SVEASKOG SVEASKOGS YTTRANDE ÖVER NATURVÅRDSVERKETS SKRIVELSE NYA FINANSIERINGSFORMER FÖR EFTERBEHANDLING AV FÖRORENAD MARK (DNR M2016/00267/KE)

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "SVEASKOG SVEASKOGS YTTRANDE ÖVER NATURVÅRDSVERKETS SKRIVELSE NYA FINANSIERINGSFORMER FÖR EFTERBEHANDLING AV FÖRORENAD MARK (DNR M2016/00267/KE)"

Transkript

1 uj Miljö- och energidepartementet Kemikalieenheten Skickas endast per e-post till: m. registrator(äreqerinqskansliet.se anna.sanell(regerinqskansiiet.se Stockholm den 9 augusti 2016 S YTTRANDE ÖVER NATURVÅRDSVERKETS SKRIVELSE NYA FINANSIERINGSFORMER FÖR EFTERBEHANDLING AV FÖRORENAD MARK (DNR M2016/00267/KE) SAMMANFATTNING Sveaskog anser att en ökad avhjälpandetakt är eftersträvansvärt. Sveaskog anser dock inte att Naturvårdsverkets förslag om införandet av en skyldighet för verksam hetsutövare att upprätta saneringsplaner kommer att leda till en sådan ökad avhjäl pandetakt, tvärtom. Saneringsplanerna och arbetet med dessa kommer att ta betydande tid i anspråk för verksamhetsutövare. Saneringsplanerna kommer att ianspråktaga tid som annars kunde ha använts till att arbeta effektivt och konstruktivt med avhjälpande av förore ningar. Syftet med förslaget riskerar därmed att motverkas. Saneringsplanerna kommer att orsaka verksamhetsutövarna inte obetydliga merkost nader. Saneringsplanerna och arbetet med dessa riskerar därmed att förorsaka verk samhetsutövaren kostnader som istället kunde ha använts på ett mer effektivt sätt i avhjälpandearbetet. Syftet med förslaget riskerar också av detta skäl att motverkas. Svårigheterna som redovisningen av avhjälpandekostnader i årsredovisningen enligt det nuvarande redovisningsregelverket påstås vara förknippade med bl.a. bedöm ning av om en förpliktelse ska redovisas som en avsättning och hur stor en sådan

2 avsättning i sådant fall kan uppskattas till kommer inte att avhjälpas med Natur vårdsverkets förslag. Sveaskog anser att Naturvårdsverkets förslag om inrättande av en avhjälpandefond riskerar att skapa ett visst mått av risktagande bland verksamhetsutövare. Naturvårdsverkets båda förslag kommer inte att bidra till att öka avhjälpandetakten föroreningar från verksamheter som inte längre bedrivs avhjälps. 1 regel är dessa för oreningar allvarliga och av betydande omfattning. Det är angeläget att dessa förore ningar prioriteras och att avhjälpande sker så snart som möjligt. FÖRSLAG 1: SKYLDIGHET ATT UPPRÄTTA SANERINGSPLAN Naturvårdsverkets första förslag innebär i allt väsentligt att det införs en skyldighet för verksamhetsutövare att upprätta saneringsplaner för förorenade områden. Natur vårdsverket menar som det får förstås att en sådan skyldighet skapar bättre förutsätt ningar för verksamhetsutövaren att redovisa avhjälpandekostnaderna i årsredovis ningen. Naturvårdsverket menar att detta i sin tur kommer att medföra att verksam hetsutövaren kommer att vidta åtgärder för att minska framtida avhjälpandeutgifter och tillgängliggöra medel för avhjälpande av föroreningar. Myndigheten menar att detta kommer att leda till en ökad avhjälpandetakt. 2. Sveaskog anser i likhet med Naturvårdsverket att en ökad avhjälpandetakt är önsk värt. Sveaskog tror dock inte att en skyldighet att upprätta en saneringsplan nödvän digtvis kommer att leda till det eftersträvade resultatet, tvärtom. 3. Saneringsplanerna och arbetet med dessa kommer att ta betydande tid i anspråk för verksamhetsutövare. En del av den information som ska samlas in och dokumenteras i saneringsplanen är i och för sig mycket riktigt information som verksamhetsutövaren redan ska ha tillgång till enligt de nuvarande bestämmelserna i bl.a. den aktuella för ordningen. En stor del av informationen är dock inte det och behöver följaktligen in hämtas av verksamhetsutövaren. Saneringsplanerna kommer därmed att ianspråk taga tid som annars kunde ha använts till att arbeta effektivt och konstruktivt med avhjälpande av föroreningar. Syftet med förslaget riskerar därmed att motverkas.

3 uj 4. Saneringsplanerna kommer också att orsaka verksamhetsutövarna inte obetydliga merkostnader. Saneringsplanerna kommer att kräva att verksamhetsutövare anlitar konsulter. Som förslaget för närvarande är utformat kommer detta att vara ofrånkom ligt. Sveaskog tror att dessa kostnader kommer att vara mycket betydande och över stiga de uppskattningar som Naturvårdsverket redogjort för i skrivelsen. Sanerings planerna och arbetet med dessa riskerar därmed att förorsaka verksamhetsutövaren kostnader som istället kunde ha använts på ett mer effektivt sätt. Syftet med förslaget riskerar också av detta skäl att motverkas. Det ska också understrykas att verksam hetsutövare redan idag tvingas anlita bl.a. miljötekniska konsulter i mycket stor ut sträckning. Som bekant gäller detta inte minst vid de MIFO-inventeringar som många verksamhetsutövare genomför och bekostar. Saneringsplanerna medför alltså en yt terligare kostnadsbörda för verksam hetsutövarna. 5. Sveaskog anser också att det med fog kan ifrågasättas om sanering splanernas inne håll enligt förslaget alltid är relevant. Detta gäller främst saneringsplanernas uppgifter om avhjälpande (punkten 2), tidsplan (punkten 3) och kostnadsuppskattning (punkten 4). Självklart kommer dessa uppgifter att vara av betydelse i en situation där avhjäl pandet av en förorening aktualiseras. Medan verksamheten alltjämt bedrivs och ett avhjälpande inte är nära förestående lär dock informationen i många fall vara onyttig och inte fylla något egentligt syfte. En tillförlitlig avhjälpande- och tidsplan kommer också för övrigt i sådana situationer vara mycket svårt att ta fram. Dessa avhjälpande och tidspianer lär i regel dessutom behöva göras om när ett avhjälpande aktualiseras och bättre kunskaper om föroreningssituationen samt tillsynsmyndighetens konkreta synpunkter kunnat inhämtas. Självklart påverkar detta i ningen i saneringsplanen och tillförlitligheten i denna uppskattning. sin tur kostnadsuppskatt 6. Syftet med saneringsplanerna är ju i allt väsentligt att tvinga verksamhetsutövare att uppskatta avhjälpandekostnaderna för vissa områden. Skyldigheten att uppskatta av hjälpandekostnader och redovisa dessa i årsredovisningen finns ju dock som Natur vårdsverket mycket riktigt påpekar redan idag. Svårigheterna som Naturvårdsverket påstår är förknippade med redovisningen av avhjälpandekostnader i årsredovis ningen enligt det nuvarande redovisningsregelverket bl.a. bedömning av om en för pliktelse ska redovisas som en avsättning och hur stor en sådan avsättning i fall kan uppskattas till sådant kommer inte att avhjälpas med Naturvårdsverkets förslag.

4 uj Med andra ord kommer en verksamhetsutövare även med en skyldighet att upprätta en saneringsplan att tvingas att avgöra bl.a. om det föreligger en föroreningsskada som kräver att avhjälpandeåtgärder vidtas och i så fall hur stora kostnaderna för ett sådant avhjälpande kan uppskattas till. 7. Saneringsplanerna är alltså enbart ett sätt att förmå verksamhetsutövare att upp skatta avhjälpandekostnader för föroreningsskador. Som mynd igheten mycket riktigt påpekat i skrivelsen finns det en skyldighet att göra detta enligt redovisningsregelver ket redan idag. Sveaskog anser att detta är tihräckligt. En underlåtenhet att fullgöra skyldigheten att uppskatta och redovisa avhjälpandekostnader i årsredovisningen i enlighet med detta redovisningsregelverk bör även fortsättningsvis hanteras inom ra men för detta regelverk. 8. Naturvårdsverkets förslag kommer vidare endast att omfatta verksamheter som är tillstånds- eller anmälningspliktiga enligt miljöprövningsförordningen (2013:251) och som har påbörjats före den 1 januari 1999, dvs, ikraftträdandet av förordningen (1998:901) om verksamhetsutövares egenkontroll. Naturvårdsverkets förslag lär väl som det får förstås med andra ord innebära att endast verksamheter som påbörjats efter den 1 januari 1999 och som alltjämt bedrivs ska omfattas av saneringsplanskyl digheten. Med andra ord innebär detta att verksamheter som inte längre bedrivs inte omfattas av förslaget. 9. En stor del av förorenade områdena i Sverige har ju orsakats av verksamheter som inte längre bedrivs. 1 regel är de föroreningar som dessa verksamheter har orsakat mycket allvarliga och omfattande. Självklart är det angeläget att dessa föroreningar åtgärdas så snart som möjligt. Sveaskog anser att det är avhjälpandetakten för dessa föroreningar som bör ökas. Naturvårdsverkets förslag kommer dock inte att bidra till detta, tvärtom. FÖRSLAG 2: FOND FÖR AVHJÄLPANDE 10. Naturvårdsverket andra förslag innebär i allt väsentligt att en avgiftsfinansierad statlig fond inrättas för avhjälpande av föroreningar. Fonden ska enligt förslaget finansieras med av verksamhetsutövare som bedriver verksamhet som kan orsaka föroreningar.

5 il Fondens medel ska användas endast för avhjälpanden som inte kan bekostas av den ansvarige verksamhetsutövaren på grund av bristande betalningsförmåga. 11. Naturvårdsverkets andra förslag riskerar att skapa ett visst mått av risktagande bland verksamhetsutövare. Med vetskapen om att ett avhjälpande av föroreningar kan be kostas med medel från fonden kan det med andra ord finnas en risk att verksamhets utövare på avgiftskollektivets bekostnad inte vidtar åtgärder för att förhindra spridning av föroreningar från verksamheten. Med andra ord riskerar en ansvarstagande verk samhetsutövare som bedriver sin verksamhet på ett långsiktigt och hållbart sätt där med att få bekosta föroreningar som en mindre ansvarstagande verksamhetsutövares har orsakat. 1 grunden är detta självklart djupt orättvist och inte önskvärt. 12. Naturvårdsverkets andra förslag kommer vidare i likhet med det första förslaget inte att bidra till att föroreningar från verksamheter som inte längre bedrivs avhjälps. Skälet till detta är att det inte är förenligt med statliga avgiftsprinciper att belasta ett avgifts kollektiv med kostnader för åtgärder som inte omfattas av den verksamheten. Fon dens medel kommer enligt förslaget därför inte att kunna användas till föroreningar som orsakats av verksamheter som avvecklats före fondens inrättande. Sveaskog vill dock återigen understryka att föroreningarna från numera nedlagda verksamheter i regel är mycket allvarliga och av betydande omfattning. Som bekant handlar det ju inte sällan om föroreningar med mycket hög farlighet för människor och miljö. Sve askog anser därför att det är angeläget att dessa historiska föroreningar prioriteras och avhjälps så snart som möjligt. Möjligen är det därför också istället för dessa för eningssituationer som medel bör avsättas. 13. Sveaskog anser inte att det i förslaget är klart hur fonden och användningen av dess medel i alla situationer förhåller sig till avhjälpanden som finansieras med det statliga anslaget. Möjligen kan ett inrättande av fonden bidra till att frigöra medel för avhjäl panden som finansieras med det statliga anslaget, vilket i sin tur skulle kunna på skynda avhjälpandetakten för föroreningar som orsakats av numera nedlagda verk samheter. Dock bör förhållandet mellan fonden och användningen av dess medel samt det statliga anslaget under alla förhållanden klargöras. 14. Sveaskog anser linje med förslaget att avgiftskollektivets omfattning bör bestämmas utifrån miljöprövningsförordningens bestämmelser (2013:251). Sveaskog anser 5

6 il också i likhet med förslaget att storleken på fondavgiften bör bestämmas utifrån för oreningsrisken, dvs. i enlighet med det första alternativa förslaget. Skälet är att det finns ett tydligare samband mellan föroreningsrisken och storleken på fondavgiften med detta första förslag än i det andra alternativa förslaget. Skillnaderna i förorenings risken bör dessutom återspeglas i storleken på fondavgiften. Skillnaden i storleken på fondavgiften för A-, B- och C-verksamheter bör med andra ord under alla förhållanden vara betydande. 15. Sveaskog anser avslutningsvis också att det är viktigt att det säkerställs att fondmed len används för de mest angelägna förorenade områdena. Självklart bör det också säkerställas all förutsättningarna för användningen av fondmedlen är klara och tyd liga. Sveaskog anser att det för användning av fondmedlen också bör säkerställas att ett avhjälpande inte kan bekostas på annat sätt, bl.a. att det inte finns någon verk samhetsutövare som kan hållas ansvarig. Viveka Beckeman Oskar edal Chefsjurist Bolagsjurist 6

Naturvårdsverkets uppdragsredovisning Nya finansieringsformer för efterbehandling av förorenad mark

Naturvårdsverkets uppdragsredovisning Nya finansieringsformer för efterbehandling av förorenad mark 2016-10-24 575-22583-2016 1(5) Regeringskansliet Miljö- och energidepartementet m.registrator@regeringskansliet.se. Naturvårdsverkets uppdragsredovisning Nya finansieringsformer för efterbehandling av

Läs mer

Yttrande över Nya finansieringsformer för efterbehandling av förorenad mark (myndighetsrapport)

Yttrande över Nya finansieringsformer för efterbehandling av förorenad mark (myndighetsrapport) Regelrådet är ett särskilt beslutsorgan inom Tillväxtverket vars ledamöter utses av regeringen. Regelrådet ansvarar för sina egna beslut. Regelrådets uppgifter är att granska och yttra sig över kvaliteten

Läs mer

Nya finansieringsformer för efterbehandling av förorenad mark

Nya finansieringsformer för efterbehandling av förorenad mark Miljö- och energidepartementet Vår referens/dnr: Kemikalieenheten 139/2016 Anna Sanell Er referens/dnr: 103 33 Stockholm M2016/00267/Ke 2016-10-31 Remissvar Nya finansieringsformer för efterbehandling

Läs mer

Kommittédirektiv. Betryggande säkerheter för gruvnäringen och staten. Dir. 2017:59. Beslut vid regeringssammanträde den 1 juni 2017

Kommittédirektiv. Betryggande säkerheter för gruvnäringen och staten. Dir. 2017:59. Beslut vid regeringssammanträde den 1 juni 2017 Kommittédirektiv Betryggande säkerheter för gruvnäringen och staten Dir. 2017:59 Beslut vid regeringssammanträde den 1 juni 2017 Sammanfattning En särskild utredare ska utreda och analysera om det finns

Läs mer

REDOVISNING AV MILJÖFÖRPLIKTELSER. led-verksamheters skyldighet att redovisa miljöförpliktelsei den finansiella redovisningen MARK- & MILJÖRÄTTSBYRÅN

REDOVISNING AV MILJÖFÖRPLIKTELSER. led-verksamheters skyldighet att redovisa miljöförpliktelsei den finansiella redovisningen MARK- & MILJÖRÄTTSBYRÅN REDOVISNING AV MILJÖFÖRPLIKTELSER led-verksamheters skyldighet att redovisa miljöförpliktelsei den finansiella redovisningen MARK- & MILJÖRÄTTSBYRÅN REDOVISNING AV MILJÖFÖRPLIKTELSER IED-verksamheters

Läs mer

Postadress Besöksadress Telefon E-postadress Internetadress Tanums kommun Miljöavdelningen TANUMSHEDE

Postadress Besöksadress Telefon E-postadress Internetadress Tanums kommun Miljöavdelningen TANUMSHEDE Sida 1 av 5 Anmälan om avhjälpandeåtgärder efterbehandling av förorenat område - upplysning enligt 11 i 10 kap Miljöbalken anmälan enligt 28 i förordningen om miljöfarlig verksamhet och hälsoskydd Personuppgifter

Läs mer

EGENKONTROLL AV FÖRORENADE OMRÅDEN

EGENKONTROLL AV FÖRORENADE OMRÅDEN Foto: Elin Iseskog EGENKONTROLL AV FÖRORENADE OMRÅDEN handlingsplaner för hållbara saneringar EUROPEISKA UNIONEN Europeiska regionala utvecklingsfonden Egenkontroll av förorenade områden och handlingsplaner

Läs mer

HÖGSTA DOMSTOLENS DOM

HÖGSTA DOMSTOLENS DOM Sida 1 (7) HÖGSTA DOMSTOLENS DOM Mål nr meddelad i Stockholm den 26 mars 2012 T 2052-10 KLAGANDE JM Värmdöstrand AB, 556001-6213 169 82 Stockholm Ombud: Advokat VD MOTPART Kustbostäder i Oxelösund Aktiebolag,

Läs mer

Anmälan om avhjälpandeåtgärder

Anmälan om avhjälpandeåtgärder Anmälan om avhjälpandeåtgärder enligt 28 förordningen om miljöfarlig verksamhet och hälsoskydd efterbehandling av ett förorenat område Enligt 28 förordningen om miljöfarlig verksamhet och hälsoskydd (1998:808)

Läs mer

Blanketter Anmälan om åtgärder med anledning av föroreningsskada

Blanketter Anmälan om åtgärder med anledning av föroreningsskada 1 (5) Blanketter Anmälan om åtgärder med anledning av föroreningsskada Skickas till Miljö- och hälsoskyddskontoret 195 85 Märsta Anmälan enligt 10 kap miljöbalken samt 28 förordning (1998:899) om miljöfarlig

Läs mer

Sekreterare Paragrafer Karina Wallenius ANSLAG/BEVIS. Protokollet är justerat. Justeringen har tillkännagivits genom anslag.

Sekreterare Paragrafer Karina Wallenius ANSLAG/BEVIS. Protokollet är justerat. Justeringen har tillkännagivits genom anslag. SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 1[10] Plats och tid 2:2, kl 18:30 ande Ersättare Övriga deltagande Myrna Persson (MP), ordförande Maria Gawell Skog (S), Robert Steffens (C), Sven-Arne Lindblom (S), Mai Eriksson

Läs mer

Miljöskador. Verksamheter som orsakar miljöskador. Från och med när gäller ansvaret? Ansvarsregeln MB 2:8

Miljöskador. Verksamheter som orsakar miljöskador. Från och med när gäller ansvaret? Ansvarsregeln MB 2:8 Miljöskador Föreläsare: signe.lagerkvist@jus.umu.se Verksamheter som orsakar miljöskador Skyddslagstiftning Vilken hänsyn måste du ta till omgivningen? Ansvarsregeln MB 2:8 Alla som bedriver eller har

Läs mer

Förorenade byggnader vem ansvarar egentligen?

Förorenade byggnader vem ansvarar egentligen? KUNDNAMN ELLER ÄMNE ETC. 1 Förorenade byggnader vem ansvarar egentligen? R E N A R E M A R K - M A L M Ö D E N 7 F E B R U A R I 2 Föroreningar i byggnader Fler och fler gamla fabriker och industrilokaler

Läs mer

EGENKONTROLL AV FÖRORENADE OMRÅDEN

EGENKONTROLL AV FÖRORENADE OMRÅDEN EGENKONTROLL AV FÖRORENADE OMRÅDEN i Sverige Miljöbalkens syfte Miljöbalken 1 syftar till att främja en hållbar utveckling som innebär att en hälsosam och god miljö säkras för nuvarande och kommande generationer.

Läs mer

Anmälan om avhjälpande åtgärd Enligt 28 förordning (1998:899) om miljöfarlig verksamhet och hälsoskydd

Anmälan om avhjälpande åtgärd Enligt 28 förordning (1998:899) om miljöfarlig verksamhet och hälsoskydd Anmälan om avhjälpande åtgärd Enligt 28 förordning (1998:899) om miljöfarlig verksamhet och hälsoskydd Information om fastigheten Fastighetsbeteckning Fastighetens utdelningsadress (gata, box etc.) Fastighetsägarens

Läs mer

A3. Skäligt och rimligt i praktiken

A3. Skäligt och rimligt i praktiken A3. Skäligt och rimligt i praktiken Nätverket Renare marks Vårmöte 2007 Helena Segervall Föredragets innehåll Utredning och sanering av förorenade områden Tillsynsmyndighetens arbetssätt Den ansvariges

Läs mer

Krav på företagens Egenkontroll

Krav på företagens Egenkontroll Krav på företagens Egenkontroll enligt Miljöbalken Med denna handbok vill Miljökontoret i Höganäs hjälpa dig och ditt företag att leva upp till Miljöbalkens krav på egenkontroll. Kraven är omfattande men

Läs mer

Grundläggande MIFO-juridik. Paulina Rautio

Grundläggande MIFO-juridik. Paulina Rautio Grundläggande MIFO-juridik Paulina Rautio Varför? Kommunernas och Länsstyrelsernas uppdrag är att bevaka de allmänna miljöintressena. Bedriva operativ tillsyn. Kontrollera att miljöbalkens regler och myndigheterna

Läs mer

När ska tillsynsmyndigheten upplysas om att föroreningar hittats och medför en upplysning alltid en anmälan om efterbehandling?

När ska tillsynsmyndigheten upplysas om att föroreningar hittats och medför en upplysning alltid en anmälan om efterbehandling? När ska tillsynsmyndigheten upplysas om att föroreningar hittats och medför en upplysning alltid en anmälan om efterbehandling? Anna Fröberg Flerlage, Exploateringskontoret Stockholm Stad Ur en verksamhetsutövares

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Kommunstyrelsens arbetsutskott Sammanträdesdatum

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Kommunstyrelsens arbetsutskott Sammanträdesdatum SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Kommunstyrelsens arbetsutskott Sammanträdesdatum 2018-09-19 130 KS 300/18 Huvudmannaskap för förstudier på förorenade områden i Mölndals stad samt ansökan om statliga medel för förstudier

Läs mer

AL AW X X BESLUT Datum 2013-09-11 Beteckning 577-4760-2012 Sida 1/5 Dossnummer 0617-173 0617-64-150660 Elisabeth Johansson Miljö- och samhällsbyggnadsavd. Förorenade områden 036-39 54 26 Pelly Industri

Läs mer

DOM meddelad i Nacka Strand

DOM meddelad i Nacka Strand NACKA TINGSRÄTT Miljödomstolen Enhet 3 DOM 2008-03-14 meddelad i Nacka Strand Sid 1 (6) Mål nr KLAGANDE Munksjö Sweden AB Box 624 551 18 Jönköping Ombud: Advokat T.C. Alrutz' Advokatbyrå AB Box 7493 103

Läs mer

Upplysning enligt 11 i 10 kap Miljöbalken Anmälan enligt 28 i förordningen om miljöfarlig verksamhet och hälsoskydd. Organisationsnummer/Personnummer

Upplysning enligt 11 i 10 kap Miljöbalken Anmälan enligt 28 i förordningen om miljöfarlig verksamhet och hälsoskydd. Organisationsnummer/Personnummer Anmälan om avhjälpande åtgärder eller grävarbeten i förorenad jord med anledning av föroreningsskada enligt 28 förordningen om miljöfarlig verksamhet och hälsoskydd (efterbehandling av ett förorenat område)

Läs mer

Anmälan om avhjälpandeåtgärd - efterbehandling av förorenad byggnad

Anmälan om avhjälpandeåtgärd - efterbehandling av förorenad byggnad MILJÖ- OCH BYGGNADSNÄMNDEN Sida 1 av 5 Kommunhuset 234 81 LOMMA 040-641 10 00 Blankett uppdaterad: 2018-05-22 Enligt 28 förordningen om miljöfarlig verksamhet och hälsoskydd (1998:899) är det förbjudet

Läs mer

Miljö- och byggnadsnämnden Miljö- och hälsoskyddsenheten Sollentuna Administrativa uppgifter

Miljö- och byggnadsnämnden Miljö- och hälsoskyddsenheten Sollentuna Administrativa uppgifter Anmälan om efterbehandling av förorenat område Denna blankett om efterbehandling av föroreningsskador ska användas om åtgärderna bedöms medföra en risk, som anses större än ringa, för ökad exponering eller

Läs mer

Cirkulärnr: 1999:102 Diarienr: 1999/1752 Försäkring, miljöskada, miljösanering, miljöbalken

Cirkulärnr: 1999:102 Diarienr: 1999/1752 Försäkring, miljöskada, miljösanering, miljöbalken Cirkulärnr: 1999:102 Diarienr: 1999/1752 Nyckelord: Handläggare: Sektion/Enhet: Försäkring, miljöskada, miljösanering, miljöbalken Civilrättssektionen Datum: 1999-07-07 Mottagare: Rubrik: Bilagor: Kommunstyrelsen

Läs mer

1 Medborgarförslag Rusta upp vattenkälla vid Adler Salvius/Önnemovägen

1 Medborgarförslag Rusta upp vattenkälla vid Adler Salvius/Önnemovägen KALLELSE/FÖREDRAGNINGSLISTA 1 [1] Miljö- och hälsoskyddsnämnden 2016-09-07 Tid Måndagen den 26 september 2016 kl:18:30 Plats Tumba kommunalhus, lokal 2, plan 2 Ärenden Justering 1 Medborgarförslag Rusta

Läs mer

Hur undviker man krockar mellan plan- och bygglagen och miljöbalken vid exploatering?

Hur undviker man krockar mellan plan- och bygglagen och miljöbalken vid exploatering? Hur undviker man krockar mellan plan- och bygglagen och miljöbalken vid exploatering? Renare Marks vårmöte 25-26 mars 2015 Exploatering drivkraft, många intressen ska beaktas Drivkraft för hantering av

Läs mer

Maria Florberger & Åke Eriksson, Golder Associates AB. Sanering utifrån risk eller värdering?

Maria Florberger & Åke Eriksson, Golder Associates AB. Sanering utifrån risk eller värdering? Maria Florberger & Åke Eriksson, Golder Associates AB Sanering utifrån risk eller värdering? Vad är risk? Naturvårdsverkets definition av risk (rapport 5977) sannolikheten för och konsekvensen av en händelse

Läs mer

Remissyttrande. SOU 2007:21 GMO-skador i naturen och Miljöbalkens försäkringar

Remissyttrande. SOU 2007:21 GMO-skador i naturen och Miljöbalkens försäkringar Miljödepartementet Vår referens: Rättsenheten 118/2007 Er referens: 103 33 Stockholm M2007/1735/R Stockholm, 2007-10-30 Remissyttrande SOU 2007:21 GMO-skador i naturen och Miljöbalkens försäkringar Svenskt

Läs mer

Anmälan om avhjälpandeåtgärd med anledning av föroreningsskada enligt 28 förordningen (1998:899) om miljöfarlig verksamhet och hälsoskydd

Anmälan om avhjälpandeåtgärd med anledning av föroreningsskada enligt 28 förordningen (1998:899) om miljöfarlig verksamhet och hälsoskydd Anmälan om avhjälpandeåtgärd med anledning av föroreningsskada enligt 28 förordningen (1998:899) om miljöfarlig verksamhet och hälsoskydd Administrativa uppgifter Plats där föroreningen finns (helst med

Läs mer

Riktlinje. för hantering av förorenade områden i Uppsala kommun

Riktlinje. för hantering av förorenade områden i Uppsala kommun Riktlinje för hantering av förorenade områden i Uppsala kommun Dokumentnamn Fastställd av Gäller från Sida Riktlinje för hantering av förorenade områden i Uppsala kommun Kommunstyrelsen 2017-12-13 1 (4)

Läs mer

Miljöbalken är en ramlag som trädde i kraft den 1 jan 1999. Balken innehåller 33 kapitel.

Miljöbalken är en ramlag som trädde i kraft den 1 jan 1999. Balken innehåller 33 kapitel. 1 Miljöbalken SFS 1998:808 Tillämpning på tandklinikers verksamhet. Miljöbalken är en ramlag som trädde i kraft den 1 jan 1999. Balken innehåller 33 kapitel. 1 kap. Miljöbalkens mål Miljöbalken syftar

Läs mer

1. Administrativa uppgifter 1.1 Fastighetsbeteckning 1.2 Fastighetsägare. 1.3 Besöksadress 1.4 Verksamhetsutövare (anmälare)

1. Administrativa uppgifter 1.1 Fastighetsbeteckning 1.2 Fastighetsägare. 1.3 Besöksadress 1.4 Verksamhetsutövare (anmälare) 1 (5) Anmälan om avhjälpandeåtgärder med anledning av föroreningsskada enligt 28 förordningen (1998:899) om miljöfarlig verksamhet och hälsoskydd (efterbehandling av ett förorenat område) Länsstyrelsen

Läs mer

FÖRORENADE OMRÅDEN. Handlingsplan för hantering av förorenade områden inom egenkontrollen. Miljö- och hälsoskyddsenheten, Motala kommun

FÖRORENADE OMRÅDEN. Handlingsplan för hantering av förorenade områden inom egenkontrollen. Miljö- och hälsoskyddsenheten, Motala kommun FÖRORENADE OMRÅDEN Handlingsplan för hantering av förorenade områden inom egenkontrollen Miljö- och hälsoskyddsenheten, Motala kommun Förorenade områden Många verksamheter bedrivs idag på fastigheter som

Läs mer

Förorenade områden och ansvaret kring båtklubbar

Förorenade områden och ansvaret kring båtklubbar Förorenade områden och ansvaret kring båtklubbar cathrine.lundin@naturvardsverket.se anna.rolf@naturvardsverket.se Foto: Daniel Martini Inventeringen och EBH-stödet I EBH-stödet som är den databas där

Läs mer

Överlåtelse av kommunalt huvudmannaskap vid marksanering - SGU är en möjlig huvudman. Klas Arnerdal, Enhetschef Renare mark och vatten

Överlåtelse av kommunalt huvudmannaskap vid marksanering - SGU är en möjlig huvudman. Klas Arnerdal, Enhetschef Renare mark och vatten Överlåtelse av kommunalt huvudmannaskap vid marksanering - SGU är en möjlig huvudman Klas Arnerdal, Enhetschef Renare mark och vatten SGU ska bidra till Giftfri miljö 9 Sveriges geologiska undersökning

Läs mer

Inspektionsrapport, egenkontroll gällande båtklubbar och marinor

Inspektionsrapport, egenkontroll gällande båtklubbar och marinor Inspektionsrapport Dnr: 2015 4075 Sida 1 (5) 2015-06-26 Handläggare Charlotte Larsson Miljö- och hälsoskyddsinspektör Telefon 08-508 288 71 E-post: charlotte.larsson@stockholm.se Örnsbergs båtklubb Inspektionsrapport,

Läs mer

Taxa från och med den 1 januari 2018 för Stockholms miljö- och hälsoskyddsnämnds verksamhet enligt miljöbalken

Taxa från och med den 1 januari 2018 för Stockholms miljö- och hälsoskyddsnämnds verksamhet enligt miljöbalken Dnr 2017-2239 Sida 1 (5) Bilaga 1 Taxa från och med den 1 januari 2018 för Stockholms miljö- och hälsoskyddsnämnds verksamhet enligt miljöbalken Denna taxa meddelas med stöd av 27 kap 1 andra stycket miljöbalken

Läs mer

STATUSRAPPORT ENLIGT IED

STATUSRAPPORT ENLIGT IED STATUSRAPPORT ENLIGT IED Naturvårdsverket Oktober 2017 Foto Darkangels, flickr.com Danish Crown, Horsens DK, Foto M Enroth Naturvårdsverket Swedish Environmental Protection Agency 2016-09-01 1 Vad är en

Läs mer

M2016/00267/Ke

M2016/00267/Ke Remiss 2016-06-15 M2016/00267/Ke Miljö- och energidepartementet Kemikalieenheten Anna Sanell Telefon 08-405 21 20 Remiss av uppdragsredovisning Nya finansieringsformer för efterbehandling av förorenad

Läs mer

Anläggning, underhåll och skötsel av konstgräsplaner

Anläggning, underhåll och skötsel av konstgräsplaner Sida 1 (7) Naturvårdsverkets Vägledning klippt från https://www.naturvardsverket.se/stod-i-miljoarbetet/vagledningar/plast-ochmikroplast/konstgrasplaner/#sammanfattning Anläggning, underhåll och skötsel

Läs mer

Bilaga 1 Författningstext avseende miljökvalitetsnormer

Bilaga 1 Författningstext avseende miljökvalitetsnormer Bilaga 1 Yttrande SOU 2005:59 1 Bilaga 1 Författningstext avseende miljökvalitetsnormer 2 kap. 7 Kraven på hänsyn enligt 2-6 gäller i den utsträckning det inte kan anses orimligt att uppfylla dem. Vid

Läs mer

Anmälan om sanering och efterbehandling av förorenat område

Anmälan om sanering och efterbehandling av förorenat område MBF_37_Anmälansanering 2018-04-09 Sida 1 / 5 Anmälan om sanering och efterbehandling av förorenat område Enligt paragraf 28 i förordningen om miljöfarlig verksamhet och hälsoskydd (SFS 1998:899). Förorenat

Läs mer

Länsstyrelsen har haft i uppdrag från Naturvårdsverket att identifiera alla potentiellt förorenade områden.

Länsstyrelsen har haft i uppdrag från Naturvårdsverket att identifiera alla potentiellt förorenade områden. Observera att FAQn gäller både i det fall ett objekt har kommunicerats efter identifiering eller efter att inventering och riskklassning har gjorts. Vilket utskick som är det aktuella (identifiering eller

Läs mer

Utdrag ur protokoll vid sammanträde Förslagen föranleder följande yttrande av Lagrådet:

Utdrag ur protokoll vid sammanträde Förslagen föranleder följande yttrande av Lagrådet: 1 LAGRÅDET Utdrag ur protokoll vid sammanträde 2007-03-28 Närvarande: f.d. regeringsrådet Bengt-Åke Nilsson, regeringsrådet Stefan Ersson och justitierådet Lars Dahllöf. Ett utvidgat miljöansvar Enligt

Läs mer

Miljöbalken, vad säger den? Vad krävs av verksamheterna?

Miljöbalken, vad säger den? Vad krävs av verksamheterna? Miljöbalken, vad säger den? Vad krävs av verksamheterna? Miljökontoret Miljökontoret är miljönämndens tjänstemannaorgan. Syftet med verksamheten är ett gott hälsoskydd och en bra miljö för Luleå kommuns

Läs mer

PM - Vattenverksamhet vid efterbehandling

PM - Vattenverksamhet vid efterbehandling PM - Vattenverksamhet vid efterbehandling Vattenverksamhet, vad gäller? Vattenverksamheter, d.v.s. arbeten i vattenområden 1, regleras i miljöbalkens 11 kap (1998:808), lag med särskilda bestämmelser om

Läs mer

Lagstiftningen kring äldre deponier - förvaringsfall och/eller förorenat område?

Lagstiftningen kring äldre deponier - förvaringsfall och/eller förorenat område? Lagstiftningen kring äldre deponier - förvaringsfall och/eller förorenat område? Advokat Maria Paijkull Nätverket Renare Mark, Jönköping 2018-09-27 Case: Utfyllnad med gjutsand Övergångsbestämmelser enligt

Läs mer

DOM meddelad i Umeå

DOM meddelad i Umeå UMEÅ TINGSRÄTT Miljödomstolen DOM 2007-06-07 meddelad i Umeå Mål nr M 2355-06 1(7) KLAGANDE Swedish Meats ek. för., 702002-0116,121 86 Johanneshov Ombud: Jur. kand. EA, Vattenfall Power Consultant AB,

Läs mer

DOM 2011-09-20 meddelad i Nacka Strand

DOM 2011-09-20 meddelad i Nacka Strand 1 NACKA TINGSRÄTT Mark- och miljödomstolen DOM 2011-09-20 meddelad i Nacka Strand Mål nr M 6466-10 KLAGANDE 1. L.E., 2. M.E., ombud för 1 och 2: jur. kand. Å.A. MOTPART Länsstyrelsen i Stockholms län Box

Läs mer

Fastighetsägare. Adress. Telefon (dagtid) E-postadress

Fastighetsägare. Adress. Telefon (dagtid) E-postadress Sida 4 av 4 Har du frågor? Miljö- och byggavdelningen Telefon: 0271-570 00 miljo-bygg@ovanaker.se Skickas till Ovanåkers kommun Miljö- och byggavdelningen 828 80 Edsbyn Eller till: miljo-bygg@ovanaker.se

Läs mer

Myndighetens roll vid tillsyn av egenkontroll utgående från MKN

Myndighetens roll vid tillsyn av egenkontroll utgående från MKN Myndighetens roll vid tillsyn av egenkontroll utgående från MKN Myndigheter som bedriver operativ tillsyn enligt miljöbalken kontrollerar att lagkrav följs, bland annat gällande verksamhetsutövarnas egenkontroll

Läs mer

Lokal Oskarström, tisdagen den 25 oktober 2016 kl 08:30-12:00

Lokal Oskarström, tisdagen den 25 oktober 2016 kl 08:30-12:00 Plats och tid Beslutande Lokal Oskarström, tisdagen den 25 oktober 2016 kl 08:30-12:00 Ledamöter Henrik Oretorp (C), Ordförande Lars Puss (M), l:e vice ordförande Bertil Andersson (S), 2:e vice ordförande

Läs mer

Riktlinje för hantering av förorenade områden

Riktlinje för hantering av förorenade områden STADSBYGGNADSFÖRVALTNINGEN Handläggare Stening Elin Datum 2017-10-12 Diarienummer KSN-2017-3504 Kommunstyrelsen Riktlinje för hantering av förorenade områden Förslag till beslut Kommunstyrelsen föreslås

Läs mer

Revisionsrapport Karolinska Institutet Stockholm

Revisionsrapport Karolinska Institutet Stockholm Revisionsrapport Karolinska Institutet 171 77 Stockholm Datum Dnr 2009-03-19 32-2008-0736 Karolinska Institutets årsredovisning 2008 Riksrevisionen har granskat Karolinska Institutets (KI:s) årsredovisning,

Läs mer

Riktlinjer för social investeringsfond i Stockholms stad

Riktlinjer för social investeringsfond i Stockholms stad Utbildningsförvaltningen Avdelningen för ekonomi och styrning Tjänsteutlåtande Sida 1 (5) 2016-01-13 Handläggare Helena Nilsson Telefon: 08-508 33 457 Till Utbildningsnämnden 2016-02-04 Riktlinjer för

Läs mer

Taxa för Prövning och Tillsyn inom Miljöbalkens område

Taxa för Prövning och Tillsyn inom Miljöbalkens område Taxa för Prövning och Tillsyn inom Miljöbalkens område Mariestad Töreboda Gullspång Antaget av Kommunfullmäktige Mariestad 2017-12-11 Töreboda 2017-12-18 Gullspång 2017-12-12 Indexreglerad av Miljö- och

Läs mer

Sammanfattande PM om bidraget för sanering av förorenade områden för att bygga bostäder

Sammanfattande PM om bidraget för sanering av förorenade områden för att bygga bostäder Sammanfattande PM om bidraget för sanering av förorenade områden för att bygga bostäder Vägledning NATURVÅRDSVERKET Beställningar Ordertel: 08-505 933 40 Orderfax: 08-505 933 99 E-post: natur@cm.se Postadress:

Läs mer

Vad betalar jag för? Information om avgifter för kommunens miljö- och hälsoskyddstillsyn

Vad betalar jag för? Information om avgifter för kommunens miljö- och hälsoskyddstillsyn Vad betalar jag för? Information om avgifter för kommunens miljö- och hälsoskyddstillsyn 2 Vad betalar jag för? Information om avgifter för kommunens miljö- och hälsoskyddstillsyn Inledning I den här skriften

Läs mer

2015-11-02. Vem ansvarar för efterbehandling av förorenade områden? Presentationens innehåll. Efterbehandlingsansvaret

2015-11-02. Vem ansvarar för efterbehandling av förorenade områden? Presentationens innehåll. Efterbehandlingsansvaret Vem ansvarar för efterbehandling av förorenade områden? Redogörelse för gällande rätt, utifrån praxis och med fokus på konkurser På säker grund för hållbar utveckling Presentationens innehåll Efterbehandlingsansvaret

Läs mer

Konsekvensutredning - Förslag till tillägg Bokföringsnämndens allmänna råd om årsredovisning i mindre företag (K2)

Konsekvensutredning - Förslag till tillägg Bokföringsnämndens allmänna råd om årsredovisning i mindre företag (K2) Bilaga 2 Dnr 17-63 Konsekvensutredning - Förslag till tillägg Bokföringsnämndens allmänna råd om årsredovisning i mindre företag (K2) Inledning Enligt förordningen (2007:1244) om konsekvensutredning vid

Läs mer

Naturvårdsverkets författningssamling

Naturvårdsverkets författningssamling Naturvårdsverkets författningssamling ISSN 1403-8234 Naturvårdsverkets allmänna råd till 38-42 förordningen (2001:512) om deponering av avfall; NFS 2002:17 Utkom från trycket den 25 juni 2002 beslutade

Läs mer

Tillsynsmyndighetens verktyg. Innehåll. Tillsynsmyndighetens uppdrag Ebh-processen,, kunskap, roller och kommunikation

Tillsynsmyndighetens verktyg. Innehåll. Tillsynsmyndighetens uppdrag Ebh-processen,, kunskap, roller och kommunikation Tillsynsmyndighetens verktyg Ebh-processen,, kunskap, roller och kommunikation Innehåll TM:s uppdrag, roll och kommunikation Ärendegång, lagkrav och handläggning Stöd i handläggningen Tillsynsmyndighetens

Läs mer

Nordmalings kommuns taxa för verksamhet enligt Miljöbalken

Nordmalings kommuns taxa för verksamhet enligt Miljöbalken Nordmalings kommuns taxa för verksamhet enligt Miljöbalken Taxa för prövning och tillsyn inom miljöbalkens område 1. Inledande bestämmelser 2. Taxebilaga 1, fast avgift för prövning eller tillsyn. 3. Taxebilaga

Läs mer

Vanliga frågor & svar

Vanliga frågor & svar Vanliga frågor & svar Innehåll Ordlista... 2 Om Brevet... 2 Vad ska jag göra med brevet som jag fått?... 2 Motivering saknas till min fastighet, varför?... 2 Vilka har fått utskicket från Länsstyrelsen?...

Läs mer

Motion till riksdagen: 2014/15:2455. Krafttag mot miljöbrott. Sammanfattning. Innehållsförteckning. Enskild motion

Motion till riksdagen: 2014/15:2455. Krafttag mot miljöbrott. Sammanfattning. Innehållsförteckning. Enskild motion Enskild motion Motion till riksdagen: 2014/15:2455 av Johan Hedin (C) Krafttag mot miljöbrott Sammanfattning Miljöbrott kan skada miljön och ekosystemtjänster som människan är beroende av. De kan också

Läs mer

Återställande av deponier

Återställande av deponier www.pwc.se Bo Rehnberg Cert. kommunal revisor Återställande av deponier Sundsvalls kommun Juni 2015 Innehållsförteckning 1. Sammanfattning... 1 2. Inledning...2 2.1. Bakgrund...2 2.2. Revisionsfråga...2

Läs mer

Ändring av regleringsbrev för budgetåret 2017 avseende Naturvårdsverket

Ändring av regleringsbrev för budgetåret 2017 avseende Naturvårdsverket Regeringsbeslut I:34 Miljö- och energidepartementet 2017-06-22 M2017/01681/S M2017/01666/S (delvis) Naturvårdsverket Valhallavägen 195 10648 Stockholm Ändring av regleringsbrev för budgetåret 2017 avseende

Läs mer

Bedömning av prövningsnivån vid återvinning av schaktmassor i anläggningsändamål

Bedömning av prövningsnivån vid återvinning av schaktmassor i anläggningsändamål Bedömning av prövningsnivån vid återvinning av schaktmassor i anläggningsändamål Inledning Detta handläggarstöd är tänkt som en hjälp i bedömningen av när en anläggning där schaktmassor (avfall) återvinns

Läs mer

DOM 2014-05-07 Stockholm

DOM 2014-05-07 Stockholm 1 SVEA HOVRÄTT Mark- och miljööverdomstolen 060107 DOM 2014-05-07 Stockholm Mål nr M 11012-13 ÖVERKLAGAT AVGÖRANDE Nacka tingsrätts, mark- och miljödomstolen, dom 2013-11-13 i mål nr M 4375-13, se bilaga

Läs mer

Taxa för prövning och tillsyn inom miljöbalkens område

Taxa för prövning och tillsyn inom miljöbalkens område 1 (5) 2015-02-05 Dnr 2014.2775.11 Taxa för prövning och tillsyn inom miljöbalkens område 1. Inledande bestämmelser 2. Taxebilaga 1, avgiften för prövning eller tillsyn. 3. Taxebilaga 2, placering i avgiftsklass

Läs mer

Taxa för prövning och tillsyn enligt miljöbalken

Taxa för prövning och tillsyn enligt miljöbalken Taxa för prövning och tillsyn enligt miljöbalken Strategi Program Plan Policy Riktlinjer Regler Diarienummer: KS/2016:746 Dokumentet är beslutat av: Kommunfullmäktige Dokumentet beslutades den: 15 december

Läs mer

Anläggning, underhåll och skötsel av konstgräsplaner

Anläggning, underhåll och skötsel av konstgräsplaner 1(11) Bilaga 1 Förslag till vägledning om anläggning, underhåll och skötsel av konstgräsplaner Anläggning, underhåll och skötsel av konstgräsplaner vägledning om verksamhetsutövarens ansvar och skyldigheter

Läs mer

Kategorisering av verksamheter och åtgärder utifrån krav på miljökonsekvensbeskrivning

Kategorisering av verksamheter och åtgärder utifrån krav på miljökonsekvensbeskrivning PM Rotel V (Dnr KS 2018/1027) Kategorisering av verksamheter och åtgärder utifrån krav på miljökonsekvensbeskrivning Remiss från Miljö - och energidepartementet Remisstid den 26 oktober 2018 B orgarrådsberedningen

Läs mer

Taxa för Södertörns miljö- och hälsoskyddsförbunds arbete med prövning och tillsyn enligt miljöbalken

Taxa för Södertörns miljö- och hälsoskyddsförbunds arbete med prövning och tillsyn enligt miljöbalken Sid 1 (5) Taxa för Södertörns miljö- och hälsoskyddsförbunds arbete med prövning och tillsyn enligt miljöbalken Inledande bestämmelser 1 Denna taxa gäller avgifter för Södertörns miljö- och hälsoskyddsförbunds

Läs mer

Projektplan Stärk skyddet av kommunala dricksvattentäkter

Projektplan Stärk skyddet av kommunala dricksvattentäkter Projektplan Stärk skyddet av kommunala dricksvattentäkter Projektets organisation Styrgrupp Fastställd vid årsmötet 2015-XX-XX Arbetsgrupp Referensgrupp Dnr Uppdrag och mål Deltagare 2 Organisation Inledning

Läs mer

Sökande Personnummer/organisationsnummer

Sökande Personnummer/organisationsnummer Anmälan om användning av avfall för anläggningsändamål enligt 9 kap 6 miljöbalken samt 29 kap 35 miljöprövningsförordningen Blankett uppdaterad: 2018-05-22 Sida 1 av 6 Fastighetsbeteckning Fastighetsbeteckning

Läs mer

PM Markföroreningar inom Forsåker

PM Markföroreningar inom Forsåker PM Markföroreningar inom Forsåker Göteborg 6-- Bakgrund Mölndala Fastighets AB har gett i uppdrag att sammanfatta föroreningssituationen i mark inom Forsåker, bedöma vilka risker som föreligger och principerna

Läs mer

Industriutsläppsutredningens betänkande SOU 2011:86

Industriutsläppsutredningens betänkande SOU 2011:86 Vår referens Sofie Hermansson Ert datum Er beteckning 2012-01-30 M2011/3865/R M2012/113/R Miljödepartementet registrator@environment.ministry.se Industriutsläppsutredningens betänkande SOU 2011:86 Statens

Läs mer

Huvudman efterbehandling av förorenade områden 1

Huvudman efterbehandling av förorenade områden 1 . Huvudman efterbehandling av förorenade områden 1 Rapporten är framtagen av länsstyrelserna inom den nationella tillsynsvägledningsgruppen Titel: Huvudman efterbehandling av förorenade områden Utgivare:

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Förordning om invasiva främmande arter Utfärdad den 22 november 2018 Publicerad den 30 november 2018 Regeringen föreskriver följande. 1 Denna förordning innehåller bestämmelser

Läs mer

Exploateringskontoret Miljö och teknik. Handläggare Frida Nordström Förslag till beslut. 2. Beslutet förklaras omedelbart justerat.

Exploateringskontoret Miljö och teknik. Handläggare Frida Nordström Förslag till beslut. 2. Beslutet förklaras omedelbart justerat. Dnr Sida 1 (5) 2018-05-16 Handläggare Frida Nordström 08-508 876 16 Till Exploateringsnämnden 2018-08-23 Ekologisk kompensation. Åtgärder för att motverka nettoförluster av biologisk mångfald och ekosystemtjänster,

Läs mer

Utvecklad och effektiviserad tillsyn över förorenade områden vid miljöfarliga verksamheter i drift

Utvecklad och effektiviserad tillsyn över förorenade områden vid miljöfarliga verksamheter i drift 2015-03-18 PM - Utvecklad och effektiviserad tillsyn över förorenade områden vid miljöfarliga verksamheter i drift Denna PM har tagits fram av tillsynssamordnaren för förorenade områden i syfte att stödja

Läs mer

Stockholm den 25 november 2008

Stockholm den 25 november 2008 R-2008/0961 Stockholm den 25 november 2008 Till Miljödepartementet M2008/2824/Kk Sveriges advokatsamfund har genom remiss som inkom den 8 september 2008 beretts tillfälle att avge yttrande över REACH-utredningens

Läs mer

Yttrande till Kommunfullmäktige över motion angående saneringen av föroreningarna på Gullviksområdet (Dnr KS-KOM ).

Yttrande till Kommunfullmäktige över motion angående saneringen av föroreningarna på Gullviksområdet (Dnr KS-KOM ). .. 7 a 1/04 avdelning Malmö stad M iijöfö rya Itn in g e n Milj östrategiska avdelningen handläggare Stf avdelningschef Tomas Nilson telefon 040-3420 57 TJÄNSTEUTLÅTANDE 1(4) 2004-01-12 Dm 525:1447-03

Läs mer

Ansvarsutredning. Varför utreda ansvar? Vem gör ansvarsutredning?

Ansvarsutredning. Varför utreda ansvar? Vem gör ansvarsutredning? Ansvarsutredning Ansvar enligt 10 kap Vem eller vilka kan/ska vi rikta krav till? Skriva en enkel ansvarsutredning Varför utreda ansvar? 1. Rena tillsynsobjekt 2. Objekt med delvis ansvar 3. Objekt utan

Läs mer

Fysisk planering av förorenad mark

Fysisk planering av förorenad mark Fysisk planering av förorenad mark Hur hanteras förorenad mark vid en bygglovsansökan? Vem har enligt miljöbalken ansvar för att undersöka och åtgärda förorenad mark? Hur stort är ansvaret? Kan krav utifrån

Läs mer

DOM Meddelad i Växjö

DOM Meddelad i Växjö VÄXJÖ TINGSRÄTT Miljödomstolen DOM 2008-09-24 Meddelad i Växjö Mål nr M 475-08 Sid 1 (7) KLAGANDE Björstorps Träförädling HB MOTPART Hässleholms kommun Miljönämnden Stadshuset 281 80 Hässleholm ÖVERKLAGAT

Läs mer

Avfall Sverige anser att punkt 11 första stycket 2 p ska ändras till att gälla även förorenade byggnadsmaterial på ett område som saneras.

Avfall Sverige anser att punkt 11 första stycket 2 p ska ändras till att gälla även förorenade byggnadsmaterial på ett område som saneras. Finansdepartementet 103 33 Stockholm Dnr Fi2013/2602 Malmö den 19 maj 2014 Kommentarer: Promemoria översyn av deponiskatten Avfall Sverige är expertorganisationen inom avfallshantering och återvinning.

Läs mer

Yttrande. Remiss från Miljö- och energidepartementet - Förbättrat genomförande av två direktiv på avfallsområdet

Yttrande. Remiss från Miljö- och energidepartementet - Förbättrat genomförande av två direktiv på avfallsområdet Malmö stad Kommunstyrelsens arbetsutskott 1 (6) Datum 2018-02-09 Adress August Palms Plats 1 Diarienummer STK-2017-1402 Yttrande Till Miljö- och energidepartementet Remiss från Miljö- och energidepartementet

Läs mer

Nya finansieringsformer för efterbehandling av förorenad mark. Regeringsuppdrag

Nya finansieringsformer för efterbehandling av förorenad mark. Regeringsuppdrag Nya finansieringsformer för efterbehandling av förorenad mark Regeringsuppdrag RAPPORT 6704 JANUARI 2016 Nya finansieringsformer för efter behand ling av förorenad mark Redovisning av ett regeringsuppdrag

Läs mer

Datum Dnr Sid Justitieombudsmannen 2013-09-27 R 62-2013 1 (5) Cecilia Renfors Regeringskansliet Justitiedepartementet 103 33 Stockholm

Datum Dnr Sid Justitieombudsmannen 2013-09-27 R 62-2013 1 (5) Cecilia Renfors Regeringskansliet Justitiedepartementet 103 33 Stockholm YTTRANDE Datum Dnr Sid Justitieombudsmannen 2013-09-27 R 62-2013 1 (5) Cecilia Renfors Regeringskansliet Justitiedepartementet 103 33 Stockholm Remiss av Polisorganisationskommitténs betänkande Tillsyn

Läs mer

i) Konkurrensverket yrkar att Högsta förvaltningsdomstolen meddelar prövningstillstånd.

i) Konkurrensverket yrkar att Högsta förvaltningsdomstolen meddelar prövningstillstånd. KKV1036, v1.0, 2013-01-18 KOMPLETTERANDE ÖVERKLAGANDE 2015-08-27 Dnr 330/2013 1 (6) Högsta förvaltningsdomstolen Box 2293 103 17 Stockholm Mål nr 4575-15, enhet 1 Konkurrensverket./. Statens servicecenter

Läs mer

Vägledning i arbetet med egenkontroll

Vägledning i arbetet med egenkontroll Vägledning i arbetet med egenkontroll Här presenteras ett antal frågor som är anpassade till vad du som fastighetsägare bör tänka på och som kan vara en hjälp på vägen för införande av en egenkontroll.

Läs mer

Stockholm den 9 november 2017 R-2017/1875. Till Utrikesdepartementet UD2017/15958/HI

Stockholm den 9 november 2017 R-2017/1875. Till Utrikesdepartementet UD2017/15958/HI R-2017/1875 Stockholm den 9 november 2017 Till Utrikesdepartementet UD2017/15958/HI Sveriges advokatsamfund har genom remiss den 11 oktober 2017 beretts tillfälle att avge yttrande över Förslag till Europaparlamentets

Läs mer

Vägledning om skyldigheten att anmäla avhjälpandeåtgärd

Vägledning om skyldigheten att anmäla avhjälpandeåtgärd 2018-06-08 Länsstyrelsernas juristsamverkansgrupp för EBH-frågor Vägledning om skyldigheten att anmäla avhjälpandeåtgärd Den som vill avhjälpa en föroreningsskada måste oftast anmäla det till kommunen

Läs mer

DOM 2008-05-22 meddelad i Vänersborg

DOM 2008-05-22 meddelad i Vänersborg VÄNERSBORGS TINGSRÄTT Miljödomstolen DOM 2008-05-22 meddelad i Vänersborg Sid 1 (4) Mål nr M 1808-07 KLAGANDE Marbäcks Bruk AB Marbäck 305 94 Halmstad MOTPART Miljö- och hälsoskyddsnämnden i Halmstads

Läs mer

Kommittédirektiv. Reglering av industriutsläpp. Dir. 2010:113. Beslut vid regeringssammanträde den 21 oktober 2010

Kommittédirektiv. Reglering av industriutsläpp. Dir. 2010:113. Beslut vid regeringssammanträde den 21 oktober 2010 Kommittédirektiv Reglering av industriutsläpp Dir. 2010:113 Beslut vid regeringssammanträde den 21 oktober 2010 Sammanfattning En särskild utredare ska föreslå hur Europaparlamentets och rådets direktiv

Läs mer

Johan Asplund & Lars Davidsson

Johan Asplund & Lars Davidsson Johan Asplund & Lars Davidsson WSP i Sverige 2 200 medarbetare i Sverige Stark lokal förankring Program Inledning, presentation Hur farligt är det med förorenade områden? Varför är det viktigt att undersöka

Läs mer