. för att uppfattas som empatiska och professionella. Skanska Sveriges Ledningsteam Vårt sätt att vara Vi är Skanska. Men vi är också ett stort antal individer, som tillsammans har ett ansvar för att vårt företag uppfattas på ett sätt som andra respekterar och ser upp till. Det är hur

Läs mer

Varför är vår uppförandekod viktig?

Varför är vår uppförandekod viktig? Vår uppförandekod Varför är vår uppförandekod viktig? Det finansiella systemet är beroende av att allmänheten har förtroende för oss som bank. Få saker påverkar kunden mer än det intryck du lämnar. Uppförandekoden

Läs mer

Protokoll Föreningsutskottet 2013-10-22

Protokoll Föreningsutskottet 2013-10-22 Protokoll Föreningsutskottet 2013-10-22 Närvarande: Oliver Stenbom, Andreas Estmark, Henrik Almén, Ellinor Ugland, Oliver Jonstoij Berg. 1. Mötets öppnande. Ordförande Oliver Stenbom öppnade mötet. 2.

Läs mer

NOLLPUNKTSMÄTNING AVESTA BILDNINGSFÖRVALTNING KOMMENTARER I FRITEXT- GRUNDSKOLAN

NOLLPUNKTSMÄTNING AVESTA BILDNINGSFÖRVALTNING KOMMENTARER I FRITEXT- GRUNDSKOLAN Vilka entreprenöriella förmågor-/kompetenser anser du att skolans elever behöver utveckla? Bergsnässkolan Att våga lita på sin förmåga att vara en kompetent människa med tankar och kunskap som verkligen

Läs mer

Ur boken Sälj med hjärtat/service med hjärtat

Ur boken Sälj med hjärtat/service med hjärtat Ur boken Sälj med hjärtat/service med hjärtat Säljare av olika skäl Hur ser du på din egen säljarroll? Jag möter människor som arbetar med försäljning av olika skäl och som ser helt olika på sina uppdrag

Läs mer

Bedömning för lärande

Bedömning för lärande Bedömning för lärande Erfarenheter från arbetet med att förtydliga mål och kriterier Att skapa situationer som gör lärandet synligt Andreia Balan Uppföljning - diskussion Beskriv vilken metod/arbetssätt

Läs mer

Framtidens medarbetare, framtidens arbetsplats

Framtidens medarbetare, framtidens arbetsplats Framtidens medarbetare, framtidens arbetsplats 9 dec 2013 Framtidens medarbetare, framtidens arbetsplats Anna lägger till samma bild som i inbjudan. Om undersökningen 2 Undersökning i två delar Online

Läs mer

MEDARBETAR- OCH LEDARPOLICY Medarbetare och ledare i samspel

MEDARBETAR- OCH LEDARPOLICY Medarbetare och ledare i samspel JAG SAMSPELAR JAG VILL LYCKAS JAG SKAPAR VÄRDE JAG LEDER MIG SJÄLV MEDARBETAR- OCH LEDARPOLICY Medarbetare och ledare i samspel sid 1 av 8 Medarbetar- och ledarpolicy Medarbetare och ledare i samspel Syfte

Läs mer

Business Design. Creosa är ett företag specialiserat på kreativ intelligens ihopkopplat med entreprenörskap och affärsutveckling.

Business Design. Creosa är ett företag specialiserat på kreativ intelligens ihopkopplat med entreprenörskap och affärsutveckling. Creosa är ett företag specialiserat på kreativ intelligens ihopkopplat med entreprenörskap och affärsutveckling. Våra lösningar lär dig hur du kan använda din kreativa intelligens som motor i ditt företag,

Läs mer

Gemensamma mål för fritidshemmen i Sparsör

Gemensamma mål för fritidshemmen i Sparsör Gemensamma mål för fritidshemmen i Sparsör Detta material Lust att lära och möjlighet till att lyckas är visionen som Borås stad har satt som inspiration för oss alla som arbetar inom stadens skolor, fritidshem

Läs mer

Att stödja starka elever genom kreativ matte.

Att stödja starka elever genom kreativ matte. Att stödja starka elever genom kreativ matte. Ett samverkansprojekt mellan Örebro universitet och Örebro kommun på gymnasienivå Fil. dr Maike Schindler, universitetslektor i matematikdidaktik maike.schindler@oru.se

Läs mer

Politikerna ska se till att FNs regler för personer med funktionshinder följs. Politiker i Sverige vill arbeta för samma sak som FN.

Politikerna ska se till att FNs regler för personer med funktionshinder följs. Politiker i Sverige vill arbeta för samma sak som FN. F ö renta Nationerna FN betyder Förenta Nationerna FN bildades för 50 år sedan. 185 länder är med i FN. I FN ska länderna komma överens så att människor får leva i fred och frihet. I FN förhandlar länderna

Läs mer

Naturvetenskapsprogrammet (NA)

Naturvetenskapsprogrammet (NA) Naturvetenskapsprogrammet (NA) Naturvetenskapsprogrammet (NA) ska utveckla elevernas kunskaper om sammanhang i naturen, om livets villkor, om fysikaliska fenomen och skeenden och om kemiska processer.

Läs mer

tydlighe kommunice feedback tillit förtroende vision arbetsglädje LEDAR- OCH MEDARBETARPOLICY ansvar delegera närvarande bemötande tillåtande humor

tydlighe kommunice feedback tillit förtroende vision arbetsglädje LEDAR- OCH MEDARBETARPOLICY ansvar delegera närvarande bemötande tillåtande humor dialog delegera tydlighe humor besluta stöd lojal kommunice feedback bemötande motivera rättvis tillåtande lyhörd delaktighet inkluderande ansvar närvaro tydlighet samarbete närvarande förtroende vision

Läs mer

BLI EN BÄTTRE SÄLJARE

BLI EN BÄTTRE SÄLJARE BLI EN BÄTTRE SÄLJARE Johnny Rydholm, säljchef på SpeedLedger e-bokföring, berättar sin historia och ger dig sina bästa tips från säljvärlden! INGA KUNDER - INGEN VERKSAMHET Som egenföretagare jobbar du

Läs mer

Teknik. Teknik. Uppfinningar - utvecklingsprocessen. Arbetshäfte. Namn på gruppmedlemmarna: Klass 7E

Teknik. Teknik. Uppfinningar - utvecklingsprocessen. Arbetshäfte. Namn på gruppmedlemmarna: Klass 7E Teknik Uppfinningar - utvecklingsprocessen Arbetshäfte Namn på gruppmedlemmarna:......... Klass 7E 1 Tidsplanering 7E Vad gör vi idag? Färdig? Må 4/5 (140 min) Ti 5/5 (190 min) On 6/5 (250 min) To 7/5

Läs mer

Rönnäs Fjärding - Hur kan vi tillsammans utveckla vår bygd och långsiktigt trygga vår skola?

Rönnäs Fjärding - Hur kan vi tillsammans utveckla vår bygd och långsiktigt trygga vår skola? Rönnäs Fjärding - Hur kan vi tillsammans utveckla vår bygd och långsiktigt trygga vår skola? Tankesmedja för bybor i Rönnäs fjärding i Ullvi skola, onsdag 10 april 2014 Arrangör: Rönnäs Fjärding (med stöd

Läs mer

Rotary organisation. 1,2 miljoner medlemmar klubbar 34 zoner 529 distrikt. RI President John Germ

Rotary organisation. 1,2 miljoner medlemmar klubbar 34 zoner 529 distrikt. RI President John Germ PR i Rotary Rotary organisation 1,2 miljoner medlemmar 34 000 klubbar 34 zoner 529 distrikt RI President John Germ Rotary Director ansvarig för 2 Zoner Mikael Ahlberg Zon 15 RPIC, RC, TRF-ansvarig Zon

Läs mer

Chapter 1 : Who do you think you are?

Chapter 1 : Who do you think you are? Arbetslag: Gamma Klass: 9A Veckor: 34-39 År: 2019 Chapter 1 : Who do you think you are?. Syfte Förstå och tolka innehållet i talad engelska och i olika slags texter. Formulera sig och kommunicera i tal

Läs mer

Intervjuguide - förberedelser

Intervjuguide - förberedelser Intervjuguide - förberedelser Din grundläggande förberedelse Dags för intervju? Stort grattis. Glädje och nyfikenhet är positiva egenskaper att fokusera på nu. För att lyckas på intervjun är förberedelse

Läs mer

Så här gör du. om du vill genomföra en framgångsrik innovationstävling

Så här gör du. om du vill genomföra en framgångsrik innovationstävling Så här gör du om du vill genomföra en framgångsrik innovationstävling Det här materialet hjälper er att planera och sätta förutsättningarna för att driva kampanjer, antingen en eller regelbundet. Ibland

Läs mer

7 steg till ett riktigt Gott Nytt 2015

7 steg till ett riktigt Gott Nytt 2015 7 steg till ett riktigt Gott Nytt 2015 Personligt bokslut? I företag och organisationer skriver vi vår årsredovisning och verksamhetsberättelse. Vi sätter mål, budgetar och planer för det kommande året

Läs mer

Personalvision Polykemi AB

Personalvision Polykemi AB Personalvision Polykemi AB I ett företag som Polykemi anser vi att teknik står för 30 % och att människan står för 70 % av företagets framgång. Medarbetarna är alltså den viktigaste resursen för att kunna

Läs mer

VINNANDE METODER FÖR ATT KARTLÄGGA och MATCHA JÄMT för dig som arbetar med matchning mot arbete och praktik. Kan. Vet. Vill

VINNANDE METODER FÖR ATT KARTLÄGGA och MATCHA JÄMT för dig som arbetar med matchning mot arbete och praktik. Kan. Vet. Vill VINNANDE METODER FÖR ATT KARTLÄGGA och MATCHA JÄMT för dig som arbetar med matchning mot arbete och praktik Vet Kan Är Vill VINNANDE ARENA Vinnande Arena är ett projekt i Vårgårda kommun som tilldelats

Läs mer

Inspiration till Bamses må bra tidning

Inspiration till Bamses må bra tidning Inspiration till Bamses må bra tidning Inspirationen är sammanställd av personal vid Förskolorna i Dals-Eds kommun. Förslag till arbetsgång Informera föräldrar om projektet och Bamses må bra tidning och

Läs mer

The LifeSpider Webbinar startar om några minuter!

The LifeSpider Webbinar startar om några minuter! Life Spider System You can never be somebody else but you can always become a better and more powerful version of your self The LifeSpider Webbinar startar om några minuter! Ta fram papper och penna!!!

Läs mer

Min syn på Optimal kommunikation i en PU-process

Min syn på Optimal kommunikation i en PU-process Min syn på Optimal kommunikation i en PU-process En essä i kursen Produktutveckling med formgivning, KN3060 Patrick Larsson, Mälardalens högskola, 2007-04-26 Inledning Kommunikation definieras som överföring

Läs mer

Hur arbetar vi med vår värdegrund? Praktiska tips och övningar.

Hur arbetar vi med vår värdegrund? Praktiska tips och övningar. Till dig som är chef Hur arbetar vi med vår värdegrund? Praktiska tips och övningar. Vilja och våga på jobbet Vår värdegrund pekar ut riktningen framåt i det stora, men kan också vara till hjälp i det

Läs mer

Boomerang 360 ID: Demo. Ensize AB Peter Karlsson

Boomerang 360 ID: Demo. Ensize AB Peter Karlsson Boomerang 360 Demo Totalt har 17 av 20 slutfört analysen (85 %) Analysdatum: 2012-11-15 Utskriftsdatum: 2018-10-30 +46 735 220370 Innehållsförteckning 3 Introduktion 4 Översikt 5 Mål 9 Kommunikation 13

Läs mer

Om det finns något som de flesta som arbetar med barn är överens om, så är

Om det finns något som de flesta som arbetar med barn är överens om, så är inledning Om det finns något som de flesta som arbetar med barn är överens om, så är det att fantasi är något positivt och önskvärt i barns liv. Fantasi och kreativitet hör nära samman och det är just

Läs mer

Om mig själv. Spellararen.se. Felix Gyllenstig Serrao. Förstelärare, projektledare och bloggare. Arbetar som förstelärare på Frölundaskolan i Göteborg

Om mig själv. Spellararen.se. Felix Gyllenstig Serrao. Förstelärare, projektledare och bloggare. Arbetar som förstelärare på Frölundaskolan i Göteborg Om mig själv Felix Gyllenstig Serrao Förstelärare, projektledare och bloggare Arbetar som förstelärare på Frölundaskolan i Göteborg Har arbetat i Flexgruppen i Askim-Frölunda-Högsbo, Göteborg med elever

Läs mer

Workplan Food. Spring term 2016 Year 7. Name:

Workplan Food. Spring term 2016 Year 7. Name: Workplan Food Spring term 2016 Year 7 Name: During the time we work with this workplan you will also be getting some tests in English. You cannot practice for these tests. Compulsory o Read My Canadian

Läs mer

Coimisiún na Scrúduithe Stáit State Examinations Commission. Leaving Certificate Marking Scheme. Swedish. Higher Level

Coimisiún na Scrúduithe Stáit State Examinations Commission. Leaving Certificate Marking Scheme. Swedish. Higher Level Coimisiún na Scrúduithe Stáit State Examinations Commission Leaving Certificate 2012 Marking Scheme Swedish Higher Level RÄTTNINGSMALL SVENSKA Del I (Totalt 30 poäng) 1. Ersätt ordet med ett annat som

Läs mer

Aktivitetsbaserade kontor - ett nytt arbetssätt?

Aktivitetsbaserade kontor - ett nytt arbetssätt? Aktivitetsbaserade kontor - ett nytt arbetssätt? CMB - Frukostmöte 2014-06-13 Ett nytt gränsöverskridande arbetsliv där allt fler jobbar när, var och hur de vill har lett till många tomma skrivbord på

Läs mer

Dokumentation från på blädderblocksbladen svar på frågorna:

Dokumentation från på blädderblocksbladen svar på frågorna: Dokumentation från på blädderblocksbladen svar på frågorna: Hur kan forskning bli en lika naturlig del i vardagen som arbetet med patienter? - Hur ska vi få ut budskapet så människor börjar tänka i de

Läs mer

Från boken "Som en parkbänk för själen" -

Från boken Som en parkbänk för själen - En öppen himmel Som människor har vi både djupa behov och ytliga önskningar. Vi är fria att tänka, känna och välja. När vi gör kloka val är kropp och själ i balans, när vi inte lyssnar inåt drar själen

Läs mer

ESSÄ. Min syn på kompetensutveckling i Pu-process. Datum: 2006-04-26. Produktutveckling med formgivning, KN3060

ESSÄ. Min syn på kompetensutveckling i Pu-process. Datum: 2006-04-26. Produktutveckling med formgivning, KN3060 ESSÄ Min syn på kompetensutveckling i Pu-process Datum: 2006-04-26 Produktutveckling med formgivning, KN3060 Utfört av: Kim Hong Tran Handledare: Rolf Lövgren Ragnar Tengstrand INLEDNING INLEDNING ESSÄNS

Läs mer

Teknik. Betyg E. Tillfälle att undersöka, reflektera och ifrågasätta produkter och tekniska system.

Teknik. Betyg E. Tillfälle att undersöka, reflektera och ifrågasätta produkter och tekniska system. Teknik : I kursplanen för teknik får eleven: Identifiera och utveckla tekniska lösningar utifrån ändamålsenlighet och funktion. Identifiera problem och behov som kan lösas med teknik och utarbeta förslag

Läs mer

Intuition som ledarskapsverktyg För att kunna använda intuition som färdighet inom ledarskap bör vi tänka på tre saker:

Intuition som ledarskapsverktyg För att kunna använda intuition som färdighet inom ledarskap bör vi tänka på tre saker: Intuition kommer från latin och definieras av Nationalencyklopedin som "förmåga till omedelbar uppfattning eller bedömning utan (medveten) tillgång till alla fakta; ofta i motsats till logiskt resonerande

Läs mer

2015-11- 25. Leva hela livet. Cecilia.akesdo2er@gih.se. Hur långt är hela livet?

2015-11- 25. Leva hela livet. Cecilia.akesdo2er@gih.se. Hur långt är hela livet? 2015-11- 25 Leva hela livet Cecilia.akesdo2er@gih.se Hur långt är hela livet? 1 Att åldras och leva livet Undvika sjukdom Vara engagerad i livet Kogni@v och fysisk funk@on Rowe & Kahn Hållpunkter Vad är

Läs mer

Användning Dessa rollkort kan användas som stöd i produktutvecklingsprocessen. De beskriver olika yrken och vilken roll personerna med dessa yrken

Användning Dessa rollkort kan användas som stöd i produktutvecklingsprocessen. De beskriver olika yrken och vilken roll personerna med dessa yrken Rollkort Användning Dessa rollkort kan användas som stöd i produktutvecklingsprocessen. De beskriver olika yrken och vilken roll personerna med dessa yrken har haft i processen att ta fram prototypen Watt-lite

Läs mer

kan kämpa ett helt liv i ständig uppförsbacke utan att uppnå de resultat som de önskar. Man försöker ofta förklara den här skillnaden med att vissa

kan kämpa ett helt liv i ständig uppförsbacke utan att uppnå de resultat som de önskar. Man försöker ofta förklara den här skillnaden med att vissa Förord Det här är en speciell bok, med ett annorlunda och unikt budskap. Dess syfte är att inspirera dig som läsare, till att förstå hur fantastisk du är, hur fantastisk världen är och vilka oändliga möjligheter

Läs mer

Kraven i koncentrat. Arbetet med den organisatoriska och sociala arbetsmiljön ska vara en del av det systematiska arbetsmiljöarbetet (5 ).

Kraven i koncentrat. Arbetet med den organisatoriska och sociala arbetsmiljön ska vara en del av det systematiska arbetsmiljöarbetet (5 ). Kraven i koncentrat Arbetet med den organisatoriska och sociala arbetsmiljön ska vara en del av det systematiska arbetsmiljöarbetet (5 ). Arbetsgivarna ska se till att (1): chefer och arbetsledare har

Läs mer

Förbättringsarbete Framgångsfaktorer?

Förbättringsarbete Framgångsfaktorer? Förbättringsarbete Framgångsfaktorer? Michael Bergström Senior rådgivare, Handläggare Ledamot i Nationella ST-rådet Barnläkare Avdelningen för vård och omsorg Sveriges Kommuner och Landsting Intresseorganisation

Läs mer

Success means having the courage, the determination, and the will to become the person you believe you were meant to be. /George Sheehan ( )

Success means having the courage, the determination, and the will to become the person you believe you were meant to be. /George Sheehan ( ) Success means having the courage, the determination, and the will to become the person you believe you were meant to be. /George Sheehan (1918-1993) Wendela Öberg, Projektledare Mitt uppdrag idag! Lärdomar

Läs mer

Mentorprogram Real diversity mentorskap Att ge adepten stöd och vägledning Adeptens personliga mål Att hantera utanförskap

Mentorprogram Real diversity mentorskap Att ge adepten stöd och vägledning Adeptens personliga mål Att hantera utanförskap Mentorprogram Real diversity mentorskap Real diversity är ett projekt som fokuserar på ungdomar i föreningsliv och arbetsliv ur ett mångfaldsperspektiv. Syftet med Real diversity är att utveckla nya metoder

Läs mer

How to create meaningful experiences. Arvid Axland Pool

How to create meaningful experiences. Arvid Axland Pool How to create meaningful experiences Arvid Axland Pool arvid@pool.se Pool Kommunikationsbyrå SALES UPLIFT EMOTIONAL PRIMING Brand grows stronger, leading to long-term volume increase and reduced price

Läs mer

Definiera arbetsuppgifter och färdigheter

Definiera arbetsuppgifter och färdigheter Sida 1/6 Identifiera dina arbetsuppgifter En grundförutsättning för att arbeta med sin egen karriärplanering är att ta sig tid och verkligen fundera över vilka arbetsuppgifter och moment som ingår i din

Läs mer

Kroppsuppfattning. Bilder Fria associationer. Överblick helhet

Kroppsuppfattning. Bilder Fria associationer. Överblick helhet Lärandet Hjärnan Våra hjärnor är uppdelade i höger och vänster hjärnhalva som spelar olika men kompletterande roller. Den vänstra anses stå för förnuftet inom oss, den högra för känslan. Vänster hjärnhalva

Läs mer

CHEFENS KOMMUNIKATIONSVERKTYG VERSION 2.2

CHEFENS KOMMUNIKATIONSVERKTYG VERSION 2.2 CHEFENS KOMMUNIKATIONSVERKTYG VERSION 2.2 Nordisk Kommunikation AB Olof Palmes gata 13 SE 111 37 Stockholm T +46 8 612 5550 F +46 8 612 5559 info@nordisk-kommunikation.com www.nordisk-kommunikation.se

Läs mer

samhälle Susanna Öhman

samhälle Susanna Öhman Risker i ett heteronormativt samhälle Susanna Öhman 1 Bakgrund Riskhantering och riskforskning har baserats på ett antagande om att befolkningen är homogen Befolkningen har alltid varit heterogen när det

Läs mer

Berättelsen i lärandet och lärandet i berättandet

Berättelsen i lärandet och lärandet i berättandet Berättelsen i lärandet och lärandet i berättandet Estetiska lärprocesser och digitala verktyg i SO-undervisningen Estetiska lärprocesser och digitala verktyg i SO-undervisningen Bakgrunden Vision från

Läs mer

Preschool Kindergarten

Preschool Kindergarten Preschool Kindergarten Objectives CCSS Reading: Foundational Skills RF.K.1.D: Recognize and name all upper- and lowercase letters of the alphabet. RF.K.3.A: Demonstrate basic knowledge of one-toone letter-sound

Läs mer

Bläddra vidare för fler referenser >>>

Bläddra vidare för fler referenser >>> Ulla Simonsson, VD Simonsson & Widerberg Lean Consulting Det Torbjörn har byggt upp är ett fundament av kunskap som många företag slarvar med. Ju fler ledningsgrupper som inser att Utvecklingssamtalet

Läs mer

JUNOGATAN 7 451 42 UDDEVALLA

JUNOGATAN 7 451 42 UDDEVALLA Education Times Hässleholm. Tryckt på amtryck.se visit.us JUNOGATAN 7 451 42 UDDEVALLA 20 Aug. www.session.nu phone.us 0522-130 50 mail.us kevin.murphy@session.nu see.us session.nu 2012 UTBILDNING HÖST

Läs mer

OM UTVECKLINGSSAMTAL MELLAN HANDLEDARE OCH DOKTORAND.

OM UTVECKLINGSSAMTAL MELLAN HANDLEDARE OCH DOKTORAND. 1 OM UTVECKLINGSSAMTAL MELLAN HANDLEDARE OCH DOKTORAND. VARFÖR REGELBUNDNA UTVECKLINGSSAMTAL? Att förena olika krav Att förena kraven på kvalitet, effektivitet, kreativitet och arbetstillfredsställelse

Läs mer

Boomerang 360 ID: Ensize International AB (dev) Henrik Wigh Sofielundsvägen Sollentuna

Boomerang 360 ID: Ensize International AB (dev) Henrik Wigh Sofielundsvägen Sollentuna Boomerang 360 ID: 1972 Totalt har 6 av 9 slutfört analysen (67 %) Analysdatum: 2008-11-05 Utskriftsdatum: 2017-01-24 Ensize International AB (dev) Henrik Wigh Sofielundsvägen 4 191 47 Sollentuna +46-8-791

Läs mer

LPP för årskurs 2, Matte V.46-51 HT12

LPP för årskurs 2, Matte V.46-51 HT12 LPP för årskurs 2, Matte V.46-51 HT12 Värdegrund och uppdrag Skolan ska vara öppen för skilda uppfattningar och uppmuntra att de förs fram. Den ska framhålla betydelsen av personliga ställningstaganden

Läs mer

Extended DISC Coachande ledarskap

Extended DISC Coachande ledarskap Utbildningen sträcker sig totalt över 8 utbildningsdagar och riktar sig till chefer som vill utveckla sitt ledarskap och lära sig och stärka sitt coachande förhållningssätt. Grunderna i utbildningen är

Läs mer

lll#vyazc#cj <yg6c 69AwC \dgvc5vyazc#cj >CHE>G6I>DC IG:C9:G FÖRELÄSNINGAR 2009

lll#vyazc#cj <yg6c 69AwC \dgvc5vyazc#cj >CHE>G6I>DC IG:C9:G FÖRELÄSNINGAR 2009 FÖRELÄSNINGAR 2009 Jag älskar citat, det vet alla som varit på en föreläsning med mig, eller om man läst mina böcker. En av de personer som alltid gett mig något att fundera på är den franske aforismförfattaren

Läs mer

Kollektivt Lärande. Martin Sande PreEra. PreEra I Kollektivt Lärande I

Kollektivt Lärande. Martin Sande PreEra. PreEra I Kollektivt Lärande I Kollektivt Lärande Martin Sande PreEra Om språket Jag har alltid trott att vi använder språket för att beskriva världen. Men nu ser jag att vi genom språket skapar världen, världen är inget förrän vi beskriver

Läs mer

Personspår. Enkla grunder av Mikael Wilmarsgård

Personspår. Enkla grunder av Mikael Wilmarsgård Personspår Enkla grunder av Mikael Wilmarsgård Vad är personspåret för hunden? Innan vi tränat hunden till något så kan vi konstatera att hunden har ett välutvecklat luktsinne. Om hunden inte hittar ett

Läs mer

BERÄTTARFESTIVALEN SKELLEFTEÅ 2013 22-28 APRIL. Skellefteå skriver. 6 Hålet. En berättelse från Skellefteå

BERÄTTARFESTIVALEN SKELLEFTEÅ 2013 22-28 APRIL. Skellefteå skriver. 6 Hålet. En berättelse från Skellefteå BERÄTTARFESTIVALEN SKELLEFTEÅ 2013 22-28 APRIL Skellefteå skriver # 6 Hålet En berättelse från Skellefteå Författaren & Skellefteå berättarförening 2013 Tryck: Skellefteå Tryckeri, april 2013 Jag var ute

Läs mer

a White Paper by Idea2Innovation Framtidens arbetssätt.

a White Paper by Idea2Innovation Framtidens arbetssätt. a White Paper by Idea2Innovation Framtidens arbetssätt. Det är tveklöst så att arbetslivet så som vi känner till det genomgår en snabb förändring. Även om det sker olika snabbt i olika branscher, så genomsyrar

Läs mer

Supportsamtal ett coachande samtal medarbetare emellan

Supportsamtal ett coachande samtal medarbetare emellan Utdrag 1 Supportsamtal ett coachande samtal medarbetare emellan Nackdelen med det konventionella utvecklingssamtalet är att det lägger all tonvikt på relationen chef medarbetare. Det är inte ovanligt att

Läs mer

Saknar du en UID riskerar du att försvinna i den globala reapriskonkurrensen. Ditt UID - värde skapas i din kommunikation!

Saknar du en UID riskerar du att försvinna i den globala reapriskonkurrensen. Ditt UID - värde skapas i din kommunikation! Saknar du en UID riskerar du att försvinna i den globala reapriskonkurrensen. Ditt UID - värde skapas i din kommunikation! www.uidfuturemap.se 1 I vilken slags värld vill vi leva och arbeta? Kvaliteter

Läs mer

A.. r jag. Forskning visar att majoriteten av alla personer föds med ungefär samma grundförutsättning för att tänka kreativt.

A.. r jag. Forskning visar att majoriteten av alla personer föds med ungefär samma grundförutsättning för att tänka kreativt. A.. r jag kreativ?! Kreativitet är något man kan utveckla och träna upp. Och det är dessutom förvånansvärt enkelt och roligt. Så för att uppmuntra till svenska barns kreativitet och upptäckarglädje drar

Läs mer