VÄGLEDNING FÖR HANTERING AV BILATERAL EFTERKORRIGERING AV TIM- OCH SCHABLONLEVERANSER

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "VÄGLEDNING FÖR HANTERING AV BILATERAL EFTERKORRIGERING AV TIM- OCH SCHABLONLEVERANSER"

Transkript

1 1 (9) Rev. 12 VÄGLEDNING FÖR HANTERING AV BILATERAL EFTERKORRIGERING AV TIM- OCH SCHABLONLEVERANSER Svensk Energi rekommenderar att nätägare utför bilateral efterkorrigering av tim- och schablonleveranser på detta sätt. 1. BAKGRUND Ibland uppstår fel i de normala avräkningsrutinerna. Det kan finnas ett flertal orsaker till att fel uppstår t.ex. mätfel, strukturfel, fel i rapporteringen från nätägaren, felaktiga uppgifter från elhandelsföretagen m.m. Felen kan leda till att en aktör (elhandelsföretag och/eller balansansvarig) drabbas av kostnader för en elleverans som en annan aktör får intäkterna av. T.ex. mätfel kan få konsekvenser för balansansvariga, elhandelsföretag, nätägare och slutkunder. En uppgörelse mellan parterna (kan innefatta elhandelsföretag, balansansvariga och nätföretag) ska ses som en neutral justering i efterhand och bör efterlikna den riktiga avräkningen i stort, men ändå förenklad för att spara administration hos involverade aktörer. Det huvudsakliga syftet med bilateral efterkorrigering är att ekonomiskt neutralisera de fel som inträffat. I vissa fall är det inte möjligt att enligt lag eller allmänna leveransvillkor helt neutralisera de ekonomiska konsekvenser som felet inneburit. Den part som i dessa fall är orsak till felets uppkomst ska då bära de eventuella merkostnader som uppstått. Eftersom parterna idag tillämpar olika principer för efterkorrigeringar har en gemensam branschpraxis efterfrågats. Syftet med detta dokument är att underlätta för elmarknadens aktörer vid hanteringen av fel i avräkningsrutinerna. Det ska därvid särskilt noteras att innehållet i detta dokument endast ska utgöra ett stöd och underlag för berörda parter vid en reglering och att innehållet särskilt ska avtalas mellan parterna för att det ska vara gällande dem emellan.

2 2 (9) 2. PRINCIPER Nätföretaget har ansvaret att säkerställa felaktigt avräknad energivolym och informera de aktörer (elhandelsföretag och/eller balansansvariga) som har blivit felaktigt avräknade. Nedan återfinns en princip för hur efterkorrigeringen ska hanteras. Avräkningsprincipen kan sammanfattas i nedanstående steg: Steg 1 Differens identifieras Aktör (-) Aktör (+) NÄTFÖRETAG Samtliga parter har ett ansvar för att löpande säkra rätt struktur och identifiera eventuella fel. Steg 2 Utredning Nätföretaget utreder tillsammans med berörda aktörer vem som burit balansrespektive leverantörsansvar för den aktuella anläggningen. Steg 3 - Underrättelse och beräkningsunderlag Nätföretaget fyller i standardformulär Rättelse av felaktigt avräknad kraft underlag som beskriver resultatet och orsaken till korrigeringen. Nätföretaget tar även fram uppgifter om energivolymer som ska korrigeras och sänder till berörda parter. Samtliga parter ska vara eniga och godkänna utredningens resultat. Steg 4 Prissättning av korrigerad volym Den aktör (elhandelsföretag och/eller balansansvarig) som felaktigt burit kostnader före korrigeringen fakturerar berörda parter enligt den godkända utredningen, se Steg 3 ovan.

3 3 (9) 3. RUTINER 3.1 Generellt En uppgörelse ska i första hand göras mellan de aktörer (elhandelsföretag och/eller balansansvariga) som är direkt berörda. Nätägaren har en central roll i uppgörelsen då det är nätägaren som måste leverera relevanta mätvärden för att uppgörelsen ska komma till stånd. Alla volymer kan korrigeras, även små volymer. Förutsatt att de fakturerats på ett korrekt underlag ska de också regleras ekonomiskt. Parterna får sinsemellan avtala om en eventuell volymgräns. Den aktör som väljer att inte fakturera små volymer avstår därmed rätten att ställa en fordran på den andra aktören. Detta ska i så fall meddelas motparten via t.ex. e-post. Preskriptionstiden för bilateral efterkorrigering är generellt 10 år. När det gäller bilaterala efterkorrigeringar pga. mätfel så skiljer sig preskriptionstiden eftersom rutinen alltid påverkar slutkund. Enligt elbranschens allmänna avtalsvillkor (NÄT 2009 N och EL 2009 N) samt preskriptionslagen för konsument är således preskriptionstiden gentemot en kund vid mätfel begränsad till tre år, oavsett om det rör sig om en konsument eller näringsidkare. Såvitt gäller högspänningskund är dock preskriptionstiden vid mätfel begränsad till tolv månader (NÄT 2009 H), om inte annat särskilt avtalats. Enligt rättspraxis bör det beaktas att slutkund inte kan efterdebiteras en redan slutavräknad tidsperiod. Däremot är slutkund berättigad att återfå tillgodobelopp även för en sådan period. 3.2 Korrigering av timleveranser Fel som upptäcks före Svenska kraftnäts korrektionsavräkning Fel som berör timavräkningen ska korrigeras i balansavräkningens korrektionsfas. Nätägaren korrigerar struktur, mätvärden och aggregerade mätvärden och rapporterar dessa enligt normala rutiner. Dessutom informerar nätägaren berörda aktörer om korrigeringen. Berörda aktörer behöver inte vidta några extra åtgärder utöver den ordinarie korrektionsavräkningen. För fel som upptäcks i timavräkningen (avseende förbrukning) före korrektionsavräkningen men efter leveransstart, och ändringen medför att Svenska kraftnäts strukturrapport inte gäller, ska ändringen hanteras utanför balansavräkningen eftersom Svenska kraftnät ej gör ändringar retroaktivt. I dessa fall ska ändringen hanteras enligt Fel som upptäcks efter Svenska kraftnäts korrektionsavräkning Nätägaren informerar de aktörer som berörs av korrigeringen. Nätägaren tar fram ett underlag enligt Steg 3 och 4 ovan och sänder detta till de involverade aktörerna. De aktörer som felaktigt burit kostnader före korrigeringen fakturerar berörda parter enligt det överenskomna standardformuläret, Energi- och fakturaunderlag.

4 4 (9) Ekonomisk reglering Timvis spotpris, aktuellt elområde (Luleå, Sundsvall, Stockholm, Malmö), NordPools notering LULSEK, SUNSEK, STOSEK, MALSEK, ska användas för att prissätta de energimängder (förbrukning eller produktion) som är aktuella för regleringen. För debitering av ränta så ska Riksbankens referensränta plus 2 % -enheter användas (gäller från och med ). För perioder före ska Riksbankens diskonto plus 2 %-enheter användas. Vald räntemetod baseras på en traditionell metod använd i det svenska bankväsendet vid vilken räntan räknas dag för dag, som om varje månad har 30 dagar, och bankåret därmed 360 dagar. Utöver spotpriset för de aktuella energimängderna i regleringen ska följande tillägg införas för anläggningar med förbrukning: före , tillägg med 1,5 SEK/MWh fr.o.m t.o.m , tillägg med 3 SEK/MWh fr.o.m , tillägg med 2 SEK/MWh. Dessutom ett uttag av den faktiska effektreservkostnaden med 11 SEK/MWh vid höglasttid under månaderna december, januari och februari fr.o.m , tillägg med 1,5 SEK/MWh. Dessutom ett uttag av den faktiska effektreservkostnaden med 10 SEK/MWh vid höglasttid under månaderna december, januari och februari fr.o.m , tillägg med 1,65 SEK/MWh. Dessutom ett uttag av den faktiska effektreservkostnaden med 8 SEK/MWh vid höglasttid under månaderna december, januari och februari fr.o.m , tillägg med 1,65 SEK/MWh. Dessutom ett uttag av den faktiska effektreservkostnaden med 4 SEK/MWh vid höglasttid under perioden från den 16 november till och med den 15 mars fr.o.m , tillägg med 1,65 SEK/MWh. Dessutom ett uttag av den faktiska effektreservkostnaden med 3,75 SEK/MWh vid höglasttid under perioden från den 16 november till och med den 15 mars. fr.o.m , tillägg med 2,0 SEK/MWh (varav förbrukningsenergiavgift 1,0 SEK/MWh). Dessutom ett uttag av den faktiska effektreservkostnaden med 4,25 SEK/MWh vid höglasttid under perioden från den 16 november till och med den 15 mars. fr.o.m , tillägg med 2,1 SEK/MWh (varav förbrukningsenergiavgift 1,1 SEK/MWh). Dessutom ett uttag av den faktiska effektreservkostnaden med 4,25 SEK/MWh vid höglasttid under perioden från den 16 november till och med den 15 mars. Fr.o.m , tillägg med 2.3 SEK/MWh (varav förbrukningsenergiavgift 1,3 SEK/MWh). Dessutom ett uttag av den faktiska effektreservkostnaden med 6 SEK/MWh vid höglasttid under perioden från den 16 november till och med den 15 mars.

5 5 (9) Förklaring av tillägg: Period Tillägg Effektavgift Balanskostnad Effektavgift Balanskostnad Effektreserv Balanskostnad Förbrukningsavgift Utöver spotpriset för de aktuella energimängderna i korrigeringen ska följande avdrag införas för anläggningar med produktion: Avdrag med 1,5 SEK/MWh Från och med tillkommer dessutom ett avdrag för SvKs grundavgift produktionsenergi i balansavräkningen om 0,5 SEK/MWh Från och med tillkommer dessutom ett avdrag för SvKs grundavgift produktionsenergi i balansavräkningen om 0,65 SEK/MWh Från och med tillkommer dessutom ett avdrag för SvKs grundavgift produktionsenergi i balansavräkningen om 0,5 SEK/MWh. Från och med tillkommer dessutom ett avdrag för SvKs grundavgift produktionsenergi i balansavräkningen om 0,55 SEK/MWh. Från och med tillkommer dessutom ett avdrag för SvKs grundavgift produktionsenergi i balansavräkningen om 0,65 SEK/MWh. 3.3 Korrigering av schablonleveranser Fel som upptäcks före Svenska kraftnäts slutavräkning Volymfel som avser schablonleveranser korrigeras i slutavräkningen. Nätägaren korrigerar felaktigheterna och rapporterar de slutliga andelstalen enligt normala rutiner. Dessutom informerar nätägaren berörda aktörer om justeringen. Nätägaren tar fram ett underlag enligt Steg 3 och 4 ovan och sänder detta till de involverade aktörerna. Aktörerna behöver inte vidta några åtgärder för att felaktiga energivolymer ska rättas, de rättade uppgifterna ligger i de slutliga andelstalen. Dock har aktörerna rätt att fakturera tilläggsavgifter och ränta kopplat till den felaktiga volymen och tidsperioden som korrigeringen avser. För fel som upptäcks inom schablonavräkningen före Svenska kraftnäts slutavräkning men efter leveransstart, och ändringen medför att Svenska kraftnäts strukturrapport inte gäller, ska ändringen hanteras utanför balansavräkningen eftersom Svenska kraftnät inte gör ändringar retroaktivt. I dessa fall ska ändringen hanteras enligt

6 6 (9) Fel som upptäcks efter Svenska kraftnäts slutavräkning Nätägaren informerar berörda elhandelsföretag/balansansvariga. Nätägaren tar fram ett underlag enligt Steg 3 och 4 ovan och sänder detta till de involverade aktörerna. De aktörer som felaktigt burit kostnader före regleringen fakturerar berörda parter enligt det överenskomna standardformuläret, Energi- och fakturaunderlag Ekonomisk reglering Regleringen avser att ekonomiskt korrigera felaktigheter mellan aktörer. Den ska dock inte ses som en justering av kvalitén i de preliminära andelstalen för den enskilde aktören. Denna praxis avser ej att reglera felaktigheter som påverkar samtliga aktörers andelstal i ett nätområde. Vid denna typ av felaktigheter får aktörer vända sig till Svenska kraftnät. Priset som använts i slutavräkningen används även vid korrektioner, dvs. Svenska kraftnäts schablonavräkningspris för aktuellt elområde, det viktade månadsmedelpriset. I de fall schablonavräkningspriset ej är känt används månadsmedelpris för Nord Pools notering för aktuellt elområde, LULSEK, SUNSEK, STOSEK eller MALSEK. För debitering av ränta så ska Riksbankens referensränta plus 2 % -enheter användas (gäller från och med ). För perioder före ska Riksbankens diskonto plus 2%-enheter användas. Vald räntemetod baseras på en traditionell metod använd i det svenska bankväsendet vid vilken räntan räknas dag för dag, som om varje månad har 30 dagar, och bankåret därmed 360 dagar. Utöver Svenska kraftnäts schablonavräkningspris för de aktuella energivolymerna i regleringen ska följande tillägg införas för anläggningar med förbrukning: före , tillägg med 1,5 SEK/MWh fr.o.m t.o.m , tillägg med 3 SEK/MWh fr.o.m , tillägg med 2 SEK/MWh. Dessutom med ett tillägg för effektreservkostnaden med 6 SEK/MWh under månaderna december, januari och februari fr.o.m , tillägg med 1,5 SEK/MWh. Dessutom med ett tillägg för effektreservkostnaden med 5,5 SEK/MWh under månaderna december, januari och februari fr.o.m , tillägg med 1,65 SEK/MWh. Dessutom med ett tillägg för effektreservkostnaden med 4,5 SEK/MWh under månaderna december, januari och februari fr.o.m , tillägg med 1,65 SEK/MWh. Dessutom ett uttag av den faktiska effektreservkostnaden med 2,2 SEK/MWh under perioden från den 16 november till och med den 15 mars fr.o.m , tillägg med 1,65 SEK/MWh. Dessutom ett uttag av den faktiska effektreservkostnaden med 1,9 SEK/MWh under perioden från den 16 november till och med den 15 mars.

7 7 (9) fr.o.m , tillägg med 2,0 SEK/MWh (varav förbrukningsenergiavgift 1,0 SEK/MWh). Dessutom ett uttag av den faktiska effektreservkostnaden med 2,13 SEK/MWh vid höglasttid under perioden från den 16 november till och med den 15 mars. fr.o.m , tillägg med 2,1 SEK/MWh (varav förbrukningsenergiavgift 1,1 SEK/MWh). Dessutom ett uttag av den faktiska effektreservkostnaden med 2,13 SEK/MWh vid höglasttid under perioden från den 16 november till och med den 15 mars. Fr.o.m , tillägg med 2.3 SEK/MWh (varav förbrukningsenergiavgift 1,3 SEK/MWh). Dessutom ett uttag av den faktiska effektreservkostnaden med 3 SEK/MWh vid höglasttid under perioden från den 16 november till och med den 15 mars. Förklaring av tillägg: Period Tillägg Effektavgift Balanskostnad Effektavgift Balanskostnad Effektreserv Balanskostnad Förbrukningsavgift Utöver Svenska kraftnäts schablonavräkningspris för de aktuella energivolymerna i regleringen ska följande avdrag införas för anläggningar med produktion, detta avser perioden före Efter detta datum ska all produktion vara timmätt och timavräknad vilket innebär att någon produktion inte ska korrigeras inom schablonavräkning: Avdrag med 1,5 SEK/MWh Avdragen avser kostnader för balanshanteringen. Korrigering av produktionsvolym efter se ovan under Fördelning av kraft vid mätfel Nedanstående avräkningsförfarande följer gällande föreskrifter, dvs. att nätförlusterna är den restpost som kvarstår då all annan kraft är avräknad. Bilateral efterkorrigering behöver också tillämpas när rapporterad energivolym för en slutkund blivit fel. Sådana fel hanteras generellt som mätfel. Korrigering av mätfel innebär att kraft ska omfördelas mellan nätägare och slutkunden via aktörerna. Ett mätfel kan slå åt båda hållen och i slutändan sker en debitering/kreditering mot nätägare och slutkund via respektive leverantör.

8 8 (9) Mätfel kan vara fysiska dvs. ett direkt fel i mätanläggningen /mätinsamlingen eller administrativa och kan då bero på exempelvis felaktigt upplagd mätarkonstant i ett debiteringssystem eller att rapportering skett från fel mätpunkt. Korrigering av kraft i samband med mätfel hanteras på samma sätt som övrig bilateral korrigering mellan aktörerna. Efter denna korrigering ansvarar respektive leverantör för slutregleringen mot sin kund. Merkostnader i samband med korrigeringen hanteras på samma sätt som i övriga fall. För tim- och schablonserier i perioden efter Svenska kraftnäts slutavräkning ska aktören som blivit påförd för höga energivolymer fakturera den leverantör/ balansansvarig som är ansvarig för leverans av nätförluster till nätägaren, se Den nätförlustansvarige fakturerar sedan vidare till nätföretaget i form av en ökad nätförlustleverans, se Energiflöden Nätföretag Leverantör av nätförluster Leverantör av energi Slutkund Energiomfördelning vid negativt mätfel (för låg förbrukning eller för hög produktion rapporterad) Nätföretag Leverantör av nätförluster Leverantör av energi Slutkund Energiomfördelning vid positivt mätfel (för hög förbrukning eller för låg produktion rapporterad) Då elhandelsföretagen har slutavräknat en kund och inte kan föra vidare en eventuell justering mot denna kund, ska mätfelet ligga kvar hos nätföretaget som nätförlust. Denna energivolym korrigeras sedan mot leverantören av nätförlusterna. 3.5 Fördelning av kraft vid dubbelavräkning av balanskraft Nedanstående avräkningsförfarande följer gällande föreskrifter, det vill säga att nätförlusterna är den restpost som kvarstår då all annan kraft är avräknad. Bilateral efterkorrigering behöver tillämpas då en aktör registrerats två gånger av ett nätföretag för samma anläggning. Konsekvensen blir att aktören får betala för dubbelt så hög energiförbrukning som den har rätt att fakturera vidare till kund. Detta innebär även att nätförlusterna i samma grad blivit för lågt beräknade. För att rätta felet ska aktören som blivit påförd för höga energivolymer fakturera aktören som bär ansvaret för nätförlusterna. Aktören som bär ansvaret för nätförlusterna fakturerar sedan vidare detta till nätföretaget i form av ökade nätförluster.

9 9 (9) Korrigering av kraft i samband med ovanstående fel hanteras på samma sätt som övrig bilateral korrigering mellan aktörerna. För timserier för perioden före Svenska kraftnäts korrektionsavräkning se För schablonserier för perioden före Svenska kraftnäts slutavräkning se För timserier i perioden mellan Svenska kraftnäts korrektions- och slutavräkning ska elhandelsbolag/balansansvarig som blivit påförd för höga energivolymer fakturera aktören som bär ansvaret för nätförlusterna, se Aktören som bär ansvaret för nätförlusterna ska ej fakturera energivolymer vidare till nätföretaget eftersom detta korrigeras i samband med Svenska kraftnäts slutavräkning se För tim- och schablonserier i perioden efter Svenska kraftnäts slutavräkning ska aktören som blivit påförd för höga energivolymer fakturera aktören som bär ansvaret för nätförlusterna, se och aktören som bär ansvaret för nätförlusterna fakturerar sedan vidare till nätföretaget i form av ökade nätförluster, se ÖVRIGT 4.1 Skadeståndsskyldighet I de fall då part inte blir kompenserad för de kostnader som han haft i samband med den felaktiga regleringen, har denna part rätt till ekonomisk kompensation från den part som har felat. Följande skadeståndsprincip ska gälla för denna principöverenskommelse. Den överensstämmer med vad som gäller enligt NÄT 2004 ELLEV, 8.1 st 1. Har part överskridit sin rätt eller åsidosatt sin skyldighet enligt detta avtal i förhållande till den andre ska han svara för uppkommen skada samt ersätta motpartens skäliga kostnader till följd av överskridandet eller åsidosättandet. Ersättning för ren förmögenhetsskada utgår inte. Detta är en normal skadeståndsbestämmelse mellan två avtalsparter. Bestämmelsen innebär att den part som felat ska ställa saker och ting tillrätta samt ersätta motparten för de kostnader som på grund av felet uppstått för honom. Märk att med det innehåll som bestämmelsen har ersätts inte vad som brukar benämnas ren förmögenhetsskada, dvs. utebliven vinst och liknande. Begreppet skäliga kostnader innebär att den skadelidande parten måste begränsa sina skadeanspråk till vad som kan anses skäligt och rimligt i varje enskilt fall.

VÄGLEDNING FÖR HANTERING AV BILATERAL EFTERKORRIGERING AV TIM- OCH SCHABLONAVRÄKNADE ELLEVERANSER

VÄGLEDNING FÖR HANTERING AV BILATERAL EFTERKORRIGERING AV TIM- OCH SCHABLONAVRÄKNADE ELLEVERANSER 1 2014-02-20 VÄGLEDNING FÖR HANTERING AV BILATERAL EFTERKORRIGERING AV TIM- OCH SCHABLONAVRÄKNADE ELLEVERANSER Elmarknadsutveckling rekommenderar att bilateral efterkorrigering av tim- och schablonavräknade

Läs mer

VÄGLEDNING FÖR HANTERING AV BILATERAL EFTERKORRIGERING AV TIM- OCH SCHABLONAVRÄKNADE ELLEVERANSER

VÄGLEDNING FÖR HANTERING AV BILATERAL EFTERKORRIGERING AV TIM- OCH SCHABLONAVRÄKNADE ELLEVERANSER 1 2013-10-10 VÄGLEDNING FÖR HANTERING AV BILATERAL EFTERKORRIGERING AV TIM- OCH SCHABLONAVRÄKNADE ELLEVERANSER Elmarknadsutveckling rekommenderar att bilateral efterkorrigering av tim- och schablonavräknade

Läs mer

VÄGLEDNING FÖR HANTERING AV BILATERAL EFTERKORRIGERING AV TIM- OCH SCHABLONAVRÄKNADE ELLEVERANSER

VÄGLEDNING FÖR HANTERING AV BILATERAL EFTERKORRIGERING AV TIM- OCH SCHABLONAVRÄKNADE ELLEVERANSER VÄGLEDNING FÖR HANTERING AV BILATERAL EFTERKORRIGERING AV TIM- OCH SCHABLONAVRÄKNADE ELLEVERANSER 2 INNEHÅLL 1. BAKGRUND... 3 1.1 Bilateral efterkorrigering... 3 1.2 Vägledningens syfte... 3 1.3 Införandet

Läs mer

Version 1.0 Beslutad VÄGLEDNING FÖR HANTERING AV BILATERAL EFTERKORRIGERING AV TIM- OCH SCHABLONAVRÄKNADE ELLEVERANSER

Version 1.0 Beslutad VÄGLEDNING FÖR HANTERING AV BILATERAL EFTERKORRIGERING AV TIM- OCH SCHABLONAVRÄKNADE ELLEVERANSER Version 1.0 Beslutad 2016-03-10 VÄGLEDNING FÖR HANTERING AV BILATERAL EFTERKORRIGERING AV TIM- OCH SCHABLONAVRÄKNADE ELLEVERANSER 2 INNEHÅLL 1. BAKGRUND... 3 1.1 Bilateral efterkorrigering... 3 1.2 Vägledningens

Läs mer

Energimarknadsinspektionens författningssamling

Energimarknadsinspektionens författningssamling Energimarknadsinspektionens författningssamling Utgivare: Göran Morén (chefsjurist) Energimarknadsinspektionens föreskrifter och allmänna råd om mätning, beräkning och rapportering av överförd el; Utkom

Läs mer

Energimarknadsinspektionens författningssamling

Energimarknadsinspektionens författningssamling Energimarknadsinspektionens författningssamling Energimarknadsinspektionens föreskrifter och allmänna råd om mätning, beräkning och rapportering av överförd el; beslutade den 8 september. EIFS :3 Energimarknadsinspektionen

Läs mer

Ei:s hearing om förenklad avräkning. 20 oktober 2015

Ei:s hearing om förenklad avräkning. 20 oktober 2015 Ei:s hearing om förenklad avräkning 20 oktober 2015 Bo Lindörn Oberoende Elhandlare Sammanfattning Oberoende Elhandlare anser att frågan om att öka efterfrågeflexibiliteten är central för en väl fungerande

Läs mer

Energimarknadsinspektionens författningssamling

Energimarknadsinspektionens författningssamling Energimarknadsinspektionens författningssamling Utgivare: Göran Morén (chefsjurist) ISSN 2000-592X Energimarknadsinspektionens föreskrifter och allmänna råd om ändring i Energimarknadsinspektionens föreskrifter

Läs mer

Energimarknadsinspektionens föreskrifter och allmänna råd (EIFS 2011:3) om mätning, beräkning och rapportering av överförd el

Energimarknadsinspektionens föreskrifter och allmänna råd (EIFS 2011:3) om mätning, beräkning och rapportering av överförd el Energimarknadsinspektionens föreskrifter och allmänna råd (EIFS 2011:3) om mätning, beräkning och rapportering av överförd el Detta dokument har sammanställts i informationssyfte. Kontrollera därför alltid

Läs mer

DEL 1 LAGSTIFTNINGSDELEN

DEL 1 LAGSTIFTNINGSDELEN ÅLANDS AVRÄKNINGS- OCH LEVERANTÖRSBYTESPROCESS DEL 1 LAGSTIFTNINGSDELEN 1.1 Utgångspunkt Avsikten är att inga nya investeringar i programvara för avräkning behövs och systemet skall vara enkelt att hantera

Läs mer

Marknaden ur systemansvarigs perspektiv. Mats Elmér 2009-04-22

Marknaden ur systemansvarigs perspektiv. Mats Elmér 2009-04-22 Marknaden ur systemansvarigs perspektiv Mats Elmér 2009-04-22 Systemansvar formulera krav på de balansansvariga - balansansvarsavtal kortsiktigt se till att inmatning och uttag är i balans svara för balansavräkning

Läs mer

Kort om oss. en ny myndighet sedan 1/1 2008. för el, naturgas och fjärrvärme. och lokalkontor i Stockholm. leveranssäkra nät samt aktiva kunder

Kort om oss. en ny myndighet sedan 1/1 2008. för el, naturgas och fjärrvärme. och lokalkontor i Stockholm. leveranssäkra nät samt aktiva kunder Nettodebitering Energiutblick den 16 mars 2011 Tommy Johansson Kort om oss Energimarknadsinspektionen (EI) är en ny myndighet sedan 1/1 2008 Tillsynsmyndighet över marknaderna för el, naturgas och fjärrvärme

Läs mer

Statens energimyndighets författningssamling

Statens energimyndighets författningssamling Statens energimyndighets författningssamling Utgivare: Fredrik Selander (verksjurist) ISSN 1650-7703 Statens energimyndighets föreskrifter och allmänna råd om mätning, beräkning och rapportering av överförd

Läs mer

Remissvar angående Energimarkandsinspektionens föreskrifter och allmänna råd (EIFS 2016:x) om mätning och rapportering av överförd el

Remissvar angående Energimarkandsinspektionens föreskrifter och allmänna råd (EIFS 2016:x) om mätning och rapportering av överförd el Energimarkandsinspektionen Att. Tor Ny Avd. för teknisk analys Box 155 631 03 Eskilstuna Vattenfall AB Evenemangsgatan 13 169 56 Solna Datum: 2016-01-27 Kontakt: Peter Takacs Telefon: +46 706185745 E-mail:

Läs mer

Marknadsavdelningen 2015-06-23

Marknadsavdelningen 2015-06-23 SvK4000, v3.3, 2014-03-26 Marknadsavdelningen 2015-06-23 Parallelldrift vid införandet av Nordisk Balansavräkning (NBS) V1.0 Detta dokument beskriver hur den parallelldrift som Svenska kraftnät kommer

Läs mer

1(5) Hedemora Elhandel AB

1(5) Hedemora Elhandel AB 1(5) 2(5) Kjell Danielsson Verkstadsgatan 1 776 35 HEDEMORA Mikroproducentavtal för ersättning av överskottsel Som egenproducent av el och befintlig elhandelkund hos Hedemora Elhandel är du viktig för

Läs mer

Tjänstehubb funktionsbeskrivningar

Tjänstehubb funktionsbeskrivningar SvK1000, v3.3, 2014-03-26 PROJEKT Förstudie tjänstehubb DOKUMENTNUMMER DATUM 2016-11-18 PUBLICERAD VERSION ÄRENDENUMMER 1.0 2015/2266 Tjänstehubb funktionsbeskrivningar 1/23 Inledning Uppdateringar Utgåva

Läs mer

Ändringar för områden om remissförslag på förändring

Ändringar för områden om remissförslag på förändring SvK1000, v4.0, 2016-04-27 Jenny Lagerquist 2016-11-24 ÄNDRINGSDOKUMENT Ändringar i Balansansvarsavtal 2628 efter extra remiss Detta dokument syftar till att informera om de ändringar som kommande Balansansvarsavtal

Läs mer

Finans /6. SvK4000, v3.3,

Finans /6. SvK4000, v3.3, SvK4000, v3.3, 2014-03-26 Finans 2016-09-30 Parallelldrift vid införandet av Nordisk Balansavräkning (NBS) V3.0 Detta dokument beskriver hur den parallelldrift som Svenska kraftnät kommer att tillämpa

Läs mer

1. Inledande bestämmelser

1. Inledande bestämmelser 1(7) ALLMÄNNA AVTALSVILLKOR FÖR FÖRSÄLJNING AV EL SOM ANVÄNDS I NÄRINGSVERKSAMHET ELLER ANNAN LIKARTAD VERKSAMHET ALLMÄNNA AVTALSVILLKOR utarbetade av Svensk Energi. 1. Inledande bestämmelser 1.1 Dessa

Läs mer

Innehåll Kapitel 7 Avräkna nät och rapportera mätvärden 7.1 Avräkna nät och rapportera mätvärden tim

Innehåll Kapitel 7 Avräkna nät och rapportera mätvärden 7.1 Avräkna nät och rapportera mätvärden tim Innehåll Kapitel 7 Avräkna nät och rapportera mätvärden... 3 7.1 Avräkna nät och rapportera mätvärden tim...13 7.1.1 Fördela enskilda mätvärden per inmatnings-/uttagspunkt...14 7.1.2 Fördela enskilda mätvärden

Läs mer

Energimarknadsinspektionens författningssamling

Energimarknadsinspektionens författningssamling Energimarknadsinspektionens författningssamling Utgivare: Hanna Abrahamsson (chefsjurist) ISSN 2000-592X Energimarknadsinspektionens föreskrifter och allmänna råd om mätning, beräkning och rapportering

Läs mer

Allmänna avtalsvillkor för försäljning av naturgas till konsument

Allmänna avtalsvillkor för försäljning av naturgas till konsument Allmänna avtalsvillkor för försäljning av naturgas till konsument 2. Leverans av naturgas Leveransåtagande 2.1 För leverans av naturgas gäller vad som anges i naturgaslagen (2005:403), dessa allmänna avtalsvillkor

Läs mer

SVENSKA ^ KRAFTNÄT. Balansansvarigas ansvar

SVENSKA ^ KRAFTNÄT. Balansansvarigas ansvar SVENSKA ^ KRAFTNÄT Generaldirektören Näringsdepartementet n.registrator(«>regeringskansliet.se 2014-06-13 2014/643 REMISSVAR Regelförändringar som möjliggör nordisk balansavräkning (Ei R20i4:o6) (N2014/1229/E)

Läs mer

Energimarknadsinspektionens föreskrifter och allmänna råd (EIFS 2016:2) om mätning, beräkning och rapportering av överförd el

Energimarknadsinspektionens föreskrifter och allmänna råd (EIFS 2016:2) om mätning, beräkning och rapportering av överförd el Energimarknadsinspektionens föreskrifter och allmänna råd (EIFS 2016:2) om mätning, beräkning och rapportering av överförd el Detta dokument har sammanställts i informationssyfte. Kontrollera därför alltid

Läs mer

AVTALSVILLKOR FÖRETAG

AVTALSVILLKOR FÖRETAG AVTALSVILLKOR FÖRETAG Generella villkor 1. Dessa avtalsvillkor avser elleverans till företagskund och utgör en integrerad del av kundens avtal med Telge Energi AB (nedan Telge Energi). De generella villkoren

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Förordning om mätning, beräkning och rapportering av överförd el; SFS 1999:716 Utkom från trycket den 20 juli 1999 utfärdad den 8 juli 1999. Regeringen föreskriver följande.

Läs mer

2013-04-22. Fjärrvärmedagarna Borlänge. Mätning, rapportering och debitering. Företagskategorier och antal företag. 17 april 2013

2013-04-22. Fjärrvärmedagarna Borlänge. Mätning, rapportering och debitering. Företagskategorier och antal företag. 17 april 2013 Fjärrvärmedagarna Borlänge 17 april 2013 EI R2010:02 Fakturering efter faktisk förbrukning och reglering av mätperiodens längd avseende fjärrvärme. Lagen gäller från 1 januari 2015 Mätning månadsvis Rapportering

Läs mer

ALLMÄNNA AVTALSVILLKOR FÖR FÖRSÄLJNING AV EL SOM ANVÄNDS I NÄRINGSVERKSAMHET ELLER ANNAN LIKARTAD VERKSAMHET

ALLMÄNNA AVTALSVILLKOR FÖR FÖRSÄLJNING AV EL SOM ANVÄNDS I NÄRINGSVERKSAMHET ELLER ANNAN LIKARTAD VERKSAMHET 1(5) ALLMÄNNA AVTALSVILLKOR FÖR FÖRSÄLJNING AV EL SOM ANVÄNDS I NÄRINGSVERKSAMHET ELLER ANNAN LIKARTAD VERKSAMHET ALLMÄNNA AVTALSVILLKOR utarbetade av Svensk Energi. 1. Inledande bestämmelser 1.1 Dessa

Läs mer

1 Modell för upphandling

1 Modell för upphandling SvK1000, v3.3, 2014-03-26 Svenska kraftnät balansansvarsavtal@svk.se 2018-07-09 2018/1669 Version 1 UTKAST REGELDOKUMENT Regler för upphandling och rapportering av FCR-N och FCR-D - Förbrukning Detta regeldokument

Läs mer

Ändringar i bilagor till Balansansvarsavtalet med ikraftträdande tidigast från den 17 april 2018

Ändringar i bilagor till Balansansvarsavtalet med ikraftträdande tidigast från den 17 april 2018 SvK1000, v4.0, 2016-04-27 2018-02-15 2017/3341 ÄNDRINGSDOKUMENT Ändringar i bilagor till Balansansvarsavtalet 2628-2 med ikraftträdande tidigast från den 17 april 2018 Nedan följer en sammanställning av

Läs mer

Ändringar med grund i det nya marknadsoch planeringssystemet Fifty

Ändringar med grund i det nya marknadsoch planeringssystemet Fifty SvK1000, v4.0, 2016-04-27 Marknads- och systemutveckling Jenny Lagerquist 2017-02-20 2017/491 REMISS Svenska kraftnäts förslag på ändringar i Balansansvarsavtal 2628-1 Detta dokument syftar till att beskriva

Läs mer

Ökat inflytande för kunderna på elmarknaden

Ökat inflytande för kunderna på elmarknaden EI R2010:22 Ökat inflytande för kunderna på elmarknaden Timmätning för elkunder med abonnemang om högst 63 ampere Energimarknadsinspektionen Box 155, 631 03 Eskilstuna EnergimarknadsinspektionenR 2010:22

Läs mer

Tjänstehubb informationsmodell

Tjänstehubb informationsmodell SvK1000, v3.3, 2014-03-26 PROJEKT Förstudie tjänstehubb DOKUMENTNUMMER DATUM 2016-11-18 PUBLICERAD VERSION ÄRENDENUMMER 1.0 2015/2266 Tjänstehubb informationsmodell 1/13 Uppdateringar Utgåva Ändringsnot

Läs mer

Seminarium Tjänstehubben processarbete

Seminarium Tjänstehubben processarbete Seminarium Tjänstehubben processarbete City Conference Centre, Stockholm Den 28 november 2016, kl 13-16 Agenda > Projektstatus > Informationsmodell Paus > BRS-genomgång > Nätavräkning > Frågestund Frågor

Läs mer

Allmänna avtalsvillkor för försäljning av el som används i näringsverksamhet eller annan likartad verksamhet Från ditt elhandelsföretag

Allmänna avtalsvillkor för försäljning av el som används i näringsverksamhet eller annan likartad verksamhet Från ditt elhandelsföretag Allmänna avtalsvillkor för försäljning av el som används i näringsverksamhet eller annan likartad verksamhet Från ditt elhandelsföretag EL 2012 N (rev) ALLMÄNNA AVTALSVILLKOR utarbetade av Svensk Energi.

Läs mer

T2 Kravspecifikation. Upphandling 2013 Elhandelstjänster. Upphandling Ansvarig: Erik Björklund

T2 Kravspecifikation. Upphandling 2013 Elhandelstjänster. Upphandling Ansvarig: Erik Björklund T2 Kravspecifikation Upphandling 2013 Elhandelstjänster Upphandling 1381-13 Ansvarig: Erik Björklund INNEHÅLLSFÖRTECKNING 1 KRAVSPECIFIKATION 3 1.1 KRAV OCH KRITERIER FEL! BOKMÄRKET ÄR INTE DEFINIERAT.

Läs mer

ALLMÄNNA AVTALSVILLKOR FÖR FÖRSÄLJNING AV EL SOM ANVÄNDS I NÄRINGSVERKSAMHET ELLER ANNAN LIKARTAD VERKSAMHET

ALLMÄNNA AVTALSVILLKOR FÖR FÖRSÄLJNING AV EL SOM ANVÄNDS I NÄRINGSVERKSAMHET ELLER ANNAN LIKARTAD VERKSAMHET 1(5) ALLMÄNNA AVTALSVILLKOR FÖR FÖRSÄLJNING AV EL SOM ANVÄNDS I NÄRINGSVERKSAMHET ELLER ANNAN LIKARTAD VERKSAMHET ALLMÄNNA AVTALSVILLKOR utarbetade av Svensk Energi. 1. Inledande bestämmelser 1.1 Dessa

Läs mer

Aktuellt från Ediel. Av Jan Owe, Svenska kraftnät

Aktuellt från Ediel. Av Jan Owe, Svenska kraftnät Aktuellt från Ediel Av Jan Owe, Svenska kraftnät Detta har hänt och vad kommer att hända? > Hänt sen sist > Vårt nya marknads- och planeringssystem > Ändringar den 1 april 2018 bättre skydd av informationen

Läs mer

Vanliga frågor och svar för reserver

Vanliga frågor och svar för reserver Vanliga frågor och svar för reserver 1 Allmänna frågor: 1. Q: Var finns övergripande information om reserverna FCR-N, FCR-D, afrr och mfrr? A: Se dokumentet Reservmarknader på sidan: https://www.svk.se/aktorsportalen/elmarknad/information-om-reserver/

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Lag om ändring i ellagen (1997:857); SFS 1999:770 Utkom från trycket den 26 oktober 1999 utfärdad den 14 oktober 1999. Enligt riksdagen beslut 1 föreskrivs i fråga om ellagen

Läs mer

En ny modell för elmarknaden. Ediel och avräkningskonferens 2017 Daniel Norstedt, tf avdelningschef Göran Morén, expert

En ny modell för elmarknaden. Ediel och avräkningskonferens 2017 Daniel Norstedt, tf avdelningschef Göran Morén, expert En ny modell för elmarknaden Ediel och avräkningskonferens 2017 Daniel Norstedt, tf avdelningschef Göran Morén, expert Från idag till imorgon så här kommer elmarknadshubben att fungera Arbetet med att

Läs mer

Yttrande över Energimarknadsinspektionens föreskrifter och allmänna råd (EIFS 2016:x) om mätning och rapportering av överförd el.

Yttrande över Energimarknadsinspektionens föreskrifter och allmänna råd (EIFS 2016:x) om mätning och rapportering av överförd el. SVENSK ENERGI Peter Silverhjärta +4686772695 peter.silverhjarta @svenskenergi.se REMISS 1 (6) Datum 2016-01-26 Beteckning 063/2015 Er referens: 2015-103613 Energimarknadsinspektionen Att: Tor Ny Box 155

Läs mer

Den svenska Elmarknadshubben

Den svenska Elmarknadshubben Den svenska Elmarknadshubben Elnätsdagarna 2017-11-22 Robert Thelander, Förändringsledare Tidplan Kravspecificering Upphandling Implementering Migreringsaktiviteter - Pilotgrupp Migreringsaktiviteter -

Läs mer

AVTALSVILLKOR FÖRETAG

AVTALSVILLKOR FÖRETAG AVTALSVILLKOR FÖRETAG Generella villkor 1. Dessa avtalsvillkor avser elleverans till företagskund och utgör en integrerad del av kundens avtal med Telge Energi AB (nedan Telge Energi). De generella villkoren

Läs mer

1. Inledande bestämmelser

1. Inledande bestämmelser ALLMÄNNA AVTALSVILLKOR KONSUMENT för leverans av fjärrvärme som används i enskilt bruk (Utarbetade av Svensk Fjärrvärme tillsammans med Konsumentverket) 1. Inledande bestämmelser 1.1. a) Dessa almänna

Läs mer

Elmarknadshubb funktionsbeskrivningar

Elmarknadshubb funktionsbeskrivningar SvK1000, v3.3, 2014-03-26 PROJEKT Elmarknadshubb DOKUMENTNUMMER DATUM 2017-12-15 PUBLICERAD VERSION VERSION ÄRENDENUMMER 2.0 2015/1263 Elmarknadshubb funktionsbeskrivningar 1/31 Inledning Uppdateringar

Läs mer

Om mot varandra stridande villkor skulle förekomma mellan det skriftliga avtalet och NÄT 2012 H ska avtalet gälla.

Om mot varandra stridande villkor skulle förekomma mellan det skriftliga avtalet och NÄT 2012 H ska avtalet gälla. 1.1 Dessa allmänna avtalsvillkor avser anslutning av elektriska högspänningsanläggningar och överföring av el till eller från sådana anläggningar och ska tillämpas när parterna skriftligen har överenskommit

Läs mer

Avtal om Balansansvar för el mellan Affärsverket svenska kraftnät ("Svenska Kraftnät") och

Avtal om Balansansvar för el mellan Affärsverket svenska kraftnät (Svenska Kraftnät) och AVTAL/1960 Avtal om Balansansvar för el mellan Affärsverket svenska kraftnät ("Svenska Kraftnät") och...... ("Balansansvarig") Organisationsnummer... Momsregistreringsnummer... Registreringsnummer för

Läs mer

Nordeuropa Försäkring AB

Nordeuropa Försäkring AB Nordeuropa Försäkring AB SÄRSKILDA VILLKOR ANSVARSFÖRSÄKRING FÖR REN FÖRMÖGENHETSSKADA N23:3 FÖRSÄKRINGSGIVAREN ANGES I FÖRSÄKRINGSBREVET Innehåll sid 6.4 Ansvarsförsäkring för förmögenhetsskada 3 6.4.1

Läs mer

Frågor och svar Anbudsförfrågan elleveranser Datum:

Frågor och svar Anbudsförfrågan elleveranser Datum: Frågor och svar Anbudsförfrågan elleveranser 2013 Datum: 2013-02- 18 Fråga 1 I förfrågningsunderlaget under punkt 1.4 ställs krav om att Vellinge kommuns avtal skall kunna delas upp i fyra delar. Önskar

Läs mer

Elmarknadshubb DATUM PUBLICERAD VERSION /1985. Elmarknadshubb. Förslag sekventiell driftsättning. SvK1000, v3.

Elmarknadshubb DATUM PUBLICERAD VERSION /1985. Elmarknadshubb. Förslag sekventiell driftsättning. SvK1000, v3. PROJEKT Elmarknadshubb DOKUMENTNUMMER DATUM 2019-06-27 PUBLICERAD VERSION VERSION ÄRENDENUMMER 1.0 2019/1985 Elmarknadshubb Förslag sekventiell driftsättning SvK1000, v3.3, 2014-03-26 1/16 Innehåll 1 Om

Läs mer

ALLMÄNNA AVTALSVILLKOR FÖR FÖRSÄLJNING AV EL SOM ANVÄNDS I NÄRINGSVERKSAMHET ELLER ANNAN LIKARTAD VERKSAMHET

ALLMÄNNA AVTALSVILLKOR FÖR FÖRSÄLJNING AV EL SOM ANVÄNDS I NÄRINGSVERKSAMHET ELLER ANNAN LIKARTAD VERKSAMHET 1(5) ALLMÄNNA AVTALSVILLKOR FÖR FÖRSÄLJNING AV EL SOM ANVÄNDS I NÄRINGSVERKSAMHET ELLER ANNAN LIKARTAD VERKSAMHET ALLMÄNNA AVTALSVILLKOR utarbetade av Svensk Energi. 1. Inledande bestämmelser 1.1 Dessa

Läs mer

Allmänna avtalsvillkor för försäljning av el som används i näringsverksamhet eller annan likartad verksamhet

Allmänna avtalsvillkor för försäljning av el som används i näringsverksamhet eller annan likartad verksamhet EL 2012 N (rev) 1(5) 2015-02-27 Dokumentnummer Doknr-vVersion Allmänna avtalsvillkor för försäljning av el som används i näringsverksamhet eller annan likartad verksamhet ALLMÄNNA AVTALSVILLKOR utarbetade

Läs mer

Allmänna avtalsvillkor för försäljning av naturgas som används i näringsverksamhet eller annan likartad verksamhet

Allmänna avtalsvillkor för försäljning av naturgas som används i näringsverksamhet eller annan likartad verksamhet Gas 2013 N Gäller fr o m 1 januari 2015 och tillsvidare Allmänna avtalsvillkor för försäljning av naturgas som används i näringsverksamhet eller annan likartad verksamhet Allmänna avtalsvillkor är utarbetade

Läs mer

Statens energimyndighets författningssamling

Statens energimyndighets författningssamling Statens energimyndighets författningssamling Utgivare: Fredrik Selander (verksjurist) ISSN 1650-7703 Statens energimyndighets föreskrifter och allmänna råd om information avseende avbrottsersättning respektive

Läs mer

Den svenska Elmarknadshubben. Energiföretagens Regionmöten Våren 2018

Den svenska Elmarknadshubben. Energiföretagens Regionmöten Våren 2018 Den svenska Elmarknadshubben Energiföretagens Regionmöten Våren 2018 VÅREN 2018 - ENERGIFÖRETAGENS REGIONMÖTEN 2 Elmarknadshubben är sannolikt ett av de mest diskuterade ämnena hos såväl elnätsföretag,

Läs mer

Elmarknadsutveckling. Ediel och avräkningskonferens 2018 Sverker Ericsson

Elmarknadsutveckling. Ediel och avräkningskonferens 2018 Sverker Ericsson Elmarknadsutveckling Ediel och avräkningskonferens 2018 Sverker Ericsson Deltagare i Elmarknadsutveckling Ann-Sofie "Fia" Segerheim Svenska kraftnät Birger Fält Svenska kraftnät Christina Svensson BestEl/V:a

Läs mer

EL 2009 N 1(5) ALLMÄNNA AVTALSVILLKOR FÖR FÖRSÄLJNING AV EL SOM ANVÄNDS I NÄRINGSVERKSAMHET ELLER ANNAN LIKARTAD VERKSAMHET

EL 2009 N 1(5) ALLMÄNNA AVTALSVILLKOR FÖR FÖRSÄLJNING AV EL SOM ANVÄNDS I NÄRINGSVERKSAMHET ELLER ANNAN LIKARTAD VERKSAMHET EL 2009 N 1(5) ALLMÄNNA AVTALSVILLKOR FÖR FÖRSÄLJNING AV EL SOM ANVÄNDS I NÄRINGSVERKSAMHET ELLER ANNAN LIKARTAD VERKSAMHET ALLMÄNNA AVTALSVILLKOR utarbetade av Svensk Energi. 1. Inledande bestämmelser

Läs mer

Avtal om Transmissionsprodukter Bilaga 4 Servicenivåer

Avtal om Transmissionsprodukter Bilaga 4 Servicenivåer Avtal om Transmissionsprodukter. Bilaga 4, Servicenivåer Sida 1 av 10 Avtal om Transmissionsprodukter Bilaga 4 Servicenivåer Avtal om Transmissionsprodukter. Bilaga 4, Servicenivåer Sida 2 av 10 Innehåll

Läs mer

Sveriges nätpriser 2006-2007. Björn Nordlund, utredare Villaägarnas Riksförbund

Sveriges nätpriser 2006-2007. Björn Nordlund, utredare Villaägarnas Riksförbund Sveriges nätpriser 2006-2007 Björn Nordlund, utredare Villaägarnas Riksförbund 1. BAKGRUND 3 2. SAMMANFATTNING 3 3. METOD OCH AVGRÄNSNINGAR 4 4. De högsta och lägsta nätpriserna 2007 4 5. Vanliga argument

Läs mer

Informationsplikt till konsument

Informationsplikt till konsument Informationsplikt till konsument Informationsskyldighet för elhandelföretag Informationsskyldighet vid upphörande av avtal 8 kap. 5 En elleverantör som levererar el till en elanvändare i en viss uttagspunkt

Läs mer

ALLMÄNNA AVTALSVILLKOR för leverans av fjärrvärme som används för enskilt bruk

ALLMÄNNA AVTALSVILLKOR för leverans av fjärrvärme som används för enskilt bruk ALLMÄNNA AVTALSVILLKOR för leverans av fjärrvärme som används för enskilt bruk Dessa avtalsvillkor har utarbetats av Svensk Fjärrvärme tillsammans med Konsumentverket. Antagna av Umeå Energi 2010-01-01.

Läs mer

Samhällsbyggnadsdepartementet 103 33 STOCKHOLM

Samhällsbyggnadsdepartementet 103 33 STOCKHOLM Stockholm 2005-05-11 Samhällsbyggnadsdepartementet 103 33 STOCKHOLM Remissvar på El och Gasmarknadsutredningen Branschföreningen Oberoende Elhandlare (OE) vill härmed lämna sitt remissvar rörande den del

Läs mer

Avtal om Transmissionsprodukter Bilaga 4 Servicenivåer

Avtal om Transmissionsprodukter Bilaga 4 Servicenivåer Avtal om Transmissionsprodukter. Bilaga 4, Servicenivåer Sida 1 av 9 Avtal om Transmissionsprodukter Bilaga 4 Servicenivåer Avtal om Transmissionsprodukter. Bilaga 4, Servicenivåer Sida 2 av 9 Innehåll

Läs mer

Nätägaren. Äger och sköter driften av naturgasnätet. Ansvarar för att gasen överförs till kunden Arbetar för expansion av naturgasnätet.

Nätägaren. Äger och sköter driften av naturgasnätet. Ansvarar för att gasen överförs till kunden Arbetar för expansion av naturgasnätet. Nätägaren Äger och sköter driften av naturgasnätet. Ansvarar för att gasen överförs till kunden Arbetar för expansion av naturgasnätet. Ansvarar för mätning, avläsning, rapportering av överförd gas i inmatnings-

Läs mer

Avtal - Leverans av elkraft

Avtal - Leverans av elkraft Bilaga 2 1 (6) Avtal - Leverans av elkraft Leverantören förpliktar sig att leverera elektrisk kraft och kunden att ta emot avtalad leverans enligt nedan. Leverantör Företagsnamn Adress Post nr Org. nr

Läs mer

Avtal om Balansansvar för el mellan Affärsverket svenska kraftnät ("Svenska kraftnät") och

Avtal om Balansansvar för el mellan Affärsverket svenska kraftnät (Svenska kraftnät) och AVTAL/2628 Avtal om Balansansvar för el mellan Affärsverket svenska kraftnät ("Svenska kraftnät") och ( Balansansvarig ) Organisationsnummer Momsregistreringsnummer Registreringsnummer för energiskatt

Läs mer

Yttrande över promemorian Effektfrågan

Yttrande över promemorian Effektfrågan Regelrådet är ett särskilt beslutsorgan inom Tillväxtverket vars ledamöter utses av regeringen. Regelrådet ansvarar för sina egna beslut. Regelrådets uppgifter är att granska och yttra sig över kvaliteten

Läs mer

Ordlista Nordisk Balansavräkning (NBS) V1.0-2015-06-15

Ordlista Nordisk Balansavräkning (NBS) V1.0-2015-06-15 Ordlista Nordisk Balansavräkning (NBS) V1.0-2015-06-15 Ordlistan omfattar de mest frekvent förekommande termerna i NBS och tillhandahåller en översättning av dessa till svensk terminologi Ordlista Nordisk

Läs mer

Elmarknad med effektiv konkurrens. Nordisk slutkundsmarknad och elområden

Elmarknad med effektiv konkurrens. Nordisk slutkundsmarknad och elområden Elmarknad med effektiv konkurrens Nordisk slutkundsmarknad och elområden Det har nu gått sjutton år sedan omregleringen av den svenska elmarknaden genomfördes. Den nordiska elmarknaden är idag en av de

Läs mer

Bilaga 17 Mall för operativt samverkansavtal med GSIT 2.0- leverantören Dnr: 2.4.2-7622/2015 Förfrågningsunderlag 2016-01-11

Bilaga 17 Mall för operativt samverkansavtal med GSIT 2.0- leverantören Dnr: 2.4.2-7622/2015 Förfrågningsunderlag 2016-01-11 Bilaga 17 Mall för operativt samverkansavtal med GSIT 2.0- leverantören Dnr: 2.4.2-7622/2015 Förfrågningsunderlag stockholm.se Utbildningsförvaltningen Avdelningen för utveckling och samordning Hantverkargatan

Läs mer

Ramavtal för Personalsystem med driftservice Ersättningar under driftsfasen

Ramavtal för Personalsystem med driftservice Ersättningar under driftsfasen 1/7 Datum Handläggare 2016-12-07 Åsa Fröding ESV-dnr 1434/2013 Ramavtal för Personalsystem med driftservice Ersättningar under driftsfasen Med anledning av att ramavtalet för Personalsystem (ESV DNR 7.1-1031/2013)

Läs mer

Den svenska Elmarknadshubben Informationsmöte omgång 2

Den svenska Elmarknadshubben Informationsmöte omgång 2 Den svenska Elmarknadshubben Informationsmöte omgång 2 Bertil Dyrberg Elisabeth Madsen Robert Thelander April / Maj 2018 Luleå, Stockholm, Göteborg, Malmö Tidplan April / Maj 2018 PROJEKT ELMARKNADSHUBB

Läs mer

Nordisk balansavräkning - NBS. NBS informationsdag Arlanda 2015-04-23 Robert Thelander robert.thelander@svk.se 010-475 86 71

Nordisk balansavräkning - NBS. NBS informationsdag Arlanda 2015-04-23 Robert Thelander robert.thelander@svk.se 010-475 86 71 Nordisk balansavräkning - NBS NBS informationsdag Arlanda 2015-04-23 Robert Thelander robert.thelander@svk.se 010-475 86 71 2 Agenda Bakgrund och NBS modellen Tidplan för det kommande året Tillgänglig

Läs mer

GENERELLA VILLKOR FÖR LEVERANSER AV EXPRESSEN/GT/KVP

GENERELLA VILLKOR FÖR LEVERANSER AV EXPRESSEN/GT/KVP GENERELLA VILLKOR FÖR LEVERANSER AV EXPRESSEN/GT/KVP Gäller från den 4 april 2010 2 LEVERANSVILLKOR FÖR ÅTERFÖRSÄLJARE 1. ALLMÄNT Nedan stadgas de villkor som gäller för AB Kvällstidningen Expressens (nedan

Läs mer

ALLMÄNNA AVTALSVILLKOR FÖR UPPDRAG VID PTS (Leverans)

ALLMÄNNA AVTALSVILLKOR FÖR UPPDRAG VID PTS (Leverans) 1 ALLMÄNNA AVTALSVILLKOR FÖR UPPDRAG VID PTS (Leverans) Tillämplighet 1 Dessa villkor skall tillämpas om något annat inte avtalats mellan parterna. Definitioner 2 I villkoren förstås med Avtalet Arbetstid

Läs mer

EL 2004 K. 1. Inledande bestämmelser. 2. Försäljning av el

EL 2004 K. 1. Inledande bestämmelser. 2. Försäljning av el 1 ALLMÄNNA AVTALSVILLKOR FÖR FÖRSÄLJNING AV EL TILL KONSUMENT ALLMÄNNA AVTALSVILLKOR utarbetade av Svensk Energi. Villkoren har utformats efter överenskommelse med Konsumentverket. 1. Inledande bestämmelser

Läs mer

2.3 SÄRSKILDA VILLKOR ELKRAFTLEVERANS OCH PORTFÖLJFÖRVALTNING

2.3 SÄRSKILDA VILLKOR ELKRAFTLEVERANS OCH PORTFÖLJFÖRVALTNING Diarienr 1 (5) 2.3 SÄRSKILDA VILLKOR ELKRAFTLEVERANS OCH PORTFÖLJFÖRVALTNING Innehållsförteckning 1 ALLMÄN ORIENTERING... 2 2 UPPDRAGETS OMFATTNING... 2 3 PRISSÄKRINGAR... 2 3.1 Prissäkringar bortom avtalsperiodens

Läs mer

AVTAL AVSEENDE ADMINISTRATION AV TELEPRISKOLLEN

AVTAL AVSEENDE ADMINISTRATION AV TELEPRISKOLLEN Mellan Post- och telestyrelsen (organisationsnummer 202100-4359), nedan kallad PTS, och NN (organisationsnummer xxxx), nedan kallad Leverantören, har träffats följande AVTAL AVSEENDE ADMINISTRATION AV

Läs mer

Referenstagning. Sammanfattning. Bolag och person Sollentuna Energi Håkan Larsson Högnäs Energi Benny Ulmestig Falukraft Per Magnusson

Referenstagning. Sammanfattning. Bolag och person Sollentuna Energi Håkan Larsson Högnäs Energi Benny Ulmestig Falukraft Per Magnusson Elhandel 2014-10-28 Referenstagning Sammanfattning Alla referenser ger Skekraft goda betyg och rekommenderar Skekraft som samarbetspartner. De upplever inte några problem utan tycker att Skekraft levererar

Läs mer

EBITS 2008-03-10 Arbetsgruppen för Energibranschens Reviderad 2009-10-21 Informationssäkerhet

EBITS 2008-03-10 Arbetsgruppen för Energibranschens Reviderad 2009-10-21 Informationssäkerhet 2008-03-10 Arbetsgruppen för Energibranschens Reviderad 2009-10-21 Informationssäkerhet Digitala mätvärden - Riktlinjer för insamling och visning Syfte Syfte med detta dokument är att synliggöra informationssäkerhetsproblematiken

Läs mer

Elnät Företag 2015 Priser fr o m 150101

Elnät Företag 2015 Priser fr o m 150101 Elnät Företag 2015 Priser fr o m 150101 Mälarenergi finns nära kunderna i Mälardalen. Vi levererar el, värme, vatten, kyla och snabba kommunikationslösningar. Vi har erfarenheten, viljan och förmågan att

Läs mer

ALLMÄNNA AVTALSVILLKOR FÖR FÖRSÄLJNING AV EL SOM ANVÄNDS I NÄRINGSVERKSAMHET ELLER ANNAN LIKARTAD VERKSAMHET

ALLMÄNNA AVTALSVILLKOR FÖR FÖRSÄLJNING AV EL SOM ANVÄNDS I NÄRINGSVERKSAMHET ELLER ANNAN LIKARTAD VERKSAMHET ALLMÄNNA AVTALSVILLKOR FÖR FÖRSÄLJNING AV EL SOM ANVÄNDS I NÄRINGSVERKSAMHET ELLER ANNAN LIKARTAD VERKSAMHET ALLMÄNNA AVTALSVILLKOR utarbetade av Svensk Energi. 1. Inledande bestämmelser 1.1 Dessa allmänna

Läs mer

Bra att veta. Vad menas med entreprenad? Vilka former finns? Hur uppkommer ett entreprenadavtal? Vilka regler gäller? Vad kan gå fel?

Bra att veta. Vad menas med entreprenad? Vilka former finns? Hur uppkommer ett entreprenadavtal? Vilka regler gäller? Vad kan gå fel? Entreprenadrätt Bra att veta Vad menas med entreprenad? Vilka former finns? Hur uppkommer ett entreprenadavtal? Vilka regler gäller? Vad kan gå fel? Hur undviker man fel? Vad är en entreprenad? Med entreprenad

Läs mer

1. Del 1 Allmänt om Söderhamn Elnät AB

1. Del 1 Allmänt om Söderhamn Elnät AB Söderhamn Elnät AB:s övervakningsplan enligt 3 kap. 17 ellagen (1997:857) och Energimarknadsinspektionens föreskrifter och allmänna råd STEMFS (2006:5) 1. Del 1 Allmänt om Söderhamn Elnät AB 1.1 Bakgrund

Läs mer

ALLMÄNNA AVTALSVILLKOR FÖR FÖRSÄLJNING AV EL SOM ANVÄNDS I NÄRINGSVERKSAMHET ELLER ANNAN LIKARTAD VERKSAMHET

ALLMÄNNA AVTALSVILLKOR FÖR FÖRSÄLJNING AV EL SOM ANVÄNDS I NÄRINGSVERKSAMHET ELLER ANNAN LIKARTAD VERKSAMHET EL 2012 N (rev) 1(14) ALLMÄNNA AVTALSVILLKOR FÖR FÖRSÄLJNING AV EL SOM ANVÄNDS I NÄRINGSVERKSAMHET ELLER ANNAN LIKARTAD VERKSAMHET ALLMÄNNA AVTALSVILLKOR utarbetade av Svensk Energi. 1. Inledande bestämmelser

Läs mer

BALANSAVRÄKNING. För balansavräkningen gäller också följande: a) För varje handel i Dragör skall det finnas en Balansansvarig.

BALANSAVRÄKNING. För balansavräkningen gäller också följande: a) För varje handel i Dragör skall det finnas en Balansansvarig. BALANSAVRÄKNING 1 ALLMÄNT 1.1 Grundläggande regler Swedegas balansavräkning baseras på mätvärden som Ledningsinnehavare rapporterat och annan information som Balansansvariga lämnat i enlighet med Bilaga

Läs mer

Produktbeskrivning Resttrafik

Produktbeskrivning Resttrafik Produktbeskrivning Resttrafik 1 Inledning Produkten Resttrafik är en del i Telefoniabonnemang och ger Kundens Slutkund tillgång till de trafikslag som inte omfattas av förval och som hittills faktureringsmässigt

Läs mer

2 Underrättelseskyldigheten

2 Underrättelseskyldigheten M/Zarah Andersson 2010-12-21 2010/1655 RAPPORT Svenska Kraftnäts arbete som systemansvarig myndighet för naturgas 1 Inledning Enligt 3 förordningen (2007:1119) med instruktion för Affärsverket svenska

Läs mer

Elmarknadshubb delprocessbeskrivningar

Elmarknadshubb delprocessbeskrivningar PROJEKT Elmarknadshubb DOKUMENTNUMMER DATUM 2017-12-15 PUBLICERAD VERSION VERSION ÄRENDENUMMER 2.0 2015/1263 Elmarknadshubb delprocessbeskrivningar 1/39 Uppdateringar Utgåva Ändringsnot Datum Publicerad

Läs mer

EI R2010:23. Nettodebitering. Förslag till nya regler för användare med egen elproduktion

EI R2010:23. Nettodebitering. Förslag till nya regler för användare med egen elproduktion EI R2010:23 Nettodebitering Förslag till nya regler för användare med egen elproduktion Energimarknadsinspektionen Box 155, 631 03 Eskilstuna Energimarknadsinspektionen R2010:23 Författare: Sara Sundberg,

Läs mer

Nätägarens Särskilda Avtalsvillkor för anläggningen ansluten till högspänning.

Nätägarens Särskilda Avtalsvillkor för anläggningen ansluten till högspänning. Nätägarens Särskilda Avtalsvillkor för anläggningen ansluten till högspänning. Gällande från och med 2015-06-01 Inledning Dessa villkor utgör ett komplement till och förtydliganden av de av Svensk Energi

Läs mer

EBITS Arbetsgruppen för Energibranschens Informationssäkerhet

EBITS Arbetsgruppen för Energibranschens Informationssäkerhet 2016-02-09 Arbetsgruppen för Energibranschens Informationssäkerhet Digitala mätvärden - Riktlinjer för insamling och visning Syfte Syfte med detta dokument är att synliggöra informationssäkerhetsproblematiken

Läs mer

Energimarknadsinspektionens författningssamling

Energimarknadsinspektionens författningssamling Energimarknadsinspektionens författningssamling Utgivare: Göran Morén (chefsjurist) ISSN EIFS 2008:1 Utkom från trycket den 2008-12-09 Energimarknadsinspektionens föreskrifter och allmänna råd om mätning

Läs mer

1. Inledande bestämmelser

1. Inledande bestämmelser FILIPSTAD ENERGINÄT 1 (10) ALLMÄNNA AVTALSVILLKOR FÖR ANSLUTNING AV ELEKTRISKA HÖGSPÄNNINGSANLÄGGNINGAR TILL ELNÄT OCH ÖVERFÖRING AV EL TILL ELLER FRÅN SÅDANA ANLÄGGNINGAR Dessa allmänna avtalsvillkor

Läs mer

Uppföljning av timmätningsreformen

Uppföljning av timmätningsreformen Ei R2013:05 Uppföljning av timmätningsreformen - en delrapport Energimarknadsinspektionen Box 155, 631 03 Eskilstuna Energimarknadsinspektionen R2013:05 Författare: Therese Lager och Sara Näselius Copyright:

Läs mer

Zynergy - Introduktion. Axel Sundström, Senior Manager

Zynergy - Introduktion. Axel Sundström, Senior Manager Zynergy - Introduktion Axel Sundström, Senior Manager Bakgrund Varför Zynergy? Produkthantering i Zynergy Kundprocesser i Zynergy Agenda EG A/S 2 Bakgrund Varför Zynergy? Produkthantering i Zynergy Kundprocesser

Läs mer

1. Inledande bestämmelser

1. Inledande bestämmelser NÄT 2004 N 1 (10) Gäller hos Växjö Energi Elnät AB fr o m 2004-08-01 ALLMÄNNA AVTALSVILLKOR FÖR ANSLUTNING AV ELEKTRISKA ANLÄGGNINGAR TILL ELNÄT OCH ÖVERFÖRING AV EL TILL SÅDANA ANLÄGGNINGAR (näringsverksamhet

Läs mer

Ramavtal för e-handelstjänst Ersättningar under driftsfasen

Ramavtal för e-handelstjänst Ersättningar under driftsfasen 1/8 Datum Handläggare 2012-09-25 Sören Pedersen ESV-dnr 45-43/2011 Ramavtal för e-handelstjänst Ersättningar under driftsfasen Med anledning av att avtalen är relativt omfattande och att det uppstått en

Läs mer