Erfarenhetsdag med Södertörns familjehemsenheter

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Erfarenhetsdag med Södertörns familjehemsenheter"

Transkript

1 Erfarenhetsdag med Södertörns familjehemsenheter Nio Södertörnskommuner har haft en gemensam halvdag för utbyte av erfarenheter om placerade barns umgänge med sina föräldrar och andra närstående. Umgänge har varit ett ämne som diskuterats mycket i de olika familjehemsenheterna. De har tagit mycket tid, funnits olika åsikter med flera parter inblandade och stöd från forskning och lagstiftning har varit begränsat. Att träffas och dela med sig av all kunskap och erfarenhet som finns i kommunerna skulle kunna vara en hjälp att hitta andra lösningar och få inspiration. Till denna erfarenhetsdag kom det sjuttiotalet deltagare, familjehemssekreterare, barnsekreterare och chefer. Dagen var upplagd kring diskussioner i både större och mindre grupper under två övergripande pass med följande frågeställningar: Vad har bidragit till att umgänget fungerat bra respektive mindre bra? Diskutera vad du som barn-/familjehemssekreterare kunde ha gjort för att underlätta umgänget? Nedan kommer en sammanställning av dessa diskussioner att göras samt en sammanställning om önskemål kring fortsättning av något slag. Vad har bidragit till att umgänget fungerat bra respektive mindre bra? I sammanställningen av svaren har vi delat in svaren utifrån de olika aktörerna i samband med ett umgänge: barnet, de biologiska föräldrarna, familjehemmet och socialtjänsten. Svaren går delvis i varandra och vissa faktorer återkommer. De faktorer som underlättar respektive försvårar blir liknande svar fast tvärtom. Det centrala tycks ändå hamna på det tredelade föräldraskapet och mindre fokus hamnar på barnet. Under varje stycke finns även hänvisningar till lagstiftning, författningar, forskning, studier mm som berör respektive område. Faktorer som underlättat umgänge Barn Erfarenheter av umgängen som fungerade bra hade inslag av att det fanns en bra kontakt med barnet, att man lyssnade på barnet samt att barnet var delaktig i umgängesfrågan. Att barnet mår bra vid och om barnets hade positiv inställning till umgänge underlättade umgänget. Det man också kunde se som viktigt var att barnet hade tillgång till släkt och övrigt nätverk samt att man kunde hitta aktiviteter som intresserade de som var med på umgänget. Sociala medier kunde vara en hjälp att hålla kontakten med t ex syskon.

2 I barnkonventionens artikel 12 står följande: 1. Konventionsstaterna skall tillförsäkra det barn som är i stånd att bilda egna åsikter rätten att fritt uttrycka dessa i alla frågor som rör barnet, varvid barnets åsikter skall tillmätas betydelse i förhållande till barnets ålder och mognad. 2. För detta ändamål skall barnet särskilt beredas möjlighet att höras, antingen direkt eller genom företrädare eller ett lämpligt organ och på ett sätt som är förenligt med den nationella lagstiftningens procedurregler, i alla domstols- och administrativa förfaranden som rör barnet. Eva Körner, 2009, beskriver viktiga erfarenhet vid umgängesbedömning. Bl a att man ska undersöka vilka resurspersoner som finns i det enskilda ärendet och att använda den mest lämpade personen för de insatser som behöver göras. När en åtgärd rör ett barn ska barnet få relevant information. Ett barn ska ges möjlighet att framföra sina åsikter i frågor som rör barnet. Om barnet inte framför sina åsikter, ska hans eller hennes inställning så långt det är möjligt klarläggas på annat sätt. Barnets åsikter och inställning ska tillmätas betydelse i förhållande till hans eller hennes ålder och mognad. (11 kap. 10 SoL). Den unge ska få relevant information. Den unge sak ges möjlighet att framföra sina åsikter i frågor som rör honom eller henne. Om den unge inte framför sina åsikter, ska hans eller hennes inställning så långt det är möjligt klarläggas på annat sätt. Den unges åsikter och inställning ska tillmätas betydelse i förhållande till hans eller hennes ålder och mognad. (36 LVU) I intervjuer med före detta fosterbarn (Westberg, Tillander 2010) är en återkommande synpunkt lyssna på barnet. Att lyssna på barnets önskemål och ta hänsyn till det. Barnen beskriver också vikten av att få ha ett regelbundet umgänge med andra släktingar som är viktiga för dem. Familjehem Relation och samarbete var de återkommande faktorer för att få till ett gott umgänge. Ett gott samarbete mellan föräldrar och familjehem där familjehem hade en positiv och respektfull inställning till föräldern och umgänget. Familjehem som var flexibla och öppna både för föräldrar och övrigt nätverk kunde bidra till ett fungerande umgänge. Några hade även poängterat vikten av familjehemmets menataliseringsförmåga kring barnets känslor vid

3 umgänget samt hjälpa barnet att sätta ord på detta. Vidare ses utbildning, stöd och handledning som en positiv faktor. Ingrid Höjer skriver i boken Fosterfamiljens inre liv om god kontakt mellan familjehemsföräldrar och föräldrarna på följande sätt; - En god kontakt kräver att fosterföräldrarna kan acceptera föräldrarna med fel och brister och att de förmår lyssna på föräldrarna och respektera deras åsikter. - Något som bidrar till goda kontakter är att fosterföräldrarna kombinerar en respektfull och accepterande inställning med att vara tydlig med vad de tycker och vad de förväntar sig av föräldrarna. Utifrån en amerikansk studie konstaterade Sanchirico et al att fosterföräldrar som erhöll utbildning och stöd blev mer engagerade och kontaktfrekvensen mellan barn och föräldrar ökade. Fosterföräldrar som kunde tolerera attityder och värderingar som var olika deras egna, hade större chans att lyckas, och på liknande sätt var det också positivt om fosterhemsföräldrarna klarade av att hantera osäkerhet. Att ha en stor portion självinsikt parad med en öppen attityd vad det gäller den egna familjen bidrog till en lyckad placering. (Höjer 2007) Bjente Gjärum et al (1999) beskriver fosterföräldrarnas uppgift att hjälpa barnet och att huvudresurser i arbetet är kunskap och reflektion, tid och stabilitet. Biologiska föräldrar Vad har man för erfarenhet av vad föräldrarna behöver göra för att underlätta umgänget? Synpunkter som kom fram var att det är viktigt att föräldrarna får vara delaktiga i hela umgängesprocessen. När föräldrarna accepterar att barnen är placerade och accepterar familjehemmet så fungerar umgänget bättre. När föräldrarna har stöd från sitt egna nätverk kan vara en faktor som underlättar. I föräldrars röster, Höjer (2010)berättar föräldrar som har barn placerade i familjehem att det mest väsentliga är att få information om barnets vardagsliv. Det underlättade i umgänget att föräldrarna var uppdaterade i vad som hände kring barnet och kunde använda sig av den informationen vid umgängestillfällena. Gunvor Andersson har också visat i sin forskning att om föräldrar som har en positiv inställning till placeringen, har en positiv inverkan på placeringen Barnet slipper lojalitetskonflikter och kan leva med en tillhörighet till två familjer.(g.andersson 1998)

4 Då alla är överens och de biologiska föräldrarna accepterar placeringen kan man se hur bra det är för barnen. En del av intervjupersonerna beskriver hur föräldrarna gett sitt godkännande till placeringen och hur viktigt det varit för dem. (Westberg, Tillander 2010) Socialtjänsten Många faktorer hamnade på socialtjänsten bord vad det gäller att underlätta umgänget. Många grupper hade tagit upp handläggningsfrågor av praktisk natur, relationen och samarbete samt vikten av att umgänget förbereds noga innan en placering. Av praktisk natur har ekonomiskt stöd till föräldrar vid umgänge uppfattats som ett sätt att underlätta. Andra faktorer var tydliga vårdplaner/genomförandeplaner och tydlig umgängesplanering samt regelmässig uppföljning av dessa. Några har också sett att umgänget fungerat bättre efter vårdnadsöverflyttning. Andra synpunkter på vad socialtjänsten kan gör för att underlätta umgänget är att vi behov tillsätt stödperson/kontaktperson som är med vid umgänget, använda sig av umgängeslokal, ta hjälp av nätverksledare. Hembesök av socialjouren vid umgänge var en faktor som framkom. Tydlighet sågs som en underlättande faktor både när det gällde; lagar, målet med placering, struktur och roller. Lagstiftningen kan vara ett stöd för umgänge ex fungerar umgänge ibland bättre vid LVU-placeringar. Det som många hade erfarenhet av var att umgängena underlättades av att umgänget planerades och förbereddes i början av placeringen. Dels att ge föräldrar tydlig information om umgänge och hur det påverkar barnet samt göra placeringen begriplig för föräldrar och ge dem stöd vid umgänget. Det har blivit positivare umgängen när familjehemmet förberetts vad som förväntas av dem kring umgänget exempelvis vart umgänget ska äga rum, hur ofta etc. Viktigt att rekrytera familjehem som förstår att det ingår i deras uppdrag att barnen ska ha umgänge. En annan faktor som återkom som viktig var att ta sig tid. Tid att lyssna in alla parter och att ha tålamod och uthållighet att processer tar tid. Ingrid Höjer (2010)har i fokusgrupper träffat föräldrar som har barns placerade i familjehem. En del av deras synpunkter kring samarbete har varit att samarbetet fungerat om de skett på familjehemmets villkor och att de flesta känt sig underlägsna i relationen. Betydelsen av kontinuitet har betonats och att de bidragit till ett förtroendefullt och respektfullt förhållande. Bristfällig kontakt med socialtjänsten har också lett till försämrad kontakt med familjehemmet. Tydlighet, öppenhet och respekt och en god vilja är vad föräldrar efterfrågar i samarbete mellan dem själva, socialtjänst och familjehemsföräldrar. Föräldrar beskriver även att det behövs en struktur för umgänget och att de själva initialt av placeringen inte orkar formulera en sådan överenskommelse utan menar att socialtjänsten måste ta det ansvaret.

5 Faktorer som försvårat umgänge Barn Faktorer som upplevs som försvårande omständigheter vid umgänget är när föräldern har övervakat umgänge med okänd person, när barnet upplever lojalitetskonflikt eller när barnet/ungdomen inte vill ha umgänge eller mår dåligt av det och tvingas till umgänge. Umgänge via sociala medier kan försvåra för barnet då man inte har koll på kommunikationen mellan barn och föräldrar. Barnen är oftast lojala både mot sina föräldrar och mot familjehemsföräldrarna. Ibland kan det vara svårt att fråga barnen vad de själva tycker då de vill vara till båda parter till lags. Det är viktigt att vuxna kan ta ett gemensamt ansvar och avlasta barnet. (Höjer 2010) Hur gör man när barnet vägrar träffa sina föräldrar? Eva Körner(2008) skriver att man aldrig ska tvinga barn eftersom det alltid finns skäl till ett sådant ställningstagande. Hon menar att barnet får ha ett symboliskt umgänge tills man förstår anledningen till varför barnet inte vill inte träffa sina föräldrar. Biologiska föräldrar Om föräldrar inte samtycker till placeringen eller till familjehemmet där barnet bor. Föräldrarnas svårigheter, vilket oftast är skälet till placeringen, kan också försvåra umgänget såsom missbruk, psykisk ohälsa, dubbla budskap, bostadslöshet. Ibland kan det också vara så att socialtjänsten inte känner till den ena eller båda föräldrarna. Otillräckligt stöd och information till föräldrarna kan bli faktorer som försvårar umgänget. Socialtjänst När samarbetet fungerar dåligt mellan föräldrar, familjehem och socialtjänst är en försvårande faktor. Det kan handla om en kamp och konflikter mellan myndighet och föräldrar samt dåliga relationer med alla i tredelade föräldraskapet. Ibland kan det också handla om brister gällande barnperspektivet hos bl a advokater, familjebehandlare och andra samarbetspartner. På handläggarnivå fanns det också faktorer som försvårade umgänget såsom ökad administration, personalomsättning och brist på tid. Brist på tid kunde också handla om för lite tid till utvärdering av syfte, kvalitet och kvantitet kring umgänge. Bristande samarbete mellan barnsekreterare och familjehemssekreterare försvårar umgänget. Överlag svårt att bedöma omfattning av umgänge. Frivilliga placeringar som gränsade mot LVU var ytterligare något som försvårade umgänget. Olika övergångar kom fram som riskfaktorer såsom övergång från utredningsenheten till familjehemenheten samt från jourhem till familjehem. Problem som kunde uppstå var samarbetsproblem, ostrukturerade umgängen under utredningstiden, för mycket umgänge i jourhem, orealistiska löften från utredningsenheten till föräldrarna gällande umgänge. Svårigheter med att ha umgänge i annan lokal kunde dels vara att hitta en bra lokal och dels att det var skört om något faller tex att någon kommer sent och lokalen är bokad en viss tid.

6 I konsulentstödda familjehem kan det bli mer otydligt om vem som gör vad. Många före detta fosterbarn beskriver att de önskat ha samma socialsekreterare över tid. Relationen till socialsekreteraren är viktig för att våga berätta och de vill att socialsekreteraren ska känna barnet så väl att de ser om barnet mår bra eller dåligt. (Westberg, Tillander 2010) Eva Körner skriver i Föräldraskapet(o)möjligheter om vikten av att ha en umgängens plan samt att göra umgängesbedömningar. Avvägningar görs utifrån barnets behov och föräldrarnas förmåga så att umgänget blir ett stöd i barnets fortsatta utveckling. Sedan den 1 januari 2012 har socialnämnden ett ansvar gentemot de vårdnadshavare vars barn är placerade enligt SoL eller LVU. Det är att lämna dem råd, stöd och annan hjälp de behöver. (SoL kap p) Om barnet växer upp med en okänd eller en frånvarande, mamma eller pappa, utvecklar barnet vad mycket förenklat kan sägas vara en brist på inre bilder av dem.( Körner 2008) I takt med att barnet varseblir att deras mamma och pappa inte finns med i vardagen, fyller de tomrummet med fantasier om dem. (ibid) Endast genom att själv möta dem, eller höra vad andra berättar om dem, kan barnet varsebli vilka de är och då göra sig egna verklighetsbaserade bilder av dem.(ibid) Körner tar också upp vikten att barnet inte utsätts för allt för negativ bild av föräldern. Det kan då handla om att skydda barnet från att träffa föräldern som är inne i ett aktivt missbruk, är psykotisk etc.

7 Diskutera vad du som barn-/familjehemssekreterare kunde ha gjort för att underlätta umgänget? Här kommer en sammanställning av vad som sas under den avslutande paneldiskussionen: INFÖR PLACERING En sak som är väldigt viktig är att förbereda familjehem på umgänget och vilka olika saker som kan inträffa. Jag ser gärna att man talar om och diskuterar detta med familjehemmen redan innan placeringen. Också gärna få till en utbildning med familjehemmen. Det är väldigt viktigt att tidigt, och på allvar, planera umgänget. Det är viktigt att tidigt få en bra och förtroendefull kontakt med de biologiska föräldrarna. Att få med dem tidigt så att de kan godkänna placeringen. TEAMARBETE/OLIKA ROLLER Jag tänker att det är viktigt att jobba ihop. Man måste bli ett team där det är viktigt att ha en samsyn. Man kanske tror att det är självklart men det är inte alltid så. Som barnsekreterare och familjehemssekreterare har man olika perspektiv och bejakar dessa. Det hänger också ihop med personliga egenskaper. Vi är olika gamla och har olika erfarenheter att luta oss tillbaka på. Jobba nära och tätt. För att få till en samsyn behövs diskussioner alternativt bejaka de olika perspektiven men att ge budskapet utåt att man enats. Det är viktigt att tydliggöra rollfördelningen mellan familjehemssekreteraren och barnsekreteraren för barnet, föräldrarna och kanske framför allt för familjehemmet. Det är också viktigt att göra klart vem som har myndighetsansvaret. Det kan å andra sidan vara bra att överlappa varandra i sina olika roller, så att man kan stötta och överbrygga varandra. Det är viktigt med ett tillåtande klimat och respektera varandras olika perspektiv, synsätt och erfarenheter. Man kan tänka olika. Oavsett hur familjehemsvården är organiserad så handlar det mycket om egenskaper hos de olika personerna. Man måste vara öppen och vilja samarbeta och ta vara på varandras olika åsikter. Ett öppet klimat underlättar olika åsikter och perspektiv. När det gäller samarbete så måste man ibland agera snabbt som barnsekreterare och då hinner man inte alltid vara två. Det är viktigt att både familjehems- och barnsekreteraren är med på alla möten under hela processen. Jag föreslår att man kan ha gemensamma samtal. Samtal som i en vanlig familj där barn familjehemsföräldrar, familjehems- och barnsekreterare deltar. Jag tycker att uppdelningen mellan familjehemssekreterare och barnsekreterare är bra. Rollerna bör inte blandas samman eller vara flytande. Som barnsekreterare har man en spetskompetens och ett fokus på barnet som är väldigt viktig. Barnsekreteraren har hela tiden barnet i fokus. De biologiska föräldrarna och familjehemsföräldrarna förstår denna uppdelning. Familjehemmet hör av sig till familjehemssekreteraren när det gäller ekonomi och barnsekreteraren när det gäller frågor om barnet.

8 Samarbete mellan barnsekreterare och familjehemssekreterare är viktigt. Det måste bli frågan om ett verkligt samarbete. Att man äger ärendet ihop. Som en uttrycker det: - Det gäller att få ärendet under huden. Att man har ett gemensamt ansvar. Bra kontakt med föräldrar, goda relationer Gott samarbete med utredningsgruppen Personkemi mellan barnsekreterare och familjehemssekreterare har betydelse. FAMILJEHEMSENHETERNAS ORGANISATION Hur kommuner organiserar rekryteringen av familjehem får betydelseför både kunskapen om familjehemmen och för det framtida umgänget. Insynen och kunskapen om familjehemmen inte blir lika stor om man anlitar konsulenter vid rekryteringen. Om det är familjehemssekreteraren som sköter rekryteringen så ökar kunskapen men det kan samtidigt finnas en risk att det blir för insyltat. Det kan vara bra att ha gemensam handledning i ett ärende. Att ha en extern handledare är dock inte alltid bra, mycket av nyanserna i det enskilda ärendet kan gå förlorad. Det kan ibland bli en sned fördelning mellan familjehemssekreterare och barnsekreterare. Barnsekreteraren kan få väldigt mycket administration. Familjehemssekreteraren kan å andra sidan få ägna väldigt mycket tid åt rekryteringen. Viktigt med tydlighet i början. Att upprätta en vård- och umgängesplan som är väldigt konkret underlättar förståelsen för umgänget både hos familjehems- och de biologiska föräldrarna. Så att det blir klart för alla vad umgänget handlar om. Det behövs avsättas tid för samsyn. Ej vara för fast i rollerna, underlättat för varandra, avlasta varandra, speciellt i svåra ärenden. Konkret umgängesplan, vårdplan så föräldrarna vet vad de godkänner UTVÄRDERINGMALLEN Skulle du vilja ha en fortsättning på den här dagen. Hur skulle den i så fall se ut? Många svarade att de vill ha en fortsättning men önskemålen såg olika ut en del ville ha fortsatt erfarenhetsutbyte, andra föreläsningar och ytterligare en del både och. Ämnen varierade också allt från att fortsätta med detta tema till andra teman. Nedan kommer olika synpunkter; Synpunkter om mer kring umgänge Föreläsning av Eva Körner samt diskussioner. Umgänge konkret i koppling till anknytning. Hur trygga barn i svåra umgängen tex i jour, misshandlad av umgängesföräldrar

9 Föreläsning om t ex umgängesutredningar Erfarenhetsutbyte om umgängesutredningsmetod Fördjupning i juridiken utifrån SoL/LVU gällande umgänge. Föreläsning och diskussion Allmänt uppföljning av samma tema Arbeta fram ett gemensamt underlag vid umgängesbedömningar Går det att utveckla en grundläggande samsyn i umgängesfrågor? Mer av barnperspektiv. Vad som kan göras Hur kunna använda den kompetens som finns i Södertörns nätverk? Mer samtal t ex grupper som arbetar med en gemensam grundsyn kring umgänge i Södertörn Gärna föreläsning med utgångspunkt i den här dagen Gärna någon slags föreläsning om umgänge ur barnets perspektiv och föräldrarnas Vill fortsätta med erfarenhetsutbytesdagen men med andra teman - rekrytering, utbildning, - stöd till föräldrar och barn. -Barngrupper, samtalsgrupper - tredelade föräldraskapet - rollerna fhs/bsek - Vårnadsöverflytt, lagändringar - Sammanbrott i familjehem - samma upplägg men med mer teori och forskning - Samarbete med hela organisationen. Tema: Hur få till ett bra samarbete? -. Hur jobbar vi med skolan? Har vi stöd från vår kommun i det. Hälsa - diskutera om flytt från jourhem till familjehem inskolning Gemensam grundsyn i arbetet med familjehemsplacerade barn. Vårdnadsöverflytt skulle vara ett önskvärt tema för framtiden

Erfarenhetsdag med Södertörns familjehemsenheter

Erfarenhetsdag med Södertörns familjehemsenheter Erfarenhetsdag med Södertörns familjehemsenheter Nio Södertörnskommuner har haft en gemensam halvdag för utbyte av erfarenheter om placerade barns umgänge med sina föräldrar och andra närstående. Umgänge

Läs mer

Vårdnadsöverflyttning erfarenhetsutbyte utifrån lagstiftning och forskning

Vårdnadsöverflyttning erfarenhetsutbyte utifrån lagstiftning och forskning Vårdnadsöverflyttning erfarenhetsutbyte utifrån lagstiftning och forskning Dagen inleddes med att en jurist informerade om de juridiska aspekterna av vårdnadsöverflyttning och därefter presenterade forskare,

Läs mer

Vårdnadsöverflyttning erfarenhetsutbyte utifrån lagstiftning och forskning

Vårdnadsöverflyttning erfarenhetsutbyte utifrån lagstiftning och forskning Vårdnadsöverflyttning erfarenhetsutbyte utifrån lagstiftning och forskning - sammanställning av gruppdiskussioner Familjehemsenheterna i Södertörns träffades en förmiddag hösten 2016 för att utbyta erfarenheter

Läs mer

Barn i familjehem - umgänge med föräldrar och andra närstående. Varför ett material kring umgänge? Materialet om umgänge omfattar

Barn i familjehem - umgänge med föräldrar och andra närstående. Varför ett material kring umgänge? Materialet om umgänge omfattar Barn i familjehem - umgänge med föräldrar och andra närstående Material till socialtjänsten 2019 Varför ett material kring umgänge? saknas vägledning för socialtjänsten svårt att få umgängesplaner att

Läs mer

Barn i familjehem - umgänge med föräldrar och andra närstående. Material till socialtjänsten

Barn i familjehem - umgänge med föräldrar och andra närstående. Material till socialtjänsten Barn i familjehem - umgänge med föräldrar och andra närstående Material till socialtjänsten 2019 Varför ett material kring umgänge? saknas vägledning för socialtjänsten svårt att få umgängesplaner att

Läs mer

FÖRENINGEN SOCIONOMER INOM FAMILJEHEMSVÅRDEN

FÖRENINGEN SOCIONOMER INOM FAMILJEHEMSVÅRDEN FÖRENINGEN SOCIONOMER INOM FAMILJEHEMSVÅRDEN Intervjuer om familjehemsvård En vägledning för dig som rekryterar och utbildar blivande familjehem eller möter familjehem i handledningsgrupper. Filmen kan

Läs mer

Barnperspektiv i socialtjänsten

Barnperspektiv i socialtjänsten Barnperspektiv i socialtjänsten Samtal i fokusgrupper Alltså det är ett begrepp. Man säger barnperspektivet. Men just det där att man faktiskt alltid tänker efter vad man faktiskt menar när man säger det.

Läs mer

1/ Samla information. Hur gör jag för att ta reda på vad som är ett bra umgänge för barnet?

1/ Samla information. Hur gör jag för att ta reda på vad som är ett bra umgänge för barnet? Södertörns bedömningsmall för umgänge Frågeställningarna är sammanställda utifrån erfarenhetsdagen 2 oktober 2015. Mallen är indelad i fyra områden; inhämtande av information, bedömning, planering/beslut

Läs mer

Stöd ett barn. Att vara familjehem, kontaktfamilj & kontaktperson

Stöd ett barn. Att vara familjehem, kontaktfamilj & kontaktperson Stöd ett barn Att vara familjehem, kontaktfamilj & kontaktperson Om den här broschyren Hej! Vad kul att du läser den här broschyren! Det betyder förhoppningsvis att du vill lära dig mer om de olika uppdragen

Läs mer

Systematisk uppföljning av placerade barn

Systematisk uppföljning av placerade barn Systematisk uppföljning av placerade barn Ann Christin Rosenlund Systematisk uppföljning av Stadskontoret Malmö placerade barn Utifrån forskning Utifrån kunskap om de lokala behoven Kvalitetsutveckling

Läs mer

BARNET I FOKUS. när de familjehemsplacerade barnen skall träffa sina biologiska föräldrar

BARNET I FOKUS. när de familjehemsplacerade barnen skall träffa sina biologiska föräldrar GÖTEBORGS UNIVERSITET Institutionen för Socialt arbete Familjeterapeuterna Korsvägen AB Fortbildning för familjehemssekreterare Med fokus på handledning av familjehem HT 2006 BARNET I FOKUS när de familjehemsplacerade

Läs mer

När barnet är placerat. Christine Eriksson Mattsson

När barnet är placerat. Christine Eriksson Mattsson När barnet är placerat Christine Eriksson Mattsson Upplägg för seminarium Presentation av stödgruppsmodellen Mamma Trots Allt (MTA) och Pappa Trots Allt (PTA) Anpassning av umgänge vid placering när föräldrar

Läs mer

Familjehemsplacerade barns och ungdomars hälsa

Familjehemsplacerade barns och ungdomars hälsa RINKEBY-KISTA STADSDELSFÖRVALTNING SOCIAL OMSORG TJÄNSTEUTLÅTANDE SID 1 (5) DNR 1.5.1.851-2012 2013-03-07 SDN 2013-03-21 Handläggare: Lisbeth Oulis Telefon: 08-508 01 696 Till Rinkeby-Kista stadsdelsnämnd

Läs mer

Till dig som bor i familjehem

Till dig som bor i familjehem Till dig som bor i familjehem Till dig som bor i familjehem Din socialsekreterare heter... och har telefonnummer... E-postadressen är... Gruppledaren för din socialsekreterare heter... och har telefonnummer...

Läs mer

Barns rättsliga ställning inom socialtjänsten

Barns rättsliga ställning inom socialtjänsten Barns rättsliga ställning inom socialtjänsten BBIC och juridik Titti Mattsson Lunds universitet Dagens program Allmänt om socialtjänstens insatser för barn i form av placeringar utanför hemmet. Tendenser

Läs mer

Jur. dr Moa Kindström Dahlin. Centre for Research Ethics & Bioethics

Jur. dr Moa Kindström Dahlin. Centre for Research Ethics & Bioethics Barns med- och självbestämmanderätt i psykiatrisk vård Jur. dr Moa Kindström Dahlin 1 Patienter har rättigheter - självbestämmande och integritet Rättighetsdokument (av olika dignitet) Regeringsformen

Läs mer

Tillsynsrapport familjehem. Uppföljning av tidigare granskning av familjehemshandläggningen. Bollnäs

Tillsynsrapport familjehem. Uppföljning av tidigare granskning av familjehemshandläggningen. Bollnäs TILLSYNSRAPPORT 1 (8) Sociala enheten Lars Tunegård Tillsynsrapport familjehem. Uppföljning av tidigare granskning av familjehemshandläggningen. Bollnäs Bakgrund Länsstyrelsen genomförde 2004 en tillsyn

Läs mer

Familjehemsplacerade barn

Familjehemsplacerade barn Socialförvaltningen Avdelningen för stadsövergripande sociala frågor Tjänsteutlåtande Sida 1 (5) 2014-05-05 Handläggare Ann Gardeström Telefon: 08-50825411 Till Socialnämnden Familjehemsplacerade barn

Läs mer

Stöd till familjehem

Stöd till familjehem Revisionsrapport Stöd till familjehem Halmstads kommun Christel Eriksson, cert. kommunal revisor Linda Gustavsson Revisionskonsult November 2013 Innehållsförteckning 1. Sammanfattning... 1 2. Inledning...

Läs mer

Stöd ett barn. Familjehem, kontaktfamilj och kontaktperson

Stöd ett barn. Familjehem, kontaktfamilj och kontaktperson Stöd ett barn Familjehem, kontaktfamilj och kontaktperson 2 Om den här broschyren Den här broschyren vänder sig till dig som vill hjälpa och stötta ett barn eller en ungdom. Här kan du läsa om mer om de

Läs mer

Bilaga 1. Redogörelse

Bilaga 1. Redogörelse Bilaga 1 Redogörelse Ärendet Inspektionen för vård och omsorg (IVO) har begärt stadsdelsnämndens yttrande över placeringar av ensamkommande barn på Positivum AB och Caremore Migration AB. IVO vill veta

Läs mer

VÅRDNADSÖVERFLYTTNING

VÅRDNADSÖVERFLYTTNING VÅRDNADSÖVERFLYTTNING Sammanställning av uppgifter kring vårdnadsöverflyttade barn Vi har idag 2013-01-09 gjort 70 vårdnadsöveflyttningar på placerade barn. Första vårdnadsöverflyttningen jml FB 6:8 gjordes

Läs mer

Lägesrapport om projektet Stella - det tredelade föräldraskapet

Lägesrapport om projektet Stella - det tredelade föräldraskapet Socialförvaltningen Avdelningen för stadsövergripande sociala frågor Tjänsteutlåtande Dnr 3.2.2-871/2015 Sida 1 (5) 2016-05-25 Handläggare Cecilia Löfgren Telefon: 50825908 Till Socialnämnden 2016-06-14

Läs mer

Gemensamma författningssamlingen avseende hälso- och sjukvård, socialtjänst, läkemedel, folkhälsa m.m.

Gemensamma författningssamlingen avseende hälso- och sjukvård, socialtjänst, läkemedel, folkhälsa m.m. Gemensamma författningssamlingen avseende hälso- och sjukvård, socialtjänst, läkemedel, folkhälsa m.m. ISSN 2002-1054 Utgivare: Chefsjurist Pär Ödman, Socialstyrelsen Myndigheten för familjerätt och föräldraskapsstöds

Läs mer

SOSFS 2006:20 (S) Allmänna råd. Socialnämndens ansvar vid behov av ny vårdnadshavare. Socialstyrelsens författningssamling

SOSFS 2006:20 (S) Allmänna råd. Socialnämndens ansvar vid behov av ny vårdnadshavare. Socialstyrelsens författningssamling SOSFS 2006:20 (S) Allmänna råd Socialnämndens ansvar vid behov av ny vårdnadshavare Socialstyrelsens författningssamling I Socialstyrelsens författningssamling (SOSFS) publiceras verkets föreskrifter och

Läs mer

Information till dig som vill bli familjehem

Information till dig som vill bli familjehem 1 (3) Information till dig som vill bli familjehem Vad innebär det att vara familjehem? Att vara familjehem innebär att ta emot ett barn eller en ungdom i sitt hem och ge det en naturlig hemmiljö och en

Läs mer

Tillsynsrapport. Familjehemshandläggning. Söderhamn

Tillsynsrapport. Familjehemshandläggning. Söderhamn TILLSYNSRAPPORT 1 (8) Sociala enheten Lars Tunegård Tillsynsrapport. Familjehemshandläggning. Söderhamn Bakgrund Länsstyrelsen har regeringens uppdrag att under 2006 2007 genomföra tillsyn av familjehemshandläggningen

Läs mer

Familjehemsvård i Sollentuna kommun

Familjehemsvård i Sollentuna kommun Familjehemsvård i Sollentuna kommun BIF - projektet Startade 2004 BIF-projektet (Barn i fokus i familjehemsvård) Tre socialsekreterare skulle under två år enbart arbeta med de familjehemsplacerade barnen.

Läs mer

Revisionsrapport. TRELLEBORGS KOMMUN Kommunstyrelsen. Linda Gustavsson Revisionskonsult. November 2013

Revisionsrapport. TRELLEBORGS KOMMUN Kommunstyrelsen. Linda Gustavsson Revisionskonsult. November 2013 Revisionsrapport Placering unga i av barn och familjehem Trelleborgs kommun Linda Gustavsson Revisionskonsult November 2013 TRELLEBORGS KOMMUN Kommunstyrelsen Innehållsförteckning 1. Sammanfattning i 2.

Läs mer

FN:s konvention om barnets rättigheter ur ett könsperspektiv

FN:s konvention om barnets rättigheter ur ett könsperspektiv FN:s konvention om barnets rättigheter ur ett könsperspektiv Ett av de mest grundläggande dokumenten för allt som berör barn och unga är FN:s konvention om barnets rättigheter. Detta gäller allt från lagstiftning,

Läs mer

Information till er som funderar på att bli familjehem. Samverkan mellan kommuner om familjehemsvård. Boden, Kalix, Luleå och Piteå

Information till er som funderar på att bli familjehem. Samverkan mellan kommuner om familjehemsvård. Boden, Kalix, Luleå och Piteå Information till er som funderar på att bli familjehem Samverkan mellan kommuner om familjehemsvård Boden, Kalix, Luleå och Piteå 1 Välkommen till vår informationssida! Ring gärna så får vi informera och

Läs mer

Kommittédirektiv. Tilläggsdirektiv till Utredningen om tvångsvård för barn och unga (S 2012:07) Dir. 2014:87

Kommittédirektiv. Tilläggsdirektiv till Utredningen om tvångsvård för barn och unga (S 2012:07) Dir. 2014:87 Kommittédirektiv Tilläggsdirektiv till Utredningen om tvångsvård för barn och unga (S 2012:07) Dir. 2014:87 Beslut vid regeringssammanträde den 12 juni 2014 Sammanfattning av tilläggsuppdraget Regeringen

Läs mer

Tillsynsrapport. Familjehemshandläggning. Ljusdal

Tillsynsrapport. Familjehemshandläggning. Ljusdal TILLSYNSRAPPORT 1 (9) Sociala enheten Lars Tunegård Tillsynsrapport. Familjehemshandläggning. Ljusdal Bakgrund Länsstyrelsen har regeringens uppdrag att under 2006 2007 genomföra tillsyn av familjehemshandläggningen

Läs mer

BARN I FÖRÄLDRAS FOKUS - BIFF

BARN I FÖRÄLDRAS FOKUS - BIFF BARN I FÖRÄLDRAS FOKUS - BIFF Version 3, 2015:01 Det enskilda barnets bästa riskerar ofta att hamna i skymundan. Barn med föräldrar i vårdnadstvister Enligt FN:s konvention om barnets rättigheter har varje

Läs mer

BARNS DELAKTIGHET OCH NYA FÖRESKRIFTER

BARNS DELAKTIGHET OCH NYA FÖRESKRIFTER BARNS DELAKTIGHET OCH NYA FÖRESKRIFTER BARNS RÄTTIGHETER Barns bästa ska vara avgörande Barnkonventionen artikel 3 och 1 kap 2 SoL Barns rätt att göra sin röst hörd/ till information Barnkonventionen artikel

Läs mer

Barn- föräldra- och familjeperspektiv

Barn- föräldra- och familjeperspektiv Barn- föräldra- och familjeperspektiv Elisabet Näsman Sociologiska institutionen Uppsala Universitet Upplägg Historiska sätt att se på barn Barndomssociologins perspektiv Välfärdsstaten och barnen Omsorgs-

Läs mer

Ensamkommande barn och unga

Ensamkommande barn och unga 2011-05-11 SIDAN 1 Ensamkommande barn och unga Vad gör socialtjänsten? Ingrid Persson enhetschef, Rinkeby-Kista stadsdelsförvaltning, Stockholm telefon 08 508 01 360 ingrid.persson@stockholm.se Föräldrakontakt.

Läs mer

ABCDE. "Föräldrars samtycke till adoption, m.m." Yttrande över Ds 2001:53. Norrmalms stadsdelsnämnd. Förslag till beslut

ABCDE. Föräldrars samtycke till adoption, m.m. Yttrande över Ds 2001:53. Norrmalms stadsdelsnämnd. Förslag till beslut Avdelningen för strategi och stöd N ORRMALMS STADSDELSFÖRVALTNING TJÄNSTEUTLÅTANDE SID 1 (5) 2001-12-14 DNR 510-929/01 Handläggare: Lars B Strand Tfn: 50809023 Norrmalms stadsdelsnämnd "Föräldrars samtycke

Läs mer

Introduktionsprogram Göteborgs Stad 7 februari 2017 Minna Torkkola, 1:e socialsekreterare

Introduktionsprogram Göteborgs Stad 7 februari 2017 Minna Torkkola, 1:e socialsekreterare Introduktionsprogram Göteborgs Stad 7 februari 2017 Minna Torkkola, 1:e socialsekreterare minna.torkkola@vastrahisingen.goteborg.se VAD? Vad är barnperspektiv? Barnperspektivet i lagen Barnperspektivet

Läs mer

Delaktighet - på barns villkor?

Delaktighet - på barns villkor? Delaktighet - på barns villkor? Monica Nordenfors Institutionen för socialt arbete Göteborgs universitet FN:s konvention om barnets rättigheter Artikel 12 Det barn som är i stånd att bilda egna åsikter

Läs mer

Rapport barn och unga (0-20 år) aktuella i Tyresö inom individ och familjeomsorgen utveckling

Rapport barn och unga (0-20 år) aktuella i Tyresö inom individ och familjeomsorgen utveckling PM Tyresö kommun 2015-02-09 Socialförvaltningen 1 (7) Sara Strandberg Bengt Isaksson Diarienummer 2015/SN 0030-010 Rapport barn och unga (0-20 år) aktuella i Tyresö inom individ och familjeomsorgen utveckling

Läs mer

Barnets. Strategi för att stärka barnets rättigheter i Lunds kommun 1

Barnets. Strategi för att stärka barnets rättigheter i Lunds kommun 1 Barnets bästa Strategi för att stärka barnets rättigheter i Lunds kommun 1 Inledning Lunds kommun arbetar aktivt för att det ska vara bra för barn att växa upp i Lund. Ett led i den ambitionen är kommunfullmäktiges

Läs mer

Varför har Socialstyrelsen tagit fram ett material kring familjehemsplacerade barns umgänge?

Varför har Socialstyrelsen tagit fram ett material kring familjehemsplacerade barns umgänge? 1 Varför har Socialstyrelsen tagit fram ett material kring familjehemsplacerade barns umgänge? Socialstyrelsen fick i regleringsbrevet för 2017 i uppdrag att ta fram ett stöd som kan bidra till kunskapsbaserade

Läs mer

familjehemsgruppen Bli en värdefull extraförälder

familjehemsgruppen Bli en värdefull extraförälder familjehemsgruppen Bli en värdefull extraförälder 1 Vad är familjehem, förstärkt familjehem, kontaktfamilj och jourhem? Familjehem, förstärkt familjehem, kontaktfamilj och jourhem är vanliga hem som på

Läs mer

14647 Manual och rollfördelning Skolsatsning

14647 Manual och rollfördelning Skolsatsning Projektbeskrivning Bakgrund 14647 Manual och rollfördelning Skolsatsning Skolsatsningen inom familjehemsvården i Halmstad kommun bygger på forskning om utbildningens betydelse för familjehemsplacerade

Läs mer

Nätverksplaceringar - effekter och utmaningar

Nätverksplaceringar - effekter och utmaningar Nätverksplaceringar - effekter och utmaningar - 2017-05-30 Ewa Näslund ewa.naslund@hoor.se Det största ingreppet i ett barns liv År 2014 fick 28 700 barn och unga någon gång under året vård enligt SoL

Läs mer

Bilaga. Skolsatsning avseende familjehemsplacerade barn projektbeskrivning. Bakgrund

Bilaga. Skolsatsning avseende familjehemsplacerade barn projektbeskrivning. Bakgrund Bilaga Skolsatsning avseende familjehemsplacerade barn projektbeskrivning Bakgrund Socialnämnden och Bildningsnämnden har ett gemensamt ansvar rörande familjehemsplacerade barn och ungdomar. Behov finns

Läs mer

Kartläggning av arbetet med barn och unga i samhällsvård i Stockholms län 2012 Cecilia Löfgren

Kartläggning av arbetet med barn och unga i samhällsvård i Stockholms län 2012 Cecilia Löfgren Rapport 2013 Kartläggning av arbetet med barn och unga i samhällsvård i Stockholms län 2012 Cecilia Löfgren rapport 2013-04-10 2(13) Innehållsförteckning 1. Bakgrund... 4 2. Metod... 4 3. Sammanfattning...

Läs mer

Erfarenhet från ett år av Västermodellen

Erfarenhet från ett år av Västermodellen Erfarenhet från ett år av Västermodellen Återkoppling från genomförande och följeforskning i Göteborg Dalheimers hus, 18 oktober 2018 Övergripande reflektioner Förberedelse, urval, kontakt Intervju Seminarium,

Läs mer

Information om Haninge kommuns arbete med barnkonventionen

Information om Haninge kommuns arbete med barnkonventionen Information om Haninge kommuns arbete med barnkonventionen Foto: mostphotos voy KSF 2019-04-24 Haninge kommun intensifierar arbetet med barnkonventionen Haninge kommun och dess verksamheter har sedan lång

Läs mer

Trygg och säker vård i familjehem och HVB

Trygg och säker vård i familjehem och HVB Trygg och säker vård i familjehem och HVB Socialstyrelsens föreskrifter och allmänna råd om socialnämndens ansvar för barn och unga i familjehem, jourhem eller hem för vård eller boende Antal barn och

Läs mer

Introduktionsprogram Göteborgs Stad 4 maj 2017 Minna Torkkola, 1:e socialsekreterare

Introduktionsprogram Göteborgs Stad 4 maj 2017 Minna Torkkola, 1:e socialsekreterare Introduktionsprogram Göteborgs Stad 4 maj 2017 Minna Torkkola, 1:e socialsekreterare minna.torkkola@vastrahisingen.goteborg.se VAD? Vad är barnperspektiv? Barnperspektivet i lagen Barnperspektivet i utredningen

Läs mer

ESLÖVS KOMMUN 2011-08-24

ESLÖVS KOMMUN 2011-08-24 20f, 201 Ja/ 660 ESLÖVS KOMMUN 2011-08-24 Ärende Motion från folkpartiet med rubriken Barns rätt till en trygg uppväxt- har inkommit till Barnoch familjen den 23 maj 2011 för yttrande senast den 13 oktober.

Läs mer

Program för trygg och säker vård i familjehem och HVB. 1. Föreskrifter, allmänna råd och handbok om socialnämndens ansvar

Program för trygg och säker vård i familjehem och HVB. 1. Föreskrifter, allmänna råd och handbok om socialnämndens ansvar Program för trygg och säker vård i familjehem och HVB 1. Föreskrifter, allmänna råd och handbok om socialnämndens ansvar 2. Vägledning om placerade barns och ungas utbildning och hälsa 3. Utbildningsmaterial

Läs mer

Standard, handläggare

Standard, handläggare Kvalitetsindex Standard, handläggare Rapport 20190111 Innehåll SSIL Kvalitetsindex Strategi och metod Antal intervjuer, medelbetyg totalt samt på respektive fråga och antal bortfall Genomförda intervjuer

Läs mer

Riktlinjer för handläggning av ärenden som avser familjehem och jourhem samt rekrytering och utredning av familjehem och jourhem i Strängnäs kommun

Riktlinjer för handläggning av ärenden som avser familjehem och jourhem samt rekrytering och utredning av familjehem och jourhem i Strängnäs kommun 7:1 7:2 7:3 Beslutad: Socialnämnden 2015-05-26, SN xx Gäller fr o m: 2015-06-01 Myndighet: Individ- och familjeomsorgen Diarienummer: SN/2015:216-700 Ersätter: Allmänna riktlinjer IFO dnr 3/2002-760 Ansvarig:

Läs mer

Tema Barn och unga - Placeringar

Tema Barn och unga - Placeringar Beredningen Socialnämnden 2009-02-19 19 48 Dnr 2009/69-751 Tema Barn och unga - Placeringar Bilagor: 1. Ärendets gång 2. BBIC en utredningsmetod med barnets behov i centrum 3. Vård i familjehem 6 kap SoL

Läs mer

Familjeenheten. - en del av Individ- och familjeomsorgen i Hofors kommun

Familjeenheten. - en del av Individ- och familjeomsorgen i Hofors kommun Familjeenheten - en del av Individ- och familjeomsorgen i Hofors kommun Hofors kommun 2009 Vad är familjenheten? Familjenheten är en enhet inom individ- och familjeomsorgen som arbetar med stödinsatser

Läs mer

Remissvar till SOU 2009:68 Förslag till Lag om stöd och skydd för barn och unga.

Remissvar till SOU 2009:68 Förslag till Lag om stöd och skydd för barn och unga. Forum för Familjevård 2009-10-29 Socialdepartementet l03 33 Stockholm Remissvar till SOU 2009:68 Förslag till Lag om stöd och skydd för barn och unga. Sammanfattning Forum för Familjevård (FfF) stödjer

Läs mer

PROGRAM SÖDERTÄLJE 120319. 13.30-14.30 Placerade barns psykiska hälsa. 15.00 16.00 Socialtjänstens roll och möjlighet. Är BBIC lösningen?

PROGRAM SÖDERTÄLJE 120319. 13.30-14.30 Placerade barns psykiska hälsa. 15.00 16.00 Socialtjänstens roll och möjlighet. Är BBIC lösningen? PROGRAM SÖDERTÄLJE 120319 10.00 10.15 Välkommen FsF 10.15 12.30 Resultat, erfarenheter och lärdomar utifrån projektet. Stefan Kling Marie Köhler 12.30-13.30 Lunch 13.30-14.30 Placerade barns psykiska hälsa.

Läs mer

Följa upp placering. Detta ska uppföljningen omfatta

Följa upp placering. Detta ska uppföljningen omfatta Därför ska insatser följas upp Genom att följa upp placeringen ska socialtjänsten säkerställa att vården är rättssäker och trygg samt att den utgår från barnets behov Den kontinuerliga uppföljningen ska

Läs mer

Anna Hollander, professor, Institutionen för socialt arbete Vårdnadsöverflyttningar Föreläsning vid Temadag om familjehemsvård 2013-01-16 i Västerås

Anna Hollander, professor, Institutionen för socialt arbete Vårdnadsöverflyttningar Föreläsning vid Temadag om familjehemsvård 2013-01-16 i Västerås Anna Hollander, professor, Institutionen för socialt arbete Vårdnadsöverflyttningar Föreläsning vid Temadag om familjehemsvård 2013-01-16 i Västerås Anna Hollander Vårdnaden om barn Vårdnaden om ett barn

Läs mer

Rutin för handläggning vid misstänkta eller konstaterade missförhållanden i familjehem, jourhem eller HVB

Rutin för handläggning vid misstänkta eller konstaterade missförhållanden i familjehem, jourhem eller HVB Kvalitetsledningssystem enligt SOSFS 2011:9 RUTIN FÖR HANDLÄGGNING VID MISSTÄNKTA ELLER KONSTATERADE MISSFÖRHÅLLANDEN I FAMILJEHEM, JOURHEM ELLER HVB Gäller fr o m t o m: 2015-10-09 2017-10-09 Fastställare:

Läs mer

Barn- och utbildningsförvaltningen

Barn- och utbildningsförvaltningen 1(2) 2012-01-17 Yttrande om hur BUFs förslag till ny skolorganisation stämmer med FNs Barnkonvention. I skrivelse från Anna Levin Katthammarsvik önskar hon svar på hur BUF/BUN kommer att beaktar -att alla

Läs mer

Riktlinjer för bistånd till ensamkommande barn

Riktlinjer för bistånd till ensamkommande barn RIKTLINJE Riktlinjer för bistånd till ensamkommande barn Dokumentets syfte Syftet med riktlinjerna är att säkerställa att ensamkommande barn som placerats i Nacka kommun får en rättssäker handläggning.

Läs mer

Rutiner och checklista vid rekrytering av familjehem

Rutiner och checklista vid rekrytering av familjehem Rutiner och checklista vid rekrytering av familjehem Rutinerna följer Socialstyrelsens föreskrifter och allmänna råd SOSFS 2012:11 (S), Checklistan förvaras, efter att den fyllts i och undertecknats, i

Läs mer

Fråga om umgänge mellan en förälder och barn som har omhändertagits för en s.k. uppväxtplacering.

Fråga om umgänge mellan en förälder och barn som har omhändertagits för en s.k. uppväxtplacering. HFD 2017 ref. 40 Fråga om umgänge mellan en förälder och barn som har omhändertagits för en s.k. uppväxtplacering. 14 lagen (1990:52) med särskilda bestämmelser om vård av unga Högsta förvaltningsdomstolen

Läs mer

Barnets bästa? Om asylsökande barnfamiljer i den sociala barnavården

Barnets bästa? Om asylsökande barnfamiljer i den sociala barnavården Barnets bästa? Om asylsökande barnfamiljer i den sociala barnavården UNICEF - FN:s barnfond - Världens ledande banrättsorganisation - FN:s mandat att förverkliga barnets rättigheter - Finns i 190 länder

Läs mer

Barn- och ungdomsdemokratiplan 2014 2020

Barn- och ungdomsdemokratiplan 2014 2020 Barn- och ungdomsdemokratiplan 2014 2020 Upprättad: 2013-11-21 Antagen av: kommunfullmäktige Datum för antagande: 2014-02-24, 6 Kontaktperson: Susanna Ward Jonsson Innehåll 1. Inledning... 3 2. Värdegrund...

Läs mer

KONTAKT Haninge kommun Socialförvaltningen Familjehemsenheten 08-606 70 00

KONTAKT Haninge kommun Socialförvaltningen Familjehemsenheten 08-606 70 00 FAMILJEHEM Att vara familjehem är en mycket viktig uppgift. Att hjälpa ett barn till ett givande liv som vuxen är något av det bästa en människa kan göra. Alla Haninges familjehem är utredda med sikte

Läs mer

Lyckliga familjen En film av Markus Andreasson

Lyckliga familjen En film av Markus Andreasson Lyckliga familjen En film av Markus Andreasson En vägledning inför diskussioner kring Lyckliga familjen för dig som leder utbildningsgrupper för blivande familjehem eller handledningsgrupper för familjehem

Läs mer

Överenskommelse mellan socialtjänsten och hälso- och sjukvården för barn och unga som placeras enligt SoL, LVU eller LSS

Överenskommelse mellan socialtjänsten och hälso- och sjukvården för barn och unga som placeras enligt SoL, LVU eller LSS Förvaltningsnamn Avsändare Överenskommelse mellan socialtjänsten och hälso- och sjukvården för barn och unga som placeras enligt SoL, LVU eller LSS Utfärdat av Hälso- och sjukvården och kommunernas socialtjänst

Läs mer

Familjehem. Information till dig som vill bli familjehem. orebro.se

Familjehem. Information till dig som vill bli familjehem. orebro.se Familjehem. Information till dig som vill bli familjehem orebro.se Du har säkert många frågor om hur det egentligen är att vara familjehem på uppdrag av Örebro kommun. I den här foldern har vi samlat några

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Lag om ändring i socialtjänstlagen (2001:453); SFS 2012:776 Utkom från trycket den 7 december 2012 utfärdad den 29 november 2012. Enligt riksdagens beslut 1 föreskrivs i fråga

Läs mer

HÖGSTA FÖRVALTNINGSDOMSTOLENS DOM

HÖGSTA FÖRVALTNINGSDOMSTOLENS DOM HÖGSTA FÖRVALTNINGSDOMSTOLENS DOM 1 (8) meddelad i Stockholm den 19 juni 2017 KLAGANDE AA Ombud och biträde enligt rättshjälpslagen: Advokat Peter Lindahl Lewis & Partners Advokatbyrå AB Box 2104 103 13

Läs mer

Förstärkt familjehemsvård. Ansvar och roller när socialnämnden anlitar privata konsulentverksamheter

Förstärkt familjehemsvård. Ansvar och roller när socialnämnden anlitar privata konsulentverksamheter Förstärkt familjehemsvård Ansvar och roller när socialnämnden anlitar privata konsulentverksamheter Denna publikation skyddas av upphovsrättslagen. Vid citat ska källan uppges. För att återge bilder, fotografier

Läs mer

Bedömningsstöd för familjehemsplacerade barns umgänge: En utvärdering ur socialarbetares perspektiv

Bedömningsstöd för familjehemsplacerade barns umgänge: En utvärdering ur socialarbetares perspektiv Bedömningsstöd för familjehemsplacerade barns umgänge: En utvärdering ur socialarbetares perspektiv Ann-Sofie Bergman, Christina Sandahl, Carina Mellberg, Kristina Engwall, Per Carlson 0 FoU Södertörns

Läs mer

Tema: varje barns rätt till delaktighet och inflytande VEM BESTÄMMER?

Tema: varje barns rätt till delaktighet och inflytande VEM BESTÄMMER? Tema: varje barns rätt till delaktighet och inflytande VEM BESTÄMMER? Vem bestämmer? En av barnkonventionens fyra grundprinciper är artikel 12: varje barn har rätt att säga vad de tycker i frågor som berör

Läs mer

Lyckas med SIP-mötet. - Samordnad individuell plan. 26/11/2018 Anette Ståhl och Fanny Eklund

Lyckas med SIP-mötet. - Samordnad individuell plan. 26/11/2018 Anette Ståhl och Fanny Eklund Lyckas med SIP-mötet - Samordnad individuell plan Vilka är vi? Anette Ståhl Socionom Kurator Barnsamordnare Handledare Psykiatri Sydväst Stockholms läns landsting Fanny Eklund Socionom SIP-samordnare Kungsholmen

Läs mer

Fördjupning i barnkonventionen Med möjlighet till reflektion och diskussion i förskola och skola och fritidshem

Fördjupning i barnkonventionen Med möjlighet till reflektion och diskussion i förskola och skola och fritidshem Fördjupning i barnkonventionen Med möjlighet till reflektion och diskussion i förskola och skola och fritidshem i det fortsatta arbetet med barnkonventionen, t ex i arbetslag, på arbetsplatsträffar. Bild

Läs mer

Anhörigstöd. sid. 1 av 8. Styrdokument Riktlinje Dokumentansvarig SAS Skribent SAS. Gäller från och med

Anhörigstöd. sid. 1 av 8. Styrdokument Riktlinje Dokumentansvarig SAS Skribent SAS. Gäller från och med Anhörigstöd Styrdokument Riktlinje Dokumentansvarig SAS Skribent SAS Beslutat av Förvaltningschef Gäller för Vård- och omsorgsförvaltningen Gäller från och med Senast reviderad 2019-05-06 sid. 1 av 8 Innehåll

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Omsorgs- och socialnämnden 2018-04-24 1 (10) Plats och tid Kommunstyrelsesalen, klockan 12:10 13:15 Mötet ajourneras 12:15 13:05 Beslutande Anna Johansson (S), ordförande Claes Samuelsson (C) Arne Gustavsson

Läs mer

Barns perspektiv Om barns idrott och FN:s barnkonvention

Barns perspektiv Om barns idrott och FN:s barnkonvention Barns perspektiv Om barns idrott och FN:s barnkonvention Ett forskningsprojekt vid Umeå universitet med stöd från Centrum för idrottsforskning Inger Eliasson, Pedagogiska institutionen, Umeå universitet

Läs mer

Vård- och omsorgsförvaltningen. Dokumentansvarig Emelie Sundberg, SAS. Godkänd av Monica Holmgren, chef vård- och omsorgsförvaltningen

Vård- och omsorgsförvaltningen. Dokumentansvarig Emelie Sundberg, SAS. Godkänd av Monica Holmgren, chef vård- och omsorgsförvaltningen Vård- och omsorgsförvaltningen Riktlinje Gäller för Vård- och omsorgsförvaltningen Dokumentansvarig Emelie Sundberg, SAS Godkänd av Monica Holmgren, chef vård- och omsorgsförvaltningen Diarienr VON 248/17

Läs mer

10.12 Allmänt om handläggningen av ärenden som rör barn i besöks- och bosättningsprocessen

10.12 Allmänt om handläggningen av ärenden som rör barn i besöks- och bosättningsprocessen Migrationsverket Utlänningshandboken Kap 10.12 Barn Allmänt Skapat 2003-12-18 Uppdaterat 2006-03-31 10.12 Allmänt om handläggningen av ärenden som rör barn i besöks- och bosättningsprocessen OBSERVERA

Läs mer

Förstudie av familjehem

Förstudie av familjehem www.pwc.se Revisionsrapport Stefan Wik Förstudie av familjehem Hultsfreds kommun Innehållsförteckning 1. Inledning... 1 1.1. Bakgrund... 1 1.2. Metod... 1 2. Iakttagelser...2 2.1. Om familjeenheten och

Läs mer

Riksförbundet för Förstärkt Familjehemsvårds (RFF) synpunkter på slutbetänkandet Barns och ungas rätt vid tvångsvård (SOU 2015:71).

Riksförbundet för Förstärkt Familjehemsvårds (RFF) synpunkter på slutbetänkandet Barns och ungas rätt vid tvångsvård (SOU 2015:71). Regeringen 103 33 Stockholm Dnr: S2015/04694/FST Riksförbundet för Förstärkt Familjehemsvårds (RFF) synpunkter på slutbetänkandet Barns och ungas rätt vid tvångsvård (SOU 2015:71). Allmänt RFF anser att

Läs mer

Riktlinje för anhörigstöd inom Individ och familjeomsorgen

Riktlinje för anhörigstöd inom Individ och familjeomsorgen Riktlinje för anhörigstöd inom Individ och familjeomsorgen Socialförvaltningen Verksamheten för Individ och familjeomsorg Antagen i socialnämnd 2013-09-18 Innehåll 1 Bakgrund 5 1.1 Syfte med anhörigstöd...

Läs mer

Brukarenkät inom individ- och familjeomsorgen 2014

Brukarenkät inom individ- och familjeomsorgen 2014 Skarpnäcks stadsdelsförvaltning Avdelningen för individ- och familjeomsorg Sida 1 (8) 2015-01-07 Handläggare Christina Koistinen Telefon: 08-50815024 Till Skarpnäcks stadsdelsnämnd 2015-01-29 familjeomsorgen

Läs mer

Ej vinstdrivande familjehemsvård med konsulentstöd sedan 1986. Konsulentstödd familjehemsvård för barn, unga och vuxna. www.bergslagsgardar.

Ej vinstdrivande familjehemsvård med konsulentstöd sedan 1986. Konsulentstödd familjehemsvård för barn, unga och vuxna. www.bergslagsgardar. Ej vinstdrivande familjehemsvård med konsulentstöd sedan 1986 Konsulentstödd familjehemsvård för barn, unga och vuxna www.bergslagsgardar.se Stiftelsen Bergslagsgårdar Stiftelsen Bergslagsgårdar drivs

Läs mer

RIKTLINJER FÖR HANDLÄGGNING AV FAMILJEHEM

RIKTLINJER FÖR HANDLÄGGNING AV FAMILJEHEM SOCIALFÖRVALTNINGEN Charlotte Bergström, 0554-194 50 charlotte.bergstrom@kil.se 2015-05-13 Beslutade av SN 84 2015-05-20 RIKTLINJER FÖR HANDLÄGGNING AV FAMILJEHEM INDIVID-OCH FAMILJEOMSORGEN I KILS KOMMUN

Läs mer

Familjer i konflikt efter separation - hur beaktas de yngre barnens rättigheter? - Utmaningar i projekt Samverkansteam

Familjer i konflikt efter separation - hur beaktas de yngre barnens rättigheter? - Utmaningar i projekt Samverkansteam Familjer i konflikt efter separation - hur beaktas de yngre barnens rättigheter? - Utmaningar i projekt Samverkansteam Vilka är vi? Angelica Wågby, Familjerättsbyrån Malmö, samordnare i kommunen för Samverkansteam

Läs mer

Personalomsättningen i Skärholmen/Stockholm var mycket hög. Många erfarna slutade. Svårt att rekrytera erfaren personal. Många oerfarna anställdes.

Personalomsättningen i Skärholmen/Stockholm var mycket hög. Många erfarna slutade. Svårt att rekrytera erfaren personal. Många oerfarna anställdes. Personalomsättningen i Skärholmen/Stockholm var mycket hög. Många erfarna slutade. Svårt att rekrytera erfaren personal. Många oerfarna anställdes. De oerfarna slutade också, ofta efter kort tid. Majoriteten

Läs mer

På spaning efter barnperspektivet

På spaning efter barnperspektivet På spaning efter barnperspektivet Temadag Forsa Syd Malmö den 30 oktober 2012 Bodil Rasmusson, slektor Socialhögskolan, Lunds Varför är det så svårt att tillämpa ett barnperspektiv i den sociala barnavården?

Läs mer

Barns och ungdomars rätt inom hälso- och sjukvården

Barns och ungdomars rätt inom hälso- och sjukvården Barns och ungdomars rätt inom hälso- och sjukvården Vilka rättigheter har barn och ungdomar i hälsooch sjukvården? FN:s barnkonvention definierar barns rättigheter. Nordiskt nätverk för barn och ungas

Läs mer

Yvonne Sjöblom, Stockholms universitet Ingrid Höjer, Göteborgs universitet

Yvonne Sjöblom, Stockholms universitet Ingrid Höjer, Göteborgs universitet universitet Ingrid Höjer, Det stora problemet med familjehemsvården är att den inte ses som en permanent lösning på ett barns problem, och att den inte fungerar som en sådan. På många sätt är familjehemsvårdens

Läs mer

Rutiner vid jour- och familjehemsplacering

Rutiner vid jour- och familjehemsplacering FALKENBERGS KOMMUN Datum Socialförvaltningen 081029 Utredningssektionen 1 Rutiner vid jour- och familjehemsplacering Jourplacering Placering i nätverket I 6 kap. 5 SoL framgår att placering i första hand

Läs mer

Förslag till reviderade riktlinjer för handläggning av ärenden rörande vårdnad, boende, umgänge och namn - remissyttrande

Förslag till reviderade riktlinjer för handläggning av ärenden rörande vårdnad, boende, umgänge och namn - remissyttrande HÄGERSTEN-LILJEHOLMENS STADSDELSFÖRVALTNING AVDELNINGEN FÖR SOCI AL OMSORG TJÄNSTEUTLÅTANDE SID 1 (5) 2011-11-15 Handläggare: Inger Nilsson Telefon: 08-508 23 305 Till Hägersten-Liljeholmens stadsdelsnämnd

Läs mer

Barns medverkan i den sociala barnavården hur lyssnar vi till och informerar barn. Lyssna på barnen

Barns medverkan i den sociala barnavården hur lyssnar vi till och informerar barn. Lyssna på barnen Barns medverkan i den sociala barnavården hur lyssnar vi till och informerar barn Lyssna på barnen 1 En tanke att utgå ifrån För att förstå hur varje unikt barn uppfattar sin specifika situation är det

Läs mer

Familjehemsplacerade barns umgänge med sina föräldrar. ur familjehemmets perspektiv

Familjehemsplacerade barns umgänge med sina föräldrar. ur familjehemmets perspektiv Göteborgs Universitet Institutionen för socialt arbete Familjeterapeuterna Korsvägen AB Fortbildning för familjehemssekreterare Med fokus på handledning av familjehem B-uppsats Familjehemsplacerade barns

Läs mer