Näringsdepartementet STOCKHOLM

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Näringsdepartementet STOCKHOLM"

Transkript

1 Dnr: Näringsdepartementet STOCKHOLM Yttrande över rapporten Strategi för ett säkrare Internet Det svenska universitetsdatornätet SUNET har av Näringsdepartementet anmodats yttra sig över Post- och telestyrelsens rapport Strategi för ett säkrare Internet (ärendets beteckning N2004/8306/ITFoU). I egenskap av huvudman för SUNET avger Vetenskapsrådet följande yttrande, som baseras på synpunkter från SUNET. Vi inskränker oss till att kommentera de avsnitt i rapporten som regeringen säger sig vilja ha synpunkter på. Rubrikerna nedan hänvisar till avsnittsbeteckningarna i rapporten. 1.2 Mål Vi anser det förebyggande arbetet mycket viktigt och menar att det arbetet till stor del måste utföras av de organisationer som använder Internet. Regeringen bör utnyttja de möjligheter den har att genom föreskrifter se till att i varje fall myndigheterna lever upp till höga krav på säkerhetsmedvetande. Dessutom bör det finnas en stark organisation som kan reagera på ett adekvat sätt på de störningar som trots allt kommer att inträffa även om det förebyggande arbetet bedrivs på ett bra sätt. Det är omöjligt att förutse allt, och det kommer alltid att finnas krafter som vill destabilisera Internet. 1.3 Avgränsning PTS vill avgränsa sig till själva infrastrukturen och inkluderar i strategin inte åtgärder som användarna måste vidta. Det är förvisso omöjligt för PTS att uppfostra alla användare i Sverige, som för övrigt ändå bara utgör en mycket liten del av alla Internetanvändare. Men en säker och väl fungerande användarmiljö måste byggas upp av varje organisation och det är i användarledet inte tillräckligt att de organisationer som ansvarar för centrala DNS-funktioner, knutpunkter och distribution av tid sköter sig bra. Dessa funktioner måste utnyttjas på rätt sätt av användarna för att ge önskad säkerhet och funktionalitet. 3.2 Internetinfrastrukturen Indelningen i fysisk och logisk infrastruktur verkar rimlig. Personal behövs för att hantera och utveckla såväl den fysiska som logiska infrastrukturen. PTS vill beteckna personalen som en del av den logiska infrastrukturen men talar också om kundtjänstfunktioner inkl. personal. POSTADRESS/POSTAL ADDRESS BESÖKSADRESS/VISITING ADDRESS PHONE: E-POST/ HEMSIDA-HOME PAGE SE Stockholm Regeringsgatan (0) vetenskapsradet@vr.se Sweden Stockholm FAX: ORGANISATIONSNR. +46 (0)

2 Det förefaller oklart om all personal eller bara personal för vissa av elementen i infrastrukturen räknas som infrastruktur av PTS. 4. Inriktning och strategiområden PTS gör det ganska uppseendeväckande påståendet att "Om inget radikalt görs finns risk att Internet blir obrukbart inom två år." Enligt vårt sätt att se är detta uttalande illa underbyggt, då Internet är en erkänt robust infrastruktur som många gånger visat sig fungera i svåra situationer, där de flesta andra infrastrukturer slagits ut. Två år kanske har valts för att det är en period som i IT-världen framstår som någorlunda överblickbar. Som kuriosa kan nämnas att Bill Gates på motsvarande sätt sagt sig tro att problemet med SPAM kommer att vara under kontroll inom två år. Internet går knappast mot en snabb katastrof om ingenting radikalt görs och vi fortsätter att laga säkerhetshål efterhand som de upptäcks. Vi är dock överens med PTS om att samhällets ökande beroende av Internet gör det alltmer angeläget att skydda vitala delar av Internet så att de inte lätt kan slås ut. Sant är också att användarorganisationer och enskilda användare som (av okunnighet eller nonchalans) inte tar ansvar för sin IT-miljö underlättar för de krafter som är ute efter att störa funktioner i Internet DNS Staten skulle kunna kräva att alla offentliga myndigheter (statliga, kommunala och landstingskommunala) använder DNS på ett korrekt sätt och har väl placerade sekundära DNS-servrar. Det är ett exempel på en åtgärd, där ansvaret ligger hos den användande organisationen och inte hos den för toppdomänen ansvariga organisationen. Numera finns det också ett hjälpmedel, DNSCHECK, för den som vill kontrollera att en domän är riktigt konfigurerad. Se Säkert trafikutbyte mellan operatörer Vetenskapsrådet anser i likhet med PTS att det är viktigt att säkra BGP-informationen IPv6 Den nya versionen av Internetprotokollet (IPv6) har än så länge inte fått någon större betydelse i Sverige, men blir viktig om det i framtiden skulle uppkomma en mycket stor efterfrågan på IP-adresser, t ex som en följd av utvecklingen inom IP-telefoni och mobiltelefoni. För närvarande ligger tyngdpunkten på testverksamhet och på att anpassa infrastrukturen så att det blir möjligt att använda IPv6. Som påpekas i PTS rapport gör IPv6 inte Internets infrastruktur säkrare utan inför en ökad komplexitet. En risk med IPv6 är också att det skapas isolerade IPv6-öar som inte kan nås av IPv4- användare. SUNETs policy är att avråda från att sätta upp tjänster eller funktioner som enbart kan nås via IPv6, och detta borde kunna vara en rekommendation till samtliga myndigheter.

3 4.1.4 Säker tid PTS anger en rad goda skäl varför tidgivning och användning av noggrann tid är en viktig funktion. Vetenskapsrådet instämmer, och vill påpeka att det är viktigt att påverka användare att i större utsträckning än idag använda sig av tid med tillräcklig noggrannhet och spårbarhet. Ett skäl är att hantering av incidenter annars försvåras eller till och med omöjliggörs på grund av att brandväggsloggar etc. inte har korrekta tidsstämplar. Tyvärr används inte Statens Provningsinstituts (SPs) tidgivning och de tidsservrar som finns på de nationella Internetknutpunkterna i sådan utsträckning som borde vara fallet, eftersom tid nu i många fall hämtas från utländska källor. Genom SP har Sverige en egen produktion av tid - UTC(SP) - och SUNET rekommenderar att SP används som primärkälla av samhällsviktiga funktioner. Staten borde kunna kräva att alla offentliga (statliga, kommunala och landstingskommunala) myndigheter använder tid som är spårbar till UTC(SP) genom att använda de tidsservrar som finns på Internetknutpunkterna. För att underlätta den långsiktiga utvecklingen för tid och frekvens i Sverige föreslår Luleå tekniska universitet i sittt remissvar, som Vetenskapsrådet tagit del av, att SUNET får bli testbädd för utvärdering av system/funktioner/utrustning som utvecklas för säkrare tid. SUNET är för sin del berett att ta på sig en roll och kan även - direkt eller via någon högskola/universitet - bidra med kompetens inom det område som hanterar gränsytan mellan datorsystem och datornätverk. En samhällsroll som denna bör enligt Vetenskapsrådet dock inte finansieras av universitet och högskolor utan SUNET bör i så fall ges finansiellt stöd för uppgiften att utforma framtida nät så att de till fullo stödjer distribution av tid. 4.2 Fysisk infrastruktur Det absolut viktigaste enligt Vetenskapsrådet vad gäller den fysiska infrastrukturen är att det finns tillräckligt med reservkraft för företag och offentliga institutioner. Kraftöverföringen i Sverige har drabbats av flera stora avbrott och ibland svårutredda fel. I samband med avbrott uppkommer också ofta skador på utrustning. 4.3 Information för ökat säkerhetsmedvetande Här talas om en nationell informationskampanj (ett förslag från IT-företagen som fått stöd av bl a PTS). II-stiftelsen har kritiserat kampanjen för att vara ett marknadsföringsjippo och inte en uthållig satsning. Som en följd av kritiken ser det nu ut att bli en mer långsiktig satsning. Ingenting är så svårt som att förändra attityder och beteenden, så man bör inte ha någon övertro på kampanjer av detta slag. Men det skadar säkert inte att säkerheten hamnar i fokus, om än bara för någon tid.

4 4.4 Samordnad forskning Antalet forskargrupper som arbetar inom IT-säkerhetsområdet har ökat under de senaste fem åren, meddelar PTS. Det är en intressant upplysning och Vetenskapsrådet tar gärna del av material som visar detta. I rapporten sägs att det är viktigt att staten gör strategiska och samordnade satsningar inom IT och elektronisk kommunikation. Ett nationellt forskningsprogram bör enligt PTS övervägas. De samordnade satsningar som har gjorts har dock inte alltid varit framgångsrika. Inom ett område som IT-säkerhet handlar det för övrigt inte bara om forskning utan också om utvecklingsarbete för att nå uppsatta mål. Det behöver inte heller vara fråga om samordning på ett nationellt plan. Internet utvecklas genom ett internationellt samarbete, och även forskningen blir alltmer internationell. Vetenskapsrådet anser att det är viktigt att forskningen i Sverige eller utomlands - sker inom etablerade forskningsmiljöer med väl inarbetad forskningskompetens. Utvecklingsprojekt har andra förutsättningar och kan ibland med fördel bedrivas helt eller delvis i industriell miljö. Innan nya nationella program startas upp bör undersökas om det inte går att bygga vidare på de satsningar som redan planeras av t ex Vinnova och Vetenskapsrådet. Ett samarbete på nordisk nivå som kan vara intressant i sammanhanget är Nordunet 3-programmet, som idag domineras av de nordiska forskningsråden. 4.5 Internationell och nationell samverkan Vetenskapsrådet ställer sig tveksam till en så långtgående samordning som PTS tycks förorda. Samma frågor diskuteras ibland inom organ som ITU, ICANN, EU och OECD men från olika utgångspunkter, och Sverige har i varje organ representanter med den kompetens som matchar organisationens kärnfrågor. Aktörerna har olika intressen att bevaka, och det är nog en utopi att det skulle gå att arbeta fram en samordnad svensk syn i alla frågor. Internetoperatörer, Internetinnehållsleverantörer, användare och Internetexperter har alla ett intresse av att kunna påverka det internationella arbetet och har alla sina organisationer. Dock borde det finnas ett slags forum där alla berörda kan träffas och diskutera frågor av gemensamt intresse och därigenom få en förståelse för hur olika intressenter ser på frågan från sina aspekter. I sådana diskussioner bör då de ansvariga departementstjänstemännen och -kvinnorna vara med och lyssna, så att de kan redogöra för och driva svenska synpunkter i internationella församlingar. Vetenskapsrådet känner för övrigt inte igen den bild som i rapporten ges av Internetoperatörerna. Att dessa skulle sakna incitament att stänga av kunder, som är oaktsamma eller ägnar sig åt förmodat brottslig verksamhet, är helt enkelt inte sant.

5 4.6 Reglering Vi avstår från att kommentera de olika delavsnitten i detta kapitel. Som tidigare antytts anser vi att staten bör fastställa regler som är bindande för alla offentliga (statliga, kommunala och landstingskommunala) myndigheter i syfte att skapa en säkrare IT-miljö. Lagreglering och myndighetsföreskrifter bör också i vissa fall kunna användas för att få andra intressenter än myndigheter att vidta önskade åtgärder Samtidigt bör framhållas att en lag som inte snabbt kan anpassas till den tekniska utvecklingen ofta lätt blir obsolet, varför det inte är självklart att lagstiftning alltid är den bästa formen. Ett exempel på detta är Ekom-lagen (EkomL) som trots namnet verkar ha skrivits utifrån ett telefoniperspektiv snarare än ett Internetperspektiv. (Krav ställs t ex på god funktion och teknisk säkerhet vad gäller allmän telefonitjänst men inte på andra elektroniska kommunikationsnät.) Krav på leverantörerna av operativsystem En aspekt som såvitt vi kunnat finna inte tas upp explicit i rapporten är att de operativsystem som levereras till användarna inte från början ger önskvärd säkerhet. En dator med Windows operativsystem förinstallerat kan, när den ansluts till Internet, snabbt drabbas av intrång. Microsoft tillhandahåller visserligen säkerhetsuppgraderingar över nätet, men skadliga program kan ofta införas i datorn innan dessa uppgraderingar hinner hämtas och installeras. Staten och den offentliga sektorn är en viktig kund för leverantörerna av operativsystem och borde kunna kräva högre säkerhet än den som erbjuds i dag. Sverige borde också driva den frågan i EU och om möjligt få till stånd ett samlat agerande, så att leverantörerna verkligen anstränger sig att leverera så säkra produkter som möjligt och inte låter användarna upptäcka och lösa problemen i efterhand. Beslut i detta ärende har fattats av generaldirektör Pär Omling i närvaro av biträdande generaldirektören Gunnel Gustafsson och administrative chefen Jan Stålhammar. Föredragande har varit sekreteraren i SUNETs styrelse Olle Thylander. För Vetenskapsrådet Pär Omling Generaldirektör Olle Thylander Sekreterare SUNET

Förutsättningar för övningar och praktiska prov avseende drift av Internet i Sverige oberoende av funktioner utomlands

Förutsättningar för övningar och praktiska prov avseende drift av Internet i Sverige oberoende av funktioner utomlands HANDLÄGGARE AVDELNING/ENHET, TELEFON, EPOST DATUM VÅR REFERENS Anders Rafting 15 december 2001 01-026615 IS, Informationssäkerhet 08-6785541 Anders.Rafting@pts.se Regeringen Näringsdepartementet 103 33

Läs mer

Informationssäkerhet för samhällsviktiga och digitala tjänster (SOU 2017:36) Remiss från Justitiedepartementet Remisstid den 24 augusti

Informationssäkerhet för samhällsviktiga och digitala tjänster (SOU 2017:36) Remiss från Justitiedepartementet Remisstid den 24 augusti PM 2017:156 RI (Dnr 110-974/2017) Informationssäkerhet för samhällsviktiga och digitala tjänster (SOU 2017:36) Remiss från Justitiedepartementet Remisstid den 24 augusti Borgarrådsberedningen föreslår

Läs mer

Remissyttrande. Betänkandet Självständiga lärosäten (SOU 2008:104) Remiss U2009/8128/UH. Vetenskapsrådet. Utbildningsdepartementet Stockholm

Remissyttrande. Betänkandet Självständiga lärosäten (SOU 2008:104) Remiss U2009/8128/UH. Vetenskapsrådet. Utbildningsdepartementet Stockholm 2009-05-12 Diarienummer 112-2009-378 Handläggare Gunnel Gustafsson Vetenskapsrådet Utbildningsdepartementet 103 33 Stockholm Remissyttrande VETENSKAPSRÅDET SWEDISH RESEARCH COUNCIL Postadress/Postal address

Läs mer

Datum Vår referens Sida Dnr: (6) Handlingsplan för ett säkrare Internet i Sverige

Datum Vår referens Sida Dnr: (6) Handlingsplan för ett säkrare Internet i Sverige PROMEMORIA Datum Vår referens Sida 2009-02-20 Dnr: 09-1276 1(6) Nätsäkerhetsavdelningen Näringsdepartementet 103 33 Stockholm Handlingsplan för ett säkrare Internet i Sverige 2009-2011 PTS överlämnade

Läs mer

Hälsoläget i.se 2008. Anne-Marie Eklund Löwinder kvalitets- och säkerhetschef

Hälsoläget i.se 2008. Anne-Marie Eklund Löwinder kvalitets- och säkerhetschef Hälsoläget i.se 2008 Anne-Marie Eklund Löwinder kvalitets- och säkerhetschef Hot mot domännamnssystemet DNS related threats Undersökning av.se 2008 Vad? Hur hanterar verksamheter sin DNS? Hur hanterar

Läs mer

Korrekt tid och säker tidsangivning för robustare elektroniska kommunikationer

Korrekt tid och säker tidsangivning för robustare elektroniska kommunikationer DATUM RAPPORTNUMMER 27 maj 2005 PTS-ER-2005:32 ISSN 1650-9862 Korrekt tid och säker tidsangivning för robustare elektroniska kommunikationer FÖRFATTARE Fredrik Engvall Förord Regeringen gav med regleringsbrevet

Läs mer

Avrapportering av regeringsuppdraget om att bidra med underlag för Sveriges genomförande av Agenda 2030

Avrapportering av regeringsuppdraget om att bidra med underlag för Sveriges genomförande av Agenda 2030 Datum 2016-08-29 Diarienummer 3.3-2016-6545 1-lancliaggare Patrik Baard Finansdepartementet 103 33 Stockholm Avrapportering av regeringsuppdraget om att bidra med underlag för Sveriges genomförande av

Läs mer

Våld i nära relationer en folkhälsofråga SOU 2014:49

Våld i nära relationer en folkhälsofråga SOU 2014:49 REMISSVAR 1 (5) ERT ER BETECKNING 2014-07-04 Ju2014/4445/KRIM Regeringskansliet Justitiedepartementet 103 33 Stockholm Våld i nära relationer en folkhälsofråga SOU 2014:49 Remissen till Statskontoret omfattar

Läs mer

Tillsyn över dokumentation av tillgångar och förbindelser

Tillsyn över dokumentation av tillgångar och förbindelser AVSKRIVNINGSBESLUT 1(5) Datum Vår referens 2017-03-23 Dnr: 16-3568 Nätsäkerhetsavdelningen Anna Montelius 08-678 58 12 anna.montelius@pts.se Hi3G Access AB Att. Magnus Forslund Tillsyn över dokumentation

Läs mer

PTS redovisar härmed sin utredning enligt förordning (2007:1244) om konsekvensutredning vid regelgivning avseende upphävandet av de allmänna råden.

PTS redovisar härmed sin utredning enligt förordning (2007:1244) om konsekvensutredning vid regelgivning avseende upphävandet av de allmänna råden. Konsekvensutredning Datum Vår referens Sida 2015-01-26 Dnr: 14-13006 1(14) Nätsäkerhetsavdelningen Karin Lodin 08-678 56 04 karin.lodin@pts.se Konsekvensutredning avseende upphävande av Post- och telestyrelsens

Läs mer

Kartläggning av SAMHÄLLSVIKTIGA VERKSAMHETERS BEROENDE AV ELEKTRONISK KOMMUNIKATION - EN FÖRSTUDIE

Kartläggning av SAMHÄLLSVIKTIGA VERKSAMHETERS BEROENDE AV ELEKTRONISK KOMMUNIKATION - EN FÖRSTUDIE Kartläggning av SAMHÄLLSVIKTIGA VERKSAMHETERS BEROENDE AV ELEKTRONISK KOMMUNIKATION - EN FÖRSTUDIE Beroendet av elektronisk kommunikation ökar Tid & frekvens Försvar Kraftdistribution Utbildning Fast telefoni

Läs mer

Säkerhet bygger man in, man skruvar inte dit den efteråt - eller?

Säkerhet bygger man in, man skruvar inte dit den efteråt - eller? Säkerhet bygger man in, man skruvar inte dit den efteråt - eller? Sveriges IT-Incidentcentrum levererar konkurrensneutral ITsäkerhet för offentlig sektor och näringsliv stefan.b.grinneby@sitic.se Kort

Läs mer

Yttrande över SOU 2014:10 - Ett steg vidare

Yttrande över SOU 2014:10 - Ett steg vidare LANTMÄT E RIET 1 (5) YTTRANDE 2014-08-14 Regeringskansliet Socialdepartementet 103 33 STOCKHOLM Dnr 102-2014/1597 Yttrande över SOU 2014:10 - Ett steg vidare Regeringskansliets dnr 52014/ / 1992/ SFÖ 1.

Läs mer

Internet möjliggörare och utmanare

Internet möjliggörare och utmanare Internet möjliggörare och utmanare Internetdagarna 2005 Marianne Treschow Generaldirektör Post- och telestyrelsen Agenda Inledning IP-baserad telefoni marknad, konkurrenspåverkan och tankar kring reglering

Läs mer

Årlig tillsyn rörande incidentrapportering och inträffade driftstörningar och avbrott

Årlig tillsyn rörande incidentrapportering och inträffade driftstörningar och avbrott BESLUT 1(6) Datum Vår referens Aktbilaga 2015-08-12 Dnr: 15-2012 10 Nätsäkerhetsavdelningen Peder Cristvall 08-678 55 29 Peder.cristvall@pts.se TeliaSonera AB Stab Juridik 123 86 Farsta Att: Per Hemrin

Läs mer

Årlig tillsyn över incidentrapportering och inträffade incidenter Com Hem AB

Årlig tillsyn över incidentrapportering och inträffade incidenter Com Hem AB AVSKRIVNINGSBESLUT 1(7) Datum Vår referens 2016-04-29 Dnr: 16-2574 Nätsäkerhetsavdelningen Mikael Ejner 08-678 57 21 mikael.ejner@pts.se Com Hem AB Årlig tillsyn över incidentrapportering och inträffade

Läs mer

DNR: KS2016/918/01. Informationssäkerhetspolicy för Sunne kommun KS2016/918/ (1) Kommunstyrelsen

DNR: KS2016/918/01. Informationssäkerhetspolicy för Sunne kommun KS2016/918/ (1) Kommunstyrelsen TJÄNSTESKRIVELSE Datum DNR: KS2016/918/01 2018-03-07 1 (1) Kommunstyrelsen Informationssäkerhetspolicy för Sunne kommun KS2016/918/01 Förslag till beslut Förslaget till Informationssäkerhetspolicy för

Läs mer

Bilaga 3 till F:203. Säkerhet. Dnr 93-25-09 Fasta och mobila operatörstjänster samt transmission -C. Bilaga 3. Säkerhet

Bilaga 3 till F:203. Säkerhet. Dnr 93-25-09 Fasta och mobila operatörstjänster samt transmission -C. Bilaga 3. Säkerhet Bilaga 3 Säkerhet Säkerhet 2 (8) Innehållsförteckning Bilaga 3 Säkerhet 1 Allmänt 3 2 Säkerhet 4 2.1 Administrativa säkerhetskrav 4 2.1.1 Basnivå för informationssäkerhet 4 2.1.2 Uppföljning och kontroll

Läs mer

Remiss från Näringsdepartementet avseende promemorian Billigare utbyggnad av bredbandsnät. Svar senast 5 juni 2015

Remiss från Näringsdepartementet avseende promemorian Billigare utbyggnad av bredbandsnät. Svar senast 5 juni 2015 Malmö stad Kommunstyrelsen 1 (5) Datum 2015-05-27 Adress August Palms Plats 1 Diarienummer STK-2015-325 Yttrande Till Näringsdepartementet Remiss från Näringsdepartementet avseende promemorian Billigare

Läs mer

Frågeställningar inför workshop Nationell strategi för skydd av samhällsviktig verksamhet den 28 oktober 2010

Frågeställningar inför workshop Nationell strategi för skydd av samhällsviktig verksamhet den 28 oktober 2010 samhällsskydd och beredskap 1 (8) Ert datum Er referens Avdelningen för risk- och sårbarhetsreducerande arbete Enheten för skydd av samhällsviktig verksamhet Michael Lindstedt 010-2405242 michael.lindstedt@msb.se

Läs mer

Informationssäkerhet för samhällsviktiga och digitala tjänster

Informationssäkerhet för samhällsviktiga och digitala tjänster Informationssäkerhet för samhällsviktiga och digitala tjänster Betänkande av Utredningen om genomförande av NIS-direktivet Stockholm 2017 SOU 2017:36 Sammanfattning Bakgrund I juli 2016 antog Europaparlamentet

Läs mer

Bilaga 3 Säkerhet. Bilaga 3 Säkerhet. Dnr 93-25-09 Kommunikation som tjänst - A

Bilaga 3 Säkerhet. Bilaga 3 Säkerhet. Dnr 93-25-09 Kommunikation som tjänst - A 2 (8) Innehållsförteckning 1 Allmänt 3 2 4 2.1 Administrativa säkerhetskrav 4 2.2 Allmänna tekniska säkerhetskrav 7 3 (8) 1 Allmänt 4 (8) 2 Tele2 bedriver en verksamhet vars produktion till största delen

Läs mer

Årlig tillsyn över incidentrapportering och inträffade incidenter Hi3G Access AB

Årlig tillsyn över incidentrapportering och inträffade incidenter Hi3G Access AB AVSKRIVNINGSBESLUT 1(6) Datum Vår referens 2016-04-29 Dnr: 16-1282 Nätsäkerhetsavdelningen Anders Lindell 08-678 55 41 anders.lindell@pts.se Hi3G Access AB Årlig tillsyn över incidentrapportering och inträffade

Läs mer

SUNET:s strategi 2012-2014. SUNET:s strategigrupp 2011-12-07

SUNET:s strategi 2012-2014. SUNET:s strategigrupp 2011-12-07 SUNET:s strategigrupp 2011-12-07 Förord Alla organisationer och verksamheter bör regelbundet se över sin verksamhetsidé och strategi. Särskilt viktigt är det för SUNET som verkar i en snabbt föränderlig

Läs mer

Netnod inkommer härmed med följande synpunkter på Remiss av betänkandet Informationssäkerhet för samhällsviktiga och digitala tjänster (SOU 2017:36)

Netnod inkommer härmed med följande synpunkter på Remiss av betänkandet Informationssäkerhet för samhällsviktiga och digitala tjänster (SOU 2017:36) 2017-08-08 Justitiedepartementet Enheten för lagstiftning om allmän ordning och säkerhet och samhällets krisberedskap Netnod inkommer härmed med följande synpunkter på Remiss av betänkandet Informationssäkerhet

Läs mer

Årlig tillsyn rörande incidentrapportering och åtgärder med anledning av inträffade störningar och avbrott av betydande omfattning Tele2 Sverige AB

Årlig tillsyn rörande incidentrapportering och åtgärder med anledning av inträffade störningar och avbrott av betydande omfattning Tele2 Sverige AB BESLUT 1(5) Datum Vår referens Aktbilaga 2018-04-25 Dnr: 18-1017 Nätsäkerhetsavdelningen Enheten för driftsäkerhet och betrodda tjänster Tele2 Sverige AB Årlig tillsyn rörande incidentrapportering och

Läs mer

Att fånga kunnandet om lärande och undervisning Ds 2005:16

Att fånga kunnandet om lärande och undervisning Ds 2005:16 2005-08-16 Utbildnings- och kulturdepartementet 103 33 STOCKHOLM Att fånga kunnandet om lärande och undervisning Ds 2005:16 Vetenskapsrådet (VR) har beretts tillfälle yttra sig över rubricerade utredning.

Läs mer

Protokoll fört vid. styrelsesammanträde den 3 november 1998

Protokoll fört vid. styrelsesammanträde den 3 november 1998 Protokoll fört vid styrelsesammanträde den 3 november 1998 Närvarande ledamöter: Sigvard Nilsson, ordförande Lennart Bergström Frans Lettenström Berner Lindström Kerstin Malmqvist Staffan Sarbäck Arne

Läs mer

YTTRANDE 2009-11-26. Näringsdepartementet 103 33 Stockholm. Ändrade regler för tillstånd att använda radiosändare, m.m. (dnr: N2008/4773/ITP)

YTTRANDE 2009-11-26. Näringsdepartementet 103 33 Stockholm. Ändrade regler för tillstånd att använda radiosändare, m.m. (dnr: N2008/4773/ITP) YTTRANDE 2009-11-26 Näringsdepartementet 103 33 Stockholm Ändrade regler för tillstånd att använda radiosändare, m.m. (dnr: N2008/4773/ITP) Den Nya Välfärden bedriver verksamhet i bland annat näringspolitiska

Läs mer

Yttrande. Remiss från Näringsdepartementet avseende promemorian Billigare utbyggnad av bredbandsnät

Yttrande. Remiss från Näringsdepartementet avseende promemorian Billigare utbyggnad av bredbandsnät Malmö stad Tekniska nämnden 1 (5) Datum 2015-04-1302 Adress August Palms plats 1 Diarienummer TN-2015-786 Yttrande Till Kommunstyrelsen Remiss från Näringsdepartementet avseende promemorian Billigare utbyggnad

Läs mer

Yttrande över betänkandet Saknad! Uppmärksamma elevers frånvaro och agera (SOU 2016:94)

Yttrande över betänkandet Saknad! Uppmärksamma elevers frånvaro och agera (SOU 2016:94) 'kolinspektionen Utbildningsdepartementet 103 33 Stockholm Yttranen, 1 (5) u.remissvar@regeringskansliet.se över betänkandet Saknad! Uppmärksamma elevers frånvaro och agera (SOU 2016:94) (Dnr U2017/00057/S)

Läs mer

Prov och övningar avseende Internets robusthet och beroende av funktioner utomlands - lägesrapport

Prov och övningar avseende Internets robusthet och beroende av funktioner utomlands - lägesrapport DATUM VÅR REFERENS 9 augusti 2002 Dnr 02-010098 ERT DATUM ER REFERENS HANDLÄGGARE, AVDELNING/ENHET, TELEFON, E-POST Anders Rafting Avdelningen för Internet och Säkerhet 08-678 55 41 anders.rafting@pts.se

Läs mer

Digitaliseringens transformerande kraft vägval för framtiden (SOU 2015:91)

Digitaliseringens transformerande kraft vägval för framtiden (SOU 2015:91) REMISSVAR 1 (6) ERT ER BETECKNING 2016-02-23 N2015/08335/ITP Regeringskansliet Näringsdepartementet 103 33 Stockholm Digitaliseringens transformerande kraft vägval för framtiden (SOU 2015:91) Statskontoret

Läs mer

Årlig tillsyn över incidentrapportering och inträffade incidenter Hi3G Access AB

Årlig tillsyn över incidentrapportering och inträffade incidenter Hi3G Access AB AVSKRIVNINGSBESLUT 1(6) Datum Vår referens 2015-06-16 Dnr: 15-1621 Nätsäkerhetsavdelningen Karin Lodin 08-678 56 04 karin.lodin@pts.se Årlig tillsyn över incidentrapportering och inträffade incidenter

Läs mer

Post- och telestyrelsen arbetar för att alla i Sverige ska ha tillgång till bra telefoni, bredband och post.

Post- och telestyrelsen arbetar för att alla i Sverige ska ha tillgång till bra telefoni, bredband och post. Post- och telestyrelsen arbetar för att alla i Sverige ska ha tillgång till bra telefoni, bredband och post. Robusthet och beredskap i elektroniska kommunikationsnät SUNET-dagarna Ove Landberg Det säkerhetspolitiska

Läs mer

Remissvar Ett nationellt centrum för kunskap om och utvärdering av arbetsmiljö (SOU 2017:28)

Remissvar Ett nationellt centrum för kunskap om och utvärdering av arbetsmiljö (SOU 2017:28) Sveriges Företagshälsor Arbetsmarknadsdepartementets diarienummer: SOU 2017:28 Arbetsmarknadsdepartementet: a.remissvar@regeringskansliet.se arbetsmarknadsdepartementet.registrator@regeringskansliet.se

Läs mer

1(6) Informationssäkerhetspolicy. Styrdokument

1(6) Informationssäkerhetspolicy. Styrdokument 1(6) Styrdokument 2(6) Styrdokument Dokumenttyp Policy Beslutad av Kommunfullmäktige 2017-05-17 73 Dokumentansvarig IT-chef Reviderad av 3(6) Innehållsförteckning 1 Inledning...4 1.1 Begreppsförklaring...4

Läs mer

I föreliggande promemoria redovisar Post- och telestyrelsen det arbete som bedrivits med anledning av handlingsplanen för ett säkrare Internet 1.

I föreliggande promemoria redovisar Post- och telestyrelsen det arbete som bedrivits med anledning av handlingsplanen för ett säkrare Internet 1. PROMEMORIA Datum Vår referens Sida 2008-02-13 Dnr: 08-630 1(14) Nätsäkerhetsavdelningen Björn Scharin 08-678 55 98 bjorn.scharin@pts.se Näringsdepartementet 103 33 Stockholm Åtgärder avseende handlingsplan

Läs mer

Beslut om ändring av telefoninummerplanen

Beslut om ändring av telefoninummerplanen BESLUT 1(10) Datum Vår referens Aktbilaga 2018-01-11 Dnr: 17-5391 Nätsäkerhetsavdelningen Bo Martinsson 08-678 5653 bo.martinsson@pts.se Beslut om ändring av telefoninummerplanen Saken Ändring av den svenska

Läs mer

Rapport Kalmar Län 2013 Interlan Gefle AB Filialkontor

Rapport Kalmar Län 2013 Interlan Gefle AB Filialkontor Kalmar Län 2013 Innehåll Förord...3 Före och efter...3 Vad är DNS och DNSSEC?...4 Att använda DNSSEC...4 Hindra attacker mot DNS-frågor...4 För välbesökta webb-platser...4 Fördjupande information...4 Projektresultat...5

Läs mer

Återrapportering av genomförda aktiviteter enligt handlingsplan för ett säkrare Internet i Sverige 2009-2011

Återrapportering av genomförda aktiviteter enligt handlingsplan för ett säkrare Internet i Sverige 2009-2011 PROMEMORIA Datum Vår referens Sida 2010-03-02 Dnr: 09-1276 1(6) Nätsäkerhetsavdelningen Näringsdepartementet 103 33 Stockholm Återrapportering av genomförda aktiviteter enligt handlingsplan för ett säkrare

Läs mer

Informationssäkerhetspolicy för Sunne kommun KS2016/918/01 Antagen av kommunfullmäktige , 57

Informationssäkerhetspolicy för Sunne kommun KS2016/918/01 Antagen av kommunfullmäktige , 57 1 (5) Informationssäkerhetspolicy för Sunne kommun KS2016/918/01 Antagen av kommunfullmäktige 2018-05-07, 57 Postadress Besöksadress Telefon Internet och fax Giro och org.nr Sunne kommun Verksamhetsstöd

Läs mer

GIVETVIS. SKA DU HA INTERNET I DIN LÄGENHET! En guide till hur du installerar internet i ditt nya hem.

GIVETVIS. SKA DU HA INTERNET I DIN LÄGENHET! En guide till hur du installerar internet i ditt nya hem. GIVETVIS SKA DU HA INTERNET I DIN LÄGENHET! En guide till hur du installerar internet i ditt nya hem. INTERNET EN SJÄLVKLARHET Internet är en standard i våra lägenheter, precis som vatten, el och värme.

Läs mer

Revisionsrapport. Lantmäteriverket - Skydd mot mutor och annan otillbörlig påverkan. Sammanfattning

Revisionsrapport. Lantmäteriverket - Skydd mot mutor och annan otillbörlig påverkan. Sammanfattning Revisionsrapport Lantmäteriverket 801 82 Gävle Datum Dnr 2008-03-19 32-2007-0781 Lantmäteriverket - Skydd mot mutor och annan otillbörlig påverkan Riksrevisionen har som ett led i den årliga revisionen

Läs mer

Störningar och avbrott i elektroniska kommunikationsnät och -tjänster

Störningar och avbrott i elektroniska kommunikationsnät och -tjänster BESLUT 1(5) Datum Vår referens Aktbilaga 2014-06-10 Dnr: 13-9577 24 Nätsäkerhetsavdelningen Björn Scharin 08-678 55 98 bjorn.scharin@pts.se Störningar och avbrott i elektroniska kommunikationsnät och -tjänster

Läs mer

Tillsyn efter inträffad integritetsincident i fakturasystem

Tillsyn efter inträffad integritetsincident i fakturasystem BESLUT 1(6) Datum Vår referens Aktbilaga 2014-09-30 Dnr: 14-6336 9 Nätsäkerhetsavdelningen Karin Lodin 08-678 56 04 karin.lodin@pts.se Tillsyn efter inträffad integritetsincident i fakturasystem Saken

Läs mer

KBM föreslår att regeringen, i sin översyn av de transportpolitiska målen, även beaktar samhällets behov av robusthet i transportinfrastrukturen.

KBM föreslår att regeringen, i sin översyn av de transportpolitiska målen, även beaktar samhällets behov av robusthet i transportinfrastrukturen. Sid 1 (6) Yttrande Dnr 2007-10-08 Er ref N2007/6036/IR Näringsdepartementet 103 33 Stockholm Inriktningsunderlag inför den långsiktiga infrastrukturplaneringen för perioden 2010-2019 (N2007/6036/IR) Regeringen

Läs mer

Strategi Program Plan Policy» Riktlinjer Regler

Strategi Program Plan Policy» Riktlinjer Regler Strategi Program Plan Policy» Riktlinjer Regler Borås Stads Riktlinjer för IT Riktlinjer för IT 1 Fastställt av: Kommunstyrelsen Datum: 20 juni 2011 För revidering ansvarar: Kommunstyrelsen För ev uppföljning

Läs mer

Kommittédirektiv. Översyn av styrningen inom. funktionshinderspolitiken 2017:133. Dir. Beslut vid regeringssammanträde den 21 december 2017

Kommittédirektiv. Översyn av styrningen inom. funktionshinderspolitiken 2017:133. Dir. Beslut vid regeringssammanträde den 21 december 2017 Kommittédirektiv Översyn av styrningen inom Dir. funktionshinderspolitiken 2017:133 Beslut vid regeringssammanträde den 21 december 2017 Sammanfattning En särskild utredare ska se över styrningen inom

Läs mer

Remissvar avseende För barnets bästa? Utredningen om tvångsåtgärder mot barn inom psykiatrisk tvångsvård (SOU 2017:111)

Remissvar avseende För barnets bästa? Utredningen om tvångsåtgärder mot barn inom psykiatrisk tvångsvård (SOU 2017:111) Remissvar 1 (5) Datum Vår beteckning 2018-04-23 SBU2018/53 Regeringskansliet Socialdepartementet Er beteckning S2018/00232/FS Remissvar avseende För barnets bästa? Utredningen om tvångsåtgärder mot barn

Läs mer

Tillsyn över Polisen (SOU 2013:42)

Tillsyn över Polisen (SOU 2013:42) REMISSVAR 1 (5) ERT ER BETECKNING 2013-06-19 Ju2013/4408/PO Regeringskansliet Justitiedepartementet 103 33 Stockholm Tillsyn över Polisen (SOU 2013:42) Sammanfattning Statskontoret: tillstyrker Polisorganisationskommitténs

Läs mer

Årlig tillsyn över incidentrapportering och inträffade integritetsincidenter Tele2 Sverige AB

Årlig tillsyn över incidentrapportering och inträffade integritetsincidenter Tele2 Sverige AB AVSKRIVNINGSBESLUT 1(5) Datum Vår referens Aktbilaga 2017-04-20 Dnr: 17-1211 Nätsäkerhetsavdelningen Ulrika de la Iglesia 08-678 56 29 ulrika.delaiglesia@pts.se Tele2 Sverige AB Årlig tillsyn över incidentrapportering

Läs mer

Trygghetslarm en vägledning

Trygghetslarm en vägledning Trygghetslarm en vägledning Trygghetslarm en vägledning Trygghetslarm är en av flera insatser som bidrar till att ge trygghet för ett stort antal äldre och personer med funktionsnedsättning. I ordet trygghet

Läs mer

Tillsyn av åtgärder för skydd av behandlade. uppgifter i butiks- och återförsäljarledet.

Tillsyn av åtgärder för skydd av behandlade. uppgifter i butiks- och återförsäljarledet. 16-11007-4 BESLUT Datum Vår referens Sida 2017-10-06 Dnr: 16-11007 1(6) Nätsäkerhetsavdelningen Mikael Ejner 08-678 57 21 mikael.ejner@pts.se Telenor Sverige AB Stefan Wahlstedt Endast via e-post Tillsyn

Läs mer

Datum Vår referens Sida 2009-03-18 Dnr: 08-12781 1(7)

Datum Vår referens Sida 2009-03-18 Dnr: 08-12781 1(7) Datum Vår referens Sida 2009-03-18 Dnr: 08-12781 1(7) Ert datum Er referens Fi2008/7967 Nätsäkerhetsavdelningen Staffan Lindmark 08-678 57 36 staffan.lindmark@pts.se Finansdepartementet 103 33 Stockholm

Läs mer

Stockholms universitets synpunkter på rapporten Ny ordning för att främja god sed och hantera oredlighet i forskning

Stockholms universitets synpunkter på rapporten Ny ordning för att främja god sed och hantera oredlighet i forskning 1 (5) BESLUT 2017-08-16 Dnr SU FV-1.1.3-1475-17 Handläggare: Åsa Borin Biträdande förvaltningschef Regeringskansliet (Utbildningsdepartementet) Stockholms universitets synpunkter på rapporten Ny ordning

Läs mer

Skapa tilltro Generell tillsyn, enskildas klagomål och det allmänna ombudet inom socialförsäkringen (SOU 2015:46)

Skapa tilltro Generell tillsyn, enskildas klagomål och det allmänna ombudet inom socialförsäkringen (SOU 2015:46) REMISSVAR 1 (5) ERT ER BETECKNING 2015-06-30 S2015/3232/SF Regeringskansliet Socialdepartementet 103 33 Stockholm Skapa tilltro Generell tillsyn, enskildas klagomål och det allmänna ombudet inom socialförsäkringen

Läs mer

Remissvar Informationssäkerhet för samhällsviktiga och digitala tjänster (SOU 2017:36)

Remissvar Informationssäkerhet för samhällsviktiga och digitala tjänster (SOU 2017:36) Justitiedepartementet Enheten för lagstiftning om allmän ordning och säkerhet och samhällets krisberedskap Stockholm den 2017-08-15 Remissvar Informationssäkerhet för samhällsviktiga och digitala tjänster

Läs mer

Möjlighet att leva som andra Ny lag om stöd och service till vissa personer med funktionsnedsättning (SOU 2008:77)

Möjlighet att leva som andra Ny lag om stöd och service till vissa personer med funktionsnedsättning (SOU 2008:77) REMISSVAR 1 (6) ERT ER BETECKNING 2008-09-25 S2008/7126/ST Regeringskansliet Socialdepartementet 103 33 Stockholm Möjlighet att leva som andra Ny lag om stöd och service till vissa personer med funktionsnedsättning

Läs mer

Evidensbaserad praktik inom socialtjänsten till nytta för brukaren (SOU 2008:18)

Evidensbaserad praktik inom socialtjänsten till nytta för brukaren (SOU 2008:18) YTTRANDE Vårt dnr 08/2336 Styrelsen 2008-09-26 Ert dnr S2008/2789/ST Avd för vård och omsorg Gigi Isacsson Socialdepartementet 103 33 STOCKHOLM Evidensbaserad praktik inom socialtjänsten till nytta för

Läs mer

Internetdagarna 1-2 november 2004

Internetdagarna 1-2 november 2004 Internetdagarna 1-2 november 2004 obusta fysiska nät Behöver vi göra något? Jonny Nilsson Post- och telestyrelsen, PTS Internet Som bärare av samhällsviktiga till vardags och i kris Ur ett infrastruktursperspektiv

Läs mer

Ökad attraktionskraft för kunskapsnationen Sverige (SOU 2018:78)

Ökad attraktionskraft för kunskapsnationen Sverige (SOU 2018:78) REMISSVAR 1 (1) Datum Diarienr 2019-04-01 2019-00005 Projektnr Ert diarienr U2018/04199/UH Utbildningsdepartementet Ökad attraktionskraft för kunskapsnationen Sverige (SOU 2018:78) Översänder härmed Vinnovas

Läs mer

IT-strategi. Krokoms kommun

IT-strategi. Krokoms kommun IT-strategi Krokoms kommun Krokoms kommuns styrdokument STRATEGI avgörande vägval för att nå målen PROGRAM verksamheter och metoder i riktning mot målen PLAN aktiviteter, tidsram och ansvar POLICY Krokoms

Läs mer

Remissvar Strategi för ett säkrare Internets Infrastruktur N2004/8306/ITFoU

Remissvar Strategi för ett säkrare Internets Infrastruktur N2004/8306/ITFoU Remissvar Strategi för ett säkrare Internets Infrastruktur N2004/8306/ITFoU STUPI AB vill härmed lämna synpunkter på Post- och Telstyrelsens förslag till strategi för att säkra Internets infrastruktur.

Läs mer

Betänkandet SOU 2017:23 digital forvaltning.nu

Betänkandet SOU 2017:23 digital forvaltning.nu Yttrande 851 81 Sundsvall 2017-06-20 0771-670 670 www.bolagsverket.se Ärendenummer AD 524/2017 1 (5) Finansdepartementet 103 33 Stockholm Betänkandet SOU 2017:23 digital forvaltning.nu (Fi2017/01289/DF)

Läs mer

Klicka här för att ändra

Klicka här för att ändra Klicka här för att ändra Post- och telestyrelsen, PTS Klicka här för att ändra format på bakgrundstexten Nivå två Nivå tre Nivå fyra ENUM en byggsten för IP-telefoni i» Nivå fem innovationsfasen Internetdagarna

Läs mer

Yttrande enligt 23 förordningen (2003:396) om elektronisk kommunikation

Yttrande enligt 23 förordningen (2003:396) om elektronisk kommunikation KKV1007, v1.2, 2011-02-06 YTTRANDE 2012-05-16 Dnr 207/2012 1 (7) Post- och telestyrelsen Box 5398 102 49 Stockholm Yttrande enligt 23 förordningen (2003:396) om elektronisk kommunikation Era dnr 11-6823,

Läs mer

INTERNET SOCIETY. Internetdagarna

INTERNET SOCIETY. Internetdagarna INTERNET SOCIETY Internetdagarna 2004 INTERNET SOCIETY En ideell och internationell förening för Internetanvändare ISOC välkomnar alla Internetanvändare som medlemmar! Bli medlem idag! INTERNET SOCIETY

Läs mer

Yttrande över remiss av Agenda 2030-delegationens slutbetänkande Världens utmaning, världens möjlighet (SOU 2019:13) KSN

Yttrande över remiss av Agenda 2030-delegationens slutbetänkande Världens utmaning, världens möjlighet (SOU 2019:13) KSN Sida 1 (1) Kommunstyrelsens arbetsutskott Sammanträdesdatum: Protokollsutdrag 2019-08-20 222 Yttrande över remiss av Agenda 2030-delegationens slutbetänkande Världens utmaning, världens möjlighet (SOU

Läs mer

Morgondagens samhälle behöver snabbt och säkert bredband

Morgondagens samhälle behöver snabbt och säkert bredband Morgondagens samhälle behöver snabbt och säkert bredband Vad kan kommunen göra? Post- och telestyrelsen Varför är bredband viktigt för kommunen? Bredband behövs för företagande, arbete, utbildning och

Läs mer

Datum Vår referens Sida Dnr: (5) Remissvar avseende vallagskommitténs slutbetänkande Eröstning och andra valfrågor (SOU 2013:24)

Datum Vår referens Sida Dnr: (5) Remissvar avseende vallagskommitténs slutbetänkande Eröstning och andra valfrågor (SOU 2013:24) Datum Vår referens Sida 2013-07-30 Dnr: 13-5692 1(5) Ert datum Er referens 2013-05-02 Ju2013/3126/L6 Rättssekretariatet Anneli Sihlstedt 08-678 5578 anneli.sihlstedt@pts.se Justitiedepartementet 103 33

Läs mer

Juridik som stöd för förvaltningens digitalisering (SOU 2018:25)

Juridik som stöd för förvaltningens digitalisering (SOU 2018:25) REMISSVAR 1 (5) Datum 2018-09-18 Ert datum 2018-05-23 Vårt diarienummer 2018-110-4262 Er beteckning Fi2018/01418/DF Kopia till Utbildningsdepartementet Finansdepartementet 103 33 STOCKHOLM Juridik som

Läs mer

Vägledning för anskaffning av robust elektronisk kommunikation

Vägledning för anskaffning av robust elektronisk kommunikation Vägledning för anskaffning av robust elektronisk kommunikation Anders Rafting Enheten för Robust kommunikation, Nätsäkerhetsavdelningen, PTS Agenda Om infrastrukturen för elektronisk kommunikation Om behovet

Läs mer

Med rätt att delta nyanlända kvinnor och anhöriginvandrare på arbetsmarknaden (SOU 2012:69)

Med rätt att delta nyanlända kvinnor och anhöriginvandrare på arbetsmarknaden (SOU 2012:69) REMISSVAR 1 (5) ERT ER BETECKNING 2013-05-31 A2012/3434/IU Regeringskansliet Arbetsmarknadsdepartementet 103 33 Stockholm Med rätt att delta nyanlända kvinnor och anhöriginvandrare på arbetsmarknaden (SOU

Läs mer

Startanvisning för Bornets Internet

Startanvisning för Bornets Internet Startanvisning för Bornets Internet Denna guide kommer att hjälpa dig igång med Bornets Internet. Sidan 1 av 41 Innehållsförteckning Titel Sidan Kapitel 1. Introduktion... 3 Kapitel 2. TCP/IP-inställningar

Läs mer

Vilken säkerhet i stadsnäten?

Vilken säkerhet i stadsnäten? Vilken säkerhet i stadsnäten? Ove Landberg Enhetschef, Nätsäkerhetsavdelningen Post- och telestyrelsen Därför finns PTS En väl fungerande telekommarknad Alla ska ha tillgång till bra telefoni, bredband

Läs mer

GIVETVIS. SKA DU HA INTERNET I DIN LÄGENHET! En guide till hur du installerar internet i ditt nya hem.

GIVETVIS. SKA DU HA INTERNET I DIN LÄGENHET! En guide till hur du installerar internet i ditt nya hem. GIVETVIS SKA DU HA INTERNET I DIN LÄGENHET! En guide till hur du installerar internet i ditt nya hem. INTERNET EN SJÄLVKLARHET Internet är en standard i våra lägenheter, precis som vatten, el och värme.

Läs mer

Remissvar Strategi för ett säkrare Internet Tänkbara åtgärder för att säkra Internets infrastruktur delrapport N2004/8306/ITFoU

Remissvar Strategi för ett säkrare Internet Tänkbara åtgärder för att säkra Internets infrastruktur delrapport N2004/8306/ITFoU Remissvar Strategi för ett säkrare Internet Tänkbara åtgärder för att säkra Internets infrastruktur delrapport N2004/8306/ITFoU Näringsdepartementet har lämnat rubricerade rapport från PTS på remiss för

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Lag om åtgärder för utbyggnad av bredbandsnät; SFS 2016:534 Utkom från trycket den 3 juni 2016 utfärdad den 26 maj 2016. Enligt riksdagens beslut 1 föreskrivs 2 följande. 1 kap.

Läs mer

1. Sammanfattning. Stockholm den 13 mars 2008 R-2008/0031. Till Finansdepartementet. Fi2007/9001

1. Sammanfattning. Stockholm den 13 mars 2008 R-2008/0031. Till Finansdepartementet. Fi2007/9001 R-2008/0031 Stockholm den 13 mars 2008 Till Finansdepartementet Fi2007/9001 Sveriges advokatsamfund har genom remiss den 20 december 2007 beretts tillfälle att avge yttrande över Finansinspektionens rapport

Läs mer

Klicka här för att ändra

Klicka här för att ändra Klicka här för att ändra Post- och telestyrelsen Klicka här för att ändra format på bakgrundstexten Helén Lindqvist Nivå Avdelningen två för nätsäkerhet Nivå tre helen.lindqvist@pts.se Nivå fyra» Nivå

Läs mer

Föreläggandet gäller omedelbart enligt 64 telelagen. ---

Föreläggandet gäller omedelbart enligt 64 telelagen. --- FÖRELÄGGANDE HANDLÄGGARE, AVDELNING/ENHET, TELEFON, E-POST My Bergdahl Rättsavdelningen 08-678 57 23 my.bergdahl@pts.se DATUM VÅR REFERENS 26 juni 2003 03-1862 Callmedia Telecom CMT AB Box 239 201 22 Malmö

Läs mer

Avgift för tvistlösning och tillsyn enligt utbyggnadslagen

Avgift för tvistlösning och tillsyn enligt utbyggnadslagen PROMEMORIA Datum Vår referens Sida 2017-03-13 Dnr: 17-2485 1(5) Administrativa avdelningen Avgift för tvistlösning och tillsyn enligt utbyggnadslagen Bakgrund Den 1 juli 2016 trädde lagen (2016:534) om

Läs mer

Staffan Hagnell FoU-chef..SE (Stiftelsen för Internetinfrastruktur)

Staffan Hagnell FoU-chef..SE (Stiftelsen för Internetinfrastruktur) Staffan Hagnell FoU-chef.SE (Stiftelsen för Internetinfrastruktur) .SE:s stadgar "Stiftelsens ändamål är att främja en god stabilitet i infrastrukturen för Internet i Sverige samt främja forskning, utbildning

Läs mer

Entreprenad, fjärrundervisning och distansundervisning (SOU 2017:44)

Entreprenad, fjärrundervisning och distansundervisning (SOU 2017:44) 2017-10-12 Dnr 370/2017 1 (5) Utbildningsdepartementet 103 33 Stockholm Entreprenad, fjärrundervisning och distansundervisning (SOU 2017:44) U2017/02532/GV Sammanfattning Konkurrensverket avgränsar sitt

Läs mer

Remiss av slutbetänkandet reboot - omstart för den digitala förvaltningen (SOU 2017:114)

Remiss av slutbetänkandet reboot - omstart för den digitala förvaltningen (SOU 2017:114) YTTRANDE Rättsavdelningen, Juridiska enheten Datum Dnr Sylvia Bylund 2018-04-09 STY 2018-65 Tel. 040-661 33 36 Ert datum Er referens sylvia.bylund@tullverket.se 2018-01-23 Fi2018/00106/DF Finansdepartementet

Läs mer

Internet för Alla En presentation av ISOC-SE

Internet för Alla En presentation av ISOC-SE Internet för Alla En presentation av ISOC-SE ISOC-SE är en ideell förening som verkar för ett demokratiskt, sunt, lättanvänt och säkert Internet för alla utan onödiga regleringar 1 Vad är ISOC-SE? ISOC-SE

Läs mer

ÄRENDEANSVARIG, AVDELNING/ENHET, TELEFON, E-POST ERT DATUM ER REFERENS

ÄRENDEANSVARIG, AVDELNING/ENHET, TELEFON, E-POST ERT DATUM ER REFERENS FÖRELÄGGANDE DATUM VÅR REFERENS 12 juli 2006 05-13745/79 ÄRENDEANSVARIG, AVDELNING/ENHET, TELEFON, E-POST ERT DATUM ER REFERENS Adrienne Adilz Administrativa avdelningen 08-678 58 90 Vattenfall AB 162

Läs mer

/2018 1(5) Socialdepartementet

/2018 1(5) Socialdepartementet 2018-10-10 3.1.19015/2018 1(5) Rättsavdelningen Katrin Westlund Socialdepartementet s.remissvar@regeringskansliet.se s.jam@regeringskansliet.se Socialstyrelsens yttrande över betänkandet Att bryta ett

Läs mer

Kommissionens förordning (EU) nr 611/2013 av den 24 juni 2013 om åtgärder tillämpliga på anmälan av personuppgiftsbrott.

Kommissionens förordning (EU) nr 611/2013 av den 24 juni 2013 om åtgärder tillämpliga på anmälan av personuppgiftsbrott. AVSKRIVNINGSBESLUT 1(7) Datum Vår referens Aktbilaga 2019-06-24 19-1561 8 Avdelningen för säker kommunikation Telenor Sverige AB Beslut årlig tillsyn Saken Tillsyn enligt 7 kap. 1 första stycket lagen

Läs mer

Drift av Internet i Sverige oberoende av funktioner utomlands

Drift av Internet i Sverige oberoende av funktioner utomlands RAPPORT 1 Drift av Internet i Sverige oberoende av funktioner utomlands 1 Sammanfattning 1.1 Uppdrag Detta uppdrag har till syfte att föreslå åtgärder som bidrar till att funktionen hos Internet kan upprätthållas

Läs mer

SUNETs Tekniska Referensgrupp

SUNETs Tekniska Referensgrupp SUNETs Tekniska Referensgrupp MINNESANTECKNINGAR Sammanträdesdatum: 1998-03-24 Närvarande ledamöter: Mats S Andersson (ordförande) Sven Arvidsson Jan Engvald Björn Forselius Roland Hedberg Sören Hollander

Läs mer

Informationssäkerhetspolicy för Ystads kommun F 17:01

Informationssäkerhetspolicy för Ystads kommun F 17:01 KS 2017/147 2017.2189 2017-06-29 Informationssäkerhetspolicy för Ystads kommun F 17:01 Dokumentet gäller för: Ystads kommuns nämnder, kommunala bolag och kommunala förbund Gäller fr.o.m. - t.o.m. 2017-08-01-tillsvidare

Läs mer

Yttrande över betänkandet Genomförande av tredje penningtvättsdirektivet, SOU 2007:23

Yttrande över betänkandet Genomförande av tredje penningtvättsdirektivet, SOU 2007:23 Remissyttrande Sida 1 (5) Rättsenheten Verksjuristen Katarina Holmberg Ert Er beteckning Telefon 08-762 00 22 2007-04-24 Fi2007/2472 Finansdepartementet 103 33 STOCKHOLM Yttrande över betänkandet Genomförande

Läs mer

Informationshanteringsutredningens slutbetänkande Myndighetsdatalag (SOU 2015:39)

Informationshanteringsutredningens slutbetänkande Myndighetsdatalag (SOU 2015:39) Stab Drazenko Jozic Myndighetsjurist 010-470 05 28 drazenko.jozic@uhr YTTRANDE Datum 2015-11-13 Diarienummer 1.2.3-825-2015 Justitiedepartementet Grundlagsenheten 103 33 Stockholm Postadress Box 45093

Läs mer

Yttrande över Innovationsupphandling (SOU 2010:56) (Ert Dnr: N2010/6152/FIN

Yttrande över Innovationsupphandling (SOU 2010:56) (Ert Dnr: N2010/6152/FIN Näringsdepartementet 103 33 Stockholm 2010-12-22 Maria Sandqvist maria.sandqvist@teknikforetagen.se 08-782 09 30 Yttrande över Innovationsupphandling (SOU 2010:56) (Ert Dnr: N2010/6152/FIN Sammanfattning

Läs mer

Regeringskansliet Socialdepartementet Stockholm

Regeringskansliet Socialdepartementet Stockholm REMISSVAR 1 (5) ERT ER BETECKNING 2016-10-06 S2016/04598/FST Regeringskansliet Socialdepartementet 103 33 Stockholm En funktionshinderspolitik för ett jämlikt och hållbart samhälle Myndigheten för delaktighets

Läs mer

Remissyttrande avseende betänkandet Färre i häkte och minskad isolering (SOU 2016:52)

Remissyttrande avseende betänkandet Färre i häkte och minskad isolering (SOU 2016:52) MALMÖ TINGSRÄTT REMISSYTTRANDE 2016-12-01 Dnr 391-16 Justitiedepartementet Åklagarenheten 103 33 Stockholm Remissyttrande avseende betänkandet Färre i häkte och minskad isolering (SOU 2016:52) Inledning

Läs mer

SUNETs Tekniska Referensgrupp

SUNETs Tekniska Referensgrupp SUNETs Tekniska Referensgrupp MINNESANTECKNINGAR Sammanträdesdatum 1997-01-22 Närvarande ledamšter: Mats S Andersson (ordförande) Sven Arvidson Jan Engvald Björn Forselius Roland Hedberg Gunnar Lindberg

Läs mer

Remiss av betänkande digitalforvaltning.nu (SOU 2017:23)

Remiss av betänkande digitalforvaltning.nu (SOU 2017:23) Yttrande Diarienr 1 (6) 2017-07-05 702-2017 Ert diarienr Fi2017/01289/DF Regeringskansliet Finansdepartementet 103 33 Stockholm Remiss av betänkande digitalforvaltning.nu (SOU 2017:23) Datainspektionen

Läs mer