Instruktioner. En luffares död av Herbert Harris

Save this PDF as:
 WORD  PNG  TXT  JPG

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Instruktioner. En luffares död av Herbert Harris"

Transkript

1 Instruktioner Här har jag gjort en analys genom att lägga kommentarerna i marginalen. Slutligen den skriftliga analys av novellen som jag har gjort! Bra förberedelse inför analysen du ska göra på fredag! Om du vill kan du försöka dig på en egen analys innan du läser min. En luffares död av Herbert Harris Han gick ner mot floden, sa barflickan. George Fletcher, som höll på att mixtra med ett av sina fiskspön, tittade hastigt upp. Barflickan stirrade fortfarande häpet på honom över sin bastanta barm. - Vem? frågade han. - Den där luffaren, sa flickan. Den som jag pratade om. Han som var här före er. - Åhå, mumlade Fletcher. - Ni tror mig inte, sa barflickan. Ni borde gå efter honom och själv se. Ni skulle knappt tro era ögon, det kan jag slå vad om. Kommentar [BaC1]: Vi kastas direkt in i handlingen in medias res! Kommentar [BaC2]: Karaktärerna är George Fletcher, barflickan och en luffare. Fletcher log. Åh, prat, sa han. - Jag skämtar inte, envisades barflickan. Den där luffaren var en levande avbild av er, ja, det var han. När han gick ut och ni kom in, trodde jag att jag såg i syne. Det var faktiskt nära att jag tappade glaset. - Alla har vi våra dubbelgångare, påminde Fletcher henne. Och på tal om dubbel så tror jag att jag ska ha en till nu. Men detta fruntimmer lät sig inte avspisas så lätt. I denna nästan obebodda avkrok som bara besöktes av sportfiskare som ville vara ensamma med sina tankar bekämpade hon ensamhetens mögel med prat. Fletcher avskydde kvinnor som inte hade något att säga men likväl lät munnen gå. Det påminde honom om hans hustru Ethel. Kommentar [BaC3]: Vi anar att det här kommer att ha en stor betydelse i novellen. Kommentar [BaC4]: Hustrun nämns. - Jag har sett många underliga saker, har jag, fortsatte flickan. Men den där luffaren han var på pricken lik er. Samma kroppsbyggnad och allt. Hans kläder var förstås rysliga, och ni däremot är riktigt elegant för att vara sportfiskare. Jag menar - Ja, insköt Fletcher och reste sig. Jag stöter kanske på honom under mina vandringar. Så att jag själv kan bedöma om han har mitt trevlig utseende. - Å, det var det värsta! Flickan skrattade som en sifon. - Akta er om ni går på den där gamla träbron, fortsatte hon. Han stannade. Träbron? Är den farlig? - Om! Det påstås att dom ska bygga en ny. Den här är för liten. Murken är den också. Ingen använder den sen dom satte upp den där varningsskylten. - Tack, jag ska vara försiktig, sa Fletcher.

2 Nere vid floden stötte han på luffaren, som han hade väntat sig. Han hade sett honom tidigare och hade efter ett ögonblicks tvekan gått vidare. Men chocken av att se luffarens ansikte hade dröjt sig kvar- det var ansiktet han hade sett i sin egen spegel i fyrtio år. Kommentar [BaC5]: Jaså! Varför berättade han inte det för barflickan? Ingenting stimulerar tankeverksamheten så bra som fiske, och Fletcher hade denna dag tänkt en hel del på det helvete han hade gjort sitt liv till genom att gifta sig med Ethel. Tio år tillsammans med Ethel hade satt sin prägel på hans ansikte ett bekymrat och trött uttryck. Hon var en självisk och slösaktig kvinna som ständigt hade krävt pengar av honom så att han knappt hade fått någonting över för egen räkning. Och hon hade tjatat och grälat på honom och missunnat honom hans cigarretter och öl och till och med de blygsamma utgifter som fiskehobbyn drog med sig. Kommentar [BaC6]: Här kommer en inre monolog som ger en bakgrund och sammanhang. Det finns en mängd negativt laddade ord. Då och då flydde han från henne och gav sig ut på en fisketur. Den gav upphov till ett gräl varje gång, men det var det värt. Vid ett ensligt vattendrag kunde Fletcher vara lika rofylld som de våta löven som delade stranden med honom och den stilla floden som kluckade i vassen. Hans lugna sinnesstämning stördes bara då bilden av Ethel armbågade sig in i hans tankar. Vad han längtade efter var fullkomlig och beständig frihet ett nytt liv utan henne. Tanken dök ofta upp. Den gjorde sig påmind när han såg luffaren första gången. Inom kort hade den fantastiska idén bitit sig fast i hans sinne. Kommentar [BaC7]: Spänningen ökar. Här fanns djupt vatten. Här fanns en murken bro. Här fanns ett stycke mänskligt vrakgods som lätt skulle ha kunnat vara hans tvillingbror. Fletcher hade sett luffaren gå i riktning mot värdshuset Kronan och följt efter. Han hade väntat tills luffaren kom ut igen, sedan hade han själv gått in för att styrka sig med en whisky. Nu var han tillbaka vid flodstranden med hjärnan både omtöcknad och stimulerad av spriten. Och där var luffaren han låg på rygg vid den murkna träbron. Han satte sig på marken ett litet stycke från luffaren och la fiskegrejorna bredvid sig. Han tog upp en termos ur ryggsäcken och hällde upp lite kaffe. Han såg sig omkring och fann att luffaren iakttog honom. - Vill ni ha en slurk kaffe? ropade han. Luffaren kom tveksamt bort till honom. Hyggligt av er, sa han. Tack. Han tog koppen. - Skål på er! Fletcher såg på medan han drack.

3 - Ni tror kanske att jag tycker synd om er, sa han, men det gör jag inte. Jag har farit hit ner för att slippa ifrån min fru och mina släktingar. Den lyckan är kort. Men ni, min vän, har alltid er frihet. Inga familjeband, ingen i hela världen att ta hänsyn till. Luffaren torkade sig om munnen. Ni har rätt. - Ni är en lyckans ost, sa Fletcher. Drick ert kaffe innan det blir kallt. Det är nog inte så gott, det har varit i termosen för länge. Kommentar [BaC8]: Berättelsen förs framåt med hjälp av dialogen. Han tittade på luffaren medan denne sörplade i sig kaffet. - Ja, sa han, jag avundas er. Inte en själ att tänka på. - Inga pengar heller, sa luffaren menande. - Det har inte jag heller, sa Fletcher. Min fru tar hand om allihop. Men snart ska hon inte få mer, hoppas jag. Hon kommer att bli tvungen att arbeta för brödfödan. Det blir svårt för henne hoppas jag. Fletcher pratade på, och efter en stund sjönk luffarens blå haka ner på bröstet. Han hade somnat, han sov gott. Tabletterna i kaffet som Fletcher hade tagit i mindre doseringar för att kunna sova efter grälen med Ethel hade verkat snabbt. Luffaren andades tungt. Fletcher tog av sig kläderna och klädde sedan av luffaren. Strax därefter var kläderna bytta. Luffaren hade blivit George Fletcher, och denne var luffaren. Han tog ett pund, de enda pengar som fanns i hans plånbok, och stoppade sedeln på sig. Så stoppade han ner plånboken igen i den kavaj som luffaren nu hade på sig. Försiktigt gick han ut på den murkna bron och stampade hårt med klacken mitt ute på den. Genom hålet i bron släppte han ner luffaren och såg hur kroppen sjönk. Fletcher placerade nu fiskgrejorna och ryggsäcken på den fallfärdiga bron och återvände till stranden. Han slog in på en stig som förde djupt in i en skog. Han gick i timtal genom en fridfull natur som strålade i sommarsolen. Det var som om solen själv hade haft sin arm kring Fletchers axel, och han njöt av sin nyvunna frihet och kände knappast några samvetskval. Kommentar [BaC9]: Fletchers lycka beskrivs med positivt laddade ord. Det kom ett bittert leende på hans läppar när han föreställde sig hur Ethel blev kallad för att identifiera kroppen. Hon skulle känna igen hans kläder, hans ägodelar. Hon skulle inte titta närmare på hans ansikte. Han såg nästan ivrigt fram mot den stund då han skulle läsa notisen om sin egen död. Fletcher kom plötsligt att tänka på att han inte hade något namn. Han undrade vad luffaren kunde ha hetat. För första gången letade han genom fickorna i de trasiga kläderna han nu bar, och fick strax upp ett tidningsklipp. Det lilla urklippet var från en tidning från föregående kväll. Häpet stirrade Fletcher på bilden, som var ett foto av honom själv.

4 Har ni sett denne man? frågade rubriken, och texten under bilden lydde: Polisen använder spårhundar i jakten efter William Chapman som igår rymde från Broadmead. Chapman, som förklarades sinnessjuk efter att ha strypt två kvinnor Kommentar [BaC10]: Här kommer novellens höjdpunkt. Fletcher, som hade stått absolut orörlig medan han läste notisen ryckte häftigt till när en hund började skälla någonstans i närheten. Darrande i hela kroppen började han springa. När man fann honom, låg han utmattad bakom en häck och tårar blandade sig med svetten i hans ansikte. Att analysera ett berättande: Den dramaturgiska modellen Anslag (inledning) novellen börjar in medias res eftersom vi kastas in i en dialog på en bar, mellan barflickan och George Fletcher. Ganska tidigt förs en luffare in i dialogen och vi kan ana att det är därikring huvudkonflikten kommer att röra sig Presentation vi har till en början tre karaktärer: barflickan, Fletcher och luffaren. Snart kommer också Fletchers hustru nämnas. Vi får veta att barflickan är för pratsam för Fletcher, hon påminner om hans hustru. Om Fletcher får vi veta att han klär sig elegant för att vara en sportfiskare. Vi vet också att han har flytt hemifrån för att få vara ensam med sina tankar. Det verkar nu som att Fletcher är den goda karaktären och att hustrun är den onda. Fördjupning under den här fasen får vi i en monolog bakgrunden klart för oss. Fletcher tänker tillbaka på de tio år med Ethel och det verkar inte vara särskilt kul att tänka på. Många negativa ord som tjat, gräl. Hon beskrivs som själviskt och slösaktig. Man undrar varför de har gift sig överhuvudtaget. Min sympati ligger hos Fletcher. När jag förstår att Fletcher redan träffat luffaren och inte nämner det för barflickan undrar jag om han inte redan har idén i huvudet fast han nämner den lite senare. Upptrappning när Fletcher träffar luffaren ökar tempot, särskilt när han får sin fantastiska idé. Dialogen när de dricker kaffe för berättelsen framåt. När brottet är klart, kläderna bytta och kroppen sänkt sänks tempot en aning. Fletcher är lycklig och känner sig fri. Fast jag tycker att det känns nästan för bra och för lätt för att det ska lyckas. Höjdpunkt när Fletcher hittar tidningsurklippet och plötsligt befinner sig i ett mycket värre problem än han gjorde tidigare känns det som att nu är det kört. Han kan ju inte göra brottet ogjort och när han hör hundskall förstår man att det inte finns någon återvändo. Avrundning (slutet) ja, jag förstår hur stressad Fletcher känner sig. Han kan ju aldrig någonsin förklara sig ur den här situationen. Ren förlust alltså. Fortsättning nästa sida

5 Motiv och tema Motiven är flera, men här är några: en medelålders man som är trött på sitt liv och särskilt sin hustru, en nästan obebodd avkrok, en flod, en murken träbro, ett värdshus, en barflicka med bastant barm, en gnatig och tjatig hustru, en luffare som är lik huvudpersonen, fiskeutrustning, strålande sommarsol, ett tidningsurklipp Den här novellens tema skulle kunna vara att brott aldrig lönas sig, eller att synden straffar sig själv, eller att den som gapar över mycket mister ofta hela stycket. Berättarperspektiv I den här novellen har vi en fast begränsad berättare. Vi får följa Fletchers tankar. Berättartekniska grepp Liknelser Flickan skrattade som en sifon, Vid ett ensligt vattendrag kunde Fletcher vara lika rofylld som de våta löven som delade stranden med honom och den stilla floden som kluckade i vassen. Metaforer Här fanns ett stycke mänskligt vrakgods som lätt skulle ha kunnat vara hans tvillingbror. Ni är en lyckans ost, sa Fletcher Kontraster hittar vi en del. Fletcher verkar ha gott om pengar eftersom han är elegant klädd för att vara en sportfiskare. Luffaren har däremot inga pengar. Fletcher är olycklig eftersom han är trött på sin hustru och han tror att luffaren är lycklig som inga anhöriga har. Fletcher verkar vara tystlåten, medan barflickan pratar på liksom hans hustru. Fletcher är tyngd av att tjäna pengar som hans hustru ändå gör av med, luffaren är fri (tror Fletcher) Fletchers sinnesstämning planteras tidigt när han mumlar sitt svar till barflickan. Han är alltså inte särskilt intresserad av att delta i något samtal. Bron planteras tidigt som en farlighet. Dubbelgångaren, alltså luffaren, planteras också tidigt och vi förstår att han har en avgörande betydelse i novellen. Språk Ganska vardagligt skriven, tycker jag. Några svåra ord som t ex sifon (är en flaska med kolsyrad dryck som ger ifrån sig ett väsande ljud). Det finns både dialog mellan barflickan och Fletcher, samt mellan luffaren och Fletcher. Det finns också monolog där vi får veta bakgrunden till att Fletcher avskyr sin hustru. Den innehåller många negativa ord. Monologen som kommer senare när han en kort stund är fri innehåller många positiva ord. Sammanfattande kommentar. Här kan jag tycka till om novellen, ställa frågor som jag undrar (som t ex varför Fletcher gifte sig med Ethel). Jag kan också reflektera över arbetet med analysen. Vad det lätt eller svårt?

Använd av Gud. Av: Johannes Djerf

Använd av Gud. Av: Johannes Djerf Använd av Gud Av: Johannes Djerf Under den här adventstiden så har vi talat om en sak. Guds angelägenhet att få komma nära ditt liv. Vi har talat om Jesus som sann konung och Gud, som kommer ridandes in

Läs mer

Jag vill lära känna Kristus

Jag vill lära känna Kristus Jag vill lära känna Kristus Fil.3:1 11 Av: Johannes Djerf Jag tänkte börja dagens predikan som är en del av vår vandring i filipperbrevet den här hösten, med ett klipp ifrån en film som heter oh, brother

Läs mer

081901Brida.ORIG.indd 17 08-05-26 15.36.24

081901Brida.ORIG.indd 17 08-05-26 15.36.24 jag vill lära mig magi, sa flickan. Mästaren såg på henne. Urblekta jeans, T-shirt och det utmanande uttrycket som blyga människor gärna tar till helt i onödan. Jag måste vara dubbelt så gammal som hon,

Läs mer

Alarmklockan tjöt envist. satte sig sakta upp och tryckte av klockan. Hon tände lampan och drog sig upp. Det var en helt vanlig morgon. Hon åt frukost och klädde på sig. Hon drog sin borste genom hennes

Läs mer

Stenen i mitt hjärta. Mitt hjärta av sten. Dess såriga yta.

Stenen i mitt hjärta. Mitt hjärta av sten. Dess såriga yta. GREKLAND. ÖARNA Ibland inträdde ett slags siktdjup. Schakt, rakt ner genom tiden, livet. Och långt därnere något som liknade lycka. Vägarna ner från bergen. Svalare i luften i skymningen, rent av kyligt

Läs mer

Hon log, ett litet bittert leende. Så söt, så vacker hon var! Det var fest på slottet i går kväll, började hon. Bröllop. Alla var där och vi hade

Hon log, ett litet bittert leende. Så söt, så vacker hon var! Det var fest på slottet i går kväll, började hon. Bröllop. Alla var där och vi hade Hon log, ett litet bittert leende. Så söt, så vacker hon var! Det var fest på slottet i går kväll, började hon. Bröllop. Alla var där och vi hade många gäster från utlandet. En av dom tyska prinsarna uppvaktade

Läs mer

Hon vågade inte lägga till, nu ses vi aldrig mer. Men aldrig någonsin hade det känts så skönt att han stängde dörren och gick.

Hon vågade inte lägga till, nu ses vi aldrig mer. Men aldrig någonsin hade det känts så skönt att han stängde dörren och gick. 6. Jamila kunde inte somna natten innan det var dags. Hon försökte ligga så still som möjligt, så Kamal inte skulle bli orolig och förstå att någonting var i görningen. Han skulle iväg på morgonen och

Läs mer

Det var en gång en mycket mäktig kung som bara hade en enda son. Pojken skulle en

Det var en gång en mycket mäktig kung som bara hade en enda son. Pojken skulle en Den magiska sjön. (Saga från Chile) Det var en gång en mycket mäktig kung som bara hade en enda son. Pojken skulle en dag få ärva hela kungariket, men han var så sjuklig och svag att kungen undrade om

Läs mer

LÄS EN FILM. diskutera, analysera och upptäck två sätt att berätta en historia. en studiehandledning från Film i Dalarna av Bisse Falk

LÄS EN FILM. diskutera, analysera och upptäck två sätt att berätta en historia. en studiehandledning från Film i Dalarna av Bisse Falk LÄS EN FILM, analysera och upptäck två sätt att berätta en historia en studiehandledning från Film i Dalarna av Bisse Falk Film i Dalarna. Kaserngården 13. 79140 Falun. 023-26275. www.filmidalarna.se innehåll:

Läs mer

s k a j a g g ö r a?

s k a j a g g ö r a? V a d s k a j a g g ö r a? 31 brev till kvinnojourerna och tjejjourerna 1 Manifest Sverige är ett av världens minst ojämställda länder. Ändå är mäns våld mot kvinnor ett av våra största samhällsproblem.

Läs mer

Slutet på en resa men början på en annan

Slutet på en resa men början på en annan Slutet på en resa men början på en annan Inledning Det är idag man längtar tillbaka till fyran. De korta dagarna, inga prov och ingen gruppering. Det blir tyvärr mer och mer utav det rakt motsatta ju äldre

Läs mer

Den magiska dörren. - ett romanprojekt

Den magiska dörren. - ett romanprojekt Den magiska dörren - ett romanprojekt Idé och lärarhandledning av Josef Sahlin 2011 Bakgrund! 3 Idé! 3 Rättigheter! 4 Syfte! 4 Arbetets gång! 4 Lektionsupplägg! 5 Framsida! 5 Kapitel 1 - Hej! 6 Kapitel

Läs mer

ii NGET MER ATT GÖRA??Men vad betyder DET, tänker Elsa halvt

ii NGET MER ATT GÖRA??Men vad betyder DET, tänker Elsa halvt ELSA SLUTET del 2 ii NGET MER ATT GÖRA??Men vad betyder DET, tänker Elsa halvt omtöcknad när hon sitter i färdtjänsttaxin på väg hem från läkarbesöket. Hon känner att hon inte riktigt uppfattade eller

Läs mer

En dag av nåd! Av: Johannes Djerf

En dag av nåd! Av: Johannes Djerf En dag av nåd! Av: Johannes Djerf Jag tror att de flesta utav oss någon gång suttit framför tv:n och varit engagerad i någon dokusåpa av något slag, även om vi kanske inte vill erkänna det. Ett program

Läs mer

Filip, Måns och Ida samma på papperet men ändå så olika

Filip, Måns och Ida samma på papperet men ändå så olika Filip, Måns och Ida samma på papperet men ändå så olika Det här är en berättelse om våra tre barn. De är alla adopterade från Kina och de har alla tre total enkelsidig LKG. Nu finns det säkert de som ställer

Läs mer

Hjälp! Mina föräldrar ska skiljas!

Hjälp! Mina föräldrar ska skiljas! Hjälp! Mina föräldrar ska skiljas! Vad händer när föräldrarna ska skiljas? Vad kan jag som barn göra? Är det bara jag som tycker det är jobbigt? Varför lyssnar ingen på mig? Många barn och unga skriver

Läs mer

100 sätt att börja Älska sig själv

100 sätt att börja Älska sig själv 100 sätt att börja Älska sig själv Ta inte dig själv på för stort allvar! Det leder aldrig till något bra, haha. Om du kan skratta åt sig själv, är du på god väg. Bli kär i dig själv. Tänk på vad som gör

Läs mer

Berätta nu, Eva, sa min bror. Du lovade att berätta allt när du kom tillbaka från Skogstorp. Berätta allt, vem kan berätta allt? Jag hade bett Einar

Berätta nu, Eva, sa min bror. Du lovade att berätta allt när du kom tillbaka från Skogstorp. Berätta allt, vem kan berätta allt? Jag hade bett Einar Berätta nu, Eva, sa min bror. Du lovade att berätta allt när du kom tillbaka från Skogstorp. Berätta allt, vem kan berätta allt? Jag hade bett Einar att följa med på min resa till pappas föräldrahem, men

Läs mer

Krister Inde. Se dåligt Må bra. Indenova 1

Krister Inde. Se dåligt Må bra. Indenova 1 Krister Inde Se dåligt Må bra Indenova 1 AB Tidigare utgivna böcker och faktaskrifter med Krister Inde som författare och faktainsamlare: 1975 Synträning med optik (tillsammans med Örjan Bäckman), Liber

Läs mer

Från utmattning till balans. - ett befrielsearbete i vardagen. olle hallgren (ollehallgren@hotmail.com)

Från utmattning till balans. - ett befrielsearbete i vardagen. olle hallgren (ollehallgren@hotmail.com) Från utmattning till balans - ett befrielsearbete i vardagen olle hallgren (ollehallgren@hotmail.com) ord före Följande text är ett försök att sammanfatta mina erfarenheter från hundratals möten med individer

Läs mer

En vanlig dag i Kongo-Brazzaville

En vanlig dag i Kongo-Brazzaville En vanlig dag i Kongo-Brazzaville Ett rollspel Ledarmaterial För barn mellan 7 och 9 år, eventuellt ända upp till 11 år En vanlig dag i Kongo-Brazzaville Ett rollspel Introduktion Detta är ett ledarmaterial

Läs mer

Lyssna på mig. Barnets upplevelse av skilsmässa och föräldrars konflikter

Lyssna på mig. Barnets upplevelse av skilsmässa och föräldrars konflikter 2013 Lyssna på mig Barnets upplevelse av skilsmässa och föräldrars konflikter Snacka aldrig skit om varandra. Aldrig. Det gör så jävla ont. Barn borde få bestämma 50% vid en skilsmässa så de vuxna inte

Läs mer

MAN INNAS! En handbok för barn och unga som lever med skyddade personuppgifter.

MAN INNAS! En handbok för barn och unga som lever med skyddade personuppgifter. MAN VI U INNAS! En handbok för barn och unga som lever med skyddade personuppgifter. Länsstyrelsen Östergötland Handbok: Man vill ju finnas! En handbok för barn och unga som lever med skyddade personuppgifter.

Läs mer

FÖRSVARSMAKTENS GUIDE för. par

FÖRSVARSMAKTENS GUIDE för. par FÖRSVARSMAKTENS GUIDE för par där någon av er ska göra utlandstjänst 1 2 INNEHÅLL Allmän information 3 När man är ifrån varandra... 4 Tiden före insatsen 6 Vad är det som gör att vissa vill åka på insats?

Läs mer

Att vara förebedjare ett material från Livskraft Norr

Att vara förebedjare ett material från Livskraft Norr Att vara förebedjare ett material från Livskraft Norr 1. Inledande tankar om förbön Först och främst uppmanar jag till bön och åkallan, till förbön och tacksägelse för alla människor (1 Tim 2:1). Denna

Läs mer

PÅ VÄG MOT ÅTERHÄMTNING

PÅ VÄG MOT ÅTERHÄMTNING PÅ VÄG MOT ÅTERHÄMTNING Ett studiematerial om att hantera svåra psykiska besvär Tommy Engman Studiematerialet är framtaget av Återhämtningsprojektet, som är ett samarbete mellan Riksförbundet för Social

Läs mer

tytti solantaus bilder: antonia ringbom

tytti solantaus bilder: antonia ringbom tytti solantaus bilder: antonia ringbom innehållsförteckning förord 3 vad är psykisk ohälsa? 4 förändringar i känslolivet 5 förändringar i beteendet 6 tankestörningar 6 vad beror den psykiska ohälsan på?

Läs mer

MEDICINSK ETIK. i fickformat. Texten kan laddas ner gratis. Det är inte tillåtet att sälja den vidare i någon

MEDICINSK ETIK. i fickformat. Texten kan laddas ner gratis. Det är inte tillåtet att sälja den vidare i någon MEDICINSK ETIK i fickformat Texten kan laddas ner gratis. Det är inte tillåtet att sälja den vidare i någon form. Copyrighten ligger hos författaren. För värdefulla synpunkter på texten vill jag tacka

Läs mer

Nu är jag en helt vanlig person som är med i livet. Intervju med Jannice Andersson

Nu är jag en helt vanlig person som är med i livet. Intervju med Jannice Andersson Nu är jag en helt vanlig person som är med i livet. Intervju med Jannice Andersson Jannice, 29 år, har gått ner 40 kg. Cecilia Bergh i Intervju med Jannice Andersson Jannice: - För två år sen vägde jag

Läs mer