Etik och socialt ansvarstagande i byggsektorn

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Etik och socialt ansvarstagande i byggsektorn"

Transkript

1 Etik och socialt ansvarstagande i byggsektorn

2 Socialt ansvarstagande - CSR CSR är ett åtagande av företag att bidra till en hållbar ekonomisk utveckling Reducera företagets påverkan på samhälle och miljö Etiskt förhållningssätt till företagets verksamhet Avvägning mellan kortsiktig finansiella resultat och långsiktig social nytta

3 CSR i Byggsektorn Kunskap om och hantering av byggföretagets intressenter Stark koppling till arbetsmarknaden Stor arbetsgivare och riskfyllda arbetsuppgifter Ska hanteras på både företags- och projektnivå

4 Social hållbarhet i byggsektorn Hantering av olika perspektiv från byggprojektets intressenter. Byggprojektets påverkan på framtida brukares livssituation Byggprojekts påverkan under byggtiden, på exempelvis yrkesarbetare Hälsa och säkerhet Tillämpning av bygg- och fastighetsföretags sociala ansvar CSR (Corporate Social Responsibility)

5 Utmaningar Livskvalitet: Förbättringar för missgynnade grupper. Social rättvisa: Motverka konflikter och instabilitet. Inkludering: Ekonomisk, social och politisk. Framtids-/utvecklingsfokus: Sikte på nutida och framtida generationer.

6 Vägledning för socialt ansvarstagande ISO Ansvarighet Transparens Etiskt uppförande Respekt för intressenternas intressen Respekt för internationella uppförandenormer Respekt för de mänskliga rättigheterna

7 Ansvarighet En organisation bör vara ansvarig för: Den påverkan som dess beslut och aktiviteter har på samhället, miljön och ekonomin, i synnerhet betydande negativa konsekvenser. De åtgärder som har vidtagits för att förhindra upprepning av oavsiktliga och oförutsedda negativa effekter.

8 Transparens En organisation bör vara transparent i fråga om: Syfte med, typ och lokalisering av sin verksamhet. Identiteten på de som har ett styrande intresse i organisationens aktiviteter. På de sätt beslut fattas, implementeras och följs upp. Resultat i relevanta och viktiga delområden inom socialt ansvarstagande. Källorna till, summan av, och användningen av sina medel. Den kända och troliga påverkan som beslut och aktiviteter har för intressenterna, samhället, ekonomin och miljön. Intressenterna och de kriterier och rutiner som används för att identifiera, välja ut och involvera dem.

9 Etiskt uppförande En organisation bör främja etiskt uppförande genom att: Identifiera och kommunicera sina grundläggande värderingar och principer. Utveckla och använda styrningsstrukturer som stöder etiskt uppförande inom organisationen. Identifiera, anta och tillämpa riktlinjer för etiskt uppförande. Förhindra eller lösa intressekonflikter i organisationen som skulle kunna leda till oetiskt uppförande. Upprätta rutiner för att övervaka, stödja och genomdriva etiskt uppförande.

10 Respekt för intressenternas intressen En organisation bör: Identifiera sina intressenter. Erkänna och ta hänsyn till behov och rättigheter hos sina intressenter. Vara medveten att vissa intressenter väsentligt kan påverka organisationens aktiviteter. Utvärdera och beakta möjligheten för intressenter att kontakta, samverka med och påverka organisationen. Ta hänsyn till intressenter som kan påverkas av ett beslut, även om de inte har någon formell roll.

11 Respekt för rättstatens principer En organisation bör: Uppfylla rättsliga krav där organisationen är verksam. Säkerställa att relationer och aktiviteter upprätthålls inom avsedda och relevanta rättsliga regelverk. Hålla sig informerad om alla rättsliga skyldigheter. Regelbundet följa upp sin efterlevnad av tillämpliga lagar och förordningar.

12 Respekt för internationella uppförandenormer En organisation bör respektera internationella uppförandenormer, samtidigt som den efterlever rättsstatens principer. I länder där lagen eller dess genomförande strider mot internationella uppförandenormer bör dessa normer respekteras i största möjliga utsträckning.

13 Respekt för mänskliga rättigheter En organisation bör: Respekter och främja de rättigheter som anges i Bill of human rights Respektera att rättigheter är universella. I situationer där de mänskliga rättigheterna inte skyddas, vidta åtgärder för att respektera dessa.

14 Etikens dimensioner Beskrivande etik Den beskrivande (deskriptiva) etiken undersöker vilka etiska värderingar, attityder, allmänna principer och konkreta handlingsmönster som faktiskt förekommer i olika samhällen och kulturer. Meta-etik Meta-etiken granskar etikens logiska uppbyggnad och kunskapsteoretiska anspråk. Vägledande etik När det i allmänhet talas om etik menas oftast vägledande (normativ) etik som uppställer och argumenterar för etiska riktmärken och etiska handlingsregler.

15 Etikens grundprincip Gyllene regeln: Behandla andra som du själv vill bli behandlad" Detta är ett exempel Normativ etik. En grundläggande princip som alla handlingar kan bedömas mot.

16 Etik och moral? Moral rör människans praktiska och faktiska handlande. Det är alltså den handlande personen eller personens konkreta handling som är moralisk eller omoralisk. Etik står för den systematiska reflektionen över mänskliga värderingar och handlingar och motiven för dessa. Den etiska reflektionen utmärker sig genom att man försöker ge skäl till varför man handlar som man gör eller varför man valt de värden man valt.

17 Etik och juridik? Etiken sysslar med principer och överväganden som ligger före lagarna och som kanske ännu inte hunnit påverka lagstiftning. Etiken har mera med människans inre hållning och hennes samvete att göra än lagarna som främst är till för att reglera vårt beteende. All mänsklig samvaro kan inte regleras genom lagbestämmelser.

18 Etikens redskap (1) Intuition Den intuitiva insikten präglas av en direkt kontakt med den egna livserfarenheten och tillämpas i konkreta situationer. Känslan av att något är rätt eller fel nås utan mellanled och systematiska slutledningar

19 Etikens redskap (2) Förnuft Med vårt förnuft bedömer vi fakta och erfarenheter och sorterar dem till en gemensam kunskap, som sedan analyseras från etiska utgångspunkter. Att pröva och förstå varandras argument i en kritisk dialog är ett viktigt led i förbindelsen mellan etik och förnuft. Värdekonflikter ska därför inte ses som ett hot mot vårt förnuft utan som en utmaning för vår etiska kreativitet.

20 Etikens redskap (3) Samvete Samvetet, som till betydande bör ses som ett resultat av uppfostran och som en spegel av rådande kulturella och sociala normer, säger oss att en viss attityd eller handlingslinje är rätt eller fel. I det avseendet har samvetet likheter med intuitionen. Ordet samvete refererar till ett gemensamt vetande eller gemensamma erfarenheter.

21 Etikens redskap (4) Empati Empati innebär inkännande i någons lidande. Det handlar inte bara om medkänsla eller om att leva sig in i hur en annan människa har det. Empatin innebär att också försöka dela en annan människas känslomässiga och kroppsliga upplevelse av sin situation. Empatins roll i den etiska analysen innebär att man lyhört utnyttjar upplevelser av andras känslomässiga och kroppsliga reaktioner i särskilt utsatta situationer.

22 Etikens redskap (5) Fakta och värderingar Vid ställningstaganden till etiska problem behöver det utgås från både fakta och värderingar. Det är en illusion att tro att man med utgångspunkt från påståenden om fakta kan härleda vad som bör göras. Ofta kan eventuell oenighet bero mer på hur man tolkar fakta än oenighet om grundläggande värderingar eller principer för hur man bör handla. Det är därför också viktigt vid analysen av etiska konflikter att klarlägga vari oenigheten består.

23 Etikens redskap (6) Reflekterat etiskt förhållningssätt Även då man omedelbart värderar en handling med empatins, intuitionens eller samvetets hjälp kan det finnas anledning att i efterhand analysera om man faktiskt handlade rätt eller fel. Det bör finnas en balans mellan eget förnuft, etiska principer, intuition, samvete och de faktiska handlingarna och deras konsekvenser.

24 Etiska dilemman Byggbolaget AB anser sig vara bra på intressentdialog, men utgår inte från några särskilda kriterier vid urvalet av intressenter. Vilka konsekvenser kan detta få?

25 Etiska dilemman Ordföranden för Naturvännerna hör av sig och klagar på att de inte får föra fram sina synpunkter till företaget (Byggbolaget) och hotar med publika protester. Hur kan detta bemötas?

26 Etiska dilemman Ledningsgruppen på Byggbolaget har tillsammans med en konsult tagit fram ett antal värderingar som man önskar ska komma att genomsyra företaget. Dessa är Personligt Ansvar, Effektivitet och Omtanke. Hur kan dessa implementeras hos medarbetarna, som inte deltagit i arbetet med att ta fram ledorden?

27 Etiska dilemman Det börjar florera rykten om att inköpschefen blivit erbjuden flera resor och andra mindre dyrbara saker av leverantörer. Ingen vet med säkerhet om hon utnyttjar dessa erbjudanden, men hon svarar generellt att det är en av fördelarna med jobbet Hur bör företaget agera? Hur påverkas frågan av om underleverantörerna finns i länder där korruption är mer utbrett? Hur påverkas frågan om det inte handlar om eventuella erbjudanden utan om nära vänskapsrelation?

28 Etiska dilemman En ledande politiker uttalar sig i TV om att Byggbolaget borde anpassa sin verksamhet och bygga bostäder som vanligt folk har råd med till rimliga hyror. Hur kan företaget svara?

29 Etiska dilemman Byggbolagets styrelse får kännedom om att prissamverkan (kartellbildning) har skett mellan Byggbolaget och några andra företag utan styrelsen vetskap. Vad är möjliga konsekvenser av detta och hur bör styrelse och ledning agera?

30 Asfaltskartellen Den största kartell som avslöjats i Sverige är den så kallade asfaltkartellen. Nio företag dömdes att betala 1,2 miljarder i böter för att ha gjort upp om priser, anbud och marknader. Det var ett bråk mellan några lägre chefer och NCC:s ledning som ledde fram till avslöjandet. Ledningen anmälde cheferna för bedrägeri. Cheferna hämnades genom att avslöja kartellen. Konkurrensverket kunde med tipsarnas hjälp bevisa att företagen hade träffats och delat upp marknader mellan sig. Utredningarna är ofta svåra och komplexa. Det dröjde sex år från det att Konkurrensverket genomförde en gryningsräd mot de misstänkta företagen i asfaltkartellen till dess att domen föll i Stockholms tingsrätt i juli Nio företag i den så kallade asfaltkartellen fick betala sammanlagt 1,2 miljarder i böter. Personerna på bilden har inget direkt samband med artikeln.

31 Affärsetik-utveckling (1) Före 1960 I stora drag kopplad till teologi och religion Diskussioner började föras om arbetsvillkor och arbetsmiljö Ökat inslag av sociala aspekter

32 Affärsetik-utveckling (2) 70-talet Affärsetik (Business Ethics) blir ett akademiskt ämne Corporate Social Responsibility (CSR) Image och rykte blir allt viktigare Hantering av sociala krav?

33 Affärsetik-utveckling Första halvan av 80-talet Affärsetik stärker sin position som ett akademiskt ämne Andra halvan av 80-talet och framåt Ämnet definieras som interaktionen mellan etik och affärsverksamhet Tydlig koppling till marknadsekonomi Individers moral?

34 Etiska problem i byggsektorn (Vee and Skitmore, 2003) Otillbörlig samverkan i upphandlingen Mutor Slarv, vårdslöshet och försumlighet Bedrägeri Ohederlighet och orättvis behandling

35 Etik i byggsektorn Samhällsbyggnadsektorns etiska råd Ett antal etiska principer Prövning av anmälningar

36 Samhällsbyggnadssektorns etiska regler (1) Aktör inom samhällsbyggnadssektorn skall inte åta sig uppdrag som strider mot allmän rättsuppfattning, eller på annat sätt kan anses oacceptabelt från allmän synpunkt. Aktör skall verka för sund konkurrens och iaktta god marknadsföringssed.

37 Samhällsbyggnadssektorns etiska regler (2) Samarbetet med övriga parter inom ramen för ett uppdrag skall präglas av korrekta affärsrelationer, tydliga avtal och ömsesidig respekt. Aktör inom samhällsbyggnadssektorn skall inta en strikt hållning till s.k. kontaktoch relationsskapande åtgärder i form av t.ex. otillbörliga gåvor eller resor. Aktör inom samhällsbyggnadssektorn får inte anlita eller samarbeta med oseriösa aktörer. Så kallade svartjobb skall aktivt motverkas. Aktör inom samhällsbyggnadssektorn skall utföra sitt uppdrag fackmässigt och inom ramen för god affärssed. Alla uppdrag skall genomföras med sådan kompetens och sådana resurser som behövs för uppgiften. Aktör inom samhällsbyggnadssektorn får inte skada övriga parters eller kollegors anseende genom att opåkallat och utan saklig grund yttra sigkritiskt om deras förhållanden.

38 Exempel på prövning i Etiska rådet Byggnation på ett område där anmälaren ansett att markområdet inte varit föremål för tillräcklig sanering. Etiska Rådet fann i ärendet att förhållandena prövats av vederbörande myndigheter och att det inte fanns skäl att ta upp anmälan till vidare prövning. Årligen återkommande Kommunkonferens som Sveriges Byggindustrier Örebro ordnar tillsammans med Örebro läns Entreprenörförening. Etiska Rådet fann vid sin prövning att denna inte stred mot de Etiska reglerna. Två ärenden har gällt studieresor. Etiska Rådet fann vid sin prövning att sådana inte stred mot de Etiska reglerna men uttalade att det är viktigt att aktör inom sektorn intar en strikt hållning till kontakt och relationsskapande åtgärder. Frågan gällde marknadsföring av visst byggmaterial där anmälaren i allt väsentligt gjorde gällande att marknadsföringen opåkallat och utan saklig grund var kritiskt mot anmälarens typ av byggnadsmaterial. Etiska rådet, avslutade ärendet med det beslutet att ett gemensamt seminarium arrangeras för att nå en samsyn hur marknadsföringspåståenden avseende miljö m.m. bör presenteras.

39 Sveriges Byggindustriers uppförandekoder Innebär i princip att gällande lagstiftning ska följas, exempelvis: Agera för sund konkurrens vid anbud, upphandling och inköp. Motverka otillbörlig påverkan, mutor, prissamverkan, karteller, missbruk av marknadsdominans och manipulation av anbud. Föra korrekt redovisning av ekonomiska transaktioner Motverka svartarbete och övrig ekonomisk brottslighet Agera korrekt och inte bjuda på resor, ge gåvor eller andra tjänster som inte kan redovisas öppet. Utföra uppdrag fackmässigt samt följa beslut från ARN

40 Code of Ethics(1) Construction Management Association of America 1. Client Service. I will serve my clients with honesty, integrity, candor, and objectivity. 2. Representation of Qualifications and Availability. I will only accept assignments for which I am qualified by my education, training, professional experience and technical competence, and I will assign staff to projects in accordance with their qualifications and commensurate with the services to be provided, and I will only make representations concerning my qualifications and availability which are truthful and accurate.

41 Code of Ethics(2) Construction Management Association of America 3. Standards of Practice. I will furnish my services in a manner consistent with the established and accepted standards of the profession and with the laws and regulations which govern its practice. 4. Fair Competition. I will represent my project experience accurately to my prospective clients and offer services and staff that I am capable of delivering. 5. Conflicts of Interest. I will endeavor to avoid conflicts of interest; and will disclose conflicts which in my opinion may impair my objectivity or integrity.

42 Code of Ethics(3) Construction Management Association of America 6. Fair Compensation. I will negotiate fairly and openly with my clients in establishing a basis for compensation, and I will charge fees and expenses that are reasonable and commensurate with the services to be provided and the responsibilities and risks to be assumed. 7. Release of Information. I will only make statements that are truthful, and I will keep information and records confidential when appropriate and protect the proprietary interests of my clients and professional colleagues.

43 Code of Ethics(4) Construction Management Association of America 8. Public Welfare. I will not discriminate in the performance of my Services on the basis of race, religion, national origin, age, disability, gender or sexual orientation. I will not knowingly violate any law, statute, or regulation in the performance of my professional services. 9. Professional Development. I will continue to develop my professional knowledge and competency as Construction Manager, and I will contribute to the advancement of the construction and program management practice as a profession by fostering research and education and through the encouragement of fellow practitioners.

44 Code of Ethics(5) Construction Management Association of America 10. Integrity of the Profession. I will avoid actions which promote my own self-interest at the expense of the profession, and I will uphold the standards of the construction management profession with honor and dignity.

45 v=liwlvbro9ei

46 Etik i byggsektorn -Utvecklingsbehov Vilka krav ställs på dagens och framtidens civilingenjörsutbildningar inom samhällsbyggnadsområdet avseende etiska frågeställningar? Hur säkerställs att etiska aspekter behandlas i forskning och utbildning, och hur relaterar detta till näringslivets behov?

Etik och socialt ansvarstagande i byggsektorn

Etik och socialt ansvarstagande i byggsektorn Etik och socialt ansvarstagande i byggsektorn Socialt ansvarstagande - CSR CSR är ett åtagande av företag att bidra till en hållbar ekonomisk utveckling Reducera företagets påverkan på samhälle och miljö

Läs mer

Etikens dimensioner. Meta-etiken granskar etikens logiska uppbyggnad och kunskapsteoretiska anspråk.

Etikens dimensioner. Meta-etiken granskar etikens logiska uppbyggnad och kunskapsteoretiska anspråk. Etik i byggsektorn Etikens dimensioner Beskrivande etik Den beskrivande (deskriptiva) etiken undersöker vilka etiska värderingar, attityder, allmänna principer och konkreta handlingsmönster som faktiskt

Läs mer

Etikens dimensioner. Meta-etiken granskar etikens logiska uppbyggnad och kunskapsteoretiska anspråk.

Etikens dimensioner. Meta-etiken granskar etikens logiska uppbyggnad och kunskapsteoretiska anspråk. Etik i byggsektorn Etikens dimensioner Beskrivande etik Den beskrivande (deskriptiva) etiken undersöker vilka etiska värderingar, attityder, allmänna principer och konkreta handlingsmönster som faktiskt

Läs mer

Socialt ansvarstagande i byggsektorn

Socialt ansvarstagande i byggsektorn Socialt ansvarstagande i byggsektorn Utmaningar Livskvalitet: Förbättringar för missgynnade grupper. Social rättvisa: Motverka konflikter och instabilitet. Inkludering: Ekonomisk, social och politisk.

Läs mer

ETIK är de tankar, regler och lagar som en person eller grupp grundar sina handlingar på.

ETIK är de tankar, regler och lagar som en person eller grupp grundar sina handlingar på. Vad är ETIK? ETIK är de tankar, regler och lagar som en person eller grupp grundar sina handlingar på. Vad är MORAL? MORAL är förmågan att kunna tänka i begrepp som rätt och orätt, gott och ont och att

Läs mer

Uppförandekoden ska finnas tillgänglig på engelska och svenska på IVL:s hemsida.

Uppförandekoden ska finnas tillgänglig på engelska och svenska på IVL:s hemsida. Vår uppförandekod IVL:s uppförandekod Allmänt IVL Svenska Miljöinstitutet AB (IVL) åtnjuter högt anseende som ett ansvarstagande företag. Det bygger på integritet och affärsverksamhet som är konsekvent

Läs mer

Välkomna till VBEF15. Byggproduktion

Välkomna till VBEF15. Byggproduktion Välkomna till VBEF15 Byggproduktion Institutionen för Byggvetenskaper - byggproduktion! Projektering Byggproduktion Förvaltning Rivning Husbyggnad - anläggning Lärdomar från CEQ och extra kursutvärdering

Läs mer

Entreprenadjuridik och avtal. Construction Management

Entreprenadjuridik och avtal. Construction Management Entreprenadjuridik och avtal Avtal Skriftligt avtal Allmänna bestämmelser AB ABT ABK ABM (Allmänna bestämmelser) (Allmänna bestämmelser totalentreprenad) (Allmänna bestämmelser konsultuppdrag) (Allmänna

Läs mer

Svedabs uppförandekod

Svedabs uppförandekod Svedabs uppförandekod Svedabs uppdrag är att aktivt verka för en sund utveckling av Öresundsbrokonsortiet och se till att verksamheten bedrivs i överensstämmelse med Sveriges och Danmarks internationella

Läs mer

Etikens grundprincip

Etikens grundprincip Etik i byggsektorn Etikens grundprincip Gyllene regeln: Behandla andra som du själv vill bli behandlad" Detta är ett exempel Normativ etik. En grundläggande princip som alla handlingar kan bedömas mot.

Läs mer

SVEDABS UPPFÖRANDEKOD

SVEDABS UPPFÖRANDEKOD SVEDABS UPPFÖRANDEKOD SVENSK DANSKA BROFÖRBINDELSEN SVEDAB AB Underlätta för Öresundsregionens tillväxt Svedabs uppdrag är att aktivt verka för en sund utveckling av Öresundsbrokonsortiet och se till att

Läs mer

ab Svensk Exportkredit Swedish export credit corporation Uppförandekod 2015

ab Svensk Exportkredit Swedish export credit corporation Uppförandekod 2015 ab Svensk Exportkredit Swedish export credit corporation Uppförandekod 2015 SEK har en viktig roll i det svenska exportkreditsystemet. Integritet, högsta affärsetiska standard och ett hållbart förhållningssätt

Läs mer

FÖLJ LAGAR OCH REGLER

FÖLJ LAGAR OCH REGLER SEK har en viktig roll i det svenska exportkreditsystemet. Integritet, högsta affärsetiska standard och ett hållbart förhållningssätt är grundläggande värderingar i vår verksamhet. SEK:s värderingar och

Läs mer

GENERELLT FÖRHÅLLNINGSSÄTT

GENERELLT FÖRHÅLLNINGSSÄTT CODE OF CONDUCT INNEHÅLLSFÖRTECKNING 1. GENERELLT FÖRHÅLLNINGSSÄTT 2 1.1 FENA - Vår värdegrund 2 1.2 Varför ha en Code of Conduct? 2 1.3 RO-Gruppens Code of Conduct 2 2. AFFÄRSETIK 3 2.1 Schyssta affärsrelationer

Läs mer

cy innehåll1.0 2.0 3.0 4.0 5.0 6.0 7.0 8.0 poli

cy innehåll1.0 2.0 3.0 4.0 5.0 6.0 7.0 8.0 poli af fä rs po e t lic is k y Sv er ig e af fä rs et isk po lic y Po lic y Ca rl sb er g innehåll 1.0 Mutor 2.0 Smörjningsbetalningar 3.0 Gåvor, måltider och förmåner 4.0 Donationer 5.0 Intressekonflikter

Läs mer

UPPFÖRANDEKOD FÖR ENTREPRENÖRER LEVERANTÖRER OCH KONSULTER TILL MARTINSONS

UPPFÖRANDEKOD FÖR ENTREPRENÖRER LEVERANTÖRER OCH KONSULTER TILL MARTINSONS UPPFÖRANDEKOD FÖR ENTREPRENÖRER LEVERANTÖRER OCH KONSULTER TILL MARTINSONS 1. Inledning För oss på Martinsons är det naturligt att gå i utvecklingens första led. Vi är en föregångare inom det industriella

Läs mer

Sociala och miljömässiga krav

Sociala och miljömässiga krav Sociala och miljömässiga krav Utmaningar Klimatpåverkan Energianvändning God inne- och utemiljö Livskvalitet Social rättvisa Inkludering Framtids-/utvecklingsfokus Social- och miljöhänsyn I förfrågningsunderlaget

Läs mer

Uppförandekod. Denna uppförandekod fastställdes av Castellum AB (publ) styrelse den 22 april 2014.

Uppförandekod. Denna uppförandekod fastställdes av Castellum AB (publ) styrelse den 22 april 2014. Uppförandekod Denna uppförandekod fastställdes av Castellum AB (publ) styrelse den 22 april 2014. Innehållsförteckning 1. Inledning... 2 2. Dokumentägare... 2 3. Ansvar i externa relationer... 2 3.1. Lagar

Läs mer

Etisk deklaration och etiska normer för studie- och yrkesvägledning

Etisk deklaration och etiska normer för studie- och yrkesvägledning Etisk deklaration och etiska normer för studie- och yrkesvägledning Sveriges Vägledarförening är en intresseförening för personer som har till uppgift att bedriva studie - och yrkesvägledning inom främst

Läs mer

Version 2.0, 2013-09-24. Uppförandekod. (Code of Conduct)

Version 2.0, 2013-09-24. Uppförandekod. (Code of Conduct) Version 2.0, 2013-09-24 Uppförandekod (Code of Conduct) Uppförandekod Kalix Tele24 tillhandahåller telefonister till företag, myndigheter och organisationer inom ett mycket stort spektra av verksamheter.

Läs mer

FABEGES UPPFÖRANDEKOD Vår syn på ansvar, relationer och affärsetik

FABEGES UPPFÖRANDEKOD Vår syn på ansvar, relationer och affärsetik FABEGES UPPFÖRANDEKOD Vår syn på ansvar, relationer och affärsetik SKAPA RÄTT FÖRUTSÄTTNINGAR 1 INNEHÅLL Vår uppgift 4 Vilka vi är 6 Nära våra kunder 7 Samhälle och miljö 8 Arbetsmiljö och medarbetare

Läs mer

POLICY. Uppförandekod för leverantörer

POLICY. Uppförandekod för leverantörer POLICY Uppförandekod för leverantörer OM UPPFÖRANDEKODEN Denna uppförandekod gäller för leverantörer, och dess underleverantörer, till Sydskånes avfallsaktiebolag med dotterbolagen Sysav Industri AB samt

Läs mer

Uppförandekod. Vad vi kan förvänta oss av varandra och vad andra kan förvänta sig av oss

Uppförandekod. Vad vi kan förvänta oss av varandra och vad andra kan förvänta sig av oss Uppförandekod Vad vi kan förvänta oss av varandra och vad andra kan förvänta sig av oss VARFÖR EN UPPFÖRANDEKOD? Heimstaden är en pålitlig partner i alla relationer, med våra kollegor, våra hyresgäster,

Läs mer

Miljö Sociala förhållanden Affärsetik... 4 ~ 1 ~

Miljö Sociala förhållanden Affärsetik... 4 ~ 1 ~ Innehåll Miljö... 2 Sociala förhållanden... 3 Affärsetik... 4 ~ 1 ~ Bergteamet AB presenterar nedan sin hållbarhetsrapport för perioden 20170901 20180831. Denna rapport är en separat handling som är en

Läs mer

HUFVUDSTADENS UPPFÖRANDEKOD

HUFVUDSTADENS UPPFÖRANDEKOD HUFVUDSTADENS UPPFÖRANDEKOD Om Hufvudstadens uppförandekod. Hufvudstaden har en hundraårig historia. Sedan 1915 har vi utvecklat företaget till att vara ett av Sveriges ledande fastighetsbolag med ett

Läs mer

AFFÄRSETISKA BESTÄMMELSER

AFFÄRSETISKA BESTÄMMELSER AFFÄRSETISKA BESTÄMMELSER Innehållsförteckning 1. MÅL... 3 2. HÄLSA OCH SÄKERHET... 3 3. RELATIONEN TILL MEDARBETAREN... 3 4. AFFÄRSMETODER... 4 5. RESPEKT FÖR MÄNSKLIGA RÄTTIGHETER... 4 6. SOCIALT ANSVAR...

Läs mer

Uppförandekod Sveaskogs uppförandekod tydliggör för alla anställda hur vi ska uppträda som affärspartner, arbetsgivare, medarbetare och samhällsaktör.

Uppförandekod Sveaskogs uppförandekod tydliggör för alla anställda hur vi ska uppträda som affärspartner, arbetsgivare, medarbetare och samhällsaktör. Uppförandekod Sveaskogs uppförandekod tydliggör för alla anställda hur vi ska uppträda som affärspartner, arbetsgivare, medarbetare och samhällsaktör. Vår vision: Vi ska vara det ledande skogsföretaget

Läs mer

Loomis AB UPPFÖRANDEKOD. Loomis AB, Vallgatan 11 plan 4, Box 902, 170 09 Solna Växeltelefonnummer: 08-522 920 00, www.loomis.com

Loomis AB UPPFÖRANDEKOD. Loomis AB, Vallgatan 11 plan 4, Box 902, 170 09 Solna Växeltelefonnummer: 08-522 920 00, www.loomis.com Loomis AB UPPFÖRANDEKOD Loomis AB, Vallgatan 11 plan 4, Box 902, 170 09 Solna Växeltelefonnummer: 08-522 920 00, www.loomis.com 2 av 5 Ramar för Loomis uppförandekod Loomis uppförandekod skall spegla våra

Läs mer

ISO 26000. En standard om ta samhällsansvar

ISO 26000. En standard om ta samhällsansvar 1 ISO 26000 En standard om ta samhällsansvar Anna Linusson, Stockholms läns landsting, Ordförande Svenska ISO 26 000 kommittén Ordförande Internationella myndighetsgruppen 2 ISO 26000 i korthet Titel:

Läs mer

Uppförandekod, koncernbolagen

Uppförandekod, koncernbolagen Uppförandekod, koncernbolagen Uppförandekod, koncernbolagen Inledning Att koncernbolagens verksamhet bedrivs på ett professionellt tillika ansvarsfullt sätt är avgörande för respektive företags långsiktiga

Läs mer

Infranords uppförandekod

Infranords uppförandekod Uppförandekod Infranords uppförandekod Infranords uppförandekod tydliggör hur vi ska uppträda som affärspartners, arbetsgivare och samhällsaktör. Uppförandekoden har beslutats av Infranords styrelse och

Läs mer

Erteco Rubber & Plastics AB. Uppförandekod - Code of Conduct

Erteco Rubber & Plastics AB. Uppförandekod - Code of Conduct Erteco Rubber & Plastics AB Uppförandekod - Code of Conduct Innehållsförteckning 1. Inledning... 3 2. Värderingar och affärsprinciper... 3 3. Medarbetare... 4 4. Marknad, kunder och leverantörer... 4 5.

Läs mer

Infranord AB Box Solna Tel

Infranord AB Box Solna Tel Uppförandekod Infranord AB Box 1803 171 21 Solna Tel 010-121 10 00 www.infranord.se Infranords uppförandekod Infranords uppförandekod tydliggör hur vi ska uppträda som affärspartner, arbetsgivare och samhällsaktör.

Läs mer

Hållbarhetsrapport Mitel Sweden AB 2017

Hållbarhetsrapport Mitel Sweden AB 2017 Hållbarhetsrapport Mitel Sweden AB 2017 Innehåll Hållbarhetsrapport 1 Affärsmodell 2 Fokus kring hållbarhet 2 Miljö-, Etik-, och samhällsfrågor 3 Uppförandekod 3 Miljömässigt ansvarstagande 4 Systematiskt

Läs mer

PRINCIPER FÖR MEDARBETARSKAP OCH LEDARSKAP

PRINCIPER FÖR MEDARBETARSKAP OCH LEDARSKAP PRINCIPER FÖR MEDARBETARSKAP OCH LEDARSKAP Medarbetarskap Genom att aktivt bidra med egen kunskap och erfarenhet tror vi att varje medarbetare, delägare och dess anställda chaufförer kan påverka Fraktkedjan

Läs mer

En vägledning i vårt dagliga arbete

En vägledning i vårt dagliga arbete Vår uppförandekod En vägledning i vårt dagliga arbete Specialfastigheter är ett helägt statligt bolag. Det medför ett särskilt ansvar. Såväl som arbetsgivare, medarbetare, affärspartner och samhällsaktör

Läs mer

Uppförandekod Socialt Ansvar Hållbarhetspolicy

Uppförandekod Socialt Ansvar Hållbarhetspolicy Bilaga till Q0308, utgåva 1 Uppförandekod Socialt Ansvar Hållbarhetspolicy UTGÅVA 1, 2019 ERAB (ENTREPRENADREPARATIONER I ÖREBRO AB ORG. NR: 556476-2424) BESÖKS 0 Uppförandekod Kort version Inledning ERAB

Läs mer

SOS Alarms Uppförandekod

SOS Alarms Uppförandekod SOS Alarms Uppförandekod Fastställd av styrelsen i SOS Alarm Sverige AB den 15 maj 2019 VD ord Bästa kollegor, Vi har ett av samhällets viktigaste uppdrag och för det behöver vi som organisation alltid

Läs mer

Etiskt program för Synskadades Riksförbund. Antaget av kongressen 2014 Giltigt från 2015

Etiskt program för Synskadades Riksförbund. Antaget av kongressen 2014 Giltigt från 2015 Etiskt program för Synskadades Riksförbund Antaget av kongressen 2014 Giltigt från 2015 1 2 Att alla människor har samma värde är detsamma som att alla människor har samma mänskliga rättigheter och samma

Läs mer

Vår vision. Sveaskogs uppförandekod tydliggör för alla medarbetare hur vi ska uppträda som affärspartner, arbetsgivare, medarbetare och samhällsaktör.

Vår vision. Sveaskogs uppförandekod tydliggör för alla medarbetare hur vi ska uppträda som affärspartner, arbetsgivare, medarbetare och samhällsaktör. Uppförandekod Vår vision Sveaskogs uppförandekod tydliggör för alla medarbetare hur vi ska uppträda som affärspartner, arbetsgivare, medarbetare och samhällsaktör. Vi ska vara det ledande skogsföretaget

Läs mer

Dessa etiska regler ska delges våra kunder, leverantörer och samarbetspartners.

Dessa etiska regler ska delges våra kunder, leverantörer och samarbetspartners. Etisk kod Inledning Inom ONE Nordic koncernen (nedan ONE Nordic ) har vi höga krav på etik och moral. Denna etiska kod befäster ONE Nordics värderingar genom etiska riktlinjer för det dagliga arbetet inom

Läs mer

Godkännande av Dunis affärsetiska policy

Godkännande av Dunis affärsetiska policy Godkännande av Dunis affärsetiska policy Duni som företag och dess medarbetare ska följa god affärssed och agera i enlighet med koncernens etiska normer och förväntningar. Denna affärsetiska policy anger

Läs mer

VÄRMEKs Upphandlingskoncept HÅLLBAR UPPHANDLING

VÄRMEKs Upphandlingskoncept HÅLLBAR UPPHANDLING VÄRMEKs Upphandlingskoncept HÅLLBAR UPPHANDLING VÄRMEK vill att man vid användande av VÄRMEK-avtal ska känna sig säker på att man engagerar leverantörer som tar ansvar för sina produkter miljömässigt,

Läs mer

Uppförandekod - intern

Uppförandekod - intern Uppförandekod - intern Vår uppförandekod beskriver Svenska Retursystems förväntningar på ett etiskt och hållbart agerande och förhållningssätt i vardagen. Uppförandekoden gäller i sin helhet för samtliga

Läs mer

UPPFÖRANDEKOD FÖR LEVERANTÖRER

UPPFÖRANDEKOD FÖR LEVERANTÖRER UPPFÖRANDEKOD FÖR LEVERANTÖRER Ragn-Sellskoncernen 2 (5) Detta dokument är en lokal översättning av Ragn-Sells Code of Conduct for Supplier som antogs den 15 oktober 2018. Tänk på att det är den engelska

Läs mer

Uppförandekod. Ventus Norden Org nr: Högbergsgatan Stockholm. Uppförandekod Sverige

Uppförandekod. Ventus Norden Org nr: Högbergsgatan Stockholm. Uppförandekod Sverige V E N T U S N O R D E N O2 02 Innehållsförteckning 03 Inledning 03 Kunder och vårt arbete 03 Våra medarbetare 03 Arbetsmiljö 04 Särskilda riktlinjer för din tjänst 04 Språk och bemötande 04 Alkohol och

Läs mer

Code of Conduct. Arbetsvillkor

Code of Conduct. Arbetsvillkor Code of Conduct AddLifekoncernen är Nordens största oberoende distributör av diagnostiska produkter samt en ledande oberoende leverantör av medicinteknisk utrustning och förbrukningsartiklar. Bolagen inom

Läs mer

FABEGES UPPFÖRANDEKOD

FABEGES UPPFÖRANDEKOD FABEGES UPPFÖRANDEKOD Vår syn på ansvar, relationer och affärsetik SKAPA RÄTT FÖRUTSÄTTNINGAR INNEHÅLL Vår uppgift 4 Vilka vi är 6 Nära våra kunder 7 Samhälle och miljö 9 Arbetsmiljö och medarbetare 10

Läs mer

ETISKA RIKTLINJER Vägledande principer för Rädda Barnens anställda och personer som verkar på uppdrag för Rädda Barnen

ETISKA RIKTLINJER Vägledande principer för Rädda Barnens anställda och personer som verkar på uppdrag för Rädda Barnen STRATEGI PROCESS PLAN POLICY RIKTLINJER RUTIN ETISKA RIKTLINJER Vägledande principer för Rädda Barnens anställda och personer som verkar på uppdrag för Rädda Barnen RIKTLINJER Fastställda av: Generalsekreteraren

Läs mer

Uppförandekod. Riktlinjer för medarbetare på Länsförsäkringar Fastighetsförmedling

Uppförandekod. Riktlinjer för medarbetare på Länsförsäkringar Fastighetsförmedling Uppförandekod Riktlinjer för medarbetare på Länsförsäkringar Fastighetsförmedling Vår vision: Länsförsäkringar Fastighetsförmedling ska vara landets största mäklarföretag. Det innebär att: Genom kunskap

Läs mer

Pandox Fair Play Uppförandekod för Samarbetspartners

Pandox Fair Play Uppförandekod för Samarbetspartners EX CEL L EN CE I N H O T EL O W N ERS H I P & O P ERAT I O N S Stockholm, 2016-05-03 Version: 1.1 Pandox Fair Play Uppförandekod för Samarbetspartners Pandox AB (Publ.) Org.no. 556030-7885 Box 15, 101

Läs mer

Trafikverkets uppförandekod

Trafikverkets uppförandekod Trafikverkets uppförandekod Trafikverket ansvarar för att bygga, driva och underhålla de statliga vägarna och järnvägarna. Dessutom ansvarar vi för den långsiktiga planeringen av vägtrafik, järnvägstrafik,

Läs mer

Visselblåsarpolicy för GARO-Koncernen

Visselblåsarpolicy för GARO-Koncernen Visselblåsarpolicy för GARO-Koncernen Sammanställd av: Magnus Suksee Kvalitets- och hållbarhetschef Fastställd av: Carl-Johan Dalin Datum: 2018-04-20 VD & Koncernchef Giltig t.o.m. 2018-12-31 Innehåll

Läs mer

Trafikverkets uppförandekod

Trafikverkets uppförandekod Trafikverkets uppförandekod moral ETIK KORRUPTION jäv TILLFÖRLITLIGHET GÅVOR personalansvarsnämnden visslarsystem Internrevision ETIKRÅD Värderingar Attityd mutor affärsmässighet FÖRTROENDE SAMHÄLLSANSVAR

Läs mer

De 77 frågorna för systematisk egendeklaration av socialt ansvarstagande enligt svensk specifikation SIS-SP 2:2015

De 77 frågorna för systematisk egendeklaration av socialt ansvarstagande enligt svensk specifikation SIS-SP 2:2015 De 77 frågorna för systematisk egendeklaration av socialt ansvarstagande enligt svensk specifikation SIS-SP 2:2015 Dokument upprättat av Staffan Söderberg, AMAP Sustainability www.amap.se 2018-03-28 SIS-SP

Läs mer

UPPFÖRANDEKOD. Holtabs uppförandekod tydliggör för alla anställda hur vi ska uppträda som affärspartner, arbetsgivare, medarbetare och samhällsaktör.

UPPFÖRANDEKOD. Holtabs uppförandekod tydliggör för alla anställda hur vi ska uppträda som affärspartner, arbetsgivare, medarbetare och samhällsaktör. UPPFÖRANDEKOD Holtabs uppförandekod tydliggör för alla anställda hur vi ska uppträda som affärspartner, arbetsgivare, medarbetare och samhällsaktör. VÅR VISION: FÖRETAG OCH TEKNIK I VÄRLDSKLASS För att

Läs mer

SODEXOS UPPFÖRANDEKOD FÖR LEVERANTÖRER

SODEXOS UPPFÖRANDEKOD FÖR LEVERANTÖRER SODEXOS UPPFÖRANDEKOD FÖR LEVERANTÖRER April 2014 SAMMANFATTNING SODEXOS UPPFÖRANDEKOD FÖR LEVERANTÖRER 3 INLEDNING 3 AFFÄRSINTEGRITET 4 MÄNSKLIGA RÄTTIGHETER OCH GRUNDLÄGGANDE RÄTTIGHETER PÅ ARBETSPLATSEN

Läs mer

PErSPEktIV. tänk grönt redan vid ritbordet. ledningssystem & verksamhetsutveckling. #188 mars ÅrGÅNG 23. Dags att företagen börjar

PErSPEktIV. tänk grönt redan vid ritbordet. ledningssystem & verksamhetsutveckling. #188 mars ÅrGÅNG 23. Dags att företagen börjar PErSPEktIV #188 mars ÅrGÅNG 23 ledningssystem & verksamhetsutveckling tema miljöanpassad produktutveckling tänk grönt redan vid ritbordet aktuellt artikelserie Nytt nätverk för socialt ansvar Plocka godbitarna

Läs mer

Våra etiska regler Uppförandekod

Våra etiska regler Uppförandekod Våra etiska regler Uppförandekod ABA Skol AB erbjuder det bästa inom bild- & lekmaterial, läromedel och skolmöbler till de viktigaste människorna i världen! Vi är ett företag som säljer bild-, förbruknings-

Läs mer

Uppförandekod / Code of Conduct

Uppförandekod / Code of Conduct Uppförandekod / Code of Conduct Uppförandekoden är Sono Sveriges policy när det gäller mänskliga rättigheter, arbetsvillkor, arbetsmiljö, miljö och antikorruption Innehållsförteckning Förord 2 1 Allmänna

Läs mer

2.1 Omfattning Denna policy gäller alla NCC:s affärsområden och verksamheter.

2.1 Omfattning Denna policy gäller alla NCC:s affärsområden och verksamheter. NCC:s hållbarhetspolicy 1. Inledning Det krävs stora förändringar i samhället om vi på ett effektivt sätt ska kunna ta itu med globala utmaningar som klimatförändringarna och överkonsumtionen av resurser

Läs mer

Etisk policy. i Landstinget Västernorrland

Etisk policy. i Landstinget Västernorrland Etisk policy i Landstinget Västernorrland Fastställt av landstingsfullmäktige 25 juni 2008 Etisk policy Bakgrund Den etiska policyn ska kunna vara till stöd i det dagliga arbetet för samtliga anställda

Läs mer

För att uppfylla våra allmänna principer har vi definierat ett antal grundsatser som vi verkar efter

För att uppfylla våra allmänna principer har vi definierat ett antal grundsatser som vi verkar efter Uppförandekod Det är viktigt för Sjöräddningssällskapet att alla medarbetare och frivilliga sjöräddare strävar åt samma håll och skapar förtroende. Därför arbetar vi efter en uppförandekod med regler och

Läs mer

Semcon Code of Conduct

Semcon Code of Conduct Semcon Code of Conduct Du håller nu i Semcons Code of Conduct som handlar om våra koncerngemensamma regler och förhållningssätt. Semcons mål är att skapa mervärde för sina intressenter och bygga relationer

Läs mer

Uppförandekod för leverantörer och samarbetspartner. Denna policy fastställdes av Castellum AB:s (publ) styrelse den 20 januari 2016.

Uppförandekod för leverantörer och samarbetspartner. Denna policy fastställdes av Castellum AB:s (publ) styrelse den 20 januari 2016. Uppförandekod för leverantörer och samarbetspartner Denna policy fastställdes av Castellum AB:s (publ) styrelse den 20 januari 2016. Innehållsförteckning 1. Inledning... 2 2. Affärsetik... 2 3. Arbetsetik...

Läs mer

Uppförandekod. Have a safe journey

Uppförandekod. Have a safe journey Uppförandekod Have a safe journey Viktiga principer Saferoad ska verka i enlighet med sunda, etiska affärsmetoder, sätta höga krav på oss själva och på vår på verkan på miljön och samhället i stort. Vi

Läs mer

Uppförandekod. Hjärt-Lungfonden. Beslutad av styrelsen 2014-06-13. Dokumentägare: Dokumentansvarig:

Uppförandekod. Hjärt-Lungfonden. Beslutad av styrelsen 2014-06-13. Dokumentägare: Dokumentansvarig: Uppförandekod Hjärt-Lungfonden Beslutad av styrelsen 2014-06-13 Dokumentägare: Dokumentansvarig: Innehåll 1 Övergripande information... 1 2 Personalitet/tonalitet våra värdeord... 1 2.1 Engagerande...

Läs mer

UPPFÖRANDEKOD FÖR OSS ANSTÄLLDA. DIÖS UPPFÖRANDEKOD #enkla #nära #aktiva 1

UPPFÖRANDEKOD FÖR OSS ANSTÄLLDA. DIÖS UPPFÖRANDEKOD #enkla #nära #aktiva 1 UPPFÖRANDEKOD FÖR OSS ANSTÄLLDA DIÖS UPPFÖRANDEKOD #enkla #nära #aktiva 1 UPPFÖRANDEKOD FÖR DIÖS ANSTÄLLDA För att skapa långsiktiga värden för ägare, hyresgäster, medarbetare, samarbetspartners och samhälle

Läs mer

Innehåll. 3 Förord av koncernchefen. 4 Hur Code of Conduct skall tillämpas. 5 Midsonas 6 grundläggande principer. 6 Respekt för mänskliga rättigheter

Innehåll. 3 Förord av koncernchefen. 4 Hur Code of Conduct skall tillämpas. 5 Midsonas 6 grundläggande principer. 6 Respekt för mänskliga rättigheter CODE OF CONDUCT 1 Innehåll 3 Förord av koncernchefen 4 Hur Code of Conduct skall tillämpas 5 Midsonas 6 grundläggande principer 6 Respekt för mänskliga rättigheter 6 Miljö 7 Respekt för lagstiftning 7

Läs mer

Fagerhult Group CODE OF CONDUCT

Fagerhult Group CODE OF CONDUCT Fagerhult Group CODE OF CONDUCT Fagerhult Group Code of Conduct Vår globala närvaro ställer krav på att våra medarbetare och affärspartners tar ansvar för sig själva och för varandra. Vi har därför skapat

Läs mer

NSG-gruppen Uppförandekod för leverantörer

NSG-gruppen Uppförandekod för leverantörer Introduktion NSG-gruppen Uppförandekod för leverantörer NSG-gruppens mål är ett gott rykte över hela världen när det gäller yrkesmässiga, lagliga och etiska förfaranden inom vår verksamhet och som anges

Läs mer

Socionomen i sitt sammanhang. Praktikens mål påverkas av: Socialt arbete. Institutionella sammanhanget

Socionomen i sitt sammanhang. Praktikens mål påverkas av: Socialt arbete. Institutionella sammanhanget Socionomen i sitt skilda förutsättningar och varierande Förstå och känna igen förutsättningar, underbyggande idéer och dess påverkan på yrkesutövandet. Att förstå förutsättningarna, möjliggör att arbeta

Läs mer

POLICY FÖR HANTERING AV ETISKA FRÅGOR

POLICY FÖR HANTERING AV ETISKA FRÅGOR Dokumenttyp Säkerhetsklass Ansvarig Författare Beslutsfattare Fastställd Policy Intern Compliance Nils Lansing Styrelsen 2013-12-05 POLICY FÖR HANTERING AV ETISKA FRÅGOR Aros Kapital AB, 556669-3130 Sid

Läs mer

Mänskligarättighe ter

Mänskligarättighe ter Mänskligarättighe ter & ISO 26000 Sandra Atler, jurist ECPAT Sverige Mot barnsexhandel Barnsexhandel =kommersiell sexuell exploatering av barn Hear no evil Barnsexturism = kommersiellt sexuellt utnyttjande

Läs mer

Uppförandekod Magnolia Bostad

Uppförandekod Magnolia Bostad Uppförandekod Magnolia Bostad 2017 Innehåll Om Magnolia Bostad...3 Om uppförandekoden...4 Affärsetik...5 Mänskliga rättigheter och arbetsvillkor...6 Korruption...7 Intressekonflikter...7 Information och

Läs mer

Uppförandekod. Hjärt-Lungfonden. Beslutad av styrelsen 2015-06-12. Dokumentägare: Kristina Sparreljung Dokumentansvarig: Katarina Gunsell

Uppförandekod. Hjärt-Lungfonden. Beslutad av styrelsen 2015-06-12. Dokumentägare: Kristina Sparreljung Dokumentansvarig: Katarina Gunsell Uppförandekod Hjärt-Lungfonden Beslutad av styrelsen 2015-06-12 Dokumentägare: Kristina Sparreljung Dokumentansvarig: Katarina Gunsell Innehåll 1 Övergripande information... 1 2 Personalitet/tonalitet

Läs mer

Policy för mänskliga rättigheter. Antagen av styrelsen för Luossavaara-Kiirunavaara AB (publ) den 27 oktober 2016

Policy för mänskliga rättigheter. Antagen av styrelsen för Luossavaara-Kiirunavaara AB (publ) den 27 oktober 2016 Policy för mänskliga rättigheter Antagen av styrelsen för Luossavaara-Kiirunavaara AB (publ) den 27 oktober 2016 1. Övergripande ställningstagande LKAB accepterar och bejakar de naturliga rättigheter som

Läs mer

ETIKPOLICY för omsorgs- och socialförvaltning och omsorgs- och socialnämnd i Mjölby kommun

ETIKPOLICY för omsorgs- och socialförvaltning och omsorgs- och socialnämnd i Mjölby kommun ETIKPOLICY för omsorgs- och socialförvaltning och omsorgs- och socialnämnd i Mjölby kommun Beslutad av omsorgs- och socialnämnden 2007-12-17 Varför en etikpolicy? Etik handlar om vilka handlingar och förhållningssätt

Läs mer

SODEXOS FÖRKLARING OM AFFÄRSINTEGRITET

SODEXOS FÖRKLARING OM AFFÄRSINTEGRITET Stockholm 2009-06-01 SODEXOS FÖRKLARING OM AFFÄRSINTEGRITET Sodexos ambition är att ses som normgivande när det gäller de typer av tjänster vi tillhandahåller. Vår vision att som partner till våra kunder

Läs mer

I. Våra affärsprinciper

I. Våra affärsprinciper Vår Code of Conduct Innehåll I. Våra affärsprinciper II. Hur Code of Conduct skall användas III. Midsonas fyra grundläggande principer IV. Respekt för mänskliga rättigheter V. Miljö VI. Personal VII. Antikorruption

Läs mer

Dokumentnamn: Verksamhetspolicy

Dokumentnamn: Verksamhetspolicy Verksamhetspolicy Datum: 2018-03-27 Version: 01 Verksamhetspolicy Scandi Bulk ABs främsta ledord är att alltid vara en pålitlig partner. Vi ska alltid uppfylla de relevanta krav som ställs på oss. Det

Läs mer

bestämmelser uppmuntra att de följer dessa affärsetiska bestämmelser.

bestämmelser uppmuntra att de följer dessa affärsetiska bestämmelser. SSABs affärsetiska bestämmelser SSAB-koncernens affärsetiska bestämmelser SSABs mål är att skapa mervärde för sina intressenter och bygga relationer baserade på respekt, ansvar och högklassighet med medarbetare,

Läs mer

It s all about values

It s all about values Code Våra etiska of Conduct regler It s all about values FÖRORD Nordzuckers värdeord ligger till grund för våra etiska regler och utgör grundvalen i vår företagskultur. Medan värdena kan ge oss handledning

Läs mer

SWECO AB (publ) Org nr 556542-9841 Gjörwellsgatan 22, Box 34044, 100 26 Stockholm Tel: 08-695 60 00 Fax: 08-695 60 10 E-post: info@sweco.

SWECO AB (publ) Org nr 556542-9841 Gjörwellsgatan 22, Box 34044, 100 26 Stockholm Tel: 08-695 60 00 Fax: 08-695 60 10 E-post: info@sweco. SWECO AB (publ) Org nr 556542-9841 Gjörwellsgatan 22, Box 34044, 100 26 Stockholm Tel: 08-695 60 00 Fax: 08-695 60 10 E-post: info@sweco.se www.swecogroup.com Code of Conduct Code of Conduct Brev från

Läs mer

Supplier Code of Practice. Swea Energi

Supplier Code of Practice. Swea Energi Supplier Code of Practice Swea Energi Innehåll Inledning 2 Hälsa & säkerhet 4 Anställning & mänskliga rättigheter 5 Miljöskydd 6 Mutor & korruption 7 Konfidentiell information 8 Dataskydd 9 Konkurrenslagstiftning

Läs mer

Hanteringsklass: Öppen Dnr: RG 2014/1841 Informationsägare: Avd. Stab. Fastställd: Fastställd av: Riksgäldens styrelse.

Hanteringsklass: Öppen Dnr: RG 2014/1841 Informationsägare: Avd. Stab. Fastställd: Fastställd av: Riksgäldens styrelse. Hanteringsklass: Öppen Dnr: RG 2014/1841 Informationsägare: Avd. Stab Fastställd: 2014-12-11 Fastställd av: Riksgäldens styrelse Hållbarhetspolicy Sammanfattning Hållbarhetspolicyn är ett övergripande

Läs mer

Vägen till sund konkurrens i offentlig upphandling

Vägen till sund konkurrens i offentlig upphandling KKV2002, v1.2, 2011-02-05 PM 2014-11-19 1 (5) Inledningsanförande av Konkurrensverkets generaldirektör Dan Sjöblom den 19 november 2014 vid seminarium. Vägen till sund konkurrens i offentlig upphandling

Läs mer

Code of Conduct för leverantörer

Code of Conduct för leverantörer Code of Conduct för leverantörer Endast tillsammans når vi våra mål Swedavias Code of Conduct för leverantörer är grundläggande för ett framgångsrikt och långsiktigt samarbete mellan oss på Swedavia och

Läs mer

Sinfras interna uppförandekod:

Sinfras interna uppförandekod: Sid: 1 08-52509940 s interna uppförandekod: Fastställd 20140603 Verksamhetsidé är en inköpscentral som på uppdrag av medlemmarna sluter ramavtal i enlighet med Lag om Upphandling inom försörjningssektorn

Läs mer

Policy för hållbar utveckling

Policy för hållbar utveckling Moraknivs utgångspunkt är att ett väl fungerande samhälle bygger på hållbar utveckling, vilket för oss innebär en väl avvägd balans mellan ekonomiskt, socialt och miljömässigt ansvarstagande. Detta dokument

Läs mer

Vår uppförandekod. Fastställd av styrelsen för Humlegården Fastigheter AB 2013-08-14. Version 4 2013-08-01

Vår uppförandekod. Fastställd av styrelsen för Humlegården Fastigheter AB 2013-08-14. Version 4 2013-08-01 Vår uppförandekod Fastställd av styrelsen för Humlegården Fastigheter AB 2013-08-14 1 Inledning De allra flesta företag har en fastställd uppförandekod, eller Code of Conduct som många kallar den. För

Läs mer

Uppförandekod. Dokumentägare: Datum upprättat dokument: 2010 Datum senast reviderat:

Uppförandekod. Dokumentägare: Datum upprättat dokument: 2010 Datum senast reviderat: Uppförandekod Dokumentägare: Datum upprättat dokument: 2010 Datum senast reviderat: 2018-11-28 Innehåll Uppförandekod... 1 1 Bakgrund och syfte... 3 2 Policy... 3 2.1 Etiska värderingar och affärsmässiga

Läs mer

Vår uppförandekod. (Code of Conduct)

Vår uppförandekod. (Code of Conduct) Vår uppförandekod (Code of Conduct) 2012 01 01 Koncernchefens ord Mekonomen som företag växer fort och vi etablerar oss också successivt på nya marknader. Det innebär att hur vi uppträder gentemot omvärlden

Läs mer

Uppförandekod. Hjärt-Lungfonden. Beslutad av styrelsen Dokumentägare: Kristina Sparreljung Dokumentansvarig: Katarina Gunsell

Uppförandekod. Hjärt-Lungfonden. Beslutad av styrelsen Dokumentägare: Kristina Sparreljung Dokumentansvarig: Katarina Gunsell Uppförandekod Hjärt-Lungfonden Beslutad av styrelsen 2016-06-10 Dokumentägare: Kristina Sparreljung Dokumentansvarig: Katarina Gunsell Innehåll 1 Hjärt-Lungfondens uppgift och vision... 1 2 Våra värdeord...

Läs mer

Företagsetik, integritet och socialt ansvar 4. Viktiga punkter om våra riktlinjer 6. Våra principer 8. Våra värden 9

Företagsetik, integritet och socialt ansvar 4. Viktiga punkter om våra riktlinjer 6. Våra principer 8. Våra värden 9 ETISKA RIKTLINJER ÍNDEX 03 Företagsetik, integritet och socialt ansvar 4 Viktiga punkter om våra riktlinjer 6 Våra principer 8 Våra värden 9 Integritet 10 - Respektera våra kunder och affärspartner - Åtgärder

Läs mer

Om Sodexo. Sodexo i världen. Sodexo i Norden. 16 miljarder omsättning Mer än 33 400 sites 391 000 anställda. 80 länder

Om Sodexo. Sodexo i världen. Sodexo i Norden. 16 miljarder omsättning Mer än 33 400 sites 391 000 anställda. 80 länder www.sodexo.se Om Sodexo Sodexo i världen 80 länder 16 miljarder omsättning Mer än 33 400 sites 391 000 anställda Världens tredje största tjänsteföretag 50 miljoner människor nyttjar våra tjänster varje

Läs mer

Kurs: Religionskunskap. Kurskod: GRNREL2. Verksamhetspoäng: 150

Kurs: Religionskunskap. Kurskod: GRNREL2. Verksamhetspoäng: 150 Kurs: Religionskunskap Kurskod: GRNREL2 Verksamhetspoäng: 150 Människor har i alla tider och alla samhällen försökt förstå och förklara sina levnadsvillkor och de sammanhang de lever i. Religioner och

Läs mer

fagerhult group Code of Conduct

fagerhult group Code of Conduct fagerhult group Code of Conduct Fagerhult Group Code of Conduct Vår globala närvaro ställer krav på att våra medarbetare och affärspartners tar ansvar för sig själva och för varandra. Vi har därför skapat

Läs mer

AbbVie Sverige. Hållbarhetsrapport. Människor. Medkänsla. Möjligheter.

AbbVie Sverige. Hållbarhetsrapport. Människor. Medkänsla. Möjligheter. AbbVie Sverige Hållbarhetsrapport 2017 Människor. Medkänsla. Möjligheter. AbbVie hållbarhetsrapport 2017 Vårt samhällsansvar AbbVie vill bidra till en hållbar framtid för hälso- och sjukvården i Sverige.

Läs mer

RZ Gruppens Uppförandekod

RZ Gruppens Uppförandekod RZ Gruppens Uppförandekod Allmänt För att RZ Koncernen skall åtnjuta ett högt anseende som ett ansvarstagande Företagsgrupp, måste gruppens arbeten konsekvent bygga sin affärsverksamhet på integritet och

Läs mer